Писмо на Павле до Римјаните

Римјаните 1

1:1 Павле, слуга на Исус Христос, нарекува како апостол, одделени за Божјото Евангелие,
1:2 која тој ја ветил однапред, преку неговата Пророците, во Светото Писмо,
1:3 за Својот Син, кој беше направен за него од род Давидов по тело,
1:4 Синот Божји, кој беше предодреден во силата по Духот на осветувањето од воскресението на мртвите, Господ наш Исус Христос,
1:5 преку Кого добивме благодат и апостолство, за доброто на своето име, за послушност на верата меѓу сите народи,
1:6 од кого ќе се повикани од страна на Исус Христос:
1:7 За сите кои се во Рим, љубената на Бога, нарекува како светци. Благодат, и мир, од Бог, нашиот Татко, и од Господа Исуса Христа.
1:8 секако, Заблагодарам на мојот Бог, преку Исус Христос, прво за сите вас, затоа што вашата вера се објави во текот на целиот свет.
1:9 Зашто Бог ми е сведок, Кому Му служам во мојот дух од Евангелието на својот Син, кои без прекин Јас ги запазив сеќавање на вас
1:10 секогаш во моите молитви, се изјасни дека на некој начин, во некој период, Јас може да има просперитетна патување, во рамките на Божјата волја, да дојдат до вас.
1:11 За копнеам да те видам, така што јас може да се пренесат на вас одредена духовна благодат за да се зајакне,
1:12 конкретно, да се утеши, заедно со вас преку она што е заедничко: вашата вера и рудникот.
1:13 Но, сакам да знаеш, браќа, што јас често имаат за цел да се дојде до вас, (иако сум бил спречен дури и до денес) така што би можел да добие некои овошје меѓу вас, исто така,, исто како и кај другите народите.
1:14 На Грците и на нецивилизираните, е да се разбудиме и да се глупави, Јас сум во долгови.
1:15 Значи во мене постои поттикнувајќи ги да evangelize за вас, исто така, кои се во Рим.
1:16 Зашто јас не се срамам од Евангелието. За тоа е сила Божја за спасението на сите верници, Евреин прво, и грчката.
1:17 За Божјата правда се открива во него, со вера кон верата, исто како што е напишан: "За само еден живот преку вера."
1:18 За Божјиот гнев се открива од небото над секоја безбожност и неправда кај оние мажи кои парирам на Божјата вистина со неправда.
1:19 За она што се знае за Бог ним им е. За Бог ја манифестира со нив.
1:20 За невидена работи за него се направени видливи, од создавањето на светот, да бидат разбрани од работите кои беа направени; исто така вечен својата доблест и божественоста, толку многу што немаат изговор.
1:21 За иако знаела Бог, тие не го слават Бога, ниту пак им се заблагодариме. Наместо, тие станаа ослабени во своите мисли, и глупави срце беше замрачена.
1:22 За, а прогласувајќи се себеси за да биде мудар, тие станаа глупави.
1:23 И тие ја заменија славата на нераспадливиот Бог за наликуваше на сликата на распадлив човек, и од летање работи, и на четири нозе ѕверови, и од змии.
1:24 За оваа причина, Бог ги предаде на желбите на своето срце за нечистотија, така што тие страдаат своите тела со понижувања меѓу себе.
1:25 И тие го заменија вистината Божја со лага. И тие им се поклонуваа и служеа на созданието, место на Создателот, Кој е благословен во вечноста. Амин!.
1:26 Затоа што на овој, Бог ги предаде на срамни страсти. На пример, нивните жени го заменија природното употреба на телото за употреба која е против природата.
1:27 И слично,, мажите, исто така,, напуштање на природните потреби на жените, се распалија со желби еден кон друг: Мажјаците се прави со мажи она што е срамно, и примање во себе доплата дека мора да произлегува од нивната грешка.
1:28 И бидејќи тие не се докаже да имаат Бога од страна на знаења, Бог ги предаде на морално изопачен начин на размислување, така што тие можат да прават што не прилега:
1:29 откако беше целосно исполнет со сите беззаконие, злоба, блудот, алчност, злобата; полни со завист, убиство, раздорот, измама, покрај, озборувањето;
1:30 избриши, омраза кон Бога, навредлив, арогантен, авто-воздига, осмислувачи на злото, непокорни на родителите,
1:31 глупави, неуредно; без љубов, без верност, без милост.
1:32 и овие, иако тие се познати на Божјата правда, не се разбере дека оние кои се однесуваат на таков начин се заслужни за смртта, а не само оние кои ги прават овие работи, но исто така и оние кои се согласни со она што е направено.

Римјаните 2

2:1 За оваа причина, Човеку, секој од вас кој го оценува е неоправдана. За со тоа што ќе суди друг, те осудат себеси. За да ги прават истите работи кои ви се суди.
2:2 Бидејќи знаеме дека Божјиот суд е во согласност со вистината против оние што прават такви работи.
2:3 Но, Човеку, кога ќе се суди на оние што прават такви работи како што се, исто така, направи, дали мислите дека ќе избега од Божјиот суд?
2:4 Или, пак, го презираш богатството на Неговата добрина и трпение и воздржаност? Не знаете ли дека добрината на Бог ве повикува на покајание?
2:5 Но, во согласност со тешки и непокајаните срце, да се сместат до гнев за себе, до денот на гнев и на откровение од само Божјиот суд.
2:6 За тој ќе ги даваат на секого според неговите дела:
2:7 На оние кои, во согласност со пациентот добри дела, бараат слава, чест и нераспадливост, сигурно, тој ќе ги направи вечен живот.
2:8 Но, за оние кои се спорни и кои не се помирува со вистината, но наместо тоа, верувам во беззаконие, тој ќе ги направи гнев и револт.
2:9 Болка и болка се на секој душата на човекот, кој работи зло: Евреин прво, а исто така и на грчката.
2:10 Но, слава и чест и мир се наменети за сите оние што прават она што е добро: Евреин прво, а исто така и на грчката.
2:11 Зашто нема фаворизирање со Бог.
2:12 Зашто, кој згрешил без закон, ќе загине без закон. А оној што згрешил во законот, ќе бидат судени според законот.
2:13 За тоа не е на слушатели на законот кои се само пред Бога, туку тоа е на сторителите на законот кој треба да се оправда.
2:14 За кога народите, кои немаат закон, по природа оние работи кои се од законот, таквите лица, немање на законот, се закон кон себе.
2:15 За тие откриваат работата на Законот е напишано во нивните срца, а нивната совест прави сведоштво за нив, и своите мисли во себе, исто така, го обвинуваат или дури и да ги бранат,
2:16 до денот кога Бог ќе им суди на скриени нешта на луѓето, преку Исус Христос, според моето Евангелие.
2:17 Но, ако се нарекува со името Евреин, и ќе остане на законот, и ќе се најде слава во Бога,
2:18 и ќе се знае неговата волја, и ќе се покаже на повеќе корисни работи, откако беше наложено со закон:
2:19 ќе стане убеден во себе дека сте водич за слепи, светлина за оние кои се во темнината,
2:20 воспитувач на неразумните, учител на децата, затоа што имаат еден вид на знаењето и вистината во законот.
2:21 Како резултат, ќе ги учат другите, но не се учат. Вие проповедаат дека мажите не треба да ги украде, но ќе се украде.
2:22 Ти зборуваш против прељубата, но вие прељуба. Вие abominate идоли, но да се обврзат сквернавење.
2:23 Што би слава во законот, туку преку предавство на законот ќе се посрамоти Бог.
2:24 (За поради вас името Божјо се хули меѓу народите, како што е напишано.)
2:25 секако, обрезание, што е од корист, ако се почитува законот. Но, ако сте предавник на законот, вашиот обрежување станува необрезанието.
2:26 И така, ако необрезан задржи на судии на законот, не треба овој недостаток на обрежување се смета за обрежување?
2:27 И она што е по природа необрезани, ако тоа е исполнување на Законот, треба да не ви се суди, кои со писмото и со обрежување се предавник на законот?
2:28 За Евреин не е тој кој изгледа толку однадвор. Ниту обрезанието, кое изгледа толку однадвор, во тело.
2:29 Но, Евреин е оној, кој е толку внатре. И она обрезание на срцето е во духот, не по буква. За неговата пофалба не е од мажите, но од Бога.

