јануари 8, 2019

The First Letter of Saint John 4: 7-10

4:7 Најомилените, да се љубиме еден со друг. За љубовта е од Бога. И секој кој љуби од Бога е роден и Го познава Бог.
4:8 Кој не го сака, не се знае Бог. Зашто Бог е љубов.
4:9 Љубовта Божја беше очигледно за нас на овој начин: дека Бог го испрати својот единороден Син во светот, така што можеме да живееме преку Него.
4:10 Во тоа се состои љубовта: не како да сме Го возљубиле Бога, но дека тој прв не засака, и така тој го испрати својот Син како жртва помирница за нашите гревови.

Светото Евангелие Според Марк 6: 34-44

6:34 А Исус, излегувам, виде големо мноштво. И тој се сожалил на нив, затоа што тие беа како овци без пастир, и тој почна да ги поучува за многу работи.
6:35 И кога многу часови сега поминаа, Неговите ученици се приближил до него, велејќи: "Ова е едно пусто место, и часот сега е доцна.
6:36 Ги испрати далеку, така што од Излегувам на околните села и градови, тие би можеле да купат одредби за себе да јадат. "
6:37 И одговарање, Тој им рече:, "Дајте им нешто да се јаде себе." А тие му рекоа:, "Дозволете ни да излезат и да купат леб за двесте денарии, а потоа ние ќе им даде нешто да јаде. "
6:38 И им рече:: "Колку лебови имате? Одиме и да видиме. "И кога тие дознале, тие рекоа:, "Пет, и две риби. "
6:39 И тој им наложиле да ги направи сите да седнат во групи, на зелената трева.
6:40 И тие седнаа поделби по сто и по педесет.
6:41 И ја доби петте леба и двете риби,, гледајќи кон небото, го благослови и го скрши лебот, и тој го дал на своите ученици да се постави пред нив. И двете риби, ги подели меѓу сите нив.
6:42 И сите јадеа и се наситија.
6:43 И тие се собраа остатокот: дванаесет кошници полни со фрагменти и на риба.
6:44 Сега оние кои јаделе беа пет илјади мажи.