Ch 7 tumindak

Rasul 7

7:1 Imam Agung banjur ngandika, "Apa mangkono iku supaya?"
7:2 Lan Stephen ngandika: "Sedulur Noble lan leluhur, listen. Gusti Allah ingkang Mahamulya sampun ngatingal kanggo Bapa Abraham, nalika taksih wonten ing Mésopotamia, sadurunge manggon ing Haran.
7:3 Gusti Allah banjur ngandika marang, 'Mangkat saka negara lan saka ing sanak Panjenengan, lan pindhah menyang tanah kang bakal Suntedahake marang kowé. '
7:4 Banjur lunga saka ing tanah Kasdim, lan kang urip ing Haran. lan mengko, sawise bapake mati, Allah ngasta wong menyang tanah iki, sing saiki manggon.
7:5 Lan marang wong ora pusaka ing, malah ora papan siji langkah. Nanging janji dipun kanggo wong minangka milik sing, lan kanggo turunane kang sawise wong, sanadyan wong ora duwe anak lanang.
7:6 Banjur Gusti Allah marang wong sing turunane kang bakal dadi wong sing manggon ing tanah manca, lan sing padha bakal subjugate wong, lan nambani wong kanti awon, patang atus taun.
7:7 'Lan bangsa kang bakal padha ngawula, Aku bakal ngadili,'Ngandika Gusti. 'Lan sawise iku iki, padha mangkat lan bakal padha ngabekti marang Aku nang panggonan iki. '
7:8 Lan marang wong prajanjian tetak. Lan wong ngandhut Iskak lan tetak wong iku ing dina kawolu. Lan Iskak disusun Yakub, lan Yakub, rolas leluhur.
7:9 Lan leluhur, kang cemburu, nyadé Yusuf dhateng tanah Mesir. Nanging Gusti Allah nunggil karo wong.
7:10 Lan kang ngluwari wong saka kabeh kasangsaran kang. Lan marang wong sing nggawa kabetyikané lan kawicaksanan ing ngarsane Sang Prabu Pringon, Sang Raja ing Mesir. Lan milih wong minangka gubernur ing nagara lan liwat kabeh omahé.
7:11 Banjur paceklik wonten ing kabeh saka ing tanah Mesir lan ing tanah Kanaan, lan sangsara gedhé. Lan leluhur kita ora golek pangan.
7:12 Nanging nalika Yakub mireng wenten gandum ing Mesir, kang dikirim leluhur kita pisanan.
7:13 Lan ing wusana liyane, Joseph dikenali dening sedulur-seduluré, lan leluhur kang wus ngatingal dalem Sang Prabu Pringon.
7:14 Banjur Joseph dikirim lan nggawa rama Yakub, karo kabeh kerabat kang, pitung puluh lima jiwa.
7:15 Lan Yakub turunan menyang Mesir, lan panjenengane tilar, lan iya leluhur kita.
7:16 Lan padha nyabrang menyang Sikèm, lan padha diselehake ing pasarean kang Abraham tuku kanggo jumlah saka dhuwit saka para putrane Sang Hemor, putra Sikhem.
7:17 Lan nalika wektu Janji Gusti Allah wis dicethakaké kanggo Abraham nyelaki, wong tambah lan padha kathah wonten ing Mesir,
7:18 malah nganti king liyane, sing durung ngerti Joseph, ngadeg ing Mesir.
7:19 siji iki, nyakup bangsa kita, sangsara leluhur kita, supados mbabarake bayi sing, Awit wong-wong supaya kapitulungana urip.
7:20 Ing wektu sing padha, Musa lair. Lan kang ana ing sih-rahmaté Gusti Allah, lan piyambakipun wedi telung sasi ana ing omahe bapakne.
7:21 Banjur, Duwe wis nilar, putri Prabu Pringon tumuli wong ing, lan dheweke wus mungokake Panjenengane minangka putrané.
7:22 Musa dhawuh ing kabeh kawicaksanan saka Mesir. Lan kasarèkaken wonten lan pandamel kang.
7:23 Nanging nalika patang puluh taun padha rampung ing wong, wungu ing jantung kang kang kudu ngunjungi sedulur kang, Israel.
7:24 Lan nalika wus katon bundhas siji gerah tartamtu, mbelo wong. Lan nyunari Mesir, kang manut kekarepané retribusi kanggo wong sing awet terus bundhas.
7:25 Saiki kang mestine sing sedulur kang bakal ngerti nèk Gusti Allah bakal ngawèhaké wong kawilujengan liwat tangané. Nanging wong-wong ora ngerti iku.
7:26 dadi saestu, ing dina iki, kang muncul sadurunge sing padha udur, lan Aku bakal rukuna wong ing katentreman, matur, 'Men, padha-padha sadulur. Dadi apa sing bakal cilaka siji liyane?'
7:27 Nanging sing nyebabake bundhas marang sapepadhané tampik, matur: 'Sapa sing wis diangkat sampeyan dadi pemimpin lan hakim kula?
7:28 Apa kang dadi sing arep matèni Aku, ing cara sing padha matèni wong Mesir wingi?'
7:29 Banjur, ing tembung iki, Musa mlayu. Lan kang dadi wong manca ing tanah Midian, kono kalih putra.
7:30 Sareng sampun kawan dasa taun padha rampung, ana ngatingali, ing ara-ara samun ing redi Sinai, Angel, ing latu murub ing grumbul eri.
