Paul's 1st Letter to the Corinthians

1 Коринтијанс 1

1:1 Павле, наречен како апостол на Исус Христос од страна на Божјата волја; и Состен, брат:
1:2 до Божјата црква која е во Коринт, на оние кои се осветени во Христа Исуса,, повикани да бидат светци со сите кои се повикува на името на нашиот Господ Исус Христос во секое место на нивни и наш.
1:3 Благодат и мир на вас од Бога, нашиот Татко, и од Господа Исуса Христа.
1:4 Заблагодарам на мојот Бог постојано за вас, бидејќи на Божјата благодат, која е дадена за вас во Христос Исус,.
1:5 Со таа благодат, во сите нешта, сте стане богат во него, во секој збор и во сите знаења.
1:6 И така, Христовото сведоштво е зајакната во вас.
1:7 На овој начин, ништо не е недостаток на вас во било благодат, како што чекаат откровението на нашиот Господ Исус Христос.
1:8 и тој, премногу, ќе ја зајакне, дури и до крајот, без вина, до денот на доаѓањето на нашиот Господ Исус Христос.
1:9 Бог е верен. Преку него, сте биле повикани во заедништво на својот Син, Исус Христос, нашиот Господ.
1:10 И така, Ти се молам, браќа, со името на нашиот Господ Исус Христос, дека секој од вас зборува на ист начин, и да не постои расколи меѓу вас. Значи може да стане совршен, со ист ум и со истата пресуда.
1:11 За тоа е назначен за мене, за вас, Моите браќа, од страна на оние кои се со Chloes, дека има препирки меѓу вас.
1:12 Сега велам ова затоа што секој од вас се велејќи: "Секако, Јас сум на Павле;"" Но, јас сум на Аполон;"" Навистина, Јас сум на Кифа;", Како и: "Јас сум на Христос."
1:13 Дали Христос е поделен? Павле беше распнат за вас? Или сте крстени во името на Павле?
1:14 Јас Му благодариме на Бога што сум крстен, никој од вас, освен Крисп и Гај,
1:15 да не би некој да се каже дека сте биле крстени во моето име.
1:16 И јас исто така крстени во домот на Стивен. Освен овие, Јас не се сеќавам дали сум крстил сите други.
1:17 Зашто Христос не ме испрати да крштавам, но да evangelize: не преку мудроста на зборови, да не Христовиот крст да се испразни.
1:18 За Словото на Крстот е, секако, безумство за оние, кои пропаѓаат. Но, на оние кои се спасени, што е, за нас, тоа е моќта на Бог.
1:19 За тоа е напишано: "Јас ќе загине мудроста на мудрите, и јас ќе го одбие расудување за претпазливо. "
1:20 Каде се разбудиме? Каде се книжниците? Каде е вистината-бараат на оваа возраст? не го создаде Бог мудроста на овој свет безумие?
1:21 На светот не Го познаваат Бога преку мудроста, и така, во мудроста на Бог, беше угодно на Бога за да се постигне спасение на верниците, преку глупост на нашето проповедање.
1:22 За Евреите побара знаци, а Грците бараат мудрост.
1:23 Но, ние се проповеда Христос Кој беше распнат. секако, на Евреите, ова е скандал, и на народите, ова е глупост.
1:24 Но, на оние кои се повикани, Евреите, како и Грците, Христос е силата на Бога и на мудрост од Бога.
1:25 За она што е безумство за Бог се смета за мудар страна на мажите, и она што е слабост на Бога се смета за силна страна на мажите.
1:26 Па се грижи за вашата професија, браќа. За не многу мудри по тело, не многу се моќни, не многу се благородни.
1:27 Но, Бог го избра глупавите на светот, така што тој може да се посрами мудрите. И Бог го избра слаби на светот, така што тој може да се посрами силните.
1:28 И Бог го избра долна и презир на светот, оние кои не се ништо, така што тој може да го намали на ништо оние кои се нешто.
1:29 Па тогаш, ништо што е од месо треба слава во неговиот поглед.
1:30 Но, вие сте од него во Исус Христос, кој беше направен од Бога за да биде нашата мудрост и правда и осветување и откуп.
1:31 И така, на ист начин, е напишана: "Кој слава, треба слава на Господа. "

1 Коринтијанс 2

2:1 И така, браќа, кога ќе дојде до вас, најавувајќи да ви Христовото сведоштво, Јас не донесе возвишена зборови или возвишена мудрост.
2:2 Зашто Јас не се суди себеси да се знае ништо од вас, освен Исус Христос, и го распнаа.
2:3 И јас бев со вас во слабост, и во страв, и со многу трепет.
2:4 И моите зборови и проповедајќи не беа убедливи зборови на човечка мудрост, но беа манифестација на Духот и силата,
2:5 така што вашата вера нема да бидат базирани на мудроста на мажите, но на основа на Бог.
2:6 Сега, ние го зборуваат мудроста меѓу совршен, уште навистина, тоа не е мудрост на овој свет, ниту дека од лидерите на оваа возраст, кој ќе бидат намалени до ништо.
2:7 Наместо, зборуваме за мудроста на Бог во мистерија која е скриен, која Бог предодреден пред оваа возраст за нашата слава,
2:8 нешто што ниту еден од лидерите на овој свет да знае. Зашто ако се знае, тие никогаш не би распнат Господа на славата.
2:9 Но, ова е само како што е напишано: "Окото не го видел, и уво не слушна, Ниту, пак, влезе во срцето на човекот, Кои работи што Господ го подготвил за оние што го сакаат. "
2:10 Но Бог го откри овие работи за нас преку Својот Дух,. За Духот бара сите нешта, дури и во длабочините на Бог.
2:11 И кој може да знае на работите кои се на еден човек, освен духот кој е во рамките на тој човек? Значи, исто така,, никој не знае на работи кои се од Бога, освен Божјиот Дух.
2:12 Но, ние не го примивме духот на овој свет, а духот кој е од Бог, така што ние може да се разбере она што се што ни се дава од страна на Бог.
2:13 И ние исто така се зборува за овие работи, не во научив зборови на човечка мудрост, но во учењето за Светиот Дух, доведување духовните работи заедно со духовни работи.
2:14 Но, тоа животно природата на човекот не гледаат овие работи кои се од Божјиот Дух. За тоа е безумство за него, и тој не е во состојба да го разбере, поради тоа што мора да се испита духовно.
2:15 Но, духовната природа на човекот суди сите нешта, и тој може да се смета од страна на ниту еден човек.
2:16 Зашто, кој го позна умот Господов, така што тој може да го поучи? Но ние имаме Христовиот ум.

