Даниел 1

1:1 Во третата година од царувањето на јудејскиот цар Јоаким, Вавилонскиот цар Навуходоносор дојде во Ерусалим и ја опседнал.
1:2 И Господ предаде во раката на Јоаким, јудејскиот цар, и на дел од садовите на Божјиот дом. И тој ги однесе во земјата Сенар, во домот на својот бог, и тој го донесе на садовите во богатство комора на својот бог.
1:3 И им рекол царот Асфеназ, шефот на евнусите, дека тој треба да се донесе во некои од синовите на Израел, а некои од потомците на царот и на суверени:
1:4 млади мажи, кај кои немало шкарт, благородна изглед, и остварува во секоја мудрост, претпазливи во знаење, и добро образовани, и кој би можел да застане на палатата на кралот, така што тој може да ги учат буквите и на јазикот на Халдејците.
1:5 И царот назначен за нив одредби за секоја ден, од својата храна и од виното кое тој самиот пиеше, така што, по хранети за три години, тие ќе застанат пред очите на царот.
1:6 Сега, меѓу оние од синовите на Јуда, имало Даниел, Ананија, Мисаил, и Азариј.
1:7 И началникот на дворјаните доделени имиња да ги: Даниел, Валтазар; на Ананиј, Седрах; да Мисаил, Мисах; и да Азарија, Авденаго.
1:8 Но, Даниел решил во своето срце дека нема да бидат загадени со царската оброк, ниту со вино пиеше, и тој побара од шефот на евнусите, дека тој не може да биде контаминирана.
1:9 И така Бог му ги дал на Даниел благодат и милост во очите на лидерот на евнусите.
1:10 И лидерот на евнусите, рече Даниел, "Се плашам од мојот господар и цар, кој го назначи храна и пијалок за вас, кој, ако тој треба да се види дека вашите лица се пожилав од оние на други млади вашата возраст, ќе го осудат мојата глава на царот. "
1:11 И Даниел рече Malasar, кого го именува водачот на евнуси над Даниел, Ананија, Мисаил, и Азариј,
1:12 "Ве молам да ни се тестираат, Твоите слуги, за десет дена, и нека корени се даде на нас да јадеме и вода да се напие,
1:13 а потоа го набљудуваат нашите лица, и лицата на децата кои јадат царската храна, а потоа се справи со своите слуги според она што го гледате. "
1:14 Кога слушнал овие зборови, ги тестираат за десет дена.
1:15 Но, по десет дена, нивните лица појави подобро и подебели отколку момчињата кои јадеа од царските храна.
1:16 Потоа, Malasar одзеде нивните делови и нивното вино за пиење, и тој им даде корени.
1:17 Уште, за овие деца, Бог им дал на знаење и обука во секоја книга, и мудрост, но до Даниел, исто така и разбирање на сите визии и соништа.
1:18 И кога времето е завршена, по што царот го рече дека тие ќе бидат изведени во, шефот на евнусите ги донел пред очите на Навуходоносор.
1:19 И, Кога царот разговараше со нив, таму не бил пронајден ниту еден толку голема во целиот свет како Даниел, Ананија, Мисаил, и Азариј; и така тие стоеја пред очите на царот.
1:20 И во секој концепт на премудрост и разум, во врска со која царот консултира со нив, тој ги најде да биде десет пати подобар од сите јасновидци и астролози стави заедно, кои беа во целото негово царство.
1:21 И така Даниел остана, па дури и до првата година на цар Кир.

Даниел 2

2:1 Во втората година од владеењето на Навуходоносор, Навуходоносор сон, и неговиот дух беше престрашен, и неговиот сон избега од него.
2:2 Сепак, царот наредил на јасновидци, и астролозите, и јасновидците, и Халдејците се собраа за да се открие на царот своите соништа. Кога стигнале, тие застанаа пред царот.
2:3 И царот им рече:, "Видов еден сон, и, се мешаат во умот, Јас не знам што сум видел. "
2:4 И Халдејците му одговорија на царот сириски, "Царе, живеат вечно. Кажете му на сон на своите слуги, и ние ќе се открие неговото толкување. "
2:5 И во одговор, царот му рече на Халдејците, "Меморијата на тоа падна далеку од мене. Освен ако не сте му го открие сонот за мене, и неговото значење, ќе биде казнет со смрт, и вашите куќи ќе бидат конфискувани.
2:6 Но, ако го објасни сонот и неговото значење, ќе добиете од мене наградува, и подароци, и голема чест. Затоа, откријам ме сонот и неговото толкување. "
2:7 Тие му одговорија повторно и рече:, "Нека кралот каже сонот на своите слуги, и ние ќе се открие неговото толкување. "
2:8 Царот одговори и рече:, "Сигурен сум дека ќе се заглавивме за време, бидејќи знаете дека споменот на него падна далеку од мене.
2:9 Затоа, ако не се открие за мене сонот, има само еден заклучок да се донесе за вас, дека толкувањето е исто така лажна, и спакувани полн со измама, па како да зборува пред мене до времето ќе почине. И така, да ми кажете сонот, така што јас исто така ќе знаат дека толкувањето дека можете да ми кажете што е, исто така, вистина. "
2:10 Тогаш Халдејците одговорија на царот, и тие рекоа, "Не постои човек на земјата, кој може да се постигне вашиот збор, Царе. За ниту има било кој крал, сепак голем и силен, побара одговор на овој вид од секој гледач, и астролог, и халдејските.
2:11 За одговор што ви бараат, Царе, е многу тешко. Ниту некој може да се најде кој може да го открие во очите на царот, освен боговите, чија разговор не е со мажите. "
2:12 Кога го слушна тоа, царот му заповеда, во гнев и во голем гнев, дека сите вавилонски мудреци треба да бидат уништени.
2:13 И кога декретот заминаа, мудреците биле погубени; Даниел и неговите другари се бара, да бидат уништени.
2:14 Потоа Даниел прашува, во врска со законот и казната, на Ариох, Генералот на царската војска, кои излегле да се изврши на вавилонски мудреци.
2:15 И тој го праша, кои добиле наредба на кралот, за што причина таков суров реченица заминаа од лицето на царот. И така, кога Ариох откри предметот до Даниел,
2:16 Даниил стапи и побара на кралот дека тој ќе му даде време да се открие решението на царот.
2:17 И тој отиде во својата куќа и објаснува задача на Ананиј, и Мисаил, и Азариј, неговите придружници,
2:18 така што тие ќе бараат милост пред лицето на Бога на небото, за оваа мистерија, и така што Даниел и неговите другари може да не загине со другите вавилонски мудреци.
2:19 Тогаш тајната му беше откриена од страна на Даниел визија во текот на ноќта. И Даниел го благослови Бог на небото,
2:20 и да се зборува гласно, рече тој, "Нека името на Господа, да биде благословен од сегашната генерација и за секогаш; за мудрост и сила се неговите.
2:21 И тој го менува времињата и возраст. Тој го намалува царства и ги утврдува. Тој дава мудрост на оние кои се мудри и вештини на предавање на оние кои ги разбираат.
2:22 Тој открива длабоко и скриено, и тој го знае она што е утврдено во темнина. И светлината е со него.
2:23 да ви, Бог на нашите татковци, Признавам, и ти, јас да славиш. За да го даде мудрост и сила да ме, и сега сте ми откри тоа што го бара од вас, за да го откри за нас на царот мисли. "
2:24 По ова, Даниел отиде во Ариох, кого царот беше назначен да го уништи вавилонски мудреци, и тој зборуваше со него на овој начин, "Не се уништи вавилонски мудреци. Донеси ми во пред царот, и јас ќе ви објаснат решение на царот. "
2:25 Тогаш Ариох брзо донесе Даниел на царот, и му рече:, "Најдов човек од синовите на преминувањето на Јуда, кој ќе го објави решението на царот. "
2:26 Царот одговори и рече Даниел, чие име беше Валтазар, "Дали навистина мислите дека може да се открие со мене сонот што го видов и неговото толкување?"
2:27 и Даниел, со кои се соочува на царот, одговори и рече:, "Тајната дека царот има за цел, мудреците, гледачите, а жреците не се во можност да се открие на царот.
2:28 Но има Бог на небото кој открива тајни, кој ги открива за вас, цар Навуходоносор, што ќе се случи во последните времиња. Твојот сон и визии на главата на вашиот кревет, се како што се овие.
2:29 Ви, Царе, почна да се мисли, кога сте во ќебе, за тоа што ќе биде во понатамошниот текст. И кој открива тајните што го покажа она што ќе се случи.
2:30 За мене, исто така,, оваа тајна се открива, не според мудроста што е во мене повеќе отколку во другите живи суштества, но така што интерпретација може да се покаже на царот, и така што ќе може да знае мислите на вашиот ум.
2:31 Ви, Царе, пила, и овде, нешто како голема статуа. Оваа статуа, кој беше голема и висока, Стоеше возвишени над вас, и сте се смета како страшно беше.
2:32 На чело на оваа статуа била од чисто злато, но градите и рацете биле од сребро, и понатаму, стомакот и бедрата биле од бронза;
2:33 но потколениците од железо, одреден дел на нозете од железо и друг дел се од глина.
2:34 И така сте виделе до еден камен е прекинати без раце од планината, и тоа го погоди статуата на нозе, кои биле од железо и глина, и тоа им е разнишана.
2:35 Тогаш на железо, глина, месинг, среброто, и злато беа поразени заедно и намалена како пепелта на летна дворот, и тие беа брзо да се одземени од страна на ветрот, и не се најде за нив; но каменот што го погоди статуата стана голема планина и ја исполни целата земја.
2:36 Ова е сон; ние, исто така, ќе ви каже неговото толкување, пред да, Царе.
2:37 Ти си цар меѓу кралеви, и небесниот Бог ги дал за вас царство, и цврстина, и моќ, и слава,
2:38 и сите места кадешто синовите човечки и полските животни живеат. Тој, исто така, му даде на летечки суштества на воздухот во вашата рака, и тој се наоѓа на сите нешта под вашето подрачје. Затоа, вие сте на чело на злато.
2:39 И откако ќе, друго царство, ќе се крене, долна од вас, од сребро, и уште една третина царство месинг, која ќе владее над целиот свет.
2:40 А четвртото царство ќе биде како железо. Само што се железо крши и освојува сите нешта, така ќе го разбие и здроби сите овие.
2:41 Понатаму, бидејќи те видов нозете и прстите да биде дел од грнчарска глина и дел од железо, царството ќе бидат поделени, но сепак, од лизгање на железо што ќе го заземе своето потекло, откако сте гледале на железо се мешаше со грнчарија од глина.
2:42 И како што прстите на нозете беа делумно од железо, а делумно од глина, дел од царството ќе биде силен и дел ќе биде уништен.
2:43 Уште, затоа што сте гледале на железо измешано со керамика од земјата, тие навистина ќе биде во комбинација заедно со потомците на човекот, но тие нема да се придржуваат до еден на друг, исто како што железото не може да се меша со грнчарија.
2:44 Но, во деновите на тие царства, Бог на небото ќе ги инспирира царство, кое нема никогаш да пропадне, и Неговото царство не ќе му биде предаден на друг народ, и тоа ќе се скрши и ќе консумираат сите овие царства, и ова се царство ќе застане во вечноста.
2:45 Во согласност со она што го видов, бидејќи каменот се оттргнати од планината без раце, и кога ги уништи грнчарија, и железо, и месинг, и среброто, и злато, великиот Бог покажа на царот што ќе се случи по ова. А сонот е вистински, и неговото толкување е верен ".
2:46 Тогаш царот Навуходоносор падна ничкум и се восхитува Даниел, и тој заповедал дека треба да се понуди како жртва за него жртви и темјан.
2:47 И така царот разговараше со Даниел и вели, "Вистина,, вашиот Бог е Бог на боговите, и Господар над царевите, и исто така ги открива тајните, бидејќи можете да се открие оваа тајна. "
2:48 Тогаш царот го покрена Даниел да висок ранг и му даде многу големи дарови, и тој го поставил за водач на сите провинции на Вавилон и како шеф на судиите над сите други вавилонски мудреци.
2:49 Сепак, Даниел бара од царот дека тој назначи Седрах, Мисах, и Авденаго над делата на Вавилонска. Но, самиот Даниел беше во царската врата.

