Лука 21

21:1 И бара околу, виде богатите кријат своите донации во offertory.
21:2 Тогаш тој, исто така, видов некои вдовица, сиромах, ставање во две мали бакарни парички.
21:3 А тој рече:: "Вистина,, Јас да ви кажам, дека оваа сиромашна вдовица ја стави во повеќе од сите други.
21:4 За сите овие, надвор од нивната изобилство, имаат додадени на подароци за Бог. Но, таа, надвор од она што е потребно, ја стави во сето она што таа мораше да продолжи да живее. "
21:5 И кога некои од нив велеа, за храмот, дека тоа е украсен со одлични камења и подароци, рече тој,
21:6 "Ова што го гледате, деновите кога ќе пристигне таму нема да се остави зад себе камен врз камен, што не е урнат. "
21:7 Потоа го доведе во прашање, велејќи: "Учител, кога ќе биде тоа? И каков ќе биде знакот кога тоа ќе се случи?"
21:8 А тој рече:: "Бидете претпазливи, да не би да биде заведена. За мнозина ќе дојдат во Мое име, велејќи: 'Зашто Јас сум тој,'И, "Времето се приближи." И така, не изберете да одите по нив.
21:9 И кога ќе се чуе на битки и бунтови, не бидете преплашени. Тоа мора да се случи прво. Но на крајот не е толку брзо. "
21:10 Тогаш тој им рече:: "Луѓето ќе станат против луѓето, и царство против царство.
21:11 И ќе има големи земјотреси на разни места, и помор, и глад, и терор од небото; и нема да има големи знаци.
21:12 Но, пред сите овие работи, тие ќе ги стават своите раце на вас и да ве прогонуваат, ви ги предаде на синагогите и во притвор, влечкаш пред цареви и управители, заради Моето име.
21:13 И ова ќе биде можност за вас да сведочи.
21:14 Затоа, поставите на овој во вашите срца: дека не треба да се разгледа во однапред како може да се одговори.
21:15 Зашто Јас ќе ви дадам уста и мудрост, кој сите ваши противници не ќе бидат во можност да се спротивстави или контрадикторни.
21:16 И ќе биде предаден од страна на вашите родители, и браќа, и роднини, и пријателите. И тие ќе се донесе во врска со смртта на некои од вас.
21:17 И ќе бидете намразени од сите заради Моето име.
21:18 А сепак, Не ни влакно од главата ќе загинат.
21:19 Со трпението, вие мора да имаат вашите души.
21:20 Потоа, кога ќе го виделе Ерусалим опкружен од страна на армијата, знаеш тогаш дека неговата пустош приближи.
21:21 Тогаш оние кои се во Јудеја бегаат во планините, и оние кои се во средината се повлече, и оние кои се во селата не влезе во неа.
21:22 За ова се денови на одмазда, така што сите работи можат да бидат исполнети, кои се напишани.
21:23 Тогаш тешко на оние кои се бремени или нега во тие денови. За таму ќе биде голема катастрофа на земјата и голем гнев врз овој народ.
21:24 И тие ќе паднат од сечилото на мечот. И тие ќе бидат одведени како заробеници во сите нации. И Ерусалим ќе бидат прегазени од страна на народите, до исполнување на тие времиња на нациите.
21:25 И ќе има знаци на сонцето, месечината и ѕвездите. И нема да има, на Земјата, вознемиреност меѓу народите, од конфузија во бучавата на морето и на брановите:
21:26 мажите одумирањето од страв и од страв во текот на нешта кои ќе победат на целиот свет. За небесните сили ќе бидат преместени.
21:27 И тогаш ќе Го видат Синот Човечки како доаѓа на облак, со голема сила и величие.
21:28 Но, кога ќе почне да се случи, подигнете ги главите и погледнете околу вас, бидејќи вашиот откуп приближува. "
21:29 И тој им одговори споредба: "Мисли на смоквата и сите дрвја.
21:30 Кога во моментов тие се произведуваат овошје од себе, знаете дека летото е близу.
21:31 Така што исто така, кога ќе го виделе тоа се случи, знаете дека Божјото царство е во близина.
21:32 Амин јас да ви кажам, оваа лоза нема да поминат, додека сите овие работи се случуваат.
21:33 Небото и земјата ќе поминат. Но Моите зборови нема да поминат.
21:34 Но да се биде внимателен со себе, да не би, можеби вашите срца да се оптоварува со самозадоволување и опиеноста и грижа за овој свет. А потоа тој ден може да ви ги победат одеднаш.
21:35 За како примка ќе победат сите оние кои седат по лицето на целата земја.
21:36 И така, да бидат внимателни, молејќи се на сите времиња, така што ќе може да се одржи достоен да избега од сето тоа, кои се во иднина, и да стоите пред Синот Човечки. "
21:37 Now in the daytime, he was teaching in the temple. But truly, departing in the evening, he lodged on the mount that is called Olivet.
21:38 And all the people arrived in the morning to listen to him in the temple.