Yesaya 1

1:1 Sesanti Yésaya, bin Amos, kang weruh bab Yehuda lan Yerusalem, ing dina Uzia, Joatham, Akhas, lan Hizkia, Raja-raja Yéhuda.
1:2 listen, O langit, lan mbayar manungsa waé, O bumi, awit Pangeran Yehuwah wus ngandika. Aku wis nurtured lan wungu anak, nanging padha spurned kula.
1:3 Sapi mangerténi pemilik kang, lan kuldi mangerténi manger saka bendarané, nanging Israel wis ora dikenal kula, lan umat-Ku wis ora dimangertèni.
1:4 Bilai bangsa dosa, wong kabotan dening piala, turunane duraka, anak kena ing ipat-. Padha nilar Gusti. Padha nyenyamah marang Allah Israel Kang Mahasuci. Padha wis dijupuk langsung mundur.
1:5 Apa alasan bakal aku terus napuk panjenengan, sing nambah Paduka? Ing sirah kabeh iku ringkih, lan kabeh jantung grieving.
1:6 Saka tlapak sikil, malah kanggo ndhuwur sirah, ana soundness ing. Wounds lan bruises lan dadi gedhe sores: iki sing ora bandaged, utawa dianggep karo obat, utawa soothed karo lenga.
1:7 tanah iku suwung. kutha wis nyetel makantar-kantar. Manca dimangsa deso ing ngarsa Paduka, lan iku bakal dadi sepi, kaya rusak déning mungsuh.
1:8 Lan putri Sion bakal ngiwa konco, kaya Arbor ing pakebonan anggur, lan kaya papan perlindungan ing lapangan timun, lan kaya kutha kang glethakaken sampah.
1:9 Yen Yehuwah Gustine sarwa tumitah wus ora tahta kayangan dipunparingaken us turunane, kita bakal wis kaya Sodom, lan kita mesthi wis iso dibandhingke kanggo Gomora.
1:10 Listen to Sabda Gusti, sampeyan pemimpin saka wong ing Sodom. Listen rapet kanggo hukum Allah kita, O wong ing Gomora.
1:11 Kang akèh kurban Panjenengan, apa sing kanggo kula, mangkono pangandikane Sang Yehuwah? Aku lengkap. Aku ora kepéngin holocausts saka wedhus lanang, utawa gajih fatlings, utawa getihé pedhèt lan getihé wedhus gèmbèl lan saka wong-wedhus.
1:12 Nalika pendekatan sadurunge weruh!, sapa sing mbutuhake prekara-prekara iki tangan, supaya sampeyan bakal lumaku ing pengadilan sandi?
1:13 Sampeyan kudu ora ana maneh kurban kurban muspra. Incense iku nistha kula. The satelit anyar lan Sabbat lan ing dina riyaya liyane, Aku ora bakal nampa. klumpukan sing iniquitous.
1:14 nyawa kawula sengit dina proklamasi lan solemnities Panjenengan. Padha dadi bothersome kanggo kula. Aku pegawe kanggo nyegah wong-wong mau.
1:15 Lan supaya, nalika ngluwihi tangan, Aku bakal menging mata saka sampeyan. Lan nalika Multiply pandongamu, Aku ora bakal nggatèkaké sampeyan. Kanggo tangan sing kebak getih.
1:16 Wash, dadi resik, njupuk adoh bebayan maksud saka mripat. Mandek kanggo tumindak lepat.
1:17 Sinau apa apik. Karthik pangadilan, ndhukung katindhes, ngadili kanggo bocah lola, defend randha.
1:18 Lan banjur pendekatan lan nuduh kula, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Banjur, yen dosa sing kaya abang, padha bakal digawe putih kaya salju; lan yen lagi abang kaya vermillion, bakal padha dadi putih kaya wulu wedhus gembel.
1:19 Yen gelem, lan ngrungokake kula, sampeyan bakal mangan iku apik saka tanah.
1:20 Nanging yen sampeyan ora gelem, lan sampeyan provoke kula duka, banjur pedhang bakal dimangsa sampeyan. Kanggo tutuk saka Gusti wis ngandika.
1:21 Carane wis kutha sing setya, full pangadilan, dadi wanita tuna susila, a? Justice urip ing dheweke, nanging saiki tukang matèni.
1:22 salaka wis diuripake menyang dross. anggur wis pipis banyu.
1:23 pemimpin sing setya, ing associates maling. Kabeh padha peparingé katresnan; padha nguber ganjaran. Padha ora ngadili kanggo anak yatim piatu, lan kasus randha ora nggawa sadurunge wong-wong mau.
1:24 Amarga iki, Gusti Allahira, ing Strength Israel, ngandika: Ah! Aku bakal consoled liwat mungsuhku, lan aku bakal paring adil saka nglawan kawula.
1:25 Lan aku bakal nguripake tangan kanggo sampeyan. Lan aku bakal emosi dross Panjenengan marang kemurnian, lan Aku bakal njupuk adoh kabeh tin Panjenengan.
1:26 Lan aku bakal mulihake hakim Panjenengan, supaya padha dadi sadurunge, lan penasehat minangka ing kaping liwat long. Sawise iki, sampeyan bakal tumandang saka Cukup, beriman City.
1:27 Sion bakal nebus ing paukuman, lan padha bakal mimpin dheweke bali menyang kaadilan.
1:28 Lan Panjenengané bakal tresna kena ing ipat-beya lan wong dosa bebarengan. Lan wong-wong sing wis nilar Gusti bakal migunakaken.
1:29 Awit iku bakal padha kawirangan marga saka brahala, kanggo kang padha kurban. Lan sampeyan bakal kawirangan liwat Kebon sing milih,
1:30 nalika padha kaya Oak karo godhong Mudhun, lan kaya kebon tanpa banyu.
1:31 Lan kekuatan bakal kaya Embers saka damen, lan karya-anakmu kaya narik, lan loro bakal diobong bebarengan, lan bakal ora ana siji kanggo nglereni iku.

Yesaya 2

2:1 Tembung sing Yesaya, bin Amos, weruh bab Yehuda lan Yerusalem.
2:2 Lan ing dina pungkasan, gunung ing padalemane Sang Yehuwah bakal disiapake ing puncak gunung, lan iku bakal kaluhuraké ndhuwur bukit, lan kabeh bangsa bakal mili menyang.
2:3 Lan akeh bangsa bakal pindhah, lan padha matur,: "Ayo kita pendekatan lan munggah menyang gunung Gusti, lan menyang ing omahe lan Allahe Yakub. Lan kang bakal mulang kita cara kang, lan kita bakal lumaku ing dalan kang. "Sabab angger-angger bakal metu saka Sion, lan Sabda ana ing Gusti saka ing Yerusalem.
2:4 Lan bakal ngadili para bangsa, lan kang bakal nyetrap akeh bangsa. Lan bakal padha Forge pedhang menyang plowshares, lan tumbak menyang sickles. Bangsa ora angkat pedhang marang bangsa, ora bakal padha terus olahraga kanggo perang.
2:5 He turune Yakub, supaya kita pendekatan lan lumaku ing cahya saka Gusti.
2:6 Kanggo sing wis matak aside wong Panjenengan, Dane Yakube, amarga padha wis kapenuhan munggah, ing kaping kepungkur, lan amarga padha wis soothsayers minangka duwe wong Filisti, lan amarga padha wis gabung piyambak kanggo abdi manca.
2:7 tanah sing wis kapenuhan salaka lan emas. Lan ora ana mburi kanggo storehouses sing.
2:8 Lan tanah sing wis kapenuhan jaran. Lan kréta papat-jaran sing kapetung. Lan tanah sing wis kapenuhan brahala. Padha adored pakartining tanganipun, kang driji dhewe wis digawe.
2:9 Lan wong wis sujud piyambak mudhun, lan supaya wong wis dadi ngasoraken. Mulane, sampeyan ora kudu ngapura wong-wong mau.
2:10 Ketik menyang rock ing, lan ndhelikake ing selokan ing lemah, saka ngarsane saka wedi marang Gusti, lan saka ing kamulyaning kamulyane.
2:11 Mata lofty saka wong wis humbled, lan haughtiness wong bakal sujud. Banjur Gusti piyambak bakal kaluhuraké, ing dina sing.
2:12 Kanggo dina Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal dianggep bener liwat kabeh bangga lan poto-exalted, lan liwat kabeh arrogant, lan saben wong bakal kaasoraké,,
2:13 lan liwat kabeh wit arase sakcara lan dhuwur ing Libanon, lan liwat kabeh Oaks ing Basan;
2:14 lan liwat gunung lofty, lan liwat kabeh bukit munggah pangkat;
2:15 lan liwat saben menara lofty, lan liwat saben tembok beteng;
2:16 lan liwat kabeh kapal-kapal Tarsis, lan liwat kabeh kaendahan sing bisa katon.
2:17 Lan loftiness wong bakal sujud, lan haughtiness wong bakal digawa kurang. Lan Gusti piyambak bakal kaluhuraké, ing dina sing.
2:18 Lan brahala bakal sak tenane ulig.
2:19 Lan bakal padha menyang guwa-guwa ing rocks, lan menyang Caverns bumi, saka ngarsane saka dread Gusti, lan saka ing kamulyaning kamulyane, nalika bakal wis wungu nganti serangan bumi.
2:20 Ing dina sing, wong kuwi bakal dityemplungké aside brahala salaka lan gambar kang emas, kang wus digawe kanggo awake, kaya reverence moles lan lawa.
2:21 Lan wong bakal pindhah menyang clefts saka rocks, lan menyang Caverns saka watu, saka ngarsane saka dread Gusti, lan saka ing kamulyaning kamulyane, nalika bakal wis wungu nganti serangan bumi.
2:22 Mulane, ngaso adoh saka wong, ambegan kang ing nostrils, kanggo kang nganggep awake kanggo kaluhuraké.

Yesaya 3

3:1 Lah, Pangeran Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal njupuk adoh, saka Yerusalem lan Yehuda, kuat lan kuwat: kabeh kekuatan saka roti, lan kabeh kekuatan saka banyu;
3:2 wong kuwat, lan wong saka perang, hakim lan nabi, lan sidik lan tuwa;
3:3 pimpinan liwat sèket lan mulya ing tampilan; lan penasihat ing, lan wong wicaksana antarane tukang, lan skillful ing wicara mistis.
3:4 Lan aku bakal nyedhiyani anak minangka pemimpin sing, lan effeminate bakal ngereh wong.
3:5 Lan wong-wong bakal Rush, manungsa marang manungsa, lan saben wong marang pepadhane. anak bakal mbalela marang tuwa, lan ignoble marang Noble.
3:6 Kanggo wong sing bakal mahami sadulure, saka kluwarga kang rama dhewe, matur: "Vestment punika Yours. Dadi pimpinan kita, nanging supaya kiamat iki dadi ing tangan. "
3:7 Ing dina sing, kang bakal nanggapi dening matur: "Aku ora healer a, lan ora ana roti utawa vestment ing omahku. Aja milih kanggo milih kula minangka rakyat. "
3:8 Kanggo Yerusalem rusak, lan Yehuda wis tiba, amarga tembung lan plans sing padha nglawan marang Gusti, supaya tulada mata kagungan Idane.
3:9 Pengakon wadana sing nanggepi sing. Kanggo padha nyatakake dosa dhewe, kaya Sodom; lan padha ora ndhelikke iku. Bilai jiwo! Kanggo evils kang repaid kanggo wong-wong mau.
3:10 Marang mung wong iku uga, kanggo kang bakal mangan saka woh saka plans dhewe.
3:11 Bilai wong impious nyemplungaken ing ala! Kanggo retribusi bakal kaparingan saka tangané dhéwé.
3:12 Minangka kanggo umatingSun, mengsah sing wis despoiled wong, lan wanita wis mrentah liwat mau. Umat-Ku, sing ngarani rahayu, padha padha nasaraké lan disrupting path lampahira.
3:13 Gusti stands kanggo paukuman, lan stands kanggo ngadili wong.
3:14 Gusti bakal lumebu pangadilan karo para pinituwané wong kang, lan karo pemimpin sing. Paduka punika saestu dados jagad pakeliran pakebonan anggur ing, lan jarahane saka miskin ing omahmu.
3:15 Apa kowe nyandhang mudhun umatingSun, lan tlatah munggah ing pasuryan saka miskin, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Allahira?
3:16 Lan Pangeran Yehuwah tumuli ngandika: Amarga putri Sion wis ngusulke munggah, lan wis mlaku karo taubat lengkap lan mata winking, amarga padha terus ing, lumampah noisily lan maju karo stride pretentious,
3:17 Gusti bakal nggawe kepala anake Sion gundul, lan Gusti bakal Strip wong saka kunci saka sing rambute.
3:18 Ing dina sing, Gusti bakal njupuk adoh shoes hiasan sing,
3:19 lan satelit sethitik lan rentengan, lan kalung lan gelang, lan topi,
3:20 lan ornamen kanggo sing rambute, lan anklets, lan nutul mur lan gendul sethitik saka minyak wangi, lan anting-anting,
3:21 lan dering, lan perhiasan emas hanging batuké,
3:22 lan owah-owahan tansah katon, lan rok cendhak, lan linens nggoleki lan lawon bordir,
3:23 lan mirrors, lan scarves, lan pita, lan sandhangan suku cadang sing.
3:24 Lan ing panggonan sing manis wewangian, bakal ana stench. Lan ing panggonan sabuk, bakal ana tali. Lan ing panggonan rambute apik gayane, bakal ana baldness. Lan ing panggonan blus sing, bakal ana haircloth.
3:25 Ugo, wong paling ganteng bakal tiwas dening pedhang, lan wong kuwat bakal tiba ing perang.
3:26 Lan gerbang dheweke bakal susah lan prihatin. Lan dheweke bakal pada njagong nang lemah, sepi.

Yesaya 4

4:1 Lan pitu wadon bakal padha nyekel wong, ing dina sing, matur, "Kita bakal mangan roti kita dhewe lan nganggo sandhangan kita dhewe, mung supaya kita bisa disebut kanthi jeneng Panjenengan, supaya minangka kanggo njupuk adoh cacad kita. "
4:2 Ing dina sing, ing seedling Gusti bakal end lan kamulyan, lan woh saka bumi bakal nemen-esteemed lan sumber saka bungahe kanggo wong-wong sing bakal wis disimpen metu saka Israel.
4:3 Lan iki bakal dadi: kabeh sing kiwa konco ing Sion, lan sing tetep ing Yerusalem, bakal disebut suci, kabeh sing wis ditulis ing urip ing Yerusalem.
4:4 Banjur Gusti bakal sakabeheng langsung ing uwuh anake Sion, lan bakal sakabeheng langsung getih Yerusalem saka tengahé, kanthi roh pangadilan lan roh pengabdian kuat.
4:5 Lan Gusti bakal nggawe, liwat saben panggonan Gunung Sion lan ngendi wae kang diarani marang, méga dening dina lan kumelun karo kaluhuraning kobong geni ing wayah bengi. Kanggo pangayoman bakal liwat saben kamulyan.
4:6 Lan bakal ana kémah kanggo iyub-iyub saka panas ing wayah awan, lan kanggo keamanan, lan kanggo pangayoman saka prahara lan saka udan.

Yesaya 5

5:1 Aku bakal sing kanggo kinasih ing canticle seduluré Simbah sandi, bab pakebonan anggur kang. A pakebonan anggur iki digawe kanggo kinasih, ing sungu ing putra saka lenga.
5:2 Lan fenced ing, lan kang ngangkat watu metu saka iku, lan wong nandur karo vines paling, lan bangsa ing tengah iku, lan nyiyapake pamipitan anggur sing ing iku. Lan kang samesthine kanggo gawé anggur, nanging diprodhuksi vines alam bébas.
5:3 saiki banjur, manggon ing Yérusalèm lan wong Yéhuda: hakim antarane kula lan pakebonan anggur.
5:4 Apa liyane aku kudu wis rampung kanggo pakebonan anggur sing aku ora apa iku? Apa aku ora wis samesthine kanggo gawé anggur, sanadyan iku diprodhuksi vines alam bébas?
5:5 Lan saiki, Aku bakal medharaké apa sing bakal tak lakoni supaya pakebonan anggur. Aku bakal njupuk adoh pager sawijining, lan iku bakal dijarah. Aku bakal narik mudhun tembok, lan iku bakal trampled.
5:6 Lan aku bakal wis sepi. Iku ora bakal pruned, lan iku ora bakal ndudhuk. Lan Briers lan eri bakal tangi. Lan aku bakal dhawuh marang mega ora udan marang.
5:7 Kanggo pakebonan anggur Sang Yehuwah Gustine sarwa tumitah iku turune Israel. Lan wong Yehuda iku seedling kang seneng. Lan aku samesthine kang bakal nindakake pangadilan, lah ala, lan kang bakal nindakake kaadilan, Lah sing kecaman.
5:8 Bilai kowe, kang nggabungake omah, lan sing gabungan lapangan lapangan, malah kanggo watesan saka panggonan! Kowe arep manggon ing tengah-tengah bumi?
5:9 Iki mau sing ing kuping, mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi. Digunakake, akeh omah, gedhe lan ayu, bakal dadi sepi, tanpa manggon.
5:10 Banjur sepuluh hektar saka kebon anggur bakal gawé siji botol cilik saka anggur, lan telung puluh ngukur saka wiji bakal gawé telung takeran gandum.
5:11 Bilai kowe, kang munggah ing esuk kanggo nguber mabuk-mabukan, lan ngombe malah nganti sore, supaya minangka kanggo inflamed karo anggur.
5:12 Harp lan clempung lan terbang lan pipe, uga anggur, sing ana ing pahargyan Panjenengan. Nanging sampeyan ora ngregani karya saka Gusti, utawa aja nimbang Pakaryaning astane.
5:13 Amarga iki, umatingSun kapimpin adoh minangka tawanan, amarga padha ora duwe kawruh, lan bangsawan sing wis liwati adoh saka pailan, lan wong golongan sing wis garing kasatan.
5:14 Kanggo alesan iki, Neraka wis ditambahi menehi nyawa, lan iki wis mangap tanpa watesan. Lan gedhe-gedhe sing kuwat, lan wong sing, lan gedhe-gedhe exalted lan kamulyane sing bakal mudhun menyang iku.
5:15 Lan wong bakal sujud, lan wong bakal diedunké, lan mata saka kaluhuraké bakal digawa kurang.
5:16 Lan Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal kaluhuraké ing paukuman, lan Gusti Allah ingkang suci bakal kasucèkaké ing kaadilan.
5:17 Lan cempé bakal pangonan supaya tepat, lan kedatangan anyar bakal mangan saka pasamunan nguripake menyang tanah subur.
5:18 Bilai kowe, kang tarik ala karo talining Vanity, lan sing tarik dosa kaya karo tali saka cart a,
5:19 lan sing ngomong: "Ayo wong cepet-cepet, lan supaya karya teka rauh, supaya kita bisa ndeleng iku. Lan supaya ing rencana saka Kang Mahasuci, pendekatan Israel lan teka, supaya kita bisa ngerti. "
5:20 Bilai kowe, kang nelpon ala becik, lan ala apik; sing peteng sulih kanggo cahya, lan cahya kanggo peteng; sing ijolan pait manis, lan manis kanggo pait!
5:21 Bilai kowe, kang rumangsa pinter dhewe, lan ngati-ati ngarsane dhewe!
5:22 Bilai kowe, kang kuat ing ngombé anggur, sing wong kuwat ing contriving inebriation!
5:23 Kanggo sampeyan mbecikake wong impious ing ijol-ijolan kanggo suap, lan sampeyan nindakake adoh kaadilan saka wong mung saka wong.
5:24 Amarga iki, kaya ilat geni kang mangsa damen, lan minangka panas saka semangat sing Burns iku rampung, supaya bakal ROOT dadi kaya Embers mencorong, lan bakal offshoot sing munggah kaya bledug. Kanggo padha matak aside hukum saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah, lan padha nyenyamah marang tembung Kang Mahasuci ing Israel.
5:25 Kanggo alesan iki, kêmbêng saka Gusti wis duka marang wong kang, lan wis lengkap tangané mau, lan sampun ngrangket. Lan gunung-gunung padha Kagodha. Lan bathang sing dadi kaya dung ing tengah lurung. Sawise kabeh iki, ngamok iki ora nyimpang; tinimbang, tangane isih lengkap.
5:26 Lan kang bakal angkat tandha kanggo bangsa adoh, lan kang bakal singsot kanggo wong-wong mau saka ing pungkasaning bumi. Lah, padha Rush maju ndang ngekèki apa beneré.
5:27 Ana ana siji banget utawa berjuang antarane wong-wong mau. Padha ora dadi drowsy, lan padha ora bakal turu. Ora bakal sabuk watara pinggul sing loosened, utawa awit saka boots sing bejat.
5:28 panah sing landhep, lan kabeh busur sing taut. The hoofs jaran sing kaya Flint, lan gembong sing kaya pasukan saka ing prahara.
5:29 roaring sing kaya singa; padha nggero kaya singa enom. Padha bakal loro nggero lan njaluk memangsan sing. Lan padha bakal Lebokake piyambak watara iku, lan bakal ora ana wong sing bisa ngluwari iku.
5:30 Lan ing dina sing, padha bakal nggawe swara saka iku, kaya swara ing segara. Kita bakal ndeleng metu menyang tanah, Lah, peteng Mangsa Kasangsaran, lan malah cahya wis peteng dening pepeteng sawijining.

Yesaya 6

6:1 Ing taun kang king Uzia seda, Aku ndeleng Pangéran pinarak ing dhamparipun a, luhur lan exalted, lan bab-bab sing padha ing wong kapenuhan ing Padaleman Suci.
6:2 The Seraphims padha ngadeg ing ndhuwur tahta. Siji wis enem wings, lan liyane wis enem wings: karo loro padha panutup pasuryan, lan karo loro padha panutup kaki, lan karo loro padha mabur.
6:3 Lan padha sesambat marang siji liyane, lan matur: "Suci, suci, suci Gusti Allahira! Kabeh bumi kapenuhan ing kamulyane!"
6:4 Lan lintels ndhuwur hinges horeg ing swara siji nangis metu. Lan omah mau nuli kebak pega.
6:5 Lan Aku ngandika: "Biyen aku! Kanggo aku wis meneng. Kanggo aku iki abdiné lambé najis, lan aku manggon ana ing tengahé bangsa sing gadhah lambé najis, lan aku wis katon karo mripat Raja, Yehuwah Gustine sarwa tumitah!"
6:6 Lan salah siji saka Seraphims balik kula, lan ing tangané ana coal kobong, kang wus dijupuk karo tongs saka misbyah.
6:7 Lan kang kena tutuk, lan ngandika, "Lah, iki wis nggepok lambému, lan supaya piala bakal kapundhut, lan dosa bakal mari tenan. "
6:8 Lan aku krungu swara saka ing Gusti, matur: "Sapa kang bakal aku ngirim?"Lan, "Sapa kang bakal pindhah kanggo kita?"Aku ngandika: "Ing kene aku. Kirimi kula. "
6:9 Lan ngandika: "Go kasebut! Lan wong mau kandha marang wong iki: 'Nalika ngrungokake, sampeyan bakal krungu lan ora ngerti. Lan nalika ndeleng tetingalan, sampeyan ora bakal paham. '
6:10 Lamur ing atiné bangsa iki. Priksa kupinge abot lan nutup mripaté, supaya aja padha ndeleng kalawan mripate, lan krungu kalawan kupinge, lan mangreti sarana atine, lan diowahi, banjur aku waras mau. "
6:11 Lan Aku ngandika, "Carane dawa, Dhuh Yehuwah?"Panjenengané banjur ngandika, "Nganti kutha-kuthane sepi, tanpa manggon, lan omahé sing tanpa wong, lan tanah bakal ngiwa konco, sepi. "
6:12 Kanggo Gusti bakal njupuk wong adoh, lan dheweke sing bakal wis ngiwa konco bakal kathah wonten ing tengah-tengah bumi.
6:13 nanging isih, bakal ana dedana saprasadasa ing dheweke, lan dheweke bakal diowahi, lan dheweke bakal dilebokake ing tampilan, kaya wit terebinth lan kaya Oak kang ngluwihi pangé. Lan apa bakal tetep ngadeg ing dheweke bakal dadi turunane suci.

Yesaya 7

7:1 Lan iya kelakon ing dina Akhas, bin Yotam, bin Uzia, ratu ing Yehuda, sing Resin, ratu ing Aram, lan Pekah, bin Remaliah, king Israel, munggah menyang Yérusalèm kanggo perang marang iku. Nanging wong-wong padha ora bisa asor iku.
7:2 Lan padha menyang ing omahé Dawud, matur: "Suriah wis mundur kanggo Efraim." Lan jantung iki shaken, karo jantung wong kang, kaya wit-witan ing alas sing dipindhah dening pasuryan saka angin.
7:3 Lan Gusti Allah ngandika marang Nabi Yesaya: Metu kanggo ketemu Ahas, sampeyan lan putra, Ayub, sing ana ing buri, kanggo mburi trowongan banyu ing, ing blumbang ing dhuwur, ing dalan kanggo lapangan Fuller kang.
7:4 Lan wong mau kandha marang wong: "Waca iku sing ana bisu. Aja wedi. Lan ora dread ing atimu liwat loro buntut saka firebrands iki, saklawasé matèni, kang bebendune ngamok ing Resin, ratu ing Aram, lan Putraning Remaliah. "
7:5 Kanggo Suriah wis di tangani rencana marang sampeyan, karo ala Efraim lan putra Remaliah, matur:
7:6 "Ayo kita munggah Yehuda, lan nglakoake munggah, lan luh iku adoh kanggo dhéwé, lan milih bin Tabeel dadi raja ing tengahé. "
7:7 Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah: Iki ora bakal ngadeg, lan iki ora bakal.
7:8 Kanggo kepala Suriah Damascus, lan kepala Damaskus iku Resin; lan ing sawidak lima taun saka saiki, Efraim bakal mandek dadi wong.
7:9 Kanggo kepala Efraim iku Samaria, lan kepala Samaria iku anak saka Remaliah. Yen sampeyan ora pracaya, sampeyan ora bakal terus.
7:10 Lan Gusti Allah ngandika luwih kanggo Ahas, matur:
7:11 Nyuwun tandha dhewe saka Gusti Allah Panjenengan, saka telenging ngisor, malah kanggo dhuwur ndhuwur.
7:12 Lan Akhas ngandika, "Aku ora bakal takon, kanggo aku ora bakal nyoba marang Gusti. "
7:13 Lan ngandika: "Banjur ngrungokake, He turune Dawud. Apa kuwi bab sing alangan wong, sing kudu uga alangan Allah kawula?
7:14 Kanggo alesan iki, Gusti piyambak bakal ngekèki marang kowé tandha. Lah, prawan bakal ngandhut, lan dheweke bakal menehi lair kanggo putra, lan asmane bakal kasebut Immanuel.
7:15 Panjenengane bakal mangan butter lan madu, supaya wong bisa ngerti kanggo nolak ala lan kanggo milih apik.
7:16 Nanging malah sadurunge bocah mangerténi kanggo nolak ala lan kanggo milih apik, tanah sing bosen bakal nilar dening pasuryan saka rong raja dheweke.
7:17 Gusti bakal mimpin kowé, lan liwat wong Panjenengan, lan omah bapakmu, dina kuwi minangka wis ora dumadi wiwit dina saka misahake Efraim saka Yehuda dening ratu ing Asyur.
7:18 Lan iki bakal dadi ing dina sing: Gusti bakal nelpon kanggo fly ing, kang ing bagéan paling adoh saka kali Mesir, lan kanggo grombolan, kang ana ing tanah Assur.
7:19 Lan padha bakal teka, lan kabeh padha ngaso ing semburan saka lembah, lan ing Caverns saka rocks, lan ing saben thicket, lan ing saben bukaan.
7:20 Ing dina sing, Gusti bakal cukur brengos karo silet sing gedhe-gedhe nyewo dening wong-wong sing ana ing sebrang kali, dening raja ing Asyur, saka sirah kanggo rambuté sikil, karo kabeh jenggot.
7:21 Lan iki bakal dadi ing dina sing: wong bakal nangèkaké cow antarane sapi, lan loro wedhus,
7:22 lan, tinimbang lan turah mbrawah saka susu, kang bakal mangan butter. Kanggo kabeh sing kiwa konco ing tengah-tengah tanah bakal mangan butter lan madu.
7:23 Lan iki bakal dadi ing dina sing: saben panggonan, kono padha worth a thousand sèkel selaka sewu anggur, bakal dadi eri lan Briers.
7:24 Padha bakal mlebu panggonan kuwi karo panah lan busur. Kanggo Briers lan eri bakal saindhenging kabeh tanah.
7:25 Nanging gunung, kang bakal ndudhuk pacul, teror eri lan Briers ora pendekatan sing panggonan. Lan bakal ana tanah pangonan kanggo sapi, lan sawetara kanggo sapi. "

Yesaya 8

8:1 Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang aku: "Njupuk munggah dhewe buku gedhe, lan karo pen wong kang nulis ing: 'Njupuk adoh spoils cepet; rampog lincah. ' "
8:2 Lan aku ngundang kanggo aku seksi kang setya: Uria, Imam, lan Zakharia, bin Berekia.
8:3 Aku gabung karo nabi ing, lan dheweke ngandheg lan mbabar anak lanang. Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang aku: "Telpon asmane: 'Rush kanggo njupuk adoh kena ing rusak; Cepet-cepet supaya dijarah. '
8:4 Kanggo sadurunge bocah mangerténi carane nelpon kanggo rama lan kang ibu, kekuatan Damsyik lan kena ing rusak saka Samaria bakal kapundhut, ing ngarsane Sang Nata ing Asyur. "
8:5 Lan Gusti Allah ngandika marang aku luwih, matur:
8:6 "Amarga wong-wong iki wis matak aside banyu Shiloah, kang lunga meneng, lan wis tinimbang milih Resin lan putra Remaliah,
8:7 kanggo alesan iki, lah, Gusti bakal mimpin liwat mau banyu kali, kuwat lan akeh banget: raja ing Asyur sagunging kaluhurané,. Lan kang bakal munggah ing satanah lepen kang, lan kang luber kabeh bank-bank kang.
8:8 Lan kang bakal nembus Yehuda, inundating iku, lan kang bakal nyabrang lan teka, malah ing gulu sawijining. Lan kang bakal ngluwihi kang wings, Isi ombone saka tanah, The Immanuel. "
8:9 O wong, klumpukne bebarengan, lan bakal conquered! Kabeh bantala adoh, listen! kuatake, lan bakal conquered! nyabuki dhewe, lan bakal conquered!
8:10 Nggarap rencana, lan iku bakal dissipated! Nganggo tembung, lan iku ora bakal rampung! Kanggo Gusti Allah nunggil karo kita.
8:11 Kanggo Gusti ngandika iki kanggo kula, lan kang wis diweling iki kanggo kula karo tangan kuwat, supaya aku budal ing cara wong iki, matur:
8:12 "Sampeyan ora kudu ngomong 'Iku kongkalikong!'Kanggo kabeh sing wong iki ngandika iku kongkalikong. Lan sampeyan kudu wedi utawa kaget karo wedi sing.
8:13 Nucèkaké Yehuwah Gustine sarwa tumitah piyambak. Supaya wong dadi dread, lan supaya wong dadi wedi.
8:14 Lan bakal padha dadi pantes kanggo sampeyan. Nanging bakal dadi watu gedhé kang njalari lan rock saka skandal kanggo loro omahé saka Israel, lan damel sangsara lan kiamat kanggo pedunung Yerusalem.
8:15 Lan akeh banget saka wong-wong mau bakal kesandhung lan tiba, lan padha bakal ajur lan entangled lan ngrebat.
8:16 Ikatan mreksani, segel hukum, antarane murid-muridku. "
8:17 Lan aku bakal ngenteni Gusti, sing wis ndhelikke pasuryan saka house Yakub, lan aku bakal ngadeg ana ing ngarsane.
8:18 Lah: Aku lan anak-anakku, kang Gusti wis kaparingaké marang Aku minangka tandha lan portent a, ing Israel, saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah, sing urip ing Gunung Sion.
8:19 Lan sanadyan padha ngomong kanggo sampeyan, "Sira ngupayaa saka seers lan diviners,"Wong hiss ing mantra sing, ora wong ngupaya Gusti Allah sing, marga saka urip, lan ora saka ing antarane wong mati?
8:20 Lan iki, malih, marga saka angger-anggering Toret lan paseksiné wong. Nanging yen padha ora nganggo miturut Tembung iki, banjur ora duwe cahya esuk.
8:21 Lan wong bakal pass dening iku; kang bakal tiba lan dadi luwe. Lan nalika iku luwe, kang bakal dadi duka, lan kang bakal nganggo ala marang raja lan Gusti Allah kang, lan kang bakal angkat piyambak munggah.
8:22 Lan kang bakal ndeleng mudhun kanggo bumi, Lah: Mangsa Kasangsaran lan pepeteng, pembubaran lan kangelan, lan pepeteng nggayuh. Kanggo kang ora bakal bisa kanggo mabur saka kahanan kang ora ngepenakke sawijining.