Даниел 3

3:1 Цар Навуходоносор направи статуа на злато, шеесет лакти висок и широк шест лакти, и тој го постави во рамницата Дура во Вавилонска.
3:2 Тогаш царот Навуходоносор испрати да се соберат заедно на гувернерите, судиите и судиите, генерали и суверени и командантите, и сите лидери на регионите, да се здружат за посветеноста на статуата, кој цар Навуходоносор го оживе.
3:3 Потоа гувернерите, судиите и судиите, генерали и суверени и благородниците, кои беа избрани на власт, и сите лидери на регионите биле донесени заедно за да се свика за посветеноста на статуата, кој цар Навуходоносор го оживе. И така тие стоеја пред статуата тој цар Навуходоносор го постави.
3:4 И предвесник прогласи гласно, "Да ви се вели, да ви народи, племиња, и јазици,
3:5 дека во часот кога ќе слушнете звук на труба и цевки и лејта, харфа и псалтир, и на симфониски и на секаков вид музика, мора да падне и да обожавате злато статуа, кој цар Навуходоносор го постави.
3:6 Но, ако некој нема да се поклонат и обожавате, во истиот час што ќе бидат фрлени во печка на гори оган. "
3:7 По ова, Затоа, штом сите се слушна звук на труба, цевка и лејта, харфа и псалтир, и на симфониски и на секаков вид музика, сите народи, племиња, и јазици паднаа ничкум и се восхитува на злато статуа, кој цар Навуходоносор го постави.
3:8 и наскоро, во исто време, некои влијателни Халдејците дојде и ги обвини Евреите,
3:9 и му рекоа на царот Навуходоносор, "Царе, живеат вечно.
3:10 Ви, Царе, имаат воспоставено декрет, така што секој човек кој може да се слушне звукот на трубата, цевка и лејта, харфа и псалтир, и на симфониски и на секаков вид музика, ќе му се поклонуваат и обожавате злато статуа.
3:11 Но, ако некој нема да падне и обожавате, тој ќе биде фрлен во печка на гори оган.
3:12 Сепак, постојат влијателни Евреи, што го беше поставил над делата на регионот на Вавилон, Седрах, Мисах, и Авденаго. овие мажи, Царе, имаат scorned вашиот декрет. Тие не се поклонуваат на твоите богови, и тие не обожавате злато статуа која сте воскресна ".
3:13 тогаш Навуходоносор, во бес и гнев, нареди Седрах, Мисах, и Авденаго треба да се донесе, и така, без одложување, тие биле донесени пред лицето на царот.
3:14 А царот Навуходоносор им се обрати и рече:, "Дали е вистина, Седрах, Мисах, и Авденаго, што не му служат на моите богови, ниту пак обожавам злато статуа, кој го подигнав?
3:15 Затоа, ако сте подготвени сега, секогаш кога ќе го чуете звукот на трубата, цевка, лејта, харфа и псалтир, и на симфониски и на секаков вид музика, ничкум себе и обожавате статуа која јас ја направив. Но, ако не ќе обожавате, во истиот час ќе бидат фрлени во печката на гори оган. И кој е Бог, кој нема да ве избави од мојата рака?"
3:16 Седрах, Мисах, и Авденаго одговори и му рече на царот Навуходоносор, "Тоа не е во право за нас да те слушаме за ова прашање.
3:17 За овде, нашиот Бог,, кого обожаваме, може да не спаси од печка на палење на оган и да се ослободиме од вашите раце, Царе.
3:18 Но, дури и ако тој не ќе, нека се знае за вас, Царе, дека ние не ќе Му се поклонуваат на твоите богови, ниту пак обожавам злато статуа, кои сте ги воскресна ".
3:19 Тогаш Навуходоносор беше исполнет со гнев и изгледот на неговото лице беше изменета против Седрах, Мисах, и Авденаго, и тој нареди печка треба да се загрее до седум пати вообичаените оган.
3:20 И тој им наредил на најсилните мажи од својата војска да се врзуваат нозете на Седрах, Мисах, и Авденаго, и да ги фрлат во печката на гори оган.
3:21 И веднаш овие луѓе биле врзани, и заедно со нивните палта, и капите, и нивните чевли, и нивната облека, беа фрлени во средината на печката за палење оган.
3:22 Но, со цел на кралот беше толку итна дека печката се загрева претерано. Како резултат, оние мажи кои го фрлија во Седрах, Мисах, и Авденаго, беа убиени од пламенот на огнот.
3:23 Но, овие тројца мажи, што е, Седрах, Мисах, и Авденаго, ја е врзано, паднал во средината на печката за палење оган.

3:24 И тие се движат во средината на пламенот, фалејќи Бога и благослов на Господ.
3:25 потоа Азарија, додека стои, Му се молеше на овој начин, и отворање на устата во средината на огнот, рече тој:
3:26 "Блажени сте вие, Господи, Богот на нашите татковци, и вашето име е за пофалба и славен за сите возрасти.
3:27 За да се само во сите работи кои сте ги направиле за нас, и сите ваши работи се вистинити, и вашите патишта се во право, и сите ваши пресуди се вистинити.
3:28 За што сте ги направиле подеднакво важи и пресуди во сите работи што ќе се донесе врз нас и врз Ерусалим, светиот град на нашите татковци. Во вистината и во пресудата, ќе се донесе долу сите овие работи, бидејќи на нашите гревови.
3:29 За згрешивме, и ние сме посветени беззаконие во повлекување од вас, и ние сме навредени во сите нешта.
3:30 И ние не го послуша вашите принципи, А не ги почитуваат или да се направи како што ни нареди, така што тоа би можело да биде добро со нас.
3:31 Затоа, сето она што ќе се донесе врз нас, и сето она што сте го направиле за нас, сте го направиле во вистинска суд.
3:32 И што ни ја предаде во рацете на нашите непријатели: предавници, неправедни и повеќето злите, и на царот, неправедни и повеќето злите, дури и повеќе од сите други на земјата.
3:33 И сега ние не сме во можност да отвориме уста. Станавме срам и срамота на слугите твои и на оние кои се поклонуваат.
3:34 Не ни го предаде засекогаш, бараме од вас, поради вашето име, и не се укине завет.
3:35 И не ја повлечете вашата милост од нас, поради Абрахам, вашата сакана, и Исак, твојот слуга, и Израел, вашиот Светец.
3:36 Ќе се зборува со нив, ветувајќи дека ќе се размножуваат нивното потомство како ѕвездите на небото и како песокта на морскиот брег.
3:37 Зашто ние, Господи, се намалени повеќе од сите други народи, а ние се донесе ниска во текот на целата земја, овој ден, заради нашите гревови.
3:38 Ниту пак постои, во ова време, лидер, или некој владетел, или пророк, ниту холокаустот, или жртва, или приносот, или темјан, или место на првите плодови, во твоите очи,
3:39 така што ние може да биде во можност да го најдете вашиот милост. Сепак, со скрушено душа и смирен дух, нека бидат прифатени.
3:40 Исто како што во сепаленици на овни и телиња, и како во илјади јагниња масти, па ајде нашата жртва да биде во твоите очи овој ден, со цел да ве задоволи. За не постои срам за оние кои веруваат во вас.
3:41 И сега ние ќе го следат сесрдно, а ние се плашите, и бараме вашето лице.
3:42 Не ни се засрамат, но се занимаваат со нас во согласност со вашиот помилување и во согласност со мноштво на вашиот милост.
3:43 И да нè спаси од вашиот чуда и даде слава на вашето име, Господи.
3:44 И нека сите оние кои се посрами кој ја води вашата службеници кон зло. Тие може да се помеша со сите ваши моќ и може да биде уништен нивната сила.
3:45 И може да знаат дека сте Господ, на единствениот Бог, и славен над светот. "
3:46 И тие не престануваат, оние кои се присутни на цар, кој ги отфрли во, за загревање на печката со масло, и лен, и на теренот, и четка.
3:47 И пламенот емитувана наведени погоре печката за четириесет и девет лакти.
3:48 И огнот избувна и изгорени оние на Халдејците, во рамките на своите дофат близина на печка.
3:49 Но ангел Господов слезе со Азариј и неговите придружници во печка; и тој фрли пламенот на огнот од печката.
3:50 И тој го направи средината на печката како дува на влажна ветер, и огнот не ги допирајте, ниту ги мачат, ниту да им пречи!.
3:51 Потоа овие три, како со еден глас, пофали и прослави и го благослови Бог, во печката, велејќи:
3:52 "Блажени сте вие, Господ, Бог на нашите татковци: пофалба, и славни, и возвишен над сите засекогаш. И благословен е светото име на вашата слава: пофалба, и возвишен над сите, за сите возрасти.
3:53 Блажени сте вие ​​во светиот храм на вашата слава: пофалба над сите и возвишен над сите засекогаш.
3:54 Блажени сте вие, на престолот на твоето царство: пофалба над сите и возвишен над сите засекогаш.
3:55 Блажени сте вие, кој гледа на бездната и седи на херувими: пофалба и возвишен над сите засекогаш.
3:56 Блажени сте вие ​​во сводот на небото: пофалба и славен засекогаш.
3:57 Сите дела на Господа,, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:58 Ангели на Господ, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:59 Небото, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:60 Сите води кои се над небесата, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:61 Сите сили на Господ, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:62 Сонцето и месечината, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:63 Ѕвездите на небото, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:64 Секој дожд и роса, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:65 Секој здив на Бога, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:66 Оган и пареа, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:67 Студ и топлина, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:68 Роса и мраз, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:69 Лапавица и зима, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:70 Мраз и снег, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:71 Ноќи и денови, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:72 Светлината и темнината, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:73 Молња и облаци, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:74 Може земјата благослови Господ: и да го фалат и го издигне над сите засекогаш.
3:75 Планини и ридови, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:76 Сите работи кои растат во земјата, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:77 фонтани, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:78 Морињата и реките, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:79 Китови и сите работи кои се движат во водите, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:80 Сите работи кои летаат во небото, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:81 Сите ѕверови и добитокот, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:82 Синови, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:83 Израел може да го благослови Господ: и да го фалат и го издигне над сите засекогаш.
3:84 Свештениците на Господ, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:85 Слуги на Господ, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:86 Духови и душите на праведните, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:87 Оние кои се свети и смирен по срце, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш.
3:88 Ананија, Азарија, Мисаил, благослови Господ: пофалба и да го издигне над сите засекогаш. Тој не избави од подземјето, и не спаси од рацете на смртта, и нè ослободува од средината на гори пламен, и да ни избави од средината на огнот.
3:89 Му благодариме на Господ, бидејќи тој е добар: зашто милоста Негова е засекогаш.
3:90 Сите оние кои се побожни, благослови Господ, Бог на боговите: го фалат и го признаат, бидејќи неговата милост е за сите генерации. "

