Џон 15

15:1 "Јас сум вистинска лоза, и Мојот Татко е лозарот.
15:2 Секоја гранка во мене, тоа не вроди со плод, тој ќе потрае. И секој кој не вроди со плод, тој ќе очисти, така што тоа може да донесе повеќе овошје.
15:3 Вие сте чисти сега, бидејќи на зборот дека сум ви го проповедал.
15:4 Да се ​​придржуваат во мене, и Јас во вас. Исто како гранка не е во можност да го носат плод сама од себе, освен ако не пребива во лозата, па така не може да ви се, освен ако не се придржуваат во мене.
15:5 Јас сум лозата; вие прачките. Кој ќе живее во мене, и Јас во него, ќе даде многу плод. За без мене, вие сте во можност да се направи ништо.
15:6 Ако некој не се придржува во мене, ќе бидат отфрлени, како гранка, и тој ќе венеат, и тие ќе го соберат и го фрлија во оган, и тој гори.
15:7 Ако останете во мене, и зборовите Мои остане во вас, тогаш може да се праша за што ќе, и тоа треба да се направи за вас.
15:8 Во овој, Мојот Татко се прославува: дека треба да се донесе многу плод и да стане мои ученици.
15:9 Како што Таткото ме сакаше, па јас те сакав. Останете во Мојата љубов.
15:10 Ако ги запазите Моите заповеди, вие ќе останете во Мојата љубов, исто како што, исто така, ги запазив заповедите на Мојот Татко и јас останувам во Неговата љубов.
15:11 Ова ви го реков, така што мојата радост може да биде во вас, и вашата радост да се исполнат.
15:12 Ова е мојата заповед: да се љубите еден со друг, Како што јас те сакав.
15:13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели.
15:14 Вие сте Ми пријатели, ако го правиш она што ти наредува.
15:15 Јас веќе не ќе ти се јавам службеници, за слугата не знае што прави својот Господ. Но, јас ве барале пријатели, бидејќи сето она што сум го чул од Мојот Отец, Јас го направив позната за вас.
15:16 Не сте ме избра, но Јас ве избрав вас. И јас го поставивте, така што ќе може да оди напред и да вроди со плод, и така што вашиот плод може да трае. Тогаш што и да се побара од Отецот во Мое име, тој ќе го даде за вас.
15:17 Ова ќе ви заповедам: да се љубите еден со друг.
15:18 Ако светот ве мрази, знаат дека тоа ме мразеше пред вас.
15:19 Ако сте биле на светот, светот ќе сакаат она што е своја. Уште навистина, вие не сте од светот, но Јас ве избрав од светот; поради ова, светот ве мрази.
15:20 Запомни го моето велејќи дека јас ти реков: Слугата не е поголем од својот Господ. Ако Мене Ме гонеа, тие ќе ве прогонуваат, исто така,. Ако тие се чуваат мојот збор, тие, исто така, ќе го задржи твое.
15:21 Но, сите овие работи што ќе направи за вас, бидејќи на моето име, бидејќи тие не го знам кој ме испрати.
15:22 Ако јас не дојдев и да не зборува за нив, тие нема да имаат грев. Но, сега тие немаат изговор за својот грев.
15:23 Кој ме мрази, мрази и Мојот Татко, исто така,.
15:24 Ако не ја остварува меѓу нив дела, што ниеден друг човек има постигнато, тие нема да имаат грев. Но, сега тие имаат и ме гледа, и тие ми и татко ми го мразеше.
15:25 Но тоа е така дека зборот може да се исполни што е напишано во нивниот Закон: "За што ме мразат без причина."
15:26 Но, кога на адвокат пристигна, кого јас ќе го испратам до тебе од Отецот, Духот на вистината, кој излегува од Отецот, тој ќе сведочат за мене.
15:27 И ќе сведочат, затоа што се со мене од почеток. "