2 Писмо на Павле до Коринтјаните

2 Коринтијанс 1

1:1 Павле, апостол на Исус Христос, според волјата на Бог, и Тимотеј, брат, до Божјата црква која е во Коринт, со сите светии, кои се во сите од Ахаја:
1:2 Благодат и мир на вас од Бога, нашиот Татко, и од Господа Исуса Христа.
1:3 Благословен да е Бог, Таткото на нашиот Господ Исус Христос, Отец на милосрдност и Бог на секоја утеха.
1:4 Тој нè утешува во секоја наша неволја, така што ние може да биде во можност да ги утеши оние кои се во било каков вид на катастрофа, преку проповед со кој ние, исто така, се поттикнати од страна на Бог.
1:5 Зашто, како што Страста на Христос изобилува со нас, па исто така, преку Христа, дали нашата утеха изобилува.
1:6 Така, ако ние сме во неволја, тоа е за вашите проповед и спасение, или ако ние сме во утеха, тоа е за ваша утеха, или ако ние сме принудени, тоа е за вашите проповед и спасение, што резултира со трпение издржливоста на истата страст која ние, исто така, ги.
1:7 Па може да се направи нашата надеж за вас фирма, знаејќи дека, онака како што се учесници во страдање, па исто така ќе ви бидат учесници во утехата.
1:8 Бидејќи ние не сакаме да се заборавило, браќа, за нашата неволја, што ни се случи во Азија. За бевме претрупани надвор мерка, надвор од нашата сила, така што станавме уморен, дури и на самиот живот.
1:9 Но имавме во себе одговорот на смрт, така што ние не ќе имаат верба во себе, но, во Бога, кој ги воскреснува мртвите.
1:10 Тој ни ја спасил, и тој е со нас спасување, од голема опасност. Во него, ние се надеваме дека тој ќе продолжи да нè спаси.
1:11 И ќе се помагаат, со твоите молитви за нас, така што од многу лица, со тоа што е дар за нас, благодарение може да се даде преку многу лица, заради нас.
1:12 За нашата слава е ова: сведоштвото на нашата совест, кој се наоѓа во чисто срце и искрено кон Бога. И тоа не е со световната мудрост, туку во Божјата благодат, дека сме разговарале со овој свет, и изобилие кон вас.
1:13 За кои пишуваме ништо друго да ви се друго од она што го прочитале и разбрале. И јас се надевам дека ќе продолжите да се разбере, дури до крајот.
1:14 И онака како што ни ја признаваат во нашата улога, дека ние сме твојата слава, така и вие сте наши, до денот на нашиот Господ Исус Христос.
1:15 И со оваа доверба, Сакав да дојдам при вас порано, така што ќе може да има втора благодат,
1:16 и преку вас да помине во Македонија, и да се врати повторно во Македонија, и така да биде воден од вас на мојот начин на Јудеја.
1:17 Потоа, иако Имав намера ова, никако не можев да се дејствува благо? Или во она што го сметам, Сметам по тело, така што нема да има, со мене, и да и не?
1:18 А Бог е верен, па нашиот збор, која беше формирана пред да, не беше, за него, и да и не.
1:19 За Синот Божји, Исус Христос, Кого Го проповедавме меѓу вас преку нас, преку себе и Sylvanus и Тимотеј, Да не беше, и Не; Да, но, едноставно, беше во него.
1:20 За што и ветувања се од Бога се, за него, Да. За оваа причина, премногу, преку него: Амин на Бога за слава.
1:21 Сега оној кој ни ја потврдува со вас во Христа, и кој нè помаза, е Бог.
1:22 И ни запечатени, и тој се наоѓа на залог на Духот во нашите срца.
1:23 Но, јас го нарекувам Бог како сведок на мојата душа, дека сум бил попустлив со вас, со тоа што јас не се вратил во Коринт:
1:24 не затоа што има власт над својата вера, но бидејќи ние сме помошници на радоста. За со вера ќе застане.

