1ул Книга Макавејска

1 Макавејска 1

1:1 И тоа се случи потоа дека Александар, син на Филип Македонски, кој владеел прв во Грција откако дојде од земјата Китим, погоди Дариј, царот на Персија и Мидија.
1:2 Тој назначен многу битки, и тој се одржи на сите утврдувања, и тој извршува на кралевите на земјата.
1:3 И тој помина низ дури до крајот на земјата. А тој доби пленот на многу народи. И земјата се замолчени во неговиот поглед.
1:4 И тој се собраа моќ, и еден многу силна војска. И тој беше издигнат, и срцето негово се возгордеа.
1:5 И тој заробени регионите на народите и на суверени држави, и тие станаа притоки да го.
1:6 И по овие работи, Откако паднал на својот кревет, и тој знаеше дека ќе умре.
1:7 И тој го повика своите слуги, благородниците, кои беа собрани со него од неговата младост. И тој се подели кралството за да ги, уште додека беше жив.
1:8 И Александар царуваше дванаесет години, и потоа умрел.
1:9 И неговите слуги се добие неговото царство, секој во своето место.
1:10 И сите тие се стави дијадеми на себе по неговата смрт, и нивните синови по нив, за многу години; и зла се множат на земјата.
1:11 И таму излегоа од кај нив грешен корен, Антиох на славни, син на царот Антиох, кој бил заложник во Рим. И царуваше во сто и триесет и седмата година на царството на Грците.
1:12 Во тие денови, таму излегоа од Израел синовите на беззаконие, и тие се убеди многу, велејќи: "Ајде да одиме и да преговара за сојуз со народите кои се насекаде околу нас. За, бидејќи ние се одвои од нив, многу зла ни најде. "
1:13 И зборот изгледаше добро во нивните очи.
1:14 И некои од луѓето определено да го направи ова, и тие отидоа кај царот. И тој им даде моќ да се однесува во согласност со правдата на народите.
1:15 И имаат изградено спортска арена во Ерусалим, во согласност со законите на нации.
1:16 И тие го направија самите необрезани, и тие се повлекоа од светиот завет, и им се придружи на народите, и тие се продаваат во зло правење.
1:17 И царството е подготвен во очите на Антиох, и тој почна да царува над земјата Египетска, така што тој може да владее во текот на две царства.
1:18 И тој влезе во Египет со репресивниот мноштво, со брзи коли, и слонови, и коњаници, и големо изобилство на бродови.
1:19 И го постави за војна против Птоломеј, царот на Египет, и Птоломеј беше исполнет со страв пред лицето, и тој избега, и многу Горите повредени.
1:20 И Роналдињо на утврдени градови во земјата Египетска, и тој го доби својот плен од земјата Египетска.
1:21 Антиох и го сврте грбот, откако го удри Египет, во сто и четириесет и третата година, и се вознесе против Израел.
1:22 И тој се искачи во Ерусалим, со мноштво угнетувачка.
1:23 И тој влезе во светилиштето со ароганција, и го зеде златниот жртвеник, а светилникот на светлината, и сите садови, а на масата за лебот на присуство, и садовите на libation, и ампули, и малку минофрлачи од злато, и завесата, и круните, и златниот украс, кој беше во лицето на храмот. И тој ги смачкана.
1:24 И го зеде сребро и злато, и скапоцени садови, и го зеде на скриени богатства, што го најде. И дека се направени сите овие работи далеку, тој отиде во својата земја.
1:25 И тој предизвика масакрот на мажите, и тој зборуваше со голема ароганција.
1:26 И имаше голем плач во Израел и во сите на своите места.
1:27 И лидерите и старешините, плачеше, и девојки и млади мажи стана слаба, и раскошот на жените е изменета.
1:28 Секој младоженецот дигна оплакување, и оние што седеа во бракот кревет, плачеше.
1:29 И земјата се стресе во име на жителите во него, и целата куќа на Јаков беше облечен во конфузија.
1:30 И по две години на денови, Царот го испрати принцот на неговата почит кон градовите на Јуда, и тој дојде во Ерусалим со голема толпа.
1:31 И тој зборуваше мирно зборови да ги, во deceitfulness; и тие му веруваа.
1:32 И тој побрза врз градот одеднаш, и тој го удри со голема камшикување, и тој го уништија голем дел од народот на Израел.
1:33 И го зеде пленот на градот, и тој го изгори со оган, и тој уништени неговите куќи и ѕидовите околу него.
1:34 И тие поведоа жените како заробеници, и тие поседувале децата и добитокот.
1:35 И тие изградена Давидовиот град со голем и силен ѕид, и со силна кули, и таа стана засолниште за нив.
1:36 И тие се постави во тоа место на грешни луѓе, злите луѓе, и заедно тие се зголеми силно во него. И тие се чуваат до оружје и одредби. И тие се собраа пленот на Ерусалим,
1:37 и да ги депонира во тоа место. И стана голема замка.
1:38 И ова стана место на заседа на светилиштето и ѓаволски зло во Израел.
1:39 И тие ја пролеаја невина крв околу светилиштето, и тие контаминирани светилиште.
1:40 И жителите на Ерусалим избегаа поради нив, и градот стана живеалиште на аутсајдери, и таа стана туѓинец во својата сопствена потомство, и нејзините деца ја напуштил.
1:41 Прибежиште беше пусто, како место на осама, нејзините празници биле претворени во жалост, саботи неа во немилост, ја почести во ништо.
1:42 Нејзиниот срам се помножи според својата слава, и нејзиниот возвишеност била претворена во оплакување.
1:43 И царот Антиох му напиша писмо на целото негово царство, дека сите луѓе мора да биде еден, и дека секој од нив треба да се откаже од својот закон.
1:44 И сите незнабошци согласил, според зборовите на царот Антиох.
1:45 И многу од Израел согласил со своето робување, и тие жртвувано на идоли, и тие се загадени саботата.
1:46 А царот испрати писма, од раката на амбасадори, во Ерусалим и во сите градови на Јуда: дека тие треба да го следи законот на народите на земјата,
1:47 и дека тие треба да се забрани сепаленици и жртви и atonements да бидат направени во Божјиот храм,
1:48 и дека тие треба да се забрани на прославата на саботата и свечена дена.
1:49 И тој им наредил на светите места за да се оскверни, заедно со светите луѓе на Израел.
1:50 И наредил жртвеници да се гради, и храмови, и идоли, и тој им наредил на жртвата на телото на свински и на нечист добиток,
1:51 и дека тие треба да ја напуштат своите синови необрезани, и дефиле на нивните души со сето она што е нечисто, и со одвратности, така што тие ќе заборават на закон и ќе ја смени сите оправдувања на Бог,
1:52 и дека секој кој нема да постапи според зборот на царот Антиох треба да биде погубен.
1:53 Според сите овие зборови, тој го напишал за сите неговото царство. И го постави за водачи во текот на луѓе, кој ќе ги принуди да се направи овие работи.
1:54 И овие нареди градовите на Јуда да го жртвува.
1:55 И многумина од народот, кој се откажа од Законот Господов, беа собрани од страна на нив. И тие посветени зла на земјата.
1:56 И тие се возеше на народот на Израел да се крие и во тајни места на бегалците.
1:57 На петнаесеттиот ден од месецот на Kislev, во сто четириесет и петтата година, царот Антиох постави на гнасните идол на пустелијата на олтарот на Бога, и тие градат жртвеници во текот на сите околни градови на Јудеја.
1:58 И тие изгорени темјан, и принесоа пред вратите на куќите и улиците.
1:59 И тие се намали до книгите на Божјиот закон и да ги уништи со оган.
1:60 И сите оние кои беа пронајдени со книги од оставината на Господ, а кој се почитуваат законот Господов, тие заклани, во согласност со указ на царот.
1:61 Од нивната моќ, што тоа го правеа овие работи за народот на Израел, како што се откриени во градовите, месец по месец.
1:62 А на дваесет и петтиот ден од месецот, Му принесоа на тој жртвеник спроти висок олтар.
1:63 И жените кои обрежуваат своите синови беа заклани, врз основа на наредба на царот Антиох.
1:64 И тие суспендиран на децата од страна на нивните вратови во сите нивни куќи, и оние кои ги обрежуваат, тие заклани.
1:65 И многу од луѓето на Израел одлучи во себе дека не ќе јадат нечисти работи. И тие ја избраа да умрат, наместо да се оскверни со нечиста храна.
1:66 И тие не се подготвени да се задира во светиот Божји закон, и тие беа заклани.
1:67 И таму беше многу голем гнев врз луѓето.

1 Макавејска 2

2:1 Во тие денови, таму се зголеми до Мататија, синот на Јован, син на Симеон, свештеник од синовите на Joarib од Ерусалим, и се населил на планината Modin.
2:2 И тој имаше пет синови: Џон, кој бил наречен Гади,
2:3 и Симон, кој бил наречен Thassi,
2:4 и Јуда, кој беше наречен Maccabeus,
2:5 Елеазар, кој бил наречен Avaran, и Јонатан, кој бил наречен Apphus.
2:6 Овие видел злото кои беа направени меѓу луѓето на Јуда и во Ерусалим.
2:7 И Мататија рече: "Тешко мене, зошто сум роден за да го видиш тагата на мојот народ и тагата на светиот град, и да седат таму, а тоа е предаден во рацете на непријателите?
2:8 Светите места паднаа во рацете на аутсајдери. нејзиниот храм е како човек без чест,.
2:9 Садовите за својата слава биле однесени како пленици. нејзините стари мажи биле заклани на улиците, и нејзиниот млад мажи паднаа од меч на непријателите.
2:10 Која нација не го наследи нејзиниот царство и да се земе од неа пленот?
2:11 Сите нејзината убавина е одземена. Таа што беше слободен, стана роб.
2:12 И овде, нашето светилиште, и нашата убавина, и нашиот раскош се опустошени, и на народите ги оскверни.
2:13 Затоа, што е тоа за нас дека ние се уште живеат?"
2:14 И Мататија и неговите синови раскина своите облеки, и тие се покриени со haircloth, и тие во голема мера се жалеше.
2:15 И оние кои беа испратени од царот Антиох дојде на тоа место, да се принуди оние кои избегаа во градот Modin да immolate, и да го запали темјан, и да отстапи од законот на Бога.
2:16 И многумина од народот на Израел се согласил и дојде до нив. Но Мататија и неговите синови стоеше цврсто.
2:17 И оние кои беа испратени од Антиох, одговарање, рече на Мататија: "Вие сте владетел, и многу прекрасен и прекрасно во овој град, а ти се украсени со синови и браќа.
2:18 Затоа, пријде прв, и carryout наредба на царот, како сите народи имаат направено, и Јудејци, и оние кои останале во Ерусалим. И ти и твоите синови ќе биде меѓу пријатели на кралот, и збогатен со злато и сребро и многу подароци. "
2:19 Мататија и одговори, а тој ми рече со силен глас:: "Дури и ако сите земји се покоруваат царот Антиох, така што секој поаѓа од услугата на законот на татковци и согласности неговата Неговите заповеди,
2:20 Јас и моите синови и браќа мои, ќе го почитуваат законот на нашите татковци.
2:21 Нека Господ Бог да простуваме за нас. Тоа не е корисно за нас, да се откаже од правото и судии на Бога.
2:22 Ние нема да ги слушаат зборовите на царот Антиох, ниту ќе го жртвуваме, пречекорување на заповедите на нашиот закон, па како да тргнат по друг пат. "
2:23 И, како што тој престанал да зборува овие зборови, еден Евреин пријде во очите на сите, да се жртва на идолите на жртвеникот во градот Modin, според редоследот на кралот.
2:24 И виде Мататија, и тој тагуваше, и неговиот темперамент трепереше, и својот бес беше enkindled според пресудата на законот, додека скокаат нагоре, тој го колат на олтарот.
2:25 Згора на тоа, човекот, кого царот Антиох го испрати, кој ги принуди да immolate, го убил во исто време, и тој уништени олтарот,
2:26 и тој беше силен за законот, исто како што го направија за да Финес Zimri, син на Salomi.
2:27 Мататија и извика со силен глас во градот, велејќи, "Сите кои имаат ревност за законот, одржување на заветот, нека ме следат. "
2:28 И тој и неговите синови избегаа во планините, и тие го оставија зад себе она што го имаа во градот.
2:29 Тогаш многумина кои бара суд и правда слезе во пустината.
2:30 И тие што кампуваат таму, со своите синови, и нивните сопруги, и нивните стада, бидејќи зла им беше совладан.
2:31 И тоа беше пријавен на кралот, и на армијата, кој беше во Ерусалим, во Давидовиот град, дека некои мажи, кој ги фрли настрана заповедта на царот, беа заминале во скриени места во пустината, и дека многу ги следел по нив.
2:32 И веднаш, тие излегоа да ги, и тие наредени борба против нив, на денот на саботата.
2:33 И им рече:: "И сега, Дали се уште се спротивстави? Излезат и да постапи според зборот на царот Антиох, и ќе живее. "
2:34 А тие рекоа:, "Ние нема да излезе, и ние нема да го стори царската збор, па како да го осквернат денот на саботата. "
2:35 И тие се упатиле кон нив во битка.
2:36 Но, тие не одговори, ниту пак тие фрли камен во нив, ниту пак тие барикада на скриени места,
2:37 за тие рекоа:, "Ајде сите да умре за нас едноставност. И небото и земјата ќе сведочи за нас, дека ќе ни се уништени неправедно. "
2:38 Па тие врши битка во сабота. И тие беа погубени, со своите сопруги, и нивните синови, и нивниот добиток, дури и на бројот на илјада души.
2:39 И Мататија и неговите пријатели слушнале за него, и тие се одржа многу голема жалост за нив.
2:40 И секој човек му рече на својот сосед, "Ако сите ние се направи само како нашите браќа имаат направено, и ако ние не се бориме против народите за доброто на нашите животи и нашата оправдувања, тогаш тие брзо ќе ни искорени од земјата. "
2:41 И тие одлучија, на тој ден, велејќи: "Секој човек, кој ќе дојде против нас во војна со денот на саботата, ние ќе се бориме против него. И не сите ќе умреме, како нашите браќа кои биле погубени во скриени места. "
2:42 Потоа, тука беше формирана пред нив синагогата на Hasideans, силни мажи од Израел, секој со волја за законот.
2:43 И сите оние кои избегале од зла се додадени на нив, и тие станаа сводот да ги.
2:44 И тие се собраа армија, и тие сразен грешниците во нивниот гнев и злите луѓе во својот револт. А другите избегаа на народите, со цел да се избегнат.
2:45 И Мататија и неговите пријатели патувал низ, и тие го уништи жртвеници.
2:46 И тие сите обрежани необрежаните момчиња, кои тие се наоѓаат во рамките на границите на Израел, и тие дејствувале со цврстина.
2:47 И тие се изведува на синовите на ароганција, и работата беше просперитетна во свои раце.
2:48 И тие се стекнал со право од рацете на народите, и од рацете на кралевите. И тие не се предаде на рог на грешникот.
2:49 Тогаш дена приближил Мататија кога ќе умре, и им рече на своите синови: "Сега ароганција и казна се зајакнати, и тоа е време на превртување и на гневот на индигнација.
2:50 затоа сега, звуците, да го следат примерот на законот, и им даде на вашиот живот за доброто на сојузот на вашите татковци.
2:51 И се сеќаваме на делата на отците, што тие го направиле во нивните генерации. И ќе добиете голема слава и вечно име.
2:52 Авраам не беше резултат да биде верен во искушение, и така тоа беше отпаѓаа на него како на правдата?
2:53 Џозеф, во времето на неговото страдање, чува заповедите, и тој беше прогласен за владетел на Египет.
2:54 Финес нашиот татко, се ревносни во ревноста на Божјиот, доби завет на вечна свештенството.
2:55 Исус, бидејќи тој ги исполни зборот, беше командант во Израел.
2:56 Калеб, бидејќи тој сведочеше во собранието, доби во наследство.
2:57 Дејвид, во Својата милост,, добиени на престолот на царството за сите генерации.
2:58 Илија, бидејќи тој беше ревносен со ревност за законот, бил примен во небото.
2:59 Ананија и Азариј и Мисаил, верувајќи, беа доставени од пламенот.
2:60 Даниел, во неговата едноставност, беше доставена од устата на лавовите.
2:61 И така, сметаат дека, преку генерација по генерација на сите оние кои веруваат во него, никој не успеаја во сила.
2:62 И стравот не зборовите на грешен човек!, за неговата слава е измет и црви.
2:63 Денес тој е величаат, и утре тој нема да се најде, затоа што тој се врати во неговата земја и неговото размислување Исчезна.
2:64 Затоа, вие синови, да се зајакне и да дејствува manfully во законот. Во неа пак, ти ќе стане славна.
2:65 И овде, Знам дека твојот брат Симон е човек на советот. го послуша секогаш, и тој ќе биде татко на вас.
2:66 А Јуда Maccabeus, кој е силна и информиран од својата младост, нека им биде водач на вашиот милиција, и тој ќе управува со војна на луѓето.
2:67 И ќе ги додадете во себе сите кои го почитуваат законот, и ќе тврдат дека оправдувањето на својот народ!.
2:68 Рендерирање на народите нивната одмазда, и се обрне внимание на прописите на законот. "
2:69 И ги благослови, и тој е додаден во своите татковци.
2:70 И се упокоил во сто и четириесет и шестата година, и тој бил погребан од неговите синови во гробници на своите татковци, во Modin, и сиот Израел плачеше за него со голема жалост.