3:91 Тогаш царот Навуходоносор беше вчудоневиден, и тој брзо стана и им рече на своите благородници: "Дали ние не го дадат тројца мажи окован во средината на огнот?"Одговарајќи на царот, тие рекоа:, "Точно, Царе. "
3:92 Тој одговори и рече:, "Ете, Јас гледам четири души неврзани и за одење во средината на огнот, и нема штета е во нив, и појавата на четвртиот е како син на Бог. "
3:93 Тогаш Навуходоносор се приближуваше на влезот на печката на гори оган, и тој рече, "Седрах, Мисах, и Авденаго, слуги на Севишниот Бог, излезе и пристап. "И веднаш Седрах, Мисах, и Авденаго излегоа од средината на огнот.
3:94 И кога на гувернерите, а судиите, и судиите, и моќен на царот собраа, тие се сметаат за овие луѓе, бидејќи огнот немаше сила против нивните тела, и не ни влакно од главата била изгорена, и нивните панталони не бил под влијание, и мирисот на огнот не поминаа врз нив.
3:95 тогаш Навуходоносор, пука надвор, рече, "Блажен е нивниот Бог, Богот на Седрах, Мисах, и Авденаго, кој го испрати својот ангел и го спасила своите слуги кои веруваат во него. И се промениле пресудата на царот, и тие ги предадоа своите тела, така што тие не ќе им послужи или обожаваат друг бог освен на Бога.
3:96 Затоа, Со оваа уредба се утврдува со мене: дека секој народ, племе, и јазикот, кога тие се зборува хула против Бога на Седраха, Мисах, и Авденаго, ќе загинат и нивните домови ќе бидат уништени. Зашто нема друг Бог кој е во состојба да ги зачувате на овој начин ".
3:97 Тогаш царот промовиран Седрах, Мисах, и Авденаго во вавилонската.
3:98 Навуходоносор, кралот, на сите народи, нации, и јазици, кои живеат во целиот свет, мир може да се зголеми со вас.
3:99 Врховниот Бог има постигнато знаци и чуда, со мене. Затоа, тоа ми е задоволство да го објави
3:100 неговите знаци, кои се одлични, и неговите чуда, кои се силни. За неговото царство е вечно царство, и неговата моќ продолжува од генерација на генерација.

Даниел 4

4:1 Јас, Навуходоносор, е задоволен во мојот дом и просперираат во мојата палата.
4:2 Видов сон што ме преплашени, и моите мисли на мојот кревет и визии во мојата глава ме вознемири.
4:3 И така декрет е основана од мене, дека сите вавилонски мудреци треба да бидат изведени пред мене, и дека тие треба да се открие за мене одговорот на сонот.
4:4 Тогаш гледачите, астролозите, Халдејците, и влезе во жреците, и ми објасни за сонот во нивно присуство, но тие не го открие својот одговор за мене.
4:5 И тогаш нивниот колега дојде пред мене, Даниел, (чие име е Валтазар според името на мојот Бог,) кој има духот на светите богови во рамките на неговите многу себе, и го кажав сонот директно до него.
4:6 Валтазар, Лидерот на јасновидци, бидејќи знам дека има во тебе духот на светите богови, и дека не е мистерија е недостапен за вас, објасни ми визиите на моите соништа, што го видов, и решение за нив.
4:7 Ова е визијата на мојата глава на мојот кревет. Гледав, и овде, дрво во средината на земјата, и неговата висина е премногу голема.
4:8 Дрвото беше голем и силен, и неговата висина достигна до небото. Тоа може да се види целиот пат до крајот на целата земја.
4:9 Листовите беа многу убави, и неговиот плод беше многу богати, и во тоа е храна за целиот свет. под него, живееја животни и животни, и во нејзините филијали, птиците на небото биле засолнати, и од него, секое тело е преку глава.
4:10 Видов во визијата на главата на моето ќебе, и овде, набљудувач и Светиот слезе од небото.
4:11 Извика гласно, и тој рече дека ова: "Се намали на дрво и чистење нејзините филијали; се ослободи од лисјата и растера своите плодови; нека бегаат ѕверови, кои се под него, и птици од неговите гранки.
4:12 Сепак, остави трупецот на своите корени во земјата, и нека биде обврзана со бендот на железо и бакар кај растенијата, кои се во близина, и нека се допрени од страна на роса од небото, и нека негово место да биде со диви животни кај растенијата на земјата.
4:13 Нека неговото срце да се менува од човековото битисување, и нека срцето на диви животни биде дадена на него, и нека седум периоди на време да помине над него.
4:14 Ова е декрет од пресудата на набљудувачите, и одлуката и прогласување на светите, додека дневната ќе знаат дека Севишниот владее царството на луѓето, и дека тој ќе го даде на кого му е по волја, и тој ќе го именува најниска човек над него. "
4:15 Јас, цар Навуходоносор, видов овој сон. И така ќе, Валтазар, мора брзо да ми објасни на интерпретацијата, бидејќи сите мудреци на моето царство не се во можност да се прогласи за значењето на тоа за мене. Но, вие сте во можност, бидејќи духот на богови е во тебе.
4:16 тогаш Даниил, чие име беше Валтазар, почна тивко да се размислува во себе околу еден час, и неговите мисли го мачи. Но царот одговори, велејќи, "Валтазар, нека не се на сонот и неговото толкување пречиме. "Валтазар одговори и рече:, "Господару, сонот е за оние што ве мразат, и неговото толкување може да биде за вашите непријатели.
4:17 Дрвото што го видов беше висок и силен; неговата висина достигна кон небото, и тоа може да се види низ целиот свет.
4:18 И нејзините филијали беа многу убави, и неговиот плод многу богати, и во тоа е храна за сите. под него, живееја ѕверови, и во нејзините филијали, птици на воздухот остана.
4:19 Тоа си ти, Царе, кој е посебно ценета, и имате расте силна. И вие се зголеми својата моќ, и да го достигне кон небото, и вашиот правило е до крајот на целата земја.
4:20 Уште на царот, исто така, видов еден набљудувач и Светиот слезе од небото и да каже: "Намали на дрво и се разбегуваат; сепак, остави трупецот на своите корени во земјата, и нека биде обврзана со железо и бронза, меѓу околните растенија, и нека биде посеан со роса од небото, и нека хранењето биде со ѕверовите, до седум периоди на време да помине над него. "
4:21 Ова е толкувањето на пресудата на Севишниот, кој достигна господару, кралот.
4:22 Тие ќе ви ги избрка од кај мажите, и твоето живеалиште ќе биде со ѕверови и диви животни, и ќе јаде слама како вол, и ќе биде преплавена со роса од небото. Исто така, седум периоди на време ќе помине над вас, додека не знаете дека Севишниот владее царството на луѓето, и тој го дава на кого му е по волја.
4:23 Но, бидејќи тој нареди да трупецот на своите корени, што е, на дрвото, треба да се остави зад себе, Твоето царство ќе бидат оставени за вас, откако ќе се сфати дека власта е од божественоста.
4:24 Затоа што на овој, Царе, нека ми совет да биде прифатливо за вас. И искупуваат со милостиња, и вашите беззаконија со милост кон сиромашните. Можеби ќе ги прости вашите дела. "
4:25 Сите овие работи дојде на царот Навуходоносор.
4:26 По истекот на дванаесет месеци, тој беше со земање на прошетка во палатата на Вавилон.
4:27 И царот зборуваше гласно, велејќи, "Зар не е тоа големиот Вавилон, што сум го изградил, како дом на царството, со силата на мојата моќ и во славата на мојот совршеност?"
4:28 И додека зборовите се уште беа во устата на царот, глас пренесен од небото, "Да ви, Царе Навуходоносор, тоа е тажно: "Твоето царство ќе се одземе од вас,
4:29 и тие ќе ви ги избрка од кај мажите, и твоето живеалиште ќе биде со ѕверови и диви животни. Ќе јадат сено како вол, и седум пати ќе помине над вас, додека не знаете дека Севишниот владее во царството на луѓето, и тој го дава на кого му е по волја. "
4:30 И во истиот час, реченицата се исполни над Навуходоносора, и тој беше избркана од кај мажите, и тој јаде слама како вол, а неговото тело беше преплавена со роса од небото, до неговата коса зголемува како пердуви од орел, и ноктите, како оние на птици.
4:31 Затоа, на крајот на овие денови, Јас, Навуходоносор, подигна очите кон небото, и мојот ум беше вратен на мене. И јас го благослови Севишниот, и јас се пофали и го прослави кој живее засекогаш. За неговата моќ е вечна моќ, и неговото царство е од генерација на генерација.
4:32 И сите жители на земјата се познат како ништо пред него. На тој дејствува според својата волја, со жителите на земјата како со светите жители на небото. И не постои никој кој може да му одолее рака, или да се каже за него, "Зошто го направи тоа?"
4:33 Во исто време, мојот ум се врати за мене, и стигнав во чест и слава на моето царство. И мојот настап беше вратено на мене. И мојот благородниците и моите судии потребни за мене. И јас бев вратен на моето царство, па дури и поголема величие е додаден во мене.
4:34 Затоа јас, Навуходоносор, сега фалат, и Го величаат, и да го прослават на кралот на небото, затоа што сите негови дела и пресудите на својот пат се вистинити, и оние кои се наведени во ароганција, тој е во состојба да донесе ниски.

