Јона 1

1:1 И би слово Господово до Јона, синот на Amittai, велејќи:
1:2 Стани и оди во Ниневија, големиот град, и да проповедаат во него. За својата злоба има се вознесе пред моите очи.
1:3 И Јона се зголеми со цел да избегаат од лицето на Господа во Тарсис. И слезе во Јопа и најде брод врзани за Тарсис. И тој ја плати билет, и тој слезе во него, со цел да се оди со нив во Тарсис од лицето на Господа,.
1:4 Но Господ испрати силен ветар во морето. И голема бура се одржа во морето, и бродот е во опасност да бидат задушени.
1:5 И морнарите се плашат, и луѓето извика на својот бог,. И тие ги фрлиле контејнери, кои беа во бродот во морето, со цел да го олеснат од нив. И Јона беше соборен во внатрешноста на бродот, а тој падна во болна длабок сон.
1:6 И кормиларот му пријде, и му рече:, "Зошто се претрупани со спиењето? Зголеми, контактирате со Бог, па можеби Бог ќе се сетат на нас и ние не би можеле да загинат. "
1:7 И човекот рече на своите соборци, "Дојдете, и нека фрлаат жрепка, така што ќе може да знае зошто оваа катастрофа е врз нас. "И тие фрлија жреб, и многу падна на Јона.
1:8 А тие му рекоа:: "Објасни ни што е причината поради која оваа катастрофа е врз нас. Што работиш? Која е вашата земја? И каде што ви се случува? Или кои луѓе кои се од?"
1:9 И им рече:, "Јас сум Хебрејски, и јас се плаши од Господа Бога на небото, кој го создал морето и копното. "
1:10 И мажите во голема мера се плашат, и му рекоа:, "Зошто го направи тоа?" (За мажите знаеше дека тој беше бегаат од лицето на Господа,, затоа што тој им рекол.)
1:11 А тие му рекоа:, "Што да правиме со тебе, така што морето ќе престане за нас?"За морето течеше и порасна.
1:12 И им рече:, "Земи ме, и ме фрлија во морето, и морето ќе престане за вас. Бидејќи знам дека тоа е затоа што на мене дека оваа голема бура дојде врз вас. "
1:13 И мажите се веслање, па како да се врати да се исуши земјиште, но тие не успеаја. За морето течеше и порасна против нив.
1:14 А тие извикаа кон Господа,, и тие рекоа, "Ве молам, Господ, не дозволувајте да се загине за животот на овој човек, и не сметаат на нас невина крв. За вас, Господ, го направиле токму како што ви се допадна. "
1:15 И го зедоа Јона и го фрлија во морето. И морето беше потсмири од својот гнев.
1:16 И мажите се боеше од Господа во голема мера, и Му принесоа жртви на Господа,, и тие го направија завети.

Јона 2

2:1 И Господ подготви голема риба да го проголта Јона. И Јона беше во утробата на рибата три дена и три ноќи.
2:2 И Јона се молев на Господ, својот Бог, од стомакот на рибата.
2:3 А тој рече:: "Јас извика кон Господа од мојата неволја, и тој ми го послуша. Од утробата на пеколот, Јас извика, и ќе го послуша мојот глас.
2:4 И што ми го фрлија во длабока, во срцето на морето, и поплава ми го заокружува. Сите ваши whirlpools и вашите бранови поминаа над мене.
2:5 И реков: Јас сум избркан од очите на очите. Уште, навистина, Ќе видам Твојот свет храм повторно.
2:6 Води ме опколија, дури и на душата. Бездната ме ѕидови во. Океанот е покриена глава.
2:7 Јас се спушти на база на планините. Решетките на земјата да ме затворени засекогаш. И ќе се подигне до мојот живот од корупција, Господ, Мојот Бог.
2:8 Кога душата ми беше во болка во мене, Се јавив на ум Господ, така што мојата молитва може да дојде до вас, на твојот свет храм.
2:9 Оние кои залудно го набљудуваат суетите, се откаже од своите милост.
2:10 Но јас, со глас на пофалба, ќе го жртвува за вас. Јас ќе го отплати она што го ветија на Господ, бидејќи на моето спасение. "
2:11 И му рече Господ на риба, и да го поврати Јона, на суво,.