1 Макавејска 3

3:1 И неговиот син Јуда, кој беше наречен Maccabeus, се крена во своето место.
3:2 И сите негови браќа му помагале, заедно со сите оние кои се приклучиле се на неговиот татко. И тие се бореле битката на Израел со радост.
3:3 И тој се прошири на славата на својот народ, и тој облечен себе со оклопот како џин, и тој опкружен своето оружје на војната во битките, и тој заштитени кампот со својот меч.
3:4 Во неговите дела, тој стана како лав, и како млад лав обиколува во лов.
3:5 И тој се изведува злите и ќе ги следи одредување. И оние кои нарушен неговиот народ, тој изгорени со оган.
3:6 И неговите непријатели биле одбиени од страв од него, и сите работници на беззаконието се исплашија. И спасението е добро насочени во раката.
3:7 И тој предизвика многу цареви, и тој даде радост на Јаков, неговите дела, и неговата меморија ќе биде благослов за сите генерации.
3:8 И тој патуваше низ градовите на Јуда, и тој го уништија безбожна надвор од нив, и тој се сврте гнев далеку од Израел.
3:9 И тој беше познат, дури и до најголема дел од земјата, и тој се собраа оние кои беа пропаѓаат.
3:10 И така Аполониј собраа на народите, со бројни и голема војска од Самарија, да се направи војна против Израел.
3:11 А Јуда знаел за тоа, и тој излезе да го пречека. И тој го удри и го уби. И многу Горите повредени, а остатокот побегнаа.
3:12 И тој зеде плен. И Јуда се сопственост на мечот на Аполониј, и тој се бореше со него во текот на сите денови од неговиот живот.
3:13 и Seron, лидер на армијата на Сирија, слушнав дека Јуда се собраа заедно на компанијата на верниците и на собранието со него.
3:14 А тој рече:, "Јас ќе се направи име за себе, и јас ќе се прослави во царството, и јас ќе пораз Јуда во војна, и оние кои се со него, кои се отфрлени зборот на царот. "
3:15 И тој се подготвувал. И кампот на нечестивиот отиде со него, со силна помошни, па како да се однесуваат со одмазда врз синовите на Израел.
3:16 И тие се приближуваше дури до Bethhoron. А Јуда излезе да го пречека, со неколку мажи.
3:17 Но, кога го видоа на армијата кои доаѓаат да ги исполнат, тие се вели дека Јуда, "Како ќе се неколку бидат во можност да се бори против толку голема и толку силно мноштво, и покрај тоа што се ослабени со пост денес?"
3:18 А Јуда рече:: "Тоа е лесно за многу да се затворат во рацете на неколку, за не постои никаква разлика во очите на Бога на небото да се ослободи од средствата за многу, или со помош на неколку.
3:19 За победа во војна не е во мноштвото на армијата, но во сила од небото.
3:20 Тие доаѓаат кај нас со презир мноштво и со ароганција, со цел да не уништи, со нашите жени и нашите синови, и да ни despoil.
3:21 За волја на вистината, ние ќе се бориме во име на нашите души и нашите закони.
3:22 И Самиот Господ ќе ги уништи пред нашето лице. Но, како што за вас, не се плашат од нив. "
3:23 И штом тој престанал да зборува, тој ги нападнал одеднаш. И Seron и неговата армија беа поразени во неговиот поглед.
3:24 И тој го води од слегувањето на Bethhoron, дури и на рамнините. И осумстотини на нивните мажи се намали, но остатокот избегал во Филистејската земја.
3:25 И страв и ужас на Јуда, како и неговите браќа, обзеде сите народи околу нив.
3:26 И неговото име се постигне дури и на царот, и сите народи изјави приказни за битките на Јуда.
3:27 Но, кога царот Антиох слушнале овие сметки, тој беше лут на многу душа. И тој го испрати и собраа сили од целото негово царство, многу силна армија.
3:28 И ја отвори својата ризница, и тој ги даде стипендии на армијата за една година. И тој им заповедал да се подготват за сите работи.
3:29 И виде дека парите од неговите богатства не успеа, и дека почит на земјата беа мали, поради раздор и камшикување дека тој ја предизвикал на земјата, со цел да се земе легитимни закони, кој бил уште од првите денови.
3:30 И се плашел, да не не се доволно втор пат како прв, за трошоци и подароци, која тој ја дал пред со либерални страна. За неговите испади беа повеќе од цареви кои биле пред него.
3:31 И тој беше вознемирен да го изгуби животот, и има намера да одат во Персија, и да се омажите од регионот, и да се соберат повеќе пари.
3:32 И го остави зад Лисиј, благородник на кралското семејство, да управува со царството од реката Еуфрат, дури и на реката во Египет,
3:33 и да се подигне својот син, Антиох, додека тој ќе се врати.
3:34 И тој предаден на него половина на армијата, и слоновите. И му заповеда во врска со сите дека сака, и во однос на жителите на Јудеја и Ерусалим:
3:35 така што тој ќе испрати војска против нив да се скрши и да се искорени силата на Израел и на остатокот од Ерусалим, и да земе и споменот за нив од тоа место,
3:36 и така што тој ќе се воспостави живеалишта за синовите на странците во сите нивни делови, и ќе го дистрибуирате нивната земја од страна на многу.
3:37 И така, истеруваат презеде останатиот дел од војската, и тој излезе од Антиохија, градот на неговото царство, во сто и четириесет и седмата година. И тој ја преминал над реката Еуфрат, и тој патувал низ горниот региони.
3:38 Потоа Лисиј го одбра Птоломеј, син на Dorymenes, и Никанор и Горгија, моќни мажи од редот на кралот пријатели.
3:39 И ги испрати со четириесет илјади мажи, и седум илјади коњаници, да влезат во земјата на Јуда, и да го уништи, според зборовите на царот.
3:40 И така, тие продолжи со сите нивната моќ, и тие пристигнале и зеде позиција во близина Емаус, во земјата на рамнините.
3:41 И трговците на регионите слушнале за името. И тие се многу сребро, и злато, и слугите, и тие дојдоа во логорот да се синовите на Израел во потчинетост. И армиите од Сирија и од земјите на странци беа додадени на нив.
3:42 А Јуда и неговите браќа видоа дека зла биле множи, и дека војски бил поставен во близина на нивните граници. И ги знаете зборовите на царот, кој им наредил на луѓето да се стави до смрт и да биде целосно консумира.
3:43 А тие рекоа:, секој во својот сосед, "Дозволете ни да се ослободат од лава на нашиот народ, и нека се борат во име на нашиот народ и нашите свети места ".
3:44 И собранието се собра, така што тие ќе бидат подготвени за битка, и така што тие би можеле да се молат и да побара милост и сочувство.
3:45 Сега Ерусалим не беше населен, но беше како пустина. Немаше никој кој се внесува или изнесува од редот на своите деца. И светилиште е победена, и синовите на странци беа во тврдината. Ова место е живеалиште на народите. И задоволство е однесена од Јаков, и музиката на флејта и харфа престана во тоа место.
3:46 И тие се собраа и дојдоа во Масифа, спроти Ерусалим. На место за молитва беше во Миспа, во поранешна Израел.
3:47 И постеа на тој ден, и тие се облечени со haircloth, и ги ставаат пепел на главите, и ги раскинаа своите облеки.
3:48 И тие поставени отворени книги на законот, во која народите барав за сличноста на нивните идоли.
3:49 И тие донесоа свештенички украси, и првите плодови и десеток, и тие разбудени Nazirites, кој ги исполнил нивните денови.
3:50 И тие извика со силен глас кон небото, велејќи: "Што да правиме со овие, и каде што треба да ги преземе?
3:51 За светите вашите работи биле прегазени и извалкано, и вашите свештеници биле во жалост и во понижување.
3:52 И овде, нациите се соберат заедно против нас, да ни ги уништи. Знаеш што тие имаат намера против нас.
3:53 Како ќе биде во можност да се застане пред лицето, освен ако не, Боже, ни помогне да?"
3:54 Тогаш тие звучеше труби со силен повик.
3:55 И после тоа, Јуда назначен команданти во текот на луѓе: во текот на илјадници, и во текот на стотици, и во текот на педесеттите години, и повеќе десетици.
3:56 И им рече на оние кои граделе куќи, или кои имале свршена жени, кои се садат лозја, или кои биле ужасно се плаши, дека тие треба да се врати, секој во својот дом, во согласност со закон.
3:57 Значи, тие се пресели во логорот, и се пресели на југ од Емаус.
3:58 А Јуда рече:: "Опаши себе, и бидете синови на власта, и да бидат подготвени во утринските часови, така што ќе може да се бори против овие земји кои се собраа против нас, така што за нас и нашите свети нешта уништи.
3:59 За тоа е подобро за нас да умре во битка, отколку да се види зла доаѓаат на нашиот народ и на светите места.
3:60 Сепак, како што се сакаше на небото, така нека биде. "

1 Макавејска 4

4:1 Потоа Горгија беа пет илјади мажи и една илјада избран коњаници, и се пресели надвор од логорот ноќе,
4:2 така што тие може да се постави врз логорот на Евреите и ги удри одеднаш. И синови, кои беа од упориште беа нивните водичи.
4:3 А Јуда слушнале за него, и тој се крена, со своите моќни мажи, на штрајк сила од царската војска, која беше во Емаус.
4:4 За армијата се 'уште дисперзирани од кампот.
4:5 И Горгија дојдоа ноќе, во таборот на Јуда, и се најде никој, и тој ги бара во планините. За, рече тој, "Овие луѓе бегаат од нас."
4:6 И кога таа стана ден, Јуда се појави во рамнина со само три илјади мажи, кои немале ниту оклоп ниту мечеви.
4:7 И видоа силата на кампот на народите, и мажите во оклоп, и коњаниците кои ги опкружуваат, и дека тие се обучени да се борат.
4:8 А Јуда му рече на луѓето што беа со него: "Не плаши се од нивните многубројни, и не се плашат од нивниот напад.
4:9 Се сеќавам на кој начин дојде спасението на нашите татковци во Црвеното Море, кога фараонот ги погледне со голема војска.
4:10 И сега, нека воскликнуваат кон небото, и Господ ќе се смилува на нас, и тој ќе се сеќавам на заветот на нашите татковци, и тој ќе скрши оваа армија пред нашето лице овој ден.
4:11 И сите народи ќе знаат дека постои Еден кој redeems и ослободува Израел ".
4:12 И странците подигна очите, и видоа нив доаѓа против нив.
4:13 И излегоа од логорот во битка, и оние што беа со Јуда звучеше на рог.
4:14 И тие дојдоа заедно. И народите беа задушени, и тие избегаа во рамнините.
4:15 Но, последниот на сите им паднаа од меч, и тие ги следат дури и да Gazara, па дури и на рамнините на Идумеја, и Азот, и Jamnia. И таму падна од нив колку што три илјади мажи.
4:16 И Јуда се врати, со својата војска по него.
4:17 А тој му рече на народот: "Не посакувај пленот; за таму е војна пред нас.
4:18 И Горгија и неговата војска се до нас на планината. Но, сега стојат цврсто против нашите непријатели, и да се борат против нив, и ќе ги преземе пленот потоа, безбедно ".
4:19 И додека Јуда зборуваше овие зборови, овде, одреден дел од нив се појави, гледа од планината.
4:20 Горгија и виде дека неговите луѓе се стави на летот, и дека тие запалија камп. За чадот што го видел го прогласи што се случило.
4:21 Кога го виделе ова, тие станаа многу се плаши, гледајќи во исто време Јуда и неговата војска во рамнините подготвени да се направи битка.
4:22 Значи сите тие побегнаа во логор на странци.
4:23 И Јуда се врати да се земе пленот на кампот, и тие добија многу злато и сребро, и хиацинт, и виолетова на морето, и големо богатство.
4:24 И враќање, пееја canticle, и тие благослови Бог на небото, бидејќи тој е добар, бидејќи неговата милост е со секоја генерација.
4:25 И така, големо спасение се случи во Израел во тој ден.
4:26 Но, оние меѓу странците кои избегале отиде и се пријави на Лисиј сите што се случило.
4:27 И кога го чуја тоа, тој е обесхрабрен, се плаши да го изгуби животот. За работите не се случи во Израел според неговите желби, ниту што му беше заповедал царот.
4:28 И, во следната година, Лисиј собраа шеесет илјади избрани луѓе и пет илјади коњаници, така што тој може да ги победиме во војна.
4:29 И дојдоа во Јудеја, и тие се позиционирани нивниот камп во Bethzur, и Јуда ги исполни со десет илјади луѓе.
4:30 И видоа силата на армијата, и така тој се молел, и тој рече: "Блажени сте вие, Спасителот на Израел, кој уништи напад на моќните од раката на Твојот слуга Давид, и кој предаде кампот на странци во рацете на Џонатан, на Сауловиот син, и неговиот оклоп носител.
4:31 Приложи оваа војска во рацете на твојот народ Израел, и нека се посрами со нивните војници и нивните коњаници.
4:32 Штрајк ги со страв, и се топат на храброста на нивната сила, и нека се згрози во нивната болка.
4:33 ги фрли со мечот на оние кои те сакаат, и нека сите кои знаат вашето име ќе се фалат со песни. "
4:34 И тргнаа во битка, и таму падна од армијата на Лисиј пет илјади мажи.
4:35 но Лисиј, гледање на нивните летови и храброста на Евреите, и дека тие се подготвени или да се живее или да умре со цврстина, отиде во Антиохија и избра војници, така што тие може да се врати во Јудеја со поголем број.
4:36 Тогаш Јуда и неговите браќа, рече: "Ете, нашите непријатели се смачкана. Ајде да одиме до сега да се чистат и да се обнови на светите места. "
4:37 И целата војска собраа, и тие се искачи на гората Сион.
4:38 И видоа светилиштето напуштена, и жртвеникот оскверни, и портите изгорени, и плевел растат во судовите, како во шума или на планина, и комори на соседното урнат.
4:39 И тие изнајмување своите облеки, и тие го направија голема плачот, и ги ставаат пепел на главите.
4:40 И паднаа на земјата на нивните лица, и тие ми звучеше на труби на алармот, и извикаа кон небото.
4:41 Тогаш Јуда нумерирани мажите да се бори против оние кои беа во упориште, се додека не го исчистил свети места.
4:42 И тој го избра свештеници без шкарт, чија ќе се чуваат до Божјиот закон.
4:43 И очисти светите места, и тие ги одзеде камења на валкање на некое нечисто место.
4:44 И тој смета жртвеникот за сепаленици, кој бил понизен, за тоа што треба да прави со него.
4:45 И добар совет падна врз нив, за да го погуби, да не би можеле да се срам за нив, бидејќи народите му го оскверни; па тие го урнат.
4:46 И тие се чуваат на камења во планинарскиот дом, во соодветен место, додека не треба да не дојде на пророкот, кој ќе обезбеди одговор за овие.
4:47 Потоа го зедоа цели камења, во согласност со закон, и тие изградија нов жртвеник, според она што беше пред.
4:48 И тие го обновил свети места и работите кои беа во внатрешните делови на храмот, и осветен храмот и судовите.
4:49 И тие го направија нов свет садови, и тие го донесоа светилникот, и кадилниот жртвеник, и на масата во храмот.
4:50 И тие се става темјан на олтарот, и тие запалија светилките, кои беа на свеќник, и тие даде светлина во храмот.
4:51 И тие се става на леб на маса, и тие ја спушти слушалката на превези, и тие завршиле сите работи кои тие почнале.
4:52 И станаа пред утрото, на дваесет и петтиот ден од деветтиот месец, (кој е месец на Kislev) во сто четириесет и осмата година.
4:53 И тие им принесе жртва, во согласност со закон, на новиот жртвеникот за сепаленици дека тие го направија.
4:54 Според времето и според денот, на кое на народите му го контаминирани, на истиот ден, беше возобновен со славопејки, и псалтири, и гусли, и кимвали.
4:55 И сиот народ, паднаа ничкум, и тие се восхитува, и тие се благословени, кон небото, Оној, Кој ги успеваше.
4:56 И тие се чуваат на осветување на жртвеникот за осум дена, и тие се нудат сепаленици со радост, и жртви за спасение и пофалби.
4:57 И тие украсена лицето на храмот со круни на злато и мали штитови. И тие се посветени на портите и соседното комори, и тие го врати на нив.
4:58 И таму беше многу голема радост меѓу луѓето, и срамот на народите, беше избегната.
4:59 И Јуда, и неговите браќа, и сите Израилево реши дека на денот на осветувањето на жртвеникот мора да се чува во своето време, од година во година, осум дена, од дваесет и петтиот ден од месецот на Kislev, со радост и веселие.
4:60 И тие изградено, во тоа време, гората Сион, со високи ѕидови и силна кули низ целиот, да не би народите треба во секое време да дојде и да го газат, како што беше порано.
4:61 И тој стационирани гарнизон таму, за да го задржи, и тој го збогатена, со цел да се заштитат Bethzur, така што луѓето би можеле да имаат фортификација од спротивната страна на лицето на Идумеја.

