Paul's 1st Letter to Timothy

1 Тимотеј 1

1:1 Павле, an Apostle of Jesus Christ by the authority of God our Savior and Christ Jesus our hope,
1:2 to Timothy, beloved son in the faith. Grace, mercy, и мир, from God the Father and from Christ Jesus our Lord.
1:3 Now I asked you to remain at Ephesus, while I went into Macedonia, so that you would speak strongly against certain ones who have been teaching a different way,
1:4 against those who have been paying attention to fables and endless genealogies. These things present questions as if they were greater than the edification that is of God, which is in faith.
1:5 Now the goal of instruction is charity from a pure heart, and a good conscience, and an unfeigned faith.
1:6 Certain persons, wandering away from these things, have been turned aside to empty babbling,
1:7 desiring to be teachers of the law, but understanding neither the things that they themselves are saying, nor what they are affirming about these things.
1:8 But we know that the law is good, if one makes use of it properly.
1:9 Knowing this, that the law was not set in place for the just, but for the unjust and the insubordinate, for the impious and sinners, for the wicked and the defiled, for those who commit patricide, matricide, or homicide,
1:10 for fornicators, for males who sleep with males, for kidnappers, for liars, for perjurers, and whatever else is contrary to sound doctrine,
1:11 which is in accord with the Gospel of the glory of the blessed God, the Gospel which has been entrusted to me.
1:12 Јас им се заблагодариме на оној што ми ја зајакна, Нашиот Господ Исус Христос, затоа што тој ги смета за мене верен, ме ставање во служба,
1:13 иако претходно бев хулител, и гонител, и презир. Но, тогаш се добива милоста Божја. За сум бил постапувајќи незнаење, во неверување.
1:14 И така благодатта на нашиот Господ го имаше на претек во голема мера, со вера и љубов, која е во Христа Исуса,.
1:15 Тоа е тоа слово, и достоен за прифаќање од страна на сите, дека Исус Христос дојде на овој свет да донесе спасување на грешниците, меѓу кои сум прв.
1:16 Но, тоа беше поради оваа причина дека добив милост, така што во мене како прв, Исус Христос ќе се прикажат сите трпение, за настава на оние кои ќе поверуваат во Него живот вечен.
1:17 Па тогаш, на кралот на возраст, на бесмртна, невидливи, осамен Бог, чест и слава во веки веков. Амин!.
1:18 This precept I commend to you, my son Timothy, in accord with the prophets who preceded you: that you serve among them like a soldier in a good war,
1:19 holding to faith and good conscience, against those who, by rejecting these things, have made a shipwreck of the faith.
1:20 Among these are Hymenaeus and Alexander, whom I have handed over to Satan, so that they may learn not to blaspheme.

1 Тимотеј 2

2:1 И така јас се молам, најпрво, да се молиш, молитви, петиции, и благодарност за сите мажи,
2:2 за царевите, и за сите кои се на високи позиции, така што ние може да доведе мирна и тивка живот во сите побожност и чистота.
2:3 За ова е добро и угодно пред Бога, нашиот Спасител,
2:4 кој сака сите луѓе да се спасат и да се дојде до признавање на вистината.
2:5 Бидејќи има само еден Бог, и еден е Посредникот на Бога и на мажите, Човекот Христос Исус,
2:6 кој го даде себеси како откуп за сите, како сведоштво во своето време.
2:7 На ова сведочење, Јас сум бил назначен проповедник и апостол, (Јас зборувам вистината, Јас не лажам) како наставник на народите, во верата и во вистината.
2:8 Затоа, Сакам луѓето да се молат на секое место, подигнување чисти раце, без гнев или раздор.
2:9 Слично на тоа, исто така,, women should be dressed fittingly, adorning themselves with compunction and restraint, and not with plaited hair, nor gold, nor pearls, nor costly attire,
2:10 but in a manner proper for women who are professing piety by means of good works.
2:11 Let a woman learn in silence with all subjection.
2:12 For I do not permit a woman to teach, nor to be in authority over a man, but to be in silence.
2:13 For Adam was formed first, then Eve.
2:14 And Adam was not seduced, but the woman, having been seduced, was in transgression.
2:15 Yet she will be saved by bearing children, if she has continued in faith and love, and in sanctification accompanied by self-restraint.