Yesaya 9

9:1 Ing wektu sadurungé, tanah Zebulon lan tanah Naftali padha ngusulke munggah. Nanging ing wektu mengko, cara saka segara ing sabrange bengawan Yarden, ing Galiléa saka bangsa-bangsa liya, iki bobot mudhun.
9:2 Wong-wong sing mlaku ing pepeteng wis weruh pepadhang gedhé. Lampu wis wungu kanggo pedunung ing wilayah palimenganing pati.
9:3 Sampeyan wis tambah bangsa, nanging wis ora tambah renaning ing. Padha bakal padha bungah-bungah sadurunge, kaya sing bungah ing harvest, kaya exulting unggul sawise njupuk memangsan, nalika padha dibagi kena ing rusak.
9:4 Kanggo sing wis menang liwat rakit beban sing, lan liwat rod saka Pundhak, lan liwat tekening kaprabon mungsuh sing, ing dina Midian.
9:5 Kanggo saben rampasan kasar karo kaributan a, lan saben sandhangan, campur getih, bakal diobong lan bakal dadi geni.
9:6 Santukan iraga basuki, lan marang kita anak diwenehi. Lan Kepemimpinan diselehake marang Pundhak. Lan asmane bakal disebut: Penasehat apik, kuwoso Gusti Allah, rama ing umur mangsa, Pangeran Peace.
9:7 Dhèwèké bakal tambah, lan bakal ora ana mburi kanggo menenga. Panjenengane bakal lenggah ing dhampare Dawud lan liwat karajan, kanggo konfirmasi lan ngiyataken iku, ing paukuman lan kaadilan, saiki malah marang kalanggengan. Ing zeal saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal ngrampungake iki.
9:8 Gusti Allah banjur ngutus tembung Yakub, lan sumungkem marang Israel.
9:9 Lan kabeh wong Efraim bakal ngerti. Lan pedunung Samaria bakal ngomong iku, ing kumingsun lan haughtiness atiné:
9:10 "Bricks wis tiba, nanging kita bakal mbangun karo watu adoh. Padha Cut mudhun sycamores, nanging kita bakal ngganti karo wit eres. "
9:11 Lan Gusti bakal nangekake mungsuh saka Resin liwat wong, lan kang bakal nguripake nglawan menyang kaributan a:
9:12 Aram saka ing Wetan, tuwin wong Filisti saka ing kulon. Lan padha bakal nguntal Israel karo tutuk kabèh sing. Sawise kabeh iki, ngamok iki ora nyimpang; tinimbang, tangane isih lengkap.
9:13 Lan wong-wong mau wis ora bali kanggo kang ngrangket,, lan padha ora ngupaya marang Yehuwah Gustine sarwa tumitah.
9:14 Lan supaya, Gusti bakal mbubarake, adoh saka Israel, ing sirah lan buntut, kang busur mudhun lan kang refrains, ing siji dina.
9:15 The long-urip lan mulya, iku sirah; lan Nabi sing mulang kawulo, iku buntut.
9:16 Lan wong-wong sing ngapusi memuji wong iki, lan wong-wong sing padha ngalembana, bakal kacemplungake violently.
9:17 Kanggo alesan iki, Gusti ora bakal padha bungah-bungah liwat nom-noman sing. Lan ora bakal njupuk tega ing anak yatim lan randha sing. Kanggo saben siji munafik, lan saben wong iku duraka, lan saben tutuk wis ngandika bodho. Sawise kabeh iki, ngamok iki ora nyimpang; tinimbang, tangane isih lengkap.
9:18 Kanggo impiety wis murub kaya geni: bakal kamangsa Brier lan eri, lan iku bakal diobong ing alas, lan iku bakal interwoven kanthi asep munggah.
9:19 Bumi wis shaken dening bebendu saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah, lan wong-wong bakal dadi kaya geni. Wong ora bakal ngéman sadulure.
9:20 Lan kang bakal nguripake menyang sisih tengen, lan kang bakal luwe. Lan kang bakal mangan marang kiwa, lan kang ora bakal wareg. Saben siji bakal mangan dagingé lengen dhewe: Manasye Efraim, lan Efraim, Manasye, lan bebarengan padha bakal nglawan Yehuda.
9:21 Sawise kabeh iki, ngamok iki ora nyimpang; tinimbang, tangane isih lengkap.

Yesaya 10

10:1 Bilai wong-wong sing nggawe hukum adil, lan sing, nalika nulis, nulis ketidakadilan:
10:2 supaya nindhes wong miskin ing paukuman, lan apa panganiaya kanggo cilik saka asor bangsaku, supaya randha uga memangsan sing, lan sing padha bisa njarah rayah bocah lola.
10:3 Apa sing bakal nindakake ing dina nekani lan bilai kang nyedhak saka kadohan? Kang bakal sampeyan nylametake pitulungan? Lan ing ngendi sampeyan bakal ninggalake konco kamulyan dhewe,
10:4 supaya sampeyan bisa uga ora sujud wonten ing rentengan, lan tiba karo slain ing? Bab kabeh iki, ngamok iki ora nyimpang; tinimbang, tangane isih lengkap.
10:5 Bilai Assur! Panjenenganipun punika rod lan staf ngamok sandi, lan obor iku ing tangan.
10:6 Aku bakal ngirim wong kanggo bangsa cidra, lan aku bakal supaya wong marang wong ngamok sandi, supaya wong bisa njupuk adoh rampasan ing, lan luh loro memangsan, lan manggonake kanggo bakal trampled kaya lendhut ing lurung-lurung.
10:7 Nanging ora nganggep supaya, lan manah ora ngira dadi cara iki. Tinimbang, atiné bakal diset kanggo tresna lan kanggo mbesmi luwih saka sawetara bangsa.
10:8 Kanggo wong bakal ngomong:
10:9 "Apa ora panggedhe kaya akeh raja? Ora Calno kaya Carchemish, lan Hamat kaya Arpad? Ora Samaria kaya Damsyik?
10:10 Ing proses padha tangan ngrambah karajan Idol, supaya uga bakal tekan gambar sing palsu, sing Yerusalem lan ing tanah Samaria.
10:11 Apa aku ora nang kuta Yérusalèm lan gambar palsu dheweke, kaya kang wis daktindakaké marang Samaria lan brahala dheweke?"
10:12 Lan iki bakal dadi: nalika Gusti bakal wis rampung saben karyane ing Gunung Sion lan ing Yerusalem, Aku bakal tumindak marang woh saka jantung kaluhuraké ratu Assur, lan marang kamulyaning haughtiness kang mripate.
10:13 Kanggo kang wis ngandika: "Aku wis tumindhak karo kekuatan kang tanganku dhewe, lan aku wis mangertos karo kawicaksanan dhewe, lan aku wis dibusak watesan saka wong, lan aku wis dijarah pemimpin sing, lan, kaya siji karo daya, Aku wis ditarik mudhun sing manggon ing dhuwur.
10:14 Lan tangan wis ngrambah kekuatan saka wong, minangka kanggo susuh. Lan, kaya endhog kang wis ngiwa konco padha, supaya aku padha kabeh bumi. Lan ora ana siji sing dipindhah swiwi, utawa medhar a, utawa paring snarl a. "
10:15 Apa kapak ngluhurake dhewe liwat wong sing wields iku? Utawa bisa weruh ngluhurake dhewe liwat wong sing narik iku? Carane bisa angkat rod dhewe munggah marang wong sing wields iku, utawa teken ngluhurake dhewe, sanadyan iku mung kayu?
10:16 Amarga iki, Pangeran Yehuwah, Yehuwah Gustine sarwa tumitah, bakal ngirim leanness antarane gedhe-gedhe lemak. Lan ing pangaribawa kamulyane, a ardor kobong bakal ngamuk, kaya geni akeh.
10:17 Lan cahya saka Israel bakal kaya geni, lan Mahasuci ing Israel bakal kaya semangat a. Lan eri lan Briers kang bakal nyetel makantar-kantar lan matèni, ing siji dina.
10:18 Lan kamulyaning alas lan gunung kang ayu bakal migunakaken, saka nyawa malah kanggo daging. Lan kang bakal padha ngedoh ing teror.
10:19 Lan apa tetep saka wit-witan ing alas bakal dadi sawetara, lan supaya gampang angka, sing malah anak bisa nulis mau mudhun.
10:20 Lan iki bakal dadi ing dina sing: sing ora ditambahake menyang remnant Israel, lan wong-wong sing oncat saka omah Yakub, ora bakal mimpin marang wong sing nyupatani wong. Tinimbang, padha bakal mimpin marang Gusti, Salah Suci Israel, ing bebener.
10:21 Remnant Yakub, maneh Aku pitutur remnant, bakal diowahi kanggo Gusti Allah kuwoso.
10:22 Sanadyan wong Panjenengan, O Israel, bakal kaya wedhi ing segara, durung mung remnant mau bakal diowahi. consummation ing, Duwe wis shortened, bakal kebanjiran karo kaadilan.
10:23 Kanggo Gusti, Allahira, bakal ngrampungake singkatan lan consummation a, ing tengah-tengah sedaya bumi.
10:24 Kanggo alesan iki, Gusti, Allahira, ngandika iki: "Umat-Ku, sing ngenggoni Sion: ora wedi saka Assur. Panjenenganipun mesthi badhé napuk panjenengan karo rod, lan kang bakal angkat Staff liwat sampeyan, ing cara Mesir.
10:25 Nanging sawise nalika sethitik lan wekdal, obor-Ku bakal migunakaken, lan ngamok sandi bakal nguripake kanggo duraka. "
10:26 Lan Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal ngedegake sawijining scourge liwat wong, kaya scourge saka Midian ing rock saka Oreb, lan kang bakal nangekake rod liwat segara, lan kang bakal angkat munggah marang cara Mesir.
10:27 Lan iki bakal dadi ing dina sing: beban kang bakal kapundhut saka Pundhak, lan rakit kang bakal kapundhut saka gulu, lan rakit bakal bosok ing tampilan lenga.
10:28 Panjenengane bakal pendekatan Aiath; kang bakal nglintasi menyang Migron; kang bakal ngandel prau kang kanggo Michmash.
10:29 Padha liwati liwat ing kesusu-susu; Geba iku jog kita; Rama iki stupefied; Gibea Saul mlayu.
10:30 Neigh karo swara, putri gallim; mbayar manungsa waé, Laishah, wadon kaum miskin Anatot.
10:31 Madmenah wis dipindhah adoh; kuatake, sampeyan pedunung Gebim.
10:32 Iku isih Awan, supaya ngadeg ing Nob. Panjenenganipun gedheg tangan marang gunung putri Sion, gunung Yerusalem.
10:33 Lah, Pangeran Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal tresna botol sethitik saka anggur karo teror, lan mahaluhur ing sumelang bakal ditegor, lan lofty bakal digawa kurang.
10:34 Lan alas bakal Duwité karo wesi. lan Libanon, gedhe-gedhe exalted sawijining, bakal tiba.

Yesaya 11

11:1 Lan rod a bakal metu saka ing ROOT saka Jesse, lan kembang bakal munggah saka ROOT kang.
11:2 Lan Roh Gusti bakal ngaso marang wong: roh kawicaksanan lan pangertosan, semangat pitutur lan fortitude, semangat kawruh lan bekti.
11:3 Lan kang bakal kapenuhan ing Roh saka wedi marang Gusti. Dheweke ora bakal ngadili miturut ngarsane mata, utawa ngabekti miturut karungu kuping.
11:4 Tinimbang, kang bakal ngadili wong-wong miskin karo kaadilan, lan kang bakal ngabekti ing meek bumi karo keadilan. Lan kang bakal nggebag bumi karo rod saka tutuk, lan kang bakal mateni impious karo Roh saka lambé.
11:5 Lan kaadilan bakal sabuk watara pinggul. Lan iman bakal sabuk jawata ing sisih.
11:6 Asu ajag bakal manggon karo cempé; lan macan tutul bakal njerum jèjèr karo bocah; pedhet lan singa lan wedhus bakal ana bebarengan; lan sethitik cah lanang bakal drive wong.
11:7 Pedhet lan bruwang bakal Feed bebarengan; gedhe-gedhe sing enom bakal ngaso bebarengan. Lan singa bakal mangan dami kaya sapi.
11:8 Lan bayi nyusoni bakal muter ndhuwur Lair saka asp ing. Lan bocah sing wis mandheg nyusoni bakal diusir tangané menyang den saka king snake.
11:9 Padha ora cilaka, lan padha ora bakal matèni, ing kabeh gunung suci. Bumi wis kapenuhan ing kawruh bab Gusti, kaya banyu panutup segara.
11:10 Ing dina sing, ROOT Isai, sing stands minangka tandha antarane wong, padha bangsa-bangsa liya bakal pitutur marang, lan kuburan kang bakal mulya.
11:11 Lan iki bakal dadi ing dina sing: Gusti bakal ngekèki tangané liya wektu kanggo njupuk milik saka remnant wong kang bakal ngiwa konco: saka Asyur, lan saka ing tanah Mesir, lan saka Pathros, lan saka Ethiopia, lan Elam, lan saka Babilonia, lan saka Hamat, lan saka pulo ing segara.
11:12 Lan kang bakal angkat tandha kanggo bangsa, lan kang bakal padha ngumpulaké wong fugitives Israel, lan kang bakal ngumpulake buyar saka Yehuda saka patang wilayah bumi.
11:13 Lan meri Efraim bakal kapundhut, lan mungsuh Yehuda bakal sirna. Efraim ora bakal dadi saingan kanggo Yehuda, lan Yehuda ora bakal nglawan Efraim.
11:14 Lan padha bakal fly marang pundak wong Filisti liwat segara; bebarengan padha njarah-rayah ing anak wetan. Idumea lan Moab bakal ing angger tangan sing, lan anak nang Ammon bakal manut.
11:15 Lan Gusti bakal sepi ing basa saka segara Mesir. Lan kang bakal angkat tangan kang liwat kali, kalawan Roh kang; lan kang bakal serangan iku, ing pitung lepen sawijining, supaya padha nglintasi liwat ing shoes sing.
11:16 Lan bakal ana dalan kanggo remnant bangsaku, sing bakal ngiwa konco Asyur: kaya ana kanggo Israel ing dina sing sumengka saka ing tanah Mesir.

Yesaya 12

12:1 Lan kowé bakal ngomong ing dina sing: "Aku bakal ngluhurké sampeyan, Dhuh Yehuwah, amarga wis nesu karo Aku; nanging ngamok wis nyimpang, lan sampeyan wis consoled kula.
12:2 Lah, Gusti Allah iku Juru Slameté sandi, Aku bakal tumindak setya, lan aku ora bakal wedi. Amarga Sang Yehuwah iku kakuwatanku lan memuji sandi, ngantos dados karahayon kawula. "
12:3 Sampeyan bakal ngangsu kalawan bungah saka etuking Juruwilujeng.
12:4 Lan kowé bakal ngomong ing dina sing: "Ngakeni sedaja Gusti, lan nyebut kang! Priksa plans dikenal ing antarane para bangsa! Elinga yen jeneng iku exalted!
12:5 Sing kanggo Gusti, kanggo dhèwèké uga akting magnificently! Ngumumke kanggo donya kabèh!
12:6 Merga bungah lan memujia, O wewangunan Sion! Kanggo Agung Siji, Salah Suci Israel, ing tengahmu!"

Yesaya 13

13:1 Beban Babil kang Yesaya, bin Amos, saw.
13:2 Liwat gunung foggy angkat tandha! Mundhakaken swara, angkat tangan, lan supaya para panggedhe ketik liwat gates!
13:3 Ing bebendu sandi, Aku dhawuh gedhe-gedhe sandi kasucèkaké, lan aku disebut rosa kawula, sing merga bungah ing kamulyanku.
13:4 Ing gunung, ana swara saka wong akeh, kaya saka akeh wong, swara karo swara raja, saka bangsa padha bebarengan. Kanggo Gusti kalawan diwenehi pesenan kanggo prajurit perang,
13:5 kanggo wong-wong sing tekan saka adoh tanah, saka panggonan kang dhuwur ing langit. Iku Gusti lan instrumen ngamok kang, supaya bisa nggawa kiamat kanggo kabeh bumi.
13:6 Wail banter! Kanggo dina Gusti ndudohke cedhak! Iku bakal teka kaya Kiyas saka Gusti.
13:7 Amarga saka iku, saben tangan bakal gagal, lan saben atiné manungsa sampah adoh lan ulig.
13:8 Writhing lan pain bakal njaluk wong. Padha bakal ing pain, kaya wong wadon nglarani. Saben siji bakal katon stupefied marang sapepadhané. countenances sing bakal kaya pasuryan kang wis diobong nganti.
13:9 Lah, dina saka cedhak Gusti: dina kejem, kebak bebendu lan bebendu lan ngamok, kang bakal nyeleh bumi piyambakan lan tresna wong-wong dosa saka iku.
13:10 Kanggo lintang ing langit, ing kaluhuraning sing, ora bakal nampilake cahya sing. Srengenge bakal gamblang ing Rising sawijining, lan rembulan ora bakal kawentar ing padhange dheweke.
13:11 Lan aku bakal tumindak marang evils donya, lan marang impious kanggo dosané. Lan Aku bakal bangga setya dilereni, lan aku bakal nggawa mudhun kumingsun saka kuwat.
13:12 Wong bakal luwih larang saka emas, lan manungsa bakal dadi kaya emas olahan murni.
13:13 Iki waé, Aku bakal nglakoake nganti swarga, lan bumi bakal dipindhah saka sawijining panggonan, amarga saka bebendu saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah, amarga ing dina saka bebendu ngamuk kang.
13:14 Lan padha bakal kaya ditibakake ing bantala, ngungsi adoh, utawa kaya wedhus; lan bakal ora ana wong sing bisa ngumpulake wong-wong mau bebarengan. Saben siji bakal nguripake kanggo wong dhewe, lan saben wong bakal padha ngungsia menyang tanah dhewe.
13:15 Kabeh sing ditemokake bakal matèni, lan kabeh sing kejiret peduli bakal tiwas dening pedhang.
13:16 bayi sing bakal kacemplungake violently kaweruhan ing. omahé sing bakal dijarah, lan garwa bakal nerak.
13:17 Lah, Aku bakal nglakoake nganti Medes marang wong-wong mau. Padha ora ngupaya perak, utawa emas kepinginan.
13:18 Tinimbang, karo panah sing, padha sijine anak-anakku pati, lan padha njupuk ora tega ing menyusui wanita, lan mripat sing ora bakal ngeman anak sing.
13:19 Lan banjur Babil, siji kamulyane antarane karajan, sing bangga misuwur ing Kasdim, bakal numpes, malah minangka Gusti numpes Sodom lan Gomora.
13:20 Iku ora bakal dienggoni, malah tumeka ing wekasan, lan iku ora bakal reestablished, malah saka generasi kanggo generasi. Ing Arab ora Jarak tarub kang ana, utawa bakal pangon njupuk ngaso ana.
13:21 Tinimbang, ing kewan galak bakal ngaso ana, lan omah sing bakal kapenuhan ula, lan manuk unta bakal manggon ana, lan gedhe-gedhe wulu bakal kabisat bab ana.
13:22 Lan owls tawny bakal njawab siji liyane ana, ing bangunan sawijining, lan Sirene ing kuil sawijining kesenengan.

Yesaya 14

14:1 wektu dheweke wis nyelaki, lan dina dheweke ora bakal ingkang dipun danguaken. Kanggo Gusti bakal njupuk tega ing Yakub, lan kang isih bakal milih saka Israel, lan kang bakal njalari wong liyane marang lemah dhewe. Lan rawuh anyar rumaket marang wong-wong mau, lan kang bakal kanggo omah Yakub.
14:2 Lan wong-wong bakal njupuk wong-wong mau, lan mimpin menyang panggonan sing. Lan turune Israel bakal nduweni wong, ing tanah Gusti, minangka abdi lanang lan wadon. Lan padha njupuk tahanan sing wis dijupuk wong tahanan. Lan padha bakal subjugate mengsah sing.
14:3 Lan iki bakal dadi ing dina sing: nalika Gusti Allah bakal ngekèki kowé ngaso saka pegawe, lan saka oppression Panjenengan, lan saka budak angel miturut sing dadi sadurunge,
14:4 sampeyan bakal nampa pasemon iki marang raja ing Babil, lan sampeyan bakal ngomong: "Lah sing mungsuh wis mandhek, bebarengan karo pajeg kang?
14:5 Pangeran Yehuwah wus ulig Staff saka impious, tekening kaprabon despots,
14:6 kang medhang wong ing bebendu karo tatu incurable, kang subjugated bangsa ing ngamok, kang kuya nganggo kekejeman.
14:7 Kabeh bumi wis dadi sepi lan isih; wis gladdened lan wis bungah.
14:8 The ijo abadi, banget, padha bungah liwat sampeyan, lan wit arase ring Libanon, matur: 'Wiwit sing wis turu, ora ana siji waé munggah sing bakal Cut kita mudhun. '
14:9 Neraka ngisor iki diudhek nganti ketemu sampeyan ing tekane Panjenengan; wis awakened raksasa sing. Kabeh pemimpin ing bumi padha wungu saka dhampar sing, kabeh pemimpin ing antarane para bangsa. "
14:10 Everyone bakal nanggapi lan bakal ngandhani kowé:: "Saiki sing tatu, kaya kita padha; sampeyan wis dadi kaya kita.
14:11 kumingsun wis nyeret mudhun kanggo neraka. awak wis tiba mati. Moths bakal strewn ngisor sampeyan, lan Cacing bakal dadi panutup.
14:12 Lah sing wis tiba saka langit, O Lucifer, sing digunakake kanggo munggah kaya srengenge? Cara iku sing wis tiba ing bumi, sing tatu ing bangsa?
14:13 Lan ngandika ing atimu: 'Aku bakal menek munggah swarga. Aku bakal ngluhurake dhampar ndhuwur lintang Allah. Aku bakal munggah tahta marang gunung prajanjian, ing bagéan lor.
14:14 Aku bakal munggah ndhuwur menang saka mega. Aku bakal kaya Mahaluhur. '
14:15 Nanging saestu, sampeyan bakal nyeret mudhun kanggo neraka, menyang ing telenging jugangan.
14:16 Wong-wong sing weruh sampeyan, bakal mimpin menyang sampeyan, lan bakal ndeleng marang sampeyan, matur: 'Apa iki dadi wong sing Kagodha bumi, sing guncang karajan,
14:17 sing digawe donya menyang ara-ara samun lan numpes kutha sawijining, sing ora bakal mbukak pakunjaran kanggo tawanan?'"
14:18 Sakathahing para raja ing bangsa saindhenging donya kabèh wis turu ing kamulyan, saben wong ing omahe dhewe.
14:19 Nanging sampeyan wis ditolak saka kuburan Panjenengan, kaya tanduran reget guna, lan sampeyan wis kaiket munggah karo wong-wong sing padha dipatèni karo pedang, lan kang wus tumurun kanggo ngisor jugangan, kaya bangah.
14:20 Sampeyan ora bakal magepokan karo wong-wong mau, malah ing kuburan. Kanggo sing wis numpes tanah dhewe; sampeyan wis dipatèni wong dhewe. Turunane sing gedhe-gedhe duraka ora bakal disebut marang kanggo sak lawase.
14:21 Siapke anak-anake kanggo rojo pati, miturut kaluputane para leluhure. Padha ora bakal bisa tangi, utawa warisan bumi, utawa isi pasuryan donya kanthi kutha.
14:22 Nanging aku bakal nglawan wong-wong mau, mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi. Lan aku bakal mati ing jeneng Babil lan remnants sawijining: loro tanduran lan progeny sawijining, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
14:23 Lan aku bakal milih iku dadi kagungane kanggo Hedgehog ing, karo rawa banyu. Lan aku bakal numpes metu lan nyandhang iku adoh karo rerumput, mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi.
14:24 Yehuwah Gustine sarwa tumitah wus supaos, matur: mesthi, kaya aku wis dianggep, supaya bakal dadi, lan ing proses padha kaya aku wis digambar liwat atine,
14:25 mangkono dumadi. Dadi bakal aku tresna Assyrian ing tanah kawula, lan aku bakal diidak-idak wong marang gunung sandi, lan rakit kang bakal kapundhut saka wong-wong mau, lan beban kang bakal dibusak saka Pundhak.
14:26 Iki rencana aku wis mutusaké, bab kabeh bumi, lan iki tangan kang wis lengkap liwat kabeh bangsa.
14:27 Kanggo Gusti kalawan nemtokake iku, lan sing bisa kanggo weaken iku? Lan tangané wis lengkap, supaya sing bisa menging iku?
14:28 Ing taun kang king Ahas seda, beban iki diwenehi:
14:29 Sampeyan kudu ora bungah, kabeh sing wong Pilistin, sing rod wong disabetake sampeyan wis ulig. Kanggo saka ROOT ula bakal lunga sing king snake, lan turunane kang bakal engulf kang mabur.
14:30 Lan pembarepe miskin bakal pastured, lan wong mlarat bakal ngaso ing kasetyan. Lan Aku bakal ROOT kanggo sirna dening pailan, lan aku bakal dipatèni remnant Panjenengan.
14:31 Wail, gapura O! nangis metu, kutha O! Kabeh wong Pilistin wis didukani. Kanggo kumelun bakal teka saka ing lor, lan ora ana siji sing bakal uwal tentara.
14:32 Lan apa bakal respon kanggo warta iki ing antarane para bangsa? Bakal yen Gusti wis ditetepake Sion, lan sing miskin wong kang bakal ngarep-arep ing wong.

Yesaya 15

15:1 Beban Moab. Amarga Ar-Moab wis numpes ing wayah bengi, iku bener bisu. Amarga tembok Moab wis numpes ing wayah bengi, iku bener bisu.
15:2 Omah wis munggah karo Dibon kanggo dhuwur, sedhihé Nebo lan liwat Medeba. Moab wis wailed. Ana bakal baldness ing kabeh kepala, lan saben jenggot bakal shaven.
15:3 Ing prapatan sing, padha wis kebungkus karo bagor. On payon lan ing lurung-lurung sing, everyone Medhak, panangis lan nangis.
15:4 Hesybon bakal nangis metu karo Elealeh. swara sing wis krungu minangka adoh minangka Yahas. Swara iki, wong uga-dilengkapi saka Moab Wail; saben nyawa bakal nangis kelara-lara kanggo dhewe.
15:5 Atiku bakal nangis metu kanggo Moab; bar bakal nangis metu malah kanggo Zoar, kaya pedhet telung taun-lawas. Awit iku kang bakal sumengka nangis, dening cara saka Pinuju Selisia. Lan ing sadawane dalan saka Horonaim, padha bakal angkat mewek saka contrition.
15:6 Kanggo banyu Nimrim bakal sepi, amarga tetanduran wis garing, lan seedling wis gagal, lan kabeh greenery wis sirna.
15:7 Iki ing kasepakatan karo magnitudo karya lan saka nekani sing. Padha bakal mimpin menyang torrent saka willows.
15:8 Kanggo kecaman wis sumebar ing perbatasan Moab; sawijining pada tangisan malah kanggo Eglaim, lan Clamor sawijining malah kanggo sumur Elim.
15:9 Amarga banyu saka Dibon wis kapenuhan getih, Aku bakal nyeleh malah luwih marang Dibon: sing saka Moab sing ngungsi singa, lan slamet saka bumi.

Yesaya 16

16:1 Dhuh Yehuwah, ngutus Cempe, ing Bowling bumi, saka Rock saka ara-ara samun menyang gunung putri Sion.
16:2 Lan iki bakal dadi: kaya manuk ngungsi adoh, lan fledglings kaya mabur saka nest, supaya bakal wadon Moab ing wacana Arnon.
16:3 Mbentuk rencana. Nelpon PBB. Ayo Panjenengan Shadow dadi yen padha wengi, malah ing wayah tengange. Ndhelikake fugitives, lan ora nyekel nglambrang.
16:4 fugitives Kula bakal manggon karo sampeyan. Dadi pasingidan, O Moab, saka pasuryan saka Mulékaté Pati. Kanggo bledug ing mburi sawijining; siji seneng wis migunakaken. Sing sapa trampled bumi wis gagal.
16:5 Lan dhampar bakal disiapake ing sih, lan siji bakal lenggah ing bebener, ing kémahé Daud, kang menehi kritik lan seeking pangadilan, lan cepet repaying apa namung.
16:6 Kita wis padha krungu saka bangga Moab; kang bangga banget. bangga lan kumingsun lan obor kang luwih saka kekuatan kang.
16:7 Kanggo alesan iki, Moab bakal nangis kelara-lara kanggo Moab; saben siji bakal nangis kelara-lara. Nganggo wounds sing kanggo wong-wong sing padha bungah-bungah ana ing tembok bata.
16:8 Kanggo pinggiran ing Hesybon sing ninggal, lan raja saka bangsa-bangsa liya wis Cut mudhun pakebonan anggur Sibmah. vines sawijining wis teka malah ing Jazer. Padha nglambrang ana ing ara-ara samun. tunas wis nilar. Padha nyabrang segara.
16:9 Aku bakal nangis karo nangis Jazer liwat iki, pakebonan anggur Sibmah. Aku bakal inebriate sampeyan karo nangis sandi, Hesybon lan Elealeh! Kanggo swara saka wong-wong sing ngidak-idak wis kesusu liwat Vintage lan liwat harvest.
16:10 Lan supaya, bungah lan exultation bakal kapundhut saking Karmel, lan bakal ora ana jubilation utawa exultation ing kebon anggur. Sing sapa adate ngidaki ora ngidhak metu anggur ing pamipitan anggur ing. Aku wis dijupuk langsung swara saka sing ngidhak.
16:11 Swara iki, atiku bakal resonate kaya clempung kanggo Moab, lan kawula utama paling kang kanggo tembok bata.
16:12 Lan iki bakal dadi: nalika katon sing Moab wis berjuang marang tengger kang, kang bakal lumebu panggonan kang suci kanggo ndedonga, nanging ora bakal dianggep bener.
16:13 Iki tembung sing Gusti wis ngandika kanggo Moab bab wektu sing.
16:14 Lan saiki Gusti wis ngandika, matur: Ing telung taun, kaya taun saka tangan nyewo, kamulyaning Moab bab kabeh akeh wong bakal kapundhut, lan kang kiwa konco bakal cilik lan banget lan ora dadi akeh.

Yesaya 17

17:1 Beban Damaskus. Lah, Damascus bakal mandek dadi kutha, lan iku bakal dadi kaya numpuk watu ing kiamat.
17:2 Kutha ing kiamat bakal ngiwa kanggo wedhus, lan padha bakal njupuk ngaso ana, lan bakal ora ana wong sing bisa medeni wong.
17:3 Lan pitulungan bakal mandek saka Efraim, lan Kraton bakal mandek saka Damaskus. Lan kekarèné Siria bakal kaya kamulyaning Israel, mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi.
17:4 Lan iki bakal dadi ing dina sing: kamulyaning Yakub bakal thinned, lan fatness saka daging kang bakal suda.
17:5 Lan iku bakal dadi kaya kumpul harvest kang tetep, lan lengen bakal Pick kuping gandum. Lan iku bakal dadi kaya search gandum ing Lebak Réfaim.
17:6 Lan kang kiwa konco ing bakal kaya siji klompok saka grapes, utawa kaya wit zaitun shaken karo loro utawa telung olives ing ndhuwur cabang, utawa kaya papat utawa lima olives ing ndhuwur wit, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Gusti Allahe Israel.
17:7 Ing dina sing, wong bakal sujud madhep Maker kang, lan mripate bakal nimbang Mahasuci ing Israel.
17:8 Lan ora bakal sujud madhep ing mesbèh sing tangané wis digawe. Lan ora bakal nimbang bab-bab sing driji wis digawe, ing groves suci lan kuil.
17:9 Ing dina sing, kutha kang kuwat bakal nilar, kaya luku lan pategalan gandum kang padha kiwa konco sadurunge pasuryan saka wong Israel, lan sampeyan bakal ninggal.
17:10 Kanggo sampeyan wis lali Allah déwé, lan wis ora eling Helper kuwat Panjenengan. Amarga iki, sampeyan bakal tetanduran tetanduran dipercoyo, nanging sampeyan bakal sow wiji manca.
17:11 Ing dina tanduran Panjenengan, anggur liar lan wiji esuk bakal ngrembaka. harvest wis dijupuk langsung kanggo dina pusaka, lan sampeyan bakal susah banget.
17:12 Bilai ing akeh akeh bangsa, kaya akeh saka segara roaring! Bilai ing gegeripun akeh, kaya gangguan banyu akeh!
17:13 Ing bangsa bakal semplah, kaya gangguan saka banyu toja, nanging bakal welèhna, lan wong bakal lumayu adoh. Lan kang bakal cepet dijupuk langsung, kaya lebuning gunung sadurunge pasuryan saka angin, lan kaya prahara sadurunge prahara.
17:14 Ing wektu sore, lah: bakal ana gangguan. Nalika iku esuk, kang ora bakal tetep. Iki bagean saka wong-wong sing wis rusak kita, lan iki akèh wong kang padha dijarah us.

Yesaya 18

18:1 Bilai tanah, sing bendhe winged, kang ngluwihi kali saka Ethiopia,
18:2 kang dikirim utusane dening segara lan ing prau saka lontar ndhuwur Waters. Budal, Angels O Swift, kanggo bangsa sing wis convulsed lan ambruk loro, kanggo wong elek, sawise kang ora liya, kanggo bangsa kuwatir lan downtrodden, tanah kang kali wis ngrusak.
18:3 Kabeh pedunung donya, sing manggon ing bumi: nalika tandha bakal wis munggah pangkat ing gunung, sampeyan bakal weruh, lan sampeyan bakal krungu jeblugan slompret.
18:4 Kanggo Gusti ngandika iki kanggo kula: Aku bakal dadi sepi, lan aku bakal nimbang ing Panggonan, minangka cahya ing wayah tengange Cetha, lan minangka méga saka ebun ing dina panèn.
18:5 Kanggo sadurunge harvest, kabeh iki flourishing. Lan bakal Spring kasebut karo completion keluron, lan cabang sethitik bakal pruned karo agul-agul sudhut mlengkung. Lan kang kiwa liwat bakal Cut adoh lan shaken mati.
18:6 Lan bebarengan padha bakal nilar manuk-manuk saka gunung-gunung lan ing kewan galak ing bumi. Lan manuk bakal terus-terusan ing mau ing mangsa panas, lan kabeh kewan galak ing bumi bakal mangsa liwat mau.
18:7 Ing wektu sing, hadiah bakal digawa menyang Yehuwah Gustine sarwa tumitah, saka wong dipérang lan ambruk loro, saka wong elek, sawise kang ana wis ora liyane, saka bangsa kuwatir, kuwatir lan downtrodden, tanah kang kali wis rusak, lan iku bakal digawa menyang panggonan jeneng Yehuwah Gustine sarwa tumitah, Gunung Sion.

