Лука 13

13:1 И таму беа присутни, во тој период, некои кои беа известување за Галилејците, чија крв Пилат меша со нивните жртви.
13:2 И одговарање, Тој им рече:: "Дали мислите дека тие Галилејци мора згрешив повеќе од сите други Галилејци, затоа што толку многу страдаше?
13:3 Не, Јас да ви кажам. Но, ако не се покаете, сите ќе загинат слично.
13:4 И оние осумнаесет врз кои падна Силоамската кула на и ги убиле, дали мислите дека тие, исто така, беа поголеми престапници од сите луѓе кои живеат во Ерусалим?
13:5 Не, Јас да ви кажам. Но, ако не се покаете, сите ќе загинат слично. "
13:6 И тој, исто така, кажа оваа парабола: "Еден човек имаше една смоква, која беше поставена во своето лозје. И дојде барам плод на неа, но не најде.
13:7 Потоа му рече на лозарот од лозјето: "Ете, за овие три години дојдов барам плод на оваа смоква, и јас се наоѓам. Затоа, го намали. Зошто да прави уште окупираат земјиште?'
13:8 Но како одговор, Тој му рече:: Господару, нека биде за оваа година, исто така,, за кое време ќе се копа околу него и да додадете ѓубриво.
13:9 И, навистина, тоа треба да вроди со плод. Но, ако не, во иднина, јас ќе ја намали. "
13:10 Сега поучуваше во нивните синагоги во саботите.
13:11 И овде, имаше една жена, која имаше дух на немоќта осумнаесет години. И таа беше згрбавена; и таа не беше во можност да се погледне нагоре на сите.
13:12 А кога Исус ја виде, Тој ја повика да се, и тој рече:, "Жена, се ослободува од својата немоќ. "
13:13 И тој ги положи рацете врз неа, и таа веднаш се исправи, и таа се прослави Бога.
13:14 Потоа, како резултат, на началникот на синагогата се налути дека Исус излечи во сабота, и му рече на народот: "Има шест дена на која ќе треба да работат. Затоа, дојде и да се излечи на оние, а не на денот на саботата. "
13:15 Тогаш Господ му рече како одговор: "Лицемери! Не секој еден од вас, во сабота, објави својот вол или магаре од јаслите, и да доведе до вода?
13:16 Па тогаш, не треба ова Авраамова ќерка, кого Сатаната врзан за овде овие осумнаесет години, да бидат ослободени од ова ограничување на денот на саботата?"
13:17 И како што тој велеше овие работи, сите негови противници се срамам. И сиот народ се радуваше во сето она што е направено од него славно.
13:18 Па рече: "За да се она што е царството Божјо слични, и во која бројка ќе го споредам?
13:19 Тоа е како синапово зрно, кои еден човек го зеде и го фрлија во својата градина. И тоа се зголеми, и стана голема дрво, и птиците небески одмараа во неговите гранки. "
13:20 И повторно, рече тој: "До која бројка да го споредам царството Божјо?
13:21 Тоа е како квасец, што го зема жена и се сокри во три мери брашно од пченица во ред, додека таа беше целосно квасец. "
13:22 И тој патувал низ градовите, наставата и го прави својот пат во Ерусалим.
13:23 А некој му рече:, "Господи, тие се само неколку кои се спасени?"Но, тој им рече::
13:24 "Труди се да влезе низ тесната врата;. за многу, Јас да ви кажам, ќе се обиде да влезе и да не биде во можност.
13:25 Потоа, кога таткото на семејството ќе се влезе, ја затвори вратата, ќе почнат да стојат надвор и да затропа на вратата, велејќи, Господару, отвори за нас. "И во одговор, тој ќе ти кажам, "Јас не знам од каде сте.
13:26 А потоа ќе почнат да се каже, "Ние јадевме и пиевме во твое присуство, и ќе се предава на нашите улици. "
13:27 И тој ќе ви велам:: "Јас не знам од каде си. Одете си од Мене, сите што работниците на беззаконието!'
13:28 На тоа место, таму ќе биде плач и крцкање со заби, кога ќе ги видите Авраам, и Исак, и Јаков, и од сите пророци, во царството на Бога, но сепак ќе си се протерани надвор.
13:29 И тие ќе дојдат од исток, и Западот, и на север, и Југот; и тие ќе седнат на трпезата во царството на Бога.
13:30 И овде, оние кои се последните ќе бидат први, и оние кои се први ќе бидат последни. "
13:31 Во ист ден, некои од фарисеите приближуваше, велејќи му: "Одете, и да си одат од тука. Зашто Ирод сака да те убие. "
13:32 И им рече:: "Одете и кажете дека лисица: "Ете, Јас изгонувам демони и оствари исцеленија, денес и утре. И на третиот ден ќе стигнат до крајот. "
13:33 Уште навистина, неопходно е за мене да одиме денес и утре и следниот ден. За тоа не падне за пророк да загине надвор од Ерусалим.
13:34 Ерусалим, Ерусалим! Те убие пророците, а вие камен оние кои се испратени до вас. Секојдневно, Сакав да се соберат вашите деца, во начинот на птица со нејзиното гнездо под крилја, но вие не сакавте!
13:35 Овде, вашиот дом ќе се остави пуст за вас. Но, вистина ви велам:, што вие не ќе ме види, додека не се случи тоа што велиш: "Блажен е оној кој пристигна во името на Господа. '"