Ch 2 Tandha

Tandha 2

2:1 Let sawatara dina, maneh lumebet ing kutha Kapèrnaum.
2:2 Lan iki krungu nèk Gusti Yésus ana ing omah. Lan akeh padha sing ana kamar kiwa, ora malah ing ngarep lawang. Lan kang medhar pangandika marang wong-wong mau.
2:3 Lan banjur sowan, nggawa wong lumpuh, sing kang digawa dening wong papat.
2:4 Lan nalika padha ora bisa arep dicaosaké marang wong amarga saka akeh, padha ditemokke gendheng kono ana. Lan mbukak, padha sudo mudhun paturon ing kang lumpuh iki lying.
2:5 Banjur, nalika Gusti Yésus weruh pengandelé wong-wong, banjur ngandika marang kang lumpuh, "Putra, dosa panjenengan kaapunten sampeyan. "
2:6 Nanging ana ahli Torèt sawatara padha lungguh ing panggonan sing lan mikir ing ati sing:
2:7 "Apa wis wong iki ngandika ing cara iki? Panjenenganipun ngala-ala. Sing bisa ngapura dosa, nanging Gusti Allah piyambak?"
2:8 bebarengan, Gusti Yesus, sadhar ing roh sing padha mikir iki ing awake dhewe, ngandika marang wong-wong mau: "Yagene kowe padha mikir bab mangkono ing sajroning atimu?
2:9 Endi kang luwih gampang, ngomong marang wong lumpuh, : 'Dosamu wis kaapura,'Utawa ngomong, 'Munggah, njupuk munggah usungan Panjenengan, lan lumaku?'
2:10 Nanging supaya kowé padha ngerti, yèn Putraning Manungsa duwé pangwasa ngapura dosa,"Banjur ngandika marang kang lumpuh:
2:11 "Aku pitutur marang kowé: Munggah, njupuk munggah usungan Panjenengan, lan pindhah menyang omahmu. "
2:12 Lan langsung tak munggah, lan ngangkat munggah paturon kang, Nuli lunga ing ngarsane wong kabeh, supaya padha kabeh kepingin weruh. Lan padha diajeni Allah, ngandika, "Kita wis tau ndeleng tindakan kaya iki."
2:13 Wong iku banjur lunga maneh menyang segara. Lan kabeh akeh rauh nangkil ring Ida, banjur padha diparingi piwulang.
2:14 Lan minangka piyambakipun langkung, mirsa Lewi Alfeus, lungguh ing kantor khusus. Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Mèlua Aku." Lan Rising munggah, kang ndherekake wong.
2:15 Lan kedaden sing, minangka kang lungguh ing meja ing omahe, akeh juru duduk pajeg lan wong dosa lungguh ing meja bebarengan karo Gusti Yésus lan murid-muridé. Kanggo wong kang percaya padha akeh.
2:16 Para ahli Torèt lan para Farisi, ningali kang mangan bebarengan karo pegawé pajeg lan wong-wong dosa, ngandika marang para sakabaté, "Apa ora Guru mangan lan ngombe karo pegawé pajeg lan wong-wong dosa?"
2:17 Gusti Yesus, Duwe krungu iki, ngandika marang wong-wong mau: "Ing waras ora mbutuhaké dhokter sing, nanging wong-wong sing duwe Maladies apa. Kanggo aku teka ora kanggo nelpon mung, nanging wong-wong dosa. "
2:18 Nalika para sakabaté Yohanes, lan wong-wong Farisi, padha pasa. Lan padha teka lan matur, "Apa para sakabaté Yohanes lan para Farisi sami siyam, nanging para murid Panjenengan kokmboten?"
2:19 Gusti Yésus terus ngomong marang wong-wong: "Carane bisa, anak-anaké mbarang cepet nalika ngresiki isih karo wong-wong mau? Sak wektu apa padha duwe ngresiki karo wong-wong mau, padha ora bisa cepet.
2:20 Nanging dina bakal teka nalika ngresiki bakal kapundhut saka wong-wong mau, lan banjur padha bakal cepet, sing dina.
2:21 Ora ana siji sews patch kain anyar dhateng sandhangan lawas. Digunakake, Kajaba anyar narik adoh saka lawas, lan luh dadi elek.
2:22 Lan ora ana kang ngisekake anggur anyar ka klukuhe sane lawas. Digunakake, anggur bakal bledosan ing klukuhe sane, lan anggur bakal ngesokake, lan kudu diwadhahi kanthong kulit bakal ilang. Tinimbang, anggur anyar iku kudu diwadhahi klukuhe sane anyar. "
2:23 Lan maneh, nalika Gusti Yésus mlaku liwat mateng gandum ing dina Sabat, murid-muridé, lagi majeng, wiwit misahake kuping saka pari-parian.
2:24 Nanging para Farisi ngomong marang, "Lah, apa sing padha dilakoni apa ora kena ing Sabbat?"
2:25 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Apa kowé durung tau maca bab tumindaké Daud iya, nalika ngalami kekurangan lan luwe, loro piyambakipun lan wong-wong sing padha karo wong?
2:26 Carane wong tindak menyang Pedalemané Allah, ing Imam Agung Abyatar, lan anggone padha mangan roti cecaosan ing, kang ora kena mangan, kajaba déning para imam, lan carane nuli diparingake marang wong-wong sing padha karo wong?"
2:27 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Ing dina Sabat iku dianakake kanggo manungsa, ora kok manungsa kanggo dina Sabat.
2:28 Lan supaya, Putraning Manungsa iku Gusti, malah dina Sabat. "