Даниел 5

5:1 Валтазар, кралот, направија голем празник за илјада на неговите големци, и секој еден од нив пиеле според неговата возраст.
5:2 И така, кога тие биле пијани, им рекол дека садовите на злато и сребро треба да се донесе, што Навуходоносор, татко му, се занесуваат од храмот, кој беше во Ерусалим, така што на царот, и неговите благородници, и неговите жени, и наложниците, да пијат од нив.
5:3 Беа презентирани садови злато и сребро, која тој се занесуваат од храмот и кој бил во Ерусалим, и царот, и неговите благородници, сопругите, и наложници, пиеја од нив.
5:4 Пиеја вино, и тие се пофали на своите богови на злато, и сребро, месинг, железо, и дрво и камен.
5:5 Во истиот час, таму се појавија прсти, како од рацете на еден човек, пишување на површината на ѕидот, спротивната страна на светилникот, во царската палата. И царот забележани од страна на раката што го напишал.
5:6 Потоа царската лице беше променето, и мислите му го вознемири, и тој изгубил самоконтролата, и колена исфрлен еден против друг.
5:7 А царот извика гласно за нив да се донесе во астролози, Халдејците, и жреците. И царот објави на вавилонски мудреци, велејќи, "Кој ќе ја прочитате оваа писмена форма и се познати за мене неговото толкување ќе се облечат во пурпурна, и ќе имаат златен синџир на вратот, и ќе биде трета во моето царство. "
5:8 Потоа, во дојдоа сите мудреци на кралот, но тие би можеле ниту да читаат на пишување, ниту пак се открие толкување на царот.
5:9 Затоа, царот Валтазар беше сосема збунет, а лицето му беше променет, па дури и неговите благородници биле вознемирени.
5:10 Туку на кралицата, поради тоа што се случило на царот и на неговите големци, влезе во банкет куќа. И таа зборуваше, велејќи, "Царе, живеат вечно. Не дозволувајте вашите мисли да ве збуни, ниту треба да се менува лицето.
5:11 Постои еден човек во твоето царство, кој има духот на светите богови во себе, и во деновите на твојот татко, знаењето и мудроста се најде во него. За цар Навуходоносор, Вашиот татко, го назначи лидерот на астролозите, вражарите, Халдејците, и жреците, дури и вашиот татко, Јас да ви кажам, Царе.
5:12 За поголема дух, и предвидливост, и разбирање, и толкувањето на соништата, и откривање на тајни, и решение за тешкотии се најде во него, што е, Даниел, за кого царот го даде името Валтазар. Сега, Затоа, Даниел да биде повикан, и тој ќе ви објаснат интерпретација. "
5:13 Тогаш Даниил беше донесен пред лицето на царот. И царот разговараше со него, велејќи, "Дали сте Даниел, од синовите на заробените на Јуда, кого татко ми истеруваат доведе од Јудеја?
5:14 Слушнав за вас, што ќе го имаат духот на боговите, и дека поголемо знаење, како и разбирање и мудрост, се пронајдени во вас.
5:15 И сега мудро астролози влегле во моето присуство, па како да го прочитате овој текст и да се открие за мене неговото толкување. И тие не беа во можност да ми каже значењето на пишување.
5:16 Понатаму, Имам слушнато за вас, кои може да ги интерпретира нејасни работи и решавање на проблеми. Па тогаш, Ако успее во читање на пишување, и во откривањето на неговото толкување, ќе се облечат во пурпурна, и ќе имаат еден синџир на златото околу вратот, и ќе биде трет лидер во моето царство. "
5:17 На оваа Даниел одговори велејќи директно на царот, "Твојот награди треба да биде за себе, и даровите на вашата куќа може да се даде на друг, но јас ќе ви ги прочита на пишување, Царе, и јас ќе ја откријам неговото толкување.
5:18 Царе, Севишниот Бог му ги дал на Навуходоносор, Вашиот татко, царство и големина, слава и чест.
5:19 И бидејќи на величина што го даде за него, сите народи, племиња, и јазици трепереа и се плашеа од него. Кого тој посака, тој ја стави на смрт; и кого тој посака, ја уништил; и кого тој посака, тој возвишен; и кого тој посака, тој го спушти.
5:20 Но, кога неговото срце се возгордеа и неговиот дух беше појачан со ароганција, тој беше симнат од престолот на неговото царство и слава му беше одземен.
5:21 И тој беше протеран од синовите на мажите, а срцето негово му беше ставен со ѕверови, и всели беше со диви магариња, и тој јаде слама како вол, а неговото тело беше преплавена со роса од небото, додека не сфати дека Севишниот ја има власта над царството на луѓето, и дека секој кој сака, тој ќе го постави над него.
5:22 Исто така, ви, неговиот син Валтазар, не се смири срцето, и покрај тоа што знаеше дека сите овие работи.
5:23 Но, сте се крена против Господа од небото. И садовите на неговата куќа беа презентирани пред да. И ти, и вашиот благородниците, и вашите жени, и вашиот наложници, се напил вино од нив. Исто така, сте го пофали богови од сребро, и злато, и месинг, железо, и дрво и камен, кои ниту се види, ниту да слушаат, ниту пак се чувствуваат, сепак не сте прослави Бог, кој го држи здивот и сите твои патишта во раката.
5:24 Затоа, тој е испратен од страна на рака, што го има напишано овој, кој е впишан.
5:25 Но, ова е пишувањето, која е решена: Мане, THECEL, СВЕТЛА.
5:26 И ова е толкувањето на зборови. Мане: Бог ги изброил твоето царство и ја заврши.
5:27 THECEL: ви се мери на вага и се најде недостасува.
5:28 СВЕТЛА: Твоето царство е поделено и беше даден на Медијците и Персијците.
5:29 Потоа, по заповед на царот, Даниел беше облечен со пурпурно, и еден синџир на златото се стави околу вратот, и беше прогласен за него дека тој беше на власт како трет во царството.
5:30 Истата ноќ, царот Валтазар халдејските беше убиен.
5:31 И Дариј Mede го наследи царството, на возраст од шеесет и две години.

Даниел 6

6:1 Тоа задоволство Дариј, и така тој го поставил над царството сто и дваесет гувернери, да бидат поставени во текот на целото негово царство.
6:2 И во текот на овие, три држави, за кого Даниел беше еден, така што на гувернерите ќе биде одговорен пред нив и царот ќе немаат проблеми.
6:3 И така Даниел брилираа над сите лидери и гувернери, бидејќи поголем духот на Бог е во него.
6:4 Понатаму, царот го сметаа за поставување во текот на целиот царство; при што водачите и гувернери бара да се најде жалба против Даниел, а во корист на кралот. И тие не можат да најдат случај, или дури и сомневање, бидејќи тој беше верен, и не по вина или сомневање е пронајден во него.
6:5 Затоа, овие луѓе, рече, "Ние нема да најдете било жалба против оваа Даниел, освен ако тоа не е во спротивност со законот на својот Бог. "
6:6 Тогаш лидерите и гувернери зеде цар во приватен и разговарал со него на овој начин: "Царот Дариј, живеат вечно.
6:7 Сите лидери на твоето царство, судиите и управителите, сенатори и судиите, се преземат советот што царскиот декрет и указ треба да бидат објавени, така што сите кои бараат било петиција на ниту еден друг бог или човек од триесет дена, освен од вас, Царе, ќе биде фрлен во лавовска лавови.
6:8 Сега, Затоа, Царе, потврди оваа пресуда и го напише указот, така што она што е основана од страна на Медијците и Персијците не може да се промени, ниту пак ќе се дозволи некој да ја згреши ".
6:9 И така царот Дариј утврдени декретот и таа да воспостави.
6:10 Сега кога Даниел дознал за ова, имено,, дека законот бил основан, влегол во неговата куќа, и, отворање на прозорците во својата горна соба кон Ерусалим, тој клекна на колена три пати на ден, и тој го почитувале и им се заблагодари пред својот Бог, како што биле навикнати да се направи претходно.
6:11 Затоа, овие луѓе, прашалник совесно, откри дека Даниел се молел и правење на молитва на својот Бог.
6:12 И тие се приближи и му рече на царот за едикт. "Царе, вие не указ со кој на секој човек што прави барање на било кој од боговите или мажите за триесет дена, освен за себе, Царе, ќе биде фрлен во лавовска јама давапати?"На тоа царот одговори, велејќи, "Пресудата е точно, и во согласност со декрет на Медијците и Персијците, што не е дозволено да го прекршат. "
6:13 Тогаш тие одговори и рече на царот, "Даниел, од синовите на заробените на Јуда, не е загрижен за вашиот закон, ниту за указ со кој ќе се утврди, но три пати на ден тој се моли сесрдно неговиот ".
6:14 Сега кога царот не слушнале овие зборови, тој беше во голема мера се растажил, и, во име на Даниел, го постави своето срце да го ослободат, и тој напорно дури до зајдисонце за да го спасат.
6:15 Но овие луѓе, знаејќи кралот, му рече:, "Знаеш, Царе, дека законот на Мидјаните и Персијците е дека секоја одлука која кралот има воспоставено не може да се измени. "
6:16 Тогаш царот му заповеда, и тие донесе Даниел и го фрлија во рова на лавови. И царот му рече на Даниел, "Твојот Бог, кои секогаш им служи на, Тој ќе ве ослободи. "
6:17 И камен е донесена, и тоа беше ставен во текот на устата на ден, кое царот запечатени со својот прстен, и со прстенот на неговите големци, така што никој не ќе дејствува против Даниел.
6:18 И царот замина во својот дом, и тој отиде во кревет без јадење, и храна не беше поставена пред него, згора на тоа, дури и спие побегна од него.
6:19 Тогаш царот, добивање на себе во првата светлина, Симеон брзо отиде во ден на лавови.
6:20 И доаѓа во близина на ден, тој извика со плачлив глас на Даниел и разговараше со него. "Даниел, слуга на живиот Бог!, твојот Бог, кои ви служи секогаш, дали сметате дека тој победи за да ве ослободи од лавовите?"
6:21 и Даниел, одговарајќи на кралот, рече, "Царе, живеат вечно.
6:22 Мојот Бог го испрати својот ангел, и тој ја затвори устата на лавовите, и тие не ми штети, бидејќи пред него правдата е пронајден во мене, и, дури и пред да, Царе, Не сум направил никаков престап. "
6:23 Потоа беше крал многу мило за него, и тој нареди Даниел треба да биде извадена од ден. И Даниел беше извадена на ден, и не рани е пронајден во него, затоа што тој верува во својот Бог.
6:24 Згора на тоа, по наредба на кралот, тие луѓе биле донесени, кои беа обвинети Даниел, и тие беа фрлени во лавовската јама, тие, и нивните синови, и нивните сопруги, и тие не стигнат до дното на ден пред лавовите ги заплени и здробени сите коски.
6:25 Тогаш царот Дариј му напишал на сите народи, племиња, и јазици живеалиште во целата земја. "Може мир да се зголеми со вас.
6:26 Со ова ќе се утврди од страна на мојот указ со кој, во сите мои империја и моето царство, тие ќе почнат да трепери и се плашат од Бога на Даниел. Зашто тој е живиот и вечен Бог засекогаш, и неговото Царство не ќе бидат уништени, и неговата моќ да трае вечно.
6:27 Тој е ослободител и спасител, вршење на знаци и чуда на небото и на земјата, кој го ослободил Даниел од лавовската јама. "
6:28 Потоа, Даниел продолжи во текот на царувањето на Дариј до времето на Сајрус, Персискиот.

