Letter Paulus menyang Rum

Rum 1

1:1 Paul, abdi Gusti Yesus Kristus, disebut minangka Rasul, dipisahake kanggo Injil Gusti Allah,
1:2 kang wus prajanji sakdurunge, liwat nabi kang, ing Kitab Suci Suci,
1:3 bab Anaké, sing digawe wong saka turunané ratu Daved miturut daging,
1:4 Anaké Gusti Allah, sing iki tumapak ing kabecikan miturut Roh kasucèn saka patangen saka ing antarane wong mati, Gusti kita Yésus Kristus,
1:5 liwat kang kita wis oleh sih-rahmat sarta kalenggahan rasul, marga saka asmane, kanggo mituhu saka iman antarane kabeh bangsa,
1:6 saka wong sing uga wis disebut dening Gusti Yesus Kristus:
1:7 Kanggo kabeh sing padha manggon ing Roma, ingkang dipun tresnani Gusti Allah, disebut minangka tiyang suci. Sih-rahmat, lan tentrem-rahayu, saka Allah, Rama kita lan saka Gusti Yesus Kristus.
1:8 mesthi, Aku saos sokur marang Allah kawula, liwat Gusti Yésus Kristus, pisanan kanggo kabeh, amarga wis iman kang announced ing saindhenging donya kabeh.
1:9 Kanggo Gusti Allah kang dadi seksiku, kang dakladosi ing roh kawula dening Injil bab Sang Putra, sing tanpa seksiku aku wis katahan remembrance saka sampeyan
1:10 tansah ing pandongaku, nyuwun sing ing sawetara cara, ing sawetara wektu, Aku uga duwe lelampahan makmur, ing karsané Allah, teka sampeyan.
1:11 Kanggo aku kapengin ndeleng kowe, supaya aku bisa mratelakake marang kowe sih kasukman tartamtu kanggo ngiyataken sampeyan,
1:12 khusus, supaya consoled bebarengan karo sampeyan liwat kang Teknologi: iman lan mine.
1:13 Nanging aku arep ngerti, sedulur, aku wis kerep dimaksudaké kanggo nekani kowé, (sanadyan wis ngalangi malah ing wektu saiki) supaya aku bisa olèh woh antaramu uga, kaya uga ing antarané wong Yunani liyane.
1:14 Kanggo wong Yunani lan menyang uncivilized, wong wasis lan wong bodho, Aku ing utang.
1:15 Dadi ing kula ana prompting kanggo evangelize kanggo sampeyan uga sing padha manggon ing Roma.
1:16 Sabab aku ora isin mungguhing Injil. Kanggo iku kakiyatané Allah kang kawilujengan kanggo kabeh pracaya, wong Yahudi page, lan wong Yunani.
1:17 Kanggo kaadilan Gusti Allah dicethakaké ing iku, dening pracaya marang iman, kaya iki ditulis: "Kanggo mung siji gesang lumantar iman."
1:18 Sabab bebenduné Allah wis ngatingal saka swarga liwat saben impiety lan nyalahi panggunaan antarane wong-wong sing ngusir kayektene Gusti Allah karo injustice.
1:19 Apa wis dikenal bab Gusti Allah iku wis cetha tumrap wong-wong mau. Kanggo Gusti Allah wis ngétokké kanggo wong-wong mau.
1:20 Kanggo iku ketok bab wong wis digawe gelambir, wiwit tumitah ing donya, kang mangertos dening bab-bab sing padha digawe; uga kabecikan langgeng lan ketuhanan, dadi luwih supaya sing padha ora duwe alesan.
1:21 Kanggo senajan padha wanuh marang Allah, padha ora ngluhuraké Allah, utawa menehi thanks. Tinimbang, padha dadi weakened ing pikirane, lan atiné kang bodho padha ingkang boten gamblang.
1:22 Kanggo, nalika martakake piyambak dadi wicaksana, padha dadi gemblung.
1:23 Lan padha nglironi kamulyane Gusti Allah kang langgeng kanggo likeness saka gambar wong rusak, lan mabur iku, lan galak papat-legged, lan ula.
1:24 Kanggo alesan iki, Gusti Allah nyerahke wong liwat kanggo pepenginaning atimu dhewe kanggo kotor, supaya padha dikasihi badan dhewe karo indignities antarane piyambak.
1:25 Lan padha nglironi kayektene Gusti Allah kalawan barang pulasan a. Lan padha ngluhurake sarta ngabekti titah, tinimbang nitahake, sing pinuji-puji kabeh kalanggengan. Amin.
1:26 Amarga iki, Gusti Allah nyerahke liwat kanggo karep begja. Contone, Badhak wadon sing wis diijolke nggunakake alam awak kanggo nggunakake kang marang alam.
1:27 Lan Kajaba, lanang uga, abandoning nggunakake alam saka Badhak wadon, wis burned ing kepinginan kanggo siji liyane: lanang mengkono karo lanang apa mirangake, lan nampa ing piyambak ing recompense kang kudu kasil saka kesalahan sing.
1:28 Lan wiwit padha ora mbuktekake duwe Gusti Allah kawruh, Gusti Allah nyerahke liwat kanggo cara depraved morally saka pikiran, supaya padha bisa nindakake samubarang kang ora fitting:
1:29 Duwe wis rampung kapenuhan kabeh ala, piala, cabul, avarice, duraka; kebak drengki, Rajapati, pratelan, cidra, éwadéné, gossiping;
1:30 pencemaran, sengit marang Gusti Allah, penyalah gunaan, arrogant, poto-exalting, devisers saka ala, mbangun-turut marang wong tuwa,
1:31 gemblung, pasulayan; tanpa tresno, tanpa kasetyan, tanpa welas.
1:32 lan iki, sanadyan padha wis dikenal ing kaadilan Allah, ora ngerti sing sing tumindak ing kuwi cara sing pantes pati, lan ora mung wong kang nglakoni iku mau, nanging uga sing nerjemahake idin kanggo apa wis rampung.

Rum 2

2:1 Kanggo alesan iki, O wong, saben siji sing ngadili iku inexcusable. Dening kang ngadili liyane, kowe ngukum dhewe. Kanggo apa iku sing padha ngadili.
2:2 Kanggo kita ngerti sing ing paukumane Gusti Allah ing kasepakatan karo bebener marang wong sing nglakoni prekara-prekara kuwi.
2:3 Nanging, O wong, nalika sampeyan ngadili wong sing nindakake samubarang kayata sing dhewe uga nindakake, kowe mikir sing bakal uwal paukumane Gusti Allah?
2:4 Utawa padha kowé arep ngrèmèhaké gunging kaluhuran lan sabar lan forbearance? Apa kowé ora ngerti sing kebecikan saka Gusti Allah nimbali kowé marang pamratobat?
2:5 Nanging ing kasepakatan karo jantung hard lan impenitent Panjenengan, sing nyimpen nganti bebendune dhewe, marang dina saka bebendu lan wahyu dening mung paukumane Gusti Allah.
2:6 Kanggo kang bakal males marang saben siji manut panggawéné:
2:7 Kanggo wong-wong sing, ing kasepakatan karo sabar marang panggawému kang becik, ngupaya kamulyan lan kaurmatan lan rusak, mesthi, kang bakal males urip langgeng.
2:8 Nanging kanggo wong-wong sing srakah lan sing ora acquiesce kanggo bebener, tinimbang nanging dipercaya adil, kang bakal males bebendu lan obor.
2:9 Mangsa Kasangsaran lan prihatin sing marang saben nyawa manungsa sing dianggo ala: wong Yahudi page, lan uga basa Yunani.
2:10 Nanging kamulyan lan kaurmatan lan tentrem-rahayu kanggo kabeh sing apa apik: wong Yahudi page, lan uga basa Yunani.
2:11 Awit ora ana kasih karo Gusti Allah.
2:12 Kanggo sapa wis dosa tanpa angger-anggering Toret, bakal mati tanpa angger-anggering Toret. Lan sapa kang dosa ing angger-anggering Toret, bakal padha diadili miturut angger-anggering Toret.
2:13 Kanggo iku ora hearers angger-anggering Toret sing sadurungé Gusti Allah, nanging rodo iku nglakoni angger-anggering Torèt sing bakal sabdho.
2:14 Kanggo nalika bangsa-bangsa liya, sing ora duwe angger-angger, apa dening alam apa kang ana ing angger-anggering Toret, wong kuwi, ora gadhah hukum, sing hukum marang piyambak.
2:15 Kanggo padha mbukak ing karya saka hukum ditulis ing atiné, nalika kalbu sing gawé paseksi bab mau, lan pikirane sing ing awake dhewe uga ngarani utawa malah defend mau,
2:16 marang dina nalika Gusti Allah bakal ngadili iku didhelikake wong, liwat Gusti Yésus Kristus, miturut Injil sandi.
2:17 Nanging yen sing disebut dening jeneng wong Yahudi, lan ngaso marang angger-anggering Toret, lan sampeyan nemokake kamulyan ing Gusti Allah,
2:18 lan sampeyan wis dikenal karsane, lan sampeyan nduduhake iku luwih migunani, Duwe wis prentah hukum:
2:19 sampeyan dadi manteb ing ati ing dhewe sing sing ngréwangi wong wuta, lampu kanggo wong-wong sing ana ing pepeteng,
2:20 instruktur wong bodho, guru kanggo anak, amarga duwe jinis kawruh lan bebener ing angger-anggering Toret.
2:21 Akibaté, mulang wong, nanging ora diwulang. Martakake sing wong ora kudu nyolong, nanging kowe dhewe nyolong.
2:22 Sampeyan nganggo marang jina, nanging laku jina. Sampeyan abominate brahala, nanging laku sacrilege.
2:23 Sampeyan bakal kamulyan ing angger-anggering Toret, nanging liwat kiyanat hukum sing ngajèni marang Gusti Allah.
2:24 (Awit sing jeneng Allah kang nyenyamah antarane bangsa-bangsa liya, kaya iki ditulis.)
2:25 mesthi, sunat iku ono gunane, yen mirsani hukum. Nanging yen sing ngulungake saka hukum, sunat dadi tetak.
2:26 Lan supaya, yen padha ora tetak netepi katetepan saka hukum, bakal ora lack iki tetak dietung minangka sunat?
2:27 Lan kang dening alam tetak, yen nerak angger-anggering Toret, kudu ora ngadili kowé, kang huruf lan tetak sing ngulungake saka hukum?
2:28 Kanggo wong Ju sing ora kang misale jek dadi lahiriah. Sanadyan sunat kang misale jek dadi lahiriah, ing daging.
2:29 Nanging wong Yahudi iku kang dadi sajatine. Lan tetak ing atimu ing Roh, ora ing huruf. Kanggo pujian sawijining ora saka wong, nanging Gusti Allah.

