2nd Kitab Samuel

2 Samuel 1

1:1 Saiki iku kedaden sing, sawise Saul seda, David bali saka nggone Amalek, lan tetep kanggo rong dina ing Ziklag.
1:2 Banjur, ing dina katelu, wong muncul, sampun saka camp Saul, karo rasukan kang ambruk lan bledug sprinkled ing sirahe. Lan sarawuhé David, kang sujud, lan reverenced.
1:3 Lan Sang Dawud ngandika marang wong, "Endi wis teka saka?"Banjur ngandika marang wong, "Aku wis mlayu saka camp Israel."
1:4 Lan Sang Dawud ngandika marang wong: "Apa tembung sing wis kedaden? Reveal kanggo kula. "Gusti Yésus terus ngomong: "Wong-wong wis mlayu saka perang, lan akeh wong wis tiba lan seda. Menapa malih, Saul lan putrané Jonathan wis sirna. "
1:5 Lan Sang Dawud ngandika marang pemuda sing Reporting kanggo wong, "Apa kang ngerti yen Sang Prabu Saul lan putrané Jonathan wis seda?"
1:6 Lan muda, sing nglaporake marang, ngandika: "Aku teka dening kasempatan ing gunung Gilboa. Lan Saul iki lying marang tumbak. Banjur kareta lan wadya-bala jaranan wis cedhak marang.
1:7 Lan ngowahi konco lan ningali kula, Gusti Allah nimbali kula. Lan nalika aku wis nanggapi, "Aku nang kene,"
1:8 wus ngandika marang aku, "Panjenengan punika sinten?"Lan wong kang, "Aku tiyang Amalek."
1:9 Lan wus ngandika marang aku: "Menenga liwat kula, lan matèni Aku. Kanggo prihatin wis dijupuk ditahan kula, lan isih kabèh urip ana ing Aku. "
1:10 Lan ngadeg liwat wong, Aku matèni wong. Kanggo aku sumurup kang ora bisa kanggo manggon sawise tiba. Aku njupuk diadem sing ana ing sirahé, lan gelang saka lengen, lan aku wis nggawa wong-wong mau kene kanggo sampeyan, wonten ngarsanipun gusti kawula. "
1:11 Sang Prabu Dawud, ngambil kang rasukan, nyuwék wong, karo kabeh wong-wong sing padha karo wong.
1:12 Lan padha ngidungaké kidung pangadhuh, nangis, lan pasa nganti sore, liwat Saul lan liwat putra Jonathan, lan liwat wong saka Gusti lan liwat turune Israel, amarga padha tiba dening pedhang.
1:13 Lan Sang Dawud ngandika marang pemuda kang wus kacarita kanggo wong, "Kowé saka ngendi?"Lan kang nanggapi, "Aku iki anaké wong sing rawuh anyar saka wong Amalek."
1:14 Lan Sang Dawud ngandika marang wong, "Apa sing padha ora wedi kanggo sijine kasebut tangan, supaya sampeyan bakal matèni Sang Kristus Gusti?"
1:15 Lan nelpon siji abdine, Sang Prabu Dawud ngandika, "Tarik near lan Rush marang wong" Lan wong disabetake marang, lan seda.
1:16 Lan Sang Dawud ngandika marang wong: "Getih iku marang sirah dhewe. Kanggo tutuk dhewe wis ngandika marang kowé, matur: 'Aku wis matèni Sang Kristus Gusti.' "
1:17 Sang Prabu Dawud nangisi nangisi sing liwat Saul lan liwat putra Jonathan, ing cara iki.
1:18 (Lan kang piweling sing padha kudu mulang putra Yehuda gandhewa, mung kaya kang katulisan ing Kitab Hanya.) Lan ngandika: "Coba, O Israel, atas jenenge sing mati, tatu marang Heights Panjenengan:
1:19 The illustrious Israel wis matèni marang gunung Panjenengan. Carane bisa wani wis tiba?
1:20 Aja milih kanggo ngumumke ing Gat, lan ora ngumumke ing persimpangan Askelon. Digunakake, wadon wong Filisti padha bungah; digunakake, wadon kang padha ora tetak uga merga bungah.
1:21 Pendamel Gilboa, supaya ora dew, utawa udan tiba kowe, lan uga iki ora dadi kothak pisanan-woh-wohan. Kanggo ing panggonan sing, tameng wani iki matak adoh, tameng Saul, kaya kang wis ora wis nganggo usapan lenga.
1:22 Getihé slain ing, saka lemak saka kuwat, panah saka Jonathan tau mundur, lan pedang Saul ora bali P.
1:23 Saul lan Yonatan, pantes tresna, lan stately ing urip: malah ing pati padha ora dipérang. Padha cukate saka elang, kuwat saka singa.
1:24 O wadon Israel, tangisana Saul, sing sandhangan sampeyan karo finery abang, sing ana rerenggan emas kanggo adornment Panjenengan.
1:25 Carane bisa wani wis tiba ing perang? Carane bisa Jonathan wis dipatèni ing dhuwur?
1:26 Aku susah liwat sampeyan, kakangku Jonathan: banget stately, lan pantes tresna ndhuwur katresnan wanita. Minangka ibu tresna dheweke mung putra, supaya uga aku tresna sampeyan.
1:27 Carane bisa sehat lan kuat wis tiba, lan gegamaning perang padha dipatèni?"

2 Samuel 2

2:1 Lan supaya, sawise iku iki, David arahan Gusti, matur, "Apa aku kudu munggah siji saka kutha-kutha Yéhuda?"Lan Gusti, "The." Sang Dawud banjur, "Kanggo ngendi aku bakal sumengka?"Lan kang nanggapi marang, "Menyanga ing Hebron."
2:2 Mulane, David gumujêng karo somahe kang, Ahinoam, ing Jezreelite, lan Abigail, ing Nabal saka Karmèl.
2:3 Lan kanggo wong sing padha karo wong, David mimpin kasebut saben wong karo kulawargane. Lan padha manggon ing kutha-kutha Hebron.
2:4 Lan para wong Yehuda banjur lan njebadi ana, supaya wong kang jumeneng omah Yehuda. Lan iki kacarita kanggo David sing wong Yabès tanah Giléad wis nyarekake Sang Prabu Saul.
2:5 Mulane, Prabu Dawud banjur utusan menyang wong-wong ing Yabès tanah Giléad, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau: "Rahayu kowe kanggo Gusti, sing wis tuntas sih iki karo gusti panjenengan Saul, supaya sampeyan bakal ngubur wong.
2:6 Lan saiki, mesthi, Gusti bakal males marang kowe sih lan bebener. Nanging aku uga bakal tumindak karo sih, amarga wis tuntas tembung iki.
2:7 Ayo tangan kuatake, lan padha dadi putraning Allah fortitude. Awit sanadyan gusti panjenengan Saul wis mati, isih Yéhuda wis njebadi Ingsun minangka ratune. "
2:8 Senapati Abner banjur, bin Ner, pimpinan tentara Saul, njupuk Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, lan kang mimpin wong sak, saindhenging camp ing.
2:9 Lan milih Sang Prabu liwat Gilead, lan liwat Geshuri, lan liwat Yésreèl, lan liwat Efraim, lan liwat Benjamin, lan liwat kabeh Israel.
2:10 Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, umur patang puluh taun nalika dheweke wiwit ngereh Israel. Lan enggoné jumeneng raja rong taun. Mung wong Yéhuda nganti David.
2:11 Lan nomer dina, sak Dawud iki tetep lan ngatur ing Hebron liwat wong Yéhuda, pitung taun nem sasi.
2:12 lan Abner, bin Ner, lan nom-noman saka Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, banjur metu saka ing pakemahan Gibeon.
2:13 Mulane, Yoab, bin Zeruya, lan nom-noman saka David, banjur metu lan ketemu wong jejere blumbang Gibéon. Lan nalika padha dipunwiwiti bebarengan, padha linggih ngelawan siji liyane: iki ing siji sisih, lan sing ing sisih liyane.
2:14 Lan Abner ngandika marang Senapati Yoab, "Ayo nom-noman munggah lan muter ing ngarep kita." Dane Yoab mangsuli, "Ayo padha munggah munggah."
2:15 Mulane, padha ngadeg lan nyabrang, rolas ing sawetara Benjamin, saka sisih Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, lan rolas saka nom-noman saka David.
2:16 Lan saben wong, ngasta peer sirahe ing, tetep pedhang menyang sisih mungsuh kang, lan padha sumungkem bebarengan. Lan nama papan kang karan: Ing Lapangan Valiant ing Gibeon.
2:17 Lan perang banget atos ngadeg ing dina sing. lan Abner, karo wong-wong Israel, iki sijine kanggo pesawat dening nom-noman saka David.
2:18 Saiki lanang telu Zeruya padha ing panggonan sing: Yoab, Abisai, lan Asael. Lan Asael iku runner banget Swift, kaya siji saka kidang sing urip ing alas.
2:19 Lan Asael ngoyak Abnèr, lan iya ora nyleweng dhateng sisih tengen, utawa ngiwa, dilereni ing nguber Abner.
2:20 Lan supaya, Abner banjur noleh maneh, lan ngandika, "Apa sampeyan ora Asael?"Lan kang nanggapi, "Kula."
2:21 Lan Abner ngandika marang, "Menyang tengen, utawa ngiwa, lan mahami salah siji saka nom-noman, lan njupuk spoils kanggo dhewe. "Nanging Asaèl ora gelem ngedohi nggayuh marang rapet.
2:22 Lan maneh, Abner ngandika marang Asael: "mbatalake, lan ora milih kula bekta. Digunakake, Aku bakal dipeksa kanggo nyuduk sampeyan lemah, lan aku ora bakal bisa kanggo angkat pasuryan sadurunge sadulurmu, Yoab. "
2:23 Nanging disdained kanggo titènana wong, lan ora ana gelem mandheg. Mulane, ngowahi, Abner nyedani panjenengane, tumbake ing groin, lan njojoh Dèkné liwat, lan seda ing panggonan sing padha. Lan kabeh wong sing bakal liwat panggonan ing, kang Asael wis tiba lan seda, bakal ngadeg isih.
2:24 Nalika Yoab lan Abisai padha nggayuh Abner minangka wong mlayu, srengenge pesawat. Banjur padha tekan ing gunung saka Aqueduct ing, kang ngelawan lembah ing cara saka ara-ara samun ing Gibeon.
2:25 Dane Benyamin tumuli padha kanggo Abner. Lan kang nggabung ing salah siji perang line, padha ngadeg ing puncak gunung.
2:26 Lan Abner sesambat marang Yoab, lan ngandika: "Bakal pedhang ngamuk marang karusakan ngocapake? Apa sampeyan bodho iku perilous kanggo tumindak ing desperation? Suwene bakal ora marang wong ngedohi nguber saka sedulur sing?"
2:27 Lan Yoab ngandika: "Minangka urip Gusti, yen sampeyan wis digunakaké ing esuk, wong wis mundur saka nggayuh sedulur sing. "
2:28 Mulane, Yoab banjur ngunekake kalasangka, lan kabeh tentara mandheg, lan padha ora mbujeng Israel sembarang liyane, lan padha ora melu ing konflik.
2:29 Banjur Senapati Abner anggone tindak adoh, kabeh sing wengi, ngliwati dhataran. Lan padha nyabrang ing bengawan Yarden, lan Duwe roamed satanah Bet-Horon, padha teka ing Camp.
2:30 nanging Yoab, bali sawise wong wis dirilis Abner, padha nglumpukake wong. Lan nom-noman Dawud, padha ilang sangalas wong, aside saka Asael.
2:31 Nanging Benyamin lan saka wong-wong sing padha karo Abner, balane Prabu Dawud wis disabetake telung atus sawidak, sing uga mati.
2:32 Lan padha njupuk layone Sang Asael, lan banjur kasarekake ing kuburan kang rama ing Betlehem. lan Yoab, lan wong-wong sing padha karo wong, mlaku saindhenging wengi, lan padha teka ing Hébron ing banget break saka dina.

2 Samuel 3

3:1 Banjur perjuangan dawa dumadi antarané Prabu Saul lan omahé Dawud, karo Dawud prospering lan akeh tau kuwat, nanging Prabu Saul mudun dina.
3:2 Lan anak lanang David in Hebron. Lan pambajeng Rama Amnon, saka Ahinoam ing Jezreelite.
3:3 Lan sawise wong, ana Chileab, saka Abigail, ing Nabal saka Karmèl. Banjur katelu ana Absalom, bin Maaka, putri Talmai, raja Gesur.
3:4 Banjur papat ana Adonia, bin Hagit. Lan angka Sefaca, bin Abital.
3:5 uga, enem ana Ithream, saka Eglah, garwanipun David. Iki padha lair David ing Hebron.
3:6 Banjur, nalika ana perang antarane Prabu Saul lan omahé Dawud, Abner, bin Ner, iki kasingkir liwat Prabu Saul.
3:7 Saiki Saul wis selir jenengé Rizpah, putri Aya. Lan Ishbosheth ndangu marang Sang Abner,
3:8 "Yagene ngetik menyang selir bapakku?"Nanging, kang banget duka ing tembung saka Ishbosheth, ngandika: "Aku kepala asu marang Yehuda dina iki? Aku wis ditampilake sih Prabu Saul, bapakmu, lan kanggo sedulur lan kanca-kanca kang. Lan aku wis ora dikirim sampeyan menyang tangan David. Lan durung dina sampeyan wis ngupaya Ingsun, supaya sampeyan bisa nyetrap kula liwat wong wadon?
3:9 Gusti Allah tumindak mangkono iku kanggo Abner, lan uga kang nambah iki liyane iku, yen, ing cara sing padha Gusti sumpah David, Aku ora nglakoni karo wong:
3:10 sing kerajaan ditransfer saka Prabu Saul, lan sing dhampare Dawud bakal munggah pangkat liwat Israel lan ing Yéhuda, saka Dan menyang ing Bersyeba. "
3:11 Lan panjenengané ora bisa nanggapi apa marang, amarga ana ngabektia marang Panjenengane.
3:12 Mulane, Abner banjur utusan marang Sang Prabu Dawud kanggo awake, matur, "Kang iku tanah?"Lan supaya padha ngomong, "Nggawe memitran karo kula, lan tangan bakal karo sampeyan, lan aku bakal mimpin bali kabeh Israel kanggo sampeyan. "
3:13 Lan ngandika: "Iku apik. Aku bakal nggawe memitran karo sampeyan. Nanging siji bab aku takon kowe, matur: Sampeyan ora bakal weruh pasuryan sadurunge ngowahi Michal, putri Saul. Lan ing cara iki, sampeyan bakal teka, lan ndeleng Aku. "
3:14 Banjur Prabu Dawud banjur utusan menyang Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, matur, "Mulihake bojoku Michal, kang aku pacangané kanggo aku satus foreskins wong Filisti. "
3:15 Mulane, Ishbosheth dikirim lan njupuk dheweke saka garwané Paltiel, bin Lais.
3:16 Lan Bojone iki nduwé dheweke, nangis, minangka adoh minangka Bahurim. Lan Abner ngandika marang, "Go lan bali." Banjur bali.
3:17 Ugo, Abner kongkonan para tetuwane Israel, matur: "Minangka akeh wingi minangka dina sadurunge, sampeyan padha nggolèki Dawud, supaya wong bisa jumeneng sampeyan.
3:18 Mulane, ngrampungake iku saiki. Awit Pangeran Yehuwah wus ngandika marang Prabu Dawud, matur: 'Miturut tangan saka abdiningSun Dawud, Aku bakal ngluwari umat-Ku Israèl saka ing tangane wong Filisti lan saka kabeh mungsuh. ' "
3:19 Senapati Abner banjur uga ngandika kanggo Benjamin. Nuli lunga lan, supaya wong bisa nganggo kanggo David in Hebron kabeh sing bakal nyenengake kanggo Israel lan kanggo kabeh Benjamin.
3:20 Gusti Yésus terus kanggo David in Hebron karo rong puluh. Lan Sang Prabu Dawud damel slametan kanggo Abner, lan kanggo wong kang wis teka karo wong.
3:21 Lan Abner ngandika marang Sang Dawud, "Aku bakal tangi, supaya aku bisa ngumpulake kabeh Israel kanggo sampeyan, gusti kawula Sang Prabu, lan supaya aku bisa ngetik menyang kasunyatan karo sampeyan, lan supaya sampeyan bisa jumeneng kabeh, mung minangka nyawa kepinginan. "Banjur, nalika Sang Prabu Dawud wus mimpin Abner adoh, lan wus tindak ing tentrem,
3:22 langsung balane Prabu Dawud lan Sang Yoab teka, sawise Duwe perampok slain, karo kena ing rusak banget gedhe. Nanging Abner ora karo Dawud ing Hebron. Kanggo dening banjur wus dikon, lan wus Nyetel metu ing tentrem.
3:23 lan Yoab, lan kabeh tentara kang padha ndhèrèkaké Panjenengané, wis teka bubar. Lan supaya, iki kacarita kanggo Yoab, penjelasan sing Abner, bin Ner, tindak Prabu, lan mecat wong, Nuli lunga lan ing tentrem.
3:24 Lan Yoab ngetik Sang Prabu, lan ngandika: "Apa wis rampung? Lah, Abner rauh. Apa sira ngilangi wong, supaya wong wis musna lan tindak?
3:25 Apa kowé ora ngerti, bab Abner, bin Ner, kang teka kanggo sampeyan iki, supaya wong bisa ngapusi sampeyan, lan bisa ngerti departure lan bali, lan supaya wong bisa ngerti kabeh sing nggawe?"
3:26 Lan supaya, Yoab, arep metu saka David, utusan sawise Abner, lan tumuli diirid bali saka ing sumur saka Sirah, tanpa David ngerti.
3:27 Lan nalika Abner bali menyang Hebron, Yoab banjur ngasta piyambak kanggo tengah gapura, supaya wong bisa nganggo kanggo wong, nanging karo cidra. lan ana, kang sinudukaken wong ing groin, lan seda, ing mbales kanggo getih Asaèl, seduluré.
3:28 Lan nalika Sang Prabu Dawud wis krungu saka iku, saiki yen prakara iki rampung, ngandika: "Aku lan kraton sing resik sadurunge Gusti, malah ing salawas-lawase, saka getih Abner, bin Ner.
3:29 Lan uga iku tiba marang Yoab, lan marang kabeh house kang rama. Lan uga ana ora gagal dadi, ing house Yoab, siji sing ciloko saka aliran wiji, utawa kang leprous, utawa kang effeminate, utawa kang tumiba ing peprangan, utawa kang ing mbetahaken roti. "
3:30 Lan supaya, Yoab lan sadulure Abisai matèni Abner, amarga wis matèni saduluré Asael ing Gibeon, sak perang.
3:31 Sang Prabu Dawud ngandika marang Sang Yoab, lan kanggo kabeh wong sing padha karo wong, "Luh sandhanganmu, lan nyabuki dhewe karo bagor, lan nangisi sadurunge prosesi pemakaman Abner. "Menapa malih, Sang Prabu piyambak ngisor mati ing.
3:32 Lan nalika padha dikubur Abner ing Hebron, Sang Prabu kasengkakaken swara, lan nangis liwat mound disarèkaké Abner. Lan kabeh wong uga nangis.
3:33 Sang Prabu, ngadhuh-adhuh lan nangisi Abnèr, ngandika: "Mboten wis Abner seda cara sing Cowards biasane mati.
3:34 tangan sing ora kaiket, lan sikilmu ora bobot mudhun karo fetters. Nanging mung minangka wong kerep tiba sadurunge Dane piala, supaya sampeyan wis tiba. "Lan nalika mbaleni iki, kabeh wong nangis liwat wong.
3:35 Lan nalika kabeh akeh wis teka kanggo njupuk pangan karo David, nalika isih amba Awan, David sumpah, matur, "Muga-muga Gusti Allah apa bab iki marang aku, lan uga kang nambah iki liyane iku, yen aku rasa roti utawa tindakan liya sadurunge srengenge surup. "
3:36 Lan kabeh wong krungu, lan kabeh sing king iya ing ngarsane kabeh wong iki nyenengke kanggo wong-wong mau.
3:37 Lan saben wong umum, lan kabeh Israel, temen maujud ing dina sing sing nyababaken Abner, bin Ner, wis durung rampung dening Sang Prabu.
3:38 Sang Prabu ngandika marang para abdiné: "Apa sampeyan dadi bodho sing pimpinan lan wong banget gedhe wis tiba dina ing Israel?
3:39 Nanging aku isih tender, lan durung njebadi Sang Prabu. Lan wong-wong iku para putrane Sang Zeruya banget atos kanggo kula. Muga-muga Gusti malesake sapa nglakoni ala kuwi ora condhong karo rasa sengit kang. "