Даниел 7

7:1 Во првата година на Валтазар, царот на Вавилон, Даниел видел на сон и визија во главата на својот кревет. И, пишување на одредување на сонот, тој го разбрав на концизен начин, и така, тоа сумирање tersely, рече тој:
7:2 Видов во мојата визија во текот на ноќта, и овде, четирите ветрови на небото се бореа на големото море.
7:3 И четири големи ѕверки, различни еден од друг, вознесе од морето.
7:4 Првиот беше како лавица и имаа крилја на орел. Гледав како крилјата биле извлекувани исклучување, и тоа беше подигнат од земјата и застана на нозе како човек, и срцето на еден човек беше дадена на него.
7:5 И овде, друг ѕвер, како мечка, застана на една страна, и имаше три реда во неговата уста и заби, и тие зборуваа за тоа на овој начин: "Стани, јадете многу месо. "
7:6 По ова, јас гледав, и овде, друг како леопард, и имаше крила како птица, четири нејзе, и четири глави беа на ѕверот, и се даде власт да го.
7:7 По ова, Гледав во визијата на ноќта, и овде, четвртиот ѕвер, страшно уште чудесна, и премногу силни; тој имаше големи железни заби, јадење уште дробење, и ја победи остатокот со нозете, но тоа беше за разлика од други животни, кои сум ги видел пред него, и имаше десет рогови.
7:8 Ги гледав тие рогови, и овде, уште еден мал рог зголеми од средината на нив. А три од првите рогови беа искорени со своето присуство. И овде, очи како очите на човекот биле на тој рог, и уста што зборува неприродни работи.
7:9 Гледав до престоли беа поставени, и Античка дена седна. Неговата облека беше сончева како снег, а косата на главата како чиста волна; Неговиот престол беше огнен пламен, неговите тркала биле запалени.
7:10 Крак од пожар истрчав надвор од неговото присуство. Илјадници и илјадници служеше на него, десет илјади стотици илјади присуствуваа пред него. Почетокот на судскиот процес, и се отворија книги.
7:11 Гледав бидејќи на гласот на големите зборови, кои на тој рог говореше, и видов дека ѕверот биле уништени, и неговото тело беше уништено и се предаде да биде изгорена со оган.
7:12 Исто така, моќта на другите ѕверови е однесена, и ограничено време на животот, беше назначен за нив, додека еден друг пат и.
7:13 јас гледав, Затоа, во визијата на ноќта, и овде, со облаците на небото, еден како син на човек пристигна, и тој се приближуваше на целиот пат до Старецот, и тие го презентираше пред него.
7:14 И му даде моќ, и чест, и царството, и сите народи, племиња, и јазици ќе му служат. Неговата моќ е вечна моќ, кои нема да бидат одземени, и царството Негово, оној кој нема да бидат оштетени.
7:15 Мојот дух беше преплашена. Јас, Даниел, беше страшно во овие работи, и виденијата на мојата глава ме вознемири.
7:16 Ми пријде еден од присутните и побара вистината од него за сите овие работи. Тој ми кажа толкувањето на зборови, и тој ми наложено:
7:17 "Овие четири големи ѕвера се четири царства, која ќе се зголеми од земјата.
7:18 Сепак, тоа е на светиите на Севишниот Бог, кој ќе го прими царството, и тие ќе се одржи царството од оваа генерација, и во сите векови. "
7:19 По ова, Сакав да научат понапорно за четвртиот ѕвер, што е многу различно од сите, и премногу страшно; заби и канџи од железо; тој проголта и здробени, а остатокот го изгази со нозете;
7:20 како и имињата на десет рогови, што му беа дадени на главата, и за другите, што се појавија, пред кој три рогови падна, и за тоа рог, кој имаше очи и уста зборуваат големи нешта, и која беше посилна од останатите.
7:21 јас гледав, и овде, дека рог направи војната против светите и надвладува над нив,
7:22 до Античка дена дојде и донесе пресуда на светиите на Севишниот, и времето пристигна, и светите добиени царството.
7:23 И со тоа што рече, "Четвртиот ѕвер ќе биде четврто царство на земјата, која ќе биде поголема од сите царства, и ќе ги проголта целата земја, и ќе газат и го здроби.
7:24 Згора на тоа, десетте рогови од истата, ќе бидат десет цареви, а друг ќе се зголеми по нив, и тој ќе биде посилен од оние пред него, и тој ќе се урне три кралеви.
7:25 И тој ќе зборува зборови против Севишниот, и ќе ги искористи на светиите на Севишниот, и тој ќе се размислува за она што ќе биде потребно да се промени времињата и законите, и тие ќе бидат дадени во неговата рака до времето, и времето, и половина време.
7:26 И судењето ќе почне, така што неговата моќ може да се одземе, и да бидат задушени, и да се врати назад на целиот пат до крај.
7:27 Уште царството, и моќта, и величината на тоа царство, кој е под целото небо, ќе им се даде на народот на светиите на Севишниот, чие царство е вечно царство, и сите цареви ќе служат и Му се покоруваат. "
7:28 И тука е крајот на пораката. Јас, Даниел, беше во голема мера вознемирен од моите мисли, и моето расположение беше променето во мене, но јас зачувани на пораката во моето срце.

Даниел 8

8:1 Во третата година од царувањето на царот Валтазар, визија ми се појави. По она што сум го видел на почетокот, Јас, Даниел,
8:2 видов во мојата визија, дека сум бил во главниот град Суза, која е во регионот на Елам, но јас видов во видението, кое беше над вратата Улај.
8:3 И ги подигнав очите и видов, и овде, еден овен стоеше пред блато, има две високи рогови, а еден беше повисок од другиот и расте повисоки уште.
8:4 По ова, Видов Овен мавтаат со рогови против Западот, и против Северна, и против Меридијан, и сите ѕверови не можеа да го издржат, ниту пак да бидат ослободени од раката, и тој го направи според неговата волја, и тој стана голем.
8:5 И јас разбрав, и овде, козел меѓу кози дојде од Западот над лицето на целата земја, и тој не ја допре земјата. Понатаму, на козел имаше Шешељ рог меѓу неговите очи.
8:6 И тој го помина патот на овен кој имал рогови, што јас го видов како стои пред портата, и тој се стрча кон него во сила на неговата сила.
8:7 И кога се приближи во близина на Овен, тој беше разгневи против него, и тој удри овенот, и се скрши неговите два рога, и на RAM меморија не може да го издржи, и кога го фрли долу на земјата, тој го згазил, и никој не беше во можност да се ослободи Овен од рака.
8:8 Но, јарец меѓу кози станала многу голема, и кога тој успеваше, големиот рог му се скрши, и четирите рога се крева под него со помош на четири ветра небесни.
8:9 Но, од еден од нив излезе еден мал рог, и стана голема против Меридијан, и против Исток, и против силата.
8:10 И тоа е зголемен дури и кон силата на небото, и ја фрла оние на сила и на ѕвездите, и ги газат.
8:11 И тоа е зголемен, дури и на лидерот на сила, и тоа беше далеку од него на континуирана жртва, и фрли долу на местото на неговото светилиште.
8:12 А предност му беше даден против континуирана жртва, поради гревовите, и вистината ќе се удри на земјата, и тој ќе дејствува, и тој ќе успее.
8:13 И чув еден од светите зборува, и еден светец рече на другиот, (Не знам на кого му беше кажано,) "Она што е на степенот на визијата, и постојано жртва, и гревовите на пустелијата, што се случило, и на светилиштето и силата, кои ќе бидат прегазени?"
8:14 И му рече:, "Од утро до вечер, две илјади и триста дена, и така светилиштето ќе се очисти. "
8:15 Но, тоа и се случи, кога јас, Даниел, виде визијата и бара разбирање дека, овде, стоеше во моите очи нешто слично на човек.
8:16 И го чув гласот на еден човек во Улај, и тој извика и рече:, "Габриел, направи ова е еден да се разбере визија. "
8:17 И дојде и застана до каде што стоев, и кога тој се приближуваше, Паднав на моето лице, трепет, и тој ми рече:, "Разбирање, син на човек, во времето на крајот ќе бидат исполнети визија. "
8:18 И кога тој зборуваше со мене, Паднав напред врз земјата, и така тој ме допре и ми стоеше исправена.
8:19 И тој ми рече:, "Јас ќе ја откријам што во иднина работите се во неволја порано, за тоа време има крај.
8:20 овенот, што го виде да имаат рогови, е крал на Медијците и Персијците.
8:21 Понатаму, на јарец меѓу кози е крал на Грците, големиот рог, кој беше меѓу неговите очи, е истиот оној, првиот крал.
8:22 и од, откако беше разнишана, таму се зголеми четири во своето место, четири кралеви ќе се крене од својот народ, но не во својата сила.
8:23 И по нивното владеење, кога беззаконијата ќе се зголеми, таму ќе се појават крал на бесрамно лице и разбирање на преговорите.
8:24 И неговата предност ќе се зајакнат, но не и од неговиот вид на сила, и други од она што тој ќе биде во можност да му верувате на, сè ќе биде искоренета, и тој ќе успее, и тој ќе дејствува. И тој ќе ги извршува успешен и народот на светиите,
8:25 според неговата волја, и предавство ќе бидат водени од страна на раката. И неговото срце ќе бидат напумпани, и со изобилство на се што тој ќе го убие многу, и тој ќе се крене против Господар на господарите, и тој ќе се срушени без рака.
8:26 И визијата на вечерта и утрото, што беше кажано, вистина е. Затоа, мора да се запечати визија, затоа што, по многу денови, тоа ќе се случи. "
8:27 И јас, Даниел, пропаѓаше и бил болен за неколку дена, и кога имав јас подигна, Настапував на кралот работи, и јас се чудев на тоа видение, и немаше никој кој би можел да го протолкува.

