Лука 11

11:1 И тоа се случи дека, додека тој беше на едно место се моли, кога престана, еден од неговите ученици му рекоа, "Господи, не научи да се моли, како што ги научи Јован учениците ".
11:2 И им рече:: "Кога ќе се молат, кажеме: Татко, може да го вашето име се празнувал. Може да дојде царството твое.
11:3 Дај ни го денес нашиот секојдневен леб.
11:4 И да ни ги прости гревовите, бидејќи ние, исто така, ги прости сите оние кои се задолжени за нас. И да нè доведе во искушение. "
11:5 И им рече:: "Кој од вас ќе има пријател и ќе одам со него во средината на ноќта, и ќе му речам: Пријателе, ми позајми три леба,
11:6 затоа што еден мој пријател пристигнало од патување за мене, и јас немам ништо да се постави пред него. "
11:7 И од внатре, тој ќе одговори, велејќи:: "Не ме вознемирувај. Вратата е затворена сега, и моите деца и јас сме во кревет. Не можам да станам и да го даде за вас. "
11:8 Сепак, ако тој ќе истрае во тропа, Јас да ви кажам дека, и покрај тоа што тој не сакаше да станам и да го даде за него, бидејќи тој е пријател, уште се должи на континуираната неговото инсистирање, тој ќе станам и да му дадат што му треба.
11:9 И така јас да ви кажам: Прашајте, и ќе ви се даде. Бараат, и ќе најдете. Чукнам, и ќе ви се отвори.
11:10 Зашто секој што сака, добива. А кој има за цел, наоди. А оној што чука, ќе ти се отвори за да го.
11:11 Па тогаш, Кој од вас, ако тој го бара својот татко за леб, тој ќе му даде камен? Или ако тој посака риба, тој ќе му даде змија, наместо риба?
11:12 Или ако тој ќе побара за јајце, тој ќе се понуди да го скорпија?
11:13 Затоа, ако ти, зли, знаат како да им даде добра на вашите синови, колку повеќе ќе им даде на вашиот Отец, од небото, духот на доброто на оние кои го прашам?"
11:14 And he was casting out a demon, and the man was mute. But when he had cast out the demon, the mute man spoke, and so the crowds were amazed.
11:15 Но, некои од нив рекоа, "Тоа е од страна на Велзевул, водачот на демоните, дека тој го изгонува демоните ".
11:16 И други, му тестирање, бара знак од небото од него.
11:17 Но, кога тој смета на нивните мисли, Тој им рече:: "Секое царство поделена против себе ќе се запусти, и куќата ќе падне врз куќа.
11:18 Па тогаш, ако сатаната се разделил сам против себе, исто така,, како ќе опстане неговото царство? За да се каже дека тоа е од страна на Велзевул дека Јас изгонувам демони.
11:19 Но, ако Јас ги изгонувам демони со Велзевул, со чија твоите синови ги изгонуваат? Затоа, тие ќе ви бидат судии.
11:20 Згора на тоа, ако тоа е од страна на прст на Бога дека Јас изгонувам демони, тогаш сигурно во царството на Бога те претекнат.
11:21 Кога силен вооружен маж го чува неговиот влез, работите што ги поседува се во мир.
11:22 Но, ако била посилна, му големо, му поразен, тој ќе ги преземе сите негови оружје, во која тој верува, и тој ќе ги дистрибуира своите пленот.
11:23 Кој не е со мене, тој е против Мене. И кој не собира со Мене, растура.
11:24 Кога нечист дух се оддалечила од еден човек, тој шета низ безводни места, бараат одмор. И не најде ниту еден, вели тој: Ќе се вратам во мојата куќа, од каде што замина.
11:25 И кога тој пристигна, тој смета дека е изметен и чист и декорирани.
11:26 Потоа тој продолжува, и тој зема во седум други духови со него, полоши од себе, и тие да влезат и да живеат таму. И така, На крајот на тој човек се влошува на почетокот. "
11:27 И тоа се случи дека, кога тој зборуваше тоа, една жена од толпата, подига својот глас, му рече:, "Блажена е утробата која вие и градите што сте доилка родила."
