Лука 15

15:1 Сега митници и грешници беа близу до него, така што тие би можеле да го слушаат.
15:2 А фарисеите и книжниците, промрморе, велејќи, "Ова се прифати грешници и јаде со нив."
15:3 И тој кажа оваа парабола за нив, велејќи:
15:4 "Кој меѓу вас, кој има сто овци, и ако тој ќе го изгуби еден од нив, нема да ги остави деведесет и деветте во пустината и се оди по оној кого тој го загубил, додека не ја најде?
15:5 И кога тој го најде, тој го става на раменици, радувајќи.
15:6 И враќајќи се дома, што тој го нарекува заедно неговите пријатели и соседи, им рекол:: "Им честитаме мене! За Најдов моите овци, кои биле изгубени. "
15:7 Јас да ви кажам, дека ќе има толку многу повеќе радост во небото за еден грешник покајание, отколку за деведесет и деветте само, кои не треба да се покајат.
15:8 Или која жена, има десет драхми, дали таа ќе го изгуби една драхма, нема да запалат свеќа, и движете куќата, и трудољубиво пребарување додека таа го наоѓа?
15:9 И кога таа ја најде, таа го нарекува заедно нејзините пријатели и соседи, велејќи: "Радувајте се со мене! За Најдов драхмата, што имав изгубено.
15:10 Па јас да ви кажам, таму ќе биде радост и пред ангелите Божји за уште еден грешник, кој се кае. "
15:11 А тој рече:: "Еден човек имаше два сина.
15:12 Помладиот од нив му рече на таткото, "Татко, дај ми го делот од вашиот имот кои ќе одат со мене. "И тој го поделил имот меѓу нив.
15:13 И по неколку дена,, помладиот син, сето тоа зближувајќи, утврдени на долго патување на некој далечен регион. И таму, тој потрошил неговата супстанца, кои живеат во луксуз.
15:14 По тоа што сите се консумира, голем глад се случи во тој регион, и тој почна да биде во потреба.
15:15 И тој отиде и во прилог се на еден од жителите на тој регион. И го испрати на неговата фарма, со цел да се хранат свињи.
15:16 И дека сака да се наполни својот стомак со белешки дека свинскиот јадев. Но, никој нема да го даде за него.
15:17 И се врати на своите сетила, рече тој: "Колку платеници во куќата на татко ми имаат леб во изобилство, а јас пак умирам овде, во глад!
15:18 Јас ќе се крене и да си одат на татко ми, и јас ќе му речам: Татко, Згрешив против небото и пред тебе.
15:19 Јас не сум достоен да се нарекувам твој син. Покажи ми еден од најмен вашите раце. "
15:20 И се крева, тој отиде на неговиот татко. Но, додека тој се уште беше на растојание, го виде таткото негов, и тој се пресели со сочувство, и работи со него, тој падна на вратот и го бакна.
15:21 И синот му рече:: "Татко, Згрешив против небото и пред тебе. Сега, јас не сум достоен да се нарекувам твој син.
15:22 Но таткото им рече на своите слуги:: 'Брзо! Изнесам најдобрите наметка, и го облече со неа. И стави прстен на раката и обувки на нозете.
15:23 И да ја доведе угоеното теле тука, и да ги убијат. И ајде да јадеме и да се одржи на празникот.
15:24 За овој мој син беше мртов, и ја оживеа; тој беше изгубен, и се најде. "И тие почнаа да празникот.
15:25 Но, неговиот постар син беше во полето. И кога се вратил и се приближил до куќата, го слушна музика и танцување.
15:26 И тој го повика еден од слугите, и тој го доведува во прашање за тоа што е ова?.
15:27 И му рече:: "Твојот брат ќе се врати, и твојот татко го уби угоеното теле, бидејќи го доби безбедно.
15:28 Потоа станал огорчен, и тој не сака да влезе. Затоа, татко му, излегувам, почна да се изјасни со него.
15:29 И во одговор, му рече на својот татко: "Ете, Јас сум бил да ви служи за многу години. И никогаш не сум престапил заповедта вашиот. А сепак, никогаш не ми даде дури и јаре, така што би можел празникот со пријателите.
15:30 Сепак, по овој твој син се вратил, кој ги проголта супстанција неговата со лабава жени, ќе го убие угоеното теле за него. "
15:31 Но, тој му рече:: Синко, Ти си со мене секогаш, и се што имам е твое.
15:32 Но, тоа беше потребно за празникот и да се радува. За овој брат твој беше мртов, и ја оживеа; тој беше изгубен, и се најде. "