Ch 25 Matius

Matius 25

25:1 "Banjur ing Kratoning Swarga bakal kaya prawan sapuluh, sing, njupuk lampuné, sowan Gusti ngresiki lan putri.
25:2 Nanging Lima saka kang bodho, lan kang lima ngati.
25:3 Kanggo limang bodho, Duwe nggawa lampuné, durung njupuk lenga karo wong-wong mau.
25:4 Nanging saestu, sing gedhe-gedhe kang ngati-ati nggawa lenga, ing kontaner sing, karo lampu.
25:5 Wiwit lanang iki telat, kabeh padha ambruk asleep, lan padha turu.
25:6 Nanging ing tengah wengi, nangis banjur metu: 'Lah, ngresiki punika sampun. Metu methukaké. '
25:7 Prawan-prawan sing ngadeg lan nata lampu-lampuné.
25:8 Nanging kok bodo temen ngandika wicaksana, 'Rewang kita saka lenga Panjenengan, lampu kita kang bisa matèni. '
25:9 The ngati nanggapi dening matur, 'Aja nganti mbok menawa ana mbokmenawa ora nyukupi kanggo aku lan kanggo kowe, iku bakal dadi luwih apik kanggo sampeyan pindhah menyang vendor lan tuku sawetara kanggo awakmu dhéwé. '
25:10 Nanging nalika padha arep tuku, ngresiki teka. Lan wong-wong sing padha disiapake ngetik karo wong mbarang, lan lawang ditutup.
25:11 Nanging saestu, ing mburi banget, prawan-prawan isih uga teka, matur, 'Gusti, Gusti, mbukak kanggo kita. '
25:12 Nanging kang nanggapi dening matur, 'Amin Aku pitutur marang kowé, Aku ora kenal kowe.'
25:13 Lan dadi sampeyan kudu waspada, amarga kowé ora ngerti ing dina utawa jam.
25:14 Kanggo iku kaya wong setelan metu ing lelampahan dawa, sing disebut para abdiné lan dikirim menyang wong-wong mau barang kang.
25:15 Lan kanggo siji bendara iku mènèhi limang talènta, lan rong liyane, durung liyane kang masrahake, kanggo saben miturut kemampuan dhewe. lan sakcepete, banjur bidhal.
25:16 Banjur sing nampa duwit emas limang èwu terus metu, lan kang digawe nggunakake iki, lan angsal bathi gangsal liyane.
25:17 Lan Kajaba, kang wis nampa loro gained loro liyane.
25:18 Nanging sing wis nampa, arep metu, ndudhuk menyang bumi, lan kang ndhelik dhuwit saka bendarané.
25:19 Nanging saestu, sawise dangu, Gusti para abdi sing bali lan kang dienggoni akun karo wong-wong mau.
25:20 Lan nalika kang wis tampa limang talenta nyedhaki, kang digawa liyane limang talenta, matur: 'Gusti, sampeyan dikirim limang talenta kanggo kula. Lah, Aku wis tambah kanthi lima. '
25:21 Bendarané kandha marang: 'Inggih rampung, abdi kang becik lan tumemen. Awit sampeyan wis tumemen tumrap prakara iku sawetara, Aku bakal milih sing liwat akeh iku. Ketik menyang sesarengan kaliyan kabingahanipun bendaramu.
25:22 Banjur sing nampa rong talenta uga nyedhaki, lan ngandika: 'Gusti, sampeyan dikirim rong talenta kanggo kula. Lah, Kula angsal bathi kalih liyane. '
25:23 Bendarané kandha marang: 'Inggih rampung, abdi kang becik lan tumemen. Awit sampeyan wis tumemen tumrap prakara iku sawetara, Aku bakal milih sing liwat akeh iku. Ketik menyang sesarengan kaliyan kabingahanipun bendaramu.
25:24 Banjur sing nampa duwit emas sèwu, nyedhak, ngandika: 'Gusti, Aku ngerti sing wong hard. Sampeyan ngenèni ing papan sing wis ora disebar, lan klumpukne endi sampeyan wis ora kasebar.
