Ch 11 tumindak

Rasul 11

11:1 Saiki Rasul lan sedulur sing padha ing Yudéa padha krungu yèn bangsa liya uga nampani Sabda Allah.
11:2 Banjur, nalika Petrus sumengka menyang ing Yerusalem, sing padha tetak ing ndhukung marang wong,
11:3 matur, "Yagene ngetik kanggo wong ikutan, lan apa sira mangan karo wong-wong mau?"
11:4 Lan Peter wiwit nerangake kanggo wong-wong mau, ing proses tertib, matur:
11:5 "Aku ana ing kutha Yopé ndedonga, lan aku weruh, ing ecstasy atine, wahyu: a mudhun wadhah tartamtu, sakadi gedhe iku ditenun sheet supaya mudhun saka langit papat pojokan. Lan nyelaki kanggo kula.
11:6 Lan looking menyang iku, Aku dianggep lan weruh galak papat-footed bumi, lan kéwan galak, lan sing padha karo reptilia, lan iku mabur ing awang.
11:7 Aku krungu swara ngomong marang aku: 'Munggah, Peter. Matèni lan mangan. '
11:8 Nanging Aku ngomong: 'Aja, Gusti! Kanggo apa haram saha najis wis tau lumebet ing cangkem kawula. '
11:9 Banjur swara nanggapi manèh kapindho ing swarga, 'Gusti Allah wis najisé, sampeyan ora bakal nelpon umum. '
11:10 Saiki iki kalampahan ngantos kaping tiga. Lan banjur kabeh iki dijupuk munggah maneh menyang swarga.
11:11 Lah, langsung ana priya telu jumeneng cedhak omah ngendi aku iki, Duwe wis dikirim menyang kula saka Kaisaréa.
11:12 Banjur Roh marang sing ngongkon aku lunga karo wong-wong mau, aja mangu-mangu apa. Lan enem sedulur iki banjur karo aku. Lan kita lumebet ing omahé wong.
11:13 Lan njelasaké kanggo kita carane wus katon Angel ing omahé, ngadeg lan matur: 'Kirimi kanggo Yopé lan nyeluk Simon, sing apeparab Petrus.
11:14 Lan Panjenengané bakal pitutur marang kowé tembung, kang sampeyan bakal disimpen karo house kabèh. '
11:15 Lan nalika aku wis dipunwiwiti kanggo nganggo, Roh Suci nedhaki marang wong-wong mau, kaya marang kita uga, ing awal.
11:16 Aku eling ukara saka Gusti, mung minangka piyambakipun ngandika: 'John, tenan, dibaptis karo banyu, nanging sira kabeh bakal kabaptis kalawan Roh Suci. '
11:17 Mulane, yen Gusti Allah marang wong-wong mau ing sih-rahmat sing padha, minangka uga kanggo kita, sing pretyaya marang Gusti Yésus Kristus, sing aku, aku bakal bisa kanggo nglarang Allah?"
11:18 Duwe krungu kang mangkono iku, padha bisu. Lan banjur padha ngluhuraké Allah, matur: "Dadi wis Gusti Allah uga diwenehi kanggo bangsa-bangsa liya padha mratobat marang urip."
11:19 Sawatara wong, Duwe wis buyar dening buron sing wis dumadi ing Stephen, kesah sak, malah menyang ing tanah Fenisia lan Siprus lan Antiokhia, ngandika Word kanggo siji ora, kajaba kanggo wong Yahudi mung.
11:20 Nanging sawetara wong-wong iki saka Siprus lan wong Kirene, nalika padha mlebu menyang Antiokhia, padha ngandika uga kanggo wong Yunani, ngumumake Gusti Yésus.
11:21 Lan tangan saka Sang Yehuwah nunggil karo wong-wong mau. Lan nomer kang padha dadi pracaya lan padha diowahi kanggo Gusti.
11:22 Saiki kabar teka ing kuping saka Gréja ing Yerusalem bab iki, lan padha dikirim Barnabas Antiokhia.
11:23 Bareng wis teka ana ing kono lan pirsa sih-rahmating Allah, piyambakipun gladdened. Lan pitutur mau kabeh kanggo terus ing Gusti kanthi ati manteb.
11:24 Kanggo wong iki wong apik, lan marga saka kapenuhan ing Roh Suci lan kanthi pracaya. Lan wong golongan gedhé iki ditambahaké kanggo Gusti.
11:25 Banjur Barnabas bidhal Tarsus, supaya wong bisa ngupaya Saul. Bareng wis ketemu Panjenengané, tumuli diirid menyang Antiokhia.
11:26 Kang lagi padha imbal ana ing Gréja kanggo kabeh taun. Lan padha memulang kuwi akeh banget, sing ana ing Antiokhia bilih para sakabat padha pisanan dikenal kanthi jeneng Kristen.
11:27 Saiki ing dina iki, nabi saka ing Yerusalem banjur liwat ing Antiokhia.
11:28 Lan salah siji saka wong-wong mau, jenenge Agabus, ngadeg, Kalima liwat Roh sing ana iki arep dadi pailan gedhe liwat kabeh donya, kang durung kelakon ing Claudius.
11:29 Para sakabat ngumumaké, miturut apa siji duweni, apa bakal padha kurban bakal dikirim menyang sedulur sing manggen ing Yudéa.
11:30 Lan padha, ngirim marang para pinituwa lumantar Barnabas lan Saulus.

Rasul 12

12:1 Saiki ing wektu sing padha, ratu Hérodès lengkap tangané, supaya ditindhes sawetara saka Gréja.
12:2 Banjur Panjenengané dhawuh nyédani Yakobus, seduluré John, karo pedhang.
12:3 Lan mirsani senenge atine wong Yahudi, banjur bidhal jejere mahami Pétrus. Saiki iku dina riyaya Roti Tanpa Ragi.
12:4 Bareng wis matèni wong, kang dikirim marang pakunjaran, handing wong liwat menyang ditahan saka papat kelompok papat tentara, arep gawé marang wong sawise Paskah.
12:5 Lan Peter ditangkep ing pakunjaran. Nanging pandongamu kang digawe tanpa seksiku, dening Pasamuwan, kanggo Gusti Allah ing atas.
12:6 Hérodès siap kanggo gawé wong, ing wengi padha, Rasul Petrus sare kaapit dening prajurit loro, lan bound rante loro. Lan ana pengawal ing ngarepe lawang, jaga.
12:7 Lah, Angel Sang Yehuwah ana ing sacedhaké, lan cahya sing shined kasebut ing sel. Lan nunyuk Peter ing sisih, kang awakened wong, matur, "Ngadega, cepet. "Rantene nuli saka tangané.
12:8 Banjur Angel ngandika marang: "Sugih dhewe, lan sijine ing boots Panjenengan. "Lan iya dadi. Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Lebokake sandhangan sak dhewe lan mèlua Aku."
12:9 Lan arep metu, kang ndherekake wong. Lan iya ora ngerti bebener iki: sing iki kang rampung dening Angel. Kanggo wong panginten sing iki ningali tetingalan.
12:10 Lan maringaken dening pengawal pisanan lan kaloro, padha rawuh ing gapura wesi kang ndadékaké menyang kutha; lan kabuka kanggo wong mau dhewe. lan departing, padha ing sadawane sisih werna tartamtu. Lan dumadakan Angel sumingkir saka wong.
12:11 Lan Peter, bali menyang awake, ngandika: "Saiki aku ngerti, saestu, yen Gusti dikirim Angel kang, lan kang ngluwari aku saka ing tangane ratu Hérodès lan saka kabeh sing wong-wong Yahudi padha mengantisipasi. "
12:12 Lan kaya kang sampun iki, kang teka ing omahé Maria, ibuné Yohanes, sing peparab Markus, kono wong kang padha nglumpuk lan padha ndedonga.
12:13 Banjur, minangka piyambakipun kalah ing lawang gapura, girl banjur metu kanggo njawab, jeneng kang ana Rhoda.
12:14 Lan nalika dheweke ngakoni swara saka Peter, metu saka kabungahan, dheweke ora banjur ngengakake lawang,, nanging, mlaku ing, dheweke kacarita sing Pétrus ana ing ngarep régol.
12:15 Nanging wong kang kandha marang dheweke, "Sampeyan edan." Nanging dheweke perserikatan sing iki supaya. Banjur padha matur, "Iku malaekate."
12:16 Nanging Pétrus persevering ing nuthuk. Lan nalika padha ngengakaké, padha weruh wong lan padha gumun banget.
12:17 Nanging Rasul Petrus kanggo wong-wong mau karo tangane dadi bisu, jlentrehe, kepriyé anggoné Gusti nuntun wong adoh saka pakunjaran. Lan ngandika, "Wajib James lan sing sedulur." Lan arep metu, Nuli lunga menyang ing panggonan liya.
12:18 Banjur, nalika Awan teka, ora ana gègèran cilik antarane prajurit, minangka apa kang kedaden bab Peter.
12:19 Hérodès banjur dijaluk wong lan ora diwenehi wong, Duwe wis pengawal interogasi, kang ngadohake wong kairid. Lan mudhun saka Yudéa menyang Kaisaréa, kang mondhok ana.
12:20 Saiki dheweke duka sing Tirus lan Sidon. Nanging banjur sowan saiyeg, lan, Duwe yakin Blastus, sing liwat bedchamber Sang Prabu, padha petitioned kanggo tentrem, amarga wilayah sing padha diwenehake karo pangan dening wong.
12:21 Banjur, ing dina kang wus katamtokake, Hérodès ngagem ageman ing apparel kingly, lan lungguh ing kursi pangadilan,, lan piyambakipun maringaken pidato kanggo wong-wong mau.
12:22 Banjur wong-wong padha nangis metu, "Ing swaraning allah, lan ora saka wong!"
12:23 Lan langsung, Angel Gusti disabetake wong mudhun, amarga wis ora diwenehi pakurmatan kanggo Gusti Allah. Lan Duwe wis dikonsumsi dening Cacing, kang kadaluwarsa.
12:24 Nanging pangandikané Gusti iki nambah lan nikelaken.
12:25 Banjur Barnabas lan Saul, Duwe rampung pelayanan, bali saka ing Yerusalem, nggawa Yohanes, sing peparab Markus.