Римјаните 3

3:1 Па тогаш, што повеќе е Евреинот, или она што е корисноста на обрежувањето?
3:2 Многу во секој поглед: Најпрво, сигурно, бидејќи елоквентност на Бога му е доверено да ги.
3:3 Но, што ако некои од нив не се верува? Ќе неверието поништи верата на Бог? Нека не биде така!
3:4 За Бог е вистинит, Но секој човек е измамнички; исто како што е напишан: "Затоа, ви се оправдани во твоите зборови, и ќе преовладува кога ќе се даде на суд ".
3:5 Но, ако дури и нашите неправда укажува на Божјата правда, што да кажеме? Бог може да биде фер за нанесување гнев?
3:6 (Јас зборувам во човечки термини.) Нека не биде така! Спротивно, како Бог ќе им суди на овој свет?
3:7 Зашто, ако вистината Божја изобилуваше, преку мојата невистинитоста, при неговата слава, зошто јас треба уште да се процени како таков грешник?
3:8 И не треба да прават зло, така што добро може да резултира? За толку нè клеветат, и така некои тврдат рековме; нивната осуда е само.
3:9 Што е следно? Треба да се трудиме да ексел понапред од нив? Во никој случај! Затоа што ние го обвинија сите Евреи и Грци, да биде под грев,
3:10 исто како што е напишан: "Не постои никој кој е само.
3:11 Не постои никој кој ја разбира. Не постои никој кој има за цел Бог.
3:12 Сите скитавме; Заедно, тие станаа бескорисни. Не постои никој кој да прави добро; не постои дури и еден.
3:13 грлото е отворен гроб. Со нивните јазици, тие дејствувале мамат. Отровот на ASPs е под нивните усни.
3:14 устата им е полна со клетви и горчина.
3:15 Нозете им се брзи за пролевање крв.
3:16 Тага и несреќа се во нивните начини.
3:17 И по патот на мирот тие не го знаат.
3:18 Не постои страв од Бога, пред нивните очи. "
3:19 Но, ние знаеме дека без оглед на законот зборува, што зборува за оние кои се во законот, така што секој устата може да се стиши и целиот свет може да биде предмет на Бога.
3:20 За во негово присуство нема месо ќе се оправдува со делата на Законот,. За познавање на гревот е преку законот.
3:21 Но сега, без закон, Божјата правда, на кои со закон и пророците сведочеа, Постигнат е видлив.
3:22 И Божјата правда, иако вера во Исус Христос, е во сите оние и на сите оние кои веруваат во него. За не постои разлика.
3:23 Зашто сите згрешија и сите се во потреба од славата на Бога.
3:24 Ние сме биле оправдуваат од Неговата благодат, преку откупот во Христа Исуса,,
3:25 кои Бог ги нуди како жртва помирница, преку вера во неговата крв, за да се открие неговата правда, за простување на поранешните дела,
3:26 и од страна на воздржаност на Бог, да го открие својот правдата во ова време, така што тој самиот може да биде и на само еден и го оправдува секој кој е на верата на Исус Христос.
3:27 Па тогаш, каде што е вашиот самовоздигнувањето? Тоа е исклучена. Преку она што законот? Дека на дела? Не, туку преку законот на верата.
3:28 Судиме за еден човек да се оправдаме преку верата, без делата на Законот,.
3:29 Дали Бог е само на Евреите, а не и на народите? Напротив, на народите.
3:30 Зашто еден е Бог, Кој го оправдува обрежување со вера и необрезанието преку верата.
3:31 Дали сме тогаш уништување на Законот преку верата? Нека не биде така! Наместо, ние сме прави штандот закон.

Римјаните 4

4:1 Па тогаш, што да кажеме дека Авраам имаше постигнато, кој е нашиот татко по тело?
4:2 Зашто, ако Авраам оправдан преку делата, тој ќе има слава, но не и со Бог.
4:3 За она што го кажува Писмото? "Авраам Му поверува на Бог, и беше познат да го до правдата. "
4:4 Но, за тој што работи, платите не се евидентираат според благодатта, но според долг.
4:5 Уште навистина, за тој што не функционира, но кој верува во Него, Кој го оправдува безбожна, неговата вера е познат до правдата, во согласност со целите на Божјата благодат.
4:6 Слично, Дејвид исто така изјавува блаженството на човек, на кого Бог ја правдата без дела:
4:7 "Блажени се оние, чии беззаконија се простени и чии гревови се покриени.
4:8 Блажен е човекот на кого Господ го нема импутиран грев. "
4:9 Дали ова блаженство, потоа, остануваат само во обрежани, или тоа е дури и во необрезаните? За да се каже дека верата е познат на Авраама до правдата.
4:10 Но, тогаш како е познат? При обрежувањето или во необрезанието? Не во обрежување, туку и во необрезанието.
4:11 На тој доби знакот на обрезанието како симбол на правдата на верата која постои за разлика од обрежување, така што тој може да биде татко на сите оние кои веруваат, а необрезани, така што исто така може да биде познат да им правдата,
4:12 и тој би можел да биде татко на обрежувањето, не само за оние кои се на обрежувањето, Но, дури и за оние кои ги следат стапките на верата која е во необрезанието на нашиот татко Авраам,.
4:13 За ветувањето на Авраама, и на неговиот потомство, дека ќе го наследат светот, не беше преку законот, туку преку праведноста на верата.
4:14 Зашто, ако оние кои се на законот се наследници, тогаш верата станува празна и ветувањето се укинува.
4:15 За законот работи кон гнев. И каде што не постои закон, не постои закон со кршење.
4:16 Затоа што на овој, тоа е од верата според благодатта, која Ветувањето е обезбедено за сите потомство, не само за оние кои се на законот, но исто така и за оние кои се од верата на Авраам, кој е татко на сите нас пред Бога,
4:17 во кого се верува, кој ги оживува мртвите и кој ги повикува оние нешта кои не постојат во постоење. Зашто е напишано:: "Јас ви основана како татко на многу народи."
4:18 И тој верува, со надеж безнадежен, така што тој ќе стане татко на многу народи, во согласност со она што е кажано за него: "Така ќе вашиот потомство ќе биде."
4:19 И тој не беше ослабен со вера, ниту пак се разгледа неговото тело да биде мртов (иако тој тогаш беше речиси сто години), ниту пак во утробата на Сара да биде мртов.
4:20 И потоа, во Божјото ветување, тој не се двоумеше од недоверба, но наместо тоа тој беше зајакната во верата, Го прослави Бога,
4:21 знаејќи повеќето целосно дека што и Бог го вети, тој исто така е можност да се постигне.
4:22 И поради оваа причина, тоа беше познат да Него правдата.
4:23 Сега ова е напишана, дека тоа беше познат да Него правдата, не само за него,
4:24 но исто така и заради нас. За истиот ќе биде познат за нас, ако веруваме во Оној, Кој Го воскресна Господ Исус Христос од мртвите,
4:25 кој беше предаден, бидејќи на нашите дела, и кој воскресна заради наше оправдание.

