Apa Sing Kitab Suci Different?

Image of a painting of the Transfiguration of Christ by Paolo Veronese

Temenan, Kitab Suci beda-beda amarga jarwan, nanging ana prabédan liyane dhasar, banget, lan sing melu komposisi saka Kitab Suci, utamané ing buku ditampa ing Prajanjian Lawas.

Umumé, Katolik lan Kristen liyane kathah setuju ing buku kanggo kalebu ing Prajanjian Anyar, nanging padha padu keaslian pitung buku ing Prajanjian Lawas sing Katolik kalebu.

buku-buku iki, disebut deuterocanonical (utawa "kapindho canon") buku amarga status sing iki tampil kanggo wektu. Nanging, diwiwiti karo Dewan Roma ing 382 A.D., kang dipunwiwiti ing otoritas Paus Saint Damasus aku, Gréja Katulik wis ditampa sing sah lan worthiness buku iki, dene komunitas Kristen duwe lan ora.

Buku-buku sing:

Ing buku deuterocanonical sing kalebu ing Aleksandria Canon misuwur, versi Yunani saka Prajanjian Lawas diprodhuksi antarane 250 lan 100 B.C. canon iki kawangun dening pitung puluh ahli Torèt Yahudi ing panjalukan saka Mesir Firaun Ptolemy II Philadelphus, sing dipengini kanggo duwe koleksi standarisasi saka yahudi kang Sacred Books diterjemahaké Yunani kanggo Gawan ing Library of Alexandria. Canon diprodhuksi dening iki ahli Toret pitung puluh wis ing pakurmatan sing teka bakal dikenal minangka Septuaginta sawise septuagintus, tembung Latin kanggo "pitung puluh."

Septuaginta iki digunakake ing Palestina kuna lan iki malah disenengi dening Gusti Kita lan para pandherekipun. Ing kasunyatan, mayoritas kutipan Prajanjian Lawas sing katon ing Prajanjian Anyar iku kanthi saka Septuaginta.

Pangritik wis nuding metu, Nanging, sing buku deuterocanonical ora dipetik ing Prajanjian Anyar, nanging banjur maneh ora sawetara saka buku kang non-Katolik nampa, kayata Hakim, First Kitab BABAD, Nehemiah, Ecclesiastes, Song Sang Prabu Suleman, Keluh kesah, Obaja, lan liya-liyane. Salajengipun, sanajan ing Prajanjian Anyar ora langsung quote buku deuterocanonical, iku nyinggung wong ing warni-warni perangan (mbandhingaké utamané Paulus Letter Ibrani 11:35 karo Kapindho Kitab Maccabees 7:29; uga Matius 27:43 karo Kawicaksanan 2:17-18; Matius 6:14-15 karo Sirach 28:2; Matius 7:12 karo Tobit 4:15; lan Rasul 10:26 karo Kawicaksanan 7:1).

Image of a painting of the Apotheosis of Christ by Gerald DavidPemimpin Protestan awal ditolak Septuaginta, Prajanjian Lawas Katulik, ing sih saka canon diprodhuksi ing Palestina, kang omits buku deuterocanonical. canon iki diadegaké dening klompok rabbis ing desa Jamnia menyang mburi A.D. abad pisanan, loro kanggo telung atus taun luwih saka Septuaginta.

Iku misale jek sing ngedekke Protèstan ketemu mupangati kanggo nolak Septuaginta amarga saka peranganing deuterocanonicals kang ndhukung Piwulangé. khusus, padha njupuk penolakan menyang Kapindho Kitab Maccabees 12:45-46, kang nuduhake yen wong-wong Yahudi kuna ndedonga kanggo wong mati.

estu, Martin Luther njupuk langkah luwih saka ngutuk sakepel buku New-Prajanjian ing latar doctrinal uga. Panjenenganipun nacad Letter of James, contone, kanggo memulang sawijining "sing manungsa iku anggoné kabeneraké marga saka pandamelé lan ora karana kapitadosan" (2:24). Saliyane James, kang disebut "layangku saka kang dipercoyo,"Luther uga ditolak Kapindho Letter of Peter, ing Kapindho lan Huruf Katelu John, Santo Paulus Letter Ibrani, lan Kitab Wahyu.

Gréja Katulik ngakoni panguwasa Kitab Suci kang, sanadyan dheweke ora dianggep minangka tunggal panguwasa, minangka Luther iya.

astiti bakti Gréja kanggo Kitab Suci historis undeniable.

Dipuntedahaken panyiapan saka Canon, Paus Damasus bayar Saint Jerome (d. 420), sejarawan Alkitab paling dina lan mbok menawa kabeh wektu, kanggo nerjemahake ing Kitab Suci menyang Latin supaya bisa maca universal.1

Kitab Suci iki wadi liwat Abad Tengahan wiku Katulik, sing maleh kanthi tangan siji layang ing wektu. Bagian saka Kitab Suci padha pisanan diterjemahaké menyang Inggris dening Saint Bede Venerable, imam Katolik, ing abad kaping wolu.

