Матеј 13

13:1 Во оној ден, Исус, поаѓајќи од куќа, седна покрај морето.
13:2 И како многу народ се собраа да му дека тој се качи во кораб и седна. И целата мноштво стоеше на брегот.
13:3 И тој зборуваше многу работи во параболи им, велејќи: "Ете, еден сејач да сее семе.
13:4 И додека тој сеидба, едно падна покрај патот, и птиците небески дојде и го изедов.
13:5 Тогаш другите падна во карпесто место, каде што немаше многу земја. И тие се појавија веднаш, бидејќи тие немаат длабочина на почвата.
13:6 Но, кога сонцето се крена, тие беа изгорени, и бидејќи немаа корен, тие секна.
13:7 Трети, пак, падна меѓу трње, и трњето се зголеми и да ги гуши.
13:8 Сепак, некои други падна на добра земја, и тие се плод: некои сто пати, Шеесет пати, триесет пати.
13:9 Кој има уши да слуша, нека чуе. "
13:10 И неговите ученици се приближил до него и рече:, "Зошто го зборувам во параболи?"
13:11 Одговарајќи, Тој им рече:: "Затоа што е дадена за вас да ги знаете тајните на царството небесно, но тоа не е дадена за нив.
13:12 За секој кој има, ќе биде дадена на него, и тој ќе има во изобилство. А кој не е, и она што има да му биде одземен од него.
13:13 За оваа причина, Им зборувам во параболи: бидејќи гледањето, тие не го гледаат, и тие слушаат и не чујат, ниту пак се разбере.
13:14 И така, во нив се исполнува пророштвото на Исаија, кој кажа, "слух, ќе го чујат, но не ги разбирам; и при гледањето, ќе видиш, но не гледаат.
13:15 Зашто срцето на овој народ дебелеат, и со ушите тешко слушаат тие, и тие се затворени очи, да не би во било кое време тие би можеле да гледаат со очите, и слушаат со ушите, и разбираат со срцето, и да се конвертира, а потоа јас ќе ги исцелам. '
13:16 Но блажени се вашите очи,, бидејќи тие го гледаат, и ушите, бидејќи слушаат.
13:17 Амин јас да ви кажам, сигурно, дека многу пророци и само сакаа да го видат она што го гледате, а сепак тие не го гледаат, и да чујат што слушате, а сепак тие не го слушаат.
13:18 Слушајте, потоа, на параболата за сејачот.
13:19 Со секој кој го слуша словото за царството и не го разбира, доаѓа лукавиот и носи далеку она што е посеано во неговото срце. Ова е тој кој доби семе од страна на патот.
13:20 Тогаш кој доби семе по карпести место, тоа е оној кој го слуша словото и веднаш го прима со радост.
13:21 Но, тој нема корен во себе, па тоа е само за време; потоа, кога неволја и прогон се случи, бидејќи на зборот, тој веднаш се сопнува.
13:22 И кој доби семе меѓу трње, тоа е оној кој го слуша словото, но грижите на оваа возраст и невистинитоста на богатството ја задушуваат словото, и тој е ефикасно без овошје.
13:23 Уште навистина, кој доби семе во добра почва, тоа е оној кој го слуша словото, и го разбира, и така тој носи плодови, и тој произведува: некои сто пати, и уште шеесет пати, и уште триесет пати. "
13:24 Тој предложи друга парабола им, велејќи: “The kingdom of heaven is like a man who sowed good seed in his field.
13:25 But while the men were sleeping, his enemy came and sowed weeds amid the wheat, and then went away.
13:26 And when the plants had grown, and had produced fruit, then the weeds also appeared.
13:27 So the servants of the Father of the family, се приближува, му рече:: Господару, did you not sow good seed in your field? Then how is it that it has weeds?'
13:28 И им рече:, ‘A man who is an enemy has done this.’ So the servants said to him, ‘Is it your will that we should go and gather them up?'