Римјаните 5

5:1 Затоа, биле оправдани со верата, да бидеме во мир со Бог, преку нашиот Господ Исус Христос.
5:2 Зашто преку Него ние, исто така, да имаат пристап со вера на оваа благодат, во која стоиме цврсто, и во слава, со надеж на славата на синовите Божји.
5:3 И не само тоа, но ние исто така се најде слава во неволја, знаејќи дека неволјата вежби трпение,
5:4 и трпение доведува до докажувањето, уште навистина докажува води да се надеваме,
5:5 но се надеваме не е неоснована, зашто љубовта Божја се истури натаму во нашите срца преку Светиот Дух, на кој му е дадена за нас.
5:6 Сепак, зошто го правел Христос, додека ние се уште беа немоќни, во вистинско време, претрпи смрт за незнабожниот?
5:7 Сега некој може да едвај да биде подготвен да умре за доброто на правдата, на пример, можеби некој би можел да се осмелуваат да умре за доброто на еден добар човек.
5:8 Но Бог ја покажа својата љубов кон нас со тоа,, додека уште бевме грешници, во вистинско време,
5:9 Христос умре за нас. Затоа, дека биле оправдани сега со неговата крв, толку повеќе ќе бидеме спасени од гневот преку него.
5:10 Бидејќи, ако ние се помиривме со Бога преку смртта на Неговиот Син, , додека уште бевме непријатели, дотолку повеќе, ја смириле, ќе бидеме спасени од страна на неговиот живот.
5:11 И не само тоа, но ние исто така слава во Бога, преку нашиот Господ Исус Христос, преку кого сега сме добиле помирување.
5:12 Затоа, како што преку еден човек гревот влезе во овој свет, и преку гревот, смрт; така и смртта премина на сите луѓе,, на сите кои згрешиле.
5:13 За уште пред законот, гревот беше во светот, но грев не беше импутиран додека законот не постои.
5:14 Сепак, смртта царуваше од Адам до Мојсеј, дури и во оние кои не згрешија, во наликуваше на престапот на Адам, кој е фигура на оној што требаше да дојде.
5:15 Но дарот не е целосно како на дело. Зашто, ако со прекршокот од една, многумина починале, уште многу повеќе, од страна на благодатта на еден човек, Исус Христос, има благодатта и дарот Божји изобилуваше со многу.
5:16 И гревот преку еден не е целосно како подарок. За сигурно, пресудата на еден беше до осуда, но милоста кон многу дела е до оправдување.
5:17 Зашто, иако, од страна на еден прекршок, смртта царува преку еден, а сепак толку многу повеќе се оние кои добиваат изобилство на благодатта, и на дарот и на правдата, царуваат во животот преку еден Исус Христос.
5:18 Затоа, исто како преку делото на еден, сите мажи падна под осуда, така и преку правдата на еден, сите мажи падне под оправдување во живот.
5:19 За, како што преку непослушноста на еден човек, многу беа воспоставени како грешници, така и преку послушноста на еден човек, многу ќе се воспостави како само.
5:20 Сега законот влезе во таков начин што ќе изобилува дела. Но, каде дела беа во изобилство, благодатта беше superabundant.
5:21 Па тогаш, исто како што гревот царуваше до смрт, така може да го красат владеење преку правдата вечен живот, преку Исус Христос, нашиот Господ.

Римјаните 6

6:1 Па што да кажеме? Треба ли да се остане во грев, па таа благодат може да кружат?
6:2 Нека не биде така! За тоа како можеме кои умреле за гревот сè уште живеат во грев?
6:3 Не знаете ли дека оние од нас кои биле крстени во Христа Исуса, беа крстени сме во Неговата смрт?
6:4 За преку крштевањето ние сме биле погребани со Него во смртта, така што, на тој начин што Христос воскресна од мртвите, преку славата на Отецот, така можеме да одиме во обновен живот.
6:5 Зашто, ако сме сраснати, во наликуваше на неговата смрт, така, ќе биде, исто така,, во наликуваше на неговото воскресение.
6:6 За знаеме ова: дека нашиот поранешен самите биле распнати заедно со него, така што телото кој е на гревот може да биде уништен, и згора на тоа, така што ние веќе не може да им служи на гревот.
6:7 Зашто, оној што умрел, бил оправдан од гревот.
6:8 А ако сме умреле со Христа, ние веруваме дека и ќе живееме заедно со Христос.
6:9 Бидејќи знаеме дека Христос, во се крева од мртвите, веќе не може да умре: смртта нема веќе власт над него.
6:10 Во колку што тој умре за гревот, тој умрел еднаш. Но, во колку што тој живее, тој живее за Бог.
6:11 И така, треба да се сметаат себе си за да биде сигурно мртви за гревот,, и да бидат живи за Бога во Христа Исуса, нашиот Господ.
6:12 Затоа, Нека не греши царува во вашето смртно тело, како што би ги почитуваат неговите желби.
6:13 Ниту, пак, треба да ви понудиме на делови од вашето тело, како инструменти на беззаконието за гревот. Наместо, нудат себе си на Бога, како да се живее и по смртта, и понуди на делови од вашето тело, како инструменти на правдата за Бог.
6:14 За грев не треба да господари над вас. Бидејќи вие не сте под Законот, туку под благодатта.
6:15 Што е следно? Треба да грешиме ли, бидејќи не сме под законот, туку под благодатта? Нека не биде така!
6:16 Зар не знаете на кого се нудат себе како слуги во послушание? Вие сте слуги на кој и да ги почитуваат: дали на гревот, до смрт, или на послушноста, до правдата.
6:17 Но, фала му на Бога што, и покрај тоа што се користи за да се слуги на гревот, сега сте биле послушни од срце на многу форма на доктрина во која ќе се примени.
6:18 И биле ослободени од гревот, станавме слуги на правдата.
6:19 Јас зборувам во човечки термини, бидејќи на болест на вашето тело. Зашто, како што ви се нудат на делови од вашето тело да им служи на нечистотија и беззаконие, за доброто на беззаконие, така што, исто така, вие сте сега дадоа делови на вашето тело да им служи на правдата, заради осветување.
6:20 За да сте биле некогаш на слугите на гревот, сте станале деца на правдата.
6:21 Но, она што плодот си се одржи во тоа време, во оние работи за кои вие сега се срамам? На крајот од тие работи е смртта.
6:22 Уште навистина, откако бил ослободен сега од гревот, и дека се прави Божји слуги, ќе се одржи вашата овошје во осветување, и навистина нејзиниот крај е вечен живот.
6:23 За плата за гревот е смрт. Но бесплатниот дар од Бога е вечен живот во Христа Исуса, нашиот Господ.

