Purwaning Dumadi

Purwaning Dumadi 1

1:1 Ing awal, Gusti Allah nitahake langit lan bumi.
1:2 Nanging bumi kosong lan unoccupied, lan darknesses padha liwat ing pasuryan saka telenging; lan Roh Allah digawa liwat Waters.
1:3 Gusti Allah banjur ngandika, "Anaa pepadhang." Lan cahya dadi.
1:4 Gusti Allah mirsani pepadhang, sing apik; lan wong dipérang cahya saka darknesses.
1:5 Panjenengané nimbali cahya, 'Day,'Lan darknesses, 'Night.' Lan dadi sore lan esuk, siji dina.
1:6 Gusti Allah uga ngandika, "Anaa a langit ing satengahe Waters, lan supaya iku dibagi Waters saka banyu. "
1:7 Lan Gusti Allah ngwentenang ambara a, lan dipérang Waters sing padha ing ambara, saka sing padha ndhuwur ambara. Lan supaya dadi.
1:8 Lan Gusti Allah ngwastanin ambara 'Swarga.' Lan iku dadi sore lan esuk, ing dina kapindho.
1:9 Gusti Allah ngandika: "Ayo Waters sing ana ing swarga bakal padha nglumpuk; lan supaya kang asat katona. "Banjur supaya dadi.
1:10 Lan Gusti Allah disebut ing tanah garing, 'bumi,'Lan disebut kumpul Waters, 'Segara.' Dipirsani Gusti Allah wus prayoga.
1:11 Lan ngandika, "Ayo tanah spring kasebut tetanduran ijo, loro sing wiji prodhuksi, lan woh wit-prewangan, metokaké woh miturut jenis sing, wiji kang ana ing dhewe, salumahing bumi. "Lan supaya dadi.
1:12 Lan tanah metokaké tetanduran ijo, loro sing wiji prodhuksi, miturut jenis sing, lan wit metokaké woh, karo saben gadhah cara dhewe sowing, miturut sawijining spesies. Lan iku dipirsani Gusti Allah wus prayoga.
1:13 Lan dadi sore lan esuk, ing dina katelu.
1:14 Gusti Allah banjur ngandika: "Anaa pepadhang ana ing pepenthengan. Lan supaya wong-wong mau dibagi rina lan wengi, lan supaya wong-wong mau dadi pratandha, loro saka mangsa, lan ing dina lan taun.
1:15 Ayo wong sing kawentar ing pepenthengan lan madhangi bumi. "Lan supaya dadi.
1:16 Lan Gusti Allah digawe loro lampu gedhe: lampu luwih, ngereh dina, lan kepara cilik, ngereh wengi, bebarengan karo lintang-lintang.
1:17 Lan kabèh mau didokok ing pepenthengan, kanggo madhangi salumahing bumi,
1:18 lan kanggo mengku dina uga wengi, lan kanggo misahake padhang lan peteng. Lan iku dipirsani Gusti Allah wus prayoga.
1:19 Lan dadi sore lan esuk, ing dina kang kaping papat.
1:20 Lan banjur Allah ngandika, "Banyu gawé kéwan karo nyawa urip, lan jalmo ndhuwur bumi mabur, wonten ing pepenthengan. "
1:21 Lan Gusti Allah nuli nitahake kewan segara kang gedhe, lan kabeh karo nyawa urip lan kemampuan kanggo mindhah sing Waters diprodhuksi, miturut spesies sing, lan kabeh jalmo kloter, miturut jenis sing. Lan iku dipirsani Gusti Allah wus prayoga.
1:22 Lan mberkahi wong-wong mau, matur: "Tambah lan Multiply, ngebakana banyu segara. Lan bangsa manuk pingan ndhuwur tanah. "
1:23 Lan dadi sore lan esuk, ing dina kang kaping lima.
1:24 Gusti Allah uga ngandika, "Bumi metokna jiwo urip ing jenis sing: sapi, lan kéwan, kéwan bumi, miturut spesies sing. "Lan supaya dadi.
1:25 Gusti Allah akarya sato-kewan liar bumi miturut spesies sing, lan sapi, lan saben kéwan ing tanah, miturut sawijining jinis. Lan iku dipirsani Gusti Allah wus prayoga.
1:26 Lan ngandika: "Ayo Kita padha Man kanggo gambar lan pasemon Kita. Lan supaya wong mengku iwak ing segara, lan jalmo kloter udhara, lan kéwan galak, lan bumi kabeh, lan saben kewan kang rumangkang ana ing bumi. "
1:27 Lan Gusti Allah nitahake manungsa kanggo gambar dhewe; kanggo gambar Allah kang digawe dhewek; lanang lan wadon, kang nitahake.
1:28 Gusti Allah mberkahi wong-wong mau, lan ngandika, "Tambah lan Multiply, lan isi bumi, lan telukna, lan duwe ngwasani iwak ing segara, lan jalmo kloter udhara, lan liwat saben bab urip sing gerakane marang bumi. "
1:29 Gusti Allah banjur ngandika: "Lah, Aku padha Sunparingi sarupane thethukulan ing bumi, lan wit sing duwe in piyambak kemampuan kanggo sow sing apik dhewe, dadi pangan kanggo sampeyan,
1:30 lan kanggo kabeh kewan ing tanah, lan kanggo kabeh mabur ing awang, lan kanggo kabeh sing gerakane marang bumi lan kang ana nyawa urip, supaya padha bisa duwe iki kang kanggo Feed. "Lan supaya dadi.
1:31 Gusti Allah mirsani kabeh kang wis digawe. Lan padha apik banget. Lan dadi sore lan esuk, ing dina kang kaping nem.

Purwaning Dumadi 2

2:1 Lan ing langit lan bumi padha rampung, karo kabeh adornment sing.
2:2 Lan ing dina kapitu, Gusti Allah kawujud karya, kang wus digawe. Lan ing dina kapitu wong kendel saka kabeh kang karya, kang wus tuntas.
2:3 Lan mberkahi dina kapitu lan kasucèkaké iku. Kanggo ing, kang wis rampung saka kabeh kang karya: karya kang digawé Gusti Allah apa wae kang kudu nggawe.
2:4 Deti langit lan bumi, nalika kontak digawe, ing dina nalika Gusti Allah nitahake langit lan bumi,
2:5 lan saben sapling saka lapangan ing, sadurunge iku bakal munggah ing tanah, lan tetuwuhan alam bébas, sadurunge iku bakal germinate. Kanggo Gusti Allah wis ora nggawa udan marang bumi, lan ora ana wong bisa tanah.
2:6 Nanging sumbering munggah saka bumi, irrigating lumahing kabeh saka tanah.
2:7 Lan banjur ing Gusti Allah kawangun wong saka lempung bumi, lan banjur masrahake menyang pasuryan ing ambegan urip, lan wong dadi nyawa urip.
2:8 Saiki Gusti Allah wis nandur Paradise saka rasa seneng saka awal. ing, kang diselehake ing wong, kang padha kawangun.
2:9 Lan saka lemah Gusti Allah diprodhuksi saben wit sing ayu kanggo lah lan penake mangan. Lan malah wit panguripan ana ing satengahing Paradise, lan wit pangawruhing becik lan ala.
2:10 Lan kali mangkat saka panggonan rasa seneng supaya minangka kanggo mbanyoni Paradise, kang dipérang saka ing kono menyang kepala papat.
2:11 Jeneng siji iku Phison; iku kang nganggo liwat tanah Hevilath, ngendi mas wis lair;
2:12 lan emas saka tanah sing finest. Ing panggonan kang ditemokake bdellium lan watu onyx.
2:13 Lan jeneng Bengawan kang kapindho iku Gehon; iku kang nganggo liwat tanah Ethiopia.
2:14 Saestu, jeneng Kali kang katelu Tigris; iku maju ngelawan Asyur. Nanging kali papat, iku Efrat.
2:15 Mangkono, Gusti Allah nggawa wong, lan sijine wong menyang Paradise saka rasa seneng, supaya bakal dirawuhi lan wadi dening wong.
2:16 Lan piweling marang, matur: "Saka saben wit Paradise, kowe bakal mangan.
2:17 Nanging saka wit pangawruhing becik lan ala, sampeyan ora bakal mangan. Kanggo ing dina apa wae bakal mangan saka iku, sampeyan bakal mati a. "
2:18 Gusti Allah uga ngandika: "Iku ora apik kanggo wong kanggo dadi piyambak. Keparenga kawula sami damel helper kanggo wong padha kanggo awake dhewe. "
2:19 Mulane, Gusti Allah, Duwe kawangun saka lemah kabeh kewan ing bumi lan kabeh jalmo kloter udhara, digawa menyang Adam, supaya pirsa kapriye anggone bakal nelpon. Kanggo apa wae Adam badhe nelpon wae titah urip, sing bakal menehi jeneng.
2:20 Lan Adam disebut saben urip iku jenenge dhewe-dhewe: kabeh jalmo kloter udhara, lan kabeh kewan galak ing tanah. Nanging saestu, kanggo Adam, ora ana helper padha kanggo awake dhewe.
2:21 Lan supaya Gusti Allah dikirim turu jero marang Adam. Lan nalika iku ana cepet turu, kang njupuk siji saka Iga kang, lan padha rampung karo daging iku.
2:22 Lan Allah dibangun munggah rib ing, kang njupuk saka Adam, menyang wong wadon. Lan piyambakipun mimpin dheweke kanggo Adam.
2:23 Lan Adam ngandika: "Saiki iki balung saka balungku, lan daging saka dagingku. Siji iki bakal disebut wong wadon, amarga aku iki dijupuk saka wong. "
2:24 Kanggo alesan iki, wong bakal ninggalake konco bapa lan biyungé, lan Panjenengané bakal cling menyang bojoné; lan loro bakal dadi daging siji.
2:25 Saiki padha dadi soré: Adam, mesthi, lan bojoné. Lan padha ora isin.

Purwaning Dumadi 3

3:1 Nanging, ula kuwi luwih prigel tinimbang samubarang jalmo ing bumi sing Gusti Allah wis digawe. Banjur ngandika marang wong wadon, "Apa Gusti Allah dhawuh sampeyan, sing ngirim ora mangan saka wit saka Paradise?"
3:2 Wong wadon nanggapi wong: "Saka woh saka wit kang ana ing swarga, kita mangan.
3:3 Nanging saestu, saka woh wit kang ana ing tengah Paradise, Gusti Allah wis dhawuh kita bilih kita ngirim ora mangan, lan sing kita ngirim ora tutul iku, supaya aja mbok menawa kita bisa mati. "
3:4 Banjur ula ngomong karo wong wédoké: "Mboten bakal mati pati.
3:5 Kanggo Gusti Allah mirsa,, ing dina apa wae bakal mangan saka iku, mata bakal kabuka; lan kaya sing dewa, ngerti apik lan ala. "
3:6 Lan wong wadon mau weruh yen wit iku becik kanggo mangan, lan ayu kanggo mata, lan seneng kanggo nimbang. Lan dheweke njupuk saka woh, lan dheweke mangan. Lan dheweke marang bojone, sing mangan.
3:7 Lan mripate wong loro padha kabuka. Lan nalika padha temen maujud piyambak dadi wuda, padha katunggilaké godhong anjir lan digawe Tutupéng kanggo awake dhewe.
3:8 Lan nalika padha krungu swara saka Gusti Allah njupuk mate ing Paradise ing breeze afternoon, Adam lan bojoné ndelik saka pasuryan saka Gusti Allah ing satengahe wit-witan ing Paradise.
3:9 Lan Allah disebut Adam lan ngandika marang: "Endi sampeyan?"
3:10 Lan ngandika, "Sareng kawula mireng Panjenengan ing Paradise, lan aku wedi, awit kawula wuda, lan aku ndhelik aku. "
3:11 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Banjur sing marang kowé, yèn kowé wuda, yen sampeyan wis ora dipangan saka wit saka kang pitunjuk sing ngirim ora mangan?"
3:12 Lan Adam ngandika, "Wong wadon, kang sampeyan marang kula dadi kanca, marang kula saka wit, lan aku mangan. "
3:13 Lan Allah ngandika marang wong wadon mau, "Apa wis rampung iki?"Lan dheweke nanggapi, "Ula ngapus tiang, lan aku mangan. "
3:14 Lan Allah ngandika marang si ula: "Sarèhné kowé nglakoni kang iki, sing padha kena ing musibat antarane kabeh iku urip, malah kewan galak ing bumi. Marang susu sampeyan bakal lelungan, lan lemah bakal mangan, kabeh dina urip.
3:15 Aku bakal sijine enmities antarane sira lan wong wadon ing, ing antarane turunira lan turunane dheweke. Dheweke bakal tresna sirah, lan sampeyan bakal ngapusi ing Enteni hak dheweke. "
3:16 Kanggo wong wadon, uga ngandika: "Aku bakal ngakehake upaya lan Konsèp Panjenengan. Ing pain bakal menehi lair kanggo anak, lan sampeyan bakal ing daya bojomu kang, lan Panjenengané bakal ngwasani kowé. "
3:17 Nanging saestu, kanggo Adam, ngandika: "Sarèhné kowé nggugu marang swaraning garwane, sarta mangan wit, saka kang dhawuh sampeyan sing ngirim ora mangan, keparat iku tanah sing bisa. Ing kasangsaran bakal mangan saka iku, kabeh dina urip.
3:18 Eri lan rerungkudan bakal gawé kanggo kowé, lan kowe bakal mangan tetanduran saka bumi.
3:19 Miturut kringet pasuryan sampeyan bakal mangan roti, nganti tumeka sira bali menyang bumi saka sing dijupuk. Kanggo bledug sing, lan marang bledug sampeyan bakal bali. "
3:20 Lan Adam disebut jeneng bojoné, 'Eve,'Amarga dheweke ana ibu kabeh urip.
3:21 Gusti Allah uga digawe kanggo Adam lan rasukan bojoné saka tampilan, lan sandhangan mau.
3:22 Lan ngandika: "Lah, Adam wis padha kita, ngerti apik lan ala. Mulane, saiki mbok menawa kang bisa sijine kasebut tangané lan uga njupuk saka ing wit panguripan, lan mangan, lan manggon ing kalanggengan. "
3:23 Lan Gusti Allah dikirim wong adoh saka Paradise saka rasa seneng, supaya bisa bumi saka kang dijupuk.
3:24 Lan nundhungi Adam. Lan ing ngarepe Paradise saka rasa seneng, kang diselehake ing sandhuwuré kerub-kerub karo pedhang murub, ngowahi bebarengan, kanggo njaga dalan kanggo wit gesang.

Purwaning Dumadi 4

4:1 Saestu, Adam sumurup bojoné Eve, sing ngandhut sarta nglairake Kain, matur, "Aku wis dijupuk wong liwat Gusti Allah."
4:2 Lan maneh nglairake sadherekipun Abel. Nanging Habel pandita saka wedhus, lan Kain petani.
4:3 Banjur kedaden, sawise akeh dina, sing Cain ana peparingé marang Gusti, saka woh-wohan saka bumi.
4:4 Abel uga ana saka pambajenge kumpul, lan saka lemak sing. Lan Gusti kapandeng karo sih ing Abel lan peparingé kang.
4:5 Nanging ing bebener, iya ora katon karo sih ing Kain lan peparingé kang. Lan Kain prekara duka, prarain danene ucem.
4:6 Lan Gusti: "Yagene kowe duka? Lan apa wis raimu tiba?
4:7 Yen sampeyan nindakake uga, bakal ora nampa? Nanging yen sampeyan nindakake kanti awon, ora dosa bebarengan muncul ing lawang? Lan kepinginan sawijining bakal ing sampeyan, lan sampeyan bakal didominasi dening iku. "
4:8 Lan Dane Kain raris matur marang sadulur Abel, "Ayo padha menyang njaba." Lan nalika padha ana ing pategalan, Kain wungu munggah marang sadulure Abel, lan sijine wong pati.
4:9 Lan Gusti Allah ngandika marang Kain, "Adhimu ana ing endi Abel?"Lan kang nanggapi: "Aku ora ngerti. Kawula pamomongipun adhi kawula kang?"
4:10 Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Apa wis rampung? Swara getih sadulurmu ngabar marang Aku saka ing tanah.
4:11 Saiki, Mulane, sampeyan bakal diipat-ipati marang tanah, kang mangap lan nampa getih saka sadulurmu ing tangan.
4:12 Nalika sampeyan bisa iku, iku ora bakal menehi woh; a vagrant lan buronan, padha marang tanah. "
4:13 Lan Kain nuli munjuk marang Gusti: "Piala iku gedhe banget kanggo pantes kebecikan.
4:14 Lah, sampeyan wis matak aku dina iki sadurunge bumi ing, lan saka raimu Aku bakal didelikaké; lan Aku bakal dadi vagrant lan buronan ing bumi. Mulane, sapa ketemu kula bakal matèni aku. "
4:15 Lan Gusti: "Mboten bakal dadi; rodo, sapa bakal matèni Kain, bakal kaukum pitu. "Lan Gusti diselehake segel a marang Kain, supaya sapa ketemu wong ora bakal dipatrapi paukuman pati.
4:16 Lan Kain, departing saka wedanané Pangéran, urip minangka buronan ing bumi, menyang wilayah wétan Eden.
4:17 Dane Kain sumurup bojoné, lan dheweke ngandheg lan mbabar Henokh. Lan kang yasa kutha, kang dijenengake déning jeneng kang putra, Henokh.
4:18 Sesampunipun, Henokh ngandhut Irad, lan Irad ngandhut Mahujael, lan Mahujael ngandhut Mathusael, lan Mathusael ngandhut Lameh.
4:19 Lamekh ngajak somahe: jeneng salah siji ana Ada, lan jeneng saka liyane ana Zila.
4:20 Lan Ada ngandhut Jabel, sing maputra sing manggon ing tarub lan pangon.
4:21 Lan jeneng iku sadulur ana Jubal; kang maputra sing sing kanggo ing clempung lan organ.
4:22 Zila uga ngandhut Tubalcain, sing ana hammerer lan seniman ing saben karya tembaga lan wesi. Ing kasunyatan, adhine Tubalcain ana Noema.
4:23 Lan Lameh raris mabaos ring rabin danene Ada lan Zila: "Listen swaraku, sampeyan garwa Lamekh, mbayar manungsa waé kanggo wicara sandi. Kanggo aku wis matèni wong kanggo gawe piala dhewe, lan cah cilik kanggo bruising dhewe.
4:24 Minang trên bakal diwenehi kanggo Kain, nanging kanggo Lameh, pitung puluh ping pitu. "
4:25 Adam uga sumurup bojone maneh, lan nglairake anak lanang, lan dheweke dijenengake Seth, matur, "Gusti Allah wis maringi aku turunane liyane, ing panggonan Abel, kang Cain matèni. "
4:26 Nanging kanggo Seth uga lair putra, kang disebut Enos. siji iki wiwit njaluk jeneng Gusti.

Purwaning Dumadi 5

5:1 Iki buku saka garis keturunan saka Adam. Ing dina sing Gusti Allah nitahake manungsa, kang digawe kanggo wong pasemonipun Gusti Allah.
5:2 Manusane punika kakardi, lanang lan wadon; lan mberkahi mau. Lan kang dijenengake sing Adam, ing dina nalika padha digawé.
5:3 Banjur Adam urip satus telung puluh taun. Lan banjur ngandheg putra ing gambar lan pasemonipun dhewe, lan kang dijenengake Set.
5:4 Bareng ngandhut Seth, ing dina Adam sing liwati wolung atus taun. Lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:5 Lan kabeh wektu sing liwati nalika Adam urip ana sangang atus telung puluh taun, lan banjur seda.
5:6 Seth uga urip satus lima taun, lan banjur ngandheg Enos.
5:7 Bareng ngandhut Enos, Seth urip wolung atus pitu taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:8 Lan sajegé Seth sing liwati sangang atus rolas taun, lan banjur seda.
5:9 Ing bebener, Enos urip sangang puluh taun, lan banjur ngandheg Cainan.
5:10 Sawise lair, kang umur maneh wolung atus limalas taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:11 Lan sajegé Enos sing liwati sangang atus lima taun, lan banjur seda.
5:12 Ugo, Cainan umur pitung puluh taun, lan banjur ngandheg Mahalaleel.
5:13 Bareng ngandhut Mahalaleel, Cainan urip wolung atus patang puluh taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:14 Lan sajegé Cainan sing liwati sangang atus sepuluh taun, lan banjur seda.
5:15 Lan Mahalaleel umur sawidak lima taun, lan banjur ngandheg Jared.
5:16 Bareng ngandhut Jared, Mahalaleel umur wolung atus telung puluh taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:17 Lan kabeh dina Mahalaleel sing liwati wolung atus sangang puluh lima taun, lan banjur seda.
5:18 Lan Jared urip satus sawidak loro taun, lan banjur ngandheg Henokh.
5:19 Bareng ngandhut Henokh, Jared urip wolung atus taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:20 Lan sajegé Jared sing liwati sangang atus sawidak loro taun, lan banjur seda.
5:21 Saiki Henokh urip sawidak lima taun, lan banjur ngandheg Metusalah.
5:22 Lan Henokh mlaku karo Gusti Allah. Bareng ngandhut Metusalah, kang urip telung atus taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:23 Lan sajegé Henokh sing liwati telung atus sawidak lima taun.
5:24 Lan mlampah kaliyan Gusti Allah, lan banjur dheweke katon ora luwih, amarga Gusti Allah njupuk wong.
5:25 Ugo, Metusalah urip satus wolung puluh pitu taun, lan banjur ngandheg Lameh.
5:26 Bareng ngandhut Lameh, Metusalah urip pitung atus wolung puluh loro taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:27 Lan sajegé Metusalah sing liwati sangang atus sawidak sanga taun, lan banjur seda.
5:28 Banjur Lameh urip satus wolung puluh loro taun, lan kang ngandheg putra.
5:29 Lan kang dijenengake Nuh, matur, "Iki bakal nglipur kita saka karya lan kesulitan saka tangan kita, ing tanah sing Gusti wis kena ing musibat. "
5:30 Bareng ngandhut Nuh, Lamekh urip limang atus sangang puluh lima taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
5:31 Lan kabeh dina Lamekh sing liwati pitung atus pitung puluh pitu taun, lan banjur seda. Ing bebener, Nabi Nuh umur limang atus taun, kang disusun Sem, Ham, lan Yafet.

Purwaning Dumadi 6

6:1 Lan nalika wong wiwit dados kathah marang bumi, lan padha duwe anak wadon mau,
6:2 para putraning Allah, ningali wadon padha ayu, njupuk kanggo piyambak garwa saka kabeh kang padha milih.
6:3 Gusti Allah banjur ngandika: "Roh-Ku ora bakal tetep ing wong ing salawas-lawase, amarga iku daging. Lan dina kang bakal dadi siji satus rong puluh taun. "
6:4 Saiki Buta padha marang bumi sing dina. Awit iku para putraning Allah tindak ing kanggo wong wadon wong, lan padha disusun, iki dadi gedhe-gedhe kuat saka jaman kuna, wong renown.
6:5 Gusti Allah banjur, ningali sing pialané wong ana gedhe ing bumi lan sing saben pamikiran atiné ana maksud marang ala ing kabeh kaping,
6:6 mratobat sing wus digawe wong ing bumi. Lan kang kena ing batinmu karo kasusahan jantung,
6:7 ngandika, "Aku bakal ngilangke wong, sing wis tak gawe, saka pasuryan saka bumi, saka wong kanggo urip liyane, saka kéwan malah kanggo iku mabur ing awang. Kanggo iku grieves kula sing aku wis digawe mau. "
6:8 Nanging saestu, Nuh ketemu sih ing ngarsane Sang Yehuwah.
6:9 Deti Nuh. Nuh iku wong mung, lan durung piyambakipun predominate antarane generasi kang, kanggo mlampah kaliyan Gusti Allah.
6:10 Lan kang ngandheg anak lanang telu,: Sem, Ham, lan Yafet.
6:11 Nanging bumi iki rusak sadurunge mata Allah, lan iki kapenuhan ala.
6:12 Lan nalika Gusti Allah wis katon sing bumi wis rusak, (tenan, kabeh daging wis rusak sawijining cara marang bumi)
6:13 ngandika marang Nuh: "Ing mburi kabeh daging wis teka ing ngarsane sandi. Bumi wis kapenuhan karo ala dening ngarsane, lan aku bakal numpes wong-wong mau, bebarengan karo bumi.
6:14 Nggawe dhewe pethi saka kayu smoothed. Sampeyan bakal nggawe panggonan manggon sethitik ing prau, lan sampeyan bakal smear Jarak ing interior lan njaba.
6:15 Lan kanthi mangkono bakal sampeyan wis: Dawa prau bakal telung atus asta, jembaré sèket mèter sawijining, lan dhuwur telung puluh asta sawijining.
6:16 Sampeyan bakal nggawe jendhela ing prau, lan sampeyan bakal ngrampungake iku ing cubit saka ndhuwur. Sampeyan bakal ngeset lawang saka prau ing sisih. Sampeyan bakal nggawe ing: bagean ngisor, kamar ndhuwur, lan tingkat katelu.
6:17 Lah, Aku bakal nggawa banyu saka Kali banjir gedhe marang bumi, supaya minangka kanggo dipatèni kabeh daging kang ana ing ambegan urip ing swarga. Samubarang kang ana ing bumi bakal migunakaken.
6:18 Lan aku bakal netepake gawé prejanjian karo kowé, lan sampeyan bakal mlebu nang prau, sampeyan lan anak-anakmu, garwane lan para garwa putra karo sampeyan.
6:19 Lan saka saben bab urip kabeh sing daging, sampeyan bakal mimpin pasangan menyang prau, supaya padha bisa urip karo sampeyan: saka jinis lanang lan wadon,
6:20 saka manuk, miturut jenis sing, lan saka galak, ing jenis sing, lan saka antarane kabeh kewan ing bumi, miturut jenis sing; pasangan saka saben bakal mlebu sampeyan, supaya padha bisa urip.
6:21 Mulane, sampeyan bakal njupuk karo sampeyan saka kabeh panganan sing bisa kanggo dipangan, lan sampeyan bakal nindakake iki karo sampeyan. Lan iki bakal digunakake minangka pangan, sawetara sing, lan liyane kanggo wong-wong mau. "
6:22 Lan Nuh iya kabeh iku mung Gusti Allah kang wus kapacak wong.

Purwaning Dumadi 7

7:1 Lan Gusti: "Ketik prau, Lan house. Kanggo aku wis katon dadi mung ing ngajeng kawula, ing jaman iki.
7:2 Saka kabeh kewan resik, njupuk pitung pitung, lanang lan wadon ing. Nanging saestu, saka kéwan sing karam, njupuk loro lan loro, lanang lan wadon ing.
7:3 Nanging uga saka manuk, njupuk pitung pitung, lanang lan wadon ing, supaya turunane bisa disimpen marang pasuryan saka bumi.
7:4 Kanggo saka titik, lan sawise pitung dina, Aku bakal udan marang bumi patang puluh dina patang puluh bengi. Lan aku bakal ngusapi sakèhing zat sing aku wis digawe, saka lumahing bumi. "
7:5 Mulane, Nuh iya kabeh iku kaya kang wus kadhawuhake dening Pangeran Yehuwah marang.
7:6 Lan yuswanipun ngancik angka satus taun nalika Waters banjir gedhe kebanjiran bumi.
7:7 Nuh lumebet ing prau, lan anak-anaké, bojoné, lan para garwa putra kang karo wong, amarga saka banyu banjir gedhe.
7:8 Lan saka kéwan loro resik lan najis, lan saka manuk, lan saka kabeh sing gerakane marang bumi,
7:9 loro loro padha digawa menyang prau kanggo Nuh, lanang lan wadon, mulane Pangeran Yehuwah, kang wus kapacak Nuh.
7:10 Lan nalika pitung dina wis liwati, Kali, Tlaga lan banjir gedhe kebanjiran bumi.
7:11 Ing enem taun atus saka urip Nuh, ing sasi kapindho, ing dina kaping pitulas sasi, kabeh etuking telenging gedhe kang dirilis, lan floodgates langit padha kabukak.
7:12 Lan udan teka marang bumi lawase patang puluh dina patang puluh bengi.
7:13 Ing dina banget padha, Nuh lan anak-anaké, Sem, Ham, lan Yafet, lan bojoné lan rabi marang anak-anaké wong-wong mau, lumebet ing prau.
7:14 Padha lan kéwan miturut sawijining jinis, lan kabeh sapi ing jenis sing, lan kabeh kang rumangkang ana ing bumi ing apik, lan saben bab mabur miturut sawijining jinis, manuk lan kabeh sing bisa mabur,
7:15 lumebet ing prau kanggo Nuh, loro loro metu saka kabeh sing daging, kang ana ing ambegan urip.
7:16 Lan sing mlebu banjur ing lanang lan wadon, saka kabeh sing daging, mung Gusti Allah kang wus kapacak wong. Lan banjur ing Gusti ditutup wong saka njaba.
7:17 Lan banjir gedhe dumadi kanggo patang puluh dina ing bumi. Lan banyuné tambah, lan padha ngangkat dhuwur prau ndhuwur tanah.
7:18 Kanggo padha overflowed nemen, lan padha kapenuhan kabeh ing lumahing bumi. Lan banjur prau iki digawa tengen Waters.
7:19 Lan Waters menang ngluwihi ukuran tengen bumi. Lan gunung lofty ing kabèh swarga padha dijamin.
7:20 Banyu ana limalas asta luwih saka gunung-gunung kang dijamin.
7:21 Lan kabeh daging migunakaken kang dipindhah marang bumi: mabur iku, kéwan, kewan galak, lan kabèh sing nyusup ing lemah obah. Lan kabeh wong,
7:22 lan kabeh kang ana ing ambegan urip ing bumi, seda.
7:23 Lan dibusak adoh kabeh zat sing ana ing bumi, saka wong kanggo kewan, ing laying iku mung minangka akeh minangka iku kloter saka udhara. Lan padha dibusak adoh saka bumi. Nanging mung Nuh tetep, lan wong-wong sing padha karo wong ing prau.
7:24 Lan Waters duweni bumi satus sèket dina.