2 Коринтијанс 2

2:1 Но решив ова во себе, нема да се вратат повторно за да ви во тага.
2:2 Зашто, ако се направи да тажен, тогаш што е тоа што може да направи да се радува, освен оној кој е направен од мене тажен?
2:3 И така, Напишав Истото тоа за вас, така што јас не би можел, кога ќе пристигнам, додадете жалости кај жал за оние со кои треба да се радуваат, има доверба во вас во сите нешта, така што мојата радост може да биде целосно твое.
2:4 За со многу маки и болка на срцето, Ти пишував со многу солзи: не, така што ќе биде тажен, но така што ќе може да знае на добротворната организација што имаат во изобилие кон вас.
2:5 Но, ако некој ја донесе тага, не ме sorrowed. Уште, од моја страна, Ова е така што јас можеби не товарот на сите вас.
2:6 Нека оваа прекор да биде доволно за некој како овој, за тоа е донесена од страна на многу.
2:7 Па тогаш, кои се во спротивност, треба да бидат потолерантни и утешен, да не би, можеби некој како тоа може да биде совладан со прекумерната тага.
2:8 Затоа што на овој, Ти се молам да ја потврдите вашата добротворна кон него.
2:9 Токму поради оваа причина, исто така,, дека сум го напишала, така што јас би можел да знам, од вас тестирањето, без разлика дали ќе бидат послушни во се.
2:10 Но, секој што го беше простено на ништо, Јас, исто така се прости. И потоа, премногу, некој простив, ако сум простил ништо, тоа беше направено во личноста Христова заради вас,
2:11 така што ние не би да биде заобиколена од сатаната. Зашто, ние не се заборавило на неговите намери.
2:12 И кога дојдов во Троада, бидејќи на Христовото Евангелие, и ја отвори вратата за мене во Господ,
2:13 Немав одмор во мојот дух!, затоа што не бев во можност да се најде Тит, мојот брат. Така, збогува со нив, Јас утврдени за Македонија.
2:14 Но, фала му на Бога, кој секогаш носи триумф за нас во Христа Исуса,, и кој се манифестира мирисот на своето знаење преку нас во секое место.
2:15 Бидејќи ние сме на сладок мирис на Христос за Бог, и со оние кои се спасуваме, како и со оние кои пропаѓаат.
2:16 На оној, сигурно, мирис е за смрт до смрт. Но на другите, мирисот е на живот во живот. А во врска со овие работи, кој е толку погоден?
2:17 Зашто, ние не се како и многу други, adulterating Словото Божјо. Но наместо тоа,, зборуваме со искреност: од Бога, пред Бога, и во Христа.

2 Коринтијанс 3

3:1 Ние мора да почнат повторно да се пофалам? Или имаме потреба (како што некои се) од посланијата на пофалба за вас, или од тебе?
3:2 Вие сте нашето послание, напишано во нашите срца, кој е познат и читање од страна на сите луѓе.
3:3 Тоа е откриено дека сте Посланието на Христос, служеше со нас, и запишана, не со мастило, туку со Духот на живиот Бог, а не на камени плочи, туку врз телесните таблети на срцето.
3:4 И ние имаме таква вера, преку Христа, пред Бог.
3:5 Тоа не е дека сме подготвени да се мисли нешто за себеси, како ако нешто не е од нас. Но, нашата адекватност е од Бога.
3:6 И тој ни ја направи погоден министри на Новиот Завет, не по буква, туку во Духот. За буквата убива, но Духот му дава живот.
3:7 Но, ако служењето на смртта, изгравирани со писма по камења, беше во слава, (толку многу што на синовите на Израел не беа во можност да ги погледнам стремително по лицето на Мојсеј, поради славата на неговото лице) иако ова служење е неефикасен,
3:8 како може служењето на Духот нема да биде во поголема слава?
3:9 Зашто, ако служењето на осудувањето е со слава, толку многу повеќе е служењето на правдата во изобилство во слава.
3:10 И така не беше прославен преку одличен слава, и покрај тоа што беше направен славни на свој начин.
3:11 Зашто, ако дури и она што е привремена има своја слава, тогаш што е трајна има уште поголема слава.
3:12 Затоа, имаат таква надеж, ние работиме со многу доверба,
3:13 а не како што Мојсеј направи, во пласирањето превез преку лицето, така што на синовите на Израел не се загледуваа внимателно на лицето. Ова е неефикасен,
3:14 за нивните умови беа тап. И, дури до овој денешен ден, истиот превез, во читања од Стариот Завет, понатаму не одземен (иако, во Христа, што е одземен).
3:15 Но, дури и до денес, кога Мојсеј се чита, превез се уште се стави над нивните срца.
3:16 Но, кога тие ќе се претворат во Господ, потоа завесата ќе се одземат.
3:17 Сега Дух е Господ. И секогаш кога е Духот Господов е, таму е слободата.
3:18 Уште навистина, сите нас, како што ние ги погледнам на претстави славата на лицето Господово, се преобрази во истата слика, од една до друга слава. И ова е направено од страна на Духот Господов.