1 Макавејска 5

5:1 И тоа се случи дека, кога околните народи слушнаа дека жртвеникот и храмот бил повторно изграден како порано, тие беа многу лути.
5:2 И тие се наменети за уништување на луѓето на Јаков, кои беа меѓу нив, и тие почнаа да го убие некои од луѓето, и да ги гонат.
5:3 Тогаш Јуда поразен во војна синовите на Исав во Идумеја, и оние кои беа во Akrabattene, бидејќи тие се под опсада на Израелците, и тој ги удри со голема камшикување.
5:4 И тој се сети злобата на синовите на Baean, кои беа замка и скандалот на луѓето, лежи во заседа за нив во начинот на.
5:5 И тие беа заробени од него во кулите, и тој ги зазедоа позиција во близина на нив, и тој ги анатемисан, и толпата нивните кули со оган, заедно со сите што беа во нив.
5:6 Тогаш тој преминал во Амонитите, и тој се најде силна рака, и обилно луѓе, и Тимотеј бил нивниот командант.
5:7 И тој се занимава со многу битки со нив, и тие беа поразени во нивните очи, и тој ги уби.
5:8 И тој запленети градот Јазир, и нејзината сестра градови, и тој се врати во Јудеја.
5:9 И на народите, кои беа во Галад, собраа против Израелците, кои биле на нивна територија, да ги земе, и така тие избегале во тврдината на Dathema.
5:10 И тие испратија писма до Јуда и неговите браќа, велејќи: "Народите сите околу се собираат заедно против нас за да ни носат далеку.
5:11 И тие се подготвуваат да дојдат и да го окупираат тврдина во која сме ги напуштиле. И Тимотеј е командант на нејзината војска,.
5:12 Сега, Затоа, дојде и да ни избави од рацете, за многумина од нас паднаа.
5:13 И сите наши браќа, кои биле во местата Тов, да се стави до смрт. И тие се одведени како заробеници на своите жени, и нивните деца, и нивниот плен. И тие се убиени речиси илјада мажи во тоа место. "
5:14 И додека тие се уште ги читате овие писма, овде, таму пристигна од Галилеја други гласници, со искинати алишта, кој најави дека во согласност со овие зборови:
5:15 велејќи дека оние од Птолемаида и Тир и Сидон се собраа против нив, "И сите Галилеја е исполнет со странци, со цел да не се консумираат. "
5:16 Па тогаш, кога Јуда и народот чу тие зборови, голем собир дојдоа заедно, да се разгледа она што треба да направам за своите браќа кои беа во неволја и биле нападнати од страна на нив.
5:17 А Јуда му рече на Симон неговиот брат: "Избери луѓе за себе, и да си одат, и ослободи своите браќа во Галилеја. Но, јас и брат ми Џонатан, ќе одат во земјата на Галад. "
5:18 И го остави зад Џозеф, синот на Захарија, и Азариј, како команданти на луѓето, со остатокот од армијата, во Јудеја, да го чуваат.
5:19 А тој им заповеда, велејќи, "Земете задолжен за овој народ, но не одат во војна против народите, се додека не се врати. "
5:20 Сега три илјади луѓе беа поделени на Симон, за да отидат во Галилеја, но осум илјади беа поделени на Јуда, да влезат во земјата Галад.
5:21 И Симон отиде во Галилеја, и тој се занимава со многу битки со народите, и на народите беа поразени пред неговото лице, и тој ги води дури и до портите на Птолемаида.
5:22 И таму падна на народите речиси три илјади мажи, и го зеде плен.
5:23 И го зеде со него и оние кои беа во Галилеја и во Arbatta, со своите сопруги и деца, и сето тоа е нивно, и ги доведе во Јудеја со голема радост.
5:24 А Јуда Maccabeus, и неговиот брат Џонатан, помина преку Јордан, и тие патувале Тридневен пат низ пустината.
5:25 И Nabateans се сретна со нив, и тие ги прифатиле мирно, и тие се опишани за да се што се случило со нивните браќа нив во земјата Галад,
5:26 и дека многу од нив биле заробени во Восор, и Bosor, и Alema, и во Chaspho, и Maked, и Carnaim. Сите овие се големи и укрепени градови.
5:27 Згора на тоа, тие беа одржани во своите разбирање и во другите градови на Галад, и биле договорени да се движат кон својата војска, на следниот ден, на овие градови, и да ги искористиме, и да ги уништи сите нив во еден ден.
5:28 Тогаш Јуда и неговата војска неочекувано се претвори нивниот пат во пустината, да Bosor, и тие го окупирале градот. И го убил сите машки од сечилото на мечот,, и ги презеле сите плен, и го изгори со оган.
5:29 И тие станаа од таму ноќе, и тргнаа по целиот пат до тврдината.
5:30 И тоа се случи дека, на првата светлина, кога тие подигна очите, овде, имаше мноштво на луѓе, кои не можат да бидат нумерирани, доведување скали и машини, со цел да се искористи тврдина, и да ги напад.
5:31 А Јуда виде дека борбата почнале, и плачот на битка отиде на небото како труба, и голем крик отиде надвор од градот.
5:32 И му рече на својата војска, "Борба денес во име на своите браќа".
5:33 И тој дојде, со три компании зад нив, и тие звучеше труби, и извикаа во молитва.
5:34 И кампот на Тимоти знаеше дека тоа е Maccabeus, и тие се лет пред неговото лице. И тие ги удри со голема камшикување. И таму падна од нив во тој ден околу осум илјади мажи.
5:35 А Јуда беше пренасочен во Миспа, и се борел и го запленија. И го убил сите нејзини мажи, и тој зеде пленот, и тој го изгори со оган.
5:36 Од таму, го продолжи, и тој запленети Chaspho, и Maked, и Bosor, а остатокот од градовите на Галад.
5:37 Но, по овие настани, Тимотеј собраа уште армија, и тој позиционирани својот логор спроти Raphon, низ поројот.
5:38 А Јуда испрати да се фати пред очите на армијата. И тие објавија назад кон него, велејќи: "Сите народи што нè опкружува имаат собраа пред него, со премногу голема војска.
5:39 И тие донесоа Арапите како помошна да ги, и тие се постави камп низ поројот, во подготовка да дојде против вас во битка. "И Јуда отиде да ги исполнат.
5:40 И Тимотеј вели дека лидерите на неговата војска: "Кога Јуда и неговата армија пристап, во близина на порој на вода, ако тој поминува над нас да ни прво, ние не ќе биде во можност да го издржат. За тој ќе биде во можност да се победи против нас.
5:41 Ако, навистина, тој се плаши да преминеме, и така тој се поставува камп другата страна на реката, ние ќе преминеме на нив, и ќе победиме против него. "
5:42 Но, кога Јуда се приближуваше, во близина на порој на вода, тој стационирани книжниците на луѓе во близина на torrent, и тој им заповедал, велејќи, "Дозволете никој да останат, Но, да се влезе во битка. "
5:43 И тој преминал во нив во прв план, и сите луѓе по него. И сите народи беа поразени пред нивното лице, и ги фрлаат своето оружје, и тие избегаа во храмот што беше во Carnaim.
5:44 И тој окупирана тој град, и тој го изгоре храмот со оган, заедно со сите работи што беа во него. И Carnaim беше совладан, и тоа не можеше да издржи против лицето на Јуда.
5:45 А Јуда собра сите Израелци, кои беа во земјата Галад, од најмалиот до најголем, со своите сопруги и деца, и многу голема војска, да дојдат во земјата на Јуда.
5:46 И тие дојдоа до Ефрон. И тоа беше голем град, поставен на влезот, силно заштитен, и не постои начин да се оди околу него на десно или на лево, но на патот беше во текот на средината на тоа.
5:47 И оние кои беа во градот се затвораат и барикади на порти со камења. И така Јуда испрати до нив со зборови на мир,
5:48 велејќи, "Да преминеме преку вашата земја, да одат во сопствената земја, и никој нема да ви наштети; ние само ќе премине преку пеш. "Но, тие не беа подготвени да се отвори за да ги.
5:49 Тогаш Јуда наложено прокламација да се направи во логорот, дека тие ќе ги вклучат, секој од местото каде што беше.
5:50 И мажите на армијата привлече блиску. И го нападнал тој град по цел ден и цела ноќ. А градот бил предаден во раката.
5:51 И тие го уништи секој маж со сечилото на мечот,, и тој се искорени на градот, и тој зеде пленот, и тој помина низ целиот град, во однос на оние кои биле погубени.
5:52 Потоа преминал во Јордан во голема рамнина која е спротивна на лицето на Bethshan.
5:53 А Јуда беше собир на доцнат и убедувајќи ги луѓето, во текот на целиот пат, се додека не дојде во земјата на Јуда.
5:54 И тие се искачи на гората Сион со радост и веселба, и тие нудат сепаленици, бидејќи ниту еден од нив паднале, се додека не се врати во мир.
5:55 Сега, во деновите што Јуда и Јонатан биле во Галадската земја, и Симон неговиот брат беше во Галилеја против лицето на Птолемаида:
5:56 Џозеф, синот на Захарија, и Азариј, лидер на армијата, слушнале добри работи за битки кои се воделе.
5:57 А тој рече:, "Дозволете ни да, исто така, направи име за себе, и нека одат да се борат против народите кои се насекаде околу нас. "
5:58 И тој им наредил на оние кои беа во неговата војска, и издадоа кон Jamnia.
5:59 И Горгија и неговите луѓе излегоа од градот, да ги исполнат во борбата.
5:60 А Јосиф и Азариј биле принудени да бегаат, дури и на границите на Јудеја. И таму падна на тој ден, од народот на Израел, до две илјади мажи, и тоа беше голем пораз за луѓе.
5:61 За тие не го послушаа Јуда и неговите браќа, мислејќи дека тие треба да дејствуваме смело.
5:62 Но тие не беа на потомците на оние мажи, од кого спасение беше донесен во Израел.
5:63 И синовите на Јуда се зголемува во голема мера во очите на целиот Израил и од сите земји каде што се слушна своето име.
5:64 И луѓе се собраа да им поволни acclamations.
5:65 И така Јуда и неговите браќа излезе и го напаѓа синовите на Исав, во земјата, која е на југ, и тој го погоди Хеврон и нејзината сестра градови, и толпата нејзините ѕидови и кули околу него со оган.
5:66 И тој се пресели својот логор да одат во земјата на странци, и тој патувал низ Самарија.
5:67 Во оној ден, некои свештеници падна во битка. Бидејќи тие сакаат да дејствуваме смело, излегоа, без совет, во битка.
5:68 И Јуда се сврте настрана да Азот, во земјата на странците, и тој уништени нивните жртвеници, и толпата статуи на боговите со оган. И тој запленети пленот од градовите, и тој се врати во земјата на Јуда.

1 Макавејска 6

6:1 И царот Антиох патувал низ горниот региони, и го слушна дека градот Elymais во Персија бил многу благородна и богата со сребро и злато,
6:2 и дека храмот во тоа беше многу богат, и дека има, на тоа место, облоги од злато, и оклопи и штитови, која Александар, син на Филип, крал на Македонија, кој владеел прв во Грција, го остави зад себе.
6:3 Така дојде и се обиде да ги искористи на градот и да го ограбува. И тој не беше во можност, бидејќи овој план стана познат на оние кои беа во градот.
6:4 И тие се кренаа во битка, и тој избега далеку од таму,, и тој отиде со голема тага, и тој се вратил во Вавилон.
6:5 И некој пристигна да поднесе извештај до него во Персија, дека оние кои се во земјата на Јуда беа принудени да ги напуштат кампот,
6:6 и дека Лисиј излезе со особено силна војска, и тој беше принуден да побегне пред лицето на Евреите, и дека тие биле зајакнати со оружје, и ресурси, и многу пленот што се запленети од камповите се урнат,
6:7 и дека тие го уништила мерзост, што го беше формирана на жртвеникот, што беше во Ерусалим, и дека небесното светилиште, како и порано, била опкружена со високи ѕидови, заедно со Bethzur, неговиот роден град.
6:8 И тоа се случи дека, кога ги чу овие зборови, бил преплашен и многу се пресели. И тој паднал на својот кревет, а тој падна во немоќ од тага. За тоа не се случило со него како што беше предвидено.
6:9 И тој беше во тоа место низ многу денови. За голема жалост беше обновен во него, и тој заклучил дека ќе умре.
6:10 И тој ги повика сите негови пријатели, и им рече:: "Спиењето има повлечено од моите очи, и јас сум во опаѓање, и срцето ми се распадна од анксиозност.
6:11 И реков во моето срце: Како многу проблеми успеа да стигне до мене, и она што поплави на тага постојат, каде што сум сега! Јас се користат да се весели и сакана е во моја моќ!
6:12 Навистина, сега, Се сеќавам на зла што го направив во Ерусалим, од каде што сум, исто така, ги одзеде сите пленот од злато и сребро, кои беа во него, и го испратив да се носат далеку жителите на Јуда без причина.
6:13 Затоа, Знам дека тоа е поради тоа што овие зла да ме најде. И овде, Јас загине со голема тага во туѓа земја. "
6:14 И го повика Филип, еден од неговите пријатели, и тој го најде на првото место во текот на сите неговото царство.
6:15 И му даде на дијадема, и својата облека, и неговиот прстен, така што тој ќе го води Антиох, неговиот син, и да го подигне, и така што тој ќе царува.
6:16 И царот Антиох умре, во сто и четириесет и деветтата година.
6:17 И Лисиј знаел дека царот е мртов, и го постави за Антиох, неговиот син, да владее, кого го воскресна од адолесценцијата. И тој го повика неговото име Eupator.
6:18 И оние кои беа во тврдината се затворени Израелците од околните светите места. И тие постојано бараат да се направи зло за нив и за поддршка на народите.
6:19 А Јуда има за цел да ги растера. И тој ги повика сите луѓе, со цел да ги опседнуваат.
6:20 И тие дојдоа заедно и да ги под опсада во 150. година, и тие го направија катапулти и други машини.
6:21 И некои од нив на овие, кои беа под опсада, избега. И некои од безбожна од Израел се приклучи самите да ги.
6:22 И отидоа на царот, и тие рекоа: "Колку долго ќе не дејствува со расудување и ја оправда нашите браќа?
6:23 Решивме да им служи на вашиот татко, и да одиме според неговите правила, и да ги почитуваат неговите укази.
6:24 И поради тоа, синовите на нашиот народ се оддалечи од нас, и тие да се стави до смрт, како и многу од нас како што може да се најде, и тие се растргнати нашето наследство.
6:25 И тие не се продолжена рака против нас само, но исто така и против сите во рамките на нашите граници.
6:26 И овде, овој ден тие ги презеле позиција во близина на упориштето на Ерусалим за да го окупира, и тие се збогатени упориште на Bethzur.
6:27 И, освен ако не ќе можете брзо да дејствуваат за да ги спречи, тие ќе го направат поголем од ова, а ти не ќе бидат во можност да ги потчини. "
6:28 А царот беше лут кога го слушна тоа. И ги повика сите негови пријатели, и лидерите на неговата војска, и оние кои беа над коњаниците.
6:29 Но, има дури и дојде до него платеник армиите од други царства и од островите на морето.
6:30 И бројот на неговата војска беше сто илјади пешаци, и дваесет илјади коњаници, и триесет и два слона обучени за битка.
6:31 И тие патувале низ Идумеја, и тие се со позиција во близина Bethzur. И тие се бореа за неколку дена, и тие го направија машини за војна. Но, тие излегоа и ги изгоре со оган, и тие се бореле manfully.
6:32 И Јуда отиде од упориште, и тој се пресели во кампот да Bethzechariah, од спротивната страна на војската на царот.
6:33 И царот се кренаа, пред тоа беше светлина, и тој го принуди своите војници да маршираат кон начинот на Bethzechariah. И армиите се подготвени за битка, и тие звучеше труби.
6:34 И тие покажаа слоновите крвта на грозје и дудинки, да ги предизвика да се борат.
6:35 И тие се подели на ѕверовите од легијата, и застана од страна на секој слон илјада мажи, со штитови здружија и со меч шлемови на главите. И петстотини добро наредил коњаници беа избрани за секој ѕвер.
6:36 Тие беа подготвени однапред, и каде ѕверот беше, тие беа таму; и кога таа се пресели, тие се преселиле, и тие не се одалечи од него,.
6:37 Згора на тоа, врз нив имаше силни дрвени одбранбените, гледајќи над секој ѕвер, со машини врз нив, и на нив беа триесет и две храбри луѓе, кои се бореа одозгора, и еден Индиец, за да се исклучи секој ѕвер.
6:38 А остатокот на коњаниците, тој стационирани тука и таму, во два дела, со труби да се разбуди на армијата и да се заложи за оние кои биле бавни за да се движат во рамките на своите легии.
6:39 И така, кога сонцето се гледа надвор од штитовите на злато и месинг, планините беа сјајни од нив, и тие оросени како огнени светила.
6:40 И дел од царската војска била поделена на високите планини, а другиот дел на ниските места. И тие излегоа со цел и претпазливост.
6:41 И сите жители на оваа земја беа потресени во гласот на народот, и во однапред на компанијата, и на судирот на оклопот. За армијата беше многу голем и силен.
6:42 А Јуда и неговата војска се приближил за битка. И таму падна на царската војска шестотини мажи.
6:43 Елеазар, син на Саура, видов еден од ѕверовите заштитени со царски штит, и тоа беше повисока од други животни. Па му се чинеше дека кралот мора да биде на тоа.
6:44 И тој го даде за слободата на својот народ, како и да обезбеди за себе име во вечноста.
6:45 И тој се стрча до него смело во средината на Легијата, убивање на десната и на левата страна, и паднаа пред него на оваа страна и дека.
6:46 И тој отиде меѓу нозете на слонот, и да се стави под него, и тој го уби. И таа падна на земјата врз него, и умре.
6:47 И, гледањето на силата на царот и енергичноста на неговата војска, тие самите се оддалечи од нив.
6:48 Но царот камп отиде против нив во Ерусалим. И царот камп зазедоа позиција во близина на Јудеја и гората Сион.
6:49 И тој го направи мир со оние кои беа во Bethzur. И тие излегоа од градот, затоа што тие немале одредби во затвор, за тоа беше сабота на земјиштето.
6:50 И царот заробени Bethzur, и тој стационирани гарнизон таму за да го задржи.
6:51 И тој се сврте својот логор против место за осветување за неколку дена. И тој стационирани таму катапулти и други машини: машини за да го дадат оган, и windlasses да фрли камен и пикадо, и мали катапулти да го дадат стрели и метал.
6:52 Но, тие, исто така, направени машини против нивните машини, и тие се бореа за неколку дена.
6:53 Но, немаше храна во градот, бидејќи тоа беше седмата година. И оние кои останаа во Јудеја беа од народите, па тие консумираат сите што заминал од она што се чуваат до.
6:54 И таму остана во светите места за неколку мажи,, за глад преовладуваше над нив. И тие беа расфрлани, секој во своето место.
6:55 Потоа Лисиј слушнале дека Филип, кого царот Антиох назначи, кога тој сè уште беше жив, да се подигне својот син, Антиох, и да владее,
6:56 се врати од Персија и медиуми, со армија која отиде со него, и дека тој се обиде да преземе врз себе работи на Кралството.
6:57 Тој побрза да одат и да се каже на царот и командантите на армијата: "Ние се ослабени секојдневниот, и нашата храна е ограничена, и местото кои ги опседнуваат е силна, и тоа е должност на нас да се стави на царството со цел.
6:58 И така сега, нека дарува залог на овие луѓе, и да постигнат мир со нив и со сите својата нација.
6:59 И нека се воспостави за нив дека тие може да оди, во согласност со нивните сопствени закони, како и порано. За, бидејќи на нивните закони, кои ги презираат, тие станаа лути и го направиле сите овие работи. "
6:60 И идејата беше угодно пред очите на царот и лидерите. И тој го испрати до нив да се создаде мир. И тие го прифатиле.
6:61 А царот и лидерите се заколна да ги. И тие излегоа од упориште.
6:62 Тогаш царот влезе во гората Сион, и го виде утврдувања на местото, и така тој нагло прекршив клетвата што им се заколна, и му наредил на околниот ѕид да бидат уништени.
6:63 И тој замина набрзина и се врати во Антиохија, каде што се најде Филип владејачката градот. И се борел против него и го окупирале градот.

