Ch 22 Matius

Matius 22

22:1 Lan respon, Gusti Yesus ngandika marang wong-wong mau nganggo pasemon, matur:
22:2 "Kratoné Swarga kuwi kaya wong sing king, sing ngrayakake pesta kanggo putra.
22:3 Ida raris ngutus abdi-abdiné nimbali wong-wong sing padha diundang kanggo pesta. Nanging wong-wong padha ora gelem teka.
22:4 Maneh, parekan liyane, matur, 'Marang diundang: Lah, Aku wis disiapake meal sandi. Bantheng lan fatlings Kula wis matèni, lan kabeh siap. Ayo mbarang. '
22:5 Nanging wong-wong digatèkaké lan padha lunga: siji kanggo negara kang Estate, lan liyane kanggo bisnis.
22:6 Nanging saestu, liyane ngasta abdine, Duwe dianggep nganistayang, matèni wong-wong mau.
22:7 Nanging nalika Sang Prabu krungu iki, iku duka. Lan ngirim metu tentara, sirnané para kang gawé pepati, lan ngobong kutané.
22:8 Banjur ngandika marang para abdiné: 'Wedding The, tenan, wis disiapake. Nanging wong-wong sing diulemi padha ora pantes.
22:9 Mulane, metu kanggo cara, lan nelpon Nèk kowé golek kanggo pesta. '
22:10 Lan para abdine, departing menyang cara, padha kabeh wong kang padha nemu, ala lan becik, lan pesta iki kapenuhan tamu.
22:11 Sang Prabu banjur mlebet kanggo ndeleng tamu. Lan Dèkné terus weruh wong ana sing ora manganggo sandhangan pésta.
22:12 Panjenengané banjur ngandika marang wong, 'Friend, carane iku sing wis salah ngetik tanpa nganggo sandhangan wedding?'Nanging ana dumbstruck.
22:13 Sang Prabu banjur ngandika marang abdining: 'Ikatan tangan lan sikilé, lan diuncalaké menyang pepeteng ing jaba, ing kono bakal ana tangis lan keroting untu.
22:14 Okèh wong sing dipanggil, nanging mung sathithik kang pinilih. "
22:15 Banjur wong-wong Farisi, arep metu, dilantarake minangka kanggo carane padha bisa entrap wong ing wicara.
22:16 Lan padha kongkonan murid-muridé Gusti Yésus, karo wong-wong Hérodian, matur: "Guru, kita ngerti sing sampeyan temen, lan sing mulang bab margining Allah ing bebener, lan yen pengaruh wong apa-apa kanggo kowé. Kanggo sampeyan ora nimbang ajining diri saka wong.
22:17 Mulane, ceritakno nang kene, carane ora koyone sampeyan? Apa kena mbayar tax sensus kanggo Caesar, utawa ora?"
22:18 Nanging Ida Hyang Yesus, ngerti pialane, ngandika: "Apa kowe padha nyoba marang Aku, kowé kuwi lamis?
22:19 Ndelok kéné duwit sing saka tax sensus. "Lan padha ana wong jinah perak abidang.
22:20 Gusti Yésus terus ngomong marang wong-wong, "Iki gambaré sapa iki, lan kang prasasti?"
22:21 Wong-wong semaur, "Sang Prabu." Banjur ngandika marang wong-wong mau, "Banjur nerjemahake kanggo Caesar apa saka Kaisar; lan marang Allah apa Gusti Allah. "
22:22 And hearing this, padha kepingin weruh. And having left him behind, padha lunga.
22:23 Ing dina sing, the Sadducees, who say there is to be no resurrection, nyelak. Lan padha takon,
22:24 matur: "Guru, Musa ngandika: If anyone will have died, having no son, his brother shall marry his wife, and he shall raise up offspring to his brother.
22:25 Now there were seven brothers with us. And the first, having taken a wife, seda. And having no offspring, he left his wife to his brother:
22:26 similarly with the second, lan katelu, even to the seventh.
22:27 Dene kang keri, the woman also passed away.
22:28 Dinten patangen, banjur, whose wife of the seven will she be? For they all had her.”
22:29 But Jesus responded to them by saying: “You have gone astray by knowing neither the Scriptures, lan bab pangwasané Allah.
22:30 For in the resurrection, padha ora bakal omah-omah, utawa diwenehi ing marriage. Tinimbang, they shall be like the Angels of God in heaven.
22:31 But concerning the resurrection of the dead, have you not read what was spoken by God, saying to you:
22:32 'Aku iki Gusti Allahé Abraham, lan Allahe Iskak, lan Allahe Yakub?’ He is not the God of the dead, but of the living.”
22:33 Lan wong akèh padha krungu iki, padha kaéraman marang piwulangé.
22:34 Nanging wong-wong Farisi, krungu sing padha wis nyebabake wong Saduki padha meneng, teka bebarengan minangka siji.
22:35 Lan salah siji saka wong-wong mau, dhokter saka hukum, takon, kanggo nyoba marang Gusti:
22:36 "Guru, kang angger-angger gedhe ing angger-anggering Toret?"
22:37 Gusti Yésus semaur:: " 'Sampeyan bakal tresna marang Gusti Allah saka kabeh atimu, lan gumolonging nyawamu lan karo kabeh pikiran. '
22:38 Iki paling lan pisanan angger.
22:39 Nanging kang kapindho kang padha karo iku: ‘You shall love your neighbor as yourself.’
22:40 Sajeroning pituduhe makakalih puniki kabeh hukum gumantung, lan uga para nabi. "
22:41 Banjur, when the Pharisees were gathered together, Jesus questioned them,
22:42 matur: “What do you think about the Christ? Whose son is he?"Unjuke kang wong, “David’s.”
22:43 Gusti Yésus terus ngomong: “Then how can David, in the Spirit, call him Lord, matur:
22:44 'Ngandika Gusti marang Gustiku: Njagong nang tengenku, nganti aku nggawe mungsuhmu ancik Panjenengan?'
22:45 Supaya banjur, if David calls him Lord, how can he be his son?"
22:46 And no one was able to respond to him a word. And neither did anyone dare, from that day forward, to question him.