Daniel 1

1:1 Ing taun katelune paprentahane Sang Prabu Yoyakim, ratu ing Yehuda, Nalika Nebukadnésar, raja ing Babil teka nang kuta Yérusalèm lan ngepung iku.
1:2 Lan Sang Yehuwah ngulungake menyang tangané Yoyakim, ratu ing Yehuda lan bagean saka pirantine padalemane Gusti Allah. Lan kang digawa wong-wong mau lunga menyang tanah Sinear, menyang omahé Gusti Allah kang, lan nggawa prau menyang kamar bandha allahe.
1:3 Sang Prabu marang Ashpenaz, pangareping saka kasim, kang kudu nggawa ing sawetara saka Israel, lan sawetara saka turunane Sang Prabu lan panguwasa:
1:4 wong enom, kang ana cacad, mulya katon, lan tuntas ing kabeh kawicaksanan, ngati-ati ing kawruh, lan uga-educated, lan sing bisa ngadeg ing istana Sang Prabu, supaya wong bisa mulangi wong-wong huruf lan basa Kasdim.
1:5 Sang Prabu diwarah kanggo sangu kanggo saben dina, saka pangan dhewe lan saka anggur kang piyambak ngunjuk, supaya, sawise kang wedi telung taun, bakal padha ngadeg ana ing ngarsane Sang Prabu.
1:6 Saiki, antarane wong-wong saka anak Yehuda, ana Daniel, Hananya, Misael, lan Azarya.
1:7 Lan pangareping kasim diutus jeneng kanggo wong-wong mau: kanggo Daniel, Belteshazzar; Hananya, Sadrakh; kanggo Misael, Mesakh; lan kanggo Azarya, Abednego.
1:8 Nanging Daniel mantun ing manah, yèn bakal ora dadi reget, karo kulawarga Sang Prabu, utawa karo anggur kang ngunjuk, lan dijaluk pangareping saka kasim kang ora bisa ono racune.
1:9 Lan supaya Gusti Allah maringi Daniel sih-rahmat ana ing ngarsane pimpinan saka kasim.
1:10 Lan pimpinan saka kasim ngandika marang Dhaniel, "Aku wedi gusti kawula Sang Prabu, sing wis ditunjuk pangan lan ngombe sing, sing, yen kudu ndeleng sing pasuryan sing miturut Max tinimbang nom-noman liyane umur, sampeyan bakal ngukum sirah kanggo Sang Prabu. "
1:11 Lan Daniel ngandika Malasar, kang pimpinan saka kasim sane sampun kapangandikayang liwat Daniel, Hananya, Misael, lan Azarya,
1:12 "Aku beg sampeyan nyoba kita, abdi Paduka, kanggo sepuluh dina, lan supaya werna bakal diwenehi kanggo kita mangan lan banyu kanggo ngombe,
1:13 lan banjur mirsani pasuryan kita, lan pasuryan anak sing mangan pangan king, lan banjur menehi hasil karo abdi Paduka miturut apa sing ndeleng. "
1:14 Nalika iku mau krungu pangandika mangkono, kang dites wong sepuluh dina.
1:15 Nanging, sawise sepuluh dina, pasuryan sing muncul luwih apik lan fatter saka kabeh bocah sing wis dipangan saka panganan king.
1:16 Sesampunipun, Malasar ngambil bagian lan anggur sing kanggo ngombé, lan marang wong-wong mau werna.
1:17 Nanging, kanggo anak iki, Gusti Allah marang kawruh lan instruction ing saben buku, lan kawicaksanan, nanging kanggo Daniel, uga pangerten kabeh wahyu lan impen.
1:18 Lan nalika wektu iki rampung, sawise kang Sang Prabu ngandika sing padha bakal digawa ing, pangareping saka kasim digawa ing sadurunge ngarsane Sang Prabu Nebukadnezar.
1:19 Lan, nalika Sang Prabu conversed karo wong-wong mau, ana kang ora wis ketemu apa dadi gedhe ing saindenging jagat minangka Daniel, Hananya, Misael, lan Azarya; lan supaya padha ngadeg ana ing ngarsané Sang Prabu.
1:20 Lan ing saben konsep kawicaksanan lan pangerten, bab kang Prabu arahan karo wong-wong mau, ketemu padha dadi sepuluh kaping luwih saka kabeh seers lan Han sijine bebarengan, sing padha ing kabeh Kratoné.
1:21 Lan Daniel tetep, malah nganti taun pisanan king Cyrus.

Daniel 2

2:1 Ing taun kaloro saka pamaréntahan Nebukadnezar, Nebukadnezar weruh ngimpi, lan roh iki wedi, lan ngimpi mlayu saka wong.
2:2 Nanging Sang Prabu dhawuh supaya ing seers, lan astrolog, lan juru tenung, lan wong Kasdim ngumpula kanggo mbukak kanggo king impen kang. Satekané, padha ngadeg ing ngarepe ratu ing.
2:3 Sang Prabu ngandika marang wong-wong, "Aku weruh ngimpi, lan, kang bingung ing atine, Aku ora ngerti apa aku weruh. "
2:4 Lan wong Kasdim mangsuli raja ing Suriah, "Dhuh Sang Prabu, manggon ing salawas-lawase. Marang ngimpi para abdi Paduka, lan kita bakal mbukak maknane. "
2:5 Lan ing jawaban, Sang Prabu ngandika marang wong Kasdim, "Memori iku wis katon adoh saka aku. Kajaba sing mbukak ngimpi kanggo kula, lan makna sawijining, sampeyan bakal dipatèni, lan omahé bakal karampas.
2:6 Nanging yen sing nerangake ngimpi lan makna sawijining, sampeyan bakal nampa saka Aku ganjaran, lan peparingé, lan kaurmatan kang gedhe. Mulane, mbukak kanggo kula ngimpi lan maknane. "
2:7 Padha mangsuli maneh lan ngandika, "Sang Prabu wus marang ngimpi kanggo abdine, lan kita bakal mbukak maknane. "
2:8 Sang Prabu ngandika lan ngandika, "Aku yakin sing stalling kanggo wektu amarga sing ngerti memori saka iku wis katon adoh saka aku.
2:9 Mulane, yen ora mbukak kanggo kula ngimpi, ana mung siji kesimpulan bakal ngancik sampeyan, sing interpretasi uga palsu, lan dikempalken kebak ngapusi, supaya minangka kanggo nganggo sadurunge aku lan wektu liwat adoh. Lan supaya, ngomong ngimpi, supaya aku uga bakal ngerti sing interpretasi sing ngomong iku ugo bener. "
2:10 Banjur wong Kasdim ngandika marang Sang Prabu, lan padha ngandika, "Ana wong ing bumi sing bisa ngrampungake tembung Panjenengan, O king. Sabab wis king sembarang, Nanging gedhé lan kwasa, takon kanggo jawaban saka jenis iki saka saben seer, lan peramal, lan satunggaling tiyang Kasdim.
2:11 Kanggo jawaban sing ngupaya, O king, angel banget. Sanadyan bisa sapa bisa ketemu sing bisa mbukak ing ngarsane Sang Prabu, kajaba para Dewa, obrolan kang ora karo wong. "
2:12 Bareng krungu iki, Sang Prabu dhawuh, ing ngamok lan ing bebendu gedhe, sing kabeh wong wicaksana ing Babil kudu numpes.
2:13 Lan nalika surat keputusan wis musna kasebut, wong-wong pinter padha dipatèni; lan Daniel sakancane padha ngarah, disirnakake.
2:14 Banjur Daniel nunasang, babagan hukum lan ukara, saka Ariokh, umum tentara king, ingkang sami kasebut kanggo nglakokaké wong wicaksana ing Babil.
2:15 Panjenengané banjur ndangu marang, sing nampa pesenan raja, apa alasan kuwi ukara kejem wis musna metu saka ing pasuryan saka Sang Prabu. Lan supaya, nalika Ariokh wis dicethakaké ana ing prakara kanggo Daniel,
2:16 Daniel tindak lan takon raja sing bakal ngawèhaké wong wektu kanggo mbukak solusi kanggo Sang Prabu.
2:17 Lan kondur menyang kedhaton lan diterangno tugas kanggo Hananya, lan Misael, lan Azarya, sakancane,
2:18 supaya wong bakal ngupaya sih sadurunge pasuryan saka Gusti Allah ing swarga, bab misteri iki, lan supaya Daniel lan para bisa ora tiba ing karusakan karo wong-wong pinter liyane ing Babil.
2:19 Banjur rahasia iki dicethakaké kanggo Daniel dening sesanti ing wengi. Lan Daniel ngluhurake marang Gusti Allahe swarga,
2:20 lan ngandika banter, ngandika, "Muga-muga jeneng Gusti bakal rahayu dening generasi saiki lan ing salawase; kawicaksanan lan fortitude ana kang.
2:21 Lan kang alters kaping lan abad. Panjenenganipun ngilangi karajan lan netepake wong. Kang paring kawicaksanan marang wong-wong sing skills wicaksana lan memulang marang wong-wong sing ngerti.
2:22 Panjenenganipun ndungkap iku jero lan didhelikake, lan Panjenengané pirsa apa wis mantep ing pepeteng. Lan cahya iku karo wong.
2:23 Kanggo kowe, Allahipun leluhur kita, Aku ngakeni, lan sampeyan, Aku memuji. Kanggo sing wis diwenehi kawicaksanan lan fortitude kanggo kula, lan saiki wis dicethakaké kanggo apa kita takon sing, sing wis ditemokke kanggo kita pikirane Sang Prabu. "
2:24 Sawise iki, Daniel banjur Ariokh, kang king kang diangkat kanggo numpes wong-wong wicaksana ing Babil, lan ngandika marang ing cara iki, "Aja ngrusak wong wicaksana ing Babil. Aku jupukna ing ngarsane Sang Prabu, lan aku bakal nerangake solusi kanggo Sang Prabu. "
2:25 Banjur Ariokh cepet nggawa Daniel Sang Prabu, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Aku wis ketemu karo wong sing saka anak saka transmigrasi Yehuda, sing bakal ngumumke solusi kanggo Sang Prabu. "
2:26 Sang Prabu ngandika lan ngandika marang Dhaniel, jeneng kang ana Belteshazzar, "Apa tenan mikir sing bisa mbukak kanggo kula ngimpi sing aku weruh lan maknane?"
2:27 lan Daniel, madhep Prabu, mangsuli:, "Rahasia Sang Prabu nggoleki, wong-wong pinter, ing seers, lan soothsayers biso kanggo mbukak marang Sang Prabu.
2:28 Nanging Gusti Allah punika wonten ing swarga sing marang misteri, sing wis dicethakaké kanggo sampeyan, king Nebukadnezar, apa sing bakal kelakon ing kaping terakhir. ngimpi lan wahyu saka sirah marang amben, sing kaya mangkono iku.
2:29 Sampeyan, O king, wiwit mikir, nalika ing kemul Panjenengan, apa bakal akhirat. Lan kang ngungkapake Rahasia nuduhake apa kang bakal kelakon.
2:30 kanggo kula, uga, misteri iki dicethakaké, ora miturut kawicaksanan sing ana ing Aku luwih saka ing urip liyane, nanging supaya interpretasi bisa kawedhar marang Sang Prabu, lan sing bisa ngerti pikirane saka pikiran.
2:31 Sampeyan, O king, saw, Lah, kaya patung gedhe. patung iki, kang gedhe lan dhuwur, ngadeg ngunggul-unggulaké awak sampeyan, lan kowe dianggep bilai ana.
2:32 Kepala patung iki saka emas murni, nanging susu lan tangan padha perak, lan luwih ing, weteng lan pupu padha tembaga;
2:33 nanging shins padha saka wesi, bagean tartamtu saka sikil padha saka wesi lan liyane padha saka lempung.
2:34 Lan supaya nyawang nganti watu iki bejat mati tanpa tangan saka gunung, lan disabetake reco ing sawijining kaki, kang padha saka wesi lan lempung, lan iku pecah mau.
2:35 Banjur ing wesi, lempung, Kuningan ing, salaka, lan emas padha ulig lan sudo kaya awu saka plataran panas, lan padha cepet dijupuk langsung dening angin, lan ora Panggonan ketemu wong; nanging watu sing disabetake reco dadi gunung kang gedhe lan ngebeki bumi.
2:36 Iki ngimpi; kita uga bakal ngomong maknane sadurunge, O king.
2:37 Sampeyan raja antarane raja, lan Allah ing swarga wis diwenehi kanggo sampeyan Kraton, lan fortitude, lan daya, lan kamulyan,
2:38 lan kabeh panggonan endi para anaking manungsa lan sato-kewan ing ara-ara manggon. Sampun uga diwenehi jalmo kloter udhara menyang tangan, lan kang wis diselehake kabeh iku ing dunyo. Mulane, sing kepala emas.
2:39 Lan sawise sampeyan, Kratoning liyane bakal tangi, rodok olo kanggo sampeyan, salaka, lan Kratoning katelu liyane tembaga, kang bakal ngereh donya kabèh.
2:40 Lan Kratoning papat bakal kaya wesi. Kaya shatters wesi lan menang kabeh iku, supaya bakal mecahake lan tresna kabeh iki.
2:41 Salajengipun, marga kowé padha weruh sikil lan driji sikil dadi bagéan saka lempung potter lan bagéan saka wesi, Kraton bakal padha dibagi, tapi tetep, saka slip wesi iku bakal njupuk asal, wiwit weruh wesi omben karo earthenware saka lempung.
2:42 Lan minangka driji sikil suku wau saperangan tosan lan saperangan lempung, part Kraton bakal dadi kuwat lan bagéan bakal remuk.
2:43 Nanging, marga kowé padha weruh wesi madukan tembikar sing asalé saka bumi, padha tenan digabungake bebarengan karo turunane wong, nanging padha ora bakal kanggo siji liyane, kaya wesi ora bisa pipis earthenware.
2:44 Nanging ing dina iku karajan, Allah ing swarga bakal inspirasi kraton ingkang bakal gonjang, lan karajan ora bakal kaulungake marang tanganing wong-wong liyane, lan iku bakal tresna lan bakal nganggo kabèh karajan iki, lan karajan iki dhewe bakal ngadeg ing kalanggengan.
2:45 Sesuai karo apa sing weruh, watu iki ambruk adoh saka gunung tanpa tangan, lan ulig earthenware ing, lan wesi, lan Kuningan ing, lan salaka, lan emas, Gusti Allah gedhe wis ditampilake Prabu apa sing bakal kelakon sawisé iki. Lan ngimpi bener, lan maknane iku setya. "
2:46 Sang Prabu Nebukadnezar banjur sumungkem ing bumi lan adored Daniel, lan supaya wong-wong sing arep kurban ing kurban kanggo wong korban lan dupa.
2:47 Lan Sang Prabu ngandika karo Daniel lan ngandika, "Saestu, Gusti Allah punika Gusti Allah saka gods, lan Gusti raja, lan uga revealer Rahasia, wiwit sampeyan bisa miyak misteri iki. "
2:48 Sang Prabu banjur wungu Daniel kanggo pangkat dhuwur lan marang wong akeh peparingé gedhe, lan milih wong minangka pimpinan liwat kabeh propinsi Babil lan minangka pangareping saka hakim liwat kabeh wong wicaksana liyane ing Babil.
2:49 Nanging, Daniel dibutuhake raja kang milih Sadrakh, Mesakh, lan Abednego liwat karya saka propinsi Babil. Nanging Daniel piyambak ing lawang Prabu.