1 Макавејска 7

7:1 Во сто и педесет и првата година, Димитриј, син на Селевк, замина од градот Рим, и тој отиде со неколку мажи на поморскиот град, и царуваше таму.
7:2 И тоа се случи дека, како тој влегол во куќата на царството на своите татковци, армијата заробени Антиох и Лисиј, да ги донесе за него.
7:3 И ова прашање стана познат со него, и тој рече, "Не ми го покаже своето лице."
7:4 И така на војската ги уби. И Димитриј седна на престолот на неговото царство.
7:5 И дојде да го несправедлив и безбожните луѓе од Израел. И Alcimus беше нивниот лидер, кој сакал да се направи еден свештеник.
7:6 И тие ја обвинија луѓето на царот, велејќи: "Јуда и неговите браќа ги уништиле сите ваши пријатели, и ни расфрлани од нашата земја.
7:7 Сега, Затоа, испрати човек, во кого имаш доверба, и нека одат и да видиме сите уништување тој го има направено за нас и за регионите на кралот. И нека ги казни сите негови пријатели и нивните помагачи. "
7:8 И така царот избра, од редот на своите пријатели, Bacchides, кој владеел низ големата река во царството, и кој беше верен на царот. И го испрати
7:9 да се види на уништување што Јуда го направи. Згора на тоа, го постави за злите Alcimus за свештеник, и му заповеда да се одмазди на синовите на Израел.
7:10 И тие се кренаа и излезе со голема војска во земјата на Јуда. И тие испрати гласници, кој зборуваше за Јуда и неговите браќа со зборови на мир, во deceitfulness.
7:11 Но, тие не го послуша нивните зборови, зашто видоа дека тие пристигнале со голема војска.
7:12 Потоа, тука се собраа да Alcimus и Bacchides, едно собрание на книжниците, да се бара само термини.
7:13 и прв, на Hasideans, кои беа меѓу синовите на Израел, исто така, бара мир од нив.
7:14 За тие рекоа:, "Еден човек кој е свештеник од потомците на Арон пристигна; тој нема да не лаже. "
7:15 И тој им зборувал мирно зборови, и тој се заколна на нив, велејќи, "Ние нема да ги извршат сите зло против вас или вашите пријатели."
7:16 И тие му веруваа. И тој заробени шеесет на нивните мажи и ги уби во еден ден, според словото што е напишано:
7:17 Телото на вашиот светци, и нивната крв, тие се излее низ целиот Ерусалим, и немаше никој кој ќе ги закопа.
7:18 Потоа страв и трепет лебдел над сите луѓе. За тие рекоа:: "Нема вистина или пресуда меѓу нив. За тие го прекршија договорот и заклетва дека тие се заколна ".
7:19 И Bacchides пресели во кампот од Ерусалим, и тој дигна позиција во Bethzaith. И тој го испрати и се фаќаат за многу од оние кои избегале од него, и некои од оние што ги убил жртва, и тој ги фрли во голема јама.
7:20 Потоа тој ги извршил земјата да Alcimus, и го остави зад војници со него за да му помогне. И така Bacchides отиде кај царот.
7:21 Alcimus и го направи она што тој задоволен со помош на неговото раководство на свештенството.
7:22 И сите оние кои ја разбранува луѓе се собраа пред него, и тие се добиени во земјата на Јуда, и тие предизвика голема камшикување во Израел.
7:23 А Јуда видов сите зла што Alcimus, и оние што беа со него, направив на синовите на Израел, дури и повеќе од другите народи го.
7:24 И излезе надвор во сите делови околните Јудеја, и тој се одмазди на мажите кои се побуниле, и тие престанаа да се оди напред во регионот веќе.
7:25 Но Alcimus виде дека Јуда, и оние што беа со него, преовладуваше. И тој знаеше дека тој не е во состојба да ги издржат. И така тој се врати на царот, и тој ги обвини за голем број кривични дела.
7:26 И царот испрати Никанор, еден од неговите главни благородници, кој бил одгледувач на непријателство против Израел. И му заповеда да го соборат луѓе.
7:27 И Никанор дојде во Ерусалим со голема војска, и тој го испрати на Јуда и неговите браќа зборови на мир, со измамата,
7:28 велејќи: "Да нема борби меѓу мене и тебе. Јас ќе дојде со неколку мажи, им ги видам лицата со мир. "
7:29 И тој дојде на Јуда, и тие поздравивме едни со други во се врти, мирољубиво. А непријателите се подготвени да киднапираат Јуда.
7:30 И планот стана познат на Јуда, дека тој дојде кај него со измама. И така тој стана многу се плаши од него, и тој беше повеќе не сакаат да се види неговото лице.
7:31 И Никанор знаеше дека неговиот план бил изложен, и тој отиде да се сретне Јуда во битката крај Capharsalama.
7:32 И таму падна на војската на Никанор речиси пет илјади мажи, и тие избегаа во градот Давидов.
7:33 И по овие настани, Никанор се искачи на гората Сион. И некои од свештениците на луѓе излегоа да го пречекаат во мир, и да му покаже на паленици кои беа понудени за цар.
7:34 Но, тој се потсмеваа и ги презира, и тој ги оскверни. И тој зборуваше арогантно,
7:35 и тој се заколна со гнев, велејќи, "Доколку Јуда и неговата војска биле испорачани во моите раце, кога ќе се вратам во мир, Јас ќе изгори куќата. "И тој излезе со голем гнев.
7:36 И свештениците отиде и застана пред лицето на жртвеникот и храмот. и плачење, тие рекоа::
7:37 "Ти, Господи, ја одбрале оваа куќа, така што вашето име може да се повика во него, така што тоа може да биде дом за молитва и молба за вашиот народ.
7:38 Постигне оправдување со овој човек и неговата војска, и нека падне од меч. Се сеќавам на нивните хули, и не им дозволи да продолжи. "
7:39 Тогаш Никанор отиде од Ерусалим, и тој поставен неговиот камп во близина на Bethhoron, и на армијата на Сирија се запознал со него таму.
7:40 А Јуда зеде позиција во Adasa со три илјади мажи. И Јуда се молел, и тој рече:
7:41 "Господи, кога оние кои се испратени од страна на цар Сенахирим хули против вас, ангел излезе и го 185.000 од нив.
7:42 Само така, скрши оваа армија во нашата видат денес, и така ги споделите со другите да знаат дека тој зборува зло против светилиште вашиот. И му се суди според неговиот зло. "
7:43 И армиите беа испратени во битка заедно на тринаесеттиот ден од месец Адар. И кампот на Никанор беше уништен, и тој беше меѓу првите поразени во битката.
7:44 Па тогаш, кога неговата војска виде дека Никанор паднал, тие фрлил оружјето и побегнал.
7:45 И тие ги води за патување еден ден е од Adasa, па дури и до нив доаѓа во Gazara, и тие звучеше труби по нив со сигнали.
7:46 И тие излегоа од сите градови низ целиот Јудеја. И тие ги собрале со рогови, и се вратија повторно да ги, и сите тие се сечат со нож, и таму не беше толку многу како еден од нив остави зад себе.
7:47 И го зедоа плен како плен, и тие се отсече главата на Никанор, и неговата десна рака, што тој го продолжи арогантно, и тие го донесе, тоа што до него спроти Ерусалим.
7:48 И народот се радуваше премногу, и тие трошат тој ден во голема радост.
7:49 И тој утврди дека овој ден треба да се одржува секоја година, на тринаесеттиот ден од месецот Адар.
7:50 И земјата на Јуда беше смирија за кратко време.

1 Макавејска 8

8:1 А Јуда слушнале за славата на Римјаните, дека тие се моќни и силни, и дека тие доброволно се согласи со сите работи што се бара од нив; и тоа, кој и да е согласна да ги, се воспостави пријателство со нив, и така тие се моќни и информиран.
8:2 И тие слушнале за нивните битки, и успешно работи кои што ги оствари во Галатија, како им ги покори и ги донесе под почит,
8:3 и она што големите нешта што ги оствари во регионот на Шпанија, и дека тие управувано под нивна моќ рудниците на злато и сребро, кои се таму, и дека тие се стекнал со сопственост на целото место од страна на нивните совети и трпение,
8:4 и дека тие се надминат места кои беа многу далеку од нив, и цареви, кои дојдоа против нив од краиштата на земјата, и ги дробат и ги удри со голема камшикување, додека останатите оддадат почит на нив секоја година,
8:5 и дека тие се поразени во битката Филип, и Perses кралот на Ceteans, и други кои се фатиле за оружје против нив, и им беше уништен во војна и да ги покори,
8:6 и како Антиох, големиот крал на Азија, кој донесе борбата против нив, има сто и дваесет слонови, со коњаници, и брзи коли, и многу голема војска, беше уништен од нив,
8:7 и како тие го фати жив и наредил да му дека тој и оние кои ќе царува по него ќе плати голема почит, и дека тој треба да обезбеди заложници врзани со договор,
8:8 и дека регионите од Индијанците, и од Медијците, и од Lydians, од редот на своите најдобри региони, со оние кои што ги зеле од нив, се даде на царот Евмен.
8:9 И оние кои биле во Грција сака да се излезе и да ги победиме, но тие станаа свесни за овој план.
8:10 И така тие испрати еден воопшто да ги, и се борел против нив, и многу од нив се, и тие се доведе во заробеништво нивните сопруги, и нивните синови, и тие ги опустошен и се сопственост на нивната земја, и тие го уништи нивните ѕидови и ги возеше во потчинетост, дури и до денешен ден.
8:11 А останатите царства и острови, кои во секое време се спротивставиле, тие уништени и возеше во нивна моќ.
8:12 Но, со своите пријатели, и со оние кои останале во мир со нив, мечот со пријателство и победија царства: оние кои биле во близина, и оние кои беа далеку. За сите оние кои слушнале за нивното име се плашат од нив.
8:13 Всушност, кого што сака да им помогне да стане владетел, овие царуваше, но кого сакаа, тие соборен од царството. И тие беа многу возвишен.
8:14 И на сите овие, не носеше дијадемата или беше облечена во пурпурно, да се зголемува во оваа.
8:15 И исто така, тие се на Сенатот куќа направена, и тие се консултираат секојдневно со триста и дваесет мажи, постојано дејствува како советник за мноштво, така што тие ќе го прават она што беше во право.
8:16 И дека се вршат нивната влада на еден човек секоја година, да владее во текот на целиот свој земјиште, и сите тие ги почитуваат ова, и не постои завист и љубомора кај нив.
8:17 И така Јуда избра Eupolemus, синот на Јован, синот на Јаков, и Џејсон, син Елеазар, и ги испрати во Рим да се направи договор за пријателство и сојуз со нив,
8:18 и така што тие ќе го одземе од нив јаремот на Грците, зашто видоа дека угнетените царството на Израел со слугување.
8:19 И отидоа во Рим, многу долго патување, и не влегоа во Сенатот куќа, и тие рекоа,
8:20 "Јуда Maccabeus, и неговите браќа, и народот на Евреите, ни испратени до вас да се утврди со вас сојуз и мир, и така што ние може да се регистрира кај вашите соработници и пријатели. "
8:21 И зборот беше угодно пред очите.
8:22 И ова е копија на пишување, кој rewrote на таблети од месинг и испратен во Ерусалим, така што тоа ќе биде со нив во тоа место како спомен на мир и сојуз:
8:23 "Сите може да биде добро со Римјаните и со народот на Евреите, на море и на копно, засекогаш, и меч и непријателот може да биде далеку од нив.
8:24 Но, ако војната е покрената против Римјаните прв, или против секоја од нивните сојузници во сите нивни територии,
8:25 нација на Евреите ќе се донесе помош за да ги, исто како ситуацијата треба да го упати, целото срце.
8:26 И оние кои не битка, тие не треба да се обезбедат со залихи на пченица, или рацете, или пари, или бродови, едноставно како што изгледа добро на Римјаните, и тие ги извршуваат нивните наредби, а земајќи ништо од нив.
8:27 Но, на сличен начин, исто така,, во случај на војна ќе се падна врз народот на Евреите прв, Римјаните ќе им помогне доброволно, исто како ситуација им дозволува.
8:28 И оние кои даваат помош нема да бидат обезбедени со пченица, или рацете, или пари, или бродови, едноставно како што изгледа добро на Римјаните. И тие ги извршуваат нивните наредби без измама.
8:29 Според овие зборови, Римјаните го направиле договор со народот на Евреите.
8:30 И, ако по овие зборови, еден или друг ќе сакате да додадете нешто на, или да земе нешто од овие, тие можат да прават што сакаат да предложат. И што и да додадете или одземе, Тој ќе биде ратификуван.
8:31 Згора на тоа, во врска со зла што царот Димитриј го правел, што го имаат напишано за него, велејќи, "Зошто сте направиле тежок јарем на нашите пријатели и сојузници, Евреите?
8:32 Ако, Затоа, тие доаѓаат повторно да ни против вас, ние ќе пресуди за нив, и ние ќе војува против вас од море и на копно. "