Rum 3

3:1 Supaya banjur, apa liyane iku wong Yahudi, utawa apa Sinuhun tetak?
3:2 Kathah ing saben cara: Kaping kabeh, mesthi, amarga tembung Allah kapasrahake marang wong-wong.
3:3 Nanging apa yen sawetara wong ora ngandel marang? Bakal pracaya nullify iman Allah? Supaya iku ora dadi!
3:4 Kanggo Gusti Allah bener sak kabèhé, nanging saben wong lanang iku cidra; kaya iki ditulis: "Mulane, sing sabdho ing tembung, lan sampeyan bakal dianggep bener nalika sampeyan menehi paukuman. "
3:5 Nanging yen malah ketidakadilan kita nilai kanggo kaadilan Allah, apa kang bakal kita kandhakaké? Apa Gusti Allah dadi ora adil kanggo inflicting bebendu?
3:6 (Aku ngandika ing syarat-syarat manungsa.) Supaya iku ora dadi! Digunakake, Gusti Allah bakal ngadili jagad iki?
3:7 Kanggo yen kayektene Gusti Allah wis Anggoné, liwat falseness sandi, marang kamulyane, kok kudu aku isih diadili manèh padha kaya wong dosa kuwi?
3:8 Lan kita ora nglakoni piala, supaya apik awet? Kanggo supaya kita wis Ziege, lan sawetara wis nyariosaken kita ngandika; paukuman sing mung.
3:9 Apa sabanjuré? Apa kita nyoba kanggo Excel ahead saka wong-wong mau? Mboten! Kanggo kita wis dipuntudhuh kabeh Yahudi lan wong Yunani dadi ing dosa,
3:10 kaya iki ditulis: "Ana siji sing mung.
3:11 Ana siji sing mangertèni. Ana siji kang ngupaya Gusti Allah.
3:12 Kabeh padha nglambrang; bebarengan padha dadi guna. Ana siji sing ora apik; ana ora malah siji.
3:13 tenggorokan sing kaya kubur menga,. Karo ibu, padha wis tumindak ngapusi. Venom saka asps punika ing lambé.
3:14 tutuk sing kebak bocah lan bitterness.
3:15 kaki sing arep ngwutahake getih.
3:16 Sungkowo lan unhappiness ing cara sing.
3:17 Lan dalaning tentrem padha ora dikenal.
3:18 Ora ana rasa wedi marang Allah sing. "
3:19 Nanging kita ngerti, yèn samubarang kang hukum ngandika, ngandika marang wong-wong ing hukum, supaya saben tutuk bisa mbungkem lan kabeh donya bisa uga tundhuk Allah.
3:20 Kanggo ing ngarsane kang ora daging bakal sabdho dening karya hukum. Kanggo kawruh dosa iku liwat hukum.
3:21 Nanging saiki, tanpa angger-anggering Torèt, kaadilan Allah, kanggo kang hukum lan nabi padha martakake, wis kawedhar.
3:22 Lan kaadilan Gusti Allah, sanadyan pracaya marang Yésus Kristus, ing kabeh sing lan liwat kabeh wong kang pracaya marang wong. Awit ora ana bédané.
3:23 Marga kabeh wong wus padha gawe dosa sarta kabeh ing perlu kamulyaning Allah.
3:24 Kita wis sabdho bebas dening sih-rahmat kang liwat nebus sing ana ing Sang Kristus Yesus,
3:25 Gusti Allah wis ana minangka propitiation a, liwat iman ing getih, kanggo mbukak kaadilan kanggo pangapuranéng mantan nyinggung,
3:26 lan dening forbearance Allah, kanggo mbukak kaadilan ing wektu iki, supaya piyambakipun uga loro Just One lan mbeneraké wong sing saka pracaya marang Yésus Kristus.
3:27 Supaya banjur, ngendi iku poto-exaltation Panjenengan? Punika dipun tilar. Liwat apa hukum? Sing karya? Ora, nanging rodo liwat hukum iman.
3:28 Kanggo kita ngadili wong bakal bener marga saka pracaya, tanpa karya hukum.
3:29 Iku Allahé wong Yahudi mung ora uga bangsa? Ing nalisir, bangsa uga.
3:30 Kanggo Siji Gusti Allah kang mbenerake tetak dening iman lan tetak awit saka pracaya.
3:31 Apa kita banjur ngancurake hukum liwat iman? Supaya iku ora dadi! Tinimbang, kita nggawe ngadeg hukum.

Rum 4

4:1 Supaya banjur, apa kang bakal kita kandhakaké sing Abraham wis ngrambah, sing rama kita miturut daging?
4:2 Sabab, menawa Abraham anggone kabenerake marga saka karya, kang bakal dialem, nanging ora karo Gusti Allah.
4:3 Kanggo apa ora Kitab Suci ngomong? "Abram kumandel marang Allah, lan iki reputed marang kaadilan. "
4:4 Nanging kang dianggo, bayaran sing ora nyumbang miturut sih-rahmat, nanging miturut utang.
4:5 Nanging saestu, kanggo kang ora bisa, nanging sing pretyaya marang Dèkné kang mbenerake wong impious, iman kang reputed marang kaadilan, miturut tujuan sih-rahmating Allah.
4:6 Kajaba, David uga nyatakake rahayu wong, kanggo Gusti Allah ndadekke kaadilan tanpa karya:
4:7 "Rahayu wong kang kaluputane wis diapura lan kang dosa wis dijamin.
4:8 Rahayu wong kang Gusti wis ora imputed dosa. "
4:9 Ora rahayu iki, banjur, tetep mung ing tetak, utawa iku malah ing tetak? Kanggo iku ing iman iki reputed Abraham marang kaadilan.
4:10 Nanging banjur carane iku reputed? Ing sunat utawa sadurungé? Ora sawisé tetak, nanging sadurungé.
4:11 Kanggo kang nampa tandha tetak minangka simbol saka kaadilan iman kang ana loro saka sunat, supaya wong bisa dadi bapa kabeh wong kang pracaya nalika tetak, supaya bisa uga reputed mau marang kaadilan,
4:12 lan kang bisa dadi bapa tetak, ora mung kanggo wong-wong sing nglakoni sunat, nanging malah kanggo wong-wong sing tindakake jejak iman kang ing tetak Bapa Abraham.
4:13 Prasetiya Abraham, lan kanggo lami kang, kang bakal oleh warisan donya, ora liwat hukum, nanging liwat kaadilan iman.
4:14 Kanggo yen sing angger-anggering Toret iku pewarise, banjur iman dadi kosong lan Janji ing ical.
4:15 Sabab angger-angger dianggo marang bebendu. Lan ing ngendi ana hukum, ana hukum-bejat.
4:16 Amarga iki, iku saka iman miturut sih-rahmat sing Janji menthekake kanggo kabeh lami, ora mung kanggo wong-wong sing angger-anggering Toret, nanging uga kanggo wong-wong sing saka pracayané Abraham, sing-leluhur kita kabèh sadurunge Allah,
4:17 ing kang pracaya, sing revives mati lan kang nyebut iku sing ora ana dadi ana. Awit ana tulisan: "Aku wis mantep sampeyan minangka leluhure golonganing bangsa."
4:18 Lan kang pracaya, karo pangarep-arep ngluwihi pangarep-arep, supaya wong bisa dadi bapakné bangsa pirang-pirang, miturut apa ngandika marang: "Mangkono lami bakal dadi."
4:19 Lan wong iki ora weakened ing iman, utawa wong kang nimbang awak dhewe dadi mati (sanadyan kang banjur meh satus taun), utawa ing garba saka Sarah dadi mati.
4:20 Banjur, ing Janji Jahweh Sing, iya ora ragu-ragu saking ngandel, nanging kakuwatané nuli pulih ing iman, ngluhuraké Allah,
4:21 ngerti paling kebak sing apa wae Gusti Allah sampun paring prajanji, iku uga bisa kanggo ngrampungake.
4:22 Lan iki alesan, iki reputed marang kaadilan.
4:23 Saiki iki wis ditulis, sing iki reputed marang kaadilan, ora mung marga saka kang,
4:24 nanging uga marga saka kita. Kanggo padha bakal reputed kanggo kita, yen kita pracaya marang Panjenengané kang wus mungokaké Gusti kita Yésus Kristus saka ing antarane wong mati,
4:25 sing dipasrahké amarga nyinggung kita, lan sing wungu maneh supaya kita padha kabeneraké.

