Лука 12

12:1 Потоа, како многу народ стоеја толку блиску што тие се повлекува од еден на друг, тој почна да се каже на своите ученици: "Чувајте се од квасецот на фарисеите, што е лицемерие.
12:2 За ништо не се опфатени, кој нема да биде откриено, ниту од што било скриено, кои нема да бидат познати.
12:3 За она што ќе се зборува во темнина, ќе биде прогласен во светлината. И она што сте го рече во уво во спални ќе бидат прогласени од покривите.
12:4 Па јас да ви кажам, Мои пријатели: Не се плаши од оние што го убиваат телото, а потоа немаат повеќе што тие може да го направи.
12:5 Но, јас ќе ја откријам на кои треба да се плашат. Се бојат од Него, кои, откако тој ќе го убие, има власт да фрли во пеколот. Па јас да ви кажам: Се плашат од него.
12:6 Не се пет врапчиња за две парички? А сепак, ниту една од овие е заборавен во очите на Бога.
12:7 Но, дури и влакната на главата имаат сите се изброени. Затоа, не се плаши. Вие сте во вредност од многу врапчиња.
12:8 Но, вистина ви велам:: Секој кој ќе ме призна пред луѓето, Синот Човечки ќе го призне пред Божјите ангели.
12:9 Но, секој што ќе ми го негираше пред луѓето, тој ќе биде одбиен пред Божјите ангели.
12:10 И секој што ќе каже збор против Синот Човечки,, тоа ќе се прости од него. Но на оној кој ќе се хули против Светиот Дух,, тоа нема да му биде простено.
12:11 И кога тие ќе ве доведе до синагогите, и на судии и органи, не се избере да се загрижени за тоа како или што ќе одговори, или за тоа што може да се каже.
12:12 За Светиот Дух ќе ве научи, во ист час, она што мора да се каже. "
12:13 И некој од толпата му рече:, "Учител, кажам на брат ми да ги споделат наследството со мене. "
12:14 Но, тој му рече:, "Човекот, кој ме назначен судијата или арбитерот над вас?"
12:15 Па им рече:: "Бидете внимателни и претпазливи на сите среброљубието. За животот на една личност не е пронајден во изобилството на работите кои што ги поседува. "
12:16 Тогаш тој зборуваше со нив со помош на споредување, велејќи: "Плодните земјишта на одредена богат човек произведува култури.
12:17 И помисли во себе, велејќи: 'Што да правам? Зашто имам каде да се соберат плодовите свои. '
12:18 А тој рече:: "Тоа е она што ќе го направи. Јас ќе се урне и да се изгради мојот плевни поголемите. И во овие, Јас ќе се соберат сите работи кои се одгледувани за мене, како и својот имот.
12:19 И Јас ќе го кажам на мојата душа: Душата, имаш многу добра,, чуваат за многу години. Релаксираат, јадете, пијалок, и да се весели.
12:20 Но Бог му рече:: "Глупавиот, оваа ноќ им е потребна вашата душа од вас. На кого, потоа, ќе им припадне на оние нешта, кои си ги направил?'
12:21 Така е и со оној кој ги чува за себе, и не е богат со Бога. "
12:22 И им рече на Своите ученици: “And so I say to you: Do not choose to be anxious about your life, as to what you may eat, ниту за телото, за тоа што ќе облечете.
12:23 Life is more than food, and the body is more than clothing.
12:24 Consider the ravens. For they neither sow nor reap; there is no storehouse or barn for them. And yet God pastures them. How much more are you, compared to them?
12:25 Кој од вас, од страна на размислување, е во состојба да се додаде еден лакот на својот раст?
12:26 Затоа, if you are not capable, in what is so little, why be anxious about the rest?
12:27 Consider the lilies, како тие растат. They neither work nor weave. Но, вистина ви велам:, not even Solomon, во сите негови слава, was clothed like one of these.
12:28 Затоа, if God so clothes the grass, which is in the field today and thrown into the furnace tomorrow, how much more you, О малку во верата?
12:29 И така, do not choose to inquire as to what you will eat, or what you will drink. And do not choose to be lifted up on high.
12:30 For all these things are sought by the Gentiles of the world. And your Father knows that you have need of these things.
12:31 Уште навистина, seek first the kingdom of God, and his justice, and all these things shall be added to you.
