Ecclesiastes

Ecclesiastes 1

1:1 Tembung Kohelet, tedhakipun Sang Prabu Dawud, ing raja ing Yérusalèm.
1:2 Ecclesiastes ngandika: Vanity saka Vanities! Vanity saka Vanities, lan kabeh iku tanpa guna!
1:3 Apa liyane ora ana wong duwé saka kabeh pegawe, minangka kang labors ing srengenge?
1:4 A generasi liwat adoh, lan generasi arrives. Nanging bumi stands ing salawas-lawase.
1:5 Srengenge mundhak lan mranata; ngasilake kanggo sawijining panggonan, lan saka ing kono, kang lair maneh,
1:6 iku bunderan liwat kidul, lan busur menyang lor. roh terus ing, damel padhang kabeh ing sirkuit sawijining, lan ngowahi maneh ing sawijining siklus.
1:7 Kabeh kali mlebu segara, lan segara ora kebanjiran. Kanggo panggonan saka kang kali metu, padha bali, supaya padha bisa mili maneh.
1:8 kaya mangkono mau angel; wong ora bisa nerangake karo tembung. mripat ora wareg ningali, utawa kuping kawujud dening pangrungon.
1:9 Apa iku sing wis ana? Padha bakal ana ing mangsa. Apa iku sing wis rampung? Padha bakal terus rampung.
1:10 Ana apa-apa anyar ing srengenge. Sanadyan wong bisa ngomong: "Lah, iki anyar!"Kanggo iku wis digawa ana ing abad sing padha sadurunge kita.
1:11 Ana eling saka mantan iku. Pancen, ora bakal ana apa rekaman iku sasi ing mangsa, kanggo wong-wong sing bakal ana ing mburi banget.
1:12 Aku, Ecclesiastes, ngratoni Israel ing Yerusalem.
1:13 Lan aku iki ditemtokake ing atine kanggo ngupaya kanggo neliti wisely, bab kabeh sing wis rampung ing srengenge. Gusti Allah wis diwenehi tugas iki angel banget kanggo anak-anake manungsa, supaya padha bisa dikuwasani dening iku.
1:14 Aku wis weruh kabeh sing wis rampung ing srengenge, Lah: kabeh iku kakosongan lan kasangsaran saka roh.
1:15 The keblinger sing gelem didandani, lan nomer wong bodho iku boundless.
1:16 Aku wis ngandika ing atiku, matur: "Lah, Aku wis ngrambah agung, lan aku wis ndisik tenimbang kabeh pinter, kang padha sadurunge kula ing Yérusalèm. "Lan atine wis nyeksèni akeh iku wisely, lan aku wis sinau.
1:17 Lan aku wis darmabakti atiku, supaya aku bisa ngerti prudence lan piwulang, lan uga kesalahan lan kabodhoan. Nanging aku kenal sing, ing iku mau uga, ana kasangsaran, lan kasangsaran saka roh.
1:18 Amarga iki, karo akeh kawicaksanan ana uga akeh nesu. Lan sapa nambah kawruh, uga nambah kasangsaran.