Римјаните 7

7:1 Или не знаете, браќа, (сега јас зборувам за оние кои знаат законот) дека законот има власт над човекот само толку долго како тој живее?
7:2 На пример, една жена, која е предмет на мажот е обврзан со закон, додека нејзиниот сопруг животи. Но, кога нејзиниот сопруг почина, таа се ослободува од законот на нејзиниот сопруг.
7:3 Затоа, додека нејзиниот сопруг живее, ако таа е со друг маж, таа треба да се нарече прељубница. Но, кога нејзиниот сопруг почина, таа се ослободува од законот на нејзиниот сопруг, така што, ако таа е со друг маж, таа не е прељубница.
7:4 И така, Моите браќа, можете исто така да станат мртов на законот, преку телото на Христос, така што ќе може да биде уште еден кој го воскресна од мртвите, со цел дека ние може да вроди со плод за Бога.
7:5 Бидејќи, кога бевме во телото, страстите на гревовите, кои беа под Законот, работеле во рамките на нашите тела, па како да вроди со плод до смрт.
7:6 Но, сега ние сме биле ослободени од законот на смртта, со што се одржуваа, така што сега ние може да послужи со обновување на духот, а не во стариот начин, од страна на писмото.
7:7 Што треба да се каже следното? Е грев закон? Нека не биде така! Но, јас не знам грев, освен преку законот. На пример, Јас не би се знае за лакомството, освен ако со закон, рече: "Не ќе го посакуваш."
7:8 но гревот, добивањето можност преку заповедта, ковано во мене сите видови на лакомството. За разлика од законот, гревот е мртов.
7:9 Сега сум живеел некое време за разлика од законот. Но, кога заповедта пристигнал, грев беше оживеан,
7:10 и умрев. И заповедта, кој беше во живот, и самиот беше резултат да биде смрт за мене.
7:11 за неговата, добивањето можност преку заповедта, ме заведе, и, преку законот, грев ме уби.
7:12 И така, самиот закон е навистина свето, и заповедта е света и праведна и добра.
7:13 Потоа беше она што е добро направен во смрт за мене? Нека не биде така! Туку гревот, со цел дека тоа би можело да биде познат како грев со тоа што е добро, ковано смрт во мене; така што гревот, преку заповедта, може да стане грешни надвор мерка.
7:14 Бидејќи знаеме дека Законот е духовен. Но, јас сум телесен, дека се продадени под грев.
7:15 За да правам работи кои јас не ги разбирам. Зашто јас не го правам доброто, кое сакам да го направам. Но злото што јас мразам е она што го правам.
7:16 Така, кога јас го правам она што не сакате да се направи, Јас сум во согласност со законот, дека законот е добар.
7:17 Но, јас сум тогаш дејствува не во согласност со закон, но според гревот што живее во мене.
7:18 Бидејќи знам дека она што е добро не живее во мене, што е, во рок од моето месо. За подготвеноста да се прави добро се наоѓа во близина на мене, но извршувањето на таа добра, Јас не може да се постигне.
7:19 Зашто јас не го правам доброто, кое сакам да го направам. Но наместо тоа,, Правам зло што не сакам да се направи.
7:20 Сега, ако јас се направи она што јас не сум подготвен да се направи, тоа веќе јас, кој сум го прави тоа не е, туку гревот кој живее во мене.
7:21 И така, Откривам законот, сакајќи да се прави добро во себе, иако зло лежи блиску до мене.
7:22 Бидејќи и јас сум воодушевен со законот на Бога, според внатрешниот човек.
7:23 Но гледам друг закон, во рок од моето тело, борејќи се против законот на мојот ум, и мене волшебна со законот на гревот, кој е во моето тело.
7:24 Несреќен човек сум јас, Кој ќе ме ослободи од ова тело на смрт?
7:25 Божјата благодат, преку Исуса Христа, нашиот Господ! Затоа, Му служам на Божјиот закон со мојот ум; но со телото, законот на гревот.

Римјаните 8

8:1 Затоа, таму сега нема осудување за оние кои се во Христа Исуса, кои не се шетаат по тело.
8:2 За законот на Духот на животот во Христа Исуса ме ослободи од законот на гревот и смртта.
8:3 Зашто, иако ова беше невозможно според законот, бидејќи беше ослабен со телото, Бог Го испрати Својот Син во сличен на грешниот и месо бидејќи на гревот, со цел да го осуди гревот во телото,
8:4 така што на оправданоста на законот може да се исполни во нас. Зашто, ние не се шетаат по тело, но во согласност со духот.
8:5 За сите оние кои се во склад со телото се свесен за делата на телото. Но, оние кои се во согласност со духот е свесен за делата на духот.
8:6 За внимателност на телото е смрт. Но претпазливоста на духот живот и мир;.
8:7 И мудрост на телото е непријателски кон Бога. За тоа не е предмет на законот на Бога, ниту може да биде.
8:8 Па оние кои се во телото, не се во состојба да се молам Бог.
8:9 А вие не сте во тело, но во духот, ако тоа е точно дека Божјиот Дух живее во вас. Но, ако некој нема Христовиот Дух, тој не припаѓа на него.
8:10 Но, ако Христос е во вас, тогаш телото е навистина мртов, Во врска со гревот, но духот навистина живее, заради оправдување.
8:11 Но, ако Духот на Оној, Кој Го воскресна Исус од мртвите живее во вас, тогаш тој кој воскресна Исуса Христа од мртвите, исто така, ќе enliven и вашите смртни тела, со помош на неговиот дух живее во тебе.
8:12 Затоа, браќа, ние не сме должници на телото, па како да живеат според телото.
8:13 Зашто, ако живеете по телото,, ќе умрете. Но, ако, од Светиот Дух, ќе умртвувате делата на телото, ќе оживеете.
8:14 За сите оние кои се предводени од Духот Божји, се синови Божји.
8:15 И не сте го добиле, повторно, дух на ропство во страв, но ќе го примивте Духот на усвојувањето на синовите, во кого извикуваме: "Ава, Татко!"
8:16 За Дух се прави сведоштво за нашиот дух дека сме Божји синови.
8:17 Но, ако ние сме синови, тогаш ние сме, исто така, наследници: сигурно наследници на Бога, но, исто така, сонаследници со Христос, но во таков начин што, ако страдаме со него, ние, исто така, се прослави со него.
8:18 За сметам дека страдањата на ова време не се достојни да се спореди со онаа иднина славата што ќе се открие во нас.
8:19 За предвидување на суштество предвидува откровението на Божји синови.
8:20 За суштество беше предмет на празнина, не доброволно, туку и за доброто на Оној кој го направи предмет, до надежта.
8:21 За суштество самата ќе се достави од службеноста за корупција, во слободата на славата на синовите Божји.
8:22 Бидејќи знаеме дека секое создание стенка внатрешно, како раѓањето, дури до сега;
8:23 и не само тие, но исто така се, бидејќи ние се одржи на првата плодовите на Духот. И ние исто така воздивнуваме во себеси, предвидување нашиот прием како синови Божји!, и откупување на нашето тело.
8:24 Затоа што ние сме спасени по надеж. Но надежта која се гледа, не е надеж. Зашто кога човек гледа нешто, зошто тој ќе се надеваме?
8:25 Но, бидејќи се надеваме дека за она што не го гледаме, чекаме со трпение.
8:26 И слично,, Духот, исто така, им помага на нашите слабости. Затоа што ние не знаеме како да се моли како што треба, туку самиот Дух прашува за нас со неискажливо воздивнување.
8:27 А тој што ги испитува срцата знае што сака Светиот Дух, бидејќи тој бара во име на светиите во согласност со Бога.
8:28 И знаеме дека, за оние кои го сакаат Бог, сите нешта работат заедно кон добра, за оние кои, во согласност со својата намера, се повикани да бидат светци.
8:29 За оние кои што го предвиде, тој, исто така, предодредено, во согласност со сликата на неговиот син, така што тој може да биде првороден меѓу многуте браќа.
8:30 И оние кои што ги предодредено, тој, исто така, се нарекува. И оние кои тој ги повика, тој, исто така, оправдано. И оние кои што ги оправда, тој, исто така, прослави.
8:31 Така, што треба да се каже за овие работи? Ако е Бог со нас, кој е против нас?
8:32 Оној кој не Го поштеди дури и својот Син, туку Го предаде за доброто на сите нас, Како би можел да не, исто така,, со него, ни даде сите нешта?
8:33 Кој ќе ја направи обвинение против новоизбраниот на Бога? Бог е Оној што ги оправдува;
8:34 кој е оној кој го осудува? Христос Исус, Кој умре, и кој, исто така, навистина воскресна, се наоѓа на десната страна на Бога, па дури и сега тој се зазема за нас.
8:35 Тогаш кој ќе нè одвои од Христовата љубов? Неволја? Или болка? Или глад? Или голотија? Или опасност? Или гонење? Или на мечот?
8:36 За тоа е како што е напишано: "За волја на вашиот, ние се стави до смрт на целиот ден. Ние се третираат како овци за клање. "
8:37 Но, во сите овие работи ги надминеме, бидејќи на оној што нè сакаше.
8:38 За Сигурен сум дека ни смртта,, ни животот, ни ангелите, ниту кнежества, ниту сили, ниту пак она што го имате, ниту во иднина работите, ниту сила,
8:39 ниту пак на височините, ниту длабочините, ниту други создадени работа, ќе бидат во можност да нè оддели од љубовта Божја, која е во Христа Исуса, нашиот Господ.