Yesaya 19

19:1 Beban Mesir. Lah, Gusti bakal munggah marang maya lofty, lan kang bakal lumebu ing tanah Mesir, lan gambar palsu saka Mesir bakal dipindhah sadurunge pasuryan, lan jantung Mesir sampah adoh ing tengahé.
19:2 Lan Aku bakal Mesir Rush marang Mesir. Lan padha perang: wong marang sadulure, lan wong marang kanca kang, kutha nglawan kutha, kraton siji marang kraton.
19:3 Lan roh Mesir bakal ruptured kanggo banget sawijining inti. Lan aku bakal padha kabanting rencana sing kejem. Lan padha bakal ngupaya jawaban saka gambar sing palsu, lan diviners sing, lan sing dipimpin dening dhemit, lan seers sing.
19:4 Lan aku bakal ngirim Mesir marang ing tangane Master kejem, lan raja kuwat bakal dominasi wong mau, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Allahira.
19:5 Lan banyu segara bakal garing, lan kali bakal sepi lan garing.
19:6 Lan kali bakal gagal. Ing lepen saka bank-bank bakal diminish lan garing munggah. Reed lan bulrush bakal wither adoh.
19:7 Saluran kali bakal diudani mudhun kanggo sumber, lan kabeh irrigated dening bakal garing lan alum lan ora ana liyane.
19:8 Lan nelayan bakal susah. Lan kabeh sing matak pancing menyang kali bakal nangisi. Lan wong-wong sing matak net a marang permukaan banyu bakal languish.
19:9 Wong-wong sing bisa karo mori, pathêt lan Weaving tekstil nggoleki, bakal kawirangan.
19:10 Lan panggonan irrigated bakal wiwiti gagal, karo kabeh sing nggawe Kolam kanggo njupuk iwak.
19:11 Para Tanis gemblung. The wicaksana penasehat Fir'aun wis diwenehi pitutur gemblung. Awit kanggo Sang Prabu Pringon: "Aku iki anaké Wisemen, putra raja ing jaman kuna?"
19:12 Endi Wisemen saiki? Ayo wong ngumumke kanggo sampeyan, lan supaya wong-wong mau mbukak apa Yehuwah Gustine sarwa tumitah niat kanggo Mesir.
19:13 Para Tanis wis dadi bodho. Para Memphis wis rusak. Padha ngapusi Mesir, sudhut wong.
19:14 Pangeran Yehuwah wus pipis roh giddiness menyang tengahé. Lan padha wis nyebabake Mesir kanggo kesasar ing kabeh klakuané, kaya wong mabuk sing Staggers lan vomits.
19:15 Lan bakal ora ana karya kanggo Mesir sing bakal gawé sirah utawa buntut, kang busur mudhun utawa kang refrains saka katon sujud lan nyembah.
19:16 Ing dina sing, Mesir bakal kaya wong wadon, lan padha bakal stupefied lan wedi ana ing ngarsaning tangan goyang Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi, tangan kang bakal pindhah liwat mau.
19:17 Lan tanah Yéhuda bakal dadi dread kanggo Mesir. Saben uwong kang mikiraken babagan iki bakal wedi ana ing ngarsaning rencana saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah, rencana kang wis mutusaké bab wong-wong mau.
19:18 Ing dina sing, bakal ana kutha lima ing tanah Mesir kang nganggo basa Kanaan, lan kang sumpah demi Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi. Salah bakal tumandang saka Sun.
19:19 Ing dina sing, bakal ana misbyah Gusti ing satengahe tanah Mesir lan monumèn Gusti jejere wates.
19:20 Iki bakal dadi tandha lan tumrap kang mahakwasa ing tanah Mesir. Awit iku kang bakal padha nguwuh-uwuh marang Gusti sadurunge pasuryan saka Mangsa Kasangsaran, lan kang bakal ngirim Juruwilujeng lan bek sing bakal mbebasake wong.
19:21 Lan Gusti bakal ngakeni Mesir, lan wong Mesir bakal ngenali Gusti ing dina sing, lan padha bakal nyembah marang kurban-kurban kang lan peparingé. Lan padha bakal nggawe sumpah kanggo Gusti, lan padha bakal nepaki wong.
19:22 Lan Gusti Allah bakal matèni Mesir karo scourge a, lan kang bakal nyarasaké wong lara. Lan padha bakal bali menyang Gusti. Lan kang bakal placated menyang wong, lan kang bakal nyarasaké wong lara.
19:23 Ing dina sing, bakal ana cara saka Mesir menyang Asyur, lan Assyrian bakal mlebu ing tanah Mesir, lan wong Mesir bakal karo wong Asyur, lan wong Mesir bakal ngawula Assur.
19:24 Ing dina sing, bakal Israel dadi pihak kanggo ing Mesir lan ing Assyrian, berkah ing satengahe bumi,
19:25 kang mahakwasa mberkahi, matur: Pinujia umatingSun saka ing tanah Mesir, lan karya tangan kanggo Assyrian ing, nanging Israel iku pusaka kawula.

Yesaya 20

20:1 Ing taun kang Tharthan lumebet Asdod, nalika Sargon, raja ing Asyur, wis dikirim marang, Kadung perang nglawan Asdod lan wis dijupuk iku,
20:2 ing wektu sing padha, Gusti Allah ngandika lumantar Yesaya, bin Amos, matur: "Go kasebut, lan mbusak bagor saka pinggul Panjenengan, lan njupuk shoes sikilmu. "Lan iya dadi, arep metu wuda lan tanpa trumpah.
20:3 Lan Pangeran Yehuwah tumuli ngandika: Cukup Yésaya abdi-Ku wis mlaku wuda lan tanpa trumpah, minangka tandha lan minangka portent saka telung taun ing nagara lan liwat Ethiopia,
20:4 supaya uga bakal raja ing Asyur meksa panangkaran Mesir, lan transmigrasi saka Ethiopia: enom lan tuwa, wuda lan tanpa trumpah, karo buttocks sing ditemokke, kanggo kawirangan saka Mesir.
20:5 Lan padha wedi lan kawirangan liwat Ethiopia, pangarep-arep sing, lan Mesir, kamulyan.
20:6 Lan ing dina sing, pedunung saka pulo bakal ngomong: "Lah, iki pangarep-arep kita, kita mlayu kanggo wong-wong mau kanggo bantuan, kanggo awaké saka pasuryan saka raja ing Asyur. Lan saiki, carane bakal aku bisa uwal?"

Yesaya 21

21:1 Kalingan ing ara-ara samun ing segara. Mung minangka majeng ing sajrone prahara pendekatan saka Afrika, nyedhaki saka ara-ara samun, saka tanah elek.
21:2 A sesanti angel wis announced kanggo kula: kang ora pracaya, kang tumindak unfaithfully, lan kang plunderer a, kang devastates. ascend, The Elam! pengepungan Lay, Media! Aku wis nyebabake kabeh mourning sawijining dilereni.
21:3 Amarga iki, bali murah wis kapenuhan pain, lan prihatin wis duweni kula, kaya prihatin wadon kang lagi nglarani. Aku sujud nalika aku krungu. Aku Kagodha nalika aku weruh iku.
21:4 Atiku garing. pepeteng stupefied kula. Babil, daktresnani, wis dadi wonder kanggo kula.
21:5 Siapke meja. contemplate, saka panggonan pengamatan, sing sing mangan lan ngombe. Munggah, sampeyan pemimpin! Njupuk munggah tamèng!
21:6 Awit Pangeran Yehuwah wus ngandika iki kanggo kula: "Go lan stasiun jaga a. Lan supaya wong ngumumke apa kang bakal ndeleng. "
21:7 Lan weruh kréta sing karo loro jaranan, lan rider ing kuldi, lan rider ing unta. Lan kang dianggep wong gentur, karo ndeleng kuat.
21:8 Lan singa nguwuh: "Aku ing menara saka Gusti, ngadeg ajeg dening dina. Lan aku ing stasiun sandi, ngadeg ing saindhenging wengi.
21:9 Lah, wong tartamtu nyedhaki, wong nunggang ing kreta loro-jaran. "Lan kang nanggapi, lan ngandika: "Fallen, tiba iku Babil! Lan kabeh dewa Graven sawijining wis ulig menyang bumi!
21:10 O gandum threshed! O putrane panuton kawula! Apa aku wis krungu saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah, Gusti Allahe Israel, Aku wis announced kanggo sampeyan. "
21:11 Beban Dumah, sesambat marang Aku saka ing Seir: "Watchman, carane dadi wengi? jaga, carane dadi wengi?"
21:12 jaga ngandika: "Morning nyedhaki karo wengi. Yen sampeyan seeking: ngupaya, lan Ngonversi, lan pendekatan. "
21:13 Beban ing tanah Arab. Ing alas sampeyan bakal turu, ing wayah sore ing dalan saka Dedanim.
21:14 Sing ngenggoni tanah kidul: marang patemon ing ngelak, nggawa banyu; ketemu buronan karo roti.
21:15 Kanggo lagi ngungsi sadurunge pasuryan saka pedhang, sadurunge pasuryan saka pedhang nggandhol liwat mau, sadurunge pasuryan saka gandhewo mbengkongaken, sadurunge pasuryan saka perang grievous.
21:16 Kanggo Gusti ngandika iki kanggo kula: "Sawise siji liyane taun, kaya setahun kanggo tangan nyewo, kaluhurané kabèh Kedar bakal kapundhut.
21:17 Lan seko saka akeh pamanah kuwat saka para putrane Sang Kedar bakal sawetara, kanggo Gusti, Gusti Allahe Israel, wis ngandika iku. "

Yesaya 22

22:1 Kalingan ing lebak sesanti. Apa iku tegese sampeyan, banjur, saben sampeyan malah wis menek menyang payon?
22:2 Kapenuhan Clamor, kutha sibuk, kutha exultant: mati wis ora wis dipatèni karo pedang, utawa wong padha mati ing perang.
22:3 Dewan Panjenengan wis mlayu bebarengan, lan padha wis kaiket dening kasangsaran. Kabeh sing ditemokaké padha Renteng bebarengan. Padha mlayu adoh.
22:4 Kanggo alesan iki, aku ngandika: "Sumingkira saka aku. Aku bakal nangis kelara-lara. Supaya ora nyoba nglipur aku, liwat Kiyas putri bangsaku. "
22:5 Kanggo iku dina pati, lan saka trampling, lan saka tangisan kanggo Gusti, Allahira, ing lebak sesanti: mrikso tembok lan magnificence ndhuwur gunung.
22:6 Lan Elam njupuk wiwitan muput lan kreta saka jaranan ing; lan kang diudani tembok tamèng.
22:7 Lan lembah milih bakal kapenuhan kareta, lan wadya-bala jaranan bakal posisi piyambak ing gapura.
22:8 Lan panutup saka Yehuda bakal konangan, lan ing dina sing, sampeyan bakal weruh gaman saka house alas.
22:9 Lan sampeyan bakal weruh nglanggar ing kuthane Sang Prabu Dawud, kanggo iki wis ping pingan. Nanging sampeyan wis padha bebarengan Waters saka ngisor iwak-blumbang.
22:10 Lan wis diétung omahé Yerusalem. Lan wis numpes omahé supaya nyantosani tembok.
22:11 Lan wis digawe luwangan ing antawisipun kalih tembok kanggo Waters ing kuna iwak-blumbang. Nanging wis ora gazed munggah kanggo wong sing digawe iku, lan wis ora dianggep, malah saka kadohan, Maker sawijining.
22:12 Lan ing dina sing, Gusti, Allahira, bakal nelpon kanggo nangis lan tangisan, kanggo baldness lan nganggo bagor.
22:13 nanging lah: bungah lan bungah, nyababaken pedhèt lan rojo pati saka wedhus lanang, mangan daging lan ing ngombé anggur: "Ayo kita mangan lan ngombe, awit sesuk kita padha mati. "
22:14 Lan swara saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah iki dicethakaké ana ing kuping: "Mesthi ala iki ora bakal kaapura, nganti mati,"Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah, Allahira.
22:15 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Allahira: Go kasebut lan ketik marang kang urip ing Tarub Suci, kanggo ngarsane Sang Prabu Hizkia, sing ing pangisian daya saka Padaleman Suci, lan wong mau kandha marang wong:
22:16 "Apa sing kene, utawa sing sampeyan ngakoni dadi kene? Kanggo sing wis mesthi kategor kuburan kanggo dhewe kene. Sampeyan wis gentur tatahan memorial ing parang, minangka kémah kanggo dhewe.
22:17 Lah, Gusti bakal nimbulaké sampeyan bakal digawa lunga, kaya jago dhomèstik, lan kang bakal mbusak sampeyan, kaya sandhangan njaba.
22:18 Panjenengane bakal mahkota sampeyan kanthi makutha saka Mangsa Kasangsaran. Panjenengane bakal tos seneng bal menyang tanah sing godhongé amba lan wiyar. Ana sing bakal mati, lan ana ing kreta kamulyan bakal, iku ora pantes kanggo padalemane Gusti. "
22:19 Lan aku bakal ngusir saka stasiun Panjenengan, lan aku bakal ngendhegaken saka leladi!.
22:20 Lan iki bakal dadi ing dina sing: Aku bakal nelpon abdiningSun Elyakim, bin Hilkia.
22:21 Lan aku bakal ngagem-agemi Panjenengané karo vestment Panjenengan, lan aku bakal ngiyataken wong karo sabuk, lan aku bakal menehi wewenang tangané. Lan Panjenengané bakal dadi kaya ramane pedunung Yerusalem lan kanggo wong Yéhuda.
22:22 Lan aku bakal nyeleh tombol saka omahé Dawud marang Pundhak. Lan nalika mbukak, ora bakal nutup. Lan nalika piyambakipun nutup, ora bakal mbukak.
22:23 Lan aku bakal nggancaraken wong kaya peg ing panggonan dipercoyo. Lan kang bakal marang dhampar kamulyané ana ing omahe bapakne.
22:24 Lan padha bakal mandhek liwat wong kaluhurané kabèh omah kang rama: macem-macem jinis prau lan saben artikel sethitik, saka prau cacah malah kanggo saben instrument musik.
22:25 Ing dina sing, mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi, PEG kang fastened ing panggonan dipercoyo bakal digawa lunga. Lan kang bakal ajur, lan kang bakal tiba, lan kang bakal nemu karusakan, bebarengan karo kabeh sing wis gumantung marang wong, amarga Pangeran Yehuwah wus ngandika iku.

Yesaya 23

23:1 Beban Tirus. Wail, sampeyan kapal-kapal segara! Kanggo omah, saka kang padha rakulino kanggo lunga, wis glethakaken sampah. Saka tanah Siprus, iki wis dicethakaké kanggo wong-wong mau.
23:2 Menenga, sampeyan pedunung pulo! Para sudagar ing Sidon, nyebrang liwat segara, wis kapenuhan sampeyan.
23:3 Turunan saking Nil ana ing kono banyu akeh. Ing harvest saka kali iki potong dheweke. Lan dheweke wis dadi pasar bangsa.
23:4 dadi isin, O Sidon! Kanggo segara ngandika, kekuatan saka segara, matur: "Aku wis ora nglarani, lan aku wis ora diwenehi lair, lan aku wis ora wungu wong enom, utawa duwe aku dipun pangembangan prawan. "
23:5 Nalika iku wis krungu ing Mesir, padha bakal ing prihatin, nalika padha krungu saka Tirus.
23:6 Nglintasi liwat segara. Wail, sampeyan pedunung pulo!
23:7 Ora panggonan iki, kang saka dina sawijining wiwitan wis gloried ing jaman sawijining? kaki bakal mimpin dheweke kanggo sojourn kang adoh.
23:8 Sing wis digawe rencana iki marang Tirus, kang biyen dados, kang dagang padha pemimpin, pedagang kang padha illustrious ing bumi?
23:9 Gusti kalawan ngrancang iki, supaya wong bisa luh mudhun kumingsun kabeh kamulyan, lan bisa nggawa cacad kanggo kabeh illustrious bumi.
23:10 Nglintasi liwat tanah, minangka liwat kali, O putri ing segara. Sampeyan ora maneh kudu sabuk.
23:11 Sampun lengkap tangané liwat segara. Sampun ngojok-ojoki karajan. Pangeran Yehuwah wus dhawuh marang Kanaan, supaya wong bisa tresna kuwat.
23:12 Lan ngandika: "Sampeyan bakal ora ana maneh nambah dadi kamulyan, nalika awet terus calumny, O putri prawan saka Sidon. Ngadega lan nglayar kanggo Siprus; ing panggonan sing, banget, bakal ora ana liyane kanggo sampeyan. "
23:13 Lah, tanah Kasdim: tau sadurunge ana wong kuwi! Assur didegaké iku. Padha kairid gedhe-gedhe kuwat ditawan. Padha ndudhuk ing sawijining omah. Padha kiwa ing jugrugan.
23:14 Wail, sampeyan kapal-kapal segara! Kanggo kekuatan wis rusak.
23:15 Lan iki bakal dadi ing dina sing: sampeyan, O Tirus, bakal lali pitung puluh taun, kaya dina King. Banjur, sawise pitung puluh taun, bakal ana, Tirus, kaya canticle saka wanita tuna susila sing.
23:16 Njupuk munggah instrument senar. Ngetokake liwat kutha, sampeyan harlot sing wis lali. Sing akeh canticles uga, supaya sampeyan bisa eling.
23:17 Lan iki bakal dadi sawise pitung puluh taun: Gusti bakal visit Tirus, lan kang bakal mimpin dheweke bali menyang bathi dheweke. Lan dheweke bakal fornicate maneh karo sakèhé kraton ing donya marang bumi ing.
23:18 Lan bisnis lan bathi dheweke bakal kasucèkaké kanggo Gusti. Padha ora bakal dikunci adoh lan padha ora bisa disimpen. Kanggo dheweke bisnis bakal kanggo wong-wong sing bakal manggon ana ing ngarsane Gusti, supaya padha bisa mangan nganti wareg, lan bisa uga-salin malah menyang umur.

Yesaya 24

24:1 Lah, Gusti bakal lay sampah kanggo bumi, lan kang bakal Strip iku, lan kang bakal ditindhes lumahing sawijining, lan kang bakal buyar pedunung.
24:2 Lan iki bakal dadi: karo wong, supaya karo imam; lan karo abdi, supaya karo bendarane; karo abdine ing, supaya karo bendarané; karo panuku, supaya karo bakul; karo lender ing, supaya karo nyilih; karo melasi ing, supaya karo utang.
24:3 bumi bakal bener rusak lan bener dijarah. Awit Pangeran Yehuwah wus ngandika tembung iki.
24:4 Bumi sungkawa, lan katon adoh, lan languished. donya katon adoh; ing loftiness saka wong bumi iki weakened.
24:5 Lan bumi iki rusak dening pedunung. Kanggo padha nerak angger-angger, padha diganti aturan, padha dissipated prajanjian langgeng.
24:6 Amarga iki, ipat-ipat bakal nguntal bumi, lan pedunung bakal dosa. Lan iki alesan, caretakers bakal dadi crazed, lan sawetara wong bakal kiwa konco.
24:7 Vintage wis sungkawa. Vine wis languished. Kabeh wong kang padha bungah ing ati sing wis Ngerang.
24:8 Sesarengan kaliyan kabingahanipun nyoraki wis mandhek. Swara saka ing ngatase wis quieted. The legi saka senar wis mbungkem.
24:9 Padha bakal ora ngombé anggur karo lagu. Sing ngombe bakal pait kanggo wong-wong sing ngombé.
24:10 Ing kutha Vanity wis rusak adoh. Saben omah wis ditutup munggah; ora ana lumebu.
24:11 Ana bakal Clamor anggur ing lurung-lurung. Kabeh ngatase wis nilar. Sesarengan kaliyan kabingahanipun bumi wis digawa lunga.
24:12 Awakening apa tetep ing kutha, lan bilai bakal nyerang gapuranipun.
24:13 Kanggo supaya besuk ing satengahe bumi, ing satengahe wong-wong: iku kaya sawetara isih olives kang shaken saka wit zaitun, lan iku kaya sawetara kelompok-kelompok saka grapes, nalika harvest anggur wis rampung.
24:14 sawetara iki bakal angkat swara lan memujia. Nalika Gusti bakal wis ngluhurake, padha bakal nggawe swara giyak saka segara.
24:15 Amarga iki, ngluhurake Gusti ing piwulang: ing jenengé Gusti, Gusti Allahe Israel, ing pulo ing segara.
24:16 Saka pungkasaning bumi, kita wis padha krungu masmur saka kamulyaning Just One. Lan Aku ngandika: "Rahasia iku kanggo aku! rahasia iku kanggo aku! Biyen aku! Wong-wong sing bakal ngulungaké kita ngulungaken kita, lan padha kaulungaké kita karo kiyanat dosa. "
24:17 dread, lan jugangan, lan kala iku liwat sampeyan, O manggon ing bumi!
24:18 Lan iki bakal dadi: sapa bakal lumayu saka swara saka dread bakal kecemplung ing luwangan ing. Lan sing sapa extricate piyambak saka ing kubur bakal kejiret ing kala. Kanggo floodgates saka ndhuwur wis dibukak, lan dasar bumi bakal gonjang-ganjing.
24:19 bumi bakal bener bejat! bumi bakal bener ulig! bumi bakal bener shaken!
24:20 bumi bakal gloyoran nemen, kaya wong mabuk, lan bakal digawa lunga, kaya Tarub wengi siji. Lan ala bakal dadi abot marang, lan iku bakal tiba lan ora bisa tangi maneh.
24:21 Lan iki bakal dadi: ing dina sing, Gusti bakal visit marang tentara saka ing langit, lan marang para ratu ing bumi kang ana ing lemah.
24:22 Lan padha bakal padha bebarengan kaya kumpul siji mbendel luwangan. Lan padha bakal terlampir ing panggonan sing, ing pakunjaran. Lan sawise pirang-pirang dina, padha bakal dibukak.
24:23 Lan rembulan bakal dadi isin, lan srengenge bakal kawirangan, nalika Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal mrentah ing Gunung Sion lan ing Yerusalem, lan nalika bakal wis ngluhurké Gusti ngarsane para pinituwa kang.

Yesaya 25

25:1 Dhuh Yehuwah, Allahku!! Aku bakal ngluhurake sampeyan, lan aku bakal ngakeni jeneng. Kanggo sampeyan wis tuntas kaelokan. rencana, saka jaman, iku setya. Amin.
25:2 Kanggo sing wis diangkat kutha minangka kuburan, karupekan kanggo ruination, house manca: supaya iku ora kelakon kutha, lan supaya bisa uga ora dibuka ing salawas-lawase.
25:3 bab iki, wong kuwat bakal memuji sampeyan; kutha karo wong sehat lan kuat bakal ngabekti dhumateng Paduka.
25:4 Paduka punika saestu dados kakuwatan miskin, kekuatan indigent ing Mangsa Kasangsaran kang, pangayoman saka prahara ing, Shadow saka panas. Kanggo roh para prawira kaya striking prahara marang tembok.
25:5 Sampeyan bakal nggawa kurang uprising manca, mung minangka panas ndadekke ngelak. Lan kaya panas ing méga torrential, sampeyan bakal nimbulaké offshoot saka kuwat wither adoh.
25:6 Lan Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal nimbulaké kabeh bangsa ing gunung iki kanggo slametan ing fatness, kanggo slametan ing anggur, a fatness kebak sumsum, anggur diresiki.
25:7 Lan kang bakal padha kabanting violently, ing gunung iki, pasuryan saka rentengan, karo kang kabeh bangsa wis kaiket, lan net, karo kang kabeh bangsa wis dijamin.
25:8 Panjenenganipun kejem bakal padha kabanting pati ing salawas-lawase. Lan Allah bakal njupuk adoh nangis saka saben pasuryan, lan kang bakal njupuk adoh aib wong kang saka bumi kabeh. Awit Pangeran Yehuwah wus ngandika iku.
25:9 Lan bakal padha ngomong ing dina sing: "Lah, Panjenengané kuwi Allah kita! Kita nenggo kanggo wong, lan bakal nyimpen kita. Iki Gusti! Kita wus nandhang kanggo wong. Kita bakal merga bungah lan mongkog ana ing kawilujengan. "
25:10 Kanggo astaning Pangéran bakal ngaso marang gunung iki. Lan Moab bakal trampled ing wong, mung minangka damen wis rusak langsung dening titian a.
25:11 Lan kang bakal ngluwihi tangané ing wong, kaya atlet renang a ndawakake tangané kanggo nglangi. Lan kang bakal nggawa mudhun kamulyane karo clap astane.
25:12 Lan bètèng-bètèng tembok luhur bakal tiba, lan digawa kurang, lan bakal ambruk ing lemah, malah ing lebu.

Yesaya 26

26:1 Ing dina sing, canticle iki bakal sung ing tanah Yehuda. Within bakal diset kutha kekuatan kita: Sion, Juruwilujeng a, tembok karo bulwark a.
26:2 Gapurane padha wengakna, lan supaya mung wong sing njaga bebener ketik.
26:3 Kesalahan lawas wis lunga. Sampeyan bakal ngawula tentrem: tentrem, kanggo kita wis ngarep-arep ing sampeyan.
26:4 Sampeyan wis pitados bilih Gusti kanggo kabeh kalanggengan, ing Gusti Allah moho kuwoso ing salawas-lawase.
26:5 Amarga Panjenengane bakal bend mudhun sing manggen ing Heights. Panjenengane bakal nggawa kurang kutha lofty. Panjenenganipun badhe ndhawahaken iku, malah kanggo lemah. Panjenengane bakal luh iku mudhun, malah ing lebu.
26:6 Sikil bakal ngidhak iku mudhun: sikil saka miskin, langkah saka indigent.
26:7 Path mung mujur; path angel mung hak lumaku ing.
26:8 Lan ing dalan saka angger-angger Paduka, Dhuh Yehuwah, kita wis nandhang kanggo sampeyan. jeneng lan ngelingake kowe sing kepinginan saka nyawa.
26:9 nyawa kawula sampun dikarepake ing wengi. Nanging aku uga bakal nonton sing nganggo rohku, ing jantung jerone sandi, saka esuk. Nalika ngrampungake pengadilan marang bumi, pedunung donya bakal sinau kaadilan.
26:10 Ayo padha njupuk tega ing siji impious, nanging ora bakal sinau kaadilan. Ing tanah sing gedhe-gedhe suci, sampun tumindak culika, lan wong kang ora bakal weruh kamulyaning Gusti.
26:11 Gusti, supaya tangan kaluhuraké, lan supaya wong-wong mau ora padha ndeleng. Muga-muga wong sujana ndeleng lan kawirangan. Lan uga murub dimangsa mungsuhmu.
26:12 Gusti, sampeyan bakal palimirma. Kanggo kabeh karya kita wis katuduhaké kanggo kita sing.
26:13 Dhuh Yehuwah, Allah kita, nguwasai liyane wis duweni kita loro saka sampeyan, nanging ing sampeyan piyambak ayo padha elinga jeneng.
26:14 Ayo ora urip mati; supaya ora raksasa tangi maneh. Kanggo alesan iki, sampeyan wis dibukak lan numpes wong-wong mau, lan sampeyan wis dipatèni kabèh eling mau.
26:15 Sampeyan wis semanak kanggo wong, Dhuh Yehuwah, semanak kanggo wong. Nanging wis wis ngluhurake? Sampeyan wis dibusak kabeh ing watesan saka bumi.
26:16 Gusti, padha sought ing prihatin. piwulangmu karo wong-wong mau, kupeng sangsara saka ngucap.
26:17 Kaya wong wadon sing wis disusun lan wis nyedhak wektu kanggo pangiriman, sing, ing prihatin, ngabar-ngabarké ing loro dheweke, supaya kita dadi ngarsa Paduka, Dhuh Yehuwah.
26:18 Kita disusun, lan iku kaya kita padha ing pegawe, nanging kita sampun nglairaken angin. Kita ora metokaké kawilujengan ing bumi. Kanggo alesan iki, pedunung ing bumi wis ora tiba.
26:19 mati bakal manggon. slain bakal munggah maneh. awakened, lan memujia, sing manggon ing lebu! Kanggo dew iku ebuning pepadhang, lan sampeyan bakal bisa nyeret mudhun menyang tanah raksasa, kanggo ruination.
26:20 Pindhah, umatingSun! Ketik Chambers Panjenengan. Nutup lawang konco sampeyan. Ndhelikake dhewe kanggo wektu banget, nganti duka wis liwati liwat sampeyan.
26:21 Lah, Gusti bakal metu saka panggonan kang, supaya wong bisa visit kaluputane saben manggon ing bumi marang wong. Lan bumi bakal mbukak getih sawijining, lan bakal ora ana maneh nutupi slain sawijining.

Yesaya 27

27:1 Ing dina sing, Gusti bakal visit, karo pedhang atos lan gedhe lan kuwat kang, marang Leviathan, ula dialangi, lan marang Leviathan, ula bengkong, lan kang bakal mateni paus sing ing segara.
27:2 Ing dina sing, pakebonan anggur anggur murni sing kanggo wong-wong mau.
27:3 Ingsun iki Yehuwah, sing mirsani liwat. Aku bakal dumadakan menehi ngombe iku. Aku bakal nonton liwat, wengi lan dina, supaya aja mbok menawa wong riko marang iku.
27:4 Obor ora mine. Sing bakal dadi eri lan Brier kanggo kula ing perang? Aku bakal advance marang wong-wong mau. Aku nyetel ing geni bebarengan.
27:5 Utawa bakal kang, tinimbang, padha nyekel kakiyatan kawula? Bakal nggawe tentrem karo kula? Bakal dheweke nggawe tentrem karo kula?
27:6 Lagi advance karo panganiaya marang Yakub, Israel bakal ngrembaka lan spring kasebut, lan padha bakal isi pasuryan saka donya momongan.
27:7 Wis disabetake marang karo scourge bilih piyambakipun digunakake kanggo nggebag wong? Utawa wis kang matèni ing proses sing piyambakipun digunakake kanggo mateni para korban?
27:8 Sampeyan bakal ngadili iki kanthi mbandhingaké siji langkah kanggo liyane, nalika wis nundhungi. Wis mutusaké iki, dening roh Stern kang, kanggo dina panas.
27:9 Mulane, bab iki, kaluputane turune Yakub iku bakal kaapura. Lan iki kang dadi ganjaran kabeh: sing dosa sing dijupuk langsung, nalika bakal wis digawe kabeh watu altar dadi kaya cinders ulig. Kanggo groves suci lan kuil ora bakal ngadeg.
27:10 Kanggo marang kutha kang santosa bakal sepi. Kutha mencorong bakal nilar lan bakal ngiwa konco kaya ara-ara samun. Ing panggonan sing, pedhet bakal pangonan, lan ing panggonan sing, bakal ngapusi mudhun, lan kang bakal Feed saka puncakipun sawijining.
27:11 harvest bakal ditumpes déning dryness. Women bakal teka lan mulang, iku ora wong wicaksana. Amarga iki, kang digawe iku ora bakal njupuk tega ing, lan kang kawangun iku ora bakal ngéman iku.
27:12 Lan iki bakal dadi: ing dina sing, Gusti Allah bakal matèni, saka saluran kali, malah menyang torrent Mesir. Lan sampeyan bakal nglumpuk, siji, Israel.
27:13 Lan iki bakal dadi: ing dina sing, gangguan bakal digawe kanthi kalasangka gedhe. Lan wong-wong sing wis ilang bakal pendekatan saka tanah Asyur, karo wong-wong sing wis pating blesar ing tanah Mesir. Lan padha bakal Sungkem Gusti, ing gunung suci, ing Yerusalem.

