Gréja

Apa Gréja Katulik siji, pasamuwan bener?

Page, iku worth takon: punapa kapitadosan Kristen tegese nalika padha ngomong siji, pasamuwan bener?

Gambar of Triumph Gréja dening Andrea di Bonaiuto da Firenze

The Triumph of Gréja dening Andrea Bonaiuto saka Florence

wiyar, kita nedya iku kang padha pracaya marang Trinity Suci–Gusti Allah Sang Rama; Gusti Yesus, Anaké Gusti Allah; lan Sang Roh Suci–lan Akedik sing Gusti Yesus memulang sak Ministry Kang. Nanging kita kudu ati-ati amarga ana kelompok wong sing nimbang piyambak Kristen, nanging sing ditambahake katerangan dhewe lan gagasan sing pindhah adoh ngluwihi apa Gusti Yesus memulang.

Supaya, “Gréja” nyakup sing ndherek Gusti Yesus ajaran asli (kanggo macem-macem derajat), nanging iku apa temenan Gusti Yésus? Kanggo njawab pitakonan sing, iku perlu kanggo nliti Sciptures.

ing Injil Matius (16:18) Gusti Yesus ngandika marang Petrus, "Aku pitutur marang kowe, Kowé iku Pétrus, lan ing sandhuwuring watu karang iki, Aku bakal mbangun pasamuwan sandi, lan kakuwasan pati ora bakal ngalahaké. "Mengko ing Matius 28:20, Jesus assures His followers He would remain with them “always, kanggo mburi umur. "Uga, in John’s Gospel, Gusti Yesus janjinipun sing Roh Suci bakal karo Gréja ing salawas-lawase (14:16).

Ana akeh peranganing Kitab Suci sing ndherek Gusti kabentuké "kraton ingkang bakal tau bakal numpes." (Contone, ndeleng Kitab Daniel (2:44), Yesaya (9:7) lan Injil Matius (13:24).)

Kanggo alasan sing, kita bisa manawa founded- Gereja Yesussiji, Church bener-has tau tiba lan wus jumeneng terus-terusan saka dina Saint Peter nganti dina iki lan bakal tetep saiki "marang sira kabeh,, saklawase" (minangka St. Paul wrote kang Letter Efesus 3:21).

Iki tegese ajaran Gréja wis slamet utuh amarga padha diwenehi kanggo dheweke dening Kristus sing ngandika, "Langit lan bumi bakal sirna, nanging tembung-tembungku ora bakal sirna " (ndeleng Matius 24:35 lan Nabi Yesaya 40:8).

ing kang Letter page Timothy (3:15), Saint Paul goes so far as to call the Church “the pillar and bulwark of truth.” Because His Church has been professing the same doctrine for nearly 2,000 taun, ana sing trail sajarah Pêntil ngubungaké masyarakat asli muridé Gusti Yésus kanggo poto sawijining kontemporer. Supaya, iku kudu bisa kanggo nglacak ajaran siji saka badan Kristen kontemporer bali liwat wektu kanggo dina saka Rasul.

Apostolik Kasuksesan

Kabeh saka macem-macem lan manéka warna komunitas Kristen dina, mung Gréja Katulik bisa kanggo substantiate claims saka keaslian liwat Apostolik Kasuksesan, utawa baris unbroken uskup sing wis setya digawa ajaran Rasul 'saka abad pisanan kanggo dina iki. bebener iki didhukung dening awak saka tulisan-ing sajarah kuna Kristen kitabe para Bapa Gréja Wiwitan–kang miwiti karo aksara dumadi dening wong-wong sing sinau Iman langsung saka Rasul. tulisan iki wis siap kasedhiya online utawa ing koleksi apik utawa toko buku.

Non-Katolik asring lali perlu kanggo kuoso, Church memulang, lan umume katon Kitab Suci minangka sumber dhewekan sawijining bebener, pracaya ing Kitab Suci dadi poto-interpretive.

Pambrontakan, idea sing tampik dening Kitab Suci, dhewe. Waca Saint Letter kapindho Petrus (1:20-21).

Menapa malih, iku nglemesaké dening kasunyatan sing ana akeh "Bible-mung" sekte sing dhasar setuju apa mulang Kitab Suci! Yen interpretasi pribadi siji saka ajaran Kristus iku fallible (lan kang interpretasi saka manungsa, iku bakal dadi) banjur tulisan Church sajarah sing sangat berharga kanggo gain kaweruh menyang cara yen Rasul lan panerusipun Juru Sacred Kitab lan urip metu Kaimanan.

Gambar saka urip saka Saint Stephen: Sanget lan menehi Zakat dening Fra Angelico dibantu Benozzo Gozzoli

Gesang Saint Stephen: Sanget lan menehi Zakat dening Fra Angelico dibantu Benozzo Gozzoli

tulisan iki iki Bapa Gréja Awal kuwat ilustrasi lampahing ajaran Gréja Katulik kang, kang wis maintained senadyan kesalahan manungsa lan dosa, buron, lan tekanan budaya sing bakal nyebabaké lembaga biasa nglirwaaken prinsip sawijining inti long ago. Remarking marang lampahing Gréja Katulik (lan khusus saka Gréja Roma) ing abad kaping, Saint Irenaeus of Lyons called her “the greatest and most ancient Church known to all” in marang Heresies 3:3:2.