2 Коринтијанс 4

4:1 Затоа, бидејќи имаме ова министерство, и во колку што ги имаме прибавено милост за нас, ние не се неадекватни.
4:2 За нечесна се откажуваме и скриени акти, не одење со лукавство, ниту со adulterating Словото Божјо. Наместо, од пројавувањето на вистината, ние се предавам на совеста на секој човек пред Бога.
4:3 Но, ако нашите Евангелието е на некој начин скриен, тоа е скриено на оние кои пропаѓаат.
4:4 Како за нив, богот на овој свет им ги заслепил умовите на неверниците, така што светлината на Евангелието за славата на Христа, Кој е образ Божји, нема да блесне во нив.
4:5 Зашто, ние не се проповеда за себеси, но за Исус Христос, нашиот Господ. Ние сме само твоите слуги, преку Исус.
4:6 Зашто Бог, кој му рекол на светлина да блесне од темнина, има блескаше светлина во нашите срца, за осветлување на познавање на величието на Бога, во личноста на Исус Христос.
4:7 Но, ние се одржи на ова богатство во глинени садови, така што она што е возвишено може да биде од силата на Бога, а не од нас.
4:8 Во сите нешта, трпиме маки, Сепак, не сме во болка. Ние сме ограничени, Сепак, не сме сиромашни.
4:9 Ние гонети, сепак не сме биле напуштени. Ние сме фрлени, сепак, ние не загине.
4:10 Ние некогаш да носат околу подвизите на Исус во нашите тела, така што животот на Исус, исто така може да се манифестира во нашите тела.
4:11 За Ние, кои живееме се постојано предаден на смрт за доброто на Исус, така што животот на Исус, исто така може да се манифестира во нашето смртно тело.
4:12 Затоа, смртта е на работа во САД, и животот е на работа во вас.
4:13 Но, имаме ист дух на верата. И, исто како што е напишано:, "Верував, и од таа причина јас зборував,"Значи, ние исто така, веруваат, и од таа причина, ние, исто така се зборува.
4:14 Бидејќи знаеме дека Оној, Кој Го воскресна Исус ќе ни се подигне со Исус и ќе ни место кај вас.
4:15 На тој начин, сите е за вас, така што благодатта, богат преку многу во благодарност, може да кружат за слава на Бога.
4:16 За оваа причина, ние не се доволни. Но, тоа е исто како нашиот надворешен човек е корумпирано, додека нашата внатрешниот човек се обновува од ден на ден се.
4:17 Зашто, иако нашата неволја е, во моментов, кратки и лесни, тоа го постигнува во нас тежината на возвишеното вечна слава, надвор мерка.
4:18 А ние се размислува, не она што се гледа, но работите кои се невидливи. За она што се гледа се темпорална, со оглед на тоа дека работите не се гледаат се вечни.

2 Коринтијанс 5

5:1 Бидејќи знаеме дека, кога нашите земни куќата на ова живеалиште е растворен, имаме од Бога, куќа не се направени со раце, вечен во рајот.
5:2 И поради оваа причина, исто така,, ние стон, Со желба да се облечат одозгора со нашето живеење од небото.
5:3 Ако сме толку облечена, тогаш не ќе се најде да биде гол.
5:4 Тогаш премногу, Ние сме тие што се во овој шатор стенка под товарот, затоа што не сакаат да бидат одземени, туку да се облече одозгора, така што она што е смртник може да се апсорбира од страна на животот.
5:5 Сега на Оној кој го постигнува ова многу нешто во нас е Бог, што ни даде залог на Духот.
5:6 Затоа, ние сме убедени некогаш, знаејќи дека, додека сме во телото, ние сме на аџилак во Господ.
5:7 За што ние одиме по пат на верата, а не со очите.
5:8 Па ние сме убедени, и имаме добра волја за да бидат на аџилак во телото, така што да бидат присутни на Господ.
5:9 А со тоа и ние се бориме, дали отсутен или сегашноста, да Му се угоди.
5:10 За тоа е потребно за нас да се манифестира пред Христовиот суд, така што секој може да се добие соодветна работите на телото, според неговото однесување, дали тоа е добро или зло.
5:11 Затоа, има познавање на страв Господов, апелираме до мажите, но ние се покажаа пред Бога. Но сепак се надевам, премногу, дека ние може да се појави во вашата совест.
5:12 Ние не сме се пофали еднаш да ви, туку Ви го претставуваме со можност за слава заради нас, кога ќе се справи со оние кои слава во лице, а не во срцето.
5:13 Бидејќи, ако ние се прекумерни во умот, тоа е за Бог; но ако сме трезни, тоа е за вас.
5:14 За добротворни цели на Христос нè поттикнува на, , по основ на овој: дека ако еден умрел за сите, тогаш сите умреле.
5:15 И Христос умре за сите, така што дури и оние кои не би можеле да живеат сега живеат за себе, туку за оној кој умре за нив и кој воскресна.
5:16 И така, од сега натаму, ние знаеме никој не по тело. И покрај тоа што се познати Христос по тело, уште сега знаеме од него на овој начин веќе не.
5:17 Значи, ако некој е ново создание во Христос, она што е стариот помина. Овде, сите нешта се направени нови.
5:18 Но, сите, од Бога, кој ни помири со себе преку Христос, и кој ни го даде Министерството за помирување.
5:19 За сигурно Бог беше во Христа, измири светот со себе, не обвинувајќи ги нивните гревови. И тој се наоѓа во нас словото на помирување.
5:20 Затоа, ние сме амбасадори на Христос, така што Бог е убедувајќи преку нас. Ние ве молам за Христа: се помири со Бога.
5:21 Бог го направил кој не знаеше грев во грев за нас, така што можеме да станеме, Божјата правда во Него.