Yesaya 28

28:1 Bilai ing makutha saka kumingsun, menyang inebriated Efraim, lan kanggo kembang Mudhun, kamulyaning exultation kang, kanggo wong-wong sing padha ing ndhuwur jurang banget lemak, ngéramaké saka anggur.
28:2 Lah, Gusti iku kuat lan teguh, kaya badai es, kaya prahara crushing, kaya pasukan banyu akeh, inundating, kautus liwat tanah wiyar.
28:3 Makutha arrogant saka inebriated Efraim bakal trampled ing sikil.
28:4 Lan kembang Mudhun, kamulyaning exultation kang, kang ana ing puncak saka lembah lemak, bakal kaya woh durung wayahe sadurunge ripeness saka Autumn, kang, nalika onlooker ing beholds iku, sanalika kang njupuk ing tangané, kang bakal ngobong sakèhé iku.
28:5 Ing dina sing, Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal makuthaning kamulyan lan wreath exultation kanggo remnant wong kang.
28:6 Lan kang bakal roh pangadilan sing njagong ing paukuman, lan kekuatan saka wong-wong sing bali saka perang kanggo gerbang.
28:7 Nanging saestu, iki uga wis bodho amarga anggur, lan padha ketriwal amarga inebriation. Imam lan Nabi wis bodho amarga inebriation. Padha wis digunakke dening anggur. Padha staggered ing mabuk-mabukan. Padha ora nyumurupi kang sumerep. Padha wis bodho pangadilan.
28:8 Kanggo kabeh tabel wis kapenuhan vomit lan uwuh, dadi luwih supaya ora ana Panggonan kiwa.
28:9 Kang bakal kang mulang kawruh? Lan kang bakal kang ngawèhaké pangerten apa wis krungu? Kanggo wong sing wis nyusoni saka susu, sing wis ditarik adoh saka dodo.
28:10 Supaya banjur: printah, lan marang maneh; printah, lan marang maneh; nyana, lan nyana maneh; sethitik kene, lan sethitik ana.
28:11 Kanggo karo wicara lambé lan nganggo basa beda, kang bakal mangandikani bangsa iki.
28:12 Gusti Yésus terus ngomong: "Iki liyane sandi. Refresh bosen,"Lan, "Iki nyegerake sandi." Lan durung padha sungkan ngrungokake.
28:13 Lan supaya, tembung Gusti kanggo wong-wong mau bakal dadi: "Command, lan marang maneh; printah, lan marang maneh; nyana, lan nyana maneh; sethitik kene, lan sethitik ana,"Supaya padha bisa nerusake lan tiba sakdurunge, lan supaya padha bisa bejat lan ensnared lan dijupuk.
28:14 Amarga iki, ngrungokake pangandikane Sang Yehuwah, sampeyan moyoki wong, sing Gusti iku umatingSun kang ana ing Yerusalem.
28:15 Kanggo sing wis ngandika: "We disabetake menehi hasil karo pati, lan kita kawangun kasunyatan karo Neraka. Nalika inundating scourge liwat, iku ora bakal nyerang kita. Kanggo kita wis diselehake pangarep-arep kita goroh, lan kita direksa déning goroh. "
28:16 Kanggo alesan iki, mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah: Lah, Aku bakal nyetel watu ing dhasar saka Sion, watu dites, cornerstone a, watu larang regane, kang wis ditetepake ing Yayasan: sapa pracaya marang Panjenengane aja kudu cepet-cepet.
28:17 Lan aku bakal netepake pangadilan ing bobot, lan kaadilan ing ngukur. Lan hailstorm bakal overturn pangarep-arep ing goroh; lan banyu bakal inundate pangayoman sawijining.
28:18 Lan menehi hasil karo pati bakal ical, lan kasunyatan karo neraka ora ngadeg. Nalika inundating scourge liwat, sampeyan bakal trampled mudhun dening iku.
28:19 Kapan iku liwat, iku bakal njupuk sing adoh. Kanggo, ing cahya saka morning, iku bakal nembus, ing dina lan ing wayah wengi, lan vexation piyambak bakal nggawe sampeyan ngerti apa sing krungu.
28:20 Kanggo amben wis narrowed, dadi luwih supaya piyambak bakal tiba metu, lan kemul short ora bisa kanggo nutupi loro.
28:21 Kanggo Gusti bakal ngadeg, kaya ing gunung pamérangan. Panjenenganipun bakal duka, kaya ing lembah kang ing Gibeon, supaya wong bisa ngrampungké penggawéanku, karya aneh kang, supaya wong bisa ngrampungake karya, karya kang manca malah kanggo wong.
28:22 Lan saiki, ora gelem dipoyoki, supaya aja rentengan Panjenengan tightened. Kanggo aku wis krungu, saka Gusti, Allahira, bab consummation lan abridgement bab kabeh bumi.
28:23 Pay manungsa waé sing cedhak, lan ngrungokké swaraku! Rawuh lan krungu tembung sandi!
28:24 Bakal plowman ing, sawise plowing kabeh dina supaya bisa sow, tinimbang Cut mbukak lan pacul lemah kang?
28:25 Bakal ora, nalika wis digawe tingkat lumahing, sow katumbah, lan cumin buyar, lan gandum tanduran ing larik, lan gandum, lan millet, lan vetch ing panggonan sing?
28:26 Kanggo kang bakal piwulang pangadilan; Gusti Allah kang bakal mulang wong.
28:27 Kanggo katumbah ora bisa threshed karo SAW, lan cartwheel ora bisa revolve liwat cumin. Tinimbang, katumbah shaken metu karo kelet, lan cumin antuk tungked.
28:28 Nanging gandum roti kudu ulig. Saestu, Thresher ora bisa thresh iku unceasingly, lan cartwheel bisa ora ngganggu iku, utawa break karo lumahing sawijining.
28:29 Lan iki wis musna metu saka Gusti, Allahira, supaya wong bisa ngrampungake rencana miraculous lan nggedhekake kaadilan.

Yesaya 29

29:1 Bilai Ariel, kanggo Ariel kutha marang Dawud perang: taun wis ditambahaké kanggo taun, ing solemnities wis binuka.
29:2 Lan aku bakal ngepung Ariel karo karya pengepungan, lan iku bakal dadi ing kasusahan lan prihatin, lan iku bakal dadi kaya Ariel kanggo kula.
29:3 Lan aku bakal ngepung seneng bal kabeh watara sampeyan, lan aku bakal ngedegake sawijining rampart marang sampeyan, lan aku bakal Nggawe benteng kanggo mblokade sampeyan.
29:4 Sampeyan bakal digawa kurang. Sampeyan bakal nganggo saka lemah, lan tembung bakal krungu saka rereget. Lan, saka lemah, swara bakal kaya sing python ing, lan tembung bakal Mumble saka rereget.
29:5 Anadéné sagolonganing wong kang penggemar kaya sing bledug nggoleki. Lan akeh wong kang padha ngalahake kaya sing Embers nglayung.
29:6 Lan iki bakal kelakon dumadakan lan lincah. Iku bakal dibukak saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah karo gludhug lan lindhu, lan karo swara gedhe saka prahara lan badai, lan karo semangat jagad pakeliran geni.
29:7 Lan akeh kabeh bangsa sing wis berjuang nglawan Ariel bakal kaya ngimpi wahyu ing wayah bengi, bebarengan karo kabeh sing wis perang nglawan, lan ngepung, lan ngalahake iku.
29:8 Lan bakal kaya kang luwe lan impen mangan, nanging, nalika wis awakened, nyawa kang kosong. Lan bakal kaya wong ngelak lan impen ngombé, nanging, sawise kang wis awakened, kang isih languishes ing ngelak, lan nyawa kang kosong. Mangkono uga akeh kang kabeh bangsa dadi, sing wis berjuang nglawan Gunung Sion.
29:9 Ati stupefied lan ing wonder! Shake lan muput! dadi inebriated, nanging ora saka anggur! stagger, nanging ora saka mabuk-mabukan!
29:10 Awit Pangeran Yehuwah wus pipis sing roh turu jero. Panjenengane bakal nutup mata. Panjenengane bakal nutupi nabi lan para pemimpin, sing weruh wahyu.
29:11 Lan sesanti kabeh bakal kanggo seneng tembung saka buku nutup, kang, nalika padha diwenehi kanggo wong sing mangerténi carane maca, padha ngomong, "Maca iki,"Nanging bakal nanggapi, "Aku ora bisa; iku wis nutup. "
29:12 Nanging yen buku diwenehi kanggo wong sing ora ngerti carane kanggo maca, lan ngandika marang, "Maca,"Banjur bakal nanggapi, "Aku ora ngerti carane kanggo maca."
29:13 Lan Pangeran Yehuwah tumuli ngandika: Wiwit wong iki wis digambar cedhak kula mung karo cangkemé, lan lambé ngluhurake Aku nalika atiné adoh saka Aku, lan wedi sing kula adhedhasar angger-anggeré lan piwulangé wong,
29:14 kanggo alesan iki, lah, Aku bakal nerusake kanggo ngrampungake a wonder kanggo wong iki, Ajaib gedhe lan mystifying. Kanggo kawicaksanan bakal sirna saka ing wicaksana sing, lan pangerten kang ngati-ati sing bakal ndhelikke.
29:15 Bilai kowe, kang nggunakake telenging manah, supaya sampeyan bisa ndhelikake maksud saka Gusti. karya sing rampung ing pepeteng, lan supaya padha ngomong: "Sapa sumerep us?"Lan" Sapa sing ngerti kita?"
29:16 niat iki kowe kang keblinger. Iku kaya lempung padha kanggo jangka marang potter ing, utawa kaya karya padha ngomong kanggo Edo sawijining: "Sampeyan ora nggawe kula." Utawa iku kaya apa wis kawangun padha ngomong kanggo kang kawangun iku, "Sampeyan ora ngerti."
29:17 Ing ora luwih saka nalika sethitik lan wektu Brief, Libanon bakal nguripake menyang lapangan NGEDALAKEN WOH, lan lapangan NGEDALAKEN WOH bakal dianggep dadi alas.
29:18 Lan ing dina sing, budheg bakal krungu tembung saka buku, lan metu saka pepeteng lan masehi ing mripate para wong wuta bakal bisa ndeleng.
29:19 Lan alus bakal nambah masuka rena ing Gusti, lan wong-wong miskin ing antarané manungsa bakal merga bungah ing Mahasuci.
29:20 Siji sing iki berlaku wis gagal, siji sing moyoki wis migunakaken, lan kabeh wong kang padha ngadeg njaga liwat ala wis Cut mudhun.
29:21 Kanggo njalari wong dosa dening tembung, lan padha supplanted wong sing ndhukung marang wong-wong mau ing gapura-gapura, lan tumuli padha mundur saka kaadilan ing muspra.
29:22 Amarga iki, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, kang wis nebus Abraham, kanggo omah Yakub: Saiki, Yakub ora bakal kawirangan; saiki prarain danene ora isin karo kawirangan.
29:23 Tinimbang, nalika piyambakipun sumerep anak, padha bakal karya tanganku ing satengahing kang, sanctifying jeneng sandi, lan bakal padha nucèkaké Mahasuci Yakub, lan bakal padha martakake Gusti Allahe Israel.
29:24 Lan wong-wong sing wis ketriwal ing roh bakal ngerti pangerten, lan wong-wong sing wis padha grundelan bakal sinau hukum.

Yesaya 30

30:1 "Bilai para putrane murtad!"Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah. Kanggo sampeyan bakal njupuk saran, nanging ora saka Aku. Lan sampeyan bakal miwiti kanggo nenun, nanging ora dening nyawaku. Kanthi mangkono nambah dosa marang dosa!
30:2 Sing mlaku supaya minangka kanggo mudhun menyang Mesir, lan wis ora sought jawaban saka tutuk, tinimbang wus kanggo pitulungan saka kekuatan Fir'aun lan manggonke dateng ing Shadow saka Mesir.
30:3 Lan supaya, kekuatan Sang Prabu Pringon badhe dadi kebingungan, lan dateng ing Shadow saka Mesir bakal dadi cacad.
30:4 Kanggo pemimpin Panjenengan padha ing Tanis, lan utusan Panjenengan wis kesah malah minangka adoh minangka Sajarah.
30:5 Padha kabeh wis kawirangan amarga saka wong sing padha ora bisa kanggo kurban MediaWiki kanggo wong-wong mau, sing padha ora pitulungan, utawa saka Sinuhun liyane, kajaba kanggo kurban kebingungan lan cacad.
30:6 Kalingan ing galak ing sisih kidul. Ing tanah Mangsa Kasangsaran lan prihatin, saka kang metu ing singa wadon lan singa, ing Viper lan mabur king snake, padha nindakake kasugihan marang pundak galak saka beban, lan barang sing marang punuk unta, kanggo wong sing ora bisa kanggo kurban MediaWiki kanggo wong-wong mau.
30:7 Kanggo Mesir bakal kurban pitulungan, nanging tanpa tujuan utawa sukses. Mulane, bab iki, Aku mbengok: "Iku mung kumingsun! Tetep kalem. "
30:8 Saiki, Mulane, ketik lan nulis kanggo wong-wong mau marang tablet, lan Wigati iku gentur ing buku, lan iki bakal dadi paseksi ing dina pungkasan, lan malah marang kalanggengan.
30:9 Awit wong sing provoke kanggo bebendu, lan lagi lying anak, anak sungkan ngrungokake angger-anggeré Allah.
30:10 Padha ngomong menyang seers, "Aja ndeleng,"Lan kanggo wong-wong sing lah: "Aja lah kita waé, sing tengen. Omonga kanggo kita saka iku nyenengke. Waca kasalahan kita.
30:11 Njupuk kula saka cara. Menging kula saka path. Ayo Kang Mahasuci ing Israel ngedohi ngarsa kita. "
30:12 Amarga iki, mangkono pangandikane Sang Suci Israel: Awit wis ditolak tembung iki, lan sampeyan wis ngarep-arep ing calumny lan kraman, lan wiwit sampeyan wis gumantung marang iku mau kabeh,
30:13 kanggo alesan iki, ala iki bakal kanggo sing kaya nerbitake sing wis tiba, lan kaya longkangan ing tembok dhuwur. Kanggo karusakan bakal kelakon dumadakan, nalika wis ora samesthine.
30:14 Lan bakal ulig, kaya prau earthen kundhi sing wis numpes dening jotosan cetha. Lan malah ora pecahan saka earthenware sawijining bakal ketemu, kang bisa nindakake geni sethitik saka hearth, utawa kang bisa tarik banyu sethitik saka kothong.
30:15 Kanggo mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah, Salah Suci Israel: Yen bali lan sing sepi, sampeyan bakal disimpen. kekuatan sampeyan bakal ketemu ing nggawe bisu lan ing pangarep-arep. Nanging kowé padha ora gelem!
30:16 Lan sing wis ngandika: "Aja! Tinimbang, kita bakal nylametake dening jaran. "Menawi mekaten, sampeyan bakal sijine kanggo pesawat. Lan sing wis ngandika, "Kita bakal menek marang gedhe-gedhe Swift." Menawi mekaten, sing nguber sampeyan bakal malah cukate.
30:17 A ewu wong bakal lumayu ing teror saka pasuryan saka siji, lan sampeyan bakal lumayu ing teror saka pasuryan saka limang, nganti sing wis kiwa konco sing kaya mast saka kapal ing ndhuwur gunung, utawa kaya tandha ing gunung.
30:18 Mulane, ing ngenteni Gusti, supaya wong bisa njupuk tega ing sampeyan. lan mila, kang bakal kaluhuraké kanggo sparing sampeyan. Amarga Sang Yehuwah iku Gusti Allah pangadilan. Rahayu kabeh sing ngenteni wong.
30:19 Kanggo umat ing Sion bakal manggon ana ing kono. Kelara-lara, sampeyan ora bakal padha nangis. Mercifully, kang bakal njupuk melasi kowé. Swarane outcry Panjenengan, sanalika Gusti Allah ngrungokké, kang bakal respond to sampeyan.
30:20 Lan Gusti bakal menehi roti nglukis lan banyu diakses. Lan iku bakal ora njalari guru kanggo mabur saka sampeyan maneh. Lan mata bakal lah Instructor Panjenengan.
30:21 Lan kupingmu bakal ngrungokake tembung siji admonishing sing konco bali: "Iki cara! Lumaku ing! Lan ora nyleweng, sanadyan ing sisih tengen, utawa ngiwa. "
30:22 Lan sampeyan bakal ngrusak piring saka gambar salaka Graven lan vestment brahala molten emas. Lan sampeyan bakal uncalan iku iki adoh kaya rusuh wong wadon menstruating. Sampeyan bakal ngomong iku, "Wis mundura!"
30:23 Lan ing ngendi wae sampeyan sow wiji ing bumi, udan bakal diwenehi kanggo wiji. Lan roti saka gandum saka bumi bakal banget banget lan kebak. Ing dina sing, lamb bakal suketan ing tanah wiyar saka milik.
30:24 Lan Bantheng Panjenengan, lan Colts saka kuldi sing bisa lemah, bakal mangan campuran pari-parian kaya sing winnowed ing panuton gandum.
30:25 Lan bakal ana, ing saben gunung lofty, lan ing saben gunung munggah pangkat, ilèn-ilèn banyu mlaku, ing dina rojo pati saka akeh, nalika menara bakal tiba.
30:26 Lan cahya rembulan bakal kaya cahya srengenge, lan cahya srengenge bakal Band, kaya cahya saka pitung dina, ing dina nalika Gusti bakal gawé ikatan tatu wong kang, lan nalika bakal waras stroke saka scourge sing.
30:27 Lah, ing jenengé Gusti arrives saka adoh. ngamok kang wis kobong lan abot kanggo metokake. Lathiné wis kapenuhan obor, lan kang ibu kaya geni memangsa.
30:28 Roh iku kaya torrent a, inundating, malah minangka dhuwur minangka tengah gulu, supaya ngurangi bangsa boten, bebarengan karo kendhali saka kesalahan sing ana ing jaws saka wong.
30:29 Ana bakal song sing, ing wengi saka swasana tintrim kasucèkaké, lan kabingahanipun manah, nalika siji travels karo music teka ing gunung saka Gusti, menyang kuwat, Gusti Allahipun Israel.
30:30 Lan Gusti bakal nimbulaké kamulyaning swara kang dirungokake, lan, karo ngamok anceman lan semangat jagad pakeliran saka geni, kang bakal mbukak ing pagiris saka lengen. Panjenengane bakal tresna karo prahara lan karo hailstones.
30:31 Kanggo swarane Gusti, Assur bakal dread kang disabetake Staff.
30:32 Lan nalika wacana Staff wis dipunwiwiti, Gusti bakal nimbulaké ngaso marang wong, karo timbrels lan clempung. Lan karo mungsuhan khusus, kang bakal nglawan wong-wong mau.
30:33 Kanggo panggonan kobong, jero lan sudhut, wis disiapake saka wingi, disiapake dening King. gizi sawijining geni lan akeh kayu. Nalika ambegan saka Gusti, kaya torrent saka welirang, kindles iku.

Yesaya 31

31:1 Bilai wong-wong sing mudhun menyang Mesir kanggo pitulungan, wus ing jaran, lan panggolekan dateng kareta papat-jaran amarga lagi akeh, lan ing jaranan amarga padha banget kuwat. Lan padha ora pracaya ing Mahasuci ing Israel, lan padha ora sought ing Gusti.
31:2 Mulane, kang wicaksana, sampun dileksanakake gawe piala, lan wis ora dibusak tembung, lan kang bakal nglawan omahé wong duraka lan marang wong-wong sing ngewangi wong kang nglakoni piala.
31:3 Mesir iku wong, lan Gusti Allah. Lan jaran sing ana daging, lan ora roh. Lan supaya, Gusti bakal tekan mudhun tangané, lan helper bakal tiba, lan kang kang mbantu bakal tiba, lan padha bakal migunakaken bebarengan.
31:4 Kanggo Gusti ngandika iki kanggo kula: Ing cara sing singa roars, lan singa enom iku liwat memangsan kang, lan sanadyan akeh pangon bisa ketemu wong, kang ora bakal dread swara sing, utawa wedi sing nomer, supaya bakal Yehuwah Gustine sarwa tumitah medhak supaya perang marang Gunung Sion lan marang gunung sawijining.
31:5 Kaya manuk mabur, supaya bakal Yehuwah Gustine sarwa tumitah ngayomi Yerusalem,, nglindhungi lan freeing, maringaken liwat lan nyimpen.
31:6 Diowahi kanggo ambane padha sing wis kalah ana, Israel.
31:7 Kanggo ing dina sing, wong bakal matak adoh marang brahala salaka lan brahala emas, kang asta Paduka kanggo sampeyan marang dosa.
31:8 Lan Assur bakal tiba dening pedhang ora saka wong, lan pedhang ora saka wong bakal nguntal wong. Lan kang ora bakal lumayu saka ing pasuryan saka pedhang, lan wong nom-noman bakal tundhuk paukuman.
31:9 Lan kekuatan kang bakal sirna marga saka giris, lan pangeran kang bakal lumayu ing wedi. Pangeran Yehuwah wus ngandika iku. geni kang ana ing Sion, lan pawon iku ing Yerusalem.

Yesaya 32

32:1 Lah, Sang Prabu bakal mrentah ing kaadilan, lan para panggedhe bakal ngwasani ing paukuman.
32:2 Lan wong bakal kaya wong sing didelikaké saka angin, sing conceals awake saka badai, utawa kaya kali saka banyu ing wektu kasatan, utawa kaya ing sangandhaping rock sing juts metu ing tanah sepi.
32:3 Mripate wong kang ndeleng ora bakal gamblang, lan kupinge wong-wong sing krungu bakal krungu.
32:4 Lan jantung wong bodho bakal ngerti kawruh, lan basa sing karo wicara mboten saget bakal nganggo cepet lan blaka.
32:5 Sing sapa gemblung bakal ora ana maneh disebut pimpinan, utawa bakal cidra bakal disebut luwih.
32:6 Kanggo wong bodho ngandika bodho lan jantung kang dianggo ala supaya ngrampungake ngapusi. Lan ngandika marang Gusti ngapusi, supaya minangka kanggo kosongaké nyawa kang luwe lan kanggo njupuk adoh ngombe saka ngelak.
32:7 Pribadi saka cidra banget duraka. Kanggo padha concocted plans kanggo numpes alus dening lying tembung, sanadyan pangadilan speak miskin.
32:8 Nanging saestu, pangeran bakal rencana iku sing nang pangeran, lan kang bakal ngadeg ing ndhuwur para panggedhe.
32:9 Wanita opulent, munggah lan ngrungokké swaraku! wadon mesthi O, muter manungsa waé sing cedhak tembung sandi!
32:10 Kanggo sawise taun lan sawetara dina, sing sing mesthi bakal Kagodha. Kanggo Vintage wis rampung; kumpul bakal ora ana maneh dumadi.
32:11 Ati stupefied, wanita opulent! Kagodha, Heh mesthi! Strip dhewe, lan bakal kawirangan; nyabuki dhewe ing bangkekan.
32:12 Nangisi liwat dodo, liwat negara seneng, liwat pakebonan anggur kang subur.
32:13 Thorn lan Brier bakal tangi, liwat lemah bangsaku. Carane akeh liyane liwat kabeh omahé kabingahan, liwat kutha exultation?
32:14 Kanggo omah wis nilar. Akeh kutha wis nilar. A pepeteng lan panutup sing wis diselehake liwat rong sawijining, malah marang kalanggengan. Bakal sesarengan kaliyan kabingahanipun kuldi alam bébas lan suketan saka wedhus,
32:15 nganti Roh diwutahake liwat kita saka ing dhuwur. Lan ara-ara samun bakal dadi lapangan bebranahana, lan lapangan bebranahana bakal dianggep minangka alas.
32:16 Lan paukuman bakal manggon ing kasepen, lan kaadilan bakal njagong ing panggonan kang subur.
32:17 Lan karya kaadilan bakal tentrem. Lan layanan kaadilan bakal sepi lan aman, ing salawas-lawase.
32:18 Lan umat-Ku bakal njagong ing kaendahan Kusumaning, lan ing tarub saka kasetyan, lan ing opulence saka restfulness.
32:19 Nanging becik bakal ing dalan kang mudhun saka alas, lan kutha bakal digawa banget kurang.
32:20 Rahayu kowe kang sow liwat sembarang Waters, ngirim sikil sapi lan kuldi ana.

Yesaya 33

33:1 Bilai kowe, kang njarah-rayah! Bakal kowe dhewe ora uga dijarah? Lan bilai sing nyepelekake! Bakal kowe dhewe ora uga ngremehake? Nalika sampeyan bakal wis rampung plundering Panjenengan, sampeyan bakal dijarah. Nalika, metu saka lemes, sampeyan bakal wis mandhek akting nganistayang, sampeyan bakal dianggep nganistayang.
33:2 Dhuh Yehuwah, njupuk tega ing us. Kanggo sampun nenggo sampeyan. Dadi lengen kita ing esuk lan kawilujengan kita ing wektu Mangsa Kasangsaran.
33:3 Saka swara saka Angel, wong mlayu. Lan saka exultation Panjenengan, bangsa padha kasebar.
33:4 Lan kena ing rusak bakal padha bebarengan, kaya walang sing diklumpukake nalika ditches wis dadi kapenuhan wong.
33:5 Gusti wis digedhekake, amarga wis urip ing dhuwur. Sampun kapenuhan Sion karo paukuman lan kaadilan.
33:6 Lan bakal ana iman ing kaping Panjenengan: gunging kawilujengan, kawicaksanan lan kawruh. Kanggo wedi marang Gusti iku bandha kang.
33:7 Lah, njaba, wong kang ndeleng bakal sesambat. Angel tentrem bakal nangis kelara-lara.
33:8 Ing dalan wis dadi sepi. Lelungan wis mandhek ing sadawaning dalan. prajanjian wis nullified. Sampun katempuh aside kutha. Sampun nenten nglinguang tetimbangan wong.
33:9 Bumi wis ngidungaké kidung pangadhuh lan languished. Lebanon wis kawirangan lan desecrated. Lan Sharon wis dadi kaya ara-ara samun. Lan Basan lan Karmel wis disabetake bebarengan.
33:10 "Saiki, Aku bakal tangi!"Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah. "Saiki aku bakal kaluhuraké! Saiki aku bakal angkat aku munggah!"
33:11 Sampeyan bakal ngandhut panas. Sampeyan bakal menehi lair kanggo damen. roh dhewe bakal dimangsa sampeyan kaya geni.
33:12 Lan wong-wong bakal dadi kaya awu saka geni. Padha bakal migunakaken dening geni kaya carang eri.
33:13 "Sampeyan sing adoh, ngrungokake apa aku wis rampung! Lan kowé sing cedhak, ngakoni kakiyatan kawula!"
33:14 Wong-wong dosa ing Sion padha geger; geter wis dijupuk ditahan saka wong-wong lamis. Sing ana ing antaramu iku bisa kanggo manggon karo geni memangsa? Sing ana ing antaramu bakal manggon karo semangat langgeng?
33:15 Wong sing mlaku ing kaadilan lan ngandika bebener, sing nundhung avarice karo oppression lan gonjang-ganjing kabeh suap saka tangané, sing pamblokiran kuping supaya wong sing ora ngrungokake getih, lan nutup mata kang supaya wong sing ora weruh ala.
33:16 Kaya siji sing bakal manggon ing dhuwur; kubu saka watu iku dadi panggonan lofty kang. Roti wis kaparingan; banyu kang sing dipercaya.
33:17 mata kang bakal ndeleng raja ing ayu kang; padha bakal mbédakaké tanah saka adoh.
33:18 atimu tapa ing wedi. Where sing sinau? Endi sing manawi kawula ngawasaken tembung saka hukum? Ana ing ngendi ahli bocah-bocah cilik?
33:19 Sampeyan ora bakal katon marang wong ora duwe isin, wong saka tembung exalted. Kanggo sing ora bisa mangertos disertasi saka basa kang ana kawicaksanan.
33:20 Katon karo sih marang Sion, kutha tintrim kita. Mripatmu banjur bakal lah Yerusalem: lan wewangunan opulent, kémah sing bisa tau dijupuk langsung. totoan ora bakal kapundhut ing salawas-lawase, utawa bakal samubarang cop sawijining bejat.
33:21 Mung ing papan ingkang sampun Gusti kita wis digedhekake. Iku panggonan kali, banget amba lan mbukak. Ora kapal karo dayung bakal nglintasi liwat, utawa bakal kapal Yunani gedhe nembus iku.
33:22 Amarga Sang Yehuwah iku Hakim kita. Pangeran Yehuwah iku lawgiver kita. Pangeran Yehuwah iku ratu. Panjenengane bakal ngluwari kita.
33:23 tali Panjenengan wis dadi ngeculke, lan padha ora bakal dianggep bener. mast Panjenengan bakal kaya sing sampeyan ora bakal bisa kanggo unfurl gendéra. Banjur kena ing rusak saka akeh rampasan bakal dibagi. pincang bakal ngrebut kena ing rusak.
33:24 Sing sapa toko ora ngomong: "Aku banget." Wong-wong sing manggon ing bakal wis dosané dijupuk langsung saka wong-wong mau.

Yesaya 34

34:1 O bangsa lan bangsa: tarik near, lan ngrungokake, lan mbayar manungsa waé! Ayo bumi lan kasampurnane sawijining krungu, kabeh donya lan kabeh turunane.
34:2 Kanggo obor saka Gusti iku ngungkuli sakehing bangsa, lan ngamok iku liwat kabeh tentara. Sampun sijine wong pati, lan Panjenengané wis maringi wong liwat kanggo rojo pati.
34:3 slain sing bakal nundhungi, lan saka carcasses sing ambu ora enak gawe salah bakal tangi. Gunung-gunung bakal languish amarga saka getih sing.
34:4 Lan kabeh tentara langit bakal languish, lan langit bakal lempitan kaya buku. Lan kabeh tentara sing bakal tiba adoh, rwan tumiba saka Vine utawa saka wit anjir.
34:5 "Kanggo pedhang ing swarga wis inebriated. Lah, iku bakal medhak marang Idumea, lan marang wong-wong saka rojo pati sandi, marang pangadilan. "
34:6 Pedhang Gusti wis kapenuhan getih. Wis thickened dening rah cempé lan wedhus-, dening getih innermost wedhus lanang. Kanggo korban saka Gusti ing Bozra, lan rojo pati gedhe ing tanah Edom.
34:7 Lan galak siji-horned bakal medhak karo wong-wong mau, lan sapi bebarengan karo para prawira. tanah sing bakal inebriated dening getih, lan lemah sing dening lemak gedhe-gedhe puguh sing.
34:8 Kanggo iki dina piwales saka Gusti, taun retribusi kanggo paukuman saka Sion.
34:9 Lan semburan bakal nguripake menyang tar, lan lemah menyang belerang. Lan tanah bakal dadi kobong tar.
34:10 Rina-wengi, iku ora bakal matèni; kumelun bakal tangi tanpa seksiku. Saka generasi kanggo generasi bakal tetep sepi. Ora bakal nembus iku, selawas-lawasé.
34:11 The pelican lan landhak bakal nduweni iku. Lan ibis lan manuk gagak bakal manggon ing. Lan baris ukur bakal lengkap liwat, supaya bisa suda kanggo boten, lan baris sinetron dongeng, marang Babil.
34:12 bangsawan ora bakal ing panggonan sing. Tinimbang, padha nyebut marang Sang Prabu, lan para bakal dadi apa-apa.
34:13 Lan eri lan nettles bakal tangi sawijining omah, lan thistle ing panggonan sawijining beteng. Lan bakal Lair saka ula lan suketan saka manuk unta.
34:14 Lan dhemit lan monsters bakal ketemu, lan gedhe-gedhe wulu bakal sesambat marang sakpada. ana, ogress wis lain mudhun lan ketemu liyane kanggo dhéwé.
34:15 Ing panggonan sing, Landak wis katahan den sawijining, lan wis wungu sawijining enom, lan wis ndudhuk watara wong, lan wis katahan mau anget ing Shadow sawijining. Ing panggonan sing, manuk pamangsa wis gabung bebarengan, siji kanggo liyane.
34:16 Telusuri lan maca gentur ing buku Gusti. Ora siji wong iki kakurangan; ora siji wis sought kanggo liyane. Kanggo apa wis nglajengake diputus, sampun dhawuh, lan banget Roh kang wis padha wong.
34:17 Lan sampun undhi mau. Lan tangané wis disebarake iki kanggo wong-wong mau dening langkah. Padha bakal nduweni iku, malah marang kalanggengan. Saka generasi kanggo generasi, padha manggon ing.

Yesaya 35

35:1 Tanah sepi lan impassable bakal padha bungah-bungah, lan panggonan kasepen bakal merga bungah, lan iku bakal ngrembaka kaya Lily.
35:2 Iku bakal thukul munggah lan Blossom, lan iku bakal merga bungah karo bungah lan praising. Kamulyaning Libanon wis kaparingan, karo kaendahan ing Karmel lan Sharon. Iki bakal weruh sepira gedéné kwasané Gusti lan kaendahan Allah kita.
35:3 Ngiyataken tangan LAX, lan konfirmasi dhengkul banget!
35:4 Ngomong kanggo fainthearted ing: "Njupuk wani lan ora wedi marang! Lah, Gusti Allah bakal nggawa vindication saka retribusi. Gusti Allah piyambak bakal teka mitulungi kowé. "
35:5 Banjur mripate para wong wuta bakal kabuka, lan kupinge budheg bakal ngankat.
35:6 Banjur dipatèni bakal kabisat kaya Buck a, lan ilat bisu bakal untied. Kanggo Waters wis bledosan kasebut ing ara-ara samun, lan semburan ing panggonan sepi.
35:7 Lan tanah sing garing bakal duwe blumbang, lan tanah ngelak bakal duwe sendhange. Ing hollows ngendi ula urip sadurunge, ana bakal munggah ing greenery of Reed lan bulrush.
35:8 Lan bakal ana path lan dalan ing panggonan sing. Lan iku bakal disebut Way Suci. Ing jember ora nembus iku. Iki bakal path mujur kanggo sampeyan, supaya akeh supaya bodho ora ngumbara bebarengan iku.
35:9 Bakal ora ana singa ing panggonan sing, lan kéwan galak bakal mbebayani ora menek munggah menyang, utawa ditemokake ana. Mung wong sing wis dibebaske bakal lumaku ana ing panggonan sing.
35:10 Lan nebus saka Gusti, bakal diowahi, lan bakal padha bali menyang Sion karo memuji. Lan kabungahan kang langgeng bakal marang kepala sing. Padha bakal diwenehi bungah lan bungah. Kanggo pain lan kasusahan bakal padha ngedoh.

