1 Писмо на Павле до Солунјаните

1 Солунјаните 1

1:1 Павле и Sylvanus и Тимотеј, до солунската Црква, во Бога Отецот и Господ Исус Христос.
1:2 Благодат и мир на вас. Му благодариме на Бога за сите вас, чување на споменот на вас во нашите молитви без прекин,
1:3 сеќавајќи се на вашата работа на верата, и мака, и добротворни, и траен надеж, во нашиот Господ Исус Христос, пред Бога, нашиот Отец.
1:4 Бидејќи знаеме, браќа, возљубени од Бога, на вашиот избор.
1:5 За нашите Евангелието не е меѓу вас сами со збор, но исто така и во силата, и во Светиот Дух, и со голема исполнетост, на ист начин како што знаете ние дејствувал меѓу вас заради вас.
1:6 И така, станавте имитатори на нас и на Господа,, прифаќање на Word во средината на голема неволја, но со радоста на Светиот Дух.
1:7 Па сте се стане модел за сите кои веруваат во Македонија и Ахаја.
1:8 Зашто, од вас, Словото на Господ се шири, не само во Македонија и Ахаја, но исто така и на секое место. Твојата вера, кој е во Бога, има напредна толку многу што ние не треба да зборувам со тебе за нешто.
1:9 За други се за известување меѓу нас за вид на прифаќање имавме меѓу вас, и како да се конвертира од идолите кон Бог, во служба на живиот и вистински Бог,
1:10 и на очекувањата на својот Син од небото (кого го воскресна од мртвите), Исус, кој ни избави од гневот приближува.

1 Солунјаните 2

2:1 За себе си знае, браќа, дека прифаќањето меѓу вас не е празен.
2:2 Наместо, откако претходно страдале и биле третирани срамно, како што знаете, во Филипи, имавме доверба во нашиот Бог,, па како да се зборува Евангелието на Бога за вас со многу solicitude.
2:3 За нашата проповед не беше во грешка, ниту пак од нечистотии, ниту со измама.
2:4 Но, исто како што биле тестирани од страна на Бог, така што Евангелието ќе бидат доверени на нас, така е и зборуваме, не толку како да се молам мажи, туку да Му угодат на Бога, кои тестови нашите срца.
2:5 И ниту ние го сторивме, во секое време, стане додворувања во говорот, како што знаете, ниту, пак, бараме можност за алчност, како Бог е сведок.
2:6 Ниту, пак, бараме славата на мажи, ниту од вас, ниту од другите.
2:7 И покрај тоа што можеше да биде товар за вас, како Христови апостоли, наместо да станавме како мали оние во вашата средина, како медицинска сестра негување на своите деца.
2:8 Па желба бевме за вас, кои бевме подготвени да го предаде за да ви, не само Божјото Евангелие, Но, дури и нашите сопствени души. За што станаа најомилените за нас.
2:9 За да се сетите, браќа, нашите тешкотии и заморот. Ние го проповедаше Евангелието на Бога меѓу вас, работат ден и ноќ, така што ние не би се преголем товар за некој од вас.
2:10 Вие сте сведоци, како што е Бог, за тоа како светиот и праведен и непорочен бевме со вас, кои поверувавме.
2:11 И знаете начинот, со секој еден од вас, како татко со неговите синови,
2:12 во која ние се изјасни со вас и утеха, лого сведок, така што ќе одиме достојно на Бог, Кој ве повика во Своето Царство и слава.
2:13 За оваа причина, исто така,, Му благодариме на Бог без престан: затоа што, кога ќе ја прифати од нас Словото сослушувањето на Бог, да не го прифати како зборот на мажите, но (како што навистина е) како на Словото Божјо, кој работи во вас, кои се верува.
2:14 За вас, браќа, да се угледаме на црквите Божји кои се во Јудеја, во Христа Исуса,. За вас, премногу, претрпеле истите работи од вашите сонародници, како тие имаат претрпено од Евреите,
2:15 кој исто така загина и на Господ Исус, и Пророците, и кои ни прогонувани. Но, тие не се угоди на Бога, и така тие се непријатели на сите луѓе,.
2:16 Тие ни забрани да зборуваат на народите, така што тие можат да бидат снимени, и со тоа тие постојано го додадете во своите гревови. Но гневот Божји ќе ги стигне во самиот крај.
2:17 И ние, браќа, биле лишени од вас за кратко време, на повидок, но не и во срцето, имаат побрза уште повеќе да го видиме вашето лице, со голема желба.
2:18 Бидејќи ние сакавме да дојдеме кај вас, (навистина, Јас, Павле, се обиде да го стори тоа еднаш, а потоа повторно,) но Сатана попречено.
2:19 За она што е нашата надеж, и нашата радост, и нашите венец на слава? не е тоа што, пред нашиот Господ Исус Христос по неговото враќање?
2:20 Зашто вие сте нашата слава и нашата радост.