Purwaning Dumadi 8

8:1 Gusti Allah banjur eling Nuh, lan kabeh iku urip, lan kabeh sapi, kang padha karo wong ing prau, lan kang digawa angin tengen bumi, lan banyuné sudo.
8:2 Lan etuking telenging floodgates langit padha ditutup. Lan udan saka langit iki nahan.
8:3 Lan banyuné dibalèkaké sing teka lan arep saka bumi. Lan padha wiwit diminish sawise satus sèket dina.
8:4 Lan prau kendel ing sasi kapitu, ing tanggal pitulikur sasi, marang pagunungan Armenia.
8:5 Nanging ing bebener, Waters padha mangkat lan mudun nganti sasi kasapuluh. Kanggo ing sasi kasapuluh, ing dina pisanan sasi, tips gunung muncul.
8:6 Sareng sampun kawan dasa dina wis liwati, Nuh, mbukak jendhela sing wus digawe ing prau, kautus gagak,
8:7 kang banjur kasebut lan ora bali, nganti banyuné asat tengen bumi.
8:8 Ugo, kang kautus manuk dara sawise wong, supaya weruh yen Waters saiki wis mandheg marang bumi ing.
8:9 Nanging nalika dheweke ora nemokake panggonan ngendi dheweke mlaku bisa ngaso, dheweke bali marang ing prau. Kanggo banyuné marang kabèh bumi. Lan lengkap tangané lan kejiret dheweke, lan nggawa dheweke menyang prau.
8:10 Banjur, Duwe nenggo luwih pitung dina, maneh kautus dara metu saka ing prau.
8:11 Lan dheweke teka marang ing wayah sore, mbeta ing tutuk lan cabang zaitun karo ijo godhong. Nuh banjur mangerti, yèn ing banyu wis rampung marang bumi.
8:12 lan Nanging, nenggo liyane pitung dina. Lan kang kautus manuk dara, kang maneh bali marang.
8:13 Mulane, ing nem atus pisanan taun, ing sasi kapisan, ing dina pisanan sasi, banyuné wis sudo bumi. Nuh, mbukak tutup saka prau, gazed metu lan weruh yen lumahing bumi wis dadi garing.
8:14 Ing sasi kapindho, ing tanggal pitulikur sasi, bumi iki digawe garing.
8:15 Gusti Allah banjur ngandika marang Nuh, matur:
8:16 "Lungaa saka prau, sampeyan lan garwane, anak-anakmu lanang lan para garwa putra karo sampeyan.
8:17 Nggawa metu karo sampeyan kabeh urip sing karo sampeyan, kabeh sing daging: karo manuk, supaya uga karo kewan galak lan kabeh kewan sing mindhah ing bumi. Lan ketik marang tanah: nambah lan Multiply marang iku. "
8:18 Lan Nuh lan anak-anaké banjur metu, lan bojoné lan garwa putra kang karo wong.
8:19 Banjur uga kabeh iku urip, lan sapi, lan kéwan sing mindhah marang bumi, warna-warna, tindak saka ing prau.
8:20 Rama Nuh tumuli yasa misbyah kagem Sang Yehuwah. Lan, njupuk saka saben sapi lan manuk sing padha resik, kang ana holocausts marang misbyah.
8:21 Lan Gusti mambet ambu ora enak manis lan ngandika: "Aku bakal ora ana maneh ngipat-ipati bumi amarga wong. Kanggo raos lan pikirane saka jantung wong sing rawan kanggo kang ala saka para muda. Mulane, Aku bakal ora ana maneh Pierce saben nyawa urip kaya aku wis rampung.
8:22 Kabeh dina ing bumi, seedtime lan harvest, kadhemen lan panas, panas lan mangsa, wengi lan dina, ora bakal mandek. "

Purwaning Dumadi 9

9:1 Gusti Allah mberkahi Nuh lan anak-anaké. Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Mundakake, lan Multiply, lan isi bumi.
9:2 Lan supaya wedi lan geter saka sampeyan bakal marang kabeh kewan ing bumi, lan marang kabeh manuk, bebarengan karo kabeh sing gerakane tengen bumi. Kabeh iwak ing segara wis dikirim menyang tangan.
9:3 Lan kabeh kang rumangkang lan urip bakal pangan kanggo sampeyan. Mung karo tetanduran becik ditonton, Aku wis dikirim kabeh kanggo sampeyan,
9:4 kejaba daging getih sampeyan ora bakal mangan.
9:5 Kanggo aku bakal nliti getih urip ing tangan saka saben kéwan. Mangkono uga, ing tangan manungsa, ing tangan saka saben wong lan sadulure, Aku bakal nliti urip manungsa.
9:6 Sapa ngwutahake getih manungsa, getih bakal diwutahake metu. Kanggo wong iki tenan digawe kanggo gambar Allah.
9:7 Nanging kanggo sampeyan: nambah lan Multiply, lan metu ing bumi lan nepaki iku. "
9:8 Nuh lan anak lanang karo wong, Gusti Allah uga ngandika iki:
9:9 "Lah, Aku bakal netepi janji-Ku karo kowé, lan karo turunira sawise sampeyan,
9:10 lan saben nyawa urip sing karo kowe: minangka akeh karo manuk karo sapi lan kabeh kewan ing bumi sing wis musna metu saka prau, lan karo kabeh kewan galak ing bumi.
9:11 Aku bakal netepi janji-Ku karo kowé, lan ora maneh kabeh sing daging bakal dipatèni déning banyu banjir gedhe, lan, kanggé, ana ora bakal dadi banjir gedhe kanggo bener numpes bumi. "
9:12 Gusti Allah banjur ngandika: "Iki tandha kasunyatan sing aku ngawèhaké antarane kula lan sampeyan, lan kanggo saben nyawa urip sing karo kowe, kanggo generasi terusan.
9:13 Aku bakal nyeleh busar sandi ing mega, lan iku bakal dadi tandha saka kasunyatan antarane aku lan bumi.
9:14 Lan nalika aku nyamarke langit nganggo mendhung,, busar sandi bakal katon ana ing mendhung.
9:15 Lan aku bakal netepi prejanjiané karo kowé, lan saben nyawa urip sing enlivens daging. Lan ora bakal maneh banyu saka banjir gedhe kanggo ngusapi kabeh sing daging.
9:16 Lan busar bakal ing mega, lan aku bakal ndeleng iku, lan aku bakal ngelingi prajanjian langgeng sing berlaku antarane Gusti Allah lan saben nyawa urip kabeh sing daging marang bumi. "
9:17 Lan Gusti Allah ngandika marang Rama Nuh, "Iki bakal dadi tandha saka prajanjian kang wis mantep antarane aku lan kabeh sing daging marang bumi."
9:18 Lan anak-anaké Nuh, kang padha metu saka ing prau, iya iku: Sem, Ham, lan Yafet. Saiki Ham piyambak punika bapakne Kanaan.
9:19 telung Iki turune Rama Nuh. Lan saka iki kabeh kulawarga manungsa iki nyebar liwat kabèh bumi.
9:20 Nuh, petani apik, wiwit cultivate tanah, lan gawé pakebonan anggur.
9:21 Lan ngombé anggur, kang dadi inebriated lan wuda ing tarube.
9:22 Amarga iki, nalika Ham, bapakne Kanaan, wis tenan weruh privates kang rama dadi wuda, kacarita kanggo sedulur loro kang njaba.
9:23 Lan saestu, Sem lan Yafet sijine jubah marang tangan sing, lan, maju mundur, dijamin privates bapakne. Lan pasuryan sing padha nyimpang, supaya padha ora weruh kewanen sing rama.
9:24 Rama Nuh tumuli, awaking saka anggur, Bareng wis sinau apa kang wuragil wis rampung kanggo wong,
9:25 ngandika, "Ipat be Kanaan, abdinipun bakal padha kanggo sedulur-seduluré. "
9:26 Lan ngandika: "Pinujia Sang Yehuwah Allah Sem, supaya Kanaan dadi abdi kang.
9:27 Gusti Allah enlarge Yafet, lan uga kang manggon ing tarub-tarube Sem, lan supaya Kanaan dadi abdine. "
9:28 Lan sawise banjir gedhe, Nuh urip telung atus sèket taun.
9:29 Lan kabeh kang dina padha rampung ing sangang atus sèket taun, lan banjur seda.

Purwaning Dumadi 10

10:1 Deti saka putrane Rama Nuh: Sem, Ham, lan Yafet, lan para putrane kang miyos kanggo wong-wong mau sawise banjir gedhe.
10:2 Para putrane Yafet padha Gomer, lan Magog, Madai, lan Jawa, lan Tubal, lan Meseh, lan Tiras.
10:3 Lan banjur ing Katurunan Dane Gomer Askenas, lan Rifat, lan Togarma.
10:4 Dane Yawan inggih punika wong Elisa, Tarsis, Siprus, lan wong Rodes.
10:5 Ing pulo-pulo ing bangsa-bangsa liya padha dibagi dening iki menyang wilayah sing, saben siji miturut ibu, lan kulawargané bangsa-bangsane.
10:6 Lan Sons of Ham inggih punika Dane Kus, lan Mesir, lan Sijine, lan Kanaan.
10:7 Dane Kus inggih punika wong Seba, Hawila, lan Sabta, Raema, lan Sabteka. Para putrane Raéma Seba lan Dadan.
10:8 Lan banjur Kus ngandhut Nimrod; banjur wiwit nandhang kuat ing bumi.
10:9 Lan ana pamburu bisa sadurunge Gusti. saka iki, bebasan, terus metu: 'Kaya Nimrod, lan pamburu bisa sadurunge Gusti. '
10:10 Lan supaya, awal karajan iki Babil, lan Erekh, lan Akad, lan Chalanne, ing tanah Sinear.
10:11 Saka tanah sing, Assur, terus metu, lan kang dibangun Niniwe, lan lurung-lurung ing kutha, lan Kalakh,
10:12 lan uga Kalakh, selagan Niniwe miwah Kalakh. Iki kutha gedhe.
10:13 Lan saestu, Misraim ngandhut Lidia, lan Anamim, lan Lehabim, Naphtuhim,
10:14 lan Patrusim, ing pekabuntuk, saka kang, terus metu wong Filisti lan Caphtorim.
10:15 Banjur Kanaan ngandhut Sidon pembarep, wong Het,
10:16 lan Yebus ing, lan wong Amori, ing Girgashite,
10:17 wong Hewi, lan Arkite: ing Sinite,
10:18 lan Arvadian, ing Samarite, lan Hamati. Lan sawise iki, wong kang Kanaan dadi nyebar.
10:19 Lan wates Kanaan tindak, minangka salah siji last, saka Sidon Gerar, malah kanggo Gaza, nganti siji lumebu Sodom lan Gomora, lan saka Admah lan Zéboim, malah kanggo Lesa.
10:20 Iki katurunan Dane Ham ing taler sing, lan ibu, lan generasi, lan bantala, lan bangsa.
10:21 Ugo, saka Sem, bapakne para Heber, arvi Yafet, anak lanang.
10:22 The turune Sem inggih punika Dane Elam, Asur, Arpakhsad, Lud, lan Aram.
10:23 Para putrane Aram padha Us, lan Hul, lan Geter, lan Mash.
10:24 nanging saestu, Arpakhsad ngandhut Sela, saka kang lair Eber.
10:25 Lan kanggo Eber lair anak lanang loro: jeneng salah siji ing Peleg, kanggo ing dina kang bumi dadi dipérang, lan jeneng kakange ana Yoktan.
10:26 Iki Yoktan ngandhut Almodad, lan Sheleph, lan Hazarmaveth, Mawet
10:27 lan Hadoram, lan Hadoram lan Diklah,
10:28 lan Obal lan Abimael, Seba
10:29 lan Ophir, Hawila lan Yobab. Kabeh padha turune Yoktan.
10:30 Lan wewangunan sing lengkap saka messa, minangka salah siji sojourns, malah kanggo Sephar, gunung ing sisih wétan.
10:31 Iku kabeh para putrane Sem miturut taler sing, lan ibu, lan wilayah ing bangsa sing.
10:32 Iku mau golongane Nuh, miturut bangsa lan bangsa sing. Bangsa dadi dipérang miturut iki, ing bumi sawise banjir gedhe.

Purwaning Dumadi 11

11:1 Anadene bumi mau saka siji basa lan wicara padha.
11:2 Lan nalika padha maju saka wétan, padha ketemu kosong ing tanah Sinear, lan padha manggon ing.
11:3 Lan saben siji ngandika marang sapepadhané, "Ayo, ayo nggawe bricks, lan panggangan mau karo geni. "Lan padha bricks tinimbang watu, lan Jarak tinimbang mortir.
11:4 Lan padha ngandika: "Ayo, ayo nggawe kutha lan menara sing, supaya dhuwur bisa tekan ing langit. Lan aja jeneng kita misuwur sadurunge kita sing dipérang dadi kabeh bantala. "
11:5 Banjur Gusti turunan kanggo mirsani kutha lan menara, kang putra Adam padha bangunan.
11:6 Lan ngandika: "Lah, wong sing jumbuh, lan kabeh duwe siji basa. Lan wiwit padha wis dipunwiwiti kanggo nindakake iki, padha ora desist saka plans, nganti padha rampung karya.
11:7 Mulane, teka, ayo mudhun, lan ing panggonan sing mirangake basa sing, supaya padha bisa ora ngrungokake, saben siji kanggo swara saka pepadhane. "
11:8 Lan Gusti dipara saka panggonan sing menyang kabeh bantala, lan padha mandhek kanggo mbangun kutha.
11:9 Lan iki alesan, jeneng iki disebut 'Babel,'Amarga ing panggonan sing basa kabèh bumi dadi bingung. Lan wiwit wekdal punika, Gusti kasebar mau tengen pasuryan saben wilayah.
11:10 Deti Sem. Dane mayusa satus taun nalika piyambakipun ngandhut Arpakhsad, rong taun sawisé banjir gedhe.
11:11 Bareng ngandhut Arpakhsad, Sem urip limang atus taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:12 Sabanjure, Arpakhsad umur telung puluh lima taun, lan banjur ngandheg Sela.
11:13 Bareng ngandhut Sela, Arpakhsad umur telung atus telung taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:14 Ugo, Sela urip telung puluh taun, lan banjur ngandheg Eber.
11:15 Bareng ngandhut Eber, Sela urip patang atus lan telung taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:16 Banjur Eber urip telung puluh papat taun, lan kang ngandheg Peleg.
11:17 Bareng ngandhut Peleg, Eber urip patang atus telung puluh taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:18 Ugo, Peleg urip telung puluh taun, lan banjur ngandheg Reu.
11:19 Bareng ngandhut Reu, Peleg urip kanggo rong atus sangang taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:20 Banjur Reu urip telung puluh loro taun, lan banjur ngandheg Serug.
11:21 Ugo, sawise kang disusun Serug, Reu urip kanggo rong atus pitung taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:22 Ing bebener, Serug urip telung puluh taun, lan banjur ngandheg Nahor.
11:23 Bareng ngandhut Nahor, Serug urip kanggo rong atus taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:24 Lan Nahor urip kanggo puluh sanga taun, lan banjur ngandheg Terah.
11:25 Bareng ngandhut Terah, Nahor urip satus sangalas taun, lan kang ngandheg anak lanang lan wadon.
11:26 Lan Terah urip pitung puluh taun, lan banjur ngandheg Abram, lan Nahor, lan Haran.
11:27 Lan Deti Terah. Terah ngandhut Abram, Nahor, lan Haran. Sabanjure Haran ngandhut Lot.
11:28 Lan Haran mati ndhisiki bapakné kang Terah, ing tanah Paket Dinten Lair kang, Ur ing Kasdim.
11:29 Sawuse mangkono Rama Abram lan Nahor njupuk garwa. Jeneng garwane Rama Abram iku Sarai. Lan Garwane Nahor ana Milka, anake Haran, bapakne Milka, lan bapakne Iscah.
11:30 Nanging Sarai iku gabug lan bekung.
11:31 Lan Terah nuli ngajak Abram, lan putune Lot, bin Haran, lan kang putri-ing-hukum Sarai, garwa kang putra Abram, lan kang mimpin adoh saka Ur-Kasdim, kanggo pindhah menyang ing tanah Kanaan. Lan padha nyedhaki minangka adoh minangka Haran, lan padha manggon ana ing kono.
11:32 Lan dina Terah sing liwati rong atus lima taun, lan banjur seda ing Haran.

Purwaning Dumadi 12

12:1 Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang Rama Abram:: "Mangkat saka tanah, lan saka ing sanak Panjenengan, lan saka omahe bapakmu, lan teka menyang tanah sing aku bakal nuduhake sampeyan.
12:2 Lan aku bakal nggawe saka bangsa gedhe, lan aku bakal mberkahi kowé lan ngluhuraké asma Paduka, lan kowé bakal rahayu.
12:3 Aku bakal mberkahi wong sing mberkahi kowé, lan ngipat-ipati wong-wong sing nyupatani kowé, lan ing kowé sakèhing bangsa ing bumi bakal diberkahi déning Pangéran. "
12:4 Lan Abram tindak kaya Gusti wus kapacak wong, lan Lut ndherek. Abram yuswane pitung puluh lima taun, nalika tindak saka Haran.
12:5 Panjenengané banjur garwa Ibu Sarai, lan Lot, ing putra seduluré, lan kabeh bahan sing padha teka nduweni, lan gesang kang padha angsal ing Haran, lan wong-wong lunga supaya pindhah menyang ing tanah Kanaan. Lan nalika padha teka ing,
12:6 Abram liwati liwat tanah malah kanggo panggonan Sikhem, minangka adoh minangka lembah tajem misuwur. Saiki ing wektu sing, wong Kanaan ana ing tanah.
12:7 Banjur Gusti ngatingal marang Rama Abram, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Kanggo turunira, Bakal Sunparingi tanah iki. "Lan ana banjur ngedegaké mesbèh konjuk marang Gusti, kang wus ngatingal marang wong.
12:8 Lan maringaken ana ing kono gunung, kang ngelawan wétan Bethel, kang nancebake tarube ana, gadhah Bethel kulon, lan Hai ing sisih wétan. Piyambakipun ugi mbangun misbyah konjuk marang Sang Yehuwah, lan kang disebut asmane.
12:9 Abram kesah, arep metu lan terus luwih ing, menyang kidul.
12:10 Nanging paceklik wonten ing tanah. Abram turunan kanggo Mesir, kanggo manggon ana. Kanggo pailan menang liwat tanah.
12:11 Lan nalika piyambakipun caket ngetik Mesir, ngandika marang kang garwa Ibu Sarai: "Aku ngerti sampeyan dadi wong wadon ayu.
12:12 Lan nalika wong Mesir ndeleng kowe, padha ngomong, 'Dheweke bojoné.' Lan padha bakal sijine kula pati, lan nyegah sampeyan.
12:13 Mulane, Aku beg sampeyan ngomong sing sadulurku, supaya bisa dadi uga karo aku marga saka kowe, lan supaya nyawa kawula manggon dening sih. "
12:14 Lan supaya, nalika Rama Abram wus teka ing Mesir, wong Mesir padha ndeleng wong wadon ana banget ayu.
12:15 Lan para panggedhe kacarita kanggo Sang Prabu Pringon, lan padha ngalembana marang. Lan wong wadon iki dilantik dadi omah saka Sang Prabu Pringon.
12:16 Ing bebener, padha Abram ditanduki becik marga saka dheweke. Lan padha wis wedhus lan sapi lan kuldi lanang, lan abdi wong, lan abdi wadon, lan kuldi wadon, lan unta.
12:17 Nanging Gusti scourged Sang Pringon lan omahé karo wounds gedhe amarga saka Sarai, garwa Sarai.
12:18 Fir'aun disebut Abram, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Apa iki sing wis rampung kanggo kula? Apa sira ora ngomong wong wadon iku somahira?
12:19 Apa alasan sira ngaku dheweke dadi adhine, supaya aku njupuk dheweke kanggo kula minangka bojo? mulane saiki, lah mate, nampa dheweke lan pindhah. "
12:20 Fir'aun dhawuh wong bab Abram. Lan padha kairid karo bojoné lan sakèhé barang-darbèké wis.

Purwaning Dumadi 13

13:1 Mulane, Abram munggah saka Mesir, piyambakipun lan bojoné, lan kabeh kang wis, lan Lot karo wong, menyang wilayah kidul.
13:2 Nanging, wis dadi sugih dening milik mas lan salaka.
13:3 Banjur bali dening cara kang teka, saka Meridian menyang Betel, kabeh cara kanggo panggonan sadurunge wus nancebake tarube, antarane Betel lan Hai.
13:4 ana, ing panggonan misbyah kang wis digawe sadurunge, maneh disebut marang jeneng saka Gusti.
13:5 Nanging Lot uga, sing karo Abram, wis wedhus saka wedhus, lan sapi, lan tarub.
13:6 Lan ora ana ing tanah bisa ngemot wong-wong mau, supaya padha bisa manggon bebarengan. Pancen, inti sing ana dadi gedhe sing padha ora bisa manggon ing umum.
13:7 Lan banjur ana uga jumeneng konflik antarane para pangon Abram lan Lot. Saiki ing wektu sing Kanaan lan Fèris urip ing tanah sing.
13:8 Mulane, Rama Abram banjur ngandika marang Lut: "Aku takon sampeyan, ngantos wonten padu antarane kula lan sampeyan, lan antarane pangon lan pangon Panjenengan. Kanggo kita sedulur.
13:9 Lah, kabeh tanah sadurunge mata. Mundur saking wewengkon kula, Aku beg sampeyan. Yen sampeyan bakal ngiwa, Aku bakal njupuk hak. Yen sampeyan milih tengen, Aku bakal pass ngiwa. "
13:10 Lan Lot, tumenga marang, weruh kabeh wilayah Yordan, kang sak tenane irrigated, sadurunge Gusti nggulingaké Sodom lan Gomora. Iku kaya Paradise Gusti, lan iku kaya Mesir, nyedhak menyang Zoar.
13:11 Lan Lot milih kanggo awake wilayah Yordan, lan piyambakipun mundur dening cara wetan. Lan padha dipérang, siji sadulur saka liyane.
13:12 Abram manggon ing tanah Kanaan. Ing bebener, Lot manggon ing kutha-kutha sing padha Yordan, lan kang urip ing Sodom.
13:13 Nanging wong-wong ing Sodom iku padha banget duraka, lan padha wong dosa ana ing ngarsane Pangeran ngluwihi ukuran.
13:14 Lan Gusti Allah ngandika marang Abram, sawise Lot iki dipérang saka wong: "Angkat mata, lan ndeleng metu saka panggonan sing saiki, ing sisih lor lan kanggo Meridian, ing sisih wétan lan ing sisih kulon.
13:15 Kabeh tanah sing ndeleng, Aku bakal menehi kowe, lan kanggo turunira malah ing salawas-lawase.
13:16 Lan aku bakal nggawe turunira kaya lebuning bumi. Yen wong iku bisa kanggo nomer lebuning bumi, kang bakal bisa kanggo nomer turunira uga.
13:17 Tangia lan lumaku liwat ing tanah ing dawané, lan ombone. Kanggo aku bakal menehi kanggo sampeyan. "
13:18 Mulane, obah tarube, Abram banjur manggon ana ing lembah tajem Mamre, kang ing Hebron. Lan banjur yasa mesbèh ana ing kono kanggo Gusti.

Purwaning Dumadi 14

14:1 Saiki kedaden ing wektu sing sing Amraphel, raja Babilonia, lan Ariokh, raja Pontus, lan Chedorlaomer, raja ing Elam, lan pasangsurut, raja ing Perserikatan Bangsa-Bangsa,
14:2 lunga perang marang Bera, raja Sodom, lan marang Birsha, raja ing Gomora, lan marang Shinab, raja ing Admah, lan marang Shemeber, raja ing Zéboim, lan marang raja ing Bela, sing Zoar.
14:3 Kabeh iki teka bebarengan ing jurang wooded, kang saiki Segara Salt.
14:4 Padha wis dadi Chedorlaomer rolas taun, lan ing taun telulas padha mundur saka ing ngarsane.
14:5 Mulane, patbelas taun, Chedorlaomer teka, lan raja-raja sing padha karo wong. Lan padha disabetake ing Réfaim ing Astarot saka sungu loro, lan bangsa Zuzim karo wong-wong mau, lan Emim ing Sawe-Kiryataim.
14:6 lan Chorreans ing pagunungan Seir, malah menyang Lebak Paran, kang ing ara-ara samun.
14:7 Lan padha bali lan mlebu ing sumbering Mispat, kang Kades. Lan padha disabetake ing kabeh wilayah saka wong Amalek, lan wong Amori kang manggon ana ing Hazazontamar.
14:8 Lan raja Sodom, lan raja ing Gomora, lan ing ari king Adma, lan raja ing Zéboim, lan memang raja ing Bela, kang Zoar, banjur kasebut. Lan padha katuntun titik marang wong-wong mau ing jurang wooded,
14:9 yaiku, marang Chedorlaomer, raja ing Elam, lan pasangsurut, raja ing Perserikatan Bangsa-Bangsa, lan Amraphel, raja Babilonia, lan Ariokh, raja Pontus: papat ratu marang limang.
14:10 Saiki lembah wooded wis akeh ngadu saka bitumen. Lan raja Sodom lan raja Gomora padha mundur lan padha ambruk ana. Lan wong-wong sing tetep, mlayu menyang gunung.
14:11 Banjur padha njupuk kabeh inti saka Sodomites lan Gomorrahites, lan kabeh sing pertained kanggo pangan, lan padha lunga,
14:12 bebarengan karo loro Lot, putra seduluré Abram, sing urip ing Sodom, lan zat kang.
14:13 Lah, siji sing bisa oncat, kacarita kanggo Abram, wong Ibrani, sing manggon ing lembah tajem Mamre, wong Amori, sing seduluré Eskol, lan seduluré labuad. Kanggo iki wis kawangun persetujuan karo Abram.
14:14 Nalika Abram wis krungu iki, yaiku, seduluré lanang Lot wis ditawan, kang angka telu atus wolulas saka bersenjata dhewe banjur ing nguber kabeh cara kanggo Dan.
14:15 Lan misahake perusahaan, kang kesusu marang wong-wong mau ing wayah wengi. Lan kang ngrangket, lan ngoyak wong minangka adoh minangka Hobah, kang ing tangan kiwa Damascus.
14:16 Lan digawa bali kabeh inti, lan Lot sadulure, karo zat kang, uga para wong wadon lan wong.
14:17 Sang Raja ing Sodom banjur metu arep mapak, sak kundur saka rojo pati ing Chedorlaomer, lan raja-raja sing padha karo wong ing Lebak Sawe, kang lembah Prabu.
14:18 Banjur ing bebener, Melkisedek, raja Salem, mbabar roti lan anggur, kanggo kang ana imam saka Gusti Allah Kang Mahaluhur;
14:19 banjur maringi berkah, lan ngandika: "Pinujia Abram dening astaningsun, sing digawe swarga lan bumi.
14:20 Lan rahayu dadi astaningsun, liwat kang pangayoman mungsuh ana ing tangan. "Allah lajeng maringi pisungsung prasepuluhan saka kabeh.
14:21 Sang Raja ing Sodom banjur ngandika marang Abram, "Aku njaluk jiwo iki, lan lèrèn ing dhewe. "
14:22 Lan kaanggep wong: "Aku angkat tangan kanggo Gusti Allah, Mahaluhur, sing nduweni swarga lan bumi,
14:23 sing saka siji thread ing kemul, malah menyang tali sepatu siji, Aku ora bakal njupuk apa-apa saka kang kagungan, supaya kowé ngomong, 'Aku wis kandungan Abram,'
14:24 kajaba kang sing wong enom wis dipangan, lan saham kanggo wong-wong sing teka karo kula: Silsilah, Eskol, lan Mamre. Iki bakal njupuk Enggo bareng. "

Purwaning Dumadi 15

15:1 Lan supaya, iku iki Duwe wis transacted, tembung saka Pangeran Yehuwah marang Rama Abram dening wahyu, matur: "Aja wedi, Abram, Aku Panjenengan njaga, lan ganjaranmu ana padunungané. "
15:2 Abram ngandika: "Gusti Allah, apa sing bakal kaparingake marang aku? Aku mbuka tanpa anak. Lan putra kang nguwasani daleme iku iki Eliezer Damsyik. "
15:3 Abram ditambahaké: "Turunane Nanging kula wis ora diwenehi. Lah, abdiningSun lair ing omahku kudu heir sandi. "
15:4 Lan langsung tembung saka Pangeran Yehuwah marang, matur: "Iki ora bakal dadi pewaris. Nanging kang bakal teka saka Bangkekan Panjenengan, padha bakal duwe kanggo heir Panjenengan. "
15:5 Lan kang Abram, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Njupuk ing langit, lan nomer lintang, yen bisa. "Banjur ngandika marang wong, "Dadi uga bakal turunira dadi."
15:6 Abram kumandel marang Allah, lan iki reputed marang kaadilan.
15:7 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Ingsun iki Yehuwah kang dipimpin sing adoh saka Ur-Kasdim, supaya minangka kanggo menehi tanah iki, lan sing bakal nduweni iku. "
15:8 Nanging Gusti Yesus ngandika, "Gusti Allah, ing cara apa bisa aku bisa ngerti aku bakal nduweni iku?"
15:9 Lan Gusti nanggapi dening matur: "Njupuk kula cow telung taun, lan dheweke-wedhus telung taun, lan wedhus telung taun, uga penyu-dara lan merpati sing. "
15:10 Njupuk kabeh iki, Satekané wong liwat tengah, lan diselehake loro bagean ngelawan siji liyane. Nanging manuk iya ora dibagi.
15:11 Lan manuk turunan marang carcasses, nanging Abram ndamel adoh.
15:12 Lan nalika srengenge meh surup, turu jero sumungkem marang Abram, lan dread a, gedhe lan peteng, nyerang wong.
15:13 Lan ngandika marang: "Ngerti sakdurunge turunane mangsa bakal neneka ing tanah sing ora dhewe, lan padha bakal subjugate wong ngawula lan nindhes wong patang atus taun.
15:14 Nanging saestu, Aku bakal ngadili bangsa sing bakal padha ngawula, lan sawise iki padha mangkat karo zat gedhe.
15:15 Nanging sampeyan bakal pindhah menyang leluhurmu ing tentrem lan kakubur ing umur lawas apik.
15:16 Nanging ing kaping pat, padha bakal ngasilake kene. Kanggo piala saka wong Amori sing durung rampung, malah kanggo wektu saiki iki. "
15:17 Banjur, nalika srengenge wis disetel, ana sing kedhul peteng, lan ana muncul pawon udud lan lampu geni maringaken antarane bagean sing.
15:18 Ing dina sing, Gusti Allah kawangun prejanjian karo Abram, matur: "Kanggo turunira bakal Sunparingi tanah iki, saka ing kali Mesir, malah menyang bengawan Éfrat,:
15:19 tanah ing Kenine lan Kenizzites, ing Kadmonites
15:20 lan Het, lan wong Feris, uga ing Réfaim,
15:21 lan wong Amori, lan wong Kanaan, lan wong Girgasi, lan wong Yebus. "

Purwaning Dumadi 16

16:1 saiki Sarai, garwa Sarai, wis ora ngandhut anak. Nanging, gadhah abdinipun Mesir jenenge Hagar,
16:2 kandha bojone: "Lah, Gusti wis ditutup kula, supaya aku menehi lair. Ketik kanggo abdinipun kawula, supaya mbok menawa aku bisa nampa anak-anake dheweke paling. "Lan nalika piyambakipun sarujuk kanggo panyuwun dheweke,
16:3 dheweke njupuk Hagar, wong Mesir, abdinipun dheweke, sepuluh taun sawise padha wiwit manggon ing tanah Kanaan, lan dheweke marang dheweke kanggo bojone dadi somahe.
16:4 Lan ngetik kanggo dheweke. Nanging nalika dheweke weruh yèn wis ngandheg, dheweke dianggep asor bendarané.
16:5 Lan Sarai nuli matur marang Abram: "Sampeyan wis tumindhak unfairly marang kula. Aku marang abdine menyang pangkone Panjenengan, sing, Bareng rumangsa yèn wis ngandheg, dianakaké kula ing enyekan. Muga-muga Gusti ngadili antarane Ingsun lan sira. "
16:6 Abram nanggapi dheweke ngandika, "Lah, abdinipun punika ing tangan kanggo nambani kaya renaning sampeyan. "Lan, nalika Sarai sangsara dheweke, dheweke njupuk pesawat.
16:7 Lan nalika Angel Gusti wis ketemu dheweke, near tuking banyu ing ara-ara samun, kang ing cara kanggo Syur ing ara-ara samun,
16:8 Gusti Yésus terus takon: "Hagar, abdinipun Sarai, ngendi wis teka saka? Lan panjenengan bade tindak pundi?"Lan dheweke mangsuli, "Aku ngungsi saka pasuryan Sarai, sandi Jeng. "
16:9 Lan Angel saka Pangeran Yehuwah ngandika marang dheweke, "Wangsul dhumateng bendaramu, lan ngasoraké dhewe ing tangan. "
16:10 Lan maneh ngandika, "Aku bakal ngakehake turunira terus-terusan, lan padha ora bakal angka amarga akeh sing. "
16:11 Nanging sesampunipun ngandika: "Lah, sampeyan wis disusun, lan sampeyan bakal menehi lair kanggo putra. Lan sampeyan bakal nyebut asmane Ismael, amarga Sang Yehuwah wus krungu kasangsaran panjenengan.
16:12 Kang bakal dadi wong alam bébas. tangan bakal marang kabeh, lan kabeh tangan bakal nglawan wong. Lan kang bakal Jarak tarub kang adoh saka wilayah saka para sadhereke. "
16:13 Banjur dheweke disebut marang jeneng saka Gusti sing wis ngandika marang dheweke: "Panjenengan punika Gusti Allah sing weruh Aku." Kanggo dheweke ngandika, "Mesthi, kene aku wis katon mburi kang sumerep kula. "
16:14 Amarga iki, dheweke disebut sing uga: 'The uga saka sing manggon lan sing ndeleng Aku.' Padha antarane Kadesy lan Bered.
16:15 Lan Hagar nglairaké anak kanggo Abram, sing dijenengaké Ismael.
16:16 Anadene yuswane Rama Abram wolung puluh nem taun nalika Ibu Hagar nglairaké Ismael kanggo wong.

Purwaning Dumadi 17

17:1 Ing bebener, sawise banjur wiwit nandhang sangang puluh sanga taun, Gusti ngatingal marang wong. Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Aku iki Allah Kang Mahakwasa. Lumaku ing ngarsane lan dadi lengkap.
17:2 Lan aku bakal nyetel prejanjian lan sampeyan. Lan aku bakal ngakehake banget banget. "
17:3 Abram ambruk rawan ing pasuryan.
17:4 Gusti Allah banjur ngandika marang: "KULA, lan prasetyaningSun karo kowe, lan sampeyan bakal bapakne bangsa akeh,.
17:5 Ora maneh jeneng disebut Abram. Nanging sampeyan bakal disebut Abraham, kanggo aku wis mantep sampeyan minangka leluhure golonganing bangsa.
17:6 Lan Aku bakal sampeyan kanggo nambah banget nemen, lan aku bakal Nyetel sampeyan ing antarane para bangsa, lan raja bakal padha teka saka sampeyan.
17:7 Lan aku bakal netepake prejanjian lan sampeyan, lan karo turunira sawise sampeyan ing generasi sing, dening prajanjian kang langgeng: Gusti Allah kanggo kowé lan kanggo turunira sawise sampeyan.
17:8 Lan aku bakal Sunparingake marang sira lan kanggo turunira, tanah sojourn Panjenengan, kabeh tanah Kanaan, dadi darbèké langgeng, lan aku bakal dadi Allahé. "
17:9 Maneh Gusti Allah ngandika marang Abraham: "Sampeyan kang bakal netepana prasetyaningSun, lan turunira sawise sampeyan ing generasi sing.
17:10 Iki prasetyaningSun, sing bakal mirsani, antarane aku lan sampeyan, lan turunira sawise sampeyan: Kabeh sing lanang ing antaramu bakal tetak.
17:11 Lan sampeyan bakal netaki daginge foreskin Panjenengan, supaya bisa dadi tandha saka prasetyan ing antarane Ingsun lan sira.
17:12 Bayi saka wolung dina bakal tetak antaramu, saben lanang ing turunmu. Dadi uga abdi lair, uga sing tuku, bakal tetak, malah sing ora saka Simpenan.
17:13 Lan prasetyaningSun bakal karo daging minangka prajanjian langgeng.
17:14 lanang, daging kang foreskin ora tetak, sing nyawa bakal ngilangi saka wong kang. Kanggo kang wis digawe roso sepi prasetyaningSun. "
17:15 Gusti Allah ngandika uga kanggo Abraham: "Sémah panjenengan Sarai, sampeyan ora bakal nelpon Sarai, nanging Sarah.
17:16 Lan aku bakal mberkahi dheweke, lan saka dheweke aku bakal menehi putra, kang aku bakal mberkahi, lan kang bakal antarane bangsa, lan para ratu ing bangsa bakal wungu saka wong. "
17:17 Abraham banjur sumungkem ing bumi kang, lan wong ngguyu, matur ing manah: "Aja mikir anak lanang bisa lair wong umur satus taun? Lan bakal Sarah menehi lair ing umur sangang puluh?"
17:18 Lan ngandika marang Gusti Allah, "Yen mung Ismael bakal manggon wonten ing ngarsa Paduka."
17:19 Lan Gusti Allah ngandika marang Abraham: "Sémah panjenengan Sarah bakal menehi lair kanggo putra, lan sampeyan bakal nyebut jeneng Iskak, lan Aku bakal netepi janji-Ku karo wong minangka prajanjian kang langgeng, lan momongan sawise wong.
17:20 Ugo, bab Ismael, Aku wis krungu sampeyan. Lah, Aku bakal mberkahi lan nggedhekake wong, lan aku bakal ngakehake wong nemen. Panjenengane bakal gawé rolas pemimpin, lan aku bakal nggawe wong dadi bangsa gedhé.
17:21 Nanging ing bebener, Aku bakal netepi janji-Ku karo Iskak, kanggo kang Sarah bakal menehi lair kanggo sampeyan ing wektu iki taun sabanjuré. "
17:22 Bareng wis rampung enggoné ngandika marang wong, Gusti Allah munggah saka Abraham.
17:23 Rama Abraham njupuk Ismael putrane, lan kabeh sing lair ing omahé, lan kabeh kang padha tuku, saben lanang antarane wong saka ing omahé, lan tetak daginge foreskin sing sakcepete, dina banget padha, mung Gusti Allah kang wus kapacak wong.
17:24 Abraham umur sangang puluh sanga taun, nalika tetak daginge foreskin.
17:25 Lan Ismael putrane wis rampung telulas taun ing wektu sunat kang.
17:26 Ing dina banget padha, Abraham ditetaki karo Ismael putrane.
17:27 Wong-wong saka ing omahé, sing lair ing omahé, uga wong-wong sing padha tuku, utawa bangsa liya, padha tetak karo wong.

