јануари 5, 2019

прво Јованово 3: 11- 21

3:11 For this is the announcement that you heard from the beginning: that you should love one another.
3:12 Do not be like Cain, who was of the evil one, and who killed his brother. And why did he kill him? Because his own works were wicked, but his brother’s works were just.
3:13 Ако светот ве мрази, браќа, do not be surprised.
3:14 We know that we have passed from death to life. For we love as brothers. Кој не го сака, abides in death.
3:15 Everyone who hates his brother is a murderer. And you know that no murderer has eternal life abiding within him.
3:16 We know the love of God in this way: because he laid down his life for us. И така, we must lay down our lives for our brothers.
3:17 Whoever possesses the goods of this world, and sees his brother to be in need, and yet closes his heart to him: in what way does the love of God abide in him?
3:18 мојата мала сина, да не љубиме со зборови само, но во делата и вистина.
3:19 На овој начин, ние ќе знаеме дека сме од вистината, и ние ќе поздравувам нашите срца пред Него.
3:20 За дури и ако нашето срце ни забележува, Бог е поголем од нашето срце, и тој знае сите работи.
3:21 Најомилените, ако нашето срце не ни укоруваат, можеме да имаме доверба во Бог;

Џон 1: 43- 51

1:43 На следниот ден, тој сакаше да оди во Галилеја, и тој го најде Филип. А Исус му рече:, "Следи ме."
1:44 А Филип беше од Витсаида, градот на Андреј и Петар.
1:45 Филип го најде Натанаила, и му рече:, "Најдовме оној за кого напиша Мојсеј во Законот и Пророците: Исус, син на Јосиф, од Назарет. "
1:46 И му рече Натанаил, "Може ли нешто добро да биде од Назарет?"Филип му рече:, "Дојди и види".
1:47 Исус го виде Натанаел доаѓа кај него, и тој рече дека за него, "Ете, Израилец во кого навистина нема измама. "
1:48 Натанаил му рече:, "Од каде ме познаваш?"Исус одговори и му рече:, "Пред да те повика Филип, кога беше под смоквата, Те видов."
1:49 Натанаил му одговори и рече:: "Раби, Ти си Син Божји. Си Царот на Израел ".
1:50 Исус одговори и му рече:: "Затоа што јас ти реков дека те видов под смоквата, вие верувате. Поголема од ова, ќе видиш."
1:51 И му рече:, "Амин, Амин!, Јас да ви кажам, ќе го видите небото отворено, и ангелите Божји како се искачуваат и слегуваат над Синот Човечки. "