Yesaya 36

36:1 Lan kedaden sing, patbelas taun, Raja Hizkia, Ida Sang Prabu Sanherib, raja ing Asyur, banjur munggah marang kabeh kutha beteng ing Yehuda, lan dicekel wong.
36:2 Lan raja ing Asyur dikirim Rabshakeh saka Lakhis menyang Yérusalèm, kanggo Raja Hizkia, karo pasukan gedhe, lan kang jumeneng cedhak trowongan banyu saka blumbang ing dhuwur, ing dalan kanggo lapangan Fuller kang.
36:3 Lan wong-wong sing tindak marang padha Elyakim, bin Hilkia, sing liwat omah, lan ngarsane Sang Prabu Hizkia, ahli Toret, lan Yoah, bin Asaf, sejarah ing.
36:4 Lan Rabshakeh ngandika: "Marang Hizkia: Mangkene pangandikane Sang Nata Agung, raja ing Asyur: Punapa Gusti Allah Punika iki sing pracaya?
36:5 Lan apa pitutur utawa kekuatan bakal nyiyapake kanggo Rebel? Kang kowe duwe iman, dadi luwih supaya kowé bakal mundur saking wewengkon kula?
36:6 Lah, sing pitados ing Mesir, ing Staff wungu saka glagah. Nanging yen wong padha kanggo mimpin marang iku, iku bakal mlebu tangané lan Pierce. Wong iku Sang Prabu Pringon, Sang Raja ing Mesir, kanggo kabeh sing ngungsi marang Panjenengané.
36:7 Nanging yen sampeyan njawab kula dening matur: 'We pretyaya nèk Gusti Allah kita.' Apa ora tengger lan misbyah sing Hizkia wis dijupuk langsung? Lan kang wis ngandika marang Yehuda lan kanggo Yerusalem, 'Sampeyan bakal nyembah dhateng mesbèh iki.'
36:8 Lan saiki, tangan dhewe liwat gusti kawula, raja ing Asyur, lan aku bakal menehi candhakipun, lan sampeyan ora bakal bisa kanggo golek seng numpaki kanggo wong-wong mau ing dhewe.
36:9 Dadi carane ora tahan pasuryan kelihan malah sak panggonan, malah paling saka buahipun gusti kawula? Nanging yen sing dipercaya ing Mesir, kareta papat-jaran lan ing jaranan:
36:10 aku arep lunga munggah marang tanah iki kanggo ngrusak tanpa Gusti? Nanging Gusti Allah ngandika marang aku, 'Mangkata marang tanah iki, lan ngrusak. ' "
36:11 lan Elyakim, lan ngarsane Sang Prabu Hizkia, lan Yoah ngandika Rabshakeh: "Nganggo para abdi Paduka ing basa Siria. Awit aku ngerti. Ora nganggo kanggo kita ing basa Yahudi, Pelaya, wong, sing ana ing tembok. "
36:12 Lan Rabshakeh ngandika: "Wis gusti kawula dikirim kula gusti lan kanggo sampeyan supaya nganggo kabeh tembung iki, lan ora malah liyane supaya kanggo wong sing lungguh ing tembok, supaya padha bisa mangan dung dhewe lan ngombe cipratan dhewe karo sampeyan?"
36:13 Banjur Rabshakeh jumeneng, lan iku nguwuh kanthi swara sora ing basa Yahudi, lan ngandika: "Rungokake Sang Nata Agung, raja ing Asyur.
36:14 Mangkene pangandikane Sang Prabu: Aja Hizkia ngapusi sampeyan. Kanggo kang ora bakal bisa kanggo ngluwari kowé.
36:15 Lan aja Hizkia sabab sampeyan pretyaya nèk Gusti, matur: 'Gusti bakal ngluwari lan awaké. Kutha iki ora bakal diwenehi menyang tangan raja ing Asyur. '
36:16 Aja ngrungokake Hizkia. Kanggo raja ing Asyur ngandika iki: Tumindak karo kula kanggo entuk manfaat dhewe, lan metu kanggo kula. Lan supaya saben wong mangan saka Vine dhewe, lan saben siji saka wit anjir dhewe. Lan supaya saben banyu siji ngombe saka uga dhewe,
36:17 nganti aku teka lan njupuk sing adoh menyang tanah kang kaya dhewe: tanah gandum lan anggur, tanah roti lan anggur.
36:18 Nanging sampeyan kudu ora nglilani Hizkia disturb, matur, 'Gusti bakal kaluwaran.' Duwe para dewa saka saben bangsa dikirim tanah saka tangane ratu ing Asyur?
36:19 Where is dewa Hamat lan Arpad saka? Where is dewa dhateng nyerang kula? Padha dibebaske Samaria saka tangan?
36:20 Sopo ning kono, antarane kabeh allahe tanah iki, sing wis ngluwari tanah saka tangan, supaya Gusti bakal ngluwari Yerusalem saka tangan?"
36:21 Lan padha meneng lan ora njawab tembung kanggo wong. Sang Prabu wis dhawuh, matur, "Sampeyan ora bakal nanggapi marang."
36:22 lan Elyakim, bin Hilkia, sing liwat omah, lan ngarsane Sang Prabu Hizkia, ahli Toret, lan Yoah, bin Asaf, sejarah ing, ngetik kanggo Hizkia karo rasukan Nyewa, lan padha matur tembung saka Rabshakeh.

Yesaya 37

37:1 Lan kedaden sing, nalika Raja Hizkia wis krungu iki, kang nyewa sandhangan kang, lan kebungkus piyambak bagor, lan piyambakipun mlebet Pedalemané Allah.
37:2 Ida raris ngutus Elyakim, sing liwat omah, lan ngarsane Sang Prabu Hizkia, ahli Toret, lan para pinituwa, para pengarepé imam, dijamin karo bagor, kanggo Yesaya, bin Amos, Nabi.
37:3 Lan padha matur: "Mangkene pangandikane Sang Prabu Hizkia: dina iki dina Mangsa Kasangsaran, lan saka prekara, lan nyenyamah. Kanggo anak wis teka ing wektu kanggo lair, nanging ana ora cukup kekuatan kanggo nggawa wong-wong mau metu.
37:4 Mbok, piye wae, Panjenengan Gusti Allah bakal krungu tembungé Rabshakeh, Sang Nata ing Asyur, bendarané, wis dikirim menyang nyenyamah Gusti Allah sing urip, lan bakal nyetrap tembung sing Gusti Allah wis krungu. Mulane, angkat pandongamu atas jenenge remnant kang wis ngiwa konco. "
37:5 Lan balane Raja Hizkia banjur kanggo Yesaya.
37:6 Lan Yésaya ngandika: "Sampeyan bakal ngomong iki marang Panjenengan: Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Aja wedi ngadhepi tembung sing krungu, dening kang dening ratu ing Asyur nyenyamah kula.
37:7 Lah, Aku bakal ngirim roh marang, lan kang bakal krungu pesen, lan kang bakal bali menyang tanah dhewe. Lan Aku bakal marang tiwas dening pedhang, ing tanah dhewe. "
37:8 Banjur Rabshakeh bali, lan ketemu raja ing Asyur nyerang Libna. Kanggo wus krungu sing padha wis budhal saka Lakhis.
37:9 Lan krungu saka Tirhakah, raja Ethiopia: "Sampun musna kasebut supaya bisa nglawan kowé." Gusti Yésus terus krungu iki, utusan Ida Sang Prabu Hiskia, matur:
37:10 "Sampeyan bakal ngomong iki kanggo Hizkia, ratu ing Yehuda, matur: Aja Allahmu, kang dipercaya, ngapusi sampeyan ngandika: 'Yerusalem ora bakal diwenehi menyang tangan raja ing Asyur.'
37:11 Lah, sampeyan wis krungu bab kabeh sing para ratu ing Asyur wis rampung kanggo kabeh bantala sing padha nelukaké, lan, carane bisa bakal dikirim?
37:12 Duwe allahe para bangsa ngluwari wong kang leluhur kawula sampun sami lumebet: Gozan, lan Haran, lan Rezeph, lan anak-anaké Eden sing padha ing Telassar?
37:13 Where is raja Hamat lan raja Arpad, utawa raja ing kutha dhateng nyerang kula, utawa saka Hena lan Ivvah?"
37:14 Lan Hizkia njupuk layang saka tangane para utusan, lan kang maca, lan banjur lunga menyang omahé Gusti, lan Hizkia nyebar metu ing ngarsané Gusti.
37:15 Lan Hizkia ndedonga marang Gusti, matur:
37:16 "O Yehuwah Gustine sarwa tumitah, Allahé Israèl kang lenggah ing sandhuwuré kerub-kerub: Paduka piyambak ingkang Gusti Allah saka sakèhing kraton ing bumi. Sampeyan wis nitahaké langit lan bumi.
37:17 Dhuh Yehuwah, lemes kuping lan ngrungokake. Dhuh Yehuwah, mbukak mripat lan ndeleng. Lan krungu kabeh tembung saka Ida Sang Prabu Sanherib, kang wis dikirim menyang nyenyamah Gusti Allah sing urip.
37:18 kanggo saestu, Dhuh Yehuwah, para raja ing Asyur wis glethakaken sampah kanggo negara lan wilayah.
37:19 Lan padha matak dewa sing nang geni. Kanggo iki padha ora dewa, nanging karya tangan wong kang, kayu lan watu. Lan padha dicuwil-cuwil menyang bêsik.
37:20 Lan saiki, Dhuh Yehuwah, Allah kita, ngluwari kita saka tangané. Lan supaya kabeh karajan ing bumi ngakeni bilih namung Paduka piyambak ingkang Gusti. "
37:21 lan Yésaya, bin Amos, dikirim menyang Hizkia, matur: "Mangkene pangandikane Sang Yehuwah, Gusti Allahe Israel: Amarga saka apa sing wis ndedonga kanggo kula bab Ida Sang Prabu Sanherib, raja ing Asyur,
37:22 pangandika iku yen Gusti wis ngandika liwat wong: Putri prawan Sion wis padha katampik sampeyan lan moyoki sampeyan. Putri ing Yérusalèm wis shaken sirahe sampeyan.
37:23 Kang wis nesu? Lan kang wis nyenyamah? Lan marang kang wis ngusulke swara lan wungu mata ing dhuwur? Marang Kang Mahasuci ing Israel!
37:24 Miturut tangan para abdi Paduka, sampeyan wis pada ngolok-olok Gusti. Lan sing wis ngandika: 'Kanthi Hizkia papat-jaran sandi, Aku wis munggah dhuwur ing gunung gandhengan Libanon. Lan aku bakal ngebah taru aras lofty lan wit pilihan kawasan rimba pinus. Lan aku bakal tekan ing ndhuwur puncak sawijining, kanggo alas sawijining Carmel.
37:25 Aku gawe jero, lan aku ngunjuk banyu, lan aku pepe munggah kabeh bank-bank kali karo tlapak sikil sandi. '
37:26 Apa kowé padha ora krungu apa aku wis rampung kanggo ing kaping kepungkur? Ing jaman kuna, Aku kawangun iku. Lan saiki aku wis digawa metu. Lan wis digawe supaya bukit lan kutha beteng bakal perang bebarengan, marang karusakan.
37:27 pedunung sing tangan unsteady. Padha gumeter lan padha bingung. Padha dadi kaya tetanduran saka lapangan ing, lan suket-suket nang padang rumput, lan kaya suket ing payon, kang wither sadurunge lagi diwasa.
37:28 Aku ngerti wewangunan Panjenengan, lan rawuh, lan departure, lan Madness marang kula.
37:29 Nalika nesu marang kula, kumingsun Panjenengan wungu nganti kuping. Mulane, Aku bakal nyeleh ring ing irung, lan dicokot antarane lambé. Lan aku bakal nguripake kowe bali ing dalan kang sampeyan teka.
37:30 Nanging iki bakal dadi tandha sing: mangan, ing taun iki, apa sumber munggah ing dhewe. Lan ing taun kapindho, mangan woh-wohan. Nanging ing taun katelu, sow lan reap, lan anggur tetanduran, lan mangan woh sing.
37:31 Lan apa bakal disimpen saka Yéhuda, lan kang kiwa konco, bakal mbentuk werna jero, lan bakal metokake woh-wohan dhuwur.
37:32 Kanggo saka Yerusalem, remnant bakal lunga, lan kaslametan saka Gunung Sion. Ing zeal saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah bakal ngrampungake iki.
37:33 Kanggo alesan iki, mangkono pangandikane Sang Yehuwah bab raja ing Asyur: Dheweke ora bakal lumebu ing kutha iki, utawa njupuk panah menyang iku, utawa nututi karo tameng, utawa dig rampart kabeh watara.
37:34 Panjenengane bakal bali ing dalan kang padha teka. Lan menyang kutha iki, kang ora bakal mlebu, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
37:35 Lan aku bakal ngreksa kutha iki, supaya aku bisa disimpen kanggo marga saka Aku dhewe, lan marga saka Dawud, abdiningSun. "
37:36 Banjur Angel Gusti banjur kasebut lan mejahi, ing dhateng tembungipun raja Asyur, satus wolung puluh lima ewu. Lan padha jumeneng ing esuk, Lah, kabeh iki badan mati.
37:37 lan Ida Sang Prabu Sanherib, raja ing Asyur, miyos lan banjur tindak adoh. Banjur bali lan urip ing Niniwe.
37:38 Lan kedaden sing, minangka piyambakipun adoring Allah ing padalemaning Nisroch, anak-anake, Adramelech lan Sharezer, disabetake marang karo pedhang. Lan padha mlayu menyang tanah Ararat. lan Esarhaddon, putra, nggentèni dadi raja.

Yesaya 38

38:1 Ing dina sing Hizkia dadi lara lan cedhak pati. Lan supaya, Yesaya, bin Amos, Nabi, ngetik kanggo wong, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Mangkene pangandikane Sang Yehuwah: Sijine house supaya, sing bakal mati, lan sampeyan ora bakal urip. "
38:2 Lan Hizkia nguripake marang pasuryan menyang tembok, lan ndedonga marang Gusti.
38:3 Lan ngandika: "Aku beg sampeyan, Gusti, Aku pitutur marang kowé, kanggo ngelingi carane aku mlaku sadurunge ing bebener lan kanthi gumolonging manah, lan aku wis rampung apa apik ing ngarsa Paduka. "Lan Sang Prabu Hizkia nangis karo nangis gedhe.
38:4 Lan tembung saka Pangeran Yehuwah marang Nabi Yesaya, matur:
38:5 "Go lan ngomong kanggo Hizkia: Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Gusti Allah Sang Prabu Dawud, bapakmu: Aku wis krungu pandongamu, lan aku wus ndeleng luh panjenengan. Lah, Aku bakal nambah limalas taun kanggo dina.
38:6 Lan aku bakal ngluwari kowé lan kutha iki saka tangane ratu ing Asyur, lan aku bakal nglindhungi.
38:7 Lan iki bakal dadi tandha sing saka Gusti, Gusti Allah apa tembung iki, kang wis ngandika:
38:8 Lah, Aku bakal ing sangandhaping garis, kang saiki wis turunan ing sundial Akhas, kanggo ngalih ing mbalikke kanggo sepuluh garis. "Lan, sun dipindhah sakdurunge sepuluh garis, liwat derajat kang wis turunan.
38:9 Nulis Hizkia, ratu ing Yehuda, sawise wong wis tiba gerah lan wis mbalekake saka penyakit kang:
38:10 "Aku ngandika: Ing tengah umur kawula, Aku bakal pindhah menyang lawanging neraka. Dadi aku nggoleki seko taun sandi.
38:11 aku ngandika: Aku ora bakal weruh Gusti Allah ing tanahe wong urip. Aku bakal ora ana maneh lah wong, utawa wewangunan liyane.
38:12 dhowo umure Kula wis dijupuk langsung; wis lempitan munggah lan dijupuk saka kula, kaya Tarub pangon. Kula gesang wis Cut mati, kaya dening penenun a. Nalika aku isih diwiwiti, kang Cut kula mati. Saka esuk nganti sore, sampeyan wis ditandhani metu watesan sandi.
38:13 Aku ngarep-arep, malah nganti esuk. Kaya singa, supaya wis ulig kabeh balungku. Saka esuk nganti sore, sampeyan wis ditandhani watesan sandi.
38:14 Aku bakal nangis metu, kaya dhaya enom. Aku bakal tapa, kaya manuk dara. mripat kawula sampun wis weakened dening munggah munggah. Dhuh Yehuwah, Aku nandhang sangsara panganiaya! Jawaban ing sih.
38:15 Opo sing iso tak unekke, utawa apa kang bakal paring wangsulan, wiwit piyambakipun sampun rampung iki? Aku bakal ngakoni kanggo sampeyan kabeh taun sandi, ing bitterness nyawa kawula.
38:16 Dhuh Yehuwah, yen kuwi urip, lan yen urip saka roh iku saka jenis kuwi, bisa mbenerake kula lan bisa nimbulaké kula kanggo manggon.
38:17 Lah, ing tentrem bitterness iku paling pait. Nanging sampeyan wis ngluwari nyawa kawula, supaya ora bakal sirna. Sampeyan wis matak kabeh dosa kawula konco bali.
38:18 Kanggo neraka ora ngaku kowe, lan pati ora bakal memuji sampeyan. Wong-wong sing mudhun menyang jugangan ora bakal ngarep-arep kanggo bebener Panjenengan.
38:19 urip, urip, iki bakal ngluhurake sampeyan, kaya aku apa dina iki! Rama bakal nggawe udjute dikenal kanggo putrane.
38:20 Dhuh Yehuwah, selametno aku! Lan kita bakal sing masmur kita, kabeh urip, ing padalemane Sang Yehuwah. "
38:21 Saiki Yesaya wus dhawuh mau kanggo njupuk papan tempel ara, lan kanggo nyebar iku kaya plester liwat tatu, supaya wong kang waras.
38:22 Lan Hizkia ngandika, "Apa bakal dadi tandha sing aku bisa menyang ing padalemaning Sang Yehuwah?"

Yesaya 39

39:1 Ing wektu sing, Merodach Baladan, bin Baladan, ratu ing Babil, dikirim huruf lan peparingé Sang Prabu Hiskia. Kanggo wong pada krungu nèk sing wis tiba gerah lan wis mbalekake.
39:2 Lan Hizkia bungah mau, lan piyambakipun nedahaken wong storehouses saka anggi-anggi kang, lan saka slaka lan emas, lan saka minyak wangi lan lenga jebad kang larang-larang, lan kabeh kagungan kanggo barang darbeke, lan kabeh iku sing ditemokaké ing ngurmati kang. Ana apa-apa ing omahe, utawa ing kabeh panguwaos kang, sing Hizkia ora nuduhake wong.
39:3 Banjur Nabi Yésaya ngetik sadurunge Raja Hizkia, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Apa iya wong iki ngomong, lan saka ngendi padha teka kanggo sampeyan?"Lan Sang Prabu Hizkia ngandika, "Padha teka kula saka tanah adoh, saka Babil. "
39:4 Lan ngandika, "Apa padha ndeleng ing omahmu?"Lan Sang Prabu Hizkia ngandika: "Padha katon kabeh kang ana ing omahku. Ana apa-apa sing aku ora nuduhake wong antarane ngurmati kawula. "
39:5 Lan Yésaya ngandika Hizkia: "Krungu tembung saka Yehuwah Gustine sarwa tumitah:
39:6 Lah, bakal tumeka ing wektune nalika kabeh kang ana ing omahmu, lan kabeh sing leluhurmu wis disimpen munggah, malah kanggo dina iki, bakal dijupuk menyang Babil. Ana bakal boten kiwa konco, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
39:7 Lan anak, sing bakal ngetokake saka sampeyan, kang sampeyan bakal gawé, padha bakal kapundhut. Lan padha bakal dadi kasim ing istana raja ing Babil. "
39:8 Lan Hizkia ngandika Yesaya, "Tembung Gusti kang wis ngandika apik." Gusti Yésus terus ngomong, "Nanging supaya ana tentrem lan bebener ing dinten-dinten kawula."

Yesaya 40

40:1 "Ati consoled, bakal consoled, He umatingSun!"Gusti Allah Panjenengan.
40:2 Nganggo kanggo jantung Yerusalem, lan nyebut dheweke! Kanggo rasa sengit dheweke wis tekan mburi sawijining. ala dheweke wis kaapunten. Dheweke wis ditampa pindho kanggo kabeh dosa saka astaning Pangeran.
40:3 Iki swarane wong kang nguwuh-uwuh ana ing ara-ara samun: "Nyawisna margining Pangeran Yehuwah! Terus dalan Allah kita, ing panggonan kang sepi.
40:4 Saben jurang bakal kaluhuraké, lan saben gunung lan gumuk bakal digawa kurang. Lan BENGKONG bakal terus, lan ora rata bakal dadi cara tingkat.
40:5 Lan kamulyaning Gusti bakal kawiyak. Lan kabeh daging bebarengan bakal ndeleng sing tutuk saka Gusti wis ngandika. "
40:6 Swarane wong kang ngandika, "Cry metu!"Aku ngandika, "Apa aku kudu nangis metu?"" Kabeh daging iku suket, lan kabeh kamulyan iku kaya kembang ing ara-ara.
40:7 suket wis pepe munggah, lan kembang wis tiba. Kanggo Rohé Gusti wis diunekake liwat. Saestu, wong sing kaya suket.
40:8 suket wis pepe munggah, lan kembang wis tiba. Nanging Sabda Gusti kita tetep kanggo sak lawase. "
40:9 Sing evangelize Sion, menek gunung sing duwur! Sing evangelize Yerusalem, angkat swara karo kekuatan! Angkat munggah! Aja wedi! Tutura marang kutha-kutha Yéhuda: "Lah, Gusti Allahmu!"
40:10 Lah, Gusti Allah bakal teka ing kekuatan, lan lengen bakal ngwasani. Lah, ganjaran kang karo wong, lan karya iku sadurunge wong.
40:11 Panjenengane bakal pangonan wedhus-wedhusé kaya pangon. Panjenengane bakal padha ngumpulaké wong cempé karo lengen, lan kang bakal angkat nganti sebelahé, lan piyambakipun bakal nindakake ing umur enom banget.
40:12 Sing wis diukur Waters ing kothong tangané, lan sing wis bobot ing langit karo kang palem? Sing wis dilereni soko tugas ing massa bumi karo telung driji, lan sing wis bobot ing gunung-gunung ing imbang lan bukit ing ukuran?
40:13 Sing wis dibantu ing Rohé Gusti? Utawa sing wis penasihat lan wis dicethakaké iku kanggo wong?
40:14 Karo kang wis kang arahan? Lan sing wis pitunjuk wong, lan ngajari path kaadilan, lan dipandu wong kanggo kawruh, lan dicethakaké ana ing dalan saka pangerten marang?
40:15 Lah, bangsa iku kaya tepak banyu ing ember, lan padha dianggep minangka gandum cilik ing imbangan. Lah, pulo iku kaya bledug sethitik.
40:16 Lan Libanon ora bakal cukup kanggo miwiti geni, lan kéwan ora bakal cukup kanggo kurban obaran.
40:17 Kabeh bangsa ing ngarsane kang minangka yen padha ora ana, lan padha sing dianggep dening wong kaya padha tiyang lan kakosongan.
40:18 Mulane, kanggo kang bakal kayadéné Allah? Utawa karo apa gambar yang ngganti?
40:19 Apa workman matak reca? Utawa wis Goldsmith kawangun antuk mas, utawa silversmith piring slaka?
40:20 Panjenengane wus milih kayu kuwat sing ora bakal bosok. The artisan skillful nggoleki cara kanggo nyiyapake brahala sing ora bisa dipindhah.
40:21 Apa kowé ora ngerti? Wis ora krungu? Wis ora wis announced kanggo kowe saka wiwitan mula? Wis ora dimangertèni dhasar bumi?
40:22 Iku kang lenggah ing globe ing bumi, lan pedunung kaya walang. Panjenenganipun ngluwihi ing langit minangka yen padha apa-apa, lan nyebar wong-wong mau metu kaya tarub, kang manggon.
40:23 Sampun nggawa wong-wong nliti apa rahasia kanggo nothingness. Wis digawa hakim saka bumi kanggo emptiness.
40:24 Lan mesthi, stalk sing iki ora nandur, utawa sown, utawa bosok ing lemah. Sampun dumadakan diunekake mau tengen wong, lan padha withered, lan prahara bakal nindakake mau adoh kados mrambut.
40:25 "Lan kang bakal mbandhingaké kula utawa madhakaké kula?"Ngandika Salah Suci.
40:26 Angkat mata ing dhuwur, lan ndeleng sing wis digawe iku iki. Kang ndadékaké kasebut tentara dening nomer, lan telpon mau kabeh jeneng. Amarga saka pinangkane saka kekuatan lan kekuatan lan kabecikan, ora ana siji-sijia kang kiwa konco.
40:27 Kenèng apa kowé kok ngomong iki, O Yakub, lan apa apa kowe isa cara iki, O Israel? "Cara Kula wis siningid saka Gusti, lan panemuku oncat kabar dening Allah kawula. "
40:28 Apa kowé ora ngerti, utawa wis ora krungu? Pangeran Yehuwah iku Gusti Allah kang langgeng, sing wis digawe ing watesan saka bumi. Dheweke ora diminish, lan ora Perjuangan. Sanadyan punika kawicaksanan kang ditelusuri.
40:29 Iku kang menehi kekuatan kanggo bosen, lan iku kang mundhak fortitude lan kekuatan sing sing netepi.
40:30 Abdi bakal perjuangan lan gagal, lan wong enom bakal tiba menyang infirmity.
40:31 Nanging wong-wong kang ngarep-arep marang Pangeran Yehuwah, bakal gawe anyar kekuatan. Padha njupuk munggah swiwi kaya manuk garudha. Bakal mbukak lan ora Perjuangan. Bakal padha lumaku lan ora ban.

Yesaya 41

41:1 Ayo pulo meneng sadurunge kula, lan supaya bangsa njupuk kekuatan anyar. Ayo wong-wong mau tarik near, lan banjur nganggo. Ayo kita aplikasi kanggo paukuman bebarengan.
41:2 Sing wis nangèké wong mung saka wétan, lan wis disebut wong kanggo seba marang? Panjenengane bakal nyeleh bangsa ing kang ndeleng, lan kang bakal ngereh para ratu. Panjenengane bakal njalari wong dadi kaya lebu sadurunge pedhange, kaya mrambut mimpin dening angin sadurunge panahe.
41:3 Panjenengane bakal nguber wong. Wong bakal pass dening ing tentrem. Ora tilak bakal katon sawise kaki.
41:4 Sing wis makarya lan tuntas iku iki, nelpon kanggo generasi saka awal? "Iku aku, Gusti! Aku pisanan lan pungkasan. "
41:5 Ing pulo weruh lan padha wedi. Ing pungkasaning bumi padha stupefied. Nampek lan teka.
41:6 Saben siji bakal bantuan marang pepadhamu lan bakal ngomong marang sadulur, "Ati kuatake."
41:7 The tembaga striking karo Mallet ing diwanti-wanti marang sing forging ing wektu sing, matur, "Iku siap soldering." Lan kuatake karo kuku, supaya ora bakal dipindhah.
41:8 nanging sampeyan, O Israel, sing abdiningSun, O Yakub, kang aku wis milih, turunane kancaku Abraham.
41:9 Marga kang, Aku wis dijupuk saka ing pungkasaning bumi, lan aku wis nimbali kowé saka panggonan adoh sawijining. Lan Aku ngomong: "Sampeyan abdiningSun. Aku wis milih kowé, lan aku wis ora matak sampeyan aside. "
41:10 Aja wedi, kanggo aku karo kowe. Aja nyingkur, kanggo Aku, Gusti Allahmu,. Aku wis dikuwati sampeyan, lan aku wis dibantu sampeyan, lan tangan tengen mung siji sandi wis ayating sampeyan.
41:11 Lah, kabeh sing nglawan kowé bakal kawirangan lan isin. Padha bakal dadi yen padha ora ana, lan wong-wong sing mbantah sampeyan bakal mati.
41:12 Kowé bakal nggolèki wong, lan ora golek wong. Wong-wong sing mbalela marang sampeyan bakal dadi yen padha ora ana. Lan wong-wong sing nglawan perang kaya sing soko sing wis migunakaken.
41:13 Sabab aku iki Gusti Allah Panjenengan. Aku njupuk sampeyan dening tangan, lan Aku pitutur marang kowé: Aja wedi. Aku wis mbantu sampeyan.
41:14 Aja wedi, O cacing Yakub, sing sing mati ing Israel. Aku wis mbantu sampeyan, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Panebus Panjenengan, Salah Suci Israel.
41:15 Aku wis mantep kaya grobag gandum anyar, gadhah glathi serrated. Sampeyan bakal thresh gunung lan tresna mau. Lan sampeyan bakal nguripake bukit menyang mrambut.
41:16 Sampeyan bakal winnow wong, lan angin bakal jotosan adoh, lan prahara bakal Sunbuyarake. Lan sampeyan bakal merga bungah ing Gusti; sampeyan bakal bungah ing Mahasuci ing Israel.
41:17 The indigent lan banyu miskin seeking, nanging ora ana wong siji. basa sing wis garing dening ngelak. Aku, Gusti, bakal nggatèkaké wong-wong mau. Aku, Gusti Allahe Israel, ora bakal nglirwaaken.
41:18 Aku bakal mbukak kali ing bukit dhuwur, lan etuking ing satengahe dhataran. Aku bakal nguripake ara-ara samun menyang pools banyu, lan tanah impassable menyang lepen banyu.
41:19 Aku bakal tetanduran cedar ing papan kang sepi, karo eri ing, lan Myrtle ing, lan wit zaitun. Ing ara-ara samun, Aku bakal tetanduran pine ing, lan Elm ing, lan ing kothak wit bebarengan,
41:20 supaya padha bisa ndeleng lan ngerti, ngakoni lan ngerti, bebarengan, sing tangan saka Gusti wis tuntas iki, lan sing Mahasuci wis digawe iku.
41:21 Nggawa cilik maju, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Mréné, yen sampeyan duwe apa-apa kanggo allege, ngandika Raja Yakub.
41:22 Ayo wong pendekatan lan ngumumke kanggo kita bab-bab sing bakal kelakon. Ngumumke kanggo kita bab-bab sing padha sadurunge. Lan kita bakal aplikasi atiku kanggo wong-wong mau, lan kita bakal ngerti mburi. Lan supaya, mbukak kanggo kita bab-bab sing bakal kelakon.
41:23 Mratandhani iku sing bakal kelakon ing mangsa, lan kita bakal ngerti sing iku allah. Ugo, ngrampungake apik utawa ala, yen sampeyan bisa, lan supaya kita nganggo mau lan ndeleng iku bebarengan.
41:24 Lah, sampeyan ana metu saka boten, lan karya iku saka apa ora ana; kang wis milih kowé iku nistha.
41:25 I sampun munggah siji saka lor, lan kang bakal teka saka ing Rising saka srengenge. Panjenengane bakal nyebut jenengku, lan kang bakal ngurangi hakim kanggo lendhut, kaya kundhi sing nggarap lempung.
41:26 Sing wis announced iki saka Rising sawijining, supaya kita bisa ngerti, utawa saka awal sawijining, supaya kita bisa ngomong, "Sampeyan mung." Ana siji ora sing salah siji mbewarakke, utawa prediksi, utawa krungu tembung.
41:27 Siji bakal ngomong kanggo Sion: "Lah, lagi kene,"Lan kanggo Yerusalem, "Aku saiki evangelist."
41:28 Lan aku weruh, lan ora ana siji antarane samubarang mau takon, utawa sing, nalika aku takon, bisa njawab tembung.
41:29 Lah, iku kabeh ora adil, lan karya sing kosong. brahala sing angin lan kakosongan.