Purwaning Dumadi 18

18:1 Banjur Gusti ngatingal marang wong, ing jurang tajem Mamre, nalika piyambakipun lenggah ing lawanging tarube, ing banget panas dina.
18:2 Bareng wis nyawang nduwur, ana ngatingali wong telu, ngadeg cedhak wong. Nalika wus katon wong, tumuli lumayu ketemu wong saka lawanging tarube, lan reverenced ing lemah.
18:3 Lan ngandika: "Yen aku, Dhuh, wis ketemu sih ing mata, ora liwat abdi Paduka.
18:4 Nanging aku bakal nggawa banyu sithik, lan sampeyan bisa wisuh sikil lan ngaso ing sangisore wit.
18:5 Lan aku bakal budhal meal roti, supaya sampeyan bisa ngiyataken atimu; sawise sampeyan bakal pass ing. Iku kanggo alesan iki sing wis nyimpang kanggo abdi Paduka. "Wong-wong semaur, "Apa sing wis ngandika."
18:6 Abraham tindak menyang ing tarube Sara, lan Panjenengané banjur ngandika marang dheweke, "Cepet, nyampur bebarengan telu ngukur saka glepung gandum finest lan nggawe roti panggang ing awu. "
18:7 Ing bebener, piyambakipun mlayu menyang panggonané sapi, lan njupuk pedhet saka ing kono, banget tender lan apik banget, lan kang kaparingake marang abdi, sing enggal lan nggodhok iku.
18:8 Ugo, kang njupuk butter lan susu, lan pedhet kang wus nggodhok, lan diselehake sadurunge wong-wong mau. Nanging saestu, piyambakipun ngadeg cedhak wong ing wit.
18:9 Lan nalika padha mangan, Wong-wong semaur, "Where is Sarah?"Wangsulane, "Lah, dheweke ing tarub. "
18:10 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Nalika bali, Aku bakal nekani kowé ing wektu iki, karo urip dadi kanca, lan Sara somahira bakal duwe anak lanang. "Krungu iki, Sarah ngguyu konco lawang Tarub Suci,.
18:11 Saiki padha loro lawas, lan ing negara maju gesang, lan iku wis rampung dadi karo Sarah ta cara wanita.
18:12 Lan dheweke ngguyu menengan, matur, "Sawise aku wis thukul lawas, lan gusti kawula punika tuwa, bakal aku menehi aku kanggo karya bungahaken?"
18:13 Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang Rama Abraham:: "Yagene Sara gumuyu, matur: 'Carane bisa aku, wanita tua, bener menehi lair?'
18:14 Apa ana kang angel kanggo Gusti Allah? Miturut pratelan ing, kang bakal bali marang kowe ing wektu sing padha iki, karo urip dadi kanca, lan Sarah bakal duwé anak lanang. "
18:15 Sarah sélak, matur, "Aku ora ngguyu." Kanggo aku iki wedi banget. Nanging Gusti ngandika, "Iku ora dadi; kanggo awakmu ngguyu. "
18:16 Mulane, Bareng wong-wong wis wungu saka ing kono, padha katuntun mata marang Sodom. Abraham kesah karo wong, anjog.
18:17 Lan Pangeran Yehuwah tumuli ngandika: "Carane aku bisa ndhelikake apa aku apa saka Abraham,
18:18 awit bakal dadi bangsa gedhé lan banget API, lan ing wong kabeh bangsa ing bumi bakal binerkahan?
18:19 Kanggo aku ngerti sing bakal mulang anak-anake, lan kluwarga kang sawise wong, supaya kanggo cara Gusti, lan kanggo tumindak karo paukuman lan kaadilan, supaya, marga saka Abraham, Gusti uga nggawa bab kabeh kang wis ngandika marang. "
18:20 Lan Pangéran ngandika, "Ing outcry saka Sodom lan Gomora wis ping pingan, lan dosa sing wis dadi banget grievous.
18:21 Aku bakal medhak lan ndeleng apa padha kawujud karya kecaman sing wis teka marang aku, utawa apa iku ora dadi, supaya aku bisa ngerti. "
18:22 Lan padha diuripake piyambak saka ing kono, lan padha menyang Sodom. Nanging ing bebener, Abraham isih ngadeg ing ngarsané Gusti.
18:23 Lan minangka nampek, ngandika: "Bakal numpes mung karo impious?
18:24 Yen ana sèket saka mung ing kutha, bakal padha nemu karusakan karo liyane? Lan bakal ora ngéman panggonan sing kanggo marga saka sèket saka mung, yen padha ing?
18:25 Tinebihna saking dilakoni bab iki, lan matèni mung karo impious, lan kanggo mung dianggep kaya impious. Ora, iki ora kaya sampeyan. Ngadili kabeh bumi; sampeyan ora bakal nggawe paukuman kuwi. "
18:26 Lan Gusti, "Yen aku golek in Sodom sèket saka mung ing tengah-tengah kutha, Aku bakal ngangkat kabeh panggonan amarga wong. "
18:27 Abraham nanggapi dening matur: "Wiwit saiki aku wis dipunwiwiti, Aku bakal nganggo marang Gustiku, sanadyan bledug lan awu.
18:28 Apa yen ana limang kurang saka seket saka mung? Punapa panjenengan, senadyan patang puluh lima, ngilangke kabeh kutha?"Panjenengané banjur ngandika, "Aku ora bakal ngilangke iku, yen aku golek patang puluh lima ana. "
18:29 Lan maneh banjur ngandika, "Nanging yen patang puluh ditemokaké ana, apa bakal apa?"Ngandika, "Aku ora bakal nggebag, marga saka patang puluh ing. "
18:30 "Aku takon sampeyan,"Ngandika, "Ora dadi duka, Gusti, yen aku nganggo. Apa yen telung puluh ditemokaké ana?"Panjenenganipun nanggapi, "Aku ora bakal tumindak, yen aku golek telung puluh ana. "
18:31 "Wiwit saiki aku wis dipunwiwiti,"Ngandika, "Aku bakal nganggo marang Gustiku. Apa yen puluh ditemokaké ana?"Ngandika, "Aku ora bakal dipatèni, marga saka rong puluh. "
18:32 "Aku beg sampeyan,"Ngandika, "Ora dadi duka, Gusti, yen aku nganggo durung tau. Apa yen sepuluh ditemokaké ana?"Panjenengané banjur ngandika, "Aku ora bakal numpes iku marga saka sepuluh."
18:33 Lan Gusti tindak, sawise wong wis mandhek ngandika marang Rama Abraham:, sing banjur bali menyang Panggonan.

Purwaning Dumadi 19

19:1 Lan loro Angels teka ing Sodom ing wayah sore, lan Lot nuju lungguhan ana ing gapuraning kutha. Bareng wis katon, dane raris matangi tur lunga kanggo ketemu wong. Lan reverenced rawan ing lemah.
19:2 Lan ngandika: "Aku beg sampeyan, para kawula, nyleweng dhateng ing house abdi Paduka, lan nusuh ana. Wisuh sikil Panjenengan, lan ing wayah esuk bakal advance ing dalan. "Wong-wong semaur, "Ora ing kabeh. Nanging kita bakal nusuh ing werna. "
19:3 Panjenenganipun dipencet banget akeh mandheg kanggo wong. Lan nalika padha mlebu omah kang, kang digawe pésta kanggo wong-wong mau, lan masak roti tanpa ragi, lan padha mangan.
19:4 Nanging sadurunge padha lunga menyang amben, wong saka kutha ing griyanipun, saka lanang kanggo wong lawas, kabeh wong bebarengan.
19:5 Lan padha nguwuh-uwuh marang Lot, lan padha matur: "Endi wong-wong sing mlebu kanggo sampeyan ing wengi? Nggawa wong-wong mau metu kene, supaya kita bisa ngerti mau. "
19:6 Lut metu wong, lan Watesan lawang konco wong, ngandika:
19:7 "Ojo, Aku takon sampeyan, sedulur, ora gelem laku ala iki.
19:8 Aku duwe anak wadon loro, kang durung wis ora dikenal wong. Aku bakal nggawa wong-wong mau metu kanggo sampeyan; Abuse mau minangka renaning sampeyan, kasedhiya yen sampeyan aja nindakaké piala kanggo wong-wong iki, amarga padha wis salah ngetik ing pangayomane pondhok kula. "
19:9 Nanging wong-wong ngandika, "Pindhah saka ing kono." Lan maneh: "Sampeyan wis salah ngetik,"Ngandika padha, "Minangka wong liyo; kudu sampeyan ngadili? Mulane, kita bakal ditindhes dhewe luwih saka wong-wong mau. "Lan padha tumindhak banget kejem marang Lot. Lan padha saiki ing titik bejat mbukak lawang.
19:10 Lah, wong sijine metu tangan sing, lan padha ditarik Lot in kanggo wong-wong mau, lan padha ditutup lawang.
19:11 Lan padha disabetake sing padha njaba karo wuta, saka paling kanggo paling, supaya padha ora bisa kanggo golek lawang.
19:12 Banjur padha ngandika marang Lut: "Apa kowe duwe kene sapa Yours? Kabeh sing kagungan, anak-in-law, utawa anak, utawa wadon, nggawa wong-wong mau metu saka kutha iki.
19:13 Allah bakal ngilangke Panggonan iki, amarga saged kecaman antarane wong-wong mau wis tambah sadurunge Gusti, sing ngongkon awaké kanggo numpes wong-wong mau. "
19:14 Lan Lot, arep metu, dhateng anak-ing-hukum kang, sing padha arep nampa wadon kang, lan ngandika: "Ngadega. Lunga iki. Kanggo Gusti bakal numpes kutha iki. "Lan ketoke wong kang isih ngandika playfully.
19:15 Lan nalika iku dadi esuk, Angels dipeksa wong, matur, "Tangia, njupuk garwane, lan kalih putri sing duwe, supaya kowé uga kudu sirna di kupeng pialane kutha. "
19:16 Lan, awit digatèkaké wong, padha njupuk tangané, lan tangan saka bojoné, uga sing saka anak wadon loro kang, amarga Gusti sparing wong.
19:17 Lan padha digawa metu, lan diselehake wong ngluwihi kutha. Ana ing kono padha ngandika marang, matur: "Simpen urip. Aja katon ora bali. Sanadyan kudu tetep ing kabeh wilayah lingkungan. Nanging nyimpen dhewe ing gunung, supaya kowé uga kudu sirna. "
19:18 Lan Lot ngandika: "Aku beg sampeyan, gusti kawula,
19:19 sanadyan abdi wis ketemu sih sadurunge, lan sampeyan wis digedhekake sih-susetya Paduka, kang wis ditampilake kanggo kula ngluputang urip titiange, Aku ora bisa disimpen ing gunung, supaya aja mbok menawa sawetara pertjoyo padha nyekel aku lan aku mati.
19:20 Ana sawijining kutha toko, kanggo kang bisa nylametake; iku salah siji sethitik, lan aku bakal disimpen ing. Apa ora asipat sederhana, lan ora bakal nyawa kawula urip?"
19:21 Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Lah, malah saiki, Aku wis krungu pandonga bab iki, ora kanggo overturn kutha atas jenenge sing wis ngandika.
19:22 Cepet-cepet lan disimpen ana. Kanggo aku ora bisa nindakake apa-apa nganti ngetik ana. "Menawi mekaten, jeneng kutha sing disebut Zoar.
19:23 Srengenge wus mlethek ngungkuli bumi ing, lan Lot wis mlebu menyang kutha Zoar.
19:24 Mulane, Gusti udan marang Sodom lan Gomorane antuk welirang miwah geni, saka Gusti, saking swarga.
19:25 Lan Duwité kutha iki, lan kabeh wilayah lingkungan: kabeh pedunung ing kutha-kutha, lan kabeh sing sumber saka tanah.
19:26 Lan bojoné, looking konco dhéwé, malih dadi patung uyah.
19:27 Rama Abraham, ngadeg ing esuk, ing panggonan kono wis ana ing ngarep karo Gusti,
19:28 ngungak menyang Sodom lan Gomora, lan kabeh tanah wilayah sing. Lan weruh Embers wungu saka tanah kaya kumelun saka tungku.
19:29 Kanggo nalika Gusti Allah nggulingaké kutha ing wilayah sing, ngelengke Abraham, diluwari Lot saka nibakake saka kutha, kang wus manggon.
19:30 Lan Lot munggah saka Zoar, lan kang manggon ing ing gunung, lan uga kang duwe anak wadon loro karo wong, (awit ajrih kanggo tetep ing Zoar) lan kang manggon ing guwa, kang anake wadon loro karo wong.
19:31 Lan tuwa ngucap marang kang enom: "Bapak wis tuwa, lan ora ana wong tetep ing tanah sing bisa ngetik kanggo kita miturut adat saka kabèh donya.
19:32 Ayo, ayo inebriate wong karo anggur, lan supaya kita turu karo wong, supaya kita bisa kanggo ngreksa turunane bapan iragane. "
19:33 Lan supaya padha marang bapakné anggur sing wengi. Lan tuwa banjur ing, lan dheweke turu karo bapakne. Nanging iya ora ndelok iku, sanadyan nalika putri kang lay mudhun, utawa nalika dheweke ngadeg.
19:34 Ugo, Esuke, tuwa ngucap marang kang enom: "Lah, wingi aku turu karo bapakku, supaya kita menehi wong ngombé anggur menèh wengi iki, lan sampeyan bakal turu karo wong, supaya kita bisa nyimpen turunane bapan iragane. "
19:35 Lan banjur padha diparingi bapakné anggur wengi sing uga, lan enom banjur ing, lan turu karo wong. Lan malah ora banjur padha ndelok nalika anake nusul, utawa nalika dheweke ngadeg.
19:36 Mulane, kalih putri Lot ngandhut saka bapakne.
19:37 Lan tuwa marang anak lanang, lan dheweke dijenengake Moab. Iku bapak saka Moab, malah kanggo dina saiki.
19:38 Ugo, sing enom nglairaké anak lanang, lan dheweke dijenengake Amon, sing, 'Bin umatingSun.' Iku bapak saka Amon, malah dina iki.

Purwaning Dumadi 20

20:1 Abraham majeng saka ing kono menyang ing tanah kidul, lan kang urip ing antarane Kadesy lan Syur. Lan kang neneka ana ing Gerar.
20:2 Lan ngandika bab Ibu Sara: "Punika sadherek kula." Mulane, Abimelek, raja ing Gerar, dikirim kanggo dheweke lan njupuk dheweke.
20:3 Nanging Gusti Allah ngrawuhi Sang Prabu Abimelek liwat ngimpi ing wayah wengi, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Apa, bakal mati amarga wong wadon sing wis dijupuk. Kanggo dheweke wis bojo. "
20:4 Ing bebener, Abimelek wis ora kena dheweke, lan ngandika: "Gusti, yang dipatèni wong, bodho lan mung?
20:5 Apa kang ora ngomong kanggo kula, Punika sadherek kawula,'Lan dheweke ora ngomong, 'Dheweke iku rak sadulur sandi?'Ing katulusan ati lan kemurnian tangan, Aku wis rampung iki. "
20:6 Gusti Allah banjur ngandika marang: "Aku ngerti sing tumindhak kanthi ati tulus. Lan aku marengake kowe dosa marang kula, lan aku ora ngutyuli tutul kanggo dheweke.
20:7 mulane saiki, bali bojoné kanggo wong, kanggo iku nabi. Lan kang bakal ndedonga kanggo kowé, lan kowé bakal urip. Nanging yen sampeyan ora gelem bali dheweke, ngerti iki: bakal mati pati, sampeyan lan kabeh sing kagungan Panjenengan. "
20:8 Lan langsung Abimelek, ngadeg ing wayah wengi, disebut kabeh abdine. Lan kang ndhawuhake sakehe pangandika iki ing pangrungon sing, lan kabeh wong padha wedi banget.
20:9 Sang Prabu Abimelekh banjur disebut uga kanggo Abraham, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Apa wis rampung kanggo kita? Carane kita dosa ing ngarsa Paduka, supaya sampeyan bakal nggawa dadi gedhe dosa marang Aku lan marang kraton? Sampeyan wis rampung kanggo apa sampeyan kudu ora wis rampung. "
20:10 Lan remonstrating wong maneh, ngandika, "Apa sampeyan ndeleng, supaya sampeyan bakal nindakake iki?"
20:11 Abraham nanggapi: "Aku panginten kanggo aku, matur: Mbok ana Allah lan ora wedi ing Panggonan iki. Lan padha bakal sijine kula pati amarga saka bojoku.
20:12 Nanging, ing cara liyane, dheweke uga saestu adhine, putri bapakku, lan ora putri saka ibu, lan aku njupuk nggarwa a.
20:13 Banjur, Gusti Allah ingkang kula metu saka omahé bapakku, Aku ngandika marang dheweke: 'Sampeyan bakal nuduhake sih iki kanggo kula. Ing saben papan, kanggo kang bakal kita lelungan, sampeyan bakal ngarani Aku iki sapa sadulurmu. "
20:14 Mulane, Abimelek raris wedhus lan sapi, lan abdi lanang lan abdi wadon, lan kang marang Abraham. Banjur bali garwanipun Sarah marang.
20:15 Lan ngandika, "Tanah punika wonten ing ngarsa Paduka. Manggon ngendi iku bakal monggo sampeyan. "
20:16 Banjur kanggo Sarah ngandika: "Lah, Aku wis diwenehi sadulurmu sewu dhuwit. Iki bakal dadi kanggo sampeyan minangka kerudung kanggo mata, kanggo kabeh sing karo sampeyan lan ing ngendi wae bakal lelungan. Lan supaya, elinga yen sampeyan dijupuk. "
20:17 Banjur nalika Abraham ndedonga, Allah marasaké Abimèlèh bojoné, lan handmaids kang, lan padha nglairake.
20:18 Kanggo Gusti Allah wis ditutup saben garba saka omahé Abimelek, amarga saka Sarah, garwanipun Abraham.

Purwaning Dumadi 21

21:1 Banjur Gusti dibukak Sarah, kaya kang wus dijanjekake; lan kang kawujud apa sing ngandika.
21:2 Lan dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang tuwa, ing wektu sing Gusti Allah wis foretold dheweke.
21:3 Abraham disebut jeneng kang putra, kang Sarah nglairake kanggo wong, Isaac.
21:4 Lan tetak wong iku ing dina kawolu, mung Gusti Allah kang wus kapacak wong,
21:5 nalika piyambakipun umur satus taun. Pancen, ing tataran iki urip kang rama, Isaac lair.
21:6 Lan Sarah ngandika: "Gusti Allah wis digawa ngguyu kanggo kula. Sapa krungu saka iku bakal ngguyu karo aku. "
21:7 Lan maneh, dheweke ngandika: "Krungu iki, sing bakal pracaya Abraham, sing Sarah susu-panganan anak, kanggo kang nglairake, senadyan kang tuwa?"
21:8 Lan lanang ageng lan nyusoni. Abraham damel pista gedhen ing dina weaning kang.
21:9 Lan nalika Sarah wis katon bin Hagar ing playing Mesir karo putra Iskak, dheweke ngandika marang Rama Abraham:
21:10 "Cast metu abdi wadon iki lan putra. Kanggo putra saka abdi wadon ora bakal heir karo anak kula Iskak. "
21:11 Abraham njupuk iki grievously, marga saka kang putra.
21:12 Gusti Allah banjur ngandika marang: "Ayo ora koyone atos kanggo sampeyan bab boy lan abdi wadon. Ing kabeh sing Sarah wis ngandika marang kowé, listen to swara. Kanggo turunira bakal kasebut ing Isaac.
21:13 Nanging aku uga bakal nggawe anak saka abdi wadon menyang bangsa gedhe, kanggo iku turunira. "
21:14 Lan Abraham jumeneng ing esuk, lan njupuk roti lan kulit banyu, kang diselehake iku marang dheweke Pundhak, lan panjenenganipun masrahaken bocah, lan kang dirilis dheweke. Lan nalika dheweke wis mangkat, dheweke ngumbara ing ara-ara samun Bersyeba.
21:15 Lan nalika banyu ing kulit wis migunakaken, dheweke disisihaké bocah, ing salah siji saka wit sing padha ana.
21:16 Lan dheweke dipindhah adoh lan lungguh ing wilayah adoh, minangka adoh minangka gandhewo bisa tekan. Kanggo dheweke ngandika, "Aku ora bakal weruh bocah mati." Lan, lungguh ngelawan dheweke, Panjenengane tumuli swara lan nangis.
21:17 Nanging Gusti Allah midhanget bocah. Lan Angel Allah ring Ni Hagar saka ing swarga, matur: "Apa sing dilakoni, Hagar? Aja wedi. Kanggo Gusti Allah wis nyembadani swara saka bocah, saka panggonan kono iku.
21:18 Munggah. Njupuk bocah terus marang dening tangan. Kanggo aku bakal nggawe wong bangsa gedhé. "
21:19 Lan Allah mbukak mata. Bareng mirsa uga banyu, dheweke banjur lan kapenuhan kulit, lan dheweke diparingi lanang kanggo ngombe.
21:20 Lan Gusti Allah nunggil karo wong. Lan kang tansaya, lan kang manggon ing ara-ara samun, lan kang dadi wong enom, juru manah.
21:21 Lan kang urip ing ara-ara samun Paran, lan kang ibu jodho wong saka tanah Mesir.
21:22 Sanalika, Abimèlèh Pikol, pimpinan tentara kang, ngandika marang Rama Abraham: "Gusti Allah iku ana ing kabeh sing nggawe.
21:23 Mulane, sumpah Allah sing bakal ora gawe piala kanggo kula, lan kanggo lami kawula, lan kanggo Simpenan. Nanging miturut sih-rahmat sing wis rampung kanggo sampeyan, sampeyan bakal nindakake kanggo kula lan kanggo tanah, sing wis nguripake minangka langsung entuk pahargyan. "
21:24 Abraham, "Aku bakal sumpah."
21:25 Lan kang kongsi Abimelek amarga saka sumur, para abdine kang sampun adoh dening pasukan.
21:26 Abimelek nanggapi, "Aku ora ngerti sing nindakake bab iki, nanging uga ora mbukak menyang kula, utawa wis krungu saka iku, sadurunge dina. "
21:27 Lan Abraham njupuk wedhus lan sapi, lan padha diparingi Sang Prabu Abimelek. Lan loro mau disabetake kasunyatan sing.
21:28 Abraham disisihaké pitu cempé wadon saka wedhus.
21:29 Abimelek ngandika marang, "Apa waé duwe pitu cempé iki wadon, sing wis nyebabake kanggo ngadeg dhewe?"
21:30 Nanging Gusti Yesus ngandika, "Sampeyan bakal nampa pitung cempé wadon saka tangan, supaya padha bisa dadi paseksi kanggo Aku, sing aku gawe iki uga. "
21:31 Kanggo alesan iki, panggonan kono disebut Bersyeba, amarga ana wong-wong mau durung sumpah.
21:32 Lan padha miwiti kasunyatan ing atas saka uga sumpah.
21:33 Sang Prabu Abimelekh banjur miwah Pikol, pimpinan tentara kang, ngadeg, lan padha bali menyang tanah Palestina. Ing bebener, Abraham nandur Grove ing Bersyeba, lan ana kang disebut marang jeneng saka Gusti Allah Langgeng.
21:34 Lan kang ana pendatang ing tanah Palestina kanggo akeh dina.

Purwaning Dumadi 22

22:1 Sawisé iku dumadi, Gusti Allah dites Abraham, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Abraham, Abraham. "Wangsulane:, "Ing kene aku."
22:2 Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Njupuk Panjenengan Putra ontang putra Iskak, kang sampeyan tresna, lan pindhah menyang tanah sesanti. Lan ana sing bakal kurban marang minangka pambantéyan marang salah siji gunung, kang bakal nuduhake kanggo sampeyan. "
22:3 Lan Abraham, njupuk munggah ing wengi, pigunaaken kuldine, njupuk karo wong loro nom-noman, lan kang putra Iskak. Bareng wis Cut kayu kanggo numbali ing, piyambakipun menyang panggonan, Gusti Allah kang wus kapacak wong.
22:4 Banjur, ing dina katelu, tumenga marang, kang weruh panggonan ing kadohan.
22:5 Lan ngandika marang para abdiné,: "Enteni ing kéné karo kuldiné. Aku karo bocah iki bakal cepet-cepet luwih ahead kanggo panggonan sing. Sawise kita wis sujud, bakal bali menyang sampeyan. "
22:6 Dheweke uga njupuk kayu kanggo numbali ing, lan kang dileksanakake marang kang putra Iskak. Lan piyambakipun digawa ing geni tangané lan pedhang. Lan minangka loro terus bebarengan,
22:7 Ature Rama Iskak marang kang rama, "Kula rama." Wangsulane:, "Apa sing arep, putra?"" Lah,"Ngandika, "Geni lan kayu. Where is korban kanggo numbali ing?"
22:8 Nanging Rama Abraham mangsuli, "Gusti Allah piyambak kang bakal nyadhiyani korban kanggo numbali ing, anakku. "Mangkono padha bebarengan.
22:9 Lan padha tekan panggonan sing Gusti Allah wis ditampilake kanggo wong. Sarta tumuli ngadegake misbyah, lan piyambakipun kayu supaya marang. Bareng wis kaiket marang kang putra Iskak, ditumpangi wong ing misbyah marang tumpukan kayu.
22:10 Lan ngrambah metu tangané lan ngasta pedhang, supaya kurban kang putra.
22:11 Lah, Angel Sang Yehuwah nguwuh saka ing swarga, matur, "Abraham, Abraham. "Wangsulane:, "Ing kene aku."
22:12 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Aja ngluwihi tangan liwat bocah, lan ora nindakake apa-apa kanggo wong. Saiki aku ngerti yèn kowé wedi marang Gusti Allah, awit wis ora dipunapunten Panjenengan Putra ontang putra marga saka Aku. "
22:13 Abraham tumenga marang, lan weruh konco maneh sing ram ing eren, kejiret dening sungu, kang njupuk lan ana minangka pambantéyan a, tinimbang kang putra.
22:14 Panjenengané nimbali jeneng panggonan sing: 'Gusti Sees.' Mangkono, malah kanggo dina iki, kang ngandika: 'On gunung, Gusti bakal ndeleng. '
22:15 Banjur Angel Gusti disebut metu kanggo Abraham liya wektu saka swarga, matur:
22:16 "Miturut dhewe dhewe, Aku wis supaos, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Amarga wis rampung bab iki, lan wis ora dipunapunten Panjenengan Putra ontang putra marga saka Aku,
22:17 Aku bakal mberkahi kowé, lan aku bakal ngakehake turunira kaya lintang ing langit, lan kaya wedhi kang ing pinggir sagara. turunira bakal nduweni gapura mungsuh.
22:18 Lan ing turunira, kabeh bangsa ing bumi bakal binerkahan, amarga sampeyan ngrungokake sandi. "
22:19 Abraham mbaleni abdine, lan banjur padha tindak menyang ing Bersyeba bebarengan, lan kang urip ana.
22:20 Sawisé iku dumadi, iki kacarita kanggo Abraham sing Milka, uga, patutan anak kanggo sadulur kang Nahor:
22:21 ing, pambajeng, lan Buz, seduluré, lan Kemuel, leluur wong Siria,
22:22 lan Chesed, lan Hazo, uga Pildasy, lan Jidlaph,
22:23 uga Betuel, kang lair Ribkah. Iki wolung Milka patutan kanggo Nahor, seduluré Abraham.
22:24 Ing bebener, selir kang, jenenge Reumah, bore Tebah, lan Gaham, lan Tahash, lan Maaka.

Purwaning Dumadi 23

23:1 Saiki Sarah urip satus pitu likur taun.
23:2 Lan dheweke seda ing kutha Arba, kang Hebron, ing tanah Kanaan. Abraham teka nandhang susah lan nangis kanggo dheweke.
23:3 Bareng wis wungu saka ing pakaryan panguburan, kang ngandika kanggo wong bani Het, matur:
23:4 "Aku langsung entuk pahargyan lan tiyang neneka ana ing antaramu. Menehi kula hak kuburan sing ana ing antaramu, supaya aku bisa ngubur sandi mati. "
23:5 Bani Het nanggapi dening matur:
23:6 "Krungu us, Dhuh, sing pimpinan Allah ana ing antara kita. Ngubur wong mati ing sepulchers kita milih. Lan ora ana wong bakal bisa kanggo nglarang saka ngubur wong mati ing Monumen kang. "
23:7 Abraham jumeneng, lan reverenced wong tanah, yaiku, bani Het.
23:8 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Yen iku renaning nyawa aku kudu ngubur wong mati sandi, krungu kula, lan nulungi awakKu karo Éfron, bin Zohar,
23:9 supaya supados kula guwa pindho, kang wis ing mburi adoh saka lapangan kang. Panjenenganipun bisa nransfer kula kanggo minangka akeh dhuwit minangka iku worth ing ngarsa Paduka, kanggo milik kuburan sing. "
23:10 Saiki Efron manggon ing tengah-tengah wong bani Het. Lan Éfron nanggapi marang Rama Abraham keprungu saka everyone sing ngetik ing gapurane kutha, matur:
23:11 "Ayo tau dadi, gusti kawula, nanging sampeyan kudu mbayar ati luwih kanggo apa aku ngomong. Lapangan aku bakal ngirim kanggo sampeyan, lan guwane kang ana ing. Ing ngarsane para tiyang bangsa kula, ngubur wong mati Panjenengan. "
23:12 Abraham reverenced ing ngarsane wong saka tanah.
23:13 Lan ngandika marang Efron, ngadeg ing tengah-tengahé wong: "Aku takon sampeyan krungu kula. Aku bakal menehi dhuwit kanggo lapangan. Njupuk iku, lan aku bakal padha ngubur wong mati ing iku. "
23:14 Lan Éfron nanggapi: "Dhuh Gusti kawula, krungu kula.
23:15 Ing tanah sing nyuwun punika namung pangaos sekawan atus sekel selaka. Iki rega antarane kula lan sampeyan. Nanging pinten iku iki? Aturi nyarekaken ingkang seda. "
23:16 Lan nalika Abraham wis krungu iki, kang bobot metu dhuwit sing Efron wis dijaluk, Pelaya, wong bani Het, patang atus sekel selaka, itungan umum disetujoni.
23:17 Lan Duwe dikonfirmasi sing lapangan, kang ana guwa pindho madhep Mamre, biyen duweke Efron, loro iku lan pasarean, lan kabeh wit sawijining, karo kabeh watesan sawijining lingkungan,
23:18 Abraham banjur diarani milik sing, ing ngarsane bani Het lan wong sing ngetik ing gapurane kutha.
23:19 Supaya banjur, Rama Abraham banjur nyarekake Ibu Sara ana ing guwa kaping pindho saka lapangan sing diduga Mamre. Iki Hebron ing tanah Kanaan.
23:20 Lan lapangan iki dikonfirmasi kanggo Abraham, dalah guwane kang ana ing kono,, dadi kagungane memorial sadurunge wong bani Het.

