Ch 2 Lukas

Lukas 2

2:1 Lan iya kelakon ing dina sing sing dhawuh banjur metu saka Kaisar Augustus, supaya donya iki kabèh bakal dipuntampi.
2:2 Iki ana enrollment pisanan; iki digawe dening panguwaos Suriah, Quirinius.
2:3 Lan kabeh banjur padha mangkat arep ngumumaké, saben siji kanggo kuthané dhéwé-dhéwé.
2:4 Banjur Joseph uga munggah saka Galiléa, saka kutha Nasarèt, menyang Yudéa, kanggo kuthane Sang Prabu Dawud, kang aran Bètléhèm, amarga asalé saka ing omah lan kulawarga saka David,
2:5 supaya bisa ngumumaké, karo Maria bojoné, pacangané, sing karo anak.
2:6 Banjur iku kedaden sing, nalika padha ana ing kono, ing dina padha rampung, supaya dheweke bakal menehi lair.
2:7 Lan dheweke nggawa kasebut putra. Lan dheweke ngulesi ing swaddling sandhangané lan nyèlèhaké ing pamakanan, amarga ora ana kamar kanggo wong-wong mau ing panginepan.
2:8 Lan ana pangon ing wilayah padha, kang waspada lan njaga ing wengi liwat sing kumpul.
2:9 Lah, Angel Pangeran jumeneng cedhak mau, lan padhange Gusti Allah shone watara wong, lan padha disabetake karo wedi banget.
2:10 Lan Angel ngandika: "Aja wedi. Kanggo, lah, Aku martakaké menyang sing bungah banget, kang bakal kanggo kabeh wong.
2:11 Kanggo dina Saviour wis lair kanggo sampeyan ing kuthane Sang Prabu Dawud: iku Kristus Gusti.
2:12 Lan iki bakal dadi tandha sing: sampeyan bakal nemokake bayi kebungkus ing swaddling sandhangané lan lying ing pamakanan. "
2:13 Dumadakan ana karo Angel akeh tentara langit, memuji marang Gusti Allah lan matur,
2:14 "Kamulyan kagem Allah kang ana ing ngaluhur, lan ing bumi tentrem wong kang becik. "
2:15 Lan kedaden sing, nalika Angels wis nilar para sakabate menyang swarga, pangon terus ngomong marang sakpada, "Ayo kita nyabrang menyang kutha Bètléhèm lan ndeleng tembung iki, kang wis kalakon, kang Gusti wis dicethakaké kanggo kita. "
2:16 Lan padha cepet. Lan padha ketemu karo Maria lan Yusuf; lan bayi sumèlèh ing pamakanan a.
2:17 Banjur, marang ningali iki, padha mangertos tembung sing wis ngandika bab iki cah lanang.
2:18 Lan kabeh sing krungu padha kaget dening iki, lan apa kang diaturake marang critané para pangon mau.
2:19 Nanging Maria nyathet tembung iki, pondering wong ing atiné.
2:20 Lan pangon tumuli padha bali, memuji lan ngluhuraké Allah, marga sabarang kang wis dirungu lan dideleng, kaya iki marang wong-wong mau.
2:21 Lan sawise wolung dina padha rampung, supaya bocah bakal tetak, asma Gusti, kaya kang disebut dening Angel sadurunge kinandhut kang ibu ing.
2:22 Lan sawisé dina saka dimurnèkaké dheweke kaleksanan, miturut angger-anggeré Musa, padha digawa menyang ing Yerusalem, supaya dicaosaké marang Gusti,
2:23 mung kaya kang katulisan ing angger-anggering Pangéran, "Kanggo saben lanang mbukak abang bakal disebut suci kanggo Gusti,"
2:24 lan supaya saos kurban sing, miturut apa wis ngandika ing angger-anggering Pangéran, "Pasangan sajodho utawa piyik dara loro."
2:25 Lah, ana wong sing ing Yerusalem, jeneng kang ana Simeon, lan wong iki mung lan Gusti Allah ngabekti, ngenteni panglipuring Israel. Lan Sang Roh Suci ana karo wong.