Јона 3

3:1 И би слово Господово до Јона по втор пат, велејќи:
3:2 Зголеми, и оди во Ниневија, големиот град. Мене и проповедај во него проповедта што ви велам:.
3:3 И Јона стана, и тој отиде во Ниневија, во согласност со словото Господово. И Ниневија беше голем град Тридневен пат.
3:4 Јона и почна да влегува во патување градот еден ден. И извика и рече:, "Четириесет дена и Ниневија ќе биде уништена."
3:5 И мажите на Ниневија веруваат во Господ. И му рекоа брзо, и тие се стави на вреќи, од најголемите по целиот пат до најмала.
3:6 И зборот стигна до царот на Ниневија. И тој стана од својот престол, и тој ја отфрли својата облека од себе и се облечени во вреќи, и тој седна во пепел.
3:7 И извика и рече: "Во Ниневија, од устата на царот и на неговите кнезови, ајде да се каже: Мажи и ѕверови и говеда и овци не може да ги вкусат ништо. Ниту ќе се хранат или пијат вода.
3:8 И нека мажите и ѕверови да бидат покриени со вреќишта, и нека се викаат кон Господа со сила, и човекот може да се претвори од својот лош пат, и од беззаконието кое е во нивни раце.
3:9 Кој знае дали Бог може да се сврти и да им простиме, и може да се свртиме од неговиот бесен гнев, така што ние не би можеле да загинат?"
3:10 И виде Бог нивните дела, дека тие биле претворени од својот лош пат. И Бог се смилува на нив, кои се однесуваат на штета која тој рече дека ќе се направи со нив, и тој не го направи тоа.

Јона 4

4:1 Јона бил болен голема неволја, и тој беше лут.
4:2 И тој се помоли на Господа, и тој рече, "Те молам, Господ, ова не беше мојот збор, кога сè уште бев во својата земја? Затоа што на овој, Знаев пред тоа да побегне во Тарсис. Бидејќи знам дека ти си благ и милостив Бог, пациентот и голема милост, и простувањето и покрај лошата волја.
4:3 И сега, Господ, Ве молам да се земе мојот живот од мене. За тоа е подобро за мене да се умре отколку да се живее. "
4:4 И му рече Господ, "Дали навистина мислите дека вие сте во право да се лути?"
4:5 Јона и отиде надвор од градот, и тој седна спроти источниот дел на градот. И тој самиот засолниште направени таму, и тој седеше под него во сенка, додека тој не може да се види што ќе се случи на градот.
4:6 И Господ Бог подготвени бршлен, и го вознесе над главата на Јона да се биде сенка над главата, и да го заштити (за тој напорно работи напорно). Јона и се радуваше поради бршлен, со голема радост.
4:7 И Бог го подготви црв, кога зората пријде за следниот ден, и тоа го погоди бршлен, и тоа пресуши.
4:8 И кога сонцето се искачи, Господ нареди топол и гори ветер. И сонцето се подбивам на главата на Јона, и толпата. И тој се молел за својата душа да умре, и тој рече, "Тоа е подобро за мене да се умре отколку да се живее."
4:9 И му рече Господ на Јона, "Дали навистина мислите дека сте во право да се лути затоа што на бршлен?"А тој рече:, "Јас сум во право да се лути, дури и до смрт."
4:10 И му рече Господ, "Вие не тагувам за бршлен, за кои не сте работеле и што ти не предизвика да расте, и покрај тоа што бил роден во текот на една ноќ, и во текот на една ноќ исчезнаа.
4:11 И ќе не поштедат Ниневија, големиот град, во која има и повеќе од сто и дваесет илјади луѓе, кои не ја знаат разликата помеѓу нивното право и нивното лево, и многу животни?"