2 Samuel 4

4:1 banjur Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, krungu sing Abner wis tiba ing Hebron. Lan tangané padha weakened, lan kabeh Israel banget trenyuh.
4:2 Saiki, bin Saul wis wong loro, pemimpin antarane perampok. Jeneng siji ana Baana, lan jeneng saka liyane ana pawartane, Dane Rimon, a Beerot wong bani Benyamin. Kanggo tenan, Beerot, banget, iki reputed karo Benjamin.
4:3 Lan Beerothites wis mlayu menyang Gittaim. Lan padha wong manca ana, nganti wektu sing.
4:4 saiki Jonathan, putrane Sang Prabu Saul, kagungan putra karo kaki dipatèni. Kanggo kang umur limang taun nalika laporan bab Saul lan Yonatan teka saka Yésreèl. Lan supaya, perawat kang, njupuk wong munggah, mlayu. Lan nalika dheweke iki semesta, supaya dheweke bisa nylametake, kang ambruk lan digawe pincang. Lan dheweke disebut Mephibosheth.
4:5 Lan supaya, anak-anake Rimon, wong ing Beerot, Pawartane lan Baana, teka lan tindak menyang omahé Ishbosheth, ing dinten ingkang panas. Lan piyambakipun turu ing amben ing wayah tengange. Lan doorkeeper omah, sing reresik gandum, ambruk keturon.
4:6 Banjur padha lumebu ing omah meneng-menengan, njupuk kuping gandum. Lan pawartane lan sadulure Baana sinudukaken wong ing groin, lan padha mlayu adoh.
4:7 Sabanjure nalika padha lumebu ing omah, piyambakipun turu ing amben ing kamar. Lan striking wong, padha matèni wong. Lan njupuk sirahe, padha tindak ing dalan saka ara-ara samun, lumampah ing saindhenging wengi.
4:8 Lan padha nggawa kepala Ishbosheth kanggo David in Hebron. Lan padha matur marang Sang Prabu: "Lah, kepala Ishbosheth, putrane Sang Prabu Saul, mungsuh, sing seeking urip. Lan supaya, Gusti wis mbales gusti kawula Sang Prabu, dina iki, Saul lan saka turunane. "
4:9 nanging Sang Prabu Dawud, respon kanggo pawartane lan sadulure Baana, anak-anake Rimon, wong ing Beerot, ngandika marang wong-wong mau: "Minangka urip Gusti sing wis ngluwari nyawa kawula saking kabeh kahanan kang ora ngepenakke,
4:10 kang kacarita kanggo kula lan ngandika, 'Saul wis mati,'Sing mikir kang announced warta apik, Aku kalindhih. Lan ing Ziklag Aku matèni wong sing kudu wis diwenehi ganjaran kanggo kabar.
4:11 Carane akeh liyane supaya saiki, nalika wong impious wis dipatèni wong resik ana ing omahe dhewe, marang amben, bakal aku ora mbutuhake getih saka tangan, lan njupuk sing adoh saka bumi?"
4:12 Lan supaya, David dhawuh marang para abdine, lan padha sijine wong pati. Lan nglereni mati tangan lan sikil sing, padha dilereni soko tugas mau munggah liwat blumbang ing Hebron. Nanging kepala Ishbosheth padha njupuk lan disarèkaké ing kuburan Abner ing Hebron.

2 Samuel 5

5:1 Lan kabeh suku-suku Israel banjur kanggo David in Hebron, matur: "Lah, kita Panjenengan balung lan daging.
5:2 Menapa malih, wingi lan dina sadurunge, nalika Saul raja ing us, sampeyan iku salah siji anjog metu lan anjog bali Israel. Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang kowé, 'Sampeyan bakal pangonan umatingSun Israel, lan sampeyan bakal dadi pimpinan Israel. ' "
5:3 uga, para tetuwane Israel lunga menyang king Hebron, lan Sang Prabu disabetake kasunyatan karo wong-wong mau ing Hebron ing ngarsané Gusti. Lan padha njebadi dadi raja ing Israèl.
5:4 David ana bin telung puluh taun, Bareng wiwit étang jumeneng, lan enggoné jumeneng raja lawasé patang puluh taun.
5:5 ing Hebron, enggoné jumeneng raja ing Yéhuda pitung taun nem sasi. Banjur ing Yerusalem, enggoné jumeneng raja telung puluh telu taun liwat kabeh Israel lan Yehuda.
5:6 Sang Prabu, lan kabeh wong sing padha karo wong, tindak menyang Yerusalem, kuthané wong Yébus, pedunung tanah. Lan iki ngandika marang Sang Dawud: dening wong-wong mau, "Sampeyan ora bakal lumebu ing kene, kajaba sing bakal njupuk adoh wong wuta lan wong lumpuh padha, sing ngomong, 'David ora bakal lumebu ing kene.' "
5:7 Nanging Sang Prabu Dawud ngrebat beteng ing Sion; yaiku kuthane Sang Prabu Dawud.
5:8 Awit Sang Prabu Dawud wus ngajokaken, ing dina iku, ganjaran marang wong kang wis disabetake Yebus lan sing wis ngrambah menyang talang saka payon, lan sing wis dijupuk langsung wuta lan wong lumpuh padha sing sengit nyawa saka David. Mulane, iku wis ngandika ing paribasan ing, "Tumuli ana wong wuta lan wong pincang padha ora bakal lumebu ing Padaleman Suci."
5:9 Sang Prabu Dawud manggon ing guwa ing, lan Aku bakal: ing kuthane Sang Prabu Dawud. Lan kang dibangun munggah kabeh pinggiran, saka Milone lan mlebu.
5:10 Lan majeng, prospering lan nambah, lan Gusti, Allahira, karo wong.
5:11 uga, Hiram, raja Tirus, utusan Ida Sang Prabu Daud, karo kayu cemara Libanon, lan karo tukang kayu lan tukang watu, supaya tembok. Lan padha ngadegake omah kanggo David.
5:12 Lan David sumurup yen Gusti Allah wis netepake panjenengane dadi ratune Israel, lan sing padha wis kaluhuraké karajan liwat wong Israel.
5:13 Sang Prabu Dawud njupuk ampil lan garwa saka Yerusalem, sawise wong wis teka saka Hebron. Turune liyane uga padha duwe anak wadon David.
5:14 Lan iki jeneng sing sing lair ana ing Yerusalem: Shammua, Sobab, lan Nathan, lan Sang Prabu Suleman,
5:15 lan Ibhar, lan Elishua, lan Nepheg,
5:16 lan Japhia, lan Elisama, lan Eliada, lan Elipheleth.
5:17 Banjur wong Filisti padha krungu sing padha njebadi dadi raja ing Israèl. Lan kabeh padha munggah, supaya padha bisa ngupaya David. Lan nalika Sang Prabu Dawud wis krungu saka iku, kang mudhun stronghold a.
5:18 Saiki wong Filisti, sampun, nyebar piyambak metu ing Lebak Réfaim.
5:19 Lan David arahan Gusti, matur: "Apa aku kudu munggah menyang Filisti? Lan bakal menehi wong menyang tangan?"Pangeran Yehuwah tumuli ngandika marang Sang Dawud:: "The. Kanggo aku mesthi bakal menehi wong Filisti marang ing tanganira. "
5:20 Mulane, Dawud kanggo Baal-perazim. Lan kang ngrangket, ana. Lan ngandika, "Gusti wis dibagi mungsuh sadurunge kula, kaya Waters sing dipérang. "Amarga iki, jeneng panggonan sing disebut Baal-perazim.
5:21 Lan ing panggonan sing padha kiwa konco gambar Graven sing, Dawud lan para prejurité banjur lunga.
5:22 Wong Filistin terus isih, supaya padha munggah lan nyebar piyambak metu ing Lebak Réfaim.
5:23 Ida Sang Prabu Daud arahan Gusti, "Apa aku kudu munggah marang wong Filisti, lan bakal ngirim mau menyang tangan?"Lan kang nanggapi: "Sampeyan ora bakal sumengka marang wong-wong mau; tinimbang, bunder konco sing bali. Lan sampeyan bakal teka saka sisih ngelawan wit balsam.
5:24 Lan nalika krungu swara saka soko arep metu saka ing menang saka wit balsam, sampeyan bakal miwiti perang. Kanggo banjur Gusti bakal lunga, ngarsa Paduka, supaya wong bisa kedadéyan tentara Filistin. "
5:25 Lan supaya, David mung minangka Gusti kang wus kapacak wong. Lan kang wus dadi panyuwunira wong Filisti, saka Gibeon nganti teka ing Gezer.

2 Samuel 6

6:1 Sang Prabu Dawud maneh nglumpuk kabeh wong milih saka Israel, telung puluh ewu.
6:2 Lan Sang Prabu wungu lan banjur lunga, karo kabeh wong sing padha karo wong saka wong Yéhuda, supaya padha bisa mimpin bali pethine Gusti Allah, liwat kang kasebut jeneng Yehuwah Gustine sarwa tumitah, kang lenggah ing sandhuwuré kerub-kerub ndhuwur iku.
6:3 Lan padha diselehake ing pethining Allah ing grobag anyar. Lan padha njupuk saka ing omahe Abinadab, sing ana ing Gibeon. Lan Uzzah lan Ahyo, anak-anaké Abinadab, ndamel Wadhah anyar.
6:4 Lan nalika padha dijupuk saka ing omahe Abinadab, sing ana ing Gibeon, Ahio sadurungé prau minangka penjaga pethining Allah.
6:5 Nanging Sang Prabu Dawud lan kabeh Israel diputer sadurunge Gusti ing saben jenis alat musik kang digawé saka kayu, lan ing clempung, lan clempung, lan timbrels, lan lonceng, lan kecer.
6:6 Lan sawise padha teka ing panutone Nacon, Uzzah lengkap tangané kanggo pethining Allah, lan kang kena, amarga sapi padha nendhang lan wis nyebabake kanggo tip.
6:7 Lan obor Pangéran banjur duka marang Uzzah. Lan disabetake marang kanggo temerity kang. Lan ana seda, jejere pethining Allah.
6:8 Ida Sang Prabu Daud iki sedhih amarga Gusti wis disabetake Uzzah. Lan nama papan kang karan: ing Striking saka Uzzah, malah kanggo dina iki.
6:9 Lan Sang Prabu Dawud banget wedi saka Gusti ing dina sing, matur, "Carane bakal pethine Sang Yehuwah bakal digawa menyang kula?"
6:10 Lan ora ana kekarepan kanggo ngirim pethi Gusti piyambak ing kuthane Sang Prabu Dawud. Tinimbang, kang dikirim menyang omahe Obededom, Hamat.
6:11 Ida Sang Gusti manggon ing omahé Obededom Hamat, telung sasi. Lan Gusti mberkahi Obededom, lan wong sabrayate kabeh.
6:12 Lan iki kacarita kanggo Sang Prabu, yen Gusti wis rahayu Obededom, lan kabeh sing ana kang, amarga saka prau Allah. Mulane, Dawud lan nggawa prau Allah, saka Pedalemané Obededom, menyang kutha Dawud bungah. Lan ana karo David pitu choir, lan pedhèt kanggo korban.
6:13 Lan nalika wong-wong sing padha nggawa prau saka Gusti wus kesah enem langkah, kang immolated sapi lan wedhus sing.
6:14 Lan Sang Prabu Dawud lincak-lincak karo kabeh kemampuan sadurunge Gusti. Lan David nang bangkèkané karo efod iku ditenun.
6:15 lan David, lan kabeh turune Israel, padha anjog ing pethi prajanjian saka Gusti, karo jubilation lan suaran trompet ing.
6:16 Lan nalika pethi saka Gusti lumebet ing kuthane Sang Prabu Dawud, Michal, putri Saul, looking ing cendhela, weruh Sang Prabu Leaping lan nari ing ngarsane Sang Yehuwah. Lan dheweke Panjenengane dianggep asor ing atiné.
6:17 Lan padha mimpin ing prau saka Gusti. Lan padha nyetel iku ing sawijining panggonan ing tengah Tarub Suci, Dawud wis pucuk iku. Lan Sang Prabu Dawud ana holocausts lan kurban slametan ana ing ngarsane Sang Yehuwah.
6:18 Bareng wis rampung aturan holocausts lan kurban slametan, mberkahi wong ing jeneng Yehuwah Gustine sarwa tumitah.
6:19 Lan banjur diedum kabeh akeh Israel, minangka akeh kanggo wong minangka kanggo wanita, kanggo saben siji: siji roti, lan siji Piece saka daging sapi panggang, lan glepung gandum nggoleki goreng karo lenga. Lan kabeh wong lunga, saben siji menyang omahe dhewe.
6:20 Lan Sang Prabu Dawud bali, supaya wong bisa mberkahi brayaté dhéwé. lan Michal, putri Saul, arep metu ketemu David, ngandika: "Carane kamulyane ana ing Sang Nata ing Israel dina, uncovering piyambak sadurunge handmaids abdine, lan kang unclothed, kaya siji saka pemain padha unclothed. "
6:21 Lan Sang Dawud ngandika marang Sang Putri Mikhal: "Sadurunge Gusti, kang wis milih aku tinimbang bapakmu, lan tinimbang kabeh omahé, lan sing dhawuh kula, aku kudu dadi pimpinan liwat wong saka Gusti ing Israel,
6:22 Aku loro bakal muter lan demean aku, liyane supaya saka aku wis rampung. Lan aku bakal sethitik ing mripat dhewe. Lan karo handmaids, bab kang wis ngandika, Aku bakal katon luwih mulya. "
6:23 Lan supaya, ora ana anak sing lair kanggo Michal, putri Saul, malah kanggo dina sédanipun.

2 Samuel 7

7:1 Saiki iku kedaden sing, Nalika Sang Nata wis dienggoni ing omahé, lan Gusti wus kaparingake marang katentreman kang sisih saka sakehe mungsuhe padha,
7:2 ngandika marang Nabi Natan, "Apa kowe ora ndeleng aku manggon ing omah kayu eres, lan sing pethining Allah wis diselehake ing tengah-tengah tampilan tarub?"
7:3 Lan Nathan Sang Prabu: "Go, apa kabeh sing ing atimu. Amarga Sang Yehuwah iku karo sampeyan. "
7:4 Nanging kedaden ing wengi sing, lah, tembung saka Pangeran Yehuwah marang Nathan, matur:
7:5 "Go, lan matura marang abdiningSun Dawud: 'Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Apa sampeyan mbangun omah kanggo kula minangka panggonan manggon bebarengan?
7:6 Kanggo aku wis ora manggon ing omah saka dina aku mimpin bangsa Israèl lunga saka ing tanah Mesir, malah kanggo dina iki. Tinimbang, Aku wis mlaku ing Tarub a, lan ing tarub.
7:7 Lan ing kabeh panggonan sing aku wis nyabrang liwat, karo kabeh para putrane Rama Israel, wong aku tau nganggo tembung kanggo sapa saka suku-suku Israel, kang aku pitunjuk kanggo pangonan umatingSun Israel, matur: Apa wis ora dibangun kula dalem cedar?'
7:8 Lan saiki, supaya sampeyan bakal nganggo abdiningSun Dawud: 'Mangkono pangandikane Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi: Aku njupuk saka ing padang rumput, saka ngisor wedhus, supaya sampeyan bakal dadi pimpinan umatingSun Israel.
7:9 Lan aku wis karo sampeyan nang endi wae sing mlaku. Lan aku wis dipatèni kabèh mungsuhmu ngarsa Paduka. Lan Aku bakal ndadèkaké kowé jeneng gedhe, ing jejere jeneng sing gedhe-gedhe gedhe sing ana ing bumi.
7:10 Lan aku bakal milih panggonan kanggo umatingSun Israel, lan aku bakal tetanduran mau, lan bakal padha manggon ana, lan bakal padha maneh Kagodha. Sanadyan bakal putrane ala terus nindhes wong-wong mau minangka sadurunge,
7:11 saka dina nalika aku diangkat hakim umatingSun Israel. Lan aku bakal menehi liyane kanggo sampeyan saka kabeh mungsuhmu. Lan Gusti foretells kanggo sampeyan sing Gusti piyambak bakal nggawe omah sing.
7:12 Lan nalika dina bakal wis kawujud, lan sampeyan bakal turu karo leluhurmu, Ingsun bakal ngedegake turunira sawise sampeyan, sing bakal metu saka Bangkekan Panjenengan, lan aku bakal nggawe tenan karajan.
7:13 Panjenengane bakal mbangun omah kanggo jeneng sandi. Lan aku bakal netepake tahta karajan, malah ing salawas-lawase.
7:14 Aku bakal dadi bapak kanggo wong, lan Panjenengané bakal dadi putra kula. Lan yen bakal laku ala sembarang, Aku bakal mbenerake wong karo rod wong lan karo wounds ing ngajengipun manungsa.
7:15 Nanging sih aku ora bakal njupuk adoh saka wong, aku njupuk iku adoh saka Saul, kang aku dibusak saka sadurunge sandi pasuryan.
7:16 Lan omahmu bakal setya, lan Kraton Paduka bakal ngarsa Paduka, kanggo sak lawase, lan dhamparira bakal aman terus-terusan. ' "
7:17 Miturut kabeh tembung iki, lan miturut kabeh sesanti iki, dadi durung Nathan nganggo kanggo David.
7:18 Sang Prabu Dawud mlebu lan lungguh ing ngarsane Sang Yehuwah, lan ngandika: "Sopo aku, Dhuh Yehuwah, Allah, lan apa iku omah, sing bakal nggawa kula kanggo titik iki?
7:19 Menapa malih, iki wis ketoke sethitik ing ngarsa Paduka, Dhuh Yehuwah, Allah, kajaba sing uga bakal nganggo bab house abdi kanggo dangu. Kanggo iki hukum Adam, Dhuh Yehuwah, Allah.
7:20 Mulane, apa liyane bakal David bisa ngomong kanggo sampeyan? Kanggo ngerti abdi Paduka, Dhuh Yehuwah, Allah.
7:21 Amarga saka tembung Panjenengan, lan miturut atimu dhewe, sampeyan wis rampung kabeh gedhe setan iki, supaya sampeyan bakal wis dikenal kanggo abdi Paduka.
7:22 Kanggo alesan iki, sing digedhekake, Dhuh Yehuwah, Allah. Kanggo ana siji kaya. Lan ora ana Allah kejaba sampeyan, ing sabarang kang wis padha dakrungu karo kuping kita dhewe.
7:23 Nanging apa bangsa ana marang bumi kaya wong Israèl, amarga kang mangkono mau kasebut, supaya wong bisa ngluwari wong kanggo awake, lan netepake jeneng kanggo awake, lan ngrampungake kanggo wong-wong mau iku gedhe lan elek marang bumi, sadurunge ing pasuryan saka wong Panjenengan, kang sampeyan nebus dhewe adoh Mesir, bangsa lan dewa sing.
7:24 Kanggo sampeyan wis aman wong Israèl kanggo dhewe, minangka wong langgeng. Lan sing, Dhuh Yehuwah, Allah, wis dadi Allahé.
7:25 mulane saiki, Dhuh Yehuwah, Allah, mundhakaken munggah ing salawas-lawase ing tembung sing wis ngandika liwat abdi lan liwat omahe. Lan apa mung sing wis ngandika,
7:26 supaya jeneng bisa digedhekake malah ing salawas-lawase, lan supaya bisa ngandika: 'Gusti Gustine sarwa tumitah iku Allah Israel.' Lan house abdi Paduka Sang Prabu Dawud bakal ditetepake ing ngarsané Gusti.
7:27 Kanggo sing, Dhuh Yehuwah, Gustining sarwa dumadi, Gusti Allahe Israel, wis dicethakaké kanggo kuping abdi Paduka, matur, 'Aku bakal mbangun omah kanggo sampeyan.' Amarga iki, abdi Paduka wis ketemu ing manah ndedonga pandonga iki kanggo sampeyan.
7:28 mulane saiki, Dhuh Yehuwah, Allah, Paduka punika Gusti Allah, lan tembung bakal bener. Kanggo sing wis ngandika kanggo abdi Paduka iki iku apik.
7:29 Mulane, miwiti, lan mberkahi turune abdi Paduka, supaya bisa nangis sadurunge. Kanggo sing, Dhuh Yehuwah, Allah, wis ngandika. Lan supaya, supaya ing omahe abdi Paduka mugi rahayu karo berkah selawase. "

