јануари 13, 2018

Исаија 42: 1- 4, 6- 7

42:1 Еве, мојот слуга, Јас ќе го поддржи, новоизбраниот ми, со него, мојата душа е добро задоволен. Имам испрати Својот Дух врз него. Тој ќе им понуди на пресуда на народите.
42:2 Тој нема да извикам, и тој нема да се покаже фаворизирање на некој; ниту неговиот глас ќе се слушне во странство.
42:3 На скршена трска, тој нема да се скрши, и тлее фитил нема да го изгаснат. Тој ќе ја води натаму суд Му вистината.
42:4 Тој нема да биде тажен или проблематичен, додека тој воспоставува суд на земјата. И островите ќе го чекаат својот закон.
42:6 Јас, Господ, сте повикани правдата, и го зедов раката и ќе се зачува. И јас го презентирате како завет на народот, како светлина на народите,
42:7 така што ќе може да ги отвори очите на слепиот, и да доведе од затвореник од затвор и оние што седат во темнина од куќата на затворање.

Дела на апостолите 10: 34- 38

10:34 Потоа, Петар, отворајќи ја устата, рече: "Јас се заклучи во вистината дека Бог не е respecter на лица.
10:35 Но, во секој народ, кој го плаши и работи правдата е прифатлива за него.
10:36 Бог Го испрати Словото на синовите на Израел, распишување на мирот преку Исус Христос, бидејќи тој е Господ на сите.
10:37 Знаете дека Словото беше се познати низ цела Јудеја. На почетокот од Галилеја, по крштавањето што го проповедаше Јован,
10:38 Исус од Назарет, Кого Бог Го помаза со Светиот Дух и со сила, патувал околу прават добро и лекување на сите оние кои се угнетувани од ѓаволот. Зашто Бог беше со него.

Лука 3: 15- 16, 21- 22

3:15 Сега сите се размислува за Јован во своето срце, и луѓето беа мислејќи дека можеби би можел да биде Христос.
3:16 Јован одговори дека за секого: "Навистина, Јас ве крштавам со вода. Но, ќе има пристигне еден посилен од мене, конци на чии чевли јас не сум достоен да се олабави. Тој ќе ве крсти во Светиот Дух, и со оган.
3:21 Сега тоа се случи дека, when all the people were being baptized, Jesus was baptized; and as he was praying, heaven was opened.
3:22 And the Holy Spirit, in a corporal appearance like a dove, descended upon him. And a voice came from heaven: "Ти си Мојот возљубен Син. In you, I am well pleased.”