Даниел 9

9:1 Во првата година на Дариј, син на Артаксеркс, на подмладокот на Медијците, кој владеел со кралството на Халдејците,
9:2 во една година од неговото владеење, Јас, Даниел, Разбирливо во книгите бројот на годините, во врска со словото Господово што дојде до Јеремија, пророкот, дека опустошувањето на Ерусалим ќе биде завршен во седумдесет години.
9:3 И јас во собата моето лице на Господ, Мојот Бог, да побара и да се направи молба со пост, и вреќи, и пепел.
9:4 И јас се молев на Господ, Мојот Бог, и јас исповеда, и реков, "Те молам, Господи Боже, голем и страшен, зачувување на Завета и милост за оние што ве љубат и ги пазат Твоите заповеди.
9:5 Згрешивме, ние сме посветени беззаконие, глумевме impiously и се повлекоа, и ние се сврте настрана од Твоите заповеди, како и вашите пресуди.
9:6 Ние не ги почитуваат своите слуги, пророците, кој се зборува во вашето име на царете, нашите лидери, нашите татковци, и сите луѓе на земјата.
9:7 да ви, Господи, е правда, но за нас е срам на лицето, исто како што е на овој ден за Јудејци, и жителите на Ерусалим, и сиот Израел, за оние кои се во близина и оние кои се далеку, во сите земји на кои сте ги изгонил, бидејќи на нивните беззаконија со кој се згрешивме.
9:8 Господи, да ни припаѓа срам на лицето: на царете, нашите лидери, и нашите татковци, кои згрешиле.
9:9 Но, за да ви, Господ, нашиот Бог, е милост и помирувањето, бидејќи ние се повлекоа од вас,
9:10 и ние не се слушаше гласот на Господа,, нашиот Бог, па како да одиме во неговиот закон, која тој ја основа за нас од страна на своите слуги, пророците.
9:11 И сиот Израел ја украл вашиот закон и се одврати, не слуша вашиот глас, така и на осуда и проклетството, што е напишано во книгата на Мојсеја, слуга на Бог, има врнеше надолу врз нас, затоа што ние сме згрешиле против него.
9:12 И тој ги исполни неговите зборови, што тој го зборува над нас и над нашите лидери кои ни судеше, дека тој ќе доведе врз нас големо зло, како што никогаш порано не постоеле во сите небесни, во согласност со она што е направено во Ерусалим.
9:13 Исто како што е напишано во Мојсеевиот Закон,, сето ова зло дојде врз нас, и ние не се молам вашето лице, Господи, Боже наш, за да можеме да се одврати од нашите беззаконија и сметаат дека вашиот вистината.
9:14 И Господ чува се види над злото и тоа доведе над нас; Господ, нашиот Бог, е само во сите негови дела, која тој ја остварува, бидејќи ние не го послуша неговиот глас.
9:15 И сега, Господи, нашиот Бог, кој го водеше својот народ од земјата на Египет со силна рака и си направи име во согласност со овој ден: згрешивме, ние сме згрешиле.
9:16 Господи, за сите вашата правда, Сврти се, Ти се молам, гнев и бес од вашиот град, Ерусалим, и од Твоето свето планината. За, заради нашите гревови и беззаконијата на татковците, Ерусалим и вашите луѓе се срам за сите оние кои не опкружуваат.
9:17 Сега, Затоа, Пази, Боже, молитвата на Твојот слуга и неговите барања, и да се најде на вашето лице во текот на вашата светилиште, кој е Пуста, за самите себе.
9:18 Приклони го увото, о мој Боже, и слушнете, отворете ги очите и погледнете го нашиот пустош и на градот во текот на која се повикува вашето име. За тоа не е преку нашите оправдувања кои ги нудиме барања пред вашето лице, туку преку полнотата на вашиот сочувство.
9:19 Пази, Господи. бидете задоволни, Господи. Трепкачи за вртење и дејствува. Не одлагање, за самите себе, о мој Боже, бидејќи вашето име се повикува преку вашиот град и во текот на вашиот народ. "
9:20 И додека јас уште зборуваше и молејќи се и исповедувајќи моите гревови, и гревовите на мојот народ, Израел, и нуди моите молитви пред очите на мојот Бог, во име на Света Гора на мојот Бог,
9:21 како што беше уште зборува во молитва, овде, човекот Гаврил, кои сум ги видел во видението на почетокот, летаат брзо, ме допре во време на вечерната жртва.
9:22 И тој ме наложено, и тој зборуваше со мене и рече:, "Сега, Даниел, Излегов да ги учат и да ви помогне да се разбере.
9:23 На почетокот на вашите молитви, пораката излезе, но јас дојдов да ти го објаснам, бидејќи вие сте човек кој е во потрага. Затоа, мора да се обрне поголемо внимание на порака и тоа видение.
9:24 Седумдесет недели години се концентрирани на вашиот народ и на светиот град, престап, така што треба да се заврши, и гревот ќе донесе крај, и беззаконие ќе се збрише, и така што вечна правда ќе се донесе во, и визија и пророштво ќе се исполни, и Свети на светиите ќе биде помазан.
9:25 Затоа, знаат и да се пази: од излегувањето на зборот да се изгради Ерусалим повторно, додека лидерот на Христос, ќе има седум недели од години, шеесет и две седмици од години; и широк пат ќе биде изградена повторно, и на ѕидовите, во време на болка.
9:26 И по шеесет и две седмици од години, лидерот Христос ќе бидат погубени. И луѓе кои го негира нема да биде негов. И луѓето, кога нивниот лидер пристигнува, ќе го уништи градот и светилиште. А за нејзин крај ќе биде уништување, и, По крајот на војната, пустелијата ќе бидат поставени.
9:27 Но, тој ќе потврди завет со многумина за една недела од години; и за половина од недела на години, жртва и жртва скоро ќе престане; но ќе има и во храмот на мерзост на пустелијата. И пустелијата ќе продолжи дури и на потрошувачка и на крајот. "

Даниел 10

10:1 Во третата година на Кир, цар на Персија, порака беше откриена на Даниел, наречен Валтазар, и вистински збор, и голема сила. И тој разбрал пораката, за што е потребно разбирање во една визија.
10:2 Во тие денови, Јас, Даниел, плачеше за три недели на денови.
10:3 Јадев леб не е пожелно, и ниту месо, ниту вино, влезе мојата уста, ниту јас бев помаза со миро, до три недели на денови се завршени.
10:4 Но, на дваесет и четвртиот ден од првиот месец, Јас бев веднаш до големата река, која е Тигар.
10:5 И ги подигнав очите, и видов, и овде, еден човек облечен во ленено, и неговиот појас беше обвиткана со чисто злато,
10:6 а неговото тело беше како златен камен, а неговото лице имаше појава на молња, и неговите очи дека на гори светло, а рацете и се што е надолу на целиот пат на нозете имаше појава на блескав меч, и да се зборува неговиот глас беше како глас на народот.
10:7 Но јас, Даниел, сам виде видението, на луѓето кои беа со мене не го гледаат, но еден многу голем шири побрзаа над нив, и тие избегале во бегство.
10:8 И јас, откако беше оставена сама на себе, видов оваа голема визија, и таму останаа без сила во мене, згора на тоа, мојот изглед е променет, и јас мина, не да има сила.
10:9 И го чув гласот на неговите зборови, и кога го слушнав, Легнав во конфузија на моето лице, и моето лице беше блиску до земјата.
10:10 И овде, рака ме допре, и ме крена кон колената и зглобовите на прстите на рацете.
10:11 И тој ми рече:, "Даниел, човек на копнежот, да ги разбереме зборовите дека зборувам за вас, и стојат исправување, за сега сум испратени до вас. "И кога го рече овие зборови за мене, Стоев трепет.
10:12 И тој ми рече:, "Не се плаши, Даниел, бидејќи од првиот ден кога ќе го поставите вашиот срцето да се разбере, со себе погодија во очите на вашиот Бог, Вашите зборови се внимаваше, и јас пристигнаа поради твоите зборови.
10:13 Но, лидерот на царството на Персијците ме попречен за дваесет и еден ден, и овде, Мајкл, една од главните лидери, дојде да ми помогне, и јас остана таму до царот на Персија.
10:14 Но, јас дојдов да ве научи на она што ќе се случи со вашиот народ во последните денови, бидејќи визија е за долго време од сега. "
10:15 И додека тој зборуваше зборови за мене вака, Фрлам моето лице надолу до земјата и молчеше.
10:16 И овде, нешто слично на синот на човекот допре моите усни. Потоа, ја отворам устата, Зборував и му рече: кој стоеше пред мене, "Господару, во очите на вас, моите екстремитети стана слаба и нема сила остана во мене.
10:17 И така, како може слуга на мојот Господ зборува со мојот господар,? За да нема сила останува во мене; па дури и дишењето е отежнато. "
10:18 Затоа, кој изгледаше како човек, ме допре еднаш и ме зајакна.
10:19 А тој рече:, "Не се плашиме, O човек на копнежот. Може мир да биде со вас. Бидете храбри и да биде силна. "И кога тој зборуваше со мене, расонив, и реков, "Зборувајте, Господару, зашто ме зајакна ".
10:20 А тој рече:, "Не знам зошто ви дојдов да ви? И следната ќе се вратам, да се борат против лидерот на Персијците. Кога бев оставајќи, се појави лидерот на Грците кои пристигнуваат.
10:21 Но, во вистината, Јас го објави сте она што се изразени во текстот на вистината. И никој не ми е помошник во сите овие работи, освен Мајкл вашиот лидер. "