13:29 А тој рече:: ‘No, lest perhaps in gathering the weeds, you might also root out the wheat together with it.
13:30 Permit both to grow until the harvest, and at the time of the harvest, I will say to the reapers: Gather first the weeds, and bind them into bundles to burn, but the wheat gather into my storehouse.’ ”
13:31 Тој предложи друга парабола им, велејќи: "Царството небесно прилега на зрно синапово, која човекот го зеде и го посеа на нивата своја.
13:32 Е, навистина, најмалку од сите семиња, но кога тоа прерасна, е поголем од сите растенија, и станува дрво, толку многу што на птиците небески дојди и всели се во неговите гранки. "
13:33 Тој зборуваше друга парабола им: "Царството небесно прилега на квас, што го зема жена и се сокри во три мери брашно од пченица во ред, додека таа беше целосно квасец. "
13:34 Сите овие работи Исус зборуваше во параболи на народот. И тој не зборува за нив, освен од параболи,
13:35 со цел да се исполни кажаното преку пророкот, велејќи: "Ќе ја отворам мојата уста во параболи. Јас ќе го прогласат она што е скриено од создавањето на светот. "
13:36 Потоа, разрешување на народот, тој отиде во куќата. И неговите ученици се приближил до него, велејќи, "Објасни ни ја параболата за каколот во оваа област."
13:37 Одговарајќи, Тој им рече:: "Оној кој сее на доброто семе е Синот Човечки,.
13:38 Сега поле е во светот. И добрата семе се синовите на царството. Но, каколот се синовите на злото.
13:39 Значи непријателот кој го посеа, е ѓаволот. И навистина, жетвата е конзумирање на возраст; а жетварите се ангелите.
13:40 Затоа, само што се алгите се собраа и се гори во оган, така ќе биде во конзумирање на возраст.
13:41 Синот Човечки ќе ги испрати Своите ангели, Тие ќе го соберат од неговото царство сите кои водат на погрешен пат и оние кои работат беззаконие.
13:42 И тој ќе ги фрлат во вжарена печка, таму каде што ќе биде плач и крцкање со заби.
13:43 Тогаш само оние кои ќе светат како сонце, во царството на нивниот Отец. Кој има уши да слуша, нека слуша!.
13:44 The kingdom of heaven is like a treasure hidden in a field. When a man finds it, he hides it, и, because of his joy, he goes and sells everything that he has, and he buys that field.
13:45 Повторно, the kingdom of heaven is like a merchant seeking good pearls.
13:46 Having found one pearl of great value, he went away and sold all that he had, and he bought it.
13:47 Повторно, царството небесно е како нето фрлија во морето, кој ги собира заедно сите видови на риби.
13:48 Кога е исполнет, извлекувањето и седи покрај брегот, тие избрани добрите во садови, но лошите ги фрлаат.
13:49 Така ќе биде и на конзумирање на возраст. Ангелите ќе излезат и ќе ги одделат лошите од средината на праведните.
13:50 И тие ќе ги фрлат во вжарена печка, таму ќе биде плач и крцкање со заби.
13:51 Дали сте се разбере сите овие работи?"Тие велат дека за него, "Да."
13:52 Тој им рече:, "Затоа, секој книжник добро предава за небесното царство!, е како човек, татко на семејството, кој нуди од магацин и на нови и стари ".
13:53 И тоа се случи дека, кога Исус ја заврши овие параболи, тој си отиде од таму.
13:54 And arriving in his own country, he taught them in their synagogues, so much so that they wondered and said: “How can such wisdom and power be with this one?
13:55 Is this not the son of a workman? Is not his mother called Mary, и неговите браќа, Џејмс, и Јосиф, и Симон, and Jude?
13:56 And his sisters, are they not all with us? Затоа, from where has this one obtained all these things?"
13:57 And they took offense at him. Но Исус им рече:, “A prophet is not without honor, except in his own country and in his own house.”
13:58 And he did not work many miracles there, поради неверието.