2 Samuel 8

8:1 Saiki sawise iku iki, kedaden sing David disabetake wong Filisti, lan Panjenengané wis ngasoraké wong-wong mau. Lan Sang Prabu Dawud nuli kendhali saka pajeg saka ing tangane wong Filisti.
8:2 Lan disabetake Moab, lan kang diukur karo baris, gawe menyang lemah. Saiki dheweke diukur karo loro garis, siji kanggo matèni, lan siji kanggo tetep urip. Lan Moab iki digawe kanggo ngawula David ing pajeg.
8:3 Lan David disabetake Hadadezer, bin Rehob, raja Zoba, nalika bidhal ngereh Efrat.
8:4 Lan saka pasukan kang, David dicekel sewu pitung atus jaranan lan rong puluh ewu prajurit mlaku. Lan Cut sinew wentis ing kabeh jaran kreta. Nanging kang kiwa aside cukup satus kareta.
8:5 Lan wong Siria saka Damsyik teka, supaya padha bisa nggawa balak kanggo Hadadezer, raja Zoba. Lan Sang Prabu Dawud mejahi puluh loro ewu wong saka Siria.
8:6 Lan David dipanggonke a garnisun ing Aram saka Damsyik. Lan Suriah dadi David ing pajeg. Lan Gusti dibantu David in kabeh iku punapa wae kang karancang badhe karampungaken.
8:7 Lan Sang Prabu Dawud nuli armbands emas, kang balane Prabu Hadadezer, wis, lan diirid menyang Yerusalem.
8:8 Lan saka Betah lan Beerot, kutha ing Hadadezer, Sang Prabu banjur jumlah banget gedhe saka kuningan.
8:9 banjur Toi, raja ing Hamat, krungu sing David wis disabetake mudhun kabeh kekuatan Hadadezer.
8:10 Lan supaya, Toi dikirim putra Yoram kanggo Sang Prabu, supaya wong bisa salam wong kanthi ucapan, lan menehi thanks, amarga wus perang nglawan Prabu Hadadezer, lan wus ngasorake wong mudhun. Kanggo tenan, Toi mengsah saka Prabu Hadadezer. Lan ing tangané padha prau saka emas, lan prau salaka, lan prau saka kuningan.
8:11 Lan Sang Prabu Dawud uga kasucèkaké iku mau kanggo Gusti, dene salaka lan emas kang wis kasucèkaké saka kabeh bangsa, kang padha katelukake:
8:12 saka Suriah, lan Moab, lan anak-Amon, Wong Filistin, lan Amalek, lan saka spoils paling saka Prabu Hadadezer, bin Rehob, raja Zoba.
8:13 David uga digawe jeneng kanggo awake nalika piyambakipun kondur saking ngrebut Suriah, ing Lembah Salt Pits, Duwe Cut wolulas ewu.
8:14 Lan dipanggonke pengawal ing Edom, lan ditugasaké garnisun a. Lan kabeh Edom iki digawe kanggo ngawula David. Lan Gusti dibantu David in kabeh iku punapa wae kang karancang badhe karampungaken.
8:15 Lan Sang Prabu Dawud ngasta paprentahan ing kabeh Israel. Lan David tuntas paukuman lan kaadilan karo kabeh wong kang.
8:16 saiki Yoab, putra Zeruya, ana wadya-bala. Yosafat, bin Ahilud, ana penjaga cathetan.
8:17 Zadok, bin Ahitub, lan Sang Akhimelekh, bin Abyatar, padha imam. Lan Seraya ana ahli Toret.
8:18 Benaya, bin Yoyadha, iki liwat Kreti lan Pelethites. Nanging Dane Daud imam.

2 Samuel 9

9:1 Lan Sang Prabu Dawud ngandika, "Aja mikir sing bisa uga ana wong ngiwa saka Prabu Saul, supaya Ingsun bisa ngatingalaké sih bae, marga saka Jonathan?"
9:2 Saiki ana, saka Prabu Saul, abdi jenengé Ziba. Lan nalika Sang Prabu banjur nimbali wong kanggo awake dhewe, Panjenengané banjur ngandika marang wong, "Apa sampeyan ora Ziba?"Lan kang nanggapi, "Kawula punika abdi Paduka."
9:3 Sang Prabu ngandika, "Apa ana wong urip saka Prabu Saul, supaya aku bisa nuduhake rahmating Allah kanggo wong?"Lan Ziba matur marang Sang Prabu, "Ana wis isih anak Jonathan, karo kaki dipatèni. "
9:4 "Dhèwèké nang ngendi?"Ngandika. Lan Ziba matur marang Sang Prabu, "Lah, iku ing omahe Makhir, bin Amiel, ing Lodebar. "
9:5 Mulane, Sang Prabu ngutus lan digawa saka omah Makhir, bin Amiel, saka Lodebar.
9:6 Lan nalika Mephibosheth, bin Jonathan, putrane Sang Prabu Saul, wis teka David, kang banjur sujud kang, lan reverenced. Lan Sang Prabu Dawud ngandika, "Mephibosheth?"Lan kang nanggapi, "Abdi dalem punika."
9:7 Lan Sang Dawud ngandika marang wong: "Aja wedi. Kanggo aku mesthi bakal maicayang sih pasueca sampeyan amarga saka bapakmu Jonathan. Lan aku bakal mulihake kanggo sampeyan kabeh kothak bapakmu Saul. Lan kowe bakal mangan roti ing meja kula tansah. "
9:8 Lan reverencing wong, ngandika, "Sopo aku, abdi Paduka, sing ngirim katon karo sih marang asu mati kaya kula?"
9:9 Lan supaya, raja disebut Ziba, abdine Prabu Saul, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Kabèh punapa wae sing duweke Saul, lan kabeh omahé, Aku wis diwenehi karo putra bendaramu.
9:10 Lan supaya, tetanen kanggo wong, lan anak lan para abdi Paduka. Lan sampeyan bakal nggawa ing pangan kanggo anak bendaramu, kanggo gizi. lan Mephibosheth, putra bendaramu, bakal tansah mangan roti ing meja kula. "Saiki Ziba wis limalas putrane lan puluh abdi.
9:11 Lan Ziba matur marang Sang Prabu: "Kaya gusti kawula wis dhawuh abdi Paduka, supaya bakal abdi apa. Lan Mephibosheth bakal mangan ing meja kula, kaya siji saka para putrane Sang Prabu ing. "
9:12 Saiki Mephibosheth anak lanang enom kang jenengé Mica. Saestu, kabeh kindred saka omahé Ziba dadi Mephibosheth.
9:13 Nanging Mephibosheth ana ing Yerusalem. Kanggo wong iki panganan tansah saka Tabel Sang Prabu. Lan ana wong lumpuh ing loro kaki.

2 Samuel 10

10:1 Saiki sawise iku iki, kedaden sing raja putrane bani Amon seda, lan putra Hanun kang jumeneng sawise wong.
10:2 Lan Sang Prabu Dawud ngandika, "Aku bakal maicayang sih pasueca Hanun, bin Nahas, kaya rama nuduhake sih kula. "Mulane, David dikirim panglipur marang, dening abdine, liwat ing maringaken kang rama. Nanging nalika balane Prabu Dawud wus teka ing tanah saka bani Amon,
10:3 parapamimpin anak nang Ammon ngandika Hanun, Gusti sing: "Aja mikir iku amarga saka pakurmatan saka bapakmu sing David dikirim consolers kanggo sampeyan? Lan ora David ngirim utusan marang sampeyan, supaya wong bisa neliti lan njelajah kutha, lan supaya wong bisa ngrusak?"
10:4 Lan supaya, Hanun njupuk balane Prabu Dawud, lan dipun cukur mati siji setengah saka beards sing, lan Cut jubahe ing tengah, minangka adoh minangka buttocks, lan padha didhawuhi mulih.
10:5 Lan nalika iki wus kacarita kanggo David, kang dikirim kanggo ketemu wong. Lan wong-wong padha banget Kagodha dening kawirangan. Lan Sang Prabu Dawud dhawuh, "Tetep ing Yerikho, nganti beards tuwuh, lan banjur bali. "
10:6 Saiki anak-anaké Amon, ningali kang wus katindakaké bundhas kanggo David, dikirim kanggo, lan mbayar bayaran kanggo, wong Siria saka Rehob, lan wong Siria saka Zoba, rong puluh ewu prajurit mlaku, lan saka ratu ing nagara Maakha, sewu wong, lan saka Tob, rolas èwu.
10:7 Lan nalika Sang Prabu Dawud wus krungu iki, kang dikirim Yoab lan kabeh tentara warriors.
10:8 Banjur anak nang Ammon banjur kasebut, lan padha dipanggonke line perang sadurunge banget sangareping gapurane. Nanging wong-wong Siria saka Zoba, lan ing Rehob, lan Tob, lan Maaka, padha piyambak ing lapangan.
10:9 Lan supaya, ningali perang wis disiapake marang wong, loro madhep marang lan konco, Yoab milih sawetara saka kabeh wong milih saka Israel, lan Nggawe line perang ngelawan wong Aram.
10:10 Nanging sisih isih saka wong kang dikirim marang sadulur Abisai, sing kawangun baris perang marang anak nang Ammon.
10:11 Lan Yoab ngandika: "Yen wong Siria ngalahaké kula, sampeyan bakal ngewangi kula. Nanging yen anak nang Ammon ngalahaké sampeyan, banjur aku bakal ngewangi sampeyan.
10:12 Dadi wong wani. Lan supaya kita perang atas jenenge bangsa kita lan kutha Allah kita. Banjur Gusti bakal nindakake apa kang becik ing ngarsane dhewe. "
10:13 Lan supaya, Yoab, lan wong-wong sing padha karo wong, mundur konflik marang wong-wong Siria, sing langsung mlayu ndisiki sing.
10:14 Banjur, ningali wong Siria wis mlayu, putrane Amon piyambak uga mlayu saka pasuryan saka Abisai, lan padha lumebu menyang kutha. Lan Yoab bali saka anak nang Ammon, lan kang tindak menyang Yérusalèm.
10:15 Lan supaya, Aram, ningali padha tiba sadurunge Israel, tumuli padha bebarengan.
10:16 Lan Hadadezer dikirim lan nggawa wong-wong Siria sing padha ngluwihi kali, lan kang mimpin ing tentara. lan Shobach, aturan saka militèr saka Prabu Hadadezer, ana pimpinan sing.
10:17 Lan nalika iki wus kacarita kanggo David, kang narik kawigaten bebarengan kabeh Israel. Lan nyabrang ing bengawan Yarden, banjur kanggo Helam. Lan wong-wong Siria kawangun baris perang ngelawan David, lan padha nempuh perang marang wong.
10:18 Lan wong-wong Siria mlayu sadurunge pasuryan saka Israel. Lan Dawud, antarane wong-wong Siria, wong pitung atus kareta, patang puluh ewu jaranan. Lan kang wus dadi panyuwunira Shobach, pamimpin militer, sing langsung mati.
10:19 Banjur kabeh ratu kang padha ing balak saka Prabu Hadadezer, ningali piyambak kanggo perang dening Israel, padha wedi lan padha mlayu: sèket wolu ewu wong sadurunge Israel. Lan padha gawé prejanjian karo Israel, lan padha dadi wong. Lan wong-wong Siria padha wedi kanggo kurban pitulungan kanggo anak-anake Amon maneh.

2 Samuel 11

11:1 Saiki iku kedaden sing, ing siji taun, ing wektu nalika raja biasane lunga perang, David dikirim Yoab, lan para abdine karo wong, lan kabeh Israel, lan padha glethakaken sampah menyang anak nang Ammon, lan padha ngepung kutha Raba. Nanging Sang Prabu Dawud tetep ing Yerusalem.
11:2 Nalika iku padha njupuk Panggonan, David kedaden kanggo tangi saka amben sawise midday, lan kang mlaku marang Teras saka kedhaton. Lan weruh, tengen saka teras kang, wong wadon ngumbah dhéwé. Lan wong wadon mau ayu banget rupane.
11:3 Mulane, Sang Prabu ngutus lan nunasang sing wadon bisa uga. Lan iki kacarita kanggo wong dheweke ana Bathsheba, putri Eliam, garwa Uria, wong Het.
11:4 Lan supaya, Prabu Dawud banjur utusan, lan njupuk dheweke. Lan nalika dheweke wis mlebu kanggo wong, wong turu karo dheweke. lan saiki, dheweke diresiki saka bosok dheweke.
11:5 Lan dheweke bali menyang omahe, Duwe disusun lan anak bayi. lan ngirim, dheweke informed David, lan dheweke ngandika, "Aku wis disusun."
11:6 Ida Sang Prabu Daud dikirim Yoab, matur, "Kirimi kula Uria, wong Het. "Senapati Yoab dikirim Uria kanggo David.
11:7 Lan Uria banjur kanggo David. Sang Dawud banjur munjuk apa Yoab mengkono uga, lan bab wong-wong, lan carane perang kang adani.
11:8 Lan Sang Dawud ngandika marang Uria, "Go menyang omahmu, lan wisuh sikil Panjenengan. "Lan Uria mundur saka ing omah raja. Lan meal saka Sang Prabu nganti sawise wong.
11:9 Nanging Uria turu sadurunge gapura kedhaton, karo abdi liyane saka bendarané, lan iya ora mulih menyang omahe dhewe.
11:10 Lan iki kacarita kanggo ratu sawetara, matur, "Uria durung pindhah menyang omahe." Lan Sang Dawud ngandika marang Uria: "Apa sampeyan ora teka saka lelampahan? Apa sira aja lunga menyang omahmu?"
11:11 Lan Uria matur marang Sang Dawud: "Pethi Allah, lan Israel lan Yehuda, manggon ing tarub, lan gusti kawula Sang Yoab, lan abdi gusti kawula, tetep marang bumi ing. Lan aku kudu banjur pindhah menyang omah dhewe, supaya aku padha bisa mangan lan ngombe, lan turu karo bojoku? Miturut kawulo lan dening kesejahteraan nyawa, Aku ora bakal tumindak mangkono. "
11:12 Mulane, Sang Dawud ngandika marang Uria, "Apa sing dadi, ing kene iki, sesuk bakal ngirim sing adoh. "Dadi Uria tetep ing Yerusalem, ing dina iku lan sabanjure.
11:13 Lan Sang Prabu Dawud nimbali wong, supaya wong bisa mangan lan ngombe ing ngarsane, lan kang digawe wong inebriated. Lan departing ing wayah sore, wong turu ing sprei kang, karo para bendaramu kang, lan iya ora mulih menyang omahe dhewe.
11:14 Mulane, nalika esuk teka, David wrote layang marang Sang Yoab. Lan dikirim kanthi lantaran Uria,
11:15 nulis ing huruf: "Panggonan Uria ngelawan perang ing, ngendi perang punika kuat, lan banjur ninggalake wong, supaya, Duwe wis tatu, kang uga mati. "
11:16 Lan supaya, nalika Yoab ana ngepung kutha, kang dipanggonke Uria ing panggonan kono sumurup wong kuat dadi.
11:17 Lan wong-wong, departing saka kutha, perang nglawan Senapati Yoab. Lan sawetara wong ing antarane balane Prabu Dawud ambruk, lan Uria wong Het uga seda.
11:18 Lan supaya, Yoab dikirim lan kacarita kanggo David saben tembung bab perang.
11:19 Lan pitunjuk utusan, matur: "Yen wis rampung kabeh tembung bab perang kanggo Sang Prabu,
11:20 yen sampeyan ndeleng wong dadi duka, lan yen ngandika: Yagene sing digambar cedhak tembok supaya perang? Apa sampeyan bodho sing akeh darts sing di buwang saka ndhuwur tembok?
11:21 Sing dadi panyuwunira Abimelek, putra sane asiki? Apa dudu wong wadon uncalan pecahan saka millstone marang wong saka tembok, lan matèni wong ing seda? Apa sira pendekatan jejere tembok?'Sampeyan bakal ngomong: 'Abdi Uria Panjenengan, wong Het, uga dumunung mati. ' "
11:22 Mulane, utusan tindak. Gusti Yésus terus lan diterangake kanggo David kabeh sing Yoab wus kapacak wong.
11:23 Lan utusan matur marang Sang Dawud: "Wong ngalahake kita, lan banjur padha menyang ing ara-ara. Banjur kita ngoyak wong, nggawe nyerang, malah menyang gapuraning kutha.
11:24 Lan pamanah katuntun panah ing abdi saka tembok ndhuwur. Lan sawetara saka abdi Sang Prabu seda, lan banjur uga abdi Paduka Uria wong Het seda. "
11:25 Lan Sang Dawud ngandika marang utusan: "Sampeyan bakal pitutur iku mau Yoab: 'Aja prakara iki dishearten sampeyan. Kanggo wanguné sing acara perang. Saiki siji iki, lan saiki kang, dikonsumsi dening pedhang. Kasurung warriors marang kutha lan padha dakpituturi wong, supaya sampeyan bisa sirna. ' "
11:26 Banjur bojo Uria krungu sing bojone Uria sampun seda, lan dheweke sungkawa kanggo wong.
11:27 Nanging nalika padha nangisi rampung, David dikirim lan nggawa dheweke menyang omahe, lan dheweke dadi bojoné, lan dheweke mbabar anak lanang marang. Lan tembung iki, Dawud wis rampung, iki ngremenaken ing ngarsané Gusti.