1 Коринтијанс 3

3:1 И така, браќа, Јас не сум бил во можност да ви зборувам како на оние кои се духовно, туку како да се оние кои се телесни. За да се како деца во Христос.
3:2 Ви дадов млеко за пиење, не со тврда храна. За што се уште не беа во можност. и навистина, дури и сега, не сте во можност; за се уште се телесни.
3:3 И бидејќи се уште има завист и несогласување меѓу вас, не сте телесни, и се што не одење во согласност со човекот?
3:4 За, ако се каже, "Секако, Јас сум на Павле,", Додека друг вели, "Јас сум на Аполон,"Не ќе се мажи? Но, она што е Аполон, и што е Пол?
3:5 Ние сме само на министрите од оној во кого сте се верува, исто како што Господ му даде на секој од вас.
3:6 јас посадив, Аполо напои, но Бог обезбеди раст.
3:7 И така, ниту тој, кој сади, ниту пак тој кој води, нешто, но само Бог, кој обезбедува раст.
3:8 Сега тој кој сади, и кој води, се еден. Но, секоја од нив треба да добијат соодветна својата награда, во согласност со својата работа.
3:9 За ние сме Божји соработници. Сте Божји одгледување; сте Божји изградба.
3:10 Според благодатта Божја, која е дадена за мене, Јас се вградија во темелите како мудар архитект. Но, друг гради врз неа. Па тогаш, секој нека биде внимателен како тој ја гради врз него.
3:11 За никој не е во состојба да постават било која друга основа, на местото на она што е поставен, која е Исус Христос.
3:12 Но, ако некој гради врз оваа основа, дали злато, сребро, скапоцени камења, дрво, таму, или слама,
3:13 сечие дело ќе се покаже. За денот на Господ ќе го пријават, бидејќи тоа ќе се открие преку оган. И овој оган ќе ги тестираат секој нечија работа, за тоа што вид е.
3:14 Ако работата на сите граѓани, што го градел врз него, остатоците, тогаш тој ќе добие награда.
3:15 Ако работата на сите граѓани е изгорена, тој ќе страдаат од губење на своите, но тој се уште ќе биде спасен, но само како низ оган.
3:16 Не знаеш ли дека сте Божји храм, и дека Божјиот Дух живее во вас?
3:17 Но, ако некој го прекршува Божјиот храм, Бог ќе го уништи. За Божјиот храм е свет, и вие сте тој храм.
3:18 Никој нека не се лаже. Ако некој од вас се чини дека е мудар во овој век, нека стане безумен, така што тој може да биде навистина мудар.
3:19 Зашто мудроста на овој свет е безумство пред Бога. И така тоа е напишано: "Јас ќе го привлечат вниманието на мудри во сопствените итрина".
3:20 И повторно: "Господ ги знае мислите на мудрите, дека тие се залудно. "
3:21 И така, никој да не се фалат со мажи.
3:22 За сите е твое: Павле,, или Аполон, или Кифа, или во светот, или живот, или смрт, или во сегашноста, или иднината. Да, сите е твое.
3:23 Но, вие сте Христово, и Христос е Божји.

1 Коринтијанс 4

4:1 соодветно, да се разгледа човек ни да бидат министри на Христос и присутните на тајните на Бога.
4:2 Тука и сега, тоа се бара од присутните што секој од нив да се најде да биде верен.
4:3 Но, како што за мене, тоа е толку мала работа да им биде судено од вас, или на возраст од човештвото. И ниту се судам себеси.
4:4 Зашто имам ништо на мојата совест. Но, јас не сум оправдан со овој. Зашто Господ е Оној што ме судат.
4:5 И така, не се избере да се суди пред време, додека не се враќа Господ. Тој ќе го осветлуваат скриените нешта на темнината, и тој ќе ги открие одлуките на срцата. А потоа секој од нив треба да има пофалби од Бога.
4:6 И така, браќа, На средбата ги изнесов овие работи во себе и во Apollo, заради вас, така што ќе можат да научат, преку нас, дека никој не треба да бидат напумпани против едно лице, а за друг, не надвор од она што е напишано.
4:7 За она што го разликува од друг? И она што го имате тоа не сте го добиле? Но, ако сте го добиле, зошто го правите слава, како да не си го доби?
4:8 Така, сега ќе се пополнети, и сега може да се направи богат, како да владее без нас? Но посакувам дека ќе царува, така што можеме, премногу, може да владее со вас!
4:9 Зашто мислам дека Бог ни ги постави како последен апостоли, како оние наменети за смртта. За ние сме биле направени во спектакл за светот, и за ангелите, и за мажи.
4:10 Значи ние сме безумни заради Христос, но се остроумниот во Христа? Ние сме слаби, но вие сте силни? Вие сте благородна, но ние сме долна?
4:11 Дури и на овој час, ние гладните и жедните, и ние сме голи и постојано тепан, и ние сме нестабилен.
4:12 И ние трудот, работа со свои раце. Ние сме наклеветил, и така ја благословуваме. Ние страдаме и трпиме прогонство.
4:13 Ние сме проколнати, и така ние се молиме. Станавме како отпадоци од овој свет, како живеат на сè, дури до сега.
4:14 Јас не го пишувам овие работи за да ве збуни, но со цел да ви поучувајте, како најмили мои синови.
4:15 За да може да има десетина илјади наставници во Христос, но не толку многу татковци. Во Христа Исуса,, преку Евангелието, Јас те родив.
4:16 Затоа, Ти се молам, да го следат примерот на мене, исто како што сум јас на Христа.
4:17 За оваа причина, Јас ви испрати Тимотеј, кој е мојот најдраг син, и кој е верен во Господа,. Тој ќе ве потсетам на моите патишта!, кои се во Христа Исуса,, исто како што јас ги учат секаде, во секоја црква.
4:18 Одредени лица станаа надуени во мислејќи дека нема да се врати за вас.
4:19 Но, јас ќе се врати наскоро, ако Господ е подготвен. И јас ќе ја разгледа, не зборовите на оние кои се напумпани, но доблест.
4:20 За царството Божјо не е во зборови, но во основа.
4:21 Што би сакале? Треба ли да се вратам кај вас со прачка, или со милосрдие и духот на кротоста?

1 Коринтијанс 5

5:1 Пред сè друго, тоа е се изјасниле дека постои блуд меѓу вас, дури и блуд од таков вид што не е меѓу народите, така што некој ќе има жената на својот татко.
5:2 А сепак се преголеми, и не беа всушност тагуваше, така што оној кој има направено оваа работа ќе бидат одземени од вашата средина.
5:3 секако, иако отсутен во телото, Јас сум присутни во духот. На тој начин, Јас веќе се суди, како да сум присутен, оној кој го сторил тоа.
5:4 Во името на нашиот Господ Исус Христос, сте биле собрани заедно со мојот дух!, со силата на нашиот Господ Исус,
5:5 да го предаде како еден како овој на сатаната, за уништување на телото, така што духот можат да бидат снимени во текот на денот на нашиот Господ Исус Христос.
5:6 Тоа не е добро за вас во слава. Не знаете ли дека малку квас расипува целата маса?
5:7 Чистка на стариот квас, така што ќе може да станат нова леб, за да се бесквасен. за Христа, Пасхата наша,, сега е immolated.
5:8 И така, нека празникот, не со стариот квас, не со квас од злоба и беззаконие, но со бесквасниот леб на искреноста и вистината.
5:9 Како што сум напишал за вас во еден ферман: "Не се дружат со блудници,"
5:10 секако не со блудниците на овој свет, ниту со алчен, ниту со разбојници, ниту пак со слугите на идолопоклонството. Спротивно, ќе треба да замине од овој свет.
5:11 Но, сега имам напишано за вас: не се дружат со некој кој се нарекува брат, а сепак е блудник, или алчен, или слуга на идолопоклонство, или клеветник, или опиени, или некој арамија. Со таков како ова, дури и не се земе храна.
5:12 За она што треба да направите со судејќи оние кои се надвор? Но, дури и не ќе си суди на оние кои се внатре?
5:13 За оние кои се надвор, Бог ќе им суди. Но испрати ова зло лице далеку од себе.

