Лука 17

17:1 И им рече на Своите ученици: "Невозможно е да не се случи скандали. Но тешко на него преку кого доаѓаат!
17:2 Тоа ќе биде подобро за него ако воденички камен беа сместени околу вратот и го фрлија во морето, отколку да се заведе еден од овие мали,.
17:3 Бидете внимателни на себе. Ако твојот брат греши против тебе, поправи го. И ако тој се покајал, прости му.
17:4 А ако е згрешивме седум пати на ден, и седум пати на ден се сврте назад кон вас, велејќи, 'Жал ми е,"Тогаш му прости."
17:5 И апостолите рече на Господ, "Зголемување на нашата вера."
17:6 Но Господ му рече: "Ако имате вера како зрно синапово, може да се каже на оваа црница, 'Да биде искоренета, и да се пресади во морето. "И тоа ќе ти се покорува.
17:7 Кој од вас, има орање службеник или прехранат стоката, би рекле за него, како што тој се враќаше од поле, "Дојди во веднаш; седнете да јадете,'
17:8 и не би рекол да му: "Подгответе мојата вечера; препашете себе и министерот за мене, додека јас јадат и пијат; и по овие работи, ќе јадете и пиете?'
17:9 Тој ќе ви бидат благодарни за тој слуга, за тоа што му заповеда да се направи?
17:10 Јас не мислам. Така, Кога сте го направиле сите овие работи кои се научени да ви, треба да се каже: "Ние сме бескорисни службеници. Ние сме го направиле она што ние треба да се направи. "
17:11 И тоа се случи дека, додека патувал во Ерусалим, што помина низ средината на Самарија и Галилеја.
17:12 И како што беше влегувањето одреден град, десет лепрозни мажи се запознал со него, и застанаа на растојание.
17:13 И тие крена својот глас, велејќи, "Исус, Наставникот, се сожали на нас. "
17:14 И кога ги видов, рече тој, "Одете, прикажи ги сами на свештениците. "И тоа се случи дека, како што се случува, тие беа исчистени.
17:15 А еден од нив, кога виде што стана чист, врати, увеличително Бог со силен глас:.
17:16 И тој падна со лицето надолу, пред неговите нозе, благодарејќи. И ова беше еден Самарјанин.
17:17 И во одговор, Исус и рече:: "Не беа направени десет чисти? Така, каде што се деветте?
17:18 Беше никој пронајден кои ќе се вратат и да го слават Бога, освен овој туѓинец?"
17:19 И му рече:: "Стани, шпекулираат. За својата вера те спаси. "
17:20 Тогаш тој беше испрашуван од фарисеите: "Кога ќе пристигнете во царството на Бога?"И во одговор, Тој им рече:: "Царството Божје пристигнува незабележано.
17:21 И така, тие нема да кажам, "Ете, тој е тука,'Или' Ете, тоа е таму. "Зашто, еве, Божјото царство е во вас. "
17:22 И им рече на Своите ученици: "Ќе дојде време кога ќе сакаат да се види еден ден на Синот Човечки, а ти не ќе го видите.
17:23 И тие ќе ти кажам, "Ете, тој е тука,'И' Ете, тој е таму. "Не се избере да се излезе, и не ги следат.
17:24 Зашто, како молњи под небото и сјае на она што е под небото, така ќе биде и Синот Човечки во својот ден.
17:25 Но прво, тој мора да настрада многу и да биде отфрлен од овој род.
17:26 И како што се случи во времето на Ное, па исто така ќе биде и во деновите на Синот Човечки.
17:27 Тие јадеа и пиеја; тие ги земале жени и се мажеа, дури до денот, кога Ное влезе во ковчегот. И дојде потопот и ги уништи сите.
17:28 Тоа ќе биде слично на она што се случило во времето на Лот. Тие јадеа и пиеја; тие беа за купување и продавање; тие се садат и градење.
17:29 Потоа, на денот кога Лот отиде од Содом, врнеше оган и сулфур од небото, и ги уништил сите.
17:30 Според овие работи, така ќе биде во оној ден кога ќе биде откриена на Синот Човечки.
17:31 Во тој час, кој ќе биде на покривот, со стоки во неговата куќа, нека не се спушти да ги однесе. А кој ќе биде во областа, слично, нека не се враќа назад.
17:32 Се сеќавам Лотовата жена.
17:33 Кој и да се обиде да го спаси својот живот, ќе ја загуби;; а оној што ја изгубил, ќе го вратам во живот.
17:34 Јас да ви кажам, во таа ноќ, ќе има два во еден кревет. Еден ќе биде однесена, а другиот ќе се остави зад себе.
17:35 Две ќе биде на точило заедно. Еден ќе биде однесена, а другиот ќе се остави зад себе. Двајцата ќе бидат на нива. Еден ќе биде однесена, а другиот ќе се остави зад себе. "
17:36 Одговарајќи, Тие му рекоа, "Каде, Господ?"
17:37 И им рече:, "Секаде каде што телото ќе биде, на тоа место, исто така,, орлите ќе се соберат. "