2 Samuel 12

12:1 Banjur Gusti dikirim Nathan kanggo David. Bareng wis teka marang, Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Wong loro padha ing siji kutha: siji sugih, lan wong mlarat liyane.
12:2 Wong sugih wis akeh banget wedhus lan sapi.
12:3 Nanging wong miskin boten ing kabeh, kajaba siji wedhus sethitik, kang wis tuku lan nourished. Lan dheweke wis thukul munggah ing ngarsane, bebarengan karo anak kang, mangan roti kang, lan ngombé saka tuwung kang, lan turu ing pangkone kang. Lan aku iki kaya putri kanggo wong.
12:4 Nanging nalika wong lelungan tartamtu wis teka marang wong sugih, nglirwakake kanggo njupuk saka wedhus lan sapi dhewe, supaya wong bisa saiki pésta kanggo lelungan sing, sing wis teka marang, mundhut wedhus saka wong miskin, lan nyawisake a meal kanggo wong sing padha teka kanggo wong. "
12:5 Banjur duka Dawud iki duka banget marang wong sing, lan ngandika marang Natan: "Minangka urip Gusti, wong sing wis rampung iki anak saka pati.
12:6 Panjenengané bakal mulihake fourfold wedhus, amarga iya tembung iki, lan iya ora njupuk tega. "
12:7 Nanging Nathan ngandika marang Sang Dawud: "Sampeyan wong sing. Mangkono pangandikane Sang Yehuwah, Gusti Allahe Israel: 'Aku dijebadi sampeyan dados ratun bangsa Israele, lan aku ngluwari kowé saka tangané Saul.
12:8 Aku diparingi omah bendaramu kanggo sampeyan, lan garwa bendaramu menyang ing pangkone Panjenengan. Lan aku marang turune Israel lan Yehuda sampeyan. Lan kaya iku mau padha cilik, Aku bakal nambah iku akeh luwih kanggo sampeyan.
12:9 Mulane, kok wis nacad tembung saka Gusti, supaya sampeyan nindakake apa kang ala ana ing paningaling kawula? Sampeyan wis nggecak Uria wong Het karo pedhang. Lan sing wis dijupuk bojoné minangka garwa dhewe. Lan wis sijine nganti mati pedhang anak nang Ammon.
12:10 Kanggo alesan iki, pedhang ora bakal mundur saka ing omahmu, malah perpetually, amarga wis dianggep asor kula, lan sing wis dijupuk ing bojo Uria wong Het, supaya dheweke bisa dadi garwane. '
12:11 Lan supaya, mangkono pangandikane Sang Yehuwah: 'Lah, Ingsun bakal ngedegake liwat sampeyan ala saka omahmu dhewe. Lan aku bakal njupuk garwa adoh sadurunge mata, lan aku bakal menehi wong pepadhamu. Lan kang bakal turu karo bojomu ing ngarsane sun iki.
12:12 Kanggo sampeyan tumindhak menengan. Nanging aku bakal nindakake tembung iki ing ngarsane kabeh Israel, lan ing ngarsane srengenge. ' "
12:13 Lan Sang Dawud ngandika marang Natan, "Aku wis gawé dosa marang Gusti." Lan Nathan ngandika marang Sang Dawud: "Gusti uga wis dijupuk dosa. Sampeyan ora bakal mati.
12:14 Nanging saestu, amarga wis diwenehi wusana kanggo mungsuh saka Gusti kanggo ngala-ala, amarga saka tembung iki, putra sing lair: dying kang bakal mati. "
12:15 Lan Nathan bali menyang omahe dhewe. Lan Gusti disabetake siji sethitik, kang garwa Uria patutan David, lan piyambakipun despaired saka.
12:16 Lan Sang Prabu Dawud nyuwun Gusti atas saka siji sethitik. Lan David pasa strictly, lan ngetik piyambak, lay ing lemah.
12:17 Banjur para pinituwa daleme teka, urging wong munggah saka lemah. Lan ora ana kekarepan, utawa kang bakal mangan meal karo wong-wong mau.
12:18 Banjur, ing dina kapitu, kedaden sing bayi seda. Lan balane Prabu Dawud padha wedi kanggo laporan kanggo wong sing siji sethitik wis seda. Padha ora: "Lah, nalika bayi kuwi isih urip, kita padha ngandika marang, nanging ora bakal ngrungokake swara kita. Carane akeh liyane bakal nindhes piyambak, yen kita marang wong sing lanang iku mati?"
12:19 Nanging nalika Sang Prabu Dawud wus katon abdi bisikna kang, kang temen maujud sing bayi wis seda. Lan ngandika marang para abdiné,, "Apa ing antarane wong mati anak?"Lan padha nanggapi wong, "Bocahé wus mati."
12:20 Mulane, David wungu saka ing lemah ing. Lan sakabeheng lan njebadi piyambak. Bareng wis diganti sandhangan kang, piyambakipun mlebet Pedalemané Allah, lan nyembah. Sang Prabu banjur menyang omahe dhewe, lan takon menyang panggonan roti ana ing ngarsane, lan dhahar.
12:21 Nanging abdi mau matur marang: "Apa tembung iki sing wis rampung? Sampeyan pasa lan padha nangis, atas jenenge bayi, nalika isih ana urip. Nanging nalika bocah ana mati, sampeyan jumeneng lan mangan roti. "
12:22 Lan ngandika: "Nalika isih ana urip, Aku pasa lan nangis ing atas jenenge bayi. Kanggo Aku ngandika: Sapa sing ngerti yen Gusti mbok menawa menehi marang aku, lan supaya urip bayi?
12:23 Nanging saiki iku mati, Punapa aku cepet? Aku bisa nggawa wong bali maneh? Tinimbang, Aku bakal pindhah menyang wong. Nanging saestu, kang ora bakal bali menyang kula. "
12:24 Lan David consoled bojoné Bathsheba. Lan ngetik kanggo dheweke, wong turu karo dheweke. Lan dheweke mbabar anak lanang, lan kang dijenengake Solomon, lan Gusti ngasihi.
12:25 Ida raris ngutus, lumantar Nabi Natan, lan kang dijenengake, Kekasih Sang Yehuwah, amarga Gusti ngasihi.
12:26 Lan banjur Yoab perang nglawan Raba anak nang Ammon, lan perang ing njaba kutha kraton.
12:27 Lan Yoab utusan Ida Sang Prabu Daud, matur: "Aku wis berjuang nglawan Raba, lan Kutha Waters bakal rauh bakal dicekel.
12:28 mulane saiki, klumpukne ing bagean isih saka bangsa Yahudi, lan ngepung kutha lan njupuk iku. Digunakake, nalika kutha bakal wis glethakaken sampah dening kula, kamenangan bakal ascribed kanggo jeneng sandi. "
12:29 Lan Sang Prabu Dawud padha nglumpukake wong, lan banjur bidhal marang Raba. Bareng wis padha perang, kang dicekel iku.
12:30 Panjenengané banjur makutha saka raja saka sirahe. Bobot saka iku bakat saka emas, gadhah mutiara paling larang regane. Lan iki banjur ditumpangake ing sirahe David. Menapa malih, kang digawa lunga spoils saka kutha, kang padha banget akeh.
12:31 uga, nggawa kasebut wong, kang sawed wong, lan piyambakipun ndamel liwat karo kreta wesi, lan dipara karo lading, lan wong nyeret wong liwat kilns bata. Dadi iya kanggo kabeh warga anak nang Ammon. Lan Sang Prabu Dawud bali, karo kabeh tentara, kanggo Yerusalem.

2 Samuel 13

13:1 Saiki sawise iku iki, kedaden sing Amnon, tedhakipun Sang Prabu Dawud, ana ing katresnan karo adhine ayu banget saka Absalom, tedhakipun Sang Prabu Dawud, lan aku iki disebut Tamar.
13:2 Lan pined kanggo dheweke banget, dadi luwih supaya, metu saka katresnan kanggo dheweke, kang dadi gerah. Kanggo, wiwit dheweke ana prawan, ketoke kangelan kanggo wong kang bakal nindakake apa-apa jujur ​​karo dheweke.
13:3 Saiki Amnon kanca jenenge Yonadab, bin Simea, seduluré David: wong banget ngati-ati.
13:4 Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Yagene kowe padha dadi supaya lancip saka dina kanggo dina, O putra Sang Prabu? Apa sampeyan ora bakal ngomong?"Lan Amnon ngandika marang, "Aku gandrung karo Tamar, adhine kakang kawula Absalom. "
13:5 Lan Yonadab matur marang: "Ngapusi mudhun marang amben, lan feign penyakit. Lan nalika bapakmu bakal teka nemoni kowe, ngomong marang: 'Aku takon sampeyan supaya adhine Tamar marani Aku, supaya dheweke bisa menehi kula pangan, lan uga nggawe meal cilik, supaya aku bisa mangan saking tanganipun. ' "
13:6 Lan supaya, Amnon lay mudhun, lan wiwit tumindak kaya kang lara. Lan nalika Sang Prabu wis teka ngunjungi wong, Amnon matur marang Sang Prabu, "Aku beg sampeyan supaya adhine Tamar marani Aku, lan nggawe ing ngajeng kawula loro bagian sethitik pangan, supaya aku njupuk saking tanganipun. "
13:7 Mulane, David dikirim ngarep kanggo Tamar, matur, "Ayo menyang omahé sedulurmu Amnon, lan nggawe meal cilik kanggo wong. "
13:8 Lan Tamar banjur menyang omahé sadulur Amnon. Nanging piyambakipun lying mudhun. Lan njupuk glepung, dheweke pipis. Lan nglarutaké ing ngarsane, aku masak sethitik bagian pangan.
13:9 Lan njupuk apa dheweke wis masak, dheweke diwutahake metu, lan dheweke nyetel sadurunge wong. Ananging deweke ora gelem mangan. Lan Amnon ngandika, "Kirimi wong adoh saka Aku." Bareng wus padha dikirim wong adoh,
13:10 Amnon ngandika marang Tamar, "Nggawa panganan menyang kamar turu, supaya aku bisa mangan saka ing tanganmu. "Mulane, Tamar njupuk bagian sethitik pangan dheweke wis digawe, lan dheweke digawa menyang sadulur Amnon ing kamar turu.
13:11 Lan nalika dheweke wis presented pangan marang, kang ngasta dheweke, lan ngandika, "Ayo ngapusi karo aku, adhine. "
13:12 Dheweke semaur: "Aja nglakoni, kakangku! Aja meksa kula. Kanggo bab kuwi kudu rampung ing Israel. Aja milih tumindak bodho iki.
13:13 Kanggo aku ora bakal bisa kanggo metokake kawirangan kawula. Lan kaya sing siji saka wong bodho ing Israel. Awit luwih becik nganggo Sang Prabu, lan ora bakal nyélaki Aku nganti sampeyan. "
13:14 Nanging panjenengané ora gelem setuju kanggo usulan dheweke. Tinimbang, berlaku dening kekuatan, kang dipeksa dheweke, lan lay karo dheweke.
13:15 Lan Amnon dianakaké gething kanggo dheweke karo gething banget gedhe, dadi luwih supaya gething karo kang sengit dheweke ana luwih saka katresnan karo kang wus tresna marang dheweke sadurunge. Lan Pangeran Amnon munjuk dheweke, "Ngadega, lan lunga. "
13:16 Lan dheweke semaur, "Ala iki luwih, sing saiki dilakoni marang kula ing nyopir kula adoh, saka apa sing sadurunge. "Nanging wong iki ora gelem ngrungokaké,.
13:17 Tinimbang, nelpon para peladèn sing padha ngladosi, ngandika, "Cast Wong iki gawanen metu saka kula, lan nutup lawang konco dheweke. "
13:18 Saiki dheweke iki sandhangan karo jubah tungkak-dawa. Kanggo wong wadon prawan saka ratu digawe nggunakake iki jenis sandhangan. Lan supaya, abdine matak dheweke metu, lan ditutup lawang konco dheweke.
13:19 Lan dheweke sprinkled awu marang kepala, lan dheweke banjur nyuwek-nyuwek dheweke tungkak-dawa jubah. Lan manggonke tangan marang kepala, dheweke banjur kasebut, mlaku-mlaku lan nangis metu.
13:20 Banjur sadulur Absalom ngandika marang dheweke: "Wis sadulurmu Amnon lain karo sampeyan? Nanging saiki, Dhik, menengo. Kanggo wong iku kangmasmu. Lan sing ora nindhes atimu marga saka prakara iki. "Lan, Tamar tetep, mbuang adoh ing omahé sadulur Absalom.
13:21 Nalika Sang Prabu Dawud wis krungu bab iku, piyambakipun prihatin banget. Nanging panjenengané ora gelem nindhes roh kang putra Amnon. Kanggo anggone ngasihi, awit kang ana pembarep.
13:22 Nanging Absalom ora nganggo Amnon, sanadyan ala utawa kang becik. Absalom sengit Amnon amarga kang wus nerak Tamar, adhiné.
13:23 Banjur, sawise wektu rong taun, kedaden sing ménda Absalom kang padha shorn ing Baal-Hazor, kang near Efraim. Absalom ngulemi para putrane Sang Prabu ing.
13:24 Wasana Prabu, lan Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Lah, ménda abdi sing kang shorn. Aku takon yen Sang Prabu, dhateng para abdi, bisa teka abdi. "
13:25 Sang Prabu ngandika kanggo Absalom: "Ojo, anakku, ora milih kanggo takon kita kabeh bisa teka lan dadi gawemu. "Banjur, sawise kang madhahi, lan wus gelem lunga, banjur maringi berkah.
13:26 Lan Absalom ngandika, "Yen ora gelem teka, Aku beg sampeyan, paling supaya kakangku Amnon teka karo kita. "Sang Prabu ngandika marang, "Iku ora perlu kang pindhah karo sampeyan."
13:27 Nanging Absalom dipencet marang, lan wong dikirim karo wong Amnon lan para raja ing. Lan Absalom digawe pésta, kaya riyaya raja.
13:28 Banjur Absalom dhawuh marang para abdine, matur: "Mirsani nalika Amnon bakal wis mendem anggur. Lan nalika aku pitutur marang kowé, 'Strike lan matèni wong!' aja wedi. Kanggo iku aku sing swara sampeyan. Dadi wong kuwat lan gagah prakosa. "
13:29 Mulane, balane Absalom tumindhak marang Amnon, kaya kang wus kadhawuhake Absalom wong. Lan kabeh para putrane Sang Prabu wungu munggah, lan saben wong menek marang mule lan mlayu.
13:30 Lan nalika isih padha lelungan ing dalan, kabar angin ngrambah David, matur, "Absalom sampun mejahi para raja ing, lan ana ora siji saka wong-wong mau isih. "
13:31 Lan Sang Prabu jumeneng, lan nyuwék kang rasukan, lan dhawah ing lemah. Lan kabeh para abdi kang, sing padha ngadeg cedhak wong, nyuwék jubahe.
13:32 nanging Yonadab, bin Simea, kakangné Dawud, respon, ngandika: "Sinuwun Prabu ora kudu nimbang sing kabeh para putrane Sang Prabu wis dipatèni. Amnon piyambak mati. Kanggo piyambakipun Nyetel marang lantaran Absalom saka dina kang dirudopekso Tamar, adhiné.
13:33 mulane saiki, supaya ora gusti kawula Sang Prabu nyetel tembung iki ing manah, matur, 'Kabeh para putrane Sang Prabu wis dipatèni.' Kanggo mung Amnon iku mati. "
13:34 Saiki Absalom ngungsi. Lan wong enom tetep watch, nyawang nduwur lan gazed metu. Lah, akeh wong padha tekan ing sadawane dalan remot ing sisih gunung.
13:35 Lan Yonadab matur marang Sang Prabu: "Lah, putrane Sang Prabu ing kene. Condhong karo tembung saka abdi Paduka, supaya iku wis kedaden. "
13:36 Bareng wis mandhek ngandika, putrane Sang Prabu uga muncul. lan ngetik, padha diangkat munggah swara sing, lan padha nangis. Sang Prabu uga, lan kabeh para abdi kang, nangis karo nangis banget gedhe.
13:37 nanging Absalom, ngungsi, tindak Talmai, bin Amihud, raja Gesur. Sang Prabu Dawud nangisi anaké lanang saben dina.
13:38 Saiki sawise wong wis mlayu lan wus teka ing Gesur, Absalom ana ing papan sing kanggo telung taun. Lan Sang Prabu Dawud mandhek kanggo nguber Absalom, amarga wis consoled liwat maringaken Amnon.