2 Коринтијанс 6

6:1 Но, како помош за вас, ние ги молиме да не ја прими благодатта Божја во напразно.
6:2 За, вели тој: "Во услови на поволна време, Ве внимаваше; и на денот на спасението!, Јас ти помогна. "Ете, сега е поволна време; овде, сега е денот на спасението!.
6:3 Никогаш да не им даде на секој прекршок, така што нашата служба не може да се disparaged.
6:4 Но, во сите нешта, ајде да се покажат како министри на Бога со големо трпение: низ мака, тешкотии, и вознемиреност;
6:5 и покрај повредите, затвор, и бунт; со напорна работа, будноста, и постот;
6:6 со целомудрие, знаење, и долготрпеливоста; во пријатноста, во Светиот Дух, и нелицемерна добротворни;
6:7 со словото на вистината, со моќта на Бог, и со оклопот на правдата на десно и на лево;
6:8 преку чест и срам, и покрај добрите и лошите извештаи, дали гледа како измамници или вистина-преброители, дали игнорирани или признати;
6:9 како да умираат, а сепак вистински жив; како да казнети, а се уште не се покори;
6:10 како да е тажен, а сепак секогаш се радуваме; како да сиромашните, а сепак многу збогатување; како да има ништо и се што поседува.
6:11 Нашата уста е отворена за вас, Коринтијанс; нашето срце е зголемена.
6:12 Вие не се стесни за нас, но тоа е со свој внатрешни себности, која ќе се стесни.
6:13 Но бидејќи имаме иста награда, (Јас зборувам како на моите синови), ви, премногу, треба да се прошири.
6:14 Не да изберат да носат јарем со неверниците. За тоа како може правдата да биде учесник со неправда? Или, како може на братството на светлината да биде учесник со темнината?
6:15 И како може да се приклучи заедно со Христос Велијар? Или она што дел се верниците имаат со неверен?
6:16 А што консензус го Божјиот храм со идолите имаат? За вас сте храм на живиот Бог, исто како што вели Бог: "Јас ќе живее со нив, а јас ќе одам сред нив. И Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ.
6:17 Затоа што на овој, мора да отстапи од своите редови и да биде одделен, вели Господ. И не допирајте она што е нечисто.
6:18 Тогаш јас ќе ги прифаќате. И јас ќе ви бидам Отец да ви, и ќе бидете синови и ќерки за мене, вели Господ Саваот. "

2 Коринтијанс 7

7:1 Затоа, имајќи вакви ветувања, најомилените, ајде да се исчисти од секаква скверност на телото и на духот, усовршување на осветување во страв од Бога.
7:2 Размислете за нас. Имаме повреден никој; ние сме оштетени никој; ние сме ограбени никој.
7:3 Јас не велам ова за да ги осуда. Зашто ние ви кажав дека сте во нашите срца: да умре заедно и да живеат заедно.
7:4 Голема е мојата доверба во вас. Голема е мојот славење над вас. Јас сум бил исполнет со утеха. Имам superabundant радост во текот на секоја наша неволја.
7:5 Потоа, премногу, кога имавме пристигна во Македонија, нашето тело немаше одмор. Наместо, ние претрпе секоја неволја: надворешните конфликти, внатрешни стравови.
7:6 Но Бог, кои конзоли смирен, ни утеши со доаѓањето на Тит,
7:7 и не само од неговото пристигнување, туку и со утехата со која тој беше утеши меѓу вас. За тој донесе до нас вашата желба, вашиот плач, вашата ревност за мене, така што се радував сè повеќе и повеќе.
7:8 Иако не сум направил за вас од страна на мојот тажен послание, Јас не се покајат. И ако јас се покае, но само за кратко време, сфаќајќи дека истото послание натера да си тажен,
7:9 сега јас сум среќен: не затоа што беа тажен, туку затоа што беа тажен кон покајание. За вас стана тажен за Бог, така што ќе може да не страдаат било штета од нас.
7:10 За тагата што е во согласност со Божјата остварува покајанието кој е непоколеблив спасение. Но тагата која е на светот остварува смрт.
7:11 Па сметаат дека истата оваа идеја, да се биде тажен по Божја, и она што големите solicitude тоа го постигнува во вас: вклучувајќи и заштита, и револт, и страв, и желба, и ревност, и оправдување. Во сите нешта, сте сами покажа дека се од оваа тага неизвалкано.
7:12 И така, иако Ти пишував, тоа не е затоа што на него кој ја предизвика повреди, ниту пак затоа што на него кои страдале од него, но со цел да се манифестира нашата solicitude, што имаме за вас пред Бог.
7:13 Затоа, ние сме биле утеши. Но, во нашата утеха, ние сме дури и се радуваше во изобилие во радоста на Тит, бидејќи неговиот дух беше освежен со сите вас.
7:14 И, ако сум gloried во ништо со него за вас, Јас не се посрами. Но, исто како што зборувавме сите работи за вас во вистината, така и нашата славење пред Тит е вистината.
7:15 И неговите чувства, сега се повеќе богати кон вас, бидејќи тој се сеќава на послушноста на сите вас, и како ќе го прими со страв и трепет.
7:16 Се радувам што во сите работи кои ги имам доверба во вас.