1 Тимотеј 3

3:1 Тоа е тоа слово: if a man desires the episcopate, he desires a good work.
3:2 Затоа, тоа е потребно за епископ да биде надвор од срам, маж на една жена, трезен, претпазливо, грациозна, чесно, гостопримливи, наставник,
3:3 не пијаница, не борбен но воздржани, не кавгаџии, не лакоми;
3:4 Но, човек кој го води својот дом и, да има деца, кои се подредени со сите невиноста.
3:5 Зашто, ако човекот не знае како да ја води сопствената куќа, како ќе се грижи за Црквата Божја?
3:6 Тој не мора да биде нов Претвори, за да не, се воодушевени од гордоста, тој може да падне под казна на ѓаволот.
3:7 И тоа е потребно за него, исто така, да имаат добри сведоштво од оние кои се надвор, така што тој не може да падне во реакција и замка на ѓаволот.
3:8 Слично, ѓакони мора да биде чиста, не двојно приказлив, не, со оглед на многу вино, не врши расипани профит,
3:9 одржување на тајната на верата со чиста совест.
3:10 И овие работи треба да се докаже прв, и тогаш тие може да работи, се без прекршок.
3:11 Слично, жените мора да биде чиста, не клеветници, трезен, верен во сите нешта.
3:12 Ѓаконите треба да биде маж на една жена, мажите кои ја водат своите деца и своите куќи и.
3:13 For those who have ministered well will acquire for themselves a good position, and much confidence in the faith which is in Christ Jesus.
3:14 Јас пишувам за овие работи за вас, со надеж дека ќе дојдам кај тебе наскоро.
3:15 Но, ако сум одложен, што треба да знаете за начинот на кој е потребно да се спроведе во домот Божји, кое е Црквата на живиот Бог, столб и темелот на вистината.
3:16 И тоа е јасно голема, оваа тајна на побожноста, која се манифестираше во тело, кој бил оправдан во Духот, која се појави да Ангели, која е проповедана на народите, за кој се верува во светот, која е донесена во слава.

1 Тимотеј 4

4:1 Now the Spirit has clearly said that, in the end times, some persons will depart from the faith, paying attention to spirits of error and the doctrines of devils,
4:2 speaking lies in hypocrisy, and having their consciences seared,
4:3 prohibiting marriage, abstaining from foods, which God has created to be accepted with thanksgiving by the faithful and by those who have understood the truth.
4:4 For every creature of God is good, and nothing is to be rejected which is received with thanksgiving;
4:5 for it has been sanctified by the Word of God and by prayer.
4:6 By proposing these things to the brothers, you will be a good minister of Christ Jesus, nourished by words of faith, and by the good doctrine that you have secured.
4:7 But avoid the silly fables of old women. And exercise yourself so as to advance in piety.
4:8 For the exercise of the body is somewhat useful. But piety is useful in all things, holding the promise of life, in the present and in the future.
4:9 This is a faithful saying and worthy of full acceptance.
4:10 For this reason we labor and are maligned: because we hope in the living God, who is the Savior of all men, most especially of the faithful.
4:11 Instruct and teach these things.
4:12 Никој да не го презира твојата младост, но да биде пример меѓу верните во зборот, во однесувањето, во добротворни цели, во верата, во чистота.
4:13 Се додека не се дојде, присуствува на читање, да проповед, и да доктрина.
4:14 Не биди подготвен да ги занемари благодатта, која е во тебе, која му беше дадена за вас преку пророштва, со наметнување на рацете на свештенството.
4:15 Медитираат на овие работи, така што вашиот напредок може да биде видлив на сите.
4:16 Обрне внимание на себе и на учењето. Ги извршуваат овие работи. За во тоа, ќе се спасиш и себеси и оние што те слушаат.

