Џон 16

16:1 "Ова ви го реков, така што не ќе се сопнуваат.
16:2 Тие ќе се стави надвор од синагогите. Но доаѓа часот кога секој кој ве става до смрт ќе сметаат дека тој нуди одлична служба за Бог.
16:3 И тие ќе прават овие работи за вас, бидејќи тие не го знаат Таткото, ниту мене.
16:4 Но, овие работи јас го реков, така што, кога на час за овие работи ќе се пристигнати, може да се сеќавам, кога ти реков.
16:5 Но, јас не ви кажам овие работи од почетокот, бидејќи бев со вас. А сега идам на оној што ме испрати. И никој меѓу вас не ме праша, 'Каде одиш?'
16:6 Но, бидејќи јас се зборува овие работи за вас, тага има полни срцето.
16:7 Но јас ви ја кажам вистината: тоа е полезно за вас дека јас идам. Зашто, ако јас не одат, адвокат нема да дојде при вас. Но, кога ќе исчезнала, Јас ќе го испратам до тебе.
16:8 И кога тој пристигна, тој ќе се спротивставуваме на светот, за грев и за правда и за суд:
16:9 за гревот, навистина, затоа што тие не веруваат во мене;
16:10 за правда, навистина, бидејќи јас идам на Отецот, и нема да ме види веќе;
16:11 за пресудата, потоа, зашто кнезот на овој свет е веќе осуден.
16:12 Јас имам уште многу работи да ти кажам, но не се во можност да ги носи сега.
16:13 Но, кога Духот на вистината пристигна, тој ќе ги учат целата вистина за вас. Тој нема да се зборува од себе. Наместо, она што тој ќе го слушаат, тој ќе зборува. И тој ќе ги објави на вас од работите што треба да дојдат.
16:14 Тој ќе ме прослави. За тој ќе добие од она што е мое, и тој ќе го објави за да ви.
16:15 Сето она што има Таткото се мои. За оваа причина, Јас реков дека тој ќе добие од она што е мое, и дека тој ќе го објави за да ви.
16:16 А малку, и тогаш нема да ме види. И повторно малку, и ќе ме видите. За идам на Отецот. "
16:17 Тогаш некои од неговите ученици рекоа еден на друг: "Што е ова, дека тој е велејќи дека за нас: "Уште малку, и нема да ме види,"И" се повторно малку, и ќе ме видите,'И, "За идам на Отецот?'"
16:18 А тие рекоа:: "Што е ова, што се сили, "Уште малку?"Ние не го разбираат она што тој го вели."
16:19 Но Исус сфати дека сакаат да го прашаат, и така тој им рече:: "Дали сте прашалник меѓу себе за тоа, дека реков: "Уште малку, и нема да ме види, и се повторно малку, и ќе ме видите?'
16:20 Амин!, Амин!, Јас да ви кажам, што ќе тагува и плаче, а светот ќе се радува. И ќе биде многу тажен, уште тага ќе ви се претвори во радост.
16:21 Жена, кога таа е давање на раѓање, има тага, бидејќи нејзиниот час пристигна. Но, кога таа го родила детето, тогаш таа не се сеќава на тешкотиите, поради радоста: за еден човек е роден во светот.
16:22 Затоа, и ти исто така, навистина, има тага сега. Но, јас ќе се видиме повторно, и срцето ќе се радуваат. И никој нема да ти земе радоста од вас.
16:23 И, во тој ден, нема да ме поднесат претставка за ништо. Амин!, Амин!, Јас да ви кажам, ако посакате од Отецот во Мое име, тој ќе го даде за вас.
16:24 До сега, не се бара нешто во Мое име. Прашајте, и ќе примите, така што вашата радост да биде полна.
16:25 Јас го реков тоа за вас во поговорки. Доаѓа часот кога јас веќе нема да се зборува за вас во поговорки; наместо, Јас ќе го објави за да ви јасно од Отецот.
16:26 Во оној ден, вие ќе побарате во Мое име, и јас да не се каже дека јас ќе посакате од Отецот за вас.
16:27 За Татко самиот те сака, затоа што ме сакаше, и затоа што се верува дека отидов од Бог.
16:28 Јас излезе од Отецот, и дојдов во светот. Следна јас сум оставајќи го светот, и јас идам на Отецот. "
16:29 Неговите ученици Му рече:: "Ете, сега ќе се зборува јасно и не рецитирање поговорка.
16:30 Сега знаеме дека знаете сите нешта, и дека нема потреба за секој да ви прашање. Со ова, ние веруваме дека ќе излезе од Бога. "
16:31 Исус им одговори:: "Дали мислите дека сега?
16:32 Овде, доаѓа часот, и сега пристигна, кога ќе се разбегаат, секој на свој, и ќе ме остави зад себе, сам. А сепак јас не сум сам, зашто Таткото е со мене.
16:33 Ова ви го реков, така што ќе може да има мир во мене. Во светот, ќе имаат тешкотии. Но имаат доверба: Јас го победив светот. "