2:26 Lan piyambakipun pikantuk wangsulan saka ing Roh Suci: kang ora bakal ngalami pati dhewe sadurunge wus katon Kristus Gusti.
2:27 Lan bareng karo Roh menyang Pedalemané. Lan nalika Yésus dipunbekta déning wong tuwané, supaya tumindak ing atas miturut adat saka hukum,
2:28 uga njupuk wong munggah, menyang kiyat, lan diberkahi Gusti Allah lan ngandika:
2:29 "Saiki sampeyan bisa ngilangi abdi Paduka ing tentrem, Dhuh Yehuwah, miturut pangandika Paduka.
2:30 Jalaran mripat kawula sampun sumerep kawilujengan ingkang mijil Panjenengan,
2:31 kang wis disiapake sadurunge pasuryan kabeh bangsa:
2:32 cahya saka wahyu kanggo bangsa lan kamulyaning umat Paduka, Israèl. "
2:33 Lan rama lan kang ibu padha pemikiran liwat iku mau, kang padha ngandika bab wong.
2:34 Lan Simeon diberkahi, lan ngandika marang ibuné Mary: "Lah, siji iki wis disetel kanggo kiamat lan kanggo tangine akeh ing Israel, lan minangka tandha kang bakal mbantah.
2:35 Lan pedhang bakal nembus nyawa dhewe, supaya pikirane manahipun tiyang kathah kababar. "
2:36 Lan ana nabi sing, Anna, putri saka Phanuel, saka taler Asyer. Dheweke banget majeng ing taun, lan dheweke wis urip karo bojone pitung taun saka dheweke virginity.
2:37 Lan banjur dheweke wis randha, malah kanggo taun wolung puluh papat dheweke. Lan tanpa departing saka candhi, dheweke ana abdi kanggo ndedonga, wengi lan dina.
2:38 Lan ngetik ing jam padha, dheweke ngakoni kanggo Gusti. Lan dheweke ngandika bab Bocah mau marang sakèhing wong kang padha ngenteni nebus Israel.
2:39 Lan sawise padha dileksanakake kabèh miturut angger-anggeré Gusti, nuli padha bali menyang ing tanah Galilea, kanggo kutha, Nasarèt.
2:40 Saiki anak ageng, lan piyambakipun kakuatan kasampurnane kawicaksanan. Lan sih-rahmaté Allah ana ing wong.
2:41 Lan wong tuwané Yésus tindak saben taun kanggo Yerusalem, ing wektu swasana tintrim Paskah.
2:42 Bareng wis dadi lawas rolas taun, padha munggah menyang Yérusalèm, miturut adat ing dina riyaya.
2:43 Lan Duwe rampung ing dina, nalika padha bali, ing Gusti Yésus tetep ing Yerusalem. Lan wong tuwané ora kelingan iki.
2:44 Nanging, dikira kang ana ing perusahaan, padha tindak lelampahan dina kang, seeking Panjenengane ana ing antarane sederek lan kenalan sing.
2:45 Lan ora nemokake wong, padha bali menyang ing Yerusalem, seeking wong.
2:46 Lan kedaden sing, sawise telung dina, ketemu ana ing Padaleman Suci, lungguh ing tengah-tengah Doctors, ngrungokake lan pitakonan mau.
2:47 Nanging kabeh sing mirengke pangandikane padha kaeraman liwat prudence lan respon kang.
2:48 Lan marang ningali wong, padha kepingin weruh. Kang ibu banjur ngandika marang: "Putra, kok duwe sampeyan tumindhak cara iki marang kita? Lah, rama lan aku padha nggolèki ing kasusahan. "
2:49 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Lah sing padha nggolèki Aku? Kanggo sira ora sumurup, yen iku perlu kanggo kula kanggo dadi ing bab iki kang saka RamaKu?"
2:50 Lan padha ora ngerti marang pangandika kang dipangandikani dening Gusti.
2:51 Lan turunan karo wong-wong mau lan banjur menyang Nasarèt. Lan ana sambetaken mau. Lan kang ibu nyathet tembung iki ing atiné.
2:52 And Jesus advanced in wisdom, and in age, and in grace, with God and men.