Вечен невиноста на Марија

Зошто католиците веруваат дека Марија останала девица, кога во Библијата се вели дека Исус имал браќа и сестри?

И, зошто е девственоста на Марија толку важно да се католици?

Image of the Coronation of the Virgin by Fra AngelicoНа едноставен одговор е: Католиците веруваат Марија останала девица во текот на нејзиниот живот, бидејќи тоа е вистина. Тоа е учење свечено прогласен од страна на Христовата Црква, “столб и извор на вистината” (види Павле Прво писмо до Тимотеј 3:15); открива преку Светото Предание; и во agreeance со Светото Писмо (види Павле Второто писмо до Солунјаните 2:15).

Така, Католиците веруваат дека “браќа и сестри на Господ” спомнати во Библијата беа речиси односи на Исус, но не и браќа и сестри (како ние ќе се објасни во детали подолу).

И на крај, и најважно од сé,, Вечен невиноста на Марија е од суштинско значење за христијанството, бидејќи од она што го афирмира за Исус. На крајот на краиштата, ова верување укажува на светоста на Христа и на обликот на Овоплотувањето: чинот на Бог станува човек.

Пророкот Језекиил прогласи принцот “да излезе надвор, и откако ќе излезе на портата ќе се затворат” (види Езекиел 46:12), и Црквата го разбира тоа да биде референца за Христовото раѓање и доживотно невиноста на Марија (види Свети Амвросиј, Осветување на Богородица 8:52). Така, тоа беше фитинг дека Марија ќе ја задржи својата невиност по раѓањето на Исус, бидејќи на кој што е: Бог во човечки облик!

Според Библијата, некој би можел да се одрази врз приказната за Мојсеј и горење грмушка. Како Мојсеј да му пристапи на Буш, Господ рече:, “Не можат да дојдат во близина; одложи чевли од твоите нозе, за местото на кое стоиш е света земја” (Излез 3:5).

Оваа приказна ни помага да разбереме Вечен невиноста на Марија на два начина.

Image of Moses and the Burning Bush by Dirk BoutsПрва, гледаме дека земјата беше осветен бидејќи присуството на Господ се спушти таму. Ние не треба да заборавиме дека овој ист Бог, кој се појави на Мојсеј во горење грмушка, бил зачнат во утробата на Марија.

Така, тоа ќе биде фитинг само да се каже дека таа, како тоа свето место во Излез, се потребни за да се освети, специјално подготвени, што е, да добиваат на Царот над царевите и Господар на господарите.

Вториот, Црковни отци видов сликата на горење грмушка себе–една грмушка во пламен, уште не се консумира–како метафора на раѓањето на Марија, без откажување невиноста. На пример, во четвртиот век, Григориј Ниски напишал, “Она што беше шаблонска во тоа време во пламенот на Буш беше отворено се манифестира во мистеријата на Богородица. … Како на планината грмушка гореше, но не беше обземен, па Дева родила на светлина, а не е расипана” (На Рождеството Христово).

Image of The Burning Bush by Nicholas FromentСуштина, Вечен невиноста на Марија прокламира на светот дека, бидејќи Христос е толку свето–Самиот Бог–тоа би било несоодветно за него да се формирани во утробата на обична жена; и, исто така,, за грешници дека доаѓаат од истиот матката по Него–утробата специјално подготвени за да се носи на Месијата. Повторно, сметаат Езекиел, “[Принцот] да излезе надвор, и откако ќе излезе на портата ќе се затворат.”

Девственоста на Марија во времето на раѓањето на Господ е наведено од страна на пророкот Исаија, кој се наведува, “Овде, девица ќе зачне и ќе роди син, и ќе го повика неговото име Емануел” (7:14; види Матеј 1:23 и Лука 1:27). Исаија, по сите, потврдува нејзината девственост во зачнувањето и во лого. Згора на тоа. Одговор на Марија, на најавата на архангелот таа ќе зачне и ќе роди Син–“Како ќе биде тоа, бидејќи јас не знам човек?” (Лука 1:34)–јасно укажува на тоа дека таа беше девица. Нејзината реакција едвај има смисла поинаку.