Даниел 11

11:1 "И така, од првата година на Дариј Mede, Јас цврсто, така што тој може да се засили и да се зајакне.
11:2 И сега јас ќе го објави за да ви вистината. Овде, до одредена точка, тројца цареви ќе застане во Персија, а четвртата ќе биде многу збогатена со моќност над сите нив. И кога тој прерасна силна страна на неговите ресурси, тој ќе се разбуди сите против царството на Грција.
11:3 Но, таму ќе се зголеми до силен цар, а тој ќе владее со голема сила, и тој ќе го направи она што е угодно.
11:4 И кога тој беше цврсто етаблиран, неговото царство ќе биде разнишана и ќе бидат поделени кон четирите ветрови на небото, но не и на неговото потомство, ниту според својата моќ со која владеел. За неговото царство ќе биде растргната на парчиња, дури и за надворешни лица кои биле протерани од овие.
11:5 И јужниот цар ќе биде засилен, уште еден од неговите лидери ќе надвладее над него, а тој ќе владее со богатство, бидејќи голем е неговиот домен.
11:6 И по завршувањето на години, тие ќе формираат федерација, и ќерката на кралот на Јужна ќе дојде до царот на северот да се направи пријателство, но таа нема да добие силата на оружјето, ниту неговото потомство ќе застане фирма, и таа ќе му биде предаден, заедно со оние што ја донесе, нејзините млади мажи, и оние кои ја утеши во овие времиња.
11:7 И трансплантација од ртење на нејзините корени ќе застане, и тој ќе дојде со војска, и ќе влезе во провинцијата крал на Северна, и тој ќе ги злоупотребуваат, и ќе се одржи тоа брзо.
11:8 И, во прилог, тој ќе ги држел во Египет своите богови, и на своите идоли, а исто така и нивните скапоцени садови од злато и сребро. Тој ќе надвладеат крал на Северна.
11:9 А царот на југот ќе влезе во царството, и ќе се врати во својата земја.
11:10 Но, неговите синови ќе се соочат со предизвикот, и тие ќе се соберат на мноштво на многу, многу сили. И тој ќе пристигне брзаат и преполнети. И тој ќе се вратат назад, и тој ќе се разгневи, и тој ќе се приклучат на битката во неговата црвенило.
11:11 И јужниот цар, ја се соочат со предизвикот, ќе излезе и ќе се бори против кралот на Северна, и тој ќе се подготви еден многу големо множество, и мноштво ќе биде предаден во раката.
11:12 И тој ќе ги искористи мноштво, и неговото срце, ќе биде возвишен, и тој ќе Наѓ многу илјадници, но тој не ќе надвладее.
11:13 За кралот на Северна ќе се промени својата стратегија и ќе се подготват мноштво многу поголеми од порано, и на крајот на времињата и годините, тој ќе брзаат напред со голема војска и премногу големи ресурси.
11:14 И во тие времиња, многу ќе се крене против јужниот цар. А исто така и синовите на измамници меѓу твојот народ ќе се воздигнуваат, со цел да се исполни визијата, и тие ќе пропадне.
11:15 И кралот на Северна ќе дојде и ќе пренесува опсада дела, и тој ќе ги искористи најмногу утврдени градови. И рацете на Јужна нема да го издржат, и Неговите избраници ќе се крене да се спротивстави на, но силата нема.
11:16 И кога ќе дојде, тој ќе направи како што е угодно, и нема да има никој кој да застане против лицето. И тој ќе застане на славни земјиште, и тоа ќе се консумира од страна на раката.
11:17 И тој ќе постави своето лице да се стремиме да се одржи целото негово царство, и тој ќе направи фер услови со него. А тој ќе му даде ќерка кај жените, па како да го собори. Но, таа не ќе застане, ниту таа ќе биде за него.
11:18 И тој ќе се сврти лицето кон острови, и тој ќе ги искористи многу. И тој ќе предизвика лидерот на неговиот срам да престане, и неговиот срам ќе се заврте за него.
11:19 И тој ќе се претвори лицето на империјата на својата земја, и тој ќе штрајкуваат, и ќе ја соборат, но тој нема да успее.
11:20 И таму ќе застане во своето место кој е најмногу безвредни и недостојни за величествен чест. И за кратко време, тој ќе биде исцрпена, но не во гнев, ниту во битка.
11:21 И таму ќе застане на место на одвратното еден, и тој нема да биде доделен на чест на кралот. И тој ќе пристигне во тајност, и тој ќе добие царството deceitfulness.
11:22 И рацете на борбите ќе биде нападнат пред неговото лице и ќе биде разнишана, и, во прилог, лидерот на федерацијата.
11:23 И, по правење на пријатели, тој ќе го трик, и тој ќе оди нагоре и ќе се надминат со мали луѓе.
11:24 И тој ќе влезе во богата и информиран градови, и тој ќе го направи она што на неговиот татко никогаш не го правеше, ниту татковците своите татковци ". Тој ќе растера плен, и нивниот плен, и нивното богатство, и ќе формира план против повеќето непоколебливи, и тоа до времето.
11:25 И неговата сила и неговото срце ќе се разгневи против јужниот цар, со голема војска. И јужниот цар ќе бидат Алиу во одење во војна од страна има многу сојузници и премногу добри околности, а сепак тие не ќе застане, зашто тие ќе формираат планови против него.
11:26 И оние кои јадат леб со него, ќе го здроби, и неговата војска ќе биде потиснат, и многу, многу ќе умре, биле егзекутирани.
11:27 И срцето на двајца цареви ќе бидат слични, да се направи штета, и тие ќе зборуваат лаги на една маса, но тие нема да успее, затоа што сепак на крајот е за некое друго време.
11:28 И тој ќе се врати во својата земја со многу ресурси. И неговото срце ќе биде против светиот завет, и тој ќе дејствува, и тој ќе се врати во својата земја.
11:29 Во одреденото време, тој ќе се врати, и тој ќе се пријде на Јужна, но вториот пат нема да биде како и поранешниот.
11:30 И грчките воени бродови, а Римјаните ќе дојдат врз него, и тој ќе биде прободен, и ќе се повлечат, и ќе треба презир против сведоштво на светилиштето, и тој ќе дејствува. И тој ќе се врати и ќе се консултираат нивните противници, кои ја напуштиле сојузот на светилиштето.
11:31 И оружје ќе ја земе неговата страна, и тие ќе ја загадуваат светилиште на сила, и тие ќе се намалува континуирано жртва и ќе го замени со мерзост на пустелијата.
11:32 И на беззаконието во тестаментот ќе го имитираат мамат, но луѓето, знаејќи дека Бог, ќе истраеме и ќе дејствува.
11:33 И наставниците меѓу луѓето ќе учат многу, но тие ќе бидат уништени од меч, и од пожар, и од заробеништво, и со напади за неколку дена.
11:34 И кога тие паднаа, Тие ќе бидат поддржани со мала помош, но многумина ќе се применуваат за да ги мамат.
11:35 И некои од научил ќе бидат уништени, што тие може да се разгори и избрани и прочистен, до предодредено време, бидејќи таму ќе биде уште едно друго време.
11:36 А царот ќе дејствува според својата волја, и тој ќе биде подигнат и ќе се величаат против секој бог. И тој ќе зборува големи нешта против Бога на боговите, и тој ќе ја контролира, додека страста е завршена. Откако оствари, граничната вредност е постигнат со сигурност.
11:37 И тој ќе им даде не помислуваат на Бога на своите татковци, и тој ќе биде во желбата на жените, и тој нема да присуствува на било боговите, затоа што тој ќе се крене против сите нешта.
11:38 Но, тој ќе направи чест на богот Maozim во своето место, и, еден Бог, кого неговите татковци не знаев, тој ќе му оддаваат почит со злато, и сребро, и скапоцени камења, и скапи работи.
11:39 И тој ќе дејствува за да се зајакне Maozim со странец бог, за кого стана свесна, и тој ќе се зголеми нивната слава, и ќе им даде власт над многу, и тој ќе ги дистрибуира земјиште за слободни.
11:40 И, на предодредено време, на јужниот цар ќе се бори против него, и северниот цар, ќе дојдат против него како циклон, со коли, и со коњаниците, и со голема флота, и тој ќе влезе во земјиште, и ќе ги уништи и да помине низ.
11:41 И тој ќе влезе во славна земја, и многу ќе падне. Но, само тие ќе се спаси од раката: Едом, и Моав, и првиот дел од синовите Амонови.
11:42 И тој ќе го дадат својата рака на земјиште, и земјата на Египет не ќе избега.
11:43 И тој ќе владее над богатство градите на злато, и сребро, и сите скапоцени работи од Египет, а исто така и тој ќе помине преку Либија и Етиопија.
11:44 И гласини од Исток и од Северна проблеми ќе го. И тој ќе пристигне со големо мнозинство да ги уништи и да се изврши многу.
11:45 И тој ќе се зацврсти својот шатор, павилјон, помеѓу морињата, на угледни и света планина, и тој ќе дојде дури и до самитот, и никој нема да му помогне. "

Даниел 12

12:1 "Но, во тоа време Мајкл ќе се крене, големиот лидер, кој се залага за синовите на твојот народ. И ќе дојде време, како што не е од времето кога земји почнаа, дури и додека тоа време. И, во тоа време, вашите луѓе ќе бидат спасени, сите кои ќе се најдат запишани во книгата.
12:2 И многу од оние кои спијат во прав на земјата ќе се разбуди: некои за вечен живот, и другите да се срам дека тие секогаш ќе се види.
12:3 Но, оние кои се изучуваат ќе блесне како осветленоста на сводот, и оние кои се укаже многу кон правдата, како ѕвездите за бескрајни вечноста.
12:4 Но вие, Даниел, затворите пораката и печат книгата, додека на воспоставените време. Многу ќе помине низ, и знаењето ќе се зголеми. "
12:5 И јас, Даниел, погледна, и овде, Слично на другите двајца се заложи, еден овде, на брегот на реката, и другите таму, на другиот брег на реката.
12:6 И јас му рече на човекот, кој беше облечен во ленена, кој стоеше над водите на реката, "Колку долго ќе биде до крајот на овие чуда?"
12:7 И чув човекот, кој беше облечен во ленена, кој стоеше над водите на реката, кога тој крена десната рака и левата рака кон небото, и се заколна во Оној што живее засекогаш, дека тоа ќе биде за некое време, и времето, и половина време. И кога дисперзија од страна на светите луѓе е завршена, сите овие работи ќе бидат завршени.
12:8 И чув и не се разбере. И реков, "Господару, што ќе биде по овие работи?"
12:9 А тој рече:, "Одете, Даниел, за зборовите се затворени и запечатени до одреденото време.
12:10 Многу ќе биде избран и прочистен, и, како со оган, тие ќе бидат тестирани, и на беззаконието ќе дејствува impiously, и никој од безбожна ќе се разбере, уште наставниците ќе разберат.
12:11 И од времето кога континуирано жртва ќе биде одземен и мерзост на пустелијата ќе бидат поставени, ќе има 1.290 дена.
12:12 Блажен е оној кој чека и да достигне до 1.335 дена.
12:13 Но вие, се, до предодредено време, и ќе се одморат и ќе стојат во вашиот распределени место на крајот на денови.

