1ул Писмо на Петар

1 Петар 1

1:1 Петар, Апостол на Исус Христос, на новодојдените во избор на дисперзија во Понт, Галатјаните, Кападокија, Азија, избран,
1:2 во согласност со предзнаење на Бог Отецот, во осветувањето на Духот, со послушност и попрскување со крвта на Исус Христос: Може Благодат и мир се множат за вас.
1:3 Благословен да е Бог, Таткото на нашиот Господ Исус Христос, кои согласно со голема милост ни регенериран во жива надеж, преку воскресението на Исуса Христа од мртвите:
1:4 при што е нераспадливо и неизвалкано и непропадлива наследство, која е резервирана за вас на небото.
1:5 Од страна на моќта на Бог, ви се чувани, преку верата, за спасение кој е подготвен да биде откриена во времето на крајот.
1:6 Во овој, што треба да се радувам, ако сега, за кратко време, потребно е да се направи тажен од страна на разни испитувања,
1:7 така што на испитувањето на вашата вера, што е многу поскапа од злато тестиран од страна на пожар, може да се најде во слава и слава и чест при откровението на Исус Христос.
1:8 Бидејќи, ако не сте го виделе, го сакам. Во него, исто така,, и покрај тоа што не го гледам, вие сега веруваат. И во верувањето, ти ќе се веселат со неискажлива радост и славен,
1:9 враќајќи се со цел на својата вера, спасување на душите.
1:10 За ова спасение, Пророците распрашуваше и трудољубиво претрес, оние кои пророкуваа за иднината благодат во вас,
1:11 прашалник за тоа што вид на состојба е означено на нив со Духот Христов, кога претскажува оние страдања кои се во Христа, како и последователните деформација.
1:12 Да ги, беше откриено дека тие биле во службата, не за себе, но за вас тоа, кое сега се најави со тебе преку оние кои го проповедаше Евангелието на вас, преку Светиот Дух, кој беше испратен од небото на Оној што живееме на ангелите сакаат да поглед.
1:13 За оваа причина, препашете половината на вашиот ум, биде трезен, и се надевам совршено во благодатта, што е понуден за вас во откровението на Исус Христос.
1:14 Било како синови на послушност, не се во согласност со желбите на поранешниот вашето незнаење,
1:15 но во согласност со него кој ќе се нарекува: Светецот. И во секое однесување, ти самиот мора да биде свето,
1:16 зашто е напишано:: "Ти ќе биде Свет, бидејќи Јас сум свет ".
1:17 И ако се повика како Татко Оној, Кој, без пристрасни на лица, судиите според сечие дело, потоа дејствува во страв за време на вашиот sojourning тука.
1:18 За да знаете дека тоа не е со распадливи злато или сребро, кој вие бевте откупени далеку од вашиот бескорисни однесување во традициите на татковците ваши,
1:19 но сега, со скапоцената крв на Христос, безгрешното и неизвалкано јагнешко,
1:20 foreknown, сигурно, пред создавањето на светот, и јасно се покажува во овие последниве времиња поради вас.
1:21 Преку него, сте биле верни на Бога, Кој Го воскресна од мртвите и Му даде слава, така што вашата вера и надеж во Бога, ќе биде.
1:22 Па казнам вашите души со послушноста на добротворна, во братска љубов, и да се љубиме еден со друг од едноставна срцето, внимателно.
1:23 За да се роди повторно, не од распадливо семе, но од она што е непоткупливо, од Словото Божјо, кои живеат и престојуваат во вечноста.
1:24 За секое тело е како трева и сите негови слава е како цветот на тревата. Гребенот тревата и нејзиниот цвет згаснува.
1:25 Но зборот на Господа опстојува за вечноста. И ова е збор кој е evangelized за вас.