Rasul 13

13:1 Saiki ana, ing Gréja ing Antiokhia, nabi lan guru, antarane kang padha Barnabas, lan Simon, sing disebut Black, lan Lukius wong Kiréné, lan pasa, sing seduluré angkate Hérodès raja wilayah, lan Saul.
13:2 Saiki lagi padha ngladosi kanggo Gusti lan pasa, Roh Suci ngandika marang wong-wong mau: "Saul Pisah lan Barnabas kanggo kula, kanggo karya sing aku wis milih wong-wong mau. "
13:3 Banjur, pasa lan ndedonga lan imposing tangan marang wong-wong mau, padha dililani mangkat.
13:4 Lan Duwe wis dikirim dening Roh Suci, padha tindak menyang Séléukia. Lan saka ing kono padha lelayaran menyang Siprus.
13:5 Lan nalika padha teka ing Salamis, padha martakaké bab Pangandikane Gusti ing papan-papan pangibadah wong Yahudi. Lan padha uga wis John ing pelayanan.
13:6 Lan nalika padha kesah saindhenging pulo kabeh, malah kanggo Paphos, padha mrangguli wong kang, Magician a, nabi palsu, wong Yahudi, jeneng kang ana Bar-Jesu.
13:7 Lan kang ana karo gubernur ing, Sergei Paul, wong kang ngati-ati. wong iki, diwêtokake Barnabas lan Saul, wanted kanggo krungu Sabda Jahwéh.
13:8 Nanging Elimas pesulap ing (kanggo supaya jeneng kang translated) ngadeg marang wong-wong mau, seeking kanggo nguripake gubernur adoh saka Kaimanan.
13:9 banjur Saul, sing uga disebut Paulus, Duwe wis kapenuhan ing Roh Suci, kapandeng intently ing wong,
13:10 lan ngandika: "Dadi kebak saben cidra lan kabeh falsehoods, anak Iblis, mungsuh kabeh kaadilan, sampeyan tau mandek kanggo subvert cara bener saka Gusti!
13:11 Lan saiki, lah, ing astaning Pangeran nempuh marang kowé. Lan sampeyan bakal ngandika, ora bisa weruh srengéngé kanggo dawane wektu. "Lan sanalika pedhut lan pepeteng ambruk liwat wong. Lan perantauan sak, piyambakipun seeking wong sing bisa nuntun dheweke tangan.
13:12 Banjur gubernur ing, nalika wus katon apa iki rampung, pracaya, kang ing wonder liwat piwulangé Gusti.
13:13 Lan nalika Paulus lan wong-wong sing padha ndhèrèk Panjenengané wis lelayaran saka Pafos, padha teka ing kutha Perga ing tanah Pamfilia. Yohanes nilar para sakabate lan bali menyang Yerusalem.
13:14 Nanging saestu, padha, lelungan saka kutha Perga, teka ing Antiokhia ing Pisidia. Lan marang ngetik papan pangibadah ing dina Sabat, padha linggih.
13:15 Banjur, sawise maca saka Hukum lan kitabé para nabi, pemimpin sinaguk kongkonan, matur: "Sedulur Noble, yen ana ing kowé tembung saka pitutur kanggo wong, nganggo. "
13:16 Paulus, ngadeg lan Petrus kanggo nggawe bisu karo tangané, ngandika: "Para Sadhèrèk Israèl lan sing becik marang Allah, listen rapet.
13:17 Allahipun bangsa Israèl sampun milih leluhur kita, tuwin kadadosaken bangsa ingkang, nalika padha manggon ing tanah Mesir. Lan karo lengen exalted, piyambakipun mimpin wong-wong mau saka ing kono.
13:18 Lan ing saindhenging wektu patang puluh taun, kang nandhang prilaku ing ara-ara samun.
13:19 Lan malah ngrusak bangsa pepitu ing tanah Kanaan, Satekané tanah antarane wong-wong mau dening kathah,
13:20 sawise kira-kira patang atus sèket taun. Lan sawise iku iki, sarta padha diparingi hakim, malah nganti nabi Samuel.
13:21 Lan mengko ing, padha petitioned ratu. Lan Gusti Allah marang wong-wong mau Saulus, anakipun Kish, wong saka taler Benyamin, patang puluh taun.
13:22 Lan Duwe kasingkiraken, Allah lajeng ngangkat kanggo wong-wong mau Sang Prabu. Lan aturan paseksi bab Gusti, ngandika, 'Ingsun wus manggih Daud, anaké Isai, dadi wong miturut atiku dhewe, sing bakal ngrampungake kabeh sing tek. '
13:23 Saka turunane, miturut Janji ing, Gusti Allah wis nggawa Gusti Yésus Juruwilujeng kanggo Israel.
13:24 John banjur memulang, sadurunge pasuryan saka tekane kang, baptisan pitobat kanggo kabeh wong Israel.
13:25 Banjur, John rampung ayahanipun, piyambakipun matur: 'Aku ora siji nimbang kula dadi. Lah, siji arrives sawise kula, sepatu saka sikilé aku ora pantes kanggo loosen. '
13:26 sedulur Noble, anak trahé Abraham, lan sing antarane sing becik marang Allah, iku kanggo sampeyan Sabda kabungahan iki wis dikirim.
13:27 Kanggo sing padha manggon ing Yérusalèm, lan para pangwasa sawijining, heeding ora wong, utawa voices para nabi sing maca ing saben dina Sabat, kawujud dening kang menehi kritik wong.
13:28 Lan senajan padha ketemu ora cilik kanggo pati marang wong, padha petitioned Pilatus, supaya padha bisa dipatrapi paukuman pati,.
13:29 Lan sasampunipun sami nglampahi kabeh sing wis ditulis bab wong, njupuk wong mudhun saka wit, padha diselehake ana ing pakuburan.
13:30 Nanging saestu, Gusti Allah wus mungokake Panjenengane saka ing antarane wong mati ing dina katelu.
13:31 Lan piyambakipun katon pirang dina dening wong-wong sing didherekake Panjenenganipun saking Galiléa dhateng Yérusalèm, sing malah saiki sing seksiné Gusti Yésus marang wong-wong.
13:32 Lan kita ngumumake kanggo sampeyan sing Janji ing, kang digawe kanggo leluhur kita,
13:33 wis kawujud dening Gusti Allah kanggo anak kita dening mundhakaken munggah Yesus, kaya wis ditulis ing Jabur liya uga: 'Kowé Anakku. dina iki aku duwe jumeneng Ramanira sampeyan. '
13:34 Saiki, awit wus mungokake Panjenengane saka ing antarane wong mati, supaya minangka kanggo maneh bali menyang korupsi, sampun ngandika iki: 'Aku bakal menehi kowe iku suci David, siji setya. '
13:35 Lan uga banjur, ing panggonan liya, ngandika: 'Sampeyan ora bakal ngidini Mahasuci kanggo ndeleng korupsi.'
13:36 Awit Sang Prabu Dawud, Bareng wis pangibadah generasi kang sesuai karo karsané Allah, ambruk asleep, lan piyambakipun diselehake ing jejere leluhure, lan karisakan.
13:37 Nanging saestu, sapa Allah wis wungu saka ing antarane wong mati wis ora katon korupsi.
13:38 Mulane, supaya iku dikenal kanggo sampeyan, sedulur Noble, sing liwat wong wis announced kanggo sampeyan pangapuranéng dosa-dosané lan saka kabeh kang padha ora bisa dibeneraké ing angger-anggeré Musa.
13:39 Ing wong, kabeh sing pracaya sing sabdho.
13:40 Mulane, ati-ati, supaya aja apa ngandika dening nabi uga nyerang sampeyan:
13:41 'Sampeyan érama! katon, lan wonder, lan padha buyar! Kanggo aku nggarap Deed ing dina, Deed sing ora pracaya, malah yen wong padha kanggo nerangake kanggo sampeyan. ' "
13:42 Banjur, padha mangkat, padha takon mau yen, ing dina Sabat ngisor, padha bisa nganggo tembung iki kanggo wong-wong mau.
13:43 Lan nalika papan pangibadah wis mecat, akeh antarane wong-wong Yahudi lan para wong manembah kang anyar padha ngisor Paulus lan Barnabas. lan padha, ngomongké, yakin mau kanggo terus ing sih-rahmaté Gusti Allah.
13:44 Nanging saestu, ing dina Sabat ngisor, saklawasé kabeh kutha teka nglumpuk ngrungokaké Sabda Allah.
13:45 Banjur wong-wong Yahudi, ningali akeh, padha kapenuhan meri, lan padha, ngala-ala, mbantah apa kang kang ngandika dening Paul.
13:46 Paulus lan Barnabas ngandika kuwat: "Iku perlu nganggo Sabda Allah pisanan sampeyan. Nanging amarga sampeyan nolak, lan supaya ngadili nganggep mboten pantes tampi gesang langgeng, lah, kita nguripake kanggo bangsa-bangsa liya.
13:47 Kanggo supaya nduweni Gusti dhawuh kita: 'Aku wis sampeyan minangka cahya kanggo bangsa-bangsa liya, supaya sampeyan bisa nggawa keslametan kanggo ing pungkasaning bumi. "
13:48 Banjur bangsa-bangsa liya, marang pangrungu iki, padha gladdened, lan padha memuji Sabda Gusti. Lan minangka akeh minangka pracaya padha preordained kanggo urip langgeng.
13:49 Saiki tembung saka Gusti disseminated saindhenging kabeh wilayah.
13:50 Nanging wong-wong Yahudi incited sawetara wanita ingkang saleh, lan jujur, lan para pemimpin kutha. Lan padha ngojok-ojoki a-uya marang Paulus lan Barnabas. Lan padha ndamel adoh saka bagean.
13:51 nanging wong-wong, goyang lebu saka kaki marang wong-wong mau, tindak ing Ikonium.
13:52 Para sakabat padha uga kapenuhan bungah lan karo Roh Suci.

Rasul 14

14:1 Saiki kedaden ing Ikonium sing padha lumebu bebarengan menyang papan pangibadah wong Yahudi, lan padha dhateng ing kuwi cara sing akeh copious wong Yahudi lan wong Yunani pracaya.
14:2 Nanging saestu, wong-wong sing padha ora pracaya wis incited lan enflamed jiwo bangsa-bangsa liya marang sedulur.
14:3 Lan supaya, padha tetep kanggo dangu, tumindak setya ing Gusti, aturan tumrap Tembung kang sih, nyediakake pratandha lan mukjijat-mukjijat.
14:4 Banjur akeh kutha iki dipérang. Lan mesthi, sawetara padha karo wong-wong Yahudi, durung saestu liyane padha karo Rasul.
14:5 Saiki nalika nyerang wis ngrancang dening bangsa-bangsa liya lan wong-wong Yahudi karo pemimpin sing, supaya padha bisa nambani wong nganistayang lan watu,
14:6 padha, sadhar iki, mlayu bebarengan Listra lan Derbe, kutha ing Lycaonia, lan kanggo wilayah kabeh lingkungan. Lan padha evangelizing ing panggonan sing.
14:7 Lan wong kang lungguh ing Listra, dipatèni ing sikilé, pincang saka wetengé ibuné, sing wis tau mlaku.
14:8 wong iki krungu Paul ngandika. lan Paul, munggah ing wong intently, lan nguningani menawa wong mau kadunungan, supaya wong bisa waras,
14:9 ngandika kanthi swara sora, "Menenga mujur marang sikilmu!"Mau banjur mlumpat ngadeg lan mlaku watara.
14:10 Nanging wong akèh padha wis katon apa Paul wis rampung, padha diangkat munggah swara ing basa Lycaonian, matur, "Dewa-dewa, Duwe dijupuk nganut wong, turunan kanggo kita!"
14:11 Lan padha disebut Barnabas, 'Jupiter,'Durung padha saestu disebut Paulus, 'Mercury,'Amarga ana speaker timbal.
14:12 uga, Imam saka Jupiter, sing ana ing njaba kutha, ing ngarepe gapura, nggawa ing sapi lan garlands, ana kekarepan kanggo saos kurban karo wong.
14:13 Lan sanalika Rasul, Barnabas lan Paulus, wis krungu iki, tearing Tunika sing, padha leapt menyang akeh, nangis metu
14:14 lan matur: "Men, apa sing bakal nindakake iki? Kita uga ana manungsa, wong kaya dhewe, khotbah sampeyan diowahi, saka iku tanpa guna, kanggo Gusti Allah sing urip, kang nitahake langit lan bumi, segara lan kabeh sing ana ing wong-wong mau.
14:15 Ing sadurungé generasi, kang dileksanakake kabeh bangsa lumaku ing cara dhewe.
14:16 nanging mesthi, iya ora ninggalake piyambak tanpa paseksi, mengkono apik saka swarga, menehi udan lan mangsa subur, Isi atiné karo pangan lan kabungahan. "
14:17 Lan ngandika mangkono iku, padha lagi wae bisa kanggo ngempet akeh saka immolating kanggo wong-wong mau.
14:18 Saiki wong-wong Yahudi tartamtu saka Antiokhia lan Ikonium teka ana. Lan Duwe yakin akeh, rasul mau padha terus disèrèt metu sangka saka kutha, mikir wong mati.
14:19 Nanging para sakabat padha ngadeg ngubengi Dèkné, terus ngadek lan mlebu kutha. Ésuké, banjur bidhal karo Barnabas kanggo Derbe.
14:20 Lan nalika padha evangelized kutha sing, lan kang diwulangake akeh, padha kondur menyang Listra lan kanggo Ikonium lan Antiokhia kanggo,
14:21 kiat jiwo murid, lan mituturi wong-wong mau sing padha kudu tetep tansah ing iman, lan sing perlu kanggo kita lumebu ing Kratoning Allah liwat akeh kasangsaran.
14:22 Lan nalika padha mantep imam kanggo wong-wong mau ing saben pasamuwan, lan sawusé ndedonga lan pasa, padha commended menyang Gusti, kang padha pracaya.
14:23 Lan lelungan kanthi cara Pisidia, padha teka ing Pamfilia.
14:24 Lan Duwe ngandika tembung saka Gusti ing Perga, banjur tindak menyang Atalia.
14:25 Lan saka ing kono, padha lelayaran menyang Antiokhia, ngendi padha wis commended karo sih-rahmaté Gusti Allah kanggo karya kang padha saiki wis tuntas.
14:26 Lan nalika padha teka lan wis padha bebarengan pasamuwan, padha related apa-apa sing wis Gusti Allah karo wong-wong mau, lan carane iku wus kabuka ing lawanging pracaya marang bangsa-bangsa liya.
14:27 Lan padha tetep ora jumlah cilik saka wektu karo murid.

Rasul 15

15:1 Lan gedhe-gedhe tartamtu, mudhun saka Yudéa, padha memulang sedulur, "Kajaba sing tetak manut adat Musa, sampeyan ora bisa disimpen. "
15:2 Mulane, Paulus lan Barnabas digawe ana pambrontakan cilik marang wong-wong mau, padha mutusaké sing Paulus lan Barnabas, lan sawetara saka sisih ngawan, kudu mangkat menyang Rasul lan para imam ing Yerusalem bab pitakonan iki.
15:3 Mulane, kang dipimpin déning pasamuwan, padha ndlajahi tanah Fenisia lan Samaria, njlentrehke konversi bangsa-bangsa liya. Lan njalari kabungahan gedhe antarane kabeh sedulur.
15:4 Lan nalika padha teka ing Yerusalem, padha ditampa dening pasamuwan lan para rasul lan para pinituwa, nglaporake apa-apa Gusti Allah wis rampung karo wong-wong mau.
15:5 Nanging sawetara saka golonganing wong Farisi,, sing padha pracaya, ngadeg matur, "Sampeyan perlu kanggo wong-wong mau supaya tetak lan supaya piweling supaya angger-anggeré Musa."
15:6 Lan para rasul lan para pinituwa banjur bebarengan kanggo njupuk care saka prakara iki.
15:7 Lan sawise pratelan sing wis dijupuk Panggonan, Pétrus banjur jumeneng lan ngandika marang wong-wong mau: "Sedulur Noble, ngerti sing, ing dina anyar, Gusti Allah wis milih saka ing antara kita, dening tutuk, Bangsa-bangsa liya kanggo krungu tembung saka Injil lan pracaya.
15:8 lan Allah, sing mangerténi ati, paseksi ana, kanthi menehi Roh Suci kanggo wong-wong mau, mung minangka kanggo kita.
15:9 Lan kang bentenaken boten antarane kita lan wong-wong mau, purifying manahipun sarana pitados.
15:10 mulane saiki, Kenèng apa kowé kok nggodha Gusti Allah kanggo nemtokke momotan ing taubat muride, ingkang leluhur kita utawi kita wis bisa metokake?
15:11 Nanging dening sih-rahmatipun Gusti Yésus Kristus, kita pracaya supaya disimpen, ing proses padha uga minangka wong. "
15:12 Banjur kabeh akeh meneng. Lan padha ngrungokake Barnabas lan Paulus, njlentrehke apa pratandha-pratandha gedhé lan kaélokan Allah wis katuduhaké ana ing antaramu bangsa-bangsa liya liwat mau.
15:13 Lan sawise padha wis bisu, James nanggapi dening matur: "Sedulur Noble, listen to Aku.
15:14 Simon wis diterangno ing apa proses pisanan Allah dibukak, supaya minangka kanggo njupuk saka bangsa-bangsa liya sing wong asmané.
15:15 Lan tembung saka nabi sing ing persetujuan karo iki, kaya iki ditulis:
15:16 'Sakwisé kuwi, Aku bakal bali, lan aku bakal mbangun kémahé Daud, kang wis rubuh. Lan aku bakal mbangun reruntuh, lan aku bakal Dakdegake maneh,
15:17 supaya liyane wong bisa ngupaya Gusti, bebarengan karo kabeh bangsa liwat mau asmaningsun wis kasebut, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, sing nglakoni iki. '
15:18 Kanggo Gusti, karya dhewe wis dikenal saka kalanggengan.
15:19 Amarga iki, Aku ngadili wong-wong sing padha diowahi kanggo Gusti Allah saka ing antarané bangsa-bangsa liya sing ora kanggo Kagodha,
15:20 nanging kita nulis kanggo wong-wong mau, sing padha kudu tetep piyambak saka defilement brahala, lan saka laku jina, lan saka apa wae wis suffocated, rah.
15:21 kanggo Musa, wiwit jaman kuna, wis ing saben kutha wong-wong sing martakaké ana ing papan-papan pangibadah, kono wis maca ing saben dina Sabat. "
15:22 Banjur iku ndadèkaké Rasul lan para pinituwa, karo Gréja, kanggo milih wong saka ing antarane wong-wong mau, lan kanggo ngirim menyang Antiokhia, karo Paulus lan Barnabas, lan Yudas, sing peparab Barsabas, lan Silas, wong sing dituju antarane sedulur,
15:23 apa iki ditulis dening dhewe tangan: "Para rasul lan para pinituwa, sedulur, kanggo wong-wong sing ana ing Antiokhia, Siria lan Kilikia, sadulur saka bangsa-bangsa liya, Greetings.
15:24 Awit kita wis padha krungu sawetara, arep metu saka ing antara kita, wis trenyuh tembungmu, subverting nyawamu, kanggo kang kita marang ora angger,
15:25 iku ndadèkaké kita, kang nglumpuk dadi siji, kanggo milih wong lan kanggo ngirim menyang sampeyan, karo Barnabas paling kinasih kita lan Paul:
15:26 wong-wong sing wis dipasrahké urip ing atas saka asmané Gusti kita Yésus Kristus.
15:27 Mulane, kita wis dikirim Yudas lan Silas, piyambak uga bakal, karo tembung ngandika, tegesake kowe iku padha.
15:28 Kanggo iku wis ketoke apik kanggo Roh Suci lan kanggo kita nemtokke ora beban luwih marang sampeyan, liyane saka iki iku perlu:
15:29 sing padha ngedohana iku immolated brahala, rah, lan saka ing suffocated, lan saka laku jina. Sampeyan bakal nindakake uga kanggo njaga awakmu dhéwé saka iku iki. Pamitan. "
15:30 Lan supaya, Duwe wis mecat, banjur tindak menyang ing kutha Antiokhia. Lan kumpul karo wong akeh bebarengan, padha dikirim layang ing.
15:31 Lan nalika padha maca, padha gladdened dening panglipur iki.
15:32 Nanging Yudas lan Silas, kang uga nabi piyambak, consoled sedulur pirang-pirang, lan padha di kuatake.
15:33 Banjur, sawise mbuwang sawetara wektu ana, padha pamitan karo tentrem, dening sedulur, kanggo wong-wong sing padha ngutus mau.
15:34 Nanging ketoke apik kanggo Silas tetep ana. Yudas piyambak tindak menyang Yerusalem.
15:35 Paulus lan Barnabas tetep ing Antiokhia, karo akeh wong, memulang lan evangelizing Sabda Gusti.
15:36 Banjur, sawise sawetara dina, Paul ngandika Barnabas, "Ayo kita bali kanggo ngunjungi sedulur ndlajahi kutha-kutha kang kita wis martakaké Sabda Gusti, kanggo ndeleng carane lagi. "
15:37 Lan Barnabas wanted kanggo njupuk John, sing peparab Markus, karo wong-wong mau uga.
15:38 Paulus matur kang kudu ora bakal ditampa, wiwit piyambakipun mundur saka wong-wong mau ing Pamfilia, lan wus ora mèlu wong-wong mau ing karya.
15:39 Lan ana dumadi dissension a, kanggo kuwi ombone sing padha mundur saka siji liyane. lan Barnabas, tenan njupuk Mark, lelayaran menyang Siprus.
15:40 Nanging saestu, Paul, milih Silas, budhal, kang dikirim dening sedulur karo sih-rahmaté Gusti Allah.
15:41 Lan ndlajahi tanah Siria lan Kilikia, nyantosakaké Gereja, instructing wong kanggo njaga dhawuh-dhawuh saka Rasul lan para pinituwa.