Rum 5

5:1 Mulane, Duwe wis bener marga saka pracaya, supaya kita padha tansah rukuna Allah, liwat Gusti kita Yesus Kristus.
5:2 Kanggo liwat wong kita uga duwe akses dening iman sih iki, kang kita ngadeg tenan, lan kanggo kamulyan, ing pangarep-arep ing kamulyaning para putraning Allah.
5:3 Lan ora mung sing, nanging kita uga nemokake kamulyan ing Mangsa Kasangsaran, ngerti sing Mangsa Kasangsaran pakaryan sabar,
5:4 lan sabar ndadékaké kanggo bukti, durung saestu bukti ndadékaké kanggo pangarep-arep,
5:5 nanging pangarep-arep ora unfounded, amarga ing sihe Gusti Allah wis diwutahake kasebut ing ati kita liwat Roh Suci, sing wis diwenehake kanggo kita.
5:6 Durung ngapa iya Kristus, nalika kita isih lara, ing wektu sing tepat, nandhang sangsara pati kanggo impious?
5:7 Saiki wong bisa wae dadi kekarepan kanggo mati marga saka kaadilan, contone, mbok menawa wong bisa wani mati kanggo marga saka wong apik.
5:8 Nanging Gusti Allah wus ngatingalake sihe marang kita ing, nalika kita padha kawengku ing dosa, ing wektu sing tepat,
5:9 Kristus séda kanggo kita. Mulane, Duwe wis sabdho saiki dening getih, kabeh sing liyane supaya bakal kita disimpen saka bebenduning Allah.
5:10 Kanggo yen kita padha karukunaké karo Gusti Allah lantaran nglakoni pati Putra, nalika kita isih mungsuh, kabeh sing liyane supaya, Duwe wis karukunaké, bakal kita bisa disimpen dening urip.
5:11 Lan ora mung sing, nanging kita uga kamulyan ing Gusti Allah liwat Gusti kita Yesus Kristus, liwat rekonsiliasi kang kita saiki wis nampa.
5:12 Mulane, kaya liwat wong dosa mlebu menyang donya iki, lan liwat dosa, pati; supaya uga pati ditransfer kanggo kabeh wong, kanggo kabeh sing wis dosa.
5:13 Awit sadurunge hukum, dosa ana ing donya, nanging dosa ora imputed nalika hukum durung ana.
5:14 Nanging pati jumeneng saka Adam nganti Musa, malah sing sing wis ora dosa, ing rupa nerak Adam, sing tokoh saka wong sing teka.
5:15 Nanging hadiah ora tanggung kaya pelanggaran. Sanadyan dening pelanggaran siji, akeh mati, durung akeh liyane supaya, dening sih siji wong, Yesus Kristus, wis sih-rahmat lan sih-peparinge Gusti Allah Anggoné kanggo akeh.
5:16 Lan dosa liwat siji ora tanggung kaya hadiah. Kanggo mesthi, pangadilan ing siji ana nekakaké paukuman, nanging sih-rahmate marang akeh nyinggung iku marang sabdhoning.
5:17 sanadyan, dening siji pelanggaran, pati jumeneng liwat siji, durung dadi luwih supaya bakal sing nampa akèh saka sih-rahmat, loro hadiah lan kaadilan, mrentah ing urip liwat siji Gusti Yesus Kristus.
5:18 Mulane, kaya liwat pelanggaran siji, kabeh wong ambruk ing paukuman, supaya uga liwat kaadilan siji, kabeh wong tiba ing sabdhoning marang urip.
5:19 Kanggo, kaya liwat duraka siji wong, akeh padha mantep minangka wong-wong dosa, supaya uga liwat mituhu saka wong siji, akeh bakal ditetepake minangka mung.
5:20 Saiki hukum ngetik ing kuwi cara sing nyinggung bakal lubèr. Nanging ing ngendi nyinggung padha KALUBÈRAN, sih iki superabundant.
5:21 Supaya banjur, kaya dosa wis jumeneng marang pati, supaya uga ngétokké kabetyikané mrentah liwat kaadilan marang urip langgeng, liwat Gusti Yésus Kristus, Gusti kita.

Rum 6

6:1 Dadi apa kang bakal kita kandhakaké? Apa kita tetep ing dosa, supaya sih-rahmat wuwuha gedhéné?
6:2 Supaya iku ora dadi! Carane bisa kita sing wis mati kanggo dosa isih manggon ing dosa?
6:3 Apa kowe ora ngerti sing kita kang wis dibaptis ing Sang Kristus Yesus wis kabaptis ana ing sédané?
6:4 Kanggo liwat baptis kita wis dikubur karo wong ing pati, supaya, ing proses sing Kristus wungu saka ing antarane wong mati, dening kamulyaning Sang Rama, supaya bisa kita uga lumaku ing sajroning urip kang anyar.
6:5 Sabab yèn kita wis nandur bebarengan, ing rupa kang pati, bakal kita uga dadi, ing pasemonipun wunguné.
6:6 Awit aku ngerti iki: sing mantan yakin kita wis kasalib bareng karo Panjenengané, supaya awak kang dosa bisa numpes, lan malih, supaya kita bisa maneh ngawula marang dosa.
6:7 Kanggo kang wis seda wis sabdho saka dosa.
6:8 Saiki yen kita wis mati bebarengan karo Sang Kristus, kita pitados bilih kita uga bakal urip bareng karo Kristus.
6:9 Awit aku padha sumurup yen Sang Kristus, ing ngadeg saka ing antarane wong mati, bisa maneh mati: pati maneh wis ngwasani Panjenengané.
6:10 Kanggo minangka akeh minangka seda kanggo dosa, seda sapisan. Nanging ing akeh urip, kang urip kanggo Gusti Allah.
6:11 Lan supaya, sampeyan kudu nimbang dhewe dadi mesthi mati kanggo dosa, lan supaya urip kanggo Gusti Allah ana ing Sang Kristus Yesus, Gusti kita.
6:12 Mulane, aja dosa mrentah ing awak kena Panjenengan, kuwi sing bakal ngrungokake kepinginan sawijining.
6:13 Nor ngirim kurban bagean awak minangka instrumen piala kanggo dosa. Tinimbang, kurban dhewe kanggo Gusti Allah, kaya yen padha manggon sawise pati, lan kurban bagean awak minangka instrumen kaadilan kanggo Gusti Allah.
6:14 Sabab dosa ora kudu ngwasani kowé. Kanggo sing ora miturut hukum, nanging ing sih-rahmat.
6:15 Apa sabanjuré? Apa kita dosa amarga ora kawengku ing angger-anggering Toret, nanging ing sih-rahmat? Supaya iku ora dadi!
6:16 Apa kowe ora ngerti kang sing aturan dhewe minangka abdi sumuyud? Sampeyan punika abdining Nèk kowé mbangun-turut: apa dosa, marang pati, utawa mituhu, marang kaadilan.
6:17 Nanging puji sokur konjuk ing Gusti Allah sing, sanadyan sing digunakake kanggo dadi baturing dosa, saiki sampeyan wis manut saka jantung banget diwulangké menyang sing wis ditampa.
6:18 Lan Duwe wis luwar saka ing dosa, kita wis dadi abdi kaadilan.
6:19 Aku ngandika ing syarat-syarat manungsa amarga saka lelara kang daging. Kanggo mung sing ana ing bagéan awak kanggo ngawula kotor lan duraka, marga saka piala, supaya uga wis saiki menehi ing bagean awak kanggo ngawula kaadilan, marga saka kasucèn.
6:20 Sanadyan sampeyan padha bebarengan dadi baturing dosa, sampeyan wis dadi anak saka kaadilan.
6:21 Nanging apa woh sira terus ing wektu sing, sing bab sing saiki kowé rumangsa isin? Kanggo mburi iku mati.
6:22 Nanging saestu, Duwe wis dibebaske saiki saka dosa, lan Duwe wis digawe abdining Allah, terus woh ing sajroning kasucèn, lan saestu pungkasan punika urip langgeng.
6:23 Awit pituwase dosa iku pati. Nanging hadiah free Gusti Allah iku urip langgeng ana ing Sang Kristus Yesus, Gusti kita.