Вечно девствена нејзината држава е имплицирана во Песна над песните, во која се вели, “Градина заклучена е сестра ми, мојата невеста, фонтана запечатени” (4:12).

Како треба да се разбере ова со оглед на фактот дека таа и Јосиф беа вереници и подоцна се оженил? Постои една стара традиција која се смета дека Марија била посветена на Господа како осветена девица од детство; и дека кога таа дојде на возраст им се довери на Јосиф, вдовец многу постара од неа (CF. Protoevangelium на Џејмс).

Концептот на невиноста во брак во одредени услови е, навистина, библиски концепт. На пример, во Првата книга на кралевите 1:4, Цар Давид го девица, Рунтав, да му биде жена се грижи за него во неговата старост, но се воздржува од односи со неа.

Згора на тоа, Во своето прво послание до Коринтјаните, Павле препорачува состојба на осветена целибатот или постојана свршувачката на оние кои може да го прифати (види 7:37-38).

Image of The Annunciation by The Master of PanzanoЈасно, во светлината и се јавам за да се носи на Синот Божји, Брак на Марија со Јосиф беше далеку од обичните. Тоа беше ракоположен од Бога за грижа и заштита на Богородица и Нејзиниот Син–да се задржи на Воплотувањето сокрие од светот тоа за некое време. “Девственоста на Марија, нејзиното раѓање, а исто така и смртта на Господ, биле скриени од кнезот на овој свет,” напиша Игнатиј Антиохиски, ученик на апостол Јован, во врска годината 107: “–Трите мистерии гласно објави, но ковани во тишината на Бога” (Писмо до Ефесјаните 19:1).

Во Матеј 1:19, Светото Писмо ни кажува Jospeh беше “праведен човек.” На тој начин, откако слушнале Марија зачна дете од друг, тој реши да ја напушти партијата тивко да ја спаси од можните извршување според Мојсеевиот закон (како на Второзаконие 22:23-24).

Господ интервенираше, иако, кажувајќи му преку ангел во сон, “Не се плашат да се земе вашата сопруга Марија, за зачнатото во неа е од Светиот Дух; таа ќе роди син, и ти ќе го повика името Исус, зашто Тој ќе го спаси својот народ од нивните гревови” (Матеј 1:20).

Јосиф не би ги презеле овие ваши зборови да, иако, дека Марија била да му биде жена во вообичаената смисла на зборот. Како Свети Амвросиј Милански напишал,

“Ниту го прави никаква разлика што вели Светото Писмо: "Јосиф го зеде неговата сопруга и отиде во Египет’ (Мет. 1:24; 2:14); за секоја жена, свршена за маж е дадено името на жената. Тоа е од времето кога бракот почнува дека е вработен брачниот терминологија. Тоа не е deflowering на невиноста, што го прави еден брак, но брачниот договор. Тоа е кога девојката прифаќа јарем кој почнува бракот, не кога ќе дојде да се знае нејзиниот сопруг физички” (Осветувањето на Богородица и на Вечен невиноста на Марија 6:41).

Што таа го носеше Синот Божји го потпишува својот прв брачниот другар на Светиот Дух (по Лука 1:35); и Јосиф беше забрането според Законот да имаат брачни односи со брачниот другар на друг.

Што е со “браќа и сестри на Господ?”

Прва, тоа треба да се истакне дека постои опасност во цитирање стихови од Светото Писмо надвор од контекстот на целото Писмо. Фактот дека Исус го доверува Богородица на апостолот Јован, на пример, е силна индикација Немал вистински браќа и сестри (види Џон 19:27). За ако Марија имаше уште деца, Исус не би требало да се побара некој надвор од семејството за да се грижи за неа. (Аргумент против ова некои стекнување на влечење во Евангелско кругови е идејата дека Исус е доверено Марија кај Јован, бидејќи Џејмс и Господовата други “браќа” се уште не беа христијани. Но, овој аргумент е бледа. Ако ова е случај, што би се очекувало Евангелијата да им даде некакво објаснување за овој ефект. Фактот дека Исус дава Марија кај Јован, без никакво објаснување укажува Марија немала други деца.)