2 Samuel 14

14:1 saiki Yoab, bin Zeruya, mangertos yen jantung Prabu wis diuripake menyang Absalom,
14:2 wong dikirim menyang Tekoa, lan kang digawa saka ana wong wadon wicaksana. Panjenengané banjur ngandika marang dheweke: "Feign sing ana ing mourning, lan sijine ing sandhangan siji sing mourns. Lan ora nglengani dhewe karo lenga, supaya sampeyan bisa dadi kaya wong wadon sing isih grieving kanggo wong sing tilar donya sawetara wektu kepungkur.
14:3 Lan sampeyan bakal mlebu marang Sang Prabu, lan sampeyan bakal nganggo tembung marang ing proses iki. "Sawisé mengkono Yoab banjur sijine tembung ing cangkeme.
14:4 Lan supaya, nalika wong wadon saka Tekoa sampun mlebet Sang Prabu, dheweke ambruk sadurunge wong ing lemah, lan dheweke reverenced, lan dheweke ngandika, "Tulung aku, O king. "
14:5 Sang Prabu ngandika kanggo dheweke, "Apa masalah kowe duwe?"Lan dheweke nanggapi: "Alas, Aku wong wadon sing randha. Kanggo bojoku wis seda.
14:6 Lan abdinipun Panjenengan kagungan putra loro. Lan padha grejegan siji marang liyane ing lapangan. Lan ora ana siji ana sing bakal bisa kanggo mungkasi. Lan siji disabetake liyane, lan matèni wong.
14:7 Lah, kulawarga kabèh, Rising munggah marang abdine Panjenengan, ngandika: 'Ngirim wong sing mejahi sadulure, supaya kita bisa matèni wong kanggo urip saka sadulur kang, kang matèni, lan supaya kita bisa apa adoh karo heir. 'Lan padha ngarah Pengarang narik sing kiwa, supaya ana uga ora tahan jeneng kanggo bojoku, utawa remnant marang bumi. "
14:8 Sang Prabu ngandika marang wong wadon mau, "Menyang house dhewe, lan aku bakal nggawe kaputusan ing atas. "
14:9 Lan wong wadon saka Tekoa Sang Prabu: "Muga-muga piala dadi marang kula, gusti kawula, lan marang padalemane bapakku. Nanging uga raja lan dhampar dadi resik. "
14:10 Sang Prabu ngandika, "Sapa bakal mbantah sampeyan, nggawa Gusti kanggo kula, lan ora bakal tutul maneh. "
14:11 Lan dheweke ngandika, "Sang Prabu ngelingi Gusti Allah kang, sederek getih supaya cedhak uga ora pingan supaya njupuk mbales, lan supaya padha bisa ora liya matèni anakku. "Gusti Yésus terus ngomong, "Minangka urip Gusti, ora siji rambute saka anakmu bakal tiba ing lemah. "
14:12 Wong wadon mau banjur matur, "Ayo abdinipun Panjenengan nganggo tembung kanggo gusti kawula Sang Prabu." Gusti Yésus terus ngomong, "Nganggo."
14:13 Lan wong wadon mau banjur matur: "Apa duwe panginten bab kuwi marang wong Gusti Allah, lan punapa Prabu ngandika tembung iki, supaya wong dosa lan ora mimpin bali siji kang ditolak?
14:14 Kita kabeh dying, lan kita kabeh kaya banyu kang mili menyang lemah lan ora bali. Gusti Allah ora bakal ilang nyawa. Tinimbang, kang renews usahane, mikir yen apa kang wis ditolak bisa ora tiba ing karusakan kabeh.
14:15 Mulane, saiki aku wis teka nganggo tembung iki kanggo gusti kawula Sang Prabu, ing ngarsane wong. Lan abdinipun ngandika: Aku bakal nganggo Sang Prabu, kanggo mbok menawa ana uga sawetara cara kanggo Sang Prabu kanggo ngrampungake tembung saka abdinipun kang.
14:16 Sang Prabu mirengke, lan diluwari abdinipun kang saka tangan kabeh sing padha gelem njupuk adoh kula lan anak kula bebarengan, saka pusaka Allah.
14:17 Mulane, supaya nganggo abdinipun Panjenengan, supaya tembung saka gusti kawula Sang Prabu uga kaya kurban. Awit kaya Angel Allah, supaya iku gusti kawula Sang Prabu, supaya wong wis dipindhah dening ora berkah, utawa kutukan. banjur banget, Panjenengan Gusti Allah nunggil kaliyan panjenengan. "
14:18 Lan nanggepi, Sang Prabu ngandika marang wong wadon mau, "Sampeyan ora bakal ndhelikake saka kula tembung saka apa aku takon sampeyan." Lan wong wadon mau banjur ngandika, "Nganggo, gusti kawula Sang Prabu. "
14:19 Sang Prabu ngandika, "Apa ora tangan Yoab karo kowé kuwi?"Lan wong wadon mangsuli lan ngandika: "Miturut kesejahteraan nyawa, gusti kawula Sang Prabu, iku ora ngiwa, utawa nengen, ing kabeh kang gusti kawula Sang Prabu sampun ngandika. Nanging abdi dalem Sang Yoab piyambak pitunjuk kula, lan piyambakipun diselehake kabeh tembung iki ing tutuk saka abdinipun Panjenengan.
14:20 Iya aku nguripake kanggo tokoh wicara, amarga abdi Paduka Yoab pitunjuk iku. nanging sampeyan, gusti kawula Sang Prabu, wicaksana, mung minangka Angel Allah wis kawicaksanan, supaya ngerti kabeh sing ana ing bumi. "
14:21 Sang Prabu ngandika marang Sang Yoab: "Lah, tembung wis kasil appeasing kula. Mulane, pindhah lan nelpon lanang Absalom. "
14:22 Lan Mudhun ing lemah marang pasuryan, Yoab reverenced, lan mberkahi Sang Prabu. Lan Yoab ngandika: "Dina iki abdi Paduka sampun mangertos aku nemu sih-rahmat wonten ing ngarsa Paduka, gusti kawula Sang Prabu. Kanggo sampeyan wis tuntas tembung abdi Paduka. "
14:23 Sawisé mengkono Yoab banjur ngadeg, Nuli lunga lan kanggo Gesur. Lan kang digawa Absalom menyang Yerusalem.
14:24 Nanging Sang Prabu ngandika, "Ayo wong bali menyang omahe dhewe, nanging supaya wong ora weruh pasuryan. "Lan, Absalom bali menyang omahe dhewe, nanging iya ora nyedeki Prabu.
14:25 Saiki ing kabeh Israel, ora ana wong dadi nggantheng, lan banget stately minangka Absalom. Saka tlapak sikil kanggo ndhuwur sirah, ora ana cacad ing wong.
14:26 Lan nalika piyambakipun dipun cukur mati rambute, kanggo kang dipun cukur iku mati sapisan taun, amarga rambute dawa kang ana urunan kanggo wong, kang bobot rambuté ing rong atus sekel, dening bobot umum.
14:27 Banjur telu anak lanang Absalom, lan putra putri siji,, saka wangun elegan, jeneng kang Tamar.
14:28 Lan Absalom tetep kanggo rong taun ing Yerusalem, lan iya ora nyedeki Prabu.
14:29 Lan supaya, kang dikirim kanggo Yoab, supaya wong bisa ngirim wong kanggo Sang Prabu. Ananging deweke ora gelem teka marang. Bareng wis dikirim liya wektu, lan kang wis gelem teka marang,
14:30 ngandika marang para abdiné: "Sampeyan ngerti sing kolom Yoab, kang cedhak lapangan sandi, wis karo harvest saka gandum. Mulane, pindhah lan nyetel ing geni. "Lan, balane Absalom nunjel lapangan gandum. Lan balane Sang Yoab, sampun karo jubahe ambruk, ngandika, "Para abdi dalem saka Absalom wis geni bagian lapangan!"
14:31 Lan Yoab ngadeg, banjur kanggo Absalom ing omahé, lan ngandika, "Apa duwe abdi Paduka nunjel lapangan gandum?"
14:32 Lan Absalom nanggapi Yoab: "Aku dikirim menyang sampeyan, ngemis sing bisa marani Aku, lan aku bisa ngirim Sang Prabu, lan sing bisa ngomong marang: 'Apa aku digawa saka Gesur? Iku bakal wis luwih apik kanggo kula kanggo dadi ana. 'Aku beg sampeyan, Mulane, aku bisa nyedeki Prabu. Lan yen iku lali ala sandi, supaya wong sijine kula pati. "
14:33 Lan supaya, Yoab, ngetik Sang Prabu, kacarita kabeh kanggo wong. Lan Absalom celok. Lan piyambakipun mlebet Sang Prabu, lan reverenced ing pasuryan saka bumi. Sang Prabu ngambong Absalom.

2 Samuel 15

15:1 Banjur, sawise iku iki, Absalom dijupuk kanggo awake kareta, lan wadya-bala jaranan, sèket wong sing lumaku ing ngarepe.
15:2 Lan ngadeg ing esuk, Ida Absalom ngadeg jejere sangarepe gapura. Lan nalika ana wong sing wis dadi pasulayan sing bisa ndhisiki pangadilan Sang Prabu, Absalom bakal nelpon wong kanggo wong, lan bakal ngomong, "Kutha kang ana saka?"Lan respon, badhe ngomong, "Kawula punika abdi Paduka, saka suku tartamtu saka Israel. "
15:3 Lan Absalom bakal wangsulan: "Tembung sampeyan koyone apik lan mung kanggo kula. Nanging ora ana siji diangkat dening Sang Prabu krungu sampeyan. "Lan Absalom bakal ngomong:
15:4 "Sapa kang kepareng milih kula hakim tanah, supaya wong kabèh sing duwe regejegan bisa marani Aku, lan aku bisa ngadili kanthi adil. "
15:5 banjur banget, nalika wong bakal tarik near marang, supaya wong bisa salam wong, kang bakal ngluwihi tangané, lan njupuk ditahan saka wong, kang bakal ngambung Dèkné.
15:6 Lan iki dilakoni iki kanggo kabeh sing Israel sampun pangadilan dirungokake dening Sang Prabu. Lan solicited ati saka wong Israel.
15:7 Banjur, sawise patang puluh taun, Absalom matur marang Sang Prabu Dawud: "Aku kudu lunga lan mbayar nadar kawula, kang aku wis sumpah kanggo Gusti ing Hebron.
15:8 Nanging abdi dalem raris masesangi, Nalika ana ing Gesur Siria, matur: Yen Gusti bakal mimpin kula kanggo kowé, Aku bakal kurban marang Gusti. "
15:9 Lan Sang Prabu Dawud ngandika marang wong, "Go ing tentrem." Lan nuli wungu lan tindak menyang Hebron.
15:10 Padha Absalom dikirim Pramuka menyang kabeh suku-suku Israel, matur: "Sanalika krungu blare slompret, ngomong: 'Absalom jumeneng raja ing Hebron.' "
15:11 Saiki Duwe wis disebut, rong atus saka Yérusalèm banjur kasebut karo Absalom, arep ing gamblang jantung lan kang tanggung bodho rencana.
15:12 Absalom uga ngundang Akhitofèl ing Gilo, penasihat Dawud, saking Rama, Giloh. Lan nalika piyambakipun immolating korban, sumpah banget kuwat dilantik, lan wong-wong, semesta bebarengan, gabungan karo Absalom.
15:13 Banjur utusan banjur kanggo David, matur, "Kanthi kabèh atiné, kabeh Israel wis nduwé Absalom. "
15:14 Lan Sang Prabu Dawud ngandika marang para abdiné, sing padha karo wong ing Yérusalèm: "Ngadega, supaya kita padha ngungsia! Kanggo digunakake ana bakal ora uwal kanggo kita saka pasuryan saka Absalom. kanggo mangkat cepet-cepet, supaya aja mbok menawa, marang sampun, kang bisa njaluk us, lan meksa kiamat marang kita, lan serangan kutha klawan landheping pedhang. "
15:15 Lan balane Prabu banjur ngandika marang wong, "Kabèh punapa wae sing Gusti kita Sang Prabu bakal ndhawuhi, kita abdi bakal nindakake lila. "
15:16 Mulane, Sang Prabu tindak, karo wong sak omah kabèh ing sikil. Sang Prabu kiwa konco sepuluh wanita saka garwa ampeyan Care omah.
15:17 Lan Duwe ical kasebut ing sikil, Sang Prabu lan kabeh wong Israel ana ing kadohan saka omah.
15:18 Lan kabeh para abdi kang padha nyawang jejere wong. Lan legiun saka Cerethites lan Phelethites, lan kabeh Gittites, kong kuat, nem atus kang padha ndherekake Panjenengane saka ing Gat ing sikil, padha sadurunge Sang Prabu.
15:19 Sang Prabu banjur ngandika marang Itai Hamat: "Apa kowe teka karo kita? Wangsul lan manggon karo Sang Prabu. Kanggo sing liyo, lan sampeyan tindak saka panggonan dhewe.
15:20 Sampeyan teka wingi. Lan dina sampeyan kudu bisa dipeksa kanggo lunga karo kita? Kanggo aku kudu lunga menyang panggonan ngendi aku arep. Nanging sampeyan kudu bali, lan mimpin sedulur dhewe maneh karo sampeyan. Lan Gusti bakal nuduhake sih-rahmat lan kayekten marang kowe, amarga wis ditampilake sing nggawa kabetyikané lan iman. "
15:21 Lan Itai nanggapi marang Sang Prabu, ngandika, "Minangka urip Gusti, lan minangka gusti kawula Sang Prabu urip, ing panggonan apa wae bakal dadi, gusti kawula Sang Prabu, apa ing pati utawa urip, abdi bakal ana. "
15:22 Lan Sang Dawud ngandika marang Itai, "Ayo, lan ngliwati. "Lan Itai Hamat liwati liwat, lan kabeh wong sing padha karo wong, lan liyane saka wong akeh.
15:23 Lan kabeh padha nangis kanthi swara gedhe, lan kabeh wong liwati liwat. Sang Prabu uga liwati liwat torrent Kidron. Lan kabeh wong majeng ngelawan cara kang katon metu menyang ara-ara samun.
15:24 Saiki Zadok Imam uga banjur, lan kabeh wong-wong Lèwi padha ndherek, nggawa pethi prajanjiane Gusti Allah. Lan padha lenggah ing prau Allah. Lan Abyatar banjur munggah, nganti kabeh wong-wong sing wis lunga saka kutha wis musna dening.
15:25 Sang Prabu ngandika kanggo Zadok: "Gawanen bali pethine Gusti Allah menyang kutha. Yen aku bakal nemu sih-rahmat ana ing ngarsane Gusti, kang bakal mimpin kula bali. Lan kang bakal nuduhake menyang kula ing tarube.
15:26 Nanging yen bakal padha matur marang Aku, 'Sampeyan ora nyenengake,'Aku siap. Supaya wong nindakake apa wae apik ing ngarsane dhewe. "
15:27 Sang Prabu ngandika kanggo Zadok Imam: "Oh babras, bali menyang kutha kanthi tentrem rahayu. Lan supaya putra Ahimaas, lan Jonathan, bin Abyatar, loro lanang, dadi karo sampeyan.
15:28 Lah, Aku bakal ndhelikake ing tanah ngare ing ara-ara samun, nganti tembung saka sampeyan bisa teka kanggo ngandhani kula. "
15:29 Mulane, Zadok lan Abyatar digawa bali pethine Gusti Allah menyang Yerusalem, lan padha tetep ana.
15:30 Nanging Dawud minggah ing Gunung Zaitun, climbing lan nangis, maju karo Bare kaki lan karo sirahe dijamin. Menapa malih, kabeh wong-wong sing padha ndhèrèk Panjenengané minggah, nangis karo kepala sidik.
15:31 Banjur iki kacarita kanggo David sing Akhitofèl uga tau nggabung ing sumpah karo Absalom. Lan Sang Prabu Dawud ngandika, "O Gusti, Aku beg sampeyan, kanggo miyak kang kaanggep bodhoning karsaning Akhitofèl. "
15:32 Lan nalika Sang Prabu Dawud wus sumengka menyang puncak gunung, nang kono, iki arep Sungkem Gusti, lah Husai ing Arki ketemu wong, karo sandhangan kang ambruk lan sirahe dijamin karo lemah.
15:33 Lan Sang Dawud ngandika marang wong: "Yen teka karo kula, sampeyan bakal dadi beban kanggo kula.
15:34 Nanging yen sampeyan bali menyang kutha, lan sampeyan ngomong kanggo Absalom, 'Kawula punika abdi Paduka, O king; kaya aku wis abdine rama, banget aku bakal dadi abdi Paduka,'Sampeyan bakal numpes pitutur Akhitofel
15:35 Sampeyan kudu karo sampeyan Imam Zadhok lan Imam Abyatar. Lan tembung punapa wae sing bakal krungu saka house Sang Prabu, sampeyan bakal mbukak menyang Zadok lan Abyatar, para imam.
15:36 Saiki karo wong sing duwé anak lanang loro sing Ahimaas, bin Zadhok, lan Jonathan, bin Abyatar. Lan sampeyan bakal ngirim kanggo kula dening wong-wong mau saben tembung sing bakal wis krungu. "
15:37 Mulane, Husai, Kantyané David, tindak menyang kutha. Lan Absalom uga mlebu nang kuta Yérusalèm.

2 Samuel 16

16:1 Lan nalika Sang Prabu Dawud wus liwati sethitik ngluwihi puncak, Ziba, abdine Mephibosheth, muncul ketemu wong, karo loro kuldi, kang padha kabotan karo rong atus roti, lan satus bunches saka grapes pepe, lan satus masal ara pepe, lan kulit anggur.
16:2 Sang Prabu ngandika kanggo Ziba, "Apa sing panjenengan gayuh karo bab iki?"Lan Ziba nanggapi: "Ing kuldi sing kanggo brayaté Sang Prabu, supaya padha bisa njagong. Lan roti woh ara pepe kanggo abdi kanggo mangan. Nanging anggur punika sapa ngombe sing bisa ambruk ana ing ara-ara samun. "
16:3 Sang Prabu ngandika, "Endi anak bendaramu?"Lan Ziba mangsuli Prabu: "Piyambakipun tetep wonten ing Yerusalem, matur, 'Dina iki, turune Israel bakal mulihake Kratoning bapakku kanggo kula. ' "
16:4 Sang Prabu ngandika kanggo Ziba, "Kabeh iku kang padha kanggo Mephibosheth saiki Yours." Lan Ziba ngandika, "Aku beg sampeyan sing aku bisa nemu sih-rahmat sadurunge, gusti kawula Sang Prabu. "
16:5 Sang Prabu Dawud banjur tindak minangka adoh minangka Bahurim. Lah, wong saka taler saka Prabu Saul, jenenge Simei, bin Gera, banjur metu saka ing kono. Lan arep metu, terus ing, lan piyambakipun ipat-ipat,
16:6 lan dibenturi watu marang Dawud lan marang kabeh para abdi Sang Prabu Dawud. Lan kabeh wong lan kabeh warriors padha lelungan ing sisih tengen lan ing sisih kiwa Prabu.
16:7 Lan supaya, minangka piyambakipun ipat-ipat Prabu, Simei ngandika: "Wis mundura, lunga, sampeyan wong getih, lan sampeyan wong kang ambek dursila!
16:8 Pangeran Yehuwah wus repaid nuwun kanggo kabeh getih saka Prabu Saul. Kanggo sing wis usurped kerajaan ing panggonan wong. Lan supaya, Gusti wis diwenehi kerajaan ing tangane Absalom, putra. Lah, evils Panjenengan pencet cedhak marang sampeyan, amarga kowé wong getih. "
16:9 banjur Abisai, bin Zeruya, Sang Prabu: "Yagéné asu mati nyupatani gusti kawula Sang Prabu? Ayo kula pindhah lan Cut mati endhas kang. "
16:10 Sang Prabu ngandika: "Apa iku kanggo kula lan kanggo kabeh, O Dane Seruya? ngidini wong, supaya wong bisa ngipat-ipati. Awit Pangeran Yehuwah wus dhawuh nyupatani David. Lan sing siji sing bakal wani ngomong, 'Apa wis rampung dadi?'"
16:11 Sang Prabu ngandika marang Sang Abisai lan kanggo kabeh abdine: "Lah, anakku, sing mangkat saka Bangkekan kawula, is seeking urip. Carane akeh liyane ora anak Benyamin nglakoni saiki? ngidini wong, supaya wong bisa ngipat-ipati, condhong karo dhawuhe Sang Yehuwah,.
16:12 Mbok Gusti uga katon karo sih marang kasangsaran kawula, lan Gusti malesake aku apik, ing panggonan ipat-ipat saka dina iki. "
16:13 Lan supaya, David terus mlaku-mlaku sadawane dalan, lan para kancanipun karo wong. Nanging Simei iki maju bebarengan Pegunungan gunung ing sisih ngelawan wong, ipat-ipat lan dibenturi watu wong, lan nyebar rereget.
16:14 Sang Prabu lan kabeh wong karo wong, kang bosen, tindak lan segering piyambak ana.
16:15 Nanging Absalom lan kabeh wong kang lumebu menyang ing Yerusalem. Menapa malih, Akhitofel karo wong.
16:16 Lan nalika Husai ing Arki, kanca Dawud, wus musna kanggo Absalom, Panjenengané banjur ngandika marang wong: "Muga-muga kowé uga, O king! Muga-muga kowé uga, O king!"
16:17 Lan Absalom ngandika marang: "Apa iki kebecikan kanggo kanca? Apa sira ora lunga karo kanca?"
16:18 Lan Husai nanggapi Absalom: "Mboten! Kanggo aku bakal kang, kang Gusti wis milih. lan aku, lan kabeh wong iki, lan kabeh Israel, bakal tetep karo wong.
16:19 Nanging banjur banget, Aku wara-wara iki: kang aku kudu ngawula? Apa dudu anake Sang Prabu? Kaya aku wis tundhuk bapakmu, supaya aku bakal dadi tundhuk sampeyan uga. "
16:20 Banjur Absalom ngandika marang Akhitofel, "Saiki pitutur minangka apa kudu kita apa."
16:21 Lan Akhitofel ngandika Absalom: "Ketik kanggo garwa ampeyan ingkang rama, kang kiwa konco supaya Care omah. Mangkono, nalika kabeh Israel bakal krungu sing camah bapakmu, tangan sing bisa di kuatake karo sampeyan. "
16:22 Mulane, padha nyebar tarub Absalom ing rooftop ing. Lan ngetik kanggo garwa ampeyan kang rama ing ngarepe wong Israel kabeh.
16:23 Saiki ing pitutur Akhitofel, kang marang ing dina-dina iku, iki dianggep minangka yen siji padha Consulting Allah. Supaya ana saben pitutur Akhitofel, loro nalika panjenengané karo David, lan nalika iku ana karo Absalom.