Rasul 16

16:1 Banjur teka ing Dèrbé lan Listra. Lah, a murid wadon jenengé Timothy ana, ing anake wong wadon Yahudi setya, Bapake Gentile.
16:2 Sedulur sing padha ing Listra lan ing Ikonium render paseksi becik kanggo wong.
16:3 Paul wanted wong iki kanggo lelungan karo wong, lan njupuk wong, kang tetak marang, amarga saka wong-wong sing padha ing panggonan sing. Kanggo kabeh padha sumurup, yèn bapakné iku a Gentile.
16:4 Lan padha lelungan liwat kutha, padha dikirim menyang wong-wong mau ing dogmas bakal katahan, kang padha ndhawuhake dening Rasul lan para pinituwa sing padha ing Yerusalem.
16:5 Lan mesthi, Gereja kang padha nyantosakake ing iman lan kowé padha precaya ing nomer saben dina.
16:6 Banjur, nalika nyebrang liwat Frigia lan tanah Galatia, padha nyegah dening Roh Suci saka ngandika Sabda ing Asia.
16:7 Nanging nalika padha teka ing Misia, padha nyoba kanggo lumebet ing Bitinia,, nanging Rohé Gusti Yésus ora bakal ngidini wong.
16:8 Banjur, nalika padha nyabrang liwat Misia, padha mudhun kanggo Troas.
16:9 Lan sesanti ing wengi iki dicethakaké kanggo Paulus saka wong tartamtu saka Makedonia, ngadeg lan nyuwun karo Gusti, lan matur: "Cross menyang ing tanah Makedhonia lan bantuan kita!"
16:10 Banjur, sawise pirsa tetingalan ing, langsung kita sought kanggo bidhal Macedonia, Duwe wis njamin sing Gusti Allah wis nimbali kita evangelize kanggo wong-wong mau.
16:11 Lan sailing saka Troas, njupuk margi, kita teka ing Samothrace, lan ing dina iki, ing Neapolis,
16:12 lan saka ing kono kanggo Filipi, kang dumunung ing kutha sing dituju ing wilayah Makedonia, koloni. Saiki kita padha ana ing kutha iki sawetara dina, conferring bebarengan.
16:13 Banjur, ing dina Sabat, kita padha nyawang njaba gerbang, jejere kali, ngendi ana ketoke dadi kumpul pandonga. Lan lungguh mudhun, kita padha ngandika karo wong-wong wadon sing wis nglumpuk.
16:14 Lan wong wadon tartamtu, jenengé Lidia, bakul kain wungu ing kutha Tiatira, a ngabekti marang Gusti Allah, mirengke. Lan Gusti Allah mbukak atiné dadi receptive kanggo apa iki matur Paul.
16:15 Lan nalika dheweke wis dibaptis, karo wong saomah, dheweke nyuwun us, matur: "Yen sampeyan wis biji kula dadi setya marang Gusti, ketik house sandi lan nusuh ana. "Lan dheweke nggawe percoyo kita.
16:16 Banjur iku kedaden sing, kita padha arep metu kanggo pandonga, cah tartamtu, gadhah roh niteni, ketemu karo kita. Dheweke ana sumber MediaWiki gedhe kanggo dheweke Master, liwat divining dheweke.
16:17 iki prawan, Dipuntedahaken Paul lan kita, nangis metu, matur: "Wong-wong sing para punggawa ing astaningsun! Lagi ngumumake kanggo sampeyan ing margining kawilujengan!"
16:18 Saiki dheweke lakunipun ing cara iki pirang-pirang dina. nanging Paulus, kang sedhih, nolèh lan ngomong marang roh, "Aku marang kowé, ing asmane Gusti Yesus Kristus, kanggo metu saka dheweke. "Lan lunga ing jam padha.
16:19 Nanging dheweke Master, ningali ing pangarep-arep saka MediaWiki lunga, kalindhih Paul lan Silas, lan padha nggawa wong-wong mau kanggo para panggedhe ing pengadilan.
16:20 Lan pun menyang hakim, padha ngandika: "Wong-wong sing ngganggu kutha kita, wiwit wong Ju.
16:21 Lan padha ngumumake cara kang ora kena kita nampa utawa kanggo mirsani, wiwit kita Rum. "
16:22 Lan wong-wong kesusu bebarengan marang wong-wong mau. Lan hakim, tearing Tunika sing, ngadohake wong bakal diantemi karo tenaga.
16:23 Lan nalika padha inflicted akeh scourges ing wong-wong mau, padha dityemplungké nang pakunjaran, instructing njaga kanggo nonton wong gentur.
16:24 Lan awit iku kang ditampa iki jenis supaya, kang matak mau menyang sel pakunjaran interior, lan diwatesi kaki sing saham.
16:25 Banjur, ing tengah wengi, Paulus lan Silas padha ndedonga lan memuji marang Gusti Allah. Lan wong-wong sing padha uga ditahan pada ngrungokké.
16:26 Nanging saestu, ana lindhu dadakan, dadi gedhe sing dhasar saka pakunjaran padha dipindhah. Lan langsung kabeh lawang padha kabuka, lan bindings wong kang dirilis.
16:27 Banjur njaga pakunjaran, Duwe wis jarred awake, lan ningali lawang saka pakunjaran mbukak, ngunus pedhangé lan dimaksudaké kanggo matèni awake, ngira sing tawanan wis mlayu.
16:28 Nanging Paulus nguwuh kanthi swara sora, matur: "Apa ora gawe piala kanggo dhewe, kanggo kita kabeh kene!"
16:29 Banjur nelpon kanggo lampu, Gusti Yésus terus mlebu. Lan geter, kang ambruk sadurunge kaki Paulus lan Silas.
16:30 Lan nggawa wong-wong mau njaba, ngandika, "Bapak-bapak, aku kudu nglakoni apa, supaya aku bisa disimpen?"
16:31 Supaya padha ngandika, "Pracaya Marang Gusti Yésus, banjur sampeyan bakal disimpen, karo kluwarga. "
16:32 Lan padha ngandika Sabda Gusti marang, bebarengan karo kabeh sing ana ing omah kang.
16:33 Lan, njupuk mau ing jam padha wengi, sakabeheng scourges sing. Lan dibaptis, lan sabanjuré sakulawargan danene sami.
16:34 Kadung digawa menyang omahe dhewe, kang nyetel Tabel kanggo wong-wong mau. Lan ana joyous, karo sakulawargan danene sami, pracaya marang Gusti Allah.
16:35 Lan nalika Awan wis teka, ing hakim dikirim para pramugari, matur, "Angkat wong."
16:36 Nanging njaga pakunjaran kacarita tembung iki kanggo Paulus: "Ing hakim wis dikirim menyang wis dirilis. mulane saiki, mangkat. Kana mlaku. "
16:37 Nanging Paulus ngandika: "Padha diantemi us publicly, sanadyan kita padha ora bakal disalahké. wong padha matak sing Rum menyang pakunjaran. Lan saiki wong bakal drive kita adoh menengan? ora dadi. Tinimbang, supaya wong-wong mau teka maju,
16:38 lan supaya kita drive adoh. "Banjur para pramugari kacarita tembung iki kanggo ing hakim. Lan marang krungu sing padha Rum, padha wedi.
16:39 lan tekan, padha nyuwun wong-wong mau, lan anjog metu, padha nyuwun wong-wong mau supaya lunga sangka kuta.
16:40 Banjur padha mangkat saka pakunjaran lan tindak menyang omahé Lidia. Lan nyumurupi sedulur, padha consoled wong, lan banjur padha budhalan.

Rasul 17

17:1 Bareng wis mlaku liwat Amphipolis lan Apolonia, padha teka ing kutha Tésalonika, ngendi ana papan pangibadah wong Yahudi.
17:2 Paulus, miturut adat, ngetik kanggo wong-wong mau. Lan telung Sabbat wong gegeran karo wong-wong mau bab Kitab Suci,
17:3 panjurubasan lan concluding sing ana prelu kanggo Kristus nandhang sangsara lan tangi menèh sangka pati, lan sing "iki Gusti Yesus Kristus, kang aku ngumumake kanggo sampeyan. "
17:4 Sawatara wong pracaya lan padha rumaket marang Paulus lan Silas, lan wong golongan gedhé, iku padha saka nyembah lan bangsa-bangsa liya, lan ora sawetara padha wanita mulya.
17:5 Nanging wong-wong Yahudi, kang cemburu, lan gabung karo wong ala tartamtu antarane wong umum, nyebabake gangguan, lan padha ngojok-ojoki kutha. Lan njupuk munggah posisi cedhak omahe Jason, wong mau padha ngarah mimpin metu wong.
17:6 Lan nalika padha ora ketemu wong, padha nyeret Jason lan sedulur tartamtu kanggo para panggedhéning kutha ing, nangis metu: "Kanggo iki sing gedhe-gedhe sing wis padha ngojok-ojoki kutha. Lan padha kene,
17:7 lan Jason wis ditampa mau. Lan kabeh wong iki tumindak nalisir katetepan saka Kaisar, matur sing ana raja liyane, Gusti Yesus. "
17:8 Lan padha incited wong. Lan para panggedhéning kutha ing, marang krungu iku mau,
17:9 lan nampani panjelasan saka Jason lan wong, dirilis wong.
17:10 Nanging saestu, sedulur sakcepete Paulus lan Silas lunga dening wengi kanggo Beroea. Lan nalika padha teka, padha lumebu ing papan pangibadah wong Yahudi.
17:11 Nanging iki padha luwih longgar tinimbang para wong sing padha ing Tesalonika. Padha nampa Sabda karo kabeh semangat, dina mrikso Kitab Suci kanggo ndeleng yen iku mau padha dadi.
17:12 lan cen, akeh anake pada pracaya ring pantaran wong, uga ora sathithik antarane wong Yunani mulya lan wanita.
17:13 Banjur, nalika wong Yahudi ing Tésalonika padha temen maujud sing Sabda Allah uga martakaké dening Rasul Paulus ana ing Beroea, padha tindak ana uga, aduk munggah lan gangguan wong akeh.
17:14 Lan banjur sedulur cepet Paulus adoh, supaya wong bisa lelungan kanthi segara. Nanging Silas lan Timotius tetep ana.
17:15 Banjur wong-wong sing padha anjog Paul digawa minangka adoh minangka Athens. Lan nampani supaya saka Gusti kanggo Silas lan Timotius, sing padha kudu teka wong cepet, padha budhalan.
17:16 Nalika Paulus ngentèni ing Athens, roh iki ngojok-ojoki ing wong, ningali kutha kaulungake marang brahala.
17:17 Lan supaya, piyambakipun bebantahan karo wong Yahudi ing papan pangibadah, lan karo para wong manembah, lan ing panggonan umum, saindhenging saben dina, karo Nèk ana.
17:18 Saiki filsuf Epicurean lan Stoiki tartamtu padha udur karo wong. Lan sawetara padha matur, "Apa ora nyebar iki Sabda arep ngomong?"Nanging wong kang kandha, "Sajaké wong dadi penyiar kanggo dhemit anyar." Kanggo wong iki ngumumake kanggo wong-wong mau Gusti Yésus lan Wunguné ing.
17:19 Lan apprehending wong, padha digawa menyang Areopagus ing, matur: "Punapa kita bisa ngerti apa piwulang anyar iki, bab sing nganggo?
17:20 Kanggo nggawa gagasan anyar tartamtu kanggo kuping kita. Lan supaya kita kaya ngerti apa iku mau tegese. "
17:21 (Saiki kabeh Athenians, lan tekan pengunjung, padha manggoni piyambak karo apa-apa liyane saka ngandika utawa pangrungu macem-macem gagasan anyar.)
17:22 nanging Paulus, ngadeg ing tengah Areopagus, ngandika: "Para Sadhèrèk ing Aténa, Aku saiki ngerti nèk ing kabeh iku sing rodo superstitious.
17:23 Amargi nalika kula langkung lan kadhaton ing guwa, Aku uga mrangguli misbyah, kang ditulis: TO THE Allah UNKNOWN. Mulane, apa sing nyembah ing nggatekke, iki aku martakaké kanggo sampeyan:
17:24 Gusti Allah sing digawe donya lan kabeh kang ana ing kono, kang punika Pangeraning langit lan bumi, sing ora manggon ing candhi-candhi digawe karo tangan.
17:25 Sanadyan iku kang dadi dening tanganing wong-wong, kaya ing kekurangan apa-apa, awit iku kang menehi kanggo kabeh iku urip lan ambegan lan kabeh liya.
17:26 Lan kang wis digawe, metu saka siji, saben kulawarga wong: manggon marang pasuryan saka bumi kabeh, nentokake mangsa dados lan watesan saka wewangunan sing,
17:27 supaya minangka kanggo ngupaya Gusti Allah, yen mbok menawa padha bisa nimbang wong utawa ketemu, sanadyan iku ora adoh saka saben siji kita.
17:28 'Kanggo ing wong urip, lan pamindhahan, lan ana. 'Kaya sawetara pujonggo dhewe wis ngandika. 'Kanggo kita uga kulawargane.'
17:29 Mulane, wiwit kita saka kulawarga Allah, kita kudu nimbang emas utawa salaka utawa watu aji, utawa ukiran seni lan saka bayangan saka wong, dadi perwakilan saka apa gaib.
17:30 lan cen, Gusti Allah, nyawang mudhun kanggo ndeleng nggatekke kaping, saiki wis announced kanggo wong sing wong nang endi wae kudu nindakake tapa.
17:31 Kanggo kang wis ditunjuk dina kang bakal ngadili jagad ing usaha, liwat wong kang wis milih, aturan iman kanggo kabeh, dening mundhakaken wong saka ing antarane wong mati. "
17:32 Lan nalika padha krungu bab kiamat wong mati, tenan, sawetara padha derisive, nalika wong ngandika, "Kita bakal ngrungokake bab iki maneh."
17:33 Rasul Paulus lan Barnabas mangkat saka satengahing wong.
17:34 Nanging saestu, wong tartamtu, adhering kanggo wong, durung pracaya. Antarane iki uga Dionysius ing Areopagite, lan wong wadon kang aran Damaris, lan wong-wong mau.

