Paul's 2nd Letter to Timothy

2 Timothy 1

1:1 Paul, Rasul Yesus Kristus liwat karsané Allah, condhong karo janji urip kang ana ing Sang Kristus Yesus,
1:2 Timothy, anak paling kinasih. Grace, sih, tentrem, saka Allah Sang Rama lan saka Gusti Yésus Kristus, Gusti kita.
1:3 Aku saos sokur marang Allah, kang dakladosi, minangka leluhur kawula yasa, karo swaraning ati kang resik. Kanggo tanpa seksiku aku terus eling ing sampeyan ing pandongaku, wengi lan dina,
1:4 desiring to see you, recalling your tears so as to be filled with joy,
1:5 calling to mind the same faith, which is in you unfeigned, which also first dwelt in your grandmother, Lois, and in your mother, Eunice, lan uga, I am certain, in you.
1:6 Amarga iki, Aku awèh pepéling sampeyan kanggo revive sih-rahmaté Gusti Allah, kang ana ing kowé dening imposition saka tangan.
1:7 Kanggo Gusti Allah wis ora maringi kita semangat wedi, nanging saka kabecikan, lan cinta, lan saka dhewe-pengendalian.
1:8 Lan supaya, aja isin paseksiné Gusti kita, utawa saka kula, tahanan kang. Tinimbang, kolaborasi karo Injil ing kasepakatan karo kabecikan Allah,
1:9 sing wis dibebaske kita lan wis nimbali kita pagawean kang suci, ora miturut karya kita, nanging miturut waé lan sih pasuecan Idane, kang diwenehi kanggo kita ana ing Kristus Yésus, sadurunge abad wektu.
1:10 Lan iki wis saiki wis kawedharaké déning katerangan saka Juruwilujeng kita Gusti Yesus Kristus, sapa sing wis numpes pati, lan sing uga wis murup urip lan rusak liwat Injil.
1:11 Saka Injil iki, Aku wis diangkat preacher, lan Rasul, lan guru saka bangsa-bangsa liya.
1:12 Kanggo alesan iki, Aku uga nandhang iku mau kabeh. Nanging aku ora kawirangan. Kanggo aku ngerti kang aku wis pracaya, lan aku yakin kang nduweni daya kanggo ngreksa apa iki kapasrahake marang Aku, marang dina sing.
1:13 Terus kanggo jenis tembung swara sing wis kokrungu saka aku ing iman lan tresna kang ana ing Sang Kristus Yesus.
1:14 Njaga apik kapasrahake sampeyan liwat Roh Suci, sing urip ing kita.
1:15 Know this: that all those who are in Asia have turned away from me, among whom are Phigellus and Hermogenes.
1:16 May the Lord have mercy on the house of Onesiphorus, because he has often refreshed me, and he has not been ashamed of my chains.
1:17 Tinimbang, when he had arrived in Rome, he anxiously sought me and found me.
1:18 May the Lord grant to him to obtain mercy from the Lord in that day. And you know well in how many ways he has ministered to me at Ephesus.

2 Timothy 2

2:1 Lan kanggo sampeyan, anakku, be strengthened by the grace which is in Christ Jesus,
2:2 and by the things which you have heard from me through many witnesses. These things encourage faithful men, who shall then be suitable to teach others also.
2:3 Labor like a good soldier of Christ Jesus.
2:4 No man, acting as a soldier for God, entangles himself in worldly matters, so that he may be pleasing to him for whom he has proven himself.
2:5 Banjur, banget, whoever strives in a competition is not crowned, unless he has competed lawfully.
2:6 The farmer who labors ought to be the first to share in the produce.
2:7 Understand what I am saying. For the Lord will give you understanding in all things.
2:8 Aja lali yen Gusti Yesus Kristus, sing turunane Sang Prabu Dawud, wis wungu saka ing antarane wong mati, miturut Injil sandi.
2:9 Aku pegawe ing Injil iki, malah nalika Renteng kaya piala. Nanging Sabda Allah ora kaiket.
2:10 Aku keno kabeh iku kanggo alesan iki: marga saka milih, supaya padha, banget, bisa oleh karahayon kang ana ing Sang Kristus Yesus, karo kamulyan swarga.
2:11 Iku ngomong setya: yen kita wis mati bebarengan karo wong, kita uga bakal urip karo Panjenengané.
2:12 Yen kita nandhang sangsara, kita uga bakal mrentah karo wong. Yen kita lali marang, uga bakal lali us.
2:13 Yen kita ora setya, kang tetep setya: iku ora bisa kanggo nyingkur awaké dhéwé.
2:14 Nandheske ing bab iki, paseksi ana ing ngarsane Pangeran. Aja srakah bab tembung, iki migunani kanggo apa-apa nanging subversion pendengar.
2:15 Dadi solicitous tugas pun dhewe sadurunge Allah minangka buruh buktiaken lan unashamed sing wis ditangani ing Sabda bebener bener.
2:16 But avoid profane or empty talk. For these things advance one greatly in impiety.
2:17 And their word spreads like a cancer: among these are Hymenaeus and Philetus,
2:18 who have fallen away from the truth by saying that the resurrection is already complete. And so they have subverted the faith of certain persons.
2:19 But the firm foundation of God remains standing, having this seal: the Lord knows those who are his own, and all who know the name of the Lord depart from iniquity.
2:20 Nanging, in a large house, there are not only vessels of gold and of silver, but also those of wood and of clay; and certainly some are held in honor, but others in dishonor.
2:21 If anyone, banjur, will have cleansed himself from these things, he shall be a vessel held in honor, sanctified and useful to the Lord, prepared for every good work.
2:22 Supaya banjur, flee from the desires of your youth, durung saestu, pursue justice, iman, Mugi, amal, lan tentrem-rahayu, along with those who call upon the Lord from a pure heart.
2:23 But avoid foolish and undisciplined questions, for you know that these produce strife.
2:24 For the servant of the Lord must not be contentious, but instead he must be meek toward everyone, teachable, sabar,
2:25 correcting with self-restraint those who resist the truth. For at any time God may give them repentance, so as to recognize the truth,
2:26 and then they may recover from the snares of the devil, by whom they are held captive at his will.