1 Макавејска 9

9:1 во меѓу време, Димитриј кога слушнаа дека Никанор и неговата војска паднале во битка, тој повторно се позиционира Bacchides и Alcimus во Јудеја, и правото рог на неговата војска со нив.
9:2 И тие патувале од патот што води во Галгал, и тие се постави камп во Mesaloth, кој е во Арбела. И тие го окупираа, и тие го уништи животот на многу луѓе.
9:3 Во првиот месец од сто и педесет и втората година, тие се позиционирани на војската во близина на Ерусалим.
9:4 И стана и отиде во Верија, со дваесет илјади мажи и две илјади коњаници.
9:5 Сега Јуда се стационирани неговиот камп во Elasa, и три илјади избрани луѓе беа со него.
9:6 И видоа мноштво на армијата, дека тие се многу, и тие станаа многу се плаши. И многу се повлече од камп, и таму остана од нив не повеќе од осум стотини луѓе.
9:7 А Јуда виде дека неговата војска го поминувале и дека битката притисок врз него, и неговото срце беше разнишана, бидејќи тој немал време да ги собере, и тој беше многу обесхрабрени.
9:8 И така, им рече на оние кои се останатите, "Дозволете ни да се крене и да одиме против нашите непријатели, можеби и ние може да биде во можност да се бори против нив. "
9:9 Но тие Го одвраќаше, велејќи: "Ние нема да биде во можност, но нека се обиде да го спаси својот живот и да се врати на нашите браќа, а потоа ние ќе се бориме против нив. Зашто, ние сме, но малку. "
9:10 А Јуда рече:: "Далеку е тоа од нас, да го направите ова работа, па како да побегне од нив. Но, ако нашето време се приближи, нека умре со доблеста, во име на нашите браќа, И да не се нанесе вината врз нашата слава. "
9:11 И армијата се пресели од кампот, и застанаа за да ги исполнат. И коњаниците беа поделени во два дела, и камен-прачкаџии и стрелци излезе пред војската, и првите што беа сите моќни мажи, искусни во борба.
9:12 Згора на тоа, Bacchides беше со право на сирената, и на Легијата се приближил на двете страни, и тие звучеше труби.
9:13 Но, тие, исто така, кои беа од страна на Јуда, тие, исто така, сега извика, и земјата се стресе во метежот на армиите. И борбата беше придружуван од утро, дури до вечерта.
9:14 А Јуда виде дека посилниот дел од војската на Bacchides беше на десната страна, и сите непоколебливи во срцето дојде заедно со него.
9:15 И десниот дел беше уништен од нив, и тој ги погледне дури до планината Азот.
9:16 И оние што беа со левата рог виде дека правото рог беше уништен, и така тие следеше по Јуда, и оние што беа со него, на својот грб.
9:17 И битката беше тешко се бореа, и паднаа многу ранети, од една страна и од друга.
9:18 А Јуда падна, а другите побегнаа.
9:19 И Џонатан и Симон врши Јуда, нивниот брат, и го погребаа во гробот на своите татковци, во градот Modin.
9:20 И сиот народ на Израел плачеше за него со голема плачот, и го оплакуваа за неколку дена.
9:21 А тие рекоа:, "Таков моќен човек падна, кој остварува спасението на народот на Израел!"
9:22 Но, остатокот од зборовите, за војните на Јуда, и доблесни дела што тој го направи, и неговата големина, не биле напишани. Зашто тие беа многу, многу.
9:23 И тоа се случи дека, По смртта на Јуда, на несправедлив почнаа да се појавуваат во сите делови на Израел, и тие почнаа да ги охрабри сите оние кои работеле беззаконие.
9:24 Во тие денови, таму се случи многу голем глад, и целиот регион се предадени Bacchides.
9:25 И Bacchides избра безбожните луѓе, и тој ги именува како владетели на регионот.
9:26 И тие бараат надвор и прогонувани пријатели на Јуда, и тие ги доведе до Bacchides, и тој се одмазди на нив и ги злоупотребувал.
9:27 И таму се случи голема неволја во Израел, како што никогаш не биле, од денот кога немаше Пророкот видел во Израел.
9:28 И сите пријатели на Јуда собраа, и тие му рече на Јонатана:
9:29 "Од твојот брат Јуда отпаднал, таму не е човек како него да излезе од нашите непријатели,, против Bacchides и оние кои се непријатели на нашиот народ.
9:30 И така сега, ние сме избрани во своето место, на овој ден, да биде нашиот лидер и командант на со цел да се води нашите војни. "
9:31 И така, во тоа време, Џонатан зеде врз себе лидерство, и тој се крена во местото на Јуда, неговиот брат.
9:32 И Bacchides знаеше за тоа, и тој се обиде да го убие.
9:33 Тогаш Јонатан и неговиот брат Симон знаев за оваа, и така не сите што беа со нив. И тие избегаа во пустината на Текуе, и тие се населиле од водите на езерото Asphar.
9:34 И Bacchides знаеше за тоа, и на денот на саботата, тој пристигна, со сета своја војска, другата страна на Јордан.
9:35 Тогаш Јонатан испрати својот брат, командант на луѓето, да побара од Nabateans, Неговите пријатели, да им ја дадат својата опрема, кој беше во изобилство.
9:36 И синовите на Jambri излегоа од Медева, и тие се заробени Џон, и сè што имал, и отидоа во сопственост на овие.
9:37 По овие настани, беше објавено на Јонатан и неговиот брат Симон дека синовите на Jambri се има голема прослава на бракот, и дека тие ќе се води на невестата, ќерка на еден од најголемите лидери Хананска, од Медева со голема помпа.
9:38 И се сетија на крвта на Јован, нивниот брат. И излегоа и се сокрија под превезот на планината.
9:39 И тие подигна очите и виде. И овде, метежот и добро подготвени мноштво. И младоженецот продолжи, со неговите пријатели и неговите браќа, да ги пречека со тимпани, и музички инструменти,, и многу оружје.
9:40 И тие се крена против нив и надвор од заседа, и тие ги убија, и паднаа многу ранети, а остатокот побегнале во планините, и тие се сите плен.
9:41 И прослава на бракот е да се претвори во тага,, и гласот на своите музички инструменти во оплакување.
9:42 И тие се одмазди за крвта на својот брат, и тие се вратиле на брегот на Јордан.
9:43 И Bacchides слушнале за ова, и тој дојде на денот на саботата на целиот пат до брегот на Јордан, со голема сила.
9:44 Јонатан му рече на својот: "Дозволете ни да се крене и да се борат против непријателите. За тоа не е денес, како што беше вчера, или ден пред.
9:45 Зашто, еве, војната е пред нас, и навистина, со водата на Јордан тука и таму, и банките, и мочуриштата, и шумата: нема место за нас да се сврти настрана.
9:46 Затоа, извикува сега на небото, така што ќе може да се ослободи од рацете на своите непријатели. "И тие се здружија во војна.
9:47 Тогаш Јонатан ја продолжи својата рака на штрајк Bacchides, но тој се сврте настрана од него во повлекување.
9:48 Тогаш Јонатан, и оние што беа со него, скокна напред во Јордан, и тие пливаа преку Јордан за да ги.
9:49 И таму падна од страна на Bacchides на тој ден илјада мажи. И се вратија во Ерусалим.
9:50 И тие градат укрепени градови во Јудеја: на тврдина, која беше во Ерихон, и во Емаус, и во Bethhoron, и во Bethel, и Тамнат, и Pharathon, и Tephon, со високи ѕидови, и порти, и барови.
9:51 И тој стационирани гарнизони во нив, така што оние во Израел стана обучен во војна.
9:52 И тој утврден град Bethzur, и на Gazara, и упориште, и тој стационирани помошни во нив, со испораките на оброци.
9:53 И го зеде синовите на лидерите од регионот за заложниците, и ги стави во тврдината во Ерусалим под стража.
9:54 Сега, во вториот месец од сто и педесет и третата година, Alcimus наложено дека ѕидовите на внатрешниот двор на светилиштето бидат уништени, и дека делата на пророците бидат уништени. И тој почна да ги уништи.
9:55 Во тоа време, Alcimus бил удрен, како и неговите дела беа спречени, и неговата уста беше затворена затворена, и тој беше ослабен со парализа, така што тој не бил во можност да зборуваат еден збор, ниту да дава наредби во врска со неговата куќа.
9:56 И Alcimus почина во тоа време, во големи маки.
9:57 И Bacchides Alcimus виде дека е мртов. И тој се врати на царот. И земјата беше тивка за две години.
9:58 И сите несправедлив смета дека заедно, велејќи, "Ете, Џонатан, и оние кои се со него, живеат во тишина и доверба. Сега, Затоа, нека раѓаат Bacchides, и тој ќе ги фати сите, во една ноќ. "
9:59 И тие отидоа и им даде совет да го.
9:60 И тој се кренаа, со цел да се унапредат со голема војска. И тој тајно испрати писма до неговите соработници, кои беа во Јудеја, да ги искористи Јонатан и оние што беа со него. Но, тие не беа во можност, за нивниот план стана позната за нив.
9:61 И тој уапсен, од мажите на регионот, оние кои биле водачи на тоа зло, педесет мажи. И тој ги уби.
9:62 Тогаш Јонатан, и Симон, и оние што беа со него, повлече во Bethbasi, кој е во пустината. И тој се санираат своите прекршувања, и тие го збогатена.
9:63 И Bacchides знаеше за тоа, и тој се собраа сите негови мноштво. И тој го објави на оние кои беа од Јудеја.
9:64 И дојде и го направија камп над Bethbasi, и се борел против него за неколку дена, и тој го направи машини за војна.
9:65 Но, Џонатан остави зад себе на својот брат Симон во градот, и тој отиде надвор во земјата, и тој се приближуваше со голем број на мажи,
9:66 и тој го погоди Odomera и неговите браќа, и синовите на Phasiron, во нивните шатори. И тој почна да колиме и да се зголеми во сили.
9:67 За волја на вистината, Симон, и оние што беа со него, излегоа од градот и го запалија машини за војна,
9:68 и тие се бореа Bacchides, и тој беше уништен од нив. И тие го порази во голема мера, бидејќи неговиот бранител и неговите средби беа залудни.
9:69 И тој беше лут со луѓето од беззаконие кој му дал совет да дојде во нивниот регион, и го убил многу од нив. Но тој реши да замине, а остатокот во нивната земја.
9:70 И Џонатан знаеше за тоа, и тој испрати амбасадори до него да се организира мир со него, и да се врати на заробеници на него.
9:71 И тој го прифати доброволно, и тој постапил според неговите зборови, и тој се заколна дека ќе го направи никакво зло преку сите денови на својот живот.
9:72 И го вратил да му заробеници кои претходно биле дадени од земјата на Јуда. И тој го сврте грбот и си отиде во својата земја, и тој веќе не се приближил, со цел да влезат во нивните граници.
9:73 И така мечот престана од Израел. И Џонатан живееле во Михмас, и, на тоа место, Јонатан почна да се суди на луѓето, и тој го уништија безбожна од Израел.

1 Макавејска 10

10:1 И во 160. година, Александар, син Антиох, кој беше наречен славни, излезе и окупирана Птолемаида, и тие Го примија, и царуваше таму.
10:2 А царот Димитриј слушнале за него, и тој се собраа еден многу голема војска, и тој излезе да го пречека во битка.
10:3 И Димитриј испрати писмо до Џонатан, со мирни зборови, да го зголемите.
10:4 За, рече тој, "Дозволете ни да се направи мир со него, пред тој го прави еден со Александар против нас.
10:5 За тој ќе се сетам на сите зла што ние сме го направиле за него, и на неговиот брат, и на неговиот народ. "
10:6 И му даде овластување да собере војска, и да се произведат оружје, така што тој ќе биде неговиот соработник. И заложниците кои беа во упориште, Тој нареди да му биде предаден на него.
10:7 Тогаш Јонатан се врати во Ерусалим, и им ги прочита писмата во сослушувањето на сите луѓе и на оние кои беа во тврдината.
10:8 И тие се погоди со голем страв, затоа што тие слушнале дека царот му даде овластување да собере војска.
10:9 И заложниците биле предадени на Џонатан, и тој ги обнови своите родители.
10:10 И Џонатан живеел во Ерусалим, и тој почна да ги обноват и поправка на градот.
10:11 И им рекол на тоа работата да се изгради на ѕидовите, и планината Сион, сите околу, со квадратни камења, како фортификација. И тие го сторија тоа.
10:12 Тогаш странците, кои беа во утврдувања кои биле изградени Bacchides, побегнаа.
10:13 И секој од нив се откажа своето место и отиде во својата земја.
10:14 Само во Bethzur си остануваат уште некои од овие, кој го оставил на законот и прописите на Бог. За ова беше засолниште за нив.
10:15 А царот Александар слушнале за ветувања дека Димитриј вети дека Jonathan. И тие се опишани во борбите со него, и доблесни дела што тој и неговите браќа сторил, и тешкотиите што го трпеле.
10:16 А тој рече:: "Дали ние некогаш да најде друг таков човек? И така сега, нека го нашиот пријател и нашиот соработник се направи. "
10:17 И така, тој напишал писмо, и тој му го испрати, во согласност со овие зборови, велејќи:
10:18 "Кралот Александар на својот брат, Џонатан: честитки.
10:19 Ние сме слушнале од вас, дека сте човек на моќ и сила, и дека се погодни за да биде наш пријател.
10:20 И така сега, на овој ден, ние назначи дека ќе биде висок свештеник на својот народ!, и дека може да се нарече кралот пријател, (и го испрати пурпурна наметка, и златен венец,) и дека ќе биде на еден ум со нас во нашите работи, и дека ќе ги задржи пријателство со нас. "
10:21 Тогаш Јонатан ја облечат во светата одежда, во седмиот месец, во 160. година, на свечен ден на празникот на колибите. И тој собрал војска, и тој го направи изобилство на оружје.
10:22 И Димитриј слушна овие зборови, и тој беше премногу тажен, и тој рече:
10:23 "Што сме направиле во овој, дека Александар не помина пред нас за да се добие на пријателството на Евреите да се зајакне?
10:24 Јас, исто така, ќе пишувам за нив зборовите на петицијата, и нудат позиции на ранг и подароци, така што тие може да дејствува како помош за мене. "
10:25 И тој го напишал за нив во овие зборови: "Кралот Деметриј до нацијата на Евреите: честитки.
10:26 Од вас се чуваат на мир со нас, и останале во нашето пријателство, и не направи договори со нашите непријатели, сме чуле за ова, и ние сме среќни.
10:27 И така сега, истрае уште да останат верни ни, и ние ќе ве наградат со добри работи за она што сте го направиле за нас.
10:28 И ние ќе ви го врати за многу ваши трошоци, и ние ќе ви даде подароци.
10:29 И сега, Јас ќе го ослободите, и сите Евреи, од почит, и јас му се даде да ви исплати на сол, и јас испрати назад на коронки и третини од семе.
10:30 И една половина дел од плодови од дрвјата, кој е мојот удел, Јас се откаже за да ви од овој ден и во понатамошниот текст, така што не треба да се земе од земјата на Јуда, ниту од три града, кои биле додадени на него од Самарија и Галилеја, од овој ден и за сите времиња.
10:31 Ерусалим и нека биде свето и слободни во своите граници, и нека десетини и почит биде за себе.
10:32 И јас дури и се врати власт над упориште, кој е во Ерусалим, и јас го даде на првосвештеникот, со цел да се назначи во што било такви луѓе како што тој ќе го избере, кои ќе го чуваат.
10:33 И секоја душа од Евреите, кои беа заробени од земјата на Јуда во сите моето царство, Јас во собата на слобода без обвинение, така што сите тие се ослободени од почит, дури и на нивниот добиток.
10:34 И сите денови на празниците, и во саботите, и нови месечини, и одредил дена, и три дена пред свечен ден, и три дена по свечен ден, сите ќе бидат денови на имунитетот и простување за сите Евреи кои се во моето царство.
10:35 И никој нема да има овластување да го стори ништо, или да поттикне каква било парцели, против која било од нив, во сите случаи.
10:36 И нека бидат запишани од Евреите, во војската на царот, до триесет илјади луѓе. И надоместоци ќе се даде на нив, исто како што се должи на сите царската војска. А некои од нив ќе биде назначен да биде во тврдините на големиот цар.
10:37 А некои од нив ќе бидат поставени во текот на работи на Кралството, оние што дејствуваат со вера, и нека бидат лидери од нив, и нека оди по своите закони, исто како што царот заповеда во земјата на Јуда.
10:38 И три града, кои биле додадени во Јудеја од регионот на Самарија, Нека се смета со Јудеја, така што тие можат да бидат обединети како еден, и така што тие може да слушаат нема друг орган, освен првосвештеникот.
10:39 Птолемаида и нејзините граници, Давам како бесплатен дар до светите места кои се во Ерусалим, за потребните трошоци на светите работи.
10:40 И давам, секоја година, петнаесет илјади сикли сребро од распределба на кралот, од она што му припаѓа на мене.
10:41 И сето она што е останато, кој оние кои беа поставени во текот на работи во претходните години не се платени: од тоа време, тие ќе го даде на дела на куќата.
10:42 И надвор од овој, тие ќе добијат пет илјади сикли сребро од распределба на светите места секоја година, и тоа ќе му припаѓа на свештениците, кои вршат работи.
10:43 И кој ќе побегне во Храмот, кој е во Ерусалим, или во било која од неговите делови, да бидат одговорни пред царот во секое прашање, нека биде ослободен, и се што е нивни во моето царство, нека го имаат слободно.
10:44 И како да се делата на обновата и поправка на светите места, трошоците ќе бидат дадени од царските приходи.
10:45 И во однос на подигање на ѕидовите на Ерусалим и ѕидини околу неа, трошоците ќе бидат дадени од царските приходи, како и за изградба на ѕидови во Јудеја. "
10:46 Значи, кога Џонатан и луѓето слушнаа овие зборови, тие не веруваат или да ги прифати, бидејќи тие се сети на голема злоба дека тој го сторил во Израел, за тој им беше проблематичен во голема мера.
10:47 И така тие се задоволни со Александар, бидејќи тој бил во нив лидер со зборови на мир, и тие беа на помош на него секој ден.
10:48 И така царот Александар собрал голема војска, и тој се пресели својот логор против Димитриј.
10:49 И двајцата цареви се здружија во битка, и војската на Димитриј побегнаа, и Александар следеа по него, и тој да ја затвори во за нив.
10:50 И битката беше тешко се бореа, до сонцето слезе. И Димитриј беше убиен на тој ден.
10:51 И Александар испрати амбасадори во Птоломеј, царот на Египет, во согласност со овие зборови, велејќи:
10:52 "Знам дека сум се вратил во моето царство, и јас сум седи на престолот на моите татковци, и јас се стекнале со раководството, и јас ги потиснаа Димитриј, и јас се преземат поседување на нашата земја,
10:53 и јас се приклучија битка со него, а тој и неговиот логор биле задушени од страна на САД, а ние се седи на престолот на неговото царство.
10:54 И сега, нека се воспостави пријателство со една со друга. И да ми даде својата ќерка за жена, и ќе ми биде син-во-закон, и Јас ќе им даде подароци кои се достојни за вас, за вас и за неа. "
10:55 И цар Птоломеј одговори дека: "Среќен е ден на кој ќе се врати во земјата на вашите татковци, и седна на престолот на нивното кралство.
10:56 И сега, Јас ќе направам за вас, како сте го напишале. Но се сретне со мене во Птолемаида, така што можеме да видиме еден со друг, и за да можам да ја залагаат за вас, исто како што тоа го рече. "
10:57 И така Птоломеј заминаа од Египет, тој и неговата ќерка Клеопатра, и тој пристигна во Птолемаида во сто и шеесет и втората година.
10:58 А царот Александар се запознал со него, и му даде Клеопатра, неговата ќерка. И тој го прослави својот брак во Птолемаида со голема слава, исто како што му доликува на кралевите.
10:59 А царот Александар напиша на Џонатан, дека тој треба да дојде да го пречека.
10:60 И тој отиде натаму со слава во Птолемаида, и тој се сретна со двајцата цареви таму, и тој им даде многу сребро, и злато, и подароци. И тој го најде милост пред очите на нивните.
10:61 И некои од заразна Израилците, мажите на беззаконието, се здружија против него, прекинувате со приговорите против него. И царот не присуствува на нив.
10:62 И тој наредил облека Џонатан е да се одземе од него, и тој да биде облечена во пурпур. И тие го сторија тоа. И царот средена за него да седат со него.
10:63 И им рече на неговите кнезови, "Оди со него во средината на градот, и да се направи проглас, така што никој не може да приговараат против него во секое прашање, и така што никој не може да му пречи, за која било причина. "
10:64 И така се случи дека, кога неговите обвинители виде неговата слава се прогласува, и го облече во пурпурна, сите тие побегнаа.
10:65 И царот го зголемува, и тој го запишани меѓу најистакнатите неговите пријатели, и му даде позиција како гувернер и како учесник во неговата власт.
10:66 И Џонатан се вратија во Ерусалим со мир и радост.
10:67 Во сто и шеесет и петтата година, Димитриј, синот на Деметриј, дојде од Крит во земјата на своите татковци.
10:68 А царот Александар слушнале за него, и тој беше многу тажен, и тој се врати во Антиохија.
10:69 А царот Димитриј назначен Аполониј како неговото општо, кој бил задолжен за Coelesyria. И тој собрал голема војска, и тој се приближил до Jamnia. И му го испратил на Џонатан, првосвештеникот,
10:70 велејќи: "Ти сам ни се спротивстави, и така јас се донесе на потсмев и срам, бидејќи ќе се вежба својата моќ против нас во планините.
10:71 Сега, Затоа, ако имате доверба во вашиот сили, се спушти во рамнините, и таму нека ја оспори еден на друг. За моќта на војната е со мене.
10:72 Испраќам барање, и да дознаете кој сум јас, и другите, кои се помошни ми, кој исто така велат дека нозете не може да застане пред нашето лице, за вашите татковци двапати се стави на летот во својата земја.
10:73 И сега, како ќе биде во можност да го издржат коњаници, и толку голема војска во рамнините, каде што не постои камен, или рок, или место да побегнат?"
10:74 Но, кога Џонатан ги чу зборовите на Аполониј, тој бил преместен во душата. И тој одбра десет илјади луѓе, и тој отиде од Ерусалим, и Симон, неговиот брат, сретнаа за да му помогне.
10:75 И тие позиционирани своите шатори близу до Јопа, но тие го исклучи од градот, бидејќи гарнизон од Аполониј беше во Јопа. И така, тој го нападна.
10:76 И оние кои беа во градот, се преплашени, отворени за него. И така Џонатан добиени Јопа.
10:77 И Аполониј слушнале за него, и тој се пресели три илјади коњаници, и голема војска.
10:78 И тој отиде кон Азот, како еден правење на патување, но тој одеднаш отиде во рамнините, затоа што тој имаше голем број коњаници, и тој верува во нив. И Џонатан следеа по него во Азот, и тие се здружија во битка.
10:79 И Аполониј тајно остави зад себе во кампот илјада коњаници.
10:80 И Џонатан сфати дека имаше заседа зад него, и тие се опкружени неговиот табор, и тие фрли пикадо на луѓе од утро до вечер.
10:81 Но народот стоеше цврсто, исто како Џонатан ги упатил, и нивните коњи претрпе тешкотиите.
10:82 Тогаш Симон привлече натаму неговата војска, и тој ги испрати против легијата. За коњаниците беа wearied. И тие беа поразени од него, и тие избегале.
10:83 И оние кои се расфрлани низ рамнини побегна во Азот, и тие влегоа во Bethdagon, така што, со својот идол во тоа место, тие би можеле да се спасат самите себеси.
10:84 Но, Џонатан запалија Азот и во градовите, кои беа околу него, и тој заробени плен и храмот на Дагон. И толпата со оган сите оние кои избегале во тоа.
10:85 И така беше тоа дека оние кои паднаа од меч, со оние кои беа запалени, беа речиси осум илјади мажи.
10:86 Тогаш Јонатан, отстрани логор својата од таму, и тој ги зазедоа позиција против Askalon. И излегоа од градот и да се сретне со него со голема слава.
10:87 И Џонатан вратија во Ерусалим со своето, има многу пленот.
10:88 И тоа се случи дека, кога царот Александар слушнале овие зборови, тој додаде уште поголема слава на Џонатан.
10:89 И го испрати на затворач на злато, како што е обичај да им се даде на оние кои се на кралската лоза. И му даде Акарон, и сите негови граници, како топката.