Rasul 18

18:1 Sakwisé kuwi, Duwe tindak saka Athens, kang teka ing Korinta.
18:2 Lan marang nemokake tartamtu Yahudi jenengé Akwila, lair ing Pontus, sing wis mentas teka saka Italia karo Priskila bojoné, (amarga Claudius wis dhawuh kabeh Yahudi kanggo mangkat saka Roma,) piyambakipun kepanggih karo wong-wong mau.
18:3 Lan amarga asalé saka ing perdagangan padha, kang mondhok karo wong-wong mau lan apa. (Saiki padha tentmakers dening perdagangan.)
18:4 Lan piyambakipun kanthi alesan ing papan pangibadah ing saben dina Sabat, ngenalke jeneng Gusti Yesus. Lan piyambakipun mbujuk wong-wong Yahudi lan wong Yunani.
18:5 Lan nalika Silas lan Timotius teka saka ing tanah Makedhonia, Paulus banjur jumeneng tenan ing Sabda, paseksi marang para wong Yahudi, yen Gusti Yesus iku Sang Kristus.
18:6 Nanging wiwit padha contradicting wong lan ngala-ala, kang guncang metu kang rasukan lan ngandika marang wong-wong mau: "Getih iku ing kepala dhewe. Aku resik. Saiki, Aku bakal pindhah menyang bangsa-bangsa liya. "
18:7 Lan obah saka panggonan sing, Yésus banjur tindak lumebet ing omahé wong, jenenge Titus ing Cukup, a ngabekti marang Gusti Allah, kang ana iki adjoined papan pangibadah.
18:8 saiki Krispus, pimpinan sinaguk, pretyaya marang Gusti, karo kabeh omahé. Lan akeh Korinta, marang pangrungon, pracaya lan kabaptis.
18:9 Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang Paulus, liwat sesanti ing wengi: "Aja wedi. Tinimbang, nganggo metu lan ora dadi bisu.
18:10 Kanggo aku karo kowe. Lan ora ana kang padha nyekel sampeyan, supaya minangka kanggo kowe gawe piala. Kanggo akèh saka wong ing kutha iki karo aku. "
18:11 Banjur manggon ana ing kono kanggo taun nem sasi, memulang Sabda Allah antarane wong-wong mau.
18:12 Nanging nalika Galio ana gubernur ana ing Akhaya, wong-wong Yahudi banjur jumeneng saiyeg nglawan Paulus. Lan padha digawa menyang pengadilan,
18:13 matur, "Panjenenganipun ngrayu wong nyembah marang Gusti Allah nalisir hukum."
18:14 Banjur, Paulus iki diwiwiti kanggo mbukak tutuk, Galio ngandika marang wong-wong Yahudi: "Yen iki padha sawetara prakara ketidakadilan, utawa Deed duraka, O Yahudi Noble, Aku bakal ndhukung sampeyan, minangka punika tepat.
18:15 Nanging yen saestu iki ana pitakonan bab tembung lan jeneng lan angger-angger Paduka, sampeyan kudu ndeleng kasebut dhewe. Aku ora bakal dadi hakim mengkono iku. "
18:16 Lan dhawuh saka pengadilan.
18:17 nanging wong-wong, apprehending Sosthenes, pimpinan sinaguk, ngalahake wong ing ngarepe pengadilan. Lan Galio ora nuduhake badhan kanggo iku iki.
18:18 Nanging saestu, Paul, sawise wong wis tetep kanggo akeh dina liyane, gadhah ngandika pamit kanggo sedulur, lelayaran menyang Siria, lan karo wong padha Priskila lan Akwila. Saiki dheweke wis dipun cukur sirahe ing Cenchreae, kanggo kang wus raris masesangi.
18:19 Lan kang teka ing Éfesus, lan kang kiwa wong konco ana. Nanging saestu, piyambakipun, ngetik nang sinaguk, iki bebantahan karo wong Yahudi.
18:20 Banjur, senajan padha takon marang kanggo tetep kanggo wektu maneh, kang ora bakal setuju.
18:21 Tinimbang, matur pamit lan mulangi wong-wong, "Aku bakal bali marang kowe maneh, Gusti Allah gelem,"Banjur bidhal saka Éfesus.
18:22 Lan sawise arep Sésaréa, banjur lunga menyang Yerusalem, lan disambut Gréja ana, banjur tumurun menyang Antiokhia.
18:23 Lan Duwe ngginakaken sawetara dawane wektu ana, banjur bidhal, lan mlaku supaya liwat tanah Galatia lan Frigia, kiat kabeh murid.
18:24 Saiki wong Yahudi mawasta Apollo, lair ing Alexandria, wong eloquent sing kuat karo Kitab Suci, teka ing Éfesus.
18:25 Panjenenganipun sinau ing dalan Gusti. Lan kang fervent ing roh, Yésus isih ngandika lan memulang bab sing saka Gusti Yesus, nanging ngerti mung Yohanes.
18:26 Lan supaya, kang wiwit tumindak setya ing papan pangibadah. Lan nalika Priskila lan Akwila padha krungu wong, padha njupuk wong aside banjur nerangaké samubarang dalan Gusti marang liyane sak tenane.
18:27 Banjur, awit kepéngin budal Akhaya, sedulur wrote pitutur kanggo para sakabat, supaya padha bisa nampa wong. Bareng wis teka, kang dianakaké akeh diskusi karo wong-wong sing pada pretyaya.
18:28 Kanggo kang ana prekara lan publik reproving Yahudi, ngumumke liwat Kitab Suci, menawa Yésus iku Kristus.

Rasul 19

19:1 Saiki iku kedaden sing, nalika Apollo ana ing Korinta, Paul, sawuse budhal liwat wilayah ndhuwur, teka ing Éfesus. Lan ketemu karo murid sawatara.
19:2 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, "Sawise pracaya, wis nampa Roh Suci?"Nanging wong semaur:, "Kita wis ora malah krungu ana Roh Suci."
19:3 Nanging saestu, ngandika, "Banjur karo apa sing wis dibaptis?"Wong-wong semaur, "Kanthi Yohanes."
19:4 Rasul Paulus banjur ngandika: "Yohanes mbaptis wong karo baptisan pitobat, matur sing padha pracaya ing Panjenengane kang bakal rawuh sawise wong, sing, ing Gusti Yesus. "
19:5 Senadyan Hearing iku iki, padha kabaptis ing jenengé Gusti Yésus.
19:6 Lan nalika Paulus dileksanakake tangan, Roh Suci teka liwat wong-wong mau. Lan padha ngandika ing ibu lan medhar wangsit.
19:7 Saiki wong padha rolas ing kabeh.
19:8 Banjur, marang ngetik papan pangibadah, Yésus isih ngandika setya kanggo telung sasi, bebantahan lan mbujuk wong-wong mau bab Kratoné Gusti Allah.
19:9 Nanging nalika gedhe-gedhe tartamtu dadi atos lan ora bakal pracaya, ipat-ipat marga saka Margining Pangéran ana ing ngarsane wong akeh, Paul, penarik saka wong-wong mau, kapisah para sakabat, bebantahan dina ing sekolah tartamtu saka Tyrannus.
19:10 Saiki iki rampung ing saindhenging rong taun, supaya wong kang padha urip ing Asia mirengke Sabda Gusti, wong Yahudi lan wong Yunani.
19:11 Lan Allah iki accomplishing kaelokan kuat lan umum lumantar Paul,
19:12 dadi luwih supaya malah nalika lawon cilik lan Moriné padha digawa saka awak kang kanggo lara, penyakit sumingkir saka wong-wong mau lan roh-roh ala tindak.
19:13 Banjur, malah sawetara saka exorcists Yahudi lelungan wis nyoba kanggo njaluk jeneng Gusti Yesus liwat wong-wong sing wis dhemit, matur, "Aku ikatan kaya sumpah liwat Gusti Yésus, kang Paul martakake. "
19:14 Lan ana wong-wong Yahudi tartamtu, pitu Dane Sceva, pemimpin antarane para imam, sing padha tumindak ing cara iki.
19:15 Nanging roh ala nanggapi dening matur kanggo wong-wong mau: "Yesus Aku ngerti, lan Paulus aku ngerti. Nanging sing sampeyan?"
19:16 Lan wong, kang ana roh ala, leaping ing wong lan njupuk luwih saka wong loro, ngalahake wong, supaya padha mlayu saka omah sing, wuda lan tatu.
19:17 Lan supaya, iki dadi dikenal kanggo kabeh wong-wong Yahudi lan wong Yunani sing padha manggon ing kutha Efesus. Lan wedi ambruk liwat wong-wong mau kabeh. Lan jeneng Gusti Yesus agung.
19:18 Lan akeh pracaya padha tekan, ngakoni, lan ngumumake tumindak.
19:19 Banjur akeh wong sing wis mèlu sekte aneh mbekta buku sing, lan padha ngobong wong-wong mau ana ing ngarsane kabeh. Lan sawise nentokake ing Nilai saka iki, padha ketemu rega dadi seket ewu dinar.
19:20 Ing cara iki, Sabda Allah nambah banget lan kang dikonfirmasi.
19:21 Banjur, nalika iku padha rampung, Paul mutusaké ing Roh, sawise nyebrang liwat Masedonia lan Akaya, kanggo pindhah menyang ing Yerusalem, matur, "Banjur, sawise aku wis ana, iku perlu kanggo kula kanggo ndeleng Roma. "
19:22 Nanging ngirim loro sing padha ngladosi, Timothy lan Erastus, menyang ing tanah Makedhonia, piyambakipun tetep kanggo wektu ing Asia.
19:23 Saiki ing wektu sing, ana dumadi ora gangguan cilik bab dalan Gusti.
19:24 Kanggo wong jenenge Demetrius, a silversmith nggawe pepethan pérak Diana, iki nyediakake ora MediaWiki cilik kanggo tukang.
19:25 Lan nelpon mau bebarengan, karo wong-wong sing padha dipunginaaken ing cara sing padha, ngandika: "Men, ngerti sing income kita saka pakaryan iki.
19:26 Lan sing weruh lan krungu sing wong iki Paul, dening persuasion, wis nyimpang akeh banget, ora mung saka Éfesus, nanging saka saklawasé kabeh Asia, matur, 'Iki mau sing dudu Allah kang wis digawe dening tangan.'
19:27 Mangkono, ora mung iki, pendhudhukan kita, ing bebaya kang nggawa menyang repudiation, nanging uga ana ing Pedalemané Diana gedhe bakal reputed minangka boten! Banjur malah Sang dheweke, kang kabeh Asia lan donya ngabekti, bakal miwiti disirnakake. "
19:28 Senadyan Hearing iki, padha kapenuhan nesu, lan banjur padha mbengok, matur, "Kaluhurna Diana, sesembahané wong Éfesus!"
19:29 Lan kutha iki kisruh. Lan Duwe dicekel Gayus lan Aristarkhus Makedonia, sahabat Paul, padha kesusu violently, saiyeg, menyang Persawahan ing.
19:30 Banjur, Paulus wanted kanggo ngetik kanggo wong, para sakabat ora bakal ngidini wong.
19:31 Lan sawetara saka pemimpin saka Asia, sing padha kanca kang, uga dikirim kanggo wong, njaluk sing ora saiki awake ing Persawahan ing.
19:32 Nanging wong padha nangis metu macem-macem iku. Déwan iki ing kebingungan, lan paling ora ngerti alesan padha wis nimbali.
19:33 Supaya padha nyeret Alexander saka akeh, nalika wong Yahudi padha nggerakaké maju. lan Alexander, gesturing karo tangané kanggo nggawe bisu, wanted kanggo menehi wong panjelasan.
19:34 Nanging sanalika padha rumangsa wong dadi wong Yahudi, kabeh karo swara, kira-kira rong jam, padha nangis metu, "Kaluhurna Diana, sesembahané wong Éfesus!"
19:35 Lan nalika ahli Toret padha calmed wong akeh, ngandika: "Men Éfesus, saiki Apa ana sing ora ngerti sing kutha Efesus iku ing layanan saka Diana gedhe lan saka turunane Jupiter?
19:36 Mulane, wiwit iku mau ora bisa mbantah, iku perlu kanggo sampeyan arep kalem lan kanggo nindakake apa-apa akeh.
19:37 Kanggo sing wis digawa maju wong iki, sing ora Nggabunge utawa nyenyamah marang Dewi Panjenengan.
19:38 Nanging yen Demetrius lan tukang sing karo wong duwe cilik marang wong, padha bisa rapat ing pengadilan, lan ana proconsuls. Ayo wong ngarani siji liyane.
19:39 Nanging yen arep takon bab prekara-prekara liyané, iki bisa mutusaké ing majelis resmine.
19:40 Kanggo saiki kita ing peril kang didakwo saka sedition liwat acara dina, wiwit ana siji guilty (marang kang kita bisa kanggo nyedhiyani bukti) ing kumpul iki. "Sawusé ngandika mangkono, dane raris mudalang ing.