2 Samuel 17

17:1 Banjur Akhitofèl matur marang Absalom: "Aku bakal milih kanggo aku rolas èwu, lan ngadeg, Aku bakal nguber David wengi iki.
17:2 Lan cepet-cepet marang wong, kanggo iku bosen lan wis weakened tangan, Aku bakal napuk. Lan nalika kabeh wong sing karo wong bakal wis mlayu, Ingsun bakal nggebag mudhun king ing hubungan.
17:3 Lan aku bakal mimpin bali kabeh wong, bali ing proses siji wong. Kanggo sing seeking mung siji wong. Lan kabeh wong bakal tentrem. "
17:4 Lan tembung iki ndadèkaké Absalom lan kabeh sing luwih dening lair saka Israel.
17:5 Nanging Absalom ngandika, "Summon Husai ing Arki, lan supaya kita krungu apa uga bisa ngomong. "
17:6 Lan nalika Husai lunga Absalom, Absalom ngandika marang: "Akhitofèl wis ngandika tembung ing proses iki. Apa kita nindakaken utawa ora? Apa pitutur kowe menehi?"
17:7 Lan Husai matur marang Absalom, "Ing pitutur sing Akhitofel wis diwenehi ing wektu iki ora apik."
17:8 Lan maneh Husai ngumumaké, "Sampeyan ngerti bapakmu, lan wong-wong sing karo wong, dadi kuwat banget lan pait ing nyawa, iso dibandhingke menyang bear raging ing alas nalika enom dheweke wis kapundhut. Menapa malih, bapakmu iku wong saka perang, lan wong kang ora bakal manggon ing antarane wong-wong.
17:9 Mbok saiki dheweke kurang ing ngadu, utawa ing panggonan liyane, ngendi wae kang kumudu. Lan yen dening kasempatan, ing awal, sapa bisa tiba, sapa krungu bab iku, ana prakara apa wis krungu, bakal ngomong, 'Ana rojo pati antarane wong-wong sing padha ngisor Absalom.'
17:10 Lan malah kuwat banget, jantung kang kaya jantung singa, bakal weakened metu saka wedi. Kanggo kabeh wong Israel ngerti bapakmu dadi wong wani, lan sing kabeh sing karo wong sing sehat lan kuat.
17:11 Nanging iki misale jek kula dadi pitutur tengen: Ayo kabeh Israel bakal padha kanggo sampeyan, saka Dan menyang ing Bersyeba, kaya wedhi ing segara kang ora kapetung. Lan sampeyan bakal ing tengah-tengah sing.
17:12 Lan kita bakal Rush marang wong ing panggonan apa kang bakal wis ketemu. Lan kita bakal nutupi wong, minangka ebun biasane tumiba ing lemah. Lan kita ora bakal ninggalake konco malah salah siji saka wong-wong sing karo wong.
17:13 Lan yen bakal lumebu kutha, kabeh iku wong Israel padha ngubengi kutha karo tali. Lan kita bakal narik menyang torrent ing, supaya ana ora bisa ketemu malah siji watu cilik saka iku. "
17:14 lan Absalom, karo kabeh wong Israel, ngandika: "Ing pitutur saka Husai ing Arki luwih saka karsaning Akhitofèl." Dadi, dening tumindak kang Gusti, karsaning migunani Akhitofel dikalahaké, supaya Gusti bisa mimpin ala liwat Absalom.
17:15 Lan Husai ngandika marang para, Zadok lan Abyatar: "Akhitofèl marang pitutur kanggo Absalom lan kanggo para tetuwane Israel ing lan sing proses. Lan aku marang pitutur kuwi lan kuwi cara.
17:16 mulane saiki, ngirim cepet, lan laporan kanggo David, matur: 'Sampeyan ora bakal nginep iki ing dhataran ara-ara samun. Tinimbang, tanpa wektu tundha, menyang tengen. Yen Sang Prabu bisa engulfed, lan kabeh wong sing karo wong. ' "
17:17 Nanging Jonathan lan Ahimaas tetep jejere Fountain saka Rogel. Lan abdine sing lunga ngaturi uninga marang wong-wong. Banjur bidhal, supaya padha bisa nindakake laporan kanggo Sang Prabu. Kanggo padha ora bisa katon, utawa mlebu kutha.
17:18 Nanging wong nom-noman weruh wong, lan kang dicethakaké kanggo Absalom. Nanging saestu, padha kesah cepet lan lumebet ing omahé wong ing Bahurim, sing wis uga ing pengadilan, lan padha mudhun menyang iku.
17:19 Wong wadon sing njupuk lan nyebar panutup liwat cangkem sumur,, minangka gandum yen pangatusan hulled. Lan prakara iki didhelikake.
17:20 Lan nalika para peladèné Absalom wis lumebet ing sawijining omah, padha ngandika marang wong wadon mau, "Where is Ahimaas lan Yonatan?"Lan wong wadon nanggapi wong, "Padha liwati liwat hurriedly, sawise padha wis dijupuk banyu sithik. "Nanging wong-wong sing pada nggolèk wong, nalika padha ora ketemu wong, bali menyang ing Yerusalem.
17:21 Lan nalika padha ndlajahi, padha munggah saka uga. lan lelungan, padha kacarita kanggo Sang Prabu, lan padha ngandika: "Ngadega, lan pindhah tengen kali cepet. Kanggo Akhitofel wis diwenehi pitutur saka jenis iki marang kowé. "
17:22 Mulane, David ngadeg, lan kabeh wong sing padha karo wong, lan padha nyabrang ing bengawan Yarden, nganti cahya. Lan malah ora siji saka wong-wong mau ana ing buri, sing wis ora nyabrang ing kali.
17:23 banjur Akhitofel, ningali pitutur kang durung rampung, saddled kuldine, banjur ngadeg nuli mulih menyang omahé dhéwé lan kanggo kutha dhewe. Lan panggolekan house supaya, kang matèni piyambak gantung. Lan kasarekake ing kuburan kang rama.
17:24 Sang Prabu Dawud banjur tindak menyang campingplek ing, lan Absalom nyabrang ing bengawan Yarden, piyambakipun lan kabeh wong Israel karo wong.
17:25 Saestu, Absalom dados Amasa ing panggonan Yoab wadya-bala. Saiki Amasa punika okan saka wong sing disebut Ithra saka Jezrael, sing ngetik kanggo Abigail, putri Nahas, adhine Zeruya, sing ana ibu Yoab.
17:26 Lan Israel digawe camp karo Absalom ing tanah Gilead.
17:27 Lan nalika Sang Prabu Dawud wis mlebu ing campingplek ing, Shobi, bin Nahas, saka ing kutha Raba, saka bani Amon, Makhir, bin Amiel saka Lodebar, Barzilai, wong Gilead saka Rogelim,
17:28 digawa menyang ngarsané sprei, lan tapestries, lan grabah, lan gandum, lan gandum, lan meal, lan gandum masak, lan kacang buncis, lan lentils, lan Kacang polong cah ayu goreng,
17:29 lan madu, lan butter, wedhus lan lemu calves. Lan padha diparingi iki kanggo Dawud lan kanggo wong-wong sing padha karo wong mangan. Kanggo padha seng di tuduh yen wong padha Mesem karo keluwen lan kasatan ing ara-ara samun.

2 Samuel 18

18:1 Lan Sang Prabu Dawud, Duwe dideleng wong kang, dados liwat mau tribunes lan centurions.
18:2 Lan diselehake saprateloné wong ing tangan Yoab, lan saprateloné ing tangan saka Abisai, bin Zeruya, seduluré Yoab, lan saprateloné ing tangan saka Itai, kang saka Gat. Sang Prabu ngandika marang wong-wong, "Aku, banget, bakal lunga karo sampeyan. "
18:3 Lan wong-wong nanggapi: "Sampeyan ora bakal metu. Sabab yèn kita padha ngungsia, ana ora bakal ora bisa badhan gedhe ing wong kanggo kita. Utawa yen siji setengah kita bakal tiba, padha ora Care akeh. Kanggo sing dianggep minangka salah siji kanggo sepuluh ewu. Mulane, iku luwih apik sing kudu ing kutha kanggo ngiyataken kita. "
18:4 Sang Prabu ngandika marang wong-wong, "Aku bakal nindakake punapa mawon misale jek apik kanggo sampeyan." Mulane, Sang Prabu jumeneng ing sandhinge gapura. Lan wong-wong banjur padha metu dening pasukan sing, dening atusan lan ewon.
18:5 Sang Prabu dhawuh Yoab lan Abisai lan Itai, matur, "Preserve kanggo kula lanang Absalom." Wong-wong kabèh krungu king panglimané kabeh pemimpin atas jenenge Absalom.
18:6 Lan supaya, wong tindak menyang ing lapangan marang Israel. Lan perang njupuk Panggonan ing alas Éfraim.
18:7 Lan wong-wong Israèl padha Cut mudhun ing panggonan sing dening tentara David. Lan rojo pati gedhe dumadi ing dina sing: rong puluh ewu wong.
18:8 Saiki ing perang ing panggonan sing buyar liwat pasuryan saka tanah kabeh. Lan ana akeh liyane saka wong kang alas wis migunakaken, saka pedhang kang dimangsa, ing dina iku.
18:9 Banjur kedaden sing Absalom, nunggang ing mule sing, ketemu balane Prabu Dawud. Lan nalika mule wis mlebu ing wit oak nglukis lan gedhe, sirah kang dadi kepepet ing Oak. Lan nalika dheweke diskors antarane langit lan bumi, ing mule ing kang wis njagong terus ing.
18:10 Banjur siji tartamtu weruh iki lan uninga marang Sang Yoab, matur, "Aku weruh Absalom hanging saka Oak."
18:11 Lan Sang Yoab ngandika marang wong sing wis uninga marang, "Yen sampeyan weruh wong, apa sira ora nyuduk marang lemah, lan aku bakal ngekèki kowé sepuluh sekel selaka lan sabuk?"
18:12 Banjur ngandika marang Yoab: "Malah yen bobot metu tangan sewu dhuwit, Aku tau lay tangan ing putra Sang Prabu. Kanggo ing pangrungon kita Sang Prabu dhawuh sampeyan lan Abisai lan Itai, matur, 'Tansah kula lanang Absalom.'
18:13 banjur banget, yen aku wis tumindhak karo audacity kuwi, marang urip dhewe, iki bakal tau bisa didelikaké saka Sang Prabu. Lan bakal banjur wis ngadeg nang?"
18:14 Lan Yoab ngandika, "Iku ora bakal sing pengin. Tinimbang, Aku bakal assailing wong ing ngarepmu. "Banjur njupuk telung lances ing tangané, lan tetep ana ing jantung Absalom. Lan nalika piyambakipun isih clinging kanggo urip marang Oak,
18:15 wong sepuluh enom, bearers waja Yoab, mlayu munggah, lan striking wong, padha matèni wong.
18:16 Sawisé mengkono Yoab banjur ngunekake kalasangka, lan kang dianakaké bali wong, Awit wong-wong nguber Israel ing pesawat, kanggo kang gelem paring wong akeh.
18:17 Lan padha njupuk Absalom, lan padha mbuwang wong menyang jugangan gedhe ing alas. Lan padha numpuk lan numpuk banget gedhe saka watu liwat wong. Nanging kabeh Israel mlayu mulih menyang kemah dhewe.
18:18 Saiki Absalom wis wungu munggah kanggo awake, nalika isih ana urip, monumèn, kang ing Lembah King. Kanggo ngandika, "Aku ora duwe anak, lan iki bakal dadi memorial kanggo jeneng sandi. "Panjenengané banjur nimbali tugu dening jeneng dhewe. Lan iku disebut Tangan Absalom, malah kanggo dina iki.
18:19 banjur Ahimaas, bin Zadhok, ngandika, "Aku bakal mbukak lan laporan kanggo raja sing Gusti wis tuntas paukuman kanggo wong, saka tangané mungsuh. "
18:20 Lan Sang Yoab ngandika marang wong: "Sampeyan ora bakal utusan ing dina iki. Tinimbang, sampeyan bakal laporan ing dina liyane. Aku ora gelem menehi laporan dina iki, amarga putra raja iku mati. "
18:21 Sawisé mengkono Yoab banjur ngandika marang Husai, "Go, lan laporan kanggo raja apa sing kowé weruh. "Husai reverenced Yoab, lan banjur lumayu.
18:22 lan Ahimaas, bin Zadhok, matur marang Sang Yoab maneh, "Apa ngalangi kula saka mlaku sawise Husai uga?"Lan Sang Yoab ngandika marang wong: "Apa kowe pengin mbukak, anakku? Sampeyan ora bakal dadi bearer saka kabar apik. "
18:23 Lan kang nanggapi, "Nanging apa yen aku mbukak?"Banjur ngandika marang wong, "Run." Banjur Ahimaas, mlaku bebarengan cara cendhek, liwati Husai.
18:24 Saiki David lungguh antarane gapura loro. Saestu, jaga, sing ana ing puncak gapura ana ing tembok, tumenga marang, saw wong mlaku piyambak.
18:25 Lan nangis metu, kang matur marang Sang Prabu. Sang Prabu ngandika, "Yen iku piyambak, ana kabar apik ing tutuk. "Nanging wong iki maju lan teken Piye,
18:26 jaga weruh wong aktif. Lan supaya, nangis metu saka dhuwur, ngandika: "Wong liya wis muncul, mlaku piyambak. "Sang Prabu ngandika, "Iki uga punika utusan apik."
18:27 Banjur jaga ngandika, "The mlaku saka siji cedhak misale jek kaya mlaku saka Ahimaas, bin Zadhok. "Sang Prabu ngandika, "Yésus kuwi wong apik, lan arrives prewangan warta apik. "
18:28 Banjur, Ahimaas, nangis metu, Sang Prabu, "Ati uga, O king. "Lan reverencing Prabu rawan ing bumi ana ing ngarsane, ngandika, "Pinujia Sang Yehuwah, Gusti Allahmu,, sing wis terlampir wong-wong sing wis diangkat munggah tangan marang gusti kawula Sang Prabu. "
18:29 Sang Prabu ngandika, "Apa ana tentrem kanggo bocah lanang Absalom?"Lan Ahimaas matur: "Aku weruh kaributan gedhe, O king, nalika abdi Paduka Yoab ngutus Aku, abdi Paduka. Aku ngerti apa-apa liya. "
18:30 Sang Prabu ngandika marang, "Pass, lan ngadeg kene. "Lan nalika dheweke wis lan mandheg,
18:31 Husai muncul. Lan nyedhak, ngandika: "Aku metokake warta apik, gusti kawula Sang Prabu. Kanggo dina iki Gusti wis biji kanggo sampeyan, saka tangan kabeh sing wis brontak nglawan kowé. "
18:32 Nanging Sang Prabu ngandika marang Husai, "Apa ana tentrem kanggo bocah lanang Absalom?"Lan respon, Husai matur marang, "May mungsuh gusti kawula Sang Prabu, lan kabeh sing nglawan marang piala, dadi bocah iku. "
18:33 Lan Sang Prabu, kang nemen sedhih, munggah menyang kamar ing dhuwur gapura, lan nangis. Nalika Panjenengané tindak, Yésus isih ngandika ing proses iki: "Anakku Absalom! Absalom anakku! Sing bisa ngidini kanggo kula aku bisa mati ing atas? Absalom, anakku! anakku, Absalom!"