Римјаните 9

9:1 Јас зборувам вистината во Христа; Не лажам. Мојата совест нуди сведоштво за мене во Светиот Дух,
9:2 бидејќи тага во мене е голема, и таму е континуиран тага во моето срце.
9:3 Зашто сум бил сакаат дека јас би можеле да се анатемисан од Христос, за доброто на моите браќа, Кои се моите браќа по тело.
9:4 Ова се Израелци, на кого му припаѓа посинувањето, и славата и завет, и давање и следење на законот, и ветувањата.
9:5 Нивни се татковците, и од нив, според телото, е Христос, кој е над сите нешта, благослови Бог, за сета вечност. Амин!.
9:6 Но, тоа не е тоа што Словото Божјо Исчезна. За да не сите оние кои се Израелците на Израел.
9:7 И не сите синови се потомци на Авраам: "За твоето потомство ќе се истакнуваат во Исак".
9:8 Со други зборови, оние кои се синови Божји не се оние кои се синови на телото, но и оние кои се синови на ветувањето; овие се сметаат за потомци.
9:9 За зборот на ветувањето е ова: "Јас ќе се врати во вистинско време. И ќе има син за Сара ".
9:10 И таа не беше сам. За Ребека, исто така,, ја зачна од Исака, нашиот татко,, од еден чин,
9:11 кога децата се уште не е роден, и сеуште не го направиле нешто добро или лошо (така што целта на Бог може да биде врз основа на нивниот избор),
9:12 а не поради делата, туку затоа што на повик, тоа беше речено да ја: "Старецот ќе му служи на помладиот".
9:13 Значи, исто така, е напишана: "Јас го сакаше Јаков, но јас го мразеше Исав. "
9:14 Што треба да се каже следното? Дали има неправедност со Бог? Нека не биде така!
9:15 За на Мојсеја, тој вели дека: "Сакам штета кого Јас штета. И јас ќе им понуди на милост и немилост на кого јас ќе тажно. "
9:16 Затоа, тоа не е врз основа на оние кои ќе изберат, ниту пак на оние кои ексел, туку на Бог, Кој го сожалување.
9:17 За Писмото вели на фараонот: "Јас те воскресна за оваа намена, така што јас може да се открие мојата моќ од вас, и така што моето име може да се објави на сите на земјата. "
9:18 Затоа, тој зема смилува на кого му е по волја, и тој се стврднува кого му е по волја.
9:19 И така, што ќе ми речат: "Тогаш зошто тој се уште се најде мана? За кои може да се спротивстави на неговата волја?"
9:20 Човеку, Кој си ти да се прашуваат Бог? Како може нешто што е формирана каже на Оној што го формираше: "Зошто си ме направил овој начин?"
9:21 И не грнчарот имаат власт над глината да се направи, од истиот материјал, навистина, еден сад при чест, уште еден навистина до срам?
9:22 Што ако Бог, сакајќи да го открие својот гнев и да се направи својата моќ познати, издржа, со многу трпение, садови заслужува гневот, способен да биде уништена,
9:23 така што тој може да открие богатството на Својата слава, во рамките на овие садови на милост, која тој се подготви до славата?
9:24 И така тоа е со оние од нас кои тој ги повика, исто така,, не само од Евреите, но дури и од меѓу народите,
9:25 исто како што тој вели во Осија: "Јас ќе се јавите на оние кои не беа моите луѓе, 'моите луѓе,И таа што не беше сакан, "сакана,И таа што не се помилувани, "Оној кој има добиено милост."
9:26 И ова ќе биде: во местото каде што беше им рече:, "Вие не сте мојот народ,"Таму тие ќе се наречат синови на живиот Бог."
9:27 А Исаија извика во име на Израел: "Кога бројот на синовите на Израел е како песок во морето, остаток, ќе биде спасен.
9:28 Бидејќи тој ќе заврши својот збор, а тоа скратување од капиталот. Зашто Господ ќе оствари кратка збор на земјата. "
9:29 И тоа е само како Исаија предвидува: "Ако Господ Саваот го остави потомство, ние ќе стане како Содом, и ние би биле направени слични на Гомор ".
9:30 Што треба да се каже следното? Дека народите кои не го следат правдата имаат постигнато правдата, дури и за правда, кој е на верата.
9:31 Уште навистина, Израел, иако по законот на правдата, не пристигна во законот на правдата.
9:32 Зошто е ова? Затоа што тие не го бараат од верата, но како да е од дела. Бидејќи тие се тетеравеше врз камен на сопнување,
9:33 исто како што е напишан: "Ете, Јас сум поставување на камен на сопнување во Сион, и камен за скандалот. Но, кој верува во Него, нема да се посрами. "

Римјаните 10

10:1 браќа, сигурно волјата на моето срце, и мојата молитва кон Бога, е за нив, а за спасение.
10:2 За Нудам сведоштво за нив, дека тие имаат ревност за Бога, но не според учењето.
10:3 За, се заборавило на Божјата правда, и кои сакаат да основаат свои правдата, тие не се предмет на Божјата правда.
10:4 За крај на законот, Христос, е до правдата за сите кои веруваат.
10:5 И Мојсеј го напишал, за правда, кој е на законот, дека човекот кој ќе се направи лицето на правдата, ќе живее преку правдата.
10:6 Но, за правда дека е од вера зборува вака: Не велат во срцето: "Кој ќе се возвиси на небото?" (што е, да го изведе Христос надолу);
10:7 "Или, Кој ќе слезе во бездната?" (што е, да се јавиме Христос од мртвите).
10:8 Но, она што не Библијата велат дека? "Зборот е во близина, во вашата уста и во твоето срце. "Ова е словото на верата, кои ги проповедаат.
10:9 Зашто, ако со твојата уста исповедаш Господа Исуса, и ако во твоето срце поверуваш дека Бог му го подигна од мртвите, ќе бидеш спасен.
10:10 Зашто со срцето, ние веруваме до правдата; а со устата, исповед е спасение.
10:11 За Писмото вели:: "Сите оние кои веруваат во Него, нема да се посрами."
10:12 За не постои разлика помеѓу Евреин и грчки. За истиот Господ е над сите, богато со сите кои Го повикуваат.
10:13 За сите оние кои го повика Господовото име, ќе биде спасен.
10:14 Тогаш на кој начин ќе ги оние кои не веруваат во него го повикуваат? Или на кој начин оние кои не слушнале за него ќе поверуваат во Него? И на кој начин ќе слушнат за него, без да проповедаат?
10:15 И навистина, на кој начин ќе го проповедаат, освен ако тие не се испратени, токму како што е напишано: "Колку се прекрасни нозете на оние кои се evangelize мир, на оние кои се evangelize она што е добро!"
10:16 Но, не сите се послушни на Евангелието. За Исаија вели: "Господи, кој и поверува на нашата порака?"
10:17 Затоа, верата е од слушање, и слухот е преку Словото Христово.
10:18 Но, велам: Не сте слушнале? За сигурно: "Нивниот звук се рашири низ целата земја!, а нивните зборови до границите на целиот свет. "
10:19 Но, велам: Израел не е познат? Прва, Мојсеј вели: "Јас ќе ве доведе во ривалство со оние кои не се еден народ; во средината на безумен народ, Јас ќе ви испратиме во лутина. "
10:20 А Исаија пак се осмелува да каже: "Ми беше откриена од страна на оние кои не ме сакаат. Се појави отворено за оние кои не се прашуваат за мене. "
10:21 Потоа во Израел, тој вели дека: "Сите ден сум се испружи рацете на луѓе кои не веруваат и кои ми се контрадикторни."