Rasul 20

20:1 Banjur, sawise kaributan mandhek, Paul, nelpon para sakabat piyambak lan mituturi wong-wong mau, nyuwun pamit. Lan banjur bidhal, supaya wong bisa lunga menyang ing tanah Makedhonia.
20:2 Bareng wis mlaku liwat wilayah lan wis paring pitutur mau karo akeh kutbah, banjur tindak menyang Yunani.
20:3 Mulané Gusti ngginakaken telung sasi ana, treacheries padha manggon ana ing wong Yahudi, kaya kang ana bab kanggo berlayar menyang Syria. Lan Duwe wis menehi saran iki, padha bali metu ing Makedhonia.
20:4 Saiki sing ngancani dheweke padha Sopater, bin Pyrrhus saka Beroea; lan uga ing Tesalonika, Aristarkhus lan Sekundus; Gayus saka Dèrbé, lan Timotius; lan uga Tikhikus lan Trofimus saka Asia.
20:5 iki, sawise padha musna ahead, nenggo kanggo kita ana ing kutha Troas.
20:6 Nanging saestu, kita lelayaran saka Filipi, sawisé dina riyaya Roti Tanpa Ragi, lan ing limang dina kita tindak mau ana ing kutha Troas, ngendi kita manggon pitung dina.
20:7 Banjur, ing dina Sabat pisanan, nalika kita wis nglumpuk kanggo break roti, Paul discoursed karo wong-wong mau, arep budhal ing dina sabanjuré. Nanging ingkang dipun danguaken khutbah menyang tengah wengi.
20:8 Saiki ana kathah lamps ing kamar ndhuwur, ngendi kita padha.
20:9 Lan cah cilik mawasta Eutychus, lungguh ing sill jendhela, kang bobot mudhun dening drowsiness abot (Paulus memulang ana ing dawa). Banjur, minangka banjur turu, kang ambruk saka kamar lantai katelu mudhun. Lan nalika piyambakipun diangkat munggah, kang mati.
20:10 Nalika Paulus ndedonga marang, ditumpangi piyambak liwat wong lan, ngisinake wong, ngandika, "Aja padha sumelang, nyawa kang isih ing wong. "
20:11 Lan supaya, arep munggah, nyuwil-nyuwil roti, lan mangan, lan Duwe ngandika uga nganti Awan, banjur budhal.
20:12 Saiki padha nggawa bocah ing urip, lan padha luwih saka consoled sethitik.
20:13 Banjur kita menek kapal kapal lan lelayaran menyang Asos, ngendi kita padha njupuk ing Paul. Kanggo wong awake wis mutusaké, awit piyambakipun nggawe lelampahan dening tanah.
20:14 Bareng wis gabung kita ing Asos, kita njupuk wong ing, lan kita tindak Mitylene.
20:15 Lan sailing saka ana, ing dina iki, kita teka ngelawan Chios. Lan sabanjuré kita ndharat ing Samos. Lan ing dina iki kita tindak Miletus.
20:16 Paulus wis mutusaké kanggo berlayar liwat Efesus, supaya wong ora bakal telat ing Asia. Kanggo wong iki semesta supaya, yèn bisa kanggo wong, kang bisa mirsani dina Pentakosta ing Yerusalem.
20:17 Banjur, ngirim saka Milétus menyang Éfesus, kang disebut sing luwih dening lair ing pasamuwan.
20:18 Lan nalika padha teka wong lan padha bebarengan, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Sampeyan ngerti sing wiwit dina kapisan nalika Aku mau mlebu ing Asia, Aku wis nunggal karo kowe, kanggo kabeh wektu, ing proses iki:
20:19 leladia marang Gusti, karo kabeh andhap lan senadyan nangis lan trials kang befell kula saka treacheries wong Yahudi,
20:20 Aku dianakaké bali apa sing regane, carane uga aku wis martakaké kowe, lan aku wis mulang kowé publicly lan saindhenging omahé,
20:21 paseksi loro kanggo wong-wong Yahudi lan kanggo bangsa-bangsa liya bab pamratobat ing Allah lan iman ing Gusti kita Yesus Kristus.
20:22 Lan saiki, lah, kang kapekso ing roh, Aku arep kanggo Yerusalem, ora ngerti apa sing bakal kelakon kanggo kula ana,
20:23 kejaba Roh Suci, ndlajah kutha-kutha, wis cautioned kula, matur sing sanad lan kasangsaran nunggu kula ing Yérusalèm.
20:24 Nanging aku ora kasebut iku dread. Sanadyan aku nimbang urip dadi luwih larang amarga iku dhewe, kasedhiya yen ing sawetara cara aku bisa ngrampungake mesthi dhewe lan sing saka pelayanan saka Sabda, kang ditampa saka Gusti Yesus, kanggo mreksanono marang Injil sih-rahmaté Gusti Allah.
20:25 Lan saiki, lah, Aku ngerti sing bakal ora ana maneh matemu teken, kabeh antarane kang wis aku kesah, martakaké Kratoning Allah.
20:26 Kanggo alesan iki, Aku nelpon sampeyan minangka saksi ing banget dina iki: sing aku resik saka getih kabeh.
20:27 Kanggo aku wis ora nyimpang ing paling saka ngumumake saben karsaning Allah kanggo sampeyan.
20:28 Take care of dhewe lan saka kabeh kumpul, liwat kang Roh Suci wis dakbalekake sampeyan Uskup ngwasani Pasamuwan Allah, kang wis dituku dening getih dhewe.
20:29 Aku ngerti sing sawise departure idep sing wohe bakal mlebu ana ing antaramu, ora sparing kumpul.
20:30 Lan saka gremeng, wong bakal tangi, ngandika keblinger supaya mbujuk murid sawise wong-wong mau.
20:31 Amarga iki, waspada, mertahanake ing memori sing saindhenging telung taun aku ora mandek, wengi lan dina, karo nangis, kanggo kang awèh pepéling marang saben siji saka sampeyan.
20:32 Lan saiki, Aku masrahké kowé marang Gusti Allah lan Sabda kang sih. Dheweke nduweni daya kanggo mbangun munggah, lan kanggo menehi warisan kanggo kabeh sing kasucèkaké.
20:33 Aku wis coveted ora salaka lan emas, utawa apparel,
20:34 sing pada uning. Kanggo kang needed dening kula lan wong-wong sing bebarengan karo aku, tangan iki wis kasedhiya.
20:35 Aku wis dicethakaké kabeh iku kanggo sampeyan, amarga dening laboring ing cara iki, iku perlu kanggo ndhukung banget lan ngeling tembung saka Gusti Yesus, carane ngandika, 'Iku luwih begja menehi saka nampa.' "
20:36 Sawusé ngandika mangkono, jengkeng, Panjenengané banjur ndedonga karo kabeh wong.
20:37 Banjur nangis gedhe dumadi antarane wong-wong mau kabeh. Lan, Mudhun marang gulu Paul, padha diambungi,
20:38 kang sedhih paling kabeh liwat tembung kang wus ngandika, sing padha ora bakal nyawang wedanane maneh. Lan padha digawa menyang kapal.

Rasul 21

21:1 Lan sawise iku mau wis kedaden, Duwe kesed pepisahan mau, kita sailed mesthi langsung, tekan ing Cos, lan ing ngisor iki dina ing Rhodes, lan saka ing kono kanggo Patara.
21:2 Lan nalika kita manggih kapal tengen menyang ing tanah Fenisia, climbing dhuwur pesawat, kita kesah.
21:3 Banjur, sawise kita wis kejiret ngarsane Siprus, tetep ngiwa, kita sailed Siria, lan kita teka ing Tirus. Kanggo kapal iki arep mbongkar muatan wonten.
21:4 Banjur, nemu para sakabat, kita mondhok ana pitung dina. Lan padha matur Paulus, liwat Roh, Aku uga ora lunga menyang Yérusalèm.
21:5 Lan nalika dina padha rampung, setelan metu, kita tindak ing; lan kabeh padha diiringi kita karo garwa lan anak-anake, nganti kita padha metu saka kutha. Lan kita jèngkèng ing dharat lan ndedonga.
21:6 Lan nalika kita wus ngandika pamit kanggo siji liyane, kita menek kapal kapal. Lan padha bali menyang dhewe.
21:7 Nanging saestu, Duwe rampung lelampahan kita dening prau saka Tirus, kita turunan kanggo Ptolemais. Lan Salam sedulur, kita mondhok karo wong siji dina.
21:8 Banjur, sawise setelan metu dina sabanjuré, kita teka ing Kaisaréa. Lan marang ngetik menyang omahé Philip evangelist, sing siji saka pitu, kita manggon karo wong.
21:9 Saiki wong iki wis papat wadon, prawan, sing padha medhar wangsit.
21:10 Lan nalika kita padha telat kanggo sawetara dina, nabi tartamtu saka Yudéa, jenenge Agabus, teka.
21:11 Lan, Bareng wis teka kanggo kita, Dane Paulus ring kang, lan naleni sikil lan tangané dhéwé, ngandika: "Mangkene pangandikane Sang Roh Suci: Wong kang sabuk iki, wong-wong Yahudi sing bisa duwé ikatan ing cara iki ing Yerusalem. Lan padha bakal ngulungaké Panjenengané marang tangané bangsa-bangsa liya. "
21:12 Anggonku padha krungu iki, inggih lan wong-wong sing padha saka panggonan sing nyuwun kanggo pindhah menyang Yérusalèm.
21:13 Rasul Paulus banjur nanggapi dening matur: "Apa kowe ngrampungake dening nangis lan afflicting atiku? Sabab aku nyawisake, ora mung kaiket, nanging uga mati ing Yerusalem, kanggo jeneng Gusti Yesus. "
21:14 Lan awit kita padha ora bisa kanggo ngarih-arih marang, kita quieted, matur: "Muga-muga kersané Pangéran rampung."
21:15 Banjur, sawise sing dina, gadhah ancang-ancang digawe, kita sumengka menyang ing Yerusalem.
21:16 Saiki sawetara saka murid saka Kaisaréa uga banjur karo kita, nggawa wong tartamtu Wangaaybuwan jenenge Mnason, murid banget lawas, kang tamu kita bakal.
21:17 Anggonku padha teka ing Yerusalem, sedulur nampani lila.
21:18 Banjur, ing dina iki, Paulus banjur tindak lumebet karo kita James. Lan kabeh para pinituwa padha nglumpuk.
21:19 Bareng wis nyalami, jlentrehe saben bab sing wis tuntas Allah ing antarané wong Yunani liwat pelayanan.
21:20 lan padha, marang pangrungu iku, agung Allah lan ngandika marang wong: "Sampeyan ngerti, cak, carane akeh ewu ana ing antarane wong-wong Yahudi, sing precaya, lan padha kabeh mantepa kanggo hukum.
21:21 Saiki padha krungu bab, sing memulang wong-wong Yahudi sing ana ing antarane bangsa-bangsa liya kanggo mbatalake saka Musa, mulangi wong-wong sing padha ora kudu netaki anak-anake lanang, utawa tumindak miturut adat.
21:22 Apa sabanjuré? akeh kudu bisa dipunwiwiti. Kanggo bakal padha krungu sing wis teka.
21:23 Mulane, apa apa kang sami nyuwun sampeyan: We kudu wong papat, sing ana ing masesangi.
21:24 Njupuk iki lan nucèkaké dhewe karo wong-wong mau, lan mbutuhake wong kanggo cukur brengos sing kepala. Lan banjur wong bakal ngerti menawa apa kang padha krungu bab iku palsu, nanging sing dhewe lumaku ing tetep karo angger-anggering Toret.
21:25 Nanging, bab sing dudu Yahudi, sing precaya, kita wis ditulis paukuman sing padha kudu tetep piyambak saka ing immolated brahala, rah, lan saka ing suffocated, lan saka laku jina. "
21:26 Paulus, njupuk wong ing dina sabanjuré, diresiki karo wong-wong mau, lan lumebet ing Padaleman Suci, ngumumake proses dina dimurnèkaké, nganti oblation bakal ana ing atas jenenge siji saben wong.
21:27 Nanging nalika pitung dina padha sik njongko completion, wong-wong Yahudi sing padha saka Asia, nalika padha ndeleng Panjenengané ana ing Padaleman ing, incited kabeh wong, lan padha ngebyuk marang, nangis metu:
21:28 "Para Sadhèrèk Israèl, bantuan! Iki wong kang wulangan, everyone, nang endi wae, marang wong-wong lan hukum lan Panggonan iki. Salajengipun, malah wis nggawa bangsa-bangsa liya ing Padaleman Suci, lan sampun nerak panggonan suci iki. "
21:29 (Kanggo padha ndeleng Trofimus, lan Efesus, ing kutha karo wong, lan padha mestine sing Paulus digawa menyang Pedalemané Allah.)
21:30 Lan kabeh kutha iki padha ngojok-ojoki. Duk wong mlayu bebarengan. Lan apprehending Paul, padha disèrèt metu sangka candhi. Lan langsung lawange padha ditutup.
21:31 Banjur, lagi padha ngarah marang, iku iki kacarita kanggo prajurit saka kelompok ing: "Kabeh Yerusalem ing kebingungan."
21:32 Lan supaya, langsung njupuk prajurit lan centurions, kang kesusu mudhun kanggo wong-wong mau. Lan nalika padha ndeleng prajurit lan prajurit, padha mandhek kanggo serangan Paul.
21:33 Banjur prajurit ing, nyelaki, kalindhih wong lan dhawuh kang kaiket ing rante loro. Lan piyambakipun takon sing ana lan apa wis rampung.
21:34 Banjur padha nangis metu macem-macem iku ing akeh. Lan awit ora ngerti apa-apa cetha amarga saka gangguan, dhawuh marang digawa menyang beteng ing.
21:35 Bareng wis tekan ing undhak-undhakan, kedaden sing wong iki digawa munggah dening prajurit, amarga saka ancaman saka panganiaya saka wong.
21:36 Kanggo akeh wong padha ngisor lan nangis metu, "Njupuk wong adoh!"
21:37 Lan Paulus wiwit digawa menyang beteng ing, ngandika marang prajurit ing, "Apa idin kanggo kula kanggo ngomong soko sampeyan?"Panjenengané banjur ngandika, "Sampeyan ngerti Yunani?
21:38 Supaya banjur, sampeyan ora sing Mesir sing sadurunge dina iki incited kraman lan medal ara-ara samun patang èwu okèhé gedhong?"
21:39 Nanging Paulus ngandika marang: "Aku wong, memang wong Yahudi, saka Tarsus sane ring jagat Kilikia, warga kutha kondhang. Aku usulan sampeyan, ngidini kula kanggo pitutur marang wong-wong. "
21:40 Lan sawusé saos ijin wong, Paul, ngadeg ing undhak-undhakan, sasmita kalawan astane kanggo wong. Lan nalika nggawe bisu gedhe dumadi, dipangandikani dening Gusti ing basa Ibrani, matur:

Rasul 22

22:1 "Sedulur Noble lan leluhur, listen to panjelasan sing saiki aku menehi kowe. "
22:2 Lan nalika padha krungu anggone Nabi Yokanan ngandika marang wong-wong ing basa Ibrani, padha ana sing nggawe bisu luwih.
22:3 Lan ngandika: "Aku wong Yahudi, lair ing Tarsus ing tanah Kilikia, ananging digedhekke ing kutha iki ing jejere kaki Gamaliel, memulang miturut bebener hukum saka bapa, mantepa kanggo hukum, kaya kabeh uga sing dina iki.
22:4 Aku kuya Way iki, malah marang pati, naleni lan ngirimke menyang ditahan loro lanang lan wadon,
22:5 mung minangka Imam Agung lan kabeh sing luwih dening lair bear seksi kula. Duwe tampi serat-serat saking wong kanggo sedulur, Aku budhal menyang kutha Damsyik, supaya aku bisa mimpin kaiket saka ing kono menyang ing Yerusalem, supaya padha bisa kaukum.
22:6 Nanging kedaden sing, kaya aku iki lelungan lan nyedhak Damaskus ing wayah tengange, dumadakan saka langit pepadhang gedhé shone watara kula.
22:7 Lan Mudhun ing lemah, Aku krungu swara sing ngomong marang aku, 'Saul, Saul, kok sing nyiya-nyiya Aku?'
22:8 Lan aku nanggapi, 'Sing panjenengan, Gusti?'Ida ngandika marang aku, 'Aku iki Yésus wong Nasarèt, ane sangsarain. '
22:9 Lan wong-wong sing bebarengan karo aku, tenan, weruh cahya, nanging padha ora krungu swara saka wong sing ngandika karo aku.
22:10 Lan Aku ngandika, 'Apa ngirim aku, Gusti?'Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang aku: 'Munggah, lan pindhah menyang Damaskus. lan ana, sampeyan bakal marang kabeh sing kudu nindakake. '
22:11 Lan wiwit aku ora bisa ndeleng, amarga saka padhange lampu sing, Aku iki mimpin dening tangan dening sagrombol, lan aku lunga menyang Damsyik.
22:12 Banjur Ananias tartamtu, wong ing kasepakatan karo hukum, gadhah paseksiné wong-wong Yahudi sing padha manggon ana,
22:13 rumaket marang Aku lan ngadeg cedhak, ngandika marang aku, 'Saulus sedulurku, ndeleng!'Lan ing jam padha, Aku nyawang wong.
22:14 Nanging Gusti Yesus ngandika: 'Allahé leluhur kita wis preordained sampeyan, supaya sampeyan bakal ngerti karsane lan bakal weruh Just One, lan bakal krungu swara saka tutuk.
22:15 Amarga kowe bakal padha dadi seksi kang kanggo kabeh wong bab apa kang wis weruh lan krungu.
22:16 Lan saiki, kok sampeyan wektu tundha? Munggah, lan kabaptis, lan ngruwat dosa panjenengan, dening invoking asmane. '
22:17 Banjur iku kedaden sing, nalika aku bali menyang ing Yerusalem lan ndedonga ana ing Padaleman Suci, stupor mental teka liwat kula,
22:18 lan aku weruh wong ngandika dhateng kula:: 'Cepet-cepet! Mangkat cepet saka Yerusalem! Kanggo padha ora pretyaya bab kula. '
22:19 Lan Aku ngandika: 'Gusti, padha ngerti yen aku ngantem lan enclosing ing pakunjaran, saindhenging papan-papan pangibadah, sing pretyaya marang sampeyan.
22:20 Lan nalika getih seksi Panjenengan Stephen iki diwutahake metu, Aku ngadeg toko lan adung, lan Aku mirsani liwat rasukan ing wong-wong sing nyédani Panjenengané. '
22:21 Lan wus ngandika marang aku, 'Go kasebut. Sabab aku ngirim sampeyan adoh bangsa. ' "
22:22 Saiki padha ngrungokake marang, nganti tembung iki, lan banjur padha diangkat munggah swara sing, matur: "Njupuk jenis iki adoh saka bumi! Kanggo iku ora fitting kanggo wong kanggo manggon!"
22:23 Lan nalika padha bengok-bengok, lan tossing aside jubahe, lan casting bledug menyang udhara,
22:24 prajurit ing dhawuh marang digawa menyang beteng ing, lan supaya scourged lan tortured, supaya nemokake alesan sing padha nangis metu ing dalan iki marang wong.
22:25 Lan nalika padha wis disambungake karo wong nyudo, Paul ngandika marang opsir kang ngadeg cedhak wong, "Iku kena kanggo sampeyan disapu wong sing Romawi lan wis ora wis disalahké?"
22:26 Senadyan Hearing iki, opsir tindak prajurit lan uninga marang, matur: "Apa sing panjenengan gayuh? Kanggo wong iki warga Roma. "
22:27 Lan prajurit ing, nyedhak, ngandika marang: "Aku kandhanana. Apa sing Romawi?"Gusti Yésus ngandika, "Ya."
22:28 Lan prajurit ing nanggapi, "Aku dijupuk kewarganegaraan iki ing biaya gedhe." Paulus ngandika, "Nanging aku lair iku."
22:29 Mulane, sing padha arep torture wong, langsung lunga saka wong. prajurit iki Kajaba wedi, sasampunipun panjenenganipun ngrumaosi bilih tiyang punika warganagari Roma, kanggo kang wus kaiket marang.
22:30 Nanging ing dina sabanjuré, kepingin kanggo disinauni gentur apa alesan ana sing pada nyalah-nyalahké wong-wong Yahudi, kang dirilis wong, lan dhawuh marang para imam kanggo rapat, karo kabeh PBB. Lan, prodhuksi Paul, kang ditugasaké Panjenengane ana ing antarane wong-wong mau.

Rasul 23

23:1 Paulus, munggah intently ing Dhéwan, ngandika, "Sedulur Noble, Aku wis ngandika karo kabeh apik karep sadurunge Allah, malah kanggo dina saiki iki. "
23:2 Imam Agung, Ananias, pitunjuk sing padha ngadeg toko, supaya napuk tutuké.
23:3 Rasul Paulus banjur ngandika marang: "Gusti Allah bakal napuk panjenengan, sampeyan wall whitewashed! Kanggo bakal njagong lan ngadili kula miturut angger-anggering Toret, kapan, nalisir hukum, sampeyan supaya kula supaya disabetake?"
23:4 Lan wong-wong sing padha ngadeg toko ngandika, "Apa ngandika ala bab Imam Agung saka Allah?"
23:5 Paulus ngandika: "Kula mboten ngertos, sedulur, sing iku Imam Agung. Awit ana tulisan: 'Sampeyan ora bakal ngucapaké tembung ala marang pimpinan umat Paduka.' "
23:6 saiki Paul, ngerti sing siji klompok padha Saduki lan liyane wong Farisi, ngomong ing PBB ing: "Sedulur Noble, Aku Farisi, bin Farisi! Iku luwih pangarep-arep lan tangine wong mati sing aku kang biji. "
23:7 Sawusé ngandika mangkono, dissension a dumadi antarané wong-wong Farisi lan wong Saduki. Lan wong akèh banjur dipérang.
23:8 Amarga wong Saduki pratelan sing ora ana tangine, lan ora malaekat, utawa roh. Nanging wong-wong Farisi ngakeni loro iki.
23:9 Banjur ana dumadi a Clamor gedhe. Lan wong Farisi sawatara, ngadeg, padha onomatopia, matur: "We nemokake apa-apa kang ala ana ing wong iki. Apa yen memedi wis ngandika marang, utawa angel?"
23:10 Lan wiwit dissension gedhe wis digawe, prajurit ing, wedi, Paulus bisa ambruk loro dening wong-wong mau, dhawuh prajurit medhak lan kanggo njaluk wong saka satengahing wong, lan kanggo nggawa Gusti Yésus menyang beteng ing.
23:11 Banjur, ing wengi iki, Pangeran jumeneng cedhak wong lan ngandika: "Aja pancet. Kanggo mung sing padha martakake bab kula ing Yérusalèm, supaya uga perlu kanggo sampeyan kanggo mreksanono marang ing Roma. "
23:12 Lan nalika Awan teka, sawetara wong Yahudi padha bebarengan lan kaiket piyambak kanthi sumpah, matur sing padha bakal mangan utawa ngombé nganti nyedani Rasul Paulus.
23:13 Saiki ana luwih saka patang puluh mau sing sumpah iki bebarengan.
23:14 Lan padha nyedhaki pemimpin saka para imam, lan para pinituwa, lan padha ngandika: "Kita wis supaos dhéwé sumpah, supaya kita bakal rasa apa-apa, nganti kita mejahi Paulus.
23:15 Mulane, karo dewan, sing ngirim saiki menehi kabar kanggo prajurit ing, supaya bisa nggawa marang kowe, kaya yen dimaksudaké kanggo nemtokake mergo bab wong. Nanging sadurunge piyambakipun nyaketi, kita wis digawe ancang-ancang kanggo sijine wong pati. "
23:16 Nanging nalika anake sadulure kang Paulus wis krungu iki, bab ingalembana, banjur lunga mlebu menyang beteng ing, lan kacarita kanggo Paulus.
23:17 lan Paul, nelpon kanggo wong siji saka centurions, ngandika: "Lead wong enom iki kanggo prajurit ing. Kanggo kang wis soko kanggo pitutur marang wong. "
23:18 lan cen, Panjenengané banjur ngasta lan mimpin wong kanggo prajurit ing, lan ngandika, "Paul, tahanan, takon kula kanggo mimpin wong enom iki kanggo sampeyan, awit wis soko kanggo pitutur marang kowe. "
23:19 Banjur prajurit ing, njupuk ngasta tangané bocah, mundur karo wong dening piyambak, lan ndangu,: "Apa iku sing kudu ngomong?"
23:20 Banjur ngandika: "Wong-wong Yahudi wis ketemu takon sampeyan nggawa Paulus sesuk dewan, kaya wong dimaksudaké kanggo pitakonan marang bab mergo.
23:21 nanging saestu, sampeyan ora kudu pracaya wong, kanggo wong bakal ambush wong karo luwih saka patang puluh wong saka ing antarane wong-wong mau, sing wis kaiket piyambak sumpah ora mangan, utawa kanggo ngombe, nganti padha dipateni. Lan padha bakal digelar, wus kanggo affirmation saka sampeyan. "
23:22 Lan banjur prajurit mecat wong enom, instructing wong ora marang sapa waé sing wis digawe dikenal bab iki marang wong.
23:23 Banjur, Duwe disebut loro centurions, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Siapke prajurit rong atus, supaya padha bisa pindhah minangka adoh minangka Kaisaréa, lan pitung puluh jaranan, lan rong atus spearmen, kanggo jam sanga bengi iki.
23:24 Lan nyiapake galak saka beban kanggo nindakake Paul, supaya padha bisa mimpin wong aman kanggo Felix, gubernur. "
23:25 Awit ajrih, supaya aja mbok menawa wong-wong Yahudi bisa njaluk wong lan matèni wong, lan sing sakwise bakal ngrampas dipuntudhuh, kaya kang wis ditampa besel. Lan panjenenganipun lajeng nyerat layang ngemot ing ngisor iki:
23:26 "Claudio Shuckburgh, kanggo gubernur paling banget, Felix: Greetings.
23:27 wong iki, gadhah wis dirasakake dening wong-wong Yahudi lan kang babagan kang bakal diukum pati déning wong-wong mau, Aku ngluwari, akeh banget wong-wong mau karo prajurit, awit aku temen maujud sing iku Romawi sing.
23:28 Lan kepingin ngerti alesan sing padha ngalang kanggo wong, Aku diirid menyang PBB sing.
23:29 Lan aku nemokaké wong kang dipuntudhuh babagan pitakonan saka hukum sing. Nanging saestu, boten pantes pati utawa dikunjara ana ing begal ing.
23:30 Lan nalika aku wis diwenehi kabar saka ambushes, kang wis dicawisake marang wong, Aku dikirim marang kowe, notifying ndakwa kang uga, supaya padha bisa mbela tuduhan sing sadurunge. Pamitan. "
23:31 Mulane para prajurit, njupuk Paul miturut pesenan, digawa dening wengi menyang ing kutha Antipatris.
23:32 Ésuké, ngirim wadya-bala jaranan kanggo pindhah karo wong, nuli padha bali menyang beteng ing.
23:33 Lan nalika padha teka ing Kaisarea lan wis dikirim layang kanggo gubernur, padha uga presented Paul sadurunge wong.
23:34 Bareng wis maca lan wis takon kang propinsi ngendi saka, sadhar kang ana saka Kilikia, ngandika:
23:35 "Aku bakal krungu sampeyan, nalika ndakwa wis teka. "Gusti Yésus dhawuh marang katahan ing gedhong pangadilan, ratu Hérodès.