1 Коринтијанс 6

6:1 Како е тоа што некој од вас, има спор против друг, не би се осмелил да му се суди пред несправедлив, а не пред светиите?
6:2 Или не знаете дека светиите од оваа возраст ќе го суди? И ако светот е да им биде судено од вас, си недостоен, потоа, да се суди дури и на најмалите работи?
6:3 Не знаете ли дека ние ќе им судиме на ангелите? Колку повеќе работите на оваа возраст?
6:4 Затоа, ако имате прашања да се суди во врска со оваа возраст, зошто да не именува оние кои се најмногу заслужува презир во Црквата за да им суди на овие работи!
6:5 Но, јас зборувам за да се срам да ви. Дали постои никој од вас кои се доволно мудри, така што тој може да биде во можност да се суди меѓу своите браќа?
6:6 Наместо, тврди брат против брат во судот, и тоа пред неверните!
6:7 Сега таму е, секако прекршок меѓу вас, над сè друго, кога ќе имаат судски случаи против еден на друг. Не треба да се прифати повреда наместо? Не треба да ве издржи измамени наместо?
6:8 Но, ќе се прават повреди и мамење, и тоа кон браќа!
6:9 Не знаете ли дека несправедлив не ќе ја наследат царството Божјо? Не се избере да се шета на погрешен пат. За ниту блудниците, ни слугите на идолопоклонството, ни прељубници,
6:10 ниту женствен, ниту пак мажите кои спијат со мажи, ни крадците, ниту свидлив, ниту, пак, опиени, ниту клеветници, ниту, пак, грабливи треба да поседуваат царството Божјо.
6:11 И некои од вас беа вака. Но, сте биле доаѓаш, но сте биле осветени, но сте биле оправдани: сето тоа во името на нашиот Господ Исус Христос и во Духот на нашиот Бог!.
6:12 Сите дозволено е да ме, Но, не е целисходно. Сите дозволено е да ме, но јас нема да биде вратен од страна на органот на секој.
6:13 Храната е за стомакот, и стомакот е за храна. Но, Бог ќе ги уништи и стомакот и храна. А телото не е за блудство, туку за Господ; а Господ е за телото.
6:14 Навистина, Бог го воскресна Господа, и тој ќе ни се подигне од неговата моќ.
6:15 Не знаете ли дека вашите тела се дел од Христос? Па тогаш, треба да се земе дел од Христа и да ја направат дел од блудница? Нека не биде така!
6:16 И зар не знаете дека оној кој ќе се соедини со блудница станува едно тело? "За две," тој рече, "Ќе биде како едно тело."
6:17 Но, кој е поврзан на Господа е еден дух.
6:18 Бегајте од блудство. Секој грев она што човек обврзува е надвор од телото, а кој fornicates, гревови против своето сопствено тело.
6:19 Или не знаете дека вашите тела се храм на Светиот Дух, Кој е во вас, кого имате од Бога, и дека не сте свој?
6:20 За да се купи на големо цена. Го слават и да ги Бога во своето тело.

1 Коринтијанс 7

7:1 А што се однесува на работи за кои што го напиша за мене: Тоа е добро за човекот да не се допира до жена.
7:2 Но, поради блуд, нека секој човек си има своја жена, и нека секоја жена свој маж.
7:3 Мажот треба да ја исполни својата обврска на неговата сопруга, и жената треба да дејствуваат слично кон нејзиниот сопруг.
7:4 Тоа не е жена, но сопругот, Кој има власт над своето тело. Но, слично на тоа, исто така,, тоа не е маж, но жената, Кој има власт над своето тело.
7:5 Така, не успеат да ги остварат еден на друг, освен можеби со согласност, за многу кратко време, така што ќе може да си го испразните за молитва. И потоа, врати повторно заедно, да не би сатаната ви примамат од нив со помош на вашиот апстиненција.
7:6 Но, јас сум велејќи дека ова, ниту како уживање, ниту како заповед.
7:7 За јас би го претпочитаат ако сите што беа како мене. Но, секој човек има соодветна дар од Бога: еден на овој начин, уште еден на тој начин.
7:8 Но, ви велам: не се во брак и на вдовиците: Тоа е добро за нив, ако тие ќе останат како што се, исто како што сум и јас.
7:9 Но, ако тие не можат да се воздржат, тие треба да се омажи. За тоа е подобро да се омажи, отколку да се изгори.
7:10 Но, на оние кои се приклучија во брак, тоа не е јас што ти заповеда, но Господ: жената не е да се одвојат од нејзиниот сопруг.
7:11 Но, ако таа има одвоени од него, таа мора да остане во брак, или да се помири со нејзиниот сопруг. И мажот да не се разведе од сопругата.
7:12 Во однос на останатите, Зборувам, не Господ. Ако некој брат има жена неверните, и таа се согласува да живее со него, тој не треба да се разведе од неа.
7:13 И ако секоја жена има мажот, и тој се согласува да живее со неа, таа не треба да се разведе од својот сопруг.
7:14 За мажот е осветен преку верувајќи жена, и неверните сопруга беше осветен преку верувајќи сопруг. Спротивно, вашите деца би биле нечисти, при што наместо тоа, тие се свети.
7:15 Но, ако неверник заминува, нека си оди. За некој брат или сестра, не може да биде предмет на службеност на овој начин. Зашто Бог го повика нас за мирот.
7:16 И како да знаете, жена, дали ќе се спасиш мажот? Или како знаеш, сопруг, дали ќе се спасиш жената?
7:17 Сепак, секој нека прошетка исто како што Господ го дистрибуира до него, секој од нив како што и Бог го нарече. И со тоа што го учат во сите цркви.
7:18 Дали некој обрежаните човек е наречен? Нека не ги покрие неговиот сунет. Дали некој необрезан човек се нарекува? Нека не се обрежани.
7:19 Обрежувањето е ништо, и необрежувањето е ништо; има само почитувањето на Божјите заповеди.
7:20 Нека секој еден да остане во истиот повик на кој тој беше наречен.
7:21 Дали сте службеник кој бил наречен? Не се загрижени во врска со тоа. Но, ако некогаш имате способноста да се биде слободен, направи употребата на тоа.
7:22 За било какви службеник кој бил повикан во Господ е слободен во Господ. Слично, било кој слободен човек кој е наречен е слуга во Христа.
7:23 Сте биле купени. Немојте да бидете подготвени да станат робови на мажите.
7:24 браќа, нека секој, без разлика во која држава тој беше наречен, останат во таа држава со Бог.
7:25 Сега, во врска со девици, Јас немам заповед од Господ. Но, јас даде совет, како оној кој има добиено милоста на Господ, па како да се биде верен.
7:26 Затоа, Мислам дека тоа е да се биде добар, поради моментов потреба: дека тоа е добро за човекот да биде таков каков што сум.
7:27 Дали сте обврзани со жена? Не бараат да бидат ослободени. бесплатно на една жена Дали сте? Не барај жена.
7:28 Но, ако се земе жена, не сте згрешиле. И ако девица се оженил, таа не е грев. И покрај тоа, како што тие ќе имаат болка на телото. Но, јас ќе ве поштедам од овој.
7:29 И така, тоа е она што го велам, браќа: Времето е кратко. Она што останува е таква што: оние кои имаат жена, да бидат како да ги немаат;
7:30 и оние кои плачат, како да не плачеа; и оние кои се радуваат, како да не се радуваме; и оние кои купуваат, како да се поседува ништо;
7:31 и оние кои го користат нешта на овој свет, како што ако тие не се да ги користите. За фигура на овој свет поминува.
7:32 Но, јас повеќе би сакале да бидете без грижи. Кој и да е без жена е загрижен во врска со работите на Господ, за тоа како тој може да се молам Бог.
7:33 Но, кој е со жена е загрижен во врска со работите на светот, за тоа како тој може да се молам неговата сопруга. И така, тој е поделен.
7:34 И немажена жена и девицата се размислува за работи кои се на Господа,, така што таа може да биде света во телото и со духот. Но, таа која е во брак мисли за нештата кои се од светот, за тоа како да му угоди на својот сопруг.
7:35 Понатаму, Ова го кажувам за своја корист, не со цел да го дадат замка над вас, туку и кон она што е чесно и она што може да ви овозможи со способноста да се биде без пречки, па како да се поклони на Господа,.
7:36 Но, ако некој се смета себеси за да изгледа нечесно, во врска со девица која е на возрасни возраст, и така треба да биде, тој може да го стори како што тој сака. Ако тој се ожени со неа, тој не греши.
7:37 Но, ако тој одлучи цврсто во своето срце, и тој нема обврска, но само моќта на неговата слободна волја, а ако е судено ова во своето срце, за да ја остане девица, тој го прави тоа добро.
7:38 И така, кој се приклучува со својата девица во бракот не е добро, а тој што не се приклучат со неа го прави подобро.
7:39 Една жена е обврзана според законот онолку долго колку што живее нејзиниот сопруг. Но, ако нејзиниот сопруг почина, таа е слободна. Таа може да се омажи за кого што сака, но само во Господ.
7:40 Но, таа ќе биде повеќе благословен, ако таа останува во оваа држава, во согласност со мојот совет. И јас мислам дека, премногу, Дух на Бога.