Римјаните 11

11:1 Затоа, јас велам: Бог избркана својот народ? Нека не биде така! Зашто јас, премногу, сум Израелец на потомците на Авраам, од племето Венијаминово.
11:2 Бог не го избркана својот народ, кого тој го предвиде. И не знаете што вели Писмото во Илија, како што тој го нарекува Бога против Израел?
11:3 "Господи, тие се убиени вашите пророци. Тие го поништи Твоите жртвеници. И сам останувам, и тие бараат мојот живот. "
11:4 Но, она што е Божествениот одговор на него? "Јас ги задржал за себе седум илјади мажи, кои не се свиткани колена пред Ваала. "
11:5 Затоа, на ист начин, повторно во ова време, постои остаток што сте ја зачувале во согласност со изборот на благодатта.
11:6 И ако тоа е по благодат, тогаш тоа не е сега со дела; инаку благодатта повеќе не е слободен.
11:7 Што е следно? Она што Израел беше бараат, тој нема добиено. Но, новоизбраниот ја дознале. И навистина, овие други биле заслепени,
11:8 исто како што е напишан: "Бог им даде дух на неподготвеност: очи кои не се гледаат, и уши не слушаат, па дури и до денешен ден. "
11:9 И Давид вели:: "Нека нивната маса стане како замка, и измама, и скандал, и одмазда за нив.
11:10 Ајде да се заматат очите, така што тие не може да се види, и така што тие може да се поклонат грб секогаш. "
11:11 Затоа, јас велам: Дали тие се сопна на таков начин што тие треба да падне? Нека не биде така! Наместо, од страна на нивните дело, спасението е со незнабошците, така што тие може да биде ривал на нив.
11:12 Сега, ако нивниот престап е богатството на светот, а ако нивното намалување е богатство на народите, колку повеќе е нивната полнота?
11:13 Зашто, ви велам народите: секако, колку што јас сум апостол на незнабожците, Јас ќе ја почитуваат мојата служба,
11:14 на таков начин што би можел да предизвика ривалство оние кои се моето тело, и така што јас може да се зачуваат некои од нив.
11:15 Зашто, ако нивното губење за помирување на светот, што би можело да биде за нивното враќање, освен животот од смртта?
11:16 Зашто, ако првата овошје е прогласен за светец, така има целата. И ако коренот е свет, така се гранките.
11:17 И ако некои гранки се скршени, и ако, се диви маслиново филијала, се пресадена на нив, и ќе стане заедничар на коренот и на дебелината на маслинката,
11:18 не си го слават над гранки. За да сте слава, не го поддржуваат коренот, Но, коренот ќе ги поддржува.
11:19 Затоа, би рекол: Гранките се откршени, така што би можел да биде накалемен на.
11:20 Доволно добро. Тие беа прекинати поради неверието. Но, ви застане на верата. Затоа, не изберете да имам арома што е возвишен, но наместо тоа, да се плашат.
11:21 Бидејќи, ако Бог не ги поштеди природните гранки, можеби, исто така, тој не може да ве поштедам.
11:22 Па тогаш, забележи на добрина и сериозноста на Бог. секако, кон оние кои паднале, постои сериозноста; но кон вас, има Божјата добрина, ако остане во добрина. Спротивно, исто така ќе бидат отсечени.
11:23 Згора на тоа, ако не останат во неверието, тие ќе бидат накалемени на. Бидејќи Бог е во можност да ги мито повторно.
11:24 Значи, ако сте биле отсечени од дива маслинка, што е природно за вас, и, спротивно на природата, ќе се пресадена кон добра маслинка, колку повеќе оние кои се природни гранки биде пресадена на нивните сопствени маслиново дрво?
11:25 Зашто, јас не сакам да се заборавило, браќа, на оваа мистерија (за да не ви се чини дека мудар само на себе) дека одреден слепило се случиле во Израел, до полнотата на народите пристигна.
11:26 И на овој начин, сите на Израел може да биде спасен, исто како што е напишан: "Од Сион ќе пристигне кој испорачува, и тој ќе се претвори далеку безбожноста од Јакова.
11:27 И ова ќе биде мојот завет за нив, кога ќе ги преземе своите гревови. "
11:28 секако, според Евангелието, тие се непријатели заради вас. Но, според изборната, тие се најомилените за доброто на татковците.
11:29 За подароци и повикот на Бога без каење.
11:30 И исто како што, исто така,, во минатото, не веруваат во Бог, но сега сте помилувани поради неверието,
11:31 така што, исто така, тие сега не верува, за вашиот милост, така што тие би можеле да бидат помилувани, исто така,.
11:32 Зашто Бог е затворен сите во неверување, така што тој може да има милост за сите.
11:33 О, длабочините на богатството на мудроста и знаењето на Бога! Како несфатливо Неговите судови, и како се неистражливи неговите патишта!
11:34 Зашто, кој го позна умот Господов? Или кој е негов советник?
11:35 Или кој прв му го, така што ќе се должи на отплата?
11:36 За од него, и преку него, и во него се сите работи. За него е слава, за сета вечност. Амин!.