2 Коринтијанс 8

8:1 И така ние се прави позната за вас, браќа, Божјата благодат, која му е дадена на црквите во Македонија.
8:2 За во рамките на големото искуство на болка, тие имаат изобилство на радост, и нивната длабока сиромаштија само ја зголеми богатството на нивната едноставност.
8:3 И јас сведочам за нив, дека тие се подготвени да го прифатат она што беше во склад со нивната способност, па дури и она што е надвор од нивната способност.
8:4 За тие беа ни молат, со голема проповед, за благодатта и за доставување на министерството кое е со светиите.
8:5 И ова е повеќе од она што ние се надевавме, бидејќи тие се предадоа, пред сè на Господ, а потоа, исто така, до нас, преку Божјата волја,
8:6 толку многу што ние петиција Тит, дека на ист начин како што тој почнал, тој, исто така, ќе ја заврши во вас истата таа благодат.
8:7 Но, исто како и во сите работи што изобилува со вера и со збор и во знаењето и во сите solicitude, па дури и повеќе, па во својата добротворна кон нас, па исто така може да ви изобилуваат во оваа благодат.
8:8 Зборувам, не командантот. Туку преку solicitude на другите, Дека ги оправдувам добар карактер на вашата добротворна организација.
8:9 За да знаете на благодатта на нашиот Господ Исус Христос, дека иако тој беше богат, тој стана сиромашен заради вас, така што преку Неговата сиромаштија, можете да се збогатите.
8:10 А во врска со оваа, Давам совет. За ова е корисно за оние од вас кои, само една година порано, само што започна да дејствува, или дури и да биде подготвен да дејствува.
8:11 Така, навистина сега, постигне ова со дело, така што, на ист начин како што вашиот подготвени умот е побарано, може исто така да се дејствува, надвор од таа која треба да.
8:12 За кога волјата е побарано, го добива според она што тоа лице има, не се во согласност со она што таа личност нема.
8:13 И тоа не е тоа што другите треба да биде ослободен, додека да се мачи, но тоа треба да има еднаквост.
8:14 Во овој моментов, нека вашиот изобилство снабдување нивната потреба, така што нивната изобилство исто така може да снабдување на вашата потреба, така што може да постои еднаквост, исто како што е напишан:
8:15 "Тој повеќе не имаат премногу; и тој со помалку немаше премногу малку. "
8:16 Но, фала му на Бога, кој ги подарил на срцето на Тит, овој ист solicitude за вас.
8:17 За сигурно, тој ја прифати проповед. Но, бидејќи тој е повеќе загрижен, тој отиде да можете на своја сопствена волја.
8:18 А ние дури и ги испрати со него брат пофалуваат придружува Евангелието по сите цркви.
8:19 И не само тоа, но тој, исто така, беше избран од страна на црквите да биде придружник за нашиот престој во оваа благодат, која се служеше со нас со нашето решена волја, на славата на Господ.
8:20 Па, ајде да се избегне ова, да не би некој да ни го обезвреднат над богатството што се служеше со нас.
8:21 За ние обезбеди за она што е добро, не само во очите на Бога, но исто така и во очите на мажите.
8:22 И ние, исто така, ги испрати со нив нашиот брат, кого ние се покажаа како грижлив често во многу работи. Но сега постои поголема solicitousness, која во голема мера е доверено за вас;
8:23 и дали тоа се однесува на Тит, кој е придружник на мене и помошник за вас, или дали тоа се однесува на нашите браќа, Апостолите на црквите, тоа е за слава на Христос.
8:24 Затоа, во очите на црквите, да им покажеме на доказ за вашето милосрдие и на нашите славење за вас.

