Ch 6 Matius

Matius 6

6:1 "Pay manungsa waé, supaya kowé nindakake kaadilan ana ing sangareping wong, supaya katon dening wong-wong mau; Yen ora, sampeyan ora bakal tampa pituwas karo Ramamu, kang ana ing swarga.
6:2 Mulane, nalika menehi alms, ora milih muni slompret sadurunge, kaya para wong lamis ana ing papan pangibadah lan ing kutha-kutha, supaya padha bisa diajeni dening wong. Amin Aku pitutur marang kowé:, iku wus padha tampa pituwasé.
6:3 Nanging nalika menehi alms, aja tangan kiwa ngerti apa tangan tengen wis dilakoni,
6:4 supaya zakat uga ing rahasia, lan Ramamu, kang ndeleng ing rahasia, bakal males kowé.
6:5 Lan menawa kowé ndedonga, aja kaya para wong lamis, sing tresna ngadeg ing papan-papan pangibadah lan ing pojok-pojoking lurung kanggo ndedonga, supaya padha bisa katon dening wong. Amin Aku pitutur marang kowé:, iku wus padha tampa pituwasé.
6:6 nanging sampeyan, nèk kowé ndedonga, ketik nang kamar, lan Duwe mati lawang, ndedongaa marang Bapakmu ing rahasia, lan Ramamu, kang ndeleng ing rahasia, bakal males kowé.
6:7 Lan nalika ndedonga, ora milih akeh tembung, minangka yakuwi apa. Kanggo padha mikir sing dening keluwihan saka tembung padha bisa nyembadani.
6:8 Mulane, ora milih kanggo niru wong-wong mau. Kanggo Gusti Allah Bapakmu ngerti apa kabutuhan uga, malah sadurungé kowé matur.
6:9 Mulane, sampeyan bakal ndedonga ing cara iki: Dhuh, Rama kawula, kang ana ing swarga: Uga jeneng katahan suci.
6:10 Bisa Kratoning teka. Uga bakal rampung, kados ing swarga, supaya uga ing bumi.
6:11 Menehi kita dina iki kita roti nggondheli urip.
6:12 Lan mugi ngaputen kalepatan kawula, kita uga ngapura utang kita.
6:13 Lan kawula mugi sampun ing panggodha. Nanging awaké saka piala. Amin.
6:14 Kanggo yen bakal ngapura wong dosa sing, Ramamu ing swarga iya bakal ngapura marang kowé nyinggung Panjenengan.
6:15 Nanging yen sampeyan ora bakal ngapura wong, Ramamu iya bakal ora ngapura kaluputanira.
6:16 Lan nalika cepet, ora milih kanggo dadi gloomy, kaya para wong lamis. Kanggo padha ngowahi pasuryan sing, supaya pasa bisa dadi nyoto kanggo wong. Amin Aku pitutur marang kowé:, sing padha tampa pituwasé.
6:17 Nanging kanggo sampeyan, nèk kowé pasa, nglengani sirahku lan raupa,
6:18 supaya pasa ora bakal katon kanggo wong, nanging kanggo Gusti Allah Bapakmu, sing ora kétok. Dèkné, kang ndeleng ing rahasia, bakal males kowé.
6:19 Do not choose to store up for yourselves treasures on earth: where rust and moth consume, and where thieves break in and steal.
6:20 Tinimbang, store up for yourselves treasures in heaven: where neither rust nor moth consumes, and where thieves do not break in and steal.
6:21 Kanggo ngendi dunungé bandhamu, there also is your heart.
6:22 The lamp of your body is your eye. If your eye is wholesome, your entire body will be filled with light.
6:23 But if your eye has been corrupted, your entire body will be darkened. If then the light that is in you is darkness, how great will that darkness be!
6:24 No one is able to serve two masters. For either he will have hatred for the one, and love the other, or he will persevere with the one, and despise the other. You cannot serve God and wealth.
6:25 Lan aku pitutur marang kowé:, do not be anxious about your life, as to what you will eat, nor about your body, as to what you will wear. Is not life more than food, and the body more than clothing?
6:26 Consider the birds of the air, how they neither sow, nor reap, nor gather into barns, and yet your heavenly Father feeds them. Are you not of much greater value than they are?
6:27 And which of you, by thinking, is able to add one cubit to his stature?
6:28 And as for clothing, why are you anxious? Consider the lilies of the field, how they grow; they neither work nor weave.
6:29 Nanging Aku pitutur marang kowé, that not even Solomon, in all his glory, was arrayed like one of these.
6:30 So if God so clothes the grass of the field, which is here today, and cast into the oven tomorrow, how much more will he care for you, O sethitik ing iman?
6:31 Mulane, do not choose to be anxious, matur: ‘What shall we eat, and what shall we drink, and with what shall we be clothed?'
6:32 For the Gentiles seek all these things. Yet your Father knows that you need all these things.
6:33 Mulane, seek first the kingdom of God and his justice, and all these things shall be added to you as well.
6:34 Mulane, do not be anxious about tomorrow; for the future day will be anxious for itself. Sufficient for the day is its evil.”