Римјаните 12

12:1 И така, Ти се молам, браќа, по милоста Божја, кои ви нудиме вашите тела како жива жртва, света и пријатна на Бог, со покорност на вашиот ум.
12:2 И не изберете да се усогласиле со оваа возраст, но наместо тоа, да изберат да се реформираат со свежина на вашиот ум, така што ќе можат да ја покажат она што е Божјата волја: што е добро,, и она што е добро префинета, и што е совршен.
12:3 Зашто ви велам, преку благодатта, која е дадена за мене, за сите кои се меѓу вас: Вкусот не повеќе отколку што е потребно да вкус, но вкусот при трезвеност и како што и Бог има дистрибуирани удел на верата секому.
12:4 Зашто, како што, во едно тело, имаме многу делови, иако сите делови не ја имаат истата улога,
12:5 па ние, исто така,, да се биде многу, сме едно тело во Христа, и секој од нив е дел, на еден од другите.
12:6 И секој од нас имаат различни подароци, според благодатта, која е дадена за нас: дали пророштва, во договор со разумноста на верата;
12:7 или министерство, во службата; или тој кој предава, во доктрина;
12:8 оној кој опоменува, во поттикот; Тој кој дава, во едноставноста; кој се уредуваат, во примена; тој кој покажува милост, во бодрост.
12:9 Нека љубовта да биде без невистинитоста: мразеше злото, се држат до она што е добро,
12:10 љубов еден кон друг со братска добротворни цели, надминување на еден од друг во чест:
12:11 во примена, не се мрзливи; во дух, страстен; служи на Господ;
12:12 во надеж, радувајќи; во неволја, траен; во молитва, постојано спремни;
12:13 во тешкотии на светиите, делење; во угостителството, Внимателната.
12:14 Благословувајте ги оние што ве прогонуваат: благослојт, а не проклетство.
12:15 Радувајте се со оние кои се радуваме. Плачеме со оние кои плачат.
12:16 Да бидат од ист ум еден кон друг: не savoring што е возвишена, но согласни во смирение. Не изберете да се чини мудро да се.
12:17 Рендерирање никому зло за зло. Обезбедување на добри работи, не само во очите на Бога, туку и во очите на сите мажи.
12:18 Ако е можно, , доколку сте во можност, бидете во мир со сите луѓе.
12:19 Не се брани себе си, најблиски. Наместо, се повлече од гневот. Зашто е напишано:: "Одмаздата е Моја. Јас ќе им даде на одмазда, вели Господ. "
12:20 Значи, ако некој непријател е гладен, го хранат; ако е жеден, му даде еден пијалок. За во тоа, ќе грамада зажарениот јаглен врз неговата глава.
12:21 Да не се дозволи злото да надвладее, наместо да надвладее над злото, преку добрина.

Римјаните 13

13:1 Секоја душа да биде предмет на повисоки органи. Зашто нема власт освен од Бога и оние кои биле одредени од Бога.
13:2 И така, кој се спротивставува на власта, отпорно на она што е ракоположен од Бога. И оние кои се спротивставуваат се стекнување проклетство за себе.
13:3 За лидерите не се извор на страв за оние кои работат добро, но за оние кои работат зло. И ќе не сакате да се плаши од власта? Потоа направи она што е добро, и ќе има пофалби од нив.
13:4 Зашто тој е слуга на Бога за вас при добра. Но, ако се направи она што е зло, плаши се. За тоа не е без причина, која ја носи меч. Зашто тој е слуга на Бог; на одмаздникот да се изврши гнев врз кого прави зло.
13:5 За оваа причина, потребно е да биде предмет, не само затоа што на гневот, туку и поради совеста.
13:6 Затоа, исто така, мора да понуди почит. Бидејќи тие се слуги на Бога, служат него во овој.
13:7 Затоа, даваат на сите што се должи. даноци, на кои се должи даноци; приходи, на кои приходи се должи; страв, на кого страв се должи; чест, на кого чест се должи.
13:8 Треба да должам ништо на никого, освен да се љубиме еден со друг. Зашто, кој сака неговиот сосед ги исполни законот.
13:9 На пример: Вие не треба да се прави прељуба. Не убивај. Не ќе крадеш. Вие не треба да се зборува за лажно сведочење. Не ќе го посакуваш. И ако има некоја друга заповед, што се содржани во овој збор: Љуби го својот ближен како себеси.
13:10 Љубовта кон ближниот не никакво зло. Затоа, љубов е за мноштвото на законот.
13:11 И знаеме денес, дека сега е часот за нас да се крене од спиење. Веќе нашето спасение е поблиску од кога првпат се верува.
13:12 Ноќта помина, и денот се приближува. Затоа, нека ја отфрлат и дела на темнината, и облечена во оклопот на светлина.
13:13 Ајде да одиме чесно, како и во бел ден, не во carousing и пијанство, не во промискуитетот и сексуалниот неморал, не е во тврдењето и завист.
13:14 Наместо, облечена во Господ Исус Христос, и да се направи одредба за месо во нејзините желби.

Римјаните 14

14:1 Но прифати оние кои се слаби во верата, без оспорување за идеи.
14:2 За едно лице смета дека тој може да јаде сите нешта, но ако уште е слаба, нека јаде растенија.
14:3 Кој го јаде не треба да го презираат кој не јаде. И кој не јаде, не треба да му се суди кој јаде. Бог го прифатил.
14:4 Кој си ти да им суди на слуга на друг? Тој стои или паѓа од страна на својот господар. Но, тој ќе застане. Зашто Бог е во состојба да го натера да застане.
14:5 За едно лице разоткрива една возраст од следниот. Но, уште проникнува при секоја возраст. Нека секој се зголеми во согласност со својот ум.
14:6 Оној кој го разбира возраст, разбира за Господ. И тој што јаде, јаде за Господ; за тој Му благодари на Бога. И кој не јаде,, не јаде за Господ, и тој Му благодари на Бога.
14:7 За ниту еден од нас не живее за себе, и никој од нас не умира за себеси.
14:8 За да живееме, ние живееме за Господ, и ако умреме, умираме за Господ. Затоа, дали живееме или ќе умрат, припаѓаме на Господа,.
14:9 Зашто Христос умре и воскресна за оваа намена: дека тој може да биде владетел и на мртвите и на живите.
14:10 Па тогаш, зошто се суди на својот брат? Или зошто го презираш брата си? За сите ние треба да застане пред судот Христов.
14:11 Зашто е напишано:: "Како што живеат, вели Господ, секое колено ќе се свитка до мене, и секој јазик ќе Го признае Бога. "
14:12 И така, секој од нас треба да понуди објаснување пред Бога за себе.
14:13 Затоа, ние веќе не треба да се суди еден на друг. Наместо, суди ова во поголема мера: дека не треба да го поставите на една пречка пред вашиот брат, ниту го заведе.
14:14 Знам, со доверба во Господ Исус, дека ништо не е нечисто само по себе. Туку на оној кој смета нешто да биде нечисто, тоа е нечисто за него.
14:15 Зашто, ако вашиот брат е тагував поради тоа што на вашата храна, не сте сега се движи во согласност со љубов. Не дозволувајте вашиот храна за да го погуби за кого Христос умре.
14:16 Затоа, она што е добро за нас не треба да биде причина за богохулење.
14:17 За царството Божјо не е јадење и пиење, туку правда и мир и радост, во Светиот Дух.
14:18 За тој што му служи на Христа во овој, угодно на Бога и е докажано пред луѓето.
14:19 И така, нека ги извршуваат работите кои се на мирот, и нека се задржи на работите кои се однесуваат за усовршување од еден на друг.
14:20 Немојте да бидете подготвени да го уништи делото на Бог, бидејќи на храна. секако, сите нешта се чисти. Но, постои штета за човекот кој го навредува со јадење.
14:21 Тоа е добро да се воздржат од јадење месо и да пијат вино, и од нешто од што твојот брат е навреден, или заведени, или ослабени.
14:22 Дали имате вера? Таа му припаѓа на вас, па затоа се одржи пред Бога. Блажен е оној кој не се суди по тоа со кое се тестира.
14:23 Но, тој кој проникнува, ако јаде, е осуден, поради тоа што не е според верата. За сите што не е според верата, грев.