Rum 7

7:1 Utawa apa kowé padha ora ngerti, sedulur, (saiki Aku ngandika to sing ngerti hukum) yen hukum wis ngwasani wong mung supaya anggere wong urip?
7:2 Contone, wong wadon sing tundhuk bojo wis kewajiban déning hukum nalika urip bojone. Nanging nalika bojone wis mati, dheweke wis dirilis saka hukum bojone.
7:3 Mulane, nalika bojone urip, yen dheweke wis karo wong, dheweke kudu disebut adulteress. Nanging nalika bojone wis mati, dheweke iku wis luwar saka ing angger-anggering bojone, Ngono Kuwi, yen dheweke wis karo wong, dheweke ora adulteress.
7:4 Lan supaya, sedulur, sampeyan uga wis padha mati tumrap ing angger-anggering Toret, liwat awak saka Kristus, supaya sampeyan bisa dadi salah siji liyane sing wis wungu saka ing antarane wong mati, supaya kita bisa metokake woh kanggo Gusti Allah.
7:5 Awit nalika kita padha urip ana ing daging, karep dosa, kang padha miturut hukum, dilakokno ing badan kita, supaya minangka kanggo metokake woh kanggo si pati.
7:6 Nanging saiki kita wis dirilis saka hukum pati, dening kang kita kang padha dianakaké, supaya saiki kita bisa ngawula karo roh gawe anyar, lan ora ing cara lawas, dening huruf.
7:7 Apa kudu kita ngomong sabanjuré? Punika dosa hukum? Supaya iku ora dadi! Nanging aku ora ngerti dosa, kajaba liwat hukum. Contone, Aku wis ora dikenal bab coveting, kajaba hukum ngandika: "Sira aja melik."
7:8 nanging dosa, nampa kesempatan liwat ing angger-angger, manut kekarepané kula kabeh proses saka coveting. Kanggo loro saka hukum, dosa mati.
7:9 Saiki aku urip kanggo sawetara wektu loro saka hukum. Nanging satekané pepakon kang teka, dosa wiwit urip,
7:10 aku mati. Lan pepakon, kang marang urip, iki dhewe ketemu dadi marang pati kula.
7:11 kanggo sawijining, nampa kesempatan liwat ing angger-angger, seduced kula, lan, liwat hukum, dosa matèni aku.
7:12 Lan supaya, hukum dhewe memang suci, lan angger-angger punika suci lan mung lan apik.
7:13 Banjur ana becik digawe ing pati kanggo kula? Supaya iku ora dadi! Nanging rodo dosa, supaya iku bisa uga dikenal minangka dosa dening apa apik, pati wrought ing kula; supaya dosa sing, liwat ing angger-angger, bisa dadi dosa ingkang sakalangkung kathah.
7:14 Awit aku padha sumurup yen hukum kasukman. Nanging aku iki asipat kadagingan, Duwe wis didol ing dosa.
7:15 Kanggo aku iku aku ora ngerti. Kanggo Aku ora apik sing arep aku apa. Nanging piala sing aku sengit iku apa aku.
7:16 Supaya, nalika aku apa aku ora pengin apa, Aku ing persetujuan karo hukum, sing angger-angger iku apik.
7:17 Nanging aku banjur tumindak ora miturut angger-anggering Toret, nanging miturut dosa kang urip ing kula.
7:18 Aku ngerti nèk apa apik ora manggon ing kula, sing, ing dagingku. Kanggo pejah, gawe becik dumunung cedhak kula, nanging mbeta metu saka apik sing, Aku ora bisa tekan.
7:19 Kanggo Aku ora apik sing arep aku apa. Nanging, Aku ala sing aku ora arep apa.
7:20 Saiki yen aku apa aku ora gelem nindakake, iku ora ana maneh aku kang lagi mengkono iku, nanging dosa kang urip ing kula.
7:21 Lan supaya, Aku nemokake hukum, dening kepingin apa apik ing aku, sanadyan ala dumunung cedhak jejere kula.
7:22 Kanggo Aku remen karo angger-anggeré Allah, miturut wong utama.
7:23 Nanging aku ndelok hukum liyane ing badanku, nglawan hukum atine, lan captivating kula karo hukum dosa kang ana ing awak.
7:24 Wong mboten remen sing aku, sing bakal ngluwari aku saka badan pati?
7:25 Sih-rahmaté Gusti Allah, dening Gusti Yesus Kristus, Gusti kita! Mulane, Aku ngawula marang angger-anggeré Gusti Allah karo atine dhewe; nanging karo daging, hukum dosa.

Rum 8

8:1 Mulane, ana saiki ora ana paukuman sing ana ing Sang Kristus Yesus, sing ora nyawang miturut daging.
8:2 Kanggo hukum Roh gesang ing Sang Kristus Yesus wis dibebaske kula saking pidabdab dosa lan pati.
8:3 Sabab, sanadyan ta iki mokal miturut hukum, amarga iki weakened dening daging, Gusti Allah ngutus Kang Putra piyambak ing pasemonipun daging dosa lan amarga saka dosa, supaya ngukum dosa ing daging,
8:4 supaya sabdhoning hukum bisa kawujud ing kita. Kanggo kita ora mlaku-mlaku miturut daging, nanging miturut Roh.
8:5 Kanggo sing ing persetujuan karo daging sing lali bab daging. Nanging wong-wong sing ana ing persetujuan karo roh sing lali bab Roh.
8:6 Kanggo prudence saka ing daging iku pati. Nanging prudence Roh iku urip lan tentrem-rahayu.
8:7 Lan kawicaksanan saka ing daging iku inimical kanggo Gusti Allah. Kanggo iku ora manut marang wèté Gusti Allah, utawa bisa dadi.
8:8 Supaya wong-wong sing ana ing daging sing ora bisa ndadèkké bungahé Gusti Allah.
8:9 Lan sampeyan ora ana ing daging, nanging ana ing sajroné roh, yen iku bener sing Roh Allah urip ing sampeyan. Nanging yen wong ora kadunungan Rohé Kristus, ora dadi kagungane.
8:10 Nanging manawa Sang Kristus iku ana ing, banjur awak memang mati, bab dosa, nanging roh saestu urip, amarga sabdhoning.
8:11 Nanging yen Roh saka wong sing wis nangèké Gusti Yésus saka ing gesang mati ing sampeyan, banjur sing wis nangèké Gusti Yésus Kristus saka ing antarane wong mati uga bakal enliven ragan semetone, kanthi Roh sing manggen ing sampeyan.
8:12 Mulane, sedulur, kita ora utang kanggo daging, supaya minangka kanggo manggon miturut daging.
8:13 Kanggo yen manggon miturut daging, kowé bakal padha mati. Nanging yen, dening Roh, sampeyan mortify setan saka daging, sampeyan bakal manggon.
8:14 Kanggo kabeh sing dipimpin déning Rohé Allah sing putraning Allah.
8:15 Lan sing wis ora ditampa, maneh, roh budak ing wedi, nanging sing wis nampa Roh saka katarimah dadi putra, kang kita nangis metu: "Dhuh Abba, Rama!"
8:16 Kanggo Roh piyambak gawé paseksi marang roh kita kita padha dadi putraning Allah.
8:17 Nanging yen kita iku padha dadi putra, banjur kita uga pewarise: mesthi pewarise Allah, nanging uga co-pewarise karo Kristus, nanging ing kuwi cara sing, yen kita nandhang sangsara karo wong, kita bakal uga kaluhuraké karo wong.
8:18 Kanggo aku nimbang sing sangsarané wektu iki ora pantes dibandhingake karo sing kamulyan mangsa kang bakal dicethakaké ana ing kita.
8:19 Kanggo nunggu titah anticipates wahyu saka putraning Allah.
8:20 Kanggo titah iki digawe tundhuk emptiness, ora lila, nanging marga saka kang digawe iku subyek, marang pangarep-arep.
8:21 Kanggo titah dhewe bakal uga dikirim saka budak korupsi, menyang kamardikan saka kamulyaning para putraning Allah.
8:22 Kanggo kita ngerti sing saben titah groans masunat, kaya menehi lair, malah nganti saiki;
8:23 lan ora mung iki, nanging uga kangge kita sesambetan, wiwit kita terus page-woh-wohan saka Roh. Kanggo kita uga nggresah ing dhéwé, mengantisipasi Adoption kita padha dadi putraning Allah, lan nebus awak kita.
8:24 Kanggo kita wis disimpen ing pangarep-arep. Nanging pangarep-arep kang katon iku ora pangarep-arep. Nalika wong sumerep soko, apa kang bakal ngarep-arep?
8:25 Nanging wiwit kita ngarep-arep marang apa kita padha ora ndeleng, kita ngenteni karo sabar.
8:26 Lan Kajaba, Roh uga mbantu kekirangan kita. Kanggo aku ora ngerti carane kanggo ndedonga kita kudu, nanging Roh piyambak nyuwun ing kita atas karo sighing ineffable.
8:27 Lan kang mriksa ati mangerténi apa Roh nggoleki, amarga nyuwun atas jenenge para suci ing sesuai karo Gusti Allah.
8:28 Iraga uning, mungguing, kanggo wong-wong sing tresna marang Gusti Allah, kabeh iku bisa bebarengan marang apik, kanggo wong-wong sing, sesuai karo tujuan kang, sing katimbalan dadi wong-wong mursid.
8:29 Kanggo sing kang foreknew, uga predestinated, ing aturan karo gambar Sang Putra kang, supaya wong bisa dadi Firstborn antarane akeh sedulur.
8:30 Lan sing sapa kang predestinated, uga disebut. Lan sing sapa kang disebut, uga sabdho. Lan sing kang sabdho, uga ngluhurké.
8:31 Supaya, apa kudu kita ngomong bab iki? Yen Gusti Allah iku kanggo kita, sapasirake sane purun nglawan kita?
8:32 Kang ora ngéman malah Putra piyambak, nanging nyerahang Ida kanggo marga saka kita kabeh, carane bisa ora uga, karo wong, wis diwenehi kita kabeh iku?
8:33 Sing bakal nggawe dhadhakan anggone ngluputake milih Allah? Gusti Allah iku kang mbenerake;
8:34 sing siji ingkang ngleresaken? Kristus Gusti Yésus sing wis seda, lan sing wis tenan uga wungu, ing tangan tengen Gusti Allah, lan malah saiki dheweke intercedes kanggo kita.
8:35 Banjur sing bakal megatake kita saka ing sihe Sang Kristus? Mangsa Kasangsaran? Utawa prihatin? Utawa paceklik? Utawa nakedness? Utawa peril? Utawa buron? Utawa pedhang?
8:36 Kanggo iku, kaya sing wis ditulis: "Marga saka Panjenengan, kita kasedanan ing sadinten-dinten. Kita kang dianggep kaya wedhus kanggo rojo pati. "
8:37 Nanging ing bab lelakon kuwi kabèh kita ngalahake, amarga Gusti Allah sing wis ngasihi kita.
8:38 Sabab aku tartamtu, sanadyan pati, utawa urip, utawa Angels, utawa pamaréntah, utawa Powers, utawa jaman saiki, utawa iku mangsa, utawa kekuatan,
8:39 utawa dhuwur, utawa jeru, utawa apa-apa digawe liyane, bakal bisa megatake kita saka ing sihe Gusti Allah, kang ana ing Sang Kristus Yesus, Gusti kita.