Daniel 3

3:1 Sang Prabu Nebukadnezar damel patung emas, sewidak asta dhuwur lan enem asta sudhut, lan kang diadegake ing dhataran Dura ing wilayah Babil.
3:2 Sang Prabu Nebukadnezar dikirim kanggo klumpukne bebarengan gubernur, hakim lan hakim, jenderal lan panguwasa lan panglima, lan kabeh pemimpin saka wilayah, teka bebarengan kanggo pengabdian reco, kang king Nebukadnezar wis wungu.
3:3 Banjur para bupati, hakim lan hakim, jenderal lan panguwasa lan bangsawan, sing padha diangkat kanggo daya, lan kabeh pemimpin saka wilayah padha nggawa bebarengan supaya minangka kanggo rapat kanggo pengabdian reco, kang king Nebukadnezar wis wungu. Lan supaya padha ana ing ngarep patung sing king Nebukadnezar wis nyiyapake.
3:4 Lan Herald a nyatakake banter, "Kowe iku wis ngandika, kanggo para bangsa, suku, lan basa,
3:5 sing ing jam nalika sampeyan bakal krungu swarané kalasangka lan pipo lan kecapi ing, swaraning slukat lan clempung ing, lan saka simfoni lan saben jinis musik, sampeyan kudu tiba mudhun lan puji patung emas, kang king Nebukadnezar wis nyiyapake.
3:6 Nanging yen wong ora sujud lan puji, ing jam kang padha bakal kacemplungaké ing pawon sing murub geni. "
3:7 Sawise iki, Mulane, sanalika kabeh wong krungu swaraning kalasangka ing, pipo lan kecapi ing, swaraning slukat lan clempung ing, lan saka simfoni lan saben jinis musik, kabeh bangsa, suku, lan basa sumungkem lan adored patung emas, kang king Nebukadnezar wis nyiyapake.
3:8 lan rauh, bab wektu sing padha, sawetara Kasdim pengaruh teka lan dipuntudhuh wong Yahudi,
3:9 lan padha matur marang Sang Prabu Nebukadnezar, "Dhuh Sang Prabu, manggon ing salawas-lawase.
3:10 Sampeyan, O king, wis mantep dhawuh sing, supaya saben wong sing bisa krungu swaraning kalasangka ing, pipo lan kecapi ing, swaraning slukat lan clempung ing, lan saka simfoni lan saben jinis musik, bakal sujud piyambak lan puji patung emas.
3:11 Nanging yen wong ora bakal tiba mudhun lan puji, kang bakal kacemplungaké pawon sing kobong geni.
3:12 Nanging ana wong-wong Yahudi pengaruh, kang wis diangkat liwat karya wilayah Babil, Sadrakh, Mesakh, lan Abednego. wong-wong iki, O king, wis scorned dhawuh Panjenengan. Padha ora nyembah allah, lan padha ora ngabekti patung emas kang wis nangèké. "
3:13 banjur Nebukadnezar, ing ngamok lan ing bebendu, supaya Sadrakh, Mesakh, lan Abednego kudu digawa, lan, tanpa wektu tundha, padha nggawa Sang Prabu.
3:14 Sang Prabu Nebukadnezar ono wong mau lan ngandika, "Apa bener, Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, sing ora nyembah dewa kawula, utawa Sungkem patung emas, kang wis nyiyapake?
3:15 Mulane, yen sampeyan wis disiapake saiki, kapan sampeyan krungu swara slompret, pipe, kecapi, clempung lan clempung, lan saka simfoni lan saben jinis musik, sujud dhewe lan muja reca sing aku wis digawe. Nanging yen sampeyan ora bakal Sungkem, ing jam sing padha bakal kacemplungaké ing pawon sing murub geni. Lan sing iku Gusti Allah sing bakal ngluwari kowé saka tanganku?"
3:16 Sadrakh, Mesakh, lan Abednego mangsuli matur marang Sang Prabu Nebukadnezar, "Iku ora tengen kita mbangun-turut ing prakara iki.
3:17 Kanggo lah Gusti Allah kita, sembah, bisa ngluwari kita saka ing open geni murub lan kanggo awaké saka tangan, O king.
3:18 Nanging malah yen ora bakal, supaya iku dikenal kanggo sampeyan, O king, kita ora bakal nyembah allah, utawa Sungkem patung emas, sing wis nangèké. "
3:19 Banjur Nebukadnezar iki nepsu lan pasuryane kang diganti marang Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, lan banjur dhawuh sing keren geni kudu digawe panas kanggo kaping pitu geni sawijining biasanipun.
3:20 Lan dhawuh wong kuat tentaranipun kanggo gawé ikatan sikilé Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, lan kanggo dityemplungké nang pawon sing kobong geni.
3:21 Lan langsung wong iki padha kaiket, lan bebarengan karo jaket, lan topi sing, lan shoes sing, lan sandhangan sing, padha dibuwang ana ing tengah ing pawon murub kobong.
3:22 Nanging supaya Sang Prabu dadi urgent sing keren geni iki digawe panas banget. Akibaté, wong sing wis matak ing Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, padha matèni dening urubing geni.
3:23 Nanging wong telu iki, sing, Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, Duwe wis kaiket, sumungkem ing tengah open geni kobong.