Image of Presentation at the Temple by Stefan LochnerКако, потоа, ние сме за да се протолкува како стиховите Матеј 13:55, во кој луѓето во забелешка толпата, “Ова не е син на дрводелецот? Марија не се знае дека се мајка и Џејмс, Џозеф, Симон и Јуда неговите браќа? Не се неговите сестри нашите соседи?”

Католичката позиција дека овие “браќа” и “сестри” биле блиски роднини, како што се роднини, но не и браќа и сестри, се согласува со античките еврејски обичај на повикување нечиј роднина “брат” (по Битие 13:8; 14:14; 29:15, и сор.). Додека папата Јован Павле Велики напишал, “Тоа треба да се потсети дека постои специфичен термин постои во хебрејски и арамејски да го изразат на зборот "братучед", и дека терминот "брат’ и сестрата’ затоа се вклучени неколку степени на врска.”1

Згора на тоа, што е на друго место се откриени во Матеј дека “Јаков и Јосиф” всушност биле синови на еден поинаков Марија, кој стоеше со остатокот од жените во подножјето на Крстот и во придружба на Марија Магдалена во гробницата на Велигден утрото (27:55-56; 28:1).

Оваа другата Марија, што обично се верува да биде жена на Clopas, кој можеби бил вујко на Исус (види Џон 19:25; види исто така Евсевиј, Историјата на Црквата 3:11).2 Тоа кажува, Понатаму, дека Господ “браќа” никаде во Светото Писмо се нарекува синови на Марија, како Исус често се нарекува (види Матеј 13:55; Марк 6:3, и сор.).

Постојат два други стихови евангелие дека противниците на Вечен невиноста на Марија често го цитираат: Матеј 1:25 и Лука 2:7.

Матеј 1:25 вели дека Јосиф “немале односи со неа во секое време пред да роди син.” Што се Лудвиг От објаснето во Основи на католичката догма, иако, овој стих “тврдат(ОК) дека до одредена точка во времето на бракот не бил конзумиран, но не по секоја цена дека бил конзумиран по овој” (Тен Книги, 1960, стр. 207). Целта на Матеј 1:25 беше да се потврди дека Исус немал земен татко, и навистина беше Божјиот Син. Тоа не требаше да сугерира нешто во врска со Јосиф и Марија односи откако Исус’ раѓање. Разгледа Втората книга на Самуил 6:23, во која се вели дека Марија “немаа деца до денот на нејзината смрт.” Очигледно, тоа не значи дека имала дете по нејзината смрт. Во Матеј 28:20, Исус ветува дека ќе биде со своите следбеници “до крајот на векот.” Повторно, тоа не значи дека тој ќе престане да биде со нив, над оваа точка.

Во Лука 2:7, Исус е наречен Марија “првороден.” Сепак, како папата Јован Павле објасни:

“Зборот "првороден,’ буквално значи "едно дете не проследена со друга’ и, во себе, не упатува на постоењето на други деца. Згора на тоа, Евангелистот нагласува оваа карактеристика на детето, од одредени обврски правилна еврејскиот закон се поврзани со раѓањето на првородениот син, независно од тоа дали мајката го родила другите деца. Така секој единствен син беше предмет на овие прописи, бидејќи тој бил "роден првиот’ (CF. Лука 2:23)” (“Црквата го претстави Марија како 'Уште Богородица "”)

Jesus, Mary and Joseph and angelsМајкл O'Carroll, Понатаму, пријавени, “Еврејската погреб натпис во Египет, кои датираат од првиот век, … Помага да се одговори на приговор против вечна девственост Марија базирани на св. Употребата на зборот на Лука "првенецот’ (prototokos) (2:7). Дека зборот не подразбираат другите деца е прикажан со неговата употреба во овој случај да се опише една жена која починала по раѓањето на своето прво дете, кој не може да очигледно имале други” (Богородица: Теолошка Енциклопедија на Пресвета Богородица, Мајкл Glazier, 1982, стр. 49).

