Успение на Пресвета Богородица

Слика на смртта на Богородица од Duccio ди Buoninsegna

Смртта на Богородица од Duccio ди Buoninsegna

Претпоставката е верувањето дека Марија, по завршувањето на нејзиниот земен живот, беше донесена телото и душата кон небото. Тоа е имплицирана во различни делови од Светото Писмо, Веројатно повеќето живо во Откровение 12, и се верувало дека од раните христијани, како што е наведено од страна на античките литургии и дела. Можеби најголемиот историски доказ на Успение, иако, е фактот дека ниту еден поединец или заедница никогаш не тврди дека поседува телото на Марија.1 Може да биде сигурен дека има телото на Марија, далеку од повеќето возвишен на Светиите, остана на земјата, следбениците на Христос би биле добро свесни за тоа.

Таму се случи да се две различни верувања во врска со местото на полагање на Марија: еден посочувајќи во Ерусалим; Од друга во Ефес. Од двете, поранешната традиција е постара и подобро поткрепено. Интересно, празен, гробница од првиот век била откриена за време на ископувањата на местото на нејзиното заминување во Ерусалим 1972 (види Bellarmino Bagatti, Мајкл Piccirillo, и Алберт Prodomo, O.F.M., Нови откритија на гробот на Богородица во Гетсиманија, Ерусалим: Францискански печатарска преса, 1975). Некои научници се посомневал во веродостојноста на оваа гробница, бидејќи тоа не е наведено од страна на отците на раната кој живеел во Палестина, како што се Кирил Ерусалимски (г. 386), Епифаниј (г. 403), и Џером (г. 420). Но, како археолог Bellarmino Bagatti посочи, гробот на Марија беше генерално се избегне со раните христијани од незнабошците потекло поради тоа што застана на имотот на јудео-христијани, кој “се смета за расколници ако не еретиците” (ibid., стр. 15). Од истата причина,, други свети места, како што се во горната одаја,, не се појавуваат во раните документи или (ibid.). Треба да се запомни, како и дека силите на римскиот генерал Тит на избришани Ерусалим во текот на годината 70, прикривање на светите места на јудаизмот и христијанството под урнатините. Во 135, царот Адријан го израмнија градот повторно со единствена цел на градење на паганските храмови на врвот на урнатините на светите места. На самото место на донесување и други свети места Марија остана загубеното до четвртиот век, барем кога царот Константин Велики постепено почна да се врати свети места на христијанството, почнувајќи од Светиот Гроб во 336.] Успение дава пример на ученик на Христос следат по Него телесно воскресение, што укажува на реалноста за која сите христијани се надеваат. На крајот на краиштата, тоа не е доказ за нејзината светост, згора на тоа, туку и за светоста на Исус, на чија сметка добила посебни погодности.

И покрај тоа што секогаш се верува од страна на христијаните, Успение официјално беше прогласен догма на Католичката црква од страна на папата Пие XII во 1950. Сигурно може да се види Божјата љубов мудрост во тврдењето дека телесно воскресение Марија во светот на средината од еден век во кој бевме сведоци толку многу тешки неправди против достоинството на човековата личност. Во времето на прогласувањето на догма е, светот излегуваше од ужасите на нацистичките логори на смртта и брзо се приближува на државата заштитени убиството на нероденото дете. Благородноста на жена и нејзиниот главен вокација на мајчинството особено биле нападнати од страна на современото општество, која се фокусираше одвојува по надворешноста нејзината убавина и бара постојано да ја намали на објект на страста. Во остар контраст со овие изјавите на на културата на смртта, Успение на Марија изјавува достоинството на женскоста и на човечкото тело, на човечката личност, во моќен начин.

Успение на Пресвета Богородица од Албрехт Напади

Успение на Пресвета Богородица од Албрехт Напади

Догмата на Успение почива врз авторитетот на Црквата да се хранат овците на Христос (CF. Џон 21:15-17; Лука 10:16) Нашиот Спасител и ветување дека Црквата треба да ја учат вистината (CF. Џон 14:26; 16:13; Мет. 16:18-19; 1 Тим. 3:15). Ова непогрешлив авторитет отсекогаш биле доверени да божествена вистинското учење кога споровите се зголемија меѓу верниците. Го гледаме ова во свикување на Советот на Ерусалим (Акти 15); Во барањето на апостолите Павле’ одобрување на неговото проповедање многу години по неговата реализација (Гал. 2:1-2); и во дејствијата на вториот Вселенски Собори, која прогласи божественоста на Христос 325, божественоста на Светиот Дух во 381, и божествена мајчинство Марија во 431.