3:24 Lan padha nyawang ing satengahe semangat, memuji marang Gusti Allah lan mberkahi Gusti.
3:25 banjur Azarya, nalika ngadeg, ndedonga ing proses iki, lan mbukak tutuk ing satengahe geni, ngandika:
3:26 "Rahayu kowe, Dhuh Yehuwah, Gusti kita, lan jeneng iku praiseworthy lan kamulyane kanggo kabeh abad.
3:27 Kanggo sing mung ing sabarang kang wis tuntas kanggo kita, lan kabeh karya sing bener, lan cara sing tengen, lan kabeh angger-angger Paduka punika leres.
3:28 Kanggo sing wis digawe pengadilan merata bener ing sabarang kang wis digawa marang kita lan marang Yérusalèm, kutha suci saka leluhur kita. Kanggo ing bebener lan ing paukuman, sampeyan wis digawa mudhun kabeh iku mau amarga saka dosa-dosa kita.
3:29 Kanggo kita wis nglakoni dosa, lan kita wis setya piala ing penarik saka sampeyan, lan kita wis gelo ing kabeh iku.
3:30 Lan kita wis ora mirengke dhawuh-dhawuh Paduka, utawa duwe kita diamati utawa rampung sing wis dhawuh kita, supaya bisa lunga uga karo kita.
3:31 Mulane, kabeh sing wis nggawa marang kita, lan kabeh sing wis rampung kanggo kita, sampeyan wis rampung ing pangadilan bener.
3:32 Lan wis ngluwari kita menyang tangan mungsuh: Penghianat, adil lan paling ala, lan kanggo raja, adil lan paling ala, malah liyane supaya saka wong-wong liya ing bumi.
3:33 Lan saiki kita ora bisa mbukak cangkeme kita. Kita wis dadi malu lan cacad para abdi Paduka lan kanggo wong-wong sing nyembah kowé.
3:34 Aja tanganipun liwat ing salawas-lawase, kita takon, amarga saka jeneng, lan ora ngilangi prajanjian panjenengan.
3:35 Lan ora mbatalake sih saka kita, amarga saka Abraham, Panjenengan tresnani, lan Isaac, abdi Paduka, lan Israel, siji suci.
3:36 Sampeyan wis ngandika karo wong-wong mau, janji sing bakal Multiply turunane kaya lintang ing langit lan kaya wedhi ing pinggir sagara.
3:37 Awit aku, Dhuh Yehuwah, sing sudo luwih saka tiyang sanès, lan kita nggawa kurang ing salumahing bumi, dina iki, amarga saka dosa-dosa kita.
3:38 Kaliyan malih mboten wonten, ing wektu iki, pimpinan, utawa cidra, utawa nabi, utawa pambantéyan sembarang, utawa kurban, utawa oblation, utawa dupa, utawa panggonan kawitan woh-wohan, ing mripatmu,
3:39 supaya kita bisa nemokake sih-susetya Paduka. Nanging, karo nyawa contrite lan roh ingkang remuk, supaya kita bisa ditampa.
3:40 Kaya ing holocausts saka wedhus lanang lan bullocks, lan ing ewu cempé lemak, supaya kurban kita ing ngarsa Paduka dina iki, supaya monggo sampeyan. Kanggo ana kawirangan sing dipercaya ing sampeyan.
3:41 Lan saiki kita tindakake sampeyan tandha gelombang, lan kita wedi sampeyan, lan kita ngupaya pasuryan.
3:42 Aja sijine kita malu, nanging menehi hasil karo kita ing persetujuan karo clemency lan miturut akeh kang kebak sih palimirma Paduka.
3:43 Lan ngluwari kita dening kamulyan lan ngluhuraké asma Paduka, Dhuh Yehuwah.
3:44 Lan supaya kabeh wong bisa kawirangan sing mimpin para abdi Paduka menyang ala. Uga padha kawirangan dening kabeh daya lan uga kekuatan sing ulig.
3:45 Lan uga padha ngerti sing Gusti, mung Gusti Allah, lan kamulyane ndhuwur donya. "
3:46 Lan padha ora mandek, sing abdi Sang Prabu sing wis matak mau ing, keren geni sing panas karo lenga, lan rami, lan Jarak, lan sikat.
3:47 Lan semangat ngalir kasebut ndhuwur pawon kanggo patang puluh sangang mèter.
3:48 Lan geni njeblug lan diobong sing wong Kasdim ing sawijining tekan cedhak pawon.
3:49 Nanging Sang Malaekate Gusti turunan karo Azarya lan para menyang pawon; lan banjur dicemplungaké ing latu murub saking pawon.
3:50 Lan kang digawe ing tengah pawon kaya ndamu angin lembab, lan geni ora tutul mau, utawa nindhes wong-wong mau, utawa keganggu wong ing kabeh.
3:51 Banjur telu iki, kaya karo swara, ngalembana lan memuji lan mberkahi Allah, ing pawon, matur:
3:52 "Rahayu kowe, Gusti, Allahipun leluhur kita: praiseworthy, lan kamulyane, luhure ngungkuli kabeh ing salawas-lawase. Lan rahayu iku jeneng suci kamulyan Panjenengan: praiseworthy, luhure ngungkuli kabeh, kanggo kabeh abad.
3:53 Rahayu ing suci saka kamulyan Paduka: praiseworthy ndhuwur kabeh luhure ngungkuli kabeh ing salawas-lawase.
3:54 Rahayu kowé ing tahta kerajaan Panjenengan: praiseworthy ndhuwur kabeh luhure ngungkuli kabeh ing salawas-lawase.
3:55 Rahayu kowe kang beholds telenging lenggah ing cherubims: praiseworthy luhure ngungkuli kabeh ing salawas-lawase.
3:56 Rahayu kowé ing pepenthengan: praiseworthy lan kamulyane ing salawas-lawase.
3:57 Kabeh pakaryaning Sang Yehuwah, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:58 Malaékaté Gusti, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:59 Langit, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:60 Kabeh banyu kang ana ing sadhuwure langit, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:61 Kabeh kakuwasan saka Gusti, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:62 Sun lan rembulan, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:63 Lintang ing langit, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:64 Saben udan lan ebun, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:65 Saben ambegan saka Gusti Allah, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:66 Fire lan uap, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:67 Cold lan panas, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:68 Dews lan Frost, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:69 Udan salju lan mangsa, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:70 Es lan salju, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:71 Bengi lan dina, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:72 Cahya lan pepeteng, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:73 Lightning lan mega, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:74 Uga tanah mberkahi Gusti: Lan Allah ngluhurna asmané ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:75 Yushan, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:76 Kabeh iku sing tuwuh ing tanah, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:77 Pancuran, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:78 Segara lan kali-kali, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:79 Paus lan kabèh sing ngalih ing banyu, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:80 Kabeh iku sing mabur ing langit, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:81 Kabeh kewan galak lan sapi, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:82 Anaking manungsa, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:83 Uga Israel mberkahi Gusti: Lan Allah ngluhurna asmané ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:84 Imam-imam saka Gusti, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:85 Para abdining Pangeran Yehuwah, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:86 Roh lan jiwo mung, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:87 Sing suci lan lembah ing budi, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase.
3:88 Hananya, Azarya, Misael, mberkahi Gusti: memuji lan ngluhuraké wong ndhuwur kabeh ing salawas-lawase. Kanggo kang wis ngluwari kita saka jagading, lan disimpen kita saka tangané mati, lan dibebaske kita saka ing satengahe para semangat kobong, lan ngluwari kita saka ing satengahe geni.
3:89 Padha saosa puji sokur marang Sang Yehuwah, amarga Panjenengane iku apik: amarga sih pasuecan Idane punika langgeng.
3:90 Kabeh sing alim, mberkahi Gusti, ing ngarsanipun Gusti Allah: saosa puji marang Panjenengane lan ngakoni wong amarga sih pasuecan Idane punika turun-tumurun. "

3:91 Sang Prabu Nebukadnezar ana nggumun, lan cepet tak munggah lan ngandika marang para panggedhe kang: "Apa kita ora matak wong telu shackled menyang ing satengahe geni?"Njawab Prabu, padha ngandika, "Bener, O king. "
3:92 Panjenengané ngandika, "Lah, Aku weruh wong papat diutyuli lan mlaku-mlaku ing tengah-tengah geni, lan ora gawe piala ing wong, lan katon saka papat kaya putrane Gusti Allah. "
3:93 Banjur Nebukadnezar nyedhaki lawang ing pawon murub kobong, lan ngandika, "Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, para sedulurmu sing paling dhuwur, metu lan pendekatan. "Lan sanalika Sadrakh, Mesakh, lan Abednego banjur metu saka ing satengahe geni.
3:94 Lan nalika para bupati, lan hakim, lan hakim, lan kuat Sang Prabu wis nglumpuk, padha dianggep wong iki amarga geni ora daya marang badan, lan ora rambutmu sirah sing wis geseng, lan celonone wis ora kena pengaruh, lan mambu geni kang ora liwati dhateng wong.
3:95 banjur Nebukadnezar, bursting metu, ngandika, "Rahayu punika Gusti Allah sing, Allahe Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, sing ngutus malaekate sarta ngluwari abdi kang pracaya marang Panjenengane. Lan padha ngrubah putusan Sang Prabu, lan padha katangkep badan, supaya padha ora bakal ngawula utawa Sungkem Allah apa waé kajaba ing Allah sing.
3:96 Mulane, Keputusan iki diadegaké dening kula: sing saben wong, suku, lan basa, kapan padha ngucap panyenyamah marang Gusti Allah saka Sadrakh, Mesakh, lan Abednego, bakal mati lan omah-omahé bakal numpes. Kanggo ora ana Allah liyane sing bisa kanggo nyimpen ing cara iki. "
3:97 Sang Prabu banjur dipun Sadrakh, Mesakh, lan Abednego ing propinsi Babil.
3:98 Nebukadnezar, Sang Prabu, kanggo kabeh bangsa, bangsa, lan basa, sing manggon ing kabèh donya, bisa tentrem tambah karo sampeyan.
3:99 Gusti Allah sing paling dhuwur wis tuntas pratandha lan mukjijat-karo kula. Mulane, wis pleased kula martosaken
3:100 pratandha kang, kang gedhe, lan kamulyan kang, kang kuwoso. Kanggo karajan iku sawijining Kraton kang langgeng, lan daya terus saka generasi kanggo generasi.

Daniel 4

4:1 Aku, Nebukadnezar, isi ing omah lan prospering ing istana kula.
4:2 Aku weruh ngimpi sing wedi kula, lan pikirane ing amben lan wahyu ing sirah Kagodha kula.
4:3 Lan dhawuh sing diadegaké déning kula, sing kabeh wong wicaksana ing Babil kudu digawa ing sadurunge kula, lan sing padha kudu mbukak kanggo kula ing jawaban kanggo ngimpi.
4:4 Banjur seers, ing Han, Kasdim, lan soothsayers ngetik, lan aku bab ngimpi ing ngarsane, nanging padha ora mbukak jawaban kanggo kula.
4:5 Lan banjur rowange sing teka ing sadurunge kula, Daniel, (jeneng kang punika Belteshazzar miturut jeneng Allah kawula,) sing wis semangat para dewa kang suci ing banget dhewe, lan aku marang ngimpi langsung marang.
4:6 Belteshazzar, pamimpin seers, awit aku ngerti sing duwe ing sampeyan semangat para dewa kang suci, lan sing ora misteri iku dipunjangkau kanggo sampeyan, nerangake kanggo kula ing wahyu saka impen, kang aku weruh, lan solusi kanggo wong-wong mau.
4:7 Iki ana sesanti saka sirah ing amben. Aku kapandeng, Lah, wit ing tengahing bumi, lan dhuwur ana padunungané.
4:8 wit gedhe lan kuwat, lan dhuwur tekan munggah swarga. Sampeyan bisa ndeleng kabeh cara kanggo ing ends saka bumi kabeh.
4:9 Sawijining godhong padha banget ayu, lan woh banget KALUBÈRAN, lan ing iku pangan kanggo donya kabèh. ing iku, kéwan lan galak padha manggon bebarengan, lan ing pang-pangé, manuk ing awang-awang padha sheltered, lan saka iku, kabeh daging panganan.
4:10 Aku weruh ing sesanti saka sirah marang kemul sandi, Lah, a penonton lan siji suci tumurun saka swarga.
4:11 Banjur mbengok banter, lan ngandika iki: "Cut mudhun wit lan prune cabang sawijining; goyangake mati godhong lan buyar sawijining woh-wohan; supaya ngungsi galak, kang ana ing iku, lan manuk saka pangé.
4:12 Nanging, ninggalake stump saka werna ing bumi, lan supaya iku kaiket karo band saka wesi lan kuningan ing tetanduran, kang cedhak dening, lan supaya iku kena dening ebun kang saka langit, lan supaya sawijining panggonan dadi karo kéwan alas antarane tetanduran saka bumi.
4:13 Ayo atiné bakal berubah kang manungsa, lan supaya atine wong kewan kaparingan, lan supaya pitu suwé saka wektu pass liwat wong.
4:14 Iki dhawuh saka paukuman saka wong tilik, lan kaputusan lan proklamasi para suci, nganti urip bakal padha sumurup yen kang Supreme punika pengageng ing kerajaan saka wong, lan kang bakal menehi kanggo Nèk wong kumudu, lan kang bakal milih wong paling saka iku. "
4:15 Aku, king Nebukadnezar, weruh ngimpi. Lan supaya, Belteshazzar, kudu cepet nerangake kanggo kula interpretasi amarga kabeh wong wicaksana ing kratonku ora bisa wara-wara makna saka iku kanggo kula. Nanging sampeyan bisa amarga semangat para dewa kang suci ana ing kowé.
4:16 banjur Daniel, jeneng kang ana Belteshazzar, wiwit meneng mikir ing awake kanggo babagan siji jam, lan pikirane bingung wong. Nanging Sang Prabu nanggapi, matur, "Belteshazzar, aja ngimpi lan maknane disturb. "wangsulane Belteshazzar lan ngandika, "Dhuh Gusti kawula, ngimpi wong kang sengit marang kowé, lan maknane uga kanggo mungsuhmu.
4:17 Wit sing weruh ana lofty lan kuwat; dhuwur tekan menyang swarga, lan iku bisa katon ing saindhenging donya kabèh.
4:18 Lan pang-pangé padha banget ayu, lan woh banget KALUBÈRAN, lan ing iku pangan kanggo kabeh. ing iku, manggon galak ing ara-ara, lan ing pang-pangé, manuk ing awang-manggon.
4:19 Iku, O king, sing wis nemen kajiang pisan, lan sampeyan wis thukul kuwat. Lan wis tambah daya, lan tekan nduwur, lan aturan iku kanggo ing ends saka bumi.
4:20 Nanging Sang Prabu uga weruh penonton lan siji suci tumedhak saka ing swarga lan ngomong: 'Cut mudhun wit lan buyar iku; Nanging, ninggalake stump saka werna ing bumi, lan supaya iku kaiket karo wesi lan kuningan, ing tetanduran lingkungan, lan supaya iku bakal sprinkled karo ebun kang saka langit, lan supaya dipakani kang dadi karo kewan galak, nganti pitung suwé saka wektu pass liwat wong. '
4:21 Iki interpretasi saka paukuman saka Kang Mahaluhur, kang wis ngrambah gusti kawula, Sang Prabu.
4:22 Padha bakal ngusir saka ing antarane wong, lan manggon bakal karo kéwan-kéwan galak lan kéwan-kéwan galak, lan sira bakal padha mangan HAY kaya sapi, lan sampeyan bakal drenched karo ebun kang saka langit. Ugo, pitung suwé saka wektu bakal pass liwat sampeyan, nganti ngerti sing siji Supreme ngratoni Kratoning wong, lan kang menehi iku kanggo Nèk wong kumudu.
4:23 Nanging, awit dhawuh sing stump saka werna, sing, saka wit, kudu ngiwa konco, Kratoning bakal ngiwa kanggo sampeyan, sawise sampeyan wis temen maujud sing daya saka ketuhanan.
4:24 Amarga iki, O king, supaya pitutur kawula ditrima kanggo sampeyan. Lan ngluwari dosa panjenengan karo alms, lan piala karo sih menyang miskin. Mbok menawa kang bakal ngapura nyinggung Panjenengan. "
4:25 Kabeh iku mau teka marang raja Nebukadnezar.
4:26 Sawisé pungkasan rolas sasi, piyambakipun njupuk mate ing istana ing Babil.
4:27 Sang Prabu ngandika sora, matur, "Apa iki dudu Babil gedhe, kang aku wis dibangun, minangka asal saka kerajaan, dening kekuatan saka daya lan ing kamulyaning kaunggulan sandi?"
4:28 Lan nalika tembung isih ing tutuk Prabu, swara kesusu mudhun saka swarga, "Kanggo kowe, O king Nebukadnezar, kang ngandika: Kratoné bakal kapundhut saka ing kowé,
4:29 lan padha bakal ngusir saka ing antarane wong, lan manggon bakal karo kéwan-kéwan galak lan kéwan-kéwan galak. Sampeyan bakal mangan dami kaya sapi, lan kaping pitu bakal ngliwati sampeyan, nganti ngerti yen Supreme One aturan ing Kratoning wong, lan kang menehi iku kanggo Nèk wong kumudu. ' "
4:30 Sanalika, ukara iki kawujud marang Nebukadnezar, lan piyambakipun mimpin adoh saka ing antarane wong, lan dhahar HAY kaya sapi, lan awak iki drenched karo ebun kang saka langit, nganti rambute tambah kaya wulu manuk garudha, lan kuku kang kaya manuk.
4:31 Mulane, ing mburi dina iki, Aku, Nebukadnezar, tumenga sandi swarga, lan atine wis waras kanggo kula. Aku mberkahi Mahaluhur, lan aku ngalembana lan ngluhuraké wong sing urip ing salawas-lawase. Kanggo daya iku sawijining daya langgeng, lan karajan iku saka generasi kanggo generasi.
4:32 Lan kabeh wong kang manggon ing bumi sing reputed minangka boten sadurunge wong. Kanggo kang tumindak miturut kekarepane, karo kang manggon ing bumi mung karo pedunung suci ing swarga. Lan ora ana kang bisa nolak tangané, utawa ngomong marang, "Apa wis rampung iki?"
4:33 Sanalika, atine kondur kula, aku mlebu ing pakurmatan lan kamulyan kraton. Lan katon iki diwenehi maneh. Para kawula lan hakim sandi needed kula. Lan aku iki dibalèkaké kratonku, lan kamulyan malah luwih ditambah kula.
4:34 Mulane aku, Nebukadnezar, saiki memuji, lan ngluhuraké, lan ngluhurake King Swarga, amarga kabeh karya lan pengadilan kang cara sing bener, lan wong-wong sing metu ing kumingsun, iku bisa kanggo nggawa kurang.

