Лука 6

6:1 Сега тоа се случи дека, на вториот првата сабота, како што помина низ областа на жито, неговите ученици биле одвојување на класови и ги јаде, со триење на нив во своите раце.
6:2 А некои фарисеи им рече:, "Зошто го правиш она што не е дозволено во саботи?"
6:3 И да одговори на нив, Исус и рече:: "Зар не сте читале ова, што направи Давид, кога огладне, и оние што беа со него?
6:4 Како влезе во Божјиот дом, и го зеде лебот на присуство, и го изедов, и му го даде на оние кои беа со него,, и покрај тоа што не е дозволено за секој да го јадат, освен самиот свештениците?"
6:5 И им рече:, "Зашто Синот Човечки е господар, дури и на саботата. "
6:6 И тоа се случи дека, на друг сабота, тој влезе во синагогата, и тој се предава. И таму имаше еден човек, и неговата десна рака беше исушена.
6:7 Книжниците и фарисеите забележани дали ќе лекува во сабота, така што тоа би го најдете на обвинението подигнато против него.
6:8 Уште навистина, тој знаеше нивните мисли, и така тој му рече на човекот кој имаше исушена рака, "Стани и да стои во средината на теренот." И се крева, тој застана.
6:9 Тогаш Исус им рече:: "Те молам, ако тоа е дозволено во саботи да се прави добро, или да прават зло? Да им даде здравје на живот, или да го уништат?"
6:10 И бараат околу на сите, тој му рече на човекот, "Прошири својата рака." И тој го прошири. И раката му беше вратена.
6:11 Тогаш тие беа полни со лудило, и тие разговараа еден со друг, што, особено, тие може да се направи во врска со Исус.
6:12 И тоа се случи дека, во тие денови, тој излезе на гората да се помоли. И тој беше во молитвата на Бога во текот на ноќта.
6:13 И кога бел ден пристигнал, ги повика Своите ученици. И тој го избра дванаесет од нив (кои ги нарече апостоли):
6:14 Симон, кого наречен Петар, и брат му Андреј, Јаков и Јован, Филип и Вартоломеј,
6:15 Матеј и Тома, Џејмс на Алфеј, и Симон, наречен Зилот,
6:16 и Јуда Јаковов, и Јуда Искариот, кој е предавник.
6:17 И слегуваат со нив, тој стоеше во место ниво со мноштво на своите ученици, и изобилен мноштво на луѓе од сите Јудеја и Ерусалим и на морскиот брег, и Тир и Сидон,
6:18 кој дошол, така што тие би можеле да го слушаат и да се исцелат од нивните болести. И оние кои се вознемирени од нечистите духови биле излекувани.
6:19 И целата публика се обидува да го допрат, затоа што моќта излезе од него и го исцели.
6:20 И кревајќи ги очите на своите ученици, рече тој: "Блажени сте вие, сиромашните, зашто ваше е царството Божјо.
6:21 Блажени сте вие, кои се гладни сега, за вас треба да бидат задоволени. Блажени сте вие, кои сега плачете, за да се смеете.
6:22 Благословен ќе биде кога мажите ќе имаат ве мразат, и кога тие ќе ве одвојат и вие укорувал, и исфрлени вашето име како зло, заради Синот Човечки.
6:23 Да ми биде драго во оној ден и радувајте. Зашто, еве, голема е вашата награда на небесата. За истите овие работи татковците им правеа на пророците.
6:24 Уште навистина, Тешко вам кои се богати, за да имаат вашите утеха.
6:25 Тешко вам кои се задоволни, за вас ќе биде гладен. Тешко вам кои сега се смеат, за вас ќе тагувате и ќе плачете.
6:26 Тешко вам кога луѓето ќе ве благослови. За истите овие работи татковците им правеа на лажните пророци.
6:27 But I say to you who are listening: Љубете ги своите непријатели. Правете им добро на оние што ве мразат.
6:28 Bless those who curse you, and pray for those who slander you.
6:29 And to him who strikes you on the cheek, offer the other also. And from him who takes away your coat, do not withhold even your tunic.
6:30 But distribute to all who ask of you. And do not ask again of him who takes away what is yours.
6:31 And exactly as you would want people to treat you, treat them also the same.
6:32 And if you love those who love you, what credit is due to you? For even sinners love those who love them.
6:33 And if you will do good to those who do good to you, what credit is due to you? Навистина, even sinners behave this way.
6:34 And if you will loan to those from whom you hope to receive, what credit is due to you? For even sinners lend to sinners, in order to receive the same in return.
6:35 So truly, love your enemies. Do good, and lend, hoping for nothing in return. And then your reward will be great, and you will be sons of the Most High, for he himself is kind to the ungrateful and to the wicked.
6:36 Затоа, be merciful, just as your Father is also merciful.
6:37 Do not judge, and you will not be judged. Do not condemn, and you will not be condemned. Forgive, and you will be forgiven.
6:38 Give, and it will be given to you: a good measure, pressed down and shaken together and overflowing, they will place upon your lap. секако, the same measure that you use to measure out, will be used to measure back to you again.”
6:39 Сега тој им рече уште споредба: "Како може слепец води слепец? Дали тие не и падне во јама?
6:40 Ученикот не е над својот учител. Но секој од нив ќе бидат усовршени, ако тој е како својот учител.
6:41 И зошто ја гледаш раската во окото на брата си, а гредата во своето око, не го сметаат?
6:42 Или, како ќе кажеш на брата си, "брат, дозволете ми да ја извадиш раската од окото,'Додека не си ја видите најавите, во твоето око? лицемер, прво отстрани најавите од своето око, и тогаш ќе се види јасно, така што ќе може да доведе од раската од окото на брата си.
6:43 Зашто нема добро дрво дава лоши плодови кои, ниту зло дрво произведува добри плодови.
6:44 За секое дрво се познава по плодот. Зашто тие не се соберат смокви од трње, ниту, пак, се соберат грозјето од Bramble грмушка.
6:45 А добар човек, од добрите магацин на неговото срце, нуди она што е добро. А лошиот човек, од злото магацин, нуди се што е лошо. Зашто од преполнетото срце, зборува устата.
6:46 Но, зошто да ме нарекуваш, Господару, Господ,"И не го направи она што го велам?
6:47 Секој кој доаѓа кај Мене, и ја слуша Моите зборови, и ги прави: Јас ќе ја откријам каков е.
6:48 Тој е како човек изградба на куќа, кој копаше длабоко и ги поставил темелите врз камена. Потоа, кога дојде поплавите, реката беше брзаат на таа куќа, и тоа не беше во можност да се движи. За тоа беше основана врз карпата.
6:49 Но, кој го слуша и не го стори: тој е како човек гради својата куќа врз почвата, без основа. Реката упатиле против него, и дека наскоро паднал, и пропаста на таа куќа беше големо. "