теолошки, Претпоставката е тесно поврзана со безгрешното зачнување, во кој се наведува дека Марија, од страна на посебна благодат од Бога, беше поштеден од дамка на грев од првиот момент на своето постоење. нејзината слобода од грев е имплицитно во Божјето ветување дека по падот на човекот да се одржи непријателство помеѓу ѓаволот и мајката на Спасителот (генералот. 3:15). Да се ​​вратам на апостолските времиња, Црквата е почитуван Марија, новата Ева, верен помошник на Новиот Адам. Само како прв Ева поверувала во лагата на сатаната, паднатиот ангел, и со одбивање на Божјиот план донесе грев и смрт во светот; па така Новиот Ева поверувала во вистините на Габриел, архангел, и преку соработка со Божјиот план донесе спасение и животот во светот. Во размислуваат Марија, новата Ева, згора на тоа, ќе сфатиме дека во организирање на искупувањето, Бог во изненадувачки буквален начин спротивно на настаните од нашиот пад. првично, на пример, Адам биле во прв план; и Ева беше формирана од неговото тело. Во откуп, Марија, Новата Ева, биле во прв план; и Христос, Новиот Адам, беше формирана од нејзиното месо. Случајно, тоа е причината зошто во новиот завет на жените и мажите се мајка и син, не брачни другари како Адам и Ева биле.

Дека Марија поседува невиност Ева пред падот значи дека таа е веројатно ослободени од својата казна: породилни болки и телесна смрт (CF. генералот. 3:16, 19; Ром. 6:23). Дури и ако не се ослободени од овие работи целосно, сепак, соодветно е барем вонредни елегантност неа биле дадени на раѓање и смрт.2

Крунисување на Богородица од страна на незнабошците da Fabriano

Corontion на Богородица од страна на незнабошците da Fabriano

Како и зголемувањето на телата на светиите по распнувањето (CF. Мет. 27:52), Претпоставката е предвесник на телесно воскресение на верниците на Судниот ден, кога тие ќе бидат “фатен … во облаците за да се сретнат со Господа во воздухот” (1 Сол. 4:17).3 Библијата не се противи на идејата за телесни претпоставка на небото. во Светото Писмо, Енох и Илија се земаат телесни на небото (CF. генералот. 5:24; 2 килограми. 2:11; Имаат. 11:5). Точно е дека во Библијата не се изрично дека Марија се претпоставуваше. Сепак, од страна на истиот начин, Библијата не го негира или контрадикторни нејзиното Успение.4 Згора на тоа, додека директна сметка на Успение не се најде во Библијата, тоа може да се заклучи од одредени пасуси во врска со Ковчегот на заветот, еден вид на Марија. Ковчегот бил направен од дрво и нераспадливи опкова со чисто злато, бидејќи на светоста на предметите што беше наменета за носење, исто така, (CF. екс. 25:10-11); Исто така Богородица бил надарен со духовната и физичката чистота и неподкупност во рамките на подготовките за раѓање на Синот Божји. Тоа непропадливото тело на Марија, Арката на Новиот Завет, ќе бидат земени на небото е наведено во Псалм 132:8, во кој се наведува, “Произлезат, Господи, и да си одат на одмор местото својата, Ти и ковчегот на своја сила.” Тоа Стариот Завет арка мистериозно исчезна во одреден момент во историјата навестува Успение Пресвета Богородица, како и.5 На светиот сад останале скриени со векови до апостолот Јован ѕирна на тоа во небото, како што е опишано во Откровение: “Тогаш Божјиот храм на небото се отвори, и ковчегот на неговиот завет беше виден во неговиот храм … . И големо знамение се појави на небото, жена, облечена со сонцето, со месечината под нејзините нозе и на нејзината глава круна од дванаесет ѕвезди” (11:19, 12:1). видението на Јован на Пресвета Спасителот живеалиште телесни во рајот е најблиску нешто што треба да очевидец сметка на Успение. Тој продолжува да се објасни дека таа била донесена до небото следните Господ вознесение. “нејзиното дете,” тој изјавува, “бил фатен на Бога и на Неговиот престол, и жената избега во пустината, каде што има место подготвени од страна на Бог, во кој треба да се негува за 1.260 дена” (12:5-6). Слично на тоа, тој вели дека, “Жената беше дадена на две крила од голем орел дека таа може да лета од змијата во пустината, до местото каде што треба да се негува за време, и времето, и половина време” (12:14).6