Daniel 5

5:1 Belshazzar, Sang Prabu, digawe pista gedhen kanggo ewu bangsawan kang, lan saben wong ngunjuk miturut umur.
5:2 Lan supaya, nalika padha tahap, kang pitunjuk sing prau saka emas lan salaka kudu digawa, kang Nebukadnezar, rama, wis digawa lunga saka ing Padaleman Suci, kang ana ing Yerusalem,, supaya Sang Prabu, lan bangsawan kang, lan garwa kang, lan garwa ampeyan, bisa ngombe saka wong-wong mau.
5:3 Banjur prau emas lan salaka padha presented, kang wus digawa lunga saka ing Padaleman Suci lan kang wis ana ing Yerusalem, Sang Prabu, lan bangsawan kang, garwa, lan garwa ampeyan, ngombé saka tuwung mau.
5:4 Padha ngunjuk anggur, lan padha memuji déwa emas, lan salaka, Kuningan, wesi, lan kayu lan watu.
5:5 Ing jam padha, ana muncul driji, ing tangan manungsa, nulis ing lumahing tembok, ngelawan padamaran, ing kadhatone Sang Prabu kang. Sang Prabu diamati bagéan saka tangan sing wrote.
5:6 Banjur wadana sang prabu iki diganti, lan pikirane Kagodha wong, lan ilang poto-kekuwatane, lan dhengkul kalah marang siji liyane.
5:7 Sang Prabu nguwuh banter kanggo wong-wong mau kanggo nggawa ing Han, Kasdim, lan soothsayers. Sang Prabu nyatakake kanggo para wong wicaksana ing Babil, matur, "Sapa bakal maca nulis lan nggawe dikenal kanggo kula maknane bakal salin abang, lan bakal duwe chain Golden gulu, lan bakal katelu ing kratonku. "
5:8 Banjur, teka kabeh wong wicaksana ing Sang Prabu, nanging padha bisa ora maca nulis, utawa mbukak interpretasi marang Sang Prabu.
5:9 Mulane, king Belshazzar cukup bingung, lan pasuryan iki diowahi, lan malah bangsawan kang padha Kagodha.
5:10 Nanging ratu ing, amarga saka apa kang kelakon tumrap Sang Prabu lan para panggedhe kang, ngetik house pesta. Lan dheweke metu dhateng, matur, "Dhuh Sang Prabu, manggon ing salawas-lawase. Aja pikirane galau sampeyan, ora kudu pasuryan ngrubah.
5:11 Ana wong ing Kraton Paduka, sing wis semangat para dewa kang suci ing awake, lan ing dina bapakmu, kawruh lan kawicaksanan padha dumunung ana ing Panjenengané. King Nebukadnezar, bapakmu, dados wong pamimpin Han, enchanters, Kasdim, lan soothsayers, malah rama, Aku pitutur marang kowé:, O king.
5:12 Kanggo roh luwih, lan foresight, lan pangerten, lan interpretasi saka impen, lan ngumumke Rahasia, lan solusi kanggo kangelan padha dumunung ana ing Panjenengané, sing, ing Daniel, kanggo kang raja marang jeneng Belteshazzar. Saiki, Mulane, supaya Daniel bakal ngundang, lan kang bakal nerangake interpretasi. "
5:13 Banjur Daniel iki digawa ing ngarsane Sang Prabu. Sang Prabu ngandika marang, matur, "Apa sampeyan Daniel, anak saka panangkaran Yehuda, kang Prabu bapakku mimpin saka Yudéa?
5:14 Aku wis krungu sing, sing kadunungan rohing para dewa, lan kawruh luwih, uga pangerten lan kawicaksanan, wis ditemokaké ing sampeyan.
5:15 Lan saiki Han wicaksana wis lumebet ngarsane, supaya minangka kanggo maca nulis lan kanggo mbukak kanggo kula maknane. Wong-wong padha ora bisa mangsuli makna iki nulis.
5:16 Salajengipun, Aku wis krungu bab sing bisa kokwaca iku cetha lan ngatasi kangelan. Supaya banjur, yen kasil maca nulis, lan ing ngumumke maknane, sampeyan bakal salin abang, lan sampeyan bakal duwe chain emas sak gulu, lan sing bakal dadi pimpinan katelu ing kratonku. "
5:17 Iki Daniel nanggapi dening matur langsung Sang Prabu, "Ganjaran Panjenengan kudu dhewe, lan peparingé house sampeyan bisa menehi liyane, nanging aku bakal maca kanggo sing nulis, O king, lan aku bakal mbukak kanggo sing maknane.
5:18 O king, Gusti Allah kang Mahaluhur marang Nebukadnezar, bapakmu, kerajaan lan agung, kamulyan lan kaurmatan.
5:19 Lan amarga saka agung iku nganti masrahake marang, kabeh bangsa, suku, lan basa gumeter lan padha wedi marang Panjenengané. Nèk piyambakipun kapéngin, kang dipatèni; lan kémawon piyambakipun kapéngin, sirnané; lan kémawon piyambakipun kapéngin, kang mahaluhur; lan kémawon piyambakipun kapéngin, wong sudo.
5:20 Nanging nalika jantung iki diangkat munggah lan roh iki atos ing kumingsun, piyambakipun dipecat teko tahta karajan lan kamulyan kang kapundhut.
5:21 Lan diusir saka para anaking manungsa, lan manah iki diselehake karo kéwan-kéwan galak, lan manggon ana karo kuldi alam bébas, lan dhahar HAY kaya sapi, lan awak iki drenched karo ebun kang saka langit, nganti temen maujud sing Mahaluhur ngemu daya liwat Kratoning wong, lan sing sapa kang wishes, kang bakal nyetel liwat.
5:22 Ugo, sampeyan, putra Belshazzar, wis ora ngasoraké atimu, sanadyan kowé ngerti bab lelakon kuwi kabèh.
5:23 Nanging kowé wis pada ngunggahké dhewe munggah marang Gusti Allahé langit. Lan prau saka omahé wis presented sadurunge sampeyan. Lan sing, lan para, lan garwa, lan slaka,, duwe anggur tahap saka wong-wong mau. Ugo, sampeyan wis ngalembana gods salaka, lan emas, lan Kuningan, wesi, lan kayu lan watu, sing ora bisa ndeleng, utawa krungu, utawa aran, durung sing wis ora ngluhuraké Gusti Allah sing ngemu ambegan lan kabeh cara ing tangané.
5:24 Mulane, kongkonané Gusti Allah bagean tangan kang wis ditulis iki, kang wis marajah.
5:25 Nanging iki nulis sing wis nemtokake: Mane, THECEL, Lampu.
5:26 Lan iki interpretasi saka tembung. Mane: Gusti Allah wis jumlah panjenengan lan wis rampung iku.
5:27 THECEL: sampeyan wis bobot ing timbangan lan ketemu kakurangan.
5:28 Lampu: Kratoning wis dipérang lan wis diwenehi kanggo Medes lan Persia.
5:29 Banjur, dening parentah karaton, Daniel disandangi karo kain, lan ranté emas iki diselehake ngubengi gulu, lan iki nyatakake wong sing dianakaké daya minangka pihak ing Kratoning.
5:30 Sing wengi padha, king Belshazzar Chaldean séda.
5:31 Lan Darius putra nggantos Kraton, ing umur sawidak loro taun.