1 Коринтијанс 8

8:1 А што се однесува на оние работи кои се жртвувано на идоли: ние знаеме дека сите ние имаме знаење. Знаењето вообразува, но добротворна гради.
8:2 Но, ако некој се смета себеси за да се знае ништо, тој се уште не се знае начинот на кој тој треба да знаете.
8:3 Зашто, ако некој го сака Бог, тој е познат од него.
8:4 Но, како што на храна која се immolated на идоли, знаеме дека идолот во светот не е ништо, и дека никој не е Бог, освен една.
8:5 За иако постојат работи кои се нарекуваат боговите, било на небото или на земјата, (Ако еден дури смета дека има многу богови и многу господари)
8:6 сепак знаеме дека има само еден Бог, Таткото, од кого сите нешта се, и во кои сме, и еден Господ Исус Христос, преку кого сите нешта се, и од кого ние сме.
8:7 Но, знаењето не е во секого. За некои лица, дури и сега, со согласност на идолите, јадат она што е жртвувано на идолите. И нивната совест, се изнемоштени, станува загаден.
8:8 Сепак храна не нас на Бога. Зашто, ако јадеме, ние нема да има повеќе, и ако ние не се јаде, ние нема да имаат помалку.
8:9 Но, бидете внимателни да не ги споделите вашата слобода да стане причина на гревот на оние кои се слаби.
8:10 Зашто, ако некој ја гледа некој со познавање седнува да јаде во идолопоклонство, нема неговата сопствена совест, се изнемоштени, бидат охрабрени да јадат она што е жртвувано на идоли?
8:11 И треба да е болен брат загинат од вашето знаење, и покрај тоа што Христос умре за него?
8:12 Значи, кога ќе згреши на овој начин против браќата, и ви наштети ослабен својата совест, тогаш ќе згрешам Христос.
8:13 Затоа што на овој, ако храната води брат ми на гревот, Никогаш нема да јаде месо, да не би да доведе брат ми на гревот.

1 Коринтијанс 9

9:1 Јас не сум слободен? Јас не сум апостол? Не сум видел нашиот Господ Исус Христос? Зарем не сте мојата работа во Господа,?
9:2 И ако не сум апостол на другите, но сепак јас сум за да ви. За да се печат на моето апостолство во Господа,.
9:3 Мојата одбрана со оние кои ме прашуваат дали е ова:
9:4 не можеме да имаат овластување да јадат и да пијат?
9:5 не можеме да имаат овластување да патуваат околу со жена која е сестра, исто како и другите апостоли, и браќата на Господа,, и Кифа?
9:6 Или е тоа само мене и на Варнава кои немаат овластување да дејствуваат на овој начин?
9:7 Кој некогаш служел како војник и платени својата стипендија? Кој сади лозје и не го јаде од своите производи? Кој пасишта стадо и не пие од млекото на стадото?
9:8 Дали сум кажеш дека овие работи во согласност со човекот? Или, пак, законот, исто така, не се каже овие работи?
9:9 За што е напишано во Мојсеевиот Закон,: "Вие не треба да се поврзе на устата на вол, а тоа е газејќи од жито. "тука се занимава со волови е Бог?
9:10 Или е велејќи дека ова, навистина, за нас? Овие работи беа напишани специјално за нас, затоа, оној што ора, треба да ора во надеж, а тој што threshes, премногу, во надеж за добивање на производи.
9:11 Ако ние го скроиле духовните работи во вас, тоа е важно ако се соберат од вашиот световните работи?
9:12 Ако другите се делат во оваа власт над вас, Зошто не сме повеќе право? А сепак не го користеле овој орган. Наместо, ги сноси сите работи, за да не даде какви било пречка на Христовото Евангелие.
9:13 Не знаете ли дека оние кои работат во свето место јаде од работите кои се за свето место, и дека оние што му служат на жртвеникот, исто така, ги споделите со жртвеникот?
9:14 Така, премногу, има Господ ракоположен дека оние кои го објави Евангелието, да живеат од Евангелието.
9:15 Сепак, јас се користи ниту еден од овие работи. И јас не го имаат напишано, така што тоа може да се направи за мене. За тоа е подобро за мене да умре, наместо да ги споделите со некој испуштите мојата слава.
9:16 Зашто, ако се проповеда Евангелието, тоа не е слава за мене. За обврска е поставен врз мене. И тешко на мене, ако јас не го проповеда Евангелието.
9:17 Зашто, ако се направи тоа доброволно, Имам награда. Но, ако го направам тоа неволно, на Домострој се доделува за мене.
9:18 И што, потоа, ќе ми биде награда? Така, кога го проповедаше Евангелието, Јас треба да се даде на Евангелието, без преземање, така што не може да ја злоупотребува моето тело во Евангелието.
9:19 Бидејќи, кога јас бев слободен човек за сите, Јас се направи слуга на сите, така што би можел да се добијат сите повеќе.
9:20 И така, на Евреите, Станав како Евреин, така што за да ги придобијам Јудејците.
9:21 За оние кои се под Законот, Станав како да сум под закон, (иако не беше според законот) така што за да ги придобијам и оние кои беа под Законот. На оние кои се без закон, Станав како да сум без закон, (иако не беше без Божјиот закон, се во законот на Христос) така што за да ги придобијам оние што се без закон.
9:22 На слабите, Станав слаб, така што за да ги придобијам слабите. На сите, Станав сите, така што би можел да ги зачувате сите.
9:23 И јас го стори сè за доброто на Евангелието, така што јас може да стане нејзиниот партнер.
9:24 Зар не знаете дека, на оние кои работат во трка, Сите тие, сигурно, се тркачите, но само еден постигнува награда. Слично, мора да се води, така што ќе може да се постигне.
9:25 И оној кој се натпреварува во натпреварот се воздржува од сите нешта. И тие го прават тоа, се разбира, така што тие може да се постигне распадлив венец. Но, што правиме ова, така што можеме да го постигнеме она што е непоткупливо.
9:26 И така јас се кандидира, но не и со неизвесност. И така јас се борат, но не и од паѓање во воздухот.
9:27 Наместо, Се казнува моето тело, па како да го пренасочи во потчинетост. Спротивно, Јас би можеле да проповедаат на другите, но мене стане бездомник.