Rum 9

9:1 Aku ngandika bebener ana ing Kristus; Aku ora goroh. Sabab osiking atiku nawakake tumrap kula ing Roh Suci,
9:2 amarga sumelang ing kula gedhe, lan ana kasusahan fokus ing atiku.
9:3 Kanggo Aku iki kepéngin sing aku bisa anathemized saka Kristus, marga saka para sadulurku, sing sanak sandi miturut daging.
9:4 Iki wong Israèl, kang kagungan Adoption dadi anak, lan kamulyan lan prajanjian ing, lan menehi lan ngisor saka hukum, lan prasetya-prasetya.
9:5 Duweke dhewe sing leluhur, lan saka wong-wong mau, miturut daging, iku Kristus, kang ngungkuli samubarang kabèh iku, pinuji, kanggo kabeh kalanggengan. Amin.
9:6 Nanging iku ora Sabda Jahwéh wis dipatèni. Kanggo ora kabeh sing Israel iku wong Israel.
9:7 Lan ora kabeh anak punika trahing Abraham: "Kanggo turunira bakal kasebut ing Iskak."
9:8 Ing tembung liyane, sing dadi putraning Allah sing ora sing putrane daging, nanging wong-wong sing padha dadi putra saka Janji ing; iki dianggep dadi turunane.
9:9 Kanggo tembung janji iki: "Aku bakal bali ing wektu sing tepat. Lan bakal ana anak kanggo Sarah. "
9:10 Lan dheweke ora piyambak. Kanggo Rebecca uga, Duwe disusun déning Isaac Bapa, saka siji tumindak,
9:11 nalika bocah durung lair, lan durung nglakoni panggawé becik utawa ala (kuwi sing tujuan Allah bakal adhedhasar pilihan sing),
9:12 lan ora amarga saka tumindak, nanging amarga saka panggilan, katanya kanggo dheweke: "Sing tuwa bakal ngawula marang sing enom."
9:13 Dadi uga tulisan: "Aku tresna marang Yakub, nanging aku wis sengit Esau. "
9:14 Apa kudu kita ngomong sabanjuré? Apa ana unfairness karo Gusti Allah? Supaya iku ora dadi!
9:15 Kanggo Musa kang ngandika: "Aku bakal tega Nèk aku tega. Lan aku bakal kurban sih Nèk aku bakal tega. "
9:16 Mulane, iku ora adhedhasar sing milih, utawa ing wong-wong sing Excel, nanging ing Allah kang ngilangi tega.
9:17 Kanggo Kitab marang Sang Pringon: "Aku wis wungu munggah kanggo maksud iki, supaya aku bisa mbukak daya dening sampeyan, lan supaya jeneng sandi bisa ngumumake kabeh bumi. "
9:18 Mulane, kang njupuk tega ing Nèk wong kumudu, lan kang hardens Nèk wong kumudu.
9:19 Lan supaya, sampeyan ngomong kanggo kula: "Banjur apa kang isih kaanggep luput? Kanggo sing bisa nolak karsane?"
9:20 O wong, sing sing takon Allah? Carane bab sing wis kawangun bisa ngomong kanggo kang kawangun wong: "Apa sing kudu digawe kula cara iki?"
9:21 Lan ora potter duwe panguwasa tumrap lempungé; kanggo nggawe, saka bahan sing padha, tenan, siji prau marang kaurmatan, durung saestu liyané cacad?
9:22 Apa yen Gusti Allah, kepingin mbukak bebendu lan kanggo nggawe daya kang dikenal, tahan, karo akeh sabar, prau bebendu pantes, Pas disirnakake,
9:23 supaya wong sing bisa mbukak kasugihan kamulyan, ing prau iki sih, kang wis disiapake marang kamulyan?
9:24 Lan iku karo kita kang uga wis disebut, ora mung saka ing antarané wong-wong Yahudi, nanging malah saka ing antarané wong Yunani,
9:25 kaya kang ngandika ing Hosea: "Aku bakal nelpon sing padha ora umatingSun, 'Wong kula,'Lan dheweke sing ora kinasih, 'kinasih,'Lan dheweke sing wis ora dijupuk sih, 'Kang wis dijupuk sih.'
9:26 Lan iki bakal dadi: ing panggonan kang wong ngandika, 'Sampeyan iku dudu umatingsun,'Ana kang bakal padha kasebut para putraning Allah kang gesang. "
9:27 Lan Yésaya nguwuh ing atas jenenge Israel: "Nalika cacahe wong Israel iku kaya wedhi ing segara, remnant bakal disimpen.
9:28 Kanggo kang bakal ngrampungake tembung kang, nalika abbreviating metu saka usaha. Kanggo Gusti bakal ngrampungake tembung ringkes marang bumi. "
9:29 Lan iku mung minangka mbadek Yesaya: "Turunane Kajaba Yehuwah Gustine sarwa tumitah wus tahta kayangan dipunparingaken, kita badhe wis dadi kaya Sodom, lan kita bakal wis digawe padha Gomora. "
9:30 Apa kudu kita ngomong sabanjuré? Bangsa sing dudu Ju sing ora tindakake kaadilan wis ngrambah kaadilan, malah kaadilan sing iman.
9:31 Nanging saestu, Israel, sanadyan ing ngisor iki hukum kaadilan, wis ora teka ing hukum kaadilan.
9:32 Apa iki? Amarga padha ora ngupaya saka iman, nanging minangka yen padha saka karya. Kanggo padha kesandung liwat pemblokiran kesandhung,
9:33 kaya iki ditulis: "Lah, Aku manggonke dadi sandhungan ing Sion, lan rock saka skandal. Nanging saben wong kang pracaya marang Panjenengane ora bakal kawirangan. "

Rum 10

10:1 Brothers, mesthi bakal manah kawula, lan pandonga marang Gusti Allah, kanggo wong marang karahayon.
10:2 Kanggo aku nekseni kanggo wong-wong mau, sing padha duwe ndongakake Allah, nanging ora miturut kawruh.
10:3 Kanggo, kang bodho saka kaadilan Allah, lan seeking kanggo netepake kaadilan dhewe, padha ora ngalami piyambak kanggo kaadilan saka Gusti Allah.
10:4 Kanggo mburi hukum, Kristus, iku marang kaadilan kanggo kabeh sing pracaya.
10:5 Nabi Musa, bab kaadilan sing angger-anggering Toret, wong kang bakal wis rampung kaadilan bakal urip dening kaadilan.
10:6 Nanging kaadilan iku saka iman ngandika ing cara iki: Aja ngomong ing atimu: "Sapa ta kang bakal sumengka menyang swarga?" (sing, kanggo ngaturi Kristus mudhun);
10:7 "Utawa sing bakal mudhun menyang telenging?" (sing, nelpon maneh Kristus saka ing antarane wong mati).
10:8 Nanging apa ora Kitab ngomong? "Tembung near, ing tutuk lan ing atimu. "Iki pangandika bab pracaya, kang kita martakaké.
10:9 Kanggo yen sarana tutukmu kowe ngakoni Panjenengan Gusti Yesus, lan yen sampeyan atimu pracaya yen Gusti Allah wis nangèké Gusti Yésus munggah saka ing antarane wong mati, sampeyan bakal disimpen.
10:10 Kanggo karo jantung, kita pracaya marang kaadilan; nanging karo tutuk, pratelan punika marang kawilujengan.
10:11 Kanggo Kitab Suci ngandika: "Kabeh wong kang pracaya marang Panjenengane aja bakal kawirangan."
10:12 Awit ora ana bédané antara wong Yahudi lan Yunani. Kanggo Gusti iku liwat kabeh, richly ing kabeh sing nyebut wong.
10:13 Kanggo kabeh sing wis disebut marang jeneng saka Pangeran bakal kapitulungan rahayu.
10:14 Banjur ing cara apa bakal wong kang padha ora pracaya marang Panjenengane nelpon marang wong? Utawa ing cara apa bakal sing wis ora krungu saka wong sing pracaya marang Panjenengane? Lan apa cara bakal padha krungu saka wong tanpa martakaké?
10:15 Lan saestu, ing cara apa padha martakake, kajaba padha wis dikirim, kaya wis ditulis: "Carane ayu sikil sing evangelize tentrem, sing sing evangelize apa apik!"
10:16 Nanging ora kabeh manut Injil. Kanggo Yesaya ngandika: "Gusti, sinten ingkang pitados dhateng pawartos kawula?"
10:17 Mulane, iman saka pangrungon, lan pangrungon punika lumantar Sabda Kristus.
10:18 Nanging Aku pitutur: Apa padha ora krungu? Kanggo mesthi: "Swara sing wis mangkat ing salumahing bumi, lan tembung marang watesan saka kabèh donya. "
10:19 Nanging Aku pitutur: Wis Israel ora dikenal? Page, Musa ngandika: "Aku bakal mimpin sampeyan menyang saingan karo wong-wong sing ora bangsa; ing tengah-tengah bangsa kang bodho, Aku bakal ngirim menyang bebendu. "
10:20 Lan Yesaya wani ngomong: "Aku ditemokaké déning wong-wong sing padha ora nggolèki Aku. Aku muncul kabuka kanggo wong-wong sing padha ora takon bab Aku. "
10:21 Banjur kanggo Israel kang ngandika: "Sadina muput aku wis mulung tanganku kanggo wong sing ora pretyaya lan sapa sing mbantah kula."