Daniel 6

6:1 Iku ndadèkaké Darius, lan supaya milih liwat kerajaan satus rong puluh bupati, kanggo diselehake ing saindhenging kabèh karajan.
6:2 Lan liwat iki, telung pemimpin, kang Daniel ana siji, supaya gubernur bakal tanggung jawab kanggo wong-wong mau Sang Prabu bakal ora alangan.
6:3 Lan Daniel unggul ndhuwur kabeh pemimpin lan para pangwasa,, amarga roh luwih saka Gusti Allah ana ing wong.
6:4 Salajengipun, raja dianggep nyetel wong liwat kabeh Kratoning; whereupon pemimpin lan para bupati sought kanggo nemokake complaint Daniel lan ing sih Prabu. Lan padha ora bisa nemokaké cilik, utawa malah anggepan, amarga panjenengané setya, lan ora fault utawa anggepan iki dumunung ana ing Panjenengané.
6:5 Mulane, wong mau nuli padha ngandika, "Kita ora bakal nemu roti complaint Daniel iki, kajaba iku marang angger-anggeré Allah kang. "
6:6 Banjur pemimpin lan para pangwasa, njupuk Prabu nyingkir lan ngandika marang ing cara iki: "Sang Prabu Nebukadnezar, manggon ing salawas-lawase.
6:7 Kabeh pemimpin kratonmu, ing hakim lan para pangwasa,, Para pejabat senat lan hakim, duwe putusan sing dhawuh kekaisaran lan edict kudu diterbitake, supaya kabeh sing takon usulan samubarang allah utawa wong telung puluh dina, kajaba saka sampeyan, O king, bakal kacemplungaké ing guwaning singa.
6:8 Saiki, Mulane, O king, konfirmasi pangadilan lan nulis surat keputusan, supaya apa ditetepake dening Medes lan Persia uga ora ngrubah, utawa bakal ana wong kang diijini nerak iku. "
6:9 Lan raja Darius kasebut surat keputusan lan mantep iku.
6:10 Saiki nalika Daniel sinau iki, yaiku, yen hukum wis ditetepake, kang lumebu ing omah kang, lan, mbukak jendhela ing kamar ndhuwur kang menyang Yerusalem, kang jèngkèng telu dina, lan adored lan saos sokur sadurunge Allah kang, kaya kang wis rakulino kanggo nindakake sadurunge.
6:11 Mulane, wong-wong iki, takon gentur, katutup sing Daniel ndedonga lan nggawe panyuwun marang Gusti Allah kang.
6:12 Lan padha nyedhaki lan ngandika marang raja babagan edict ing. "Dhuh Sang Prabu, sira ora dhawuh sing saben wong sing ndadekake panjalukan marang para dewa utawa manungsa kanggo telung puluh dina, kajaba kanggo dhewe, O king, bakal kacemplungaké ing guwaning singa?"Kanggo kang mangsuli Prabu, matur, "Ukara punika bener, lan miturut Keputusan Medes lan Persia, kowe ora kena nglanggar iku. "
6:13 Banjur padha munjuk ing ngarsane Sang Prabu, "Daniel, anak saka panangkaran Yehuda, ora kuwatir bab angger-angger Paduka, utawa bab dhawuh sing wis diadegaké, nanging telu dina kang ndedonga panyuwun kang. "
6:14 Bareng Sang Prabu mau krungu pangandika mangkono, piyambakipun nemen sedhih, lan, atas jenenge Daniel, piyambakipun atine free wong, lan nyambut-gawé malah nganti Sunset kanggo ngluwari wong.
6:15 Nanging wong-wong iki, ngerti Prabu, ngandika marang, "Kowe ngerti, O king, supaya angger-anggere Medes lan Persia iku saben dhawuh kang Prabu wis ditetepake uga ora nyata. "
6:16 Sang Prabu banjur dhawuh, lan padha nggawa Daniel lan diuncalaké menyang guwaning singa. Sang Prabu ngandika marang Dhaniel, "Gusti Allah panjenengan, kang tansah ngawula, piyambakipun bakal mbebasake sampeyan. "
6:17 Lan watu iki digawa, lan iki diselehake liwat tutuk saka panggon, kang raja nutup karo ring dhewe, lan karo ring bangsawan kang, supaya ora bakal tumindak marang Daniel.
6:18 Sang Prabu tindak menyang omahé, banjur kanggo amben tanpa mangan, lan pangan ora nyetel sadurunge wong, malih, malah turu mlayu saka wong.
6:19 Sang Prabu banjur, njupuk piyambak munggah ing cahya, banjur cepet menyang guwaning singa.
6:20 Nyedeki kanggo panggon, iku nguwuh kanthi swara tearful kanggo Daniel lan ngandika marang. "Daniel, abdine Gusti Allah sing urip, Gusti Allahmu, kang sampeyan ngawula tansah, kowe pracaya wis menang kanggo mbebasake saka singa?"
6:21 lan Daniel, njawab Prabu, ngandika, "Dhuh Sang Prabu, manggon ing salawas-lawase.
6:22 Gusti Allah wis ngutus malaékaté, lan kang wis ditutup ing cangkeme singa, lan padha ora dipilara kula, amarga sadurunge kaadilan marang wis ditemokaké ing kula, lan, malah sadurunge, O king, Aku wis setya ora ngganggu. "
6:23 Banjur ana raja banget bungah kanggo wong, lan banjur dhawuh sing Daniel kudu dijupuk metu saka panggon. Lan Daniel iki dijupuk metu saka panggon, lan ora tatu iki ana ing Panjenengané, amarga pracaya ing Allah kang.
6:24 Menapa malih, dening urutan raja ing, wong-wong pada nggawa sing wis dipuntudhuh Daniel, lan padha kacemplungaké ing panggon singa ', padha, lan anak-anake lanang, lan garwa, lan padha ora tekan ngisor den sadurunge singa dicekel lan ulig kabeh balung sing.
6:25 Sang Prabu Darius wrote kanggo kabeh bangsa, suku, lan basa manggon ing kono. "Muga-muga tentrem tambah karo sampeyan.
6:26 Punika dokumen diadegaké dekrit sing, ing kabeh kekaisaran lan kraton, bakal padha wiwiti gumeter lan wedi ing Gusti Allah saka Daniel. Kanggo iku urip lan Gusti Allah kang langgeng ing salawas-lawase, lan karajan ora bakal numpes, lan daya kang langgeng.
6:27 Panjenenganipun punika liberator lan Juruwilujeng, Performing pratandha lan kamulyan ing swarga lan ing bumi, sing wis dibebaske Daniel saka panggon singa '. "
6:28 Sesampunipun, Daniel terus liwat pamaréntahan Darius dumugi mangsa Cyrus, Persia.

Daniel 7

7:1 Ing taun pisanan Belshazzar, ratu ing Babil, Daniel weruh ngimpi lan sesanti ing sirah ing amben kang. Lan, nulis mudhun ngimpi, piyambakipun mangertos ing proses ringkes, lan, interpreters iku tersely, ngandika:
7:2 Aku weruh ing sesanti sandi ing wayah wengi, Lah, kéblat papat saka langit perang marang segara gedhe.
7:3 Lan makluk papat gedhe, beda saka siji liyane, munggah saka segara.
7:4 Pisanan ana kaya singa wadon lan kagungan wings saka eagle. Aku mirsani minangka sawijining wings padha plucked mati, lan iki wungu saka ing bumi lan ana ing sawijining kaki kaya wong, lan jantung wong iki kaparingan.
7:5 Lah, kéwan liyané, kaya bruwang, ngadeg kanggo salah siji, lan ana telung larik ing tutuk lan ing untu, lan padha ngandika marang ing cara iki: "Tangia, mangan akeh daging. "
7:6 Sawise iki, Aku mirsani, Lah, liyane kaya macan tutul, lan kaparingan swiwi kaya manuk, papat marang, lan kepala papat padha ing kéwan, lan daya iki kaparingan.
7:7 Sawise iki, Aku mirsani ing sesanti wengi, Lah, Beast papat, elek durung kaelokan, lan banget kuwat; iku duwé untu wesi gedhe, mangan durung ngremekake, lan trampling mudhun seko nganggo sikilé, nanging kados galak liyane, kang wus weruh sadurunge iku, lan sunguné sepuluh.
7:8 Aku dianggep sungu, Lah, sungu cilik liyane wungu saking pantaran danene. Lan telu saka sungu page padha bosok metu dening sawijining ngarsane. Lah, mata kaya mata manungsa padha ing sungu, lan tutuk ngomongké bab ora wajar.
7:9 Aku mirsani nganti dhampar padha nyiyapake, lan kuna dina lenggah. Jubahé ana sumringah kaya salju, lan rambutmu sakeler kaya wool resik; dhampar ana geni, sawijining gembong wis disetel ing geni.
7:10 A kali geni kesusu metu saka ngarsane. Ewu marang ewu pangibadah marang wong, lan sepuluh ewu kaping atusan ewu dirawuhi sadurunge wong. Sentosa wiwit, lan buku kabuka.
7:11 Aku mirsani amarga swara saka tembung gedhe kang sungu sing ngandika, lan aku weruh sing Beast wis diajuraké, lan awak iki rusak lan wis kaulungake supaya obaran karo geni.
7:12 Ugo, daya saka galak liyane iki dijupuk adoh, lan wektu winates gesang dipunangkat wong, nganti siji wektu lan liyane.
7:13 Aku mirsani, Mulane, ing sesanti wengi, Lah, karo méganing langit, siji kaya anaking manungsa teka, lan nyedhaki kabeh cara kanggo kuna dina, lan padha presented marang ing ngarsane.
7:14 Lan marang wong kang daya, lan kaurmatan, lan Kratoning, lan kabeh bangsa, suku, basa bakal ngawula marang. Daya iku daya langgeng, kang ora bakal kapundhut, lan marang karajan, kang ora bakal rusak.
7:15 Roh iki wedi. Aku, Daniel, ana wedi ing bab iki, lan wahyu saka sirah Kagodha kula.
7:16 Aku nyedhaki salah siji saka abdi lan takon bebener saka wong bab kabeh. Panjenenganipun dhateng kula interpretasi saka tembung, lan pitunjuk kula:
7:17 "Iki makluk papat gedhe sing karajan papat, kang bakal munggah saka bumi.
7:18 Durung iku wong mursid saka Gusti Allah Kang Mahaluhur sing bakal nampa Kraton, lan padha bakal terus kerajaan saka generasi, lan selawas-lawasé. "
7:19 Sawise iki, Aku wanted kanggo sinau gentur bab kéwan papat, kang beda banget saka kabeh, lan banget elek; untu lan kuku kang padha saka wesi; kang mangsa lan ulig, lan seko kang trampled nganggo sikilé;
7:20 lan bab sungu sepuluh, kang wis ing sirahe, lan bab liyane, kang kabentuk, sadurunge kang telung sungu ambruk, lan bab sungu kang wis cangkeme lan mripate ngandika iku gedhe, lan kang luwih kuat tinimbang liyane.
7:21 Aku mirsani, Lah, sungu sing digawe perang marang para suci lan menang liwat wong-wong mau,
7:22 nganti kuna saka dina teka lan marang pangadilan sing gedhe-gedhe suci Supreme Salah, lan wektu teka, lan para suci dijupuk Kratoning.
7:23 Lajeng ngandika, "Kéwan papat bakal karajan ingkang angka sekawan ing bumi, kang bakal ngungkuli sakèhé kraton, lan bakal nguntal salumahing bumi, lan bakal diidak-idak lan tresna iku.
7:24 Menapa malih, sunguné sepuluh ing Kratoning padha bakal ratu sepuluh, lan liyane bakal munggah sawise wong-wong mau, lan kang bakal kwasa saka sing gedhe-gedhe ing ngarsane, lan kang bakal nggawa mudhun ratu tetiga punika prelu.
7:25 Lan kang bakal nganggo tembung marang Supreme Salah, lan bakal exhaust sing gedhe-gedhe suci Allah Kang Mahaluhur, lan kang bakal mikir bab apa iku bakal njupuk kanggo ngganti kaping lan hukum, lan padha bakal diwenehi menyang tangané nganti wektu, lan kaping, lan setengah wektu.
7:26 Lan nyoba bakal miwiti, supaya daya kang bisa dijupuk langsung, lan ulig, lan ugi wonten wewaton tambahan kabeh cara kanggo pungkasan.
7:27 Nanging Kratoning, lan daya, lan agung kerajaan sing, kang ing kabeh swarga, bakal diwènèhaké marang wong sing gedhe-gedhe suci Allah Kang Mahaluhur, kang Kratoning iku sawijining Kraton kang langgeng, lan para raja bakal ngawula lan manut marang Gusti Allah. "
7:28 Lan punika pungkasan pesen. Aku, Daniel, iki nemen Kagodha dening pikirane, lan swasana ati iki diganti ing kula, nanging aku wadi pesen ing atiku.