Purwaning Dumadi 24

24:1 Saiki Abraham umur lan akeh dina. Lan Gusti mberkahi ing kabeh iku.
24:2 Banjur ngandika marang abdine sesepuh omahé, sing ana ing pangisian daya saka kabeh kang wis: "Panggonan tangan ing sandi thigh,
24:3 supaya aku bisa nggawe sing sumpah nyebut Gusti, Allah ing swarga lan bumi, sing ora bakal njupuk jodho anakku saka ing wadon wong Kanaan, antarane kang aku manggon.
24:4 Nanging sing bakal nerusake kanggo tanah lan sanak-, lan saka ing kono njupuk jodho anakku Iskak. "
24:5 Abdi mau nanggapi, "Yen wong wadon ora gelem teka karo aku ana ing tanah iki, aku kudu mimpin anak bali menyang Panggonan saka sing tindak?"
24:6 Abraham: "Ngati-ati sing tau mimpin anakku bali kanggo panggonan sing.
24:7 Gusti Allah ing swarga, sing nimbali aku saka ing omahe bapakku, lan saka ing tanah Paket Dinten Lair sandi, sing ngandika marang aku lan sumpah kula, matur, 'Kanggo turunira bakal Sunparingi tanah iki,'Piyambak bakal ngirim Angel kang sadurunge, lan sampeyan bakal njupuk saka ana jodho anakku.
24:8 Nanging yen wong wadon iku ora gelem mèlu Kowé, sampeyan ora bakal dianakaké dening sumpah. Mung ora mimpin anakku bali kanggo panggonan sing. "
24:9 Mulane, abdi diselehake tangané ana ing sangisoring cethiké Abraham, bendarané, lan banjur sumpah ing tembung kang.
24:10 Panjenengané banjur sepuluh unta saka komplotan bendarané, banjur kasebut, mbeta karo wong iku saka kabeh barang kang. Lan banjur bidhal, lan terus ing, kanggo kutha Nahor, ing Mesopotamia.
24:11 Bareng wis digawe ing unta ngapusi mudhun njaba kutha, cedhak sumur, ing wayah sore, ing wektu nalika wanita rakulino kanggo metu ngangsu, ngandika:
24:12 "Dhuh Pangeran, ing Allah gusti kawula Abraham, ketemu karo aku, Aku beg sampeyan, lan nuduhake sih gusti kawula Abraham.
24:13 Lah, Aku ngadeg cedhak sumbering banyu, lan wadon saka pedunung kutha iki bakal lunga kanggo ngangsu.
24:14 Mulane, cah wadon kang bakal aku ngomong, 'Tips picer Panjenengan, supaya aku bisa ngombe,'Lan dheweke bakal nanggapi, 'Drink. Ing kasunyatan, Aku bakal menehi unta panjenengan ngombe uga,'Kang padha dheweke kang wis disiapake kanggo abdi Paduka Iskak. Lan iki, Aku bakal ngerti sing wis nyinahang sih gusti kawula. "
24:15 Nanging wis durung rampung tembung iki ing awake, kapan, lah, Ribkah banjur metu, putrane Rama Betuel, bin Milka, garwanipun Nahor, seduluré Abraham, gadhah picer ing Pundhak.
24:16 Wong iki sing girl banget elegan, lan prawan paling ayu, lan dingerteni dening wong. Lan dheweke turunan kanggo spring, lan dheweke kapenuhan picer dheweke, lan banjur ana bali.
24:17 Lan abdi mlayu nemoni, lan ngandika, "Nyedhiyani kula karo banyu sitik ngombe picer Panjenengan."
24:18 Lan dheweke nanggapi, "Ngombe, gusti kawula. "Lan dheweke cepet digawa mudhun picer ing lengen, lan dheweke marang wong ngombe.
24:19 Bareng ngunjuk, dheweke ditambahake, "Nyatane, Aku bakal ngangsu kanggo unta panjenengan uga, nganti kabeh padha ngombe. "
24:20 Lan pouring metu picer menyang wadhah-wadhah, dheweke mlayu bali menyang uga ngangsu; lan Duwe digambar, dipasrahké marang kabeh unta.
24:21 Nanging iki kontemplasi dheweke meneng, kepingin ngerti apa Gusti wis nyebabake lelampahan makmur utawa ora
24:22 Banjur, sawise unta ngunjuk, wong njupuk metu anting emas, ngebotake loro sekel, lan jumlah sing padha kalung, sepuluh sekel ing bobot.
24:23 Panjenengané banjur ngandika marang dheweke: "Anake sapa? ngomong, iku ana panggonan ing omahe bapakmu kanggo Lodge?"
24:24 dheweke nanggapi, "Aku iki putrane Rama Betuel, bin Milka, kanggo kang nglairake kanggo Nahor. "
24:25 Lan dheweke terus, matur, "Ana akeh banget kang dipercoyo lan HAY karo kita, lan panggonan wiyar kanggo tetep. "
24:26 Wong sujud piyambak mudhun, lan adored Gusti,
24:27 matur, "Pinujia Sang Yehuwah, ing Allah gusti kawula Abraham, sing wis ora dijupuk adoh sih lan bebener kang saka gusti kawula, lan sing wis mimpin kula ing lelampahan langsung menyang omahe sadulure gusti kawula. "
24:28 Lan sing cah wadon mlayu, lan dheweke kacarita kabeh sing dheweke wis krungu ing omahé ibuné.
24:29 Anadene Ribkah mau duwe sadulur, jenenge Laban, sing padha metu cepet kanggo wong, ngendi spring ana.
24:30 Lan nalika wus katon gondhel lan kalung ing tangan adhine kang, lan wus krungu kabeh tembung kang bola, "Iki apa wong ngandika marang aku,"Kang teka wong sing nang kono unta lan cedhak spring saka banyu,
24:31 lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Ketik, O rahayu saka Gusti. Apa kowe ngadeg njaba? Aku wis disiapake omah, lan panggonan kanggo unta. "
24:32 Simon mau nuli diirid menyang kang kwartal tamu. Lan unharnessed unta, lan banjur diedum dipercoyo lan HAY, lan banyu kanggo wisuh sikilé lan saka wong-wong sing teka karo wong.
24:33 Lan roti iki budhal ing ngarsane. Nanging Gusti Yesus ngandika, "Aku ora bakal mangan, nganti aku wis ngandika tembung sandi. "Atur wangsulané, "Nganggo."
24:34 Banjur ngandika: "Aku iki peladèné Abraham.
24:35 Lan Gusti mberkahi bendara nemen, lan kang wis dadi gedhe. Lan wus kaparingan wedhus lan sapi, salaka lan emas, abdi lanang lan abdi wadon, unta lan kuldi sepirang.
24:36 lan Sarah, garwanipun bendara, wis diwenehi anak lanang kanggo gusti kawula tuwa, lan wus kaparingan sakancan.
24:37 Lan gusti kawula digawe kula sumpah, matur: 'Sampeyan ora bakal njupuk jodho anakku saka ing Kanaan, ing tanah kang aku manggon.
24:38 Nanging sampeyan bakal lelungan kanggo omahé bapakku, lan sampeyan bakal njupuk bojo dhewe kindred kanggo anakku. '
24:39 nanging saestu, Aku mangsuli gusti kawula, 'Apa yen wong wadon iku ora gelem teka karo kula?'
24:40 'Gusti Allah,'Ngandika, 'Ing ngarsane kang lumaku, bakal ngirim Angel karo sampeyan, lan kang bakal langsung dalan. Lan sampeyan bakal njupuk jodho anakku saka dhewe kindred lan saka omahé bapakku.
24:41 Nanging sampeyan bakal resik kutuk sandi, yen, nalika sampeyan bakal teka ing sederek cedhak sandi, padha ora ngawèhaké iki kanggo sampeyan. '
24:42 Lan supaya, dina iki aku teka ing sumur, lan Aku ngandika: 'Dhuh Yehuwah, ing Allah gusti kawula Abraham, yen sampeyan wis katuntun cara, kang aku saiki lumaku,
24:43 lah, Aku ngadeg jejere uga banyu, lan prawan, sing bakal lunga kanggo ngangsu, bakal krungu saka aku, "Aku njaluk banyu sithik kanggo ngombe saka picer Panjenengan."
24:44 Lan dheweke bakal padha matur marang Aku, "Sampeyan ngombe, lan aku uga bakal tarik kanggo unta panjenengan. "Ayo padha dadi wong wadon, kang Gusti wis disiapake kanggo putra gusti kawula. '
24:45 Lan nalika aku panginten liwat iku mau meneng ing dhewe, Ribkah muncul, sampun karo picer, kang dheweke digawa ing Pundhak. Lan dheweke turunan kanggo spring lan nimba. Aku ngandika marang dheweke, 'Aku wènèhana sethitik kanggo ngombe.'
24:46 Lan dheweke cepet supaya mudhun picer saka lengen, lan ngandika marang aku, 'Sampeyan ngombe, lan kanggo unta panjenengan aku uga bakal disebaraké banyu ngombé. 'Aku ngunjuk, lan dheweke watered unta.
24:47 Aku takon dheweke, matur, 'Anake sapa?'Lan dheweke nanggapi, 'Aku iki putrane Rama Betuel, bin Nahor, kang Milka patutan wong. 'Lan, Aku Hung gondhel ing dheweke, kanggo ngrengga raine, lan aku sijine gelang ing tangan.
24:48 Lan Mudhun sujud, Aku adored Gusti, mberkahi Gusti, ing Allah gusti kawula Abraham, ingkang sampun mimpin kula ing sadawane dalan kang bener supaya minangka kanggo njupuk putri kakang kawula gusti kang putra.
24:49 Kanggo alesan iki, yen tumindak miturut sih-rahmat lan kayekten karo gusti kawula, ngomong supaya. Nanging yen renaning sampeyan digunakake, ngomong sing kanggo kula uga, supaya aku bisa pindhah salah siji sisih tengen, utawa ngiwa. "
24:50 Laban lan Betuel nanggapi: "A tembung wis nglajengake saka Gusti. We are ora bisa guneman apa-apa liya kanggo sampeyan, ngluwihi apa sing dadi kersané.
24:51 iku, Ribkah iku ing ngarsa Paduka. Gawanen lan terus ing, lan supaya dheweke dadi garwane putra bendaramu, mulane Pangeran Yehuwah wus ngandika. "
24:52 Bareng abdine Rama Abraham wis krungu iki, Mudhun mudhun kanggo lemah, kang adored Gusti.
24:53 Lan nggawa kasebut prau saka emas lan slaka, uga rasukan, kang diwenehake marang Ribkah minangka pajeg sing. Ugo, kang ana hadiah kanggo sedulur lan ibuné Ribkah.
24:54 Kenduri wiwit, lan padha feasted lan ngunjuk bebarengan, lan padha mondhok ana. Lan ngadeg ing esuk, abdi matur, "Angkat kula, supaya aku bisa pindhah dhateng gusti kawula. "
24:55 Lan sedulur lan ibuné nanggapi, "Ayo cah wadon tetep kanggo ing paling sepuluh dina karo kita, lan sawise sing, dheweke bakal terus ing. "
24:56 "Aja dadi kekarepan,"Ngandika, "Kanggo wektu tundha kula, awit Pangeran Yehuwah wus katuntun cara. Angkat kula, supaya aku bisa lelampahan dhateng gusti kawula. "
24:57 Lan padha ngandika, "Ayo kita nelpon cah wadon, lan takon dheweke bakal. "
24:58 lan nalika, Duwe wis disebut, dheweke teka, padha kepéngin ngerti, "Bakal kowe karo wong iki?"Lan dheweke ngandika, "Aku bakal lunga."
24:59 Mulane, ngetokaké dheweke lan perawat dheweke, lan abdine Rama Abraham lan kanca-kancane,
24:60 pengarepan kamakmuran kanggo adhine sing, ngandika: "Sampeyan adhi kula. Bisa nambah kanggo ewu ewu. Lan uga turunira nduweni pangwasané mungsuh. "
24:61 Lan supaya, Ribkah lan para réwangé wadon, nunggang marang unta, ngiring wong, sing cepet bali marang kang.
24:62 Banjur, ing wektu sing padha, Rama Iskak lagi mlaku-mlaku ing sadawane dalan sing ndadékaké kanggo uga, jeneng kang iku: 'Gusti Allah sing urip lan sing sabar.' Kanggo kang manggon ana ing tanah kidul.
24:63 Lan Yudas lunga tapa ing lapangan, minangka Awan iki saiki ngasor. Bareng wis nyawang nduwur, kang weruh unta maju saka kadohan.
24:64 Ugo, Ribka, nyumurupi Isaac, turunan saka unta.
24:65 Lan dheweke ngandika batur, "Sapa sing wong sing luwih maju kanggo ketemu kita liwat lapangan?"Banjur ngandika marang dheweke, "Sing gusti kawula." Lan, cepet njupuk munggah jubah dheweke, dheweke dijamin dhéwé.
24:66 Abdi diterangno kanggo Isaac sakancan rampung.
24:67 Lan kang njalari dheweke menyang ing Tarub Sarah ibuné, lan maragakake nggarwa. Lan kang tresna marang dheweke supaya akeh banget, sing tempered ing kasusahan kang befell wong ing mati ibuné.

Purwaning Dumadi 25

25:1 Ing bebener, Abraham mundhut garwa maneh, jenenge Keturah.
25:2 Lan dheweke patutan putra: Zimran, lan Yoksan, lan nalika, Midian, lan Isbak, lan Suah.
25:3 Ugo, Yoksan ngandhut Seba miwah Dedan. Para putrane Dedan padha Asshurim, lan Letushim, lan Leummim.
25:4 Lan saestu, saka Midian lair Epa, lan Efer, Henokh, Abida, lan Eldaa. Kabeh iki padha turune Ibu Ketura.
25:5 Abraham marang kabeh sing kang duweni kanggo Isaac.
25:6 Nanging kanggo putrane saka garwa ampeyan kang diparingi ganjaran loman, lan Gusti Allah banjur misahake saka kang putra Iskak, nalika isih urip, menyang wilayah wétan.
25:7 Saiki dina gesang Abraham satus pitung puluh lima taun.
25:8 lan ngasor, seda ing umur lawas apik, lan ing tataran majeng urip, lan kebak days. Lan piyambakipun padha kanggo wong kang.
25:9 Lan putra Iskak lan Ismael dikubur ing Guwa pindho, kang dumunung ing palemahane Efron, saka bin Zohar wong Het, tengen saking dhaérah Mamre,
25:10 kang wis tuku saka wong bani Het. Ana kasarekake, karo bojoné Sarah.
25:11 Lan sawise maringaken kang, Gusti Allah mberkahi marang kang putra Iskak, sing urip cedhak uga dijenengi 'Gusti Allah sing urip lan sing sabar.'
25:12 Deti Ismael, katurunan Abraham, Hagar wong Mesir, abdine Ibu Sara, bolongan kanggo wong.
25:13 Lan iki jenenge anak-anake miturut basa lan generasi sing. Pambajenge Rama Ismael ana Nebayot, banjur Kedar, lan Adbeel, lan Mibsam,
25:14 uga Mishma, lan Dumah, lan Massa,
25:15 Hadad, lan Tema, lan Jetur, lan Naphish, lan Kedemah.
25:16 Iku kabeh para putrane Rama Ismael. Lan iki jeneng sing saindhenging bètèng-bètèng lan kutha-kutha sing: rolas panggedhening taler sing.
25:17 Lan taun gesang Ismael sing liwati satus telung puluh pitu. lan ngasor, seda lan diselehake karo wong kang.
25:18 Saiki dheweke wis manggon saka Hawila minangka adoh minangka Syur, kang ngerteni Mesir minangka nyedhaki ing Asyur. Panjenenganipun tilar ing ngarsane para sadhereke.
25:19 Ugo, Deti Iskak, katurunan Abraham. Abraham disusun Isaac,
25:20 sing, nalika piyambakipun umur patang puluh taun, mundhut garwa Ibu Ribkah, ing sadhereke Laban, putrane Rama Betuel wong Aram saka Mésopotamia, dadi somahe.
25:21 Rama Iskak beseeched Gusti atas saka bojoné, amarga kang garwa iku gabug. Lan krungu wong, lan kang marang angen-angen marang Ribkah.
25:22 Nanging bocah-bocah cilik berjuang ing rahim. Sarta matur, "Yen iku dadi karo kula, apa perlu ana nyusun?"Lan dheweke banjur takon Gusti.
25:23 Lan respon, ngandika, "Bangsa loro kang ana ing guwa, lan bangsa loro bakal padha pepisahan saking guwa, lan siji bakal ngalahake wong liyane, lan tuwa bakal ngawula marang sing enom. "
25:24 Saiki wektu wis teka kanggo menehi lair, Lah, kembar ditemokaké ing rahim.
25:25 Sing sapa tindak pisanan ana abang, lan tanggung wulu kaya pelt a; lan asma Esap. Bebarengan liyane tindak lan dianakaké mlaku kakange ing tangané; lan amarga iki dheweke disebut Yakub.
25:26 Rama Iskak yuswane sawidak taun nalika bocah-bocah cilik padha kalairake ana.
25:27 Lan wong diwasa, Esap dadi pamburu pinter lan wong saka tetanèn, nanging Yakub, wong prasaja, manggon ing tarub.
25:28 Iskak ana tresnani Esau, amarga panganan saka mburu kang; lan Ibu Ribkah ngasihi Yakub.
25:29 Yakub banjur nggodhok a meal cilik. Esau, nalika sampun dumugi bosen saka lapangan ing,
25:30 ngandika marang, "Aku njaluk godhok abang iki, kanggo Aku kesel. "Menawi mekaten, asma Edom.
25:31 Yakub tumuli matur marang wong, "Jual kula tengen saka pambajeng."
25:32 Gusti Yésus semaur:, "Apa, Aku bakal mati, apa bakal hak pambajeng nyedhiyani kanggo kula?"
25:33 Yakub ngandika, "Dadi banjur, sumpah kanggo kula. "Esau sumpah,, lan kang didol tengen kang pambajeng.
25:34 Lan supaya, njupuk roti lan panganan saka lentils, dhahar, lan ngunjuk, Nuli lunga lan, menehi sethitik bobot kanggo Duwe didol ing tengen pambajeng.

Purwaning Dumadi 26

26:1 Banjur, kang njalari anané pailan jumeneng liwat tanah, sawise sing barrenness kang wus kelakon ing jamane Rama Abraham,, Rama Iskak tumuli tindak menyang Abimelek, king Palestina, ing Gerar.
26:2 Lan ngétok marang, lan ngandika: "Aja mudhun menyang Mesir, nanging ngaso ing tanah sing aku pitutur marang kowe,
26:3 lan manggon ing, lan aku bakal karo sampeyan, lan aku bakal mberkahi kowé. Marga sira lan kanggo turunira aku bakal menehi kabeh wilayah iki, ngrampungke sumpah aku janji marang Rama Abraham kang rama.
26:4 Lan aku bakal ngakehake turunira kaya lintang ing langit. Lan aku bakal menehi kanggo lami kabeh wilayah iki. Lan ing turunira sakehe bangsa ing bumi bakal binerkahan,
26:5 amarga Abraham ngrungokake sandi, lan katahan dhawuh-dhawuh lan pepakeningSun, lan diamati ing upacara lan hukum. "
26:6 Lan Rama Iskak tetep ing Gerar.
26:7 Lan nalika piyambakipun pirsa déning wong-wong ing panggonan sing bab garwane, Panjenengané paring wangsulan, "Punika sadherek kula." Kanggo ora wani ngaku dheweke dadi mate kang, mikir sing mbok menawa wong bakal dipatrapi paukuman pati amarga dheweke kaendahan.
26:8 Lan nalika banget akeh dina wis liwati, lan wus tetep ing panggonan sing padha, Abimelek, king Palestina, munggah liwat jendhela, weruh wong kang seneng dolan karo Ribkah, bojoné.
26:9 Lan diwêtokake wong, ngandika: "Iku cetha dheweke iku garwane. Apa sira goroh ngaku dheweke dadi adhine?"Wangsulane, "Aku wedi, supaya aku bisa mati amarga dheweke. "
26:10 Abimelek ngandika: "Apa sing kudu kabotan us? Wong saka wong wis bisa lain karo garwane, lan sampeyan bakal wis nggawa dosa gedhe marang kita. "Panjenengané banjur dhawuh kabeh wong, matur,
26:11 "Sapa tutul garwanipun wong iki bakal mati a."
26:12 Irika Dane Ishak nyebar ing tanah sing, lan ketemu, ing taun kang padha, siji satus. Lan Gusti mberkahi.
26:13 Lan wong iki kandungan, lan terus prospering uga nambah, nganti dadi gedhe.
26:14 Ugo, kagungan wedhus lan sapi, lan kulawarga gedhe banget. Amarga iki, Palestina padha meri,
26:15 supaya, ing wektu sing, padha obstructed Sakehe sumur sing balane Rama Abraham kang rama wis ndudhuk, ditableg lemah.
26:16 Ngrambah titik ngendi Abimelek piyambak ngandika marang Rama Iskak, "Pindhah adoh saka kita, sing wis dadi akeh banget liyane kuat saka kita. "
26:17 lan departing, kang banjur lunga menyang torrent saka Gerar, lan kang manggon ing kono.
26:18 Maneh, kang ndudhuk munggah Wells liyane, kang abdi Rama Abraham kang rama wis ndudhuk, lan kang, sawise iku pati, wong Filisti wis biyen obstructed. E maka idilo dening jeneng sing padha kang rama nimbali wong-wong sadurunge.
26:19 Lan padha ndudhuk ing torrent ing, lan padha ketemu banyu urip.
26:20 Nanging ing panggonan sing uga para pangon ing Gerar ndhukung marang pangon Iskak, ngandika, "Iku banyu kita." Menawi mekaten, kang disebut jeneng uga, amarga saka apa kang kedaden, 'Calumny.'
26:21 Banjur padha ndudhuk munggah durung siji liyane. Lan liwat kang uga padha perang, lan Aku bakal, 'Memungsuhan.'
26:22 Maju saka ana, kang ndhudhuk sumur liyane, liwat kang padha ora padu. Lan kang dijenengake sawijining, 'Latitude,'matur, "Saiki Sang Yehuwah wus ditambahi kita lan nyebabake kita nambah tengen tanah."
26:23 Banjur minggah menèh menyang ing Bersyeba,
26:24 endi Gusti ngatingal marang wong ing wengi padha, matur: "Aku iki Allahé Abraham bapakmu. Aja wedi, kanggo aku karo kowe. Aku bakal mberkahi kowé, lan aku bakal ngakehake turunira amarga saka abdiningSun Abraham. "
26:25 Lan banjur yasa mesbèh ana ing kono. Lan kang kasebut ing jenengé Gusti, lan Panjenengané mulung tarube. Lan piweling marang para abdine kanggo dig uga sing.
26:26 Nalika Sang Prabu Abimelekh, lan Ahuzzath, kanca, lan Pikol, pamimpin militer, wis teka saka Gerar kanggo panggonan sing,
26:27 Ature Rama Iskak marang wong-wong mau, "Punapaa panjenengan sami rawuh kanggo kula, wong kang sengit, lan wong sing wis diusir saka ing antaramu?"
26:28 Lan padha nanggapi: "We weruh yen Gusti iku karo sampeyan, lan mila saking punika kita ngandika: Anaa nandukaken piawon dhateng, lan supaya kita miwiti kasunyatan sing,
26:29 supaya sampeyan bisa ora nggawe kita sembarang jenis gawe piala, kaya kita wis kena apa-apa saka Yours, lan wis ora nyebabake bundhas babar pisan tumrap kowe, nanging kanthi tentrem kita dirilis sampeyan, ditambah dening berkah saka Gusti. "
26:30 Mulane, anggone pista, lan sawise pangan lan ngombe,
26:31 njedhul ing wayah ésuk, padha sumpah siji liyane. Rama Iskak padha didhawuhi mulih damai kanggo panggonan dhewe.
26:32 Banjur, lah, ing dina sing padha abdining Iskak teka, nglaporake marang bab sing uga kang padha ndudhuk, lan matur: "Aku wus padha ketemu banyu."
26:33 Mulane, Aku bakal, 'Periodik.' Lan kutha iki ditetepaké minangka 'Bersyeba,'Malah kanggo dina saiki.
26:34 Ing bebener, ing patang puluh taun, Esau njupuk garwa: Judith, putri Beeri, wong Het, lan Basmat, anake Elon, saka panggonan sing padha.
26:35 Lan wong loro gelo atine Iskak lan Ibu Ribkah.

Purwaning Dumadi 27

27:1 Anadene Rama Iskak yuswa, lan mripate padha mendhung, lan panjenengané ora bisa kanggo ndeleng. Panjenengané nimbali putra pambarep Esau, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Anakku?"Lan kang nanggapi, "Ing kene aku."
27:2 rama ngandika marang: "Kowe sing Aku, lan aku ora ngerti dina ajalku.
27:3 Njupuk senjata, ing muput lan gandhewa, lan metu. Lan nalika wis dijupuk soko dening mburu,
27:4 nggawe saka iku meal cilik kanggo kula, mung sing ngerti Aku, lan nggawa, supaya aku padha bisa mangan lan nyawa kawula mberkahi kowé kabèh, sadurungé aku mati. "
27:5 Lan nalika Ribkah wis krungu iki, lan wus ndlajahi lapangan kanggo nepaki supaya kang rama,
27:6 dheweke ngandika putra Yakub: "Aku krungu bapakmu ngandika karo raka Esap, matur,
27:7 'Nggawa kanggo kula saka mburu Panjenengan, lan wis panganan, supaya aku padha bisa mangan lan mberkahi kowé ana ing ngarsané Gusti sadurunge aku mati. '
27:8 Mulane, saiki anakku, setuju kanggo pitutur sandi,
27:9 lan langsung kanggo wedhus, lan nggawa kula loro paling wedhus enom, supaya wong-wong aku bisa nggawe daging bapakmu, kayata kang lila mangan.
27:10 Banjur, nalika wis nggawa iki ing lan kang wis dipangan, kang ngamertanin sadurunge seda. "
27:11 Panjenenganipun paring wangsulan: "Sampeyan ngerti sing kakangku Esau iku wong wulu, lan Aku Gamelan.
27:12 Yen bapakku kudu lay tangan ing kula lan ndelok iku, Aku wedi aja nganti mikir kula gelem dipoyoki, lan aku bakal nggawa ipat marang aku, tinimbang berkah. "
27:13 Kang ibu banjur ngandika marang: "Ayo kutukan marang kula, anakku. Nanging ngrungokké swaraku, lan langsung nggawa aku. "
27:14 Iku banjur metu, lan kang digawa, lan kang marang ibuné. Dheweke disiapake ing daging, kaya dheweke sumurup rama disenengi.
27:15 Lan dheweke sandhangan wong karo rasukan banget nggoleki Esau, kang dheweke wis ing ngarep karo dheweke.
27:16 Lan dheweke ngepung tangané karo pelts sethitik saka wedhus enom, lan dheweke dijamin gulu gundhul kang.
27:17 Lan dheweke marang wong meal cilik, lan dheweke nyerahke marang roti sing dheweke wis panggang.
27:18 Nalika wus digawa iki ing, ngandika, "Rama?"Wangsulane:, "Aku ngrungokake. Sing sampeyan, anakku?"
27:19 Lan Yakub ngandika: "Kula Esap,, mbajeng panjenengan. Aku wis rampung sing pitunjuk kula. Njedhul; njagong mangan mburu sandi, supaya nyawa ngamertanin kula. "
27:20 Lan maneh Ature Rama Iskak marang kang putra, "Carane padha bisa nemokake iku supaya cepet, anakku?"Wangsulane, "Iku karsane Gusti Allah, supaya apa aku nggoleki ketemu karo aku cepet. "
27:21 Rama Iskak ngandika, "Ayo kene, supaya aku bisa tutul, anakku, lan bisa mbuktekaken apa sing anakku Esap, utawa ora. "
27:22 Nyedhaki rama, lan nalika wus felt wong, Iskak ngandika: "Swara tenan, swarane Yakub. Nanging yen tangane, tangane Esap. "
27:23 Lan iya ora wanuh marang Panjenengane, amarga tangan wulu digawe wong koyone padha siji sepuh. Mulane, mberkahi wong,
27:24 ngandika, "Apa sampeyan anakku Esap?"Wangsulane, "Kula."
27:25 Banjur ngandika, "Aku jupukna panganan saka mburu Panjenengan, anakku, supaya nyawa kawula mberkahi kowé. "Gusti Yésus terus dipangan apa iki ana, uga mbabar anggur kanggo wong. Sawuse rampung anggone,
27:26 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Padha mrénéa lan menehi kula Kiss, anakku. "
27:27 Nyedhaki lan diambungi. Sanalika iku uga wong wikan wangi saka pangagemane. Lan supaya, mberkahi wong, ngandika: "Lah, mambu anakku iku kaya gandane bumi akeh banget, kang Gusti mberkahi.
27:28 Gusti Allah bakal maringi kowe, saka ebun kang saka langit lan saka fatness bumi, turah mbrawah saka gandum lan anggur.
27:29 Lan uga bangsa padha ngawulaa marang kowé, lan uga ing suku astiti bakti sampeyan. Bisa dadi raja saka sedulur-, lan uga anak-ibumu gandhewo mudhun sadurunge. Sapa ngipat-ipati kowé, ipat, lan sapa mberkahi kowe,, uga kang kebak berkah. "
27:30 Baé mèh wis Iskak rampung tembung, lan Yakub mangkat, nalika Esau teka.
27:31 Lan kang digawa panganan rama masak saka mburu kang, matur, "Tangia, Bapakku, mangan mburu putra kang, supaya nyawa ngamertanin kula. "
27:32 Ature Rama Iskak marang wong, "Nanging sing sampeyan?"Wangsulane:, "Aku putra Panjenengan, Esau. "
27:33 Iskak dadi wedi banget lan gumun. Lan pemikiran ngluwihi apa bisa pracaya, ngandika: "Nanging sapa sing nalika ago nggawa kula memangsan saka mburu kang, saka kang mangan, sadurunge kowe teka? Aku diberkahi, lan kang bakal rahayu. "
27:34 Esau, Duwe krungu tembung kang rama, nggero metu karo kecaman gedhe. Lan, kang kawirangan, ngandika, "Nanging mberkahi kula uga, bapakku. "
27:35 Lan ngandika, "Kembar teka ngapusi, lan piyambakipun pikantuk pangestu. "
27:36 Nanging kang nanggapi: "Adil wis jeneng kang disebut Yakub. Kanggo kang wis supplanted kula durung liyane wektu. wewenange pembarep Kula kang njupuk adoh sadurunge, lan saiki, kapindhone iki, kang wis dicolong berkah sandi. "Lan maneh, ngandika marang kang rama, "Apa kowe ora berkah kanggo aku?"
27:37 Iskak mangsuli: "Aku wis milih dheweke minangka Gusti Panjenengan, lan aku wis subjugated para sadhereke minangka abdine. Aku wis dikiataken wong karo gandum lan anggur, lan sawise iki, anakku, apa manèh marang kowe?"
27:38 Esap tumuli nembung marang wong: "Duwe bapak namung kagungan berkah, rama? Aku beg sampeyan, mberkahi kula uga. "Lan nalika nangis karo Wail sora,
27:39 Isaac dipindhah, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Ing fatness bumi, lan ing ebuning langit saka ndhuwur,
27:40 bakal pangestu dadi. Sampeyan bakal manggon dening pedhang, lan sampeyan bakal ngawula marang adhimu. Nanging bakal teka nalika gedheg mati lan nerbitaké rakit kang saka gulu. "
27:41 Mulane, Esau tansah sengit Yakub, kanggo berkah karo kang rama wus mberkahi wong. Lan ngandika ing sajroning atiné, "Ing dina bakal teka kanggo tangisan bapakku, lan aku bakal mateni adhi Yakub. "
27:42 iku padha kacarita Ribkah. Lan ngirim lan nelpon kanggo putra Yakub, dheweke ngandika marang, "Lah, raka Esap anceman kanggo matèni sampeyan.
27:43 Mulane, saiki anakku, ngrungokké swaraku. Ngadega lan ngungsi menyang panggonane Laban sadulurku!, ing Haran.
27:44 Lan sampeyan bakal manggon karo wong kanggo sawetara dina, nganti ngamok ing sadulurmu subsides,
27:45 lan obor kang ceases, lan kang lali apa kang wis rampung kanggo wong. Sawise iki, Aku bakal ngirim kanggo sampeyan lan nggawa saka ana kanggo kene. Apa ngirim aku bakal bereaved saka anaké ing siji dina?"
27:46 Lan Ibu Ribkah ngandika marang Rama Iskak, "Aku bosen gesang kawula amarga saka wadon Het. Yen Yakub nampa rabi Simpenan tanah iki, Aku ora bakal gelem manggon. "