2 Samuel 19

19:1 Saiki iki kacarita kanggo Yoab sing raja nangis lan ngadhuh-adhuh marga saka putrane mau.
19:2 Lan kamenangan ing dina sing malih dadi tangisan kanggo kabeh wong. Kanggo wong krungu ing dina sing, "Sang Prabu wis grieving liwat kang putra."
19:3 Lan wong-wong nolak kanggo lumebu ing kutha ing dina sing, ing proses sing wong padha rakulino kanggo nolak yen padha nguripake lan mlayu saka perang.
19:4 Sang Prabu tulak ring, lan kang nangis metu ing swara gedhe: "Anakku, Absalom! Absalom, anakku, anakku!"
19:5 Mulane, Yoab, ngetik menyang king ing omah, ngandika: "Dina iki wis shamed pasuryan kabeh para abdi Paduka, sing disimpen gesang, lan urip lanang lan wadon Panjenengan, lan urip somahmu, lan urip slaka.
19:6 Kowé tresna marang wong kang sengit marang kowe, lan sengit marang wong kang nresnani kowé. Lan wis dicethakaké dina iki kowe ora badhan kanggo pemimpin lan kanggo para abdi Paduka. Lan saestu, Aku saiki yen Absalom wis urip, lan yen kita kabeh wis matèni, banjur iku bakal Paduka.
19:7 saiki banjur, munggah lan metu, lan nganggo supaya minangka kanggo nggawe amends para abdi Paduka. Kanggo aku sumpah kanggo sampeyan dening Gusti yen sampeyan ora bakal metu, malah ora wong siji bakal ngiwa karo sampeyan bengi iki. Lan iki bakal dadi luwih entheng tinimbang kowe kabeh evils sing wis teka sampeyan, saka muda malah nganti saiki. "
19:8 Mulane, Sang Prabu jumeneng, lan lungguh ing gapuraning. Lan diumumake kanggo kabeh wong sing raja lungguh ana ing gapuraning. Lan kabeh akeh tindak ing ngarsane Sang Prabu. Nanging Israel mlayu mulih menyang kemah dhewe.
19:9 Lan kabeh wong padha conflicted, ing kabeh suku-suku Israel, matur: "Sang Prabu wis dibebaske kita saka tanganing mungsuh. Panjenengane disimpen kita saka ing tangane wong Filisti. Nanging saiki wong minggah saka ing tanah kanggo marga saka Absalom.
19:10 nanging Absalom, kang kita njebadi liwat kita, wis seda ing perang. Suwene bakal bisu, lan ora mimpin raja ing?"
19:11 banjur saestu, Sang Prabu dikirim menyang Zadok lan Abyatar, para imam, matur: "Nganggo kanggo sing luwih dening lair saka Yehuda, matur: 'Apa sing wis teka pungkasan kanggo mimpin raja menyang omahé? (Kanggo Dhiskusi ing kabeh Israel wis tekan ing king ing omahé.)
19:12 Sampeyan sedulur; sampeyan balung lan daging. Yagene kowe suwene kanggo mimpin raja ing?'
19:13 Lan ngomong marang Sang Amasa:: 'Apa sampeyan ora balung lan daging? Gusti Allah tumindak mangkono iku, lan uga kang nambah iki liyane iku, yen sampeyan ora bakal dadi pamimpin militer wonten ing ngajeng kawula, kanggo kabeh wektu, ing panggonan Yoab. ' "
19:14 Lan kepekso jantung kabeh wong Yehuda, kaya wong. Terus pada kongkonan marang Sang Prabu, matur, "Bali, sampeyan lan kabeh para abdi Paduka. "
19:15 Sang Prabu bali. Gusti Yésus terus tekan ing bengawan Yarden, lan Yérusalèm, tindak adoh minangka Gilgal, supaya minangka kanggo ketemu Prabu, lan wong kang nuntun ing sabrange bengawan Yarden.
19:16 lan Simei, bin Gera, bin Benjamin, saka Bahurim, enteng lan turunan karo wong Yehuda methukake Sang Prabu Dawud,
19:17 karo sewu wong saka Benjamin, lan karo Ziba, abdi saka Prabu Saul. Lan Dane Ahimas putran puluh abdi. Lan arep menyang ing bengawan Yarden,
19:18 padha nyabrang fords Sang Prabu, supaya padha bisa mimpin tengen omah raja, lan bisa tumindak ing kasepakatan karo kang supaya. Banjur, Simei, bin Gera, sujud piyambak ing ngarsane Sang Prabu sawise saiki wis musna ing sabrange bengawan Yarden,
19:19 ngandika marang: "Muga-muga kowé ora Kema aturang teken, gusti kawula, ala ing, utawa nelpon atine ciloko, abdi Paduka ing dina sing, gusti kawula Sang Prabu, tindak saka ing Yerusalem. Lan bisa ora nyimpen munggah ing atimu, O king.
19:20 Kanggo minangka abdi Paduka, Kawula ngakeni dosa kawula. Lan iki alesan, dina iki, Aku teka minangka pisanan saka kabeh turune Yusuf, lan aku tiba ketemu gusti kawula Sang Prabu. "
19:21 Nanging saestu, Abisai, bin Zeruya, respon, ngandika, "Ora Apa Simei, amarga tembung, bakal matèni, awit ing ipat-ipat Kristus Gusti?"
19:22 Lan Sang Prabu Dawud ngandika: "Apa iku kanggo kula lan kanggo kabeh, O Dane Seruya? Yagene kowe tumindak marang aku ing dina iki kaya Iblis? Apa kudu wong diukum pati ing dina iki, ing Israel? Utawa apa kowé padha ora sumurup, yen dina iki aku wis digawe raja ing Israèl?"
19:23 Sang Prabu ngandika kanggo Simei, "Sampeyan ora bakal mati." Lan banjur sumpah.
19:24 lan Mephibosheth, putrane Sang Prabu Saul, turunan Sang Prabu Daud ing, karo wisuh sikilé lan jenggot karing. Lan wus ora sakabeheng sandhangané saka mangkono Sang Prabu wis nilar, nganti dina kang bali ing tentrem.
19:25 Bareng wis ketemu king ing Yerusalem, Sang Prabu ngandika marang wong, "Apa sira ora lunga karo kula, Mephibosheth?"
19:26 Lan nanggepi, ngandika: "Sinuwun Prabu, abdiningSun spurned kula. lan aku, abdi Paduka, ngandika marang supaya bisa saddle kuldi kula, lan aku bisa menek marang lan pindhah karo Sang Prabu. kanggo aku, abdi Paduka, iki pincang.
19:27 Menapa malih, piyambakipun ugi nuduh kula, abdi Paduka, kanggo kowe, gusti kawula Sang Prabu. nanging sampeyan, gusti kawula Sang Prabu, kaya Angel Allah. Apa tembungé iku nyenengke kanggo sampeyan.
19:28 Kanggo omahé bapakku ana pantes nanging pati sadurunge gusti kawula Sang Prabu. Nanging panjenengan masrahaken kula, abdi Paduka, antarane tamu saka Tabel. Mulane, apa mung complaint bisa aku duwe? Utawa apa liya bisa aku sesambat marang Sang Prabu?"
19:29 Sang Prabu banjur ngandika marang: "Yagene kowe isih ngandika? Apa aku wis ngandika punika tetep. Sampeyan lan Ziba bakal dibagi bandané. "
19:30 Lan Mephibosheth nanggapi marang Sang Prabu, "Nanging saiki wong njupuk kabeh, wiwit gusti kawula Sang Prabu wis kondur kalayan tentrem menyang omahe dhewe. "
19:31 Ugo, Barzilai, wong Gilead, mudhun saka Rogelim, mimpin king ing sabrange bengawan Yarden, Duwe disiapake uga kanggo seba marang ngluwihi kali.
19:32 Saiki Barzilai, wong Gilead banget lawas, sing, dalaning. Lan kang kasedhiya ing king karo rezeki nalika piyambakipun manggèn ing campingplek ing. Kanggo tenan, ana wong banget sugih.
19:33 Lan Prabu banjur ngandika marang Barzilai, "Maija tututin Guru, supaya sampeyan bisa ngaso aman karo Ingsun ana ing Yérusalèm. "
19:34 Barzilai matur marang Sang Prabu: "Carane akeh dina tetep ing taun gesang kawula, aku kudu lunga munggah karo Raja Yerusalem?
19:35 Dina iki aku dalaning. Apa pikiran sehat cepet kanggo mbédakaké manis lan pait? Utawa pangan lan ngombe bisa kabesmi abdi Paduka? Utawa bisa aku isih krungu swarané wong lan singers wanita? Apa kudu abdi Paduka dadi beban kanggo gusti kawula Sang Prabu?
19:36 Aku, abdi Paduka, bakal procede cara sethitik saka Jordan karo sampeyan. Aku ora mbetahaken recompense iki.
19:37 Nanging aku nyuwun aku, abdi Paduka, bisa bali lan uga mati ing kutha dhewe, lan bisa kakubur ana sapinggiring kuburan saka bapa-biyung kawula. Nanging ana abdi Chimham; supaya lunga karo sampeyan, gusti kawula Sang Prabu. Lan apa kanggo wong apa misale jek apik kanggo sampeyan. "
19:38 Lan Prabu banjur ngandika marang wong: "Ayo Chimham netepi janjimu kula, lan aku bakal ora kanggo wong apa bakal nyenengke kowe. Lan kabeh sing takon kula, sampeyan bakal diwenehi. "
19:39 Lan nalika kabeh wong lan Sang Prabu wis nyabrang ing bengawan Yarden, Sang Prabu ngambong Barzilai, lan mberkahi wong. Banjur bali menyang ing panggonan dhewe.
19:40 Sang Prabu banjur tindak ing Gilgal, lan Chimham lunga. Saiki kabeh wong-wong Yéhuda wis mimpin king tengen, nanging mung minangka akeh minangka siji setengah saka wong Israel padha ana.
19:41 Lan supaya, kabeh wong Israel, mlaku Sang Prabu, ngandika marang: "Apa duwe sedulur kita, wong Yehuda, dicolong sing adoh. Lan apa padha mimpin king lan omahé ing sabrange bengawan Yarden, lan kabeh wong Dawud marang?"
19:42 Wong-wong ing Yéhuda nanggapi wong Israel: "Amarga Sang Prabu iku cedhak kanggo kula. Yagene kowe duka liwat prakara iki? Kita wis dipangan apa-apa sing kagolong raja, utawa wis sembarang peparingé wis diwenehi kanggo kita?"
19:43 Lan wong-wong Israèl nanggapi wong Yehuda, lan ngandika: "Aku duwe luwih, sepuluh bagean, Sang Prabu, lan David belongs kanggo kula liyane supaya saka kanggo sampeyan. Apa sing wis nyebabake kula bundhas, lan apa sing ora announced marang aku dhisik!, supaya aku bisa mimpin bali Sang Raja, kawula?"Nanging wong-wong Yéhuda mangsuli liyane kuwat saka wong Israel.

2 Samuel 20

20:1 Duk ana, ing panggonan sing, wong kang ambek dursila, jeneng kang ana Seba, bin Bikri, wong Benyamin. Lan kang ngunekake kalasangka, lan ngandika: "Ana bagean kanggo kita ing David, utawa sembarang pusaka ing anaké Isai. Wangsul dhumateng tarub dhewe, O Israel. "
20:2 Lan kabeh Israel dipisahake saka David, lan padha ngisor Seba, bin Bikri. Nanging wong-wong Yéhuda clung kanggo raja, saka Jordan minangka adoh minangka Yerusalem.
20:3 Lan nalika Sang Prabu wis mlebu omahé ing Yerusalem, kang njupuk sepuluh wanita selir, kang padha kiwa konco kanggo Care kanggo omah, lan sijine mau menyang ditahan, saéngga sangu. Nanging iya ora mlebu kanggo wong-wong mau. Tinimbang, padha terlampir, malah nganti ing dina an, urip minangka randha.
20:4 Sang Prabu banjur ngandika marang Sang Amasa:, "Nyeluk kanggo kula kabeh wong Yehuda ing dina katelu, lan sampeyan bakal saiki uga. "
20:5 Mulane, Amasa banjur lunga, supaya wong bisa ngumpulake wong Yehuda. Nanging telat ngluwihi wektu sarujuk yen Sang Prabu wis diangkat marang.
20:6 Lan Sang Dawud ngandika marang Abisai: "Seba, bin Bikri, bakal ditindhes us liyane supaya saka Absalom iya. Mulane, njupuk abdi bendaramu, lan nguber wong, digunakake kang bisa nemokake kutha beteng, lan uwal saka kita. "
20:7 Lan supaya, wong Yoab tindak karo wong, bebarengan karo wong Kreti lan Pelethites. Lan kabeh wong bisa-orong banjur metu Yerusalem nedya ngoyak Seba, bin Bikri.
20:8 Lan nalika padha jejere watu gedhe, kang ing Gibeon, Sang Amasa wus ndhisiki wong-wong mau. Saiki Sang Yoab asikep jas cedhak-fitting dawa sing dawané padha karo jubahe. Lan liwat iki, piyambakipun bangkèkané karo pedhang nggandhol mudhun kanggo thigh, ing scabbard kang digawe supaya pedhang bisa dibusak karo gerakan paling, lan banjur serangan.
20:9 Sawisé mengkono Yoab banjur ngandika marang Sang Amasa, "Ati uga, cak. "Lan kang dianakaké Amasa dening Uwang karo tangan tengen, kaya arep ngaras.
20:10 Nanging Amasa ora sok dong mirsani ing pedhang sing Yoab wis. Lan disabetake marang ing sisih, lan usus kang diwutahake metu lemah. Lan iya ora inflict tatu liya, lan seda. Sawisé mengkono Yoab banjur lan sadulure Abisai ngoyak Seba, bin Bikri.
20:11 Kangge, wong tartamtu, saka perusahaan Yoab, nalika padha mandheg jejere awak mati Amasa, ngandika: "Lah, kang kapéngin ing panggonan Yoab, kanca saka David. "
20:12 Saiki Amasa iki dijamin karo getih, lan iki lying ing tengah dalan. Ana wong weruh iki, karo kabeh wong ngadeg toko kanggo katon ing wong, lan dibusak Amasa saka dalan menyang pategalan. Lan dijamin wong karo sandhangan, supaya wong-wong liwat ora bakal mungkasi amarga wong.
20:13 Banjur, Bareng wis dibusak saka dalan, kabeh wong terus ing, Dipuntedahaken Yoab ing nguber Seba, bin Bikri.
20:14 Saiki dheweke wis liwat kabeh suku-suku Israel menyang Abel lan Bethmaacah. Lan kabeh wong milih wis padha nglumpuk wong.
20:15 Lan supaya, padha tindak lan ngepung wong ing Abel lan Bethmaacah. Lan padha diubengi ing kutha karo karya pengepungan, lan kutha iki blockaded. Banjur kabeh akeh sing padha karo Yoab strove numpes tembok.
20:16 Lan wong wadon wicaksana ngomong saka kutha: "Listen, listen, lan ngomong marang Sang Yoab: Gambar near, lan aku bakal nganggo karo sampeyan. "
20:17 Bareng wis digambar cedhak dheweke, dheweke ngandika marang, "Punapa panjenengan Sang Yoab?"Lan kang nanggapi, "Aku." Lan dheweke ngandika ing cara iki kanggo wong, "Rungokake saka abdinipun Panjenengan." Gusti nanggapi, "Aku ngrungokake."
20:18 Lan maneh dheweke ngandika: "A tembung iki ngandika ing paribasan lawas, 'Wong-wong sing bakal takon, supaya wong-wong mau takon ing Abel. 'Lan supaya padha tekan kesimpulan.
20:19 Aku ora kang panjaluk karo bebener ing Israel? Lan durung sampeyan seeking kanggo ngrusak kutha, lan kanggo overturn ibu ing Israel! Apa sing bakal padha kabanting ing tanah-pusakane Gusti?"
20:20 Lan respon, Sang Yoab ngandika: "Muga-muga iki dadi adoh, bisa iki dadi adoh saka kula! May aku ora padha kabanting, lan uga aku ora ngrusak.
20:21 prakara iku ora sing ngandika. Luwih, wong saka gunung Efraim, Seba, bin Bikri, dening jeneng, wus ngangkat tangane mbalela marang Sang Prabu. Ngirim wong piyambak, lan kita bakal mundur saka ing kutha. "Lan wong wadon mau banjur matur marang Yoab, "Lah, sirah kang bakal kacemplungake saka tembok. '
20:22 Mulane, dheweke mlebu kanggo kabeh wong, lan dheweke marang wong wisely. Lan padha nigas sirahe Seba, bin Bikri, lan padha mbuwang mudhun kanggo Yoab. Lan kang ngunekake kalasangka, lan padha mundur saka kutha, saben siji tarube dhewe. Nanging Yoab bali menyang ing Yerusalem Sang Prabu.
20:23 Mangkono Yoab ana liwat kabeh tentara Israel. Benaya, bin Yoyadha, ana liwat Cerethites lan Phelethites.
20:24 Nanging saestu, Adoram ana liwat cakepan. Yosafat, bin Ahilud, ana penjaga cathetan.
20:25 Saiki Sheva ana ahli Toret. Lan saestu Zadok lan Abyatar.
20:26 nanging Ira, ing Jairites, ana imam David.

2 Samuel 21

21:1 Lan paceklik wonten, sak dina David, telung taun terus-terusan. Lan David arahan ing oracle Gusti. Lan Pangeran Yehuwah tumuli ngandika: "Iki amarga saka Saul, lan omah kang getih. Kanggo kang matèni ing Gibeonites. "
21:2 Mulane, Sang Prabu, nelpon kanggo Gibeonites, ngandika marang wong-wong mau. Saiki ing Gibeonites padha ora saka wong Israel, nanging padha remnant wong Amori. Lan para putrane Rama Israel dhateng sumpah wong, nanging Saul kapéngin serangan mau ing zeal, kaya atas jenenge para putrane Rama Israel lan Yehuda.
21:3 Mulane, Dawud ngandika marang wong Gibeonites: "Apa kang kudu daktindakaké kanggo kowé? Lan apa kang bakal kelakon kepuasan, supaya sampeyan bisa mberkahi pusakane Gusti?"
21:4 Lan Gibeonites ngandika marang: "Ana padu kanggo kita liwat salaka utawa emas, nanging marang Saul lan marang omahe. Lan aku ora kepéngin sing wong Israel bakal dipatèni. "Sang Prabu ngandika marang wong-wong mau, "Banjur apa pengin sing daktindakaké sampeyan?"
21:5 Lan padha matur marang Sang Prabu: "Wong sing unjustly sangsara lan katindhes us, kita kudu numpes ing kuwi sing ora malah siji saka Simpenan bisa kiwa konco ing kabeh bagean saka Israel.
21:6 Ayo wong pitu saka anak-anake diwenehi kanggo kita, supaya kita bisa nyalib wong kanggo Gusti ing Gibeon Saul, biyen panggonan milih saka Gusti. "Sang Prabu ngandika, "Aku bakal menehi wong."
21:7 Nanging Sang Prabu dipunapunten Mephibosheth, bin Jonathan, putrane Sang Prabu Saul, amarga saka sumpah Gusti kang wis digawe antarane Prabu Dawud lan Yonatan, putrane Sang Prabu Saul.
21:8 Lan sang prabu ngandika kalih tiyang Rizpah, putri Aya, kang peputra Sang Prabu Saul, Armoni lan Mephibosheth, lan lima putrane Michal, putri Saul, kang ngandheg saka Adriel, bin Barzilai, kang saka Meholath,
21:9 lan diulungaké marang tanganing wong Gibeonites. Lan padha nyalib wong ing gunung ana ing ngarsane Gusti. Lan pitu iki ambruk bebarengan ing dina pisanan harvest ing, nalika gandum wis diwiwiti kanggo reaped.
21:10 banjur Rizpah, putri Aya, njupuk haircloth a, nyebar iku ing dhéwé ing parang, saka awal harvest nganti banyu tiba saka ing swarga marang wong-wong mau. Lan dheweke ora ngidini manuk luh wong dening dina, utawa galak ing wayah bengi.
21:11 Lan iki kacarita kanggo David apa Rizpah, putri Aya, ing selir saka Saul, wis rampung.
21:12 Lan Sang Prabu Dawud banjur lunga njupuk balunge Sang Prabu Saul, lan balung kang putra Jonathan, saka wong Yabesy-Gilead, sing wis dicolong saka werna saka Bethshan, endi Filisti padha dilereni soko tugas mau sawise padha dipatèni Saul ing Gilboa.
21:13 Lan kang digawa balunge Sang Prabu Saul, lan balung kang putra Jonathan, saka ing kono. Lan padha diklumpukake ing balung sing kang disalib.
21:14 Lan banjur kasarekake karo balunge Sang Prabu Saul lan putrané Jonathan, ing tanah Benyamin, ing sisih ing pasaréan kang rama Kish. Lan padha kabeh Sang Prabu wus kapacak. Lan sawise iku iki, Gusti Allah nuduhake sih maneh kanggo tanah.
21:15 Banjur wong Filisti maneh mundur perang marang Israel. Lan David turunan, lan para abdine karo wong, lan padha nempuh perang nglawan wong Pilistine. Nanging nalika Sang Prabu Dawud tansaya Mesem,
21:16 Ishbibenob, sing saka leluhur saka Arapha, wesi kang tumbak bobot telung atus ons, sing wis bangkèkané karo pedhang anyar, strove serangan mudhun David.
21:17 Abisai, bin Zeruya, mbélani, lan striking wong Filisti, kang matèni wong. Banjur wong Dawud sumpah marang, matur, "Sampeyan bakal ora ana maneh metu perang karo kita, supaya kowé Pengarang ing lamp Israel. "
21:18 uga, perang kaloro dumadi ing Gob nglawan wong Pilistine. Banjur Mebunai saka Husa panyuwunira Saph, saka Simpenan Arapha, saka keturunan saka Buta.
21:19 Banjur ana perang katelu ing Gob nglawan wong Pilistine, kang Elhanan, anak alas, a penenun saka Betlehem, panyuwunira Goliath Hamat, batang kang tumbak kaya Beam digunakake dening Edo kain.
21:20 A perang papat ana ing Gat. Ing panggonan sing, ana wong lofty, sing wis enem digit ing saben tangan lan saben sikil, sing, patlikur ing kabeh, lan ana saka asli saka Arapha.
21:21 Lan nyenyamah Israel. dadi Jonathan, bin Simei, seduluré David, disabetake wong mudhun.
21:22 Iki wong papat padha lair saka Arapha ing Gat, lan padha ambruk dening tangan Dawud lan para abdine.