1 Тимотеј 5

5:1 You should not rebuke an old man, but rather plead with him, as if he were your father; with young men, like brothers;
5:2 with old women, like mothers; with young women, in all chastity, like sisters.
5:3 Honor those widows who are true widows.
5:4 But if any widow has children or grandchildren, let her first learn to manage her own household, and to fulfill, in turn, her own obligation to her parents; for this is acceptable before God.
5:5 But she who is truly a widow and is destitute, let her hope in God, and let her be urgent in supplications and prayers, ден и ноќ.
5:6 For she who is living in pleasures is dead, while living.
5:7 And give instruction in this, so that they may be beyond reproach.
5:8 But if anyone has no concern for his own, and especially for those of his own household, he has denied the faith, and he is worse than an unbeliever.
5:9 Let a widow be chosen who is no less than sixty years of age, who was the wife of one husband,
5:10 who has testimony of her good works: whether she has educated children, or has provided hospitality, or has washed the feet of the saints, or has ministered to those suffering tribulation, or has pursued any kind of good work.
5:11 But avoid the younger widows. For once they have flourished in Christ, they will want to marry,
5:12 resulting in damnation, because they have disregarded the primacy of faith.
5:13 And being at the same time also idle, they learn to go from house to house, being not only idle, but also talkative and curious, speaking of things which do not concern them.
5:14 Затоа, I want the younger women to marry, to procreate children, to be mothers of families, to provide no ready opportunity for the adversary to speak evil.
5:15 For certain ones have already been turned back to Satan.
5:16 If any among the faithful have widows, let him minister to them and not burden the Church, so that there may be enough for those who are true widows.
5:17 Let priests who lead well be held worthy of twice the honor, especially those who labor in the Word and in doctrine.
5:18 За Писмото вели:: “You shall not muzzle an ox as it is treading out the grain,"И, “The worker is worthy of his pay.”
5:19 Do not be willing to accept an accusation against a priest, except under two or three witnesses.
5:20 Reprove sinners in the sight of everyone, so that the others may have fear.
5:21 I testify before God and Christ Jesus and the elect Angels, that you should observe these things without prejudgment, doing nothing which shows favoritism to either side.
5:22 You should not be quick to impose hands on anyone, nor should you take part in the sins of outsiders. Keep yourself chaste.
5:23 Do not continue to drink only water, but make use of a little wine, for the sake of your stomach and your frequent infirmities.
5:24 The sins of some men have been made manifest, preceding them to judgment, but those of others are manifested later.
5:25 Слично, премногу, good deeds have been made manifest, but even when they are not, they cannot remain hidden.

1 Тимотеј 6

6:1 Whoever are servants under the yoke, let them consider their masters to be worthy of every honor, lest the name and doctrine of the Lord be blasphemed.
6:2 Но, оние кои имаат верни господари, нека не ги презирам, бидејќи тие се браќа, туку да им служиш сè повеќе и повеќе, бидејќи тие се верува, и сакана, учесници на истата
услуги. Учат и да ги поттикне овие работи.
6:3 Ако некој поучува инаку, и не се согласува со звукот зборовите на нашиот Господ Исус Христос, и за таа доктрина која е во согласност со побожност,
6:4 тогаш тој е арогантен, знаејќи ништо, уште полн со копнеж во услови на прашања и кавги на зборови. Од овие јавуваат завист, раздорот, богохулење, злото сомневања:
6:5 конфликтите од мажи кои биле оштетени во умот и лишени од вистината, кои сметаат профит да се побожност.
6:6 Но со побожност доволност е голема добивка.
6:7 Зашто ние донесе ништо на овој свет, и не постои сомнеж дека можеме да ги преземе ништо подалеку.
6:8 Но, има храна и некој вид на покривање, ние треба да бидеме задоволни со тоа.
6:9 За оние кои сакаат да станат богати паѓаат во искушение и во замка на ѓаволот и во многу непотребни и штетни желби, која претопи мажите во уништување и во пропаст.
6:10 За желбата е коренот на сите зла. Некои лица, гладуваат на овој начин, се оддалечиле од верата и се се заплетка во многу таги.
6:11 Но вие, Човеку Божји, бегаат од овие работи, и навистина ги извршуваат правдата, побожност, вера, добротворни, трпение, кротост.
6:12 Борбата на добра борба на верата. Се одржи на вечниот живот на кои можете да се нарекува, и да се направи добар исповедање на верата во очите на голем број сведоци.
6:13 Јас ви наплати, во очите на Бога, кој оживува сите нешта, и во очите на Исус Христос, кој го даде на сведочењето на добра професија времето на Понтиј Пилат,
6:14 да ги почитуваат заповедите, беспрекорно, irreproachably, при враќањето на нашиот Господ Исус Христос.
6:15 За во вистинско време, тој ќе го открие благословен и само моќност, Царот над царевите и Господар над господарите,
6:16 кој сам има бесмртност, а кој ја населува недостапни светлината, која никој не го видел, ниту, пак, е во состојба да се види, на кои е чест и вечна власт. Амин!.
6:17 Instruct the wealthy of this age not to have a superior attitude, nor to hope in the uncertainty of riches, but in the living God, who offers us everything in abundance to enjoy,
6:18 and to do good, to become rich in good works, to donate readily, to share,
6:19 to gather for themselves the treasure of a good foundation for the future, so that they may obtain true life.
6:20 O Timothy, guard what has been deposited with you, avoiding the voice of profane novelties and of opposing ideas, which are falsely called knowledge.
6:21 Certain persons, promising these things, have perished from the faith. May grace be with you. Амин!.