Purwaning Dumadi 28

28:1 Lan Isaac disebut Yakub, lan mberkahi wong, lan piweling marang, matur: "Aja gelem nampa mate saka kulawarga Kanaan.
28:2 nanging pindhah, lan lelampahan kanggo Mesopotamia Siria, menyang house Betuel, rama ibumu, lan ana nampa dhewe bojo saka anake Laban, pak lek maternal Panjenengan.
28:3 Lan uga Gusti Allah moho kuwoso mberkahi kowé, lan uga kang nimbulaké sampeyan nambah lan uga kanggo Multiply, supaya sampeyan bisa pengaruh antarane wong.
28:4 Lan uga kang menehi pangestune Abraham kowe, lan kanggo turunira sawise sampeyan, supaya sampeyan bisa nduweni tanah sojourning Panjenengan, kang prajanji kanggo mbah kakungipun. "
28:5 Lan nalika Iskak mecat wong, setelan metu, Gusti Yesus tindak menyang Mesopotamia Siria, kanggo Laban, ing putrane Rama Betuel, wong Siria, seduluré Ribkah, ibuné.
28:6 nanging Esap, ningali sing rama wus mberkahi Yakub, lan wis dikirim marang menyang Mesopotamia Siria, kanggo sisihan saka ing kono, lan sing, sawise berkah, kang wus kapacak wong, matur: 'Sampeyan ora bakal nampa bojo wong wadon Kanaan,'
28:7 Dane Yakub, manut wong tuwane, lagi padha menyang Syria,
28:8 gadhah bukti uga sing rama ora katon karo sih marang wadon Kanaan,
28:9 Gusti Yesus tindak menyang Ismael, lan njupuk minangka bojo, jejere wong sing wis sadurunge, Mahalat, putri Ismael, putrane Rama Abraham, adhine Nebayot.
28:10 Kangge Yakub, Duwe tindak saka Bersyeba, terus menyang Haran.
28:11 Bareng wis tekan ing sawijining panggonan,, kono bakal ngaso sawise setelan saka srengenge, nuli mundhut watu sing lay ana, lan manggonke mau ing sirahe, wong turu ing panggonan sing padha.
28:12 Lan weruh ing turu: andha ngadeg ing bumi, karo swarga ndhuwur sawijining nrenyuhake, uga, Angels Allah padha mudhun lan munggah dening iku,
28:13 lan Gusti, condong marang andha, matur: "Ingsun iki Yehuwah, Allahe Rama Abraham Panjenengan, lan Allahe Iskak. tanah, sing turu, Aku bakal Sunparingake marang sira lan kanggo turunira.
28:14 Lan turunira bakal dadi kaya lebuning bumi. Sampeyan bakal nyebar ing luar negeri kanggo Kulon, lan kanggo Timur, lan ing lor, lan kanggo Meridian. Lan ing sampeyan lan ing turunira, kabeh suku-suku ing bumi bakal binerkahan.
28:15 Lan aku bakal dadi wali ngendi wae bakal lelampahan, lan aku bakal nggawa sampeyan bali menyang tanah iki. Ora bakal aku ngilangi sampeyan, nganti aku wis tuntas kabeh sing aku wis ngandika. "
28:16 Lan nalika Yakub awakened saka turu, ngandika, "Saestu, Gusti iku ing panggonan iki, lan aku ora ngerti. "
28:17 Lan kang sami, ngandika: "Awas Panggonan iki! Iki apa-apa liya padalemane Gusti Allah lan ing gapurane swarga. "
28:18 Mulane, Yakub, njedhul ing wayah ésuk, njupuk watu kang wus diselehake ing sirah kang, lan kang diadegake dadi tugu, pouring lenga saka iku.
28:19 Lan kang disebut kutha, 'Betel,'Kang sadurunge iki disebut Luz.
28:20 Lan banjur raris masesangi, matur: "Yen Gusti Allah bakal bareng karo Aku, lan bakal njaga kula ing sadawane dalan kang lumaku, lan bakal menehi kula roti kanggo mangan lan sandhangan kanggo nyandhang,
28:21 lan yen aku bakal bali prosperously omahé bapakku kang, banjur Gusti bakal Allah kawula,
28:22 Saananing, kang wis nyiyapake minangka monumèn, bakal disebut 'House of Allah.' Lan saka kabeh iku sing bakal kaparingake marang aku, Aku bakal kurban prasepuluhan kanggo sampeyan. "

Purwaning Dumadi 29

29:1 Lan Yakub, setelan metu, teka ing tanah wétan.
29:2 Lan weruh uga ing lapangan a, lan uga telung wedhus saka wedhus reclining cedhak iku. Kanggo kewan padha watered saka iku, lan tutuk iki ditutup karo watu gedhe.
29:3 Lan adat iki, nalika wedhus padha nglumpuk, kanggo muter disingkirake. Lan nalika ingon wis segering, padha diselehake iku liwat cangkem sumur, maneh.
29:4 Banjur ngandika marang para pangon, "Brothers, kowe sạkạ ngendi?"Nuli padha matur. "Saka Haran."
29:5 Lan pitakonan mau, ngandika, "Apa kowe ngerti Laban, bin Nahor?"Unjuke kang, "We ngerti wong."
29:6 ngandika, "Apa kang uga?"" Panjenenganipun sanget uga,"Ngandika padha. "Lah, putriné Rachel nyedhaki karo wedhus-wedhusé. "
29:7 Lan Yakub ngandika, "Ana isih akeh Awan isih, lan iku ora wektu kanggo bali ingon kanggo kandang ing. Menehi wedhus kanggo ngombe pisanan, lan banjur mimpin wong-wong mau bali menyang pangonan. "
29:8 padha nanggapi, "Kita ora bisa, nganti kabeh kewan sing padha lan kita mbusak watu saka ing cangkem sumur, ing, supaya kita bisa banyu ingon. "
29:9 Padha isih ngandika, Lah, Rachel teka nggiring wedhuse bapakne dheweke; kanggo dheweke pastured kumpul.
29:10 Nalika Yakub wus ndeleng dheweke, lan temen maujud dheweke ana ibu pisanan seduluré, lan sing padha wedhus Laban sadulure ibune, kang dibusak ing watu kang ditutup uga.
29:11 Lan Duwe ngombeni wedhus-wedhuse ing, wong ngambong dheweke. Lan ngangkat munggah swara, nangis.
29:12 Lan kang dicethakaké kanggo dheweke kang ana sadulur bapakne, lan anake Bu Ribkah. Lan supaya, semesta, dheweke ngumumake marang bapakne.
29:13 Sawusé krungu sing Yakub, anake sadulure, wis teka, kang lumayu methukake. Lan ngisinake wong, lan ngambung marang heartily, tumuli diirid menyang omahé. Nanging nalika wus krungu alasan kanggo lelampahan,
29:14 kang nanggapi, "Sampeyan balung lan daging." Lan sawisé dina saka siji sasi padha rampung,
29:15 Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Sanadyan sampeyan kakangku, bakal ngawula kula boten? Ngomong bayaran apa sing bakal nampa. "
29:16 Ing bebener, kang kagungan kalih putri: jeneng tuwa Lea; lan saestu enom iki disebut Rachel.
29:17 Nanging nalika Lea ana bleary-paningalan, Rachel wis katon elegan lan atraktif kanggo lah.
29:18 lan Yakub, maha dheweke, ngandika, "Aku bakal ngawula pitung taun, kanggo putri enom Rachel. "
29:19 Laban nanggapi, "Iku luwih apik sing dakwènèhaké kowé ketimbang wong; tetep karo kula. "
29:20 Mulane, Yakub dadi pitung taun kanggo Rachel. Lan iki ketoke kaya mung sawatara dina, amarga saka gedhening katresnan.
29:21 Lan matur marang Pak Laban, "Menehi bojoku kula. Kanggo saiki wektu wis kawujud, supaya aku bisa pindhah menyang dheweke. "
29:22 Lan, Duwe disebut akeh banget saka kanca kang kanggo riyaya, sarujuk mbarang.
29:23 Lan ing wengi, kang digawa ing putri kang Lea kanggo wong,
29:24 menehi putri kang abdinipun ingkang nama Zilpah. Sawuse wis musna ing kanggo dheweke, miturut adat, nalika esuk wis teka, kang weruh Lea.
29:25 Banjur ngandika marang rama-ing-hukum kang, "Apa iku sing dimaksudaké kanggo nindakake? Apa aku ora ngawula angsal Rahèl? Kénging menapa panjenengan ngapusi kula?"
29:26 Laban nanggapi, "Iku ora laku ing panggonan iki kanggo menehi luwih enom ing kawitan marriage.
29:27 Ngrampungake minggu dina karo kawin iki. Nanging Aku bakal menehi iki siji kanggo sampeyan uga, kanggo layanan sing bakal kanggo nyedhiyani kula kanggo pitung taun. "
29:28 Dheweke sarujuk kanggo pleading kang. Lan sawise minggu wis liwati, kang njupuk Rachel dadi somahe.
29:29 kanggo dheweke, rama wis diwenehi Bilha abdi dheweke.
29:30 Lan, gadhah ing pungkasan dijupuk marriage kang dikarepake, luwih seneng ing katresnan saka terakhir sadurunge mantan, lan kang dadi karo wong pitung taun.
29:31 Nanging Gusti, ningali ingkang dipunsengiti Lea, kabuka rahim, nanging adhine tetep cengkar.
29:32 Duwe mobot, nglairake anak lanang, lan dheweke dijenengake Ruben, matur: "Gusti weruh ngeyek sandi; saiki bojoku bakal tresna karo aku. "
29:33 Lan maneh dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang, lan dheweke ngandika, "Amarga Gusti krungu aku iki dianggep nganistayang, uga wis diwènèhi iki kanggo kula. "Lan dheweke dijenengake Simeon.
29:34 Lan dheweke ngandheg kaping telune, lan nglairake anak lanang siji engkas, lan dheweke ngandika: "Saiki uga bojoku bakal nyawiji karo kula, merga aku wis awèh anak lanang nganti telu. "Lan amarga saka iki, dheweke dijenengake: Lewi.
29:35 A kaping papat dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang, lan dheweke ngandika, "Mung saiki aku bakal ngakoni marang Gusti." Lan alesan iki, dheweke disebut wong Yehuda. Lan dheweke mandhek saka anak-prewangan.

Purwaning Dumadi 30

30:1 Rakhel banjur, lantip dheweke infertile, mèri adhine, lan supaya dheweke ngandika marang bojone, "Aku njaluk anak, digunakake Aku bakal mati. "
30:2 Yakub, murka, nanggapi dheweke, "Apa aku sesulihe Gusti Allah, sing wis sangsoro sampeyan woh saka guwa?"
30:3 Nanging dheweke ngandika: "Aku duwe abdinipun a Bilha. Go kanggo dheweke, supaya dheweke bisa menehi lair marang dhengkul, lan aku bisa duwe anak lanang, dening dheweke. "
30:4 Lan dheweke marang wong Bilha in marriage.
30:5 Lan nalika bojone wis musna ing kanggo dheweke, dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang.
30:6 Rakhel tumuli ngucap, "Pangeran Yehuwah wus biji kanggo kula, lan sampun nyembadani swaraku, menehi anak lanang. "Lan amarga saka iki, dheweke dijenengake Dan.
30:7 Lan ngandhut maneh, Bilha nglairake liyane,
30:8 bab kang Rachel ngandika, "Gusti Allah wis dibandhingake karo adhine, lan aku wis menang. "Lan dheweke disebut wong Naftali.
30:9 Leah, nguningani dheweke wis desisted saka anak-prewangan, dikirim Zilpah, abdinipun dheweke, bojone.
30:10 lan dheweke, sawise Duwe digawe anak karo kangelan,
30:11 ngandika: "Happiness!"Lan iki alesan, dheweke dijenengake Gad.
30:12 Ugo, Zilpah nglairake liyane.
30:13 Lea ngandika, "Iki siji kanggo rasa seneng sandi. Pancen, wadon mesthi ngarani aku rahayu. "Amarga iki, dheweke disebut wong Asyer.
30:14 banjur Ruben, arep metu menyang pategalan ing wektu panen gandum, mandrakes ketemu. Iki kang digawa kanggo ibuné Lea. Rakhel tumuli ngucap, "Aku njaluk bagean saka mandrakes anakmu iku."
30:15 dheweke nanggapi, "Ora iku koyone kaya kuwi prakara cilik kanggo sampeyan, sing wis usurped saka kula bojoku, kajaba sing uga bakal njupuk mandrakes anakku?"Pangucape Rakhel, "Panjenengane bakal turu karo kowe wengi iki amarga saka mandrakes anakmu iku."
30:16 Lan nalika Yakub bali saka lapangan ing wayah sore, Leah nuli metu padha methukaké wong, lan dheweke ngandika, "Sampeyan bakal mlebu kanggo kula, amarga aku wis mbayar kanggo piwales saka mandrakes anakku. "Lan wong turu karo dheweke sing wengi.
30:17 Lan Gusti Allah mireng pangastawan dheweke. Lan dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang sing kalima.
30:18 Lan dheweke ngandika, "Gusti Allah wis maringi ganjaran marang aku, amarga aku marang abdine wadon marang bojoku. "Lan dheweke dijenengake Isakhar.
30:19 ngandhut maneh, Leah nglairake anak lanang kang kanem.
30:20 Lan dheweke ngandika: "Gusti Allah wis endowed kula karo mahar apik. Lan saiki, ing siji iki, bojoku bakal bareng karo Aku, amarga aku wis disusun enem putra kanggo wong. "Lan Mulane bocahe mau dijenengake Zebulon.
30:21 sawise wong, peputra putri, jenenge Dinah.
30:22 Gusti, uga ngelengke Rachel, nyembadani dheweke lan kabuka rahim.
30:23 Lan dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang, matur, "Gusti Allah mundhut cacad kawula."
30:24 Lan dheweke dijenengake Yusuf, matur, "Gusti wis ditambahaké kanggo anak liyane."
30:25 Nanging nalika Yusuf lair, Yakub banjur matur marang bapakné maratuwa kang: "Angkat kula, supaya aku bisa bali menyang negara asli lan kanggo tanah kawula.
30:26 Menehi kula garwa sandi, lan anak-anakku, kanggo kang aku wis dadi sampeyan, supaya aku bisa mangkat. Sampeyan ngerti budak karo kang wis dadi sampeyan. "
30:27 Laban marang: "Muga-muga aku nemu sih-rahmat wonten ing ngarsa Paduka. Aku wus pengalaman sing Gusti Allah wis mberkahi aku marga saka kowe.
30:28 Pilih opah, kang bakal menehi. "
30:29 Nanging kang nanggapi: "Sampeyan ngerti carane aku wis dadi sampeyan, lan carane gedhe milik dadi ing tangan.
30:30 Wis sethitik sadurunge aku tekan, lan saiki wis ngrambah kasugihan. Lan Gusti sampun mberkahi panjenengan wiwit rawuh sandi. Iku mung, Mulane, sing ing arang-arang aku uga kudu nyedhiyani kanggo omah dhewe. "
30:31 Laban ngandika, "Apa kang kudu dakwenehake kowe?"Nanging ngandika, "Aku pengin boten. Nanging yen sampeyan apa aku takon, Aku bakal Feed lan njaga wedhus maneh.
30:32 Lunga sak liwat kabeh wedhus lan misahake kabeh wedhus saka ngemuli variegated utawa kesawang; lan apa wae bakal dadi peteng utawa blemished utawa variegated, minangka akeh antarane wedhus minangka antarane wedhus, bakal bayaran sandi.
30:33 Lan kaadilan sandi bakal njawab awakKu sesuk, nalika wektu utang arrives sadurunge. Lan kabeh sing ora variegated utawa blemished utawa peteng, minangka akeh antarane wedhus minangka antarane wedhus, iki bakal mbuktekaken kula dadi maling. "
30:34 Laban ngandika, "Aku terus sih kanggo panjalukan kuwi."
30:35 Lan ing dina iku Gusti Allah banjur misahake dheweke-wedhus, lan wedhus, lan kang-wedhus, lan wedhus lanang karo variegations utawa karo Kabukiman. Nanging kabeh kumpul kang siji werna, sing, saka putih utawa saka ngemuli ireng, kang dikirim menyang tangan anak-anake.
30:36 Lan ngedegaké kadohan saka telung dina lelampahan antarane awake lan anak-ing-hukum kang, sing pastured seko kumpul.
30:37 Yakub banjur, njupuk cabang ijo saka poplar, lan kacang almond, lan wit anjir, debarked mau ing sisih. Lan nalika babakan iki ditarik mati, ing bagéan sing padha diudani, ana muncul whiteness, durung bagéan sing padha kiwa kabèh, tetep ijo. Lan supaya, ing cara iki werna iki digawe variegated.
30:38 Lan diselehake ing wadhah-wadhah, endi banyu iki diwutahake metu, supaya nalika wedhus wis teka kanggo ngombe, wong bakal duwe cabang kaweruhan ing, lan ing ngarsane sing padha bisa ngandhut.
30:39 Lan kedaden sing, ing banget panas gabung bebarengan, wedhus nyawang cabang, lan padha nglairake ing blemished lan variegated, sing manak tutul karo werna warna.
30:40 Lan Yakub dipérang kumpul, lan piyambakipun cabang ing wadhah-wadhah sadurunge mata saka wedhus lanang. Saiki apa ana putih utawa ireng duweke Laban, nanging, ing bebener, wong duweke Yakub, kanggo wedhus padha ngumbara ana ing antarane siji liyane.
30:41 Mulane, nalika pisanan teka padha climbing ing ewes, Yakub diselehake ing cabang ing wadhah-wadhah banyu sadurunge mripate wedhus lanang lan wedhus, supaya padha bisa ngandhut nalika padha munggah marang wong-wong mau.
30:42 Nanging nalika kedatangan pungkasan lan pungkasan ngandhut padha supaya ing, iya ora nyeleh iki. Lan supaya wong-wong sing teka pungkasan dadi Laban, lan sing teka pisanan dadi Yakub.
30:43 Lan wong iki kandungan ngluwihi watesan, lan kang wis akeh wedhus, abdi wadon lan abdi wong, unta lan kuldi sepirang.

Purwaning Dumadi 31

31:1 Nanging sesampunipun, krungu tembung saka anak Laban, matur, "Yakub wis dijupuk kabeh sing ana bapak, lan kang nggedhekake dening kemampuan, sampun dadi misuwur. "
31:2 Ugo, kang diamati pasuryan Laban kang ora padha menyang wong kang ana wingi lan dina sadurunge.
31:3 paling Jahwéh, Gusti matur, "Muliha menyang negarané bapakmu lan kanggo generasi, lan aku bakal karo kowé. "
31:4 Panjenenganipun dikirim lan disebut ngundang Rakhel lan Lea, ing ara-ara kono pastured wedhus,
31:5 lan Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Aku ndeleng sing pasuryan bapakmu ora padha menyang kula kang ana wingi lan dina sadurunge. Nanging Gusti Allah bapakku wis nunggil karo aku.
31:6 Lan ngerti aku wis dadi bapakmu kabeh sandi kekuatan.
31:7 Malah dadi, rama sampun dipuncegah kula, lan kang wis diganti bayaran kaping sepuluh. Lan durung Allah wis ora dileksanakake wong cilaka kawula.
31:8 Kapan ngandika, 'The blentongé kuwi sing bakal dadi bayaran,'Kabeh wedhus nglairaké bayi blentongé. Nanging saestu, nalika ngandika ing nalisir, 'Sampeyan bakal njupuk apa wae putih kanggo opah,'Kabeh banjur padha manak nglairake gedhe-gedhe putih.
31:9 Lan iku Gusti Allah sing wis dijupuk inti bapakmu lan diwenehi kanggo kula.
31:10 Awit iku wektu wis teka kanggo ewes nyusun, Aku banjur tumenga sandi, lan aku weruh ing turu sing lanang climbing ing Badhak wadon padha saka variegated, lan kesawang, lan werna warna.
31:11 Lan Angel Gusti Allah ngandika marang aku ing turu, 'Yakub.' Aku nanggapi, 'Aku neng kene.'
31:12 Lan ngandika: 'Angkat mata, lan ndeleng sing kabeh lanang climbing ing Badhak wadon sing Variegated, kesawang, lan uga blentongé. Kanggo aku wis weruh kabeh sing Laban wis rampung kanggo sampeyan.
31:13 Aku iki Gusti Allahé Bethel, panggonan nalika sira njebadi watu lan raris masesangi kanggo kula. Mulane saiki tangi, lan mangkat saka tanah iki, bali menyang tanah Paket Dinten Lair Panjenengan. ' "
31:14 Lan Rakhel lan Lea nanggapi: "Apa dudu kita apa kiwa konco antarane sumber lan tanah-pusakane bapak?
31:15 Wis ora dianggep kita minangka manca, lan didol us, lan migunakaken rega kita?
31:16 Nanging Gusti Allah wus sugih bapak lan nyerahke iki kanggo kita lan anak kita. Mulane, apa kabeh sing Gusti Allah wis dhawuh sampeyan. "
31:17 Lan Yakub matangi, lan Duwe diselehake ing anak lan bojo marang unta, Yésus wus minggah.
31:18 Panjenengané banjur kabeh inti lan wedhus kang, lan apa kang wus angsal ing Mesopotamia, lan kang budhal kang Rama Iskak,, ing tanah Kanaan.
31:19 Ing wektu sing, Laban lagi lunga nyukur wedhus, lan Rachel nyolong brahala bapakne.
31:20 Lan Yakub ana ora gelem ngakoni kanggo rama-ing-hukum sing wong iki ngungsi.
31:21 Lan nalika Gusti Yésus mlaku adoh karo kabeh kuwi mau sing padha adil kang, lan, Duwe nyabrang kali, iki terus ing menyang Gunung Gilead,
31:22 iki kacarita kanggo Laban ing dina katelu sing Yakub wus lunga angles.
31:23 Lan njupuk sedulur karo wong, sampun kagayuh wong pitung dina. Lan kang ngluwihi wong ing Gunung Gilead.
31:24 Lan weruh ing ngimpi, Gusti Allah ngandika marang, "Ngati-ati sing ora nganggo apa-apa atos marang Yakub."
31:25 Lan saiki Yakub kémah ing gunung. Lan nalika piyambakipun, karo sedulur-seduluré, wis tinemu nglakoni wong, piyambakipun tarube ing panggonan sing padha ing Gunung Gilead.
31:26 Banjur ngandika marang Yakub: "Apa sing kudu tumindhak cara iki, departing saka kula ing rahasia, anak-anakku kaya bandhangan pedhang?
31:27 Apa sing arep kanggo nylametake tanpa kawruh lan tanpa nuduhake kula, sanadyan aku uga wis mimpin sampeyan nerusake karo bungah, lan songs, lan timbrels, lan clempung?
31:28 Sampeyan wis ora dileksanakake kula Kiss anak lan anak-anakku. Sampeyan wis tumindhak tanpa budi. Lan saiki, tenan,
31:29 tangan nduweni daya kanggo mbayar sampeyan karo gawe piala. Nanging Gusti Allah saka bapakmu kandha marang aku wingi, 'Beware sing ora nganggo apa-apa Stern marang Yakub.'
31:30 Iku uga sing dikarepake kanggo pindhah kanggo dhewe, lan sing dakkangeni omahé bapakmu. Nanging kok wis dicolong dewa sandi?"
31:31 Wangsulané: "Aku budhal, dingerteni kanggo sampeyan, amarga aku wedi sing bisa njupuk adoh wadon dening panganiaya.
31:32 Nanging, wiwit sampeyan nuduh kula nyolong, karo Nèk kowé golek allah, déwé dipatèni ing ngarsane sedulur kita. Search; barang saking dalem sing bakal nemokake karo kula, njupuk iku adoh. "Saiki nalika ngandika iki, iya ora ngerti sing Rachel wis dicolong ing brahala.
31:33 Lan Laban, ngetik Tarub Yakub, lan Lea, lan saka loro handmaids, ora golek wong. Bareng wis lumebet ing Tarub Rachel,
31:34 dheweke cepet ndhelik brahala ing sprei unta, lan dheweke lungguh marang wong-wong mau. Bareng wis nggolèki kabeh tarub manggih apa-apa,
31:35 dheweke ngandika: "Aja dadi duka, gusti kawula, sing Aku melu munggah ing ngarsa Paduka, amarga saiki wis kedaden kanggo kula miturut adat wanita. "Dadi search ati iki thwarted.
31:36 lan Yakub, kang inflated, ngandika karo pratelan: "Kanggo kang fault saka mine, utawa kanggo apa dosa saka mine, sampeyan kudu dadi enraged marang kula
31:37 lan nggolèki kabeh item saka omah? Punapa panjenengan manggih saka kabeh inti saka omahmu? Panggonan iku kene sadurunge sedulur, lan sadulur-sadulurmu, lan supaya wong-wong mau ngadili antarane kula lan sampeyan.
31:38 Apa alasan duwe anggonKu nunggal karo kowe kanggo puluh taun? ewes lan dheweke-wedhus padha ora gabug; wedhus lanang saka wedhus aku ora nganggo.
31:39 Taler aku medharaké apa dikuwasani déning kéwan liar. Aku diganti kabeh sing rusak. Punapa mawon ilang dening nyolong, sampeyan diklumpukake saka aku.
31:40 Rinten dalu, Aku iki diobong dening panas lan Frost, lan turu mlayu saka mripat.
31:41 Lan ing cara iki, Kalih dasa taun, Aku wis dadi sampeyan ing omahmu: patbelas kanggo wadon, lan enem kanggo wedhus-wedhusmu. Sampeyan uga wis diganti bayaran kaping sepuluh.
31:42 Yen Gusti Allah embah kawula Abraham lan wedi Iskak boten cedhak kula, mbok menawa saiki panjenengan tamtu ngesahaken kula adoh wuda. Nanging Gusti Allah kapandeng kindly ing kasangsaran kawula lan pegawe saka tangan, lan Panjenengané banjur ndukani sampeyan wingi. "
31:43 Pak laban banjur mangsuli marang: "Wadon lan anak-anaké, lan wedhus-wedhusmu, lan kabeh sing mbédakaké sing mine. Apa bisa aku kanggo anak lan putu kawula?
31:44 Ayo, Mulane, ayo mlebu kasunyatan sing, supaya bisa dadi paseksi antarane Ingsun lan sira. "
31:45 Lan Yakub njupuk watu, lan kang diadegake dadi tugu sing.
31:46 Lan ngandika marang para sadhereke, "Nggawa watu." Lan padha, kumpul bebarengan watu, digawe kuburan, lan padha mangan marang.
31:47 Laban disebut iku, 'Makam Seksi,'Lan Yakub, 'Pile Kesaksian;'Saben wong miturut fitness basa dhewe.
31:48 Laban ngandika: "Kuburan iki bakal dadi seksi ana ing antarane aku lan kowé ing dina iki." (Lan iki alesan, jeneng sawijining wis disebut Gilead, sing, 'Makam Seksi.')
31:49 "Muga-muga Gusti nimbang lan hakim antarane kita, nalika kita bakal wis mundur saka siji liyane.
31:50 Yen sampeyan nindhes anak-anakku, lan yen sampeyan ngowahi ing rabi liwat mau, ora ana kang dadi seksi saka tembung kita kajaba Allah, sing mangertèni sakdurunge. "
31:51 Lan maneh ngandika marang Yakub. "Apa, kuburan iki lan watu sing aku wis nyiyapake antarane kula lan sampeyan,
31:52 bakal dadi paseksi. kuburan iki,"Aku ngomong, "Lan watu, lagi paseksen, ing kasus salah siji Aku nglintasi ngluwihi iku arep menyang sampeyan, utawa sampeyan nglintasi ing wingkingipun mikir cilaka kawula.
31:53 Allahe Abraham, lan Allah Nahor, Allahipun bapa sing, ngadili antara kita. "Mulane, Yakub sumpah dening wedi kang Rama Iskak,.
31:54 Bareng wis immolated kurban ing gunung, kang disebut sedulur kang kanggo mangan roti. Lan nalika padha mangan, padha mondhok ana.
31:55 Ing bebener, Laban ngadeg ing wayah wengi, lan wong ngambong anak lanang lan wadon kang, lan mberkahi mau. Banjur bali marang panggonan.

Purwaning Dumadi 32

32:1 Ugo, Yakub terus ing lelampahan sing wiwit étang. Sing Allah ketemu wong.
32:2 Nalika wus katon wong, ngandika, "Iki sing Encampments Allah." Panjenengané banjur nimbali jeneng panggonan mau diarani: Mahanaim, sing, 'Encampments.'
32:3 Banjur uga utusan sadurunge marang Esap, ing tanah Seir, ing wilayah Edom.
32:4 Lan diweling mangkene, matur: "Sampeyan bakal nganggo cara iki gusti kawula Esau: Sedhèrèk panjenengan Yakub: iku iki: "Aku wis neneka karo Laban, lan aku wis karo wong nganti dina saiki.
32:5 Aku wis sapi, lan kuldi, lan wedhus, lan abdi wong, lan abdi wadon. Lan saiki aku ngirim duta gusti kawula, supaya aku bisa nemokake sih wonten ing ngarsa Paduka. " '"
32:6 Lan utusan bali Yakub, matur, "We sowan dhateng ingkang raka Esap, Lah, kang rushes kanggo ketemu sampeyan karo wong patang atus. "
32:7 Yakub ana wedi. Lan ing teror kang, Satekané ing wong sing padha karo wong, uga wedhus, lan wedhus, lan sapi, lan unta, dadi loro perusahaan,
32:8 matur: "Saupama Esap dadi siji perusahaan, lan serangan iku, perusahaan liyane, kang kiwa konco, bakal disimpen. "
32:9 Lan Yakub ngandika: "Allahipun bapa kula Abraham, lan Allah bapa kawula Iskak, Dhuh Yehuwah kang ngandika marang aku: 'Wangsul dhumateng tanah Paduka, lan kanggo panggonan Paket Dinten Lair Panjenengan, lan aku bakal nindakake uga kanggo sampeyan. '
32:10 Aku kurang saka samubarang compassions lan kaleresan Paduka, kang wis kawujud kanggo abdi Paduka. Kanthi Staff aku nyabrang bengawan Yarden iki. Lan saiki aku bali karo loro perusahaan.
32:11 Paduka mugi karsaa ngluwari kawula saking tanganipun kakang kawula Esau, kanggo Aku banget wedi, supaya aja mbok menawa kang bisa teka lan serangan mudhun ibu karo anak.
32:12 Sampeyan ngomong sing bakal nindakake uga dening kula, lan sing bakal nggedhekake turunane kaya wedhi ing segara, kang, amarga saka sawijining akeh, ora bisa dietung. "
32:13 Bareng wis turu ana wengi sing, Gusti Allah banjur misahake, saka iku sing padha wis, bebungah kanggo Esap:
32:14 rong atus dheweke-wedhus, puluh kang-wedhus, rong atus ewes, rong puluh, wedhus lanang,
32:15 telung puluh unta milking karo sing enom, patang puluh lembu, rong puluh sapi lanang, puluh dheweke-kuldi, lan sepuluh saka sing enom.
32:16 Banjur padha diutus dening tangan abdine, saben kumpul dhewe, lan ngandika marang para abdiné: "Pass sadurunge kula, lan supaya ana dadi papan antarane kumpul lan kumpul. "
32:17 Lan pitunjuk pisanan, matur: "Yen kelakon ketemu kakangku Esau, lan kang Pitakon sampeyan: "Kang sampeyan?"utawa, "Kowe arep menyang endi?"utawa, "Kang iku wong kang ndherek panjenengan?"
32:18 sampeyan bakal nanggapi: "Abdi panjenengan Yakub kang. Panjenengané wis ngutus wong-wong mau minangka hadiah dhateng gusti kawula Esau. Lan dheweke uga teka sawise kita. "
32:19 Kajaba, kang dhawuh kaloro, lan katelu, lan kanggo kabeh sing mèlu wedhus, matur: "Nganggo tembung-tembung sing padha kanggo Esau, nalika ketemu.
32:20 Lan sampeyan bakal nambah: Aturipun abdi panjenengan Yakub piyambak uga nderek sawise kita, kanggo ngandika: "Aku bakal appease wong karo peparingé sing ndhisiki, lan sawise iki, Aku bakal ndeleng marang; mbok menawa kang bakal melasi kawula. " '"
32:21 Lan peparingé lumaku ing ngarepe, nanging piyambakipun mondhok wengi ing Camp.
32:22 Bareng wis wungu awal, kang ngajak somahe karo pisan, lan jumlah sing padha handmaids, karo anake lanang sawelas, lan nyabrang ing renault saka Yabok.
32:23 Lan Duwe dikirim liwat kabeh kang duweke wong,
32:24 kang tetep piyambak. Lah, wong gelut karo wong nganti esuk.
32:25 Bareng pirsa, yèn bakal ora bisa ngalahake wong, kang kena ing saraf thigh, lan langsung withered.
32:26 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Angkat kula, kanggo saiki esuke munggah. "Panjenenganipun nanggapi, "Aku ora bakal ngutyuli, kajaba sing mberkahi kula. "
32:27 Mulane ngandika, "Sapa jenengmu?"Wangsulane, "Yakub."
32:28 Nanging Gusti Yesus ngandika, "Kowé ora bakal disebut Yakub, nanging Israel; kanggo yen wis kuwat marang Gusti Allah, saya manèh kowé ngalahaké wong?"
32:29 Yakub takon, "Aku kandhanana, dening apa jeneng sing disebut?"Panjenenganipun nanggapi, "Apa kowe takon jenengku?"Lan banjur maringi berkah ing panggonan sing padha.
32:30 Lan Yakub ing jeneng panggonan Peniel, matur, "Aku wus ndeleng Allah pasuryan kanggo pasuryan, lan nyawa kawula wis disimpen. "
32:31 Lan langsung srengenge wungu marang wong, sawise wong wis nyabrang ngluwihi Peniel. Nanging ing bebener, kang limped ing sikil kang.
32:32 Kanggo alesan iki, Israel, malah kanggo dina saiki, ora mangan syaraf sing withered ing thigh Yakub, amarga kena ing saraf thigh lan iki obstructed.

