1ул Писмо за Јован

1 Џон 1

1:1 Тој што беше од почетокот, кои сме слушнале, кого што го видовме со свои очи, врз кого имаме погледна, и со кого нашите раце имаат сигурно допре: Тој е Словото на животот.
1:2 И дека животот е манифестирано. И видовме, и сведочиме, и ние го објави за да ви: Вечниот живот, кој беше со Таткото, и кој се појави за нас.
1:3 Кого сме го виделе и слушнале, ние го објави за да ви, така што ќе, премногу, да имате општење со нас, и така дека нашата верска заедница може да биде со Таткото и со Неговиот Син Исус Христос.
1:4 А ова го пишувам за вас, така што ќе може да се радуваат, и така што вашата радост да биде полна.
1:5 И ова е најавата што го чувме од него, и кои ги објавуваме за да ви: Бог е светлина, и во Него нема никаква темнина.
1:6 Ако тврдиме дека имаме општење со него, а сепак да оди во темнина, тогаш се лаже и не ја кажува вистината.
1:7 Но, ако ние одиме во светлина, исто како што, исто така, е во светлината, тогаш имаме општење еден со друг, и крвта на Исус Христос, неговиот син, нè очистува од секаков грев.
1:8 Ако тврдиме дека немаме грев, тогаш ние сме се залажувам, и вистината не е во нас.
1:9 Ако ги исповедаме своите гревови, тогаш тој е верен и праведен:, па како да ни ги прости гревовите и да нè очисти од секоја неправда.
1:10 Ако ние тврдиме дека ние не сме згрешиле, тогаш ние го направи лажго, и Неговото слово не е во нас.

1 Џон 2

2:1 мојата мала сина, ова го пишувам за да ви, така што не може да грев. Но, ако некој згрешил, имаме Застапник кај Отецот, Исус Христос, на само еден.
2:2 И тој е жртва помирница за нашите гревови. И не само за нашите гревови, но исто така и за оние од целиот свет.
2:3 И можеме да бидеме сигурни дека сме го како таков: ако се држат неговите заповеди.
2:4 Кој тврди дека тој го знае, а сепак не ги Неговите заповеди,, е лажго, и вистината не е во него.
2:5 Но, кој го задржува својот збор, навистина во него на добротворната организација на Бог е усовршен. И со ова знаеме дека сме во Него.
2:6 Кој се вели да остане во него, треба да одат исто како што и самиот си.
2:7 Најомилените, Јас не сум да ти пишувам нова заповед, но старата заповед, која сте ја имале од почетокот. Старата заповед е словото, кој сте слушнале.
2:8 Тогаш премногу, Јас сум да ти пишувам нова заповед, што е вистина во него и во вас. За темнината помина, а вистинската светлина е сега сјае.
2:9 Кој се декларира себеси во светлината, а сепак го мрази својот брат, е во темнината и сега.
2:10 Кој го љуби својот брат останува во светлината, и не постои причина за нападот во него.
2:11 А кој го мрази својот брат е во темнината, и тој оди во темнина, и тој не знае каде тој се случува. За темнината му ги заслепила очите.
2:12 Јас пишувам за да ви, малку синови, бидејќи вашите гревови се простени за доброто на своето име.
2:13 Јас пишувам за да ви, татковци, затоа што го знае кој е од почетокот. Јас пишувам за да ви, адолесценти, бидејќи го победивте лукавиот.
2:14 Јас пишувам за да ви, мали деца, бидејќи сте познати на Отецот. Јас пишувам за да ви, млади мажи, бидејќи сте силни, и зборот на Бог пребива во вас, и го победивте лукавиот.
2:15 Не се избере да го сакам светот, ниту на работите кои се во светот. Ако некој го сака светот, на добротворната организација на Таткото не е во него.
2:16 За сè што е во светот е желбата на телото, и желбата на очите, и ароганцијата на живот кој не е од Таткото,, туку од овој свет.
2:17 А светот поминува,, со својата желба. Но, кој ја исполнува волјата на Бог пребива до вечноста.
2:18 малку синови, it is the last hour. И, as you have heard that the Antichrist is coming, so now many antichrists have arrived. Со ова, we know that it is the last hour.
2:19 They went out from among us, but they were not of us. За, if they had been of us, certainly they would have remained with us. But in this way, it is made manifest that none of them are of us.
2:20 Yet you have the anointing of the Holy One, and you know everything.
2:21 I have not written to you as to ones who are ignorant of the truth, but as to ones who know the truth. For no lie is of the truth.
2:22 Who is a liar, other than he who denies that Jesus is the Christ? This one is the Antichrist, who denies the Father and the Son.
2:23 No one who denies the Son also has the Father. Whoever confesses the Son, also has the Father.
2:24 Како за вас, let what you have heard from the beginning remain in you. If what you have heard from the beginning remains in you, then you, премногу, shall abide in the Son and in the Father.
2:25 And this is the Promise, which he himself has promised to us: Eternal Life.
2:26 I have written these things to you, because of those who would seduce you.
2:27 Но, како што за вас, let the Anointing that you have received from him abide in you. И така, you have no need of anyone to teach you. For his Anointing teaches you about everything, and it is the truth, and it is not a lie. And just as his Anointing has taught you, abide in him.
2:28 И сега, малку синови, abide in him, so that when he appears, we may have faith, and we may not be confounded by him at his advent.
2:29 If you know that he is just, then know, премногу, that all who do what is just are born of him.