1 Петар 2

2:1 Затоа, издвои секоја злоба и сите измамата, како и лажноста и завист и секој злословие.
2:2 Како новороденчиња, желбата млекото на разумноста без лукавство, така што со ова, може да се зголеми, а за спасение,
2:3 ако е вистина дека сте вкусиле дека Господ е слатка.
2:4 И приоѓа како да е жив камен, отфрлен од луѓето, сигурно, но да изберат и почестени со Бог,
2:5 биде, исто така, си како живи камења, изграден врз него, духовен дом, свето свештенство, со цел да им понуди на духовни жртви, прифатливи за Бог, преку Исус Христос.
2:6 Затоа што на овој, Писмо тврди: "Ете, Јас сум поставување во Сион аголен камен, Новоизбраниот, скапоцен. А кој ќе веруваа во него нема да се посрами. "
2:7 Затоа, вам кои верувате, тој е чест. Но, за оние кои не веруваат, Каменот што го отфрлија градители, истиот е направен во глава на аголот,
2:8 и камен за соблазнување, и камен за скандалот, на оние кои се навредени од Словото; Ниту тие веруваат, иако тие, исто така, се изградени врз него.
2:9 Но, вие сте избран генерација, царско свештенство, свет народ, стекната луѓе, така што ќе може да го објави на доблестите на Оној Кој ве повика од темнина во Својата чудесна светлина.
2:10 Иако во минатото време вие ​​не бевте народ, уште сега вие сте народ Божји. Покрај тоа што не се стекнал милост, уште сега ќе имаат добиено милост.
2:11 Најомилените, Ти се молам, како нови пристигнувања и странците, да се воздржат од телесни желби, кои се борат против душата.
2:12 Задржи вашето однесување меѓу народите на она што е добро, така што, кога ќе ве клеветат како да сте биле злосторници, тие можат да, од страна на добри дела, што се гледа во вас, прославете Го Бога во денот на посетата.
2:13 Затоа, биде предмет на секое човечко суштество, бидејќи на Бог, без разлика дали е на царот како Шешељ,
2:14 или да се лидери дека бил испратен од него за оправдување над злосторниците, тоа е навистина за пофалба на она што е добро.
2:15 За таква е волјата Божја, дека со тоа може да донесе добри за молкот на неразумната и неуки луѓе,
2:16 на отворен начин, а не како да поезијата злоба со слобода, но како и Божјите слуги.
2:17 Чест секого. Љубов братство. Бојте се од Бога. Истеруваат.
2:18 Службеници, биде предмет на вашите господари со сите страв, не само на добри и кротки, туку и на непослушните.
2:19 За тоа е благодат: кога, заради Бог, човек доброволно трпи таги, страдаат неправда.
2:20 За она што е таму за слава, ако згреши и потоа страдаат тепа? Но, ако се направи добро и страдаат трпеливо, ова е благодатта со Бог.
2:21 За вас да се нарекува со оваа затоа што Христос страдаше за нас, ви остави пример, така што ќе следат неговите стапки.
2:22 Тој не направи грев, ниту е измама наоѓаат во устата.
2:23 И кога злото реченото против него, тој не зборува лошо. Кога доживеал, тој не се закануваат. Потоа тој се предаде на оној кој му се суди неправедно.
2:24 Тој самиот понесе нашите гревови во неговото тело на дрвото, така што можеме, умрел за гревот, ќе живееме за правдата. Преку Неговите рани, сте биле излекувани.
2:25 За ти беше како скитници овци. Но, сега ќе се сврте назад кон свештеникот и епископот на вашите души.