25:25 Lan supaya, wedi, Aku banjur metu lan nyimpen talènta panjenengan ing bumi. Lah, sampeyan duwe apa Yours. '
25:26 Nanging Gusti banjur ngandika marang wong nanggepi: 'Sampeyan ala lan males abdi! Kowé wis ngerti nèk aku ngenèni ing papan Aku wis ora disebar, lan klumpukne endi aku wis ora kasebar.
25:27 Mulane, sing wis setor dhuwit karo pengusaha bank, banjur, ing rawuh sandi, paling aku wis ditampa apa mine karo kapentingan.
25:28 Lan supaya, njupuk bakat adoh saka wong lan dipun kang wis sepuluh talenta.
25:29 Kanggo saben wong kang duwe, liyane bakal diwenehi, lan Panjenengané bakal duwe ing turah mbrawah. Nanging saka wong kang ora, malah apa kang misale jek duwe, bakal digawa lunga.
25:30 Lan matak abdi guna menyang pepeteng ing jaba, ing kono bakal ana tangis lan keroting untu. '
25:31 Nanging nalika Putraning Manungsa bakal wis teka ing kamulyane, lan kabeh Angels karo wong, Panjenengané banjur lenggah ana ing kursi kagungan Idane.
25:32 Lan kabeh bangsa bakal padha nglumpuk ana ing ngarsane. Lan Panjenengané bakal misah wong-wong mau saka siji liyane, mung minangka pangon misahaké wedhus saka wedhus.
25:33 Lan kang bakal stasiun wedhus, tenan, ing sisih tengen kang, nanging wedhus ing kiwa.
25:34 Banjur Sang Nata bakal ngomong marang wong-wong sing bakal ing tengen: 'Ayo, sampeyan rahayu saka Gusti Allah Bapakku. Nduweni Kratoning disiapake kanggo sampeyan saka madegé ing donya.
25:35 Awit dongé Aku ngelih, lan sing maringi kula mangan; Nalika Ingsun kasatan, lan sampeyan marang kula kanggo ngombe; Ingsun neneka, lan sampeyan njupuk kula ing;
25:36 naked, lan dijamin kula; lara, lan sing dibukak kula; Aku ana ing pakunjaran, lan sampeyan teka kula. '
25:37 Banjur mung bakal wangsulan, matur: 'Gusti, nalika kita ndeleng sampeyan luwe, lan panganan sing; ngelak, lan diwenehi ngombe?
25:38 Lan nalika kita wus sampeyan liyo, lan dijupuk ing? utawa wuda, lan dijamin sampeyan?
25:39 Utawa nalika nindakake kita waca lara, utawa ing pakunjaran, lan ngunjungi kowe?'
25:40 Lan nanggepi, Sang Nata bakal ngomong marang wong-wong, 'Amin Aku pitutur marang kowé, kapan sampeyan nindakake iki kanggo salah siji saka, paling saka para sadulurku, iya kanggo kula. '
25:41 Banjur uga bakal ngomong, kanggo wong-wong sing bakal ing kiwa: 'Sumingkira saka aku, sampeyan gedhe-gedhe kena ing ipat-, menyang ing geni langgeng, kang kacawisaké kanggo Iblis lan para malaékaté.
25:42 Awit dongé Aku ngelih, lan sampeyan ora ngekèki mangan; Nalika Ingsun kasatan, lan sampeyan ora ngekèki ngombé;
25:43 Ingsun neneka lan sira ora kula ing; naked, lan sampeyan ora nutupi kula; lara lan ing pakunjaran, lan kowé ora niliki Aku. '
25:44 Banjur padha uga bakal wangsulan, matur: 'Gusti, nalika nindakake kita waca sing luwe, utawa ngelak, utawa wong liyo, utawa wuda, utawa lara, utawa ing pakunjaran, lan iya ora ngladosi sampeyan?'
25:45 Banjur bakal nanggapi kanggo wong-wong mau mangkene: 'Amin Aku pitutur marang kowé, kapan apa durung iku kanggo salah siji saka paling, sanadyan sira iku kanggo kula. '
25:46 Lan iki bakal pindhah menyang paukuman langgeng, nanging mung bakal lumebu ing urip langgeng. "