Џон 11

11:1 Сега имаше еден болен човек, Лазар на Bethania, од местото на Марија и нејзината сестра Марта.
11:2 А Марија, беше оној кој го помаза Господа со миро и ги избриша Неговите нозе со својата коса; нејзиниот брат Лазар е болен.
11:3 Затоа, сестрите испратија порака до него, велејќи: "Господи, овде, кого што го сакаш е болен. "
11:4 Потоа, Откако ја слушнал оваа, Исус им рече:: "Оваа болест не е за смрт, туку за слава на Бога, така што Синот Божји да се прослави со него. "
11:5 А Исус ги сакаше Марта, и нејзината сестра Марија, и Лазар.
11:6 И покрај тоа, откако слушнаа дека тој е болен, тогаш тој се уште остана на истото место за два дена.
11:7 Потоа, По овие работи, тој рече на Своите ученици:, "Ајде да одиме во Јудеја повторно."
11:8 Учениците му рече:: "Раби, Евреите се уште сега бараат да се каменуваат. И ќе ти одам таму повторно?"
11:9 Исус одговори: "Дали има дванаесет часа во текот на денот? Ако некој оди во бел ден, тој не се сопнуваат, зашто ја гледа светлината на овој свет.
11:10 Но, ако тој оди во ноќен живот, тој се сопнува, затоа што светлината не е во него. "
11:11 Тој рече дека овие работи, и по ова, Тој им рече:: "Нашиот пријател Лазар е спиење. Но, јас идам, за да можам да го разбудам од сонот. "
11:12 И така, рече на своите ученици, "Господи, ако тој спие, тој ќе биде здраво ".
11:13 Но Исус зборуваше за неговата смрт. Сепак, тие мислеа дека тој зборуваше за упокојувањето на спиење.
11:14 Затоа, Тогаш Исус им рече јасно, "Лазар умре.
11:15 И јас сум среќен поради вас дека јас не бев таму, така што ќе може да веруваат. Но, ајде да одиме кај него. "
11:16 И тогаш Томас, кој е наречен Близнак, им рече на своите колеги ученици, "Ајде да одиме, премногу, така што и ние да умреме со него. "
11:17 И така, Исус минуваше. И тој открил дека тој веќе бил во гробот четири дена.
11:18 (Сега Bethania беше близу до Ерусалим, околу петнаесет стадии.)
11:19 И многу од сонародници на Марта и Марија, па како да ги конзола во текот на нивниот брат.
11:20 Затоа, Марта, кога таа дозна дека Исус пристигнува, излезе да го пречека. А Марија седеше дома.
11:21 И тогаш Марта Му рече на Исус: "Господи, ако беше тука, мојот брат немаше да умре!.
11:22 Но, дури и сега, Знам дека она што ќе побара од Бог, Бог ќе го даде за вас. "
11:23 Исус и рече:, "Твојот брат ќе воскресне."
11:24 Марта Му рече:, "Знам дека ќе воскресне, на воскресението во последниот ден. "
11:25 Исус и рече:: "Јас сум воскресението и животот. Кој верува во мене, иако тој починал, тој ќе живее.
11:26 И секој кој живее и верува во Мене, нема да умре довека. Дали мислите дека ова?"
11:27 Таа му рече:: "Секако, Господ. Јас сум верувал дека си Ти Христос, Синот на живиот Бог, кој дојде на овој свет. "
11:28 И кога го рече тоа, таа отиде и ја повика сестра си Марија тивко, велејќи, "Учителот е овде, и тој е те вика. "
11:29 Кога го слушна ова, таа се зголеми брзо и отиде со него.
11:30 За Исус се уште не пристигнал во градот. Но, тој се уште беше на тоа место каде што Марта Го пресретна.
11:31 Затоа, Евреите што беа со неа дома и кои се нејзините утешни, кога видел дека Марија стана брзо и отиде надвор, тие по неа, велејќи, "Таа е да оди на гробот, така што таа може да плаче таму. "
11:32 Затоа, кога Марија пристигнале до каде што беше Исус, гледајќи го, таа падна пред неговите нозе, и таа му рече:. "Господи, ако беше тука, мојот брат немаше да умре ".
11:33 И потоа, кога виде Исус како плачат, и Евреите што дошле со неа како плачат, тој заблагодарени во дух и стана проблематичен.
11:34 А тој рече:, "Каде сте го положиле?"Тие му одговорија:, "Господи, дојди и види."
11:35 И Исус плачел.
11:36 Затоа, Евреите вели, "Види колку го засака!"
11:37 Но, некои од нив рекоа, "Не би му ги отвори очите на човек роден слеп биле во можност да го предизвикаат овој човек да не се умре?"
11:38 Затоа, Исус, повторно стенка од во себе, отиде до гробот. Сега тоа беше пештера, и камен бил ставен врз него.
11:39 Исус и рече:, "Тргнете го каменот." Марта, сестра на него, кој починал, му рече:, "Господи, До сега тоа ќе мириса, за ова е четврти ден. "
11:40 Исус и рече:, "Дали јас не велам дека ако мислите дека, ќе видиш славата на Бога?"
11:41 Затоа, тие го тргнаа каменот. Потоа, кревајќи ги очите, Исус и рече:: "Татко, Давам благодарение на вас затоа што сте ме слушнале.
11:42 И знам дека секогаш ме слушне, но јас го рече ова за доброто на луѓето кои стојат во близина, така што тие можат да веруваат што ме испрати ".
11:43 Кога го рече тоа, извика со силен глас:, "Лазар, излези."
11:44 И веднаш, тој кој бил мртов излезе, врзани на нозете и рацете со ликвидација бендови. А лицето му беше обврзана со посебна крпа. Исус им рече:, "Ослободете го и нека оди."
11:45 Затоа, многу Евреи, кој дошол на Марија и Марта, и кој го видел она што Исус го направи, веруваат во него.
11:46 Но, некои меѓу нив отидоа кај фарисеите и им рекол на работи што направи Исус.
11:47 И така, првосвештениците и фарисеите се собраа на совет, и тие велеа: "Што да правиме? За овој човек го постигнува многу знаци.
11:48 Ако ние го остават на мира, На овој начин сите ќе поверуваат во Него. А потоа Римјаните ќе дојдат и да ни ја одземе место и нашата нација ".
11:49 Потоа еден од нив, име Кајафа, бидејќи тој беше првосвештеник таа година, им рече:: "Ти не разбираат ништо.
11:50 Ниту, пак, ќе сфатите дека тоа е полезно за вас еден човек да умре за народот, и дека целата нација да не загине. "
11:51 Сепак, тој не го кажа од себе, но бидејќи тој беше првосвештеник таа година, тој прорече дека Исус ќе умре за народот.
11:52 И не само за народот, но со цел да се соберат заедно како еден на Божјите деца кои биле дисперзирани.
11:53 Затоа, од тој ден, тие планираат да го убијат.
11:54 И така, Исус веќе не одеше во јавноста со Евреите. Но, тој отиде во регионот во близина на пустината, на градот, кој е наречен Ефрем. И тој поднел таму со своите ученици.
11:55 Сега Пасха на Евреите беше во близина. И многу од селата се искачи во Ерусалим пред Пасха, така што тие би можеле да се осветува.
11:56 Затоа, тие се бараат Исус. И тие се состана со еден на друг, стоејќи во храмот: "Што мислиш? Дали тој ќе дојде на празникот?"
11:57 А на првосвештениците и фарисеите дал наредба, така што ако некој сака да знае каде може да биде, тој треба да се открие, така што тие би можеле да го уапсат.