Лука 10

10:1 Потоа, По овие работи, Господ исто така определен друг седумдесет и два. И ги испрати во парови пред неговото лице, во секој град и место каде што требаше да пристигне.
10:2 И им рече:: "Секако дека жетвата е голема, а работници се малку. Затоа, побара од Господарот на жетвата да испрати работници на Својата жетва.
10:3 Шпекулираат. Овде, Јас ве испраќам како јагниња меѓу волци.
10:4 Не се избере да се носат чанта, ни одредби, ниту чевли; и ќе го поздрават никој на патот.
10:5 Во она што куќата ќе влегле, Првиот збор, "Мир во овој дом. '
10:6 А ако си син на мирот е таму, Вашиот мир ќе остане на него. Но, ако не, тоа ќе се врати за вас.
10:7 И да остане во истата куќа, јадење и пиење на нештата што се со нив. Зашто работникот ја заслужува својата плата. Не се избере да се помине од куќа до куќа.
10:8 И во она што на градот што сте ја внеле, а тие те прими, јадете она што го постави пред вас.
10:9 И лекување на болните кои се во тоа место, и да се тврди за да ги, "Божјото царство се приближи до вас."
10:10 Но, во она што на градот што сте ја внеле, а истите не сте го добиле, Излегувам во нејзините главни улици, кажеме:
10:11 'И правот кој се држи до нас од вашиот град, ние ја избрише против вас. Сеуште знаат ова: Божјото царство се приближи.
10:12 Јас да ви кажам, дека во тој ден, Содом ќе му биде простено и повеќе од тоа градот ќе биде.
10:13 Тешко вам, Хоразине! Тешко вам, Витсаида! Зашто, ако чудата кои биле ковани во вас, биле ковани во Тир и Сидон, тие ќе се покаја одамна, седи во haircloth и пепел.
10:14 Уште навистина, Тир и Сидон ќе им се прости повеќе во суд отколку што ќе биде.
10:15 И како за вас, Капернаум, кој ќе биде воздигнат дури до Небото: ти ќе биде потопен во пеколот.
10:16 Кој и да слуша, ме слуша. И кој ќе го презира, ме презира. И кој ќе ме презира, го презира, Кој Ме прати. "
10:17 Тогаш на седумдесет и два се вратија со радост, велејќи, "Господи, дури и демоните се предмет на нас, во вашето име. "
10:18 И им рече:: "Гледав како сатаната падна од небото како молња.
10:19 Овде, Јас ви давам власт да газите по змии и скорпии, и на сите сили на непријателот, и ништо нема да ти наштети.
10:20 Уште навистина, не се избере да се радуваме во овој, дека духовите се предмет на вас; туку радувајте се дека вашите имиња се запишани на небесата. "
10:21 Во истиот час, тој ликуваше, Светиот Дух, и тој рече: "Признавам за вас, Татко, Господар на небото и на земјата, поради тоа што го скрил од мудрите и разумните, и им се откри на малите. Тоа е толку, Татко, бидејќи на овој начин беше угодно пред да.
10:22 Сите нешта се доставени до мене од мојот Отец. И никој не знае Кој е Синот, освен Отецот, и кој е Таткото, освен Синот, и на оние на кои Синот го избра за да Го открие. "
10:23 И претворање на своите ученици, рече тој: "Блажени се очите кои гледаат она што го гледате.
10:24 За јас да ви кажам, дека многу пророци и цареви сакаа да го видат она што те види, а тие не ги гледаат, и да се слушне она што ќе го слушнете, и тие не го чуја ".
10:25 И овде, одредена експертиза во законот се кренаа, тестирање на него и рече:, "Учител, Што треба да направите за да имаат вечен живот?"
10:26 Но, тој му рече:: "Што е напишано во Законот? Како да го прочитате?"
10:27 Во одговор, рече тој: "Љуби Го Господа твојот Бог, од сето свое срце,, и од сета своја душа,, и од сета своја сила, и од сите вашиот ум, и својот ближен како себе си ".
10:28 И му рече:: "Вие сте одговориле точно. Направете го ова, и ќе живее. "
10:29 Но, бидејќи тој сакаше да се оправда, Му рече на Исуса, "А кој е мојот ближен??"
10:30 Тогаш Исус, преземање на овој горе, рече: "Еден човек слегуваше од Ерусалим во Ерихон, и тој се случи по разбојниците, кој сега исто така го ограбувале. И го нанесување рани, отидоа, оставајќи го зад себе, половина живот.
10:31 И тоа се случи дека еден свештеник се спушташе по истиот начин. И го виде, си замина.
10:32 И слично, и еден левит, кога тој беше во близина на местото, исто така, го видов, и си замина.
10:33 А еден Самарјанин, се на пат, дојдоа во близина на него. И го виде, тој бил преместен од милост.
10:34 И приоѓа, тој му ги преврза раните, фрлаат масло и вино на нив. И му поставување на пакет неговите животински, тој го однесе во гостилница, и тој се грижеше за него.
10:35 И следниот ден, тој извади два динарија, и тој им даде на сопственикот, и тој рече: Погрижи се за него. И што и дополнително ќе го поминам, Јас ќе вратам на вас во моето враќање. "
10:36 Која од овие три, Ви се чини вас, му беше ближен на оној кој налета на разбојниците?"
10:37 Тогаш тој рече:, "Оној кој постапил со милост кон него." А Исус му рече:, "Одете, и да дејствува на сличен начин. "
10:38 Сега тоа се случи дека, додека тие патувале, тој влезе во одреден град. И една жена, име Марта, го прими во својот дом.
10:39 А таа имаше сестра, име Марија, кој, додека седеше покрај нозете на Господ, слушаше неговиот збор.
10:40 Сега Марта беше постојано самата талкаат меѓу кои служат. И таа застана и рече:: "Господи, тоа не е проблем за вас дека сестра ми ме остави да служам сама? Затоа, зборува со неа, така што таа може да ми помогне. "
10:41 И Господ одговори дека за неа: "Марта, Марта, сте нервозни и вознемирени во текот на многу нешта.
10:42 Па сепак, само едно е потребно. Марија го избра најдобриот дел, и тоа нема да се одземе. "