2 Samuel 22

22:1 Lan Sang Prabu Dawud ngandika marang Sang Yehuwah ing tembung saka ayat iki, ing dina sing Gusti dibebaske wong saka ing tangane sakehe mungsuhe lan saka astane Sang Prabu Saul.
22:2 Lan ngandika: "Gusti peparang, lan kakiyatan kawula, lan kawula Juruwilujeng.
22:3 Aku bakal ngarep-arep ing wong. Allah iku siji kuwat sandi, tameng sandi, singating karahayon kawula. Panjenenganipun ngangkat munggah, lan iku nyegerake sandi. Sampeyan, O Saviour, bakal ngluwari aku uga saka piala.
22:4 Aku nyebut marang Gusti, sing praiseworthy; lan aku bakal disimpen saka mungsuhku.
22:5 Kanggo pangs pati wis ngepung kula. Ing semburan kang ambek dursila wis wedi kula.
22:6 Talining Neraka wis nyakup kula. The snares pati wis intercepted kula.
22:7 Ing Mangsa Kasangsaran kawula, Aku nyebut marang Gusti, lan aku bakal nyebut sandi. Lan kang bakal nggatèkaké swaraku saka ing padalemane kang, lan kecaman sandi bakal tekan kuping.
22:8 Bumi iki shaken, lan quaked. Dhasaring gunung-gunung padha disabetake bebarengan lan kejem shaken, amarga iku duka karo wong.
22:9 Smoke munggah saka nostrils, lan geni saka cangkeme banjur dimangsa; areng wis murub dening iku.
22:10 Bareng nginguk manjero, langit, lan turunan; lan pedhut sing ana ngisor kaki.
22:11 Lan wong menek marang kerub-kerub, lan kang miber; lan slid marang swiwining angin.
22:12 Diadegake pepeteng minangka panggonan ndhelik sak awake, karo banyu sifted saka mega ing langit.
22:13 Kanthi padhange marketing kang, areng geni padha dadèn.
22:14 Gusti bakal Thunder saka swarga; lan Mahaluhur bakal nuduhaké marang swara.
22:15 Kang dijupuk panah, lan kang kasebar mau; kilat, lan migunakaken wong.
22:16 Lan kebanjiran segara muncul, lan dhasar-dhasar globe padha dicethakaké, ing prekara Gusti, ing exhale saka ambegan saka ngamok kang.
22:17 Panjenenganipun dikirim saka ing dhuwur, lan njupuk kula munggah. Lajeng piyambakipun mendhet aku banyu akeh.
22:18 Diluwari kula saka mungsuh paling kuat lan saka wong-wong sing wis pada sengit marang Aku. Kanggo padha kuwat banget kanggo kula.
22:19 Panjenenganipun tindak sadurunge kula ing dina kasangsaran kawula, lan Gusti dadi langit sandi.
22:20 Lan kang mimpin kula metu kanggo panggonan amba lan santosa. Diluwari kula, amarga aku nyenengke kanggo wong.
22:21 Gusti bakal paring piwales kula miturut keadilan sandi. Lan kang bakal males kula miturut cleanness tanganku.
22:22 Kanggo aku wis katahan kanggo cara Gusti, lan aku wis ora tumindhak impiously sadurunge Allah kawula.
22:23 Kanggo kabeh pengadilan sing ing ngajeng kawula. Lan aku wis ora dibusak dhawuh-dhawuh marang aku.
22:24 Lan aku bakal dadi sampurna karo wong. Lan aku bakal njaga aku piala dhewe.
22:25 Lan Gusti bakal recompense kula miturut keadilan sandi, lan miturut cleanness tanganku ing ngarsane kang mripate.
22:26 Kanthi siji suci, sampeyan bakal dadi suci, lan karo siji kuwat, sampeyan bakal sampurna.
22:27 Kanthi siji milih, sampeyan bakal milih, lan karo siji keblinger, sampeyan bakal keblinger.
22:28 Lan sampeyan bakal nggawa menyang kawilujengan wong miskin, lan sampeyan bakal ngesoraké ing exalted karo mata.
22:29 Kanggo sing dilah kawula, Dhuh Yehuwah. Lan sing, Dhuh Yehuwah, bakal madhangi pepeteng kawula.
22:30 Kanggo ing sampeyan, Aku bakal mbukak bangkèkané. Ing Allah kawula, Aku bakal kabisat liwat tembok.
22:31 Gusti Allah, cara iku immaculate; ing tembung saka Gusti iku geni kereng. Panjenenganipun punika tameng kabeh kang ngarep-arep marang.
22:32 Sing Gusti Allah kajaba Gusti? Lan sing kuwat kajaba Gusti Allah kita?
22:33 Gusti Allah, sampun bangkèkané karo fortitude, lan kang wis digawe cara sampurna:
22:34 nggawe sikilku kaya sikil saka stag ing, lan stationing kula marang panggonan exalted sandi,
22:35 memulang tangan kanggo nindakake perang, lan nggawe penyelundupan kaya gandhewa tembaga.
22:36 Sampeyan sampun nyembadani tameng karahayon peparing Paduka. Lan mildness wis ping pingan kula.
22:37 Sampeyan bakal nggedhekake langkah sandi ing kula, lan ankles ora bakal gagal.
22:38 Aku bakal nguber meseh-meseh titiange, lan tresna mau. Lan aku ora bakal bali, nganti aku nganggo wong.
22:39 Aku bakal numpes tiyang-lan break mau loro, supaya padha ora bisa tangi; padha tiba ing sandi kaki.
22:40 Sampeyan wis bangkèkané karo kekuatan kanggo perang. Wong-wong sing nglawan kula, sampeyan wis mbengkongaken mudhun miturut kula.
22:41 Sampeyan wis nyebabake mungsuhku kanggo nguripake maneh sing kanggo kula; padha duwe gething kanggo kula, lan aku bakal numpes wong-wong mau.
22:42 Padha bakal sesambat, lan bakal ora ana siji kanggo nyimpen; kanggo Gusti, lan ora bakal nggatèkaké wong-wong mau.
22:43 Aku bakal ngilangke adoh kaya lebuning bumi. Aku bakal break mau loro lan tresna mau, kaya lendhut ing lurung-lurung.
22:44 Sampeyan bakal ngluwari aku saka ing contradictions bangsaku. Sampeyan bakal ngreksa kula kanggo dadi kepala bangsa-bangsa liya; wong aku ora ngerti bakal ngawula kula.
22:45 Para putrane manca, sing bakal nolak kula, ing pangrungon kuping padha bakal manut kula.
22:46 Ing manca mili adoh, nanging padha bisa digambar bebarengan ing anguishes sing.
22:47 Gusti gesang, lan Allah iku rahayu. Lan Gusti kuwat karahayon kawula, kuwi bakal diluhuraké.
22:48 Gusti Allah menehi kula vindication, lan kang dipilih mudhun bangsa ing kula.
22:49 Kang ndadékaké kula adoh saka mungsuhku, lan kang ngangkat kawula saking sing nolak kula. Sampeyan bakal ngluwari aku uga saka ing wong iniquitous.
22:50 Amarga iki, Aku bakal ngluhurké sampeyan, Dhuh Yehuwah, ing antarané wong Yunani, lan aku bakal sing kanggo jeneng:
22:51 pembesar kawilujengan ratu, lan nuduhake sih David, Kristus kang, lan kanggo turunane ing salawas-lawase. "

2 Samuel 23

23:1 Iki tembungé pungkasan David. Sang Prabu Dawud, anaké Isai, wong kanggo tiyang ingkang dados bab Kristus saka ing ngarsané Allahé Yakub, ing Kowé sing dituju Israel ngandika:
23:2 "Rohe Gusti wis ngandika lantaran kula, lan tembung kang kapangandikakaké liwat ibu.
23:3 Allahé Israèl ngandika marang aku, ing Kuwat Salah Israel ngandika, ing Bowling wong, Hanya Bowling, ing wedi marang Gusti Allah,
23:4 kaya cahya saka esuk srengenge wis Rising, nalika esuk tanpa mega glows abang, lan tanduran springing metu saka bumi sawise udan a.
23:5 Nanging omah iku ora dadi gedhe karo Gusti Allah kang kudu nggarap prejanjian langgeng karo kula, tenan lan santosa ing kabeh iku. Kanggo iku kabeh ing kawilujengan lan kabeh ing karepku. Lan ana apa-apa iki kang ora bakal Spring kasebut.
23:6 Nanging kabeh prevaricators bakal diunekake metu kaya eri, durung padha ora digawa lunga dening tangan.
23:7 Lan yen sapa kapengin tutul mau, kudu sikep wesi lan lance kayu. Lan padha bakal nyetel makantar-kantar lan burned apa-apa. "
23:8 Iki jenenge para wani Dawud. Lungguh ing kursi iki pimpinan wisest antarane telung; kang kaya cacing sethitik banget tender ing wit, sing matèni wong wolung atus ing siji serangan.
23:9 sawise wong, ana Eleazar, bin lik Simbah kang, lan Ahohi, sing ana ing antarane wong telu wani sing padha karo Dawud nalika padha ngajar wong Filisti, lan banjur padha nglumpuk ing perang ana.
23:10 Bareng wong-wong Israèl lunga, piyambakipun jumeneng cepet lan mejahi wong Filisti, nganti tangan ageng banget lan kuli karo pedhang. Lan Gusti manut kekarepané kawilujengan gedhe ing dina sing. Lan wong-wong sing wis mlayu bali kanggo njupuk munggah spoils saka slain ing.
23:11 Lan sawise wong, ana Sama, bin Agee, saka Hara. Wong Filistin padha bebarengan ing Awards. Kanggo lapangan kebak lentils ana ing panggonan sing. Lan nalika wong wis mlayu saka pasuryan saka Filisti,
23:12 kang jumeneng cepet ing tengah lapangan, lan iki dilindhungi dening wong. Lan kang wus dadi panyuwunira wong Filisti. Lan Gusti manut kekarepané kawilujengan gedhe.
23:13 lan malih, sadurunge iki, telu sing padha pemimpin antarane telung puluh ing turunan lan banjur kanggo David ing wektu harvest, ing guwa Adulam. Nanging camp wong Filisti iki dipanggonke ing Lembah Buta.
23:14 Lan Sang Prabu Dawud ana ing beteng a. Menapa malih, ana komandan prajurit Pilistine ing wektu sing ana ing kutha Betlehem.
23:15 Sang Prabu Dawud sing dikarepake, lan ngandika, "Yen mung wong bakal menehi kula ngombe banyu saka sumur ing, kang ing Betlehem jejere gerbang!"
23:16 Mulane, telu wong wani nyerbu ing campingplek wong Filisti, lan padha nimba ing sumur Betlehem, kang ana jejere gerbang. Lan padha digawa menyang David. Gusti kang gelem ngombe; tinimbang, kang diwutahake kanggo para Gusti,
23:17 matur: "Muga-muga Gusti melasi kawula, supaya aku bisa ora nggawe iki. Apa aku ngunjuk getihé wong iki sing wis metu menyang peril sing urip dhewe?"Mulane, panjenengané ora gelem ngombe. iku padha tuntas déning telung API iki.
23:18 uga Abisai, seduluré Yoab, bin Zeruya, pisanan ing antarane telu. Iku kang diangkat munggah tumbak marang telung atus, kang matèni. Lan piyambakipun kesuwur antarane telung,
23:19 lan ana noblest saka telung, lan ana pemimpin sing. Nanging ing kawitan iya ora nampa kanggo telu.
23:20 Benaya, bin Yoyadha, wong sing kuwat banget gedhe setan, saka Kabseel. Panjenenganipun matèni loro singa saka Moab, lan turunan lan mateni singa ing tengah den a, ing dina saka salju.
23:21 Dheweke uga matèni wong Mesir sing wis tumbak ing tangané, wong pantes lah. Lan durung wus musna mudhun kanggo wong karo mung teken. Lan dipeksa tumbak saka ing tangane wong Mesir, lan matèni wong, tumbake dhewe.
23:22 Benaya, bin Yoyadha, tuntas iku iki.
23:23 Lan piyambakipun kesuwur antarane wong telu API, sing padha paling Noble antarane telung puluh ing. Nanging saestu, iya ora nampa kanggo telu, nganti David digawe wong advisor rahasia.
23:24 Antarane telung puluh padha: Asaèl, seduluré Yoab, Elhanan, bin lik Simbah kang, saka Betlehem,
23:25 Sama saka Harod, Elika saka Harod,
23:26 Helez saka Palti, Ira, bin Ikesy, saka Tekoa,
23:27 Abiezer saka Anatot, Mebunnai saka Husa,
23:28 Zalmon ing Ahohi, Maharai wong Netofa,
23:29 Aleppo, bin Baana, uga awake Netofa, Itai, bin Ribai, saka ing Gibea, saka bani Benyamin,
23:30 Benaya Piraton, Hiddai saka Torrent Gaas,
23:31 Abialbon ing Arbathite, Azmawet saka Beromi,
23:32 Eliahba saka Shaalbon; anak-anake Jashen, Jonathan,
23:33 Sama saka Orori, Ahiam, bin Sharar, ing Hararite,
23:34 Elifelet, bin Ahasbai, bin Maacath, Elias;, ing anake Akhitofel, wong ing Gilo,
23:35 Hezrai saking Karmel, Arbi saka Paarai,
23:36 saben, bin Nathan, saka Zoba, Bani saka Gad,
23:37 Zelek saka Amon, Naharai, wong ing Beerot, waja mbeto Yoab, bin Zeruya,
23:38 Ira Yetri, Gareb uga Yetri,
23:39 Uria wong Het: kabeh telung puluh pitu

2 Samuel 24

24:1 Lan ngamok Pangéran banjur maneh mulad-mulad marang Israel, lan kang padha ngojok-ojoki David antarane wong-wong mau, matur: "Go, nomer Israel lan Yehuda. "
24:2 Sang Prabu ngandika marang Sang Yoab, pimpinan tentara kang, "Lelungan liwat kabeh suku-suku Israel, saka Dan menyang ing Bersyeba, lan nomer wong, supaya aku bisa ngerti sing nomer. "
24:3 Lan Sang Yoab ngandika marang Sang Prabu: "Muga-muga Gusti Allah Panjenengan nambah wong Panjenengan, sing wis gedhe ing sawetara, lan uga kang maneh nambah wong, siji satus, ing ngarsane gusti kawula Sang Prabu. Nanging apa ora gusti kawula Sang Prabu dienggo kanggo awake dening jinis iki bab?"
24:4 Nanging tembung saka Sang Prabu menang liwat tembung Yoab lan para pemimpin tentara. Lan Yoab lan para pemimpin militer mundur saka ing pasuryan saka Sang Prabu, supaya padha bisa nomer wong Israel.
24:5 Lan nalika padha liwati ing sabrange bengawan Yarden, padha teka ing Aroer, kanggo hak kutha, kang ana ing Lebak Gad.
24:6 Lan padha ing liwat Jazer, menyang Gilead, lan kanggo tanah ngisor saka Hodsi. Lan padha teka ing Woodlands Dhan. Lan arep watara jejere Sidon,
24:7 padha liwati cedhak tembok Tirus, lan cedhak tanah wong Hewi lan wong Kanaan. Lan padha menyang kidul Yehuda, menyang ing Bersyeba.
24:8 Lan Duwe periksa kabeh tanah, sawise sangang sasi lan rong puluh dina, padha ana ing Yerusalem.
24:9 Sawisé mengkono Yoab banjur diparingi nomer gambaran saka wong marang Sang Prabu. Lan ana padha ketemu Israel wolung atus ewu wong bisa-orong, sing bisa tarik pedhang; lan Yehuda, limang atus ewu wong gelut.
24:10 Banjur jantung David disabetake marang, sawise wong-wong padha kacacahake. Lan Sang Prabu Dawud munjuk marang Gusti: "Aku nggawé dosa nemen ing apa aku wis rampung. Nanging Aku ndedonga sing, Dhuh Yehuwah, Perlu adoh kaluputane abdi Paduka. Kanggo aku tumindhak banget bodho. "
24:11 Lan Sang Prabu Dawud jumeneng ing esuk, lan pangandikane Sang Yehuwah banjur kanggo Gad, Nabi lan sidik Sang Prabu Dawud, matur:
24:12 "Go, lan ngomong marang Sang Prabu Dawud: 'Mangkono pangandikane Sang Yehuwah: Aku saiki kowe pilihan saka telung bab. Pilih salah siji saka, whichever sampeyan bakal, supaya aku ora kanggo sampeyan. ' "
24:13 Lan nalika Gad lunga David, piyambakipun announced marang, matur: "Salah siji pitu taun paceklik bakal teka ing tanah; utawa sampeyan bakal lumayu telung sasi saka mungsuhmu, lan padha bakal nguber sampeyan; utawa bakal ana pageblug ing tanah telung dina. saiki banjur, disengojo, lan ndeleng apa kang wus bisa nanggapi marang kang ngutus Aku. "
24:14 Sang Prabu Dawud ngandika marang Gad: "Aku ing prihatin gedhe. Nanging luwih aku kudu tiba menyang tangan saka Gusti (kanggo piwelas kang akeh) saka ing tanganing wong. "
24:15 Lan Pangeran Yehuwah tumuli ndhatengake pageblug marang Israèl, saka esuk nganti wektu dados. Séda ing wong, saka Dan menyang ing Bersyeba, pitung puluh ewu wong.
24:16 Lan nalika Angel saka Gusti lengkap tangané Yerusalem, supaya wong bisa ngrusak, Gusti njupuk tega ing kasangsaran ing. Lan ngandika marang Malaékat sing iki nyunari wong: "Iku cukup. Terus bali tangan saiki. "Lan Angel Gusti ana ing jejere panutone Araunah wong Yebus.
24:17 Lan nalika wus katon Angel nglereni mudhun wong, Sang Dawud ngandika marang Gusti: "Aku iki sing dosa. Aku wis tumindhak iniquitously. Iki gedhe-gedhe sing wedhus, apa wis padha rampung? Aku beg sampeyan sing tangan bisa dipasrahké marang aku lan marang omahé bapakku. "
24:18 Banjur Gad banjur kanggo David ing dina sing, lan ngandika, "The lan mbangun mesbèh kagem Gusti ing panutone Araunah wong Yebus."
24:19 Lan David minggah ing kasepakatan karo tembung saka Gad, kang Gusti wis dhawuh marang.
24:20 Lan looking metu, Araunah minat marang Sang Prabu lan para abdiné, maringaken menyang wong.
24:21 Lan arep metu, kang adored Prabu, lying rawan karo pasuryan kanggo lemah, lan ngandika, "Apa alesan sing gusti kawula Sang Prabu wis teka marang abdine?"Lan Sang Dawud ngandika marang wong, "Dadi kanggo tuku panuton saka sampeyan, lan kanggo mbangun mesbèh kagem Gusti, lan kanggo sepi Wewelak sing rages antarane wong. "
24:22 Lan Araunah ngandika marang Sang Dawud: "May gusti kawula Sang Prabu tawaran lan nampa apa wae kang nyenengke kanggo wong. Sampeyan wis sapi kanggo numbali a, lan cart lan yokes saka sapi digunakake kanggo kayu. "
24:23 Kabeh iku mau Araunah marang, dadi raja kanggo raja. Lan Araunah Sang Prabu, "Muga-muga Gusti Allah Panjenengan nampa sumpah Panjenengan."
24:24 Lan nanggepi, Sang Prabu ngandika marang wong: "Iku ora bakal sing pengin. Tinimbang, Aku bakal tuku saka sampeyan ing rega. Kanggo aku ora kurban marang Gusti, Allah kawula, holocausts boten biaya. "Mulane, David tuku panuton lan sapi kanggo seket sekel salaka.
24:25 Lan ing panggonan sing, David yasa misbyah kagem Sang Yehuwah. Lan ana holocausts lan kurban slametan. Lan Sang Yehuwah nunggil welasi tanah, lan pageblug iki dianakaké bali saka Israel.