Ecclesiastes 2

2:1 Aku ngandika ing atiku: "Aku bakal lunga lan kinemulan ditresnani, lan aku bakal seneng iku apik. "Lan aku weruh sing iki, banget, iku kakosongan.
2:2 ngguyu, Aku dianggep kesalahan. Lan kanggo bungah, aku ngandika: "Yagene kowe kang kena, tanpa guna?"
2:3 Aku mutusaké ing atiku kanggo mbatalake dagingku saka anggur, supaya aku bisa nggawa atine kawicaksanan, lan nyingkur bodho, nganti aku weruh apa migunani kanggo anak-anake manungsa, lan apa padha kudu nindakake ing srengenge, sak nomer dina sing urip.
2:4 Aku digedhekake karya sandi. Aku dibangun omah kanggo aku, lan aku nandur anggur.
2:5 Aku digawe Kebon lan orchards. Lan aku nandur wong karo wit sawernaning.
2:6 Aku ndudhuk metu fishponds banyu, supaya aku bisa mbanyoni ing alas akeh wit.
2:7 Aku dijupuk wong lan abdi wadon, lan aku wis kulawarga gedhe, uga sapi sapi lan wedhus gedhe saka wedhus, ngluwihi kabeh kang padha sadurunge kula ing Yérusalèm.
2:8 Aku amassed kanggo aku salaka lan emas, lan kasugihan saka ratu lan para pangwasa,. Aku milih wong lan singers wanita, lan ditresnani para putrane wong, cacah lan pitchers kanggo tujuan pouring anggur.
2:9 Aku ndisik tenimbang ing opulence kabeh kang sadurunge kula ing Yérusalèm. kawicaksanan uga persevered karo kula.
2:10 Lan kabeh mripatku dikarepake, Aku ora nolak wong. Taler aku nglarang atiku saka nglaras saben kesenengan, lan saka nyenengake dhewe ing bab-bab sing aku wis disiapake. Lan aku dianggep iki minangka mider, kaya aku padha nggunakake upaya sandi dhewe.
2:11 Nanging nalika aku nguripake dhewe menyang kabeh karya sing tangan wis digawe, lan menyang upaya kang aku wis perspired tanpa guna, Aku weruh kekosongan lan kasangsaran saka nyawa ing kabeh iku, lan sing boten permanen ing srengenge.
2:12 Aku terus, supaya minangka kanggo contemplate kawicaksanan, uga kesalahan lan kabodhoan. "Apa wong," Aku ngandika, "Wong sing bakal bisa ngetutake Maker kang, Sang Prabu?"
2:13 Lan aku weruh sing kawicaksanan ngungkuli kabodhoan, dadi luwih supaya padha beda-beda minangka akeh minangka cahya saka pepeteng.
2:14 Mripate wong wicaksana iku ing sirah. Wong bodho mlaku ing pepeteng. Nanging aku sinau sing siji bakal sirna kaya liyane.
2:15 Lan Aku ngandika ing atiku: "Yen matine loro bodho lan aku bakal dadi salah siji, carane ora entuk manfaat kula, yen aku wis diwenehi dhewe luwih sak tenane kanggo karya kawicaksanan?"Nalika aku isih ngandika ing atine dhewe, Aku pirsa, yèn iki, banget, iku kakosongan.
2:16 Kanggo ana ora bakal dadi eling ing perpetuity wong wicaksana, utawa wong bodho. Lan kaping mangsa bakal nutupi kabeh bebarengan, karo lalen. die sinau ing proses padha menyang unlearned.
2:17 Lan, amarga iki, gesang kawula wearied kula, awit aku weruh sing kabeh ing srengenge ala, lan kabeh iku kosong lan kasangsaran saka roh.
2:18 Maneh, Aku detested kabeh efforts sandi, kang aku wis temen-temen nglakoni pagawean ing srengenge, kanggo dijupuk munggah dening ahli waris sawise kula,
2:19 sanadyan ora ngerti apa kang bakal dadi wicaksana utawa gemblung. Lan durung iku bakal duwe daya liwat upaya sandi, kang aku wis toiled lan wis penasaran. Lan ana apa-apa liya P?
2:20 Mulane, Aku mandhek, lan atiku renounced luwih laboring ing srengenge.
2:21 Kanggo nalika wong labors ing kawicaksanan, lan piwulang, lan prudence, godhong konco apa wis dijupuk kanggo kang meneng. dadi iki, banget, iku kekosongan lan sing kendel.
2:22 Carane bisa wong entuk manfaat saka kabeh pegawe lan kasangsaran saka roh kang, dening kang wis kesurupan ing srengenge?
2:23 Kabeh dina kang wis kapenuhan kasusahan lan karibedan; sanadyan ora kang ngaso atine, malah ing wayah bengi. Lan iki ora kakosongan?
2:24 Apa ora luwih apik kanggo mangan lan ngombe, lan kanggo nuduhake nyawa iku apik saka panèn kang? Lan iki saka tangan saka Gusti Allah.
2:25 Dadi sing bakal slametan lan kinemulan ditresnani minangka akeh kaya aku duwe?
2:26 Gusti Allah wis diwenehi, kanggo wong sing apik ing ngarsane, kawicaksanan, lan kawruh, lan bungah. Nanging kanggo wong dosa, Panjenengané wis maringi kasangsaran lan perlu gawe kuatir, supaya minangka kanggo nambah, lan kanggo klumpukne, lan kanggo ngirim, kanggo wong sing wis Allah. nanging iki, banget, iku kakosongan lan gawe kuatir kothong atine.

Ecclesiastes 3

3:1 Kabeh iku duwe wektu sing, lan kabeh iku ing swarga terus sak interval sing.
3:2 A wektu kanggo lair, lan wektu kanggo mati. A wektu kanggo tetanduran, lan wektu kanggo narik munggah apa iki nandur.
3:3 A wektu kanggo matèni, lan wektu kanggo waras. A wektu mbubrah, lan wektu kanggo mbangun munggah.
3:4 A wektu kanggo nangis, lan wektu kanggo ngguyu. A wektu kanggo nangisi, lan wektu nari.
3:5 A wektu kanggo buyar watu, lan wektu kanggo ngumpulake. A wektu kanggo ngisin, lan wektu dadi adoh saka EMBRACES.
3:6 A wektu kanggo gain, lan wektu kanggo ilang. A wektu kanggo tetep, lan wektu kanggo matak adoh.
3:7 A wektu kanggo nyuwek, lan wektu kanggo jahitan. A wektu meneng, lan wektu nganggo.
3:8 A wektu cinta, lan wektu gething. A wektu perang, lan wektu tentrem.
3:9 Apa liyane ora ana wong duwé saka kangèlané?
3:10 Aku wis weruh kasangsarané sing peparing marang para anaking manungsa, supaya padha bisa dikuwasani dening iku.
3:11 Sampun yasa samubarang apik ing wektu sing, lan kang wis dipasrahké donya kanggo musuhan, supaya wong sing bisa ora nemokake karya kang Allah digawe saka awal, malah nganti pungkasan.
3:12 Lan aku kelingan ana apa-apa luwih saka kanggo bungah, lan apa uga ing urip iki.
3:13 Iki minangka hadiah saka Gusti Allah: nalika saben wong mangan lan ngombé, lan sumerep asil apik saka kangèlané.
3:14 Aku wis sinau sing kabeh karya kang Allah wis digawe terus ing, ing perpetuity. We are ora bisa kanggo nambah apa, utawa kanggo njupuk adoh, saka iku Allah kang digawe supaya wong bisa wedi.
3:15 Apa wis digawe, padha terus. Apa ing mangsa, wis ana. Lan Gusti Allah mbangun apa wis sirna.
3:16 Aku weruh ing srengenge: gantosing pangadilan, impiety, lan tinimbang kaadilan, ala.
3:17 Lan Aku ngandika ing atiku: "Gusti Allah bakal ngadili mung lan impious, lan banjur ing wektu kanggo saben prakara bakal dadi. "
3:18 Aku ngandika ing atiku, bab anak-anaking manungsa, Gusti Allah bakal nyoba mau, lan mbukak wong dadi kaya kéwan-kéwan galak.
3:19 Kanggo alesan iki, ing maringaken adoh saka wong lan galak iku salah siji, lan kawontenan loro padha. Kanggo minangka wong mati, supaya uga aja padha mati. Kabeh iku ambegan Kajaba, lan wong wis boten luwih saka kéwan; kanggo kabeh iki sing tundhuk Vanity.
3:20 Lan kabeh iku terus ing kanggo sak panggonan; kanggo saka ing bumi padha digawe, lan marang bumi bakal padha bali bebarengan.
3:21 Sapa ngerti yen roh para putrane Adam munggah munggah, lan yen roh galak medhak mudhun?
3:22 Lan aku wis katutup boten luwih apik katimbang wong nikmati karya: kanggo iki bagean. Lan sapa kang bakal nambah kanggo wong, supaya wong bisa ngerti bab sembarang sing bakal kelakon sawisé wong?