Најраните преживеани дела на Успение различни апокрифни текстови и pseudoepigraphical, кои спаѓаат во општите насловот на премин на Пресвета Богородица или Предавање на Марија. Најстарата од овие, се верува дека биле составени во текот на вториот век од страна на Левкиј Karinus, ученик на Јован, се смета дека се базира на оригиналниот документ од апостолско време, која повеќе не е преживеани.7

верување дека раната Црква е дека Пресвета Богородица беше нераспадното во телото и душата имплицитно поддржува Успение. анонимниот Писмо до Diognetus (CF. 125), на пример, се однесува со неа, како Дева, кои не може да биде измамено.8 Всушност, многу антички писатели, особено Светите Јустин Маченик (г. како. 165) и Иринеј Лионски (г. како. 202), контраст Марија во нејзината верност на Ева во својата грешност. Свети Иполит Римски (г. 235), студент на Ireneaus, во споредба телото на Марија на “нераспадливи дрво” на Арката (Коментар на Псалм 22). На под Твоја молитва, составен во врска со средината на третиот век, повикува Марија “Само чиста и сам благослови.”

Во Свети Ефрем Сирин е Химни на Рождество, од средината на четвртиот век, користење на слики што се сеќава Откровение 12:4, Марија се чини дека претскажуваат пренос на нејзиното тело на небото, велејќи, “Бебе кој го носам ми ја врши … . Тој се наведна Неговиот pinions и зеде и ме стави меѓу крилјата и се издигна во воздухот” (17:1). Во 377, Свети Епифаниј од Саламина пишува, “Како ќе света Марија не поседуваат царството небесно со нејзиното месо, бидејќи таа не беше чедни, ниту растурено, ниту пак таа некогаш се прави прељуба, и бидејќи таа никогаш не направил ништо лошо колку што телесните активности се загрижени, но остана нерѓосувачки?” (Panarion 42:12). Некои велат дека тој не можел да верува во Успение бидејќи тој тука говори за телесни влезот на Марија на небото во идно време. Сепак, тој забележа подоцна во истиот документ, “Ако таа беше убиен, … тогаш се стекнува слава заедно со мачениците, а нејзиното тело … пребива меѓу оние кои уживаат во упокојувањето на блажениот” (ibid. 78:23; акцент на додадена). Шпекулираат за нејзината смрт, тој продолжи да се каже дека било кој

таа починала или не умре, … таа беше погребан или не бил погребан. … Писмо едноставно молчи, поради големината на чудо, за да не се удри на умот на човекот со прекумерна чудо. …

Ако Света Богородица е мртов и е погребан, сигурно неговата власт се случи и со голема чест; нејзиниот крај беше повеќето чиста и крунисан со virginit. …

Или таа продолжила да живее. За, на Бога, тоа не е возможно да се направи она што тој го сака; од друга страна, никој не знае точно она што беше нејзиниот крај (ibid. 78:11, 23).

Тоа Епифаниј не го знаат детали за донесување на Марија е и разбирливо,–Христијаните се уште не се знаат сите детали на него и тоа е веројатно апостолите самите не знаат или, за нејзиното тело беше донесена од дел од затворен гробот.9 За разлика од другите писатели на почетокот, сепак, Епифаниј избегнува измислување детали за себе. Иако тој не знае што точно се случило, знаел, во светлината на совршен светоста на Марија, дека нејзиното заминување мораше да се чудесни–Нешто што ќе “штрајк на умот на човекот со прекумерна чудо”–и дека таа не може да остане во гробот. “Во Откровението на Јован,” Тој исто така, истакна, “читаме дека змејот се фрлаа на жената која го родила машко дете; но крилја на орел беа дадени на жената, и таа одлета во пустината, каде што змеј не може да стигнат до неа. Ова би можело да се случи во случај на Марија (Rev. 12:13-14)” (ibid. 78:11).

На почетокот на петтиот век, или порано, празникот на сеќавање на Марија–што е, на комеморацијата за нејзиното заминување–беше воведен во Источна Литургија, ставајќи меѓу најстарите на официјалните дена празникот на црквата.10 Во текот на годината 400, Chrysippus Ерусалим коментираше Псалм 132, “На вистински кралски арка, најскапоцените арка, беше постојано Богородица Богородица; Арката која ја доби богатство на сите осветување” (на Псалм 131(132)).