1 Џон 3

3:1 Да видиме каков вид на љубовта на Отецот ни го дава, дека ние ќе се вика, и ќе стане, синовите Божји. Затоа што на овој, светот не ни знаат, за тоа не го знам.
3:2 Најомилените, сега сме синови Божји!. Но, она што ќе биде тогаш уште не се појавил. Ние знаеме дека, кога тој се појави, ние треба да биде како него, за што ќе Го видиме каков што е.
3:3 И секој кој има оваа надеж во Него,, држи самиот свети, исто како што, исто така, е свет.
3:4 Everyone who commits a sin, also commits iniquity. For sin is iniquity.
3:5 And you know that he appeared in order that he might take away our sins. For in him there is no sin.
3:6 Everyone who abides in him does not sin. For whoever sins has not seen him, and has not known him.
3:7 малку синови, let no one deceive you. Whoever does justice is just, even as he also is just.
3:8 Whoever commits sin is of the devil. For the devil sins from the beginning. За оваа причина, the Son of God appeared, so that he might eradicate the works of the devil.
3:9 All those who have been born of God do not commit sin. For the offspring of God abides in them, and he is not able to sin, because he was born of God.
3:10 На овој начин, the sons of God are made manifest, and also the sons of the devil. Everyone who is not just, is not of God, as also anyone who does not love his brother.
3:11 For this is the announcement that you heard from the beginning: that you should love one another.
3:12 Do not be like Cain, who was of the evil one, and who killed his brother. And why did he kill him? Because his own works were wicked, but his brother’s works were just.
3:13 Ако светот ве мрази, браќа, do not be surprised.
3:14 We know that we have passed from death to life. For we love as brothers. Кој не го сака, abides in death.
3:15 Everyone who hates his brother is a murderer. And you know that no murderer has eternal life abiding within him.
3:16 We know the love of God in this way: because he laid down his life for us. И така, we must lay down our lives for our brothers.
3:17 Whoever possesses the goods of this world, and sees his brother to be in need, and yet closes his heart to him: in what way does the love of God abide in him?
3:18 мојата мала сина, да не љубиме со зборови само, но во делата и вистина.
3:19 На овој начин, ние ќе знаеме дека сме од вистината, и ние ќе поздравувам нашите срца пред Него.
3:20 За дури и ако нашето срце ни забележува, Бог е поголем од нашето срце, и тој знае сите работи.
3:21 Најомилените, ако нашето срце не ни укоруваат, можеме да имаме доверба во Бог;
3:22 и она што ние ќе побара од него, ние ќе се добие од него. Зашто, ние ги исполнуваме Неговите заповеди, и го правиме она што е благоугодно пред Него.
3:23 И ова е неговата заповед: дека ние треба да веруваме во името на Неговиот Син, Исус Христос, и љубиме еден со друг, исто како што ни заповеда.
3:24 И оние кои ги Неговите заповеди, во Него, и тој ги во. И знаеме дека тој пребива во нас со овој: од Светиот Дух, кого го даде за нас.