Yesaya 42

42:1 Lah abdiningSun, Aku bakal njejegaké wong, milih sandi, karo wong nyawa kawula uga-pleased. Aku wis ngutus Roh marang wong. Panjenengane bakal kurban paukuman kanggo bangsa.
42:2 Panjenengane bakal ora sesambat, lan ora bakal nuduhake kasih kanggo sapa; ora bakal swara kang dirungokake luar negeri.
42:3 The bruised glagah kang ora break, lan smoldering ing Wick kang ora Pengarang. Panjenengane bakal mimpin kasebut dipasrahké marang bebener.
42:4 Dheweke ora bakal sedhih utawa trenyuh, nganti netepake pangadilan ing bumi. Lan pulo bakal nunggu hukum kang.
42:5 Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah, sing digawe langit lan ditambahi iku, sing kawangun ing bumi lan kabeh sing sumber saka iku, sing menehi ambegan kanggo wong ing, lan roh kanggo sing mlaku-mlaku ing.
42:6 Aku, Gusti, wis disebut ing kaadilan, lan aku wis dijupuk tangan lan wadi sampeyan. Lan aku wis presented sampeyan prajanjian saka wong, minangka cahya kanggo bangsa-bangsa liya,
42:7 supaya sampeyan bisa mbukak mripate wong wuta, lan mimpin metu tahanan saka kurungan lan sing lungguh ing pepeteng ana ing Pedalemané incarceration.
42:8 Ingsun iki Yehuwah; iki jeneng sandi. Aku ora bakal ngluhuraké kanggo liyane, utawa memuji kanggo Graven iku.
42:9 Sabab apa kang padha pisanan, lah, padha teka. Lan aku uga ngumumke apa anyar. Sadurunge iku mau tangi, Aku bakal nimbulaké sampeyan krungu bab mau.
42:10 Sing kanggo Gusti canticle anyar, sing memuji saka pungkasaning bumi, sing mudhun menyang segara lan kabeh kasampurnane sawijining, pulo lan pedunung sing.
42:11 Ayo ara-ara samun lan kutha-kutha sawijining kasengkakaken. Kedar bakal manggon ing omahé. O pedunung rock ing, memujia! Padha bakal nangis metu saka ndhuwur gunung.
42:12 Padha bakal ngluhuraké Gusti, lan padha bakal ngumumke memuji marang pulo.
42:13 Gusti bakal metu kaya wong kuwat; kaya wong perang, kang bakal nglakoake nganti zeal. Panjenengane bakal surak-surak lan sesambat. Panjenengane bakal ngalahaké mungsuh.
42:14 Aku wis mesthi wis sepi; Aku wis bisu; Aku wis sabar. Aku bakal nganggo kaya lair wadon menehi. Aku bakal numpes lan nganggo, kabeh bareng.
42:15 Aku bakal sepi ing gunung-gunung lan punthuk-punthuk, lan aku bakal wither kabeh suket sing. Lan aku bakal nguripake kali-kali dadi pulo, lan aku bakal garing munggah kolam-kolam ing banyu.
42:16 Lan aku bakal mimpin wuta bebarengan cara kang padha ora ngerti. Lan aku bakal njalari wong lumaku dalan karo kang padha ora pati ngerti. Aku bakal nguripake pepeteng marang ing pepadhange sadurunge wong-wong mau, lan BENGKONG menyang sakcara. Iki iku aku wis rampung kanggo wong-wong mau. Kanggo aku wis ora nilar wong-wong mau.
42:17 Padha wis diowahi maneh. Supaya wong-wong sing dipercaya ing brahala Graven nemen kawirangan, kanggo wong ngomong menyang bab molten, "Sampeyan Allah kita."
42:18 Sampeyan sing budheg, krungu! Sing wuta, nguripake ndeleng lan ndeleng!
42:19 Sing wuta, kajaba abdiningSun? Sing budheg, kajaba siji kang aku wis utusan sandi? Sing wuta, kajaba kang wis didol? Lan sing lamur, kajaba abdine Sang Yehuwah?
42:20 Sing ndeleng akeh iku, bakal ora tetep mau? Sing duwe kuping mbukak, bakal ora ngrungokake?
42:21 Lan Sang Yehuwah nunggil gelem nucèkaké wong, lan kanggo nggedhekake hukum, lan kanggo ngluhurake wong.
42:22 Nanging wong iki padha wis ngrampok lan glethakaken sampah. Kabeh muda sing kala, lan padha wis umpetaken ing omahé kurungan. Padha dadi korban; ana siji sing bisa ngluwari wong-wong mau. Padha wis dijarah; ana siji sing bisa ngomong, "Mulihake."
42:23 Sing ana ing antaramu sing bakal krungu iki, sing bakal krungu lan nggatèkaké iki ing mangsa?
42:24 Sing wis dipasrahké Yakub menyang rampasan, lan Israel dadi Kiyas? Iku ora Gusti piyambak, marang tiyang kita dosa? Wong-wong padha ora gelem lumaku ing cara kang, lan padha ora mirengke hukum kang.
42:25 Lan supaya, kang diwutahake metu liwat wong obor saka ngamok lan perang kuwat. Lan burned wong kabeh sak, lan iya ora éling. Lan Nyetel marang ing geni, lan iya ora ngerti.

Yesaya 43

43:1 Lan saiki mangkene pangandikane Sang Yehuwah kang nitahake sampeyan, O Yakub, lan sing kawangun sampeyan, O Israel: Aja wedi. Kanggo aku wis nebus sampeyan, lan aku wis nimbali kowé kabèh lantaran jeneng. Kowe duweanku.
43:2 Nalika ngliwati Waters, Aku bakal nganthi kowé, lan kali ora bakal nutupi kowé. Yen lumaku liwat geni, sampeyan ora bakal burned, lan geni ora mbrangas sampeyan.
43:3 Sabab aku iki Gusti Allah Panjenengan, Salah Suci Israel, Juruwilujeng panjenengan. Aku wis presented Mesir minangka wadon Panjenengan, Ethiopia lan Seba ing atas.
43:4 wiwit, sampeyan wis dadi mulya ing mripat, lan kamulyane. Aku wis tresna marang sampeyan, lan Aku saiki wong atas jenengKu,, lan wong atas jenenge urip.
43:5 Aja wedi, kanggo aku karo kowe. Aku bakal mimpin turunira saka Timur, lan aku bakal ngumpulake sampeyan saka West.
43:6 Aku bakal tutur marang Lor, "Angkat wong,"Lan ing kidul, "Aja nguripake wong adoh." Nggawa anak kawula saking katebihan, lan anak-anakku saka ing pungkasaning bumi.
43:7 Lan saben wong kang nyebut marang jenengku, Aku wis digawé kanggo kamulyanku. Aku wis kawangun wong, lan aku wis digawe wong.
43:8 Mimpin kasebut wong sing wuta lan duwe mata, sing budheg lan duwe kuping.
43:9 Kabeh bangsa wis nglumpuk, lan suku wis diklumpukake. Sing ana ing antaramu bakal ngumumke iki, lan sing bakal nimbulaké kita kanggo ngrungokake apa kang ana pisanan? Ayo wong-wong mau saiki saksi sing. Ayo wong tumindak adil, lan ngrungokake, lan ngomong: "Iku bener."
43:10 Kowe padha dadi seksi-Ku, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, lan sing abdiningSun, kang aku wis milih, supaya sampeyan bisa ngerti, lan uga pracaya marang Aku, lan supaya sampeyan bisa ngerti yèn Aku iki padha. sadurunge kula, ana ora ana allah kawangun, lan sawise kula bakal ana ora.
43:11 kula. Ingsun iki Yehuwah. Lan ora ana Juru Slamet loro saka kula.
43:12 Aku wis announced, lan aku wis disimpen. Aku wis nyebabake kanggo dirungokake. Lan ora ana wong liyo antaramu. Kowe padha dadi seksi-Ku, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, lan Ingsun iki Allah.
43:13 Lan saka awal, Aku padha. Lan ora ana kang bisa ngluwari saka tangan. Aku tumindak, lan sing bisa nguripake aside?
43:14 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Panebus Panjenengan, Salah Suci Israel: Marga saka kowe, Aku dikirim menyang Babil, lan nyuwék mudhun kabeh bar sing, karo wong Kasdim kang kamulyan ing kapal sing.
43:15 Ingsun iki Yehuwah, Panjenengan Mahasuci, kang nitahake Israel, King Panjenengan.
43:16 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, sing ngekèki cara liwat segara lan path liwat torrent banyu,
43:17 sing mimpin metu kreta lan jaran, ing kolom saka pasukan API. Padha lunga kanggo turu bebarengan, lan padha ora bakal tangi. Padha wis ulig kaya rami, lan padha wis matèni.
43:18 Sampeyan kudu ora nelpon atine sasi, utawa nimbang bab jaman.
43:19 Lah, Aku accomplishing iku anyar. lan saiki, padha bakal Spring kasebut. kanthi cetha, sampeyan bakal ngerti wong-wong mau. Aku bakal nggawe cara ing ara-ara samun, lan kali ing panggonan impassible.
43:20 Ing kewan galak ing ara-ara bakal ngluhurake Aku, karo ula lan manuk unta. Kanggo aku wis nggawa banyu kanggo ngombé ing, kali kanggo panggonan bisa diliwati, supaya menehi ngombe kanggo umatingSun, kanggo milih sandi.
43:21 Iki wong kang wis aku kawangun kanggo aku. Padha bakal nganggo pujian sandi.
43:22 Nanging sampeyan ora nyebut marang kula, O Yakub, utawa wis berjuang kanggo kula, O Israel.
43:23 Sampeyan wis ora ana kula ing ram saka pambantéyan Panjenengan, lan wis ora ngluhuraké Aku karo korban Panjenengan. Aku wis ora kabotan sampeyan karo oblations, utawa wis aku wearied sampeyan karo dupa.
43:24 Sing wis tuku kula ora tebu manis karo dhuwit, lan wis ora inebriated karo gajih korban Panjenengan. Nanging saestu, sampeyan wis kabotan karo dosa panjenengan; sampeyan wis wearied karo kaluputane Panjenengan.
43:25 kula. Aku banget One sing wipes adoh saka piala kanggo marga saka Aku dhewe. Lan aku ora bakal ngelingi dosa panjenengan.
43:26 Nelpon kula atine, lan ayo padha lunga menyang pangadilan bebarengan. Yen sampeyan duwe apa-apa kanggo mbecikake dhewe, nerangake.
43:27 rama kawitan dosa, lan juru basa Panjenengan ngulungaken kula.
43:28 Lan supaya, Aku wis najisaké pemimpin suci. Aku wis dipasrahké Yakub kanggo rojo pati, lan Israel kanggo calumny.

Yesaya 44

44:1 Lan saiki, listen, Yakub, abdiningSun, lan Israel, kang aku wis milih.
44:2 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, sing digawe lan kawangun sampeyan, Helper saka guwa garba: Aja wedi, Yakub, abdi lan paling bener, kang aku wis milih.
44:3 Kanggo aku bakal pour metu banyu marang lemah cengkar, lan kali marang tanah garing. Aku bakal ngesokaké Roh-Ku marang turunira, lan benediction marang Simpenan.
44:4 Lan padha bakal thukul ing tetanduran, kaya willows digiring menyang ing banyu mlaku.
44:5 siji iki bakal ngomong, "Ingsun iki Yehuwah kang,"Lan sing siji bakal nelpon awake kanthi jeneng Yakub, lan durung liyane bakal nulis karo tangané, "Kanggo Gusti,"Lan kang bakal njupuk jeneng Israel.
44:6 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Raja lan nebus Israel, Yehuwah Gustine sarwa tumitah: Aku pisanan, lan aku iki pungkasan, lan ora ana Allah loro saka kula.
44:7 Sing kaya kula? Supaya wong nyebut lan ngumumke. Lan supaya wong nerangake kanggo kula ing urutan iku, wiwit iku aku sing diangkat wong kuna. Mungguh ing cedhak lan mangsa adoh, supaya wong ngumumke wong.
44:8 Aja wedi, lan ora bisa Kagodha. Saka wektu nalika aku nyebabake sampeyan kanggo ngrungokake, Aku uga ngumumake. Kowe padha dadi seksi-Ku. Apa ana Allah liyane jejere kula, uga Maker a, kang aku wis ora dikenal?
44:9 Kabeh sing nggawe brahala boten, lan iku sing paling kinasih ora bakal entuk manfaat wong. Iki saksi sing, Wong-wong kuwi ora ndeleng, lan padha ora ngerti, supaya padha bisa kawirangan.
44:10 Sing wis kawangun allah utawa matak image molten, kang migunani kanggo apa-apa?
44:11 Lah, kabeh sing partake ing iki bakal kawirangan. Kanggo produsen iki wong. Wong kuwi ngumpul bebarengan. Padha bakal ngadeg lan sami. Lan padha bakal kawirangan bebarengan.
44:12 Edo saka wesi wis katuduhaké karo file kang. Kanthi areng lan hammers, sampun kawangun iku, lan kang wis katuduhaké kalawan lengen. Gusti bakal keluwen lan tuwuh Mesem. Dheweke ora bakal ngombe banyu, lan kang bakal dadi bosen.
44:13 Edo kayu wis lengkap panguwasa kang. Sampun kawangun karo bidang. Sampun digawe karo sudhut, lan kang wis smoothed kurva sawijining. Lan kang wis digawe ing gambar saka wong, wong ketoke ayu, manggon ing omah.
44:14 Sampun ngebah taru aras; kang wis dijupuk ing Oak Evergreen, lan Oak sing ngadeg antarané wit-witan ing alas. Sampun nandur wit pinus, kang udan wis wedi.
44:15 Lan iku digunakake dening wong kanggo bahan bakar. Panjenenganipun njupuk saka iku lan warmed piyambak. Lan nyetel ing geni lan roti panggang. Nanging saka seko, kang digawe allah, lan adored iku. Kang digawe brahala, lan kang sujud iku.
44:16 Part of iku, kang dibakar nganggo geni, lan karo bagéan saka iku, kang Daging; kang nggodhok pangan lan kapenuhan. Lan piyambakipun warmed, lan ngandika: "Ah, Aku anget. Aku wis gazed geni. "
44:17 Nanging saka seko sawijining, kang digawe allah lan gambar Graven kanggo awake. Panjenenganipun sujud iku, lan adored iku, lan ndedonga kanggo iku, matur: "Free kula! Kanggo sing Allah kawula. "
44:18 Padha ora dikenal utawa mangertos. Kanggo mata sing kakepung, supaya aja padha ndeleng kalawan mripate lan mangreti sarana atine.
44:19 Padha ora nimbang ing atine sing, utawa aja padha ngerti, utawa aja padha mikir ngomong: "Aku wis burned bagéan saka iku ing geni, lan aku wis baking pan marang areng sawijining. Aku wis masak daging lan aku wis dipangan. Lan saka seko sawijining, aku kudu gawe reca? Apa aku tiba sujud sadurunge gedhe saka wit?"
44:20 Part of iku awu. atine kang bodho kang adores iku. Lan ora bakal mbebasake nyawa kang, lan ora bakal ngomong, "Mbok ana sing ngapusi ing tangan tengen."
44:21 Elingi iku iki, O Yakub, O Israel. Kanggo sing abdiningSun. Aku wis kawangun sampeyan. Sampeyan abdiningSun, Israel. Aja lali kula.
44:22 Aku wis dibusak adoh saka piala kaya méga, lan dosa kaya kedhul. Wangsul dhumateng kula, amarga aku wis nebus sampeyan.
44:23 Padha saosa puji sokur, O langit! Awit Pangeran Yehuwah wus nyinahang sih. Bengok karo bungah, O ends saka bumi! Ayo gunung keprungu surak, karo alas lan wit sawijining. Awit Pangeran Yehuwah wus nebus Yakub, lan Israel bakal nyebut.
44:24 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Panebus Panjenengan, lan Maker saka guwa garba: Ingsun iki Yehuwah, sing ndadekake kabeh iku, sing piyambak ngluwihi langit, sing damel tenan bumi. Lan ora ana siji karo kula.
44:25 Aku nggawe pratandha saka diviners guna, lan aku nguripake seers kanggo Madness. Aku nguripake mundur wicaksana, lan nggawe kawruh menyang bodho.
44:26 Aku angkat tembung saka abdiningSun, lan aku nepaki karsaning utusan sandi. Aku pitutur marang Yerusalem, "Sampeyan bakal dienggoni,"Lan kanggo kutha-kutha ing Yéhuda, "Sampeyan bakal dibuka,"Lan aku bakal angkat pasir sawijining.
44:27 Aku pitutur marang jeru, "Aja sepi,"Lan, "Aku bakal dadi garing kali Panjenengan."
44:28 Aku pitutur marang Cyrus, "Sampeyan pangenku, lan sampeyan bakal ngrampungake kabeh sing tek. "Aku pitutur marang Yerusalem, "Sampeyan bakal dibangun,"Lan kanggo Pedalemané, "Dasar Panjenengan bakal glethakaken."

Yesaya 45

45:1 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah kanggo Cyrus sandi njebadi, kang tangan tengen aku terus, supaya aku bisa subjugate bangsa sadurunge pasuryan, lan aku bisa nguripake mburi saka raja, lan aku bisa mbukak lawang sadurunge wong, lan supaya gerbang ora bakal mati.
45:2 Aku bakal ndhisiki kowé. Lan aku bakal ngasorake sing gedhe-gedhe kamulyane bumi. Aku bakal mecahake lawanging Kuningan, lan aku ora break loro bar saka wesi.
45:3 Lan aku bakal menehi ngurmati didhelikake lan kawruh iku rahasia, supaya sampeyan bisa ngerti Aku iki sapa Gusti, Gusti Allahe Israel, sing nyebut asma Paduka.
45:4 Marga saka Yakub, abdiningSun, lan Israel, milih sandi, Aku malah wis nimbali kowé kabèh lantaran jeneng. Aku wis dijupuk sampeyan munggah, lan wis ora dikenal kula.
45:5 Ingsun iki Yehuwah, lan ora ana siji maning. Ora ana Allah jejere kula. Aku bangkèkané sampeyan, lan wis ora dikenal kula.
45:6 Supaya bisa sing saka Rising srengenge, lan wong-wong sing saka setelan, ngerti sing ana siji jejere kula. Ingsun iki Yehuwah, lan ora ana liyane.
45:7 Aku mbentuk cahya lan nggawe pepeteng. Aku nggawe tentrem lan nggawe bilai. Aku, Gusti, apa bab lelakon kuwi kabèh.
45:8 Kirimi mudhun dew saka ndhuwur, O langit, lan supaya mega udan mudhun marang mung! Bumi mbukak lan spring kasebut Juruwilujeng a! Lan ayo munggah kaadilan munggah bebarengan! Aku, Gusti, digawe wong.
45:9 Bilai wong kang wuri Maker kang, a shard mere saka prau earthen! Apa lempung ngomong kanggo potter ing, "Apa sing sampeyan nggawe?"utawa, "Karya panjenengan ora digawe dening tangan?"
45:10 Bilai wong kang ngucap marang kang rama, "Apa sira ngandhut?"Utawa kanggo wong wadon, "Apa sira menehi lair?"
45:11 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Salah Suci Israel, kang nitahake: Punapa panjenengan pitakonan kula bab mangsa, bab anak-anakku, lan marang kula bab karya tanganku?
45:12 Aku digawe bumi, lan aku digawe wong marang. tangan njereng langit, lan Aku wis dhawuh marang kabeh sarwa dumadi sing.
45:13 Aku wis wungu kalawan marang kaadilan, lan aku bakal langsung kabeh cara kang. Panjenengane bakal mbangun kutha lan nerbitaké tawanan sandi, nanging ora kanggo tebusan utawa peparingé, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Allahira.
45:14 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Pegawe Mesir, lan srawung bisnis Ethiopia, lan saka Sabæ, wong sumelang, bakal pass kanggo sampeyan lan bakal dadi duwekmu. Padha bakal lumaku konco sampeyan. Padha bakal lelungan, kaiket ing nyetliko. Lan padha bakal Sungkem lan usulan sampeyan: "Ing sampeyan piyambak punika Gusti Allah, lan ora ana Allah loro saka sampeyan.
45:15 Saestu, sing Gusti Allah didhelikake, Gusti Allahe Israel, Juruwilujeng. "
45:16 Padha kabeh wis kawirangan lan kudu isin! Fabricators iki kasalahan wis tindak bebarengan menyang kebingungan!
45:17 Israel wis disimpen ing Gusti dening kawilujengan langgeng. Sampeyan ora bakal kawirangan, lan sampeyan ora bakal isin, malah ing selawas-lawasé.
45:18 Kanggo mangkene pangandikane Sang Yehuwah, sing digawe langit, Gusti Allah piyambak sing kawangun bumi lan digawe iku, banget Molder iku. Iya ora nggawe tanpa guna. Kang dibentuk iku supaya bakal didunungi. Ingsun iki Yehuwah, lan ora ana liyane.
45:19 Aku wis ora digunakaké ing rahasia, ing panggonan kang peteng ing bumi. Aku wis ora ngandika kanggo turunane Yakub, "Sira ngupayaa kula muspra." Ingsun iki Yehuwah, sing ngandika kaadilan, sing mbewarakke apa tengen.
45:20 ngumpul dhewe, lan pendekatan, lan tarik near bebarengan, sing wis disimpen ing antarane bangsa-bangsa liya. Padha lack kawruh, sing angkat kayu reca sing, lan sing usulan allah Tukang nyimpen.
45:21 Ngumumke, lan pendekatan, lan takon bebarengan. Sing wis nyebabake iki kanggo krungu saka wiwitan, lan sing wis foretold saka wektu sing? Iku ora aku, Gusti? Lan ana sawetara allah liyane jejere kula? Aku mung Gusti Allah sing nyimpen, lan ora ana siji kajaba kula.
45:22 Kabeh pungkasaning bumi, diowahi kanggo kula, lan sampeyan bakal disimpen. Kanggo Aku iki Allah, lan ora ana liyane.
45:23 Aku wis supaos demi aku. Sabda kaadilan bakal nerusake saka tutuk, lan iku ora bakal nguripake bali.
45:24 Kanggo saben nyuda bakal bend kanggo kula, lan sakèhing ilat bakal sumpah iku.
45:25 Mulane, Dèkné bakal ngomong:, "Ing Yehuwah iku katetepan lan panguwaos sandi." Padha bakal pindhah menyang wong. Lan kabeh sing nglawan marang Panjenengane ora bakal kawirangan.
45:26 Ing Gusti, kabeh turunane Israel bakal sabdho lan ngalembana.

Yesaya 46

46:1 Bel wis bejat. Nebo wis ulig. brahala sing wis diselehake marang galak lan sapi, momotan grievous Panjenengan, malah marang kekeselen.
46:2 Padha wis ilang mudhun, utawa wis bang bebarengan. Padha ora bisa kanggo nyimpen kang digawa wong, lan urip sing bakal ditawan.
46:3 Ngrungokna, turune Yakub, kabeh remnant saka turune Israel, sing digawa ing sandi bosom, sing lair saka wetengku.
46:4 Malah kanggo umur lawas, Aku padha. Malah karo rambut abu-abu Panjenengan, Aku bakal nindakake. Aku bakal ndadèkaké kowé, lan aku bakal nyonggo sampeyan. Aku bakal nindakake, lan Aku bakal ngluwari kowé.
46:5 Kanggo kang badhe upamané kula, utawa madhakaké kula, utawa mbandhingaké kula, utawa nimbang kula dadi padha?
46:6 Sampeyan njupuk emas saka tas, lan sampeyan nimbang slaka ing ukuran, supaya minangka kanggo nyewa tukang emas kanggo nggawe allah. Lan padha tiba lan sujud puji.
46:7 Padha nindakake wong ing pundak, ndhukung wong, lan tumuli padha mbagé wong kang Panggonan. Lan kang bakal ngadeg jumeneng lan ora ngalih saka papan kang. Nanging sanajan padha sesambat marang, ora nggugu. Panjenengane bakal ora nyimpen saka Mangsa Kasangsaran.
46:8 Elingi iki, lan bakal kawirangan. bali, sampeyan durjana, kanggo jantung.
46:9 Elingi abad kepungkur. Kanggo Aku iki Allah, lan ora ana allah liyane. Ana siji kaya kula.
46:10 Saka awal, Aku ngumumke iku suwene, lan saka wiwitan, bab-bab sing durung rampung, matur: rencana Kula bakal ngadeg tenan, lan kabeh kekarepanku bakal rampung.
46:11 Aku nelpon manuk saka wétan, lan saka ing tanah adoh, wong karepku. Aku wis ngandika iku, lan aku bakal nindakake metu. Aku wis digawe, lan aku bakal tumindak.
46:12 Padha ngrungokna, sing sing hard saka jantung, sing adoh saka kaadilan!
46:13 Aku wis nggawa kaadilan sandi near. Iku ora adoh, lan kaslametan ora bakal telat. Aku bakal ngekèki keslametan ing Sion, lan kamulyan ing Israel.

Yesaya 47

47:1 medun, njagong ing lebu, O putri prawan saka Babil! Njagong nang lemah. Ana tahta kanggo putri Kasdim. Kanggo sampeyan bakal ora ana maneh disebut alus lan tender.
47:2 Njupuk millstone lan tlatah meal. Miyak rumangsa isin, Bare Pundhak, mbukak sikil, nglintasi lepen.
47:3 cacad bakal dicethakaké, lan kawirangan bakal katon. Aku bakal njaluk piwales, lan ora ana wong bakal tahan kula.
47:4 nebus kita, Yehuwah Gustine sarwa tumitah iku asmane, Salah Suci Israel.
47:5 Sit in kasepen, lan ketik pepeteng, O putri Kasdim! Kanggo sampeyan bakal ora ana maneh disebut noblewoman saka karajan.
47:6 Aku duka karo wong sandi. Aku wis reget pusaka kawula, lan aku wis diwenehi mau menyang tangan. Sampeyan wis ora ditampilake sih wong. Sampeyan wis tambah nemen beban rakit marang para pinituwa.
47:7 Lan sing wis ngandika: "Aku bakal dadi noblewoman slawas-lawasé." Sampeyan wis ora nyetel iku iki marang atimu, lan wis ora eling mburi.
47:8 Lan saiki, krungu kang mangkono iku, sing sing alus lan duwe kapercayan, sing ngomong ing atimu: "Kula, lan ora ana kang ngungkuli kula. Aku ora bakal njagong minangka randha, lan aku ora bakal ngerti barrenness. "
47:9 Iki loro iku dumadakan bakal nyerang ing siji dina: barrenness lan Randa. Kabeh iku bakal nyerang sampeyan, amarga saka akeh ahli sihir lan amarga saka gedhe kekejeman saka enchantments Panjenengan.
47:10 Lan sampeyan wis dipercaya ing rasa sengit Panjenengan, lan kowe wus padha: "Ana siji sing ndeleng Aku." Kawicaksanan lan kawruh, iki wis diapusi sampeyan. Lan wis ngandika ing atimu: "Kula, lan jejere kula ana liyane. "
47:11 Ala bakal nyerang sampeyan, lan sampeyan ora bakal sok dong mirsani Rising sawijining. Lan bilai bakal tiba violently liwat sampeyan, lan sampeyan ora bakal bisa kanggo menging iku. Sampeyan bakal dumadakan bakal kepunjulen dening kasangsaran kuwi sing wis tau dikenal.
47:12 Ngadeg karo mantra Panjenengan, lan karo akeh saka ahli sihir Panjenengan, sing wis nyambut-gawé wiwit alit mila Panjenengan, kaya piye wae bisa entuk manfaat sampeyan, utawa minangka yen padha bisa aweh kakuwatan.
47:13 Sampeyan wis gagal ing akeh plans Panjenengan! Ayo seers ngadeg lan nyimpen, sing padha kontemplasi lintang, lan penggambaran sasi, supaya saka wong-wong pada bisa ngumumke kowe teka.
47:14 Lah, padha dadi kaya damen. Fire wis migunakaken wong. Padha ora bakal mbebasake piyambak saka daya saka geni. Iki ora areng kang padha bisa warmed, utawa iki geni kang uga njagong jejere.
47:15 Dadi kabeh iku mau, sing wis nyambut-gawé, dadi kanggo sampeyan. sadeyan saka muda Panjenengan, saben siji wis erred dhewe ing cara. Ana siji sing bisa nylametaké panjenengan.

Yesaya 48

48:1 Listen to iku iki, He turune Yakub, sing disebut kanthi jeneng Israel, lan sing mangkat saka ing banyu Yehuda. Supata demi asmané Gusti lan sampeyan nelpon atine Gusti Allahe Israel, nanging ora ing bebener, lan ora ing kaadilan.
48:2 Kanggo padha diundang saka ing kutha suci, lan padha wis didegaké marang Gusti Allahe Israel. Yehuwah Gustine sarwa tumitah iku asmane.
48:3 Saka wektu sing, Aku announced mantan iku. Banjur padha mangkat saka tutuk, lan aku wis nyebabake wong bakal krungu. Aku manut kekarepané iku mau dumadakan, lan padha kawujud.
48:4 Kanggo aku sumurup sing ana wangkal, lan sing gulu kaya sinew wesi, lan sing bathuk iku kaya kuningan.
48:5 Saka wektu sing, Aku foretold sampeyan. Sadurunge lelakon, Aku lairaken dhateng sampeyan, supaya kowé ngomong: "Brahala Kula wis tuntas iku iki, lan Graven lan gambar molten wis dhawuh. "
48:6 Waca kabeh kang wis kokrungu. Nanging padha sing gedhe-gedhe sing announced wong? Saka wektu sing, Aku nyebabake sampeyan krungu bab anyar, lan sampeyan ora ngerti carane iki wadi.
48:7 Lagi digawe saiki, lan ora ing wektu sing. Lan malah sadurunge dina, awakmu ora krungu saka wong-wong mau; digunakake, sampeyan bisa ngomong, "Lah, Aku sumurup mau. "
48:8 Sampeyan wis tau krungu, utawa dikenal, utawa padha kuping mbukak ing wektu sing. Kanggo aku sumurup sing bakal nerak nemen, lan aku disebut sing nerak saka guwa garba.
48:9 Marga saka jenengku, Aku bakal njupuk pasuryan ngamok sandi adoh. Lan marga saka memuji sandi, Aku bakal kendhali sampeyan, supaya kowé nemu karusakan.
48:10 Lah, Aku olahan sampeyan, nanging ora kaya salaka. Aku wis milih kowé kanggo ing pawon mlarat.
48:11 Marga saka Aku, marga saka Aku dhewe, aku bakal nindakake iku, supaya aku bisa uga ora ngolok-olok. Kanggo aku ora bakal ngluhuraké kanggo liyane.
48:12 Ngrungokna, O Yakub, lan Israel kang aku nelpon. Aku padha, Aku pisanan, lan aku iki pungkasan.
48:13 uga, tangan wis didegaké bumi, lan tangan tengen wis diukur langit. Aku bakal nelpon, lan padha bakal ngadeg bebarengan.
48:14 klumpukne bebarengan, awakmu kabeh, lan ngrungokake. Sing antarane wong-wong mau wis announced iku iki? Pangeran Yehuwah wus ngasihi; kang gelem nglakoni karsane karo Babil, lan lengen iku marang wong Kasdim.
48:15 kula, Aku wis ngandika, lan aku wis disebut wong. Aku wis mimpin maju, lan cara kang wis terus.
48:16 Gambar cedhak kula, lan ngrungokake iki. Saka awal, Aku wis ora digunakaké ing rahasia. Saka wektu sadurunge kedaden, Aku ana. Lan saiki, Gusti Allah wis ngutus Aku, lan Roh kang.
48:17 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Panebus Panjenengan, Salah Suci Israel: Ingsun iki Yehuwah, Gusti Allahmu, sing mulang bab ono gunane, kang nuntun ing cara sing lumaku.
48:18 Yen mung sampeyan wis mbayar manungsa waé kanggo nglakoni omongku! Katentreman bakal wis kaya kali, lan kaadilan bakal wis kaya ombak segara,
48:19 lan turunira bakal wis kaya wedhi, lan Dagangan saka loins bakal wis kaya watu sawijining. Asmane ora bakal wis liwati adoh, ora bakal iku wis rusak adoh sadurunge sandi pasuryan.
48:20 Mangkat saka Babil! Nyingkiri Kasdim! Ngumumke karo swara saka exultation. Sabab iku bakal krungu, lan nindakake iku malah menyang ends saka bumi. ngomong: "Pangeran Yehuwah wus nebus abdi Yakub."
48:21 Padha ora ngelak ing ara-ara samun, nalika piyambakipun mimpin wong-wong mau metu. Piyambakipun banyu saka ing parang kanggo wong-wong mau. Kanggo kang pamisah rock ing, lan Waters mili metu.
48:22 "Ana tentrem kanggo impious,"Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah.

Yesaya 49

49:1 Pay manungsa waé, sampeyan pulo, lan krungu, para bangsa adoh. Gusti wis disebut kula wiwit lair mula; saka abang saka ibu, kang wis lali jenengku.
49:2 Lan sampun dados cangkeme kaya pedhang landhep. Ing Shadow saka tangané, sampun dilindhungi kula. Lan sampun dados kula minangka milih panah. Ing muput kang, kang wis umpetaken kula.
49:3 Lan kang wis ngandika marang aku: "Sampeyan abdiningSun, Israel. Kanggo ing sampeyan, Aku bakal kamulyan. "
49:4 Lan Aku ngandika: "Aku wis nggarap menyang kakosongan. Aku wis migunakaken kekuatan tanpa maksud lan muspra. Mulane, njeksani iku karo Gusti, lan karya iku karo Gusti Allah kawula. "
49:5 Lan saiki, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, sing kawangun kula saka abang minangka abdine, supaya aku bisa nggawa bali Yakub, kanggo Israel ora bakal padha bebarengan, nanging aku wis ngluhurké Gusti tingalé Pangéran, Allah kawula wis dadi kekuatan kawula,
49:6 lan Dèkné wis ngandika: "Iku bab sing arep abdiningSun supaya minangka kanggo nenangi wong suku Yakub, lan supaya minangka kanggo ngowahi dregs Israel. Lah, Aku wis ana sampeyan dadi pepadhang tumrap bangsa-bangsa liya, supaya sampeyan bisa kaslametan, malah kanggo wilayah adoh saka bumi. "
49:7 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, ing nebus Israel, Salah Suci, kanggo nyawa nistha, kanggo bangsa nistha, kanggo abdine para: Para raja bakal padha weruh, lan para panggedhe bakal tangi, lan padha bakal Sungkem, amarga Sang Yehuwah. Kanggo iku setya, lan iku Mahasuci ing Israel, sing wis milih kowé.
49:8 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Ing wektu nyenengke, Aku wis nyembadani sampeyan, lan ing dina kaslametan, Aku wis dibantu sampeyan. Lan aku wis wadi sampeyan, lan aku wis presented sampeyan prajanjian saka wong, supaya sampeyan bakal angkat bumi, lan nduweni inheritances kasebar,
49:9 supaya sampeyan bakal ngomong marang wong-wong bound, "Go kasebut!"Lan wong-wong sing ana ing pepeteng, "Ati dirilis!"Padha bakal pangonan sadawane dalan, lan padang rumput sing bakal ing saben panggonan mbukak.
49:10 ora bakal padha keluwen lan ngelak, utawa bakal panas srengenge ngalahake mudhun marang wong-wong mau. Kanggo kang njupuk tega ing wong bakal ngwasani wong-wong mau, lan kang bakal menehi wong ngombe etuking banyu.
49:11 Lan aku bakal nggawe kabeh gunung menyang dalan, lan dalan-Ku bakal kaluhuraké.
49:12 Lah, sawetara bakal teka saka adoh, Lah, wong saka lor lan saka segara, lan isih wong saka tanah sisih kidul.
49:13 Padha saosa puji sokur, O langit! lan bungah, O bumi! Ayo gunung memujia karo jubilation! Awit Pangeran Yehuwah wus consoled wong kang, lan kang bakal njupuk tega ing gedhe-gedhe sing ringkih.
49:14 Lan Sion ngandika: "Pangeran Yehuwah wus nilar kula, lan Gusti wis lali kula. "
49:15 Bisa wadon lali bayi dheweke, supaya dadi ora kanggo njupuk tega ing anak saka dheweke abang? Nanging malah yen dheweke bakal lali, isih aku ora bakal lali sampeyan.
49:16 Lah, Aku wis ukir sampeyan ing tangan. tembok sing tansah sadurunge sandi mata.
49:17 tukang Panjenengan wis mlebu. Wong-wong sing bakal Dakbubrah lan numpes, padha mangkat saka sampeyan.
49:18 Angkat mata kabeh sak, lan weruh: kabeh iki wis padha bebarengan; padha teka sampeyan. Nalika aku manggon, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, sampeyan bakal salin karo iku mau kabeh, kaya karo riasan. Lan kaya prameswari, sampeyan bakal Lebokake iku kabeh watara sampeyan.
49:19 Kanggo pasir Panjenengan, lan panggonan sepi Panjenengan, lan tanah ruination saiki bakal dadi banget panah, amarga kabeh pedunung. Lan wong-wong sing matèni kowé bakal dioyak adoh.
49:20 Malah anak saka barrenness bakal ngomong ing kuping: "Panggonan iki banget panah kanggo kula. Priksa titiang wiyar kang manggon. "
49:21 Lan kowé bakal ngomong ing atimu: "Sapa sing wis disusun wong? Aku iku gabug lan biso kanggo menehi lair. Aku kapundhut lan ngasoraké. Lan supaya, sing wis wungu wong? Aku mlarat lan piyambak. Lan supaya, ngendi padha wis?"
49:22 Mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah: Lah, Aku bakal angkat tangan kanggo bangsa-bangsa liya, lan aku bakal ngluhurake tandha sadurunge bangsa. Lan padha bakal nindakake anak ing tangan sing, lan padha bakal metokake wadon ing pundak.
49:23 Lan raja bakal dadi caretakers, lan Ratu kang bakal dadi nursemaids. Padha kuwi ngajèni sampeyan karo pasuryan ing bumi, lan padha bakal dilat lebu ing sikilmu. Lan kowé bakal ngerti yèn Aku iki Pangéran. Kanggo sing kang ngarep-arep marang Panjenengané, ora bakal kawirangan.
49:24 Bisa Prey dijupuk saka kuwat? Utawa wis apa-apa ditawan dening bisa kuat kanggo disimpen?
49:25 Kanggo mangkene pangandikane Sang Yehuwah: mesthi, malah wong sing dikunjara bakal kapundhut saka kuwat, malah apa wis dijupuk dening kuat bakal disimpen. Lan saestu, Aku bakal ngadili wong sing wis biji sampeyan, lan Aku bakal ngluwari anak.
49:26 Lan aku bakal Feed mungsuhmu daging dhewe. Lan padha bakal inebriated karo getih dhewe, minangka anggure. Lan kabeh daging bakal ngerti yèn Aku iki Pangéran, sing nyimpen, lan nebus Panjenengan, ing Kuwat Rama Yakub.