1 Петар 3

3:1 Слично на тоа, исто така,, жени треба да бидат предмет на своите мажи, така што, дури и ако некои не веруваат на зборот, тие може да имаат корист без зборови, преку однесувањето на овие жени,
3:2 како што тие сметаат дека со страв вашето чесно однесување.
3:3 За вас, не треба да има непотребни украс на косата, или околина со злато, или носењето на раскошен облека.
3:4 Наместо, што треба да биде скриен човек на срцето, со неподкупност на тивок и кроток дух, богата со очите на Бога.
3:5 На овој начин, во минатите времиња, исто така,, светиот самите жени украсена, надевајќи се дека во Бог, кои се предмет на своите мажи.
3:6 За толку Сара послушна на Авраам, нарекувајќи го Господ. Вие сте нејзините ќерки, добро да се однесува и да не се плаши од никакви пречки.
3:7 Слично, вие и мажите треба да живеат со нив во согласност со знаење, укажувајќи му чест на женското како послаб сад и како сонаследници на животот на благодатта, така што вашите молитви не можат да бидат попречени.
3:8 И конечно, сите можат да ви бидат од еден ум: внимателна, љубов братство, милостив, кроток, смирен,
3:9 не враќаат со зло на зло, ниту клевета и за клевета, но, кои се во спротивност, враќањето со благослови. За да овој сте повикани, така што ќе може да поседуваат наследството на благослов.
3:10 Оти ​​кој сака да го сакаш животот и да види добри денови, треба да се воздржи својот јазик од зло, и неговите усни, така што тие ја изговори нема измама.
3:11 Нека се свртиме од зло, и прави добро. Нека бара мир, и да ги извршуваат.
3:12 За очите на Господа се по само, а неговите уши се со своите молитви, но на лицето на Господов е врз оние кои прават зло.
3:13 И Кој е Оној што може да ви наштети, ако сте ревносен во она што е добро?
3:14 А сепак, дури и кога ќе се трпи нешто за доброто на правдата, сте благословени. Па тогаш, не плашете се со нивниот страв, и не биде нарушен.
3:15 Но осветува Господ Христос во вашите срца, да се биде секогаш подготвен да им даде објаснување на сите кои ви се молам причината за таа надеж која е во тебе.
3:16 Но го стори тоа со кротост и страв, има чиста совест, така што, во она што е важно тие може да ве клеветат, тие ќе се засрамиш, бидејќи тие лажно обвинуваат вашето добро поведение во Христа.
3:17 За него е подобро да страдаат за правење добро, ако тоа е волјата на Бог, отколку за зло.
3:18 Зашто Христос умре еднаш за нашите гревови, на само еден во име на неправеден, така што тој може да ни понудат на Бога, умрел, сигурно, во тело, но откако беше оживеана од страна на Духот.
3:19 И во Светиот Дух, тој ја проповеда на оние кои биле во затвор, случува на оние души
3:20 кои биле неверни во минатите времиња, чекајќи трпението на Бог, како и во деновите на Ное, кога ковчегот се гради. Во таа Ковчегот, неколку, што е, осум души, биле спасени од вода.
3:21 И сега вие, исто така, се зачувуваат, на сличен начин, со крштевањето, не со сведочењето на гадно месо, но од страна на испитување на добра совест во Бога, преку воскресението на Исус Христос.
3:22 Тој е на десната страна на Бога, воодушевувањето смрт, така што ние може да се направи наследници на вечниот живот. И бидејќи тој патуваше кон небото, Ангели и овластувања и доблести се предмет на него.