1 Коринтијанс 10

10:1 Зашто, јас не сакам да се заборавило, браќа, дека нашите татковци беа под облакот, и тие отишле во морето.
10:2 И во времето на Мојсеј, сите се крштаваа, во облакот и во морето.
10:3 И сите јадеа од иста духовна храна.
10:4 И сите пиеја од иста духовна пијалок. И така, сите тие се за пиење од духовната Карпа, кои сакаат да ги добијат; и дека Карпата беше Христос.
10:5 Но, со повеќето од нив, Бог не беше добро задоволен. За тие беа укинати во пустината.
10:6 Сега овие работи беа направени како пример за нас, така што ние може да не сакаат лоши работи, исто како што саканиот.
10:7 И така, да не учествуваат во идолопоклонство, како што некои од нив не, исто како што е напишан: "Народот седна да јаде и да пие, а потоа станаа да се забавуваат. "
10:8 И да не блудствуваат, како што некои од нив fornicated, и така дваесет и три илјади падна за еден ден.
10:9 И да не искушува Христос, како што некои од нив се во искушение, и така тие исчезнаа од змии.
10:10 И не треба да мрморат, како што некои од нив, промрморе, и така тие исчезнаа од страна на уништувач.
10:11 Сега сите овие работи се случило со нив како пример, и така тие биле напишани за корекција на нашите, затоа што конечната возраст падна врз нас.
10:12 И така, секој кој се смета себеси за да се стои, нека бидат внимателни да не падне.
10:13 Искушението не треба да се одржи на вас, освен она што е човечко. Зашто Бог е верен, и тој не ќе ви овозможи да биде искушение подалеку од вашата способност. Наместо, тој ќе ефект Неговата Промисла, дури и за време на искушението, така што ќе може да биде во можност да го носат.
10:14 Затоа што на овој, најомилените на рудникот, бегаат од обожавање на идоли.
10:15 Бидејќи јас зборувам за оние кои се претпазливо, суди она што го велат за себе.
10:16 Чашата на благословот што ја благословуваме, не е ли заедништво во крвта на Христос? И лебот што го кршиме, не е ли учество во телото на Господ?
10:17 Преку еден леб, ние, иако многу, се едно тело: сите од нас кои се учесници во еден леб.
10:18 Размислете за Израел, според телото. Не се оние кои јадат од жртвите соучесници на жртвеникот?
10:19 Што е следно? Треба ли да се каже дека она што се immolated на идолите е нешто? Или дека идолот не е ништо?
10:20 А она, што народите immolate, тие immolate на демоните, а не на Бога. И јас не сакаат да станат соучесници со демони.
10:21 Вие не може да пиете од чашата на Господ, и чашата на демоните. Вие не може да бидат соучесници на масата на Господ, и соучесници на трпезата на демоните.
10:22 Или треба да предизвика Господ на љубомора? Дали сме посилни од него? Сите дозволено е да ме, Но, не е целисходно.
10:23 Сите дозволено е да ме, Но, не е поучни.
10:24 Никој да не бараат за себе, туку и за другите.
10:25 Што и да се продаваат на пазарот, можете да јадете, без поставување на прашања за доброто на совеста.
10:26 "Земјата и сите негови полнота припаѓаат на Господ."
10:27 Ако сте поканети од страна на било неверниците, и вие сте подготвени да одите, можете да јадете што се поставени пред вас, без поставување на прашања за доброто на совеста.
10:28 Но, ако некој вели дека, "Ова беше жртвувано на идоли,"Не го јадат, за доброто на оној што ти реков, и за доброто на совеста.
10:29 Но, јас сум се однесуваат на совеста на друго лице, не на своите. Зошто да мојата слобода да се процени по совеста на друг?
10:30 Ако учествувам со благодарност, зошто јас треба да се обвинуваат, повеќе од тоа за што им се заблагодариме?
10:31 Затоа, дали ви се јаде или пие, или што било друго што може да го стори, стори сé што е за слава на Бога.
10:32 Да биде без прекршок кон Евреите, и кон народите, и кон Црквата Божја,
10:33 Јас само што се, исто така,, во сите нешта, ве молиме секого, не бараат она што е најдобро за мене, Но, она што е најдобро за многу други, така што тие можат да бидат снимени.

1 Коринтијанс 11

11:1 Да го следат примерот на мене, како што и јас на Христа.
11:2 Сега јас те фалат, браќа, затоа што се сеќаваат на мене во сè, на таков начин како да се одржи на моите принципи како што им ги пренеле до вас.
11:3 Сакам да знаете дека глава на секој маж е Христос. Но, шефот на жената е човек. Уште навистина, шефот на Христос е Бог.
11:4 Секој човек се моли или пророкува со главата покриена disgraces главата.
11:5 Но, секоја жена се моли или пророкува со главата не се опфатени disgraces главата. За тоа е исто како да се избричена глава.
11:6 Значи, ако една жена не е прикриена, нека косата да се отсечени. навистина тогаш, ако тоа е срамно за жената да ја косата отсечени, или да ја имаат избричена глава, тогаш таа треба да покрие главата.
11:7 секако, човек може да не ја покрива главата, зашто е слика и слава на Бога. Но, жената е слава на човекот.
11:8 За човек не е од жената, но жената е на човекот.
11:9 и навистина, човекот не е создаден за жената, туку жената беше создадена за човекот.
11:10 Затоа, жена треба да има знак на орган на главата, бидејќи на Ангели.
11:11 Уште навистина, Човекот не може да постои без жена, ниту пак ќе постои жена без маж, во Господа,.
11:12 Зашто, како што жена дојде во постоење од човекот, па така не постои човек со жена. Но, сите работи се од Бога.
11:13 Судијата за себе. Дали е тоа соодветно за една жена да се моли на Бога претстави?
11:14 Не дури и самата природа ве учи дека, навистина, ако човек расте долга коса, тоа е срам за него?
11:15 Уште навистина, ако жената расте долга коса, тоа е слава за неа, затоа што косата му е дадена со неа, како покривка.
11:16 Но, ако некој има на ум да се препира, ние немаме таков обичај, ниту, пак, Црквата Божја.
11:17 Сега ве предупредам, без фалејќи, за ова: што ќе се соберат заедно, а не за подобро, но за среќа.
11:18 Најпрво, навистина, Слушам дека кога ќе се соберат заедно во црквата, постојат расколи меѓу вас. И јас верувам дека ова, во дел.
11:19 За, исто така, мора да има ереси, така што оние кои биле тестирани може да се појави меѓу вас.
11:20 И така, Кога ќе се соберат заедно како еден, тоа веќе не е во ред да се јаде Господовата вечера.
11:21 За секој од нив прв зема за вечера да се јаде. И како резултат на, едно лице е гладен, додека друг е опиени.
11:22 Не можат да те куќи, во кој треба да јадат и пијат? Или имате таков презир за Црквата Божја, кои ќе се посрами оние кои немаат таков презир? Што треба да се каже за вас? Треба ли да те фалат? Јас не сум ти го фалат во овој.
11:23 За сум добил од Господ она што јас исто така, доставени до вас: дека Господ Исус, на истата ноќ дека тој беше предаден, зеде леб,
11:24 и благодарејќи, го раскрши, и рече:: "Земете и јадете. Ова е моето тело, кои ќе се даде за вас. Правете го ова во Мој спомен! ".
11:25 Слично на тоа, исто така,, чашата, откако тој го јаде вечера, велејќи: "Оваа чаша е Новиот завет во Мојата крв. Направете го ова, толку често колку што го пијат, во сеќавање на мене. "
11:26 За секогаш кога ќе го јадете овој леб и ја пиете оваа чаша, ќе се прогласи за смртта на Господ, додека тој се враќа.
11:27 И така, кој јаде од овој леб, или пие од чашата на Господ, недостојно, ќе биде одговорен на телото и крвта на Господ.
11:28 Но, да човек се испита, и, на овој начин, нека јаде од овој леб, и пие од таа чаша.
11:29 Зашто, кој јаде и пие недостојно, јаде и пие на казна против себе, не го остроумниот да биде телото на Господ.
11:30 Како резултат, многу од нив се слаби и болни меѓу вас, и многу имаат заспана.
11:31 Но, ако ние самите се остроумниот, тогаш сигурно не би се суди.
11:32 Сепак, кога ќе се суди, ние се корегирани од страна на Господ, така што ние не би можеле да бидат осудени заедно со овој свет.
11:33 И така, Моите браќа, Кога ќе се соберат заедно да јадат, да биде внимателен еден на друг.
11:34 Ако е некој гладен, нека јаде дома, така што не може да се соберат заедно кон пресудата. Како и за остатокот, Јас ќе го постави со цел кога ќе пристигнам.