Daniel 8

8:1 Ing taun katelu saka pamaréntahan Belshazzar Prabu, sesanti muncul kanggo kula. Sawisé iku kang wus dideleng ana ing awal, Aku, Daniel,
8:2 weruh ing sesanti sandi, aku ana ing kutha Susan, kang ing wilayah saka Elam, durung aku weruh ing sesanti sing aku liwat ing gapura Ulai.
8:3 Lan aku banjur tumenga lan weruh, Lah, RAM siji ngadeg sadurunge Marsh, gadhah sungu loro dhuwur, lan siji ana sing luwih dhuwur tinimbang liyane lan akeh sing luwih isih.
8:4 Sawise iki, Aku weruh ram brandishing sungu marang West, lan marang Utara, lan marang Meridian, lan kabeh galak ora bisa tahan marang, utawa dibebaske saka tangané, lan iya miturut kekarepane, lan kang dadi gedhe.
8:5 Lan pangrasaku, Lah, kang-wedhus antarane dheweke-wedhus teka saka West ndhuwur pasuryan saka bumi kabeh, lan iya ora tutul ing lemah. Salajengipun, kang-wedhus wis sungu sing dituju ing antarané mripat kang.
8:6 Gusti Yésus terus kabeh cara kanggo ram sing wis sungu, kang wis katon ngadeg ing ngarep régol, lan banjur lumayu menyang wong ing pasukan kang kekuatan.
8:7 Lan nalika nyedhaki cedhak ram ing, piyambakipun duka marang wong, lan disabetake ram ing, lan kalih sungu, lan wedhus sing ora bisa tahan marang, Kadung diuncalaké ana ing lemah, kang trampled wong, lan ora ana kang bisa kanggo mbebasake ram saka tangané.
8:8 Nanging kang-wedhus antarane dheweke-wedhus dadi padunungané, Kadung tyukup, sungu gedhe iki pecah, lan sungu papat padha ngadeg ngisor iku kanthi angin papat ing langit.
8:9 Nanging salah siji saka wong-wong mau, terus metu siji sungu cilik, lan iku dadi gedhe marang Meridian, lan marang Timur, lan marang kekuatan.
8:10 Lan iki digedhekake malah menyang kekuatan saka swarga, lan nguncalaké sing kekuatan lan lintang-lintang, lan trampled wong.
8:11 Lan iki digedhekake, malah dados pamimpin kekuatan, lan njupuk adoh saka wong kurban tansah, lan kabanting panggonan suci kang.
8:12 Lan kauntungan iki Gusti Allah marang kurban tansah, amarga saka dosa, lan bebener bakal disabetake mudhun kanggo lemah, lan kang bakal tumindak, lan kang bakal semi.
8:13 Lan aku krungu salah siji sing gedhe-gedhe suci ngandika, lan siji saint ngandika marang wong liyané, (Aku ngerti ora kang ngandika,) "Apa sing ombone saka sesanti, lan kurban tansah, lan dosané Babil ing, kang wis kalakon, lan saka suci lan kekuatan, kang bakal trampled?"
8:14 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Ing wayah bengi nganti esuk, rong ewu telung atus, lan suci bakal mari tenan. "
8:15 Nanging Kacarita, nalika aku, Daniel, weruh wahyu lan sought pangerten sing, lah, nang kono ing ngarsane sandi kaya tampilan wong.
8:16 Lan aku krungu swara saka wong ing Ulai, lan kang disebut metu lan ngandika, "Gabriel, gawe siji iki ngerti sesanti. "
8:17 Lan kang teka lan ngadeg jejere ngendi aku iki ngadeg, lan nalika nyedhaki, Aku banjur sumungkem ing bumi kawula, geter, lan ngandika marang kula, "Ngerti, manungsa, kanggo ing wektu pungkasan sesanti bakal kawujud. "
8:18 Lan nalika piyambakipun dhateng kula, Aku ambruk nerusake dhateng ing lemah, lan wong kang ndemèk Aku lan ngadeg kula mujur.
8:19 Lan wus ngandika marang aku, "Aku bakal medharaké apa iku mangsa ing Mangsa Kasangsaran sadurungé, kanggo wektu wis mburi sawijining.
8:20 ram ing, sing weruh duwe sungu, punika raja Medes lan Persia.
8:21 Salajengipun, kang-wedhus antarane dheweke-wedhus kuwi raja ing Yunani, lan sungu gedhe, kang ana antarane mata, iku kang padha, jumeneng.
8:22 lan wiwit, Duwe wis pecah, ana tansaya papat ing sawijining panggonan, papat raja bakal tangi saka wong kang, nanging ora ing kekuatan kang.
8:23 Lan sawise panguwaosanipun, nalika piala bakal tambah, ana bakal njedhul raja pasuryan ora duwe isin lan pangerten rembugan.
8:24 Lan kauntungan kang bakal di kuatake, nanging ora kaya jenis kang pasukan, lan liyane saka apa bakal padha bisa dipercaya, kabeh bakal eradicated, lan kang bakal semi, lan kang bakal tumindak. Lan kang bakal nglakokaké sukses lan wong-wong mursid,
8:25 miturut karsane, and treachery will be guided by his hand. And his heart will be inflated, and by the abundance of everything he will kill many, and he will rise up against the Lord of lords, and he will be knocked down without a hand.
8:26 And the vision of the evening and the morning, which was told, is true. Mulane, you must seal the vision, amarga, sawise akeh dina, it will occur.”
8:27 lan aku, Daniel, languished and was sick for some days, and when I had lifted myself up, I performed the king’s works, and I was astonished at the vision, and there was none who could interpret it.

Daniel 9

9:1 Ing taun pisanan Darius, bin Ahasyweros, saka turunane Medes, sing mrentah liwat Kratoning Kasdim,
9:2 ing taun siji pamaréntahanipun, Aku, Daniel, mangertos ing buku cacahe taun, bab pangandikané Gusti kang Yeremia, Nabi, sing sepi mamring Yerusalem bakal rampung ing sakiwa.
9:3 Lan aku nyetel sandi pasuryan kanggo Gusti, Allah kawula, takon lan nggawe panyuwun karo pasa, lan bagor, lan awu.
9:4 Aku ndedonga marang Gusti, Allah kawula, lan Aku diakui, lan Aku ngandika, "Aku beg sampeyan, Dhuh Yehuwah, Allah, gedhe lan elek, dijogo prajanjian lan sih sing tresna sampeyan lan tetep pepaken Paduka.
9:5 Kawula sampun nglampahi dosa, kita wis setya piala, kita tumindhak impiously lan wis mundur, lan kita wis nyimpang saking pepaken Paduka uga angger-angger Paduka.
9:6 Nanging pamratobaté ora temenan abdi Paduka, para nabi, sing wis digunakaké ing jeneng kanggo raja kita, pemimpin kita, leluhur kita, lan kabeh wong ing tanah.
9:7 Kanggo kowe, Dhuh Yehuwah, iku kaadilan, nanging kanggo kita kebingungan pasuryan, kaya iku ing dina iki kanggo wong-wong Yéhuda, lan manggon ing Yérusalèm, lan kabeh Israel, kanggo wong-wong sing cedhak lan wong-wong sing adoh, ing kabeh bantala sing wis mimpin wong-wong mau, amarga saka kaluputane kang padha dosa marang sampeyan.
9:8 Dhuh Yehuwah, kanggo kita belongs kebingungan pasuryan: kanggo raja kita, pemimpin kita, lan leluhur kita, sing wis dosa.
9:9 Nanging kanggo sampeyan, Gusti Allah kita, iku sih-rahmat lan wadon, kanggo kita wis mundur saka sampeyan,
9:10 lan kita wis ora mirengke swara saka Gusti, Gusti Allah kita, supaya minangka kanggo lumaku ing hukum kang, kang diadegaké kanggo kita dening abdine, para nabi.
9:11 And all Israel has transgressed your law and has turned away, not listening to your voice, and so the condemnation and the curse, which is written in the book of Moses, servant of God, has rained down upon us, because we have sinned against him.
9:12 And he has fulfilled his words, which he has spoken over us and over our leaders who judged us, that he would lead over us a great evil, such as has never before existed under all of heaven, according to what has been done in Jerusalem.
9:13 Just as it has been written in the law of Moses, all this evil has come upon us, and we did not entreat your face, Dhuh Yehuwah, Allah kita, so that we might turn back from our iniquities and consider your truth.
9:14 And the Lord kept watch over the evil and has led it over us; Gusti, Gusti Allah kita, is just in all his works, kang wis tuntas, for we have not listened to his voice.
9:15 Lan saiki, Dhuh Yehuwah, Gusti Allah kita, who has led your people out of the land of Egypt with a strong hand and has made yourself a name in accordance with this day: kawula sampun nglampahi dosa, we have done wrong.
9:16 Dhuh Yehuwah, for all your righteousness, turn away, Aku beg sampeyan, your anger and your fury from your city, Jerusalem, and from your holy mountain. Kanggo, because of our sins and the iniquities of our fathers, Jerusalem and your people are a reproach to all who surround us.
9:17 Saiki, Mulane, heed, Dhuh Allah, the prayer of your servant and his requests, and reveal your face over your sanctuary, which is desolate, for your own sake.
9:18 Incline your ear, Dhuh Allah kawula, and hear, open your eyes and see our desolation and the city over which your name is invoked. For it is not through our justifications that we offer requests before your face, but through the fullness of your compassion.
9:19 sing ati-ati, Dhuh Yehuwah. Be pleased, Dhuh Yehuwah. Turn and act. Do not delay, for your own sake, Dhuh Allah kawula, because your name is invoked over your city and over your people.”
9:20 And while I was still speaking and praying and confessing my sins, and the sins of my people, Israel, and offering my prayers in the sight of my God, on behalf of the holy mountain of my God,
9:21 as I was still speaking in prayer, lah, the man Gabriel, whom I had seen in the vision at the beginning, flying swiftly, touched me at the time of the evening sacrifice.
9:22 And he instructed me, and he spoke to me and said, "Saiki, Daniel, I have come forth to teach you and to help you understand.
9:23 At the beginning of your prayers, the message came forth, yet I have come to explain it to you because you are a man who is seeking. Mulane, you must pay close attention to the message and understand the vision.
9:24 Seventy weeks of years are concentrated on your people and on your holy city, so that transgression shall be finished, and sin shall reach an end, and iniquity shall be wiped away, and so that everlasting justice shall be brought in, and vision and prophecy shall be fulfilled, and the Saint of saints shall be anointed.
9:25 Mulane, know and take heed: from the going forth of the word to build up Jerusalem again, until the Christ leader, there will be seven weeks of years, and sixty-two weeks of years; and the wide path will be built again, and the walls, in a time of anguish.
9:26 And after sixty-two weeks of years, the Christ leader will be slain. And the people who have denied him will not be his. And the people, when their leader arrives, will destroy the city and the sanctuary. And its end will be devastation, lan, after the end of the war, the desolation will be set up.
9:27 But he will confirm a covenant with many for one week of years; and for half of the week of years, victim and sacrifice will nearly cease; but there will be in the temple the abomination of desolation. And the desolation will continue even to the consummation and the end.”