2 Коринтијанс 9

9:1 Сега, кои се однесуваат на министерството кое е направено кон светиите, тоа не е неопходно за мене да пишувам за вас.
9:2 За да знам како се подготвени умот. Јас слава за вас, во врска со овој, на Македонците. За Ахаја Беше изготвен, за изминатата година. И вашиот пример инспирираше многу многу други.
9:3 Сега јас го испратив браќата, така што она што ние слава за врска е можно да не се биде празна по ова прашање, за да (како што објасни) можеби ќе бидат подготвени.
9:4 Спротивно, Ако Македонците се дојде со мене и да се најде неподготвени, ние (да не ќе се спомене) ќе се срами од ова прашање.
9:5 Затоа, Се смета дека е неопходно да се побара од браќата да одат на вас во однапред и да се подготви овој благослов, како што вети, и на овој начин, можеби ќе биде подготвен како благослов, не како вишок.
9:6 Но ова го велам: Кој и да сее питаат, исто така, ќе жнее. А кој сее со благослови ќе жнее од благословот:
9:7 секој од нив даваат, исто како што е утврдено во неговото срце, ниту од тага, ниту од обврската. Зашто Бог го љуби радосниот дарител.
9:8 А Бог е силен да се направи секоја благодат изобилува со вас, така што, секогаш има она што ви треба во сите нешта, можете да изобилува при секое добро дело,
9:9 исто како што е напишан: "Тој има широко дистрибуиран, им ја даде на сиромашните; неговата правда останува од поколение на поколение. "
9:10 А тој што работи на семе на сејачот ќе ви понудат леб да јаде, и ќе се мултиплицираат твоето семе, и ќе го зголеми растот на плодовите на вашиот правдата.
9:11 Па тогаш, откако беше збогатена во сите нешта, можеби изобилува со сите едноставност, која работи благодарност кон Бога преку нас.
9:12 За служењето на оваа функција не само што и снабдувањето на светиите се потребни, но, исто така, изобилува со многу благодарност на Господ.
9:13 И така, преку доказите на ова министерство, те прослави Бога со покорноста на твојата исповед во Евангелието на Христос, и од едноставноста на вашето општење со нив и со секого,
9:14 и тие нудат молитви за вас, да се биде загрижен во врска со вас, поради одличната Божјата благодат во вас.
9:15 Фала му на Бога за неискажлив дар.

2 Коринтијанс 10

10:1 Но јас, Павле, Те молат, преку кротоста и скромноста на Христос. Јас сум секако, според појавното, понизен меѓу вас, уште имам доверба во вас, дури и кога сум отсутен.
10:2 Па јас сум ви петиција, да не би да биде храбар, кога е присутен, со таа храбра доверба дека јас сум се смета дека има од страна на некои од нив кои ни се суди, како да бевме одење по тело.
10:3 Зашто, иако ние одиме во телото, ние не се борат по тело.
10:4 За оружјето на нашето битки не се телесни, но сепак тие се моќни со Бог, при уништувањето на утврдувања: уривање секој совет
10:5 и висина што ја величи самиот спротивно на мудрост од Бога, и водечки секој интелект во заробеништво на послушание на Христа,
10:6 и стои подготвен да се одрече од секој непослушност, кога вашата послушност е исполнет.
10:7 Размислете за работите кои се во склад со натпревари. Ако некој верува дека со тоа што припаѓа на Христос, нека се преиспита оваа во себе. Зашто, како што тој припаѓа на Христос, па така правиме.
10:8 И ако јас се уште во слава нешто повеќе за нашата власт, кој Господ ни го дава за вашето усовршување, а не за вашиот уништување, Јас не треба да се срамиме.
10:9 Но, ајде да не се каже дека јас сум ви одбивајќи преку посланија.
10:10 За што велат: "Неговите посланија, навистина, се тешки и силни. Но, неговите телесни присуство е слаба, и неговиот говор е за презир ".
10:11 Нека некој вака да сфатат дека она што ние сме во збор преку посланијата, додека отсутен: ние сме многу исти во дело, додека моментов.
10:12 Зашто, ние не би се осмелил да се вмеша или да се споредуваме со некои од нив кои се пофалиме. Но ние си се измери од нас самите, и да се споредуваме со самите себе.
10:13 На тој начин, ние нема слава надвор од наша мерка, туку според мерката на рокот што Бог ги мери до нас, мерка која се протега дури до вас.
10:14 Бидејќи ние не сме се overextending, како да не се во можност да се постигне колку што сте во можност. За ние се качил дури и колку што имаш во Евангелието на Христос.
10:15 Ние не сме славење немерливо во текот на работата на другите. Наместо, ние се одржи на надежта за вашиот растечки вера, па како да се зголемува во вас, според нашите сопствени граници, но во изобилство,
10:16 па дури и да се evangelize на оние места кои се надвор од вас, не со цел да се фалат со мерката на другите, туку во оние работи кои веќе се подготвени.
10:17 Но, кој славата, нека е слава во Господ.
10:18 За тоа не е тој што се кој е одобрен пофалува, туку тој кого Бог го поздравува.