1 Коринтијанс 12

12:1 А што се однесува на духовните работи, Не сакам да се заборавило, браќа.
12:2 Знаете дека кога бевте незнабошци, се приближуваше неми идоли, го прават она што го доведе да се направи.
12:3 Затоа што на овој, Сакам уште да знаете дека никој не зборува во Духот Божји изговара проклетство против Исус. И никој не може да се каже дека Исус е Господ, освен во Светиот Дух.
12:4 Навистина, постојат различни елегантност, но истиот Дух.
12:5 А тука се и одделни министерства, но Господ е ист.
12:6 И таму се различни работи, но истиот Бог, кој работи што е во секого.
12:7 Сепак, манифестација на Светиот Дух се дава на секој еден кон она што е од корист.
12:8 секако, на еден, преку Духот, се дадени зборови на мудрост; но на друго, во согласност со истиот Дух, зборовите на знаење;
12:9 на друг, Во истиот дух, вера; на друг, во еден Дух, дар на исцелување;
12:10 на друг, чудесни дела; на друг, пророштвото; на друг, расудување на духови; на друг, различни видови на јазиците; на друг, толкувањето на зборови.
12:11 Но, еден и ист Дух работи на сите овие работи, дистрибуција на секому според неговата волја.
12:12 Зашто, како што е телото едно, а сепак има многу делови, па сите делови на телото, иако тие се многу, се само едно тело. Така е и Христос.
12:13 и навистина, во еден Дух, сите бевме крстени во едно тело, без разлика дали Евреите или Грци, дали службеник или слободен. И сите пиевме во еден Дух.
12:14 За телото, премногу, не е еден дел, но многу.
12:15 Ако ногата биле да се каже, "Бидејќи не сум рака, Јас не сум од телото,"Тогаш ќе не биде од телото?
12:16 И ако увото биле да се каже, "Бидејќи не сум око, Јас не сум од телото,"Тогаш ќе не биде од телото?
12:17 Ако целото тело беше око, како ќе го слушнат? Ако целото би било слух, како ќе го мирис?
12:18 Но наместо тоа,, Господ ја поставил делови, секој еден од нив, во телото, исто како што тоа го има задоволство.
12:19 Значи, ако тие сите беа еден дел, како тоа ќе биде тело?
12:20 Но наместо тоа,, постојат многу делови, навистина, уште едно тело.
12:21 И око не може да се каже на раката, "Јас немам потреба од вашите дела." И повторно, главата не може да каже на нозете, "Вие не се од корист за мене."
12:22 Всушност, толку многу повеќе е потребно се оние делови од телото што изгледаат послаби.
12:23 И покрај тоа што сметаме дека одредени делови од телото да биде помалку благородна, ние опкружуваат овие со повеќе изобилство достоинство, и така, оние делови кои се помалку згреши крај завршиле со повеќе изобилство однос.
12:24 Сепак, нашите згреши делови имаат такви потреби, бидејќи Бог го темпериран телото заедно, дистрибуција на повеќе изобилство чест на оној кој има потреба,
12:25 така што може да има раскол во телото, но наместо тоа, деловите се може да се грижи за еден од друг,.
12:26 И така, ако еден дел трпи нешто, сите делови страдаат со него. Или, ако еден дел се наоѓа слава, сите делови се радуваат со него.
12:27 А вие сте тело Христово, и делови како и секој дел.
12:28 и навистина, Бог има воспоставено одреден ред во Црквата: прво апостоли, второ пророци, трето учители, следната чудо работници, а потоа и благодат на исцелување, на помагање на другите, на владеење, на различни видови на јазиците, и на толкување на зборовите.
12:29 Дали сите апостоли? Дали сите пророци? Дали сите наставници?
12:30 Дали сите работници на чудата? Дали сите имаат благодат на исцелување? Дали сите зборуваат на јазици? Дали сите протолкува?
12:31 Но да се биде ревносен за подобро charisms. И јас се открие за да ви уште повеќе одличен начин.

1 Коринтијанс 13

13:1 Ако јас да се зборува на јазикот на мажите, или на ангелите, се уште не се добротворни цели, Се ќе биде како бронза што ѕвони ѕвонче или паѓа чинелата.
13:2 И ако имам пророштва, и да научат секој мистерија, и да добие сите знаења, и да го поседуваат сите вера, така што јас може да помести планини, се уште не се добротворни цели, тогаш јас сум ништо.
13:3 И ако јас се дистрибуираат сите мои стока со цел да ги нахрани сиромашните, и ако јас го предаде моето тело да се изгорени, се уште не се добротворни цели, тоа ми нуди ништо.
13:4 Добротворни е пациент, е вид. Добротворна не завидува, не постапи погрешно, не е надуена.
13:5 Добротворната организација не е амбициозен, не бара за себе, не се разгневиха, крои зло.
13:6 Добротворната организација не се радува на неправдата, но се радува на вистината.
13:7 Добротворна страда сите, верува дека сите, се надева дека сите, опстојува сите.
13:8 Добротворна никогаш не се искоренети, дури и ако пророштва поминат, или јазици престане, или знаење е уништен.
13:9 Бидејќи ние знаеме само делумно, и ние пророкуваат само делумно.
13:10 Но, кога ќе пристигне совршен, несовршен додава намалува.
13:11 Кога бев дете, Зборував како дете, Јас разбрав како дете, Мислев како дете. Но, кога станав маж, Ја ставив настрана работите на детето.
13:12 Сега гледаме низ стаклен темно. Но, тогаш ќе видиме лице во лице. Сега знам делумно, но тогаш ќе знам, дури и како што сум познат.
13:13 Но, за сега, овие три продолжи: вера, се надевам, и добротворни. И најголема од нив е добротворна организација.