Православен писател од овој ист временски период, работат под пенкало име на Свети Мелито од Сард, речиси современик на Левкиј, го укори за да има “оштетени од најстарите текст со кој ќе ја изложи неговите лични идеи кои не се согласуваат со учењето на апостолите” (Bagatti, и сор., стр. 11). Овој автор се обидел да се врати на вистинскиот профил на Успение, која тој наводно имал Левкиј “оштетени со злобен пенкало” (Донесувањето на Пресвета Богородица, Пролог).

Во врска со 437, Свети Quodvultdeus идентификувани Жената во Откровение 12 како на Пресвета Богородица, истакнувајќи, “Никој од вас да се игнорира (фактот) дека змејот (во Откровението на апостол Јован) е ѓаволот; знам дека девицата Марија означува, на девственик, која роди нашата чесна глава” (Трето Беседа 3:5).

Во околу средината на V век, Свети Исихиј Ерусалимски пишува, “Арката на твојот осветување, Пресветата Дева сигурно. Ако ти си бисер, тогаш таа мора да биде ковчегот” (Беседа на Пресвета Богородица, Богородица). Околу 530, Oecumenius рече на Откровение 12, “Со право ја визијата ја покаже на небото, а не на земјата, како чист во душата и телото” (Коментар на Apocalpyse). Пишување на Богородица во близина на крајот на шестиот век, Свети Григориј од Тур (за разлика од Епифаниј) не се избегне случајни детали за премини приказна. “И овде,” напиша Григориј, “повторно Господ беше со (апостолите); Светите Тело (на Марија) биле примени, Тој нареди да биде донесена во облак во рајот” (Осум книги на чудата 1:4).

Критичарите на Маријан учењата на Црквата се направи многу на фактот дека најраните познати сметки на Успение се наоѓаат во апокрифните списи, и дека оците на Црквата не се зборува за тоа пред крајот на четвртиот век.

Исто така е точно, сепак, дека татковците не се погледне за да го поправите верување во Успение; тие едноставно се огласија за ова прашање–невиден став, ако тоа беше еретички настава, особено со оглед на нејзината распространетост меѓу верниците. Тоа е малку веројатно, навистина, дека концептот на Успение на Марија, кој поддржува светоста на човечкото тело, би можеле да потекнуваат меѓу гностиците, со оглед на тоа што тие го осудија тело и сите нешта физички. апокрифи, всушност, беа често не е работа на еретиците, но на православните христијани кои сакаат да се наметне детали на вистински настани од животот на Христос и светители кои се обвиткан во спротивно во мистерија. Додека apocryphists разубавуваа приказната на Успение, тие не го измисли. Фактот дека премини постоеше речиси насекаде во христијанскиот свет, се појавува во повеќе јазици, вклучувајќи хебрејски, Грчки, Латинска, коптски, сириски, Етиопски, и на арапски јазик, докажува приказната за Успение на Марија е се шири насекаде во раните векови и, Затоа, со апостолско потекло.

Додека црквата никогаш не биле свесни за опасноста вклучени во потпирајќи се врз делата на бесправен природата, тоа не може да се негира дека кернели на вистината преовладува во многу такви работи. Потсетиме, на пример, дека Свети Јуда се однесува на Мојсеево Вознесение и прво Енох во неговиот нов завет писмо (види Јуда 1:9, 14 ff.). Потекло мудро забележани:

Ние не сме свесни дека голем број од овие тајни списи биле произведени од страна на мажите, познат по своето беззаконие. … Затоа, ние мора да се користи внимателно кај прифаќање на сите овие тајни списи кои циркулираат под името на светиите … бидејќи некои од нив се напишани за да ги уништи вистината за нашето писмо и да се наметне лажно учење. Од друга страна, ние не треба целосно да го одбие дела кои би можеле да бидат корисни во расветлувањето на Светото Писмо. Тоа е знак на еден голем човек да се слушне и исполнување на советот на Светото Писмо: “тест сето; задржи она што е добро” (1 Сол. 5:21) (Коментари на Метју 28).

Во 494, Папата Свети Gelasius, кои сакаат да ги заштитат верниците против потенцијално коруптивно влијание на бројните верски списи на сомнителни авторство со кои се соочува христијанскиот свет, реиздадени листата на канонски книги изготвен од страна на неговиот претходник, Папата Свети Damasus, во комбинација со долгите каталог на прифатливи и неприфатливи екстра-библиски книги.