7:31 Lan marang ningali iki, Musa gumun mirsani tetingalan ing. Lan kaya kang wis cedhak supaya ndeleng ing iku, swara saka Pangeran Yehuwah marang, matur:
7:32 'Aku iki Gusti Allahé leluhurmu: Allahé Abraham, Gusti Allahé Isak, lan Allahe Yakub. 'Musa, kang digawe kanggo gumeter, ora wani kanggo katon.
7:33 Nanging Gusti: 'Loosen shoes sikilmu. Kanggo panggonan sing ngadeg iku lemah kang suci.
7:34 mesthi, Aku wis weruh kasangsarané umat-Ku sing ana ing Mesir, lan aku wis miyarsakaké pasambaté. Lan supaya, Aku medun kanggo mbebasake wong. Lan saiki, lunga lan aku bakal ngirim menyang Mesir. '
7:35 iki Musa, kang padha ditampik déning matur, 'Sapa sing wis diangkat sampeyan dadi pemimpin lan hakim?'Iku salah siji Gusti Allah ngutus dadi pimpinan lan juru panebus, lumantar Malaékat sing muncul kanggo wong ing grumbulan.
7:36 wong iki murid-muridé metu, accomplishing pratandha lan mukjijat-mukjijat ana ing tanah Mesir, lan ing Segara Abang, lan ing ara-ara samun, patang puluh taun.
7:37 Iki Musa, sing ngandika marang wong Israel: 'Gusti Allah bakal nangekake kanggo sampeyan nabi kaya aku saka sedulur dhewe. Sampeyan bakal ngrungokake marang. '
7:38 Iki kang ana ing Gréja ing ara-ara samun, karo Angel sing ngandika marang ing Gunung Sinai, lan karo para leluhur kita. Iku kang tampa pangandikaning urip kanggo menehi kanggo kita.
7:39 Iku sapa leluhur kita padha ora gelem ngrungokake. Tinimbang, padha ninggal Panjenengane, lan ing atiné padha nyimpang menyang Mesir,
7:40 matur kanggo Harun: 'Gawe dewa kanggo kita, kang bisa ndhisiki kita. Nabi Moses iki, sing mimpin kita adoh saka ing tanah Mesir, aku ora ngerti apa kedadéané wong. '
7:41 Lan supaya padha gaya pedhet ing dina-dina iku, lan padha nyaosake kurban kanggo brahala, lan padha bungah ing karya dhewe tangan.
7:42 Gusti Allah banjur nguripake, lan nyerahke wong liwat, kanggo subservience kanggo tentara langit, kaya iki ditulis ing Kitab para nabi: 'Apa sampeyan ora kurban korban lan kurban kanggo kula kanggo patang puluh taun ana ing pasamunan, Hé wong Israèl?
7:43 Lan durung sampeyan njupuk munggah dhewe Tarub Moloch lan lintangé déwa Rephan, tokoh kang kowe dhewe kawangun supaya Sungkem wong. Lan aku bakal nindakake sing adoh, ing sabranging tanah Babél. '
7:44 Tarub paseksi ana kaliyan leluhur kita ing ara-ara samun, mung Gusti Allah kapiji kanggo wong-wong mau, ngandika marang Nabi Musa:, supaya wong kang wis miturut wangun sing wus katon.
7:45 Nanging leluhur kita, nampa iku, uga digawa, Yosua, menyang tanah bangsa-bangsa liya, Gusti Allah diusir sadurunge pasuryan saka leluhur kita, malah nganti ing dina Dawud,
7:46 sing ketemu sih ing ngarsané Allah lan sing takon kang bisa diwenehi kémah kanggo Gusti Allahe Rama Yakub.
7:47 Nanging Ida Sang Prabu Salomo, kang ngadegaké omahé kanggo wong.
7:48 Nanging Mahaluhur ora manggon ing omah sing dibangun déning tangan, mung minangka ngandika dening nabi:
7:49 'Langit iku dhamparingSun, lan bumi iku ancik-anciking. Apa jenis house bakal mbangun kanggo kula? mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Lan kang padalemaningSun?
7:50 Wis ora tangan yasa samubarang iki kabèh?'
7:51 Kuli-Kayangan lan tetak ing jantung lan kuping, sampeyan tau nolak Roh Suci. Kaya leluhurmu iya, supaya nindakake apa.
7:52 Kang para nabi wis leluhurmu ora kuya? Lan padha matèni wong-wong sing foretold tekane saka Just One. Lan kowe saiki wis dadi betrayers lan mateni wong.
7:53 Sampeyan nampa hukum dening tumindak Angels, lan durung wis ora katahan. "
7:54 Banjur, marang krungu iku mau, padha rumiyin tatu ing ati sing, lan padha dudu untu ing wong.
7:55 nanging, kang kapenuhan ing Roh Suci, lan ndelokké intently menyang swarga, weruh kamulyaning Allah lan Yésus jumeneng ing tengening Allah. Lan ngandika, "Lah, Aku weruh langit menga, lan Putraning Manungsa jumeneng ing tengené Gusti Allah. "
7:56 banjur padha, nguwuh kalawan swara sora, diblokir kuping lan, saiyeg, kesusu kejem marang wong.
7:57 Lan nyopir wong metu, ngluwihi kutha, padha dibenturi watu wong. Lan saksi diselehake rasukan sing jejere kaki muda, sing jenengé Saulus.
7:58 Lan padha mbenturi Stephen, kang disebut metu lan ngandika, "Gusti Yesus, nampèni roh kawula. "
7:59 Banjur, Duwe wis nggawa kanggo dhengkul, iku nguwuh kanthi swara sora, matur, "Gusti, ora terus dosa marang wong-wong mau. "Sawusé ngandika mangkono, kang ambruk asleep ing Gusti. Lan Saulus adung paten pinaten.