Ecclesiastes 4

4:1 Aku nguripake dhewe kanggo liyane iku, lan aku weruh tuduhan palsu kang digawa metu ing srengenge, lan nangis ing resik, lan sing ana lan ora ana kang console wong; lan sing padha ora bisa tahan panganiaya sing, kang mlarat kabeh bantuan.
4:2 Lan supaya, Aku ngelem mati luwih saka urip.
4:3 Lan bahagia saka loro iki, Aku biji wong dadi, sing durung lair, lan kang durung katon evils kang rampung ing srengenge.
4:4 Maneh, Aku iki kontemplasi kabeh upaya wong. Aku njupuk kabar sing upoyo sing mbukak meri pepadhamu. Lan supaya, ning kene, banget, ana kekosongan lan kuatir superfluous.
4:5 Wong bodho Pambungkus tangané bebarengan, lan kang nganggo daging dhewe, matur:
4:6 "A sakepel karo liyane luwih saka loro tangan kapenuhan panèn lan karo kasangsaran jiwa."
4:7 Nalika ngelingi iki, Aku uga ditemokaké Vanity liyane ing srengenge.
4:8 Iku salah siji, lan ora duwe liya: Padha ora, ora cak. Lan durung ora mandek kanggo pegawe, lan ora ana mata kang wareg karo kasugihan, utawa ora kang nggambarake, matur: "Kanggo kang aku pegawe lan ngapusi nyawa kawula iku apik?" Ning kene, banget, iku kakosongan lan kasangsaran sing paling urunan.
4:9 Mulane, iku luwih apik kanggo loro dadi siji, saka siji dadi piyambak. Awit iku kauntungan saka memitran sing.
4:10 Yen salah siji tumiba, Panjenengané bakal didhukung dening liyane. Bilai wong kang piyambak. Kanggo nalika tumiba, wis ora ana siji kanggo Angkat wong munggah.
4:11 Lan yen loro sing turu, padha anget siji liyane. Carane bisa wong siji piyambak warmed?
4:12 Menawa ana wong sing bisa ngalahaké siji, loro uga tahan marang, lan ari threefold wis bejat karo kangelan.
4:13 Luwih lanang, miskin lan wicaksana, saka raja, lawas lan bodho, sing ora ngerti kanggo katon ahead kanggo marga saka lami.
4:14 kanggo kadang, siji dadi metu saka pakunjaran lan rentengan, kanggo Kraton, nalika liyane, lair daya kingly, dikonsumsi dening perlu.
4:15 Aku nyumurupi kabeh wong sing mlaku-mlaku ana ing sangisoring langit, lan aku weruh generasi sabanjuré, sing bakal munggah ing panggonan sing.
4:16 Jumlah wong, metu kabeh sing wis ana sadurungé iki, iku boundless. Lan wong-wong sing bakal ana sakwise ora bakal padha bungah-bungah ing wong. nanging iki, banget, iku kakosongan lan kasangsaran saka roh.
4:17 Njaga sikilmu, nalika sampeyan langkah menyang ing padalemane Gusti Allah, lan tarik near, supaya sampeyan bisa ngrungokake. Pawarta iku akeh luwih saka kurban saka bodho, sing ora ngerti ala sing lagi dilakoni.