2 Коринтијанс 11

11:1 Би сакал да трпат мала количина на мојата глупост, па како да се носат со мене.
11:2 Зашто Јас сум љубоморен кон вас, со љубомората на Бога. И Јас ве свршив со еден маж, ви ги нуди како чиста девица на Христа.
11:3 Но, се плашам да не, како што змијата Ева заведени од неговата остроумност, па вашиот ум може да бидат оштетени и може да отпаднат од едноставноста која е во Христа.
11:4 Зашто, ако некој пристигнува проповедта друг Христос, оној кого ние не сме преставувале; или ако примите друг Дух, оној кого не сте го добиле; или друго евангелие, оној кој што не се дадени: можеби ќе му дозволат да ви помогнеме.
11:5 За сметам дека не сум сторил ништо помалку од големите апостоли.
11:6 За иако јас може да се невешт во говорот, уште не сум во знаењето. Но, во сите нешта, ние сме биле јасно се покажува за вас.
11:7 Или не јас грев сам humbling, така што ќе биде воздигнат? Зашто Јас го проповедаше Евангелието на Бог за вас слободно.
11:8 Го зедов од другите цркви, прима стипендија од нив во корист на вашето министерство.
11:9 И кога бев со тебе и во потребата, Бев мачни на никој. За браќата кои дојдоа од Македонија се испорачува без оглед на недостаток на мене. И во сите работи, Сум се чуваат, и јас ќе се задржам, од тоа да биде тежок за вас.
11:10 Христовата вистина е во мене, па така ова славење не се одвоил од мене во регионите на Ахаја.
11:11 Зошто толку? Дали е тоа затоа што јас не те сакам? Бог знае правам.
11:12 Но, она што го правам, Јас ќе продолжи да го прави, за да можам да се земе шанса на оние кои сакаат можност преку кој тие можат слава, па како да се сметаат дека се како нас.
11:13 За лажни апостоли, како што се овие измамливи работници, се да се претстават како да се Христови апостоли.
11:14 И не е чудно, дури и сатаната се претставува како да е ангел на светлината.
11:15 Затоа, тоа не е голема работа, ако неговите министри се претстават себеси како, ако тие беа министрите за правда, за нивниот крај ќе биде според нивните дела.
11:16 Велам повторно. И никој да не ме сметаат за глупави. Или, најмалку, прифати мене како да сум глупав, така што јас, исто така, може слава мала количина.
11:17 Она што го кажувам не се вели дека по Божја, но како да се во глупост, во ова прашање на славење.
11:18 Од толку многу слава по тело, Јас, исто така, ќе слава.
11:19 За вас слободно прифати глупави, и покрај тоа што самите тврдат дека се мудри.
11:20 За да го дозволат кога некој ќе ве водат кон ропство, дури и ако тој те проголтува, дури и ако тој зема од тебе, дури и ако тој се величаат, дури и ако тој ќе те удри во неколку наврати на лицето.
11:21 Јас зборувам според срам, како да бевме слаби во однос на ова. Во ова прашање, (Зборувам во глупост) ако некој се осмелува, Јас се осмелувам да, исто така,.
11:22 Тие се Евреи; па јас сум. Тие се Израелци; па јас сум. Тие се потомци на Авраам; па јас сум.
11:23 Тие се слуги на Христа (Јас зборувам како да сум помалку мудри); повеќе, па јас сум: со уште многу други подвизи, со бројни затворања, со рани надвор мерка, со чести долготрајни подвизи.
11:24 Во пет наврати, Добив четириесет ленти, еден помалку, од Евреите.
11:25 Три пати, Бев биеја со стапови. Еднаш, Јас беше каменувана. Три пати, Бев насукани. За една ноќ и еден ден, Бев во длабочините на морето.
11:26 Јас го направив чести патувања, преку опасни води, во опасност од разбојници, во опасност од мојот народ, во опасност од народите, во опасност во градот, во опасност во пустината, во опасност во морето, во опасност од лажните браќа,
11:27 со маки и тешкотии, со многу претпазливост, во глад и жед, со чести пости, на студ и голотија,
11:28 и, Во прилог на овие работи, кои се надворешни: таму е мојот секојдневен сериозност и solicitude за сите цркви.
11:29 Кој е слаб, и јас не сум слаб? Кој е згрозен, и јас не сум се изгорени?
11:30 Ако е тоа неопходно за слава, Јас ќе славата на работите што се однесуваат на моите слабости.
11:31 Бог и Отецот на нашиот Господ Исус Христос, Кој е благословен довека, знае дека не лажам.
11:32 Во Дамаск, гувернерот на народ под Aretas кралот, одвиваа во текот на градот на Дамаск, па како да ме уапсат.
11:33 И, преку прозорец, Бев изневерам по должината на ѕидот во кошница; и така јас избегна неговите раце.