Kitab-Kitab Suci padha dipérang dadi bab ing 1207 dening Stephen Langton, Katulik Uskup Agung Canterbury. Bible pisanan dicithak iki diprodhuksi watara 1452 dening Johann Gutenberg, penemu Katolik jinis movable. Gutenberg kang Bible klebu buku deuterocanonical minangka iya asli Sah utawa King James Version ing 1611.

Kitab Suci iki dijarwakake dening Gréja Katulik menyang Jerman lan basa-basa liyané uga sadurunge wektu Luther. Ing kasunyatan, Kevin Orlin Johnson nyatet ing bukunipun, Apa Do Katolik Apa Sing?

"The document Jerman paling tuwa ing samubarang yaiku terjemahan saka Kitab Suci rampung ing 381 déning saiji biksu jenenge Ulfilas; kang translated iku menyang Gothic, kang apa Jerman ana maneh banjur. Sampeyan kerep krungu sing Martin Luther iku wong pisanan sing mbébasaké kitab nangkep Gréja lan menehi menyang wong Kitab-kari, nanging sing temenan tulisan. wiwit Ulfilas, ana wis luwih saka sewu taun naskah Jerman-basa Kitab Suci, lan ing paling selikur dicithak edisi Jerman (dening count Kardinal Gibbon kang) sadurunge Luther. " (Apa Do Katolik Apa Sing?, Ballantine Books, 1995, p. 24, n.)

Image of a painting of the Transfiguration of Christ by Paolo VeroneseKaya kabeh Kristen, Katolik gumantung marang Roh Suci kanggo pembinaan ing basa Kitab Suci; karo pangerten unik, sanadyan, Nanging Roh Sutyi makaryakke liwat kendaraan saka Gréja (ndeleng John 14:26 lan 16:13). Roh nuntun Edward Gréja ing sampurna panjurubasan Kitab, kaya kang dipandu panulis suci ing infallibly nulis iku.

Akeh non-Katolik kathah kanggo ndeleng idea saka panguwasa Gréja minangka kang ing rintangan karo panguwasa Allah, nanging Kristus njamin Gréja, "Sing sapa krungu sampeyan krungu kula, lan kang katampik nampik Aku, lan sing nyepèlèkké Aku nolak marang kang ngutus Aku " (Lukas 10:16). Supaya, ing panguwaos ora bisa dipisahake saka panguwasa saka Pasamuwan. Kristus iku sumber panguwasa Gréja lan minangka panguwasa iki rawuh saka Gusti iku bisa dikenali dening kabeh para pandherekipun lan manut.

Senajan akeh pratelan nuruti panguwasa ing Kitab Suci, bebener saka prakara iku, kanggo akeh apa Kitab Suci ngandika gumantung marang interpretasi pribadi individu.

Saint Peter dielingake, Nanging, "Sing pameca-pameca ing Kitab Suci iku prakara kang siji interpretasi dhewe, amarga ora nabi tau teka dening rangsang saka wong, nanging wong dipindhah dening Roh Suci ngandika saka Allah " (ndeleng kang kapindho Letter 1:20-21; emphasis ditambahaké). Peter uga ngandika, ing referensi kanggo huruf Paulus, sing "Ana sawetara bab ing wong hard kanggo ngerti, kang corak bodho lan boten stabil kanggo karusakan dhewe, kaya ing Kitab Suci liyane. sampeyan mulane, kinasih, ngerti iki sakdurunge, ati-ati supaya kowé aja digawa lunga karo kesalahan wong durhaka lan ilang stabilitas dhewe " (uga ing Petrus kapindho Letter 3:16-17).

Kanggo alesan sing, Katolik ngucapke matur nuwun kanggo saklawasé-2,000 taun, tradisi konsisten interpretasi lan pangerten.

  1. "Nalika Kakaisaran Romawi subsisted ing Eropah, maca Kitab Suci ing basa Latin, kang ana ing basa universal saka Kakaisaran, menang nang endi wae,"Pandhita Charles Buck, a non-Katulik, ngakeni ("Kitab Suci" ing Ilmu Teologi Kamus; Patrick F. Langkawi, The Facts About Luther, rev. ed., Rockford, Illinois: Tan Books lan Publishers, Inc., 1987, p. 182). Paus Damasus wis ing Kitab Suci basa Latin, basa universal kang dina, kanggo Kristen kontemporer alesan padha–kaya kita–wis digawe ing Kitab Suci ana ing internet: supaya akeh wong sabisa bisa duwe akses kanggo wong-wong mau.