Противниците на Црквата го направија прашање на фактот дека една апокрифна пишување на претпоставката е вклучена меѓу забранети книги во Gelasius’ decre, Меѓутоа, папата го осуди апокрифни сметка на Успение, се разбира, а не самата Успение.

Апокрифни сметките на другите православни верувања, исто така, се осудени во декретот–на Protoevangelium на Џејмс, на пример, се занимава со Христовото раѓање; и Делата на Петар се занимава со мисионерска дејност и мачеништвото Петар во Рим. Дури и повеќе до точка, делата на Тертулијан се забранети, иако неговите дела, на пример, едноставно право Крштевање и покајанието, брани Православната позиција на овие теми. Дали Gelasius’ осуда на овие книги изнесува до отфрлање на крштевањето и покајание, потоа, или пак треба да направите повеќе со прашањето за карактерот Тертулијан?

Јасно, забраната на книгата во Gelasian Уредбата не може да се каже дека отфрлањето на големо на предметот или на содржината на книгата. Во многу случаи,, повеќе стипендии ќе се бара од страна на Црквата да се кваси надвор навистина штетни елементи од овие книги. Во меѓувреме, ставање на стоката во забрана е разумно со оглед на неизвесноста што ги опкружува.11

За оние кои сакаат да се најде во Gelasian Уредбата некои компромис за непогрешливоста на папата, тоа треба да се објасни дека забраната на книгата нема никаква врска со непогрешливоста на папата, бидејќи тоа е само за дисциплинска постапка, кои не се поврзани со дефинирањето на догма. По природа, дисциплинска постапка е предмет на промена. Таа стои во место само толку долго како постои забележаната закана; еднаш закана помина, цензурата е укината. Во конкретниов случај, како канон на Библијата се зголеми во прифаќање на заканата од апокрифи исчезнал и забраната стана застарена.

 1. Ова е извонреден доказ навистина даде наклонетост на христијанството за зачувување и специјална почит на светите мошти–практика која датира од раните денови на вера како Мачеништвото на свети Поликарп, составен во средината на вториот век, емисии.
 2. Додека католиците традиционално се верува дека Марија била ослободена од породилни болки, тоа се претпоставува дека таа навистина страдаат смрт, со цел да се совршено одговара на нејзиниот син, кој безгрешен пред смртта (CF. Фил. 2:5 ff.). При дефинирање на догмата на Успение, Пие XII избегне велејќи дека за некои таа починала, само се наведува таа имаше “завршено курс на нејзиниот земен живот” (Munificentissimus Deus 44).
 3. На Катехизам на Католичката црква учи, “Успение на Пресвета Богородица е еднина учество во Воскресението нејзиниот Син и очекување на воскресението на другите христијани … . Таа веќе акции во славата на Воскресението нејзиниот син, во пресрет на Воскресението на сите членови на неговото тело” (966, 974).
 4. Постојат и други значајни настани во животот на апостолската црква, која се изоставени од Новиот Завет, како и, како што се martyrdoms на Петар и Павле, и уништувањето на Ерусалим од страна на римските легии во годината 70. Во согласност со Muratorian Фрагмент, составен во Рим, во вториот дел од вториот век, Лука вклучуваат во Дела на апостолите настани кои бил сведок со свои очи. Тоа Лука избегне пишување на она што тој всушност не го видел ни помага да разбереме зошто Успение не беше снимен, за што се одржа во гроб. За разлика од Господ вознесение, јавен настан гледа од многу, Успение нема очевидци.
 5. Вториот Макавејска 2:5 вели дека Еремија запечатени ковчегот во една пештера на планината Нево пред вавилонскиот инвазија на Ерусалим во 587 B.C. (CF. 2 килограми. 24:13, и сор.).
 6. Протестантизмот има тенденција да ја видите оваа жена или како симболичка фигура на Израел и Црквата (CF. генералот. 37:9). Католицизмот ги прифати овие толкувања, но им се протега да се вклучат во еден специфичен начин на Марија, олицетворение на Божјиот народ. Израел го роди Христос фигуративно; Марија го родила буквално. Во коментирање на овој текст, Свети Quodvultdeus (г. 453), епископот на Картагина и ученик на Свети Августин, напиша дека Марија “исто така, содржани во самата бројка на Светата Црква: имено,, како што притоа син, таа останала девица, со цел и црквата во текот на времето носи нејзините членови, но сепак таа не ја изгуби невиноста” (Трето Беседа на верата 3:6; види исто така Климент Александриски, Инструктор на децата 1:6:42:1).

