Матеј 2

2:1 И така, кога Исус бил роден во Витлеем на Јуда, во деновите на царот Ирод, овде, Мудреците од исток пристигнаа во Ерусалим,
2:2 велејќи: "Каде е тој кој е роден царот на Евреите?? За видовме Неговата ѕвезда на исток, и ние почнавме да го обожаваат. "
2:3 Сега цар Ирод, Слушајќи ја оваа, беше вознемирен, и целиот Ерусалим со него.
2:4 И собираат сите лидери на свештениците, и книжниците на луѓето, тој се консултира со нив за тоа каде ќе се роди Христос.
2:5 А тие му рекоа:: "Во Витлеем Јудејски. Бидејќи така е напишано преку пророкот:
2:6 'И ти, Витлеем, земјата на Јуда, во никој случај не барем кај водачите на Јуда. Зашто, од вас ќе излезе на владетелот кој ќе го води мојот народ Израел. ' "
2:7 тогаш Ирод, тивко повикување на мудреците, совесно се научи од нив времето кога ѕвезда се појави за да ги.
2:8 И ги испраќа во Витлеем, рече тој: "Одете и внимателно да поставуваат прашања во врска со момче. И кога ќе го најде, извештај до мене, така што јас, премногу, може да дојде и да го обожаваат. "
2:9 И кога тие слушнале кралот, отидоа. И овде, ѕвезда, која што го виделе на исток, одеше пред нив, па дури и до, пристигнуваат, тоа застана над местото каде што детето беше.
2:10 Потоа, гледањето на ѕвезда, тие биле израдувани со многу голема радост.
2:11 И да влезат во домот, тие се резултат на момче со неговата мајка Марија. И така, паѓа ничкум, тие го почитувале. И отворање на нивните богатства, тие го нудат подароци: злато, темјан, и смирна.
2:12 И ја доби одговор во сон дека тие не треба да се враќаат кај Ирод, тие се вратија со уште еден начин да нивниот регион.
2:13 И откако си замина, овде, ангел на Господ му се јави во сон на Јосиф, велејќи: "Стани, и се земе момчето и неговата мајка, и бегај во Египет. И да остане таму додека не ти кажам. За тоа да се случи дека Ирод ќе побара момче за да го погуби. "
2:14 И стануваш, тој го земал момчето и неговата мајка, ноќе, и се повлече во Египет.
2:15 И тој остана таму, до смртта на Ирод, со цел да се исполни реченото од Господа преку пророкот, велејќи: "Од Египет, Се јавив на мојот син. "
2:16 тогаш Ирод, бидејќи тој бил измамен од мудреците, беше многу лут. И така тој го испрати да ги убијат сите момчиња кои беа во Витлеем, и во сите негови граници, од две години и под, според времето што тој го научил од испрашувањето на мудреците.
2:17 Потоа реченото преку пророкот Еремија беше исполнето, велејќи:
2:18 "Глас се слуша во Рама, плач и ридание: Рахил плаче за нејзините синови. И таа не е подготвен да се утеши, затоа што тие повеќе не се. "
2:19 Потоа, when Herod had passed away, овде, an Angel of the Lord appeared in sleep to Joseph in Egypt,
2:20 велејќи: "Стани, и се земе момчето и неговата мајка, and go into the land of Israel. For those who were seeking the life of the boy have passed away.”
2:21 И се крева, he took the boy and his mother, and he went into the land of Israel.
2:22 Потоа, hearing that Archelaus reigned in Judea in place of his father Herod, he was afraid to go there. And being warned in sleep, he withdrew into parts of Galilee.
2:23 And arriving, he lived in a city which is called Nazareth, in order to fulfill what was spoken through the prophets: “For he shall be called a Nazarene.”