Ecclesiastes 5

5:1 Sampeyan kudu ora nganggo apa-apa muni, aja atimu hasty saiki tembung sadurunge Allah. Kanggo Gusti Allah ana ing swarga, lan ana ing bumi. Kanggo alesan iki, supaya tembung dadi sawetara.
5:2 Impen tindakake kathah kuwatir, lan ing akeh tembung bodho bakal ketemu.
5:3 Yen sampeyan wis sumpah apa kanggo Gusti Allah, sampeyan ngirim ora wektu tundha nyusuki iku. Lan apa wae sing wis sumpah, nerjemahake iku. Nanging janji setya lan bodho displeases wong.
5:4 Lan iku luwih apik ora kanggo nggawe masesangi, saka, sawise masesangi, ora kanggo nepaki apa prajanji.
5:5 Sampeyan kudu bisa nggunakake cangkeme saéngga nyebabaké dagingmu dosa. Lan sing ora ngomong, ing ngarsane Angel, "Ana Providence." Kanggo Gusti Allah, murka ing tembung, uga buyar kabeh karya tangan.
5:6 Where ana akeh impen, ana akeh Vanities lan tembung ora kapetung. Nanging saestu, sampeyan kudu wedi marang Gusti Allah.
5:7 Yen sampeyan ndeleng tuduhan palsu marang indigent, lan pengadilan kasar, lan subverted kaadilan ing pamaréntahan, aja kaget liwat kahanan iki. Kanggo sing ing tengger duwe wong sing luwih, lan isih ana wong, liyane unggul, liwat iki.
5:8 nanging pungkasanipun, ana Ratu sing ngratoni bumi kabeh, kang tundhuk marang.
5:9 Wong murko ora bakal wareg dening dhuwit. Lan sapa tresna kasugihan bakal reap ora woh saka iku. Mulane, iki, banget, iku kakosongan.
5:10 Where ana akeh kasugihan, ana uga bakal akeh nganggo iku iki. Lan carane ora entuk manfaat kang kagungan, kejaba wong discerns kasugihan karo mripat dhewe?
5:11 Turu manis kanggo kang dianggo, apa nganggo sethitik utawa akeh. Nanging satiation wong sugih ora ngidini wong turu.
5:12 Ana iku malah liyane lara paling urunan, kang dakdeleng ana ing sangisoring srengenge: kasugihan katahan kanggo gawe piala saka pemilik.
5:13 Kanggo lagi ilang ing kasangsaran paling grievous. Sampun diprodhuksi putra, sing bakal dadi ing sakabehe destitution.
5:14 Sanalika iku uga, banjur kasebut wuda saka wetengé ibuné, wong bakal bali, lan Panjenengané bakal njupuk apa-apa karo wong saka panèn kang.
5:15 Iku lara bener seneng sing, ing proses padha kaya kang wis teka, wong bakal bali. Carane banjur iku entuk manfaat wong, awit sampun nyambut-gawé kanggo angin?
5:16 Sajegé urip kang nganggo: ing pepeteng, lan karo akeh kuwatir, lan ing kahanan kang ora ngepenakke uga sumelang.
5:17 Lan supaya, iki wis ketoke apik kanggo kula: sing wong kudu mangan lan ngombe, lan kudu seneng woh-wohan saka pegawe, kang wis toiled ing srengenge, kanggo jumlah dina urip yen Gusti Allah wus kaparingan. Kanggo iki bagean.
5:18 Lan iki minangka hadiah saka Gusti Allah: saben wong kanggo tiyang Allah wis diwenehi kasugihan lan sumber daya, lan kang wis diwenehake kemampuan kanggo nganggo iki, uga seneng bagean, lan bisa nemokake kabungahan ing upaya kang.
5:19 Lan banjur ora sacara kebak elinga dina kang gesang, amarga Gusti Allah mapan atiné karo ditresnani.

Ecclesiastes 6

6:1 Ana uga ala liyane, kang dakdeleng ana ing sangisoring srengenge, lan, tenan, iku Kerep antarane wong.
6:2 Iku wong kanggo tiyang Allah wis diwenehi kasugihan, lan sumber daya, lan kaurmatan; lan metu saka kabeh kang kepinginan, boten kakurangan kanggo urip; durung Allah ora ngidini wong kemampuan kanggo nganggo iku iki, nanging wong sing liyo bakal mangan wong. Iki kekosongan lan pertjoyo gedhe.
6:3 Yen wong padha gawé satus anak, lan manggon kanggo akèh taun, lan nampa kanggo umur akeh days, lan yen nyawa kang padha supaya ora nggunakake barang sumber kang, lan yen padha kakurangan malah kakubur a: bab wong kuwi, Aku wara-wara sing anak miscarried luwih saka wong.
6:4 Kanggo kang teka tanpa waé lan terus ing menyang pepeteng, lan asmane bakal dibusak adoh, menyang lalen.
6:5 Wis ora katon srengenge, utawa dikenali prabédan antarane apik lan ala.
6:6 Malah yen padha urip loro ewu taun, lan durung ora sak tenane seneng apa apik, ora saben siji cepet-cepet menyang Panggonan padha?
6:7 Saben pegawe saka wong iku kanggo cangkeme, nanging nyawané ora bakal kapenuhan.
6:8 Apa wong wicaksana kudu kang luwih saka wong bodho? Lan apa ora pauper duwe, kajaba kanggo terus ing panggonan sing, ngendi ana urip?
6:9 Iku luwih apik kanggo ndeleng apa sing kokkarepaké, saka kanggo kepéngin apa sing ora bisa ngerti. nanging iki, banget, iku kekosongan lan Praduga saka roh.
6:10 Sapa ing mangsa, jeneng kang wis disebut. Lan kang dikenal iku wong lan iku ora bisa padu ing paukuman marang kang kuwat saka awake.
6:11 Ana akeh tembung, lan akeh iki, musuhan, terus akeh kakosongan.