  Мотивот на Божјиот народ да избега “на крилја на орел” до местото на засолниште може да се најде во текот на Стариот Завет (види екс. 19:4; Ps. 54 (55):6-7; Е. 40:31, и сор.). Божјото ветување за “избега во пустината” е длабоко исполнети во Успение, Марија се истакнат претставник на Својот народ.

  На симболичен референци во Откровение 12 на траење на времето, “1260 дена” и “за време, и времето, и половина време” (6, 14), може да претставува период на прогонство, кој Црквата ќе издржи, пред Второто доаѓање на Исус Христос.

  стих 12:17 вели дека ѓаволот, разбеснет од бегство на жената, утврдени “да се направи војна на остатокот од нејзиното потомство, на оние кои ги држат Божјите заповеди и даваат сведоштво за Исус.” Дека следбениците на Христос се смета “остатокот од нејзиното потомство” поддржува поглед за Марија Црквата како мајка на сите христијани (CF. Е. 66:8; Џон 19:26-27).

 7. Додека на едно време премини се смета дека потекнува не порано од четвртиот век, одредени теолошки поими употребени во Левкиј’ документ се потврди потеклото или во вториот или третиот век (Bagatti, и сор., стр. 14; Bagatti референцирани своите дела, S. Петар во “Dormitio Mariae,” п.п.. 42-48; Истражување на традициите на смртта на Богородица, п.п.. 185-214).
 8. Целиот текст го чита: “Доколку се има дрвото на (знаење) и извади својот плод, секогаш ќе се соберат во работи што се пожелни во очите на Бога, работи што змијата не може да го допре и измама не може да се извалка. А потоа Ева не е заведена, но Богородица се наоѓа сигурен” (Писмо до Diognetus 12:7-9). Во врска со овој пасус, Кирил в. Ричардсон коментари, “Тоа е прилично јасно дека авторот има намера да ги изнесе заеднички светоотечкото контраст … меѓу Ева, непослушните мајка на смрт, и Марија, послушните мајката на животот, во кој случај Партенос на текстот ќе биде на Пресвета Богородица” (Ранохристијанска Отци, Њујорк: Колие Книги, 1970, стр. 224, n. 23). Хилда Graef согласиле, велејќи, “Речиси се чини како Марија, наречена Ева без понатамошно објаснување” (Марија: Историја на доктрината и посветеноста, вол. 1, Њујорк: Sheed и Ward, 1963, стр. 38).
 9. За разлика од премини сметка, која тврди дека апостолите сведок телото на Марија се пренесени на небото, таму е традиција која починала на јануари 18 (Tobi 21), но тој празен гроб не беше откриена до 206 дена подоцна во август 15 (Mesore 16) (види Graef, Марија, вол. 1, стр. 134, n. 1; авторот референцирани Дом Capelle, Весници Богословскиот Lovanienses 3, 1926, стр. 38; M r. Џејмс, Апокрифните Новиот Завет, 1924, п.п.. 194-201).
 10. Празникот на Христовото раѓање (т.е., Божиќ) е основана во почетокот на четвртиот век, за време на владеењето на Константин. На празникот на Вознесението е основана во петтиот век, ја првично се вклучени во празникот на Педесетницата.
 11. На овој начин, Црквата личи на мајка која им забранува на своите деца да се види одредена ТВ шоу се додека не се добие шанса да се види на изложбата и се суди неговата содржина за себе. Црквата отсекогаш згрешил на страната на претпазливост во остроумниот прашањата на верата и моралот. сметаат дека, Во поново време, Светци Тереза ​​од Авила (г. 1582) и Јован од Крстот (г. 1591), сега почитуван како доктори на Црквата, биле испрашувани од страна на инквизицијата на сомнение за ерес. Слично, Дневникот на Свети Faustina Ковалска (г. 1938), Божјата милост во мојата душа, едно време беше отфрлена како инославните од црквата теолози, но потоа доби официјално одобрување под папата Јован Павле Велики. најде откритија Faustina во дневникот, всушност, доведоа до институцијата на празникот на Божјата милост, сега е универзално, отслужена во црквата.