Purwaning Dumadi 33

33:1 Yakub banjur, tumenga marang, weruh Esap tekan, lan karo wong patang atus. Satekané ing Paraputran Dane Lea lan Rakhel, lan saka loro handmaids.
33:2 Lan diselehake ing loro handmaids lan anak sing ing awal. Saestu, Leah lan anak-anake padha ing liya panggonan. Lan Rakhel banjur Joseph padha pungkasan.
33:3 lan maju, kang reverenced sujud ing lemah rambah ping pitu, nganti sadulure nyedhaki.
33:4 Lan Esau mlayu kanggo ketemu sadherekipun, lan dirangkul. Lan teken wong dening gulu lan ngambung marang, nangis.
33:5 Lan tumenga marang, weruh wanita lan bocah-bocah cilik sing, lan ngandika: "Apa iki arep kanggo awake dhewe?"Lan" Apa wong-wong sing gegandhengan karo sampeyan?"Panjenenganipun nanggapi, "Iki sing gedhe-gedhe sethitik sing Gusti Allah wis diwenehi minangka hadiah kanggo kula, abdi Paduka. "
33:6 Banjur handmaids lan anak-anaké lanang nyedhaki lan sujud.
33:7 uga Lea, karo anak-anake, tyedek. Lan nalika padha reverenced Kajaba, Pamuputipun, Joseph lan Rachel reverenced.
33:8 Esap tumuli nembung, "Apa sing iki perusahaan sing aku wis patemon?"Panjenenganipun nanggapi, "Dadi bisa aku oleh sih sadurunge gusti kawula."
33:9 Nanging Gusti Yesus ngandika, "Aku duwe kathah, kakangku; supaya iki dadi dhewe. "
33:10 Lan Yakub ngandika: "Aku beg sampeyan, supaya iku ora dadi. Nanging yen aku wis ketemu sih ing mata, nampa saiki cilik saka tangan. Kanggo aku wis nyawang raimu kaya aku katon marang pangayunan Gusti Allah. Welasi,
33:11 lan njupuk berkah kang wis nggawa, lan Gusti Allah, sing liya kabeh iku, wis diwenehi minangka hadiah kanggo kula. "Nrima iku kesed, ing insistence sadherekipun,
33:12 ngandika, "Ayo padha menyang ing bebarengan, lan aku bakal ngancani sampeyan ing lelampahan. "
33:13 Lan Yakub ngandika: "Dhuh Gusti kawula, ngerti aku duwe karo kula Tender bocah-bocah cilik, lan wedhus, lan lembu karo enom. Yen aku nimbulaké iki kanggo pegawe kakehan ing lumampah, kabeh banjur padha manak bakal mati ing siji dina.
33:14 Menapa please gusti kawula ndhisiki abdine. Lan aku bakal tindakake mboko sithik ing langkah kang, minangka akeh kaya aku ndeleng bocah-bocah cilik kanggo bisa, nganti aku teka gusti kawula ing Seir. "
33:15 Esau nanggapi, "Aku beg sampeyan, sing paling sawetara saka wong-wong sing bebarengan karo aku uga tetep kanggo ngancani sampeyan ing dalan. "Nanging ngandika, "Ana ora perlu. Aku wis kudu saka siji bab mung: kanggo oleh sih wonten ing ngarsa Paduka, wonten ngarsanipun gusti kawula. "
33:16 Lan Esau bali dina sing, dening cara sing wis teka, kanggo Seir.
33:17 Yakub banjur kanggo Sukot, ngendi, Duwe dibangun omah lan pucuk tarub, kang disebut jeneng panggonan Sukot, sing, 'Tents.'
33:18 Lan nyabrang menyang Salem, sawijining kutha Shechemites, kang ana ing tanah Kanaan, sak kundur saka Mesopotamia Siria. Lan kang urip cedhak kutha.
33:19 Lan mundhut bagéan saka lapangan kang wis pucuk tarub kang saka sakehing pandamele, , ajin Dane Sikem, satus cempé.
33:20 Lan erecting mesbèh ana ing kono, kang kasebut marang paling kuwat, Gusti Allahe Israel.

Purwaning Dumadi 34

34:1 banjur Dinah, putri Lea, budal ndelok wanita saka wilayah sing.
34:2 Lan nalika Sikhem, bin Hamor wong Hewi, pimpinan saka tanah sing, wus ndeleng dheweke, kang ambruk ing katresnan karo dheweke. Lan wong dicekel lan turu karo dheweke, akeh banget prawan dening pasukan.
34:3 Lan nyawa iki rapet kaiket dheweke, lan, wiwit dheweke ana sedhih, kang soothed dheweke karo flattery.
34:4 Lan arep kanggo Hamor, rama, ngandika, "Diwenehi girl iki kanggo kula minangka mate."
34:5 Nanging nalika Yakub krungu iki, wiwit putrané padha absen lan piyambakipun dikuwasani ing pasturing sapi, kang meneng nganti padha bali.
34:6 Banjur, nalika Hamor, , ajin Dane Sikem, wis metu nganggo Yakub,
34:7 lah, anak-anake teka saka ing ara-. Lan krungu apa kang kedaden, padha banget duka, amarga wus rampung bab reged ing Israel lan, ing nglanggar a, anake Yakub, wis perpetrated tumindak Kabeh.
34:8 Lan Hamor dipangandikani: "Dene anakku Sikhem wis dadi ditempelake putri. Wenehana wong dadi somahe.
34:9 Lan supaya kita ngrameke kekawin karo siji karo liyane. Menehi kita wadon, lan nampa wadon kita.
34:10 Lan manggon karo kita. tanah ing daya: cultivate, perdagangan, lan nduweni iku. "
34:11 Lan Sikhem malah matur marang bapakné lan kanggo dheweke sedulur: "Muga-muga aku oleh sih wonten ing ngarsa Paduka, lan apa wae sing bakal milih, Aku bakal menehi.
34:12 Nambah mas kawin ing, lan peparingé request, lan aku bakal bebas bestow apa sing bakal takon. Mung menehi kula girl iki minangka bojo. "
34:13 Lanang Yakub mangsuli Sikhem lan rama karo cidra, kang duka ing rudo pekso sing adhine:
34:14 "We are ora bisa apa apa takon, utawa kanggo menehi adhi kula kanggo wong ikutan. Kanggo kita, iki Kabeh lan nistha.
34:15 Nanging kita bisa kasil ing, supaya minangka kanggo sekutu karo sampeyan, yen sampeyan gelem dadi kaya kita, lan yen kabeh jinis lanang ing antaranira bakal tetak.
34:16 Banjur kita bakal bebarengan menehi lan nampa wadon uga kito; lan bakal padha urip karo sampeyan, lan kita bakal dadi siji wong.
34:17 Nanging yen sampeyan ora tetak, kita bakal njupuk putri kita lan mbatalake. "
34:18 tawaran sing pleased Hamor lan putra Sikhem.
34:19 Taler wong enom nimbulaké wektu tundha; ing kasunyatan kang langsung kawujud apa iki dijaluk. Kanggo kang tresna marang cah wadon akeh banget, lan piyambakipun kondhang saindhenging house rama.
34:20 Lan ngetik ing gapuraning kutha, padha ngandika marang wong-wong:
34:21 "Wong-wong sing tentrem, lan padha arep manggon ana ing antara kita. Ayo wong-wong mau perdagangan ing tanah lan cultivate iku, kanggo, kang wiyar lan jembar, ing mbetahaken budidoyo. Kita bakal nampa wadon minangka garwa, lan kita bakal menehi wong kito.
34:22 Ana siji bab sing ngalangi supaya gedhe apik: apa kita bakal netaki lanang kita, niru ritual bangsa sing.
34:23 Lan inti sing, lan sapi, lan kabeh sing padha nduweni, bakal dadi duwekku, yen mung kita bakal acquiesce iki, lan, ing urip bebarengan, bakal mbentuk siji wong. "
34:24 Lan wong mau kabèh sepakat kanggo netaki kabeh lanang.
34:25 Lah, ing dina katelu, nalika pain saka tatu ana paling, loro lanang Yakub, Simeon lan Lewi, sedulur saka Dinah, kendel mlebu kutha karo nggawa pedhang. Lan padha dipatèni kabèh sing lanang.
34:26 Padha dipateni Prabu Hemor lan Sang Sikhem bebarengan, njupuk adhine sing Dina saka omahé Sikèm.
34:27 Lan nalika padha mangkat, putrane Yakub kesusu liwat slain ing, lan njarah rayah kutha ing trên kanggo rudo pekso.
34:28 Njupuk wedhus sing, lan sapi, lan kuldi, lan mbikak sampah kanggo kabeh liya sing ana ing omahé lan ing kothak,
34:29 padha uga njupuk bocah-bocah cilik lan garwa pun cekel.
34:30 Nalika padha kendel rampung iki tumindak, Yakub celathu marang Simeon lan Lewi: "Sampeyan wis trenyuh kula, lan sampeyan wis digawe kula sengit marang Kanaan lan wong Feris, pendhudhuk asli ing nagara iki. We are sawetara. padha, kumpul piyambak bebarengan, bisa kedadéyan kula mudhun, lan banjur loro aku lan Pedaleman-Ku bakal dibusak adoh. "
34:31 padha nanggapi, "Apa padha planggaran adhi kula kaya pelacur?"

Purwaning Dumadi 35

35:1 Duk punika, Gusti Allah ngandika marang Yakub, "Tangia lan pindhah nganti Bethel, lan manggon ana, lan nggawe misbyah kanggo Gusti Allah, wus ngatingal marang sira, nalika sira ngungsi saka ngarepe Esap kakangira. "
35:2 Ing bebener, Yakub, Duwe nimbali kabeh omahé, ngandika: "Cast adoh dewa asing kang ana ing tengahmu lan najisé, lan uga ngganti sandhanganmu.
35:3 Njedhul, lan supaya kita padha munggah menyang ing Betel, supaya kita bisa nggawe mesbèh ana ing kono Gusti Allah, sing nyembadani marang aku ing dina saka Mangsa Kasangsaran kawula, lan sing diiringi kula ing lelampahan. "
35:4 Mulane, dicaosi sakehing dewa asing kang padha, lan anting-anting kang ana ing kupinge sing. Lan banjur kasarekake ana ing ngisore wit terebinth, kang ngluwihi kuthané Sikèm,.
35:5 Lan nalika padha budhalan, ing pagiris saka Gusti Allah nyerang kabeh kutha lingkungan, lan padha wani ora nguber wong lagi lunga.
35:6 Lan supaya, Yakub tekan ing Lus, kang ana ing tanah Kanaan, uga dijenengi Bethel: piyambakipun lan kabeh wong karo wong.
35:7 Lan banjur yasa mesbèh ana ing kono, lan kang disebut jeneng panggonan sing, 'House of Allah.' Kanggo ana Gusti Allah ngatingali nalika ngungsi saka ing ngarepe sadulure.
35:8 About Sanalika, Deborah, perawat saka Ribkah, seda, lan banjur kakubur ing basa Betel, ing wit. Lan nama papan kang karan, 'Oak saka Panangis.'
35:9 Gusti Allah banjur muncul maneh Yakub, sak kundur saka Mesopotamia Siria, lan mberkahi wong,
35:10 matur: "Sampeyan bakal ora ana maneh disebut Yakub, kanggo jeneng bakal dadi Israel. "Panjenengané banjur nimbali wong Israel,
35:11 lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Aku iki Allah Kang Mahakwasa: nambah lan Multiply. Suku lan bangsa bangsa bakal saka sampeyan, lan raja bakal metu saka Bangkekan Panjenengan.
35:12 Lan tanah sing Dakparingaké marang Abraham lan Iskak, Aku bakal menehi kowe, lan kanggo turunira sawise sampeyan. "
35:13 Lan piyambakipun mundur saka wong.
35:14 Ing bebener, kang Nggawe tugu watu, ing panggonan kono wis ngandika marang wong, pouring metu libations liwat, lan lenga pouring,
35:15 lan kang disebut jeneng panggonan sing, 'Betel.'
35:16 Banjur, departing saka ing kono, kang teka ing mangsa semi ing tanah sing ndadékaké kanggo Efrata. lan ana, nalika Rachel menehi lair,
35:17 amarga iku lair angel, dheweke wiwit dadi ing bebaya. Lan bidan ngandika dheweke, "Aja wedi, kanggo sampeyan bakal duwe anak iki uga. "
35:18 Banjur, nalika uripe iki departing amarga saka pain, lan pati saiki caket, dheweke disebut jeneng putra Benoni, sing, bin pain sandi. Nanging saestu, rama disebut Benyamin, sing, bin tangan tengen.
35:19 Lan Rakhel tinggal donya, lan banjur kakubur ing cara sing ndadékaké kanggo Efrata: Panggonan iki Betlehem.
35:20 Lan Yakub di bangun tugu liwat kuburan dheweke. Iki monumèn kanggo kuburan Dane Rahel, malah kanggo dina saiki.
35:21 Departing saka ana, kang nancebake tarube ngluwihi Menara Flock ing.
35:22 Lan nalika piyambakipun manggen ing wilayah sing, Ruben banjur metu, lan wong turu karo Bilha ing selir kang rama, kang ora hal cilik minangka kanggo umpetaken saka wong. Saiki anak-anaké Yakub rolas.
35:23 Para putrane Lea: Ruben kawitan lair, lan Simeon, lan Lewi, lan Yehuda, Isakar, lan Zebulon.
35:24 Anake Rakhel: Yusuf lan Benyamin.
35:25 Para putrane Bilha, abdinipun Rachel: Dhan lan Naftali.
35:26 Para putrane Zilpah, abdinipun Lea: Gad lan Asyer. Iku kabeh para putrane Rama Yakub, sing padha kalairake ana ing Padan-Aram ing Aram.
35:27 Banjur tindak kang Rama Iskak, ing sawetane Mamre, kutha Arba: Panggonan iki Hebron, ngendi Abraham lan Iskak neneka.
35:28 Lan dina Iskak padha rampung: satus wolung puluh taun.
35:29 Lan kang dikonsumsi dening umur, seda. Lan piyambakipun diselehake karo wong kang, kang lawas lan kebak days. Lan anak-anaké, Esau lan Yakub, dikubur.

Purwaning Dumadi 36

36:1 Saiki Deti Esau, sing Edom.
36:2 Esau njupuk garwa wong wadon Kanaan: Ada, okan Dane Elon, wong Het, lan Oholibama putri Anah, putri Zibeon wong Hewi,
36:3 lan Basmat, putri Ismael, adhine Nebayot.
36:4 Banjur Ada nglairake Elipas. Basmat ngandhut Rehuel.
36:5 Oholibama ngandhut Yeus, lan Yaelam, lan Korah. Iku kabeh para putrane Esau, kang kalairake ana ing tanah Kanaan.
36:6 Irika Dane Esau njupuk garwa kang, lan anak-, lan wadon, lan saben nyawa saka omahé, lan zat kang, lan sapi, lan apa wae kang bisa diwenehi ing tanah Kanaan, banjur menyang wilayah liyane, penarik saka Yakub adhine.
36:7 Kanggo padha dadi sugih lan padha ora bisa manggon bebarengan. Lan ora ana ing tanah sojourn sing bisa kanggo nyonggo wong, amarga saka akeh wedhus sing.
36:8 Esap urip ing gunung Seir: iku Edom.
36:9 Dadi iki generasi Esau, Rama Edom, ing gunung Seir,
36:10 lan iki jenenge anak-anake: Elipas bin Ada, garwanipun Esau, uga Rehuel, bin Rehuel, bojoné.
36:11 Lan Elipas anak lanang: kanca, Omar, Sepo, Gaetam, lan Kenez.
36:12 Saiki Timna ana selir saka Elipas, putra Esap. Lan peputra Amalek. Iki nglairake anak patutan, garwanipun Esau.
36:13 Dane Rehuel dados Nahat lan Zerah, Syama lan Miza. Iki turune Rehuel anake, garwanipun Esau.
36:14 Ugo, Iku para putrane saka Oholibama, putri Anah, putri Zibeon, garwanipun Esau, kang peputra kanggo wong: Yeus, lan Yaelam, lan Korah.
36:15 Iki padha pemimpin para putrane Esau, anak-anake punika: Elipas, ing pembarep Esap: pimpinan Teman, pimpinan Omar, pimpinan Sepo, pimpinan Kenez,
36:16 pimpinan Korah, pimpinan Gaetam, pimpinan Amalek. Iki turune Rama Elipas, ing tanah Edom, lan iki nglairake anak patutan.
36:17 Ugo, iki sing Dane Rehuel, putra Esap: pimpinan Nahat, pimpinan Serah, pimpinan Sama, pimpinan Misa. Lan iki padha para pemimpin Rehuel, ing tanah Edom. Iki turune Rehuel anake, garwanipun Esau.
36:18 Iki para putrane Oholibama, garwanipun Esau: pimpinan Yeus, pimpinan Yaelam, pimpinan Korah. Iki padha pemimpin Oholibama, putri Anah lan garwanipun Esau.
36:19 Iku kabeh para putrane Esau, lan iki padha pemimpin sing: iki Edom.
36:20 Iku kabeh para putrane Seir, ing Horite, pedunung tanah: Lotan, lan Syobal, lan Zibeon, lan Anah,
36:21 lan Dison, lan Ezer, lan Disyan. Iki padha para pemimpin Hori, anak-anake Seir, ing tanah Edom.
36:22 Saiki Lotan diprodhuksi anak: Hori lan Heman. Nanging adhine Lotan ana Timna.
36:23 Lan iki sing Dane Sobal: Alvan, Manahat, lan Ebal, lan Shepho, lan Onam.
36:24 Lan iki turune Zibeon: Aya miwah Ana. Iki Anah sing nemu tuk banyu panas ing ara-ara samun, nalika piyambakipun pasturing kuldi kang rama Zibeon.
36:25 Lan kang kagungan putra Dison, lan putri Oholibama.
36:26 Lan iki Dane Dison: Hemdan, lan Esheban, lan Ithran, lan Cheran.
36:27 Ugo, iki mau turune Ezer: Bilhan, lan Zaavan, lan bakal.
36:28 Banjur Disyan anak lanang: Us lan Aran.
36:29 Iki padha para pemimpin Hori: pimpinan Lotan, pimpinan Sobal, pimpinan Zibeon, pimpinan Anah,
36:30 pimpinan Dison, pimpinan ewu, pimpinan Disan. Iki padha pemimpin saka Hori sing mrentah ing tanah Seir.
36:31 Saiki sadurunge Israel wis raja, raja-raja sing mréntah ing tanah Edom padha iki:
36:32 Bela bin Beor, lan kutha kang ana Dinhabah.
36:33 Banjur Prabu Bela seda, lan Yobab, bin Zerah saka Bozra, nggentèni dadi raja.
36:34 Lan nalika Sang Prabu Yobab mati, Sang Prabu Husam saking tanah ing Temanites nggentèni dadi raja.
36:35 Ugo, siji iki Duwe seda, Sang Hadad bin Bedad, nggentèni dadi raja. Kang wus dadi panyuwunira Midian ing wilayah Moab. Lan kutha kang ana Avith.
36:36 Lan nalika Adad mati, Samla saka Masrekah nggentèni dadi raja.
36:37 Ugo, iki siji kang mati, Saul saka kali Langkawi, nggentèni dadi raja.
36:38 Lan nalika piyambakipun ugi sampun sirna, abuses anak, bin Akhbor, nggantos Kraton.
36:39 Ugo, iki siji kang mati, Hadar, nggentèni dadi raja; lan kutha kang ana Pau. Lan bojoné iki disebut Mehetabel, putri Matred, putri Mezahab.
36:40 Mulane, padha jenenge pemimpin Esau, dening kulawargané, lan panggonan, lan ing Vocabulary: pimpinan Timna, pimpinan Alvah, pimpinan Jetheth,
36:41 pimpinan Oholibama, pimpinan Ela, pimpinan Pinon,
36:42 pimpinan Kanez, pimpinan Teman, pimpinan Mibzar,
36:43 pimpinan Magdiel, pimpinan Iram. Iki padha pemimpin Edom manggen ing tanah aturan sing: iki Esau, bapakné Idumea.

Purwaning Dumadi 37

37:1 Yakub manggon ing tanah Kenaan, ngendi kang rama neneka.
37:2 Lan iki generasi kang. Joseph, nalika yuswanipun nembelas taun, iki pasturing kumpul karo sedulur-seduluré, nalika isih ana cah lanang. Lan kang ana karo anak Bilha lan Zilpah, garwa kang rama. Lan kang dipuntudhuh sedulur kang rama saka angkara paling dosa.
37:3 Rama Israel anggone ngasihi Yusuf ndhuwur kabeh anak-anake, amarga wis ngandheg wong sepuh. Lan kang digawe wong Tunika a, dirajut saka akeh werna.
37:4 Banjur para sadhereke, ningali kang kinasihan dening kang rama luwih saka para putra liyane kang, sengit marang, lan padha ora bisa ngomong apa-apa damai kanggo wong.
37:5 Banjur uga kedaden kang dicritakaké ing sesanti ngimpi kanggo sedulur kang, kanggo kang alesan gething luwih wiwit nurtured.
37:6 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, "Ngrungokake ngimpi sing aku weruh.
37:7 Aku panginten kita padha naleni sheaves ing lapangan. Lan sheaf sandi ketoke ngadeg, lan sheaves Panjenengan, ngadeg ing bunder, reverenced sheaf sandi. "
37:8 sedulur-seduluré nanggapi: "Punapa panjenengan dados raja kita? Utawa kita bakal tundhuk panguwaos Panjenengan?"Mulane, prakara iki impen lan tembung diwenehake kindling kanggo meri lan gething.
37:9 Ugo, kang weruh ngimpi liyane, kang diterangno kanggo sedulur kang, matur, "Aku weruh dening ngimpi, kaya srengenge, lan rembulan, lan lintang sewelas padha reverencing kula. "
37:10 Bareng wis related kanggo rama lan para sadulure, rama didukani wong, lan ngandika: "Apa iku ateges kanggo sampeyan, ngimpi sing wis katon? Apa aku kudu, lan ibumu, lan sadulur-sadulurmu astiti bakti sampeyan marang bumi?"
37:11 Mulane, sadhereke padha sujana marang. Nanging saestu, rama dianggep prakara meneng.
37:12 Lan nalika para sadhereke padha lodging ing Sikhem, pasturing wedhus sing rama,
37:13 Israel ngandika marang: "Sedulur panjenengan pasturing ing wedhus ing Sikhem. Ayo, Aku bakal ngirim kanggo wong-wong mau. "Lan nalika Panjenengané paring,
37:14 "Aku siap,"Banjur ngandika marang wong, "Go, lan weruh yen kabeh wis prospering karo sedulur-sedulurmu lan sapi, lan laporan kanggo kula apa wis kedados. "Dadi, Duwe wis dikirim saka Lebak Hebron, kang teka ing Sikhem.
37:15 Lan wong sing ketemu wong perantauan ing lapangan a, lan ndangu, apa iki seeking.
37:16 Dadi kang nanggapi: "Aku ngupaya sedulur. Ngomong ngendi padha pangonan wedhus. "
37:17 Lan wong mau banjur ngandika: "Padha mundur saka panggonan iki. Nanging aku krungu wong ngomong, 'Ayo padha munggah menyang Dotan. "Mulane, Joseph terus ing para sadhereke wus, lan ketemu padha ing Dotan.
37:18 Lan, nalika padha ndeleng wong saka kadohan, sadurunge nyedhaki wong-wong mau, padha mutusaké kanggo matèni wong.
37:19 Lan padha padha sapocapan: "Lah, cedhak dreamer.
37:20 Ayo, ayo dipateni, nuli dibuwang menyang ing sumur lawas. Lan supaya kita ngomong: 'Sawijining kéwan liar ala wis matèni wong.' Banjur bakal dadi nyoto apa bakal nglakoni impen kanggo wong. "
37:21 nanging Ruben, ing pangrungu iki, strove mbebasake wong saka tangan, lan ngandika:
37:22 "Aja njupuk adoh urip, utawa ngwutahake getih. Nanging dicemplungake ing sumur iki, kang ing ara-ara samun, lan supaya tetep tangan aman. "Nanging ngandika iki, kepingin ngluwari wong saka tangan, supaya minangka kanggo bali marang kang rama.
37:23 Lan supaya, Bareng teka sedulur kang, padha banget cepet diudani wong saka Tunika kang, kang tungkak-dawa lan dirajut saka akeh werna,
37:24 lan iku katundhung menyang sumur lawas, kang dianakaké ana banyu.
37:25 Lan lungguh bebarengan arep mangan roti, deweke weruh Ismael, lelungan teka saka Gilead, karo unta sing, mbeta rempah-rempah, lan resin, lan lenga mur menyang Mesir.
37:26 Mulane, Yehuda marang para sadulure:: "Apa bakal gunané kita, yen kita mateni adhi kita lan ndhelikake getihe?
37:27 Iku luwih apik kang bisa didol kanggo Ismael, lan banjur tangan kita ora bakal najisake. Kanggo iku sadulur kita lan daging kita. "Sedulur-seduluré sarujuk marang tembung.
37:28 Lan nalika para sudagar Midian padha liwat, Kadung wong saka ing jero sumur,, lan padha didol marang wong Ismael kae kanggo puluh sèkel selaka. Lan iki mimpin wong menyang Mesir.
37:29 lan Ruben, bali ing sumur mau, ora golek bocah.
37:30 Lan rending pangagemané, Gusti Yesus tindak menyang sadulure, pangucape:, "Bocahé ora saiki, lan ngendi aku bakal lunga?"
37:31 Banjur padha njupuk Tunika kang, lan padha dipped ing getih saka Wedus, kang padha matèni,
37:32 ngirim sing digawa Rama, lan padha ngandika: "Kita ketemu iki. Apa iku Tunika putra utawa ora. "
37:33 Lan nalika rama ngakeni iku, ngandika: "Iku Tunika anakku. Sawijining kéwan liar ala wis dipangan wong; kéwan wis matèni Yusuf. "
37:34 Lan tearing pangagemané, kang tansah manganggo jubah haircloth, ngadhuh putra kanggo dangu.
37:35 Banjur, nalika para putrane kang padha bebarengan kanggo ease kasusahan sing rama, panjenengané ora gelem nampa panglipur, Nanging Gusti Yesus ngandika: "Aku bakal medhak saka sedhihé anakku ing jagading." Lan nalika persevered ing nangis,
37:36 wong Midian ing Mesir nyadé Yusuf kanggo Bareng bendarane, a Priyagung Fir'aun, Instructor prajurit.

Purwaning Dumadi 38

38:1 About Sanalika, Yehuda, mudhun saka sedulur kang, nguripake menyang wong Adulam, jenenge Hira.
38:2 Lan weruh ana putri wong disebut Simon, Kanaan. Lan njupuk nggarwa a, piyambakipun mlebet kanggo dheweke.
38:3 Lan dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang, lan dheweke dijenengake Er.
38:4 Lan ngandhut turunane maneh, Duwe diwenehi anak lanang, dheweke disebut wong Onan.
38:5 Ugo, peputra katelu, tiyang dheweke disebut Sela, sawise kang lair, dheweke mandhek kanggo metokake sembarang liyane.
38:6 Banjur Yehuda marang bojo kanggo lair Er kang kawitan, jeneng kang Tamar.
38:7 Lan uga kedaden sing Er, kawitan lair saka Yehuda, ora ndadekake ing ngarsané Gusti lan matèni dening wong.
38:8 Mulane, Celathune Yehuda marang putrané Onan: "Ketik kanggo garwanipun sadulurmu, lan digandhengake karo dheweke, supaya sampeyan bisa netes kanggo sadulurmu. "
38:9 Panjenenganipun, ngerti yen anak kalairaké ora bakal kang, nalika panjenenganipun mlebet menyang bojo sadherekipun, kang wutah wiji ing lemah, supaya aja anak kudu lair ing jeneng kakange.
38:10 Lan iki alesan, Gusti disabetake wong mudhun, amarga iya bab nistha.
38:11 Marga saka prakara iki, Celathune Yehuda marang kang putri-ing-hukum Tamar, "Dadi randha ing omahe bapakmu, nganti anakku Syela dibedhol. "Kanggo ajrih, aja nganti bisa uga mati, mung saduluré iya. Dheweke lunga, lan dheweke urip ing omahe bapakne.
38:12 Banjur, sawise akeh dina wis liwati, putri Simon, garwanipun Yehuda, seda. Lan nalika piyambakipun pikantuk panglipur sawisé mourning kang, Gusti Yésus terus munggah menyang wedhusé saka wedhus ing Timna, kang lan Hira, ing gembalanipun saka kumpul Adulam.
38:13 Lan iki kacarita kanggo Tamar sing rama-ing-hukum kang sumengka menyang ing Timna perlu mbathili wedhus.
38:14 Lan nyimpen adoh rasukan ing Randa dheweke, dheweke njupuk munggah nutupi. Lan ganti klambi dheweke, dheweke lungguh ing prapatan sing ndadékaké menyang Timna, amarga Sela sampun duur, lan dheweke wis ora nampa Dèkné dadi bojomu.
38:15 Lan nalika Yehuda weruh dheweke, kang panginten dheweke dadi wanita tuna susila, a. Kanggo dheweke wis dijamin pasuryan dheweke, supaya aja dheweke bisa dikenali.
38:16 Lan ngetik kanggo dheweke, ngandika, "Ngidini kula kanggo nggabungake karo sampeyan." Kanggo wong durung ngerti dheweke dadi putri-ing-hukum kang. Lan dheweke nanggapi, "Apa sing bakal kaparingake marang aku, kanggo seneng kula minangka selir?"
38:17 ngandika, "Aku bakal ngirim wedhus cempe." Lan maneh, dheweke ngandika, "Aku bakal ngidini apa sing arep, yen menehi kula sumpah, nganti sampeyan bisa ngirim apa sing janji. "
38:18 Yehuda:, "Apa kowe pengin diwenehi kanggo sumpah?"Dheweke nanggapi, "Ring Panjenengan lan gelang, lan Staff sing terus ing tangan. "lestari, wong wadon, saka siji nemokke seksual, mobot.
38:19 Lan dheweke banjur ngadeg lan lunga. Lan nyimpen adoh sandhangan dheweke wis dijupuk munggah, dheweke tansah manganggo jubah rasukan ing Randa dheweke.
38:20 Yehuda banjur dikirim Wedus dening angon kang, ing Adulam, supaya wong bisa nampa janji sing padha dipasrahi kanggo wong wadon. Nanging, Bareng wis ora ketemu dheweke,
38:21 kang ditakokake-wong ing kono sing: "Endi wong wadon sing lungguh ing prapatan ing?"Wong kabeh padha nanggapi, "Ana wis ora harlot ing panggonan iki."
38:22 Panjenenganipun bali nemoni Yehuda, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Aku ora ketemu. Menapa malih, wong saka panggonan sing marang kula sing perek wis tau lungguh ana. "
38:23 Yehuda:: "Ayo dheweke terus dhéwé kanggo nyalahke. mesthi, dheweke ora bisa ngarani kita goroh. Aku dikirim ing wedhus enom sing aku wis janji, lan sampeyan ora ketemu. "
38:24 Lah, sawise telung sasi, padha kacarita kanggo Yehuda, matur, "Tamar, putri-ing-hukum Panjenengan, wis laku bédang lan dheweke padharan katon bakal nggedhekake. "Yehuda ngandika, "Gawé dheweke, supaya dheweke bisa diobong. "
38:25 Nanging nalika dheweke iki mimpin metu paukuman, dheweke dikirim menyang rama-ing-hukum, matur: "Aku disusun dening wong kanggo tiyang iku mau kagungane. Ngenali kang ring, lan gelang, lan Staff iki. "
38:26 nanging, ngakeni peparingé, ngandika: "Dheweke luwih mung saka aku. Kanggo aku durung ngirim dheweke kanggo anakku Syela. "Nanging, kang sumurup dheweke ora luwih.
38:27 Banjur, ing wayahe lair, ana muncul kembar ing guwa-garba. Lan supaya, ing banget layang saka bayi, siji sijine kasebut tangan, kang bidan ing disambungake nganggo benang abang, matur,
38:28 "Iki bakal metu pisanan."
38:29 Nanging ing bebener, teken bali tangané, liyane medal. Lan wong wadon mau banjur matur, "Apa iku pemisahan dipérang kanggo sampeyan?"Lan iki alesan, dheweke dijenengake Peres.
38:30 Sawise iki, rayine banjur miyos, ing kang tangan iki ana benangé abang. Lan dheweke disebut wong Serah.