Ecclesiastes 7

7:1 Apa iku perlu kanggo wong kanggo ngupaya iku sing luwih saka awake, yen wong ora ngerti apa iku mupangati kanggo awake kang gesang, sak nomer dina saka sojourn, lan nalika wektu liwat dening kaya ayang-ayangan? Utawa sing bakal bisa kanggo pitutur marang wong apa bakal ing mangsa sawise ana ing sangisoring langit?
7:2 A jeneng apik luwih saka lenga jebad kang larang-larang, lan dina pati luwih saka dina lair.
7:3 Iku luwih apik kanggo pindhah menyang omahe mourning, katimbang omah feasting. Kanggo ing tilas, kita admonished bab pungkasan kabeh iku, supaya urip ing nimbang apa uga ing mangsa.
7:4 Anger luwih saka ngguyu. Kanggo liwat sumelang wadana ing, nyawa siji sing dadi sandhungan tumrap bisa didandani.
7:5 Atine wong wicaksana iku panggonan mourning, lan jantung wong bodho iku panggonan ing ngatase.
7:6 Iku luwih apik kanggo didandani dening wong wicaksana, saka kanggo bisa cidra dening memuji palsu saka bodho.
7:7 Kanggo, kaya crackling eri kobong ing pot, supaya iku ngguyu wong bodho. nanging iki, banget, iku kakosongan.
7:8 A Tuduhan palsu masalah wong wicaksana lan saps kekuatan manah.
7:9 Mburi wicara luwih saka awal. Sabar luwih saka kumingsun.
7:10 Aja cepet dipindhah kanggo nesu. Kanggo nesu uripe ing sinews gemblung.
7:11 Sampeyan kudu ora ngomong: "Apa sampeyan mikir alesan sing mantan kaping luwih apik tinimbang wong saiki?"Kanggo jinis pitakonan bodho.
7:12 Wisdom kasugihan luwih migunani lan liyane mupangati, kanggo wong-wong sing ndeleng srengenge.
7:13 Kanggo minangka kawicaksanan nglindhungi, supaya uga ora dhuwit nglindhungi. Nanging learning lan kawicaksanan duwe iki akeh liyane: sing padha ngawèhaké urip kanggo wong sing kagungan wong.
7:14 Coba karya Allah, sing siji ora bisa kanggo mbenerake Nèk wis ingkang dipunsengiti.
7:15 Ing kaping apik, seneng iku apik, nanging waspada wektu ala. Awit padha kaya Gusti Allah wis netepake salah siji ing, mengkono uga liyane, supaya wong sing bisa ora nemokake sembarang mung complaint marang wong.
7:16 Aku uga weruh iki, ing dina kang tanpa guna sandi: wong mung tiwas ing kaadilan kang, lan wong impious urip dangu ing rasa sengit kang.
7:17 Aja nyoba kanggo dadi kebacut mung, lan ora nyoba dadi luwih wicaksana tinimbang perlu, supaya kowé dadi bodho.
7:18 Aja tumindak karo impiety gedhe, lan ora milih dadi gemblung, mengkono kowé bakal mati sadurunge wektu.
7:19 Iku apik kanggo sampeyan ndhukung wong mung. Salajengipun, sampeyan ora kudu mbatalake tangan saka wong, kanggo sapa wedi marang Gusti Allah, neglects boten.
7:20 Wisdom wis dikuwati wicaksana luwih saka sepuluh panggedhening kutha.
7:21 Nanging ora ana mung wong ing bumi, sing ora apik lan ora dosa.
7:22 Supaya banjur, ora masang atimu kanggo saben tembung sing dipituturake, supaya aja mbok menawa sampeyan bisa krungu baturmu ngandika gerah saka sampeyan.
7:23 Kanggo kalbu mangerténi sing, banget, wis bola-bali ngandika ala liyane.
7:24 Aku wis dites kabeh ing kawicaksanan. Aku wis ngandika: "Aku bakal dadi wicaksana." Lan kawicaksanan mundur luwih saka kula,
7:25 luwih saka iku sadurunge. Kawicaksanan iku banget penting, supaya sing bakal mbukak dheweke?
7:26 Aku wis sinaoni kabeh iku ing nyawa kawula, supaya aku bisa ngerti, lan nimbang, lan ngupaya metu kawicaksanan lan alesan, lan supaya aku bisa ngenali impiety gemblung, lan kesalahan saka imprudent.
7:27 Lan aku wis katutup wadon luwih pait saka pati: dheweke sing kaya snare saka pamburu, lan kang manah kaya jala, lan kang tangan kaya rentengan. Sapa keparenging Allah bakal lumayu saka dheweke. Nanging sapa dosa bakal dicekel dening dheweke.
7:28 Lah, Ecclesiastes ngandika, Aku wis katutup iku iki, siji sawise liyane, supaya aku bisa nemokake panjelasan
7:29 kang nyawa isih nggoleki lan wis ora ketemu. Wong siji antarane ewu, Aku wis ketemu; wong wadon ing antarane wong-wong mau kabeh, Aku wis ora ketemu.
7:30 Piyambak duwe aku katutup: Gusti Allah digawe wong mursid, lan durung wis adulterated piyambak karo pitakonan kapetung. Sing dadi gedhe minangka wicaksana? Lan sing wis mangertos tegesipun tembung?