2 Timothy 3

3:1 Lan ngerti iki: that in the last days perilous times will press near.
3:2 Men will be lovers of themselves, greedy, poto-exalting, arrogant, blasphemers, mbangun-turut marang wong tuwa, ungrateful, wicked,
3:3 tanpa tresno, without peace, false accusers, unchaste, cruel, without kindness,
3:4 traitorous, reckless, self-important, loving pleasure more than God,
3:5 even having the appearance of piety while rejecting its virtue. Lan supaya, avoid them.
3:6 For among these are ones who penetrate houses and lead away, like captives, foolish women burdened with sins, who are led away by means of various desires,
3:7 always learning, yet never achieving knowledge of the truth.
3:8 And in the same manner that Jannes and Jambres resisted Moses, so also will these resist the truth, men corrupted in mind, reprobates from the faith.
3:9 But they will not advance beyond a certain point. For the folly of the latter shall be made manifest to all, just as that of the former.
3:10 But you have fully comprehended my doctrine, instruction, purpose, iman, longsuffering, love, sabar,
3:11 persecutions, afflictions; such things as happened to me at Antioch, at Iconium, and at Lystra; how I endured persecutions, and how the Lord rescued me from everything.
3:12 And all those who willingly live the piety in Christ Jesus will suffer persecution.
3:13 But evil men and deceivers will advance in evil, erring and sending into error.
3:14 Nanging saestu, sampeyan kudu tetep tumrap sing wis sinau lan kang wis kapasrahake marang kowe. Kanggo ngerti saka kang wis sinau wong.
3:15 Lan, saka tasih bayi Panjenengan, sampeyan wis dikenal ing Sacred Kitab Suci, kang bisa kanggo nglatih sampeyan menyang kawilujengan, liwat pracaya marang Kristus Yésus.
3:16 Kabeh Kitab, Duwe wis divinely inspirasi, pancen migunani kanggo memulang, kanggo reproof, niksa, lan kanggo instruction ing kaadilan,
3:17 supaya wong Gusti Allah uga sampurna, Duwe wis dilatih kanggo nindakake samubarang kang becik.

2 Timothy 4

4:1 Aku nyalahké sadurunge Allah, lan ing ngarsane Gusti Yesus Kristus, sing bakal ngadili wong sing urip lan wong mati liwat kang bali lan karajan:
4:2 sing martakake pangandika Lowongan, ing mangsa lan metu saka mangsa: ngabekti, entreat, prekara, karo sabar lan piwulang.
4:3 For there shall be a time when they will not endure sound doctrine, nanging, according to their own desires, they will gather to themselves teachers, with itching ears,
4:4 and certainly, they will turn their hearing away from the truth, and they will be turned toward fables.
4:5 Nanging kanggo sampeyan, saestu, waspada, laboring in all things. Do the work of an Evangelist, fulfilling your ministry. Show self-restraint.
4:6 Sabab aku wis kang rusak adoh, lan wektu pembubaran sandi mekso cedhak.
4:7 Aku wis perang perang apik. Aku wis rampung mesthi. Aku wis wadi iman.
4:8 Minangka kanggo seko, makutha kaadilan wis dilindhungi undhang-undhang kanggo kula, siji kang Gusti, mung hakim, bakal males marang aku ing dina sing, lan ora mung kanggo kula, nanging uga kanggo wong-wong sing katon nerusake kanggo bali. Cepet-cepet bali kanggo kula rauh.
4:9 For Demas has abandoned me, out of love for this age, and he has departed for Thessalonica.
4:10 Crescens wis musna kanggo Galatia; Titus menyang Dalmatia.
4:11 Lukas piyambak karo kula. Markus pethuken lan nggawa wong karo sampeyan; kanggo kang migunani kanggo kula ing pelayanan.
4:12 Nanging Tikhikus aku wis dikirim menyang Éfesus.
4:13 Yen bali, nggawa karo sing Penyetor sing nilar karo Carpus ing Troas, lan buku, nanging utamané walulang.
4:14 Alèksander tukang tembaga iku wis ditampilake kula luwih ala; Gusti bakal males marang manut panggawéné.
4:15 Lan sampeyan uga ngirim supaya wong; kanggo kang wis banget nglawan tembung kita.
4:16 Ing nimbali pisanan, ora ana siji ngadeg dening kula, nanging wong nilar kula. Uga ora bakal diitung marang wong-wong mau!
4:17 Nanging Pangéran jumeneng karo kula lan nyantosakake aku, supaya liwat kula piwucal bakal tuntas, lan supaya kabeh bangsa Yahudi krungu. Lan aku iki dibebaske saka tutuk saka singa.
4:18 Gusti wis dibebaske kula saka ing sarupaning penggawé ala, lan kang bakal ngrampungake kawilujengan dening Kratoné ing swarga. Kanggo wong dadi kamulyan langgeng salami-laminipun. Amin.
4:19 Greet Prisca, and Aquila, and the household of Onesiphorus.
4:20 Erastus remained at Corinth. And Trophimus I left sick at Miletus.
4:21 Hurry to arrive before winter. Eubulus, and Pudens, and Linus, and Claudia, and all the brothers greet you.
4:22 May the Lord Jesus Christ be with your spirit. Bisa ngétokké kabetyikané dadi karo sampeyan. Amin.