Што направи Отци црква велат?

Откако двете страни во спорот околу Вечен невиноста на Марија, за и против, направи писмените аргументи за поддршка на нивната позиција, колку сме ние да се утврди кој е во право? Кој е толкувањето на Светото Писмо правилно, во автентично апостолски начин?

Еден начин да се обезбеди поддршка е да се консултираат антички историски списи на христијанството, попозната како делата на отците на раната црква.

Климент Александриски, на пример, на почетокот на третиот век напишал, “Само оваа Мајка беше без млеко, бидејќи таа сама не стана жена. Таа е истовремено Дева и Мајка” (Инструкторот на Детскиот 1:6:42:1).

Ученик Климент, Извор, во првите децении на векот, потврди дека Марија “немаше друг син, но Исус” (Коментари на Јован 1:6). На друго место, тој напишал, “И јас го мислам во хармонија со причина дека Исус бил првиот овошје кај мажите на чистотата кој се состои во целомудрие, и Марија беше кај жените; за тоа не беа побожни да се припишат на било кој друг од нејзините првиот плод на невиноста” (Коментари на Метју 2:17).

Заедно со екстравагантната пофалена за, Атанасиј (г. 373) Марија како што е опишано “Постојано Богородица” (Дискурси против аријанците 2:70).

Во врска со 375, Епифаниј тврдеше, “Имаше ли некогаш некој од било размножување кој се осмели да зборува во името на Пресвета Богородица, и се доведува во прашање, не веднаш да додадете, "Богородица?'” (Panarion 78:6).

“Сигурно,” напиша папата во Siricius 392, “ние не може да негира дека вашата почит беше совршено оправдани во него напаѓајќи го на резултат од децата на Марија, и дека ќе имаат добра причина да се ужаснат од помислата дека друг раѓање може да издаваат од истиот утробата на Дева од која Христос се роди по тело” (Писмо до Anysius, Митрополит Солунски).

Амвросиј коментирал во 396, “Ја имитираат, светиот мајки, кој во неа само скапо сакан Син утврдени толку голема пример на материјалот доблест; за ниту имаш послатка деца, ниту, пак, на Богородица бараат утеха што е во состојба да се носи уште еден син” (Писма 63:111).

Августин (г. 430) забележа, “Девица зачнување, Богородица со лого, Богородица бремена, Богородица со раѓање, Богородица вечна. Зошто ви се прашувам на овој, Човеку? Тоа беше фитинг за Бог да се роди со тоа, кога Тој deigned да стане човек” (Проповеди 186:1).

Папата Лав Велики прогласена во 449, “Тој беше зачнат од Светиот Дух во утробата на Неговата Пресвета Богородица. Таа го роди без губење на невиноста, дури и како што таа го зачна без својата загуба” (Томе 28). На друго место на папата напишал, “За Дева зачна, создаден Богородица, и таа остана Богородица” (Беседа за празникот на Христовото раѓање 22:2).

На тој начин, се наоѓаме на историскиот континуитет на ова учење од првите години на верата надолу до денес.


  1. Види “Црквата го претстави Марија како 'Уште Богородица;'” L'Osservatore Romano, Неделно издание на англиски јазик, Септември 4, 1996.
  2. “Аргумент против ова, иако,” набљудуваните Карл Китинг, “е дека Џејмс е на друго место (Мт 10:3) опишан како Алфеев, што би значело дека Марија, без разлика кој и беше, била жена на двете Cleophas и Алфеј. Едно решение е дека таа беше вдовица еднаш, тогаш преженил. Повеќе веројатно Алфеј и Cleophas (Clopas на грчки) се исто лице, бидејќи името арамејски за Алфеј би можел да се преведе на грчки јазик на различни начини, или како Алфеј или Clopas. Друга можност е дека Алфеј зеде грчкото име слично на своето еврејско име, Патем, дека Саул го зеде името Павле” (Католицизмот и фундаментализмот, Игнатиј Прес, 1988, стр. 288).