1 Коринтијанс 14

14:1 извршуваат добротворни цели. Биде ревносен за духовни работи, но само така што ќе може да пророкуваат.
14:2 Зашто, кој зборува во јазици, не зборува за мажи, туку на Бога. За никој не разбира. Сепак, од Светиот Дух, тој зборува мистерии.
14:3 А кој пророкува зборува за мажите за усовршување и опомена и утеха.
14:4 Кој зборува во јазици се назидава. А кој пророкува назидава црквата.
14:5 Сега сакам сите да се зборува во јазици, но уште повеќе да пророкувате. Зашто, оној што пророкува е поголем од оној, кој зборува во јазици, освен ако не е можеби тој го толкува, така што Црквата може да добие усовршување.
14:6 Но сега, браќа, ако јас се да се дојде до вас се зборува во јазици, како тоа ќе ви корист, освен ако наместо да зборувам со вас во откривањето, или знаење, или во пророштвото, или во учењето?
14:7 Дури и оние работи кои се без душа може да се направи звуци, без разлика дали тоа е ветер или на музички инструмент. Но, освен ако тие се присутни разлика во рамките на звуци, како ќе се знае кој е од цевката и која е од низа?
14:8 На пример, Ако трубата направи неизвесна звук, кои ќе се подготват за битка?
14:9 Така е и со вас, исто така,, за, освен ако не ја изговори со јазик во обичен говор, како ќе се знае што се вели? За тогаш ќе биде земено во воздухот.
14:10 Сметаат дека постојат толку многу различни видови на јазици во овој свет, а сепак никој не е без глас.
14:11 Затоа, ако не се разбере природата на гласот, Јас тогаш ќе биде како странец на оној со кого зборувам; и тој кој зборува ќе биде како странец за мене.
14:12 Така е и со вас, исто така,. А од вас се ревносни за она што е духовно, бараат усовршување на Црквата, така што ќе може да кружат.
14:13 За оваа причина, премногу, кој зборува во јазици, нека се моли за толкување.
14:14 Така, ако се молам јазици, мојот дух се моли, но умот ми е без овошје.
14:15 Што е следно? Јас треба да се моли со духот, и, исто така, се молам и со умот. Јас треба да пее псалми со духот, а исто така ја рецитираат псалми со умот.
14:16 Спротивно, ако сте благословени само со духот, како може некој, во состојба на незнаење, додадете "Амин" на вашиот благослов? На тој не знае што зборуваш!.
14:17 Во овој случај, сигурно, ви даде благодарение и, но на друго лице не е edified.
14:18 Му благодарам на мојот Бог, кој зборува на јазици за сите вас,.
14:19 Но, во црква, Повеќе сакам да кажам пет зборови од мојот ум, така што јас може да му наложи на другите, исто така,, отколку десет илјади зборови јазици.
14:20 браќа, не да изберат да имаат главите на децата. Наместо, да бидат ослободени од злоба, како бебиња, но бидете зрели во вашите умови.
14:21 Тоа е напишано во законот: "Ќе зборувам на овој народ на други јазици и други усни, па дури и така, нема да ме послуша, вели Господ. "
14:22 И така, јазиците се знак, не за верниците, туку за неверниците; и делумно пророкуваме, за неверниците, но за верниците.
14:23 Ако тогаш, целата Црква беа да се соберат заедно како еден, и ако сите беа да се зборува во јазици, а потоа неуки или неверните лица биле да влезат, да не би се каже дека сте биле луди?
14:24 Но ако сите пророкува, и оној кој е неуки или неверните влегува, тој може да се увери од сето тоа, бидејќи тој сето тоа го разбира.
14:25 Тајните на неговото срце потоа се манифестира. И така, паѓа на лицето, тој ќе го обожаваат Бог, прогласувајќи дека Бог е навистина меѓу вас.
14:26 Што е следно, браќа? Кога ќе се соберат заедно, секој од вас може да има еден псалм, или доктрина, или откровение, или на јазикот, или толкување, но, ајде да се што да се направи за усовршување.
14:27 Ако некој се зборува во јазици, нека има само две, или најмногу три, а потоа за возврат, и нека некој го протолкува.
14:28 Но, ако нема кој да го протолкува, треба да молчи во црквата, тогаш тој може да се зборува кога е сам со Бога.
14:29 И нека зборуваат пророци, две или три, и нека другите се спознае.
14:30 Но тогаш, ако нешто се открива на друг кој седи, нека стане првиот молчи.
14:31 За сите што се во можност да пророкувате еден по еден, така што сите можат да научат и сите да бидат охрабрени.
14:32 За духовите на пророците се покоруваат на пророците.
14:33 И Бог не е на раздор, туку на мирот, само како што јас исто така, учат во сите цркви на светиите.
14:34 Жените треба да молчат во црквите. За тоа не е дозволено да зборуваат; но наместо тоа,, тие треба да бидат подредени, како што предвидува законот, исто така, вели дека.
14:35 И ако сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома. За тоа е срамно за жената да зборува во црква.
14:36 Па сега, се на Словото Божјо да се продолжи од вас? Или тоа беше испратен само за вас?
14:37 Ако некој се чини дека е пророк или духовен човек, тој треба да се разбере овие работи што јас пишувам за да ви, дека овие работи се на заповедите на Господа,.
14:38 Ако некој не ги признава овие работи, тој не треба да се признае.
14:39 И така, браќа, биди ревносен да пророкува, и не забрануваат зборува во јазици.
14:40 Но, да се што се прави со почит и во согласност со соодветна цел.

