Ch 6 Lukas

Lukas 6

6:1 Saiki iku kedaden sing, ing dina Sabat pisanan liya, minangka kang liwati liwat lapangan gandum, parasisian Idane pamisahan ing kuping saka gandum lan mangan wong-wong mau, dening rubbing ing tangan.
6:2 Banjur wong-wong Farisi sawatara ngandika, "Apa sing dilakoni apa ora kena ing Sabbat?"
6:3 Lan respon kanggo wong-wong mau, Gusti Yésus terus ngomong: "Apa kowé ora maca iki, apa Daved, dongé dèkné ngelih, lan wong-wong sing padha karo wong?
6:4 Kepriyé anggoné padha mlebu nang omahé Gusti Allah, lan njupuk roti Presensi ing, lan mangan iku, lan kaparingake marang wong-wong sing padha karo wong, sanadyan iku ora kena wong mangan iku, kajaba para imam piyambak?"
6:5 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, "Sabab Putraning Manungsa iku Gusti, malah dina Sabat. "
6:6 Lan kedaden sing, ing dina Sabat liyane, Yésus banjur tindak lumebet ing papan pangibadah, banjur padha diparingi piwulang. Lan ana wong sing ana, lan tangan tengen iki garing.
6:7 Para ahli Torèt lan para wong Farisi diamati apa bakal nyarasake wong ing dina Sabat, supaya padha bisa mangkono oleh dhadhakan anggone ngluputake wong.
6:8 Nanging saestu, kang mirsa pikirane, lan ngandika marang wong sing wis ceko, "Ngadega lan ngadeg ing tengah." Lan ngadeg, kang mandheg.
6:9 Gusti Yesus banjur ngandika marang wong-wong: "Aku takon yen kalilan ing Sabbat apa apik, apa gawe ala? Kanggo menehi kesehatan kanggo urip, utawa kanggo ngrusak?"
6:10 Lan looking around ing wong, ngandika marang wong, "Ngluwihi tangan." Lan lengkap iku. Lan tangane waras.
6:11 Banjur padha nepsu, lan padha rembugan karo siji liyane, apa, ing tartamtu, padha bisa nindakake bab Gusti Yésus.
6:12 Lan kedaden sing, sing dina, banjur tindak menyang ing gunung ndedonga;. Lan kang ana ing pandonga Gusti Allah saindhenging wengi.
6:13 Lan nalika Awan wis teka, kang nimbali para sakabaté,. Lan banjur dipilih rolas metu saka wong-wong mau (kang uga diparingi jeneng Rasul):
6:14 Simon, kang apeparab Petrus, lan Andreas sadulure, Yakobus lan Yohanes, Filipus lan Bartolomeus,
6:15 Matius lan Tomas, James Alfeus, lan Simon kang karan wong Zelot,
6:16 lan Jude Yakobus, lan Yudas Iskariot, sing pengkhianat.
6:17 And descending with them, he stood in a level place with a multitude of his disciples, and a copious multitude of people from all of Judea and Jerusalem and the seacoast, and Tyre and Sidon,
6:18 who had come so that they might listen to him and be healed of their diseases. And those who were troubled by unclean spirits were cured.
6:19 And the entire crowd was trying to touch him, because power went out from him and healed all.
6:20 Lan tumenga marang murid-muridé, ngandika: "Rahayu kowe miskin, kanggo kowe kang padha nduweni Kratoning Allah.
6:21 Rahayu kowe kang saiki padha kaluwen, kanggo kowe bakal padha kawaregan. Rahayu sing sing nangis saiki, awit kowe bakal gumuyu.
6:22 Rahayu sampeyan bakal dadi nalika wong bakal wis sengit sampeyan, lan nalika padha wis kapisah lan ngolok-olok sampeyan, lan dibuwang metu jeneng kaya ala, amarga saka Putraning Manungsa.
6:23 Dadi bungah ing dina lan merga bungah. Lah, bakal gedhe ganjaranmu ana ing swarga. Kanggo iki iku padha para leluhure marang para nabi.
6:24 Nanging saestu, sengkala ragane ane sugih, kanggo sing duwe panglipur.