12:32 Не плашете се, мало стадо; за него е задоволен вашиот Отец да ви даде царството.
12:33 Продаде она што го поседуваат, и да даде милостиња. Направете си торби што не ќе се истроши, богатство кое нема да падне на кратко, во рај, каде крадец не се приближува, и не молец разградува.
12:34 Зашто, каде што е вашето богатство, таму ќе биде и срцето.
12:35 Нека се препаша вашиот половини, и нека биде светла гори во ваши раце.
12:36 И нека ти си биде како мажите чекаат својот господар, кога тој ќе се врати од свадба; така што, кога ќе дојде и чука, тие може да се отвори со него веднаш.
12:37 Блажени се оние слуги, кои Господ, кога се враќа, ќе најдете се буден. Амин јас да ви кажам, оти ќе се опашете и да ги седнете да јадете, додека тој, продолжување на, ќе работи да ги.
12:38 И ако тој ќе се врати во втората часовник, или ако во третиот часовник, и ако тој ќе ги пронајдеме за да биде така: тогаш Блажени се оние слуги.
12:39 Но ова да знаете: дека ако таткото на семејството знаел во кој час ќе дојде крадецот, тој сигурно ќе застане часовник, и тој нема да дозволи неговата куќа за да бидат скршени во.
12:40 Можете, исто така, мора да бидат подготвени. Зашто Синот Човечки ќе се врати во час кога нема да се реализира. "
12:41 Тогаш Петар му рече:, "Господи, се ви кажувам оваа парабола за нас, или и на сите?"
12:42 Така Господ рече:: "Кој мислите дека е верен и прудентно клучар, кого неговиот Господ го поставил над своето семејство, со цел да им даде мерка на пченица во догледно време?
12:43 Блажен е оној слуга, ако, кога неговиот Господ ќе се врати, тој ќе го најде дејствуваат на овој начин.
12:44 Вистина ви велам:, дека тој ќе го постави над сè што поседува.
12:45 Но, ако тој слуга ќе го рече во своето срце, "Мојот Господ има направено одложување на неговото враќање,И ако тој почна да се удри на мажите и жените службеници, и да јадат и да пијат, и да бидат опиени,
12:46 тогаш господарот на тој слуга ќе се врати на ден кој не се надева, и во час што не знаев. И тој ќе го одделат, и тој ќе го постави својот дел со онаа на неверните.
12:47 И тој слуга,, кој знаел волјата на својот Господ, а кој не подготви и не постапил според неговата волја, ќе биде претепан неколку пати.
12:48 Сепак, тој што не знае, и кој постапил на начин кој заслужува тепа, ќе биде соборен помалку пати. Па тогаш, на сите на кого многу му е дадена, многу и ќе се бара. И на оние на кои многу му е доверена, уште повеќе ќе се бара.
12:49 Јас дојдов за да го дадат својот оган на земјата. И што треба да посакуваш, освен тоа дека може да се разгори?
12:50 И имам крштевање, со кои јас сум за да се крсти. И како јас сум ограничен, дури и додека не може да се постигне!
12:51 Дали мислите дека дојдов да донесам мир на земјата? Не, Јас да ви кажам, но поделба.
12:52 За од овој пат на, ќе има петмина во една куќа: поделени на тројца против двајца, како и двајца против тројца.
12:53 А татко ќе биде поделена против син, и син против неговиот татко; мајка против ќерка, и ќерка од мајка; мајка-во-закон против ќерка-во-законот, и ќерка-во-законот против мајка-во-закон. "
12:54 И тој, исто така, му рече на народот: "Кога ќе го видите облак издига од заоѓањето на сонцето, веднаш да се каже, "А дожд облак доаѓа." И така тоа го прави.
12:55 И кога јужен ветар дува, да се каже, "Тоа ќе биде жешко." И така тоа е.
12:56 Лицемери! Да се ​​спознае на лицето на небото, и на земјата, уште како е тоа што вие не се спознае тоа време?
12:57 И зошто да не го правите, дури и меѓу себе, суди што е само?
12:58 Така, кога ви се случува со вашиот противник на владетелот, додека сте на пат, се направи обид да се ослободи од него, за да не можеби и тој може да ве доведе до судијата, и судијата може да ви ги достави до службеник, и службеникот може да ве фрли во затвор.
12:59 Јас да ви кажам, вие нема да отстапи од таму, додека не се платени многу последен паричка. "