Rasul 24

24:1 Banjur, sawise limang dina, Imam Agung Ananias teka bareng karo sawetara saka para pinituwa lan Tertullus tartamtu, speaker. Banjur padha pindhah menyang gubernur marang Paulus.
24:2 Lan Duwe nimbali Paulus, Tertullus pada nyalahké Dèkné, matur: "Paling Felix banget, awit kita duwe akeh tentrem liwat sampeyan, lan akeh uga didandani dening Providence Panjenengan,
24:3 kita ngakoni iki, tansah lan nang endi wae, karo aksi panuwun kabeh.
24:4 Nanging supaya aku nganggo ing gedhe banget dawa a, Aku beg sampeyan, dening clemency Panjenengan, kanggo ngrungokake kita sedhela.
24:5 Aku wus padha ketemu wong iki dadi pestilent, supaya inciting seditions ing satengahing tiyang Yahudi ing donya kabeh, lan dadi penulis sedition saka golonganing wong Nasrani.
24:6 Lan kang wis malah wis nyoba kanggo nglanggar candhi. Lan Duwe kalindhih wong, kita wanted wong bakal diadili miturut angger-angger kita.
24:7 nanging Lisias, prajurit ing, akeh banget kita karo panganiaya gedhe, snatched wong adoh saka tangan kita,
24:8 nindakake ndakwa kang teka sampeyan. saka wong-wong mau, sampeyan dhewe bakal bisa, dening kang menehi kritik bab kabeh, mangertos alesan sing kita nggugat. "
24:9 Lan banjur wong-wong Yahudi interjected, matur sing pancèn mangkono.
24:10 Banjur, wiwit gubernur wis sasmita kanggo wong kanggo nganggo, Paul nanggapi: "Ngerti sing wis hakim liwat bangsa iki kanggo akèh taun, Aku bakal menehi panjelasan saka dhewe karo nyawa jujur.
24:11 Kanggo, sing bisa éling, wis mung wis rolas dina wiwit aku banjur menyang sembahyang ing Yerusalem.
24:12 Lan padha ora nemu kula wonten ing Padaleman Suci alesan karo sapa, utawa nyebabake rapat umum saka wong: ora ana ing papan pangibadah, utawa ing kutha.
24:13 Lan padha ora bisa mbuktekaken sing bab kang padha saiki nuduh kula.
24:14 Nanging aku ngaku iki kanggo sampeyan, sing miturut sekte sing, kang padha nelpon wulangan sesat, supaya aku ngawula marang Gusti Allah lan Rama, pracaya kabeh sing wis ditulis ing Kitab lan para nabi,
24:15 gadhah pengarep-arep ing Allah, kang wong iki piyambak uga nyana, sing ana bakal dadi patangen mangsa saka mung lan adil.
24:16 Lan ing iki, Aku dhewe tansah usaha kanggo duwe karep sing kakurangan ing sembarang pelanggaran marang Gusti Allah lan marang wong.
24:17 Banjur, sawise akeh taun, Aku lunga kanggo bangsa kula, nggawa sedekah lan kurban lan sumpah,
24:18 liwat kang dijupuk dimurnèkaké ing Padaleman Suci: ora karo wong akeh, utawa karo gègèran.
24:19 Nanging wong-wong Yahudi tartamtu metu saka Asia sing gedhe-gedhe sing kudu wis muncul sadurunge sampeyan nuduh kula, yen padha duwe apa-apa marang Aku.
24:20 Utawa supaya gedhe-gedhe iki kene ngomong yen padha nemu ing kula piala, nalika ngadeg ing ngarsané Pradata Agama.
24:21 Kanggo nalika ngadeg antarane wong-wong mau, Aku metu dhateng namung bab siji prakara iki: bab tangine wong mati. Iku bab iki sing aku kang biji dina sing. "
24:22 banjur Felix, sawise Duwe dipastèkaké akeh kawruh bab Way iki, katahan mau nunggu, ngandika, "Nalika Lisias prajurit wis teka, Aku bakal menehi pangrungon. "
24:23 Lan dhawuh sawijining opsir kanggo njaga wong, lan kanggo njupuk liyane, lan ora kanggo nglarang samubarang dhewe saka ngladosi.
24:24 Banjur, sawise sawetara dina, Felix, sampun karo Drusila bojone sing wong Yahudi, disebut Paulus lan mirengke marang bab iman sing ana ing Sang Kristus Yesus.
24:25 Bareng discoursed kaadilan lan murni, lan bab pangadilan mangsa, Felix iki gemeter, lan kang nanggapi: "Saiki, pindhah, nanging tetep ing njaga. Banjur, ing wektu kesempatan, Aku bakal nimbali kowé. "
24:26 Piyambakipun ugi wus dhuwit bisa kaparingan dening Paul, lan amarga iki, kang kerep ngundang wong lan ngandika karo wong.
24:27 Banjur, nalika rong taun wis liwati, Felix digantèkaké déning Portius Festus. Lan wiwit Felix wanted kanggo nuduhake sih tartamtu kanggo wong-wong Yahudi, kang kiwa Paul konco minangka tahanan.

Rasul 25

25:1 Lan supaya, nalika Festus wis teka ing provinsi, sawise telung dina, sumengka menyang ing Yerusalem saka Kaisaréa.
25:2 Lan pemimpin saka para imam, lan sing pisanan antarane wong-wong Yahudi, tindak marang Rasul Paulus. Lan padha petitioning wong,
25:3 takon sih marang wong, supaya wong kang supaya wong kang mimpin kanggo Yerusalem, kono padha ngramut lan ambush supaya matèni wong terus cara.
25:4 Nanging Féstus nanggapi sing Paulus ana bakal katahan ing Kaisaréa, lan bilih piyambakipun badhe rauh pindhah ana.
25:5 "Mulane,"Ngandika, "Supaya wong-wong ing antaramu sing bisa, medhak ing wektu sing padha, lan yen ana apa salah ing wong, padha bisa nggugat Panjenengané. "
25:6 Banjur, Duwe manggon antarane wong-wong mau ora luwih saka wolu utawa sapuluh dina, kang turunan Kaisaréa. Lan ing dina sabanjuré, kang lungguh ing kursi pangadilan,, lan dhawuh Paulus mimpin ing.
25:7 Lan nalika dheweke wis nggawa, wong-wong Yahudi sing padha teka saka Yérusalèm padha ngadeg ngubengi Dèkné, mbuwang akeh tuduhan serius, ora ana kang padha bisa mbuktekaken.
25:8 Paul ana nimbali iki: "Sanadyan marang hukum Yahudi, utawa marang candhi, utawa marang Kaisar, duwe aku gelo ing prakara apa. "
25:9 nanging Féstus, kepingin nuduhake sih luwih kanggo wong-wong Yahudi, nanggapi kanggo Paulus ngandika: "Apa kowe gelem munggah menyang Yérusalèm lan kanggo dipun biji ana bab iki sadurunge kula?"
25:10 Nanging Paulus ngandika: "Aku ngadeg ing pengadilan Kaisar kang, kang ngendi aku kudu dipun biji. Aku wis rampung ora gawe piala kanggo wong-wong Yahudi, sing uga ngerti.
25:11 Saupama aku wis harmed wong, utawa yen aku wis rampung apa pantes pati, Aku ora Sewo dying. Nanging yen ana apa-apa kanggo kang mangkono iku bab kang padha ngarani Aku, ora ana kang bisa kanggo ngirim kula kanggo wong-wong mau. Aku mréntahaké kanggo Kaisar. "
25:12 banjur Festus, Duwe ngandika karo dewan, nanggapi: "Sampeyan wis minggah bandhing dhateng Kaisar, kanggo Caesar sampeyan bakal. "
25:13 Lan nalika sawetara dina wis liwati, king Agripa lan Bèrniké turunan Kaisaréa, salam Festus.
25:14 Lan wiwit padha tetep ana pirang dina, Festus banjur ngandika marang raja babagan Paul, matur: "Ana wong ana ing buri, minangka tahanan Felix.
25:15 Nalika aku ana ing kutha Yerusalem, pemimpin saka para imam lan para pinituwané bangsa Yahudi teka kula bab wong, takon paukuman marang wong.
25:16 Aku mangsuli sing iku ora adat saka Rum kanggo ngukum wong, sadurunge kang lagi dipuntudhuh wis nyudhuk dening ndakwa lan wis ditampa kesempatan kanggo mbela awake dhewé, supaya minangka kanggo mbusak piyambak saka biaya.
25:17 Mulane, nalika padha teka kene, tanpa wektu tundha, ing dina iki, lungguh ing kursi pangadilan,, Aku dhawuh wong supaya nggawa.
25:18 Nanging nalika ndakwa wis jumeneng, padha ora saiki Tuduhan sembarang sangka kang Suspect ala.
25:19 Tinimbang, padha nggawa marang wong musuhan tartamtu babagan gugon tuhon dhewe lan bab Gusti Yésus tartamtu, ingkang seda, nanging kang Paul ngeyel dadi urip.
25:20 Mulane, kang ing mangu bab iki jenis Pitakonan, Aku takon marang yen iki gelem pindhah menyang Yérusalèm lan kanggo dipun biji ana bab iki.
25:21 Nanging wiwit Paul iki narik kawigaten kanggo katahan kanggo kaputusan sadurunge Augustus, Aku dhawuh marang katahan, nganti aku bisa ngirim wong kanggo Kaisar. "
25:22 Agripa ngandika marang Féstus: "Aku dhewe uga pengin krungu wong." "Sesuk,"Ngandika, "Sampeyan bakal krungu wong."
25:23 Lan ing dina sabanjuré, nalika Agripa lan Bèrniké padha teka karo ostentation gedhe lan wis lumebet ing Auditorium karo tribunes lan wong utama kutha, Paulus digawa ing, ing urutan Festus.
25:24 Lan Festus ngandika: "King Agripa, lan kabeh sing saiki bebarengan karo kita, sampeyan ndeleng wong iki, bab kang kabeh akeh wong Yahudi Kagodha kula ing Yérusalèm, petitioning lan clamoring kang ngirim ora diijini kanggo manggon apa maneh.
25:25 Saestu, Aku wis katutup boten kalairaken marang wong sing pantes pati. Nanging wiwit piyambakipun sampun nyuwun kanggo Augustus, iku pangadilan kanggo ngirim wong.
25:26 Nanging aku wis ora ditemtokake apa kanggo nulis kanggo Kaisar bab wong. Amarga iki, Aku saiki nggawa wong sadurunge kabeh, lan utamané sadurunge, O king Agripa, supaya, sapisan priksaan sampun wonten, Aku uga duwe soko kanggo nulis.
25:27 Kanggo iku misale jek kula khayal kanggo ngirim tahanan lan ora kanggo nunjukaké tuduhan Nyetel marang wong. "

Rasul 26

26:1 Nanging saestu, Agripa ngandika marang Rasul Paulus, "Iku wis dileksanakake kanggo sampeyan ngomong dhewe." Irika Dane Paulus, ndawakake tangané, wiwit kurban nimbali kang.
26:2 "Aku nimbang dhewe rahayu, O king Agripa, sing aku menehi nimbali kawula iki sadurunge, bab kabeh kang aku dikelahké Yahudi,
26:3 utamané wiwit ngerti kabeh sing pertains kanggo wong-wong Yahudi, loro adat lan pitakonan. Amarga iki, Aku beg sampeyan ngrungokake kula sabar.
26:4 Lan mesthi, kabeh wong Yahudi ngerti bab urip kawula wiwit alit mila kawula, kang awal sawijining antarane wong dhewe ing Yerusalem.
26:5 Padha ngerti Aku uga saka awal, (yen padha gelem nekseni) kanggo aku urip miturut golongan paling ditemtokake agama kita: minangka Farisi.
26:6 Lan saiki, iku ing pangarep-arep saka Janji ingkang kaparingaken dening Gusti Allah kanggo leluhur kita sing aku ngadeg tundhuk paukuman.
26:7 Iku Janji sing rolas kita, nyembah wengi lan dina, -arep kanggo ndeleng. About pangarep-arep iki, O king, Aku dikelahké dening wong Yahudi.
26:8 Apa ngirim iku dipun biji supaya gawe gumun karo sampeyan kabeh sing Gusti Allah nangèkaken tiyang pejah?
26:9 Lan mesthi, Aku dhewe biyen dianggep sing aku kudu tumindak nganggo cara akeh kang nalisir karo jeneng Gusti Yesus saka ing Nasaret.
26:10 Iki uga carane aku tumindhak ing Yerusalem. Lan supaya, Aku terlampir akeh wong suci ing pakunjaran, Duwe nampa panguwasa saka pemimpin saka para imam. Lan nalika padha supaya matèni, Aku nggawa ukara.
26:11 Lan ing papan-papan pangibadah, seneng nalika punishing wong, Aku dipeksa wong kanggo ngala-ala. Lan kang luwih maddened marang wong-wong mau, Aku kuya wong, malah kanggo kutha manca.
26:12 Sesampunipun, kaya aku iki arep Damascus, karo panguwasa lan ijin saka Imam Agung,
26:13 ing wayah tengange, O king, Aku lan wong-wong sing padha uga karo kula, weruh sadawane dalan lampu saka swarga mencorong watara kula karo kaluhuran luwih tinimbang sing saka srengenge.
26:14 Lan nalika kita sadaya tiba mudhun kanggo lemah, Aku krungu swara ngandika kanggo kula ing basa Ibrani: 'Saul, Saul, kok sing nyiya-nyiya Aku? Iku hard kanggo sampeyan kick marang goad ing. '
26:15 Aku banjur ngandika, 'Sing panjenengan, Gusti?'Sang Prabu, 'Aku iki Yésus, ane sangsarain.
26:16 Nanging ngadeg ing kaki. Kanggo aku muncul sampeyan kanggo alesan iki: supaya aku uga netepake sampeyan dadi menteri lan nekseni bab apa kang wis katon, lan bab iku aku bakal nuduhake kanggo sampeyan:
26:17 penyelamatan saka wong lan bangsa kang aku saiki ngirim sampeyan,
26:18 supaya mbukak mripate, supaya padha bisa diowahi pepeteng, marani pepadhang, lan saka ing pangwasaning Iblis lan ngungsi marang Gusti Allah, supaya padha bisa nampa pangapuranéng dosa lan Panggonan antarane para suci, liwat iman sing ana ing Aku. '
26:19 Saka banjur, O king Agripa, Aku ora kenèng dijagakké kanggo wahyu saking swarga.
26:20 Nanging aku martakaké, pisanan sing ana ing Damsyik lan ing Yerusalem, lan banjur kanggo kabeh wilayah Yudéa, lan kanggo bangsa-bangsa liya, supados mratobat lan Ngonversi kanggo Gusti Allah, mengkono karya sing pantes tobat.
26:21 Iku ana iki wong Yahudi, Duwe kalindhih nalika aku ana ing Padaleman Suci, ngupados matèni Aku.
26:22 Nanging Duwe wis ditulung dening bantuan saka Gusti Allah, malah kanggo dina iki, Aku ngadeg ndelok menyang cilik lan gedhe, matur apa-apa ngluwihi apa nabi lan uga nabi Moses wis ngandika bakal ing mangsa:
26:23 Sang Kristus bakal ngalami kasangsaran, lan kang bakal dadi pisanan saka tangine wong mati, lan kang bakal nggawa cahya kanggo wong lan kanggo bangsa-bangsa. "
26:24 Nalika Yésus isih ngandika iku iki lan pun nimbali, Festus ngandika kanthi swara sora: "Paul, sing edan! Kakehan sinau wis diuripake kanggo gendheng. "
26:25 Paulus ngandika: "Aku ora edan, paling banget Festus, nanging rodo Aku ngandika mangkono saka bebener lan sobriety.
26:26 Sang Prabu mirsa prakara iku kabeh. Kanggo wong uga, Aku ngandika karo ngélingaken. Kanggo aku sing ora ana iku iki ora dingerteni marang. Lan ora padha iku iki rampung ing sudhut.
26:27 Apa kowé pracaya marang para nabi, O king Agripa? Aku ngerti sing pracaya. "
26:28 Agripa ngandika marang Rasul Paulus, "Kanggo sawetara ombone, sampeyan ngarih-arih kula dadi Kristen. "
26:29 Paulus ngandika, "Mugi Gusti Allah sing, loro kanggo ombone cilik lan kanggo ombone gedhe, ora mung sampeyan, nanging uga kabeh wong kang padha ngrungokake kula dina iki bakal dadi kaya aku uga iki, kajaba Yahudi. "
26:30 Sang Prabu jumeneng, Gubernur, lan Bèrniké, lan wong-wong sing padha lungguh karo wong-wong mau.
26:31 Lan nalika padha mundur, padha ngandika antarane piyambak, matur, "Wong wis rampung apa pantes pati, utawa saka penjara. "
26:32 Agripa ngandika marang Féstus, "Wong iki bisa wis dirilis, yen mboten minggah bandhing dhateng Kaisar. "