Daniel 10

10:1 In the third year of Cyrus, king of the Persians, a message was revealed to Daniel, called Belteshazzar, and a true word, and great strength. And he understood the message, for understanding is needed in a vision.
10:2 Ing dina sing, Aku, Daniel, mourned for three weeks of days.
10:3 I ate no desirable bread, and neither meat, nor wine, entered my mouth, neither was I anointed with ointment, until the three weeks of days were completed.
10:4 But on the twenty-fourth day of the first month, I was next to the great river, which is the Tigris.
10:5 And I lifted up my eyes, lan aku weruh, Lah, one man clothed in linen, and his waist was wrapped with the finest gold,
10:6 and his body was like the golden stone, and his face had the appearance of lightning, and his eyes that of a burning lamp, and his arms and all that is downward all the way to the feet had the appearance of glowing brass, and his speaking voice was like the voice of a multitude.
10:7 But I, Daniel, alone saw the vision, for the men who were with me did not see it, but an exceedingly great terror rushed over them, and they fled into hiding.
10:8 lan aku, having been left alone, saw this great vision, and there remained no strength in me, malih, my appearance was altered, and I languished, not having any strength.
10:9 And I heard the voice of his words, and when I heard, I lay down in confusion on my face, and my face was close to the ground.
10:10 Lah, a hand touched me, and raised me onto my knees and the knuckles of my hands.
10:11 Lan wus ngandika marang aku, "Daniel, man of longing, understand the words that I speak to you, and stand yourself upright, for I am now sent to you.” And when he had said these words to me, I stood trembling.
10:12 Lan wus ngandika marang aku, "Aja wedi, Daniel, because from the first day that you set your heart to understand, by afflicting yourself in the sight of your God, your words have been heeded, and I have arrived because of your words.
10:13 But the leader of the kingdom of the Persians resisted me for twenty-one days, Lah, Michael, one of the primary leaders, came to help me, and I remained there next to the king of the Persians.
10:14 But I have come to teach you what will happen to your people in the latter days, because the vision is for a long time from now.”
10:15 And while he was speaking words to me in this way, I cast my face down to the ground and was silent.
10:16 Lah, something in the likeness of a son of man touched my lips. Banjur, opening my mouth, I spoke and said to him who stood before me, "Dhuh Gusti kawula, at the sight of you, my limbs became weak and no strength has remained in me.
10:17 Lan supaya, how can the servant of my lord speak with my lord? For no strength remains in me; and even my breathing is hindered.”
10:18 Mulane, he who looked like a man, touched me again and strengthened me.
10:19 Lan ngandika, “Fear not, O man of longing. May peace be with you. Take courage and be strong.” And when he spoke to me, I recovered, lan Aku ngandika, "Nganggo, gusti kawula, for you have strengthened me.”
10:20 Lan ngandika, “Do you not know why I have come to you? And next I will return, to fight against the leader of the Persians. When I was leaving, there appeared the leader of the Greeks arriving.
10:21 Nanging, ing bebener, I announce to you what is expressed in the scripture of truth. And no one is my helper in all these things, except Michael your leader.”

Daniel 11

11:1 “And so, from the first year of Darius the Mede, I stood firm, so that he might be reinforced and strengthened.
11:2 And now I will announce to you the truth. Lah, up to a certain point, three kings will stand in Persia, and the fourth will be exceedingly enriched in power above them all. And when he has grown strong by his resources, he will stir up all against the kingdom of Greece.
11:3 But there will rise up a strong king, and he will rule with great power, and he will do what he pleases.
11:4 And when he has been firmly established, his kingdom will be shattered and will be divided towards the four winds of the heaven, but not to his posterity, nor according to his power with which he ruled. For his kingdom will be torn to pieces, even for the outsiders who have been expelled from these.
11:5 And the king of the South will be reinforced, yet one of his leaders will prevail over him, and he will rule with riches, for great is his domain.
11:6 And after the end of years, they will form a federation, and the daughter of the king of the South will come to the king of the North to make friendship, but she will not obtain the strength of arms, neither will her offspring stand firm, and she will be handed over, along with those who brought her, her young men, and those who comforted her in these times.
11:7 And a transplant from the germination of her roots will stand up, and he will come with an army, and will enter into the province of the king of the North, and he will abuse them, and will hold it fast.
11:8 Lan, saliyane, he will carry away captive into Egypt their gods, and their graven images, and likewise their precious vessels of gold and silver. He will prevail against the king of the North.
11:9 And the king of the South will enter into the kingdom, and will return to his own land.
11:10 But his sons will be challenged, and they will assemble a multitude of very many forces. And he will arrive rushing and overflowing. And he will be turned back, and he will be enraged, and he will join the battle in his redness.
11:11 And the king of the South, having being challenged, will go forth and will fight against the king of the North, and he will prepare an exceedingly great multitude, and a multitude will be given into his hand.
11:12 And he will seize a multitude, and his heart will be exalted, and he will cast down many thousands, nanging ora bakal dianggep bener.
11:13 For the king of the North will change strategy and will prepare a multitude much greater than before, and at the end of times and years, he will rush forward with a great army and exceedingly great resources.
11:14 And in those times, many will rise up against the king of the South. And likewise the sons of the deceivers among your people will extol themselves, so as to fulfill the vision, and they will collapse.
11:15 And the king of the North will arrive and will transport siege works, and he will seize the most fortified cities. And the arms of the South will not withstand him, and his elect will rise up to resist, but the strength will not.
11:16 And when he arrives, he will do just as he pleases, and there will be none who stand against his face. And he will stand in the illustrious land, and it will be consumed by his hand.
11:17 And he will set his face to strive to hold his entire kingdom, and he will make fair conditions with him. And he will give him a daughter among women, so as to overthrow it. But she will not stand, neither will she be for him.
11:18 And he will turn his face towards the islands, and he will seize many. And he will cause the leader of his reproach to cease, and his reproach will be turned around for him.
11:19 And he will turn his face to the empire of his own land, and he will strike, and will overthrow, but he will not succeed.
11:20 And there will stand up in his place one who is most worthless and unworthy of kingly honor. And in a short time, he will be worn out, but not in fury, nor in battle.
11:21 And there will stand up in his place the despicable one, and he will not be assigned the honor of a king. And he will arrive in secret, and he will obtain the kingdom by deceitfulness.
11:22 And the arms of the fighting will be assaulted before his face and will be shattered, lan, saliyane, the leader of the federation.
11:23 Lan, after making friends, he will trick him, and he will go up and will overcome with a small people.
11:24 And he will enter into rich and resourceful cities, and he will do what his fathers never did, nor his fathers’ fathers. He will scatter their spoils, and their prey, and their riches, and will form a plan against the most steadfast, and this until a time.
11:25 And his strength and his heart will be enraged against the king of the South with a great army. And the king of the South will be provoked into going to war by having many allies and exceedingly good circumstances, and yet these will not stand, for they will form plans against him.
11:26 And those who eat bread with him will crush him, and his army will be suppressed, and very many will die, having been executed.
11:27 And the heart of two kings will be similar, to do harm, and they will speak lies at one table, but they will not succeed, because as yet the end is for another time.
11:28 And he will return to his land with many resources. And his heart will be against the holy testament, lan kang bakal tumindak, lan kang bakal bali menyang tanah dhewe.
11:29 At the appointed time, he will return, and he will approach the South, but the latter time will not be like the former.
11:30 And the Greek warships and the Romans will come upon him, and he will be pierced, and will retreat, and will have scorn against the testament of the sanctuary, lan kang bakal tumindak. And he will return and will consult their adversaries, who have forsaken the covenant of the sanctuary.
11:31 And arms will take his side, and they will pollute the sanctuary of the strength, and they will take away the continual sacrifice and will replace it with the abomination of desolation.
11:32 And the impious within the testament will imitate deceitfully, but the people, knowing their God, will persevere and will act.
11:33 And the teachers among the people will teach many, but they will be ruined by the sword, and by fire, and by captivity, and by assaults for many days.
11:34 And when they have fallen, they will be supported with a little help, but many will apply to them deceitfully.
11:35 And some of the learned will be ruined, that they may be kindled and chosen and purified, up to the predetermined time, because there will be still another time.
11:36 And the king will act according to his will, and he will be lifted up and will be extolled against every god. And he will speak great things against the God of gods, and he will control, until the passion is completed. Once accomplished, the limit is reached with certainty.
11:37 And he will give no thought to the God of his fathers, and he will be in the desire of women, and he will not attend to any gods, because he will rise up against all things.
11:38 But he will do homage to the god Maozim in his place, lan, a god whom his fathers did not know, he will worship with gold, lan salaka, and precious stones, and costly things.
11:39 And he will act to reinforce Maozim with an alien god, of whom he has become aware, and he will increase their glory, and will give them power over many, and he will distribute land for free.
11:40 Lan, at the predetermined time, the king of the South will fight against him, and the king of the North will come against him like a tempest, with chariots, and with horsemen, and with a great fleet, and he will enter into the lands, and will crush and pass through.
11:41 And he will enter into the glorious land, and many will fall. But only these will be saved from his hand: Edom, lan Moab, and the first part of the sons of Ammon.
11:42 And he will cast his hand upon the lands, and the land of Egypt will not escape.
11:43 And he will rule over the treasure chests of gold, lan salaka, and all the precious things of Egypt, and likewise he will pass through Libya and Ethiopia.
11:44 And rumors from the East and from the North will trouble him. And he will arrive with a great multitude to destroy and to execute many.
11:45 And he will fasten his tabernacle, Apadno, between the seas, upon an illustrious and holy mountain, and he will come even to its summit, and no one will help him.”

Daniel 12

12:1 "Nanging ing wektu sing Michael bakal munggah, pimpinan gedhe, sing stands munggah kanggo para tiyang bangsa Panjenengan. Lan wektu bakal teka, kayata durung tau kalakon wiwit wektu sing bangsa wiwit, malah nganti wektu sing. Lan, ing wektu sing, wong bakal disimpen, kabeh sing bakal katulis ing buku.
12:2 Lan akeh sing sing turu ing lebuning bumi bakal awaken: sawetara kanggo urip langgeng, lan liya-liyane kanggo cacad sing padha tansah bakal weruh.
12:3 Nanging wong-wong sing wis memulang bakal padha mancorong kaya padhange ambara, lan wong-wong sing nglatih akeh menyang kaadilan, kaya lintang-lintang, kanggo sak lawase unending.
12:4 nanging sampeyan, Daniel, close the message and seal the book, until the established time. Many will pass through, and knowledge will be increased.”
12:5 lan aku, Daniel, looked, Lah, similarly two others stood up, one over here, on the bank of the river, and the other over there, on the other bank of the river.
12:6 And I said to the man, who was clothed in linen, who stood over the waters of the river, “How long will it be until the end of these wonders?"
12:7 And I heard the man, who was clothed in linen, who stood over the waters of the river, when he had lifted his right hand and his left hand up to heaven, and had sworn by He who lives forever, that it would be for a time, lan kaping, lan setengah wektu. And when the dispersion of the hand of the holy people is completed, all these things will be completed.
12:8 And I heard and did not understand. Lan Aku ngandika, "Dhuh Gusti kawula, what will be after these things?"
12:9 Lan ngandika, "Go, Daniel, for the words are closed and sealed until the predetermined time.
12:10 Many will be chosen and purified, lan, as if by fire, they will be tested, and the impious will act impiously, and none of the impious will understand, yet the teachers will understand.
12:11 And from the time when the continual sacrifice will be taken away and the abomination of desolation will be set up, there will be one thousand two hundred ninety days.
12:12 Blessed is he who waits and reaches until one thousand three hundred thirty-five days.
12:13 nanging sampeyan, pindhah, until the predetermined time, and you will rest and will stand in your allotted place at the end of days.