Purwaning Dumadi 39

39:1 Kangge, Yusuf mimpin menyang Mesir. lan Putiphar, a Priyagung Fir'aun, pimpinan tentara, wong Mesir, dituku wong saka ing tangane wong Ismael, dening kang digawa.
39:2 Lan Sang Yehuwah nunggil karo wong, lan ana wong sing tyukup ing kabeh sing iya. Lan kang urip ing omahe bendarane,
39:3 sing sumurup banget uga yen Gusti ana karo wong, lan sing kabeh iku padha rampung dening wong padha katuntun dening tangan kang.
39:4 Yusuf manggih sih ana ing ngarsane Sang Yehuwah kang, lan pangibadah marang wong. Lan, Duwe wis diselehake ing pangisian daya saka kabeh dening wong, kang diatur ing omah sing kapasrahake marang lan kabeh kang wis dikirim marang.
39:5 Lan Gusti mberkahi house saka Mesir, amarga saka Joseph, lan kathah sabarang darbeke, minangka akeh ing bangunan, ing kothak.
39:6 kang Taler ngerti apa-apa liyane saka roti sing mangan. Yusuf ayu ing wangun, lan stately katon.
39:7 Lan supaya, sawise akeh dina, Jeng matak dheweke mata ing Joseph, lan dheweke ngandika, "Turu karo aku."
39:8 Lan tanpa adung ing kabeh kanggo tumindak duraka, Gusti Yésus terus takon: "Lah, gusti kawula wis dikirim kabeh iku kanggo kula, lan ora ngerti apa kang wis ana ing omah dhewe.
39:9 Sanadyan ana apa-apa kang ora ana ing daya sandi, utawa sing wis ora dikirim menyang kula, kajaba sampeyan, kanggo sing bojoné. Carane banjur aku bisa tumindak ala lan dosa marang Gusti Allah kawula?"
39:10 Kanthi makaten, saindhenging saben dina, wong wadon iki pestering wong enom, lan piyambakipun nolak jina.
39:11 Banjur kedaden, ing dina tartamtu, sing Joseph mlebu omah, lan iki dilakoni soko, tanpa saksi.
39:12 lan dheweke, tangane tanggun busanan Idane, ngandika, "Turu karo aku." Nanging, ninggalake konco jubah ing tangan, mlayu lan banjur njaba.
39:13 Lan nalika wong wadon weruh sandhangan ing tangan lan dhéwé kang dianggep karo disrespect,
39:14 dheweke disebut kanggo dhéwé wong omahe, lan dheweke ngandika: "Apa, wis digawa ing wong Ibrani kanggo planggaran us. Piyambakipun mlebet marang aku, supaya nggabungake karo kula; lan nalika aku wis matur metu,
39:15 lan wus krungu swaraku, kang kiwa konco jubah sing dianakaké, lan mlayu metu. "
39:16 Minangka bukti, Mulane, saka kasetyan dheweke, dheweke disimpen jubah, lan dheweke nuduhake menyang bojone, nalika mulih.
39:17 Lan dheweke ngandika: "Slaf Hebrew, kang wis digawa ing kula, nyedhaki kanggo planggaran kula.
39:18 Sawusé krungu aku nangis metu, kang kiwa konco jubah sing dianakaké, lan mlayu metu. "
39:19 bendarané, marang krungu iku mau, lan gadhah kapitadosan gedhe banget ing tembung saka mate kang, duka banget.
39:20 Lan piyambakipun ngirim Yusuf dhateng pakunjaran, ngendi tawanan raja padha katahan, lan piyambakipun terlampir ing panggonan sing.
39:21 Nanging Sang Yehuwah nunggil karo Yusuf, lan, gadhah kawelasan dhateng, Allah banjur maringaké sih ing ngarsane pimpinan saka pakunjaran,
39:22 sing dikirim menyang tangané kabeh tawanan sing padha dianakaké ing ditahan. Lan apa wae kang wis kelakon, ana ing wong.
39:23 Sanadyan dheweke piyambak ngerti apa-apa, Duwe dipasrahké iku kanggo wong. Kanggo Sang Yehuwah nunggil karo wong, lan mimpin kabeh sing iya.

Purwaning Dumadi 40

40:1 Nalika iku padha arep ing, kedaden sing loro kasim, ing pangunjukan raja Mesir, lan miller gandum, gelo Gusti sing.
40:2 Sang Prabu Pringon, murka karo wong-wong mau, (saiki siji ana ing pangisian daya saka cupbearers, liyane saka Millers gandum)
40:3 dikirim menyang pakunjaran saka pemimpin militer, kang uga Yusuf iya ana tahanan.
40:4 Nanging penjaga pakunjaran dikirim menyang Joseph, sing ngladèni wong-wong mau uga. Sawetara wektu sethitik liwati dening, nalika padha dianakaké ing ditahan.
40:5 Lan wong loro weruh ngimpi padha ing siji wengi, katerangan kang kudu related kanggo siji liyane.
40:6 Lan nalika Yusuf ngetik kanggo wong-wong mau ing esuk, lan wis katon sedih,
40:7 kang arahan wong, matur, "Apa iku expression Panjenengan langkung nrenyuhaken malih dina saka biasanipun?"
40:8 padha nanggapi, "Aku wus padha ndeleng ngimpi, lan ana siji ora kanggo kokwaca kanggo kita. "Yusuf banjur ngandika marang wong-wong mau, "Ora interpretasi kagungane Allah? Recount kanggo kula apa sing kowé weruh. "
40:9 Pangareping pangunjukan diterangno ngimpi pisanan. "Aku weruh sadurunge kula wit anggur,
40:10 kang padha telung shoots, kang ageng sethithik menyang tunas, lan, sawise kembang, iku matured menyang grapes.
40:11 Lan tuwung saka Sang Prabu Pringon ana ing tanganku. Mulane, Aku banjur methik woh anggur, lan aku dipencet menyang tuwung kang dianakaké, lan aku nyerahke tuwung Sang Pringon. "
40:12 Joseph nanggapi: "Iki interpretasi ngimpi. Telu shoots sing telung dina sabanjuré,
40:13 sawise kang Sang Prabu Pringon badhe elinga layanan, lan kang bakal mulihake sampeyan posisi mantan Panjenengan. Lan sampeyan bakal menehi wong tuwung miturut kantor, sing padha rakulino kanggo apa sadurunge.
40:14 Mung elinga kula, nalika bakal dados sae, lan kula sih iki, kanggo suggest Sang Pringon kanggo mimpin kula metu saka pakunjaran iki.
40:15 Kanggo aku wis dicolong saka tanah Ibrani, lan kene, innocently, Aku iki nyithak menyang jugangan. "
40:16 Pangareping miller gandum, ningali kang wis wisely unraveled ngimpi, ngandika: "Aku uga weruh ngimpi: aku wis telung kranjang saka meal ndhuwur sirah,
40:17 lan ing salah siji basket, kang paling dhuwur, Aku digawa kabeh panganan sing digawe dening seni baking, lan manuk mangan saka iku. "
40:18 Joseph nanggapi: "Iki interpretasi ngimpi. Tenong sungsun tiga inggih tigang dinten sabanjuré,
40:19 sawise kang Sang Prabu Pringon badhe nindakake langsung sirah, lan uga nundha saka salib, lan manuk bakal luh daging. "
40:20 Ing dina katelu sesampunipun ana sing ulang tahun saka Sang Prabu Pringon. Lan nggawe pesta gedhe kanggo abdine, eling, sak pesta, pangareping pangunjukan lan lurah miller gandum.
40:21 Lan ndandosi siji kanggo panggonan kang, saiki wong tuwung;
40:22 liyane kang nggantung ing gallows a, lan kanthi mangkono bebener interpreter impen iki buktiaken.
40:23 Lan senajan Advanced karo dadi luwih kamakmuran, pangareping pangunjukan kelalen interpreter impen.

Purwaning Dumadi 41

41:1 Sawise rong taun, Sang Pringon pirsa ngimpi. Panjenenganipun panginten piyambak kanggo ngadeg ing ndhuwur kali,
41:2 saka kang sumengka lembu pitu, banget ayu lan stout. Lan padha pastured ing marshy.
41:3 Ugo, pitu liyane metu saka kali, reged lan sak tenane emaciated. Lan padha pastured ing bank padha kali, ing panggonan ijo.
41:4 Lan padha mangsa sing kang katon lan kondisi awak dadi apik. Sang Pringon, Duwe wis awakened,
41:5 turu maneh, lan weruh ngimpi liyane. Seven kuping gandum kabentuk ing salah siji stalk, lengkap lan uga-kawangun.
41:6 Ugo, kuping gandum, saka jumlah sing padha, ngadeg, lancip lan disabetake karo blight,
41:7 jagad pakeliran kabeh kaendahan ing pisanan. Sang Pringon, nalika piyambakipun awakened sawise liyane kang,
41:8 lan nalika esuk teka, kang sami wedi, dikirim menyang kabeh interpreters Mesir lan kanggo kabeh wong wicaksana. Lan nalika padha ngundang, jlentrehe kanggo wong ngimpi kang; nanging ora ana siji sing bisa kokwaca.
41:9 Banjur ing pungkasan pangareping pangunjukan, ngelengke, ngandika, "Aku ngakeni dosa kawula.
41:10 Sang Prabu, murka karo abdine, dhawuh kula lan pangareping miller gandum supaya dipeksa menyang pakunjaran saka pemimpin militer.
41:11 ana, ing sewengi, loro kita weruh ngimpi presaging mangsa.
41:12 Ing panggonan sing, ana Hebrew, abdi Panglima padha militer, kanggo kang kita diterangno impen kita.
41:13 Padha dakrungu bab iki buktiaken sesampunipun dening acara saka prakara. Kanggo aku iki dibalèkaké kantor, lan dheweke diskors ing salib. "
41:14 langsung, dening panguwasa Sang Prabu, Yusuf medal saka pakunjaran, lan padha dipun cukur wong. Lan ganti rasukan kang, padha presented marang wong.
41:15 Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Aku weruh impen, lan ora ana kang bisa mbukak wong. Aku wis krungu sing banget wicaksana ing basa iki. "
41:16 Joseph nanggapi, "Loro saka kula, Gusti Allah bakal nanggapi favorably Sang Pringon. "
41:17 Mulane, Sang Pringon diterangno apa kang wus: "Aku panginten aku bakal ngadeg ing pinggir kali sing,
41:18 lan pitung lembu munggah saka kali, banget ayu lan kebak daging. Lan padha grazed ing suketan saka greenery rawa.
41:19 Lah, Nang sawise iki, pitung lembu, karo deformity lan emaciation kayata aku wis tau ndeleng ing tanah Mesir.
41:20 Iki mangsa lan migunakaken pisanan,
41:21 menehi ora pratondo kang kebak. Nanging padha tetep ing negara padha emaciation lan squalor. Awakening, nanging kang bobot mudhun menyang turu maneh,
41:22 Aku weruh ngimpi. Seven kuping gandum thukul ing siji stalk, lengkap lan ayu banget.
41:23 Ugo, pitu liyane, lancip lan disabetake karo blight, wungu saka stalk.
41:24 Lan padha kamangsa ing kaendahan saka pisanan. Aku diterangno ngimpi menyang interpreters, lan ora ana kang bisa mbukak iku. "
41:25 Joseph nanggapi: "Ngimpi king iku salah siji. Apa Gusti Allah bakal nindakake, kang wis dicethakaké kanggo Sang Prabu Pringon.
41:26 Menggah lembu pitu ayu, lan pitu kuping kebak gandum, sing mirah tedha pitung taun. Lan pasukan saka impen mangertos dadi padha.
41:27 Ugo, pitu lembu lancip lan emaciated, kang munggah sawise wong-wong mau, lan pitu kuping lancip saka gandum, kang padha disabetake karo welirang, pitung nyedhak taun paceklik.
41:28 Iki bakal kelakon ana ing urutan.
41:29 Lah, ana bakal teka pitung taun saka kesuburan gedhe ing saindhenging kabeh tanah Mesir.
41:30 Sawise iki, ana bakal tindakake pitung taun, saka barrenness kuwi gedhe sing kabeh mantan turah mbrawah bakal dikirim menyang lalen. Kanggo paceklik bakal nganggo kabèh tanah,
41:31 lan gedhening destitution iki bakal nimbulaké agung turah mbrawah bakal ilang.
41:32 Saiki, minangka kanggo apa sing weruh wektu liyane, iku ngimpi ngenani bab sing padha. Iku pratondo firmness sawijining, amarga tembung Gusti Allah bakal rampung, lan iku bakal rampung lincah.
41:33 mulane saiki, supaya Sang Prabu nyedhiyani wong wicaksana lan industrious, lan nyeleh wong liwat ing tanah Mesir,
41:34 supaya wong bisa milih Petruk ndlajahi wilayah. Lan supaya bagean kalima saka woh-wohan, saindhenging pitung taun subur
41:35 sing saiki wis dipunwiwiti kanggo kelakon, bakal padha menyang storehouses. Lan supaya kabeh gandum bakal disimpen adoh, ing daya Fir'aun, lan supaya iku katahan ing kutha-kutha.
41:36 Lan supaya iku disiapake kanggo pailan mangsa pitung taun, kang bakal nindhes Mesir, lan banjur tanah ora migunakaken dening destitution. "
41:37 pitutur pleased Sang Pringon lan kabeh mentri.
41:38 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, "Punapa kita bisa nemokake wong kuwi liyane, sing kebak Roh Allah?"
41:39 Mulane, banjur celathu marang Yusuf: "Amarga Gusti Allah wis dicethakaké kanggo sampeyan kabeh sing wis ngandika, aku bisa nemokake sapa wicaksana lan minangka akeh kaya?
41:40 Sampeyan bakal liwat omahku, lan marang otoritas tutuk, kabeh wong bakal nuduhake mituhu. Mung ing salah siji cara, ing tahta kerajaan, bakal aku ndhisiki kowe. "
41:41 Lan maneh, Sang Pringon banjur ngandika marang Yusuf, "Lah, Aku wis diangkat sing liwat kabeh tanah Mesir. "
41:42 Panjenengané banjur ring saka dhewe tangan, lan kang kaparingake marang ing tangane kang. Lan sandhangan marang karo jubah mori alus, lan diselehake a kalung emas sak gulu.
41:43 Lan kang nyebabake wong munggah marang kreta Swift kapindho, karo angels sing martakake sing everyone kudu bend nyuda sing sadurunge wong, lan sing padha kudu ngerti sing ana gubernur liwat kabeh tanah Mesir.
41:44 Ugo, Sang Prabu ngandika marang Sang Yusuf: "Aku iki Sang Prabu Pringon: loro saka pengarepé, ora bakal pindhah tangan utawa sikil ing satanah Mesir. "
41:45 Lan diganti jeneng lan disebut wong, ing basa Mesir: 'Nylametké jagat.' Ida marang wong bojo, laminipun, putri Potifera, Imam lan kulawargane bapakku. Lan Sang Yusuf banjur metu menyang ing tanah Mesir.
41:46 (Saiki dheweke yuswane telung puluh taun, nalika jumeneng ana ing ngarsane Sang Prabu Sang Prabu Pringon.) Lan piyambakipun ana ing tlatah Mesir.
41:47 Lan kesuburan pitu taun teka. Lan nalika pategalan gandum padha suda kanggo sheaves, iki padha menyang storehouses Mesir.
41:48 Lan saiki kabeh turah mbrawah saka gandum iki disimpen adoh ing saben kutha.
41:49 Lan ana kuwi turah mbrawah gedhe saka gandum sing ana iso dibandhingke menyang sands segara, lan hadiah sawijining ngluwihi kabeh langkah.
41:50 Banjur, sadurunge paceklik teka, Yusuf duwé anak lanang loro lair, kang laminipun, putri Potifera, Imam lan kulawargane bapakku, bolongan kanggo wong.
41:51 Panjenengané nimbali jeneng pembajeng: Manasye, matur, "Gusti Allah wis nyebabake kula lali kabeh upaya sandi lan omahé bapakku."
41:52 Ugo, kang dijenengi Efraim liya, matur, "Gusti Allah wis nyebabake kula kanggo nambah ing tanah mlarat sandi."
41:53 Lan supaya, nalika pitung taun saka kesuburan sing dumadi ing Mesir wis liwati,
41:54 pitung taun destitution, kang Joseph mbadek, wiwit teka. Lan kelaparan ing menang ing saindhenging donya kabèh, nanging ana roti ing satanah Mesir.
41:55 Lan kang luwe, wong sesambat marang Sang Pringon, takon pranata. Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Menyang Joseph. Lan punapa mawon bakal pitutur marang kowe. "
41:56 Banjur pailan tambah dina ing kono. Lan Yusuf tumuli mbikak kabeh storehouses lan didol marang wong Mesir. Kanggo Paceklik wis dianiaya uga.
41:57 Lan kabeh propinsi teka ing tanah Mesir, tuku pangan lan emosi misfortune destitution sing.

Purwaning Dumadi 42

42:1 Yakub banjur, Hearing pangan sing kang didol ing Mesir, ngandika marang para putrane: "Yagene kowe kesupen?
42:2 Aku wis krungu sing gandum kang didol ing Mesir. Mudhun lan tuku kabutuhan kanggo kita, supaya kita bisa urip, lan ora migunakaken dening destitution. "
42:3 Lan supaya, nalika sepuluh sedulur Yusuf banjur mudhun kanggo tuku gandum ing Mesir,
42:4 Benjamin katahan ing ngarep dening Yakub, sing ngandika marang para sadhereke, "Aja nganti mbok menawa kang uga nandhang sangsara gawe piala ing lelampahan."
42:5 Bareng padha lumebu menyang ing tanah Mesir karo wong sing kesah kanggo tuku. Kanggo pailan ana ing tanah Kanaan.
42:6 Yusuf gubernur ing tanah Mesir, lan gandum iki didol ing arah kang kanggo ing wong. Lan nalika para sadhèrèké wis reverenced wong
42:7 lan wus pangling, kang ngandika mau, kaya wong manca, pitakonan mau: "Endi sira teka saka?"Lan padha nanggapi, "Saka ing tanah Kanaan, tuku pranata perlu. "
42:8 Lan senajan sumurup sedulur kang, wong iki ora dikenal dening wong-wong mau.
42:9 Lan ngelengke impen, kang wus katon ing wektu liyane, Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Sampeyan Pramuka. Sampeyan wis teka supaya weruh kang bagean tanah sing ora pati roso. "
42:10 Lan padha ngandika: "Iku ora dadi, gusti kawula. Nanging abdi wis teka supaya tuku pangan.
42:11 Kita kabeh tunggil wong. Kita wis teka ing tentrem, utawa nindakake apa subjek ngrancang arep nandukake piala. "
42:12 Lan Panjenengané njurungi panyuwuné: "Iku digunakake. Sampeyan wis teka kanggo nliti bagean unguarded saka tanah iki. "
42:13 Nanging wong-wong ngandika: "We, abdi Paduka, sing rolas sedulur, ing tunggil wong ing tanah Kanaan. Terakir punika kaliyan bapak; wong liya ora urip. "
42:14 ngandika: "Iki mung minangka Aku wis ngandika. Sampeyan Pramuka.
42:15 Aku saiki bakal terus sijine kanggo test. Miturut kesehatan Fir'aun, sampeyan ora bakal ngalih saka kene, nganti ragil arrives.
42:16 Salah siji saka sampeyan lan nggawa wong. Nanging sampeyan bakal ing rentengan, nganti apa sing wis ngandika buktiaken dadi salah siji bener utawa palsu. Digunakake, dening kesehatan Fir'aun, sampeyan pramuka. "
42:17 Mulane, kang dikirim mau menyang ditahan telung dina.
42:18 Banjur, ing dina katelu, banjur padha diluwari saka pakunjaran, lan ngandika: "Apa aku wis ngandika, lan kowé bakal urip. Kanggo aku wedi marang Gusti Allah.
42:19 Yen tentrem, supaya siji sedulur-kaiket ing pakunjaran. Banjur sampeyan bisa lunga lan nindakake gandum sing wis tuku kanggo omahira.
42:20 Lan nggawa adhimu kang wuragil kanggo kula, supaya aku uga bisa kanggo nyoba tembung, lan sampeyan bisa ora mati. "Padha kaya kang ngandika,
42:21 lan padha ngandika marang sakpada: "We pantes nandhang iku mau kabeh, amarga kita wis nglakoni dosa marang sadulur kita, ningali prihatin kang nyawa, nalika piyambakipun nyuwun kita lan kita padha ora ngrungokake. Kanggo alesan sing, Mangsa Kasangsaran iki wis teka marang kita. "
42:22 lan Ruben, salah siji saka wong-wong mau, ngandika: "Apa aku ora ngomong kanggo sampeyan, 'Aja dosa marang bocah,'Lan sampeyan ora bakal ngrungokake marang Ingsun? Waca, getih wis exacted. "
42:23 Nanging padha ora ngerti sing Joseph mangertos, amarga iki ngomongké liwat interpreter.
42:24 Lan nguripake piyambak adoh sedhela lan nangis. Lan bali, dipangandikani dening Gusti.
42:25 Lan njupuk Simeon, lan naleni wong ing ngarsane, dhawuh mentri kanggo isi bagor sing karo gandum, lan kanggo ngganti dhuwit saben siji ing bagor sing, lan kanggo menehi wong, saliyane, pranata cara. Lan padha supaya.
42:26 Banjur, Duwe ngemoti kuldine karo gandum, padha budhalan.
42:27 Lan salah siji saka wong-wong mau, mbukak karung kanggo menehi kéwan kang kalingan fodder ing panginepan, nyawang dhuwit ing tutuk karung kang,
42:28 lan ngandika marang para sadhereke: "Dhuwit wis bali kanggo kula. Waca, iku dianakaké ing karung. "Wong-wong padha gumun lan kaget, lan padha rasanan, "Apa iki sing Gusti Allah wis rampung kanggo kita?"
42:29 Banjur padha pindhah menyang Rama Yakub ana ing tanah Kanaan, lan padha matur marang Gusti kabeh kang wis befallen wong, matur:
42:30 "Ing Gustine tanah ngandika mau kanggo kita, lan kang dianggep kita dadi Pramuka provinsi.
42:31 Lan kita semaur: Kula punika tentrem, lan aku ora dienggo treachery sembarang.
42:32 We sing rolas sedulur disusun saka siji rama. Salah ora urip; paling enom iku bapa kula ing tanah Kanaan. '
42:33 Banjur ngandika marang kita: 'Ingsun bakal mbuktekaken sing tentrem. Angkat siji saka sedulur kanggo kula, lan njupuk pranata perlu kanggo omahira, lan lunga,
42:34 lan nggawa adhimu kang wuragil kanggo kula, supaya aku bisa ngerti sing ora Pramuka. Lan siji iki, sing dianakaké ing rentengan, sampeyan uga bisa kanggo nampa maneh. lan salajengipun, sampeyan bakal duwe ijin kanggo tuku apa sing arep. ' "
42:35 Sakwisé ngomong kuwi, nalika padha kawutahaké gandum sing, saben ketemu dhuwit disambungake kanggo tutuk saka karung. Lan kabeh padha wedi bebarengan.
42:36 Rama Yakub ngandika, "Sampeyan wis nyebabake kula dadi tanpa anak. Joseph ora urip, Simeon dianakaké ing rentengan, lan Benjamin sampeyan bakal nindakake langsung. Kabeh evils iki wis tiba bali marang kula. "
42:37 Lan Ruben semaur, "Sijine loro anak-anakku pati, yen aku ora mimpin wong-wong mau kanggo sampeyan. Ngirim wong menyang tangan, lan aku bakal mulihake marang kowe. "
42:38 Nanging Gusti Yesus ngandika: "Anakku ora bakal mudhun karo sampeyan. kakangipun sampun tilar, lan kang kiwa piyambak. Yen adversity bakal dialami ana ing tanah sing lelungan, sampeyan bakal mimpin rambut abu-abu mudhun karo ngenes kanggo kuburan. "

Purwaning Dumadi 43

43:1 Kangge, Paceklik akeh banget dipencet ing kono.
43:2 Lan Duwe migunakaken pranata sing padha digawa metu saka ing tanah Mesir, Yakub tumuli matur marang anak-anake, "Wangsul lan meli pangan abedik."
43:3 Yehuda mangsuli: "Wong piyambak ngumumaké us, wonten ing Attestation saka sumpah, matur: 'Sampeyan ora bakal ndeleng pasuryan, kajaba sing nggawa ragil karo sampeyan. '
43:4 Yen panjenengan gelem ngirim wong karo kita, kita bakal lelungan bebarengan, lan kita bakal tuku kabutuhan sing.
43:5 Nanging yen sampeyan ora gelem, kita ora mbukak. Kanggo wong, kita wis kerep ngandika, ngumumaké us, matur: 'Sampeyan ora bakal ndeleng pasuryan tanpa adhimu kang wuragil.' "
43:6 Israel ngandika marang wong-wong mau, "Sampeyan wis rampung iki kanggo kasangsaran kawula, ing sing dicethakaké kanggo wong sing uga wis adhi. "
43:7 Nanging padha nanggapi: "Wong takon kita supaya, bab kulawarga kita: apa Bapa urip, yen kita wis sadulur. Lan kita semaur mungguh, miturut apa kang nuntut. Carane kita bisa ngerti kang ngomong, 'Nggawa sadulurmu karo sampeyan?'"
43:8 Ugo, Yehuda marang kang rama: "Kirimi bocah karo kula, supaya kita bisa nyetel metu lan bisa kanggo manggon, supaya aku lan bocah-bocah cilik kita kudu mati.
43:9 Aku nampa bocah; mbutuhake wong ing tangan. Kajaba aku mimpin wong-wong mau lan mulihake marang kowe, Aku bakal guilty saka dosa marang sampeyan kanggo kabeh wektu.
43:10 Yen wektu tundha wis ora campur tangan, saiki kita mesthi bali kene liya wektu. "
43:11 Mulane, bapakné Israel ngandika marang wong-wong mau: "Yen perlu nglakoni, banjur apa sing bakal. njupuk, ing prau Panjenengan, saka woh-wohan sing paling apik saka tanah, lan nindakake mudhun peparingé kanggo wong: resin sethitik, lan madu, lan lenga storax, lenga mur, kaidah, lan almonds.
43:12 uga, njupuk karo sampeyan pindho dhuwit, lan nindakake bali apa sing ketemu ing bagor panjenengan, supaya aja mbok menawa iki rampung ing kesalahan.
43:13 Nanging uga njupuk adhimu, menyang wong.
43:14 Banjur uga sandi kuwoso Gusti Allah njalari wong kang pleased sing. Lan ngirim sadulurmu, kang ngemu, maneh karo sampeyan, bebarengan karo salah siji iki, Benjamin. Nanging aku, tanpa anak-anakku, Aku bakal dadi kaya kang wis bereaved. "
43:15 Mulane, wong njupuk peparingé, lan pindho dhuwit, lan Benjamin. Lan banjur tindak menyang ing tanah Mesir, lan padha ngadeg ing ngarsane Sang Yusuf.
43:16 Bareng wis katon lan Benjamin bebarengan, kang dhawuh dhateng nguwasani daleme, matur: "Mimpin wong menyang omah, lan matèni korban, lan nata pasegahan, amarga padha bakal mangan bebarengan karo aku ing wayah tengange. "
43:17 Iya apa kang wis dhawuh apa, lan kang digawa wong menyang omah.
43:18 lan ana, kang sami, padha padha sapocapan: "Amarga dhuwit, kang kita digawa bali pisanan ing bagor kita, kita wis digawa ing, supaya wong bisa unleash Tuduhan palsu marang kita, lan panganiaya subjugate loro kita lan kuldi kita menyang budak. "
43:19 Kanggo alesan iki, nyedhak nguwasani omah ing lawang kang,
43:20 padha ngandika: "We nyuwun, Gusti, krungu kita. We tumurun sapisan sadurunge tuku pangan.
43:21 Lan Duwe tuku, nalika kita teka ing panginepan, kita kabuka bagor kita lan ketemu dhuwit ing cangkeme saka bagor, kang saiki kita wis digawa bali ing jumlah sing padha.
43:22 Nanging kita uga wis nggawa salaka liyane, supaya kita bisa tuku sing iku sing perlu kanggo kita. Iku ora ing kalbu kita sing wis diselehake ing tas kita. "
43:23 Nanging kang nanggapi: "Tentrem rahayu anaa ing kowé. Aja wedi. Gusti Allah panjenengan, lan Allahe bapakira, ngekèki bandha ing bagor panjenengan. Minangka kanggo dhuwit sing marang kula, Aku dianakaké minangka test a. "Lan piyambakipun mimpin Simeon metu kanggo wong-wong mau.
43:24 Lan Duwe gawa menyang omah, kang digawa banyu, lan padha misuhi sikilé murid, lan kang marang fodder kanggo kuldi sing.
43:25 Nanging wong-wong uga disiapake peparingé, nganti Joseph ngetik ing wayah tengange. Kanggo padha krungu yen wong bakal mangan roti ana.
43:26 Lan Joseph mlebu omah kang, lan padha ana wong peparingé, nyekeli wong ing tangan. Lan padha reverenced rawan ing lemah.
43:27 nanging, alon-alon Salam wong maneh, ndangu, matur: "Apa bapakmu, wong bab tiyang dhateng kula, ing becik kesehatan? Apa kang isih urip?"
43:28 Nuli padha matur: "Ingkang abdi, bapa, aman; kang isih urip. "Lan hormat, padha reverenced wong.
43:29 Sang Yusuf, tumenga marang, mirsa Benyamin, seduluré saka abang padha, lan ngandika, "Apa iki rayi Panjenengan, bab tiyang dhateng kula?"Lan maneh, ngandika, "Muga-muga Gusti Allah dadi welasan kanggo sampeyan, anakku. "
43:30 Banjur lumayu metu methukake, amarga atiné wis dipindhah saka sadulur kang, lan nangis gushed metu. Lan arep menyang kamar kang, nangis.
43:31 Bareng wis maraup, teka metu maneh, kang dumadi piyambak, lan ngandika, "Setel metu roti."
43:32 Lan nalika iku budhal, kapisah kanggo Joseph, lan kapisah kanggo sedulur kang, uga kapisah kanggo wong Mesir, sing mangan ing wektu sing padha, (kanggo iku oleh Mesir kanggo mangan karo wong Ibrani, lan padha nimbang bingah-bingah ing cara iki dadi profane)
43:33 padha lungguh ana ing ngarsane, pambajenge miturut wewenanging pembarep, lan sing paling enom miturut negara kang gesang. Lan padha kepingin weruh banget,
43:34 njupuk bagian sing padha ditampa saka wong. Lan ing bagean luwih tindak Benjamin, dadi luwih supaya ngluwihi limang bagean. Lan padha ngunjuk lan dadi inebriated bebarengan karo wong.