1 Макавејска 11

11:1 И египетскиот цар собра војска, како песок, кој е по должината на брегот на морето, и многу бродови. И побарал да добие кралството на Александар со измама, и да го додадете во неговото кралство.
11:2 И тој отиде во Сирија со зборови на мир, и тие отвори градови за да го, и тие беа средба со него. За крал Александар им беше заповедал да се излезе да се сретне со него, бидејќи тој е татко-во-закон.
11:3 Но, кога Птоломеј влезе во градот, тој го постави гарнизони на војници во секој од градовите.
11:4 И кога тој се приближил до Азот, тие му откри дека храмот на Дагон биле изгорени со оган, и Азот и неговите предградија биле уништени, и тела биле оставени, и тоа, за оние кои се сечат на парчиња во војната, тие ја направија гробница на патот.
11:5 И му јавија на царот дека Јонатан направи овие работи, па како да го натера да го мразеше. Но царот останаа и понатаму молчаливи.
11:6 Тогаш Јонатан отиде да се сретне царот во Јопа со слава, и тие поздравени еден од друг,, и останаа таму.
11:7 А Јонатан се врати кај царот колку што реката, кој се нарекува Eleutherus. И се врати во Ерусалим.
11:8 Но, цар Птоломеј добијат власта на крајбрежните градови, колку што Селевкија, и тој смисли зло планови против Александар.
11:9 И испрати амбасадори во Димитриј, велејќи: "Дојдете, нека компонира пакт меѓу нас, и јас ќе ви даде ќерка ми, кого Александар имал, и ќе царува во Царството на својот татко.
11:10 За Жал ми е што го даде ќерка ми. На тој се обиде да ме убие. "
11:11 И го наклеветил, бидејќи тој посакувана неговото царство.
11:12 И тој зеде неговата ќерка, а тој му ја даде на Димитриј, и тој се оддалечи од Александар, и непријателствата му беа манифестирано.
11:13 И Птоломеј влезе Антиохија, и тој го стави две круни на главата, дека во Египет, и дека на Азија.
11:14 Сега цар Александар бил во Киликија во тоа време, затоа што луѓето од овие места беа бунтуваат.
11:15 И кога Александар слушнале за него, тој дојде против него во војна. И цар Птоломеј предводеше својата војска, и тој се запознал со него со силна рака, и тој го стави на летот.
11:16 И Александар побегна во Арабија, па како да бидат заштитени таму. И цар Птоломеј беше издигнат.
11:17 И Zabdiel арапскиот соблече главата на Александар, и тој го испратил на Птоломеј.
11:18 И цар Птоломеј почина на третиот ден, и оние кои беа во тврдините биле уништени од страна на оние кои беа во кампот.
11:19 И Димитриј владееше во сто и шеесет и седмата година.
11:20 Во тие денови, Џонатан собраа оние кои се наоѓаат во Јудеја,, со цел да се бори против упориште што беше во Ерусалим. И тие го направија многу машини на војната против него.
11:21 И така, одредени мажи на беззаконието, кој го мразеше својот народ, излезе на царот Димитриј, и тие објавија му дека Џонатан опседнаа крепоста.
11:22 И кога го слушнав, тој се налутил. И веднаш дошол во Птолемаида, и тој му напиша писмо на Џонатан дека тој не треба да опсада на тврдина, но дека тој треба да се сретне со него веднаш, за дискусија.
11:23 Но, кога Џонатан слушнав ова, тој им нареди да го опсадува. И тој го избра некои од старешините Израилеви и од свештениците, и тој да се стави себеси во опасност.
11:24 И го зеде златото, и сребро, и одежди, и многу други подароци, и тој отиде кај царот во Птолемаида, и тој го најде милост пред неговите очи.
11:25 И некои од несправедлив од својот народ излезе со забелешки против него.
11:26 И царот го третираат исто како оние кои беа пред него го третираат. И го возвиши во очите на сите негови пријатели.
11:27 И го потврдува и во високо свештенство и во сите други почести дека тој се одржа пред, и тој го направи лидерот на неговите пријатели.
11:28 Тогаш Јонатан побара од царот дека тој ќе го направи Јудеја ослободени од данок, заедно со трите изборни единици, и Самарија, и нејзините граници. И тој му вети триста таланти.
11:29 И царот се согласил. И тој напишал писма на Џонатан за сите овие работи, продолжување на овој начин:
11:30 "Кралот Деметриј на неговиот брат Џонатан, и до нацијата на Евреите: честитки.
11:31 Ние сме ви испраќање на копија од писмото што го напишал на Lasthenes, нашата матична, за вас, така што ќе знаеш.
11:32 "Кралот Димитриј да Lasthenes, неговиот родител: честитки.
11:33 Ние сме решени да се направи добро на луѓето на Евреите, кои се нашите пријатели и кои се бават со она што е само со нас, поради нивната добра волја, кои тие се одржи кон нас.
11:34 Затоа, ние сме им се доделени на сите делови на Јудеја, и три града, Лида и Ramatha, кои се додадени на Јудеја од Самарија, и сите нивни граници, треба да се издвојува за сите оние што ги даваа во Ерусалим, на местото на она што кралот претходно добиени од нив секоја година, и на местото на плодовите на земјата и на овошните дрвја,.
11:35 И, како и за остатокот од она што се однесува до нас од десетокот и од почит, од тоа време напред, ние ги ослободи од овие, како и од областа на сушење на сол и круни кои беа презентирани до нас.
11:36 Сите овие, попуштиме за нив, и ништо од овие ќе се отповика, од тоа време напред и за сите времиња.
11:37 Сега, Затоа, се грижи да се направи копија од овие работи, и оставете го да се даде на Џонатан и во собата на Света Гора, во почесно место. "
11:38 А царот Димитриј, гледајќи дека земјата се смирија во неговиот поглед и дека ништо не го попречен, испрати сите свои сили далеку, секој во своето место, освен странска војска, која тој дошле од островите на народите. И така сите војници на своите татковци беа непријателски расположени кон него.
11:39 Но, имаше одредени една, Trypho, кој претходно беше на страната на Александар. И виде дека целата војска изусти против Димитриј, и така тој отиде да Imalkue арапскиот, кој го покрена Антиох, син на Александар.
11:40 И тој го убедил да го достави до него, така што тој ќе владее наместо неговиот татко. И тој пријавени на него што направи Димитриј, и дека неговата војска беше непријателски расположени кон него. И тој остана таму за неколку дена.
11:41 И Џонатан испратен до царот Димитриј, така што тој ќе изгонуваат оние кои беа во тврдината во Ерусалим и оние, кои беа со гарнизони, бидејќи се бореле против Израел.
11:42 И Димитриј испрати на Јонатана, велејќи: "Јас не само што ќе го направи тоа за вас и вашите луѓе, но јас ќе го подигнете вашиот слава и вашата земја, кога можност ќе им служат.
11:43 Сега, Затоа, ќе направи добро ако пратите мажите како помошни ми. За сите армијата ми се откажал од мене. "
11:44 Тогаш Јонатан испрати три илјади силни мажи со него во Антиохија. И тие дојдоа кај царот, и царот беше воодушевен на нивното пристигнување.
11:45 И оние кои беа на градот се собраа, 120.000 мажи, и тие сакаа да се изврши на царот.
11:46 А царот побегна во кралскиот двор. И оние кои беа на градот, окупираа ходници на градот, и тие почнаа да се борат.
11:47 И царот ги повика Евреи во неговата помош. И тие се собраа пред него во исто време, а потоа сите тие се дисперзирани низ градот.
11:48 И го убија, во тој ден, сто илјади мажи, и тие го запалиле градот, и се запленети многу пленот од тој ден, и тие се ослободени кралот.
11:49 И оние кои беа на градот видов дека Евреите го однесе градот, исто како што сака, и тие беа ослабени во нивната решеност, и тие извика кон царот со молба, велејќи,
1:50 "Дај ни залог, и нека престане Евреите од нас и градот критиката ".
11:51 И тие фрлија оружјето, и тие го направија мир. И Евреите се прославија во очите на царот и пред очите на сите што беа во своето царство. И тие станаа познати во царството, и се вратија во Ерусалим, држи многу пленот.
11:52 И така царот Димитриј седна на престолот на неговото царство. И земјата беше смирија пред Него.
11:53 И тој фалсификувани сето она што тој го рече. И тој се оддалечи од Џонатан, и тој не го отплати според придобивките кои тој ги добил во чест од него. И го вознемирува во голема мера.
11:54 Но, по овој, Trypho врати, и со него беше Антиох, адолесцентот момче, и царуваше, и тој го стави круна на себе.
11:55 И таму се собраа пред него сите војници, кој Димитриј се дисперзирани, и тие се бореле против него. И тој го сврте грбот и побегнал.
11:56 И Trypho зеде слоновите, и тој се здобил со Антиохија.
11:57 И млади Антиох му напиша писмо на Џонатан, велејќи: "Јас ќе го потврдите во свештенството, и јас те поставам над четири града, па како да се биде меѓу кралот пријатели. "
11:58 И го испрати садови од злато за неговото министерство, и му даде овластување да пијат од злато, и да биде облечена во пурпурно, и да имаат златна тока.
11:59 И го постави на својот брат Симон како гувернер, од границите на гумите, сите на патот до границите на Египет.
11:60 Јонатан излезе, и тој помина низ градовите низ реката. И сите на сириската армија се собраа помош за него, и тој дојде до Askalon, и оние од градот се запознал со него чесно.
11:61 И тој отиде од таму во Газа. И оние кои беа во Газа се затворени во. И така тој го опседнал, и толпата сето тоа што беше околу градот, и тој го ограбувале.
11:62 И оние од Газа петиција Џонатан, и тој вети дека ќе ги со десната рака, а тој прифати своите синови како заложници и ги испрати во Ерусалим. И тој патувал низ земјата, што се однесува до Дамаск.
11:63 И Џонатан слушнав дека лидерите на Деметриј дејствувале предавнички во Кадис, кој е во Галилеја, со голема војска, со намера да го отстрани од работи на Кралството.
11:64 И тој отиде да ги исполнат. Но, тој ја напушти својот брат Симон зад себе во село.
11:65 А Симон зеде став против Bethzur, и тој го напаѓа за неколку дена, и ги затвори во.
11:66 И побара од него да го прифати залог, и му го даде на оваа нив. И тој ги фрли од таму, и тој запленети градот, и тој го стави гарнизон во него.
11:67 И Јонатан и неговиот камп зеде став на водата на Генисарет, и, пред првата светлина, тие стоеја часовник во рамнините на Асор.
11:68 И овде, армија на странци се запознал со него во рамнините. И тие се постави заседа против него во планините. Но, тој се сретна со нив од спротивната насока.
11:69 Сепак, оние кои лежат во заседа потоа стана од своите места и им се придружија во борба.
11:70 И сите оние кои беа од страна на Џонатан избегал, и ниту еден од нив остана, освен Мататија, син Авесалом, и Јуда, син на Chalphi, лидерот на воената обука.
11:71 И така Џонатан раскина својата облека, и тој го стави нечистотија на главата, и тој се молел.
11:72 И Џонатан се сврте назад кон нив во битка, и ги стави на летот, и тие се бореле.
11:73 И кога тие од своја страна, кои избегале, го виде тоа, тие се врати во него, и со него сите тие да ги гонат, дури и до Кадис, во својот камп, и тие дури и помина надвор таму.
11:74 И таму падна од странци на тој ден три илјади мажи. Тогаш Јонатан се врати во Ерусалим.