Ecclesiastes 8

8:1 Kawicaksanan wong semlorot ing prarain danene, lan malah expression saka wong sing paling kuat bakal ngganti.
8:2 Aku nggatèkaké tutuk Sang Prabu, lan pepakoning sumpah Allah.
8:3 Sampeyan kudu ora hastily mbatalake saka ngarsane, utawa ngirim tetep ing panggawe ala. Kanggo kabeh sing dadi kersané, kang bakal nindakake.
8:4 Lan tembung kang kapenuhan panguwasa. Sanadyan wong bisa ngomong marang: "Yagene kowe padha tumindak cara iki?"
8:5 Sapa baé kang netepi ing angger-angger ora bakal nemu ala. Atine wong wicaksana mangertèni wektu kanggo nanggapi.
8:6 Kanggo saben prakara, ana wektu lan kesempatan, uga akeh kangelan, kanggo wong.
8:7 Kanggo iku bodho sasi, lan iku bisa kanggo ngerti apa-apa saka mangsa kanthi utusan.
8:8 Iku ora jalaran manungsa sing kanggo nglarang roh, utawa ora duwe panguwasa liwat ing dina pati, utawa kang dileksanakake kanggo ngaso nalika peperangan metu, lan ora bakal impiety nyimpen impious.
8:9 Aku wis dianggep kabeh iku mau, lan aku wis Applied atiku kanggo kabeh karya kang kang rampung ing srengenge. Kadang wong siji ngratoni liyane kanggo gawe piala dhewe.
8:10 Aku weruh impious disarèkaké. iki padha, nalika isih padha urip, padha ing panggonan suci, lan padha memuji ing kutha minangka buruh saka kaadilan. nanging iki, banget, iku kakosongan.
8:11 Kanggo para anaking manungsa perpetrate evils tanpa wedi sembarang, amarga paukuman ora pocapan cepet marang ala.
8:12 Nanging senajan dosa bisa nglakoni ala saka awake satus kaping, lan sabar isih keno, Aku kelingan sing bakal uga karo wong-wong sing ngabekti marang Gusti Allah, sing ngabekti marang pasuryan.
8:13 Supaya, uga ora lunga uga karo impious, lan uga dina kang ora dipun danguaken. Lan supaya wong-wong sing ora wedi marang wedanané Pangéran sirna kaya ayang-ayangan.
8:14 Ana uga kang tanpa guna liyane, kang wis rampung marang bumi. Ana mung, kanggo tiyang evils kelakon, dikaya wis rampung karya saka impious. Lan ana ing impious, sing banget aman, dikaya nduweni tumindak saka mung. nanging iki, banget, Aku ngadili dadi tanpa guna banget.
8:15 Lan supaya, Aku ngalembana bungah, amarga ora ana apik kanggo wong ing srengenge, kajaba mangan lan ngombe, lan dadi nyenengake, lan amarga bisa nggawa apa-apa karo wong saka kangèlané ing dina kang gesang, kang peparing ana ing sangisoring langit.
8:16 Lan aku Applied atiku, supaya aku bisa ngerti kawicaksanan, lan supaya aku bisa ngerti gangguan sing dadi marang bumi: iku wong, sing njupuk ora turu karo mripate, dina lan wengi.
8:17 Lan aku mangerti, yèn wong iku bisa kanggo golek ana katrangan kanggo kabeh sing kwasané Gusti Allah kang rampung ing srengenge. Lan supaya, sing liyane sing kang labors kanggo ngupaya, dadi luwih kurang ora ketemu. Ya, malah yen wong wicaksana padha ngaku yen kang mirsa, kang ora bakal bisa nemokake iku.