Yesaya 50

50:1 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Apa iki Bill divorce kanggo ibumu, kang aku wis mecat dheweke? Utawa sing melasi kawula, kanggo sing wis tak didol sampeyan? Lah, padha didol dening kaluputane Panjenengan, lan aku wis mecat ibumu kanggo duraka Panjenengan.
50:2 Kanggo aku teka, lan ora ana wong. Aku disebut metu, lan ora ana kang bakal krungu. Wis tangan wis shortened lan dadi cilik, supaya Aku melu ngijolake? Utawa ana daya ing kula kanggo ngirim? Lah, ing prekara sandi, Aku bakal nggawe segara menyang ara-ara samun. Aku bakal nguripake kali-kali dadi asat. iwak rot kanggo lack banyu lan bakal mati kasatan.
50:3 Aku bakal ngagem-agemi langit ing pepeteng, lan aku bakal nggawe bagor panutup sing.
50:4 Pangeran Yehuwah wus kula ilat sinau, supaya aku ngerti carane njejegaké karo tembung, siji sing wis weakened. Panjenenganipun mundhak ing esuk, kang mundhak kuping Esuk, supaya aku bisa nggatèkaké wong kaya guru.
50:5 Gusti Allah wis dibukak kuping. Lan aku ora mbantah wong. Aku wis ora diuripake maneh.
50:6 Aku wis diwenehi awak marang wong kang padha serangan kula, lan pipi kanggo wong-wong sing plucked wong. Aku wis ora averted sandi pasuryan saka wong-wong sing didukani kula lan sing ngidoni kula.
50:7 Gusti Allah iku kang mitulungi aku. Mulane, Aku durung kawirangan. Mulane, Aku wis sandi pasuryan kaya rock banget hard, lan aku ngerti aku ora bisa kawirangan.
50:8 Kang mbenerake kula cedhak. Sing bakal nganggo marang kula? Ayo kita ngadeg bebarengan. Sing mungsuh sandi? Supaya wong pendekatan kula.
50:9 Lah, Gusti Allah iku kang mitulungi aku. Sing siji sing bakal ngukum kula? Lah, padha bakal rusak adoh kaya sandhangan; moth bakal mangan wong-wong mau.
50:10 Sing ana ing antaramu sing ngabekti marang Gusti? Kang krungu swara saka abdi kang? Sing wis mlaku ing pepeteng, lan ana cahya ing wong? Supaya wong pengen ing jenengé Gusti, lan supaya wong mimpin marang Allah kang.
50:11 Lah, kabeh sing nyumed geni, kebungkus ing geni: lumaku ing cahya saka geni lan ing geni sing wis murub. Iki wis rampung kanthi tangan. Sampeyan bakal turu ing prihatin.

Yesaya 51

51:1 Ngrungokna, sing tindakake apa namung lan kang ngupaya Gusti. Pay manungsa waé menyang rock saka sing wis mesthi kategor, lan kanggo tembok jugangan saka sing wis ndudhuk.
51:2 Pay manungsa waé kanggo Abraham, bapakmu, lan kanggo Sarah, kang nglairake kowe. Kanggo aku disebut wong piyambak, lan aku diberkahi, lan aku pingan wong.
51:3 Mulane, Gusti bakal nglipur Sion, lan kang bakal nglipur kabeh reruntuh. Lan kang bakal nguripake ara-ara samun menyang panggonan kang ditresnani, lan ara-ara samun menyang Taman saka Gusti. Bungah lan renaning bakal ketemu ing dheweke, panuwun lan swara memuji.
51:4 Pay manungsa waé kanggo kula, umatingSun, lan ngrungokake kula, suku kawula. Sabab angger-angger sing bakal metu saka kula, lan paukuman-Ku bakal ngaso dadi pepadhang tumrap bangsa-bangsa.
51:5 mung siji iku near. Juruwilujeng sandi wis musna kasebut. Lan kiyat bakal ngadili wong-wong. Pulo bakal ngarep-arep ing kula, lan padha sabar bakal ngenteni lengen.
51:6 Angkat mata swarga, lan katon mudhun menyang bumi ngisor. Kanggo langit padha sirna kados kukus, lan bumi bakal rusak adoh kaya sandhangan, lan pedunung bakal sirna ing proses kaya. Nanging kaslametan bakal bakal langgeng, lan kaadilan ora bakal gagal.
51:7 Ngrungokna, sing ngerti apa namung, umatingSun kang duwe hukum ing atiné. Aja wedi cacad ana ing antarane manungsa, lan ora dread pitenah sing.
51:8 Kanggo cacing ora nganggo kaya sandhangan, lan moth bakal nguntal wong-wong mau kaya wulu. Nanging kaslametan bakal bakal langgeng, lan kaadilan sandi bakal saka generasi kanggo generasi.
51:9 Munggah, Munggah! Pangageman dhewe ing kekuatan, O asta pangwaosing Pangéran! Ngadega ing dina jaman, ing generasi liwat long. Apa kowé padha ora disabetake siji sombong tatu naga?
51:10 Apa kowé padha ora garing segara, Kali, Tlaga lan telenging gedhe, lan nguripake jeru saka segara menyang dalan, supaya dikirim bisa nyabrang iku?
51:11 Lan saiki, sing wis nebus dening Gusti bakal ngasilake. Lan padha bakal teka ing Sion, praising. Lan ing ngatase langgeng bakal marang kepala. Padha bakal padha nyekel bungah lan bungah. Prihatin lan prihatin bakal padha ngedoh.
51:12 Iku Aku, Aku dhewe, sing bakal nglipur sampeyan. Sing sampeyan sing bakal wedi wong kena, lan saka Putraning Manungsa,, sing bakal wither kaya suket?
51:13 Lan wis lali Gusti, Maker Panjenengan, sing lengkap langit, lan kang ngedegaké bumi? Lan wis sampeyan wis ing dread pancet, sadinten muput, ing pasuryan saka ngamok kang, saka siji kang nindhes sira lan sing wis disiapake kanggo numpes? Where is ngamok ing mungsuh saiki?
51:14 maju cepet, kang bakal teka bakal dicethakaké, lan ora bakal matèni marang karusakan ngocapake, utawa bakal roti kang gagal.
51:15 Nanging Ingsun iki Yehuwah, Gusti Allahmu, sing marakake munggah segara, lan sing ndadekake ombak swell. Gusti kang Mahakwasa sandi.
51:16 Aku wis diselehake tembung sandi ing tutuk, lan aku wis direksa ing Shadow saka tangan, supaya sampeyan bisa tanduran langit, lan ketemu bumi, lan supaya sampeyan bisa ngomong kanggo Sion, "Sampeyan wong sandi."
51:17 Angkat, Angkat! Njedhul, He Yerusalem,! sampeyan ngunjuk, saka astaning Pangeran, tuwung kang bebendu. sampeyan ngunjuk, malah menyang ngisor cawan saka turu jero. Lan padha diwenehi ngombe, kabeh cara kanggo dregs.
51:18 Ana siji sing bisa njejegaké dheweke, saking para tiyang dheweke wis disusun. Lan ora ana kang bakal njupuk tangan, saking para tiyang dheweke wis wungu.
51:19 Ana rong bab lelakon-lelakon kanggo sampeyan. Sing bakal sedhih liwat sampeyan? Ana Kiyas lan karusakan, lan pailan lan pedhang. Sing bakal nglipur sampeyan?
51:20 anak-anakira lanang wis nundhungi. Padha turu ing sirah kabeh dalan, lan padha wis ensnared kaya gazelle a. Padha wis kapenuhan dening bebendu Gusti, dening prekara Allah.
51:21 Mulane, listen to iki, O bocah-bocah cilik miskin, lan sing wis inebriated, nanging ora kaya anggur.
51:22 Mangkene pangandikane Pangeran Panjenengan, Gusti, lan Gusti Allah Panjenengan, sing bakal perang atas jenenge wong kang: Lah, Aku wis dijupuk ing tuwung saka turu jero saka tangan. Sampeyan bakal ora ana maneh ngombe saka ngisor tuwung saking bebendu sandi.
51:23 Lan aku bakal nyetel iku ing tangan saka wong-wong sing wis diremehake sampeyan, lan sing wis ngandika marang nyawa: "Bow mudhun, supaya kita ngliwati. "Lan diselehake awak ing lemah, minangka jalur kanggo wong-wong mau kanggo pass liwat.

Yesaya 52

52:1 Munggah, Munggah! Pangageman dhewe ing kekuatan, He Sion! Sijine ing rasukan ing kamulyan Panjenengan, He Yerusalem,, kutha Mahasuci! Kanggo kang padha ora tetak lan najis bakal ora ana maneh nembus sampeyan.
52:2 Goyangan dhewe saka ing lebu! Tangia lan njagong munggah, He Yerusalem,! Ngeculke rentengan saka gulu, O putri tahanan saka Sion!
52:3 Kanggo mangkene pangandikane Sang Yehuwah: Sampeyan padha didol apa, lan sampeyan bakal nebus tanpa dhuwit.
52:4 Kanggo mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah: Umat-Ku tumedhak menyang Mesir, ing awal, supaya manggon ana. Nanging Assyrian dianiaya, tanpa sabab apa ing kabeh.
52:5 Lan saiki, kang kiwa kanggo kula kene, mangkono pangandikane Sang Yehuwah? Kanggo wong sandi wis dijupuk langsung tanpa sabab. para sing nambani wong unjustly, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Lan asmaningsun kang tansah ngolok-olok kabeh dina suwene.
52:6 Amarga iki, umatingSun bakal ngerti jenengku, ing dina sing. Kanggo iki Aku dhewe sing ngandika. Lah, aku nang kene.
52:7 Carane ayu marang gunung-gunung iku kaki utusan lan Pandhita tentrem! Ngumumake apik lan martakaké tentrem, lagi ngandika kanggo Sion, "Gusti Allah bakal jumeneng!"
52:8 Iku swara saka kepethuk Panjenengan. Padha ngusulke swara sing. Padha bakal memuji bebarengan. Awit iku kang bakal ndeleng mripat kanggo mripat, nalika Gusti ngowahi Sion.
52:9 Asurak-surak sukarena bebarengan, O pasir Yerusalem! Awit Pangeran Yehuwah wus consoled wong kang. Panjenenganipun wis nebus Yerusalem.
52:10 Pangeran Yehuwah wus nyawisake lengen kang suci, ing sadhengah bangsa-bangsa liya. Lan kabeh pungkasaning bumi bakal weruh karahayon kang saka Allah kita.
52:11 mangkat, mangkat, metu saka kene! Aja gelem tutul apa reget. Metu saka tengah dheweke! Ati najisé, sing nanggung prau saka Gusti.
52:12 Kanggo sampeyan ora bakal metu ing gegeripun a, utawa bakal njupuk pesawat ing cepet-cepet. Kanggo Gusti bakal ndhisiki kowé, lan Allahe Israel bakal ngumpulake sampeyan.
52:13 Lah, abdiningSun bakal ngerti; kang bakal kaluhuraké lan ngusulke munggah, lan kang bakal banget luhur.
52:14 Mung padha stupefied liwat sampeyan, supaya bakal prarain danene dadi tanpa kamulyan antarane wong, lan katon, antarane anak-anake manungsa.
52:15 Panjenengane bakal sprinkle akeh bangsa; raja bakal nutup tutuk amarga wong. Lan wong kang wus dheweke ora kasebut, wis katon. Lan wong-wong sing wis ora krungu, wis dianggep.

Yesaya 53

53:1 Sinten ingkang pitados dhateng pawartos kawula? Lan kanggo kang nduweni asta pangwaosing Pangéran wis dicethakaké?
53:2 Lan kang bakal munggah kaya tanduran tender ing ngarsane, lan kaya ROOT saka lemah cengkar. Ana katon ayu utawa stately ing wong. Kanggo kita nyawang marang wong, lan ora ana aspek, kuwi sing kita bakal kepéngin wong.
53:3 Panjenenganipun ngremehake lan paling antarane wong, wong sangsara sing mangerténi lara. Prarain danene iki umpetaken lan nistha. Amarga iki, kita padha ora kokajèni wong.
53:4 Saestu, sampun kapundhut kita kelemahane, lan piyambakipun sampun digawa kasusahan kita. Lan kita panginten nganti wong padha lara kusta, utawa kaya kang wis disabetake dening Gusti Allah lan diremehake.
53:5 Nanging piyambakipun iki tatu amarga saka piala kita. Panjenenganipun katindhes amarga ala kita. Disiplin tentrem-rahayu kita marang wong. Lan bilur-biluré kang, kita waras.
53:6 Kita kabeh ketriwal kaya wedhus; saben siji wis nyimpang kanggo cara dhewe. Lan Gusti wis diselehake kabeh ala kita marang wong.
53:7 Wong iki ana nganti, amarga iku kekarepane. Lan iya ora mbukak cangkeme. Dheweke bakal mimpin kaya wedhus kanggo rojo pati. Lan kang bakal bisu kaya cempé sadurunge Shearer. Kanggo kang ora mbukak cangkeme.
53:8 Panjenenganipun kasengkakaké saka prihatin lan paukuman. Sing bakal njlèntrèhaké urip? Kanggo kang wis Cut mati saka ing tanahe wong urip ing. Amarga saka pialane wong sandi, Aku wis disabetake wong mudhun.
53:9 Lan kang bakal diwenehi panggonan karo impious kanggo kakubur kang, lan karo sugih pati, sanadyan sampun rampung ora ala, utawa ana cidra ing tutuk.
53:10 Nanging iku ora saka Gusti tresna karo wong nandhang lara. Yen nyeleh mudhun urip, amarga saka dosa, kang bakal weruh turunane karo urip dawa, lan ora saka Gusti, bakal katuntun dening tangan kang.
53:11 Amarga nyawa wis nggarap, kang bakal ndeleng lan wareg. Miturut kawruh, mung abdi-Ku bakal piyambak mbecikake akeh, lan piyambakipun bakal nindakake kaluputane.
53:12 Mulane, Aku bakal allot kanggo wong akeh. Lan kang bakal dibagi kena ing rusak saka kuwat. Kanggo kang wis dipasrahké urip pati, lan piyambakipun reputed antarane kriminal. Lan kang wis dijupuk langsung dosané wong akèh, lan kang wis ndedonga kanggo para durjana.

Yesaya 54

54:1 Padha saosa puji sokur, sing sing cengkar lan biso kanggo ngandhut. Sing praise lan nggawe swara giyak, sing wis ora diwenehi lair. Kanggo akèh sing anak saka sepi, liyane supaya saka saka dheweke sing wis bojo, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
54:2 Enlarge panggonan tarub lan ngluwihi tampilan Tarub Panjenengan, unsparingly. Ndawakake tali Panjenengan, lan ngiyataken totoan Panjenengan.
54:3 Kanggo sampeyan bakal ngluwihi ing sisih tengen lan ing sisih kiwa. Lan turunira bakal tampa warisan bangsa, lan sampeyan bakal ngenggoni kutha-kutha kang sepi.
54:4 Aja wedi! Kanggo sampeyan ora bakal kawirangan, lan sampeyan ora bakal isin. Lan sampeyan ora bakal kawirangan, amarga kowé bakal lali kebingungan muda Panjenengan, lan sampeyan bakal ora ana maneh ngelingi aib saka Randa Panjenengan.
54:5 Kanggo kang digawe bakal ngwasani kowé. Yehuwah Gustine sarwa tumitah iku asmane. Lan nebus Panjenengan, Salah Suci Israel, bakal disebut Gusti Allah kabeh bumi.
54:6 Awit Pangeran Yehuwah wus nimbali kowe, kaya wong wadon nilar lan mourning ing roh, lan kaya bojo ditolak ing muda dheweke, ngandika, Gusti Allahmu.
54:7 Kanggo wayahe Brief, Aku wis nilar kowé, lan karo pities gedhe, Aku bakal ngumpulake sampeyan.
54:8 Ing wayahe saking bebendu, Aku wis didhelikake pasuryan saka sampeyan, ajebos. Nanging karo sih langgeng, Aku wis dijupuk melasi kowé, ngandika nebus Panjenengan, Gusti.
54:9 Nggo aku, iku kaya ing jamané Nuh, kanggo kang wus Sundhawuhake aku bakal ora ana maneh nggawa ing banyu Nuh ing bumi. Mangkono aku sworn ora dadi duka karo sampeyan, lan ora kanggo nyetrap kowé.
54:10 Kanggo gunung bakal dipindhah, lan bukit bakal gumeter. Nanging sih ora bakal ngalih saka sampeyan, lan prajanjian kang tentrem ora bakal gonjang-ganjing, ngandika Gusti, sing wis melasi kowé.
54:11 O bocah-bocah cilik miskin, convulsed dening prahara ing, adoh saka panglipur sembarang! Lah, Aku bakal nyetel watu supaya, lan aku bakal lay dhasar karo safir,
54:12 lan aku bakal nggawe ramparts metu saka jasper, lan gapuramu metu saka watu ukir, lan kabeh wates metu saka watu seng di pengeni.
54:13 Kabeh anak bakal mulangi Gusti. Lan gedhe bakal tentrem anak.
54:14 Lan sampeyan bakal diadegaké ing kaadilan. Mangkat adoh saka oppression, sing ora bakal wedi. Lan mangkat saka teror, iku ora bakal pendekatan sampeyan.
54:15 Lah, pendatang sing bakal teka, sing ora karo aku, a rawuh anyar tartamtu rumaket marang kowé.
54:16 Lah, Aku digawe smith sing pembuangan ing areng saka geni lan mrodhuksi obyek kanthi karya, lan aku wis digawe ing jagal sing ngrusak.
54:17 Ora barang kang wis kawangun kanggo nggunakake marang sampeyan bakal kasil. Lan saben basa sing nulak ing paukuman, sampeyan bakal ngadili. Iku tanah-pusakane ing para abdining Pangeran Yehuwah, lan iki kaadilan karo kula, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.

Yesaya 55

55:1 Kabeh sing ngelak, teka Waters. Lan sing ora duwe dhuwit: cepet-cepet, tuku lan mangan. pendekatan, tuku anggur lan susu, tanpa dhuwit lan tanpa barter.
55:2 Apa kowe nglampahi dhuwit kanggo apa ora roti, lan expend pegawe kanggo apa ora bisa? Listen banget rapet kanggo kula, lan mangan apa apik, lan banjur uga nyawanira bakal remen dening ngetang.
55:3 Lemes kuping lan tarik near kula. listen, lan nyawa bakal manggon. Aku bakal gawé prejanjian langgeng karo kowé, dening sih-kamirahane setya David.
55:4 Lah, Aku wis presented marang ngabarké wong, minangka komandhan lan Instructor kanggo bangsa.
55:5 Lah, Ku kanggo bangsa sing ora ngerti. Lan bangsa-bangsa sing ora ngerti sampeyan bakal Rush kanggo sampeyan, amarga Sang Yehuwah, Gusti Allahmu,, Salah Suci Israel. Kanggo kang wis ngluhurake sampeyan.
55:6 Ngupaya Gusti, nalika iku bisa ditemokake. Nyebut wong, mumpung Panjenengané isih cedhak.
55:7 Sapa impious nglirwaaken cara, lan wong iniquitous pikirane, lan supaya wong bali menyang Gusti, lan kang bakal njupuk tega ing wong, lan kanggo Gusti Allah kita, kanggo kang gedhe pangapurane.
55:8 Kanggo pikirane ora pikirane, lan cara sing ora cara sandi, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
55:9 Awit padha kaya langit luhur ngungkuli bumi, supaya uga sing cara sandi luhur ngungkuli lakumu, lan pikirane ndhuwur pikirane.
55:10 Lan ing proses padha udan lan salju tumedhak saka ing swarga, lan maneh bali ana, nanging rendhem bumi, lan banyu, lan nimbulaké menyang Bloom lan kanggo nyedhiyani wiji kanggo nyebar lan roti marang wong kang keluwèn,
55:11 supaya uga bakal tembung sandi dadi, kang bakal metu saka tutuk. Iku ora bakal bali menyang kula kosong, nanging bakal ngrampungake apa aku bakal, lan iku bakal padha slamet ing tugas kanggo kang dikirim iku.
55:12 Kanggo sampeyan bakal lunga bungah, lan sampeyan bakal mimpin maju ing tentrem. Gunung-gunung lan punthuk-punthuk bakal ngidungake masmur sadurunge, lan wit saka deso bakal clap tangan.
55:13 Ing panggonan shrub, wit pinus bakal njedhul, lan ing panggonan nettle, wit Myrtle bakal tuwuh. Lan Gusti bakal dijenengi karo tandha langgeng, kang ora bakal kapundhut.

Yesaya 56

56:1 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: ngreksa pangadilan, lan ngrampungake kaadilan. Kanggo kawilujengan iku cedhak rawuh sawijining, lan kaadilan iku cedhak kang dicethakaké.
56:2 Rahayu wong kang ora iki, lan manungsa sing ngemu kanggo iki, tetep ing dina Sabat lan ora profaning iku, ndjogo tangané lan ora nglakoni piala apa.
56:3 Lan supaya ora bin rawuh anyar, Protestan, Gusti, nganggo, matur, "Gusti bakal dibagi lan misahake kula saka wong kang." Lan supaya ora Priyagung ngomong, "Lah, Aku wit garing. "
56:4 Kanggo mangkene pangandikane Sang Yehuwah marang kasim: Padha bakal tetep Sabbat sandi, lan padha bakal milih iku aku bakal, lan padha bakal terus kanggo prasetyaningSun.
56:5 Aku bakal menehi wong papan ing omahe, ing tembok sandi, lan jeneng apik saka lanang lan wadon. Aku bakal menehi wong jeneng langgeng, kang ora bakal sirna.
56:6 Dane rawuh anyar, sing bakal kanggo Gusti supaya minangka kanggo ngabekti, sarta kanggo tresna kang, bakal padha ngawula marang kang: kabeh sing netepi dina Sabat tanpa profaning iku, lan sing terus kanggo prasetyaningSun.
56:7 Aku bakal mimpin menyang gunung-Ku sing suci, lan aku bakal Gladden wong ing Pedaleman-Ku. holocausts lan korban sing bakal nyenengake kanggo kula marang mesbèh-Ku. Kanggo Pedaleman-Ku bakal disebut dalem pamujan kanggo sakehing bangsa.
56:8 Gusti Allah, sing diklumpukake ing buyar Israel, ngandika: malah saiki, Aku bakal ngumpulake jemaah kanggo wong.
56:9 Kabeh kewan galak ing ara-ara, kabeh sato-kewan ing alas: pendekatan lan dimangsa!
56:10 kepethuk kang kabeh wuta. Padha kabeh bodho. Padha asu bisu tanpa kemampuan kanggo babakan, ningali iku kosong, turu lan impen maha.
56:11 Lan iki asu banget imprudent wis tau dikenal kepuasan. Para pangon piyambak ora ngerti pangerten. Kabeh wis nyimpang ing cara dhewe, saben siji kanggo avarice dhewe, saka paling malah kanggo paling:
56:12 "Ayo, supaya kita njupuk anggur, lan kapenuhan dening inebriation. Lan minangka dina, supaya bakal dadi sesuk lan kanggo dangu. "

Yesaya 57

57:1 Ing mung wong rusak, lan ora ana siji sing ngakoni ing manah; lan wong-wong ing sih sing dijupuk langsung, awit ora ana siji sing mangertèni. Kanggo wong mung wis dijupuk langsung sadurunge pasuryan saka rasa sengit.
57:2 Ayo tentrem teka. Ayo kang wis mlaku ing kabeneran kang ayem, ing amben.
57:3 Nanging teka kene, sampeyan putrane nabi ing, sampeyan turunane wong ora setya lan wadon fornicating.
57:4 Kowé moyoki? Marang tiyang duwe sampeyan medhar sudhut lan wagged ibu? Apa sampeyan ora anak ala, turunane lying,
57:5 sing kang consoled dening brahala ing saben wit leafy, immolating bocah-bocah ing semburan, wonten ing rocks dhuwur?
57:6 bagean iku ing sapunika saka torrent ing; iki Panjenengan akèh! Lan kowe dhewe wis diwutahake metu libations kanggo wong-wong mau; sampeyan wis ana kurban. Apa aku ora bakal nesu liwat iku mau?
57:7 Senadyan ing gunung kang dhuwur lan lofty, panjenengan masrahaken amben, lan sampeyan wis sumengka menyang ing panggonan sing kanggo immolate korban.
57:8 Lan konco lawang, lan ngluwihi kirim, sampeyan wis nyiyapake memorial Panjenengan. Kanggo sampeyan ditemokke dhewe jejere kula, lan sing ditampa jina. Sampeyan kahyangan amben, lan sampeyan kawangun kasunyatan karo wong-wong mau. Sampeyan tresna amben karo tangan mbukak.
57:9 Lan wis kebak dhewe kanggo raja karo lenga-wangi, lan sampeyan wis tambah Kosmetik Panjenengan. Sampeyan wis dikirim wakil kanggo panggonan adoh, lan sampeyan wis ngasoraken dhewe kabeh cara kanggo neraka.
57:10 Sampeyan wis wearied dening akeh saka cara dhewe. Kowe ora ngomong, "Aku bakal mandek." Sampeyan wis ketemu urip dening tangan dhewe; amarga iki, sampeyan wis ora ndedonga.
57:11 Kanggo kang marga wis padha anxiously wedi, supaya sampeyan bakal ngapusi lan ora lali aku, utawa nimbang kula ing atimu? Sabab aku bisu, lan aku kaya wong sing ora weruh, lan supaya sampeyan wis lali kula.
57:12 Aku bakal ngumumke kaadilan Paduka, lan karya ora bakal entuk manfaat sampeyan.
57:13 Nalika sampeyan nangis metu, supaya pandherekipun mbebasake sampeyan. Nanging angin bakal nindakake kabeh adoh; breeze bakal njupuk wong-wong mau munggah. Nanging sing sapa pracaya marang Aku bakal tampa warisan bumi lan bakal nduweni gunung suci.
57:14 Lan aku bakal ngomong: "Nggawe dalan! wacana Grant! Pindhah ing sisih path! Njupuk alangan saka dalan bangsaku!"
57:15 Kanggo menika dening Mahaluhur, ing Sublime Salah, sing manggon ing kalanggengan. Lan asmane iku suci, kanggo kang manggon ing panggonan exalted lan suci, lan tumindak karo roh restrained lan asor, kanggo revive semangat asor, lan kanggo revive jantung contrite.
57:16 Kanggo aku ora bakal padu unceasingly, lan aku ora bakal duka kanggo mburi. Kanggo aku bakal gempur sandi ambegan, lan Roh bakal lunga saka pasuryan.
57:17 Amarga saka kaluputane avarice kang, Aku duka, lan aku disabetake wong mudhun. Aku ndhelikke pasuryan saka sampeyan, lan aku duka. Lan kang nyleweng dening perantauan ing manah.
57:18 Aku weruh cara kang, lan aku marasaké wong, lan aku mimpin wong bali maneh, lan Aku asline consolations kanggo wong lan kanggo wong-wong sing nangisi wong.
57:19 Aku nggawe woh saka lambé: tentrem, tentrem marang wong kang adoh, lan tentrem marang wong kang cedhak, ngandika Gusti, lan aku marasaké wong.
57:20 Nanging impious kaya segara raging, kang ora bisa quieted, lan ombak sawijining nglakoake munggah rereget lan lendhut.
57:21 Ana tentrem kanggo impious, mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah.

Yesaya 58

58:1 nangis metu! mandek ora! Luhurna swara kaya trompèt, lan ngumumke kanggo wong sandi tumindak duraka sing, lan kanggo omah Yakub dosa.
58:2 Kanggo padha uga nggolèki Aku, saka dina kanggo dina, lan padha cumadhang kanggo ngerti cara sandi, kaya bangsa sing wis rampung kaadilan lan wis ora nilar ing paukumane Gusti Allah sing. Padha usulan kula kanggo pengadilan kaadilan. Padha gelem tarik cedhak Gusti Allah.
58:3 "Apa kita kudu pasa, lan wis ora dijupuk kabar? Apa kita wis ngasoraké jiwo kita, lan wis ora ngakeni iku?"Lah, ing dina pasa, bakal dhewe ditemokake, lan sampeyan usulan kanggo pembayaran saka kabeh utang Panjenengan.
58:4 Lah, sampeyan cepet amargi lan pratelan, lan serangan karo ajiné impiously. Aja milih kanggo cepet sing wis rampung malah kanggo dina iki. Banjur kecaman bakal krungu ing dhuwur.
58:5 Wis iki cepet kaya aku iki wis milih: kanggo wong kanggo nindhes nyawané kanggo dina, kanggo contort sirahe ing bunder, lan kanggo nyebar bagor lan awu? Apa sampeyan nelpon iki cepet lan dina ditrima kanggo Gusti?
58:6 Ora iki, tinimbang, jenis cepet aku wis milih? Angkat alangan saka impiety; ngganti momotan sing nindhes; bebas ngapura wong-wong sing bejat; lan break loro saben beban.
58:7 Break roti karo luwe, lan mimpin mlarat lan sing ora duwe omah ing omahmu. Nalika sampeyan ndeleng wong wuda, nutupi wong, lan ora nyepelekake daging dhewe.
58:8 Banjur cahya bakal break kasebut kaya esuk, lan kesehatan bakal nambah cepet, lan kaadilan bakal ndhisiki raimu, lan kamulyaning Gusti bakal ngumpulake sampeyan munggah.
58:9 Sampeyan bakal nelpon, lan Gusti bakal nggatèkaké; sampeyan bakal sesambat, lan Dèkné bakal ngomong:, "Ing kene aku,"Yen sampeyan njupuk langsung rentengan saka tengahmu, lan mandek kanggo nggawa driji lan nganggo apa ora ono gunane.
58:10 Nalika pour metu urip kanggo luwe, lan sampeyan gawe marem nyawa sangsara, banjur cahya bakal munggah ing pepeteng, lan pepeteng bakal kaya wayah tengange ing.
58:11 Lan Gusti bakal menehi ngaso terus, lan kang bakal isi nyawa karo kaluhuran, lan kang bakal mbebasake balung, lan sampeyan bakal kaya Taman watered lan kaya sumbering banyu kang banyu ora bakal gagal.
58:12 Lan panggonan sing wis sepi kanggo abad bakal dibangun dening sampeyan. Panjenengan kok badhe pondhasi kanggo turun-temurun. Lan sampeyan bakal disebut Repairer saka hedges, sing dadi roadways menyang panggonan sing sepi.
58:13 Yen ngempet mlaku ing dina Sabat, saka mengkono bakal dhewe ing dina suci, lan yen sampeyan nelpon dina Sabat seneng, lan Kudus kamulyane Gusti, lan yen sampeyan ngluhuraké Panjenengané, nalika sampeyan ora tumindak miturut cara dhewe, lan bakal dhewe ora ketemu, ora malah nganggo tembung,
58:14 sampeyan bakal nemokake bungahaken ing Gusti, lan aku bakal nggawa sampeyan munggah, ndhuwur dhuwur bumi, lan aku bakal makani sampeyan karo pusaka Yakub, bapakmu. Kanggo tutuk saka Gusti wis ngandika.