1 Макавејска 12

12:1 Тогаш Јонатан виде тоа време беше на негова страна, и тој го избра мажи, и ги испрати во Рим, да се потврди и да ја обнови мировниот договор со нив.
12:2 И испрати писма до Спартанците, и на други места, во согласност со истата форма.
12:3 И отидоа во Рим, а влезе во Сенатот куќа, и тие рекоа, "Џонатан, првосвештеникот, и народот на Евреите, ни испрати да се обнови мирот и сојузот, како што беше порано. "
12:4 И тие дадоа писма до нив, на оние во секое место, така што тие ќе ги доведе во земјата на Јуда со мир.
12:5 И ова е копија на писмата што Јонатан му напиша писмо на Спартанците:
12:6 "Џонатан, првосвештеникот, и старешините народни, и свештениците, и остатокот од народот на Евреите, со Спарта, своите браќа: честитки.
12:7 Сега, пред некое време, писма биле испратени да Onias, првосвештеникот од Ариј, кој владеел потоа меѓу вас, така што ќе бидат нашите браќа, исто како примерок што се напишани подолу држави.
12:8 И Onias доби човекот кого го испрати со чест. И тој го доби писма, во која беше пренесена договор на Алијансата и мир.
12:9 ние, иако, нема да имаат потреба од овие работи, има за нашата утеха светите книги, кои се во наши раце.
12:10 Ние сакале да го испратам до тебе, со цел да се обнови братство и пријателство, за да не треба да, во ефект, стане непознат за вас, за колку време помина, бидејќи вие испрати до нас.
12:11 Затоа, ние ќе се сеќавате, во секое време без прекин, во нашата празниците и други денови, кога тоа е фитинг, во жртви кои ги нудиме, и во нашите празници, исто како што е и фитинг правото на сеќавање браќа.
12:12 И така, ние се радуваме на вашата слава.
12:13 Но, многу неволји и многу војни ни опкружен, и царевите, кои се околу нас се бореа против нас.
12:14 Но, ние не сме подготвени да ти лежи на срцето, ниту пак остатокот од нашите сојузници и пријатели, за овие битки.
12:15 За имаме помош од небото, и ние сме биле доставени, и нашите непријатели се смири.
12:16 И така, ние избравме Numenius, син Антиох, и Антипатар, син Џејсон, и ние сме ги испрати до Римјаните, да се обнови поранешен мировен договор и сојуз со нив.
12:17 И така, ние сме заповедал нив да се дојде до вас, и да ве поздравам, и за реализација на нашите писма до тебе, за обновување на нашето братство.
12:18 И сега, ќе направиш добро да се одговори со нас за овие работи. "
12:19 И ова е копија на писмата што му го испратил на Onias:
12:20 "Арија, кралот на Спарта, да Onias, големиот свештеник: честитки.
12:21 Таа се наоѓа во Светото Писмо, за Спартанците и Евреите, дека се браќа, и дека тие се на семејството на Авраам.
12:22 И бидејќи знаеме овие работи, ќе направиш добро да ни пишете за вашата мир.
12:23 Но, ние, исто така, имаат напишано назад кон вас, кои ни стоката и имотот се твои, и твое се наши. И така, ние сме заповедал дека овие работи треба да се објави за вас. "
12:24 И Џонатан слушнав дека лидерите од Деметриј се врати повторно со поголема војска од порано, па како да се бориме против него.
12:25 И така, тој отиде од Ерусалим, и тој се сретна со нив во регионот на Емат. Бидејќи тој не им даде време за да влезат во сопствениот регион.
12:26 И испрати шпиони во нивниот камп, и, враќање, тие објавија дека планираат да дојде врз нив во текот на ноќта.
12:27 И кога зајде сонцето, Џонатан инструкции на своите луѓе да застане се види, и да бидат во рацете, подготвени да се борат, Цела ноќ, и тој стационирани чувари околу логорот.
12:28 И противници слушнале дека Џонатан е подготвен, со своите, за војување. И тие беа погодени со страв и трепет во срцето свое:. И пламна оган во нивниот камп.
12:29 но, Џонатан, и оние што беа со него, не се знае за тоа до утрото. Зашто видоа палење на светлата.
12:30 И Џонатан ги гонеа, но не ги стигне. За тие ја преминале реката Eleutherus.
12:31 И Џонатан пренасочени кон Арапите, кои се нарекуваат Zabadeans. И тој ги погоди и го зеде плен.
12:32 И тој се прегрупираа и дојде во Дамаск, и тој помина низ сите тој регион.
12:33 Но, Симон отиде напред и дојдоа до Askalon, и околните тврдини, но тој се сврте настрана во Јопа и го окупираа,
12:34 (за слушнал дека тие се наменети да ги предаде на тврдина, која беше на страната на Деметриј) и тој стационирани чувар таму за да го задржи.
12:35 Тогаш Јонатан се врати, и ги повика старешините на народот, и тој одлучи со нив да се изгради тврдини во Јудеја,
12:36 и да се изгради на ѕидовите во Ерусалим, и да се подигне голема височина помеѓу упориште и градот, со цел да се одделат од градот, така што тоа ќе издржи сам и ќе немаат ниту за купување, ниту пак има продажба.
12:37 И тие дојдоа заедно да се изгради на градот. И ѕидот кој беше над потокот, кон изгревот на сонцето,, беше паднат. И тој се поправи она што се вика Chaphenatha.
12:38 А Симон изградена Adida во черници, и тој го збогатена, и го постави портите и барови.
12:39 И така, кога Trypho решиле да царува над Европа, и да ја преземе дијадема, и да се прошири својата рака против царот Антиох,
12:40 тој се плашеше, да не Џонатан не може да му се дозволи, но може да се борат против него. Така тој се обиде да го фатат и да го убијат. И тој стана и отиде до Bethshan.
12:41 Тогаш Јонатан излезе да го пречека со четириесет илјади луѓе избрани за битка, и тој дојде до Bethshan.
12:42 А кога виде дека Trypho Џонатан дојде со голема војска да се прошири својата рака против него, тој се плашеше.
12:43 И така тој го прими со чест, и тој го пофали на сите негови пријатели, и му даде подароци. И ги поучуваше своите војници да Му се покоруваат, исто како што и самиот.
12:44 А тој му рече на Јонатана: "Зошто сте се мачи сите луѓе, кога нема војна меѓу нас?
12:45 И сега, ги испратите назад кон нивните куќи, но да изберат за себе неколку мажи, кој може да остане со вас, и да дојде со мене во Птолемаида, и Јас ќе го достави до вас, а остатокот од тврдините, и армијата, и сите оние кои се одговорни за владеење, и јас ќе се сврти и да исчезне. За ова е причината што дојдов. "
12:46 Тогаш Јонатан му веруваа, и тој го направи како што рече,. А тој испрати својата војска, и тие отидоа во Јудејската земја.
12:47 Но, тој го задржа со него три илјади мажи, за кого испрати две илјади во Галилеја, и илјада дојде со него.
12:48 Но, кога Џонатан влезе во Птолемаида, оние од Птолемаида затвори портите на градот, и тие го заробиле. И сите оние кои влегле со него, се извршува со нож.
12:49 И Trypho испрати војска и коњаници во Галилеја, и во голема рамница, да ги уништи сите соработници на Џонатан.
12:50 Но, кога тие мислеа дека Јонатан бил фатен и убиен, заедно со сите што беа со него, тие се охрабруваат еден со друг, и издадоа подготвени за битка.
12:51 Тогаш оние кои ги гонат, се види дека тие се залагаат за својот живот, беа вратени.
12:52 И така, сите тие дојдоа во земјата на Јуда со мир. И тие жалеа Џонатан, и оние што беа со него, премногу. И Израел жали со голема жалост.
12:53 Тогаш сите народи, кои беа околу нив бара да ги уништиме. За тие рекоа::
12:54 "Тие немаат лидер или помошник. затоа сега, нека се бориме против нив и да однесе и споменот за нив меѓу луѓето. "

1 Макавејска 13

13:1 А Симон слушнале дека Trypho се собраа огромна војска за да влезете во земјата на Јуда и лежеше отпад на тоа.
13:2 Гледајќи дека луѓето беа исплашени и трепет, тој отиде во Ерусалим, и тој се собраа на луѓето.
13:3 И ги посоветува, рече тој: "Знаеш што големи битки јас, и моите браќа, и куќата на мојот татко, се бореа за законите и за светите места, а болката што сме го виделе.
13:4 Како резултат на овие работи, сите мои браќа загинале за доброто на Израел, и јас се оставени сами на себе.
13:5 И сега, тоа не е неопходно за да се поштеди животот ми во секое време на неволја. Зашто, јас не сум подобар од моите браќа.
13:6 И така, Јас ќе ја оправда мојот народ и светилиште, а исто така и на нашите деца и жени. За сите народи се собраа заедно за да ни го скрши, само од злоба. "
13:7 И духот на народот беше веднаш enkindled, кога го чуја овие зборови.
13:8 И тие одговорија со силен глас:, велејќи: "Вие сте нашиот лидер на местото на Јуда и на Џонатан, брат ти.
13:9 Ги води нашите битки, и ние ќе направиме се што ќе ни каже да се направи. "
13:10 И така, собираат сите мажи на војната, тој забрзана завршување на сите на ѕидовите на Ерусалим, и сето тоа му збогатена околу.
13:11 И испрати Џонатан, син Авесалом, и со него новата армија, во Јопа, и тој исфрлен од оние кои беа во него, и тој остана таму.
13:12 И Trypho пресели од Птолемаида, со голема војска, да дојдат во земјата на Јуда, и Џонатан беше со него во притвор.
13:13 Но, Симон зазедоа позиција на Addus, од спротивната страна на лицето на рамнините.
13:14 И кога Trypho сфати дека Симон се крена во местото на неговиот брат, Џонатан, и дека тој ќе се приклучи во борбата со него, тој испрати амбасадори да го,
13:15 велејќи: "Ние го уапси братот твој, Џонатан, поради парите што му ги должи на царот сметка, бидејќи на прашања за кои тој е одговорен.
13:16 И сега, испрати сто таланти сребро, и две од неговите синови за заложници, така што кога тој е разрешен, тој не може да побегне од нас. А потоа ние ќе го ослободи. "
13:17 А Симон знаеше дека тој зборуваше мамат да го. Сепак, тој им наредил на пари и момчињата да се даде, да не треба да се донесе врз себе голем непријателство од страна на народот на Израел, кои може да се рече,
13:18 "Тоа е затоа што тој не испрати пари и на момчињата дека тој исчезнал."
13:19 Па тој испрати момчињата и сто таланти. И тој е легнат и не ја отфрли Џонатан.
13:20 И после тоа, Trypho дојде во земјата, да го скрши. И тие кружеше од страна на начин кој води до Адора. Симон и неговиот логор маршираа во секое место, каде и да отиде.
13:21 Но, оние кои беа во тврдината испрати гласници Trypho, така што тој би се брза да се дојде низ пустината, и да ги испрати одредби.
13:22 И Trypho подготвени сите неговите коњаници да се дојде на таа ноќ. Но, имаше многу голема снежни врнежи, и тој не се во Галад.
13:23 И кога се приближи кон Baskama, го убил Џонатан и неговите синови таму.
13:24 И Trypho сврте грбот и отиде во својата земја.
13:25 А Симон испрати а на презеде коските на Џонатан, неговиот брат, и ги погреба во Modin, градот на своите татковци.
13:26 И сите Израилци го жалеа со голема жалост. И тие го жали за неколку дена.
13:27 А Симон изградена, во текот на гробот на неговиот татко и од неговите браќа, зграда, возвишени за да ја видите, на полиран камен, напред и назад.
13:28 И го постави седум пирамиди, еден против друг, за неговиот татко, и неговата мајка, и неговите четири браќа.
13:29 И околу овие тој стави голем колони; а на колони, оружје, како постојана спомен; и покрај оружје, резби на бродови, кои може да се види со сите оние кои се плови на морето.
13:30 Ова е гробот што тој го направи во Modin, дури и до денешен ден.
13:31 но Trypho, кога тој беше на патување со младиот крал, Антиох, го убија со измама.
13:32 И царуваше во своето место, и тој го стави на дијадема на Азија, и тој предизвика голема зла на земјата.
13:33 А Симон изградена тврдина на Јудеја, Заштитни нив со високи кули, и големите ѕидови, и портите и барови. И тој го стави одредбите во тврдините.
13:34 А Симон избра мажи, и му го испратил на царот Димитриј, така што тој ќе му даде простување на регионот, за сите што Trypho правеше беше за да ги извршуваат грабежи.
13:35 А царот Димитриј одговори на овој збор, и тој му напиша писмо на овој начин:
13:36 "Кралот Деметриј на Симон, првосвештеникот и пријател на кралевите, и со старешините, како и за луѓето на Евреите: честитки.
13:37 Златната круна и bahem што сте ја пратиле, ние добивме. И ние сме подготвени да се направи голем мир со тебе, и да се напише на службеници на кралот да го врати за да ви работи што ги објави.
13:38 За она што имаме воспоставено останува во сила за вас. Упориштата дека ќе се изгради, нека биде твое.
13:39 Исто така, било надзор или дефект, дури и до денешен ден, ние го прости, заедно со круна што се должат. И ако било што друго да се оданочи во Ерусалим, Сега нека не се оданочени.
13:40 И ако некој од вас е способен да се запишат меѓу нашите сопствени, нека бидат запишани. И нека биде мир меѓу нас ".
13:41 Во 170. година, јаремот на народите беше одземен од Израел.
13:42 И народот на Израел почна да пишува во таблети и јавните книги, во првата година под Симон: првосвештеникот, голема командант, и лидер на Евреите.
13:43 Во тие денови, Симон зазедоа позиција во Газа, и тој се сместија околу него, и тој го направи машини за војна, и тој ги применува на градот, и тој го погоди една кула и го освои.
13:44 И оние кои беа во рамките на машина скрши натаму во градот. И голема мешаница се случи во градот.
13:45 И оние кои беа во градот се искачи на ѕидот, со своите сопруги и деца, ја раскинат својата туники. И тие извика со силен глас:, барајќи Симон да им даде залог.
13:46 А тие рекоа:, "Не ни се врати, според нашите злоба, но во зависност од вашите милост. "
13:47 и плачење, Симон не ги уништи,. Сепак, тој ги фрли надвор од градот, и тој го исчистил згради, во кој имало идоли. И тогаш тој влезе во неа со химни, благословува Господ.
13:48 И, ја исфрлен од сето нечисто, тој го стави во неа мажи кои ќе се почитува законот. И тој го збогатена и неговото живеалиште направено.
13:49 Но, оние кои беа во упориште на Ерусалим биле забранети од излегување и влегување во регионот, и од купување и продавање на. И тие биле многу гладни, и многу од нив загинале преку глад.
13:50 И тие извика на Симон, дека тие би можеле да добијат залог, и тој им го. И тој ги фрли од таму, и тој го исчистил упориште од еколошки.
13:51 И влегоа во него на дваесет и третиот ден од вториот месец, во сто седумдесет и првата година, со благодарност, и гранки дланка, и гусли, и кимвали, и псалтири, и химни, и canticles, бидејќи голем непријател беше поразена од Израел.
13:52 И тој утврди дека овие денови треба да се одржува секоја година со радост.
13:53 И тој утврден планината на храмот, кој бил во близина на упориштето, и живеел таму се, заедно со оние што беа со него,.
13:54 И виде дека Џон, неговиот син, бил најхрабриот во битка. И така тој го именува како командант на сите сили. И тој живееше во Gazara.