Ecclesiastes 9

9:1 Aku wis digambar sadaya punika wau lumantar atiku, supaya aku bisa kasebut kanthi teliti, ngerti. Ana mung wong uga wong-wong pinter, lan karya sing ing tangan saka Gusti Allah. Lan durung wong ora ngerti dadi luwih minangka apa iku pantes cinta utawa gething.
9:2 Nanging kabeh iku ing mangsa Alemanni, amarga kabeh iku kelakon merata kanggo mung lan menyang impious, kanggo apik lan kanggo ala, kanggo kang resik lan kanggo kotor ing, kanggo wong-wong sing saos kurban lan kanggo wong-wong sing ngrèmèhaké kurban. Minangka apik wis, supaya uga wong dosa. Sing sing laku perjury sing, supaya uga sing sing sumpah kanggo bebener.
9:3 Iki beban gedhe antarane kabeh iku sing rampung ing srengenge: sing iku padha kelakon kanggo wong. Lan nalika ati saka para anaking manungsa sing kapenuhan karo rasa sengit lan jijik ing gesang, sesampunipun padha bakal nyeret mudhun kanggo neraka.
9:4 Ana sing manggon ing salawas-lawase, utawa sing malah wis kapercayan ing gati. A asu urip luwih saka singa mati.
9:5 Kanggo urip ngerti sing padha bakal mati, durung saestu mati ngerti apa-apa maneh, utawa aja padha duwe recompense sembarang. Kanggo memori saka wong-wong mau wis lali.
9:6 Ugo, tresna lan gething lan meri kabeh tiwas bebarengan, utawa padha panggonan endi wae ing umur iki lan ing karya kang wis rampung ing srengenge.
9:7 Supaya banjur, pindhah lan mangan karo bungah, lan ngombe anggur kanthi seneng. Kanggo karya sing nyenengke kanggo Gusti Allah.
9:8 Ayo sandhanganmu dadi putih ing kaping, lan aja lenga bakal absen saka sirah.
9:9 Seneng urip karo bojo kang tresna, sajegé urip boten mesthi kang wis kaparingaké marang kowé ana ing sangisoring langit, sak kabeh wektu Vanity Panjenengan. Kanggo iki bagean ing urip lan ing pegawe, karo sing pegawe ing srengenge.
9:10 Punapa mawon tangan bisa apa, nindakaken temen-temen. Kanggo karya ora, utawa alesan, utawa kawicaksanan, utawa kawruh bakal ana ing pati, menyang sing semesta.
9:11 Aku nguripake dhewe marang bab liyane, lan aku weruh sing ana ing sangisoring langit, lomba ora kanggo ing Swift, utawa perang kanggo kuwat, utawa roti kanggo wong wicaksana, utawa kasugihan kanggo sinau, utawa ngétokké kabetyikané marang pinter: nanging ana wektu lan pungkasan kanggo kabeh iku mau.
9:12 Manungsa ora ngerti mburi dhewe. Nanging, kaya iwak sing kejiret karo pancing, lan manuk sing dijupuk karo kala, supaya wong dicekel ing wektu ala, nalika dumadakan bakal nyerang wong-wong mau.
9:13 kawicaksanan, uga, Aku wis katon ing srengenge, lan aku wis sinaoni iku intensely.
9:14 Ana kutha cilik, karo sawetara wong ing. Ana teka marang iku raja agung, ngepung iku, lan dibangun benteng kabeh watara, lan mblokade rampung.
9:15 Lan ana ketemu ing iku, wong miskin lan wicaksana, lan diluwari kutha liwat kawicaksanan kang, lan boten kacathet bubar saka wong miskin.
9:16 Lan supaya, Aku ngumumaké yen kawicaksanan iku luwih saka kekuatan. Nanging carane iku, banjur, sing wicaksana ing wong miskin iki dianggep nganistayang, lan tembung sing ora nyembadani?
9:17 Ukara ing wicaksana sing krungu ing kasepen, liyane supaya saka saged kecaman saking pangeran antarane wong bodho.
9:18 Kawicaksanan iku ngungkuli gegamaning perang. Lan sapa dadi sandhungan tumrap ing salah siji bab, bakal ilang akeh iku apik.

Ecclesiastes 10

10:1 Dying mabur kiamat legi saka ointment. Kawicaksanan lan kamulyan iku luwih larang saka bodho ringkes lan winates.
10:2 Atine wong wicaksana iku ing tangan tengen, lan jantung wong bodho iku ing tangan kiwa.
10:3 Menapa malih, minangka wong bodho wis mlaku-mlaku ing sadawane dalan, malah sanadyan piyambakipun punika bodho, nimbang everyone dadi gemblung.
10:4 Yen roh kang ngemu panguwasa mundhak kowé, ora ninggalake panggonan, amarga attentiveness bakal nimbulaké dosa paling dilereni.
10:5 Ana sing ala kang dakdeleng ana ing sangisoring srengenge, nerusake saka ngarsane pangeran, kaya sengaja:
10:6 wong bodho dados menyang kamulyan dhuwur, lan sugih lungguh ngisor wong.
10:7 Aku wis weruh abdi ing jaran, lan pangeran lumampah ing lemah kaya abdi.
10:8 Sapa digs luwangan bakal kacemplung iku. Lan sapa gon loro pager, ula cokotan wong.
10:9 Sapa kaleksanane adoh watu bakal dipilara dening wong-wong mau. Lan sapa ngethok taru bakal ketaton dening wong-wong mau.
10:10 Yen wesi iku kurang, lan yen ora cara sing sadurunge, nanging wis digawe kurang dening akeh pegawe, banjur bakal ngasah. Lan kawicaksanan bakal tindakake sawise rajin.
10:11 Sapa slanders ing rahasia apa-apa kurang saka ula sing nyokot meneng.
10:12 Liyane saka tutuk saka wong wicaksana iku anggun, nanging lambene wong gemblung bakal dicemplungake mudhun karo panganiaya.
10:13 Ing awal tembung kaanggep bodho, lan ing mburi ngendikan kesalahan paling grievous.
10:14 gemblung multiplies tembung. Wong ora ngerti apa wis sadurunge wong, lan sing bisa kanggo mbukak marang apa bakal ing mangsa sawise wong?
10:15 The kasangsaran saka bodho bakal ditindhes sing ora ngerti kanggo pindhah menyang kutha.
10:16 Bilai kowé,, tanah kang raja lanang, lan kang panggedhe nganggo ing esuk.
10:17 Rahayu tanah kang raja Noble, lan kang panggedhe mangan ing wektu sing tepat, kanggo nyegerake lan ora kanggo poto-welas.
10:18 Miturut kesed, framework bakal digawa mudhun, lan kekirangan tangan, omah bakal ambruk liwat.
10:19 nuwun, padha nggawe roti lan anggur, supaya urip bisa slametan. Lan samubarang kabeh iku manut dhuwit.
10:20 Sampeyan kudu ora mitenah Prabu, malah ing pikirane, lan sing ora nganggo ala wong sugih, malah ing kamar pribadi. Awit manuk bakal nindakake swara, lan apa wae wis wings bakal ngumumke pendapat.