6:25 Bilai kowe, kang wareg, kanggo sing bakal luwe. Bilai kowé, kang saiki gumuyu, kanggo kowé bakal sedi lan nangis.
6:26 Bilai kowé, nalika wong bakal wis mberkahi panjenengan. Kanggo iki iku padha para leluhure marang para nabi palsu.
6:27 But I say to you who are listening: Tresnaa marang mungsuhmu. Apa wong kang sengit marang kowé.
6:28 Bless those who curse you, and pray for those who slander you.
6:29 And to him who strikes you on the cheek, offer the other also. And from him who takes away your coat, do not withhold even your tunic.
6:30 But distribute to all who ask of you. And do not ask again of him who takes away what is yours.
6:31 And exactly as you would want people to treat you, treat them also the same.
6:32 And if you love those who love you, what credit is due to you? For even sinners love those who love them.
6:33 And if you will do good to those who do good to you, what credit is due to you? Pancen, even sinners behave this way.
6:34 And if you will loan to those from whom you hope to receive, what credit is due to you? For even sinners lend to sinners, in order to receive the same in return.
6:35 dadi saestu, love your enemies. Do good, and lend, hoping for nothing in return. And then your reward will be great, and you will be sons of the Most High, for he himself is kind to the ungrateful and to the wicked.
6:36 Mulane, welas asih,, kaya Sang Rama iku uga welas asih.
6:37 Aja padha ngadili, lan sampeyan ora bakal padha diadili. Aja ngukum, lan sampeyan ora bakal diukum. ngapura, lan sampeyan bakal diapura.
6:38 menehi, lan iku bakal kaparingaké marang kowé: langkah apik, tetel lan shaken lan toja, padha bakal nyeleh marang puteran. mesthi, langkah sing padha digunakake kanggo ngukur metu, bakal digunakake kanggo ngukur maneh maneh. "
6:39 Saiki iku marang wong liyane comparison: "Carane wong wuta bisa mimpin wuta? Bakal padha ora loro padha kecemplung ing luwangan?
6:40 murid iku ora ngungkuli guruné. Nanging saben wong bakal sampurna, yen iku guruné.
6:41 Lan apa kowé weruh kang dipercoyo sing ana ing mripaté sadulurmu kang, nalika log sing ana ing mripatmu dhewe, sampeyan ora nimbang?
6:42 Utawa carane bisa kandha karo sadulurmu:, Sadulur, ngidini kula kanggo mbusak dipercoyo mripatmu,'Nalika sampeyan dhewe ora weruh log ing mripatmu dhewe? munafik, kawitan mbusak cathetan saka mripat dhewe, lan banjur bakal bisa ndeleng kalawan cetha, supaya sampeyan bisa mimpin metu kang dipercoyo saka mripaté sadulurmu.
6:43 Awit ora ana wit kang becik kang mrodhuksi woh kang ala, utawa ora wit ala ngetokké woh sing apik.
6:44 Kanggo saben wit iku katitik saka wohé. Wong-wong kuwi ora klumpukne woh anjir saka eri, padha utawa padha klumpukne anggur saka grumbul eri.
6:45 Wong apik, saka gudang apik atiné, nawakake apa apik. Lan wong ala, saka gudang ala, nawakake apa ala. Kanggo metu saka turah mbrawah saka jantung, tutuk ngandika.
6:46 Nanging kok kowe kok nyebut Aku, 'Gusti, Gusti,'Lan ora nglakoni pituturKu?
6:47 Sapa marani Aku,, lan ngrungokake pituturKu, lan ora wong-wong mau: Aku bakal medharaké apa iku kaya.
6:48 Iku kaya wong kang ngedegake omah, sing wis ndudhuk jero lan wis glethakaken ing madegé marang rock. Banjur, nalika Banjir teka, kali iki cepet-cepet kang nempuh omah mau, lan iku ora bisa kanggo mindhah. Iku didegaké marang rock.
6:49 Nanging sapa krungu lan ora nindakake: iku kaya wong kang ngedegake omah marang lemah, tanpa pondhasi. Kali kesusu marang iku, lan rauh sumungkem, lan rusake omah iku. "