1 Солунјаните 3

3:1 Затоа што на овој, подготвени да чекаат подолго, тоа беше пријатен за нас да остане во Атина, сам.
3:2 И ние испрати Тимотеј, нашиот брат и слуга на Бога во Евангелието на Христос, да потврдиме и да ве поттикнувам, во име на верата,
3:3 така што никој нема да биде нарушен за време на неволји. За вас самите знаете дека ние сме биле назначен за овој.
3:4 За уште додека бевме со вас, ние предвиде на вас, кои ние ќе страдаат страдањата, дури и кога тоа се случи, и како што знаете.
3:5 За оваа причина, исто така,, Јас не сум бил подготвен да чека подолго, и јас испратени да дознаете за вашата вера, да не можеби тој што ги доведува во искушение да сте во искушение, и нашиот труд би биле залудни.
3:6 Но тогаш, кога Тимотеј пристигна до нас од вас, тој пријавени за нас вашата вера и добротворни, и дека ќе го задржи добар спомен за нас секогаш, сакаат да гледаат на нас, исто како и ние, исто така, сакаат да го гледате.
3:7 Како резултат, ние се утеши во вас, браќа, во средината на сите наши тешкотии и неволји, преку вашата вера.
3:8 За сега живееме, така што ќе може да застане цврсто во Господа,.
3:9 За она што благодарение ќе бидеме во можност да го отплати на Бога, бидејќи на вас, за сета радост со која ние се радуваат над вас пред нашиот Бог,?
3:10 За ден и ноќ, некогаш во изобилие, ние се молиме за да можеме да го видиме вашето лице, и дека ние може да се завршат овие работи кои се во недостаток на вера.
3:11 Но може Бог, нашиот Татко, и самиот, и нашиот Господ Исус Христос, насочи нашиот пат кон вас.
3:12 А Господ да ви се размножуваат, и да направи да кружат во вашата добротворна еден спрема друг и спрема сите, исто како и ние, исто така, направи кон вас,
3:13 со цел да се потврди вашите срца без вината, во светоста, пред Бога, нашиот Отец, при враќањето на нашиот Господ Исус Христос, со сите Свои светии. Амин!.