Purwaning Dumadi 44

44:1 Banjur Yusuf dhawuh dhateng nguwasani daleme, matur: "Isi sacks karo gandum, akeh sing lagi bisa terus. Lan nyeleh dhuwit saben siji ing ndhuwur karung.
44:2 Nanging nyeleh Bowl salaka, lan rega sing padha marang kanggo gandum, ing tutuk saka karung saka enom. "Lan iki rampung.
44:3 Lan nalika esuk tangi, wong mau dikirim adoh karo kuldi-kuldiné.
44:4 Lan saiki padha lunga saka kutha lan padha budhal jarak cendhak. Sang Yusuf, ngirim kanggo nguwasani daleme, ngandika: "Ngadega lan nguber wong. Lan nalika wis tinemu nglakoni wong-wong mau, ngomong: 'Apa sing kudu bali piala marang kabecikan?
44:5 Tuwung sing wis dicolong, iku sing saka kang ombenan gusti kawula, lan kang wis rakulino kanggo mbédakaké pratandha. Sampeyan wis rampung bab banget dosa. ' "
44:6 Iya kaya kang wis dhawuh. Lan Duwe tinemu nglakoni wong-wong mau, dipangandikani dening Gusti miturut urutan.
44:7 Lan padha nanggapi: "Kadospundi bendara kita nganggo cara iki, minangka sanadyan para abdi Paduka wis setya tumindak begja kuwi?
44:8 dhuwit, kang kita ketemu ing ndhuwur bagor kita, kita digawa bali saka tanah Kanaan. Dadi ing cara apa ora tindakake kita bakal nyolong, saka house bendaramu, emas utawa salaka?
44:9 Whichever para abdi Paduka bakal ketemu duwe apa sing mbok karepake, uga wus mati, lan kita bakal dadi abdi gusti kawula. "
44:10 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Jarno miturut putusan panjenengan. Kanthi Nèk iku bakal ketemu, supaya wong dadi abdi-Ku, nanging sampeyan bakal ketaton. "
44:11 Lan supaya, padha cepet diselehake bagor sing mudhun kanggo lemah, lan saben wong bakal dibuka.
44:12 Bareng wis nggolèki, diwiwiti karo paling tuwa, kabeh cara kanggo paling enom, ketemu tuwung ing bagore Benyamin.
44:13 nanging wong-wong, tearing sandhangan lan burdening kuldi maneh, bali menyang kutha.
44:14 lan Yehuda, pisanan ing antarane para sadulure, ngetik kanggo Joseph (kanggo kang durung mangkat saka panggonan) lan bebarengan padha kabeh sujud ing ngarsané Yésus ing lemah.
44:15 Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Apa sing bakal milih kanggo tumindak ing cara iki? Apa sampeyan dadi bodho sing ana siji kaya kula ing kawruh pratandha lantip?"
44:16 Lan Yehuda ngandika marang, "Apa bisa kita njawab gusti kawula? Lan apa kita bisa ngomong, utawa kanggo adil pratelan? Gusti Allah wis ditemokake kaluputane para abdi Paduka. Waca, kita kabeh dadi abdining gusti kawula, inggih, lan karo kang tuwunge ketemu. "
44:17 Joseph nanggapi: "Iku adoha saka aku yen aku kudu tumindak ing cara iki. Sing sapa nyolong tuwung, kang bakal abdiningSun. Nanging sampeyan bisa lunga free kanggo bapakmu. "
44:18 banjur Yehuda, nyedhak nyedhaki, ngandika dhiri: "Aku beg sampeyan, gusti kawula, supaya abdi Paduka nganggo tembung ing kuping, lan ora dadi duka dhateng abdi dalem. Kanggo sing jejere Sang Prabu Pringon.
44:19 Sinuwun, sampeyan takon abdi sadurunge: 'Aja duwe bapa utawa isih duwe sadulur?'
44:20 Kawula lajeng munjuk sampeyan, gusti kawula: 'Ana Bapa, wong tuwa, lan lanang enom, sing lair ing sepuh. Seduluré saka abang padha mati, nanging Gusti Yésus ijik kiwa kanggo ibu lan rama, sing saestu tresna marang tenderly. '
44:21 Lan ngandika dhateng para abdi Paduka, 'Wong kuwi ulungna marang aku, lan aku bakal nyetel weruh. '
44:22 We disaranake gusti kawula: 'Cah lanang ora bisa ninggal bapa. Kanggo yen dikirim wong adoh, kang bakal mati. '
44:23 Lan ngandika dhateng para abdi Paduka: 'Kajaba ragil arrives karo sampeyan, sampeyan ora bakal bisa ndeleng pasuryan sembarang liyane. '
44:24 Mulane, nalika kita wus nganti abdi dalem, bapa kita, kita matur marang Gusti kabeh sing gusti kawula wis ngandika.
44:25 Lan Bapa ngandika: 'Wangsul lan meli gandum sethitik.'
44:26 Lan kula lajeng sami matur: 'Aku ora menyang. Yen adhi kula ingkang wuragil Medhak karo kita, kita bakal budhal bebarengan. Digunakake, kang anané, aku ora wani nyedeki wong. '
44:27 Kanggo kang nanggapi: 'Sampeyan ngerti sing bojoku ngandhut kaping pindho aku.
44:28 Salah banjur metu, lan sampeyan ngandika, "A kéwan mangsa wong." Lan wiwit banjur, wis ora muncul.
44:29 Yen sampeyan njupuk siji iki uga, lan apa mengkono kanggo wong ing dalan, sampeyan bakal mimpin rambut abu-abu mudhun karo sungkowo kanggo kuburan. '
44:30 Mulane, yen aku wis musna kanggo abdi Paduka, bapa, karo bocah ora saiki, (sanadyan urip gumantung marang urip saka wong)
44:31 lan yen padha weruh iku ora karo kita, kang bakal mati, lan para abdi Paduka bakal mimpin rambut abu-abu kang mudhun karo ngenes kanggo kuburan.
44:32 Ayo kula dadi abdi banget dhewe, kanggo aku ditampa iki siji menyang dateng kawula, lan aku janji, matur: 'Kajaba aku mimpin wong-wong mau, Aku bakal guilty saka dosa marang bapakku kanggo kabeh wektu. '
44:33 Lan aku, abdi Paduka, bakal tetep ing panggonan bocah, ing pelayanan gusti kawula, banjur supaya bocah pindhah munggah karo sedulur-seduluré.
44:34 Kanggo aku ora bisa bali menyang bapakku tanpa bocah, supaya aku katon dadi seksi ing bilai sing bakal nindhes bapakku. "

Purwaning Dumadi 45

45:1 Joseph Tukang ngempet awake apa maneh, ngadeg sadurunge dadi akeh. Mulane, kang dhawuh supaya wong kabèh padha metu, lan sing ora liyo sing arep ngolah lagi dikenali siji liyane.
45:2 Yésus banjur munggah swara karo nangis, kang wong Mesir padha krungu, bebarengan karo kabeh house Fir'aun.
45:3 Lan ngandika marang para sadhereke: "Aku iki Yusuf,. Bapak apa isih urip?"Sedulur-seduluré padha melu nanggapi, kang sami dening wedi banget.
45:4 Banjur ngandika marang wong-wong mau mildly, "Pendekatan marang aku." Bareng wus padha nyedhaki cedhak, ngandika: "Aku iki Yusuf,, sadulurmu, kang padha kok edol menyang tanah Mesir.
45:5 Aja wedi, lan aja koyone dadi kasangsaran sing didol kula menyang wilayah iki. Kanggo Gusti Allah ngutus aku ndhisiki kowe menyang ing tanah Mesir, pangluwaran peparing Paduka.
45:6 Kanggo iku rong taun wiwit kelaparan ing wiwit marang tanah, lan limang taun luwih tetep, kang ana bisa mluku, utawa ngundhuh.
45:7 Allah wis ngutus aku ndhisiki, supaya sampeyan bisa wadi marang bumi, lan supaya sampeyan bakal bisa duwe pangan supaya manggon.
45:8 Aku iki dikirim kene, ora dening pitutur Panjenengan, nanging marga saka karsané Allah. Panjenenganipun wis nyebabake kula dadi kaya ramane Sang Prabu Pringon, lan dadi raja saka kabeh omahé, uga gubernur ing satanah ing tanah Mesir.
45:9 cepet-cepet, lan pindhah nganti bapakku, lan ngomong marang: 'Putra Yusuf dhawuh iki: Gusti Allah wis nyebabake kula dadi raja saka kabeh tanah Mesir. Mudhun kula, ora wektu tundha,
45:10 lan sampeyan bakal manggon ing tanah Gosyen. Lan sampeyan bakal dadi jejere kula, lan anak lan anak-anaké lanang, wedhus lan sapi Panjenengan, lan kabeh sing nduweni.
45:11 Lan ana aku bakal pangonan sampeyan, (kanggo ana isih limang taun paceklik isih) supaya aja loro lan omah sirna Panjenengan, bebarengan karo kabeh sing nduweni. '
45:12 Lah, mata lan mata kakang kawula Benjamin bisa ndeleng sing lagi tutuk ngomong karo kowé.
45:13 Sampeyan bakal laporan kanggo rama bab kabeh kamulyanku, lan bab kabeh sing wis katon ing Mesir. cepet-cepet, lan nggawa Gusti kanggo kula. "
45:14 Lan banjur Mudhun marang gulu rayi Benyamin, kang dirangkul karo nangis. lan uga, Benjamin nangis ing wektu sing padha ing gulu.
45:15 Yusuf ngambong para sadhereke, lan sesambat liwat saben siji. Sawise iki, padha emboldened nganggo marang.
45:16 Lan iki overheard, lan kabar nyebar dening tembung saindhenging pengadilan raja. Sedulor Yusuf teka, lan Sang Prabu Pringon iki gladdened bebarengan karo kabeh kulawarga.
45:17 Lan marang Yusuf yen dheweke kudu marang sedulur kang, matur: " 'Beban galak Panjenengan, lan pindhah menyang ing tanah Kanaan,
45:18 lan njupuk saka ana bapa lan sanak-, lan marani Aku. Lan aku bakal menehi kowe kabeh iku apik Mesir, supaya kowé padha bisa mangan saka sumsum saka tanah. ' "
45:19 "Lan sampeyan bisa malah nglatih sing padha njupuk kreta saka tanah Mesir, supaya ngeterake bocah-bocah cilik sing uga garwa. lan ngomong: Jupuken bapakmu, lan teka cepet, sanalika bisa.
45:20 Sampeyan kudu ora menehi munggah apa-apa saka kluwarga, kanggo kabeh gunging Mesir bakal dadi duwekmu. ' "
45:21 Lan para putrane Rama Israel iya mung lagi padha didhawuhi. Yusuf marang wong-wong mau kreta, miturut printah Fir'aun, lan pranata kanggo lelampahan.
45:22 Ugo, dhawuh loro iji saben wong nggawa. Nanging saestu, Benyamin diparingi telung atus dhuwit salaka bebarengan karo lima saka salin paling.
45:23 Lan dikirim mung minangka akeh dhuwit lan sandhangan kanggo rama, nambah uga kuldi lanang sepuluh, karo kang kanggo ngeterake kabeh gunging Mesir, lan minangka akeh kuldi wadon, mbeta gandum lan roti kanggo lelampahan.
45:24 Mangkono dikirim adoh sedulur kang, lan lagi budhal ngandika, "Aja dadi duka ing dalan."
45:25 Lan padha munggah metu saka ing tanah Mesir, lan padha teka ing tanah Kanaan, Rama Yakub.
45:26 Lan padha matur, matur: "Anakmu Joseph urip, lan jumeneng pangageng nguwaosi saindhenging tanah Mesir. Nalika Yakub krungu iki, piyambakipun ngojok-ojoki, kaya saka turu jero, nanging padha ora pracaya mau.
45:27 Kanggo nalisir, padha matur kabeh prakara supaya. Bareng wis katon ing kreta, lan kabeh sing kang wis dikirim, roh pulih,
45:28 lan ngandika: "Iku cukup kanggo kula, yen anakku Yusuf isih urip. Aku arep mangkat lan kepengin ketemu sadurunge aku mati. "

Purwaning Dumadi 46

46:1 lan Israel, setelan metu karo sakancan, teka ing Inggih saka Sumpah ing. Lan ngorbanake korban ana ing Gusti Allah saka kang Rama Iskak,,
46:2 krungu wong, dening sesanti ing wengi, nelpon wong, matur: "Yakub, Yakub. "Gusti Yésus semaur:, "Lah, aku neng kene."
46:3 Gusti Allah marang wong: "Aku iki Allah sing paling kuwat saka bapakmu. Aja wedi. Mudhun menyang Mesir, kanggo ana aku bakal nggawe saka bangsa gedhe.
46:4 Aku bakal medhak karo sampeyan kanggo panggonan sing, lan aku bakal mimpin kowé bali saka ing kono, bali. uga, Joseph bakal nyelehake tangan kang liwat mata.
46:5 Yakub banjur ngadeg saka Inggih saka Sumpah ing. Lan anak-anaké banjur dicekel, karo bocah-bocah cilik lan garwa, ing kreta sing Sang Pringon nuli dhawuh kanggo nindakake wong tuwa,
46:6 bebarengan karo kabeh sing kang duweni ing tanah Kanaan. Lan kang teka ing tanah Mesir karo kabeh turunane:
46:7 anak-anake lan kakung kang, wadon lan kabeh progeny kang bebarengan.
46:8 Iki jenenge para putrane Rama Israel, sing ngetik menyang Mesir, kang karo anak. pambajeng punika Ruben.
46:9 Para putrane Ruben: Henokh lan Palu, lan Hezron lan Karmi.
46:10 The Simeon: Yemuel Yamin lan Ohad, lan Jachin lan Zohar, lan Saul, ing anake wong wadon Kanaan.
46:11 Bani Lewi: Gerson lan Kehat, lan Merari.
46:12 Para putrane Yehuda: Lan Onan, lan Sela, lan Perez lan Zerah. Saiki Er lan Onan mati ana ing tanah Kanaan. Lan anak lanang Perez: Hezron lan Hamul.
46:13 Ing Anak-anake Isakhar: Tola lan Puvah, lan proyek lan Simron.
46:14 Para putrane Zebulon: Sered lan Elon lan Jahleel.
46:15 Iku kabeh para putrane Lea, kang peputra, bebarengan karo putriné Dinah, ing Mesopotamia Siria. Kabeh jiwo putranipun lan wadon sing telung puluh telu.
46:16 Para putrane Gad: Ziphion lan Khagi, lan Syuni lan Ezbon, lan Eri lan Arodi, lan Areli.
46:17 Para putrane Rama Asyer: Yimna lan Jesua, lan Jessui lan Beria, lan uga adhine sing Sarah. Para putrane Beria: Heber lan Malkiel.
46:18 Iki turune Rama Zilpah, kang Laban marang putriné Lea. Lan dheweke iki patutan Yakub: nembelas jiwo.
46:19 Anake Rakhel, garwanipun Yakub: Yusuf lan Benyamin.
46:20 Lan anak lanang Joseph ing tanah Mesir, kang laminipun, putri Potifera, Imam lan kulawargane bapakku, bolongan kanggo wong: Manasye lan Efraim.
46:21 Para putrane Benjamin: Bela lan Becher, lan Asybel lan Gera, lan Naaman lan Ehi, lan Rosh lan Moppim, lan Hupim lan Ard.
46:22 Iku kabeh para putrane Rakhel, kang peputra Yakub: kabeh jiwo iki patbelas.
46:23 Para putrane Dan: Husim.
46:24 Para putrane Naftali: Jahzeel Guni, lan Jezer lan Syilem.
46:25 Iku kabeh para putrane Bilha, kang Laban marang putriné Rachel, lan dheweke iki patutan Yakub: kabeh jiwo iki ana pitu.
46:26 Kabeh jiwo sing lunga menyang Mesir karo Yakub lan sing padha metu saka thigh, Kejabi garwa putra kang, padha sewidak enem.
46:27 Saiki putrane Sang Yusuf, kang kalairake ana ing tanah Mesir, loro jiwo. Kabeh wong sing isih ana ing padalemaning Yakub, sing lunga menyang Mesir, pitung puluh.
46:28 Banjur dikirim Yehuda ahead saka awake, Yusuf, supaya laporan marang, lan supaya wong kang ketemu ana ing Goshen.
46:29 Bareng wis teka ana, Joseph pigunaaken krétané, lan banjur lunga menyang ketemu rama ing panggonan sing padha. Lan ningali wong, kang ambruk marang gulu, lan, kupeng EMBRACES, nangis.
46:30 Lan rama tumuli ngandika marang Yusuf, "Saiki aku bakal mati seneng, amarga aku wis weruh, lan aku ninggalake sampeyan konco urip. "
46:31 Lan ngandika marang para sadhereke lan kabeh house rama: "Aku bakal munggah laporan marang Sang Prabu Pringon, lan aku bakal ngomong marang: Sadherek kawula, lan omahé bapakku, sing padha ana ing tanah Kanaan, wis teka marang aku.
46:32 Lan iki wong mulya sing pandhita saka wedhus, lan padha duwe tugas dipakani wedhus. sapi sing, lan sapi, lan kabeh sing padha bisa terus, padha nggawa wong-wong mau. '
46:33 Lan nalika bakal nelpon sampeyan lan bakal ngomong, 'Apa karya?'
46:34 Sampeyan bakal nanggapi, Prabu iku pandhita kang tentrem, saka tasih bayi kita malah ing wektu saiki, inggih para leluhur kita. 'Saiki kowé bakal ngomong iki supaya kowé bisa manggon ing tanah Gosyen, amarga wong Mesir bosen kabeh pandhita saka wedhus. "

Purwaning Dumadi 47

47:1 Lan Joseph ngetik lan kacarita Sang Prabu Pringon, matur: "Bapakne lan para sadulure Kula, wedhus lan sapi sing, lan kabeh sing padha nduweni, wis teka saka tanah Kanaan. Lah, padha ngadeg bebarengan ing tanah Gosyen. "
47:2 Ugo, kang jumeneng ing ngarsane Sang Prabu limang wong, ing pungkasan saka sedulur kang.
47:3 Lan ndangu, "Apa kowe duwe karya?"Padha nanggapi: "Abdi dalem punika pandhita saka wedhus, inggih para leluhur kita.
47:4 We teka manggon ing tanah, amarga ora ana suket kanggo wedhus para abdi Paduka, Paceklik kang banget sakwisé awaké déwé ing tanah Kanaan. Lan kita usulan sampeyan sing bisa order us, abdi Paduka, dadi ing tanah Gosyen. "
47:5 Lan Prabu banjur ngandika marang Yusuf: "Bapa lan sedulur wis teka sampeyan.
47:6 Ing tanah Mesir ing ngarsane Panjenengan. Awit wong-wong mau manggon ing panggonan kang becik, lan ngirim kanggo wong-wong mau ing tanah Gosyen. Lan yen sampeyan ngerti ana dadi wong industrious antarane wong-wong mau, milih iki minangka foremen liwat Pendhaftaran sapi. "
47:7 Sawise iki, Joseph digawa ing rama Sang Prabu, lan kang jumeneng ana ing ngarsane. Panjenenganipun mberkahi,
47:8 lan takon: "Carane akeh sing dina ing taun gesang?"
47:9 kang nanggapi, "Ing dina sojourn sandi satus telung puluh taun, sawetara lan pandamelipun, lan padha ora tekan malah kanggo dina saka sojourning para leluhurku. "
47:10 Lan mberkahi Sang Prabu, banjur tindak njaba.
47:11 Saestu, Joseph marang bapakne lan para sadulure kang milik ing Mesir, ing panggonan paling saka tanah, ing Rameses, minangka Sang Pringon wus kapacak.
47:12 Lan panganan mau, bebarengan karo kabeh house rama, nyediakake bagian pangan kanggo saben siji.
47:13 Kanggo ing donya kabèh ana lack of roti, lan paceklik wus katindhes tanah, paling kabeh Mesir lan ing tanah Kanaan,
47:14 saka kang padha bebarengan kabeh dhuwit kanggo gandum sing padha tuku, lan njupuk iku menyang Keuangan Prabu.
47:15 Lan nalika para panuku wis mbukak metu saka dhuwit, kabeh Mesir teka marang Yusuf, matur: "Menehi roti. Apa kita kudu mati ing ngarsa Paduka, kakurangan dhuwit?"
47:16 Lan kaanggep wong: "Aku jupukna sapi, lan aku bakal menehi pangan kanggo sampeyan ing ijol-ijolan kanggo wong-wong mau, yen ora duwe dhuwit. "
47:17 Lan nalika padha nggawa wong-wong mau, sarta padha diparingi pangan jaran sing, lan wedhus, lan sapi, lan kuldi. Lan bablas wong ing taun sing ing ijol-ijolan kanggo sapi sing.
47:18 Ugo, padha teka ing taun kapindho, lan padha matur: "Kita ora bakal ndhelikake saka Gusti kita sing dhuwit kita ical; uga sapi kita wis musna. Sanadyan sampeyan ora peduli sing duwe apa-apa kiwa nanging badan kita lan tanah kita.
47:19 Mulane, kok kudu nonton kita mati? Inggih lan nagara kita bakal dadi duwekmu. Tuku nang budak kraton, nanging nyedhiyani wiji, Supaya dening dying mati saka nandur tanah suda kanggo ara-ara samun. "
47:20 Mulane, Joseph tuku tanah Mesir, saben siji sade barang darbeke amarga saka gedhene paceklik ing. Lan kang nelukake iku marang Sang Prabu Pringon,
47:21 bebarengan karo kabeh wong, saka wates Newest Mesir, malah kanggo sawijining watesan adoh,
47:22 kajaba tanah imam, kang wis dikirim menyang wong-wong mau dening raja. Kanggo iki uga bagean saka pangan diwenehake metu saka storehouses umum, lan, kanggo alesan iki, padha ora diwajibaké ngedol barang darbeke sing.
47:23 Mulane, Joseph ngandika marang wong-wong: "Dadi, sing mbédakaké, loro lan bantala sing kesurupan Sang Pringon; njupuk wiji lan sow kothak,
47:24 supaya sampeyan bisa duwe gandum. Salah siji bagéan sing kalima sampeyan bakal menehi marang Sang Prabu; isih papat aku ngidini kanggo sampeyan, minangka wiji lan minangka pangan kanggo kulawargané lan anak.
47:25 Lan padha nanggapi: "Kesehatan kita ana ing tangan; mung supaya Gusti kita katon kindly marang kita, lan kita bakal ngawula Sang Prabu kanthi seneng. "
47:26 Saka wektu sing, malah kanggo dina saiki, ing kabeh tanah Mesir, sisih kalima diuripake liwat menyang raja, lan iku wis dadi kaya angger-angger, kajaba ing tanah imam, kang ana free saka kondisi iki.
47:27 Lan supaya, Israel urip ing Mesir, sing, ing tanah Gosyen, lan kang duweni iku. Lan tambah lan kathah banget.
47:28 Lan kang urip ing pitulas taun. Lan sajegé urip sing liwati satus patang puluh pitu taun.
47:29 Lan nalika piyambakipun discerned sing dina pati iki nyedhak, Mulané anaké dijenengaké: Yusuf, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Yen aku wis ketemu sih wonten ing ngarsa Paduka, nyeleh tangan ing sandi thigh. Lan sampeyan bakal nuduhake kula sih lan bebener, ora kanggo kula badhé Mesir.
47:30 Nanging aku bakal turu karo para leluhur kawula, lan sampeyan bakal nindakake kula saka tanah iki lan kula badhé wonten ing pasaréan leluhur kawula. "Sang Yusuf semaur, "Aku bakal nindakake apa sing wis dhawuh."
47:31 Lan ngandika, "Banjur sumpah iku kanggo kula." Nalika isih ana ing sumpah, Israel adored Allah, ngowahi kanggo kepala papan ngaso kang.

Purwaning Dumadi 48

48:1 Sawise iku padha rampung, iki kacarita kanggo Joseph, yèn bapakné iku lara. Lan njupuk putrane loro Manasye lan Efraim, banjur tindak langsung marang.
48:2 Lan iki marang wong tuwa, "Lah, putra Yusuf teka kanggo sampeyan. "Lan kang nyantosakake, kang lungguh ing amben.
48:3 Bareng wis mlebu kanggo wong, ngandika: "Allah Kang Mahakwasa wis ngetingal marang aku ana ing Lus,, kang ana ing tanah Kanaan, lan mberkahi aku,.
48:4 Lan ngandika: 'Aku bakal nambah lan Multiply panjenengan, lan aku bakal nggawe sampeyan pengaruh antarane wong. Lan bakal Sunparingi tanah iki kanggo sampeyan, lan kanggo turunira sawise sampeyan, dadi darbèké langgeng. '
48:5 Mulane, loro lanang, sing padha lair ing tanah Mesir, sadurungé aku tekan kene kanggo sampeyan, bakal mine. Efraim lan Manasye bakal dianggep dening kula kaya Ruben lan Simeon.
48:6 Nanging seko, kang sampeyan bakal ngandhut sawise wong-wong mau, bakal dadi duwekmu, lan bakal padha kasebut kanthi jeneng sedulur sing antarane barang sing.
48:7 Minangka kanggo kula, nalika aku teka saka Mesopotamia, Rachel mati ana ing tanah Kanaan ing banget lelampahan, lan iku semi. Aku ngetik Efrata lan dikubur ing jejere cara Efrata, kang jenenge liyane aran Bètléhèm. "
48:8 Banjur, ningali anak-anake, Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Sapa sing iki?"
48:9 kang nanggapi, "Padha anak-anakku, tiyang Gusti Allah marang aku minangka hadiah ing panggonan iki. "" Gawanen kanggo kula,"Ngandika, "Supaya aku berkah."
48:10 Kanggo mata Israel kang padha clouded kanthi alesan kang umur gedhe kang, lan kang Tukang ndeleng cetha. Lan nalika padha diselehake marang wong, wong ngambong lan isin wong.
48:11 Banjur ngandika marang kang putra: "Aku wis ora wis cidra saking ningali. Menapa malih, Gusti Allah wis ditampilake kula turunira. "
48:12 Lan nalika Yusuf dijupuk saka puteran kang rama, kang reverenced rawan ing lemah.
48:13 Lan diselehake Efraim ing tengen, sing, menyang tangan kiwa Israel. Nanging saestu Manasye ana ing kiwa, yaiku, menyang tangan tengen kang rama. Lan diselehake wong loro munggah marang Gusti.
48:14 Lan, ndawakake tangan tengen, diselehake iku liwat kepala Efraim, adhi, nanging tangan kiwa ana ing sirah Manasye, sing tuwa, supaya tangan kang padha nyabrang.
48:15 Lan Yakub mberkahi putrane Sang Yusuf, lan ngandika: "Pengeran, kang weruh! leluhur Abraham lan Iskak mlaku, Gusti Allah sing pastured wiwit alit mila kawula ngantos wekdal,
48:16 Angel, sing ngluwari aku saka sakèhing evils: mberkahi lanang. Lan supaya jeneng sandi kasebut liwat mau, lan uga jeneng para leluhurku, Abraham lan Iskak. Lan uga padha nambah menyang akeh tengen bumi. "
48:17 nanging Yusuf, ningali kang rama diselehake tangan tengen liwat kepala Efraim, njupuk gravely. Lan tangane tangan kang rama, Rara angkat saka sirahe Efraim lan nransfer dhateng sirah Manasye.
48:18 Lan ngandika marang kang rama: "Iku ora kudu wis kelakon cara iki, rama. Siji iki pambajeng. Panggonan tengen liwat sirahe. "
48:19 nanging nolak, ngandika: "Aku ngerti, anakku, Aku ngerti. Lan siji iki, tenan, bakal antarane wong lan bakal wuwuh. Nanging rayi bakal ngungkuli. Lan turunane kang bakal nambah ing antarane para bangsa. "
48:20 Lan mberkahi mau ing wektu sing, matur: "Kowe, Israel bakal mberkahi, lan iku bakal ngandika: 'Gusti Allah nambani kaya Efraim, lan kaya Manasye. "Wong diadegaké Efraim sadurunge Manasye.
48:21 Banjur ngandika marang kang putra Yusuf: "Waca, Aku bakal mati, lan Gusti Allah bakal nunggil karo kowe, lan kang bakal mimpin kowé bali menyang negarané bapakmu.
48:22 Aku menehi siji bagéan sing ngluwihi saka sedulur-, kang njupuk saka ing tangane wong Amori sarana pedhang lan panah sandi. "

Purwaning Dumadi 49

49:1 Yakub banjur disebut anak-anake, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Nglumpuk, supaya aku bisa ngumumke apa bakal kelakon kanggo sampeyan ing dina pungkasan.
49:2 Klumpukne bebarengan lan ngrungokake, O anake Yakub. Listen to Israel, bapakmu.
49:3 Ruben, pambajeng sandi, sing kekuatan lan awal saka kasusahan sandi: pisanan ing peparingé, luwih ing panguwasa.
49:4 Sing kang diwutahake metu kaya banyu, bisa ora nambah. Kanggo sampeyan menek dhateng ing amben bapakmu, lan sampeyan jember papan ngaso kang.
49:5 Sedulur Simeon lan Lewi: prau perang piala waging.
49:6 Ayo ora nyawa kawula pindhah dening pitutur sing, utawa kamulyanku dadi ing patemon sing. Kanggo ing ngamok sing padha matèni wong, lan ing sing poto-bakal padha nglemesaké tembok.
49:7 Ipat be ngamok sing, amarga iku nekad sanget, lan obor sing, amarga iku atos. Aku bakal dibagi mau ing Yakub, lan Ingsun bakal mbuyarake wong-wong mau ing Israèl.
49:8 Yehuda, sedulur bakal memuji dhumateng Paduka. Tangan bakal ing neck mungsuhmu; anak bapakmu kuwi ngajèni sing.
49:9 Yehuda iku singa enom. Sampeyan wis musna nganti memangsan, anakku. Nalika ngaso, sampeyan wis lain kaya singa. Lan kaya singa wadon a, sing bakal rouse wong?
49:10 Tekening kaprabon Yehuda saha pimpinan saka thigh ora bakal kapundhut, nganti kang bakal dikirim arrives, lan kang bakal pengarepan bangsa.
49:11 Naleni colt enom kang kanggo pakebonan anggur ing, lan kuldine, O anakku, anggure, kang bakal wisuh jubahe ing anggur, lan klambine ana ing getih saka anggur.
49:12 Tingalé luwih ayu saka anggur, lan untu kang whiter saka susu.
49:13 Zebulon bakal manggon ing pinggir sagara lan Awards kapal, sik njongko minangka adoh minangka Sidon.
49:14 Isakar bakal kuldi kuwat, reclining antarane wates.
49:15 Panjenenganipun weruh sing liyane bakal apik, lan tanah iki banget. Lan wong mbengkongaken Pundhak kanggo nindakake, lan kang dadi abdi ing pajeg.
49:16 Dan bakal ngadili wong kang kaya taleré ing Israel.
49:17 Ayo Dan dadi ula ing cara, a Viper ing path, Biting ing hooves jaran, supaya rider kang uga tiba sakdurunge.
49:18 Aku bakal ngenteni kawilujengan panjenengan, Dhuh Yehuwah.
49:19 Gad, kang bangkèkané, bakal perang ana ing ngarsane. Lan piyambakipun bakal bangkèkané sakdurunge.
49:20 Asher: roti bakal lemak, lan kang bakal nyedhiyani delicacies kanggo raja-raja.
49:21 Naftali iku stag kautus, aturan tembung saka kaendahan eloquent.
49:22 Joseph iku anak akeh, anak akeh lan stately kanggo lah; wadon mbukak bali lan kasebut ing tembok.
49:23 Nanging wong-wong sing dianakaké darts, ngawinang wong, lan padha padu karo wong, lan padha padha meri.
49:24 panahe lenggah ing kekuatan, lan band saka penyelundupan lan tangané wis supaya ngeculke dening tangan para prawira siji saka Yakub. Saka kono kasebut minangka pandita, watu Israel.
49:25 Allahe bapakmu kang bakal dadi helper, lan moho kuwoso bakal mberkahi kowé karo berkah saka langit, karo pangestune telenging sing tinemu ing ngisor, karo pangestune saka dodo lan wetengan.
49:26 Pangestune rama sing nguwatké dening pangestune para leluhure, nganti pepenginane bukit kalanggengan bakal teka. Uga padha dadi ing sirah saka Joseph, lan ing puncak saka Nazarite, ing antarane para sadulure.
49:27 Benyamin iku kaya asu ajag karambangan, ing esuk kang bakal mangan memangsan, lan ing wayah sore bakal dibagi barang rampasan sing. "
49:28 Kabeh iki taleré bangsa Israel. iku iki bapakne marang wong, lan diberkahi siji-siji karo pangestune sing suwene.
49:29 Lan diweling mangkene, matur: "Aku kang padha kanggo umatingSun. Kula badhé karo para leluhur kawula ing guwa pindho, kang ing palemahane Efron wong Het,
49:30 ngelawan Mamre, ing tanah Kanaan, kang Abraham tuku, bebarengan karo lapangan sawijining, saka Efron wong Het, dadi kagungane kanggo kakubur.
49:31 Ana ing kono padha dikubur, karo bojoné Sarah. "Lan ana Iskak dikubur karo kang garwa Ribkah. Ana uga Lea dumunung wadi.
49:32 Lan Duwe rampung printah iki dening kang piweling anak-anake, kang narik kawigaten kaki dhateng ing amben, lan panjenengane tilar. Lan piyambakipun padha kanggo wong kang.

Purwaning Dumadi 50

50:1 Joseph, sadhar iki, banjur sujud kang rama, nangis lan ngambung marang.
50:2 Lan pitunjuk dokter abdine kanggo embalm rama karo aromatics.
50:3 Lan nalika padha manggoni pesenan kang, patang puluh dina liwati. Iki ana cara saka embalming badan mati. Lan Mesir nangisi wong pitung puluh dina.
50:4 Lan nalika wektu kanggo mourning iki kawujud, Joseph dhateng kulawarga Fir'aun: "Yen aku wis ketemu sih wonten ing ngarsa Paduka, nganggo kanggo kuping Fir'aun.
50:5 Kanggo bapakku digawe kula sumpah, matur: 'Waca, Aku bakal mati. Sampeyan bakal kula badhé kuburan kang, aku gawe dhewe ing tanah Kanaan. 'Mulane, Aku bakal munggah lan ngubur bapak kawula, lan banjur bali. "
50:6 Sang Prabu Pringon tumuli ngandika marang wong, "Mangkata lan ngubur bapa, kaya kang digawe sampeyan sumpah. "
50:7 Dadi banjur lunga, kabeh para pinituwa ana ing padalemaning Sang Pringon tindak, bebarengan karo saben patriark ing tanah Mesir,
50:8 lan bani Yusup karo sedulur-seduluré, kajaba bocah-bocah cilik lan wedhus lan uga sapi, kang padha kiwa konco ing tanah Gosyen.
50:9 Ugo, dhèwèké kareta perusahaan lan wadya-bala jaranan. Lan dadi akeh tanpa pengendalian.
50:10 Lan padha teka ing panuton gandum saka Atad, kang dumunung ing sabrange bengawan Yarden. Ana ing kono padha ngginakaken pitung dina kebak ngerayakno ritual pemakaman karo nangisi gedhe lan vehement.
50:11 Lan nalika pedunung ing tanah Kanaan wus katon iki, padha ngandika, "Iki nangisi gedhe kanggo wong Mesir." Lan alesan iki, jeneng panggonan sing disebut, "Ing nangisi Mesir."
50:12 Lan supaya, lanang Yakub iya kaya kang wis diweling mangkene.
50:13 Lan mbeta wong menyang ing tanah Kanaan, padha dikubur ana ing guwa pindho, kang Abraham wis tuku bebarengan karo lapangan sawijining, saka Efron wong Het, dadi kagungane kanggo kakubur, ngelawan Mamre.
50:14 Lan Sang Yusuf banjur kondur menyang Mesir karo sedulur-seduluré lan kabeh sing perusahaan, Duwe disarèkaké rama.
50:15 Saiki wong mati, sadhereke padha wedi, lan padha rasanan: "Mbok saiki dheweke uga elinga bundhas kang nandhang lan requite kita kanggo kabeh piala sing kita iya kanggo wong."
50:16 Supaya padha kongkonan marang, matur: "Bapa pitunjuk kita sadurunge seda,
50:17 sing kita ngirim ngomong tembung iki kanggo kowé saka wong: 'Aku beg sampeyan lali pialane sedulur-, lan dosa lan rasa sengit sing padha praktek marang sampeyan. 'Uga, kita usulan sampeyan ngeculake para sedulurmu bapakmu piala iki. "Krungu iki, Joseph nangis.
50:18 Lan sedulur-seduluré banjur kanggo wong. Lan reverencing sujud ing lemah, padha ngandika, "We are abdi Panjenengan."
50:19 Lan Panjenengané njurungi panyuwuné: "Aja wedi. Punapa kita bisa nolak karsané Allah?
50:20 Sampeyan nyiptaaké ala marang aku. Nanging Gusti Allah nguripake iku menyang apik, supaya wong bisa ngluhurake kula, mung sing saiki mbédakaké, lan supaya bisa nggawa bab kawilujengan ing akeh bangsa.
50:21 Aja wedi. Aku bakal pangonan lan anak-anakmu. "Lan consoled wong, lan ngandika mildly lan leniently.
50:22 Lan kang urip ing Mesir karo kabeh house rama; lan kang slamet kanggo satus sepuluh taun. Lan piyambakipun nyumurupi bani Efraim kanggo generasi katelu. Ugo, anak-anake Makhir, bin Manasye, lair dhateng dhengkul Yusuf.
50:23 Sawise lelakon kuwi, ngandika marang para sadhereke: "Gusti Allah bakal ngopèni kowé sawise mati, lan kang bakal nggawe sampeyan munggah saka ing nagara iki menyang ing tanah kang sumpah Abraham, Isaac, lan Yakub. "
50:24 Bareng wis digawe mau sumpah lan wis ngandika, "Gusti Allah bakal ngopèni kowé kabèh; nindakake balung karo sampeyan saka panggonan iki,"
50:25 seda, Duwe rampung satus sepuluh taun uripé. Lan Duwe wis embalmed karo aromatics, Gusti Yésus ngaso ing coffin ing Mesir.