Rum 11

11:1 Mulane, Aku pitutur: Gusti Allah mimpin adoh wong kang? Supaya iku ora dadi! kanggo aku, banget, iki wong Israèl saka turunane Abraham, saka taler Benyamin.
11:2 Gusti Allah wis ora mimpin adoh wong kang, kang foreknew. Lan kowe ora ngerti apa Kitab Suci ngandika ing Nabi Elia, carane wong nyebut Gusti Allah marang Israel?
11:3 "Gusti, padha dipatèni nabi Panjenengan. Padha Duwité misbyah Paduka. Aku piyambak tetep, lan lagi seeking urip. "
11:4 Nanging apa tanggepan gaib kanggo wong? "Aku wis disimpen kanggo aku wong pitung èwu, sing wis ora mbengkongaken dhengkul sadurunge Baal. "
11:5 Mulane, ing cara sing padha, maneh ing wektu iki, ana remnant sing wis disimpen ing kasepakatan karo pilihan saka sih-rahmat.
11:6 Lan yen dening sih-rahmat, banjur iku ora saiki dening karya; digunakake sih-rahmat maneh free.
11:7 Apa sabanjuré? Apa Israel seeking, wis ora dijupuk. Nanging milih wis dijupuk iku. Lan saestu, wong iki wis ngandika,
11:8 kaya iki ditulis: "Gusti Allah wis diwenehi wong roh rikuh: mripat kang ora ndelok, lan kuping sing ora krungu, malah nganti sepréné. "
11:9 Lan Sang Prabu Dawud ngandika: "Ayo meja dadi kaya kala, lan ngapusi a, lan skandal, lan retribusi kanggo wong-wong mau.
11:10 Ayo mripatipun sami gamblang, supaya padha uga ora weruh, lan supaya padha bisa sujud mburi tansah. "
11:11 Mulane, Aku pitutur: Wis padha kejlungup ing kuwi cara iku supaya tiba? Supaya iku ora dadi! Tinimbang, dening pelanggaran sing, kawilujengan punika kaliyan para bangsa, supaya padha bisa dadi saingan kanggo wong-wong mau.
11:12 Saiki yen pelanggaran punika sugih donya, lan yen diminution punika sugih ing bangsa-bangsa liya, carane luwih iku pinangkane sing?
11:13 Aku pitutur marang kowé bangsa-bangsa liya: mesthi, anggere aku Rasul kanggo bangsa-bangsa liya, Aku bakal ngurmati pelayanan sandi,
11:14 ing kuwi cara sing aku bisa provoke kanggo saingan sing dagingku dhewe, lan supaya aku bisa nyimpen sawetara wong.
11:15 Kanggo yen mundhut kanggo rekonsiliasi ing donya, apa bisa bali dadi, kajaba urip saka ing pati?
11:16 Kanggo yen pisanan-woh wis kasucèkaké, supaya uga wis kabèh. Lan yen ROOT punika suci, supaya uga sing cabang.
11:17 Lan yen sawetara cabang sing bejat, lan yen sampeyan, kang cabang zaitun liar, sing grafted ing wong-wong mau, lan dadi olèh panduman saka ROOT lan saka fatness saka wit zaitun,
11:18 ora ngluhurake dhewe ndhuwur cabang. Sanadyan sampeyan kamulyan, sampeyan ora ndhukung ROOT, nanging oyod ndhukung sampeyan.
11:19 Mulane, sampeyan ngomong: Pang kang padha dikethoki, supaya aku bisa grafted ing.
11:20 uga cukup. Padha dikethoki iku, awit saka pracaya. Nanging sampeyan ngadeg ing iman. Dadi ora milih kanggo Ambu apa iku luhur, nanging wedi.
11:21 Sabab, menawa Allah wis ora dipunapunten cabang alam, mbok menawa uga kang bisa ora ngéman marang kowé.
11:22 Supaya banjur, sok dong mirsani ing kaluhuran lan keruwetan Allah. mesthi, menyang wong sing wis tiba, ana keruwetan; nanging marang kowe, ana kaluhuran Allah, yen tetep ing kaluhuran. Digunakake, sampeyan uga bakal Cut mati.
11:23 Menapa malih, yen padha ora tetep ing pracaya, padha grafted ing. Kanggo Gusti Allah iku bisa kanggo korupsi mau ing maneh.
11:24 Dadi yen sampeyan wis Cut mati saka wit zaitun liar, kang alam sampeyan, lan, nalisir alam, sing grafted ing wit zaitun sing becik, saya manèh sing cabang alam grafted ing wit zaitun sing dhewe?
11:25 Kanggo aku ora arep dadi bodho, sedulur, saka misteri iki (supaya kowé koyone wicaksana mung kanggo dhewe) sing wuta tartamtu sampun wonten ing Israel, nganti pinangkane saka bangsa-bangsa liya wis teka.
11:26 Lan ing cara iki, kabeh Israel bisa disimpen, kaya iki ditulis: "Saka ing Sion bakal teka kang ngirimake, lan Panjenengané bakal nguripake impiety adoh saka Yakub.
11:27 Lan iki bakal dadi prajanjian kanggo wong-wong mau, nalika Aku bakal njupuk adoh dosa. "
11:28 mesthi, miturut Injil, lagi mungsuh marga Panjenengan. Nanging miturut Pemilu, wong sing paling kinasih marga saka para leluhur.
11:29 Kanggo peparingé lan telpon Allah sing tanpa Getun.
11:30 Lan mung sing uga, Duke nguni, ora pracaya ing Allah, nanging saiki wis dijupuk sih ora gelem pretyaya,
11:31 supaya uga wis iki saiki ora pracaya, kanggo sih Paduka, supaya padha bisa olèh piwelas uga.
11:32 Kanggo Gusti Allah wis terlampir everyone ing pracaya, supaya wong bisa duwe melas wong.
11:33 Oh, jeru potensi saka kawicaksanan lan kawruh bab Gusti Allah! Carane boten sadaya pangadilan kang, lan carane unsearchable cara kang!
11:34 Kanggo sing wis nyumurupi panggalihe Pangeran Yehuwah? Utawa sing wis penasihat kang?
11:35 Utawa sing pisanan marang wong, supaya mbayar maneh sing bakal duwe utang?
11:36 Kanggo saka wong, sarta, lan ing wong kabeh iku. Kanggo wong iku kamulyan, kanggo kabeh kalanggengan. Amin.

Rum 12

12:1 Lan supaya, Aku beg sampeyan, sedulur, dening rahmat Allah, sing kurban badanmu minangka kurban sing manggen, suci lan nyenengke kanggo Gusti Allah, karo subservience saka pikiran.
12:2 Lan aja milih supaya selaras umur iki, nanging milih kanggo direformasi ing sajroning atine, supaya sampeyan bisa nduduhake apa kekarepané Gusti Allah: apa apik, lan apa iku uga-nyenengke, lan apa iku sampurna.
12:3 Awit Aku pitutur, saking sih rahmat sing wis kaparingaké marang Aku, kanggo kabeh sing ana ing tengahmu: Rasa ora luwih saka iku perlu kanggo rasa, nanging rasa marang sobriety lan kaya Gusti Allah sampun nyiarkan nuduhake saka iman marang siji.
12:4 Awit padha kaya, ing badan siji, kita kudu akeh, sanadyan kabeh bagean ora duwe peran sing padha,
12:5 mangkono uga kita, kang akeh, padha dadi badan siji ana ing Kristus, lan siji bagéan a, siji liyane.
12:6 Lan kita saben duwe peparingé beda, miturut sih-rahmat kang wis diwenehake kanggo kita: apa nabi, ing perjanjian karo reasonableness iman;
12:7 utawa pelayanan, ing ngladèni; utawa kang mulang, ing doctrine;
12:8 kang exhorts, ing pitutur; kang menehi, ing gamblang; kang ringkih, ing aplikasi; kang nuduhake sih, ing bungah.
12:9 Ayo katresnan tanpa falseness: hating ala, clinging apa apik,
12:10 maha siji liyane karo amal Langkat, ngluwihi siji liyane ing pakurmatan:
12:11 ing aplikasi, ora puguh; ing roh, fervent; leladia marang Gusti;
12:12 ing pangarep-arep, bungah; ing Mangsa Kasangsaran, langgeng; ing pandonga, tau-gelem;
12:13 ing kangelan wong-wong mursid, nuduhake; ing Hospitality, enten.
12:14 Slamet sing nganiaya sing: mberkahi, lan ora ngipat-ipati.
12:15 Padha bungah-bungaha karo wong sing bungah. Nangis karo wong-wong sing nangis.
12:16 Dadi atine padha menyang siji liyane: ora savoring apa iku luhur, nanging adung ing andhap. Aja milih koyone wicaksana kanggo dhewe.
12:17 Nerjemahake kanggo ora siji gawe piala kanggo gawe piala. Nyedhiyani iku apik, ora mung ana ing ngarsané Gusti Allah, nanging uga ing sadhengah wong.
12:18 Yen iku bisa, supaya adoh sing bisa, padha tansah rukuna kabeh wong.
12:19 Aja defend dhewe, gedhe-gedhe ngisini. Tinimbang, langkah aside saka bebendu. Awit ana tulisan: "Vengeance mine. Aku bakal menehi retribusi, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. "
12:20 Dadi yen mungsuh iku luwe, Feed wong; yen ngelak, menehi wong ngombe. Kanggo ing mengkono, sampeyan bakal numpuk mawa kobong mustakane.
12:21 Aja ora ngidini ala dianggep bener, tinimbang tumindak liwat ala kanthi kaluhuran.