Yesaya 59

59:1 Lah, tangan saka Gusti durung shortened, supaya ora bisa nyimpen, lan kuping kang wis ora diblokir, supaya ora bisa krungu.
59:2 Nanging piala Paduka divisi antarane sampeyan lan Allahmu, lan dosa panjenengan wis ndhelikke pasuryan saka sampeyan, supaya wong kang ora krungu.
59:3 Kanggo tangan wis reget kanthi getih, lan driji dening piala. lambemu ngucap goroh, lan ibu kang ndhawuhake piala.
59:4 Ana siji sing telpon kanggo kaadilan, lan ora ana kang ngadili saestu. Kanggo padha dipercaya ing apa-apa, lan padha nganggo kakosongan. Padha disusun kasangsaran, lan padha diwenehi lair kanggo piala.
59:5 Padha ruptured endhog saka asps, lan padha dirajut ing webs saka angga. Sapa mangan endhog sing bakal mati. Kanggo apa wis inkubasi lawang ngisor menyang king snake.
59:6 weavings sing ora bakal kanggo sandhangan, ora bakal nutupi piyambak karo handiwork sing. dienggo iku ora ana guna, lan karya piala ana ing tangané.
59:7 kaki mbukak kanggo ala, lan padha Rush kanggo ngwutahake getih resik. pikirane sing pikirane ora ana guna; Kiyas lan karusakan ana ing cara sing.
59:8 Padha ora nyumurupi dalan katentreman, lan ora ana paukuman ing langkah sing. dalan sing wis dadi BENGKONG kanggo wong-wong mau. Sapa sing treads ing wong mangerténi tentrem.
59:9 Amarga iki, pangadilan iku adoh saka kita, lan kaadilan bakal padha nyekel us. We nenggo kanggo cahya, Lah, peteng; kita nenggo kanggo pepadhang, lan kita mlaku ing pepeteng.
59:10 We groped kanggo tembok, kaya kang wuta, lan kita felt cara kita, kaya siji tanpa mata. We kesandung ing wayah tengange, kaya ing pepeteng; lan ing pepeteng, kaya ing pati.
59:11 Kita bakal kabeh nggero kaya bruwang, lan kita bakal desahan kaya manuk dara despondent. Kita ngarep-arep kanggo paukuman, lan ora ana; kanggo kawilujengan, lan iku adoh saka kita.
59:12 Marga saka piala kita wis kathah wonten ing ngarsa Paduka,, lan dosa-dosa kita wis dijawab us. Kanggo duraka kita iku karo kita, lan kita wis ngakeni piala kita:
59:13 dosa lan lying marang Gusti. Lan kita wis nyimpang, ora supaya minangka kanggo mbukak sawise Allah kita, lan supaya kita padha ngandika calumny lan dosa. Kita disusun, lan ngandika saka jantung, tembung cidra.
59:14 Lan paukuman wis nguripake mundur, lan kaadilan wis ngadeg adoh. Kanggo bebener wis rubuh ing werna, lan keadilan ana ora bisa lumebu.
59:15 Lan bebener wis musna menyang lalen. Lan kang withdraws saka ala langgeng rampasan. Lan Gusti weruh iki, lan ketoke ala ing mripate. Kanggo ana pangadilan.
59:16 Lan weruh sing ana wong apik. Lan ana nggumun sing ora ana siji kanggo ketemu wong. Lan lengen dhewe digawa kawilujengan kanggo wong, lan kaadilan dhewe nguwatké Dèkné.
59:17 Panjenenganipun sandhangan awake karo kaadilan karo breastplate a, lan karo helem karahayon marang sirahe. Panjenenganipun sijine ing vestments netepké setrapané, lan dijamin karo zeal karo jubah sing.
59:18 Iki kanggo vindication, minangka mbayar maneh ingkang wetah kanggo nglawan kang, lan minangka kuwalikan dadakan kanggo mungsuhé. Panjenengane bakal males pulo ing siji.
59:19 Lan sing saka sisih kulon bakal ering marang asmaning Sang Yehuwah, lan sing saka Rising saka srengenge bakal wedi kamulyane, nalika piyambakipun arrives kaya kali kasar, kang Rohé Gusti ndhesek ing.
59:20 Lan nebus bakal teka ing Sion, lan kanggo wong-wong sing bali saka kaluputane ing Yakub, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
59:21 Iki kasunyatan karo wong-wong mau, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Roh-Ku iku ana ing, lan tembung sandi, kang aku wis sijine ing tutuk, ora bakal mundur saka tutuk, utawa saka tutuk saka turunira, utawa saka tutuk saka turunane turunira kang, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, saka wayahe iki, lan malah ing salawas-lawase.

Yesaya 60

60:1 Ngadega kanggo murup, He Yerusalem,! Kanggo cahya wis teka, lan kamulyaning Gusti wis wungu liwat sampeyan.
60:2 Lah, pepeteng bakal nutupi bumi, lan pepeteng nglukis bakal nutupi bangsa. Banjur Gusti bakal munggah ndhuwur, lan kamulyan kang bakal katon ing sampeyan.
60:3 Lan bangsa-bangsa bakal lumaku ing cahya, lan raja-raja bakal lumaku dening kaluhuraning Rising Panjenengan.
60:4 Angkat mata kabeh sak lan ndeleng! Kabeh iki wis padha bebarengan; padha teka sadurunge. anak-anakira lanang bakal teka saka adoh, lan wadon bakal tangi saka sisih.
60:5 Banjur sampeyan bakal weruh, lan sampeyan bakal kebanjiran, lan atimu bakal kaget lan ditambahi. Nalika akeh segara bakal wis diowahi kanggo sampeyan, kekuatan saka bangsa bakal pendekatan sampeyan.
60:6 A akeh unta bakal inundate sampeyan: ing dromedaries saka Midian lan Efa. Kabeh sing saka Seba bakal teka, mbeta emas lan menyan, lan ngumumake puji marang Gusti.
60:7 Kabeh banjur padha manak saka Kedar bakal nglumpuk sadurunge; wedhus lanang saka Nebayot bakal ngladosi sampeyan. Padha bakal ana marang misbyah kang nyenengke sandi, lan aku bakal ngluhurake house kagungan kawula.
60:8 Sing gedhe-gedhe iki, sing mabur kaya mega lan dara kaya kanggo windows sing?
60:9 Kanggo pulo nunggu kula, lan kapal-kapal segara ing awal, supaya aku bisa mimpin anak saka adoh, slaka lan emas sing karo wong-wong mau, kanggo jeneng Gusti Allah lan kanggo Mahasuci ing Israel. Kanggo kang wis ngluhurake sampeyan.
60:10 Dane neneka bakal mbangun munggah tembok, lan raja sing bakal ngladosi sampeyan. Kanggo ing bebendu sandi, Aku wis disabetake sampeyan. Lan ing rekonsiliasi sandi, Aku wis dijupuk melasi kowé.
60:11 Lan gates bakal mbukak terus. Padha ora bakal ditutup dina utawa wengi, supaya kakuwatan bangsa bisa digawa sadurunge, lan raja sing bisa mimpin ing.
60:12 Kanggo bangsa lan kraton sing ora ngawula sampeyan bakal sirna. Lan bangsa-bangsa liya bakal rusak déning kasepen.
60:13 Kamulyaning Libanon bakal teka sadurunge, ing cemoro wit lan wit kothak lan wit pinus bebarengan, kanggo ngrengga panggonan kasucèn sandi. Aku bakal ngluhurake panggonan sikilku.
60:14 Lan anake para wong kang ngina sampeyan bakal pendekatan lan bakal sujud sadurunge. Lan kabeh sing detract sampeyan kuwi ngajèni path sikilmu. Lan padha bakal nelpon sampeyan Kutha Gusti, ing Sion Kang Mahasuci ing Israel.
60:15 Sanadyan padha nilar, lan dianakaké ing gething, lan ora ana kang bakal guneman sampeyan, Aku bakal netepake sampeyan minangka kamulyan langgeng, minangka bungah saka generasi kanggo generasi.
60:16 Lan sampeyan bakal ngombe susu saka bangsa-bangsa liya, lan sampeyan bakal nusoni ing dodo raja, lan kowé bakal ngerti yèn Aku iki Pangéran, Juruwilujeng panjenengan lan nebus Panjenengan, ing Kuwat Rama Yakub.
60:17 Ing ijol-ijolan kanggo Kuningan, Aku bakal nggawa emas; lan ing ijol-ijolan kanggo wesi, Aku bakal nggawa salaka; lan kanggo kayu, Kuningan; lan watu, wesi. Lan aku bakal nggawe nekani menyang tentrem, lan pemimpin dadi kaadilan.
60:18 Ala bakal ora ana maneh krungu ing tanah, utawa Kiyas lan karusakan ing wates Panjenengan. Lan kawilujengan Occupy tembok, lan memuji Occupy gapuramu.
60:19 Srengenge ora bakal dadi cahya dening dina, utawa bakal padhange rembulan madhangi kowé. Tinimbang, Gusti bakal cahya langgeng kanggo sampeyan, lan Gusti Allah bakal dadi kamulyan.
60:20 sun Panjenengan ora maneh nyetel, lan rembulan ora bakal diminish. Kanggo Gusti bakal cahya langgeng kanggo sampeyan, lan dina saka tangisan bakal rampung.
60:21 Lan wong kabeh bakal mung. Bakal padha tampa warisan bumi ing perpetuity, ing seedling saka tanduran sandi, karya tangan, supaya minangka kanggo ngluhurake Aku.
60:22 Sing paling bakal dadi sewu, lan siji cilik bakal dadi bangsa sing kuwat banget. Aku, Gusti, bakal ngrampungake iki, dumadakan, ing sawijining wektu.

Yesaya 61

61:1 Rohe Gusti ana ing Aku, awit Pangeran Yehuwah wus njebadi Ingsun. Panjenengané wis ngutus Aku kanggo martakake kabar kabungahan marang alus ing, supaya minangka kanggo waras contrite jantung, martakaké leniency kanggo tawanan lan ngangkat kanggo Dibuwang,
61:2 lan supaya martakaké yèn taun-rahmaté Gusti lan dina vindication Allah kita: kanggo console kabeh sing nglakoni prihatin,
61:3 kanggo njupuk munggah ing pelayat Sion lan kanggo menehi wong makutha ing panggonan awu, lenga saka kabungahan ing panggonan mourning, jubah memuji ing panggonan roh kasusahan. lan ana, iku bakal padha kasebut ing rosa kaadilan, tanduran saka Gusti, marang umat.
61:4 Lan padha bakal mbangun panggonan ninggal saka abad kepungkur, lan padha bakal nangekake reruntuhan jaman, lan padha bakal ndandani kutha suwung, kang wis dissipated turun-temurun.
61:5 Lan manca bakal padha tangi lan bakal pangonan wedhus-wedhusmu. Dane neneka bakal dadi petani lan buruh saka anggur Panjenengan.
61:6 Nanging kowé dhéwé bakal nimbali para imam saka Gusti. Iku bakal ngandika kanggo sampeyan, "Panjenengan punika abdining Allah kita." Sampeyan bakal mangan saka kekuatan saka bangsa-bangsa liya, lan sampeyan bakal bangga dhewe ing kamulyan.
61:7 Tinimbang kebingungan pindho lan kawirangan, padha saosa puji bagean sing. Amarga iki, padha nduweni pindho ing tanah sing. kabungahan langgeng bakal kanggo wong-wong mau.
61:8 Sabab aku iki Gusti, sing tresna pangadilan lan sing ngemu gething kanggo rampokan ing kurban obaran. Lan aku bakal nguripake karya sing menyang bebener, lan aku bakal Forge a prajanjian kang langgeng karo wong-wong mau.
61:9 Sarta sira bakal sumurup turunane ing antarane para bangsa, lan progeny ing satengahe para bangsa. Kabeh sing ndeleng wong bakal ngakoni wong: sing iki turunane kang mberkahi Gusti.
61:10 Aku bakal bungah nemen ing Gusti, lan nyawaku bakal merga bungah ing Allah kawula. Kanggo kang wis ngagem-ngagemi Ingsun karo vestments karahayon, lan kang wis kebungkus kula ing sandhangan saka kaadilan, kaya ngresiki nganggo kanthi makutha sing, lan kaya prameswari dihiasi karo perhiasan emas dheweke.
61:11 Kanggo bumi ngetokaké tunas lan Taman mrodhuksi sawijining wiji, supaya bakal Gusti Allah metokaké kaadilan lan memuji ing ngarsane kabeh bangsa.

Yesaya 62

62:1 Marga saka Sion, Aku ora bakal bisu, lan marga saka Yerusalem, Aku ora bakal ngaso, nganti dheweke Just One kemajengan kaluhuraning, lan Pamarta dheweke mulad kaya lampu.
62:2 Lan bangsa-bangsa liya bakal weruh Just One, lan kabeh para ratu bakal weruh purwakala Salah. Lan sampeyan bakal disebut dening jeneng anyar, kang tutuk saka Gusti bakal milih.
62:3 Lan sampeyan bakal dadi makuthaning kamulyan ing tangan saka Gusti, lan diadem kraton ing tangan Allah.
62:4 Ora maneh bakal disebut nilar. Lan tanah ora maneh disebut sepi. Tinimbang, sampeyan bakal disebut Will My ing iku, lan tanah kang bakal padha kasebut dipanggoni. Kanggo Gusti wis lega karo sampeyan, lan tanah bakal dienggoni.
62:5 Kanggo wong enom bakal manggon karo prawan, lan anak bakal urip karo kowe. Lan ngresiki bakal padha bungah-bungah liwat putri, lan Gusti Allah bakal padha bungah-bungah ing ngatase kowe.
62:6 Senadyan tembok, He Yerusalem,, Aku wis dakbalekake kepethuk kabeh dina lan kabeh wengi unceasingly; padha ora bakal bisu. Sing sing lali Gusti, aja bisu,
62:7 lan sing ora ngawèhaké kasepen kanggo wong, nganti ndadekake tenan lan netepake Yerusalem minangka pujian marang bumi.
62:8 Pangeran Yehuwah wus supaos karo tangan tengen lan karo tangan kang kekuatan: "Mesthi, Aku bakal ora ana maneh ngidini gandum dadi panganan saka mungsuhmu. Dane manca ora ngombe anggur, sing wis nyambut-gawé. "
62:9 Kanggo sing sing ngumpulake iku bakal mangan iku, lan padha memuji Gusti. Lan wong-wong sing nggawa bebarengan bakal ngombe ing pengadilan-Ku kang suci.
62:10 Ngliwati, nembus ing gates! Siapke cara kanggo wong! Priksa tingkat dalan, mbusak watu, lan angkat tandha kanggo wong!
62:11 Lah, Gusti wis nyebabake kanggo dirungokake menyang ends saka bumi. Tutura marang putri Sion: "Lah, cedhak Saviour! Lah, ganjaran kang karo wong, lan karya kang sadurunge wong. "
62:12 Lan padha bakal nelpon: Wong suci, ing nebus saka Gusti. Sampeyan bakal disebut: A kutha sought, lan ora nilar.

Yesaya 63

63:1 Sopo iki, sing arrives saka Edom karo rasukan dyed saka Bozra? Ya wong iki sing Nggantheng ing jubahe, maju dening kasampurnane kekuatan kang. Iku Aku, Speaker Kehakiman, lan aku iki Fighter kanggo Kawilujengan.
63:2 Supaya banjur, kok abang sandhangan Panjenengan, lan apa vestments kaya sing gedhe-gedhe saka wong-wong sing ngidhak winepress?
63:3 Aku wis trod pamipitan anggur piyambak. Lan ing antarane para bangsa, ana wong jejere kula. Aku wis trampled ing wong ngamok sandi, lan aku duwe ngidhak padha mudhun ing bebendu sandi. Lan supaya, getih sing wis sprinkled ing vestments sandi, lan aku wis di wernani kabeh sandhangan sandi.
63:4 Ing dina piwales ing atiku. Ing taun pangentasan sandi wis teka.
63:5 Aku gazed watara, lan ora ana siji kanggo ngewangi. aku nggoleki, lan ora ana siji sing bakal bantuan. Lan supaya, lengen dhewe wis disimpen kanggo kula, lan bebendu dhewe dhewe wis dibantu kula.
63:6 Lan aku wis trampled bangsa ing ngamok sandi, lan aku wis inebriated karo obor sandi, lan aku wis ambruk kekuatan kanggo lemah.
63:7 Aku bakal ngelingi karep Gusti, muji Gusti liwat kabeh yen Gusti wis maringi kita, lan liwat akeh iku apik kanggo turune Israel, kang wis diwenehake kanggo wong-wong mau miturut leniency kang, lan miturut akeh kang kebak sih palimirma kang.
63:8 Lan ngandika: "Nanging saestu, iki wong sandi, putra ingkang durung mirangké. "Lan piyambakipun dados Juruwilujeng.
63:9 Saindhenging kabeh Mangsa Kasangsaran sing, wong iki ora trenyuh, kanggo Angel saka ngarsane diluwari. Tresna, lan leniency kang, kang wis nebus wong-wong mau, lan kang wis digawa lan ngusulke wong munggah, ing satanah dina saka abad.
63:10 Nanging wong-wong piyambak ngawinang kanggo bebendu lan sangsara Roh Suci, lan malih dadi kanggo wong-wong mau kaya mungsuh, lan piyambakipun lunga perang marang wong-wong mau.
63:11 Lan kang eling dina kaping kuna, ing dina Musa lan wong kang. Endi sing mimpin wong-wong mau metu saka segara, karo para pangon wedhus-wedhuse kang? Endi sing diselehake Roh Suci kang ana ing tengah sing?
63:12 Panjenengané mimpin Musa dening tangan tengen, karo lengen kagungan Idane. Panjenenganipun pamisah Waters sadurunge wong-wong mau, supaya jeneng langgeng kanggo awake.
63:13 Panjenengané mimpin wong liwat telenging, kaya jaran kang ora kesandhung, ing ara-ara samun.
63:14 Kaya kewan sing Medhak menyang lapangan mbukak, Roh Ida Sang Panembahan malingga guide sing. Mangkono sira mimpin wong Panjenengan, supaya jeneng kamulyane dhewe.
63:15 Ndeleng mudhun saka swarga, lah saka wewangunan suci lan saka kamulyan Paduka. Iku ana ing ngendi zeal, lan kekuwatanmu, kasampurnane atimu lan saka karep? Padha dianakaké piyambak bali saka kula.
63:16 Kanggo sing Rama kita, lan Abraham wis ora dikenal us, lan Israel wis bodho kita. Sampeyan Rama kita, Dhuh Yehuwah nebus kita. jeneng iku ngluwihi kabeh abad.
63:17 Apa wis diijini kita nyimpang saka lakumu, Dhuh Yehuwah? Apa sing wis dadi atos atiku, supaya aku ora wedi sampeyan? bali, marga para abdi Paduka, suku kagungan Paduka.
63:18 Padha duweni wong suci minangka yen padha ora. mungsuh kita wis trampled suci Panjenengan.
63:19 Kita wis dadi kita padha ing awal, nalika sampeyan ora mengku us, lan nalika kita padha ora disebut dening jeneng.

Yesaya 64

64:1 Aku pengin sing bakal nyuwek langit, lan banjur mudhun! Gunung-gunung bakal mili adoh ngarsa Paduka.
64:2 Padha bakal nyawiji, kaya diobong sak tenane dening geni. Waters bakal diobong karo geni, supaya jeneng bisa digawe dikenal kanggo mungsuhmu, supaya bangsa bakal padha ngojok-ojoki supaya ndisiki Sira.
64:3 Nalika sampeyan bakal nindakake kaelokan, kita ora bakal bisa tahan wong. sampeyan turunan, lan gunung-gunung mili adoh sadurunge ngarsane.
64:4 Saka abad kepungkur, padha ora krungu, lan padha ora wikan karo kuping. Loro saka sampeyan, Dhuh Allah, mripat wis ora katon apa sing wis disiapake kanggo wong-wong sing nunggu sampeyan.
64:5 Sampeyan wis ketemu karo wong-wong sing padha bungah-bungah ing mengkono kaadilan. Miturut cara, padha ora ana sing. Lah, sampeyan wis duka, kanggo kita wis nglakoni dosa. Ning kene, kita wis terus, nanging kita bakal disimpen.
64:6 Lan kita kabeh wis dadi kaya wong kang najis. Lan kabeh katetepan kita kaya klambi saka haid. Lan kita kabeh sajabaning, kaya godhong. Lan piala kita wis digawa kita adoh, kaya angin.
64:7 Ana siji sing nyebut asma Paduka, sing mundhak munggah lan ngemu cepet kanggo sampeyan. Sampeyan wis ndhelikke pasuryan saka kita, lan sampun Paduka remuk, kita karo tangan saka piala kita dhewe.
64:8 Lan saiki, Dhuh Yehuwah, sampeyan Rama kita, durung saestu, Kawula sadaya punika lempung. Lan sing nitahake kita, lan kita kabeh karya tangan.
64:9 Aja dadi duka, Dhuh Yehuwah, lan maneh nelpon atine ala kita. Lah, nimbang sing kita kabeh wong Panjenengan.
64:10 Ing kutha suci wis dadi ara-ara samun. Sion wis dadi ara-ara samun. Yerusalem sepi.
64:11 Omah saka kasucèn kita lan kamulyan kita, ngendi leluhur kita memuji sampeyan, wis rampung migunakaken dening geni, lan kabeh iku nggumunake kita wis diuripake menyang reruntuhan.
64:12 Apa sampeyan ngempet dhewe, Dhuh Yehuwah, bab iku mau? Apa sampeyan tetep bisu, lan nindhes kita prekara?

Yesaya 65

65:1 Wong-wong sing sadurunge padha ora takon kula wis ngupaya Ingsun. Wong-wong sing wis ora ngupaya Ingsun wis bisa ketemu karo aku. aku ngandika, "Lah, iku aku! Lah, iku aku!"Kanggo bangsa kang ora invoking jenengku.
65:2 Aku wis lengkap tangan kabeh dina suwene menyang wong kang ora pracaya, sing advance bebarengan cara sing ora apik, Dipuntedahaken pikirane dhewe,
65:3 kanggo wong sing provoke kula duka sadurunge sandi pasuryan ajeg, sing immolate ing Kebon, lan sing kurban marang bricks.
65:4 Padha manggon ing sepulchers, lan padha turu ing kuil brahala. Padha mangan daging babi, lan elixir profane ing prau.
65:5 padha ngomong: "Sumingkira saka aku! Aja pendekatan kula, sing karam!"Kaya iki bakal kumelun ing ngamok sandi, urubing geni sadina muput.
65:6 Lah, iku wis ditulis ing ngajeng kawula; Aku ora bakal bisu. Tinimbang, Aku bakal males retribusi menyang sinews sing.
65:7 piala sing gabung karo kaluputane para leluhurmu, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Kanggo padha kurban marang gunung-gunung, lan padha ninggal kula marang bukit. Lan supaya, Aku bakal ngukur bali kanggo wong-wong mau, saka karya sing pisanan, menyang sinews sing.
65:8 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Ing cara kang wis ngandika bab gandum ketemu ing klompok sing, "Aja ngrusak, amarga iku berkah,"Supaya bakal aku tumindak kanggo marga saka para abdiningSun, supaya aku bisa ora numpes kabèh.
65:9 Lan aku bakal mimpin kasebut sing turunane Yakub, lan nduweni gunung saka Yehuda. Lan milih sandi, bakal tampa iku, lan para abdiningSun bakal urip ana.
65:10 Lan dhataran mbukak bakal dadi sheepfolds kanggo wedhus, lan lebak Achor bakal dadi domicile kanggo sapi, kanggo umatingSun kang wis ngupaya Ingsun.
65:11 Lan sing wis nilar Gusti, sing wis lali gunung suci, sing nyetel Tabel kanggo Fortune, lan sing kurban libations bab dheweke:
65:12 Aku bakal nomer sampeyan karo pedhang, lan bakal padha tiba dening rojo pati. Kanggo aku disebut lan sampeyan ora nanggapi; Aku ngandika, lan sampeyan ora ngrungokake. Lan sampeyan nindakake apa kang ala ing mripat; lan apa aku ora bakal, sampeyan wis milih.
65:13 Amarga iki, mangkono pangandikane Pangeran Yehuwah: Lah, para abdiningSun bakal mangan, lan sampeyan bakal luwe. Lah, para abdiningSun bakal ngombe, lan sampeyan bakal ngelak.
65:14 Lah, para abdiningSun bakal padha bungah-bungah, lan sampeyan bakal kawirangan. Lah, para abdiningSun bakal ngluhurake ing exultation jantung, lan sampeyan bakal nangis metu ing kasusahan jantung, lan sampeyan bakal nangis kelara-lara ing contrition saka roh.
65:15 Lan sampeyan bakal ninggalake konco jeneng kanggo milih minangka kutukan. Lan Allah bakal mateni sira, lan kang bakal nelpon abdine dening jeneng liyane.
65:16 Miturut jeneng sing, sapa rahayu ing bumi, bakal mberkahi ing Allah. Amin! Lan sing sapa supata ing bumi, bakal sumpah demi Allah. Amin! Kanggo anguishes kepungkur wis dikirim menyang lalen, lan padha wis umpetaken saka mripat.
65:17 Lah, Aku nggawe langit anyar lan bumi anyar. Lan mantan iku ora bakal ing memori lan ora bakal mlebu jantung.
65:18 Nanging sampeyan bakal bungah lan merga bungah, malah ing salawas-lawase, ing bab iki aku nggawe. Lah, Aku nggawe Yerusalem minangka exultation, lan wong minangka bungah.
65:19 Lan aku bakal merga bungah ing Yerusalem, lan aku bakal padha bungah-bungah ing umatingSun. Lan ora swara tangisku, utawa swara saka kecaman, bakal kaprungu ana ing dheweke maneh.
65:20 Ana ora maneh dadi bayi saka mung sawetara dina ana, utawa sing sepuh sing ora ngrampungake days kang. Kanggo anak mere mati ing satus taun, lan dosa saka satus taun bakal kena ing ipat-.
65:21 Lan padha bakal mbangun omah, lan bakal ngenggoni wong. Lan padha bakal tetanduran anggur, lan bakal mangan wohé.
65:22 Padha ora mbangun, supaya liyane bisa ngenggoni. Padha ora tetanduran, supaya liyane bisa mangan. Kanggo miturut dina wit, supaya bakal dadi dina bangsaku. Lan karya sing tangan bakal dawa-ngadeg.
65:23 milih ora bakal pegawe muspra, lan padha ora bakal metokaké ing kelainan. Awit turunan saking rahayu saka Gusti, lan wekdal lami sing karo wong-wong mau.
65:24 Lan iki bakal dadi: sadurunge padha nyebut, Aku bakal ndelok; nalika lagi isih ngandika, Aku bakal krungu.
65:25 Wolf lan cempé bakal pangonan bebarengan. Singa lan sapi bakal mangan dami. Lan bledug bakal pangan ula. Padha ora cilaka, lan padha ora bakal matèni, ing kabeh gunung suci, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.

Yesaya 66

66:1 Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Langit iku dhamparingSun, lan bumi iku ancik-anciking. Apa omah iki sing bakal mbangun kanggo kula? Lan apa iku panggonan iki palerebaningsun?
66:2 tangan wis yasa samubarang iki kabèh, lan kabeh iku mau wis digawe, mangkono pangandikane Sang Yehuwah. Nanging marang kang bakal katon karo sih, kajaba marang siji sethitik miskin, sing contrite ing roh, lan sing bergetar ing tembung sandi?
66:3 Sapa immolates sapi, iku kaya kang slaughters wong. Sapa kurban wedhus, iku kaya kang wis smashing kepala asu. Sapa nawakake oblation, iku kaya iku aturan getih babi kang. Sapa ndadekake eling karo dupa, iku kaya kang wis mberkahi brahala. Kabeh iku mau, padha dipilih miturut cara dhewe, lan nyawa wis dijupuk bungahaken ing kanisthan dhewe.
66:4 Mulane, Aku uga bakal milih ilusi sing, lan aku bakal mimpin liwat mau iku sing padha wedi. Kanggo aku disebut, lan ora ana kang bakal nanggapi. Aku wis ngandika, lan padha ora mirengke. Lan padha rampung ala ing mripat; lan apa aku ora bakal, padha milih.
66:5 Listen to tembung saka Gusti, sing gumeter ing tembung kang. sedulur-, sing sengit marang kowé lan sing matak sampeyan metu marga saka jenengku, wis ngandika: "Ayo Gusti kaluhuraké, lan kita bakal weruh dening ngatase. "Nanging wong-wong piyambak bakal kawirangan.
66:6 A swara saka wong saka kutha! A swara saka ing Padaleman Suci! Swara saka Gusti repaying retribusi mungsuh!
66:7 Sadurunge dheweke ana ing pegawe, nglairake. Sakdurunge dheweke teka kanggo pangiriman, nglairake anak lanang.
66:8 Sing wis tau krungu bab kuwi? Lan sing wis katon apa-apa kaya iki? Bakal bumi menehi lair ing siji dina? Utawa bakal bangsa sing ora lair bebarengan? Kanggo Sion wis nglarani, lan dheweke wis diwenehi anak lanang dheweke.
66:9 bakal aku, sing nimbulaké liyane kanggo menehi lair, ora uga menehi lair dhewe, mangkono pangandikane Sang Yehuwah? bakal aku, sing liya generasi marang wong, bakal barren aku, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Gusti Allahmu,?
66:10 Padha bungah-bungaha karo Yérusalèm, lan bungah marga, jalaran kowé mèlu Aku dheweke! Padha bungah-bungaha nemen karo dheweke, kabeh sing nangisi liwat dheweke!
66:11 Supaya bisa sampeyan perawat lan kapenuhan, saka dodo saka consolations dheweke. Dadi bisa nampa susu lan kinemulan ditresnani, saka saben bagean saka kamulyan.
66:12 Kanggo mangkene pangandikane Sang Yehuwah: Lah, Aku bakal nguripake kali tentrem marang dheweke, karo torrent inundating: kamulyaning bangsa-bangsa liya, saka sing bakal manyonyoin. Sampeyan bakal digawa ing dodo, lan padha bakal caress sampeyan marang dhengkul.
66:13 Ing proses saka siji kang ibu caresses, supaya bakal aku console sampeyan. Lan sampeyan bakal consoled ing Yerusalem.
66:14 Kowé bakal weruh, lan atimu bakal bungah, lan balung bakal ngrembaka kaya tanduran sing, lan tangan saka Gusti bakal dikenal marang para abdiné, lan kang bakal duka karo mungsuh.
66:15 Lah, Gusti bakal teka karo geni, lan kang kareta papat-jaran bakal kaya prahara: kanggo nerjemahake bebendu karo obor, lan prekara karo geni.
66:16 Kanggo Gusti bakal dibagi karo geni, lan karo pedhang marang kabèh daging, lan sing dipatèni dening Gusti bakal akeh.
66:17 Wong-wong sing padha kasucèkaké, sing panginten piyambak dadi resik ing Kebon konco gapura utama, sing padha mangan daging babi kang, lan nistha ing, lan mouse: padha bakal migunakaken kabeh bebarengan, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
66:18 Nanging aku ngerti sing dienggo lan pikirane. Aku tekan, supaya aku bisa ngumpulake wong-wong mau bebarengan karo para bangsa lan basa. Lan bakal pendekatan, lan bakal padha ndeleng kamulyanku.
66:19 Lan aku bakal Nyetel tandha ngolah. Lan aku bakal ngirim sawetara sing bakal wis disimpen kanggo bangsa-bangsa liya ing segara, kanggo Afrika, lan kanggo wong-wong sing tarik gandhewo ing Lydia, Italia lan Yunani, pulo adoh, kanggo wong-wong sing wis ora krungu saka kula, lan kanggo wong-wong kang padha ora ndeleng kamulyanku. Lan padha bakal ngumumke kamulyan kanggo bangsa-bangsa liya.
66:20 Lan padha bakal mimpin kabeh sedulur saka kabeh bangsa-bangsa liya minangka hadiah kanggo Gusti, ing jaran, lan karetane papat-jaran, lan ing stretchers, lan ing mules, lan ing tingkat, gunung-Ku sing suci Yerusalem, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, ing proses padha sing wong Israel bakal nindakake kurban ing prau murni menyang ing padalemaning Sang Yehuwah.
66:21 Lan aku bakal njupuk saka wong-wong mau dadi imam lan para wong Lewi, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
66:22 Kanggo ing proses kaya langit anyar lan bumi anyar, kang bakal nimbulaké kanggo ngadeg sadurunge kula, mangkono pangandikane Sang Yehuwah, bakal turunira lan jeneng ngadeg Panjenengan.
66:23 Lan bakal ana sasi sawise sasi, lan dina Sabat sawise dina Sabat. Lan kabeh daging bakal pendekatan, supaya minangka kanggo muja sadurunge sandi pasuryan, mangkono pangandikane Sang Yehuwah.
66:24 Lan bakal padha metu, lan padha bakal ndeleng carcasses saka wong-wong sing wis nerak marang kula. cacing ora bakal mati, lan geni sing ora bisa matèni. Lan padha dadi ngarsane kanggo kabeh daging malah marang revulsion.