Матеј 7

7:1 “Do not judge, така што не може да се процени.
7:2 For with whatever judgment you judge, so shall you be judged; and with whatever measure you measure out, so shall it be measured back to you.
7:3 And how can you see the splinter in your brother’s eye, and not see the board in your own eye?
7:4 Или, како ќе кажеш на брата си, ‘Let me take the splinter from your eye,’ while, овде, a board is in your own eye?
7:5 лицемер, first remove the board from your own eye, and then you will see clearly enough to remove the splinter from your brother’s eye.
7:6 Do not give what is holy to dogs, and do not cast your pearls before swine, lest perhaps they may trample them under their feet, и потоа, turning, they may tear you apart.
7:7 Прашајте, и ќе ви се даде. Бараат, и ќе најдете. Чукнам, и ќе ви се отвори.
7:8 Зашто секој што сака, добива; and whoever seeks, наоди; and to anyone who knocks, it will be opened.
7:9 Or what man is there among you, кој, if his son were to ask him for bread, would offer him a stone;
7:10 or if he were to ask him for a fish, would offer him a snake?
7:11 Затоа, ако ти, though you are evil, know how to give good gifts to your sons, how much more will your Father, Кој е во небесата, give good things to those who ask him?
7:12 Затоа, all things whatsoever that you wish that men would do to you, do so also to them. For this is the law and the prophets.
7:13 Enter through the narrow gate. For wide is the gate, and broad is the way, which leads to perdition, and many there are who enter through it.
7:14 How narrow is the gate, and how straight is the way, which leads to life, and few there are who find it!
7:15 Пазете се од лажните пророци, кои доаѓаат во овча облека, но внатре се грабливи волци.
7:16 Ќе ги препознаете по нивните плодови. Може да се соберат грозјето од трње, или смокви од репеи?
7:17 Па тогаш, секое добро дрво дава добри плодови, и зло дрво дава лоши плодови.
7:18 А добро дрво не е во состојба да произведе лоши плодови, и зло дрво не е во состојба да произведе добри плодови.
7:19 Секое дрво што не дава добар плод, се сече и се фрлија во оган.
7:20 Затоа, од страна на нивните плодови ќе ги знаат.
7:21 Не сите што ми рекле, Господару, Господ,'Ќе влезе во царството небесно;. А кој ја исполнува волјата на Мојот Татко,, Кој е во небесата, истиот ќе влезе во царството небесно;.
7:22 Многу ќе ми речат во оној ден:, Господару, Господ, не ние пророкуваат во вашето име, и бесови во Твое име, и извршуваат многу моќни дела во твое име?'
7:23 И тогаш Јас ќе им ги открива на нив: "Јас никогаш не ви е познато. Одете си од Мене, ќе се применуваат беззаконие.
7:24 Затоа, секој кој ги слуша овие Мои зборови и ги прави се споредуваат со еден мудар човек, кој си направил куќа на карпата.
7:25 И дождовите спушти, и поплавите се кренаа, и дувнаа ветрови, и се упатиле по таа куќа, но тоа не падне, за тоа беше основана на камен.
7:26 И секој кој ги слуша овие Мои зборови и не ги направи нив ќе биде како на човек глупав, кој си направил куќа на песок.
7:27 И дождовите спушти, и поплавите се кренаа, и дувнаа ветрови, и се упатиле по таа куќа, и тоа го правеше пад, и голема е неговата пропаст. "
7:28 И тоа се случи, кога Исус ја заврши овие зборови, that the crowds were astonished at his doctrine.
7:29 For he was teaching them as one who has authority, and not like their scribes and Pharisees.