Римјаните 15

15:1 Но, кои се посилни мора да се носи со слабост на слабите, а не со цел да се задоволи себеси.
15:2 Секој од вас треба да се молам својот сосед кон добра, за усовршување.
15:3 За дури и Христос не си угодуваше себеси, но како што е напишано: "На навредите на оние кои навредуваа што падна врз мене."
15:4 За она што е напишано, е напишана за да не научи, така што, преку трпението и преку утехата од Писмата, да имаме надеж.
15:5 Значи Бог на трпението и утехата грант да бидете едномислени еден кон друг, во согласност со Исус Христос,
15:6 така што, заедно со една уста, може да го величаат Бога и Отецот на нашиот Господ Исус Христос.
15:7 За оваа причина, прифати еден на друг, исто како што и Христос го прифати, во чест на Бога.
15:8 За Изјавувам дека Исус Христос беше министер за обрежувањето поради Божјата вистина, со цел да се потврди ветувањата на татковците,
15:9 и дека народите се во чест на Бога заради Неговата милост, исто како што е напишан: "Поради ова, Јас ќе ви признаам меѓу народите, Господи, и јас ќе пее на Твоето име. "
15:10 И повторно, вели тој: "Радувајте, O-Евреи, заедно со својот народ. "
15:11 И повторно: "Сите народите, Го фали Господа; и сите народи, величаат него. "
15:12 И повторно, Исаија вели: "Ќе постои коренот Јесеев, и тој ќе се крене за да владее со народите, и во него народите ќе се надеваат. "
15:13 Значи може Бог на надежта ви се пополни со секоја радост и со мир во верувајќи, така што ќе може да кружат во надеж дека и во силата на Светиот Дух.
15:14 Но, сигурен сум за тебе, Моите браќа, дека вие исто така се полни со љубов, заврши со сите знаења, така што вие сте во состојба да поучувајте еден на друг.
15:15 Но сум напишал за вас, браќа, повеќе смело отколку за другите, како да сте повикувајќи се повторно, поради благодатта која е дадена од Бога за мене,
15:16 за да можам да се биде министер за Исуса Христа меѓу народите, осветување на Благовестието Божјо, со цел дека приносот на народите може да се направи прифатлив и може да се освети во Светиот Дух.
15:17 Затоа, Имам слава во Христа Исуса пред Бога.
15:18 Па јас не се осмелувам да зборувам на било кој од оние нешта кои Христос нема ефект преку мене, кон послушност на народите, на збор и дело,
15:19 со силата на знаци и чуда, со силата на Светиот Дух,. На овој начин, од Ерусалим, во текот на неговата околина, што се однесува до Илирик, Имам обновуваат Христовото Евангелие.
15:20 И така го проповедав Евангелието, не, каде што Христос бил познат под името, да не би да се гради врз основа на друга,
15:21 Но, исто како да е напишана: "Оние на кои тој не беше најавено ќе се согледа, и оние кои не слушнале ги разбере. "
15:22 Затоа што на оваа, исто така,, Бев многу спречен да дојдам кај вас, и јас да се спречи, додека во сегашноста време.
15:23 Сепак, навистина сега, немајќи друга дестинација во овие региони, и тоа што веќе имаше голема желба да се дојде до вас во текот на изминатите неколку години,
15:24 кога ќе почнат да се постават на моето патување во Шпанија, се надевам дека, како што минуваат, Може да ве види, и јас може да се води од таму со вас, по првата ја има некои овошје меѓу вас.
15:25 Но, следната Јас ќе ги постави за Ерусалим, им служат на светиите.
15:26 За оние од Македонија и Ахаја одлучија да се направи колекција за оние од сиромашните меѓу светиите кои се во Ерусалим.
15:27 И тоа им е задоволен, бидејќи тие се во нивниот долг. За, од незнабожците станаа соучесници на нивните духовни работи, тие исто така треба да се работи со нив во световни работи.
15:28 Затоа, кога ќе ја завршат оваа задача, и се наменети за нив ова овошје, Јас ќе утврдени, по пат на вас, во Шпанија.
15:29 И знам дека кога ќе дојдам до тебе што ќе пристигнат, со изобилство на благословот на Евангелието на Исус Христос.
15:30 Затоа, Ти се молам, браќа, преку нашиот Господ Исус Христос, и покрај тоа што љубовта на Светиот Дух, што ќе ми помогне со вашите молитви кон Бога на моето име,
15:31 така што јас може да се ослободи од неверните кои се во Јудеја, и така што приносот на мојата служба може да биде прифатливо на светиите во Ерусалим.
15:32 Па јас може да дојде при вас со радост, преку Божјата волја, и така јас може да се ажурира со вас.
15:33 И Бог на мирот да биде со сите вас!. Амин!.

Римјаните 16

16:1 Сега јас препорачувам да ви нашата сестра Фива, кој е во служба на црквата, кој е во Кенхреја,
16:2 така што ќе може да ја добијат во Господа со достојност на светиите, и така што ќе може да биде од помош за неа во она што таа задача ќе имаат потреба од вас. За таа самата, исто така, им помогна на многу, и јас исто така,.
16:3 Поздравете ги Прискила и Акила, моите помошници во Христа Исуса,,
16:4 кои ги ризикуваат своите вратови во име на мојот живот, за кого им се заблагодариме, не само јас, но, исто така, во сите цркви на народите;
16:5 и да го поздрават на црквата во нивната куќа. Поздравете Епенет, мојот сакан, кој е меѓу првите плодови на Азија во Христос.
16:6 Поздравете ја Марија, кој се труди многу од вас.
16:7 Поздравете ги Андроник и Junias, моите роднини и колеги затвореници, кои се благородни меѓу апостолите, и кои се во Христа пред мене.
16:8 премногу Ampliatus, најомилените ми во Господа,.
16:9 Поздравете ги Урбан, нашата помошничка во Христа Исуса,, и Стахиј, мојот сакан.
16:10 Поздравете Apelles, кој е тестиран во Христа.
16:11 Поздравете ги оние кои се од домот на Аристобул. Поздравете Родион, мојот роднина. Поздравете ги оние кои се на семејството на Нарцис, кои се во Господа,.
16:12 Поздравете ги Трифена и Трифоса, кои се трудат во Господа,. Поздравете ја Персида, најомилените, кој напорно работеше многу во Господа,.
16:13 Поздравете Руф, Новоизбраниот во Господа,, и неговата мајка и моја.
16:14 Поздравете ги Асинкрит, Флегонт, Ерма, Патров, Хермес, и браќата што се со нив.
16:15 Поздравете ги Филолог и Јулија, Nereus и неговата сестра, и Олимп, и сите светии, кои се со нив.
16:16 Поздравете се еден друг со свет целив!. Сите Христови цркви ве поздравам.
16:17 Но, јас се молам, браќа, да се забележи на оние кои предизвикуваат раздори и прекршоци спротивно на учењето што сте го научиле, и да се свртиме од нив.
16:18 За оние, како што тие не му служат на Христа, нашиот Господ, но нивните внатрешни себности, и, преку пријатни зборови и вешти говорење, тие заведуваат срцата на невините.
16:19 Но, вашата послушност е направен познат на секое место. И така, Се радувам во вас. Но, сакам да бидете мудри во она што е добро, и едноставен во она што е зло.
16:20 А Бог на мирот брзо здроби сатаната под вашите нозе. Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со вас.
16:21 Тимотеј, моите колеги работник, Ве поздравува, Луциј и Јасон и Сосипатар, моите роднини.
16:22 Јас, трети, кој го напиша ова послание, Ве поздравувам во Господа,.
16:23 Гај, мојот домаќин, и целата Црква, Ве поздравува. Ераст, благајник на градот, Ве поздравува, и Кварт, брат.
16:24 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со сите вас!. Амин!.
16:25 Туку на оној кој е во состојба да го потврдите според моето Евангелие и проповедта на Исус Христос, во согласност со откровението на тајната што беше скриена од памтивек,
16:26 (кој сега е јасно преку Светото Писмо на Пророците, во согласност со правилото на вечниот Бог, кон послушност на верата) кој е направен познати меѓу сите народи:
16:27 на Бога, кој сам е мудро, преку Исус Христос, да му биде чест и слава во веки веков. Амин!.