јануари 6, 2019

Водици

Исаија 60: 1- 6

60:1 Стани да бидат осветлени, Ерусалиме! За вашата светлина пристигна, и славата на Господ се искачи над вас.
60:2 Зашто, еве, темнината ја покрива земјата, и густа темнина ќе ја покрие народи. Тогаш Господ ќе се зголеми над вас, и неговата слава ќе се гледа во вас.
60:3 И народите ќе одиме во вашата светлина, и цареви ќе одиме со сјајот на зголемените.
60:4 Кренете ги очите свои сите наоколу и да видиме! Сите овие се собраа; тие пристигнаа пред да. На вашите синови ќе пристигне од далеку, и вашите ќерки ќе се крене од ваша страна.
60:5 Тогаш ќе видите, и ќе претекување, и срцето ќе бидат воодушевени и проширен. Кога мноштво на морето ќе се конвертира за вас, силата на народите ќе ви пријде.
60:6 Мноштво камили ќе те преплавуваат: на dromedaries од Мадијам и Ефа. Сите оние кои ќе пристигнат од Сава, носи злато и темјан, и објавување на обожување на Господ.

Ефесјаните 3: 2- 3, 5- 6

3:2 сега сигурно, сте слушнале за делење на Божјата благодат, која е дадена за мене меѓу вас:
3:3 дека, со помош на откровение, тајната е направен познати за мене, исто како што имам напишано погоре во неколку зборови.
3:5 Во другите генерации, ова беше непознат на синовите човечки,, дури и како што сега е откриена на Неговите свети апостоли и пророци во Духот,
3:6 така што на народите ќе бидат сонаследници, и од истиот орган, и партнери заедно, од страна на ветувањето во Христос Исус,, преку Евангелието.

Матеј 2: 1- 12

2:1 И така, кога Исус бил роден во Витлеем на Јуда, во деновите на царот Ирод, овде, Мудреците од исток пристигнаа во Ерусалим,
2:2 велејќи: "Каде е тој кој е роден царот на Евреите?? За видовме Неговата ѕвезда на исток, и ние почнавме да го обожаваат. "
2:3 Сега цар Ирод, Слушајќи ја оваа, беше вознемирен, и целиот Ерусалим со него.
2:4 И собираат сите лидери на свештениците, и книжниците на луѓето, тој се консултира со нив за тоа каде ќе се роди Христос.
2:5 А тие му рекоа:: "Во Витлеем Јудејски. Бидејќи така е напишано преку пророкот:
2:6 'И ти, Витлеем, земјата на Јуда, во никој случај не барем кај водачите на Јуда. Зашто, од вас ќе излезе на владетелот кој ќе го води мојот народ Израел. ' "
2:7 тогаш Ирод, тивко повикување на мудреците, совесно се научи од нив времето кога ѕвезда се појави за да ги.
2:8 И ги испраќа во Витлеем, рече тој: "Одете и внимателно да поставуваат прашања во врска со момче. И кога ќе го најде, извештај до мене, така што јас, премногу, може да дојде и да го обожаваат. "
2:9 И кога тие слушнале кралот, отидоа. И овде, ѕвезда, која што го виделе на исток, одеше пред нив, па дури и до, пристигнуваат, тоа застана над местото каде што детето беше.
2:10 Потоа, гледањето на ѕвезда, тие биле израдувани со многу голема радост.
2:11 И да влезат во домот, тие се резултат на момче со неговата мајка Марија. И така, паѓа ничкум, тие го почитувале. И отворање на нивните богатства, тие го нудат подароци: злато, темјан, и смирна.
2:12 И ја доби одговор во сон дека тие не треба да се враќаат кај Ирод, тие се вратија со уште еден начин да нивниот регион.