Elinga yen macem-macem teori wis concocted liwat taun ing bagean mungsuh Gréja kanggo nyoba kanggo nerangake dheweke asal-utawa nerangake adoh siji bisa ngomong. teori kuwi sing paling umum alleges Katulik teka menyang kang ing abad kaping papat, sak wektu Kaisar Konstantinus Kristen legalized Great saindhenging Kakaisaran Romawi. Teori punika ngemu sing bagean gedhe saka Gréja Kristen pungkasanipun dados rusak dening pengaruh pagan amarga asil ageng saka ngowahi. mesthi, pêpalang insurmountable kanggo teori iki ngarsane Piwulangé ing tulisan ecclesiastical sing predate Constantine, lan tulisan sajarah saka Bapa Gréja Awal nduduhake iki ing cara kuat.

Gambar urip saka Saint Stephen: Expulsion lan mbenturi dening Fra Angelico dibantu Benozzo Gozzoli

Gesang Saint Stephen: Expulsion lan mbenturi dening Fra Angelico dibantu Benozzo Gozzoli

The Catholicity overt sastrawan kuna Kristen punika irrefutable.

Coba, contone, Saint Ignatius saka Antiokhia, sing tilar donya watara taun 107. Ignatius punika murid Rasul Pétrus lan Yohanes lan digunakake wulangan Eucharistic Gréja kanggo pertempuran bidah sing rek Anadene.

Dheweke nduweni bédané kang writer wiwitan ing rekaman kanggo nggunakake tembung "Katulik" minangka jeneng kanggo Gréja. "Ngendi uskup katon, supaya wong-wong ana,"Wong wrote; "Kaya ngendi Gusti Yesus Kristus punika, ana ing Gréja Katulik. "

Potrek, Antiokhia, keuskupan Ignatius ', mengkono uga dadi panggonan kang pandherekipun Kristus padha kasebut "Kristen" (ndeleng Rasul 11:26).

Gambar Adorasi Trinitas Suci dening Albrecht Dürer

Adorasi Trinitas Suci dening Albrecht Dürer

Panggunaan ditulis wiwitan saka tembung "Trinitas" asalé saka Antiokhia, banget. Muncul ing layang saka uskup liyane, Saint Theophilus, ing bab 181 (ndeleng kanggo Autolycus 2:15), Saint Irenaeus wrote, "Yen Gusti padha saka liyane saka Sang Rama, carane bisa Panjenenganipun rightly njupuk roti, kang saka nitahaken padha kita dhewe, lan ngaku dadi Body Kang, lan negasake sing dicampur ing tuwung punika Kang ?" (ndeleng Heresies 4:33:2).1

Supaya, carane wong bisa karahayon disdain sing kanggo Gréja Roma karo pengakon Ignatius 'saka preeminence dheweke? Piyambakipun disebut dheweke "Gréja kang ngemu presiden ing panggonan saka negara Rum ...;"Lan terus ngomong, "Sampeyan wis kondang ana siji, nanging wong sampun Paduka wulang. Aku kepéngin mung sing apa sing wis tumrap ing pandhuan bisa tetep ing pasukan " (Rum, Address; 3:1).

Irenaeus kadhaptar uskup Roma mudhun kanggo wektu kang, ngomentari, "Supaya iki, lan ing piwulangé para rasul nyerahke mudhun ing Gréja, ing piwucal bebener wis teka mudhun kanggo kita " (ndeleng Heresies 3:3:3).

Sawetara bisa giris dening sebutno Ignatius 'piwulang Marian ing ambegan padha karo panyaliban? "Ing prawan Maryam,"Wong wrote, "Dheweke menehi lair, lan uga ing pati saka Gusti, umpetaken saka panggedhéné jagat iki:misteri -three banter nyatakake, nanging manut kekarepané kasepen Allah " (ndeleng Efesus 19:1).

Ugo, piyambakipun nyerat, "Maria, tunangan kanggo wong nanging Nanging isih prawan, kang manut, iki digawe sabab karahayon kanggo dhéwé lan kanggo lomba manungsa. ... Makaten, simpul tali turut Hawa iki kauculan dening mituhu Maria " (see Heresies 3:22:4).

dina iki, apa bakal Katolik lan non-Katolik nelpon wong sing dianggep Ékaristi minangka Daging Kristus, ngalembana Gréja Roma kanggo kaunggulan memulang dheweke, lan dihormati misteri virginity Maria?

Apa siji kudu nganakke apa beda babagan wong lan kaya-minded contemporaries sing ngandika lan nglakoni apa sing padha abad sangalas ago?

  1. Irenaeus’ teacher was Saint Polycarp, who was also a disciple of John’s.