1 Солунјаните 4

4:1 Затоа, се однесуваат на други работи, браќа, ние бараме и ве молам, во Господ Исус, дека, исто како што сте ги добиле од нас, на начинот на кој ќе треба да одиме и да му се угоди на Бога, па исто така може да ви прошетка, со цел да се да изобилува сè повеќе и повеќе.
4:2 За да знаете што заповеди торентите на вас во Господа Исуса.
4:3 За ова е Божјата волја, вашето осветување: дека треба да се воздржуваат од блуд,
4:4 дека секој од вас треба да знаете како да се поседува својот сад во светост и чест,
4:5 не е во страстите на страста, како незнабошците, кои не Го познаваат Бога,
4:6 и дека никој не треба да победат или заобиколат неговиот брат во бизнисот. Зашто Господ е vindicator на сите овие работи, исто како што ние го проповеда и сведочи за вас.
4:7 Зашто Бог не ни вика да нечистотија, но да се посветување.
4:8 И така, кој презира овие учења, не ги презира човекот, но Бог, кои дури и обезбеди Светиот Дух во нас.
4:9 А за добротворни цели на братството, ние немаме потреба да ви пишувам. За себе си го научил од Бог, кој треба да се љубите еден со друг.
4:10 За навистина, ќе дејствуваат на овој начин со сите браќа во цела Македонија. Но, ние ќе поднесат претставка, браќа, така што ќе може да кружат уште,
4:11 да се избере работа која ти овозможува да биде спокоен, и да ги извршуваат на вашиот бизнис и да се направи вашата работа со свои раце, исто како што сте наложено,
4:12 и да одиме искрено со оние кои се надвор, и да сакаме ништо припаѓаат на друг.
4:13 И ние не сакаме да се заборавило, браќа, за оние што се спие, така што нема да биде тажен, како овие другите кои немаат надеж.
4:14 Зашто ако веруваме дека Исус умре и воскресна, така и Бог ќе се врати со Исус оние кои спијат во него.
4:15 За да се каже ова за вас, во Словото на Господ: ние кои се живи, кои остануваат се до враќањето на Господ, нема да му претходат оние кои имаат заспана.
4:16 Зашто Самиот Господ, со командата и со глас на архангел и со труба Божја, ќе слезе од небото. И мртвите, кои се во Христа, ќе се крене прв.
4:17 Следниот, ние кои се живи, кои се останатите, треба да се земе брзо заедно со нив на облаците за да се исполнат Христос во воздухот. И на овој начин, ние ќе бидеме со Господа секогаш.
4:18 Затоа, конзола еден друг со овие зборови.

1 Солунјаните 5

5:1 Но, во врска со датумите и времето, браќа, вие не треба ни да ти пишувам.
5:2 За себе си целосно да разберат дека на денот на Господ ќе дојде многу како крадец во ноќта.
5:3 За кога тие ќе се каже, "Мир и безбедност!"Тогаш уништување одеднаш ќе ги победат, како породилни болки на жена со дете, и тие не ќе избега.
5:4 Но вие, браќа, не сте во темнина, така што ќе биде претекнат од страна тој ден како од крадец.
5:5 За сите сте синови на светлината и синови на денот; ние не сме на ноќното, ниту на темнината.
5:6 Затоа, нека не спие, како и останатите направи. Наместо, ние треба да биде буден и трезен.
5:7 За оние кои спијат, спијат во текот на ноќта; и оние кои се опиени, се опиени во текот на ноќта.
5:8 Но ние, кои се на дневната светлина, треба да биде трезен, облечени со оклопот на верата и на љубовта и имаат, како шлем, надеж за спасение.
5:9 Зашто Бог не ни го назначи за гнев, туку и за стекнување на спасение преку нашиот Господ Исус Христос,
5:10 кој умре за нас, така што, дали ќе се види, или дали спиеме, ние може да живеат во заедница со него.
5:11 Затоа што на овој, конзола еден на друг и да се изгради еден на друг, исто како што го правите.
5:12 И бараме од вас, браќа, да го признае оние кои се трудат меѓу вас, и кој претседава со вас во Господа, и кој ќе поучувајте,
5:13 така што ќе може да ги разгледа со изобилство на љубовта, за доброто на нивната работа. Бидете во мир со нив.
5:14 И бараме од вас, браќа: поправите непушачите, конзола слаби настроените, поддршка на болните, да бидете трпеливи со сите.
5:15 Се види дека никој не враќа зло за зло никому. Наместо, секогаш ги извршуваат она што е добро, еден со друг и со сите.
5:16 Радувајте се секогаш.
5:17 Молете се постојано.
5:18 Благодарете за сè. За ова е волјата Божја во Христа Исуса, за сите вас,.
5:19 Не се избере да го изгаснат Дух.
5:20 Не презирање ги одбиваат пророштва.
5:21 Но, тестирање на сите нешта. Држете се за она што е добро.
5:22 Воздржувајте се од секој вид на зло.
5:23 А Бог на мирот да ве осветува преку сите работи, така што целиот вашиот дух и душата и телото, може да се чува без вината при враќањето на нашиот Господ Исус Христос.
5:24 Оној кој ќе го нарече е верен. Тој ќе дејствува дури и сега.
5:25 браќа, моли се за нас.
5:26 Поздравете ги сите браќа со свет целив!.
5:27 Ве врзуваат, во Господа, дека ова послание е да се чита на сите светите браќа.
5:28 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос да биде со вас. Амин!.