Rum 13

13:1 Saben nyawa tundhuk panguwasa luwih. Kanggo ana panguwasa kajaba saka Gusti Allah lan wong-wong sing wis kapiji déning Gusti Allah.
13:2 Lan supaya, sapa nulak panguwasa, resists apa wis kapiji dening Gusti Allah. Lan wong-wong sing nolak sing éntuk kaukum kanggo awake dhewe.
13:3 Kanggo pemimpin sing ora sumber wedi marang wong-wong sing bisa apik, nanging kanggo wong-wong sing bisa ala. Lan bakal luwih seneng ora wedi panguwasa? Banjur apa apik, lan sampeyan bakal duwe pujian saka wong-wong mau.
13:4 Kanggo iku abdiné Allah kanggo kowé apik. Nanging yen kowe nglakoni apa sing ala, Dadi wedi. Kanggo iku ora tanpa alesan sing kaleksanane pedhang. Kanggo iku abdiné Allah; lan males kanggo nglakokaké bebendu marang Nèk ora ala.
13:5 Kanggo alesan iki, iku perlu kanggo tundhuk, boten namung amargi bebendu, nanging uga amarga saka karep.
13:6 Mulane, sampeyan uga kudu kurban pajeg. Yaiku abdining Allah, porsi wong ing.
13:7 Mulane, males marang kabeh apa wis duwe utang. pajak, kanggo tiyang pajak amarga; revenue, kanggo kang revenue amarga; wedi, kanggo kang wedi iku amarga; opah, kanggo kang pakurmatan amarga.
13:8 Sampeyan kudu utang apa-apa marang sapa baé, kajaba supaya minangka kanggo tresna-tinresnan. Kanggo sapa tresna marang pepadhamu wis kawujud hukum.
13:9 Contone: Sampeyan ora bakal laku jina. Sampeyan ora bakal matèni. Sampeyan ora bakal nyolong. Sampeyan ora bakal nganggo sumpah palsu. Sira aja melik. Lan yen ana apa angger-angger liyane, iku wis nyimpulaken ing tembung iki: Sira tresnaa ing sapepadhanira kayadene awakira dhewe.
13:10 Katresnan saka pepadhamu kang ora gawe piala. Mulane, katresnan iku plenitude saka angger-anggering Torèt.
13:11 Lan kita ngerti wektu saiki, sing saiki wis jam kanggo kita tangi saka turu. Kanggo wis kawilujengan kita nyedhaki saka nalika kita pracaya.
13:12 wengi wis liwati, lan dina ndudohke near. Mulane, supaya kita matak aside ing panggawé kang peteng, lan sandhangan karo waja cahya.
13:13 Ayo kita padha lumaku kang patut, ing wayah awan, ora ing carousing lan mabuk-mabukan, ora ing promiscuity lan laku jina, ora ing pratelan lan meri.
13:14 Tinimbang, sandhangan karo Gusti Yésus Kristus, lan supaya ora panentu kanggo daging ing kepinginan sawijining.

Rum 14

14:1 Nanging nampa sing banget ing iman, tanpa bebantahan bab gagasan.
14:2 Kanggo wong siji pracaya kang bisa mangan kabeh iku, nanging yen liyane ora kuwat, supaya wong mangan tetanduran.
14:3 Sing sapa mangan ora kudu nyepelekake wong sing ora mangan. Lan sapa sing ora mangan ora kudu ngadili wong sing mangan. Kanggo Gusti Allah wis nampa Dèkné.
14:4 Sing sampeyan ngadili abdine liyane? Panjenengané madeg utawa tumiba dening Gusti dhewe. Nanging bakal ngadeg. Kanggo Gusti Allah iku bisa kanggo nggawe wong ngadeg.
14:5 Kanggo wong siji discerns siji umur saka sabanjuré. Nanging discerns liyané saben umur. Ayo saben siji Tambah miturut atine dhewe.
14:6 Panjenenganipun sing mangertèni umur, mangertèni kanggo Gusti. Lan kang mangan, mangan kanggo Gusti; kanggo kang menehi thanks kanggo Gusti Allah. Lan sapa sing ora mangan, ora mangan kanggo Gusti, lan kang menehi thanks kanggo Gusti Allah.
14:7 Kanggo ora ana sing urip kanggo awake, lan ora ana sing mati kanggo awake.
14:8 Sabab yèn kita manggon, kita manggon kanggo Gusti, lan yen kita mati, kita mati kanggo Gusti. Mulane, apa kita manggon utawa mati, kita mungguh ing Gusti.
14:9 Kanggo Kristus séda lan wungu maneh kanggo maksud iki: kang bisa dadi panggedhening loro ing antarane wong mati lan urip.
14:10 Supaya banjur, Kenèng apa kowé kok ngadili sadulurmu? Utawa apa kowe padha ngremehake sadulurmu? Kanggo kita bakal ngadeg ana ing ngarsane dhamparing pangadilane Sang Kristus.
14:11 Awit ana tulisan: "Nalika aku manggon, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, saben nyuda bakal bend kanggo kula, lan saben wong bakal ngakoni marang Gusti Allah. "
14:12 Lan supaya, saben siji kita bakal kurban panjelasan saka awake kanggo Gusti Allah.
14:13 Mulane, kita kudu ora ana maneh ngadili siji liyane. Tinimbang, ngadili iki kanggo ombone luwih: sing ora kudu manggonake pêpalang sadurunge sadulurmu, utawa mimpin wong kesasar.
14:14 Aku ngerti, karo kapercayan ing Gusti Yesus, sing apa-apa najis lan saka dhewe. Nanging kanggo wong sing nganggep apa-apa dadi najis, iku najis marang.
14:15 Kanggo yen sadulurmu lagi sedhih amarga saka pangan, sing ora saiki mlaku manut sih. Aja ora ngidini pangan kanggo numpes wong kanggo kang Kristus seda.
14:16 Mulane, apa becik kanggo kita ngirim ora sabab saka pitenah.
14:17 Sabab kratoné Allah iku ora mangan lan ngombé, nanging rodo kaadilan lan katentreman lan kabungahan, ing Roh Suci.
14:18 Kanggo wong sing ngladèni Kristus ing, keparenging Allah lan wis buktiaken sadurunge wong.
14:19 Lan supaya, supaya kita nguber iku sing tentrem, lan supaya kita padha menyang bab-bab sing kanggo mbangun siji liyane.
14:20 Aja gelem numpes karya Allah amarga pangan. mesthi, kabeh iku resik. Nanging ana gawe piala kanggo wong sing dadi sandhungan tumrap dening mangan.
14:21 Iku apik kanggo ngempet mangan daging lan ngombe anggur, lan saka apa kang sadulurmu wis gelo, utawa mimpin astray, utawa weakened.
14:22 Aja duwe iman? Nanging belongs kanggo sampeyan, supaya terus sadurunge Allah. Rahayu wong kang ora ngadili piyambak ing dening kang diuji.
14:23 Nanging sing sapa discerns, yen mangan, wis disalahké, amarga iku ora saka iman. Kanggo kabeh sing ora pracaya iku dosa.