11:28 Тогаш тој рече:, "Да, но згора на тоа: Блажени се оние кои го слушаат словото Божјо и го задржи. "
11:29 Потоа, како народот се брзо прибирање, тој почна да се каже: "Оваа генерација е зла генерација: таа бара знак. Но, нема знаци дека ќе се посвети на тоа, освен знакот на пророкот Јона.
11:30 Зашто, како што Јона беше знак на Ниневијците, така ќе биде и Синот Човечки на оваа генерација.
11:31 Кралицата на Југот ќе се крене, на судот, заедно со луѓето од овој род, и таа ќе ги осудат. Зашто таа дојде од крајот на светот за да ја чуе мудроста на Соломон. И овде, поголем од Соломон е тука.
11:32 Мажите на Ниневија ќе се крене, на судот, со оваа генерација, и тие ќе го осудат. За од проповедта на Јона, тие се покајаа. И овде, повеќе од Јона е тука.
11:33 No one lights a candle and places it in hiding, nor under a bushel basket, but upon a lampstand, така што оние кои ќе влезат да ја видат светлината.
11:34 Your eye is the light of your body. If your eye is wholesome, your entire body will be filled with light. But if it is wicked, then even your body will be darkened.
11:35 Затоа, take care, lest the light that is within you become darkness.
11:36 Па тогаш, if your entire body becomes filled with light, not having any part in darkness, then it will be entirely light, и, like a shining lamp, it will illuminate you.”
11:37 И како што беше кажано, одреден фарисејот побара од него да јаде со него. И се случува во внатрешноста, тој седна да јаде.
11:38 Но фарисејот, почнаа да говорат, размислува во себе: "Зошто би можело да биде дека тој не се мијат пред јадење?"
11:39 И Господ му рече:: "Вие фарисеите денес чисти она што е надвор од чашата и чинијата, но она што е внатре во вас е полна со грабеж и беззаконие.
11:40 Будали! Не тој кој го направи она што е надвор, навистина, исто така, направи она што е внатре?
11:41 Уште навистина, даде она што е погоре како милостиња, и овде, сите нешта се чисти за вас.
11:42 But woe to you, Pharisees! For you tithe mint and rue and every herb, but you ignore judgment and the charity of God. But these things you ought to have done, without omitting the others.
11:43 Тешко вам, Pharisees! For you love the first seats in the synagogues, и честитки на пазарот.
11:44 Тешко вам! For you are like graves that are not noticeable, so that men walk over them without realizing it.”
11:45 Then one of the experts in the law, in response, му рече:, "Учител, in saying these things, you bring an insult against us as well.”
11:46 Така рече тој: “And woe to you experts in the law! For you weigh men down with burdens which they are not able to bear, but you yourselves do not touch the weight with even one of your fingers.
11:47 Тешко вам, кои градат гробници на пророците,, додека е вашите татковци кои ги убија!
11:48 Јасно, се сведочи дека се согласувате со активностите на вашите татковци, затоа што и покрај тоа што ги убил, ќе се изгради нивното гробници.
11:49 Затоа што на оваа, исто така,, Божјата мудрост вели: Јас ќе го испратам до нив, пророците и апостолите, а некои од нив тие ќе го убие или прогонуваат,
11:50 така што крвта на сите пророци, која е пролеана од постанокот на светот, може да се наплатува од оваа генерација:
11:51 од крвта на Авел, дури и до крвта на Захарија, кој загина помеѓу олтара и светилиште. Па јас да ви кажам: тоа ќе биде потребно на оваа генерација!
11:52 Тешко вам, експерти во законот! За да го зедовте клучот на знаење. Вие самите не го пишувајте, и оние кои влегуваат, ти би забрането. "
11:53 Потоа, додека тој зборуваше тоа да ги, фарисеите и експерти во законот почна да се инсистира дека тој силно се ограничи неговата уста за многу работи.
11:54 И чека да му заседа, тие бараат нешто од Неговата уста дека тие може да се фати за, со цел да го обвинат.