Џон 19

19:1 Затоа, Тогаш Пилат го зеде Исус во притвор и да го камшикуваат.
19:2 И војниците, плетење круна од трње, наметнати врз главата. И тие се стави пурпурна наметка околу него.
19:3 И тие се приоѓа и велејќи:, "Радувај, царот на Евреите?!"И тие го удрил повеќе пати.
19:4 Тогаш Пилат повторно излезе надвор, и им рече:: "Ете, Јас сум го носат надвор за да ви, така што ќе можат да сфатат дека јас не наоѓам случај против него. "
19:5 (Тогаш Исус излезе, носи круна од трње и пурпурна облека.) И им рече:, "Еве го човекот".
19:6 Затоа, кога првосвештениците и присутните не го видел, извикаа, велејќи: "Распни Го! Распни го!"Пилат им рече:: "Земете Го вие и распнете го!. За да најдам ниту еден случај против него. "
19:7 Евреите му одговорија, "Ние имаме закон, и во согласност со закон, тој треба да умре, Зашто, тој го направи Син Божји. "
19:8 Затоа, кога Пилат го чу овој збор,, тој беше пострашни.
19:9 И влезе во преторијата повторно. И Му рече на Исуса. "Од каде си?"Но, Исус му дал одговор.
19:10 Затоа, Пилат Му рече:: "Нема ли да зборува со мене? Не знаеш ли дека имам власт да те распнам, и имам власт да го ослободите?"
19:11 Исус одговори, "Ти не би имал власт над мене, освен ако не се дадени за да ви од горе. За оваа причина, тој кој ми ги предаде да ви поголем грев има. "
19:12 И од тогаш па натаму, Пилат се обидува да го ослободат. Но Евреите викаа, велејќи: "Ако го пуштиш него, не сте пријател на Цезар. За секој кој се прави цар противречи Цезар ".
19:13 А кога Пилат го чу тие зборови, тој го донесе Исус надвор, и седна во седиштето на судот, во место што се вика Плочник, но во хебрејски, тоа се нарекува елевација.
19:14 Сега тоа беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час. А тој им рече на Евреите, "Еве, твојот цар."
19:15 Но тие викаа: "Земете го далеку! Земете го далеку! Распни го!"Пилат им рече:, "Јас ќе го распнат вашиот цар?"Високите свештеници одговори, "Ние немаме цар, освен цезарот."
19:16 Затоа, тогаш тој го предаде на нив да биде распнат. И го зедоа Исуса и Го одведоа.
19:17 И вршење својот крст, тој излезе на местото наречено Голгота, но во Хебрејски тоа се нарекува на местото на черепот.
19:18 Таму тие го распнаа, и со него неколку други, една од секоја страна, со Исус во средината.
19:19 Тогаш Пилат, исто така, напиша и натпис, и тој го постави над крос. И тоа е напишано: Исус Назареецот, Царот на Евреите.
19:20 Затоа, многу Евреи го прочитате овој наслов, за местото каде што беше распнат Исус, беше близу до градот. И тоа беше напишан на хебрејски, на грчки, и во Латинска.
19:21 Тогаш првосвештениците на Евреите рече Пилат: Не пишувам, "Царот на Евреите,"Но, тој рече, "Јас сум крал на Евреите".
19:22 Пилат одговори, "Што напишав, Имам напишано ".
19:23 Тогаш војниците, кога Го распнаа, ја својата облека, и тие се разделија на четири дела, еден дел на секој војник, и туника. Но, туника беше лесна, плетени од погоре во текот на целата.
19:24 Тогаш си рекоа еден на друг, "Да не ја сече, но наместо тоа, нека го дадат многу повеќе од тоа, да се види чија што ќе биде. "Ова беше толку дека Светото Писмо ќе се исполни, велејќи: "Тие се дистрибуира моите облеки меѓу себе, и за облеката моја фрлија жрепка. "И навистина, војниците направи овие работи.
19:25 И стои покрај крстот на Исус беа неговата мајка, и сестрата на мајка си, и Марија Cleophas, и Марија Магдалена.
19:26 Затоа, кога Исус видел мајка си и ученикот кого го љубеше стои во близина, тој рече на мајка си, "Жена, ете ти син. "
19:27 Следниот, му рече на ученикот:, "Ете ти мајка ти." И од тој час, на ученикот ја прифатиле како свои.
19:28 По ова, Исус знаеше дека сето тоа било постигнато, па со цел дека Светото Писмо може да биде завршен, рече тој, "Жеден Сум".
19:29 И таму беше сад ставени таму, полн со оцет. Потоа, поставување на сунѓер полн со оцет околу исоп, тие го донесоа на устата.
19:30 Тогаш Исус, кога тој добил оцет, рече: "Тоа е конзумиран." И се поклони главата, тој му се предаде својот дух.
19:31 Тогаш Евреите, затоа што тоа е денот подготовка, така што органите не ќе остане на крстот во сабота (за таа сабота беше голем ден,), тие се молел на Пилат, со цел дека нивните нозе може да биде прекината, и тие може да се одземе.
19:32 Затоа, војниците пријде, и, навистина, тие ги скршиле нозете на првиот, и на другите кој беше распнат со него.
19:33 Но, откако тие се доближил Исус, кога видоа дека тој е веќе мртов, тие не Му ги скршија нозете.
19:34 Наместо, еден од војниците ја отвори својата страна со копје, и веднаш излезе крв и вода.
19:35 И тој кој го виде тоа, понуди сведочење, и неговото сведочење е точно. И тој знае дека зборува вистината, така што, исто така, може да веруваат.
19:36 За овие работи се случија, така што Светото Писмо ќе се исполни: "Вие не треба да се скрши коска на него."
19:37 И повторно, друг Писмото вели:: "Тие ќе гледаат на него, кого го прободе. "
19:38 Потоа, По овие работи, Јосиф од Ариматеја, (затоа што тој бил ученик на Исус, но тајна поради страв од Јудејците) петиција Пилат, така што тој може да земе телото на Исус. А Пилат дал дозвола. Затоа, тој отиде и го зеде телото на Исус.
19:39 Сега Никодим исто така, пристигнаа, (кои отишле на Исус во првиот ноќе) доведување смеса од смирна и алое, тежина од околу седумдесет фунти.
19:40 Затоа, тие го зеде телото на Исус, и тие го врзани со ленени чаршафи и ароматични зачини, исто како што е начинот на Евреите да го закопаат.
19:41 А на местото, каде што беше распнат имаше градина, и во градината имаше нов гроб, во која никој сè уште не се поставени.
19:42 Затоа, поради подготовка ден на Евреите, од гробот бил во близина, ставија Исуса.