Rum 15

15:1 Nanging kita kang kuwat kudu metokake karo feebleness saka banget, lan ora dadi please dhéwé.
15:2 Saben siji sing kudu please pepadhamu marang apik, kanggo mbangun.
15:3 Awit Sang Kristus ora please piyambak, nanging minangka tulisan: "Tembung-tembung panacadipun sing nyacad ambruk marang kula."
15:4 Kanggo apa iki ditulis, iki ditulis kanggo mulang kita, supaya, liwat sabar lan panglipur saka Kitab Suci, kita bisa duwe pangarep-arep.
15:5 Dadi bisa Allahe sabar lan solace Grant dadi siji atine marang siji liyane, condhong karo Gusti Yesus Kristus,
15:6 supaya, bebarengan karo salah siji tutuk, sampeyan bisa ngluhurake Gusti Allah lan Ramane Gusti kita Yesus Kristus.
15:7 Kanggo alesan iki, nampa siji liyane, kaya Kristus uga wis ditampa sampeyan, ing pakurmatan saka Gusti Allah.
15:8 Kanggo aku wara-wara sing Kristus Yesus ana mentri tetak amarga saka bebener Allah, supaya minangka kanggo konfirmasi janjinipun para leluhur,
15:9 lan bangsa sing dudu Ju sing kanggo ngurmati Gusti Allah amarga saka sih pasuecan Idane, kaya iki ditulis: "Amarga iki, Aku bakal ngakeni panjenengan ing satengahing para bangsa, Dhuh Yehuwah, lan aku bakal sing kanggo jeneng. "
15:10 Lan maneh, ngandika: "Manawi, O bangsa-bangsa liya, bebarengan karo wong kang. "
15:11 Lan maneh: "Kabeh bangsa-bangsa liya, padha saosa puji marang Pangeran Yehuwah; lan kabeh bangsa, nggedhekake wong. "
15:12 Lan maneh, Yesaya: "Bakal ana ROOT Isai, lan ora bakal bisa tangi ngwasani bangsa-bangsa liya, lan ing wong-wong dudu Yahudi bakal ngarep-arep. "
15:13 Dadi bisa ing Allah saka pangarep-arep isi sampeyan karo saben bungah lan karo tentrem, supaya sampeyan bisa lubèr ing pangarep-arep lan ing kabecikan saka Roh Suci.
15:14 Nanging aku uga tartamtu bab sampeyan, sedulur, sing uga wis kapenuhan katresnan, rampung karo kabeh kawruh, supaya sampeyan bisa awèh pepéling siji liyane.
15:15 Nanging aku wis ditulis kanggo sampeyan, sedulur, liyane kendel saka ing wong, kaya nelpon sampeyan atine maneh, amarga saka sih-rahmat kang wis kaparingaké marang Aku saka Gusti Allah,
15:16 supaya aku bisa dadi mentri Sang Kristus Yesus ing antarané wong Yunani, sanctifying Injil Gusti Allah, supaya sing oblation saka bangsa-bangsa liya uga bakal digawe ditrima lan bisa kasucèkaké ing Roh Suci.
15:17 Mulane, Aku dialem ing Sang Kristus Yesus satonden Allah.
15:18 Aku ora wani nganggo samubarang iku kang Kristus ora efek liwat kula, marang ing pambangun turut saka bangsa-bangsa liya, ing tembung lan pagawean,
15:19 karo daya pratandha lan mukjijat, dening panguwaosing Roh Suci. Kanggo ing cara iki, saka Yerusalem, saindhenging sekitare, minangka adoh minangka Illyricum, Aku wis kagantos Injil Kristus.
15:20 Lan aku martakaké Injil iki, ora ana ngendi Sang Kristus iki dikenal kanthi jeneng, supaya aku mbangun marang madegé liyane,
15:21 nanging mung minangka tulisan: "Wong-wong kang ora announced bakal ndelok, lan wong-wong sing wis ora krungu bakal dunung. "
15:22 Amarga iki uga, Aku iki nemen-alangi ing teka kanggo sampeyan, lan aku wis nyegah nganti wektu saiki.
15:23 Nanging saestu saiki, gadhah ora panggonan liyane ing wilayah iki, lan Duwe wis kagungan kepinginan gedhe teka sing liwat akeh taun kepungkur,
15:24 nalika aku miwiti kanggo budhal ing lelampahan kanggo Spanyol, mugo mugo, minangka kawula saged, Aku bisa ndeleng sampeyan, lan aku bisa dipandu saka ana sing, sawise pisanan Duwe digawe sawetara woh antaramu.
15:25 Nanging sabanjure aku bakal bidhal Yerusalem, ngladosi para suci.
15:26 Kanggo sing Makédonia lan Akhaya wis mutusaké kanggo nggawe koleksi kanggo sing miskin antarane wong mursid sing ana ing Yérusalèm.
15:27 Lan iki wis pleased wong, amarga padha ing utang sing. Kanggo, wiwit bangsa-bangsa liya wis dadi padha olèh panduman saka kasukman sing, padha uga kudu ngladosi wong-wong mau ing bab jagad.
15:28 Mulane, nalika aku wis rampung tugas iki, lan wis consigned kanggo wong-wong mau woh iki, Aku bakal budhal, kanthi cara sampeyan, kanggo Spanyol.
15:29 Lan aku ngerti yen aku teka kanggo sampeyan Aku bakal teka karo turah mbrawah saka pangestune Injil Kristus.
15:30 Mulane, Aku beg sampeyan, sedulur, liwat Gusti Yésus Kristus lan sanadyan katresnan saka Roh Suci, sing Wonokairun karo pandongamu marang Gusti Allah ing awakKu,
15:31 supaya aku bisa luwar saka setya sing ana ing Yudéa, lan supaya oblation saka layanan bisa nduwèni ditrima kanggo para suci ing Yerusalem.
15:32 Dadi bisa aku nekani kowe karo bungah, liwat karsané Allah, lan bisa uga aku bakal segering karo sampeyan.
15:33 Lan uga ing Gusti Allah nunggila karo kowé kabèh. Amin.

Rum 16

16:1 Saiki Aku masrahké kanggo sampeyan adhi kula Phoebe, sing ing .Salam, kang ing Cenchreae,
16:2 supaya sampeyan bisa uga nampa dheweke ana ing Gusti karo worthiness wong-wong mursid, lan sing bisa dadi pitulungan kanggo dheweke ing tugas apa wae dheweke bakal duwe butuh kowé. Kanggo dheweke dhéwé uga wis dibantu akeh, lan aku uga.
16:3 Salam marang Priska lan Akwila, helpers Kristus Yésus,
16:4 sing wis risked taubat dhewe atas jenenge urip, kanggo kang aku menehi thanks, ora aku piyambak, nanging iya sakèhing pasamuwan kang dudu Yahudi;
16:5 lan salam pasamuwan ing omah sing. Salam marang Epaenetus, daktresnani, sing iku antarane pisanan-woh-wohan saka Asia ing Kristus.
16:6 Salam marang Maria, sing wis nyambut-gawé luwih antaramu.
16:7 Salam marang Adronikus lan Junias, kinsmen lan fellow tawanan, sing Noble antarane Rasul, lan sing padha ana ing Sang Kristus sadurunge kula.
16:8 banget Ampliatus, paling kinasih kanggo kula ing Gusti.
16:9 Salam marang Urbanus, helper kita ing Sang Kristus Yesus, lan Stachys, daktresnani.
16:10 Salam marang Apelles, sing wis diuji ing Kristus.
16:11 Salam marang wong-wong sing saka kluwarga Aristobulus. Salam marang Herodian, kinsman sandi. Salam marang wong-wong sing saka kluwarga Narkisus, sing ana ing Gusti.
16:12 Salam marang Tryphaena lan Trifosa, sing pegawe ing Gusti. Salam marang Persis, paling kinasih, sing wis nyambut-gawé luwih ing Gusti.
16:13 Salam marang Rufus, milih ing Gusti, lan ibu lan mine kang.
16:14 Salam marang Asinkritus, Flégon, Hermas, Patrobas, Hermes, lan sadulur-sadulur kang karo wong-wong mau.
16:15 Salam marang Filologus lan Julia, Rahmate adhine, lan Olympas, lan kabeh wong-wong mursid sing karo wong-wong mau.
16:16 Padha salam-salamana kanthi pangambung suci. Kabeh pasamuwan-pasamuwan ing Kristus padha kirim salam marang kowé.
16:17 Nanging aku nyuwun, sedulur, kanggo njupuk cathetan sing nimbulaké dissensions lan nyinggung cengkah karo piwulang sing wis sinau, lan kanggo nguripake adoh saka wong-wong mau.
16:18 Kanggo gedhe-gedhe kaya mangkono iku ora nyambutgawé kanggo Kristus, Gusti kita, nanging yakin utama sing, lan, liwat tembung nyenengke lan speaking skillful, padha ngarih-arih ing ati saka resik.
16:19 Nanging kasetyanmu wis digawe dikenal ing ngendi-endi. Lan supaya, Aku bungah ing sampeyan. Nanging aku arep dadi wicaksana ing apa apik, lan prasaja apa ala.
16:20 Lan uga ing Gusti Allah cepet tresna Iblis ana ing sangisoring tlapakané. Sih-rahmaté Gusti Yésus Kristus nunggila karo kowé.
16:21 Timothy, fellow buruh sandi, greets sampeyan, lan Lucius lan Jason lan Sosipater, kinsmen sandi.
16:22 Aku, katelu, sing wrote layang iki, Salam marang kowe ing Gusti.
16:23 Gayus, inang sandi, lan kabeh pasamuwan, greets sampeyan. Erastus, ing atiné kutha, greets sampeyan, lan Quartus, sadulur.
16:24 Sih-rahmaté Gusti Yésus Kristus nunggila karo kowé kabèh. Amin.
16:25 Nanging kanggo wong sing bisa kanggo konfirmasi sampeyan miturut Injil lan pawarta bab Yésus Kristus, condhong karo wahyu saka misteri kang wis siningid saka jaman biyen,,
16:26 (kang saiki wis digawe cetha liwat Kitab para nabi, condhong karo pepakon saka Gusti Allah kang langgeng, marang turuting pracaya) kang wis digawe dikenal antarane kabeh bangsa-bangsa liya:
16:27 kanggo Gusti Allah, sing piyambak wicaksana, liwat Gusti Yésus Kristus, kanggo wong sing kudu diluhurké selawas-lawasé. Amin.