1 Коринтијанс 15

15:1 И така јас се направи познат на вас, браќа, евангелието што го проповедав за вас, кој исто така доби, и на кого ти стоиш.
15:2 Од Евангелието, премногу, ќе се спасуваме, ако се одржи на сфаќањето дека го проповедав за вас, за да не се верува во напразно.
15:3 Зашто Јас предадов, најпрво, она што го бев и примил: дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата;
15:4 и дека тој бил погребан; и дека воскресна на третиот ден, според Писмата;
15:5 и дека тој бил забележан од страна на Кифа, а потоа од страна на единаесет.
15:6 Следна тој бил забележан од страна на повеќе од петстотини браќа во исто време, многу од нив се 'уште, дури и до денес, иако некои имаат заспана.
15:7 Следниот, тој бил забележан од страна на Џејмс, а потоа од страна на сите Апостоли.
15:8 И последен од сите, тој е исто така се гледа од мене, како да сум некој роден во погрешно време.
15:9 Јас се сметам за најмал меѓу апостолите. Јас не сум достоен да се наречам апостол, бидејќи јас ја прогонував Божјата Црква.
15:10 Но, од страна на Божјата благодат, Јас сум она што сум. И Неговата благодат во мене да не е празна, бидејќи сум напорно поизобилно од сите нив. Сепак, тоа не е јас, туку на Божјата благодат во мене.
15:11 За разлика дали тоа е јас или тие: па ние го проповеда, и така треба да се верува.
15:12 Сега, ако Христос се проповеда, дека тој воскресна од мртвите, како е тоа што некои од вас велат дека нема воскресение на мртвите?
15:13 Зашто, ако нема воскресение на мртвите, тогаш Христос не воскреснал.
15:14 А ако Христос не воскреснал, тогаш нашето проповедање е бескорисна, и вашата вера е исто така, бескорисни.
15:15 Потоа, премногу, ние ќе се најде да биде лажни сведоци Божји, затоа што ние би го дале сведоштво против Бога, велејќи дека тој воскресна Христос, кога тој не го подигна, ако, навистина, мртвите не воскресне.
15:16 Зашто, ако мртвите не воскресне, тогаш ниту е Христос воскресна.
15:17 Но, ако Христос не воскреснал, тогаш вашата вера е залудно; за се уште ќе биде во вашите гревови.
15:18 Потоа, премногу, оние кои се упокоиле во Христа ќе загинев.
15:19 Ако се надеваме на Христос само за овој живот, тогаш ние сме повеќе мизерни од сите мажи.
15:20 Но сега, Христос воскресна од мртвите, како прв плодовите на оние кои спијат.
15:21 За сигурно, смртта дојде преку човек. И така, воскресението на мртвите дојде преку човек
15:22 И како што во Адам сите умираат, така и во Христа сите ќе бидат оживеани,
15:23 но секој од нив во својата вистинска цел: Христос, како прв плодови, и следната, оние кои се Христови, кои веруваат во Неговото доаѓање.
15:24 Потоа е крај, кога тој ќе го предаде царството на Бога Отецот, кога тој ќе се празнат сите кнежевство, и авторитет, и моќ.
15:25 За тоа е потребно за него да владее, додека не ги постави сите свои непријатели под нозете.
15:26 И на крај, непријателот повика смртта ќе биде уништена. На тој му го потчини сите нешта под нозете. И покрај тоа, тој вели дека,
15:27 "Сите работи биле подложени на него,"Без сомнение, тој не ги вклучува Оној кој му го потчини сите работи кои треба да го.
15:28 И кога сите работи ќе биле подложени на него, тогаш и самиот Син ќе биде подложен на оној што му подложил сите работи кои треба да го, така што за да биде Бог сè во сè.
15:29 Спротивно, што ќе се оние кои се крштаваат за мртвите do, ако мртвите не се зголеми повторно на сите? Зошто тогаш се тие што се крштаваат за нив?
15:30 Зошто ние, исто така, ги испитувања на секој час?
15:31 Дневен умрам, со помош на вашиот фали, браќа: можете кого имам во Христа Исуса, нашиот Господ.
15:32 Ако, во согласност со човек, Се борев со ѕверови во Ефес, како што ќе ми корист, ако мртвите не воскресне? "Да јадеме и да пиеме, бидејќи утре ќе умреме ".
15:33 Немојте да се доведе на погрешен пат. Злото комуникација разградува добар морал.
15:34 Да бидат внимателни, само оние, и не се подготвени да се греши. За одредени лица имаат непознавање на Бог. Ова го велам на вас со почит.
15:35 Но, некој може да се каже, "Како мртвите пораст повторно?"или, "Кој тип на тело не се враќаат со?"
15:36 колку е будалесто! Што ќе посееш не може да се врати во живот, освен ако не е прв пат умира.
15:37 И она што го засејуваш не е тело кое ќе биде и во иднина, но со празна жито, како што се на пченица, или на некои други жито.
15:38 Зашто, Бог му дава тело според неговата волја, и според соодветно тело на секоја семето.
15:39 Не сите месо е исто телото. Но, едно е навистина од мажите, друг е навистина на животните, друг е на птици, а друг е на риба.
15:40 исто така,, таму се небесни тела и земни тела. Но, додека на еден, сигурно, има слава на небото, другата има славата на земјата.
15:41 Еден има светлината на сонцето, друг светлината на месечината, и уште на светлината на ѕвездите. За дури и ѕвезда од ѕвезда се разликува во осветлувањето.
15:42 Така е тоа, исто така, и со воскресението на мртвите. Што е посеано во корупција ќе се зголеми на нетлението.
15:43 Што се сее во бесчестие ќе се зголеми на слава. Што се сее во слабост треба да се зголеми на власт.
15:44 Што е посеано со животинско тело ќе се крене со духовно тело. Ако постои тело на животно, таму е исто така духовен.
15:45 Исто како што беше напишано дека првиот човек, Адам, е направен со жива душа, така ќе биде последниот Адам да се направи со дух вратени во живот.
15:46 Значи она што е, прво, не духовна, но на животните, следната станува духовен.
15:47 Првиот човек, да се биде земен, беше на земјата; вториот човек, се небесен, ќе биде на небото.
15:48 Работи како што се како земјата се земно; и работи како што се како на небото се небесни.
15:49 И така, исто како што имаме врши сликата на она што е на Земјата, нека, исто така го носат слика на она што е небесно.
15:50 Сега ова го велам, браќа, бидејќи телото и крвта не е во можност да поседуваат царството Божјо; ниту ќе се она што е оштетена поседуваат она што е нераспадното.
15:51 Овде, Јас да ви кажам една тајна. секако, сите ние ќе воскресне, но не сите ќе се трансформира:
15:52 во еден момент, во момент на окото, на последната труба. Имено трубата ќе се огласи, и мртвите ќе се крене, нераспадливи. И ние ќе се трансформира.
15:53 На тој начин, тоа е потребно за оваа распадливоста да се облечат во неподкупност, а за ова смртност да се облече во бесмртност.
15:54 И кога тоа смртност е облечена со бесмртност, тогаш зборот што е напишано ќе се случи: "Смртта е уништена и победата".
15:55 "О, смрт, каде ти е победата? О, смрт, каде ти е осилото?"
15:56 Сега осилото на смртта е гревот, а силата на гревот е законот.
15:57 Но, фала му на Бога, што ни даде победа преку нашиот Господ Исус Христос.
15:58 И така, мили мои браќа, биде цврст и недвижните, богат секогаш во работата на Господ, знаејќи дека вашиот труд не е бескорисна во Господа,.

1 Коринтијанс 16

16:1 А што се однесува на колекции кои се направени за светиите: Како што јас се организира за црквите во Галатија, така треба исто така да се направи со вас.
16:2 На првиот ден од неделата, во сабота, нека секој од вас се од себе, поставување настрана она што ќе биде добро пријатен за него, така што кога ќе дојде, збирките не ќе мора да се направи, тогаш.
16:3 И кога сум јас, кој и да одобрува преку писма, овие што ќе ги испрати да се носат вашиот подароци во Ерусалим.
16:4 И ако тоа е фитинг за мене да одат премногу, тие ќе одат со мене.
16:5 Сега јас ќе ве посети откако сум поминал низ Македонија. Јас ќе минува низ Македонија.
16:6 А можеби и јас ќе остане со вас, па дури и да ја поминат зимата, така што ќе може да ме води на пат, секогаш кога ќе заминеме.
16:7 Зашто, јас не сум подготвен да го гледате сега само во донесувањето, бидејќи јас се надевам дека може да остане со вас за некои должината на времето, ако Господ дозволи.
16:8 Но, јас мора да остане во Ефес, дури и до Педесетницата.
16:9 За врата, големи и неизбежни, отвори за мене, како и многу противници.
16:10 Сега, ако Тимотеј пристигнува, се види дека тој може да биде меѓу вас без страв. На тој е тоа работата на Господ, исто како што, исто така, направи.
16:11 Затоа, никој да не го презира. Наместо, да доведе него на пат во мир, така што тој може да се дојде до мене. Зашто јас сум го чека со браќата.
16:12 Но, во врска со нашиот брат, Аполо, Јас сум допуштајќи знаете дека Јас се изјасни со него во голема мера да одат на вас со браќата, и јасно тоа не е негова волја да одат во ова време. Но, тој ќе дојде кога ќе има простор на време за него.
16:13 Да бидат внимателни. Застанете со вера. Manfully дејствува и да се зајакне.
16:14 Нека сето она што е твое биде ангажиран во добротворни цели.
16:15 И јас се молам, браќа: Знаете домот на Стивен, и на Fortunatus, и на Achaicus, дека тие се првите плодови на Ахаја, и дека тие се посветени на службата на светиите.
16:16 Значи, вие треба да бидат предмет и на лицата, како што тоа, како и за сите оние кои соработуваат и да работат со нив.
16:17 Сега се радувам во присуство на Стивен и Fortunatus и Achaicus, затоа што она што беше недостасува во вас, тие се испорачува.
16:18 За тие го обновуваат дух и твое мојот. Затоа, признае лица, како што тоа.
16:19 На цркви на Азија ве поздравам. Акила и Прискила ве поздравам во голема мера во Господ, со црквата на нивното домаќинство, каде што јас сум гостин.
16:20 Сите браќа ве поздравам. Поздравете се еден друг со свет целив!.
16:21 Ова е поздрав од мојата рака, Павле.
16:22 Ако некој не го сака нашиот Господ Исус Христос, нека биде анатема! Маран ата.
16:23 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со сите вас!.
16:24 Мојата добротворна организација е со сите вас во Христос Исус,. Амин!.