Даниел 13

13:1 И таму беше еден човек што живеат во Вавилон, и неговото име е Јоаким.
13:2 А тој доби жена по име Сузана, ќерка на Хелкија, кој беше многу убава и богобојазливи.
13:3 За нејзините родители, бидејќи тие беа праведни, образовани нивната ќерка во согласност со законот на Мојсеј.
13:4 Но, Јоаким беше многу богат, и тој имаше овоштарник во близина на неговата куќа, и Евреите се собраа да го, бидејќи тој беше најдостоинствено на сите нив.
13:5 И две постариот судиите биле именувани меѓу луѓето кои годинава, за кого Господ го рече, "Беззаконието излезе од Вавилон, од постариот судии, кои изгледаа како да управуваат со луѓе. "
13:6 Овие често домот на Јоаким, и сите дојдоа да ги, кој има потреба од пресудата.
13:7 Но, кога луѓето заминаа на пладне, Сузана отиде и го преплавуваа во овоштарникот на нејзиниот сопруг.
13:8 И старешините видов неа влегуваат и шетаат наоколу секој ден, и тие се распали со желба кон неа.
13:9 И тие го извртувале нивната причина и одврати нивните очи, така што тие не ќе се погледне на небото, ниту пак се сеќаваме само пресуди.
13:10 И така тие беа ранети од љубовта на нејзиниот, но сепак, тие не откриваат нивната тага еден на друг.
13:11 Зашто тие беа срами да се открие еден на друг желба, сакаат да легне со неа.
13:12 И така тие гледавме внимателно секој ден за да ја видите. И еден рече на другите,
13:13 "Ајде да одиме дома, за тоа е ручек време. "И Излегувам, заминаа една од друга.
13:14 И враќајќи се повторно, тие дојдоа на истото место, и, секој бара од друга причина, тие призна својата желба. И тогаш тие се согласија да го поставите времето кога тие ќе бидат во можност да ја најдете сами.
13:15 Но тоа се случи, додека гледаа за добар ден, дека таа влезе во одредено време, исто како вчера и завчера, со само две слугинки, и таа сака да се мијат во овоштарникот, поради тоа што беше толку жешко.
13:16 И немаше никој таму, со исклучок на двајца старешини во бегство, и тие беа нејзините студирање.
13:17 И така таа му рече на слугинки, "Донеси ми масло и масти, и ги затвори вратите на градината, така што јас може да се мијат. "
13:18 И тие го направија како што им заповеда. И тие ги затвори вратите на градината и лево преку задната врата за да обезбедат она што се бара таа, и тие не знаеле дека старешините се криеле во.
13:19 Но, кога девојките беа заминале, на двајца старешини произлезе и побрза да ја, и тие рекоа,
13:20 "Ете, вратите на градината се затворени, и никој не може да ни ја видите, и ние сме во желба за вас. Поради овие работи, согласувате со нас и да лежи со нас.
13:21 Но, ако не ќе, ние ќе сведочи против вас дека еден млад човек беше со вас и, од оваа причина, ќе испрати вашиот слугинки далеку од вас. "
13:22 Сузана воздивна и рече, "Јас сум затворена од сите страни. Зашто, ако се направи тоа нешто, тоа е смрт за мене; Сепак, ако јас не го прават тоа, Јас не ќе избега ваши раце.
13:23 Но, тоа е подобро за мене да падне неизбежно во вашите раце, од грев во очите на Господа. "
13:24 И Сузана извика со силен глас:, но, исто така, старци извика против неа.
13:25 А еден од нив стрча кон вратата од градината и го отвори.
13:26 И така, кога слугите на куќата слушнале негодување во овоштарник, тие се упатиле во од задната врата да видат што се случува.
13:27 Но, по старци разговарал, слугите биле во голема мера се срамам, за таму никогаш не биле ништо од овој вид, изјави за Сузана. И тоа се случи на следниот ден,
13:28 кога луѓето дојде до нејзиниот сопруг Јоаким, дека двете назначен старешини дојдоа, полн со зли планови против Сузана, со цел да ја стави на смрт.
13:29 А тие рекоа: пред народот, "Испрати на Сузана, ќерка на Хелкија, сопруга на Јоаким. "И веднаш се испрати за неа.
13:30 И таа пристигна со своите родители, и синови, и сите нејзини роднини.
13:31 Згора на тоа, Сузана беше премногу нежна и убава на изглед.
13:32 Но, оние нечесните заповедал дека лицето треба да бидат откриени, (за таа беше покриена,) така што барем тие би можеле да бидат задоволни со нејзината убавина.
13:33 Затоа, сопствениот и сите кои знаеле неа плачеа.
13:34 Сепак, двете именуваните старешини, се крева во средината на луѓето, постави своите раце на главата.
13:35 и плачење, Гледајќи кон небото, за нејзиното срце имаше вера во Господ.
13:36 И именуваните старешини рече, "Додека ние се зборува на прошетка сам во градината, ова влезе со две слугинки, и таа ги затвори вратите на градината, и таа испрати слугинки далеку од неа.
13:37 И еден млад човек дојде до неа, кој беше во бегство, и легна со неа.
13:38 Понатаму, бидејќи бевме во еден агол од градината, гледање тоа зло, ние се стрча до нив, и видовме ги дружење заедно.
13:39 И, навистина, бевме во можност да го фати, затоа што тој беше посилна од нас,, и отворање на вратите, тој скокна надвор.
13:40 Но, бидејќи ние уапсиле еден, ние побара да се знае кој на млад човек беше, но таа не сакаше да ни каже. На ова прашање, ние сме сведоци. "
13:41 Множеството нив се верува, исто како што ако тие биле старешините и судиите на луѓето, и тие ја осуди на смрт.
13:42 Но, Сузана извика со силен глас и рече:, "Вечниот Бог, кој знае што се крие, кој знае сите работи пред да се случи,
13:43 знаеш дека тие го носат лажен сведок против мене, и овде, Дека мора да умре, иако имам направено ниту еден од овие работи, кои овие луѓе злобно измислен против мене. "
13:44 Но Господ го послуша нејзиниот глас.
13:45 И кога таа беше одведоа до смрт, Господ воскресна светиот дух на едно младо момче, чие име е Даниел.
13:46 И извика со силен глас:, "Јас сум чист од крвта на оваа."
13:47 И сите луѓе,, враќање назад кон него, рече, "Што е тоа слово, кое што се вели?"
13:48 Но тој, додека стои во средината на нив, рече, "Дали сте толку глупави, синовите на Израел, дека без судење и без да се знае што е вистината, сте осудени ќерка на Израел?
13:49 Врати се на пресудата, затоа што тие се зборува лажно против неа. "
13:50 Затоа, луѓето се вратил со брзина, и старците му рече:, "Дојди и да седнат во нас и да ни покаже, бидејќи Бог ти даде чест на старост. "
13:51 И Даниел им рече:, "Одделни овие на растојание една од друга, и јас ќе им суди меѓу нив. "
13:52 И така, кога тие беа поделени, една од друга, тој го нарекува еден од нив, и му рече:, "Ти длабоко вкоренети стара зло, сега вашите гревови се излезе, кои сте извршиле пред,
13:53 судејќи неправедни пресуди, потиснување на невините, и ослободување на вина, иако Господ кажува, "На невините и само вие не мора да се стави до смрт."
13:54 сега и тогаш, ако ја виде, изјавуваме со кои стебло што ги видов разговара заедно. "Тој рече:, "Под зимзелени мастика дрво."
13:55 Но, Даниел рече, "Вистина,, сте лажеле против своја глава. Зашто, еве, Ангелот Божји, ја доби казна од него, ќе се подели на средината од теренот.
13:56 И, ја го стави настрана, му заповеда на другите да им пријде, и му рече:, "Ти потомство Ханаанската, а не на Јуда, убавина ќе има измамено, и желба го изопачил срцето.
13:57 На тој начин што го правиш да се мажат на Израел, и тие, од страв, consorted со вас, но ќерката на Јуда нема да толерира беззаконието вашиот.
13:58 сега и тогаш, прогласи за мене, според која дрвото ги фатат разговара заедно. "Тој рече:, "Под зимзелени дабови дрво е."
13:59 И Даниел му рече:, "Вистина,, исто така, се излажав против своја глава. За ангел чека Господ, држи меч, да ви ги намали одредување на средината и ќе се стави до смрт. "
13:60 А потоа и целиот собранието извика со силен глас:, и тие благослови Бог, кој ги спасува оние што се надеваат на него.
13:61 И тие се кренаа против двајца именувани старешините, (Даниел ги осуди, од нивната уста, на лого лажен сведок,) и тие го направија за нив исто како што прави зло сторил против нивниот сосед,
13:62 па како да се постапи во согласност со законот на Мојсеј. И тие ги убиваат, и невина крв беше спасен на тој ден.
13:63 Но, Хелкија и неговата сопруга славеше Бога за нивната ќерка, Сузана, со Јоаким, нејзиниот сопруг, и сите нејзини роднини, бидејќи таму биле пронајдени во неа нема срам.
13:64 И така Даниел стана голем во очите на луѓето од тој ден, и потоа.
13:65 А царот Astyages беше погребан со своите татковци. И Кир Персиски доби неговото царство.

Даниел 14

14:1 И така Даниел живее со кралот, и дека е почестен над сите негови пријатели.
14:2 Сега имаше идол со Вавилонците име Бел. И секој ден има се прошири на него дванаесет големи мерки на пченично брашно,, четириесет и овци, и шест садови за вино.
14:3 Кралот исто така, му се поклонуваа и отиде секој ден да го обожаваат, но Даниел почитувале неговиот Бог. И царот му рече:, "Зошто да не обожавате Бел?"
14:4 И одговарање, Тој му рече:, "Бидејќи јас не се поклонат на идолите направени со раце, но на живиот Бог, кој го создаде небото и земјата, и кој има власт над секое тело. "
14:5 И царот му рече:, "Не Бел се чини дека да се биде жив бог? Не гледаш колку го јаде и пие секој ден?"
14:6 Потоа рече Даниел, насмеани, "Царе, не направи грешка, за ова е глина во внатрешноста и месинг за надвор, и тој никогаш не се јаде. "
14:7 И царот, се лути, повика на неговите свештеници и им рече:, "Ако не ми кажеш што е тоа што го јаде овие трошоци, ќе умрете.
14:8 Но, ако може да се покаже дека Бел јаде овие, Даниел сака, бидејќи тој го хулел на Бел. "И Даниел му рече на царот, "Нека биде според твојот збор."
14:9 Сега свештениците од Бел беа седумдесет, покрај своите жени, и мали деца, и синови. И царот отиде со Даниел во храмот на Бел.
14:10 И свештениците од Бел изјави, "Ете, ние се случува надвор, и ти, Царе, утврдени месо, и се меша виното, и затворете ја вратата, и печат со прстен.
14:11 И кога ќе ги внесете во утринските часови, ако не сте откриле дека Бел го консумира сите, ние ќе претрпи смрт, или на друго место ќе Даниел, кои лажеле против нас ".
14:12 Но немаа загриженост, бидејќи тие ја направија таен влез под маса, и тие секогаш отиде по него и ги проголта овие работи.
14:13 И така се случи, откако тие заминаа, дека царот го постави на храна пред Бел, и Даниел заповеда на своите слуги, и тие го донесоа пепел, и ги пребаруваа низ храмот во очите на царот, и, како тие го оставија, тие ја затвори вратата, и по него запечатување со царски прстен, заминаа.
14:14 Но свештениците влезе ноќе, во согласност со нивните сопствени, со своите сопруги, и нивните синови, и тие јадеа и пиеја, се '.
14:15 Но царот појавија на првата светлина, и Даниел со него.
14:16 И царот му рече, "Дали печатите непрекинат, Даниел?"А тој одговори:, "Тие се непрекинат, Царе. "
14:17 И штом тој ја отворил вратата, цар загледа во табелата, и извика со силен глас:, "Голема сте, О повик, и не постои измама со вас. "
14:18 И Даниел се смееше, и тој се одржа назад кралот, така што тој нема да влезе, и тој рече, "Погледни на тротоарот, известување чии стапките овие се. "
14:19 И царот му рече, "Гледам стапките на мажите, и жените, и децата. "Царот се разгневи.
14:20 Потоа го приведе свештениците, и нивните сопруги, и нивните синови, и тие му ги покажал тајните врати низ која влегле и се консумира од работите кои се на маса.
14:21 Затоа, царот ги колат и се предаде Бел во моќта на Даниел, кој ја поништи него и неговиот храм.
14:22 И таму беше голем змеј во тоа место, и Вавилонците го обожавале.
14:23 И царот му рече на Даниел, "Ете, сега не може да се каже дека тоа не е жив Бог; Затоа, обожавам него. "
14:24 И Даниел рече, "Јас обожавам Господ, Мојот Бог, бидејќи тој е жив Бог. Но, тоа не е жив Бог.
14:25 Затоа, да ми даде моќ, Царе, и јас ќе го изврши овој змеј без нож или клуб. "А царот рече:, "Јас го даде за вас."
14:26 И така Даниел ја теренот, и масти, и косата, и да ги готви заедно. И тој го направи грутки и ги стави во устата на змевот, и змејот разбивам. А тој рече:, "Ете, тоа е она што се поклониш. "
14:27 Кога Вавилонците го слушнале овој, тие беа многу огорчен. И собирање заедно против царот, тие рекоа:, "Царот стана Евреин. Тој уништил Бел, тој е извршена на змејот, и тој го заклаа свештеници ".
14:28 И кога дојдоа на царот, тие рекоа:, "Избави Даниел за нас, во спротивно ние ќе ви помогнат и вашата куќа изврши. "
14:29 Така царот ги видел дека му врши притисок жестоко, и така, принуда неопходност, што го одржа на Даниел да ги.
14:30 И тие го фрлија во рова на лавови, и тој беше таму за шест дена.
14:31 Понатаму, во ден имаше седум лавови, и тие им се дадени две трупови секој ден, и две овци, но тогаш тие не беа дадени да ги, така што тие ќе го проголта Даниел.
14:32 Сега имаше во Јудеја пророк Авакум се нарекува, и тој варен мал оброк и го прекршил лебот во сад, и тој се случува во областа, за да го донесе до жетварите.
14:33 И Господов ангел му рече на Авакум, "Носете го оброк кој имаш во Вавилон, Даниел, кој е во лавовската јама. "
14:34 И Авакум вели, "Господи, Не сум ја видел Вавилон, и јас не знам на ден. "
14:35 И Господов ангел му запленети од страна на врвот на главата, и врши него од страна на косата на главата, и го постави во Вавилон, во текот на ден, по сила на неговиот дух.
14:36 И Авакум извикуваа, велејќи, "Даниел, слуга на Бог, преземе вечера дека Бог те пратил. "
14:37 И Даниел рече, "Треба да се сети на мене, Боже, и да не ја напуштиле оние кои те сакаат. "
14:38 И Даниел се појавија и јаделе. И тогаш ангел Господов Авакум веднаш се врати на своето место.
14:39 И така, на седмиот ден, цар дојде до утро Даниел. И тој дојде во ден, и погледна во, и овде, Даниел седеше во средината на лавовите.
14:40 А царот извика со силен глас:, велејќи, "Голема сте, Господи, Богот на Даниел. "И го извади од лавовската јама.
14:41 Понатаму, оние кои биле причина за неговата пропаст, тој фрлен во ден, и тие беа проголтани во еден момент пред него.
14:42 Тогаш царот му рече, "Ајде сите жители на целиот свет се плашат од Бога на Даниел. Зашто тој е Спасителот, работи знаци и чуда на земјата, кој го ослободил Даниел од лавовската јама. "