2 Коринтијанс 12

12:1 Ако тоа е потребно (иако воопшто не е целисходно) до славата, тогаш јас ќе кажам на следната виденија и откровенија од Господ.
12:2 Знам еден човек во Христос, кој, пред повеќе од четиринаесет години (дали во телото, Јас не знам, или надвор од телото, Јас не знам: Бог знае), беше разигран до третото небо.
12:3 И знам дека еден човек (дали во телото, или надвор од телото, Јас не знам: Бог знае),
12:4 кој беше разигран во Рајот. И го слушна зборовите на мистеријата, што не е дозволено да се зборува за човекот.
12:5 Во име на некој вака, Јас ќе слава. Но во име на себе, Јас нема слава за ништо, освен мојата немоќ.
12:6 За дури иако јас сум подготвен да слава, Јас нема да се глупави. Но, јас ќе се зборува вистината. Сепак, јас ќе го стори тоа питаат, да не би некој може да се разгледа мене да биде ништо повеќе од она што го гледа во мене, или нешто повеќе од она што ќе го слушне од мене.
12:7 И да не величината на откровенија треба да ми го величат, таму ми беше дадена на подбуцнување во моето тело,: ангел на сатаната, кој ме погоди во неколку наврати.
12:8 Затоа што на овој, три пати сум се молел на Господ дека тоа би можело да биде одземен од мене.
12:9 И тој ми рече:: "Мојата благодат е доволно за вас. За доблест е усовршен во слабост. "И така, доброволно треба јас слава во моите слабости, така што силата на Христос да се живее во мене.
12:10 Затоа што на овој, Задоволен сум во мојата немоќ: навредите, со тешкотии, во прогони, во неволји, за доброто на Христос. За кога сум слаб, тогаш сум моќна.
12:11 Станав глупави; Ти ми беше принуден. Зашто Јас требаше да пофали со вас. Јас сум бил за ништо помалку од оние кои тврдат дека за да биде над мерата на апостолите, иако сум ништо.
12:12 И печат на моето апостолство е поставена над вас, со сета трпеливост, со знаци и чуда и знаци.
12:13 За она што е таму дека сте имале што е помалку во однос на другите цркви, освен што јас не го сторивме товарот што го? Простете оваа повреда.
12:14 Овде, ова е трет пат сум подготвен да дојдам кај тебе, но никогаш нема да биде товар за вас. Зашто Јас сум бараат случува не она што се ваши, но вие самите. И не треба ниту да се сместат до децата и за родителите, туку родителите за децата.
12:15 И така, многу доброволно, Јас ќе се трошат и јас ги исцрпат за доброто на вашите души, сакајќи те повеќе, додека се сакаше помалку.
12:16 И тоа да биде така. Јас не сум те оптоварени, но наместо тоа,, биде остроумен, Те добиени со лукавство.
12:17 А сепак, никако не можев да се проневери со помош на некој од оние кои ги испратена до вас?
12:18 Го прашав за Тит, и јас испрати брат со него. Дали Тит ви проневери? Не одиме со истиот дух? Не одиме во истите чекори?
12:19 Дали некогаш сте размислувале што ние треба да се да ви објаснам? Зборуваме во очите на Бога, во Христа. Но сите нешта, најомилените, се за вашиот усовршување.
12:20 Сепак, јас се плашам, читај можеби, кога јас пристигнаа, Јас не може да те најдат, како што јас би сакал, и јас би можел да го најдеш, како што вие не би сакале. За можеби може да има меѓу вас: раздорот, завист, анимозитет, раздор, злословие, шепотење, самовоздигнувањето, и бунт.
12:21 Ако, потоа, кога јас пристигнаа, Бог може повторно да ме понижи меѓу вас. И така, Јас се жали за многуте кои згрешија однапред, и не се покајаа, во текот на страста и блуд и хомосексуалноста, што ги направиле.

2 Коринтијанс 13

13:1 Овде, ова е трет пат како што јас доаѓам кај тебе. Со устата на двајца или тројца сведоци, секој збор ќе застане.
13:2 Го проповедав кога е присутен, и Јас ќе го проповеда сега додека отсутен, на оние кои згрешиле пред, и на сите други, затоа што, кога ќе дојдам повторно, Јас нема да бидат поблаги со вас.
13:3 Дали ви се бараат докази дека тоа е Христос кој зборува во мене, кој не е слаб со вас, но е моќен со вас?
13:4 Бидејќи иако тој бил распнат во слабост, сепак, тој живее од силата на Бога. И да,, ние сме слаби во Него. Но ќе живееме со него преку силата Божја меѓу вас.
13:5 Ги тестираат себеси за тоа дали сте во верата. Испитувајте се сами себеси. Или сакате да се себе си не знам дали Исус Христос е во вас? Но, можеби сте порицани.
13:6 Но се надевам дека знаеш дека ние самите не сме порицани.
13:7 Сега се молиме на Бога дека ќе стори ништо друго зло, не така што ние може да се чини да биде одобрен, но така што ќе може да го стори она што е добро, дури и ако се чини како порицани.
13:8 Зашто, ние не може да направи ништо против вистината, туку само за вистината.
13:9 За се радуваме што сме слаби, а вие сте силни. Ова е, исто така, она што се молиме и за: Вашиот совршенство.
13:10 Затоа, Јас пишувам овие работи додека отсутен, така што, кога е присутен, Јас не може да треба да се дејствува посурово, според овластувањата што го создаде Господ ми се дадени, за усовршување, а не за уништување.
13:11 Што се однесува до останатите, браќа, радуваат, да бидат совршени, да се поттикнува, имаат еден ум, има мир. И така Бог на мирот, љубовта и ќе биде со вас.
13:12 Поздравете се еден друг со свет целив!. Сите светии ве поздравам.
13:13 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос, и милосрдието на Бога, и заедницата на Светиот Дух да бидат со сите вас!. Амин!.