Ecclesiastes 11

11:1 Cast roti liwat mlaku banyu. Kanggo, sawise dangu, sampeyan bakal nemokake maneh.
11:2 Menehi bagean kanggo pitung, lan memang malah wolung. Kanggo sing ora ngerti apa ala uga marang bumi ing mangsa.
11:3 Yen mega wis kapenuhan, padha pour kasebut udan marang bumi. Yen wit tumiba ing sisih kidul, utawa ing sisih lor, utawa kanggo arah apa wae iku uga tiba, ana iku bakal tetep.
11:4 Sapa heeds angin ora sow. Lan sapa nganggep mega ora bakal reap.
11:5 Ing proses sing padha ora ngerti cara ing Roh, utawa cara sing balung sing katunggilaké ing garba saka wong wadon meteng, supaya sampeyan ora ngerti kwasané Gusti Allah, sing nitahake kabeh.
11:6 Esuke, sow wiji Panjenengan, lan ing wayah sore, aja mandek tangan. Kanggo sing ora ngerti kang kasebut bisa munggah, siji utawa liyane. Nanging yen loro munggah bebarengan, dadi luwih apik.
11:7 Cahya iku penake, lan iku seneng kanggo mata kanggo ndeleng srengenge.
11:8 Yen wong urip kanggo akèh taun, lan yen bungah ing kabeh iki, kudu ngelingi akeh dina kaping peteng, kang, nalika padha wis teka, kang bakal nggugat ing sasi saka Vanity.
11:9 Supaya banjur, bungah, O wong enom, ing muda Panjenengan, lan atimu tetep ing apa apik sak dina muda Panjenengan. Lan lumaku ing cara atimu, lan karo pemahaman mata. Lan ngerti sing, bab iku mau kabeh, Gusti Allah bakal nggawa sampeyan pangadilan.
11:10 Copot nesu saka atimu, lan disisihaké ala saka daging. Kanggo muda lan kesenengan sing kosong.

Ecclesiastes 12

12:1 Elingi nitahake ing dina muda Panjenengan, sadurunge wektu kasangsaran arrives lan taun tarik near, bab sing bakal ngomong, "Iki ora please kula."
12:2 Sadurunge srengenge, lan cahya, lan rembulan, lan lintang-lintang sing peteng lan mendhung bali sawise udan,
12:3 nalika biyung omah bakal gumeter, lan wong-wong kuat bakal waver, lan wong-wong sing tlatah gandum bakal meneng, kajaba kanggo sawetara cilik, lan wong-wong sing katon liwat keyholes bakal dadi peteng.
12:4 Lan padha bakal nutup lawang kanggo werna, nalika swarane kang grinds gandum bakal diedunké, lan padha bakal Kagodha ing swara saka bab mabur, lan kabeh wadon song bakal dadi budheg.
12:5 Ugo, padha wedi iku ing ndhuwur mau, lan padha bakal dread cara. Wit badam bakal ngrembaka; walang bakal lemu; lan tanduran caper bakal kasebar, amarga wong bakal pindhah menyang omahe kalanggengan, lan pelayat bakal ngumbara watara ing werna.
12:6 Sadurunge ari salaka wis bejat, lan band Golden narik adoh, lan picer wis ulig liwat Fountain, lan setir wis bejat ndhuwur ing jero sumur,,
12:7 lan bledug ngasilake kanggo bumi sawijining, saka kang ana, lan roh ngasilake kanggo Gusti Allah, sing diwenehake iku.
12:8 Vanity saka Vanities, ngandika Ecclesiastes, lan kabeh iku tanpa guna!
12:9 Lan wiwit Ecclesiastes banget wicaksana, Panjenengané memulang, lan njelasaké apa wis tuntas. Lan nalika nggoleki, kang dumadi akeh pasemon.
12:10 Sought tembung migunani, lan nyuratang paling bener, kang padha kebak bebener.
12:11 Tembung wong wicaksana iku kaya goad a, lan kuku kaya rumiyin fastened, kang, liwat karsaning guru, sing kasebut dening siji pastur.
12:12 Sampeyan kudu ora mbutuhaké luwih saka iki, anakku. Kanggo ana mburi kanggo nggawe akeh buku. Lan sinau gedhe banget iku sawijining kasangsaran kanggo daging.
12:13 Ayo kita kabeh listen bebarengan kanggo mburi wacana. marang Gusti, lan mirsani pepakone. Iki kabeh kanggo wong.
12:14 Lan supaya, kanggo kabeh sing wis rampung lan kanggo saben kesalahan, Gusti Allah bakal nggawa paukuman: apa iku apik utawa ala.