Rasul 27

27:1 Banjur iki mutusaké kanggo ngirim wong dening kapal kanggo Italia, lan sing Paul, karo wong ing ditahan, kudu dikirim menyang perwira jenenge Julius, saka kelompok saka Augusta.
27:2 Sawise climbing numpak kapal saka Adramyttium, kita kesah lan wiwit navigasi bebarengan bandar saka Asia, karo Aristarkhus, ing Macedonian saka Tésalonika, gabung kita.
27:3 Lan ing dina iki, kita teka ing Sidon. lan Julius, nambani Paul humanely, dileksanakake wong kanggo pindhah kanggo kanca-kanca lan kanggo katon sawise awake.
27:4 Anggonku padha kesah saking ana, kita ngatur ngisor Siprus, amarga angin nalisir.
27:5 Lan navigasi sanadyan segara saka Kilikia lan Pamfilia, kita teka ing Listra, kang ing Lycia.
27:6 Lan ana opsir mrangguli kapal saka Alèksandria, kang arep lelayaran menyang Italia, lan ditransfer kita iku.
27:7 Anggonku padha lelayaran pirang dina lan wis lagi wae teka ngelawan Cnidus, kanggo angin iki hindering us, kita lelayaran menyang Crete, near Salmon.
27:8 Lan lagi wae kang bisa kanggo berlayar liwat iku, kita teka ing sawijining panggonan, kang diarani Good Shelter, jejere kang ana kutha Lasea.
27:9 Banjur, sawise akeh wektu kang liwati, lan wiwit sailing maneh dadi ngati amarga Day Fast wis saiki liwati, Paul consoled wong,
27:10 lan Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Men, Aku saiki ngerti nèk lungo adoh saiki ing bebaya bundhas lan akeh karusakan, ora mung kanggo kargo lan kapal, nanging uga kanggo urip kita dhewe. "
27:11 Nanging ofisiré sijine liyane dateng ing kapten lan navigator kapal, saka ing iku kang ngandika dening Paul.
27:12 Lan awit iku ora port fitting kang kanggo mangsa, pendapat mayoritas ana kanggo berlayar saka ana, supaya piye wae padha uga bisa kanggo kasedhiya ing tanah Fenisia, supaya mangsa ana, ing pelabuhan Crete, kang katon metu menyang kulon lan kulon-lor.
27:13 Lan wiwit angin Kidul ndamu alon-alon, padha panginten sing padha bisa tekan goal sing. Lan sawise padha budhal saka ing Asson, padha bobot anchor ing Kreta.
27:14 Nanging ora let suwé sawisé, angin kasar teka marang wong-wong mau, sing diarani Angin Northeast.
27:15 Lan yen kapal wis kejiret ing ya ora bisa kanggo usaha marang angin, menehi liwat kapal angin, kita padha mimpin bebarengan.
27:16 Banjur, kang dipeksa sadawane pulo, kang diarani buntut ing, kita padha lagi wae bisa kanggo terus kanggo lifeboat kapal.
27:17 Nalika iki dijupuk munggah, padha digunakake kanggo ngewangi ing nggayuh kapal. Amarga padha wedi sing padha bisa mbukak aground. Lan Duwe sudo sails, padha kang mimpin bebarengan ing cara iki.
27:18 Banjur, awit kita padha katempuh babagan banget dening prahara ing, ing dina iki, tumuli item heavy sagara.
27:19 Lan ing dina katelu, karo tangan dhewe, tumuli ing peralatan kapal sagara.
27:20 Banjur, nalika srengéngé utawa lintang-lintang muncul kanggo akeh dina, lan ora mburi kanggo badai kasebut njeblug, kabeh pangarep-arep kita safety saiki kapundhut.
27:21 Lan sawise padha pasa kanggo dangu, Paul, ngadeg ing tengah-tengah sing, ngandika: "Mesthi, wong, sing wis mirengke kula lan ora budhal saka Crete, supaya minangka kanggo nimbulaké bundhas lan mundhut.
27:22 Lan saiki, mugi kula ngarih-arih dadi wani ing nyawa. Awit ing kono bakal ora mundhut gesang ing antaramu, nanging mung kapal.
27:23 Kanggo Angel Allah, sing wis diutus kanggo kula lan kang dakladosi, ngadeg jejere kula wengi iki,
27:24 matur: 'Aja wedi, Paul! Sampeyan perlu kanggo sampeyan kanggo ngadeg sadurunge Caesar. Lah, Gusti Allah wis kaparingaké marang kowé kabèh iku sing sailing karo sampeyan. '
27:25 Amarga iki, wong, dadi wani ing nyawa. Kanggo aku dipercaya Allah sing bakal kelakon ing cara sing padha wis marang kula.
27:26 Nanging iku perlu kanggo kita teka ing pulo. "
27:27 Banjur, sawise patbelas teka, kita padha navigasi ing segara saka Adria, bab tengah wengi, nelayan pitados bilih deweke weruh bagean saka tanah.
27:28 Lan marang nempel bobot, padha ketemu ambane rong puluh paces. Lan sawetara saka kadohan ana, padha ketemu ambane saka limalas paces.
27:29 Banjur, wedi sing kita bisa kelakon marang panggonan atos, padha mbuwangi jangkar papat kang metu saka ing Stern, lan padha wus kanggo Awan kanggo teka rauh.
27:30 Nanging saestu, nelayan padha golèk cara kanggo nyingkiri kapal, kanggo padha sudo a lifeboat ing sagara, ing pretext sing padha nyoba kanggo matak jangkar saka gandhewo kapal.
27:31 Dadi Paul ngandika opsir lan para prajurit, "Kajaba wong-wong iki tetep ana ing prau, sampeyan ora bakal bisa kanggo disimpen. "
27:32 Para prajurit banjur Cut tali kanggo lifeboat ing, lan padha diijini kanggo tiba.
27:33 Lan nalika iku wiwit dadi cahya, Paul dijaluk sing padha njupuk pangan, matur: "Iki dina kaping patbelas sing wis nunggu lan terus kanggo cepet, njupuk apa-apa.
27:34 Kanggo alesan iki, Aku beg sampeyan nampa pangan kanggo marga saka kesehatan. Kanggo ora rambute saka sirah saka samubarang sing rusak. "
27:35 Sawusé ngandika mangkono, njupuk roti, kang saos sokur ing ngarsane wong kabeh. Bareng wis bejat iku, sarta wiwit dhahar.
27:36 Banjur kabeh padha dadi luwih tentrem ing nyawa. Lan padha uga njupuk pangan.
27:37 Saestu, kita padha rong atus pitung puluh enem jiwo ing kapal.
27:38 Lan Duwe wis wedi karo pangan, padha mbuwangi momotaning kapal menyang, casting gandum menyang segara.
27:39 Lan nalika dina wis mlebu, padha pangling malang. Nanging saestu, padha kejiret ngarsane welingan panah tartamtu gadhah dharat sing, menyang kang padha panginten bisa uga kanggo meksa kapal.
27:40 Lan nalika padha dijupuk munggah ing jangkar, padha setya piyambak kanggo segara, ing wektu sing padha loosing restraints saka rudders. Lan supaya, mundhakaken mainsail angin gusting, padha dipencet ing menyang pesisir ing.
27:41 Lan nalika kita kedaden marang panggonan mbukak kanggo rong segara, padha mlayu kapal aground. lan cen, gandhewa, kang immobilized, tetep tetep, nanging saestu Stern iki bejat dening panganiaya saka segara.
27:42 Para prajurit banjur padha ing persetujuan sing padha kudu mateni tawanan, supaya aja ana wong, sawise minggat dening nglangi, bisa nylametake.
27:43 Nanging ofisiré, kepingin kanggo nyimpen Paul, dilarang saka kang rampung. Lan dhawuh-wong sing padha bisa nglangi kanggo mlumpat ing pisanan, lan kanggo uwal, lan kanggo njaluk menyang tanah.
27:44 Lan kanggo wong, sawetara padha digawa ing Boards, lan liya-liyane ing iku sing duweke kapal. Lan supaya kedaden sing saben nyawa oncat menyang tanah.

Rasul 28

28:1 Lan sawise kita bisa oncat,, kita banjur temen maujud sing pulo Malta. Nanging saestu, pribumi ana kita ora jumlah cilik saka perawatan Kemanusiaan.
28:2 Kanggo padha segering kita kabeh dening kindling geni, amarga udan kasebut njeblug lan amarga saka kadhemen.
28:3 Nanging Dane Paulus raris munduhang bebarengan carang twigs, lan wis diselehake ing geni, Viper, kang wis digambar kanggo panas, fastened dhewe kanggo tangané.
28:4 Lan saestu, nalika pribumi weruh kéwan hanging saka tangané, padha rerasanan: "Mesthi, wong iki kudu matèni a, kanggo sanadyan kang oncat saka segara, trên ora ngidini wong kanggo manggon. "
28:5 Nanging goyang mati ing titah ing geni, kang tenan nandhang ora èfèk.
28:6 Nanging wong-wong padha ngira, yèn Panjenengané bakal rauh swell munggah, lan banjur dumadakan bakal tiba mudhun lan mati. Nanging Duwe nenggo dangu, lan ora weruh apa-èfèk ing wong, irika raris mabalik lan padha matur sing ana allah.
28:7 Saiki antarane panggonan iki padha Estates diduweni dening panguwasa Pulo, jenenge Publius. Lan, njupuk kita ing, nuduhake kita jenis Hospitality telung dina.
28:8 Banjur kedaden sing bapakne Publius lay gerah karo mriyang lan karo disentri. Paulus banjur tindak lumebet marang, Kadung ndedonga lan numpangi asta wong iku, kang disimpen wong.
28:9 Nalika iki wis rampung, kabeh sing lara ing pulo nyedhaki lan padha nambani.
28:10 Lan banjur padha uga presented kita karo akeh kaurmatan. Lan nalika kita padha siap kesah, padha marang kita apa kita needed.
28:11 Lan supaya, sawise telung sasi, kita lelayaran ing kapal saka Alexandria, jeneng kang ana 'ing castors,'Lan kang sajroné mangsa ing pulo.
28:12 Anggonku padha teka ing Syracuse, kita padha telat ana telung dina.
28:13 saka ing kono, sailing cedhak Shore, kita teka ing Rhegium. Lan sawise siji dina, karo ndamu angin kidul, kita teka ing dina kapindho ing Puteoli.
28:14 ana, sawise panggonan sedulur, kita padha takon kanggo tetep karo wong-wong mau pitung dina. Banjur kita tindak ing kanggo Roma.
28:15 lan ana, nalika sedulur wis krungu, padha nemoni kita minangka adoh minangka Forum of Appius lan Telung taverns. Lan nalika Paulus katon, lan ngluhurake Gusti Allah, kang njupuk wani.
28:16 Anggonku padha teka ing Roma, Paul kaparingaken ijin nginep dening awake, karo prajurit kanggo njaga wong.
28:17 Lan sawise dina katelu, kang nimbali para pemimpin Yahudi. Lan nalika padha dipunwiwiti, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Sedulur Noble, Aku wis rampung apa-apa marang wong-wong, utawa marang adat-istiadat leluhur, durung aku iki dikirim minangka tahanan saka Yerusalem menyang ing tangan saka Rum.
28:18 Lan sawise padha dianakaké karo pangrungon babagan kula, padha kang wis dirilis kula, amarga ana ora cilik kanggo pati marang kula.
28:19 Nanging wong Yahudi ngandika marang kula, Kula lajeng kapeksa minggah bandhing dhateng Kaisar, sanadyan iku ora kaya aku sembarang jenis dhadhakan anggone ngluputake bangsaku.
28:20 Lan supaya, amarga iki, Aku dijaluk kanggo ndeleng sampeyan lan kanggo mituturi kowé. Kanggo iku amarga saka pangarep-arep saka Israel sing aku ngepung karo chain iki. "
28:21 Nanging padha matur: "Kita wis ora ditampa aksara bab saka Yudéa, utawa duwe Nenekan anyar liyane antarane sedulur kacarita utawa ngandika apa-apa ala marang kowé.
28:22 Nanging sing tak jaluk kanggo krungu panemu panjenengan, kanggo bab sekte iki, kita ngerti sing lagi ngandika marang ing endi-endi. "
28:23 Lan nalika padha diangkat dina kanggo wong, banget akeh wong tindak marang ing kang kwartal tamu. Lan discoursed, paseksi kanggo Kratoning Allah, lan mbujuk wong-wong mau bab Gusti Yésus, nggunakake paseksene Nabi Musa lan para nabi, saka esuk nganti sore.
28:24 Lan sawetara pracaya iku sing wong iki ngomong, durung liyane ora pracaya.
28:25 Lan nalika padha ora bisa setuju tinakon, padha tindak, nalika Paulus ngandika tembung siji iki: "Carane uga durung Roh Suci nganggo leluhur kita liwat nabi Yésaya,
28:26 matur: 'Menyang wong iki lan pitutur marang wong-wong mau: Hearing, sampeyan bakal krungu lan ora ngerti, lan ningali, Kowé bakal weruh lan ora ndelok.
28:27 Sabab atiné bangsa iki thukul kurang, lan padha mirengke karo kuping wegah, lan padha ditutup mripate tightly, supaya aja mbok menawa padha nganti ndeleng sarana mripate, lan krungu kalawan kupinge, lan ngerti karo jantung, lan diowahi, lan aku bakal nyarasaké wong lara. '
28:28 Mulane, supaya iku dikenal kanggo sampeyan, kawilujengan Allah wis dikirim menyang bangsa-bangsa liya, lan bakal padha ngrungokake iku. "
28:29 Sawusé ngandika mangkono, wong Yahudi kang padha lunga saka ing ngarsane, sanadyan padha isih akeh pitakonan antarane piyambak.
28:30 Banjur tetep kanggo loro kabèh taun ing lodgings disewa dhewe. Lan piyambakipun pikantuk wong kang padha nekani ing wong,
28:31 martakaké Kratoning Allah lan mulang bab kang saka Gusti Yésus Kristus, karo kabeh kasetyan, tanpa Larangan.