1 Петар 4

4:1 Бидејќи Христос страдаше во тело, Можете исто така треба да бидат вооружени со иста намера. За тој што страда во тело desists од гревот,
4:2 така што сега тој може да живее, за остатокот од времето во телото, а не од страна на желбите на мажите, но од страна на Божјата волја.
4:3 За времето што помина е доволно за да ги исполни волјата на народите, оние кои одат по луксуз, похоти, интоксикација, веселби, за пиење, и недозволената обожавање на идоли.
4:4 За ова, тие се прашувам зошто вие не брзаат со нив во истата конфузија на indulgences, неверници.
4:5 Но тие мора да положи сметка за него, кој е подготвен да им суди на живите и на мртвите.
4:6 За, бидејќи на оваа, Евангелието, исто така, беше проповедано на мртвите, така што тие би можеле да бидат судени, сигурно, исто како и мажите во тело, но исто така, така што тие би можеле да живеат во согласност со Бог, во духот.
4:7 Но на крајот на се приближува. И така, биде претпазливо, и да биде буден во вашите молитви.
4:8 Но, пред сите нешта, имаат постојани меѓусебни добротворна меѓу себе. За љубовта покрива многу гревови.
4:9 Покаже гостопримство еден со друг без да се жали.
4:10 Исто како што секој од вас има добиено благодат, министер на ист начин да еден на друг, како добри стјуардите на колектор Божјата благодат.
4:11 Кога некој зборува, тоа треба да биде како Божји зборови. Кога министрите за никого, тоа треба да биде од доблест дека Бог обезбедува, така што во сите нешта Бог може да биде почестен, преку Исус Христос. За него е слава и власт во веки веков. Амин!.
4:12 Најомилените, не одговара на престој во страст која е вистинско искушение за да ви, како да е нешто ново може да се случи со вас.
4:13 Но наместо тоа,, општина во страдањата на Христос, и да биде среќен што, кога неговата слава ќе биде откриена, можете исто така може да се радуваат со ликување.
4:14 Ако се укори за името на Исус Христос, ќе бидат благословени, поради тоа што е на чест, слава, и моќта на Бог, и она што е на неговиот дух, почива врз вас.
4:15 Но, никој од вас да страдаат за да се биде убиец, или крадец, или клеветник, или оној кој посакува за себе она што припаѓа на друга.
4:16 Но, ако некој од вас страда за да се биде христијанин, тој не треба да се срамиме. Наместо, тој треба да Го слават Бога во тоа име.
4:17 За тоа е време таа пресуда започне во домот Божји. И ако тоа е првиот од нас, кај ќе биде крајот на оние кои не веруваат дека Божјото Евангелие?
4:18 И ако само човек едвај ќе бидат спасени, каде ќе нечестивиот и на грешникот се појави?
4:19 Затоа, премногу, нека оние кои страдаат по Божјата волја препорачувам нивните души со добри дела кон верниот Создател.

1 Петар 5

5:1 Затоа, Ти се молам на старешините, кои се меѓу вас, како оној кој е, исто така, старешина и сведок на страдањата на Христос, кој исто така, акциите во таа слава, која е да се откриваат во иднина:
5:2 пасат стадото на Бог, кој е меѓу вас, обезбедување за тоа, не како барање, туку доброволно, во склад со Бог, а не за доброто на расипани профит, но слободно,
5:3 не толку како да доминира со помош на свештеничкиот државата, но така што за да се формира во јато од срце.
5:4 И кога лидерот на пастири ќе се појави, ти ќе се обезбеди невенлива венец на славата.
5:5 Слично, млади лица, биде предмет на старешините. И кисна сите смирение меѓу еден на друг, за Бог се противи на арогантен, но на смирените им дава благодат.
5:6 И така, биде понижен под моќната Божја рака, така што да ве возвиши во времето на посета.
5:7 Фрли сите ваши грижи врз него, зашто Тој се грижи за вас.
5:8 Бидете трезвени и буден. За вашиот противник, ѓаволот, е како лав што рика, патуваат наоколу и бараат оние кои што го проголта.
5:9 Му се спротивстави со тоа што се цврсти во верата, свесни дека истите страсти угнетуваат оние кои се вашите браќа во светот.
5:10 Но Бог на секоја благодат, кој нè повика да се вечна слава во Христа Исуса,, самиот ќе го пречека, потврди, и ни се воспостави, по кратко време на страдање.
5:11 Да му биде слава и власт во веки веков. Амин!.
5:12 Имам напишано кратко, преку Sylvanus, за кои мислам дека да се биде верен брат за да ви, питачење и сведочи дека ова е вистинска благодат Божја, во која ќе се воспоставени.
5:13 Црквата која е во Вавилон, избира заедно со вас, Ве поздравува, исто како и мојот син, Марк.
5:14 Поздравете се еден друг со свет целив!. Благодат на сите вас кои се во Христа Исуса. Амин!.