Матеј 16

16:1 And Pharisees and Sadducees approached him to test him, and they asked him to show them a sign from heaven.
16:2 But he responded by saying to them: “When evening arrives, да се каже, ‘It will be calm, for the sky is red,'
16:3 and in the morning, ‘Today there will be a storm, for the sky is red and gloomy.’ So then, you know how to judge the appearance of the sky, but you are unable to know the signs of the times?
16:4 An evil and adulterous generation seeks a sign. And a sign shall not be given to it, except the sign of the prophet Jonah.” And leaving them behind, тој си отиде.
16:5 And when his disciples went across the sea, they forgot to bring bread.
16:6 И им рече:, “Consider and beware of the leaven of the Pharisees and the Sadducees.”
16:7 But they were thinking within themselves, велејќи, “It is because we have not brought bread.”
16:8 Тогаш Исус, знаејќи дека ова, рече: “Why do you consider within yourselves, О малку во верата, that it is because you have no bread?
16:9 Do you not yet understand, nor remember, the five loaves among the five thousand men, and how many containers you took up?
16:10 Or the seven loaves among the four thousand men, and how many baskets you took up?
16:11 Why do you not understand that it was not because of bread that I said to you: Beware of the leaven of the Pharisees and the Sadducees?"
16:12 Then they understood that he was not saying that they should beware of the leaven of bread, but of the doctrine of the Pharisees and the Sadducees.
16:13 Потоа отиде Исус на делови на Кесарија Филипова. И тој во прашање неговите ученици, велејќи, "Кој го направи луѓето велат дека Синот на човекот е?"
16:14 А тие рекоа:, "Некои велат Јован Крстител, и други велат Илија, Трети, пак, велат дека Еремија или еден од пророците. "
16:15 Исус им рече:, "Но, кој не ви кажам дека јас сум?"
16:16 Симон Петар одговори дека, "Ти си Христос, Синот на живиот Бог. "
16:17 И во одговор, Исус му рече:: "Блажени сте вие, Симоне, сине Јонин. За телото и крвта не го откри ова за вас, но мојот татко, Кој е во небесата.
16:18 И ви велам:, дека сте Петар, и врз оваа карпа Јас ќе ја изградам црквата, и вратите на пеколот нема да ја надвладеат.
16:19 И Јас ќе ви дадам клучевите на царството небесно. И што и да се поврзе на земјата, ќе биде обврзана, дури и на небото. И што и да се ослободи на земјата, ќе биде ослободен, дури и на небото. "
16:20 Потоа им рекол на своите ученици дека тие треба да се каже дека никој не е Исус Христос.
16:21 Од тоа време, Исус почна да му се открие на своите ученици дека тоа е потребно за него да оди во Ерусалим, и да пострада многу од старешините и книжниците и лидерите на свештеници, и да бидат убиени, и да воскресне на третиот ден.
16:22 И Петар, земајќи го настрана, почна да го прекорува, велејќи, "Господи, тоа може да биде далеку од тебе; ова нема да се случи. "
16:23 И дистанцираме, Исус му рече на Петар: "Бегај од Мене, Сатаната; ќе се пречка за мене. За да не се однесуваат во согласност со она што е од Бога, но според она што е на луѓето. "
16:24 Тогаш Исус им рече на Своите ученици:: "Ако некој сака да оди по мене, нека се одрече од себе, и да го земе својот крст, и ме следат.
16:25 За секој кој ќе го спаси својот живот, ќе ја загуби;. Но, кој ќе го загуби својот живот поради мене, да ја најдат.
16:26 За како тоа да имаат корист на човекот, ако го придобие целиот свет, уште навистина трпи штета на неговата душа? Или што ќе даде човек во замена за својата душа?
16:27 Зашто Синот Човечки ќе дојде во славата на својот Татко, со своите ангели. И тогаш тој ќе го врати секому според неговите дела.
16:28 Амин јас да ви кажам, има некои меѓу овие што стојат овде, кои нема да вкусат смрт, додека не го видат Синот Човечки како пристигнуваат во неговото владеење. "