1 Макавејска 14

14:1 Во сто и седумдесет и втората година, царот Димитриј собра војска, и тој отиде во медиумите да се добие Помошнa oпрема за да се борат против Trypho.
14:2 и Arsaces, царот на Персија и медиуми, слушнав дека Димитриј влезе границите неговата, и така тој испрати еден од неговите кнезови да го фати жив и да го донесе на него.
14:3 И излезе надвор и го кампот на Димитриј. И го заробиле и го поведоа на Arsaces, и тој го стави под стража.
14:4 И целата земја на Јуда беше тивок во текот на сите денови на Симон, и тој го бара она што беше добро за својот народ. И неговата моќ и слава ги задоволен преку сите денови.
14:5 И, со сите негови слава, тој ја прифати Јопа како пристаниште, и тој го направи влезот на островите на морето.
14:6 И тој зголемени границите на својот народ, и тој контролира село.
14:7 И тој се собраа многу заробеници, и тој бил владетел на Gazara и Bethzur, и упориште. И го зеде нечистотија далеку од него, и немаше никој кој би можел да го издржат.
14:8 И секој од нив се одгледува неговата земја во мир, и земјата на Јуда произведени нејзините плодови, и дрвјата на полиња нивните плодови.
14:9 Сите старешини седна на улиците, и тие разговараа за тоа што е добро за земјата, и млади луѓе облечени се во слава и во облеки на војната.
14:10 И тој даде почит на одредбите на градови, и тој реши дека тие ќе имаат опрема за утврдување, така што славата на Неговата слава беше познат, дури до краиштата на земјата.
14:11 Тој предизвика да има мир во земјата, и Израел се радуваме со голема радост.
14:12 И секој од нив седеа под својата лоза и под својата смоква. И немаше никој што ќе ги заплашува.
14:13 Не остана ништо од оние кои би можеле да се борат против нив во земјата; крал бил уништен во тие денови.
14:14 И сите тие ми потврдија дека на смирените на својот народ, и тој бара законот, и тој го зеде секој грев и зло.
14:15 Тој прослави светилиште, и тој се множи садови на светите места.
14:16 И тоа се слушна во Рим, па дури и во Спарта, дека Џонатан починал. И тие беа многу тажен.
14:17 Но, кога го чуја тоа Симон, неговиот брат, биле направени висок свештеник во своето место, и дека тој добива целата земја и градовите во него,
14:18 што пишува на него на таблети од месинг, со цел да се обнови договорот за пријателство и сојуз, кои беа направени со Јуда и со Џонатан, неговите браќа.
14:19 И тие се читаат во очите на собранието во Ерусалим. И ова е копија на писмата што Спартанците испрати:
14:20 "Лидерите и градовите на Спартанците, Симон, големиот свештеник, и со старешините, и свештениците, и остатокот од народот на Евреите, своите браќа: честитки.
14:21 Амбасадорите кои беа испратени на нашиот народ пријавени за нас на вашата слава, и чест, и веселба. И бевме среќни на нивното пристигнување.
14:22 И ние го запишале она што е кажано од нив во советите на луѓето, како што следи: "Numenius, син Антиох, и Антипатар, син Џејсон, Амбасадорите на Евреите, дојде кај нас да се обнови поранешниот пријателство со нас.
14:23 И тоа задоволство на луѓето да добијат луѓето славно, и да се одржи на копија од нивните зборови во делот на јавните книги, па како да се биде спомен за луѓето од Спартанците. Понатаму, имаме напишано копија од нив да Симон, големиот свештеник. "
14:24 Но, по овој, Симон испрати Numenius во Рим, во сопственост на голем штит на злато, тежи над илјада фунти, да се потврди и асоцијација со нив.
14:25 Но, кога луѓето на Рим слушнале овие зборови, тие рекоа:: "Со тоа што делата на благодарност ќе ги врати Симон и неговите синови?
14:26 На тој оправдано неговите браќа, и тој се борел против непријателите на Израел од нив. "И така, тие го наредил бесплатно, и тие се регистрирани на таблети од месинг и го положи во натписот на гората Сион.
14:27 И ова е копија на пишување: "Од осумнаесеттиот ден од месецот Елул, во сто седумдесет и втората година, трета година под Симон, големиот свештеник во Asaramel,
14:28 во голема свикување на свештеници, и луѓето, и лидерите на нацијата, и старешините на земјата, беа забележани овие работи: "Сега честопати бил битки во нашата земја.
14:29 а Симон, син на Мататија, од синовите на Jarib, и неговите браќа, да се стават во опасност, и го издржаа непријатели на својот народ, со цел да се утврди нивната свети места и законот. И тие се прослави својот народ со голема слава.
14:30 И Џонатан собраа неговиот народ, и тој беше нивниот голем свештеник, и тој беше погребано меѓу својот народ.
14:31 А нивните непријатели сака да ја газиме и лежеше отпад на својата земја, и да ги прошират своите раце врз нивните свети места.
14:32 Тогаш Симон попречувани, и се борел за својот народ, и тој бара многу пари, и тој вооружени храбри мажи на својот народ и му ги даде на платите.
14:33 И тој укрепени градови на Јудеја и Bethzur, кои се по должината на границите на Јудеја, каде што оружје на непријателите беше пред. И тој го стави гарнизон на еврејски мажи таму.
14:34 И тој утврден Јопа, кој е од страна на морето, и Gazara, кој се наоѓа на границата на Азот, каде непријатели остана пред, и тој го стави таму Евреите. И тој поставен со нив она што беше фитинг за нивните подготовки.
14:35 И луѓето ги видоа делата на Симон, и славата дека има намера да им ги донесе на својот народ, и тие го нивниот командант и прв свештеник направени, затоа што тој го направи сето тоа, и затоа што на правдата и верба дека тој се одржува за својот народ, и затоа што тој бара да го издигне својот народ со сите средства.
14:36 И во неговите денови, имаше просперитет преку рацете, така што на народите беа одземени од нивната земја, а исто така и оние кои беа во градот Давидов, во Ерусалим, во тврдината, од каде што излезе и контаминирани сите места кои беа околу светилиштето, и од каде што донесе голема камшикување против невиноста.
14:37 И тој го стави во неа Евреи, како средство за заштита и за регионот и градот, и тој ги крена на ѕидовите на Ерусалим.
14:38 А царот Димитриј го потврдува и во високо свештенство.
14:39 Според овие работи, тој го направи својот пријател, и тој го прослави со голема слава.
14:40 На тој слушнал дека Римјаните ги повика своите пријатели Евреи, и соработници, и браќа, и дека тие добиле амбасадорите на Симон со слава,
14:41 и дека Евреите и нивните свештеници се согласил дека тој треба да биде нивниот гувернер и првосвештеник непрестано, до таму треба да произлезат верен пророк,
14:42 и дека тој треба да биде командант над нив, и дека тој треба да се грижи за светилиште, и дека тој треба да назначи надзорници над нивните дела, и во текот на земјата, и во текот на оружје, и во текот на упоришта,
14:43 и дека тој треба да се грижи за светите места, и дека тој треба да се почитуваат од страна на сите, и дека сите рекорди во земјата треба да се евидентираат во негово име, и дека тој треба да биде облечена во пурпур и злато,
14:44 и дека тоа не треба да биде дозволено на било кој од луѓето или на свештениците да го укинуваме било кој од овие работи, ниту пак да се спротивстават на она што се вели дека од него, ниту пак да се јавите заедно на собранието во земјата без него, ниту да биде облечена во пурпур, ниту пак да се користи на затворач на злато.
14:45 И кој ќе се направи поинаку, или кој ќе го укинуваме било кој од овие работи, ќе биде прогласен за виновен.
14:46 И тоа задоволство на сите луѓе да назначи Симон, и да дејствуваат во согласност со овие зборови.
14:47 А Симон го прифатиле, и тој е задоволен за вршење на функцијата на високо свештенство, и да биде командант и лидер на луѓето на Евреите, и свештениците, и да биде пред се над сите нив.
14:48 И тие побараа дека ова писание да се стави на таблети од месинг, и да се стави во предел на светилиштето во прославеното место,
14:49 и копија од нив да се стави во Министерството за финансии, така што Симон и неговите синови да го имаат. "

1 Макавејска 15

15:1 И царот Антиох, синот на Деметриј, испрати писма од островите на морето на Симон, свештеник и лидер на нација на Евреите, и на сите луѓе.
15:2 И овие продолжи на овој начин: "Цар Антиох на Симон, големиот свештеник, како и за луѓето на Евреите: честитки.
15:3 Бидејќи некои заразна лица имаат добиено царството на нашите татковци, тоа е мојата волја, потоа, за да се оправда царството и да го врати, како што беше пред. И така, Јас избрав голема војска, и имам изградено бродови на војната.
15:4 Понатаму, Јас имам намера да се помине низ регионот, за да можам да се одмазди на оние кои имаат оштетени нашата земја и кои се опустошени многу градови во моето царство.
15:5 Сега, Затоа, Потврдувам дека сите придонеси сите цареви пред мене се вратил за да ви, и што и други подароци уплаќаат за вас.
15:6 И јас да ви овозможи да се направи впечатлива од вашите сопствени пари за вашата земја.
15:7 Згора на тоа, Ерусалим да биде света и бесплатно. И сите оружја кои биле направени, и тврдини кои сте изградени, или што ќе се одржи, нека остане со вас.
15:8 И сето тоа се должи на кралот, и она што треба да припаѓаат на царот во иднина, од тоа време и за сите времиња, се вратил за да ви.
15:9 Уште, кога го добивме нашето царство, ние ќе ви го слават, и вашиот народ, и храмот со голема слава, толку многу што вашата слава ќе се открие во целата земја. "
15:10 Во сто и седумдесет и четвртата година, Антиох отиде во земјата на своите татковци, и сите армии дојде до него, така што неколку беа оставени Trypho.
15:11 И царот Антиох по него како тој побегна должината на морскиот брег и дојде до Дора.
15:12 За знаеше дека зла се собрале заедно врз него, и дека војниците му го оставил.
15:13 И Антиох зазедоа позиција погоре Дора, со 120.000 мажи на војување и осум илјади коњаници.
15:14 И тој го опколија градот, и бродови се приближил од страна на морето. И тие напаѓа градот по копно и по море, и тие дозволено никој да оди во или надвор.
15:15 но Numenius, и оние што беа со него, дојде од градот Рим, има писма напишани на царевите и региони, во која е содржан овие работи:
15:16 "Луциј, конзул на Римјаните, на цар Птоломеј: честитки.
15:17 Амбасадорите на Евреите, нашите пријатели, дојде кај нас, да се обнови поранешниот пријателство и сојуз, беше испратено од Симон, лидерот на свештениците и народот на Евреите.
15:18 И тие, исто така, донесе штит на златото од над илјада фунти.
15:19 И така, тоа беше пријатен за нас да се напише на царевите и региони, дека тие треба да направите никаква штета да ги, ниту пак се бориме против нив, и нивните градови, и нивните региони, и дека тие треба да имаат никакви помош за оние кои се борат против нив.
15:20 И се чинеше добро за нас да ја прими штит од нив.
15:21 Ако, Затоа, оние кои се заразна нашле засолниште со вас од нивниот регион, ги предаде на Симон, лидерот на свештеници, така што тој може да даде пресуда со нив според нивниот закон. "
15:22 истите овие работи се напишани на царот Димитриј, и да Атал, и да Ariarathes, и да Arsaces,
15:23 и на сите региони, и да Лампсакиски и со Спарта, и да Делос, и Myndos, и Сикион, и Карија, и Самос, и Памфилија, и Ликија, и Халикарнас, и Кос, и несакани, и Aradus, и Родос, и Phaselis, и Gortyna, и Gnidus, и Кипар, и Кирена.
15:24 Згора на тоа, тие напиша копија од овие работи на Симон, лидерот на свештениците и народот на Евреите.
15:25 Но царот Антиох позиционирани неговиот камп во близина на Дора по втор пат, се движи раката против него постојано, и Машини за изработка на војната. И тој затворен Trypho, за да не избега.
15:26 А Симон испрати две илјади избрани луѓе на него како помошни, и сребро, и злато, и изобилство на опрема.
15:27 И тој не е подготвен да ги прими, но тој се скрши сите на спогодбата што тој го направи со него пред, и тој се оддалечи од него.
15:28 И тој го испрати до него Athenobius, еден од неговите пријатели, да се справи со него, велејќи: "Ќе се одржи Јопа и Gazara, и упориште, кој е во Ерусалим, кои се градови на моето царство.
15:29 Сте опустошените нивните делови, и ќе го предизвика голема камшикување во земјата, и сте стане владетел во текот на многу места во моето царство.
15:30 Сега, Затоа, предаде на градови што Ве окупираат, и омажите на местата каде што имаат стане владетел и надвор од границите на Јудеја.
15:31 Но, ако не, ми даде за нив петстотини таланти сребро, и за уништувањето што сте ги предизвикале, и за почит на градовите, уште пет сто таланти. Но, ако не, ние ќе дојде и ќе се бори против вас. "
15:32 зборовите на, пријателот на царот, дојде во Ерусалим и виде славата на Симон, и неговиот сјај во злато и сребро, и неговиот изобилство на опрема, и тој беше вчудоневиден. И тој го повтори зборовите на царот да му.
15:33 А Симон одговори на него, и му рече:: "Ние не ги презеле туѓа земја, ниту, пак, ние се одржи ништо странски, но ние се одржи на наследство на нашите татковци, кој беше за некое време неправедно опседнат од нашите непријатели.
15:34 За волја на вистината, бидејќи имаме можност, тврдиме наследството на нашите татковци.
15:35 И како во Јопа и Gazara, која ќе бара, тие донесе голема камшикување на народ и нашата држава. за овие, ние ќе им даде сто таленти. "И Athenobius не одговори ниту збор.
15:36 Но, се врати со гневот на царот, тој објави него овие зборови, и славата на Симон, и сето она што тој го видел. И царот се разгневи со голем гнев.
15:37 Но Trypho избегал со брод до Orthosia.
15:38 И царот Cendebeus назначен како командант на морскиот брег, и му даде армија од пешадија и коњаници.
15:39 И му заповеда да се движи со својот логор против лицето на Јудеја. И му заповеда да се изгради Kedron, и да се забарикадира портите на градот, и да се направи војна против народот. Но царот го води Trypho.
15:40 И Cendebeus предаваат на Jamnia, и тој почна да предизвика населението, и да ја згазат Јудеја, и да ги преземат луѓе држел, и да се изврши, и да се изгради Kedron.
15:41 И тој стационирани коњаници и војска таму, така што тие би можеле да излезат и да патуваат низ начини на Јудеја, Кога царот го постави за да се направи.

1 Макавејска 16

16:1 И така, Јован излезе од Gazara, и тој објави на Симон, татко му, Cendebeus она што го направи против својот народ.
16:2 И Симон, наречен неговите две најстар синови, Јуда и Јован, и им рече:: "Јас и моите браќа, и куќата на мојот татко, се бореле против непријателите на Израел од нашата младина, дури и до денешен ден. И оваа работа просперираше во наши раце, така што имаме дадено неколку пати на Израел.
16:3 И сега, кога сум стара, мора да дејствува на местото на мене и моите браќа, и излезе да се бори за нашиот народ. Навистина, може помош на небото да биде со вас. "
16:4 Потоа тој го избира од регионот дваесет илјади луѓе на војување, и коњаници; и тие почнаа надвор кон Cendebeus. И тие се одмараа во Modin.
16:5 И тие се кренаа во утринските часови и излезе во рамнините. И овде, изобилство на војската на пешадија и коњаници беше таму за да ги исполнат, и таму беше река што тече меѓу нив.
16:6 И тој и неговите луѓе се пресели во нивниот камп спроти лицето, и тој го виде нервоза на луѓето да преминат реката, и така тој ја преминал над првиот. И го виде, мажите, исто така, помина по него.
16:7 И тој го поделил луѓето и коњаници во средината на војниците на стапалото. Но, јавачи на еден противнички играч се премногу бројни.
16:8 И тие звучеше светиот труби. И Cendebeus и неговата војска беа вратени. И многу од нив се повредени. Но, остатокот избега во тврдината.
16:9 тогаш Јуда, братот на Јован, бил ранет. Но, Џон ги гонеа, додека не дојде до Kedron, што го беше изградил.
16:10 И тие избегаа сите на патот до кулите, кои беа во областа на Азот, и ги изгоре со оган. И таму падна од нив две илјади луѓе,, и тој се врати во Јудеја во мир.
16:11 сега Птоломеј, син на Abubus, беше назначен за командант во текот на обичен Ерихон, и тој се одржа многу сребро и злато.
16:12 На тој бил син-во-закон на првосвештеникот.
16:13 И неговото срце беше издигнат, и дека сака да се добие регионот, и тој смисли предавство против Симон и неговите синови, па како да ги уништи.
16:14 Сега кога Симон патувал низ градовите што биле во регионот на Јудеја, и дејствување со грижа за нив, слезе во Ерихон, тој и Мататија и Јуда, неговите синови, во сто седумдесет и седмата година, во единаесеттиот месец; ова е месец на Shevat.
16:15 И синот на Abubus ги прими, со измамата, во една мала тврдина, кој се нарекува Dok, што го беше изградил. И тој им приреди голема гозба, и тој се скрил мажи таму.
16:16 А кога Симон и неговите синови стана опиени, Птоломеј и неговите луѓе се кренаа, и го зеде оружјето, и влезе во собирањето. И тие го убија, и неговите двајца синови, и некои од неговите слуги.
16:17 И тој ги извршил големо предавство во Израел, и тој се враќаат со зло добро.
16:18 И Птоломеј пишува за овие работи, и тој го испрати на царот, така што тој ќе го испрати војска да му помогне, и тој може да се достави до него регионот, и нивните градови и почит.
16:19 И тој го испрати на другите да Gazara да ги уништи Џон. И испрати писма до трибини да се дојде до него, и тој ќе им даде сребро, и злато, и подароци.
16:20 И тој го испрати на другите да го окупира Ерусалим и планината на храмот.
16:21 Сега одредени една, извршува пред, пријавени на Јован во Gazara, дека татко му и неговите браќа загинале, и дека "тој го испрати да те убие, исто така."
16:22 Но, кога го чу, тој беше многу се плаши, и тој приведе луѓето кои дојдоа да го уништи, и тој ги уби. За знаел дека тие се обидоа да го уништат.
16:23 И остатокот од приказните за Јован, и неговите војни, и доблесни дела што тој настапуваше со цврстина, и изградба на ѕидови кои тој ги крена, и она што тој го направи,
16:24 овде, овие се запишани во книгата на деновите на неговото свештенство, од времето кога тој стана првосвештеникот, откако неговиот татко.