1 Џон 4

4:1 Најомилените, do not be willing to believe every spirit, but test the spirits to see if they are of God. For many false prophets have gone out into the world.
4:2 The Spirit of God may be known in this way. Every spirit who confesses that Jesus Christ has arrived in the flesh is of God;
4:3 and every spirit who contradicts Jesus is not of God. And this one is the Antichrist, the one that you have heard is coming, and even now he is in the world.
4:4 малку синови, you are of God, and so you have overcome him. For he who is in you is greater than he who is in the world.
4:5 They are of the world. Затоа, they speak about the world, and the world listens to them.
4:6 We are of God. Whoever knows God, listens to us. Whoever is not of God, does not listen to us. На овој начин, we know the Spirit of truth from the spirit of error.
4:7 Најомилените, да се љубиме еден со друг. За љубовта е од Бога. И секој кој љуби од Бога е роден и Го познава Бог.
4:8 Кој не го сака, не се знае Бог. Зашто Бог е љубов.
4:9 Љубовта Божја беше очигледно за нас на овој начин: дека Бог го испрати својот единороден Син во светот, така што можеме да живееме преку Него.
4:10 Во тоа се состои љубовта: не како да сме Го возљубиле Бога, но дека тој прв не засака, и така тој го испрати својот Син како жртва помирница за нашите гревови.
4:11 Најомилените, if God has so loved us, we also ought to love one another.
4:12 No one has ever seen God. But if we love one another, God abides in us, and his love is perfected in us.
4:13 На овој начин, we know that we abide in him, and he in us: because he has given to us from his Spirit.
4:14 И видовме, и сведочиме, that the Father has sent his Son to be the Savior of the world.
4:15 Whoever has confessed that Jesus is the Son of God, God abides in him, and he in God.
4:16 And we have known and believed the love that God has for us. God is love. And he who abides in love, abides in God, and God in him.
4:17 На овој начин, the love of God is perfected with us, so that we may have confidence on the day of judgment. For as he is, so also are we, in this world.
4:18 Fear is not in love. Наместо, perfect love casts out fear, for fear pertains to punishment. And whoever fears is not perfected in love.
4:19 Затоа, let us love God, for God first loved us.
4:20 If anyone says that he loves God, but hates his brother, then he is a liar. For he who does not love his brother, whom he does see, in what way can he love God, whom he does not see?
4:21 And this is the commandment that we have from God, that he who loves God must also love his brother.

1 Џон 5

5:1 Everyone who believes that Jesus is the Christ, is born of God. And everyone who loves God, who provides that birth, also loves him who has been born of God.
5:2 На овој начин, we know that we love those born of God: when we love God and do his commandments.
5:3 For this is the love of God: that we keep his commandments. And his commandments are not heavy.
5:4 For all that is born of God overcomes the world. And this is the victory that overcomes the world: нашата вера.
5:5 Who is it that overcomes the world? Only he who believes that Jesus is the Son of God!
5:6 This is the One who came by water and blood: Исус Христос. Not by water only, but by water and blood. And the Spirit is the One who testifies that the Christ is the Truth.
5:7 For there are Three who give testimony in heaven: Таткото, the Word, и Светиот Дух. And these Three are One.
5:8 And there are three who give testimony on earth: the Spirit, and the water, and the blood. And these three are one.
5:9 If we accept the testimony of men, then the testimony of God is greater. For this is the testimony of God, which is greater: that he has testified about his Son.
5:10 Whoever believes in the Son of God, holds the testimony of God within himself. Whoever does not believe in the Son, makes him a liar, because he does not believe in the testimony which God has testified about his Son.
5:11 And this is the testimony which God has given to us: Eternal Life. And this Life is in his Son.
5:12 Whoever has the Son, has Life. Whoever does not have the Son, does not have Life.
5:13 I am writing this to you, so that you may know that you have Eternal Life: you who believe in the name of the Son of God.
5:14 И ова е увереноста која ја имаме кон Бога: дека без оглед на она што ние ќе побара, во склад со неговата волја, тој не слуша.
5:15 И знаеме дека не слуша, без оглед на она што го бара; па знаеме дека ние може да се добие она што ние побара од него.
5:16 Секој кој сфаќа дека неговиот брат е грев, со грев што не е за смрт, нека се молат, и животот ќе им се даде на оној кој не згрешил до смрт. Постои грев, кој е за смрт. Јас не велам дека секој треба да побара во име на тоа грев.
5:17 Сето тоа е беззаконие е грев. Но, постои грев за смрт.
5:18 Знаеме дека секој кој е роден од Бога не греши. Наместо, Преродба во Бог го задржува, и лукавиот не може да го допре.
5:19 Знаеме дека ние сме од Бога, и дека целиот свет е основана во зло.
5:20 А знаеме дека Божјиот Син пристигна, и дека тој ни даде разбирање, за да можеме да Го познае вистинскиот Бог, и така што ќе може да остане во неговиот вистински Син. Ова е вистинскиот Бог, А ова е вечен живот.
5:21 малку синови, пазете се од лажно обожавање. Амин!.