Daniel 13

13:1 And there was a man living in Babylon, and his name was Joakim.
13:2 And he received a wife named Susanna, the daughter of Hilkiah, who was very beautiful and God-fearing.
13:3 For her parents, because they were righteous, had educated their daughter according to the law of Moses.
13:4 But Joakim was very wealthy, and he had an orchard near his house, and the Jews flocked to him, because he was the most honorable of them all.
13:5 And two elder judges had been appointed among the people that year, about whom the Lord has said, “Iniquity has come out of Babylon, from the elder judges, who seemed to govern the people.”
13:6 These frequented the house of Joakim, and all came to them, who had need of judgment.
13:7 But when the people departed at noontime, Susanna went in and walked around in her husband’s orchard.
13:8 And the elders saw her entering and walking around every day, and they were inflamed with desire towards her.
13:9 And they perverted their reason and turned away their eyes, so that they would not look to heaven, nor call to mind just judgments.
13:10 And so they were both wounded by the love of her, yet they did not reveal their grief to one another.
13:11 For they were ashamed to reveal to each other their desire, wanting to lie with her.
13:12 And so they watched carefully every day to see her. And one said to the other,
13:13 “Let us go home, for it is lunch time.” And going out, they departed one from another.
13:14 And returning again, they came to the same place, lan, each asking the other the reason, they admitted their desire. And then they agreed to set a time when they would be able to find her alone.
13:15 But it happened, while they watched for an opportune day, that she entered at a particular time, just as yesterday and the day before, with only two maids, and she wanted to wash in the orchard, because it was so hot.
13:16 And there was no one there, except the two elders in hiding, and they were studying her.
13:17 And so she said to the maids, “Bring me oil and ointments, and shut the doors of the orchard, so that I may wash.”
13:18 And they did as she ordered them. And they shut the doors of the orchard and left through a back door to fetch what she required, and they did not know that the elders were hiding within.
13:19 But when the maids had departed, the two elders arose and hurried to her, lan padha ngandika,
13:20 "Lah, the doors of the orchard are closed, and no one can see us, and we are in desire for you. Because of these things, consent to us and lie with us.
13:21 But if you will not, we will bear witness against you that a young man was with you and, kanggo alesan iki, you sent your maids away from you.”
13:22 Susanna sighed and said, “I am closed in on every side. For if I do this thing, it is death to me; yet if I do not do it, I will not escape your hands.
13:23 But it is better for me to fall unavoidably into your hands, than to sin in the sight of the Lord.”
13:24 And Susanna cried out with a loud voice, but the elders also cried out against her.
13:25 And one of them hurried to the door of the orchard and opened it.
13:26 Lan supaya, when the servants of the house heard the outcry in the orchard, they rushed in by the back door to see what was happening.
13:27 But after the old men had spoken, the servants were greatly ashamed, for there had never been anything of this kind said about Susanna. And it happened on the next day,
13:28 when the people came to Joakim her husband, that the two appointed elders also came, full of wicked plans against Susanna, in order to put her to death.
13:29 And they said before the people, “Send for Susanna, daughter of Hilkiah, the wife of Joakim.” And immediately they sent for her.
13:30 And she arrived with her parents, lan anak-, and all her relatives.
13:31 Menapa malih, Susanna was exceedingly delicate and beautiful in appearance.
13:32 But those wicked ones commanded that her face should be uncovered, (for she was covered,) so that at least they might be satisfied with her beauty.
13:33 Mulane, her own and all who knew her wept.
13:34 Yet the two appointed elders, rising up in the midst of the people, set their hands upon her head.
13:35 And weeping, she gazed up to heaven, for her heart had faith in the Lord.
13:36 And the appointed elders said, “While we were talking a walk in the orchard alone, this one came in with two maids, and she shut the doors of the orchard, and she sent the maids away from her.
13:37 And a young man came to her, who was in hiding, and he lay down with her.
13:38 Salajengipun, since we were in a corner of the orchard, seeing this wickedness, we ran up to them, and we saw them consorting together.
13:39 Lan, tenan, we were unable to catch him, because he was stronger than us, and opening the doors, he leaped out.
13:40 Nanging, since we had apprehended this one, we demanded to know who the young man was, but she was unwilling to tell us. On this matter, we are witnesses.”
13:41 The multitude believed them, just as if they were elders and the judges of the people, and they condemned her to death.
13:42 But Susanna cried out with a loud voice and said, “Eternal God, who knows what is hidden, who knows all things before they happen,
13:43 you know that they have borne false witness against me, Lah, I must die, though I have done none of these things, which these men have maliciously invented against me.”
13:44 But the Lord heeded her voice.
13:45 And when she was led away to death, the Lord raised up the holy spirit of a young boy, whose name was Daniel.
13:46 And he cried out with a loud voice, “I am clean of the blood of this one.”
13:47 Lan kabeh wong, turning back towards him, ngandika, “What is this word that you are saying?"
13:48 nanging, while standing in the midst of them, ngandika, “Are you so foolish, Israel, that without judging and without knowing what the truth is, you have condemned a daughter of Israel?
13:49 Return to judgment, because they have spoken false witness against her.”
13:50 Mulane, the people returned with haste, and the old men said to him, “Come and sit down in our midst and show us, since God has given you the honor of old age.”
13:51 And Daniel said to them, “Separate these at a distance from one another, and I will judge between them.”
13:52 Lan supaya, when they were divided, one from the other, he called one of them, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, “You deep-rooted ancient evil, now your sins have come out, which you have committed before,
13:53 judging unjust judgments, oppressing the innocent, and setting free the guilty, though the Lord declares, ‘The innocent and the just you must not put to death.’
13:54 saiki banjur, if you saw her, declare under which tree you saw them conversing together.” He said, “Under an evergreen mastic tree.”
13:55 But Daniel said, "Saestu, you have lied against your own head. Lah, the angel of God, having received the sentence from him, will split you down the middle.
13:56 Lan, having put him aside, he commanded the other to approach, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, “You offspring of Canaan, and not of Judah, beauty has deceived you, and desire has perverted your heart.
13:57 Thus did you do to the daughters of Israel, lan padha, out of fear, consorted with you, but a daughter of Judah would not tolerate your iniquity.
13:58 saiki banjur, declare to me, under which tree you caught them conversing together.” He said, “Under an evergreen oak tree.”
13:59 And Daniel said to him, "Saestu, you also have lied against your own head. For the angel of the Lord waits, holding a sword, to cut you down the middle and put you to death.”
13:60 And then the entire assembly cried out in a loud voice, and they blessed God, who saves those who hope in him.
13:61 And they rose up against the two appointed elders, (for Daniel had convicted them, by their own mouth, of bearing false witness,) and they did to them just as they had wickedly done against their neighbor,
13:62 so as to act according to the law of Moses. And they put them to death, and innocent blood was saved on that day.
13:63 But Hilkiah and his wife praised God for their daughter, Susanna, with Joakim, Bojone, and all her relatives, because there had been found in her no disgrace.
13:64 And so Daniel became great in the sight of the people from that day, and thereafter.
13:65 And king Astyages was laid to rest with his fathers. And Cyrus the Persian received his kingdom.

Daniel 14

14:1 And so Daniel was living with the king, and he was honored above all his friends.
14:2 Now there was an idol with the Babylonians named Bel. And each day there was expended on him twelve great measures of fine flour, and forty sheep, and six vessels of wine.
14:3 The king likewise worshipped him and went each day to adore him, but Daniel adored his God. Sang Prabu ngandika marang, “Why do you not adore Bel?"
14:4 Lan njawab, Panjenengané banjur ngandika marang wong, “Because I do not worship idols made with hands, but the living God, sing digawe swarga lan bumi, and who holds power over all flesh.”
14:5 Sang Prabu ngandika marang, “Does not Bel seem to you to be a living god? Do you not see how much he eats and drinks every day?"
14:6 Then Daniel said, smiling, "Dhuh Sang Prabu, do not make a mistake, for this one is clay on the inside and brass on the outside, and he has never eaten.”
14:7 Sang Prabu, murka, called for his priests and said to them, “If you do not tell me who it is that has eaten these expenses, kowé bakal padha mati.
14:8 But if you can show that Bel has eaten these, Daniel will die, because he has blasphemed against Bel.” And Daniel said to the king, “Let it be according to your word.”
14:9 Now the priests of Bel were seventy, besides their wives, and little ones, lan anak-. And the king went with Daniel into the temple of Bel.
14:10 And the priests of Bel said, "Lah, we are going out, lan sampeyan, O king, set out the meats, and mix the wine, and close the door, and seal it with your ring.
14:11 And when you have entered in the morning, if you have not found that Bel has consumed all, we will suffer death, or else Daniel will, who has lied against us.”
14:12 But they had no concern because they had made a secret entrance under the table, and they always went in through it and devoured those things.
14:13 And so it happened, after they had departed, that the king set the foods before Bel, and Daniel commanded his servants, and they brought ashes, and he sifted them throughout the temple in the sight of the king, lan, as they left, they shut the door, and after sealing it with the king’s ring, padha tindak.
14:14 But the priests entered by night, according to their custom, karo garwa, lan anak-anake lanang, and they ate and drank everything.
14:15 But the king arose at first light, and Daniel with him.
14:16 Sang Prabu ngandika, “Are the seals unbroken, Daniel?"Wangsulane:, “They are unbroken, O king. "
14:17 And as soon as he had opened the door, the king stared at the table, and cried out with a loud voice, “Great are you, O Bel, and there is not any deceit with you.”
14:18 And Daniel laughed, and he held back the king, so that he would not enter, lan ngandika, “Look at the pavement, notice whose footsteps these are.”
14:19 Sang Prabu ngandika, “I see the footsteps of men, lan wanita, and children.” And the king was angry.
14:20 Then he apprehended the priests, lan garwa, lan anak-anake lanang, and they showed him the secret doors through which they entered and consumed the things that were on the table.
14:21 Mulane, the king slaughtered them and delivered Bel into the power of Daniel, who overturned him and his temple.
14:22 And there was a great dragon in that place, and the Babylonians worshipped him.
14:23 Sang Prabu ngandika marang Dhaniel, "Lah, now you cannot say that this is not a living god; Mulane, adore him.”
14:24 And Daniel said, “I adore the Lord, Allah kawula, for he is the living God. But that one is not a living god.
14:25 Mulane, you give me the power, O king, and I will execute this dragon without sword or club.” And the king said, “I give it to you.”
14:26 And so Daniel took pitch, and fat, and hair, and cooked them together. And he made lumps and put them into the dragon’s mouth, and the dragon burst open. Lan ngandika, "Lah, this is what you worship.”
14:27 When the Babylonians had heard this, they were greatly indignant. And gathering together against the king, padha ngandika, “The king has become a Jew. He has destroyed Bel, he has executed the dragon, and he has slaughtered the priests.”
14:28 And when they came to the king, padha ngandika, “Deliver Daniel to us, otherwise we will execute you and your house.”
14:29 Thus the king saw that they pressured him vehemently, lan, being compelled by necessity, he delivered Daniel to them.
14:30 And they cast him into the den of lions, and he was there for six days.
14:31 Salajengipun, in the den there were seven lions, and they had given to them two carcasses every day, lan loro wedhus, but then they were not given to them, so that they would devour Daniel.
14:32 Now there was in Judea a prophet called Habakkuk, and he had cooked a small meal and had broken bread in a bowl, and he was going into the field, to bring it to the harvesters.
14:33 And the angel of the Lord said to Habakkuk, “Carry the meal that you have into Babylon, kanggo Daniel, who is in the lions’ den.”
14:34 And Habakkuk said, "Gusti, I have not seen Babylon, and I do not know the den.”
14:35 And the angel of the Lord seized him by the top of his head, and carried him by the hair of his head, and set him in Babylon, over the den, by the force of his spirit.
14:36 And Habakkuk shouted, matur, "Daniel, servant of God, take the dinner that God has sent you.”
14:37 And Daniel said, “You have remembered me, Dhuh Allah, and you have not abandoned those who love you.”
14:38 And Daniel arose and ate. And then the angel of the Lord immediately returned Habakkuk to his place.
14:39 Lan supaya, ing dina kapitu, the king came to morn Daniel. And he came to the den, and gazed in, Lah, Daniel was sitting in the midst of the lions.
14:40 And the king cried out with a loud voice, matur, “Great are you, Dhuh Yehuwah, the God of Daniel.” And he pulled him out of the lions’ den.
14:41 Salajengipun, those who had been the cause of his downfall, he hurled into the den, and they were devoured in a moment before him.
14:42 Then the king said, “Let all the inhabitants of the whole earth fear the God of Daniel. For he is the Savior, working signs and miracles on earth, sing wis dibebaske Daniel saka panggon singa '. "