Лука 2

2:1 И тоа се случи во тие денови декрет излезе од кесарот Август, така што целиот свет да се запишат.
2:2 Ова беше првиот уписен; тоа беше направен од страна на владетелот на Сирија, Квириниј.
2:3 И сите отиде да се прогласи, секој во својот град.
2:4 Потоа Јосиф од Галилеја вознесе, од градот Назарет, во Јудеја, во градот на Давид, кој е наречен Витлеем, бидејќи беше од домот и од семејството на Давид,
2:5 со цел да се прогласи, со Марија, свршена жена, која била со дете.
2:6 Потоа се случи, додека тие беа таму, денови се завршени, така што таа ќе се породи.
2:7 И роди својот првороден син. И таа му завиткано во пелени и го положи во јасли, бидејќи немаше место за нив во гостилницата.
2:8 А имаше и овчари во истиот регион, да се биде буден и да бдеат во текот на ноќта во текот на нивните верници.
2:9 И овде, ангел на Господ беше во близина на нив, и светлината на Бога блескаше околу нив, и тие се погоди со голем страв.
2:10 И ангелот им рече:: "Не се плаши. За, овде, Јас ќе се прогласи за голема радост, која ќе биде за сите луѓе.
2:11 За денес Спасителот е роден за вас во Давидовиот град: тој е Христос Господ.
2:12 И тоа ќе биде знак за вас: ќе ги најдете на новороденчињата завиткано во пелени и лежи во јасли ".
2:13 И одеднаш со ангелот се јави многубројно небесната војска, фалејќи Бога и рече:,
2:14 "Слава на Бога во висините, а на земјата мир на луѓето со добра волја ".
2:15 И тоа се случи дека, кога ангелите се оддели од нив во небото, пастирите рекоа еден на друг, "Ајде да преминеме во Витлеем и да видиме овој збор, што се случило, што Господ го откри за нас. "
2:16 И отидоа брзо. И најдоа Марија и Јосиф; и детето лежеше во јасли.
2:17 Потоа, Гледајќи го ова, да се разберат зборот што беше разговарал со нив за ова момче.
2:18 И сите кои го чуја тоа беа воодушевени од овој, и од оние работи кои им било кажано да ги пастирите.
2:19 А Марија ги пазеше сите тие зборови, размислуваат за нив во своето срце.
2:20 И се вратија пастирите, славејќи Го и фалејќи Бога за сите работи што чуја и видоа, исто како што беше кажано за нив.
2:21 И по осум дена се заврши, така што на момчето ќе биде обрежано, неговото име беше наречен Исус, исто како што беше наречен од ангелот уште пред да биде зачнат во утробата.
2:22 И по се исполнети дена од денот на нејзиното чистење, во согласност со законот на Мојсеј, Го донесоа во Ерусалим, со цел да го претстават пред Господа,
2:23 како што е напишано во Господовиот Закон, "За секој машки отворање на матката ќе се нарече свето на Господа,,"
2:24 а со цел да се принесе жртва, според она што е речено во Законот Господов, "Пар грлици или две гулапчиња."
2:25 И овде, имаше еден човек во Ерусалим, по име Симеон, и овој човек беше праведен и богобојазлив, во очекување на утеха на Израел. И Светиот Дух беше со него.
2:26 И добил одговор од Светиот Дух: дека тој нема да се види неговата смрт пред тој го видел Христос на Господ.
2:27 И тој отиде со Духот на храмот. И кога детето Исус бил донесен од страна на неговите родители, со цел да дејствува во негово име, според обичајот на Законот,
2:28 тој, исто така, го зеде, во неговите раце, и тој го благослови Бога и рече::
2:29 "Сега ќе може да го разреши својот слуга во мир, Господи, според твојот збор.
2:30 За очите мои го видоа спасението,
2:31 кои сте ги приготвил пред лицето на сите народи:
2:32 светлината на откровение на народите и слава на Твојот народ Израел. "
2:33 А татко му и мајка му се прашувате за овие работи, кои се зборува за него.
2:34 И Симеон ги благослови, и рече на мајка му Марија: "Ете, ова е поставена за пропаста и за воскресението на мнозина во Израел, и како знак кој ќе бидат спротивставени.
2:35 И меч ќе помине низ душата, така што за да се откријат мислите на многу срца. "
2:36 И таму беше пророчицата, Ана, ќерка Фануилова, од Асировото. Таа беше многу поодминати години, и таа живеела со својот сопруг за седум години од нејзината невиност.
2:37 И тогаш таа беше вдовица, дури и до осумдесет-четврта година. И без заминување од храмот, таа беше слуга на пост и молитва, ден и ноќ.
2:38 И да влезат во ист час, таа призна на Господ. И таа зборуваше за Него на сите оние кои се во очекување на откуп на Израел.
2:39 И откако се вршат сите работи во согласност со законот на Господа, тие се вратија во Галилеја, во нивниот град, Назарет.
2:40 А детето растеше, и тој беше зајакнат со полнота на мудроста. И Божјата благодат беше во него.
2:41 And his parents went every year to Jerusalem, at the time of the solemnity of Passover.
2:42 And when he had become twelve years old, they ascended to Jerusalem, according to the custom of the feast day.
2:43 And having completed the days, when they returned, the boy Jesus remained in Jerusalem. And his parents did not realize this.
2:44 Но, supposing that he was in the company, they went a day’s journey, seeking him among their relatives and acquaintances.
2:45 And not finding him, they returned to Jerusalem, seeking him.
2:46 И тоа се случи дека, after three days, they found him in the temple, sitting in the midst of the doctors, listening to them and questioning them.
2:47 But all who listened to him were astonished over his prudence and his responses.
2:48 И по гледањето на него, they wondered. And his mother said to him: "Сине, why have you acted this way toward us? Овде, your father and I were seeking you in sorrow.”
2:49 И им рече:: “How is it that you were seeking me? For did you not know that it is necessary for me to be in these things which are of my Father?"
2:50 And they did not understand the word that he spoke to them.
2:51 And he descended with them and went to Nazareth. And he was subordinate to them. And his mother kept all these words in her heart.
2:52 And Jesus advanced in wisdom, and in age, and in grace, with God and men.